NYHED! For klasse. inkl. DANS & TEATER MINI KULTUREL RYGSÆK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHED! For 1. - 7. klasse. inkl. DANS & TEATER MINI KULTUREL RYGSÆK"

Transkript

1 NYHED! For klasse inkl. DANS & TEATER MINI KULTUREL RYGSÆK 2013

2 Giv dine elever en helt særlig kulturoplevelse - deltag i den Mini Kulturelle Rygsæk! Børnekulturelt Netværk Svendborg Kommune (BKN Svb.) har en vision: at ruste alle børn med en kulturel bagage i løbet af deres skoletid og gøre deres møde med kunst og kultur til en særlig kvalitetsoplevelse, hvor de får mulighed for at skabe selv. I 2013 samarbejder fem centrale kulturinstitutioner og to foreninger i Svendborg om projektet Mini Kulturel Rygsæk. Projektet har fået støtte fra Kunstrådets Huskunstnerordning, så der tilbydes hele syv forløb pr. sted, og det betyder at i alt 49 klasser kan få glæde af tilbuddet. De deltagende kulturinstitutioner og foreninger er: BaggaardTeatret Svendborg Musikskole SAK - Kunstbygning Svendborg Bibliotek Naturama sart Danseteater Forsorgsmuseet / Svendborg Museum Hvert sted er der tilrettelagt et særligt forløb for et udvalgt klassetrin og deltagelse i forløbene er GRATIS! Professionelle kunstnere er hvert sted engageret og vil introducere børnene til deres kunstart på en ny og anderledes måde i samarbejde med stedets kulturformidlere. Den æstetiske læreproces, der vægter børnenes oplevelse, forståelse og eget skabende arbejde, er didaktisk ramme om de enkelte forløb. Under beskrivelsen af hvert forløb på de følgende sider er medtaget overvejelser om hvilke trinmål, der kan opfyldes ved aktiv deltagelse i forløbet (med undtagelse af SAK). Målet med projektet er ud over at give elever og l ærere en anderledes kulturoplevelse at knytte stærke bånd mellem kulturinstitutionerne og kommunens skoler. Håbet er, at den Mini Kulturelle Rygsæk kan fortsætte og udvikles fremover. Skolerne er de helt centrale samarbejdspartnere, og vi håber, at I vil tage godt imod projektet! Det er med stor glæde, at de spændende kulturtilbud til Svendborg Kommunes klasser nu kan præsenteres i denne brochure. Tilmelding Du tilmelder din klasse hos Anne Bertram: anne.bertram@svendborg.dk Angiv skolens navn, kontaktlærer med kontaktoplysninger, klassens navn og elevantal samt om der ønskes tilskud til transportudgiften. Tilmeldingsfristen er den 1. september 2013 Først efter denne dato fordeles klasserne ud fra deres ønsker. Skolerne får besked senest den 6. september. Ved tilmelding forpligter du dig som lærer på aktiv deltagelse herunder i lærermøde og med elevernes forberedelse og evaluering af besøget på kulturinstitutionen. Tilskud til transport Skoler uden for Svendborg by kan få tilskud til dækning af transportudgifter i forbindelse med deltagelse i Mini Kulturel Rygsæk. For tilmelding og yderligere information om projektet kontakt børnekulturkonsulent Anne Bertram, Svendborg Bibliotek: anne.bertram@svendborg.dk / Tlf Projektet støttet af Børnekulturelt Netværk Svendborg Kommune og Kunstrådets Huskunstnerordning LÆS MEGET MERE OM DE ENKELTE FORLØB PÅ DE NÆSTE SIDER!

3 BaggårdTeatret Svendborg Egnsteater 1. klasser: Demokrati-Workshop Kunstart: Teater Kunstner: Sceneinstruktør Marie Kilsgaard Møller Afsæt BaggårdTeatret skabte i foråret 2013 forestillingen STATSMINISTEREN en demokratiøvelse for de mindste og ønsker i forbindelse med den Mini Kulturelle Rygsæk at fortsætte undersøgelsen. Denne gang sammen med byens 1. klasses børn og et spadestik dybere. Den november og den november. Lærerintroduktion Mandag den 21. oktober kl på BaggårdTeatret. Marie Kilsgaard Møller, teaterinstruktør: marie@quasiteater.dk / Tlf Oplyses ved tilmelding. BaggårdTeatret Caroline Amalie vej 26, 5700 Svendborg / Tlf Indhold & Program Med sceneinstruktør Marie Kilsgaard Møller som underviser, ønsker vi gennem lege og øvelser om ansvar, medbestemmelse og magt, at klarlægge og informere vort samfunds yngste borgere om demokratiets grundprincipper og privilegierne derved. Dagsprogram: kl Morgensang fra den danske sangskat kl Demokratisnak og Samfundslege kl Pause kl Dramatiker- og storyboard skrive-/ tegnetimer kl Spisepause kl Teaterleg og evt. forestilling Mål & Trinmål - danskfaglige Efter endt forløb er det målet, at de medvirkende børn udover en bedre kultur- og samfundsforståelse, i høj grad har forbedret evnen til at forstå fiktionslag, har opnået større indsigt i vort sprogs mangfoldige udtryksmuligheder, kan bruge sproget til kontakt og som personligt udtryk, og at de får udforsket mulighederne for og afprøvet deres evner ud i, at udtrykke sig i billeder, lyd, tekst og dramatisk form. Alt sammen i overensstemmelse med de danskfaglige trinmål for den danske folkeskole efter endt 2.klasse.

