Af Lars Andersen - Direkte telefon: december 1999 RESUMÈ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Af Lars Andersen - Direkte telefon: 33 55 77 17 20. december 1999 RESUMÈ"

Transkript

1 i:\december 99\medicin-la.doc Af Lars Andersen - Direkte telefon: december 1999 RESUMÈ LAVERE MEDICINPRISER I forbindelse med den indgående aftale om finanslov for 2000 tages der fat på en gennemgribende reform af lægemiddelområdet. Hovedpunkterne i reformen er: - en række lægemidler vil fremover blive udbudt i licitation. Vinderen af licitationen vinder retten til at opnå offentligt tilskud - liberalisering af apotekervæsnet byggende på friere etableringsret og avancekontrol - at myndighedernes informationsindsats på lægemiddelområdet opprioriteres AE hilser det velkommen, at man nu tager mere grundigt fat på selve strukturerne på medicinområdet med det formål at få medicinpriserne ned via øget konkurrence fremfor de forskellige bureaukratiske aftaler, man hidtil har indgået med lægemiddelindustrien og Apotekerforeningen. Vi anser det også som centralt, at myndighedernes informationsindsats specielt i forhold til lægerne opprioriteres. Når medicinalindustrien bruger stort set lige så meget på markedsføring (primært i forhold til lægerne), som de bruger på forskning, er det jo ikke for lægernes blå øjnes skyld Finanslovsaftalen indebærer altså et stort fremskridt i forhold til den nuværende regulering af lægemiddelområdet. Vi havde dog gerne set, at man var gået endnu længere. En ret central anbefaling i den betænkning, aftalen bygger på, nemlig at tilskuddet skal beregnes ud fra det billigste præparat blandt præparater, der har samme behandlingseffekt, er således ikke med finanslovsaftalen. At man går lidt forsigtigt til værks i finanslovsaftalen, kan begrundes med, at man skal træde varsomt og ikke tage alt for store skridt, når man som her begiver sig ind i et helt nyt regime. Hvis dette lægges til grund, vil vores kommentar således være, at der er flere skridt, der skal tages i de kommende år på lægemiddelområdet. Vi synes også, at den avancekontrol, der foreslås i betænkningen, ser vel bureaukratisk ud. Det ser umiddelbart ud til, at myndighederne skal fastlægge rimelige distributionsomkostninger på basis af indberetninger fra apotekerne. Med en friere etableringsret, hvor det må forventes, at apoteket integreres i anden erhvervsvirksomhed, vil det være svært at kontrollere avancen fra apotekerdriften målt i kroner og ører. Det afgørende i en avancekontrol er, at apotekernes faktiske indkøbspriser og salgspriser indberettes og følges løbende, samt at de myndighedsfastlagte maksimale indkøbs- og salgspriser løbende justeres i forhold til udviklingen i de faktiske priser.

2 2 LAVERE MEDICINPRISER I forbindelse med den indgående aftale om finanslov for 2000 tages der fat på den reform af lægemiddelområdet, som AE har argumenteret for det sidste års tid. De påtænkte reformer bygger på et analysearbejde, som er foretaget af Udvalget vedrørende organiseringen af salget af lægemidler i Danmark, som Sundhedsministeren nedsatte i foråret Udvalget afgav endelig betænkning i november 1999 (efter finanslovsaftalens indgåelse). Ser man på aftaleteksten i finanslovsaftalen, går reformen mere præcist ud på, at : Med udgangspunkt i udvalgets anbefalinger gennemføres en række initiativer, der har til formål at styrke konkurrencen på medicinområdet: - En række lægemidler vil fremover blive udbudt i licitation. Vinderen af licitationen vinder retten til at opnå offentligt tilskud.lovforslag fremsættes snarest med henblik på ikrafttrædelse den 1. oktober Regeringen fremlægger inden 1. juli 2000 et samlet beslutningforslag for gennemførelse af en liberalisering af apotekervæsenet i overensstemmelse med medicinudvalgets forslag - intet lægemiddel kan opnå status som generelt tilskudsberettiget, hvis den danske apoteksindkøbspris ligger over en nærmere defineret nord- og mellemeuropæiske gennemsnitspris. - Myndighedernes informationsindsats på lægemiddelområdet bør yderligere opprioriteres, herunder bør myndighederne - som anbefalet af Udvalget vedrørende organiseringen af salget af lægemidler i Danmark - udgive en sammenlignende, samlet oversigt over produkterne på det danske lægemiddelmarked samt iværksætte en særlig indsats med henblik på at fremme anvendelsen af billigere analoge lægemidler Som man kan se bygger finanslovsaftalen i høj grad på betænkningen og anbefalingerne heri. AE hilser det velkommen, at man nu tager mere grundigt fat på selve strukturerne på medicinområdet med det formål at få medicinpriserne ned via øget konkurrence fremfor de forskellige bureaukratiske aftaler, man hidtil har indgået med lægemiddelindustrien og Apotekerforeningen. Vi anser det også som centralt, at myndighedernes informationsindsats specielt i forhold til lægerne opprioriteres. Når medicinalindustrien bruger stort set lige så meget på markedsføring (primært i forhold til lægerne) som de bruger på forskning, er det jo ikke for lægernes blå øjnes skyld. Offentlige investeringer i en producent neutral information til lægerne, vil således hurtigt kunne tjene sig hjem i form af sparede medicintilskud.

