Sådan er kapitalismen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan er kapitalismen"

Transkript

1 Sådan er kapitalismen Af Olav Hergel Interview: Zaid A. Al-Maijah De er milliardærer, liberalister, går ind for åbne grænser, lavere skat til de rige og udgiver bøger, der kalder det danske velfærdssamfund en taberfabrik. De støtter Ny Alliance med en million kroner, og når det gælder indvandrere, mener Saxo Banks to stiftere, at de bare skal have chancen. Zaid A. Al-Maijah er vel nok den høfligste, mest belevne, beskedne mand, Deres udsendte har mødt i sine 22 år som journalist. Så den irakiskfødte 36 år gamle bankdirektør hos American Express, der iført sorte sko, velsyet mørk habit og silkeslips ligner alt andet end en dansk standardmuslim, beklager dybt, at han ikke kan vise os sit kontor på Buckingham Palace Road her i Londons gamle finanscentrum. Men sådan er reglerne. American Express ligger nummer 14 på imagelisten over de virksomheder med det stærkeste globale brand i verden. De vogter så stærkt over deres brand, at ikke engang deres fineste kunder kan komme ind på de kontorer, hvor der handles valuta og aktier. Så da slet ikke pressen. Zaid A. Al-Maijah har forgæves prøvet at forhøre sig allerøverst oppe, men nej. Regler er regler, så nu sidder han på en lokal libanesisk restaurant i London og fortæller sin historie. Den er vigtig, mener han. Vigtig, fordi han holder af Danmark. Vigtig, fordi det land, som gav ham asyl og en fin uddannelse, ikke kunne bruge ham, da han var færdig, og nægtede ham at se sin familie. Vigtig, fordi han blev flået i skat, da han først nåede til tops. Men også vigtig, fordi han synes, han skylder nogle mennesker en del. De mennesker har ifølge Zaid A. Al-Maijah selv en stor del af æren for, at han er blevet til, hvad han er i dag. Direktør for globale finansielle handler hos American Express i London. Heller ikke en standardstilling for irakiske flygtninge i Danmark. Men da han var længst nede, havde mistet al sin selvtillid og var blevet afvist 420 gange af systemet Danmark og var på vej til at emigrere, fik han en chance for at bevise, hvad han kunne. Det var Saxo Bank, der gav ham den.»jeg boede i 13 år i Danmark, men der var kun to steder, jeg ikke følte mig som en fremmed. Det var i mit eget hjem og hos Saxo Bank«.

2 Overarbejde Her sent på denne varme sommereftermiddag, hvor de fleste danskere for længst er taget hjem til eftermiddagssolen på terrasser, altaner og grønne pletter i parkerne, sidder omkring 50 unge mænd mellem 25 og 40 år iført slips, opsmøgede skjorteærmer, ild i blikket og et kropssprog, der endnu en gang dokumenterer, at børsmæglere sidder endnu mere uroligt på stolen en teenagedrenge i 8. klasse. De unge mænd hos Saxo Bank i Gentofte følger intenst med på alle denne verdens kurser for valuta, olie, guld og andre råvarer, og selv om klokken er 17.30, ligner de ikke nogen, der lider af hjemve. Man forstår dem. Sidste år var der i gennemsnit 622 ansatte, som delte en lønpulje på 400 mio. kr. Dertil kommer aktieoptioner til en del af medarbejderne. Så der er solskin i de blinkede computere, og for meget naturligt lys ville også bare distrahere i denne velklædte testosteron-verden, hvor det handler om at købe billigt og sælge dyrt og gribe lige det sekund, hvor handelen kan blive allermest lukrativ. Det er de ret fremragende til hos Saxo Bank. År for år for år tjener man flere og flere penge, for tiden bygger man nyt hovedkontor i Hellerup, og planen er at fordoble antallet af medarbejdere i Danmark og firdoble medarbejderne i de udenlandske afdelinger i løbet af de næste tre år. Der er lige åbnet afdelinger i London, Spanien og Singapore, og når året er omme, regner man med at have ansatte til at betjene kunder i 170 lande. Forretningen er så god, at de to stiftere og administrerende direktører, Kim Fournais og Lars Seier Christensen, for et par år siden solgte 25 procent af Saxo Bank til kapitalfonden General Atlantic for 729 mio. kr. Det har gjort dem økonomisk uafhængige for resten af deres liv, og solgte de resten af aktierne, ville de blive milliardærer i rede penge, for de ejer stadig 70 procent af banken, som ikke er en klassisk bank, hvor fru Jensen sætter penge ind på en konto, men en investeringsbank, der har specialiseret sig i online-investeringer på de internationale kapitalmarkeder. Bankens kunder er andre banker og andre vekselererfirmaer, men også et stigende antal velhavere i verden, der sidder hjemme foran skærmen og handler med valuta, aktier, guld, bomuld, olie og alt muligt andet. Forhenværende vicedirektør i Den Danske Bank, Bjarne Jensen, der i dag driver Bjarne Jensen Consult, hvor man blandt andet vurderer bankers dygtighed, siger om Saxo Bank:

3 »Saxo Bank har været rigtig, rigtig dygtig og forudseende til at gribe udviklingen, præge den og være foran den. De har været eventyrlig gode til at udvikle edb-systemer og give kunderne mulighed for at handle til en meget lav pris«. Det er alvor, det her Mens det vrimler med banker, der tjener penge, så vrimler det ikke med bankdirektører, der siger, at borgernes penge befinder sig bedst på bankens konti, at borgerlige regeringer er bedre end socialdemokratiske, og at de foretrækker en konservativ finanspolitik. Alle ved, at det er det, bankdirektører mener, men de siger aldrig, hvad de mener. Det gør de to stiftere af Saxo Bank. De siger, de er liberalister. De siger, de ikke kan fordrage den socialdemokratiske velfærdsmodel, hvor dygtige stræbsomme mennesker, der vil noget med deres liv og gerne vil arbejde 14 timer i døgnet for at kunne bo godt, køre godt og rejse godt, bliver flået i skat. En velfærdsmodel, hvor bistandsmodtageren tjener næsten lige så meget som rengøringshjælpen på Rigshospitalet, der hver dag gør sin pligt og udfører et stykke kedeligt, men nødvendigt arbejde til gavn for samfundet. De siger, at det er private virksomheder, der tjener penge, og offentlige der bruger dem, så derfor skal de private forkæles, og de offentlige virksomheder privatiseres. Så de støtter den borgerlige tænketank Cepos. De har udgivet eksemplarer af den lange liberale bibel Atlas Shrugged af ultraliberalisten Ayn Rand og sendt den ud til politikere, erhvervsfolk, journalister og bankens kunder. Og de har finansieret bogen Taberfabrikken af den liberale journalist Ole Birk Olesen, som handler om de danskere på offentlig forsørgelse.»hvad med de svage?«, siger man altid. Det er netop spørgsmålet. Hvad med de svage? Hvad er det for et menneskesyn, der accepterer, at vi er en million svage i Danmark? De er da ikke handikappede eller dybt syge. Man siger, at man skal yde for at nyde, men samtidig har du et samfund, hvor der kun er 50 kroner til forskel på, om du sidder i Netto som kassedame, eller om du løber rundt og hygger dig med dine kammerater, drikker guldbajere nede på bænken med vennerne eller hvad pokker, du vil«, siger Kim Fournais der har bedt om, at vi mødes efter arbejdstid, for i arbejdstiden arbejder man. Han er en lille tæt mand med et intenst kropssprog og egentlig ikke vant til offentlighed. Helt tryg er han ikke, men viljen til at forklare sit projekt vinder over nervøsiteten, og når Kim Fournais er på, så er det for alvor. Han smiler, men ikke så meget, at det distraherer for budskabet. Han tror helt ind i aortaen

4 på, at ethvert menneske indeholder et enormt potentiale, og at staten, skatten, systemet Danmark, holder stærke mennesker nede og svage mennesker ude. Han mener, de gør lige det modsatte hos Saxo Bank. De giver alle chancen. De, der klarer sig skidt ryger ud, de, der klarer sig godt, får en god løn, og de, der klarer sig fremragende, får en fremragende løn. Det samme burde gælde overalt, mener han. Fra skolelærere til sygeplejersker til dem, der laver kantinemad i de offentlige køkkener.»det er en ondskabsfuld verden, hvor man siger: Alle mennesker er lige. Jamen de er jo ikke lige. Nogle er dygtigere end andre, og det bedste, man kan gøre, er at lade dem være dygtige og give dem muligheder for at blive endnu dygtigere, så andre kan se op til dem og få drømme, de kan forfølge«, siger Kim Fournais. Han mener, at Socialdemokraterne tænker mange sympatiske tanker, hvis ikke det var, fordi de skabte så mange tabere, som hver dag får en fisk af samfundet i stedet for en fiskestang, så de selv kunne lære at fiske.»den traditionelle jantelovs socialdemokratiske retorik i Danmark har hele tiden kørt på, at vi socialdemokrater er de flinke, som prøver at hjælpe de svage. Jeg synes, de gør lige præcis det modsatte«. Senest har Saxo Bank valgt at støtte Ny Alliance med en million kroner, selv om ingen af de to stiftere har meldt sig ind. Men hvor borgerlige partier tier om den høje skat og Danmarks manglende evne og vilje til at integrere udlændinge i det danske samfund, så tør Ny Alliance. Partiet har udvist et mod, der fortjener at blive belønnet, mener Kim Fournais. Flygtningen Da Zaid A. Al-Maijah kom til Danmark i 1993, var han ikke en klassik flygtning. Hans far hører til den politiske elite i Mellemøsten, familien er meget rig, og Zaid var i USA for at studere. Men på grund af Iraks krig mod Kuwait ville han ikke tilbage, fordi han frygtede at blive indkaldt til militæret.»jeg var ikke forfulgt, men ville ikke ind i en hær, som kæmpede for noget, jeg ikke troede på. Det fortalte jeg til de danske myndigheder, og jeg tror på, at det var grunden til, at jeg måtte sidde i asylcenter i et år og syv måneder. Mange havde det som jeg, men de fortalte alt muligt om tortur, og så fik de hurtigt asyl«.

