Sådan er kapitalismen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan er kapitalismen"

Transkript

1 Sådan er kapitalismen Af Olav Hergel Interview: Zaid A. Al-Maijah De er milliardærer, liberalister, går ind for åbne grænser, lavere skat til de rige og udgiver bøger, der kalder det danske velfærdssamfund en taberfabrik. De støtter Ny Alliance med en million kroner, og når det gælder indvandrere, mener Saxo Banks to stiftere, at de bare skal have chancen. Zaid A. Al-Maijah er vel nok den høfligste, mest belevne, beskedne mand, Deres udsendte har mødt i sine 22 år som journalist. Så den irakiskfødte 36 år gamle bankdirektør hos American Express, der iført sorte sko, velsyet mørk habit og silkeslips ligner alt andet end en dansk standardmuslim, beklager dybt, at han ikke kan vise os sit kontor på Buckingham Palace Road her i Londons gamle finanscentrum. Men sådan er reglerne. American Express ligger nummer 14 på imagelisten over de virksomheder med det stærkeste globale brand i verden. De vogter så stærkt over deres brand, at ikke engang deres fineste kunder kan komme ind på de kontorer, hvor der handles valuta og aktier. Så da slet ikke pressen. Zaid A. Al-Maijah har forgæves prøvet at forhøre sig allerøverst oppe, men nej. Regler er regler, så nu sidder han på en lokal libanesisk restaurant i London og fortæller sin historie. Den er vigtig, mener han. Vigtig, fordi han holder af Danmark. Vigtig, fordi det land, som gav ham asyl og en fin uddannelse, ikke kunne bruge ham, da han var færdig, og nægtede ham at se sin familie. Vigtig, fordi han blev flået i skat, da han først nåede til tops. Men også vigtig, fordi han synes, han skylder nogle mennesker en del. De mennesker har ifølge Zaid A. Al-Maijah selv en stor del af æren for, at han er blevet til, hvad han er i dag. Direktør for globale finansielle handler hos American Express i London. Heller ikke en standardstilling for irakiske flygtninge i Danmark. Men da han var længst nede, havde mistet al sin selvtillid og var blevet afvist 420 gange af systemet Danmark og var på vej til at emigrere, fik han en chance for at bevise, hvad han kunne. Det var Saxo Bank, der gav ham den.»jeg boede i 13 år i Danmark, men der var kun to steder, jeg ikke følte mig som en fremmed. Det var i mit eget hjem og hos Saxo Bank«.

2 Overarbejde Her sent på denne varme sommereftermiddag, hvor de fleste danskere for længst er taget hjem til eftermiddagssolen på terrasser, altaner og grønne pletter i parkerne, sidder omkring 50 unge mænd mellem 25 og 40 år iført slips, opsmøgede skjorteærmer, ild i blikket og et kropssprog, der endnu en gang dokumenterer, at børsmæglere sidder endnu mere uroligt på stolen en teenagedrenge i 8. klasse. De unge mænd hos Saxo Bank i Gentofte følger intenst med på alle denne verdens kurser for valuta, olie, guld og andre råvarer, og selv om klokken er 17.30, ligner de ikke nogen, der lider af hjemve. Man forstår dem. Sidste år var der i gennemsnit 622 ansatte, som delte en lønpulje på 400 mio. kr. Dertil kommer aktieoptioner til en del af medarbejderne. Så der er solskin i de blinkede computere, og for meget naturligt lys ville også bare distrahere i denne velklædte testosteron-verden, hvor det handler om at købe billigt og sælge dyrt og gribe lige det sekund, hvor handelen kan blive allermest lukrativ. Det er de ret fremragende til hos Saxo Bank. År for år for år tjener man flere og flere penge, for tiden bygger man nyt hovedkontor i Hellerup, og planen er at fordoble antallet af medarbejdere i Danmark og firdoble medarbejderne i de udenlandske afdelinger i løbet af de næste tre år. Der er lige åbnet afdelinger i London, Spanien og Singapore, og når året er omme, regner man med at have ansatte til at betjene kunder i 170 lande. Forretningen er så god, at de to stiftere og administrerende direktører, Kim Fournais og Lars Seier Christensen, for et par år siden solgte 25 procent af Saxo Bank til kapitalfonden General Atlantic for 729 mio. kr. Det har gjort dem økonomisk uafhængige for resten af deres liv, og solgte de resten af aktierne, ville de blive milliardærer i rede penge, for de ejer stadig 70 procent af banken, som ikke er en klassisk bank, hvor fru Jensen sætter penge ind på en konto, men en investeringsbank, der har specialiseret sig i online-investeringer på de internationale kapitalmarkeder. Bankens kunder er andre banker og andre vekselererfirmaer, men også et stigende antal velhavere i verden, der sidder hjemme foran skærmen og handler med valuta, aktier, guld, bomuld, olie og alt muligt andet. Forhenværende vicedirektør i Den Danske Bank, Bjarne Jensen, der i dag driver Bjarne Jensen Consult, hvor man blandt andet vurderer bankers dygtighed, siger om Saxo Bank:

3 »Saxo Bank har været rigtig, rigtig dygtig og forudseende til at gribe udviklingen, præge den og være foran den. De har været eventyrlig gode til at udvikle edb-systemer og give kunderne mulighed for at handle til en meget lav pris«. Det er alvor, det her Mens det vrimler med banker, der tjener penge, så vrimler det ikke med bankdirektører, der siger, at borgernes penge befinder sig bedst på bankens konti, at borgerlige regeringer er bedre end socialdemokratiske, og at de foretrækker en konservativ finanspolitik. Alle ved, at det er det, bankdirektører mener, men de siger aldrig, hvad de mener. Det gør de to stiftere af Saxo Bank. De siger, de er liberalister. De siger, de ikke kan fordrage den socialdemokratiske velfærdsmodel, hvor dygtige stræbsomme mennesker, der vil noget med deres liv og gerne vil arbejde 14 timer i døgnet for at kunne bo godt, køre godt og rejse godt, bliver flået i skat. En velfærdsmodel, hvor bistandsmodtageren tjener næsten lige så meget som rengøringshjælpen på Rigshospitalet, der hver dag gør sin pligt og udfører et stykke kedeligt, men nødvendigt arbejde til gavn for samfundet. De siger, at det er private virksomheder, der tjener penge, og offentlige der bruger dem, så derfor skal de private forkæles, og de offentlige virksomheder privatiseres. Så de støtter den borgerlige tænketank Cepos. De har udgivet eksemplarer af den lange liberale bibel Atlas Shrugged af ultraliberalisten Ayn Rand og sendt den ud til politikere, erhvervsfolk, journalister og bankens kunder. Og de har finansieret bogen Taberfabrikken af den liberale journalist Ole Birk Olesen, som handler om de danskere på offentlig forsørgelse.»hvad med de svage?«, siger man altid. Det er netop spørgsmålet. Hvad med de svage? Hvad er det for et menneskesyn, der accepterer, at vi er en million svage i Danmark? De er da ikke handikappede eller dybt syge. Man siger, at man skal yde for at nyde, men samtidig har du et samfund, hvor der kun er 50 kroner til forskel på, om du sidder i Netto som kassedame, eller om du løber rundt og hygger dig med dine kammerater, drikker guldbajere nede på bænken med vennerne eller hvad pokker, du vil«, siger Kim Fournais der har bedt om, at vi mødes efter arbejdstid, for i arbejdstiden arbejder man. Han er en lille tæt mand med et intenst kropssprog og egentlig ikke vant til offentlighed. Helt tryg er han ikke, men viljen til at forklare sit projekt vinder over nervøsiteten, og når Kim Fournais er på, så er det for alvor. Han smiler, men ikke så meget, at det distraherer for budskabet. Han tror helt ind i aortaen

4 på, at ethvert menneske indeholder et enormt potentiale, og at staten, skatten, systemet Danmark, holder stærke mennesker nede og svage mennesker ude. Han mener, de gør lige det modsatte hos Saxo Bank. De giver alle chancen. De, der klarer sig skidt ryger ud, de, der klarer sig godt, får en god løn, og de, der klarer sig fremragende, får en fremragende løn. Det samme burde gælde overalt, mener han. Fra skolelærere til sygeplejersker til dem, der laver kantinemad i de offentlige køkkener.»det er en ondskabsfuld verden, hvor man siger: Alle mennesker er lige. Jamen de er jo ikke lige. Nogle er dygtigere end andre, og det bedste, man kan gøre, er at lade dem være dygtige og give dem muligheder for at blive endnu dygtigere, så andre kan se op til dem og få drømme, de kan forfølge«, siger Kim Fournais. Han mener, at Socialdemokraterne tænker mange sympatiske tanker, hvis ikke det var, fordi de skabte så mange tabere, som hver dag får en fisk af samfundet i stedet for en fiskestang, så de selv kunne lære at fiske.»den traditionelle jantelovs socialdemokratiske retorik i Danmark har hele tiden kørt på, at vi socialdemokrater er de flinke, som prøver at hjælpe de svage. Jeg synes, de gør lige præcis det modsatte«. Senest har Saxo Bank valgt at støtte Ny Alliance med en million kroner, selv om ingen af de to stiftere har meldt sig ind. Men hvor borgerlige partier tier om den høje skat og Danmarks manglende evne og vilje til at integrere udlændinge i det danske samfund, så tør Ny Alliance. Partiet har udvist et mod, der fortjener at blive belønnet, mener Kim Fournais. Flygtningen Da Zaid A. Al-Maijah kom til Danmark i 1993, var han ikke en klassik flygtning. Hans far hører til den politiske elite i Mellemøsten, familien er meget rig, og Zaid var i USA for at studere. Men på grund af Iraks krig mod Kuwait ville han ikke tilbage, fordi han frygtede at blive indkaldt til militæret.»jeg var ikke forfulgt, men ville ikke ind i en hær, som kæmpede for noget, jeg ikke troede på. Det fortalte jeg til de danske myndigheder, og jeg tror på, at det var grunden til, at jeg måtte sidde i asylcenter i et år og syv måneder. Mange havde det som jeg, men de fortalte alt muligt om tortur, og så fik de hurtigt asyl«.

5 Når han fortæller om de 19 måneder i forskellige asylcentre, fortrækker hans ansigt sig stadig. Men da Zaid først fik asyl, kom han ind på Handelshøjskolen, og eftersom han havde en bachelor i økonomi fra Irak, blev han færdig på tre år. I 1998 var han færdig som cand. merc., talte godt dansk, flydende engelsk og flydende arabisk, men her begyndte mareridtet.»jeg søgte 420 stillinger i de næste to år, men jeg blev ikke inviteret til et eneste jobinterview. Ikke et. Jeg mistede al min selvtillid og begyndte at tro, at det virkelig var sandt, at jeg ikke var kvalificeret. På et tidspunkt, da der var allerfarligst i Afghanistan søgte en organisation en mand, der talte engelsk og havde kendskab til muslimsk kultur. Jeg tror, det var den farligste stilling, man kunne søge på det tidspunkt, men jeg søgte, fordi jeg vidste, at jeg måtte være kvalificeret. Jeg fik nej. Jeg kom ikke engang til samtale. I ugerne efter så jeg, at de fortsatte med at søge«. I mellemtiden arbejdede han som pizzabud, indtil han i begyndelsen af år 2000 gav op.»jeg havde sendt en ansøgning til Midas (senere Saxo Bank, red). Det var den sidste ansøgning, jeg havde sendt, og så besluttede jeg at følge noget af min familie til Canada. Jeg pakkede mine ting og sendte mit tøj og bagage af sted. Da jeg havde hentet flybilletterne, lå der en besked fra en af direktørerne hos Midas. Det var en torsdag, og mit fly gik om lørdagen. Jeg var så meget på vej, at jeg ikke engang havde telefon længere, så jeg ringede til dem fra en betalingstelefon. De sagde, jeg skulle komme næste uge. Jeg sagde, at jeg kun kunne møde dem dagen efter, for jeg skulle rejse. Så kom jeg ud til dem, jeg fortalte dem min historie, og de besluttede sig for, at jeg skulle have arbejdet«. Da Zaid aldrig havde været til en ansættelsessamtale før, søgte han råd hos Civiløkonomernes Fagforening. Her frarådede de ham at tage jobbet. For lønnen var kun på kroner.»de kaldte det udnyttelse. De sagde, at en med mine kvalifikationer skulle have i løn, og de anbefalede mig at sige nej. Men for mig var det noget andet. Jeg var kommet til et stadie, hvor jeg tvivlede på min egen intelligens. Jeg var nødt til at tage jobbet bare for at bevise for mig selv, at jeg kunne arbejde«. Det kunne han. Saxo Bank blev med hans egne ord»lyset for enden af tunnelen«. Efter tre måneder var hans løn kroner. Efter et år var den »De var meget venlige, easy going, hurtige beslutninger, og der var en flad hierarkisk struktur, hvor man kunne diskutere direkte med sin manager og også med de to direktører.»go ahead and do it«sagde de, og så fik man ejerskab over sine projekter. Det var ekstremt stimulerende og opmuntrende. Det var første gang, jeg for alvor blev budt velkommen til Danmark. De slog dørene op for mig og ikke kun det.