4 Svendborg Musikskole 2. klasser: At skabe lydkulisser og give koncert Kunstart: Musik Kunstner: Sanger Sophus Simonsen Indhold Projektets grundsten er musikudøvelse musikforståelse at skabe musik. Processen sker i nært samarbejde mellem skolerne, Svendborg Musikskole og den professionelle sanger Sophus Simonsen. I forarbejdet indstuderes rim, remser, rytmer, og eleverne bliver præsenteret for at skulle skabe lydkulisser ud fra forskellige emner. Der bliver tale om kendte såvel som ukendte musikalske udtryksformer. Spillestemmer tilpasses de aktuelle muligheder og indstuderes i timerne. Det er vigtigt, at huskunstneren Sophus Simonsen besøger klassen en enkelt gang, og derudover er i dialog med den implicerede klasselærer, til gensidig inspiration. På selve dagen sammensættes alle elementer til en musikalsk forestilling, hvor eleverne spiller sammen med Sophus Simonsen - eventuelt suppleret med musikere fra musikskolen. Dagen afsluttes med en koncert for forældre, lærere og elever på den pågældende skole, eller på scenen i Musikkens Hus. Koncerten kan eventuelt optages. Efterfølgende vil der være et besøg i klassen, hvor dele af musikken bliver spillet og evalueret. Forløb Forberedelse: 6 timer i musik. Intro: 1 time med musiker, 4 timers workshop og koncert. Outro: 1 lektion med musiker Uge 45 og 46. Dato aftales med Svendborg Musikskole efter tilmelding. Kim B. Jensen, Leder af Svendborg Musikskole: musikskolen@svendborg.dk Svendborg Musikskole, Dronningemaen 57, 5700 Svendborg / Tlf Trinmål - musikfaglige: - at eleverne skal deltage med opmærksomhed og bevidsthed om deres del i fælles musikalsk udøvelse. - at eleverne ved praktisk musiceren får integreret teori med praksis, og oplevelse med læring. - at eleverne gennem enkel flerstemmighed, sammenspil, bevægelse og talekor får indblik i musikkens mindste strukturer såvel som de overordnede former, og hvordan den enkelte elevs del, sammen med de andre, kan samle sig til en større helhed. - at opleve hvordan krop, stemme og instrumenter kan inddrages i den skabende proces. - at skabe illustrerende og fortællende musikalske forløb. - at opleve gennem praksis, hvordan en musikalsk komposition kan opstå og struktureres og de skabende tanker, der ligger bag.

5 SAK Kunstbygning 3. klasser: Rum og rytme i billedkunsten Kunstart: Billedkunst Kunstner: Billedkunster Mogens Palm Formål Intentionen med forløbet er at åbne for en læreproces, der giver eleverne mulighed for at fordybe sig i billedsprogets mangfoldige udtryksformer. Det vil ske gennem en dialogbaseret undervisning, hvor eleverne både får lejlighed til at møde nutidskunsten og arbejde individuelt med deres egne billeder. Forløbet er tilrettelagt med henblik på at: ÎàÓÕÖÏÖÏàÏÜØÏÝ ÌÓÖÖÏÎÝÚÜÙÑ ÙÑ ÕÜÏËÞÓàÓÞÏÞ ÑÏØØÏ praktiske opgaver, der stimulerer fantasien og lægger op til refleksion over virkeligheden. ÓàÏÖÏàÏÜØ ßÖÓÑÒÏÎ ÐÙÜ ËÞ ÝôʵÙÜÎ Úê ÎÏÜÏÝ ÙÚlevelser og begrunde fortolkninger af egne og andres værker. ÏàÓÎÝÞÑśÜÏÖÏàÏÜØÙ ÕßØÝÞÒÓÝÞÙÜÓÏØÝ ÌÏÞãÎØÓØÑ for de udtryksformer, vi har i dag. Indhold & forløb Det konkrete forløb vil begynde i udstillingen Sydfynske Kunstnere 2013, der er en gruppeudstilling, hvor både maleri, skulptur, grafik og collage vil være repræsenteret. Her vil vi gennemgå en række værker for at undersøge inspirationskilderne, og hvordan man kan bruge bl.a. form, farve og materialer for at opnå et bestemt udtryk. De erfaringer vil blive brugt i billedværkstedet, hvor der skal eksperimenteres med blyant, kridt og forskellige typer maling for at skabe billeder med rumlige egenskaber. Med fokus på rytme, form og farve vil eleverne få små opgaver, der skal bidrage til en udforskning af grundstenene i billedkunsten. Uge 45: den og Uge 46: den kl klasse pr. dag. Lærerintroduktion Mandag den 21. oktober kl Helle Wisbech, daglig leder. Mail: sak@sak.dk / Tlf / Mobil SAK Kunstbygning, Vestergade 27, 5700 Svendborg

6 Svendborg Bibliotek 4. klasser: Skriv så drageblodet sprøjter! Kunstart: Litteratur Kunstner: Forfatter Preben Dahl Formål At give børn i 4. klasse et tilbud om en udvidet og anderledes introduktion til biblioteket og litteraturen med vægt på oplevelse, inspiration og fantasiens kraft. Indhold & Forløb Det er forfatteren, der får superhelten til at flyve, ridderen til at redde prinsessen fra dragen og gåden til at gå op. Men falder forfattere i gryden med trylledrik, når de er små, eller hvordan gør de? Kom på forfatterværksted med Preben Dahl og lær at få de vildeste ideer. For når først ideen er der, så kan du ikke lade være med at skrive så drageblodet sprøjter! Workshoppen drejer sig ikke om at skrive, men om at få ideer til gode, vanvittige og helt utrolige historier. Børnebogsforfatteren lokker med leg og dril eleverne til at finde på og udvikle historier. På biblioteket møder børnene børnebibliotekarerne, som hjælper og inspirerer dem til at søge informationer i relation til Preben Dahls oplæg. Børnene øver sig i at researche på forskellige digitale platforme - og også i bibliotekets fysiske rum. Og hermed lærer de at kvalificere deres idéer med faktisk viden om det emne, de idéudvikler på. Preben Dahl integrerer den nyerhvervede viden i den fælles fortælling som afslutning på dagens forløb. Uge 44: Torsdag den og fredag den samt uge 45: mandag den fredag den kl En klasse pr. dag. Lærermøde Der er formøde for de deltagende lærere onsdag den 2. oktober kl Anne Bertram, børnekulturkonsulent: anne.bertram@svendborg.dk / Tlf Svendborg Bibliotek, Svinget 1, 5700 Svendborg / Tlf faglige: Trinmål - Dansk, erfaringer og fantasi, følelser - give udtryk for viden spørgsmål e og følge op med dr an til t tiv ak e - lytt og respons e mundtligt og else af det læst tå rs fo ke yk tr ud skriftligt på bibliotek og faglitteratur øn sk e lg væ - søge og ier og i digitale med nstnerisk r sproget som ku fo se el tå rs fo - have udtryk tryksformer ud kster og andre ud - samtale om te til faglige levelse, kendskab fra umiddelbar op k forståelse ndende analytis gy be og er eb gr be erskabers og enkelte forfatt - kende genrers særpræg