5 Når han fortæller om de 19 måneder i forskellige asylcentre, fortrækker hans ansigt sig stadig. Men da Zaid først fik asyl, kom han ind på Handelshøjskolen, og eftersom han havde en bachelor i økonomi fra Irak, blev han færdig på tre år. I 1998 var han færdig som cand. merc., talte godt dansk, flydende engelsk og flydende arabisk, men her begyndte mareridtet.»jeg søgte 420 stillinger i de næste to år, men jeg blev ikke inviteret til et eneste jobinterview. Ikke et. Jeg mistede al min selvtillid og begyndte at tro, at det virkelig var sandt, at jeg ikke var kvalificeret. På et tidspunkt, da der var allerfarligst i Afghanistan søgte en organisation en mand, der talte engelsk og havde kendskab til muslimsk kultur. Jeg tror, det var den farligste stilling, man kunne søge på det tidspunkt, men jeg søgte, fordi jeg vidste, at jeg måtte være kvalificeret. Jeg fik nej. Jeg kom ikke engang til samtale. I ugerne efter så jeg, at de fortsatte med at søge«. I mellemtiden arbejdede han som pizzabud, indtil han i begyndelsen af år 2000 gav op.»jeg havde sendt en ansøgning til Midas (senere Saxo Bank, red). Det var den sidste ansøgning, jeg havde sendt, og så besluttede jeg at følge noget af min familie til Canada. Jeg pakkede mine ting og sendte mit tøj og bagage af sted. Da jeg havde hentet flybilletterne, lå der en besked fra en af direktørerne hos Midas. Det var en torsdag, og mit fly gik om lørdagen. Jeg var så meget på vej, at jeg ikke engang havde telefon længere, så jeg ringede til dem fra en betalingstelefon. De sagde, jeg skulle komme næste uge. Jeg sagde, at jeg kun kunne møde dem dagen efter, for jeg skulle rejse. Så kom jeg ud til dem, jeg fortalte dem min historie, og de besluttede sig for, at jeg skulle have arbejdet«. Da Zaid aldrig havde været til en ansættelsessamtale før, søgte han råd hos Civiløkonomernes Fagforening. Her frarådede de ham at tage jobbet. For lønnen var kun på kroner.»de kaldte det udnyttelse. De sagde, at en med mine kvalifikationer skulle have i løn, og de anbefalede mig at sige nej. Men for mig var det noget andet. Jeg var kommet til et stadie, hvor jeg tvivlede på min egen intelligens. Jeg var nødt til at tage jobbet bare for at bevise for mig selv, at jeg kunne arbejde«. Det kunne han. Saxo Bank blev med hans egne ord»lyset for enden af tunnelen«. Efter tre måneder var hans løn kroner. Efter et år var den »De var meget venlige, easy going, hurtige beslutninger, og der var en flad hierarkisk struktur, hvor man kunne diskutere direkte med sin manager og også med de to direktører.»go ahead and do it«sagde de, og så fik man ejerskab over sine projekter. Det var ekstremt stimulerende og opmuntrende. Det var første gang, jeg for alvor blev budt velkommen til Danmark. De slog dørene op for mig og ikke kun det.

6 Da de efter et stykke tid fandt ud af, at jeg kunne gøre, hvad de bad mig om, og at jeg kunne mere, end jeg egentlig var ansat til, gav de mig mere og mere ansvar, så jeg til sidst blev en af cheferne i virksomheden«. Med ét havde Zaid, hvad ethvert ungt begavet menneske ønsker sig: karriere, succes, muligheden for at få fremgang og tjene penge. Men også et fristed.»folk var ligeglade med din baggrund, og hvad du troede på. De så på, hvad de kunne bruge mig til, mere end på forskellene mellem dem og mig. Det var vitalt for mig. Og jeg tror aldrig, de har berørt min tro. Det var et privat spørgsmål. Men så snart man gik ud af Saxo Bank, var det det eneste, det drejede sig om: At du var fremmed. At du var muslim. Jeg har ikke lyst til at være negativ. Man skal være fair, og der er en masse udlændinge og en masse danskere med en udenlandsk baggrund, der gør forkerte ting i Danmark. Men mennesker gør ikke forskel på de gode og de dårlige. Så du bliver defineret ud fra dem, der gør forkerte ting i Danmark«. Fra år til år gik det bedre hos Saxo. Zaid blev chef, han oppebar til sidst en løn på en million kroner om året, hans navn blev kendt i bankkredse, og i 2006 fik han et tilbud, han ikke kunne afslå fra American Express i London. På spørgsmålet om, hvor meget han tjener i dag i London, er svaret et stille»langt mere«. På spørgsmålet om, hvor meget han betaler i skat i England, falder svaret anderledes højt:»langt mindre. Under fyrre procent«.»men den vigtigste årsag til at jeg sagde ja, var min familie. I Danmark kunne jeg ikke ansøge om, at mine forældre fra Irak måtte komme på bare et kort besøg. Svaret fra den danske ambassade i Bagdad var, at de kun ville give rejsetilladelse, hvis der var tale om ekstraordinære omstændigheder, som hvis jeg havde kræft eller var død. Det gør mig stadig ked af det at tænke på det. Man er dansk statsborger, man arbejder, man betaler skat, men man kan ikke få opfyldt et så simpelt ønske som at få lov til at se sine forældre. Så man bliver alligevel aldrig rigtig dansk, og jeg synes ikke, at man bliver mødt på en måde, der modsvarer det, man gerne vil give samfundet«. Danmark som Saxo Kim Fournais er en mand, der kan sige»fagforening«med en mine, som har han spist et helt citrontræ, og historien om Zaid harmer ham helt ind i hver eneste ansigtsrynke.»der gik ikke to år, før han tjente tre-fire gange så meget som startlønnen på Havde det stået til fagforeningen, skulle han stadig gå arbejdsløs. Nu arbejder han hos American Express i London. Hvad er