3 3 At det er godt, man tager fat, illustreres tydeligt i betænkningen. Således er de offentlige udgifter til medicin steget med ikke mindre end 120 procent de sidste 10 år. Til sammenligning er de samlede offentlige sundhedsudgifter altså udgifterne til sygehuse, læger, medicin osv. steget med kun det halve, nemlig med 60 procent. Stigningen på de 120 procent skyldes ikke, at vi er blevet et stadigt mere medicin-hungrende folk. Forklaringen på den store stigning er først og fremmest, at vi til stadighed erstatter gamle lægemidler med dyrere nye lægemidler. Eller om man vil, at medicinindustrien med held og dygtighed hele tiden markedsfører nye og dyrere lægemidler, der er dækket af patent (og hvis forbedrende virkning i forhold til gamle og billige præparater ofte er tvivlsom, jf. udtalelser fra overlæge Peter Gøtzsche, leder af The Nordic Cochrane Centre, der udarbejder, opdaterer og formidler systematiske oversigter over effekten af sundhedsvæsenets behandlinger). Finanslovsaftalen indebærer altså et stort fremskridt i forhold til den nuværende regulering af lægemiddelområdet. Vi havde dog gerne set, at man var gået endnu længere. En ret central anbefaling i betænkningen har således ikke fundet vej til finanslovsaftalen. Den anbefaling, som ikke er kommet med i finanslovsaftalen, handler om, hvor bredt et lægemiddel skal defineres. At man går lidt forsigtigt til værks i finanslovsaftalen kan begrundes med, at man skal træde varsomt, og ikke tage alt for store skridt, når man som her begiver sig ind i et helt nyt regime. Hvis dette lægges til grund, vil vores kommentar således være, at der er flere skridt, der skal tages i de kommende år på lægemiddelområdet. Hvilke lægemidler skal sammenlignes Det er som sagt ikke alle anbefalingerne i betænkningen, der er kommet med i finanslovsaftalen. Det gælder således en ret central anbefaling i betænkningen om, at den såkaldte referenceprisordning skal udvides til at omfatte analoge lægemidler. Udtrykt på dansk indebærer anbefalingen, at der ydes et offentligt tilskud, som er beregnet ud fra prisen på det billigste af flere beslægtede præparater (lægemidler med samme behandlingsmæssige effekt). Den tilskudsordning, der gælder i dag, og som foreslås videreført i finanslovsaftalen, indebærer, at der sondres mellem generiske lægemidler. Dette indebærer, at lægemidlerne skal være nøjagtig ens i deres kemiske struktur, det skal være samme form for lægemiddel (piller, pulver og sprøjter er forskellige lægemidler) og det skal give samme grad af absorption(samme del af kroppen, samme mængder og på samme tidspunkt).

4 4 Spørgsmålet om analog kontra generisk substitution er meget centralt, fordi det definerer hvor mange produkter, der kommer til at konkurrere med hinanden. Den generiske substitution indebærer, at store dele af medicinmarkedet vil være kendetegnet ved kun én eller meget få producenter af et givet (generisk defineret) lægemiddel. Omvendt vil der være langt flere producenter af et givet lægemiddel, når det defineres analogt. Dermed vil konkurrencepresset stige til gavn for kunderne og det offentlige. Ugebrevet Mandag Morgen har et eksempel på hvor snærende, tolkningen af det generiske princip er. Novo s insulin-pen, Novolet er identisk med Eli Lillys Humanject-pen, hvad angår kemiske stoffer. Men den måde, patienten bruger og indstiller dosis i pennen, er lidt forskellig. Denne sidste forskel er nok til, at de to produkter opfattes som to forskellige lægemidler. Årsagen til, at man har fraveget det analoge princip, er givetvis, at der med den prisstruktur, vi har på lægemidler i dag, umiddelbart ville være udsigt til en væsentlig prisforhøjelse for medicinbrugerne af nye og patentbeskyttede præparater. Politikerne har sikkert kunnet se for sig de forsidehistorier og prime-time indslag med medicinbrugere, der på det nærmeste ville blive tvunget fra hus og hjem på grund af lavere medicintilskud til netop det præparat, de brugte. Problemet er dog bare, at løsningen på dette dilemma er næsten lige så svært som at løse cirklens kvadratur. Thi, det er netop den umiddelbare fordyrelse af præparatet, som skaber det pres, der giver en lavere pris. Apotekerregulering Som sagt indeholder finanslovsaftalen en liberalisering af apotekervæsnet. Ser man på anbefalingerne i betænkningen, lyder disse: Udvalget finder, at flere forhold taler for at liberalisere etableringsretten i apotekssektoren og kombinere dette med offentlig avancekontrol. Udvalget skal bl.a. pege på, at der samlet set er et effektiviseringspotentiale i apotekssektoren, som det kan være svært at udnytte med den nuværende regulering. Udvalget skal samtidig understrege, at der er en række risici forbundet med en ændret organisering af apotekssektoren, herunder at det bliver nødvendigt med en stram offentlig styring af sektorens avancer, hvis ikke de samlede distributionsomkostninger skal stige i forhold til i dag. Udvalget finder, at en eventuel ophævelse af apotekernes eneret på forhandling af håndkøbslægemidler bør ledsages af mindre restriktive begrænsninger for apotekernes varesortiment. Apotekerne vil herved få mulighed for alternativ indtjening, der kan imødegå følerne af bortfaldet af eneretten på salget af håndkøbslægemidler og dermed risikoen for øgede offentlige udgifter til lægemidler. Udvalget anbefaler, at apotekernes leverandører inden for rammerne af reklamedirektivet får mulighed for at yde rabatter til apotekerne.

5 5 Som man kan se, anbefaler udvalget en liberalisering af retten til at etablere og drive apotek. Det fremgår dog også, at anbefalingen er noget forbeholden. Den noget forbeholdne anbefaling skyldes givetvis, at udvalget på baggrund af rent teoretiske overvejelser når frem til, at: "Umiddelbart vurderet er det samlede besparelsespotentiale i apotekssektoren næppe af en sådan størrelse, at det vil være muligt at konstruere et regulerings- og incitamentssystem for apotekssektoren, der ud fra en samfundsøkonomisk effektivitetsbetragtning er markant bedre end den gældende ordning med regulering af antallet af apoteker, styring af den samlede apotekeravance og delvis udligning på grundlag af omsætning." Læseren skal ikke her trættes med teoretiske overvejelser om, hvordan fri etableringsret og ukontrollerede priser på et marked med monopolitisk konkurrence leder til et samfundsøkonomisk ineffektivt for stort antal apoteker. Derimod skal det fremhæves, at den teoretiske analyse lider af fire afgørende skavanker. For det første at den kombinerer fri etableringsret og fri prisdannelse. Ingen af de lande, som har liberaliseret apotekervæsnet, opererer således med fri prisdannelse. På Island opererer man således med maksimalpriser, og det vil man også skulle i Danmark. For det andet er det ikke nødvendigvis samfundsmæssigt ineffektivt, at der kommer flere apoteker. Det gælder kun i den situation, at det offentlige har givet bevilling til netop det samfundsøkonomisk optimale antal apoteker, og disse samtidig er placeret optimalt rundt om i landet. Som man kan se af tabel 1, findes der ikke bedre lande at drive apotek i end Danmark, når man ser på den omsætning, hvert dansk apotek har. Det er selvfølgelig godt for apotekeren, men ikke nødvendigvis godt for samfundet. Erfaringerne fra Island er også, at den frie etableringsret har betydet flere apoteker samtidig med, at avancen er faldet. Tabel 1. Medicinomsætning pr. apotek i Nordeuropa 1996 Mill. ECU Indeks Danmark 2, Sverige 1,91 69 Norge 1,81 65 Finland 1,57 56 Holland 1,33 48 Østrig 1,29 46 Schweiz 0,92 33 Tyskland 0,74 27 UK 0,65 24 Frankrig 0,61 22 Belgien 0,42 15 Kilde: Tal og data:, Lægemiddelindustriforeningen 1999 og egne beregninger