6 Da de efter et stykke tid fandt ud af, at jeg kunne gøre, hvad de bad mig om, og at jeg kunne mere, end jeg egentlig var ansat til, gav de mig mere og mere ansvar, så jeg til sidst blev en af cheferne i virksomheden«. Med ét havde Zaid, hvad ethvert ungt begavet menneske ønsker sig: karriere, succes, muligheden for at få fremgang og tjene penge. Men også et fristed.»folk var ligeglade med din baggrund, og hvad du troede på. De så på, hvad de kunne bruge mig til, mere end på forskellene mellem dem og mig. Det var vitalt for mig. Og jeg tror aldrig, de har berørt min tro. Det var et privat spørgsmål. Men så snart man gik ud af Saxo Bank, var det det eneste, det drejede sig om: At du var fremmed. At du var muslim. Jeg har ikke lyst til at være negativ. Man skal være fair, og der er en masse udlændinge og en masse danskere med en udenlandsk baggrund, der gør forkerte ting i Danmark. Men mennesker gør ikke forskel på de gode og de dårlige. Så du bliver defineret ud fra dem, der gør forkerte ting i Danmark«. Fra år til år gik det bedre hos Saxo. Zaid blev chef, han oppebar til sidst en løn på en million kroner om året, hans navn blev kendt i bankkredse, og i 2006 fik han et tilbud, han ikke kunne afslå fra American Express i London. På spørgsmålet om, hvor meget han tjener i dag i London, er svaret et stille»langt mere«. På spørgsmålet om, hvor meget han betaler i skat i England, falder svaret anderledes højt:»langt mindre. Under fyrre procent«.»men den vigtigste årsag til at jeg sagde ja, var min familie. I Danmark kunne jeg ikke ansøge om, at mine forældre fra Irak måtte komme på bare et kort besøg. Svaret fra den danske ambassade i Bagdad var, at de kun ville give rejsetilladelse, hvis der var tale om ekstraordinære omstændigheder, som hvis jeg havde kræft eller var død. Det gør mig stadig ked af det at tænke på det. Man er dansk statsborger, man arbejder, man betaler skat, men man kan ikke få opfyldt et så simpelt ønske som at få lov til at se sine forældre. Så man bliver alligevel aldrig rigtig dansk, og jeg synes ikke, at man bliver mødt på en måde, der modsvarer det, man gerne vil give samfundet«. Danmark som Saxo Kim Fournais er en mand, der kan sige»fagforening«med en mine, som har han spist et helt citrontræ, og historien om Zaid harmer ham helt ind i hver eneste ansigtsrynke.»der gik ikke to år, før han tjente tre-fire gange så meget som startlønnen på Havde det stået til fagforeningen, skulle han stadig gå arbejdsløs. Nu arbejder han hos American Express i London. Hvad er

7 det for et waste? Danmark har betalt mandens uddannelse. Og først straffer vi ham ved at sige, at hvis han ikke kan få noget, han ikke er værd, så skal han ikke tage jobbet. Da han så begynder at tjene mange penge, så tager vi 63 procent af hans løn. Det er jo ikke en måde at bygge et samfund op på«. For Saxo-direktøren er Zaid ikke et eksempel, men et symptom på en sygdom, der har sneget sig ind i det danske samfund, og som er ved at gøre det fattigere. At Danmark siden slutningen af firserne har haft uafbrudt fremgang, anerkender han. At arbejderklassen har fået dobbelt carport, middelklassen kører i cabriolet, mens det bare kører for overklassen, og at vi gang på gang vurderes af Fournais kolleger i bankverdenen til at have en af verdens sundeste økonomier, er også fint. At vi er verdens tredjetryggeste og verdens lykkeligste land kimser han heller ikke af. Han elsker faktisk sit land.»der ville da ikke være noget, der var lettere for Lars og mig end at flytte til Schweiz«, siger han.»men vi bor i Danmark, vi har familie og venner i Danmark, og vi synes, at Danmark er et fantastisk land på rigtig, rigtig mange områder. Men nu står vi her, og man kan ikke bare se i bakspejlet. Det er et faktum, at hvis antallet af amerikanere var flyttet til London i samme antal, som danskere var flyttet til London, så ville der bo millioner af amerikanere. Og det er på grund af skatten. Der er en udvandring nu. Vi ved, at det nærmest er umuligt at trække folk til Danmark«. Klokken er ved at være 19 denne sommeraften, og Kim Fournais peger hele tiden ud i dealer-rummet, hvor de unge mænd stadig sidder uroligt på stolene, mens de venter på at gribe øjeblikket.»kan du se de mennesker derinde? Det er rimelig sent nu. Klokken er over syv. De sidder derinde og arbejder hver uge til klokken 13 torsdag eftermiddag for staten, før de begynder at tjene penge til sig selv. Det er fandeme ikke særlig rart rent psykologisk. Så kommer de hjem, og græsset står højt i haven, underbukserne ligger og flyder, de skal stryge skjorter, ungerne hyler, og de skal have mad. Hvis de nu gerne vil ansætte en for at hjælpe sig, hvad så? Så siger vores skattesystem, at hvis de skal give en krone i løn til sådan en mand, så skal de tjene ti kroner for at lønne vedkommende og den person skal så betale i hvert fald 50 procent i skat. Så nu sidder de der mennesker, som vi er enige om er vigtige for det danske samfund og knokler, og når de skal hjem, så tvinger du dem ud i sort arbejde«, siger han.»men hvad så med alle de danskere, der ikke er i arbejde? De kunne jo hjælpe. De har arme og ben, de kan tælle ti, det er gode og ordentlige mennesker, og dybest set vil de gerne yde en indsats for at kunne tjene deres penge. Men hvis de nu ikke har det, der skal til for at arbejde i Saxo Bank, betyder det så, at de skal sidde på en bænk, eller skal vi give dem mulighed for at arbejde? Jeg synes det sidste«.