7 det for et waste? Danmark har betalt mandens uddannelse. Og først straffer vi ham ved at sige, at hvis han ikke kan få noget, han ikke er værd, så skal han ikke tage jobbet. Da han så begynder at tjene mange penge, så tager vi 63 procent af hans løn. Det er jo ikke en måde at bygge et samfund op på«. For Saxo-direktøren er Zaid ikke et eksempel, men et symptom på en sygdom, der har sneget sig ind i det danske samfund, og som er ved at gøre det fattigere. At Danmark siden slutningen af firserne har haft uafbrudt fremgang, anerkender han. At arbejderklassen har fået dobbelt carport, middelklassen kører i cabriolet, mens det bare kører for overklassen, og at vi gang på gang vurderes af Fournais kolleger i bankverdenen til at have en af verdens sundeste økonomier, er også fint. At vi er verdens tredjetryggeste og verdens lykkeligste land kimser han heller ikke af. Han elsker faktisk sit land.»der ville da ikke være noget, der var lettere for Lars og mig end at flytte til Schweiz«, siger han.»men vi bor i Danmark, vi har familie og venner i Danmark, og vi synes, at Danmark er et fantastisk land på rigtig, rigtig mange områder. Men nu står vi her, og man kan ikke bare se i bakspejlet. Det er et faktum, at hvis antallet af amerikanere var flyttet til London i samme antal, som danskere var flyttet til London, så ville der bo millioner af amerikanere. Og det er på grund af skatten. Der er en udvandring nu. Vi ved, at det nærmest er umuligt at trække folk til Danmark«. Klokken er ved at være 19 denne sommeraften, og Kim Fournais peger hele tiden ud i dealer-rummet, hvor de unge mænd stadig sidder uroligt på stolene, mens de venter på at gribe øjeblikket.»kan du se de mennesker derinde? Det er rimelig sent nu. Klokken er over syv. De sidder derinde og arbejder hver uge til klokken 13 torsdag eftermiddag for staten, før de begynder at tjene penge til sig selv. Det er fandeme ikke særlig rart rent psykologisk. Så kommer de hjem, og græsset står højt i haven, underbukserne ligger og flyder, de skal stryge skjorter, ungerne hyler, og de skal have mad. Hvis de nu gerne vil ansætte en for at hjælpe sig, hvad så? Så siger vores skattesystem, at hvis de skal give en krone i løn til sådan en mand, så skal de tjene ti kroner for at lønne vedkommende og den person skal så betale i hvert fald 50 procent i skat. Så nu sidder de der mennesker, som vi er enige om er vigtige for det danske samfund og knokler, og når de skal hjem, så tvinger du dem ud i sort arbejde«, siger han.»men hvad så med alle de danskere, der ikke er i arbejde? De kunne jo hjælpe. De har arme og ben, de kan tælle ti, det er gode og ordentlige mennesker, og dybest set vil de gerne yde en indsats for at kunne tjene deres penge. Men hvis de nu ikke har det, der skal til for at arbejde i Saxo Bank, betyder det så, at de skal sidde på en bænk, eller skal vi give dem mulighed for at arbejde? Jeg synes det sidste«.

8 Det holder ikke Interviewet går ind i sin tredje time, selv om interview normalt betyder, at journalisten stiller spørgsmål. Det er undtagelsen i dag. Kim Fournais taler nogenlunde uafbrudt. Han har et møde klokken 20 med en instruktør, der skal lære ham at flyve, men for ham er det alligevel vigtigere med et samfund, hvor der er højere til himlen.»hvis du fjerner top- og mellemskat, svarer det til, at du fjerner en tredjedel af sidste års overskud på budgettet. Af overskuddet. Man siger, der ikke er råderum. Men hvis der ikke er råderum nu, bliver der aldrig råderum. Enhver virksomhed ville være klar til at investere en tredjedel af sit overskud i en god fremtid. Det kunne Danmark også gøre. Danmark er værd at kæmpe for. Vi kunne blive et af de mest konkurrencedygtige samfund i hele verden«. Hvilket ifølge statistikkerne er lige nøjagtig, hvad vi er, og har været det siden slutningen af halvfemserne, hvor Socialdemokratiet med daværende finansminister Mogens Lykketoft som chefdesigner satte gang i det, der skulle blive de fede halvfemsere. Ingen kan frakende Mogens Lykketoft pladsen som en af den nuværende velstands kuglestøbere, og han tror, at det er alt for fattigt, hvis alene drømmen om endnu mere velstand bliver samfundets bærende motor:»den form for tankegang overvurderer totalt, hvad der driver folk i det her samfund. Der er jo ikke nogen hjerneflugt fra Danmark. Der er nogen, der rejser ud, men lige så mange, der kommer hjem igen, og så bliver det til en nettogevinst for det danske samfund. De har været ude og opleve noget andet og få inspiration. Så dræn er der ikke. Vi er da enige om, at det ville være ønskeligt at få skatten på arbejde ned, men forudsætningen for, at man kan gøre det på en fordelingsmæssig bare nogenlunde anstændig måde er, at man hugger ned på nogle af de privilegier, som især de velhavende har. Hvis alternativet er, at det skal finansieres gennem mindre offentlige udgifter, så må man sige, at så er der nogle offentlige udgifter, der skal skæres ned, og hvad er det så for nogen? Man kan kun forholde sig til den her diskussion ved at få et svar på det spørgsmål«. Mogens Lykketoft tror, at der er langt mere dynamisk vækst for et samfund i de offentlige kroner, der går til uddannelse og forskning, end der er i at give dem, der i forvejen tjener mest, en skattelettelse. I modsætning til stifterne af Saxo Bank, Cepos og andre med liberale drømme tror han slet ikke på at give ufinansierede skattelettelser til de rige i håb om, at de vil arbejde så meget mere og tjene så mange