6 6 For det tredje ses der bort fra, at et apotek i fremtiden ikke bare er et apotek, sådan som vi kender det i dag. På Island opereres der således i dag med 5 forskellige filialklasser, med større eller mindre bemanding af farmaceutisk personale. Endelig ses der bort fra en afgørende egenskab ved et mere liberaliseret apotekervæsen, nemlig at konkurrencen i apotekerleddet medvirker til at presse priserne i grossist- og produktionleddet. Kan man holde fast i kernen af udvalgets anbefaling, nemlig, at liberaliseringen af apotekersektoren må bygge på friere etableringsret og maksimalpriser (side 18) er man dog kommet langt. Umiddelbart ser betænkningens avancestyring noget bureaukratisk ud, jf: "For at kunne overvåge udviklingen i "bruttoavancen" i apotekssektoren må der stilles krav om indberetning til myndighederne af omsætningen målt i den faktiske AIP alternativt indberetning af omsætningen i maksimal AIP sammen med indberetning af de lægemiddelrelaterede rabatter, industrien og grossisterne har ydet apotekerne. Disse oplysninger kombineret med indberetningskrav til apotekerne om lægemiddelomsætningen vil gøre myndighederne i stand til at følge avanceudviklingen i apotekssektoren. Reguleringen af den maksimale avance ved lægemiddelsalg fra apotekerne bør af praktiske og principielle årsager gøres så let gennemskuelig som muligt. Det taler for, at der fra myndighedsside årligt fastsættes et niveau for de "rimelige" distributionsomkostninger, hvorefter avancen ved lægemiddelsalg med baggrund i prognoser for udviklingen i AIP- og AUP-omsætningen fastlægges for et år ad gangen." Med en friere etableringsret, hvor det må forventes, at apoteket integreres i anden erhvervsvirksomhed, vil det være svært at kontrollere avancen fra apotekerdriften målt i kroner og ører. Det afgørende i en avancekontrol er, at apotekernes faktiske indkøbspriser og salgspriser indberettes og følges løbende, samt at de myndighedsfastlagte maksimale indkøbs- og salgspriser løbende justeres i forhold til udviklingen i de faktiske priser.

Danmarks Apotekerforening. Danmark har Europas billigste kopimedicin i 2018

Danmarks Apotekerforening. Danmark har Europas billigste kopimedicin i 2018 Danmarks Apotekerforening Analyse 15. november 2018 Danmark har Europas billigste kopimedicin i 2018 Danske apoteker har Europas laveste priser på medicin udsat for generisk konkurrence såkaldt kopimedicin

Læs mere

45 % flere apoteker, længere åbningstider og rekordlav ventetid giver bedre tilgængelighed

45 % flere apoteker, længere åbningstider og rekordlav ventetid giver bedre tilgængelighed Danmarks Apotekerforening Analyse 22. januar 2018 Markant bedre tilgængelighed til apoteker for lavere medicinudgifter: 45 % flere apoteker, længere åbningstider og rekordlav ventetid giver bedre tilgængelighed

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne har 3,8 km til nærmeste apotek, og det er 90 procent af danskerne tilfredse

Læs mere

Ad. side 14, Figur 2: Beløbene vedr. recepturgebyr, variabel og fast avance fremgår af bekendtgørelse nr. 183 af 20. februar 2012.

Ad. side 14, Figur 2: Beløbene vedr. recepturgebyr, variabel og fast avance fremgår af bekendtgørelse nr. 183 af 20. februar 2012. Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kfst@kfst.dk SHA@kfst.dk Dato: 22. maj 2012 Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 424 Offentligt Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. 2. Apotekerne har udnyttet sit monopol og forringet tilgængeligheden til lægemidler ved at

Læs mere

Sundhedssektorens økonomi, udgiftsudvikling, hvad driver udviklingen? NETØK seminaret den 4. marts 2016 Netværk for Økonomisk Politisk Debat (NETØK)

Sundhedssektorens økonomi, udgiftsudvikling, hvad driver udviklingen? NETØK seminaret den 4. marts 2016 Netværk for Økonomisk Politisk Debat (NETØK) Sundhedssektorens økonomi, udgiftsudvikling, hvad driver udviklingen? NETØK seminaret den 4. marts 2016 Netværk for Økonomisk Politisk Debat (NETØK) Jørgen Clausen, cheføkonom Lif (Lægemiddelindustriforeningen)

Læs mere

PRÆSENTATION AF AMGROS. Udvalgte nøgletal 2016

PRÆSENTATION AF AMGROS. Udvalgte nøgletal 2016 PRÆSENTATION AF AMGROS Udvalgte nøgletal 216 KORT OM AMGROS I/S Amgros er ejet af alle regioner og har en politisk bestyrelse Amgros står for indkøb af ca. 98 pct. af de lægemidler, der anvendes på de

Læs mere

Selvvalg af håndkøbsmedicin i Danmark

Selvvalg af håndkøbsmedicin i Danmark A August 2016 Baggrund & Budskaber Selvvalg af håndkøbsmedicin i Danmark 1. Forslaget: Sundheds- og Ældreministeriet har stillet forslag om at indføre selvvalg af håndkøbsmedicin i Danmark. Forslaget er

Læs mere

Er lægemiddelindustrien syndebuk i prioriteringsdebatten? Sundhedspolitisk chefkonsulent, Louise Broe, 7. Marts 2018