7 Naturama agligt: Trinmål Tværf knik nsk og natur/te Billedkunst, da 5. klasser: Klima og Fremtidsdyr Billedkunst g ÙÖÎ ÞÓÖ ÓØÎÒÙÖÎ Billedfremstillin ËÞÏÜÓËÖÏÜ Ó ÐÙÜÒ ÙÑ ÙÎ ÏÞ Ü àôöñðù ÕÞßÜ ÙÑ ÎÏÝÓÑØ Ü ËÐ ÕßØÝÞ ËÜÕÓÞÏ ÞÏ ÏÕ ÝÚ Ë ÏÎ ËÜÌÏÔÎÏ ØÝÞØÏÜÓÝÕÕÜÏËÏÎ ÌÓÖÖÏÎÏÜ ÙÑ Õß ÜÏ ÞÏ ÏØ ÜÓ ÚÏ ÏÕÝ tive metoder Kunstart: Billedkunst Kunstner: Billedkunstner Hans Kjær Formål At lære elever i 5. klasse om naturen og dyrenes tilpasninger til det klima de lever i. Dette via billedkunst og kreative processer, hvor eleverne inspireres gennem en kombination af faglighed og fantasi. ikation ÖÖßÎÞÜãÕ Visuel kommun ÞãÎØÓØÑÏÜ Ó àóýßï ÌÏ Ñ Ü Ù ÏÏ ÓÎ ÏÜ ÕÙ ßØÓÕ ÔÏÕÞÏÜ Ó ÏÖÖÏÜ ÎÞÜãÕ Ó ÕßÖÞßÜÚÜÙ ß ÖÖÏ ßÏ ÓÝ à ÏÎ ÌÓÎÜËÑÏ uden for skolen Ó ÝË ËÜÌÏÔÎ ÖÖÕÙ ÚÏÞÏØÍÏÜ ßÏ ÓÝ à ÏÝ ÜØ àï ÖÏ Ï ßÎàÓÕÖÏ med andre Indhold og forløb Dyrene på vores klode har gennem millioner af år ændret og tilpasset sig i forhold til klimaet. Nogle dyr har helt specielle kendetegn og kan noget unikt. Den store hvalros suger kød ud af blåmuslinger. Verdens største dyr, blåhvalen, lever af bitte små krebsdyr. Ræven har supersanser og bruger jordens magnetfelt til at jage. Vi mennesker ved meget om naturen og dyrelivet, men slet ikke alt. Billedkunstner Hans Kjær og Naturamas formidler vil tage jer med ind i en verden, hvor I hører de utrolige og fantastiske historier om dyrene på Naturama. Herefter skal I forme jeres eget fremtidsdyr ved hjælp af forskellige genbrugsmaterialer, og samtidig lave en kort beskrivelse af dyret: Hvor lever det? Hvad spiser det? Er det farligt? Har det nogen fjender? Tirsdag-fredag den november kl Tirsdag-torsdag den november kl Lærerintroduktion Torsdag den 24. oktober kl Formidler Mads Nielsen: man@naturama.dk / Tlf Marketingkoordinator Gitte van Deurs: gvd@naturama.dk / Tlf Naturama, Dronningmaaen 30, 5700 Svendborg / Tlf Dansk Ñ àóîïø Ó Det talte sprog ØÕÏÜ ÏÜÐËÜÓØÑÏÜ Ù ÞË Ü ÝÏ ÏÖ śö Ó Ð ËÝ ßÎÞÜãÕÕÐËØÞ de form sammenhængen rog - skrive ÑʨÕÞÓàÙÑ Det skrevne sp ÞÏÕÝÞÏÜ Ó ÐÙÜÝÕÏÖÖÓ ÜÓà ÝÕ Ñ Ù ÜÏ ÜÏ ÝÞÜßÕÞß er ikke-fiktive genr Natur/teknik rden Den nære omve ÚÖËØÞÏÜÝ ÙÑ ÎãÜÝ ÜÝÕÏÖÖÓÑÎËØÝÕ ÐÙ ÖÎ ÒÙ ÏØ ÝË rtil res tilpasning he levesteder og de rden ÎÏÜ ÒËÜ Den fjerne omve ÚÖÏÜ Úê ÐÙÜÒÙÖÎ ÝÏ ÏÕ Óà Ñ ÙÑ forskellige ÌÏÝÕÜÓà ters tilpasning til an pl og r dy r fo g næringsbetydnin vand, lys, næring, er nd ru he, er ls livsbetinge tur salte og tempera Ö śøýþü ÑÓÙØËÖÙÑ ÑÖÙÌË ÜÏ Ù Ø ÎÏ àó ÖÎ r og planter ÝË ÏØÒÙ r mennesker, dy fo år lk vi ve le om med viden ÏÞÝ ßÎàÓÕ ÌÏÞãÎØÓØÑ ÐÙÜ ÖÓà ËÜ Ò ÏÜ Î Î ÙÖ ÜÒ ÐÙ ÌÏÝÕÜÓà af levesteder og riation, ændring ling, herunder va else naturlig udvælg

8 sart Danseteater 6. klasser: Dans Dans Dans Kunstart: Dans som scenekunst Kunstner: Koreograf/Danser Sofie Christiansen Baggrund Sofie er kunstnerisk leder og koreograf for sart Danseteater. Sidste efterår skabte hun forestillingen Spis min Gris, med 3 dansere og en lydkunstner. Emnet i forestillingen var mad. Vi skal alle spise, et universelt emne, børn, unge som gamle forholder sig til mad hver dag. Så med dette emne kan Sofie få de unge mere i spil med det samme. Formål At give de unge en øget opmærksomhed på deres krop og dens udtryksmuligheder. At lære unge en koreografi med afsæt i musikkens billeder og lyde - og give dem mulighed for at være kreative i bevægelse og til sidst være med i en visning af dagens arbejde. får flere billeder og ideer til, hvad dans også kan være. af, at de sagtens selv kan skabe bevægelser. kroppen uden at kunne de rigtige trin. Som også gør at de får en anden samhørighed og forståelse for hinanden. i en kreativ proces. med på vejen. Indhold & Forløb Opvarmning: Vi vil starte med at varme kroppen op, hvor de unge får lidt teknisk indblik i, hvad det kræver at kunne styre sin krop. Vi vil også varme op ved at lave en masse kreative lege, hvor de unge automatisk vil komme til at bevæge sig på andre måder, end de er vant til. Lære koreografi: De unge vil lære en fælles dans, hvor der er taget udgangspunkt i billeder og lyde i musikken. Denne tilgang til koreografi gør, at langt flere unge lærer koreografien, end hvis vi lavede den på tællinger. Opgave: De unge bliver delt i 3 grupper, hvor de får deres scene, en improvisatorisk opgave, et tema, musik, dogmer m.m. De vil få en klar ramme, så opgaven føles udfordrende, men overkommelig. Visning af dagens proces: Kl vil vi vise resultatet af deres opgaver og deres fælles dans for hinanden og de gæster, de har inviteret på forhånd. Uge 44: den og den og uge 45.: den 5., 6., 7. og Lærerkursus Tirsdag den kl Sofie Christiansen / mail: sartdanseteater1@gmail.com Teatersalen i Borgerforeningen, Kulturhus Svendborg, Ramsherred 4, 5700 Svendborg Trinmål Idræt De unge kan ved deltagelse i forløbet lære at: bøjning sesudslag med og uden musikledsagelse bevægelighed, styrke, koordination og kondition acceptere forskelligheder i egne og andres færdigheder Trinmål - Dansk De unge kan ved deltagelse i forløbet lære at: produktioner samt i dramatisk form Fællesmål - Drama De unge kan ved deltagelse i forløbet lære at: måde at producere en forestilling på. De enkelte dele sættes sammen til en helhed, hvor rækkefølgen af delene sættes sammen ud fra en bærende idé.

