Branchevejledning. headset til piloter. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Branchevejledning. headset til piloter. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart"

Transkript

1 Branchevejledning headset til piloter Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

2 branchevejledning brug af headset i fly Forord I 2006 trådte nye regler i kraft vedrørende besætningsmedlemmers udsættelse for støj og vibrationer. Derfor iværksatte Arbejdsmiljørådet for Luftfart og Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros et støj- og vibrationsprojekt. Formålet med projektet har været at belyse problemets omfang og etablere et materiale, der skal støtte selskaberne og deres ansatte i APV-arbejdet og i bestræbelserne for at opfylde reglerne. For at skaffe dokumentation og baggrundsmateriale til vejledningerne er der gennemført et større måleprojekt, der har afdækket støj- og vibrationsbelastningen i et udsnit af danske fly og helikoptere udvalgt af Arbejdsmiljørådet for Luftfart. På baggrund af måleprojektet, som er udført af Per Møberg Nielsen - Akustik Aps, er der udarbejdet 3 vejledninger - denne om headset, en om støj og en om vibrationer. Denne vejledning skal være en hjælp til at vurdere, hvilket headset der egner sig bedst i den konkrete situation, eksempelvis i forbindelse med nyindkøb. Den indeholder en kortfattet gennemgang af reglerne om anvendelse af høreværn og headset på såvel landjorden som i fly. Headsettets opbygning og funktion gennemgås, og vejledningen afsluttes med en checkliste med nyttige overvejelser, som kan anvendes ved indkøb af nye headset. De 3 vejledninger kan rekvireres hos Statens Luftfartsvæsen og í Arbejdsmiljøbutikken. Både vejledningerne og målerapporten kan findes på og på Statens Luftfartsvæsen har godkendt vejledningen. Arbejdstilsynet har haft vejledningen til gennemsyn og finder, at indholdet i den er i overensstemmelse med arbejdsmiljølovgivningen. Arbejdstilsynet har alene vurderet vejledningen, som den foreligger og har ikke taget stilling til, om den dækker samtlige relevante emner inden for det pågældende område.

3 indhold Høreværn og headset... 2 Lovgivning om høreværn og headset... 2 Anvendelse af høreværn på landjorden... 3 Design af headset... 4 Dæmpning... 6 Passive headset... 9 Active noice reduction... 9 Hvordan virker anr? Mikrofon Andre headset konstruktioner Checkliste til brug ved indkøb af headset Litteratur mm Adresser branchevejledning brug af headset i fly 1 Hjælp os med at gøre materialerne bedre! BAR transport og engros anvender brugernes bedømmelse af materialerne til at blive bedre. Materialerne evalueres i en vis periode efter deres offentliggørelse. Alle kan bidrage til evalueringen på hjemmesiden

4 I mange fly er støjniveauet så kraftigt, at høreværn eller headset skal benyttes for at forhindre høreskader og for at opfylde den lovgivning, der er lavet for at beskytte hørelsen. Headset er et vigtigt arbejdsredskab for mange piloter. Det er forudsætningen for sikker, komfortabel, klar og tydelig kommunikation i cockpittet. Utydelig kommunikation er trættende og koncentrationskrævende, og man fristes til at skrue unødigt højt op for volumen. I kraftig støj hører man tale og advarselssignaler bedre, når man har et godt høreværn på end uden høreværn. Det skyldes, at øret er bedst til at skelne lyde, når lydniveauet ikke er for kraftigt omkring 60dB(A). Dette gælder dog ikke, hvis man har et hørehandikap. Lovgivning om høreværn og headset Besætningsmedlemmer er dækket af to forskellige regelsæt. Under arbejde på jorden er det ArbrancheVejledning brug af headset i fly 2 høreværn og headset bejdstilsynets regler, der gælder. Om bord på fly er det Statens Luftfartsvæsens regler, der gælder. Inden for støjområdet er det stort set de samme regler, der gælder i begge regelsæt dog med en undtagelse i forbindelse med grænseværdierne (se vejledningen om Støj i luftfartøjer). Hvis støjbelastningen målt over en arbejdsdag - er over 80 db(a), skal der tilbydes høreværn. Hvis støjbelastningen er over 85 db(a), skal høreværnet anvendes samtidig med, at støjen skal forsøges dæmpet. Mange besætningsmedlemmer udsættes for en støjbelastning over 80 db(a) og nogle over 85 db(a). Selv med en støjbelastning lige over 80 db(a) bør man bruge høreværn for at undgå risiko for høreskade. Høreværn, der bæres for at opfylde myndighedskravene, skal være godkendte. Mange headset, der anvendes i dag, er ikke godkendte som høreværn, og kan derfor f.eks. ikke anvendes ved udvendige inspektioner på forpladser, hvor der kan være meget kraftig støj.