8 Det holder ikke Interviewet går ind i sin tredje time, selv om interview normalt betyder, at journalisten stiller spørgsmål. Det er undtagelsen i dag. Kim Fournais taler nogenlunde uafbrudt. Han har et møde klokken 20 med en instruktør, der skal lære ham at flyve, men for ham er det alligevel vigtigere med et samfund, hvor der er højere til himlen.»hvis du fjerner top- og mellemskat, svarer det til, at du fjerner en tredjedel af sidste års overskud på budgettet. Af overskuddet. Man siger, der ikke er råderum. Men hvis der ikke er råderum nu, bliver der aldrig råderum. Enhver virksomhed ville være klar til at investere en tredjedel af sit overskud i en god fremtid. Det kunne Danmark også gøre. Danmark er værd at kæmpe for. Vi kunne blive et af de mest konkurrencedygtige samfund i hele verden«. Hvilket ifølge statistikkerne er lige nøjagtig, hvad vi er, og har været det siden slutningen af halvfemserne, hvor Socialdemokratiet med daværende finansminister Mogens Lykketoft som chefdesigner satte gang i det, der skulle blive de fede halvfemsere. Ingen kan frakende Mogens Lykketoft pladsen som en af den nuværende velstands kuglestøbere, og han tror, at det er alt for fattigt, hvis alene drømmen om endnu mere velstand bliver samfundets bærende motor:»den form for tankegang overvurderer totalt, hvad der driver folk i det her samfund. Der er jo ikke nogen hjerneflugt fra Danmark. Der er nogen, der rejser ud, men lige så mange, der kommer hjem igen, og så bliver det til en nettogevinst for det danske samfund. De har været ude og opleve noget andet og få inspiration. Så dræn er der ikke. Vi er da enige om, at det ville være ønskeligt at få skatten på arbejde ned, men forudsætningen for, at man kan gøre det på en fordelingsmæssig bare nogenlunde anstændig måde er, at man hugger ned på nogle af de privilegier, som især de velhavende har. Hvis alternativet er, at det skal finansieres gennem mindre offentlige udgifter, så må man sige, at så er der nogle offentlige udgifter, der skal skæres ned, og hvad er det så for nogen? Man kan kun forholde sig til den her diskussion ved at få et svar på det spørgsmål«. Mogens Lykketoft tror, at der er langt mere dynamisk vækst for et samfund i de offentlige kroner, der går til uddannelse og forskning, end der er i at give dem, der i forvejen tjener mest, en skattelettelse. I modsætning til stifterne af Saxo Bank, Cepos og andre med liberale drømme tror han slet ikke på at give ufinansierede skattelettelser til de rige i håb om, at de vil arbejde så meget mere og tjene så mange

9 penge til velfærdssamfundet, at den samlede samfundskage vil blive større til gavn for de syge, de svage, børnene i skolen og alle os andre.»der er to steder i verden, hvor man har prøvet det med store ufinansierede skattelettelser, i forventning om øget dynamik. Det ene sted var i Reagans USA og det andet var i Sverige i slutningen af firserne. Det endte begge steder med et tordnende underskud i kassen«. At den samfundsmodel, han har et medansvar for, er en taberfabrik med mennesker ved samlebåndet er en melodi, Lykketoft har hørt på de sidste 15 år. Han mener, den er falsk:»i hvilket som helst samfund er en meget stor del af menneskene forsørget af andre midlertidigt eller varigt. Nogle af dem er arbejdsløse, nogle er syge, nogle er på barsel, nogle er invalider, nogle har trukket sig frivilligt tilbage. Det er der i alle samfund. Forskellen på de samfund og Danmark er, at vi har flere på offentlige overførsler, hvor andre i andre samfund bliver forsøget af familien. Sandheden er, at vi har flere mænd og kvinder i arbejde i den erhvervsaktive alder end i de samfund, liberalisterne betragter som eftertragtelsesværdige. Og en af årsagerne er, at vi har et samfund, hvor der er lige så høj kvidedeltagelse som mandedeltagelse på arbejdsmarkedet«, siger Mogens Lykketoft. Spørger man Kim Fournais, er det alene janteloven, der hindrer, at skatten bliver sat ned:»jeg tror, at man langt ind i Socialdemokratiet er klar over, at det økonomisk ville være bedre at fjerne top- og mellemskat. Det er kun jantelov. Det er kun det der:»nu bliver de rige rigere, og hvad så med de fattige, hvad får de ud af det?«. I min verden er det dybt, dybt irrationelt, og jeg synes også, det er forkasteligt. Hvem har bestemt, at du er født med, at der er nogle, der har en 63-procents aktie i din tankegang, dit arbejde, din produktion hele livet, hvis du vælger at bo her? Vi er fandeme tæt på kommunisme«. Drømmen om Danmark Zaid A. Al-Maijah har fundet en privat lærer, som kan undervise hans treårige datter i dansk. For hun er dansker, og hun skal lære dansk og engang håber han også, at hun skal bo i Danmark. Ligesom ham selv.»danmark er det land, der har givet mig beskyttelse, det har givet mig uddannelse og endda en god uddannelse, og det har givet mig og min familie en fremtid. Kun et menneske uden etik kan benægte det, og jeg er en meget etisk person. Jeg har også rigtig mange danske venner, som jeg føler mig hjemme hos, og jeg har tilbragt mere end en tredjedel af mit liv i Danmark, så det er hjemme for mig«.