9 Forsorgsmuseet - Svendborg Museum 7. Klasser: Hemmeligheder på museet Kunstart: Billedkunst (installationskunst street art) Kunstner: Tine Louise Kortermand Formål Eleverne vil på deres besøg på Forsorgsmuseet lære om museets tankevækkende arbejde med at indsamle historier fra børnehjem. Historier som ofte indeholdt skjulte og hemmelige spor. Ud fra dette skal eleverne skabe installationskunst og sætte deres helt eget præg og hemmelige spor på museet via forskellige former for street art. Eleverne vil med egne øjne se autentiske spor og ting, som børn på børnehjem har efterladt sig, og de vil lytte til stærke erindringer fyldt med hemmeligheder, - fortalt for første gang til museet af tidligere børnehjemsbørn. Eleverne vil stifte bekendtskab med, at mange anbragte børn oplever ensomhed, eksklusion og svigt, men også at mange oplever stærke fællesskaber og venskaber, og at mange anbragte børn finder andre steder at skabe samhørighed og på den måde en vej ud af ensomhed og eksklusion. Indhold og forløb Gennem billedkunsten som udtryksform vil eleverne selv skulle udtrykke sig visuelt på Forsorgsmuseet. Begreber som identitetsdannelse, ensomhed og fællesskab vil blive bragt i spil, når eleverne på et dagsbesøg på Forsorgsmuseet selv får lov til at sætte deres præg på museet via street art. Den eksperimenterende billedkunstner Tine Louise Kortermand arbejder i krydsfeltet mellem alternative stilsammensætninger, og hun vil i samspil med Forsorgsmuseets egen formidler facilitere en kreativ proces, hvor eleverne skal lave deres egne hemmelige spor og udtryk inspireret af et besøg i Forsorgsmuseets børnehjemsudstilling. Eleverne vil med være til at vælge deres kreative street art-udtryk, som f.eks. perleplader, stencils eller paste ups. Alle de besøgende klassers produkter vil i en efterfølgende periode kunne opleves på Forsorgsmuseet af andre skoleklasser og besøgende. Uge 45 og 46 kl En klasse pr. dag. Lærerkursus Torsdag den 24. oktober kl Sarah Smed Vestergaard, Museumsinspektør: sarah@svendborgmuseum.dk / Tlf.: Forsorgsmuseet /Svendborg Museum Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg / Tlf Trinmål Historie, dansk og billedkunst Projektet henvender sig til 7. klasser evt. i et tværfagligt forløb mellem historie, billedkunst og dansk. Følgende trinmål opfyldes bl.a. i faget dansk: Det læste sprog Udtrykke forståelse af det læste, fx gennem illustration, fortælling og i forskellige skriftlige genrer. Det skrevne sprog Layoute egne tekster og udtryk med relevante illustrationer og grafiske udtryk.

10 svb 2485

PROJEKTBESKRIVELSE MKR 2013

PROJEKTBESKRIVELSE MKR 2013 PROJEKTBESKRIVELSE MKR 2013 BØRNEKULTURELT NETVÆRK SVENDBORG KOMMUNE 2013 BAGGRUND Minikulturel Rygsæk (MKR) i Svendborg Kommune er et projekt, der er udviklet siden 2011, nu med to succesfulde forløb

Læs mere

MINI KULTUREL RYGSÆK 2014

MINI KULTUREL RYGSÆK 2014 MINI KULTUREL RYGSÆK 2014 Giv dine elever en helt særlig kulturoplevelse - deltag i den Mini Kulturelle Rygsæk! MKR i Svendborg Kommune er et projekt, der er udviklet siden 2011, nu med tre succesfulde

Læs mere

Børne- og ungekulturelt netværk MINIKULTUREL RYGSÆK 2019

Børne- og ungekulturelt netværk MINIKULTUREL RYGSÆK 2019 Børne- og ungekulturelt netværk MINIKULTUREL RYGSÆK 2019 Børne Giv dine elever en helt særlig kulturoplevelse - deltag i Minikulturel Rygsæk MKR i Svendborg Kommune er et projekt, der er udviklet siden

Læs mere

Børne- og ungekulturelt. netværk MINIKULTUREL RYGSÆK

Børne- og ungekulturelt. netværk MINIKULTUREL RYGSÆK Børne- og ungekulturelt netværk MINIKULTUREL RYGSÆK Børne Giv dine elever en helt særlig kulturoplevelse - deltag i Minikulturel Rygsæk MKR i Svendborg Kommune er et projekt, der er udviklet siden 2011.

Læs mere

Børne- og ungekulturelt netværk MINI KULTUREL RYGSÆK 2017

Børne- og ungekulturelt netværk MINI KULTUREL RYGSÆK 2017 Børne- og ungekulturelt netværk MINI KULTUREL RYGSÆK 2017 Børne Giv dine elever en helt særlig kulturoplevelse - deltag i den Mini Kulturelle Rygsæk! MKR i Svendborg Kommune er et projekt, der er udviklet

Læs mere

KULTURENS BØRN. Kreative børn 2016-17

KULTURENS BØRN. Kreative børn 2016-17 KULTURENS BØRN Kreative børn 2016-17 Intro Kære skoler Kulturinstitutionerne, Ungdomsskolen, Børnekulturkonsulenten og Uddannelseshuset arbejder sammen om at styrke samarbejdet og formidlingen af kulturtilbud

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk August 2018 Den Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune Med Vardes Kulturelle Rygsæk bliver der taget vare om børn- og unges

Læs mere

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2015 2016

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2015 2016 VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2015 2016 Rødovre Skole HENDRIKSHOLM SKOLE Valgfag i Ungdomsskolen Alle, der går i 7., 8. og 9. kl., skal ifølge folkeskolereformen have et obligatorisk valgfag. Folkeskolerne

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk Vardes Kulturelle Rygsæk Juni 2016 Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk, og eleverne på

Læs mere

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd.