5 branchevejledning brug af headset i fly Anvendelse af høreværn på landjorden Høreværn bør altid anvendes ved ophold i nærheden af støjende fly eller udstyr. Når der ikke er kraftig støj, bør man af trafiksikkerhedsmæssige årsager ikke anvende høreværn på forpladsen. Reglerne for anvendelse af høreværn ved ophold på forpladsen varierer fra land til land og også nogle steder fra lufthavn til lufthavn. I Københavns Lufthavn siger de lokale bestemmelser: Høreværn skal altid medbringes under udendørs ophold og færden på airside. Godkendte hørekopper skal bæres under arbejde og ophold ved fly. Det fremgår af Arbejdstilsynets vejledning, at så snart støjen kan være høreskadende, skal der anvendes høreværn. Når støjbelastningen er over 80 db(a), skal arbejdsgiveren sørge for: Medarbejderne får et egnet høreværn, der ikke giver unødige gener. Medarbejderne får instruktion i, hvordan de skal bruge høreværnet, og at de får oplysninger om faren ved at lade være. Instruktionen skal omfatte, hvordan man tilpasser, rengør og opbevarer høreværnet. Høreværnet bliver vedligeholdt. Arbejdsgiveren skal anskaffe og betale høreværnet, og det tilhører arbejdsgiveren. Høreværn er til personligt brug og må som hovedregel ikke deles af flere personer. Ørepropper må aldrig deles af flere personer. 3

6 branchevejledning brug af headset i fly 4 Design af headset Flere forskellige faktorer afgør, hvor komfortabelt et headset opfattes. Vurderingen vil ofte være forskellig fra person til person. Headsettet skal være nemt at indstille, og det skal kunne fastholde indstillingen både af hovedbøjlens størrelse og tryk og af mikrofonens placering. Headsettets tryk omkring ørerne er afgørende for at opnå stor dæmpning, men hvis det trykker for kraftigt, reduceres komforten. Høreværnet skal derfor være udformet og tilpasset, så det slutter tæt med mindst muligt tryk. Polstringen ved ørerne skal være blød og følge hovedets individuelle form. Polstringen kaldes også vulsten eller ørepuden. Den skal være lavet af et materiale, så huden kan ånde, dvs. så man sveder så lidt som mulig rundt om øret. Nogle vulster er opbygget med gel, og til nogle typer headset og høreværn kan der købes vulster med gel som tilbehør. Gel-vulster opleves af nogle som mere behagelige og giver bedre dæmpning af de lave frekvenser. Headsettets vægt har stor betydning for komforten, selv om der i et vist omfang kan kompenseres med en god pasform og en godt polstret og udformet hovedbøjle. Jo tungere headset, jo vigtigere er en god polstring af hovedbøjlen. Man skal dog være opmærksom på, at i små fly med lavloftet cockpit kan en kraftig polstring af bøjlen fylde så meget, at det kan blive problematisk for høje piloter. Ved daglig brug kan man ikke undgå snavs og urenheder på sit headset. Det skal derfor rengøres og vedligeholdes omhyggeligt. Rengøringsvenligheden bliver dermed også en faktor, man skal have med i overvejelserne, når der skal anskaffes headset. Spørg eventuelt leverandøren af headsettet, hvilke rengøringsmidler der kan anvendes.

7 branchevejledning brug af headset i fly Nogle headset kan forsynes med et vaskbart overtræk, som sættes over ørepolstringen/vulsterne. Til nogle headset kan man købe specielt designede engangspapirovertræk af et blødt absor- berende materiale, som monteres på ørepolstringen/vulsterne. Hvor samme headset anvendes af flere kan disse være en mulighed. 5 Vaskbart overtræk.

8 branchevejledning brug af headset i fly 6 Dæmpning Headset skal sikre kommunikationen. I mange fly er støjniveauet imidlertid så kraftigt, at headsettet også har en væsentlig funktion med at beskytte piloternes hørelse og sikre overholdelse af lovgivningen. Reglerne foreskriver, at der skal tilbydes høreværn, hvis støjbelastningen er over 80 db(a), og der skal anvendes høreværn, hvis støjbelastningen er over 85 db(a). I den situation kommer headsettet ofte til at fungere som det foreskrevne høreværn for piloterne. Det skal derfor opfylde de samme krav, som alle andre høreværn, der sælges i EU. Det er vigtigt at være opmærksom på, at mange af de headset, der sælges i dag, ikke opfylder disse krav. Leverandøren opgiver normalt en dæmpning i salgsmaterialet, men ofte er disse angivelser så utilstrækkelige, at de ikke kan anvendes til at sammenligne de enkelte headsets dæmpning. For at vurdere dæmpningseffekten af et headset, skal man både kende frekvensindholdet af flystøjen og dæmpningskurven for headsettet. MEN som en tommelfingerregel kan man sige, at headsettet skal være tilstrækkeligt dæmpende til, at lydniveauet under headsettet kan reduceres til db(a), når der ikke tales i radio og/eller intercom.