9 penge til velfærdssamfundet, at den samlede samfundskage vil blive større til gavn for de syge, de svage, børnene i skolen og alle os andre.»der er to steder i verden, hvor man har prøvet det med store ufinansierede skattelettelser, i forventning om øget dynamik. Det ene sted var i Reagans USA og det andet var i Sverige i slutningen af firserne. Det endte begge steder med et tordnende underskud i kassen«. At den samfundsmodel, han har et medansvar for, er en taberfabrik med mennesker ved samlebåndet er en melodi, Lykketoft har hørt på de sidste 15 år. Han mener, den er falsk:»i hvilket som helst samfund er en meget stor del af menneskene forsørget af andre midlertidigt eller varigt. Nogle af dem er arbejdsløse, nogle er syge, nogle er på barsel, nogle er invalider, nogle har trukket sig frivilligt tilbage. Det er der i alle samfund. Forskellen på de samfund og Danmark er, at vi har flere på offentlige overførsler, hvor andre i andre samfund bliver forsøget af familien. Sandheden er, at vi har flere mænd og kvinder i arbejde i den erhvervsaktive alder end i de samfund, liberalisterne betragter som eftertragtelsesværdige. Og en af årsagerne er, at vi har et samfund, hvor der er lige så høj kvidedeltagelse som mandedeltagelse på arbejdsmarkedet«, siger Mogens Lykketoft. Spørger man Kim Fournais, er det alene janteloven, der hindrer, at skatten bliver sat ned:»jeg tror, at man langt ind i Socialdemokratiet er klar over, at det økonomisk ville være bedre at fjerne top- og mellemskat. Det er kun jantelov. Det er kun det der:»nu bliver de rige rigere, og hvad så med de fattige, hvad får de ud af det?«. I min verden er det dybt, dybt irrationelt, og jeg synes også, det er forkasteligt. Hvem har bestemt, at du er født med, at der er nogle, der har en 63-procents aktie i din tankegang, dit arbejde, din produktion hele livet, hvis du vælger at bo her? Vi er fandeme tæt på kommunisme«. Drømmen om Danmark Zaid A. Al-Maijah har fundet en privat lærer, som kan undervise hans treårige datter i dansk. For hun er dansker, og hun skal lære dansk og engang håber han også, at hun skal bo i Danmark. Ligesom ham selv.»danmark er det land, der har givet mig beskyttelse, det har givet mig uddannelse og endda en god uddannelse, og det har givet mig og min familie en fremtid. Kun et menneske uden etik kan benægte det, og jeg er en meget etisk person. Jeg har også rigtig mange danske venner, som jeg føler mig hjemme hos, og jeg har tilbragt mere end en tredjedel af mit liv i Danmark, så det er hjemme for mig«.

10 I det hele taget kan Danmark noget, som de fleste andre lande ikke kan, mener han. Den offentlige service er bedre, børnepolitikken i Danmark er langt bedre, og man kan sætte børn i børnehave, uden at det koster en bondegård. Og så begge i familien kan arbejde.»men England har en fordel, når man er fremmed. Man føler sig aldrig som fremmed her. Aldrig. Det er meget kosmopolitisk, og jeg føler mig meget tilpas med den del af det. Jeg er et individ. En del af samfundets store, kludrede tæppe. Her føler man sig som en del af samfundet fra det øjeblik, man første gang går ned ad gaden«. Siden Zaid flyttede herover, har hans forældre to gange været i England. Men selv om Irak er et land i opløsning, så vender de hjem. For de er gamle, Irak er deres hjem, og de har også land og ejendomme, som de skal passe på. De bliver ikke og nasser på det engelske samfund, og ingen mistænker dem for at ville det. Også på den måde føler Zaid A. Al-Maijah, at det engelske samfund vil ham mere end det danske.»jeg har mødt mange mennesker især ingeniører her med den samme baggrund som mig. Danske statsborgere med udenlandsk baggrund. De er flyttet af de samme årsager. Muligheden for at få arbejde og skat. Jeg tror, at med en skatteprocent som her, og et Danmark, hvor muligheden for at få arbejde er lige så stor, som den er for andre danskere, så ville ikke en eneste af os havde forladt landet«, siger Zaid A. Al-Maijah. Hvis jeg kunne garantere for mig selv for mit liv for min kone og mine børn, så ville jeg komme hjem. Det er det vigtigste. Mennesker med en baggrund som jeg har behov for at føle sig mere sikre i Danmark. Ikke sikkerhed på den måde, at nogen vil angribe os. Men sikkerhed på den måde, at politikerne kommer os i møde og giver os en fornemmelse af, at vi er rigtig velkomne«. Porschen Engang, da Kim Fournais og Lars Seier Christensen var unge i midten af halvfemserne og havde selskabet Midas, var der en del mennesker, der satsede penge på, at de to kunne forvalte dem. Det kunne de ikke. I hvert fald ikke så godt som i dag. Mange tabte deres penge, de to unge pengeforvaltere kom i fjernsynet og blev kaldt sidegadevekselerere. De spekulerede med andre folks penge, men det vidste de, der gav dem lov til at spekulere, godt. Der blev talt om en retssag, som dog blev droppet. Men stolte af det er de ikke.