I faget kunst inddrager vi, udover billedkunst som sådan også noget håndarbejde og sløjd. Formål med faget kunst/kunstnerisk udfoldelse Formålet med faget Kunst er at eleverne bliver i stand til at genkende og bruge skaberkraften i sig selv. At de ved hjælp af viden om forskellige kunstarter

Læs mere

boernekultur.vejle.dk FOR, MED OG AF EN PALET AF BØRNEKULTUR

boernekultur.vejle.dk FOR, MED OG AF EN PALET AF BØRNEKULTUR FOR, MED boernekultur.vejle.dk OG AF EN PALET AF BØRNEKULTUR FORORD Bliv et af de topmotiverede mandskaber, som skal dyste i kaproning over en distance på ca. 300m på Vejle Visionen for Børnekulturen er

Læs mere

SÆSON B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V

SÆSON B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V SÆSON 2018-2019 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V - Har du lyst til at skabe dig!!!! Formål med undervisningen at udvikle elevernes billedsprog gennem dialog baseret undervisning at stimulere elevernes

Læs mere

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2016 2017

VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2016 2017 VALGFAG I UNGDOMSSKOLEN i skoleåret 2016 2017 Et tilbud til 7.-9. klasser på: Hendriksholm Skole, Rødovre Skole, Nyager Skole, Tinderhøj Skole og Islev Skole. Valgfag i Ungdomsskolen Alle, der går i 7.,

Læs mere

Evaluering af MINI KULTUREL RYGSÆK 2013 BØRNEKULTURELT NETVÆRK SVENDBORG KOMMUNE

Evaluering af MINI KULTUREL RYGSÆK 2013 BØRNEKULTURELT NETVÆRK SVENDBORG KOMMUNE Evaluering af MINI KULTUREL RYGSÆK 2013 BØRNEKULTURELT NETVÆRK SVENDBORG KOMMUNE 1 Indhold Konklusion..s. 3 Udvalgte citater..s. 6 Statistik..s. 11 Økonomi.s. 13 Evalueringer de enkelte projekter: Baggaardteatret

Læs mere

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E

sisg GDE D T E T SK S R K I R V V DE D T E se s N E D N DDE D T E sig DET SKRIV DET SEND DET Lærervejledning & Redaktion: Jakob Skov Øllgård Grafisk design: Marianne Eriksen Foto: Mette Frandsen INDHOLD Til læreren Mistanke om vold? - hvad gør du? Sådan kan materialet

Læs mere

Vardes Kulturelle Rygsæk

Vardes Kulturelle Rygsæk VARDES KULTURELLE RYGSÆK 1 Vardes Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk Den Kulturelle Rygsæk omfatter børn og unge mellem 5-16 år i Varde Kommune. Deltagelse i Vardes Kulturelle Rygsæk er obligatorisk,

Læs mere

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET

LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET LEG MED ARKITEKTUR FAG: BILLEDKUNST MÅLGRUPPE: ELEVER PÅ MELLEMTRINNET PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen

Ud i det blå. - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige. Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå - Musik- og Teaterleg for de 0 3 årige Udarbejdet af Ditte Aarup Johnsen Ud i det blå er et musik- og teaterprojekt for dagplejere og deres børn i Aarhus Kommunes Dagpleje. Projektet er kendetegnet

Læs mere

Forårstilbud 2010. For 1. -3. klasse. Vi glæder os til at se dig på Billedskolen

Forårstilbud 2010. For 1. -3. klasse. Vi glæder os til at se dig på Billedskolen Forårstilbud 2010 For 1. -3. klasse Vi glæder os til at se dig på Billedskolen Det er dejligt at opleve den store interesse for Billedskolens tilbud. På Billedskolen vil børnene eksperimentere og udtrykke

Læs mere

D a n s M u s i k k e n k l a s s e. Dans. Musikken. det store dansekendskab, men som gerne vil undervise i dans.

D a n s M u s i k k e n k l a s s e. Dans. Musikken. det store dansekendskab, men som gerne vil undervise i dans. I n t r o d u k t i o n t i l u n d e r v i s n i n g s m a t e r i a l e t D a n s M u s i k k e n 2. - 5. k l a s s e i musik og idræt er et undervisningsmateriale til dig, der ikke har det store dansekendskab,

Læs mere

Indhold. Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7. Målsætninger 9. Fra vision til handling 14-15

Indhold. Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7. Målsætninger 9. Fra vision til handling 14-15 Børnekultur politik Indhold Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7 Kulturgarantien 7 Kulturfærge Frederikshavn 8 Synlig Børnekultur 8 Målsætninger 9 Kultur- og Fritidsudvalget 9 Børneinstitutioner,

Læs mere

SÆSON 2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V

SÆSON 2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V SÆSON 2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V - Har du lyst til at skabe dig!!!! Formål med undervisningen at udvikle elevernes billedsprog gennem dialog baseret undervisning at stimulere elevernes

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Velkommen til Den Kreative Skole

Velkommen til Den Kreative Skole Velkommen til Den Kreative Skole Jeg vil gerne byde velkommen til Den Kreative Skoles nye sæson 2018/2019. Vi vil hermed præsentere en bred palet af tilbud til den enkelte elev med mulighed for individuel

Læs mere

Notat Til: Kunstrådet Kopi til: Fra:

Notat Til: Kunstrådet Kopi til: Fra: Notat Til: Kunstrådet Kopi til: Fra: Oplæg til handleplan Forslag til handleplaner for Kunstrådet i 2012 2013 Billedskole / Kulturskole / Kreativ skole Som et supplement til Musikskolen foreslår Kunstrådet,

Læs mere

Sprogværksted i børnehøjde

Sprogværksted i børnehøjde Bilag til ansøgningsskema til huskunstnerordningen Sprogværksted i børnehøjde Galten/Låsby dagtilbud søger om tilskud under huskunstnerordningen til projekt Sprogværksted i børnehøjde. Skanderborg kommune

Læs mere

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER;

TRÆ; et materiale; STREET ART; DUKKETEATER; INDHOLDSFORTEGNELSE Beskrivelser af forslag til workshops og projektforløb. Læs det og lad dig friste, eller blive inspireret til andet efter eget valg... TRÆ; et materiale; projektforløb for børnehaver

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste Udforsk billedkunsten og den visuelle kultur med dine elever gennem det digitale univers Klatværket. Oplev mange anerkendte kunstværker gennem fem fællesmenneskelige temaer. Lad eleverne gå på opdagelse

Læs mere

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense Mundtlig fortælling Fortæller for hele klassen Begyndende arbejde med Fortælle forståeligt og Identitet genrer: eventyr, gyser, sammenhængende for Opmærksomhed Fabulere Fantaserer og digter referat mv.