10 I det hele taget kan Danmark noget, som de fleste andre lande ikke kan, mener han. Den offentlige service er bedre, børnepolitikken i Danmark er langt bedre, og man kan sætte børn i børnehave, uden at det koster en bondegård. Og så begge i familien kan arbejde.»men England har en fordel, når man er fremmed. Man føler sig aldrig som fremmed her. Aldrig. Det er meget kosmopolitisk, og jeg føler mig meget tilpas med den del af det. Jeg er et individ. En del af samfundets store, kludrede tæppe. Her føler man sig som en del af samfundet fra det øjeblik, man første gang går ned ad gaden«. Siden Zaid flyttede herover, har hans forældre to gange været i England. Men selv om Irak er et land i opløsning, så vender de hjem. For de er gamle, Irak er deres hjem, og de har også land og ejendomme, som de skal passe på. De bliver ikke og nasser på det engelske samfund, og ingen mistænker dem for at ville det. Også på den måde føler Zaid A. Al-Maijah, at det engelske samfund vil ham mere end det danske.»jeg har mødt mange mennesker især ingeniører her med den samme baggrund som mig. Danske statsborgere med udenlandsk baggrund. De er flyttet af de samme årsager. Muligheden for at få arbejde og skat. Jeg tror, at med en skatteprocent som her, og et Danmark, hvor muligheden for at få arbejde er lige så stor, som den er for andre danskere, så ville ikke en eneste af os havde forladt landet«, siger Zaid A. Al-Maijah. Hvis jeg kunne garantere for mig selv for mit liv for min kone og mine børn, så ville jeg komme hjem. Det er det vigtigste. Mennesker med en baggrund som jeg har behov for at føle sig mere sikre i Danmark. Ikke sikkerhed på den måde, at nogen vil angribe os. Men sikkerhed på den måde, at politikerne kommer os i møde og giver os en fornemmelse af, at vi er rigtig velkomne«. Porschen Engang, da Kim Fournais og Lars Seier Christensen var unge i midten af halvfemserne og havde selskabet Midas, var der en del mennesker, der satsede penge på, at de to kunne forvalte dem. Det kunne de ikke. I hvert fald ikke så godt som i dag. Mange tabte deres penge, de to unge pengeforvaltere kom i fjernsynet og blev kaldt sidegadevekselerere. De spekulerede med andre folks penge, men det vidste de, der gav dem lov til at spekulere, godt. Der blev talt om en retssag, som dog blev droppet. Men stolte af det er de ikke.

11 »Var det smart? Nej. Ville det ske i Saxo Bank i dag? Nej. Men var det kriminelt? Nej«, siger Kim Fournais. Klokken nærmer sig 20. Kim Fournais har talt i tre timer. Han har talt for alvor. Hvis man skulle investere nogle penge, eller han kom og fristede med en billet til velstand på verdens børser, og man ellers kunne lægge to og to sammen, ville det være svært at sige nej til ham. For selv om han blankt erkender, at penge betyder for meget til, at han nogensinde kan slå sig til tåls med, at nu har han nok, så er han mere end bare en rig mand med en porsche på parkeringspladsen. En bil, han har det rigtig godt med.»det er blevet mere i orden at køre i dyre biler i de sidste 10 år i Danmark, men jeg er sgu lidt ligeglad med, om folk bryder sig om, at jeg kører i Porsche. Når du køber en Porsche, så får du 10 procent bil, for det du skal tjene brutto. Så principielt set bladrer man ni porscher af til staten, før man får sin egen, så det går jeg ikke rundt og får specielt dårlig samvittighed af. Jeg synes, det er en dejlig bil, og jeg nyder at køre i den, og jeg er skide glad for, at jeg har været i stand til at tjene pengene til, at jeg kan gøre det«. Da han forlader kontoret, sidder der stadig unge mennesker med opsmøgede ærmer foran de blinkende computere og forsøger at gribe øjeblikket. De ved, at de bliver belønnet, hvis de gør det. Citatboks: Der var kun to steder, jeg ikke følte mig som en fremmed. Det var i mit eget hjem og hos Saxo Bank Zaid Al-Maijah, tidl. irakisk flygtning i Danmark, nu bankdirektør i London

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. Hvor er det dejligt at være tilbage på Bornholm. Det er godt at mærke Folkemødets

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik

Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik Socialdemokraternes forslag til et bredt samarbejde om Danmarks udlændingepolitik Igennem de sidste fire år har Socialdemokraterne sikret en fornuftig balance i udlændingepolitikken. På den ene side påtager

Læs mere

Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt

Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt Uligheden mellem danskere og indvandrere er stor eller meget mener 73 % af danskerne og 72 % ser kløften som et problem. 68 % ser stor ulighed ml. højt

Læs mere

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger

1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger 1. maj tale 2006, morgen v. LO s næstformand Tine Aurvig-Huggenberger Godmorgen Kære venner I mere end hundrede år har vi Socialdemokraterne og fagbevægelsen - kæmpet for større retfærdighed, større frihed,

Læs mere

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10 M E R K U R A N D E L S K A S S E T I D S S K R I F T F O R N Y B A N K K U L T U R N R. 2 2 0 1 5 PENSIONSMEDLEMMER FRAVÆLGER FOSSIL ENERGI 14 SÆT OPSPARINGEN I FREMTIDENS BÆREDYGTIGE TEKNOLOGI 18 TEMA:

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Michael Rohde var stødt på vej op ad karrierestigen, inden han valgte at ændre kurs. I dag hjælper han andre mennesker med at leve et bedre liv i pagt med deres

Læs mere

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder)

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder) Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015 (Det talte ord gælder) Valgkampen er nu inde i den absolut sidste fase. Om godt 20 timer går danskerne til stemmeurnerne. Det er nu, der skal tages stilling.