9 I forbindelse med udarbejdelsen af denne vejledning blev der foretaget målinger af dæmpningen på en række forskellige headset om bord på fly og helikoptere. Ud fra disse målinger vurderes det, at der kan forventes følgende dæmpninger med headset: Lukkede headset med ANr db Store lukkede headset uden ANr db Åbne headset med ANR 5-10 db ANR betyder active noise reduction - se nedenfor Dæmpningen, som headsettet giver, har dobbelt betydning for støjbelastningen. For det første dæmper det baggrundsstøjen, som et normalt høreværn vil gøre. For det andet giver et godt dæmpende headset mulighed for at skrue ned for radioen, som i sig selv kan være kraftigt støjbelastende. branchevejledning brug af headset i fly 7 Lydniveauet steg i gennemsnit med 14 db, når der blev talt i radioen. Hvis headsettet skal give god beskyttelse i kraftig støj, er det vigtigt, at det sidder korrekt, og at man har det på hele tiden. Selv korte perioder uden headset i kraftigt lydniveau kan medføre, at støjbelastningen stiger voldsomt. Det er derfor en dårlig ide at sætte den ene ørekop op over øret for at kunne kommunikere uden om intercom med den anden pilot. Nogle headset er forsynet med mikrofon udvendig, således at man kan trykke på en knap og høre tale fra eksempelvis CA uden at løfte headsettet.

10 branchevejledning brug af headset i fly 8 Lovkrav om brugsanvisning og mærkning af høreværn fra Arbejdstilsynets vejledning om brug af høreværn: Leverandøren skal levere en brugsanvisning på dansk sammen med høreværnet. Den skal bl.a. oplyse om beskyttende egenskaber, tilpasning, brug, vedligeholdelse og opbevaring. Et høreværn skal være godkendt og CEmærket. Høreværn kan kun blive godkendt, hvis bl.a. dæmpningen er blevet målt på et autoriseret laboratorium. Værdierne for dæmpningen skal oplyses sammen med det enkelte høreværn, eventuelt trykt på emballagen. Værdierne måles under idealiserede forhold, og de er i reglen højere, end hvad man opnår i hverdagen ved almindelig brug af høreværn. Der vil være tre forskellige oplysninger om høreværnets dæmpning: Dæmpningen i de enkelte frekvensbånd fra 125 til 8000 Hz Dæmpningen ved høje frekvenser (H), ved mellemfrekvenser (M) og ved lave frekvenser (L) Dæmpningen som en tilnærmet gennemsnitsværdi over alle frekvenser, SNR (Single Number Rating).

11 Passive headset Passivt dæmpende headset og høreværn virker ved hjælp af lydisolation. En tæt kop med lydabsorbtion indvendigt isolerer øret fra lyden udefra. Mellem kop og hoved etableres lydisolationen ved hjælp af en blød tætningspude, der presses mod hovedet. Passive headset kan dæmpe meget effektivt ved høje frekvenser, men jo mindre og lettere de bliver jo mindre dæmpning har de ved de lave frekvenser. Det er uheldigt, da meget flystøj har et stort indhold af netop de lave frekvenser. Active noice reduction Piloter er selvsagt meget opmærksomme på at kunne høre mislyde. Mislyde er ofte højfrekvente, og ANR vil derfor normalt ikke forringe muligheden for at høre mislyde. ANR skal have selvstændig strømforsyning. I mange nyere fly og helikoptere bliver denne forsyning etableret fra fabrikken på købers bestilling. De forskellige typer af stik og forbindelser er derfor varierende. I fly, hvor der ikke er strømforsyningsmulighed, anvendes ofte batterier. Nogle ANR-headset har lille passiv dæmpning, og man skal derfor være omhyggelig med batteriforsyningen. Anvendes et ANR-headset ofte uden at ANR er tændt, risikerer man at få et større slid på hørelsen og at overskride støjgrænserne. branchevejledning brug af headset i fly 9 ANR (Active Noise Reduction) er en særdeles effektiv metode til at forøge dæmpningen af de lave frekvenser. Traditionelle passive headset virker derimod mest effektivt ved de lidt højere frekvenser. Ved at kombinere disse 2 dæmpningsprincipper kan man således få dæmpet hele frekvensspektret. Flere producenter har patenter og registrerede trade marks på deres teknologi ligesom de anvender forskellige betegnelser for ANR teknologien f.eks.: I de fleste headset, der sælges i dag, styres ANR ved hjælp af analog-elektronik. Enkelte har dog kredsløb baseret på digital teknologi. Den fremtidige udvikling af ANR forventes at gå i den retning. Med digital teknologi kan ANR gøres mere effektiv og tilpasses den lyd, der skal dæmpes. David Clark Bose Sennheiser Telex Electronic Noise Cancellation Acoustic Noise Cancelling Active Noise Kompensation Active Noise Reduction

12 branchevejledning brug af headset i fly Udefra kommende lydniveau Lydtryk etableret af ANR-systemet, i modface med den udefra kommende lyd Resulterende lydtryk 10 Hvordan virker ANR? Et aktivt støjdæmpende headset er forsynet med en eller flere miniature-mikrofoner, en lille højttaler og et styrekredsløb. Mikrofonen opfanger den udefra kommende lyd, og elektronikken omformer og forstærker lyden, så højttaleren kan lave en helt identisk lyd, men i modfase. Derved neutraliseres lyden. Lidt populært kan man sige, at når den udefra kommende lyd producerer et overtryk ved øret, producerer højttaleren et tilsvarende undertryk, som så neutraliserer trykket/lyden. Tilsvarende producerer højttaleren et overtryk, når den udefra kommende lyd producerer et undertryk.