Læs mere

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde.

For at fastholde fokus på visionen, har alle kulturforløb tre gennemgående læringsmål, som alle kulturforløb skal opfylde. Kreativitet Dette materiale introducerer til musikforløbet Musik i fællesskab, som er et af de kunst- og kulturforløb, der gennemføres i Lejre Kommunes børnekulturelle indsats- Dronten. Den bagvedliggende

Læs mere

Smag på kulturen! - appetitvækker for Børneområdet

Smag på kulturen! - appetitvækker for Børneområdet Smag på kulturen! - appetitvækker for Børneområdet Smag på kulturen I Kultur har vi et ønske om, at børn får smag for kunst og kultur i deres hverdag. Smag på kulturen er tænkt som en appetitvækker til

Læs mere

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej

Kirstinebjergskolen. Havepladsvej Havepladsvej Linjer - Fremtidens Skole 7. 9. årgang 2014 2015 Fællesskab Læring Velkommen til fremtidens skole blev skabt i august 2013 og består af 3 basisafdelinger med elever fra 0.-6. klasse og en

Læs mere

Notat. Modtager(e): Kommunalbestyrelsen cc: Kulturtrappen Baggrundsmateriale

Notat. Modtager(e): Kommunalbestyrelsen cc: Kulturtrappen Baggrundsmateriale Notat Modtager(e): Kommunalbestyrelsen cc: Kulturtrappen Baggrundsmateriale Igennem de sidst 10 år har skolerne i Albertslund modtaget en række forskelligartede tilbud, mødt professionelle kunstnere i

Læs mere

Program. Albertslund Billedskole 18/19

Program. Albertslund Billedskole 18/19 Program Albertslund Billedskole 18/19 Billedskolen i Albertslund er for børn, unge og voksne med lyst til at arbejde kreativt med kunstneriske udtryk fx tegning, maling, collage, skulptur og installation.

Læs mere

Kulturens Laboratorium. æstetiske læreprocesser i partnerskaber

Kulturens Laboratorium. æstetiske læreprocesser i partnerskaber INVITATION Kulturens Laboratorium æstetiske læreprocesser i partnerskaber Hvor: Magasinet/Kulturmaskinen, 5000 Odense Hvornår: 8. juni 2017 Arrangør: Kulturens Laboratorium, Kulturregion Fyn Pris: 625.-/725.-

Læs mere

Solstrålen Læreplaner, 2013

Solstrålen Læreplaner, 2013 Solstrålen Læreplaner, 2013 Forord Børns udvikling skal forstås som en helhed derfor begyndte vi i Solstrålen, at kigge på hvordan vi kunne skabe bedre sammenhæng mellem læreplanstemaerne og institutionen

Læs mere

Risingskolen og Odense Musikskole

Risingskolen og Odense Musikskole Risingskolen og Odense Musikskole TALENTKLASSE I MUSIK HVAD ER TALENTKLASSER? Musik hele ugen Talentklassen i musik er et tilbud til elever, der brænder for at arbejde med musik både klassisk og rytmisk.

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

GROWOP! F E S T I V A L

GROWOP! F E S T I V A L GROWOP! F E S T I V A L 2 0 1 9 HERNING C. H. PEDERSEN & E. ALFELTS MUSEUM 24/9 KL. 10.00 OG 11.30 IKAST-BRANDE KUNSTPAKHUSET 25/9 KL. 10.00 OG 11.30 HOLSTEBRO HOLSTEBRO KUNSTMUSEUM 26/9 KL. 10.00 OG 11.30

Læs mere

Hvad kan DIN skole bruge biblioteket til?

Hvad kan DIN skole bruge biblioteket til? Hvad kan DIN skole bruge biblioteket til? Besøg BIBLIOTEKET Besøg VANDREHALLEN Besøg BIBLIOTEKET Hvordan kan skolen bruge biblioteket? Hvorfor biblioteksbesøg? Tilbuddene veksler mellem kulturel oplevelse

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

Indhold. Indledning Vision Udfordringer Ambitioner Kulturgarantien Synlig Børnekultur Målsætninger

Indhold. Indledning Vision Udfordringer Ambitioner Kulturgarantien Synlig Børnekultur Målsætninger Børnekultur politik Indhold Indledning 3 Vision 4 Udfordringer 5 Ambitioner 6 Kulturgarantien Synlig Børnekultur Målsætninger 2 6 7 8 Børneinstitutioner, skoler og institutioner for unge 8 Museerne 8 Musikskolen

Læs mere

Undervisningstilbud til klasser. Herlev Gymnasium & HF

Undervisningstilbud til klasser. Herlev Gymnasium & HF Undervisningstilbud til 7.-10. klasser Herlev Gymnasium & HF Praktisk info Hvor: På Herlev Gymnasium & HF. Varighed: En hel skoledag fra 9-14 eller efter aftale. Tilmeldingsfrist: To måneder før den ønskede

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

KULTURELLE UDTRYKS- FORMER OG VÆRDIER

KULTURELLE UDTRYKS- FORMER OG VÆRDIER Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD AKTIVITETSTEMA KULTURELLE UDTRYKS- FORMER OG VÆRDIER Indhold 3 4 5 6 8 9 Indledning Kulturelle udtryksformer og værdier i Fremtidens Dagtilbud Fokusområder Pædagogiske

Læs mere

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017

Profilfag Mellemtrin. valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Profilfag Mellemtrin valghæfte for 1. periode skoleåret 2016/2017 Vonsild Skole - En skole i balance og bevægelse Det er tid til at vælge profilfag:-) Profilfag er små fordybelsesområder på ca. 10 uger,

Læs mere

SÆSON 2015-2016 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V

SÆSON 2015-2016 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V SÆSON 2015-2016 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V - Har du lyst til at skabe dig!!!! Formål med undervisningen at udvikle elevernes billedsprog gennem dialog baseret undervisning at stimulere elevernes

Læs mere

Fagbeskrivelse for Krea

Fagbeskrivelse for Krea Fagbeskrivelse for Krea Formålet med faget krea på Vejrumbro Fri er at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende billedsprog i deres hverdag. Faget skal give eleverne lyst til at udtrykke sig gennem

Læs mere

Indhold. Indledning Vision Udfordringer Ambitioner Kulturgarantien Synlig Børnekultur Målsætninger

Indhold. Indledning Vision Udfordringer Ambitioner Kulturgarantien Synlig Børnekultur Målsætninger Børnekultur politik Indhold Indledning 3 Vision 4 Udfordringer 5 Ambitioner 6 Kulturgarantien Synlig Børnekultur Målsætninger 2 6 7 8 Børneinstitutioner, skoler og institutioner for unge 8 Museerne 8 Musikskolen