Er lægemiddelindustrien syndebuk i prioriteringsdebatten? Sundhedspolitisk chefkonsulent, Louise Broe, 7. Marts 2018 Er lægemiddelindustrien syndebuk i prioriteringsdebatten? Sundhedspolitisk chefkonsulent, Louise Broe, 7. Marts 2018 Lif Medicinindustriens stemme i Danmark Lif repræsenterer den forskningsbaserede lægemiddelindustri

Læs mere

Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen

Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen Danmarks Apotekerforening Analyse 24. januar 2017 Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen Siden der blev løsnet op for apoteksreguleringen i 2015 og åbnet

Læs mere

Danskernes holdning til apoteket Maj 2013

Danskernes holdning til apoteket Maj 2013 Analyse Danskernes holdning til apoteket Maj 2013 Tilfredshed med apoteket Kilde: MEGAFON, Maj 2013. Resultaterne af en MEGAFON-undersøgelse Maj 2013 Danmarks Apotekerforening 2 af 13 Indhold Den samlede

Læs mere

Aftale om prisreduktioner og loft over priserne for sygehusforbeholdte lægemidler i perioden 1. januar december 2015

Aftale om prisreduktioner og loft over priserne for sygehusforbeholdte lægemidler i perioden 1. januar december 2015 Aftale om prisreduktioner og loft over priserne for sygehusforbeholdte lægemidler i perioden 1. januar 2013 31. december 2015 Aftalen er indgået mellem Lægemiddelindustriforeningen Lif, Ministeriet for

Læs mere

Medicinaftale snyder skatteyderne for 300 millioner kr.

Medicinaftale snyder skatteyderne for 300 millioner kr. SUNDHED Medicinaftale snyder skatteyderne for 300 millioner kr. Figur 1: De offentlige udgifter til medicin bare stiger og stiger. Det er specielt de helt nye lægemidler, der koster mange penge. 250 225

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne havde i 2012 3,8 km til nærmeste apotek, og siden da er der åbnet omkring 50

Læs mere

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af:

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af: Høringsnotat Ekstern høring om ny bekendtgørelse om indsendelse af indlægssedler til Lægemiddelstyrelsen og om udkast til cirkulære om ændring af variationsvejledningen, marts 2011. Link til høringen på

Læs mere

Danskernes holdning til apoteket Oktober 2012

Danskernes holdning til apoteket Oktober 2012 Analyse Danskernes holdning til apoteket Oktober 2012 Danskernes tilfredshed med apoteket Resultaterne af en borgerholdningsundersøgelse Oktober 2012 Danmarks Apotekerforening Oktober 2012 2 af 12 Indhold

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 671 af 3. juni 2016 om medicintilskud,

Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 671 af 3. juni 2016 om medicintilskud, Lægemiddel Industri Foreningen Sundheds- og Ældreministeriet E-mail: SUM@SUM.dk cc: rss@sum.dk, rhh@sum.dk Lersø Parkallé 101 2100 København Ø Telefon 39 27 60 60 Mail info@lif.dk 15. november 2018 Høringssvar

Læs mere

Parkinson Café 3400 Hillerød. 15. Oktober 2018

Parkinson Café 3400 Hillerød. 15. Oktober 2018 Parkinson Café 3400 Hillerød 15. Oktober 2018 Agenda Velkomst / Navneskilte Kaffe og kage Sang fra Højskolesangbogen Hvad Grønnegade centret tilbyder (Bendt Pedersen) Opfølgning på balancevest (Anders)

Læs mere

Flemming Sonne, Adm. direktør, Amgros I/S 7. Oktober 2015 Rebild 1

Flemming Sonne, Adm. direktør, Amgros I/S 7. Oktober 2015 Rebild 1 Hvordan har udviklingen været i lægemiddeludgifter de seneste par år, på hvilke områder, og hvad forventer vi for de kommende år? Kan noget mindske stigningen? Flemming Sonne, Adm. direktør, Amgros I/S

Læs mere

LIF Postboks 829 Strødamvej 50A 2100 København Ø Att. Jan Hylleberg

LIF Postboks 829 Strødamvej 50A 2100 København Ø Att. Jan Hylleberg Hans Keiding ØKONOMISK INSTITUT KØBENHAVNS UNIVERSITET Studiestræde 6,1455 København K Tlf. 35 32 30 89 Fax 35 32 30 85 16. april 2004 LIF Postboks 829 Strødamvej 50A 2100 København Ø Att. Jan Hylleberg

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2972 - Økofin Bilag 2 Offentligt 29. oktober 2009 Supplement til samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 10. november 2009 1. (evt.) Opfølgning på G20-Finansministermøde den

Læs mere

Svar på høring over udkast til lovforslag om ændring af lægemiddelloven, apotekerloven og lov om medicinsk udstyr

Svar på høring over udkast til lovforslag om ændring af lægemiddelloven, apotekerloven og lov om medicinsk udstyr Danmarks Apotekerforening Bredgade 54 1260 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade

Læs mere

Effektive metoder til at få sænket forbrugerpriserne på lægemidler. Jakob Kjellberg Senior Projektleder / DSI

Effektive metoder til at få sænket forbrugerpriserne på lægemidler. Jakob Kjellberg Senior Projektleder / DSI Effektive metoder til at få sænket forbrugerpriserne på lægemidler Jakob Kjellberg Senior Projektleder / DSI Omsætning i mia. kr. Et stort marked 18 16 14 12 10 8 Sygehussektor Primærsektor Detailhandel

Læs mere

billigste synonyme lægemiddel. Det er Lægemiddelstyrelsen, som løbende følger markedet og udmelder en tilskudspris til apotekerne på det billigste

billigste synonyme lægemiddel. Det er Lægemiddelstyrelsen, som løbende følger markedet og udmelder en tilskudspris til apotekerne på det billigste Skrivelse med orientering om Lov om ændring af lov om social pension (Forbedring af den supplerende pensionsydelse) og Lov om ændring af lov om offentlig sygesikring, lov om social pension og lov om højeste,

Læs mere

Amgros året der gik og året der kommer!