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Skal man tage imod tyggegummi fra en fremmed?

Skal man tage imod tyggegummi fra en fremmed? Skal man tage imod tyggegummi fra en fremmed? Jeg er pæredansk. Jeg snakker altid pænt til og om andre. Jeg smiler og siger i lige måde, når nogle ønsker mig en god dag, uanset hvilken etnisk baggrund

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Introduktion: Hej og velkommen til mit fokusgruppeinterview. Fokusgruppeinterviewet handler om, hvilket kendskab respondenterne, altså jer har til tøjkæden Primark.

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

Tema 4. Forskellen på rig og fattig er stigende

Tema 4. Forskellen på rig og fattig er stigende Tema 1 Det danske klassesamfund i dag Tema 4 Forskellen på rig og fattig er stigende Siden 1985 er der sket en forskydning mellem klasserne. I 1985 tjente en person fra overklassen i gennemsnit 1,66 gange

Læs mere

4. Hvad kalder man de unge, der nu skal ud i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet?

4. Hvad kalder man de unge, der nu skal ud i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet? Før læsning: Introduktion til årtiet Gruppesnak: Se på billederne i bogen side 25. Hvad kender I? Hvad tænker I? Hvad tror I kapitlet handler om? Hvad ved I i forvejen om dette årti i jeres eget hjemland

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

Et aktivt liv på sin egen måde

Et aktivt liv på sin egen måde Artikel i Muskelkraft nr. 4, 2005 Et aktivt liv på sin egen måde Om et halvt år flytter 29-årige Marc Jørgensen hjemmefra og ind i sit eget hus en opfyldelse af et af hans mål i livet Af Jane W. Schelde

Læs mere

Interviewguide. - af tidligere kriminelle

Interviewguide. - af tidligere kriminelle Interviewguide - af tidligere kriminelle Tema Præsentation af os og vores projekt m.v. Interviewspørgsmål Vi hedder Rune og Allan og læser socialvidenskab på RUC sammen med Anne Mette og Sara, hvor vi

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Helle Thorning-Schmidts 1. maj tale 2011

Helle Thorning-Schmidts 1. maj tale 2011 Helle Thorning-Schmidts 1. maj tale 2011 (Det talte ord gælder) Krisen og VKO har været et dyrt bekendtskab for Danmark. Vi har mistet 180.000 private arbejdspladser. Der er blevet slået hul i statskassen.

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Ungdom og skoleliv I Seoul

Ungdom og skoleliv I Seoul Uddannelsesfeber Ungdom og skoleliv I Seoul Testokrati Børns kundskaber Velfærdssamfundets overlevelse Vesten Jeg har hørt, at I Vesten der kan unge mennesker rejse. Rejse verden rundt, hvis de vil. Det

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

LIGHED - ULIGHED Aalborg Universitet November 2000

LIGHED - ULIGHED Aalborg Universitet November 2000 Løbenr. LIGHED - ULIGHED? Aalborg Universitet November 2000 Sådan udfyldes skemaet Inden De besvarer et spørgsmål, bedes De læse både spørgsmål og svarmuligheder igennem. De fleste af spørgsmålene besvares

Læs mere

Fem myter om mellem- og topskat

Fem myter om mellem- og topskat Fem myter om mellem- og topskat Hvad er sandt og falsk i skattedebatten 2 Danmark skal have lavere skat Statsministeren har bebudet, at regeringen til næste forår vil forsøge at samle et bredt politisk

Læs mere

Tryghed. Rettigheder. Ung på jobbet. Fællesskab. Udvikling. Respekt. meld dig ind nu...vi behøver hinanden

Tryghed. Rettigheder. Ung på jobbet. Fællesskab. Udvikling. Respekt. meld dig ind nu...vi behøver hinanden Tryghed Ung på jobbet Udvikling Rettigheder Fællesskab Respekt meld dig ind nu......vi behøver hinanden Hey...kom og vær med Jeg synes, det er rigtig sjovt at være med i ungdoms - arbejdet i min afdeling.

Læs mere

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet 15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet Pengene eller livet det er det, det handler om i dag. Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Danske vælgere 1971 2007

Danske vælgere 1971 2007 Danske vælgere 1971 7 En oversigt over udviklingen i vælgernes holdninger mv. Rune Stubager, Jakob Holm og Maja Smidstrup Det danske valgprojekt 1. udgave, september 11 1 Forord Det danske valgprojekt

Læs mere

Med kurs mod kærligheden

Med kurs mod kærligheden Med kurs mod kærligheden Dating-junglen: Henrik Gehrt opgav de krævende danske kvinder og søgte i stedet en østeuropæisk. Hans nye kæreste er fra Ukraine, og alt virker bedre og nemmere Af Rikke Struck

Læs mere

CEPOS Universitet Foråret 2006

CEPOS Universitet Foråret 2006 CEPOS Universitet Foråret 2006 Program for lørdag-søndag d. 11. og 12. februar 2006 10.00-10.30 Velkomst og præsentation 10.30-11.00 Hvorfor CEPOS Universitet? Lars Seier Christensen, CEO og stifter af

Læs mere

Salmer: 725, 713, I Danmark er jeg født. Ensemblet medvirker: Midsommersang og Jeg gik mig ud en sommerdag

Salmer: 725, 713, I Danmark er jeg født. Ensemblet medvirker: Midsommersang og Jeg gik mig ud en sommerdag Appetizer: Simon Spies blev engang spurgt om han foretrak at være fattig eller rig, og han svarede: Ja, livet kommer jo ikke an på penge, og jeg har prøvet begge dele, men jeg vil til enhver tid foretrække

Læs mere

Tilskuerundersøgelse Varde Sommerspil 2014

Tilskuerundersøgelse Varde Sommerspil 2014 Tilskuerundersøgelse Varde Sommerspil 2014 Side 1 af 9 Varde Sommerspil 2014 Årets forestilling: Byens Bedste Horehus Siddepladserne Side 2 af 9 Varde Sommerspil 2014 Sommerspillets parkeringsforhold Adgang

Læs mere

Synopsis i sturdieområet del 3. Tema: Globalisering Emne: Fag: International økonomi og engelsk. HH H3b. XX handelsgymnasium 2010

Synopsis i sturdieområet del 3. Tema: Globalisering Emne: Fag: International økonomi og engelsk. HH H3b. XX handelsgymnasium 2010 Synopsis i sturdieområet del 3 Tema: Globalisering Emne: Fag: International økonomi og engelsk HH H3b XX handelsgymnasium 2010 Indholdsfortegnelse Indledning og problemformulering... 2 Det danske velfærdssamfund...