11 »Var det smart? Nej. Ville det ske i Saxo Bank i dag? Nej. Men var det kriminelt? Nej«, siger Kim Fournais. Klokken nærmer sig 20. Kim Fournais har talt i tre timer. Han har talt for alvor. Hvis man skulle investere nogle penge, eller han kom og fristede med en billet til velstand på verdens børser, og man ellers kunne lægge to og to sammen, ville det være svært at sige nej til ham. For selv om han blankt erkender, at penge betyder for meget til, at han nogensinde kan slå sig til tåls med, at nu har han nok, så er han mere end bare en rig mand med en porsche på parkeringspladsen. En bil, han har det rigtig godt med.»det er blevet mere i orden at køre i dyre biler i de sidste 10 år i Danmark, men jeg er sgu lidt ligeglad med, om folk bryder sig om, at jeg kører i Porsche. Når du køber en Porsche, så får du 10 procent bil, for det du skal tjene brutto. Så principielt set bladrer man ni porscher af til staten, før man får sin egen, så det går jeg ikke rundt og får specielt dårlig samvittighed af. Jeg synes, det er en dejlig bil, og jeg nyder at køre i den, og jeg er skide glad for, at jeg har været i stand til at tjene pengene til, at jeg kan gøre det«. Da han forlader kontoret, sidder der stadig unge mennesker med opsmøgede ærmer foran de blinkende computere og forsøger at gribe øjeblikket. De ved, at de bliver belønnet, hvis de gør det. Citatboks: Der var kun to steder, jeg ikke følte mig som en fremmed. Det var i mit eget hjem og hos Saxo Bank Zaid Al-Maijah, tidl. irakisk flygtning i Danmark, nu bankdirektør i London

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag.

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Villy Søvndals tale 1. Maj 2011 Hej med Jer alle sammen. Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Første maj. En festdag, hvor

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Sektion H/i. Version B

Sektion H/i. Version B Sektion H/i Version B 1 Filter: Hvis IP er en mand... 1 Gå til spm. HF1 Hvis IP er en kvinde... 2 Gå til spm. HF2 HF1 KORT A. Nu vil jeg kort beskrive nogle forskellige personer. Lyt til hver beskrivelse

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere. I er i dag en del af en historisk begivenhed, som vil blive husket.

Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere. I er i dag en del af en historisk begivenhed, som vil blive husket. KLAUSUL: DET ER DET TALTE ORD, DER GÆLDER Tale til stormøde om efterløn den 2. februar 2011 i Odense Indledning Harald Børsting Hvis der sidder nogen af jer, som har haft jeres tvivl, så tvivl ikke længere.

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans Interview med chefgreenkeeper Adam Evans v/mogens Damm Dette interview blev lavet d. 21.januar, 2016, nogle dage før Adam tiltræder sit nye arbejde som chefgreenkeeper i Frederikshavn Golf Klub. Adam Evans

Læs mere

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe.

Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker eller folk Mennesker betyder individer, personer eller den biologiske art. Folk er på en eller anden måde en gruppe. Mennesker: - parenteserne betyder, at ordet mennesker kan droppes. Mennesker

Læs mere

Hvad sker der med kærligheden efter brylluppet?

Hvad sker der med kærligheden efter brylluppet? 1 Hvad sker der med kærligheden efter brylluppet? I en højde af 30.000 fod et eller andet sted mellem Buffalo og Dallas stak han bladet i stolelommen foran mig, vendte sig mod mig og spurgte:»hvad arbejder

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC 01:00:08 SNEDKER MUHAREM SEJDIC Jeg har mine venner, jeg har mine bekendte. Vi er sammen, og derfor føler jeg at jeg har det rigtig, rigtig godt.

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os.

I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os. Kim Simonsen tale 1. maj Det talte ord gælder. I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os. Men måske skulle vi ikke kun kalde det en kampdag. Måske skal vi også

Læs mere

1 Bilag. 1.1 Vignet 1. udkast

1 Bilag. 1.1 Vignet 1. udkast 1 Bilag 1.1 Vignet 1. udkast Case Fase 1: Forventninger Yousef er 17 år gammel og er uledsaget mindreårig flygtning fra Irak. Yousef har netop fået asyl i Danmark og kommunen skal nu finde et sted, hvor

Læs mere

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt.

Mennesker på kontanthjælp bliver hængt ud, som om de var roden til alt ondt. 1 Folkemødetale 2015 Johanne Schmidt Nielsen Det talte ord gælder. Jeg vil gerne starte med at sige, at den her valgkamp efterhånden har udviklet sig til sådan en konkurrence om, hvem der kan banke hårdest

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Og også fordi det bliver den sidste 1. maj i meget lang tid med en borgerlig regering!

Og også fordi det bliver den sidste 1. maj i meget lang tid med en borgerlig regering! 1. maj-tale, Langå (Det talte ord gælder) Tak for ordet! Og tak for invitationen. Det er altid noget særligt at være til 1. maj her i Langå. Det er selvfølgelig fordi 1. maj er en særlig dag. Og også fordi

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

I dag kan jeg ikke tage til Betlehem og komme tilbage igen. Problemet ligger på det politiske plan og ikke blandt almindelige mennesker.

I dag kan jeg ikke tage til Betlehem og komme tilbage igen. Problemet ligger på det politiske plan og ikke blandt almindelige mennesker. Orit I dag kan jeg ikke tage til Betlehem og komme tilbage igen. Problemet ligger på det politiske plan og ikke blandt almindelige mennesker. Orit er syvende generation af jøder, som bor i Israel. Hun

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10

IVÆRKSÆTTERE. Heldigvis ved man ikke hvad man går ind til 04. 5 hurtige om iværksætteri 08. Det skal banken bruge når du starter virksomhed 10 M E R K U R A N D E L S K A S S E T I D S S K R I F T F O R N Y B A N K K U L T U R N R. 2 2 0 1 5 PENSIONSMEDLEMMER FRAVÆLGER FOSSIL ENERGI 14 SÆT OPSPARINGEN I FREMTIDENS BÆREDYGTIGE TEKNOLOGI 18 TEMA:

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet:

Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet: Vil gerne starte med at fortælle jer om en oplevelse, jeg havde, mens jeg gik på gymnasiet: Odense gågaden - En hjemløs råber efter mig føler mig lidt utilpas hvad vil han. han ville bare snakke så jeg