Amgros året der gik og året der kommer! Amgros året der gik og året der kommer! u Året der gik u Amgros og sygehusapotekerne u RADS KRIS u Året der kommer Side 1 Kort om Amgros I/S u u u u u u Amgros er ejet af alle regioner og har en politisk

Læs mere

Amgros udbud og effekt. Flemming Sonne, Adm. direktør, Amgros I/S Onsdag den 22. januar 2014

Amgros udbud og effekt. Flemming Sonne, Adm. direktør, Amgros I/S Onsdag den 22. januar 2014 Amgros udbud og effekt Flemming Sonne, Adm. direktør, Amgros I/S Onsdag den 22. januar 2014 Hvilke variable har betydning for prognosticering af lægemiddeløkonomi? Nye lægemidler Hvad er i pipeline ift.

Læs mere

50 % flere apoteker øger konkurrencen og giver længere åbningstider og korte ventetider

50 % flere apoteker øger konkurrencen og giver længere åbningstider og korte ventetider Danmarks Apotekerforening Analyse 31. august 2018 50 % flere apoteker øger konkurrencen og giver længere åbningstider og korte ventetider 3 år efter liberaliseringen af apoteksreguleringen i juli 2015

Læs mere

Analyse af tilbudslovens. annonceringspligt resumé

Analyse af tilbudslovens. annonceringspligt resumé Analyse af tilbudslovens regler om annonceringspligt resumé 24. september 2009 UDBUDSRÅDET Resumé, konklusioner og anbefalinger Udbudsrådet traf på sit 1. møde den 28. januar 2009 beslutning om at iværksætte

Læs mere

Vejledning til Aftale om prisreduktioner og loft over priserne for sygehusforbeholdte lægemidler i perioden 1. april

Vejledning til Aftale om prisreduktioner og loft over priserne for sygehusforbeholdte lægemidler i perioden 1. april Lægemiddelindustriforeningen Sundheds- og Ældreministeriet Sundhedsdatastyrelsen Vejledning til Aftale om prisreduktioner og loft over priserne for sygehusforbeholdte lægemidler i perioden 1. april 2016

Læs mere

Paneldebat NETØK seminar om Sundhed, Sygdom og Økonomi d. 4. marts 2016

Paneldebat NETØK seminar om Sundhed, Sygdom og Økonomi d. 4. marts 2016 Opgang Blok A Afsnit 1. sal Center for Økonomi Budget og Byggestyring Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 59 17 Mail oekonomi@regionh.dk Web www.regionh.dk CVR/SE-nr: 30113721

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål nr. 265 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 16.

Besvarelse af spørgsmål nr. 265 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 16. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 265 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 18. april 2006 Kontor: Lægemiddelkontoret J.nr.: 2006-13009-331 Sagsbeh.: TBA Fil-navn: Dokument

Læs mere

Branchegruppen for Life Sciences

Branchegruppen for Life Sciences Den 1. juli 2014 Nyhedsbrev Branchegruppen for Life Sciences Nye regler for samarbejde (tilknytning og modtagelse af økonomiske fordele) mellem sundhedspersoner og lægemiddel- og medicoindustrien samt

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin. April 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin. April 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin April 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om indkøb af sygehusmedicin (beretning nr.13/2011)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af apotekerloven

Forslag. Lov om ændring af apotekerloven Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2014-15 Fremsat den 9. oktober 2014 af ministeren for sundhed og forebyggelse (Nick Hækkerup) Forslag til Lov om ændring af apotekerloven (Friere adgang til oprettelse m.v.

Læs mere

Tilskudspriser til medicin Når (lidt) mere egenbetaling skaber (meget) mere konkurrence. Ulrich Kaiser Susan J. Mendez Thomas Rønde Hannes Ullrich

Tilskudspriser til medicin Når (lidt) mere egenbetaling skaber (meget) mere konkurrence. Ulrich Kaiser Susan J. Mendez Thomas Rønde Hannes Ullrich Tilskudspriser til medicin Når (lidt) mere egenbetaling skaber (meget) mere konkurrence Ulrich Kaiser Susan J. Mendez Thomas Rønde Hannes Ullrich Introduktion Store og stigende medicinudgifter i DK: 4

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Næsten alle medicingennemgange afslører medicinproblemer

Danmarks Apotekerforening. Næsten alle medicingennemgange afslører medicinproblemer Danmarks Apotekerforening Analyse 13. juni 2013 Næsten alle medicingennemgange afslører medicinproblemer 94 procent af alle personer, der fik gennemført en medicingennemgang på apotek, fik afdækket et

Læs mere

DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG (ØSU): DE OVERORDNEDE ØKONOMISKE RETNINGSLINJER. 24. februar 2003. Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24

DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG (ØSU): DE OVERORDNEDE ØKONOMISKE RETNINGSLINJER. 24. februar 2003. Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 24. februar 2003 Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG (ØSU): Resumé: DE OVERORDNEDE ØKONOMISKE RETNINGSLINJER I en ny strømlining af de forskellige økonomiske processer

Læs mere

HENVENDELSE FRA KONKURRENCERÅDET TIL MINISTEREN FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE OG ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN EFTER KONKURRENCELOVENS 2, STK.

HENVENDELSE FRA KONKURRENCERÅDET TIL MINISTEREN FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE OG ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN EFTER KONKURRENCELOVENS 2, STK. 27-06 2012 12/06377 /SHA/SUPO PUNKT #: TEKST HENVENDELSE FRA KONKURRENCERÅDET TIL MINISTEREN FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE OG ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN EFTER KONKURRENCELOVENS 2, STK. 5 KONKURRENCE- OG

Læs mere

Det går godt for dansk modeeksport

Det går godt for dansk modeeksport ANALYSE Det går godt for dansk modeeksport Modeeksporten bidrager positivt til den samlede danske vækst Den danske modeeksport bestående af beklædningsgenstande og -tilbehør samt fodtøj beløb sig på 32,9

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder

TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 L 35 Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMKFH Sags nr.: 1401990 Dok. Nr.: 1533125

Læs mere

Dansk industri i front med brug af robotter

Dansk industri i front med brug af robotter Allan Lyngsø Madsen Cheføkonom, Dansk Metal alm@danskmetal.dk 23 33 55 83 Dansk industri i front med brug af robotter En af de vigtigste kilder til fastholdelse af industriarbejdspladser er automatisering,

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Analyse 3. september 2014 EU-lande med farmaceutejerskab siger nej til shop-i-shop-apoteker