Læs mere

1. maj 2015 tale i Gørlev - Den Gamle Biograf

1. maj 2015 tale i Gørlev - Den Gamle Biograf 1. maj 2015 tale i Gørlev - Den Gamle Biograf Holdt af Kurt Jørgensen, sektorformand HK Privat -Slagelse Kære venner Jeg har en god nyhed med til jer i dag. Seneste nyt fra partiet Venstre er: Venstre

Læs mere

Tema 1. Det danske klassesamfund i dag

Tema 1. Det danske klassesamfund i dag Tema 1 Det danske klassesamfund i dag Klassesamfund kan måske lyde gammeldags. Men Danmark er stadigvæk i dag et klassesamfund, og der er stor forskel på, hvad eksempelvis bankdirektøren, håndværkeren,

Læs mere

180 : Jeg er ikke vred mere

180 : Jeg er ikke vred mere 180 : Jeg er ikke vred mere I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en voldsom drejning, men som er kommet styrket videre. Tabita Brøner er vokset op som Jehovas Vidne. Men som teenager mødte

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Titelblad Navn Mark Friis (10512) Email mark-f.r.i.i.s@hotmail.com Semester Forår 2012 Dagens dato 13 August 2012 Spørgsmål: Hvilke faktorer motiverede dig til

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET En fortælling om at arbejde med ældrepleje Af Kirstine

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

30 april 2015. Seniorjobberen Nyhedsbrev Nyhedsbrev. Nr. 4

30 april 2015. Seniorjobberen Nyhedsbrev Nyhedsbrev. Nr. 4 30 april 2015 Nr. 4-30. april 2015. Nr. 4 Efterløn er en ny frihed Pia Porning tog en vuggende overgang fra seniorjob til efterløn en lang sejltur i den svenske skærgård. Nu er hun flyttet til Sverige.

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Allé Salonen. Professionel salon i miniformat

Allé Salonen. Professionel salon i miniformat Allé Salonen Professionel salon i miniformat Allé Salonen i Herlev er lille 16 kvm og bygget i forbindelse med Michala Høghs private villa. Men den professionel og super opbygget, og den gør alle myter

Læs mere

t spi der ikke kan vinde$

t spi der ikke kan vinde$ t spil der ikke t spi der ikke kan vinde$ AF Mathias Skov Rasch kan vinde$ t spi der Flere og flere danskere kommer i berøring med ludomani enten som pårørende eller ludoman. Hos Center for Ludomani mærker

Læs mere

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker.

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker. Velkommen til dag 2: Find dine 10 hjerteønsker I dag skal vi tale om: Hvad er et hjerteønske? Hvorfor er det vigtigt, at vide hvad mine hjerteønsker er? Og så skal du igennem en guidet meditation, som

Læs mere

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves.

Det kan være meget op ad bakke at få noget ændret. Mod inkompetente mellemledere kæmper selv AMR forgæves. HH, 15. maj 2013 1582 arbejdsmiljørepræsentanter om hvervet som 3F AMR Hvordan er det at være arbejdsmiljørepræsentant på de mange forskellige virksomheder, hvad har AMR erne brug for og hvordan ser de

Læs mere

AT gøre et bo tilbud til en realitet Af Nancy Emory, Gateway House, South Carolina Præsenteret ved 14 th IS in Milwaukee, Wisconsin

AT gøre et bo tilbud til en realitet Af Nancy Emory, Gateway House, South Carolina Præsenteret ved 14 th IS in Milwaukee, Wisconsin I går havde vi muligheden for at høre Tilly Brasch, et bestyrelsesmedlem fra Stepping Stone Clubhouse i Australien, fortælle om hendes søn, Riley. Efter flere år med nyttesløs og ligegyldig behandling,

Læs mere

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder?

Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? 1 Valg i Danmark den 8. februar! Hvem er hvem? Hvad vil de? Og hvem vinder? Her er formændene for 6 af de største danske partier. Hvem er hvem? 1. Bendt Bendtsen 2. Mogens Lykketoft 3. Pia Kjærsgaard 4.

Læs mere

Synes, mener eller tror?

Synes, mener eller tror? Synes, mener eller tror? Tror, synes og mener dækkes på mange sprog af samme ord. Men på dansk er begrebet delt op efter den psykologiske baggrund: Synes udtrykker en følelse i situationen, tror udtrykker,

Læs mere

Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken.

Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken. Referat fra Garantloekkens generalforsamling Der er blevet afholdt ordinær generalforsamling i foreningen Garantloekken lørdag den 28. marts 2015 kl. 14 i Actionhouse, Løkken. Referat Indledning: Rigtig

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

Derfor skal du investere

Derfor skal du investere Derfor skal du investere Investering er ofte lig med store kursudsving og mange bekymringer. Er det ikke bedre blot at spare op og undgå risiko? Nej, for hvis du ikke investerer, mister du penge hver dag,

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Sådan blev jeg: Ida Auken

Sådan blev jeg: Ida Auken Sådan blev jeg: Ida Auken Sorgløs - privilegeret - og med Auken i bagagen. Her fortæller Ida Auken om livet privat og den politiske tilværelse. Af Peter Brüchmann, 14. oktober 2012 03 Stort personligt

Læs mere

Knokl hårdt og bliv fyret

Knokl hårdt og bliv fyret Knokl hårdt og bliv fyret Onsdag den 14. maj 2008, 0:01 Hårdt arbejde giver ikke automatisk succes. Læs om de fem områder, hvor du måske gør en kæmpe arbejdsindsats - uden reelt at blive belønnet for det.