Læs mere

Transskribering af interview med Nanna

Transskribering af interview med Nanna Transskribering af interview med Nanna [00:00:09.15] Interviewer 1: Der er lige noget formalia som jeg er nødt til at sige. Samtalen bliver optaget sådan så vi kan bruge det i vores speciale og du bliver

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris:

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Chris: Jeg kan prøve. Kom på et sidespor med stofmisbrug og gik de forkerte veje og mødte nogle forkerte mennesker. Så røg jeg hurtigt med

Læs mere

Jeg har min Gud til at se mig

Jeg har min Gud til at se mig Jeg har min Gud til at se mig Denne tekst er egnet som læsetekst fra 5. klasse og op. Tahrir fortæller om at være muslimsk pige i et dansk samfund. Jeg kom til Danmark fra Irak lige på det tidspunkt, hvor

Læs mere

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder ***

Kristian Jensens tale. v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning *** Det talte ord gælder *** Kristian Jensens tale v. Venstres Landsmøde 2012 i Herning Det talte ord gælder 367 dage. 3 timer. 32 minutter. Det er lige nøjagtig så lang tid, vi har. Så lukker valglokalerne til kommunal- og regionsvalget

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

6. s. e. Trin juli 2014 Haderslev Hertug Hans Kirke 8.30 & Domkirken / Christian de Fine Licht Dette hellige

6. s. e. Trin juli 2014 Haderslev Hertug Hans Kirke 8.30 & Domkirken / Christian de Fine Licht Dette hellige 6. s. e. Trin. - 27. juli 2014 Haderslev Hertug Hans Kirke 8.30 & Domkirken 10.00 754 691 392 / 385 472 655 Christian de Fine Licht Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus (19, 16 26): Og

Læs mere

Passion For Unge! Første kapitel!

Passion For Unge! Første kapitel! Passion For Unge Første kapitel Kasper Schram & Tobias Rank www.passionforunge.dk - passionforunge@gmail.com Hej og tak fordi at du tog imod første kapitel af vores bog, vi ville blive meget glade hvis

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

Kakerlakker om efteråret

Kakerlakker om efteråret lydia davis Kakerlakker om efteråret oversat af karen margrethe adserballe forlaget vandkunsten FVA_Davis_Sats_(06)_09.indd 2-3 18/05/10 12.50 indhold Fortælling 7 Fru Orlandos bekymringer 12 Liminal:

Læs mere

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig

Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig Tik Tak, Tik Tak, Tik Tak. Jeg synes tiden går alt for hurtigt herovre i Dublin. Dette rejsebrev er bare endnu en påmindelse om at jeg nærmer mig slutningen på dette eventyr. Det har været så fantastisk,

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31 1 1.søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 7. juni 2015 kl. 10.00. Koret Voices fra Sct. Pauli kyrka, Göteborg medvirker. Salmer: 745/434/685,v.4/614,v.1-5// 614,v.6-9/439/41/13. Åbningshilsen Hjertelig

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI

MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI MANUSKRIPT TIL PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI PROFIL 3 MERIYAN PAHLAVI KVINDE 32 ÅR KRISTEN-ARMENIER TO BØRN PÅ HHV. 2 OG 4 ÅR UDDANNET REGNSKABSMEDARBEJDER INGEN ARBEJDSERFARING ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1)

Læs mere

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap

Personaleledelse. Skab det bedste hold. Husk ros og skulderklap Skab det bedste hold Hos LADEGAARD A/S kan vi ikke understrege for mange gange, at samarbejde er nøglen til at frigøre energi og talent i virksomheden. Alt for meget talent går til spilde på grund af dårlig

Læs mere

Hjerl Hede 14.00: Lover den herre, Lille Guds barn hvad skader dig, Nu takker alle Gud

Hjerl Hede 14.00: Lover den herre, Lille Guds barn hvad skader dig, Nu takker alle Gud Tekster: Præd 3,1-11, Rom 8,1-4, Matt 10,24-31 Salmer. Lem 10.30: 435 Aleneste Gud, 306 O Helligånd kom til os ned, 675 Gud vi er i gode hænder, 41 Lille Guds barn, 438 Hellig, 477 Som korn, 10 Alt hvad

Læs mere

Interview med finansminister Palle Simonsen (C), 1986.

Interview med finansminister Palle Simonsen (C), 1986. Den danske model Følgende er et interview med den konservative finansminister Palle Simonsen om den danske velfærdsstatsmodel. 5 Kilde: John Wagner (red.): Den danske model. En bog med Palle Simonsen om

Læs mere

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation.

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. Indledning Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. John Stott Det var en dejlig søndag morgen lige efter gudstjenesten.

Læs mere

Sektion H/i Version A

Sektion H/i Version A + 1 Sektion H/i Version A + 1 + 2 Filter: Hvis IP er en mand... 1 Gå til spm. HF1 Hvis IP er en kvinde... 2 Gå til spm. HF2 HF1 KORT A. Nu vil jeg kort beskrive nogle forskellige personer. Lyt til hver

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER LO-sekretær Marie Louise Knuppert 1. maj 2013, Odense kl. 15.30 KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 15.30 DET TALTE ORD GÆLDER God morgen. Det er godt at se jer sådan en forårsdag - her i Odense! Jeg skal hilse

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Guds engle -1 Mål: At give børnene et bibelsk syn på engle. Læs bilaget Info igennem, så du kan besvare børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias ser en engel). Visualisering: Pynt rummet med