13 Mikrofon Moderne headset skal være forsynet med en god støjdæmpet mikrofon. Støjdæmpningen (noise canceling) opnås ved hjælp af en retningsbestemt mikrofon, som begrænser lyden, der kommer fra den modsatte retning af munden. Dette system må ikke forveksles med active noise reduction ANR - som er et elektronisk system i hørekoppen. Mikrofonen bør også være konstrueret, så den reducerer luftstøjen fra pilotens udåndingsluft. Mikrofonen kan normalt forsynes med et ekstra windshield. Hvis samme headset anvendes af flere personer, kan det - af hygiejniske grunde - være en god ide, at hver har sit eget windshield. branchevejledning brug af headset i fly 11 Nogle headset anvendes ved hoist- og sling-operationer med helikoptere. Ved disse operationer kan det anbefales at anvende et cover til mikrofonen eksempelvis fra Oregon-Aero for at reducere vindstøjen. Mikrofonen bør være mekanisk stabil, så den let kan placeres præcist ved munden, men også let vippes væk. Andre headset konstruktioner Ud over traditionelle headset med mere eller mindre lukkede ørekopper, findes der også headset baseret på ørepropper. En type har ekstern mikrofon som de traditionelle headset. En anden nyudviklet dansk type - har indbygget mikrofon, således at talen, der transmitteres igennem kraniet, opfanges i øregangen og anvendes. Ved de gennemførte målinger var der ingen, der havde erfaringer med disse headset. De bliver derfor ikke nærmere behandlet i denne vejledning.

14 branchevejledning brug af headset i fly Checkliste til brug ved indkøb af headset Der findes ikke en decideret facitliste til brug ved køb af headset. Behovene varierer meget afhængig af fly, individuelle forhold og arbejdsforhold. Efterfølgende checkliste skal betragtes som en liste af overvejelser, der kan være relevante, når der skal købes headset. Hvor meget dæmper headsettet? Dæmpningen bør tilpasses det fly, som det skal anvendes i. Det skal dæmpe tilstrækkeligt men heller ikke for meget. Et headset bør kunne dæmpe baggrundsstøjen til under 70 db(a). 12 Kan headsettet anvendes som høreværn? Kun godkendte høreværn (headset) kan anvendes til at opfylde myndighedskravene om brug af høreværn. Dæmpningen skal være målt på et autoriseret laboratorium, og dæmpningsværdierne skal leveres sammen med det enkelte høreværn. Er headsettet forsynet med Active Noise Reduction? ANR er specielt effektiv til at dæmpe lavfrekvent støj. Nye digitale ANR-systemer kan tilpasse støjdæmpningen til det specifikke fly, som det anvendes i. Anvendes headsettet til inspektion? Hvis headsettet anvendes i forbindelse med udvendig inspektion på forpladsen, skal det være tilstrækkeligt dæmpende til at forhindre, at man bliver udsat for høreskadende støj. Anvendes et ANR headset, bør det kontrolleres, at det nemt kan strømforsynes fra batterier. Hvis denne forsyning ikke etableres, er det vigtigt, at det anvendte headset har stor passiv dæmpning, således at udsættelse for høreskadende støj begrænses mest muligt. Er der elektronisk begrænser? Nogle headset er forsynet med elektronisk begrænser, som dæmper lyden i headsettet, hvis der pludselig kommer meget kraftige lydsignaler fra radioen eller intercom.

15 Er der selvstændig volumenkontrol til hver ørekop? Hvis man f.eks. har forskellig høreevne på de to ører, kan det være en stor fordel med adskilt volumenkontrol. Er mikrofonen støjdæmpet? Hvis der er meget baggrundsstøj, er det væsentligt, at mikrofonen er retningsfølsom, således at lyden, der kommer fra munden, går tydeligt igennem, og baggrundslyden dæmpes. Hvordan er lydkvaliteten? Lyden bør være støjfri og uden forvrængning. Hvordan kan strømforsyningen til ANR-headsettet etableres? I nogle fly specielt små og ældre kan det være vanskeligt eller urealistisk at etablere strømforsyning til ANR fra flyet. Man må så anvende batterier. I de tilfælde bliver det vigtigt, hvor stort strømforbrug headsettet har, og dermed hvor længe batterierne kan holde. branchevejledning brug af headset i fly 13 Er kabel og stik holdbare? Kabel og stik skal sikre god forbindelse og kunne modstå dagligdagens - måske lidt hårdhændede - anvendelse. Nogle fabrikater har guldbelagte connectorer, der sikrer speciel god forbindelse. Kan mikrofonen nemt placeres? Mikrofonen bør kunne placeres nemt i en stabil position ved munden. Hvad vejer headsettet? Af hensyn til komforten bør høreværnet være så let som muligt. Hvordan er hovedbøjlens pasform? Hovedbøjlen bør være polstret og udformet, så den generer mindst muligt. Er der god justeringsmulighed af hovedbøjlen? Bøjlen skal være nem at justere i forhold til hovedform og ørernes placering, og justeringen skal kunne fastholdes. Den skal kunne trykke tilstrækkeligt til at give den ønskede dæmpning, men ikke så meget, at det bliver ubehageligt i det lange løb. Headset uden ANR kræver normalt større tryk end headset med ANR.