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Økonomisk sikkerhed og karriereudvikling

Økonomisk sikkerhed og karriereudvikling Karriere kompetence forsikring Økonomisk sikkerhed og karriereudvikling CA giver dig meget mere end a-kasse Dit økonomiske sikkerhedsnet A-kassen er først og fremmest din forsikring ved arbejdsløshed,

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

L 81 Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven og ligningsloven.

L 81 Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven og ligningsloven. Page 1 of 6 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 81 Forslag til lov om ændring af kildeskatteloven og ligningsloven. (Ændring af skatteordningen for

Læs mere

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53 Bog 1 af 3 Forfattere : Casper Blom og journalist Carsten Lorenzen Udgiver, salg og distribution: Casperblom.dk Forlag: Video2web.dk Korrekturlæsning: Maria Jensen Sat med The Serif 10/14 pt Trykt hos:

Læs mere

Bliv bedre til at investere

Bliv bedre til at investere liv bedre til at investere Hvad der er godt og skidt at sætte sparepenge i lige nu, giver børseksperten Lars Tvede et par bud på her. På flere områder ser han både store trusler og muligheder. Juni 2012

Læs mere

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression!

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Vores datter Emma blev født i okt. 2003. Vi havde været gravide før men jeg aborterede i 7. uge af graviditeten. Graviditeten med Emma var præget af angst

Læs mere

Provinsområder og storbyer klasserne bor hver for sig

Provinsområder og storbyer klasserne bor hver for sig Tema 1 Det danske klassesamfund i dag Tema 3 Provinsområder og storbyer klasserne bor hver for sig provinsområderne i Danmark oplever, at folk og arbejdspladser i stigende grad forsvinder, vokser befolkningen

Læs mere

Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken:

Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Hans Jensen, 1. maj 2006, Fælledparken: Kære venner, Jeg vil gerne takke jer alle sammen, fordi I er kommet her i dag. Tak fordi I vil være med til at fejre fællesskabet. Vi vil kæmpe mod intolerance og

Læs mere

Fyring gav kærkommet spark bagi. Sjælland & Øerne. FRA DIN LOKALAFDELING TEMA: Fyret og hvad så nu?

Fyring gav kærkommet spark bagi. Sjælland & Øerne. FRA DIN LOKALAFDELING TEMA: Fyret og hvad så nu? LOKALE NYHEDER FRA FØDEVAREFORBUNDET NNF SJÆLLAND & ØERNE LOKALE NYHEDER FRA FØDEVAREFORBUNDET NNF LILLEBÆLT-FYN Sjælland & Øerne Et liv uden for DC-hegnet: Fyringen tvang Pia Heidelbach Larsen, 41, og

Læs mere

NYHEDSBREV. Svært at vende tilbage til arbejdet?

NYHEDSBREV. Svært at vende tilbage til arbejdet? NYHEDSBREV Svært at vende tilbage til arbejdet? Både på Facebook og i rådgivningssamtalerne fylder det, hvornår I skal vende tilbage, hvordan arbejdsgiverne håndterer jeres tab, og det faktum, at mange

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Aarhus byrådsmøde onsdag 6. maj 2015. Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015

Aarhus byrådsmøde onsdag 6. maj 2015. Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015 Sag 1: Aarhus Vand A/S Generalforsamling 2015 Vi starter med sag nummer 1 fra borgmesterens afdeling, Aarhus Vand A/S, generalforsamling 2015. Nogle korte bemærkninger? Ja, jeg beder jer undertegne under

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

Restaurations Rådgivning

Restaurations Rådgivning Restaurations Rådgivning Man kan ikke spare sig til en succes! Investere i at få 15 års viden på få timer eller vil du selv opfinde den dybe tallerken igen? Kan du svare JA til disse 14 spørgsmål? SPØRGSMÅL

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN

MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN KVINDE 26 ÅR KONVERTERET TIL ISLAM BÆRER TØRKLÆDE NYUDDANNET JURIST ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1) Introduktion til scenen: Fahilla har

Læs mere

Talenterne i mit liv øjeblikke

Talenterne i mit liv øjeblikke tager en dyb indånding hver mandag morgen, når de skal af sted på arbejde igen. Derfor kan jeg godt finde på at sige: Har du overvejet at lave noget andet? Jeg beviser med min historie, at man godt kan

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 2012 Link til Helle Thorning-Schmidts tale (Det talte ord gælder) Historien om hvordan Danmark fik sin grundlov fortæller meget om os som nation. Det

Læs mere

MIRANOVA ANALYSE. Uigennemskuelige strukturerede obligationer: Dreng, pige eller trold? Udgivet 11. december 2014

MIRANOVA ANALYSE. Uigennemskuelige strukturerede obligationer: Dreng, pige eller trold? Udgivet 11. december 2014 MIRANOVA ANALYSE Udarbejdet af: Oliver West, porteføljemanager Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør Udgivet 11. december 2014 Uigennemskuelige strukturerede obligationer: Dreng, pige eller trold? Strukturerede

Læs mere

KOMPETENCEBALANCE Dansk Erhverv: For få gode hoveder vælger Danmark Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Mandag den 7. september 2015, 05:00

KOMPETENCEBALANCE Dansk Erhverv: For få gode hoveder vælger Danmark Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Mandag den 7. september 2015, 05:00 KOMPETENCEBALANCE Dansk Erhverv: For få gode hoveder vælger Danmark Af Iver Houmark Andersen @IHoumark Mandag den 7. september 2015, 05:00 Del: Det går skidt for Danmark i konkurrencen om at tiltrække

Læs mere

KUNSTIGE HÆNDER Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob Af Mette Lauth @mettela Tirsdag den 16. juni 2015, 05:00

KUNSTIGE HÆNDER Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob Af Mette Lauth @mettela Tirsdag den 16. juni 2015, 05:00 KUNSTIGE HÆNDER Kommunerne bruger tre milliarder på tilskudsjob Af Mette Lauth @mettela Tirsdag den 16. juni 2015, 05:00 Del: En ny opgørelse viser, at kommunerne sidste år brugte tre milliarder kroner

Læs mere