Læs mere

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Rune Gleerup og Angete Birch Smith 16. april 2010 Tusindvis af danskere over 65 år har valgt at flytte i bofællesskab. Erling Nielsen er en af dem Den lille

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt

Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt Uligheden mellem indvandrere og danskere slår alt Uligheden mellem danskere og indvandrere er stor eller meget mener 73 % af danskerne og 72 % ser kløften som et problem. 68 % ser stor ulighed ml. højt

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

De bedste dage i mit liv var da mine to

De bedste dage i mit liv var da mine to De bedste dage i mit liv var da mine to sønner blev født. Sådan tror jeg også, at mange andre forældre har haft det. Man står ved begyndelsen af noget nyt og ufattelig spændende. Intet er givet. Alt er

Læs mere

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset

Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Indblik: Drømmemanden droppede karriereræset Michael Rohde var stødt på vej op ad karrierestigen, inden han valgte at ændre kurs. I dag hjælper han andre mennesker med at leve et bedre liv i pagt med deres

Læs mere

Salmer: 725, 713, I Danmark er jeg født. Ensemblet medvirker: Midsommersang og Jeg gik mig ud en sommerdag

Salmer: 725, 713, I Danmark er jeg født. Ensemblet medvirker: Midsommersang og Jeg gik mig ud en sommerdag Appetizer: Simon Spies blev engang spurgt om han foretrak at være fattig eller rig, og han svarede: Ja, livet kommer jo ikke an på penge, og jeg har prøvet begge dele, men jeg vil til enhver tid foretrække

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

studie Kristi genkomst

studie Kristi genkomst studie 14 Kristi genkomst 81 Åbningshistorie En aften, mens jeg gik i gymnasiet, sad jeg og spiste sammen med en af mine klassekammerater, og vi talte om Jesu genkomst. Som teenager havde jeg mange spørgsmål

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Med kurs mod kærligheden

Med kurs mod kærligheden Med kurs mod kærligheden Dating-junglen: Henrik Gehrt opgav de krævende danske kvinder og søgte i stedet en østeuropæisk. Hans nye kæreste er fra Ukraine, og alt virker bedre og nemmere Af Rikke Struck

Læs mere

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts

BOY. Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma. 9. marts BOY Af Olivia Karoline Fløe Lyng & Lucas Helth Postma 9. marts SCENE 1, INT. TØJBUTIK, DAG Emilie står og kigger på hættetrøjer i en herreafdeling i en tøjbutik. Hun udvælger tre specifikke, men pludselig

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv. Den smukke og meget charmerende Kira Eggers er kendt for at være noget af et naturbarn.

Alterne.dk - dit naturlige liv. Den smukke og meget charmerende Kira Eggers er kendt for at være noget af et naturbarn. Kira Eggers Tilføjet af Charlotte Rachlin søndag 25. maj 2008 Sidst opdateret tirsdag 01. juli 2008 Den smukke og meget charmerende Kira Eggers er kendt for at være noget af et naturbarn. Det er almindelig

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Interviewguide. - af tidligere kriminelle

Interviewguide. - af tidligere kriminelle Interviewguide - af tidligere kriminelle Tema Præsentation af os og vores projekt m.v. Interviewspørgsmål Vi hedder Rune og Allan og læser socialvidenskab på RUC sammen med Anne Mette og Sara, hvor vi

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016 Kl. 9.00 Ravsted Kirke 745, 616; 680, 672 Kl. 10.00 Burkal 745, 680, 616; 534, 672 Tema: Rigdom Evangelium: Luk. 12,13-21 Rembrandt: Lignelsen om den rige mand (1627) "Spis, drik og vær glad!" Det var

Læs mere

Det er det talte ord, der gælder. har lyst til at mødes og bakke op om vores 1. maj.

Det er det talte ord, der gælder. har lyst til at mødes og bakke op om vores 1. maj. 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Det er det talte ord, der gælder God morgen. Godt at se Jer. Hvor er det dejligt, at så mange så tidligt har lyst til at mødes og bakke op om vores 1.

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND

FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND FLORENCE NIGHTINGALE HOSPICE AYLESBURY ENGLAND Mine forventninger til opholdet var at prøve at blive kastet ud i en anden kultur, hvor kommunikationen foregår på engelsk. Da jeg altid har haft meget svært

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

I en alder, hvor andre begynder at tænke på pensionen, startede fransklærerinden og diplomatfruen Anne Wright sin egen butik med lækre øko-varer fra

I en alder, hvor andre begynder at tænke på pensionen, startede fransklærerinden og diplomatfruen Anne Wright sin egen butik med lækre øko-varer fra I en alder, hvor andre begynder at tænke på pensionen, startede fransklærerinden og diplomatfruen Anne Wright sin egen butik med lækre øko-varer fra alverdens lande. 14 IVÆRKSÆTTEREN NOVEMBER 2006 Lærerindens

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Ingenting Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. En historie om økonomi og kærlighed

Ingenting Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. En historie om økonomi og kærlighed Ingenting Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM En historie om økonomi og kærlighed Benjamin Dahlerup (C) 2014 Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

Kære alle sammen. Det er jo ikke helt let at være Socialdemokrat i disse dage. Og det siger jeg med et stille håb om, at ingen af jer har fløjter med.

Kære alle sammen. Det er jo ikke helt let at være Socialdemokrat i disse dage. Og det siger jeg med et stille håb om, at ingen af jer har fløjter med. Overborgmesteren TALE Tale til Overborgmesteren Anledning 1. maj 2014 Sted - Dato 1. maj 2014 Taletid Bemærkninger til arrangementet Ca. 10 min Kære alle sammen Det er jo ikke helt let at være Socialdemokrat

Læs mere