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

SOMMER. for børn. Favrskov Kommune

SOMMER. for børn. Favrskov Kommune SOMMER for børn 2018 Favrskov Kommune Uge 27 BMX-, SCOOT- OG SKATERSKOLE Er du bidt af en gal skater og vil du gerne lære nye tricks? Så kom til 2 dage, hvor den professionelle skater Thomas Tarzan Hansen

Læs mere

RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE DEN KULTURELLE RYGSÆK FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK INDHOLD PERIODE

RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE DEN KULTURELLE RYGSÆK FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK INDHOLD PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Se min skygge. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Se min skygge. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU Se min skygge Se min skygge Fra 6 år 2011 UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Om forestillingen... 3 3 Introduktion til læreren... 4 4 Workshops... 5 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk

Læs mere

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria

Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria Danseworkshop med MYKA: Polar Bear Facilitatorer: Mette Overgaard & Georgia Kapodistria KORA-FORESTILLINGEN Gennem KORA får I snart besøg af danserne fra MYKA. Danserne fører jer gennem en forestilling,

Læs mere

SÆSON 2016-2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V

SÆSON 2016-2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V SÆSON 2016-2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V - Har du lyst til at skabe dig!!!! Formål med undervisningen at udvikle elevernes billedsprog gennem dialog baseret undervisning at stimulere elevernes

Læs mere

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE

FAG. RYGSæK. DEn UNDERVISNINGSMATERIALE Musik FAABORG-MIDTFYNS KULTURELLE RYGSÆK DEN KULTURELLE RYGSÆK PERIODE DEN KULTURELLE RYGSÆK sikrer børn og unge inspirerende møder med kunst og kulturarv giver børn og unge mulighed for at lære kulturens sprog giver børn og unge flere erfaringer med æstetiske og innovative

Læs mere

Åben Skole 2018/19 - kunst, kultur og musik

Åben Skole 2018/19 - kunst, kultur og musik Skoleafdelingen Åben Skole 2018/19 - kunst, kultur og musik I denne folder kan du læse om fire gratis og obligatoriske åben skole undervisningsforløb til folkeskolerne i Hillerød Kommune. Forløbene har

Læs mere

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk

Eleven kan udfolde sig selvstændigt i sang, spil og bevægelse. Eleven kan arrangere og komponere musikalske udtryk Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 4. klassetrin Efter 6. klassetrin Musikudøvelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil og bevægelse Eleven kan deltage opmærksomt i sang, spil

Læs mere

Åben Skole - kunst, kultur og musik. Skoleafdelingen

Åben Skole - kunst, kultur og musik. Skoleafdelingen Skoleafdelingen Åben Skole - kunst, kultur og musik I denne folder kan du læse om fire gratis og obligatoriske åben skole undervisningsforløb til folkeskolerne i Hillerød Kommune. Forløbene har særligt

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2015 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

SVEND14 aktiviteter for børn i DAGTILBUD

SVEND14 aktiviteter for børn i DAGTILBUD SVEND14 aktiviteter for børn i DAGTILBUD Film-i-Kufferten // 4-6-årige Børn i dagtilbud får nu med Film i Kufferten mulighed for at lave små tegnefilm vha. webcam og ipad. Der er plads til to grupper á

Læs mere

Til skoler i Aarhus Kommune. Invitation til 5. og 6. klasser i Aarhus Kommune til deltagelse i pilotprojekt om arkitektur og landskab

Til skoler i Aarhus Kommune. Invitation til 5. og 6. klasser i Aarhus Kommune til deltagelse i pilotprojekt om arkitektur og landskab Til skoler i Aarhus Kommune Invitation til 5. og 6. klasser i Aarhus Kommune til deltagelse i pilotprojekt om arkitektur og landskab Kære (klasse)lærere i 5. og 6. klasser i Aarhus Kommune Aarhus, d. 16.

Læs mere

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling.

Evaluering af dansk på Ahi Internationale Skole. (2013-2014) Det talte sprog. Indskoling. Fællesmål efter bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk fremlægge, referere, fortælle og dramatisere give

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D

din kreative fremtid starter her SKO LEN TILMELDING NU Nyhed Horsens Kunstmuseum mode * 3D Nyhed mode * 3D BILLED fremtid starter her SKO LEN din kreative Horsens Kunstmuseum Forår 2015 TILMELDING NU BILLED SKOLEN Billedskolen tilbyder i foråret 2015 en fritidsundervisning, hvor begreber som

Læs mere

OVERBYGNINGEN. Valg af profilfag 2015/2016 18.08.2015 P A R A D I S B A K K E S K O L E N

OVERBYGNINGEN. Valg af profilfag 2015/2016 18.08.2015 P A R A D I S B A K K E S K O L E N OVERBYGNINGEN Valg af profilfag 2015/2016 18.08.2015 P A R A D I S B A K K E S K O L E N Indhold Kort om profilfag... side 2 Drama... side 3 Emma Gad... side 4 Innovation, design og billedkunst... side

Læs mere

Lærervejledning. På akkord med familien Sørensen

Lærervejledning. På akkord med familien Sørensen Lærervejledning På akkord med familien Sørensen Intro Vi glæder os til at byde dig og dine elever velkommen til undervisningsforløbet På akkord med familien Sørensen på Arbejdermuseet. Lærervejledningen

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2017 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fællesmål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING På billedskole eller til maling og tegning kan du være kreativ og prøve at lave kunst på forskellige måder og med forskellige materialer. Tit

Læs mere

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin

Den hemmelige. hule. Lærervejledning klassetrin Arkitekturundervisning i hele Danmark side 1 0. - 3. klassetrin Foto: Mariella Harpelunde Jensen er et kreativt undervisningsforløb, hvor eleverne eksperimenterer med at bygge modeller med inspiration

Læs mere

Projekt. Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen

Projekt. Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen Projekt Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen Projektbeskrivelse maj 2006 Springflod en kulturfestival i Vadehavsregionen Kortfattet beskrivelse af projektet Målet er at skabe en kulturfestival,

Læs mere

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm

ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE. Zangenbergs Teater. Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN INSPIRATIONSMATERIALE 6-8 ÅRIGE Zangenbergs Teater Af Louise Holm ØRERNE I MASKINEN Inspirationsmateriale for 6-8 årige Inspirationsmaterialet indeholder forskellige aktiviteter og øvelser,

Læs mere

Musikskolen i folkeskolen Skolereform 2014. Idékatalog. Be happy and sing it out loud!