16 branchevejledning brug af headset i fly Slutter headsettet tæt ved ørerne? Polstringen ved ørerne skal være lavet af et materiale, så huden kan ånde så man ikke sveder ved ørerne, når det er varmt. De skal slutte tæt og give så lille lækage som muligt ikke mindst, hvis der anvendes briller. Vulster med gel opleves af mange som behagelige, og de er mest effektive til at dæmpe lave frekvenser. Er ørekopperne tilstrækkelig store? Nogle headset har så små ørekopper, at de er vanskelige at anvende for personer med store ører. Fylder det for meget? I nogle små fly kan det være vanskeligt at anvende et stort headset, specielt for høje personer. Det kan også være besværligt med et stort headset, hvis man skal bukke sig ned, og headsettet så kommer i vejen. 14 Er det nemt at opbevare og transportere? Headsettet bør let kunne foldes eller pakkes sammen i et etui eller en taske, så det ikke fylder ret meget, men samtidigt er godt beskyttet, når det skal transporteres. Kan man få reservedele? Et godt headset bør holde i mange år. Det er derfor vigtigt, at der er god forsyningssikkerhed af diverse reservedele. Skal det anvendes af flere? Når flere bruger det samme headset, kan det af hygiejniske grunde - være hensigtsmæssigt at forsyne de enkelte brugere med overtræk til ørepuderne og individuelle windshields til mikrofonen. Er det rengøringsvenligt? Headset og høreværn skal rengøres med jævne mellemrum. Det skal derfor være nemt at rengøre uden brug af specielle rensemidler.

17 Litteratur mm. - her kan du få mere at vide Støjbekendtgørelsen fra Statens Luftfartsvæsen: Bekendtgørelse om besætningsmedlemmers udsættelse for støj, nr.18 af 9. januar 2006 Støjbekendtgørelsen fra Arbejdstilsynet: Beskyttelse mod udsættelse for støj i forbindelse med arbejdet, nr. 63 af 6. februar 2006 Arbejdstilsynets vejledning om høreværn D.5.2 Arbejdstilsynets vejledning om støj D.6.1 Arbejdstilsynets vejledning om støjmåling D.7.4 Publikationer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Rapport: Lyd- og vibrationsmålinger i fly og helikoptere, 2010 Branchevejledning: Støj i luftfartøjer, 2010 branchevejledning brug af headset i fly 15

18 branchevejledning brug af headset i fly Adresser Fællessekretariatet H.C. Andersens Boulevard København V Tlf.: Arbejdsgiversekretariatet H.C. Andersens Boulevard København V Tlf.: Arbejdsledersekretariatet Vermlandsgade København S Tlf.: Branchevejledningen kan bestilles af organisationernes medlemmer gennem egen organisation eller downloades på Branchevejledningen kan købes gennem: Videncenter for Arbejdsmiljø, ArbejdsmiljøButikken Lersø Parkallé København Ø eller via ekspedition@vfa.dk 16 Arbejdstagersekretariatet Kampmannsgade København V Tlf.: Statens Luftfartsvæsen Ellebjergvej København SV Tlf.: Arbejdstilsynet Postboks København C Tlf.: Vejledningen kan købes gennem Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Lersø Parkallé København Ø Tlf.: Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Tekst: Akustik ApS, Per Møberg Nielsen Layout: Søren Sørensens Tegnestue Tryk: PrintDivision 1. udgave, 1. oplag år 2010 ISBN nummer Vare nr

19

20

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn

At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2. Høreværn. Vejledning om brug af høreværn At-VEJLEDNING ARBEJDETS UDFØRELSE D.5.2 Høreværn Vejledning om brug af høreværn Juni 2009 Erstatter marts 2001 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Branchevejledning. helkrops. vibrationer i. helikoptere. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart

Branchevejledning. helkrops. vibrationer i. helikoptere. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchevejledning helkrops vibrationer i helikoptere Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer i helikoptere Forord I 2006 trådte

Læs mere

Branchevejledning. støj i. luftfartøjer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart

Branchevejledning. støj i. luftfartøjer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchevejledning støj i luftfartøjer Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Forord I 2006 trådte nye regler i kraft vedrørende besætningslemmers udsættelse for

Læs mere

Høreværn. Vejledning om valg og anvendelse af høreværn. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

Høreværn. Vejledning om valg og anvendelse af høreværn. Industriens Branchearbejdsmiljøråd Høreværn Vejledning om valg og anvendelse af høreværn Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne vejledning angiver det niveau og den gode praksis, som parterne ønsker ved valg og anvendelse af høreværn.