Danmarks Apotekerforening. Analyse 3. september 2014 EU-lande med farmaceutejerskab siger nej til shop-i-shop-apoteker Danmarks Apotekerforening Analyse 3. september 2014 EU-lande med farmaceutejerskab siger nej til shop-i-shop-apoteker Farmaceutejerskab af apoteker er ikke blot et dansk fænomen. Knap 60 procent af EU-borgerne

Læs mere

MEGAFON: Tilfredse danskere ønsker ikke liberalisering af apoteker

MEGAFON: Tilfredse danskere ønsker ikke liberalisering af apoteker Danmarks Apotekerforening Analyse 2. april 2014 MEGAFON: Tilfredse danskere ønsker ikke liberalisering af apoteker Et markant flertal på tre ud af fire danskere siger nej til en liberalisering af apotekerne,

Læs mere

for kvaliteten af lægemiddelbehandlingen og samtidig indebære en serviceforbedring for patienterne i form af forbedret tilgængelighed.

for kvaliteten af lægemiddelbehandlingen og samtidig indebære en serviceforbedring for patienterne i form af forbedret tilgængelighed. Formanden Danmarks Apotekerforening Bredgade 54 1260 København K Telefon 33 76 76 00 Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K 13-08-2018 BIS/TAN/412/00061 Svar på høring om udkast

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne)

Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) NOTAT Forslag til Lov om ændring af lov om regionernes finansiering (Ændring af det statslige bidrag til finansiering af regionerne) 1 I lov om regionernes finansiering, jf. lovbekendtgørelse nr. 797 af

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en forening. Vedr.: Leverandøraftaler i forhold til særligt personlige hjælpemidler.

Statsforvaltningens brev til en forening. Vedr.: Leverandøraftaler i forhold til særligt personlige hjælpemidler. Statsforvaltningens brev til en forening. Vedr.: Leverandøraftaler i forhold til særligt personlige hjælpemidler. 03-12- 2010 Statsforvaltningen har den 19. maj 2008 fra Velfærdsministeriet modtaget Stomiforeningen

Læs mere

Aftale mellem Sundhedsministeriet og Lægemiddelindustriforeningen

Aftale mellem Sundhedsministeriet og Lægemiddelindustriforeningen 1 af 6 18-06-2012 11:22 Aftale mellem Sundhedsministeriet og Lægemiddelindustriforeningen Journal nr. 2:8032-7 Rådsmødet den 15. december 1999 1. Resumé Sundhedsministeriet og Lægemiddelindustriforeningen

Læs mere

Kvartalsstatistik nr

Kvartalsstatistik nr nr. 1 2015 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene vil kvartalsstatistikken indeholde

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

HANDLEPLAN FOR ØGET ÅBENHED I SAMARBEJDET MELLEM

HANDLEPLAN FOR ØGET ÅBENHED I SAMARBEJDET MELLEM MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE, DECEMBER 2013 HANDLEPLAN FOR ØGET ÅBENHED I SAMARBEJDET MELLEM SUNDHEDSPERSONER OG LÆGEMIDDEL- OG MEDICOINDUSTRIEN I dag samarbejder mange læger, tandlæger, apotekere

Læs mere

Kontorchef Henrik G. Jensen, Lægemiddelstyrelsen

Kontorchef Henrik G. Jensen, Lægemiddelstyrelsen Til: Fra Danske Regioner Kontorchef Henrik G. Jensen, Lægemiddelstyrelsen Kopi til: 14. august 2009 Direkte tlf: 33959698 Notat vedrørende håndtering af bivirkninger på hospitaler 1. Indledning Ministeriet

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

BAGGRUNDSNOTAT. Omkostninger og priser på energibesparelser

BAGGRUNDSNOTAT. Omkostninger og priser på energibesparelser GGRUNDSNOTT Dok. ansvarlig: JM Sekretær: jlo Sagsnr: 06/196 Doknr: 12 27-03-2007 og priser på energibesparelser Med energispareforliget den 10. juni 2005 mellem regeringen, Dansk Folkeparti, S, SF og R

Læs mere

#$ % &' # ( & )#**+ (! #! #!. &!. / &! &.!!. - %! &0 ## # / %!! ) 1 ## # / * "4 31 1 ". & " 3! " &) " "!,6) " " " /3 7

#$ % &' # ( & )#**+ (! #! #!. &!. / &! &.!!. - %! &0 ## # / %!! ) 1 ## # / * 4 31 1 . &  3!  &)  !,6)    /3 7 ! " " $ % &' ( & )**+ ( &, -** * & &!!!. &!. / &! &.!!. - %! &0 / %!! ) 1 / *! "2! %4 5 "4 1 1 ". & "! " &) " "!,6) " " " / 7 %4-8 ( % 9 ( % :. ( % : ( % &; + %. $ + % &. $ & %!. & % " && % "

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om formidlingstilskud til nedbringelse af billetpriser

Udkast til Bekendtgørelse om formidlingstilskud til nedbringelse af billetpriser 10. oktober 2012 Udkast til Bekendtgørelse om formidlingstilskud til nedbringelse af billetpriser I medfør af 24, stk. 3, i lov om scenekunst, jf. lovbekendtgørelse nr. 529 af 4. juni 2012, fastsættes:

Læs mere

L 38 selvvalg for visse håndkøbslægemidler

L 38 selvvalg for visse håndkøbslægemidler L 38 selvvalg for visse håndkøbslægemidler Dagsorden Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 38 Bilag 8 Offentligt Baggrund afsæt i moderniseringen af apotekersektoren Reglerne i dag m.v. Lægemiddelstyrelsen

Læs mere

Deleøkonomien er ikke kun for hovedstaden

Deleøkonomien er ikke kun for hovedstaden ANALYSE Deleøkonomien er ikke kun for hovedstaden Hvis man tror at deleøkonomi kun er et storbyfænomen for folk i hovedstaden tager man fejl, for faktisk er der også en del nordjyder og personer bosat

Læs mere

Vejledning om den periodiske revurdering af lægemidlers tilskudsstatus

Vejledning om den periodiske revurdering af lægemidlers tilskudsstatus Dato 9. november 2017 Sagsnr. 2017103730 PFR Vejledning om den periodiske revurdering af lægemidlers tilskudsstatus Indledning Formålet med denne vejledning er at orientere om proceduren for den periodiske

Læs mere

Kammerater i alle lande foren jer. Det må vist være en meget passende indledning for et internationalt erhverv.