Musikskolen i folkeskolen Skolereform 2014. Idékatalog. Be happy and sing it out loud! 1 Musikskolen i folkeskolen Skolereform 2014 Idékatalog Be happy and sing it out loud! Mere sang og musik i skolen skaber grobund for fordybelse, faglighed og trivsel 2 Forord: Folkeskolen står over for

Læs mere

Kultur skaber identitet. Det handler om mennesker. - hele mennesker - hele livet!

Kultur skaber identitet. Det handler om mennesker. - hele mennesker - hele livet! Kultur skaber identitet. Det handler om mennesker. - hele mennesker - hele livet! Når vi mennesker mødes, opstår kultur. Vi skaber i fællesskab værdier og bånd, som gennem livet er bestemmende for vore

Læs mere

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE

LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE Nordskolen Nordskolen og Sydskolen LINJEFAG LINJERNE 7-9. KLASSE INDHOLD VALG AF LINJEFAG 3 RAMMER OG ORGANISERING 4 SPORT OG SUNDHED 5 INTERNATIONAL 6 SCIENCE OG INNOVATION 7 KOMMUNIKATION OG LITTERATUR

Læs mere

KulTUR for alle efterår 2016

KulTUR for alle efterår 2016 KulTUR for alle efterår 2016 Undervisningstilbud ifm. KulTUR for alle, efteråret 2016 Bussen kører tirsdage, onsdage og torsdage i ugerne 45-48. HEART og Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum tilbyder

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018

UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 UNDERVISNINGSPLAN FOR MUSIK 2018 Undervisningen i faget Musik bygger på Forenklede Fælles Mål. Signalement og formål med musik Som overordnet mål i faget musik, er intentionen at eleverne skal inspireres

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd

Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Trinmål Dansk Børnehaveklasse Efter 2. klassetrin Fagligt bånd Evaluering Samtale og dialog deltage i samtale og kunne veksle mellem at lytte og ytre sig tale om sprog videreudvikle og nuancere ordforråd

Læs mere

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION

STORY STARTER FÆLLES MÅL. Fælles Mål DET TALTE SPROG DET SKREVNE SPROG - SKRIVE DET SKREVNE SPROG - LÆSE SPROG, LITTERATUR OG KOMMUNIKATION Læringsmål Udtryk og find på idéer via gruppediskussioner. Forklar, hvordan scenerne hænger sammen og skaber kontinuitet, samt hvordan de danner grundlaget for en historie, et stykke eller et digt. Lav

Læs mere

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling.

Faglig element Aktivitet Trinmål efter 2. klassetrin Eleverne læser i bøger tilpasset deres individuelle niveau og zone for nærmeste udvikling. Årsplan for dansk i yngste klasse. 1. halvdel af skoleåret 2013/2014 Årsplanen tager udgangspunkt i Fælles mål 2009 - Dansk, Trinmål efter 2. klassetrin Ret til ændringer forbeholdes Danskundervisningen

Læs mere

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ

7-9 LINJERNE KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ KUNST&PERFORMANCE SPORT&SUNDHED INTERNATIONAL INNOVATION&SCIENCE KOMMUNIKATION&LITTERATUR ERHVERV&IDÉ 27 LINJERNE 7-9 Folkeskolerne i Odsherred Kommune skoleåret 2016/2017 Denne folder er en oversigt over

Læs mere

FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016

FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016 FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016 i vinterferien uge 7 DRAMA MED SVED PÅ PANDEN JAZZCAMP FOR PIGER MUSIK PÅ IPAD FANTASTISKE FIGURER FILMGYS VELKOMMEN TIL FREDERIKSBERG KULTURCAMP 2016 Her er din mulighed

Læs mere

Odense Musikskoles MUSIKKLASSE

Odense Musikskoles MUSIKKLASSE Odense Musikskoles MUSIKKLASSE HVAD ER MUSIKKLASSE? Mere musik Musikklassen er et tilbud til elever i 7., 8. eller 9. klasse, der brænder for at arbejde med musik både klassisk og rytmisk. I august 2017

Læs mere

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Dansk. Tema: Den gode historie Uge Skoleåret 2018/19 Årsplan 8. klasse. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

LINJEdans, RUMlerier, FORM og ARKITEKTURfornemmelser

LINJEdans, RUMlerier, FORM og ARKITEKTURfornemmelser LINJEdans, RUMlerier, FORM og ARKITEKTURfornemmelser - Et GRATIS forløb for, af og med førskolebørn i Lolland og Guldborgsund kommuner. - Et Lolland Billedskole-projekt ved billedkunstner Mini Blume med

Læs mere

Undervisningstilbud på Silkeborg Gymnasium til grundskolernes 6.-10. klasse

Undervisningstilbud på Silkeborg Gymnasium til grundskolernes 6.-10. klasse Undervisningstilbud på Silkeborg Gymnasium til grundskolernes 6.-10. klasse følg gymnasiet på de sociale medier Invitation Silkeborg Gymnasium inviterer hermed grundskolerne til et samarbejde baseret på

Læs mere

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog.

Evalueringsresultatet af danskfaget på Ahi Internationale Skole. (2009-2010) Det talte sprog. . bruge talesproget i samtale og samarbejde og kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig udvikle ordforråd, begreber og faglige udtryk Indskoling. Fælles mål efter bruge talesproget i samtale, samarbejde

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Kreativitet og design.

Kreativitet og design. Kreativitet og design. Dette valghold er for dig, der kan lide at bruge din fantasi og arbejde praktisk og kreativt. Du behøver ikke have særlige forudsætninger, men skal have interesse i at bruge hænderne

Læs mere

REPORTAGE FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLING

REPORTAGE FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLING REPORTAGE FAG: DANSK MÅLGRUPPE: ELEVER I UDSKOLING PÅ SPORET AF KUNSTEN OVERORDNET INTRODUKTION På sporet af Kunsten er et digitalt oplevelses- og undervisningskoncept, hvor eleverne kan udforske og opleve

Læs mere

Risingskolen og Odense Musikskole

Risingskolen og Odense Musikskole Risingskolen og Odense Musikskole MUSIKKLASSER HVAD ER MUSIKKLASSER? Musik hele ugen Musikklassen er et tilbud til elever, der brænder for at arbejde med musik både klassisk og rytmisk. I august 2015 optager

Læs mere

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle.

Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. 1 Fælles mål for DUS på Sofiendalskolen Aktiv fritid for alle. DUS står for det udvidede samarbejde, for vi er optaget af at skabe helheder i børns liv og sikre sammenhæng mellem undervisning og fritiden.

Læs mere