Læs mere

HØRESKADER. Branchevejledning om forebyggelse af. Forsvar og politi. 2. udgave 2.oplag, 2005 ISBN nr. 87-91106-25-7 Vare nr.

HØRESKADER. Branchevejledning om forebyggelse af. Forsvar og politi. 2. udgave 2.oplag, 2005 ISBN nr. 87-91106-25-7 Vare nr. Branchevejledning om forebyggelse af HØRESKADER Forsvar og politi 2. udgave 2.oplag, 2005 ISBN nr. 87-91106-25-7 Vare nr. 162033 Layout: www.zenario.com Tryk: PrintDivision Vejledningen henvender sig til

Læs mere

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros arbejdsmiljøarbejdet i virksomheder med under 10 ansatte uden arbejdsmiljøorganisation Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Eksempler på materialer fra Branchearbejdsmiljørådet for transport

Læs mere

Branchevejledning. støj. og høreværn. i kabinen. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart

Branchevejledning. støj. og høreværn. i kabinen. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchevejledning støj og høreværn i kabinen Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning støj og høreværn i kabinen Indhold Indledning... 1 DEL 1 Hvad

Læs mere

Forsvar og politi. Branchevejledning Forebyg høreskader

Forsvar og politi. Branchevejledning Forebyg høreskader Forsvar og politi Branchevejledning Forebyg høreskader Bevar din hørelse! Denne branchevejledning handler om forebyggelse af høreskader i forsvar og politi. Den er rettet mod alle, der er udsat for støjbelastninger

Læs mere

pengehåndtering i bus og taxi Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

pengehåndtering i bus og taxi Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros pengehåndtering i bus og taxi Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Pengehåndtering i bus og taxi Indhold: Penge en del af dit arbejde Tal ikke om pengene... 1 I løbet af arbejdsdagen... 1 Når

Læs mere

Støjproblemer i virksomheden

Støjproblemer i virksomheden Støjproblemer i virksomheden Gode råd og værktøjer, når der skal vurderes og løses støjproblemer på virksomheden. Arbejdsmiljø i træ- og møbelindustrien 1 Vejledningen er udarbejdet af Træets Arbejdsgivere,

Læs mere

Denne pjece handler om støj på arbejdspladsen. Er der oplysninger du mangler eller er i tvivl om kontakt

Denne pjece handler om støj på arbejdspladsen. Er der oplysninger du mangler eller er i tvivl om kontakt Støj Forord Denne pjece handler om støj på arbejdspladsen. Er der oplysninger du mangler eller er i tvivl om kontakt os. Indholdet i denne pjece er baseret på lovgivningen, men indholdet udtrykker ikke

Læs mere

MODTAGER KULTUR. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

MODTAGER KULTUR. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros MODTAGER KULTUR Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Hvordan tager vi godt imod? Hvor gode er vi egentlig til at få nye kolleger til at føle sig velkomne i vores afdeling eller på virksomheden?

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

LYD- OG VIBRATIONS MÅLINGER I

LYD- OG VIBRATIONS MÅLINGER I LYD- OG VIBRATIONS MÅLINGER I FLY & helikoptere Lyd- og vibrationsmålinger i fly Rapport Lyd- og vibrationsmålinger i Fly Rekvirent: Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Arbejdsmiljørådet for

Læs mere

Se : Hvornår er lyd generende? Dårlig lyd. Støj - og hvad gør vi for at dæmpe den. 1. Støj og Høreskader. Generende Høreskadende

Se : Hvornår er lyd generende? Dårlig lyd. Støj - og hvad gør vi for at dæmpe den. 1. Støj og Høreskader. Generende Høreskadende Støj - og hvad gør vi for at dæmpe den Se : I-BAR Arbejdsmiljøtopmøde 21-10-2015 Per Møberg Nielsen 1. Støj og Høreskader Generende lyd Høreskadende lyd Grundbegreber 2. Hvad kan vi gøre ved det? Bygning

Læs mere

PLIGTER, ANSVAR OG POTENTIELLE GEVINSTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

PLIGTER, ANSVAR OG POTENTIELLE GEVINSTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros PLIGTER, ANSVAR OG POTENTIELLE GEVINSTER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Hvad har jeg egentlig pligt til? Hvis skyld er det, hvis noget går galt på virksomheden? Og hvem har ansvaret

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING INDSATS- BEKLÆDNING TIL AMBULANCE- TJENESTE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING INDSATS- BEKLÆDNING TIL AMBULANCE- TJENESTE. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING AMBULANCE- INDSATS- BEKLÆDNING TIL TJENESTE Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING OM INDSATSBEKLÆDNING TIL AMBULANCETJENESTE 1 Definition Ved indsatsbeklædning