Kammerater i alle lande foren jer. Det må vist være en meget passende indledning for et internationalt erhverv. 1 Chr.borg Kammerater i alle lande foren jer. Det må vist være en meget passende indledning for et internationalt erhverv. Nej, ikke os. Pæne, nærmest anonyme mennesker. Men vi har flag fra mange lande:

Læs mere

KOMBIT har på vegne af kommunerne gennemført en række komplekse it-indkøb til kommunerne.

KOMBIT har på vegne af kommunerne gennemført en række komplekse it-indkøb til kommunerne. Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 218 Offentligt Besvarelse af samrådsspørgsmål P, Q og R 25. januar 2017 Samrådsspørgsmål P Spørgsmål: Hvad er konsekvensen af, at kommunerne

Læs mere

Tyskland trækker væksten i SMV-eksporten 1 : SMV-eksportstatistikken opdateret med 2014-tal.

Tyskland trækker væksten i SMV-eksporten 1 : SMV-eksportstatistikken opdateret med 2014-tal. Tyskland trækker væksten i SMV-eksporten 1 : SMV-eksportstatistikken opdateret med 2014-tal. Eksportrådets statistik over SMV-eksporten er nu opdateret med 2014-tal. Eksportstatistikken, der er udviklet

Læs mere

De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud

De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud De seneste 30 år er uligheden vokset støt, og de rigeste har haft en indkomstfremgang, der er væsentlig højere end resten af befolkningen.

Læs mere

Tør du indrømme, du elsker den?

Tør du indrømme, du elsker den? Tør du indrømme, du elsker den? Om moderne dansk lægemiddelforskning Grundlaget for innovation og fremskridt i sygdomsbehandlingen. Forudsætning for et effektivt sundhedsvæsen. Fundamentet for vækst, velfærd

Læs mere

Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi. Hvor skal specialet være om 10 år? Strategi workshop april 2011

Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi. Hvor skal specialet være om 10 år? Strategi workshop april 2011 Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi Hvor skal specialet være om 10 år? Strategi workshop april 2011 Disposition Baggrund Valg af indsatsområder Organisation Ydelse Det videre forløb Baggrund Klinisk

Læs mere

IHE forum. Decisions on pharma in Denmark. En generell beskrivning av det danska läkemedelssystemet och hur Amgros arbetar med hälsoekonomi

IHE forum. Decisions on pharma in Denmark. En generell beskrivning av det danska läkemedelssystemet och hur Amgros arbetar med hälsoekonomi IHE forum Decisions on pharma in Denmark En generell beskrivning av det danska läkemedelssystemet och hur Amgros arbetar med hälsoekonomi Ved adm. direktør Flemming Sonne DISPOSITION Hvem er Amgros og

Læs mere

Vejledning til prisloftaftalen for primærsektoren

Vejledning til prisloftaftalen for primærsektoren Lægemiddelindustriforeningen (Lif) Sundheds- og Ældreministeriet Lægemiddelstyrelsen 27. september 2016 Vejledning til prisloftaftalen for primærsektoren Lifs medlemsvirksomheder har siden 2007 været omfattet

Læs mere

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

Stay on-bonus. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Stay on-bonus. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Stay on-bonus Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I praksis ses det ikke sjældent, at en virksomhed etablerer en såkaldt stay on bonus vedrørende nøglemedarbejdere. I forbindelse med DONG-sagen

Læs mere

1 MILLIARD EKSTRA TIL DEN TEKNISKE FORSKNING Budskaber

1 MILLIARD EKSTRA TIL DEN TEKNISKE FORSKNING Budskaber 1 MILLIARD EKSTRA TIL DEN TEKNISKE FORSKNING Budskaber 1 Budskabs-kæden Præmis Hovedbudskaber Argumenter Defensives Q&A 2 Præmis Danmark mister konkurrenceevne og taber derfor produktionsarbejdspladser.

Læs mere

Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi Strategi for en regional klinisk farmakologisk service

Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi Strategi for en regional klinisk farmakologisk service Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi Strategi for en regional klinisk farmakologisk service 21.06.06 1 Baggrund: Strukturreformen vil betyde en væsentlig omorganisering af det danske sundhedsvæsen, herunder

Læs mere

Stigende friværdier men hvad vil vi bruge dem til?

Stigende friværdier men hvad vil vi bruge dem til? 1.kvt.1998 1.kvt.2000 1.kvt.2002 1.kvt.2004 1.kvt.2006 1.kvt.2008 1.kvt.2010 1. kvt.2012 1. kvt.2014 1. kvt.2016 1. kvt.2018 3. september 2018 Stigende friværdier men hvad vil vi bruge dem til? Boligejernes

Læs mere

TILLIDSBREVET. overhalet os for så vidt angår arbejdsomkostninger,

TILLIDSBREVET. overhalet os for så vidt angår arbejdsomkostninger, LØNFORHANDLINGER MIDT I EN FREMGANG De danske industrivirksomheder har haft en markant fremgang i produktivitet og eksport i de seneste år samtidig med, at omkostningerne er bremset op. Og de seneste tal

Læs mere

NOTAT. Lægemiddeludgifter. Dato: 4. december 2015

NOTAT. Lægemiddeludgifter. Dato: 4. december 2015 NOTAT Dato: 4. december 2015 Lægemiddeludgifter Danske Regioner har den 2. december 2015 rundsendt notat, der indeholder en række bemærkninger til udgiftsudviklingen på lægemiddelområdet. Lif redegør nedenfor

Læs mere

Principper for vederlagsfri udlevering af medicin til ikke-indlagte psykiatriske

Principper for vederlagsfri udlevering af medicin til ikke-indlagte psykiatriske N O T A T Principper for vederlagsfri udlevering af medicin til ikke-indlagte psykiatriske patienter 28-02-2007 Sag nr. 05/5144 Dokumentnr. 73005/06 Sagsbehandler Jeppe Lynggaard Thøgersen Tel. 35 29 82

Læs mere

Fra 1. august 2016 indføres et nyt tilskudssystem til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand på efterskoler og frie fagskoler.

Fra 1. august 2016 indføres et nyt tilskudssystem til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand på efterskoler og frie fagskoler. Til skolens leder Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Nye regler vedrørende

Læs mere

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger

Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger - liba - 05.05.2008 Kontakt: Lisbeth Baastrup - liba@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Finanslov 2009 og de kommunaløkonomiske forhandlinger Finansloven for 2008 blev vedtaget den 17.april. Regeringen skal i de

Læs mere

Resume: Vedr. Region Sjællands afslag på aktindsigt i indkøbsprisen på 20 mg oxycodon.