Læs mere

kursistopgaver arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

kursistopgaver arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros kursistopgaver arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Samarbejde mellem Check-in og bagagehåndtering Ud fra de to film skal I diskutere, hvordan korrekt

Læs mere

gode om arbejde med kemikalier

gode om arbejde med kemikalier gode om arbejde med kemikalier 10 GODE RÅD OM ARBEJDE MED KEMIKALIER Her er 10 gode råd om arbejde med farlige kemikalier. De 10 gode råd handler om principperne for forebyggelse, og hvordan man sikrer

Læs mere

Branchevejledning. sikkerhed. og arbejdsmiljø i sygetransportvogne. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. sikkerhed. og arbejdsmiljø i sygetransportvogne. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning sikkerhed og arbejdsmiljø i sygetransportvogne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet for Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Læs mere

Den billigste og mest effektive dæmpning af støj og vibrationer opnås ved at anskaffe de mest støj- og vibrationssvage maskiner og udstyr.

Den billigste og mest effektive dæmpning af støj og vibrationer opnås ved at anskaffe de mest støj- og vibrationssvage maskiner og udstyr. 7. Tjekliste til indkøb af maskiner Den billigste og mest effektive dæmpning af støj og vibrationer opnås ved at anskaffe de mest støj- og vibrationssvage maskiner og udstyr. Af tjeklisten fremgår, hvilke

Læs mere

HØREVÆRN. 3M Høreværn. hvis du er udsat for støj ved arbejde og hobby. www.3msikkerhed.dk. Idéer og løsninger

HØREVÆRN. 3M Høreværn. hvis du er udsat for støj ved arbejde og hobby. www.3msikkerhed.dk. Idéer og løsninger HØREVÆRN 3M Høreværn hvis du er udsat for støj ved arbejde og hobby www.3msikkerhed.dk Idéer og løsninger Brug høreværn når du er udsat for støj Det bedste værn mod høreskader, er at benytte høreværn 100

Læs mere

Radiohøreværn m/ Bluetooth

Radiohøreværn m/ Bluetooth Original brugsanvisning Varenr.: 9051394 Radiohøreværn m/ Bluetooth Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Radiohøreværn m/bluetooth - Varenr. 9051394 Beskrivelse:

Læs mere

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995

At-VEJLEDNING. Støj. D.6.1 Marts 2002. Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 At-VEJLEDNING D.6.1 Marts 2002 Erstatter At-meddelelse nr. 4.06.1 af september 1995 Støj 2. udgave april 2004 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere

Når lyd bliver til støj. En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 NÅR LYD BLIVER TIL STØJ

Når lyd bliver til støj. En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 NÅR LYD BLIVER TIL STØJ Når lyd bliver til støj En vejledning til undervisere på erhvervsskolerne 1 NÅR LYD BLIVER TIL STØJ Indhold 3 Vent ikke til skaden er sket 5 Forskellige typer støj 6 Det kan du selv gøre som underviser

Læs mere

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd!

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Øvelse 1 Sound Ear lydtryksmåler i klasselokalet: Opmærksomhed på lydniveauet i klassen. Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Mens klassen har støjboksen til låns kan den store Sound Ear lydtryksmåler

Læs mere

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET

AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET AUTOMATISKE MASKINER I GARTNERIBRUGET E T S I L J T K E 1 Forord Branchearbejdsmiljørådet (BAR) Jord til Bord udgiver en vejledning om automatiske maskiner. Den giver anvisning på, hvordan arbejdsmiljøet

Læs mere

FALDSIKRING VED ANHUGNING AF CONTAINER- OG SKURELEMENTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FALDSIKRING VED ANHUGNING AF CONTAINER- OG SKURELEMENTER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros FALDSIKRING VED ANHUGNING AF CONTAINER- OG SKURELEMENTER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros FALDSIKRING VED ANHUGNING AF CONTAINER- OG SKURELEMENTER Faldsikring ved anhugning af container-

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING OM HELKROPS- VIBRATIONER INDENFOR TRANSPORTOMRÅDET Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros VEJLEDNING OM HELKROPSVIBRATIONER INDHOLD FORORD................................................

Læs mere

FÅ ARBEJDSMILJØ ARBEJDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart

FÅ ARBEJDSMILJØ ARBEJDET. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. Arbejdsmiljørådet for Luftfart vejledning for luftfart FÅ ARBEJDSMILJØ ARBEJDET i luften Arbejdsmiljørådet for Luftfart Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Hjælp os med at gøre materialerne bedre! BAR transport og engros

Læs mere

ammunition, sprængstoffer og gasser

ammunition, sprængstoffer og gasser ISBN nr.: 87-91106-26-5 Vare nr.:16 20 34 2. udgave 2. oplag, 2006 Tryk: PrintDivision Layout: Søren Sørensen s Tegnestue Branchevejledning i sikker håndtering af ammunition, sprængstoffer og gasser 1