Resume: Vedr. Region Sjællands afslag på aktindsigt i indkøbsprisen på 20 mg oxycodon. Resume: Statsforvaltningen finder ikke, at Region Sjælland med hjemmel i offentlighedslovens 13, stk. 1, nr. 5, med baggrund i de forhold regionen har anført, kan undtage de pågældende oplysninger om indkøbspris

Læs mere

Organisering af lægemiddelsalget i Danmark November 1999

Organisering af lægemiddelsalget i Danmark November 1999 Organisering af lægemiddelsalget i Danmark November 1999 Betænkning afgivet af Sundhedsministeriets udvalg vedrørende organiseringen af salget af medicin. Betænkning nr. 1380 2 1. Udvalgets kommissorium

Læs mere

Konsulentanalyse af hospitalsmedicin

Konsulentanalyse af hospitalsmedicin Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Konsulentanalyse af hospitalsmedicin Landerapport - Frankrig Marts 2009 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk

Læs mere

Indførelse af den nationale fattigdomsgrænse i Aarhus som erstatning for kommunens egen grænse.

Indførelse af den nationale fattigdomsgrænse i Aarhus som erstatning for kommunens egen grænse. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 11. juni 2014 Ny fattigdomsgrænse for Aarhus Kommune Indførelse af den nationale fattigdomsgrænse i Aarhus som erstatning

Læs mere

En styrket indsats for polyfarmacipatienter

En styrket indsats for polyfarmacipatienter N O T A T En styrket indsats for polyfarmacipatienter Regionernes nye kvalitetsdagsorden går ud på at rette fokus mod tiltag, der på samme tid forbedrer kvaliteten og mindsker omkostningerne. I den forbindelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil

Forslag. Lov om ændring af lov for Grønland om visse spil 2016/1 LSF 84 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 16-0741503 Fremsat den 16. november 2016 af skatteministeren (Karsten Lauritzen)

Læs mere

Notat. Udviklingen i de kreative brancher i Danmark

Notat. Udviklingen i de kreative brancher i Danmark Notat Udviklingen i de kreative brancher i Danmark Den overordnede udvikling i de kreative erhverv siden 2003 De kreative erhverv er en bred betegnelse, der dækker over meget forskelligartede brancher;

Læs mere

En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser

En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser Klar varedeklaration på alle investeringsbeviser Det kan være vanskeligt at overskue de mange forskellige investeringsmuligheder

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere

Ønske: Ny fagligt stærk, dedikeret og effektiv lægemiddelmyndighed

Ønske: Ny fagligt stærk, dedikeret og effektiv lægemiddelmyndighed NOTAT 15. april 2015 Ønske: Ny fagligt stærk, dedikeret og effektiv lægemiddelmyndighed Både patienterne og lægemiddelindustrien har brug for en selvstændig, fagligt stærk og effektiv lægemiddelmyndighed

Læs mere

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark?

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? v/ Stina Vrang Elias, Adm direktør i Tænketanken DEA 18.09.2013 Tænketanken DEA

Læs mere

Vedr. Farmakomonforeningens klage over Sundhedsstyrelsens afgørelse af 19. november 2013 om nedlæggelse af Apoteket Bryggergården i Odense

Vedr. Farmakomonforeningens klage over Sundhedsstyrelsens afgørelse af 19. november 2013 om nedlæggelse af Apoteket Bryggergården i Odense Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Farmakonomforeningen, Att.: Susanne Engstrøm jw@farmakonom.dk se@farmakonom.dk ff@farmakonom.dk Dato: 13. december

Læs mere

Stigende udgifter til Patientforsikringen

Stigende udgifter til Patientforsikringen Kapitel 11 112 Stigende udgifter til Patientforsikringen Patientforsikringsordningen giver erstatninger til patienter, som oplever at være udsat for skadesfremkaldende behandling i sundhedsvæsnet. Ordningen

Læs mere

Sundhedsministeriets rapport om modernisering af apotekervæsenet

Sundhedsministeriets rapport om modernisering af apotekervæsenet 1 af 8 21-06-2012 12:23 Sundhedsministeriets rapport om modernisering af apotekervæsenet Journal nr. 2:883-426/kb/service Konkurrencerådets anbefalinger til en modernisering af apotekervæsenet samt bemærkninger

Læs mere

Nye regler vedrørende tilskud til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand på almene efterskoler og almene frie fagskoler

Nye regler vedrørende tilskud til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand på almene efterskoler og almene frie fagskoler Til skolens forstander Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Nye regler vedrørende

Læs mere

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige Notat: DANMARK HAR DOBBELT SÅ HØJ SU SOM SVERIGE, FINLAND OG NORGE 01-06-2016 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Den danske SU er den højeste

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

Hvordan har udviklingen i lægemiddeludgifter været de sidste 5-10 år og hvorfor?

Hvordan har udviklingen i lægemiddeludgifter været de sidste 5-10 år og hvorfor? LÆGEMIDDELØKONOMI OG PROGNOSTICERING Kan vi prognosticere udgifter til lægemidler og hvordan Hotel Comwell, Rebild Bakker, 22. januar 2014 Hvordan har udviklingen i lægemiddeludgifter været de sidste 5-10

Læs mere

Konsulentanalyse af hospitalsmedicin

Konsulentanalyse af hospitalsmedicin Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Konsulentanalyse af hospitalsmedicin Landerapport - Norge Marts 2009 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk

Læs mere

Øget konkurrence, korteste ventetid, længste åbningstid og bedste tilgængelighed til apotek

Øget konkurrence, korteste ventetid, længste åbningstid og bedste tilgængelighed til apotek Danmarks Apotekerforening Analyse 19. december 2018 Øget konkurrence, korteste ventetid, længste åbningstid og bedste tilgængelighed til apotek Apotekerne havde i oktober 2018 den korteste ventetid, der

Læs mere

Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet

Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet 1 Indhold 1. Hvorfor har vi en forebyggelsesstrategi? 2. Målsætninger for forebyggelse 3. Udfordringer i relation til efterlevelse 4. Hvad skal der til for at

Læs mere