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING KØRSEL MED TRUCK Indledning Trucks, el-heste og andre løftevogne bruges i stort omfang på lagre. Arbejdstilsynets

Læs mere

til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros til nyansatte indenfor brand og rednings området Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Til nyansatte indenfor brand- og redningsområdet Som nyansat i brand- og redningsbranchen er det vigtigt,

Læs mere

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FORFLYTNINGSTEKNIK. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning FORFLYTNINGSTEKNIK i ambulance og sygetransport Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Denne branchevejledning er udarbejdet af brancheudvalget for brand- og redning under BAR

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING NÅR HANDSKER ER ET PERSONLIGT VÆRNEMIDDEL EN 388 EN 511. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

BRANCHEVEJLEDNING NÅR HANDSKER ER ET PERSONLIGT VÆRNEMIDDEL EN 388 EN 511. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING NÅR HANDSKER ER ET PERSONLIGT VÆRNEMIDDEL EN 388 EN 511 Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros BRANCHEVEJLEDNING Indledning På dit arbejde kan dine hænder blive udsat for forskellige

Læs mere

RISIKO VURDERING. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

RISIKO VURDERING. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros RISIKO VURDERING Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Hvad er risikovurdering? Fald og snublen, tunge løft, risiko for vold fra en passager eller risikoen for at blive påkørt af en truck.

Læs mere

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. distribution. af varer. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning distribution af varer Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om distribution af varer Indhold Indledning... 1 Transport- og adgangsveje.... 2 Parkering...

Læs mere

3M Sikkerhed 3M Peltor X Serien. En ny standard. inden for design, komfort. og beskyttelse. Skaber sikre arbejdsforhold

3M Sikkerhed 3M Peltor X Serien. En ny standard. inden for design, komfort. og beskyttelse. Skaber sikre arbejdsforhold 3M Sikkerhed 3M Peltor X Serien En ny standard inden for design, komfort og beskyttelse Skaber sikre arbejdsforhold Vi lever i en STØJENDE verden Vores vigtigste mål er at hjælpe med at reducere antallet

Læs mere

Rapport. Skydning og høreværn, med speciel fokus på hørehæmmede børn og unge. Udført for Birgitte Franck. We help ideas meet the real world

Rapport. Skydning og høreværn, med speciel fokus på hørehæmmede børn og unge. Udført for Birgitte Franck. We help ideas meet the real world We help ideas meet the real world Rapport Skydning og høreværn, med speciel fokus på hørehæmmede børn og unge Udført for Birgitte Franck Projektnr.: A900167-04 7. februar 2005 DELTA Dansk Elektronik, Lys

Læs mere

Høreværn. til jagt & sportsskydning. Serenity DP+ Serenity DPC+ ShotKiller

Høreværn. til jagt & sportsskydning. Serenity DP+ Serenity DPC+ ShotKiller Høreværn til jagt & sportsskydning Serenity DP+ Serenity DPC+ ShotKiller I jagten skærpes alle sanser. Frem for alt er synet og Serenity DP+ Serenity DPC+ ShotKiller hørelsen afgørende. Beskyt din hørelse

Læs mere

Høreskadende støj, unødig støj og akustik

Høreskadende støj, unødig støj og akustik Høreskadende støj, unødig støj og akustik At-intern instruks IN-5-1 Arbejdsmiljøemne: Støj Ansvarlig enhed: AFC, SBT Ikrafttræden: 23. juni 2008 Senest revideret: 1. januar 2016 1: Emne og baggrund Formålet

Læs mere

Kun til professionelle!

Kun til professionelle! Kun til professionelle! Det er ikke altid det rigtige at vælge den beskyttelse, der dæmper mest. Med et stærkt dæmpende høreværn i et miljø med lav støj er der risiko for, at brugeren føler sig isoleret

Læs mere

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros en nem og direkte vej til et bedre arbejdsmiljø Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Sådan etablerer I en arbejdsmiljøorganisation Er I 10 eller

Læs mere

Rentemestervej 80 DK-2400 København NV

Rentemestervej 80 DK-2400 København NV Brugervejledning Tillykke med din nye: SoundEar 2000 SoundEar SoundBuster Vi er glade for, at du har valgt et af vores produkter til at hjælpe dig og dine omgivelser til et bedre lydmiljø. I denne brugsanvisning

Læs mere

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget

Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Tjekliste Automatiske maskiner i kvægbruget Denne tjekliste er et praktisk værktøj til landmænd, der planlægger at indkøbe nye maskiner. Tjeklisten er fortrinsvist rettet mod lanmænd inden for kvægbruget,

Læs mere

FORHOLDSREGLER VED INDSATS PÅ ASBEST- FORURENEDE BRAND- OG SKADESTEDER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

FORHOLDSREGLER VED INDSATS PÅ ASBEST- FORURENEDE BRAND- OG SKADESTEDER. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning 2012 FORHOLDSREGLER VED INDSATS PÅ ASBEST- FORURENEDE BRAND- OG SKADESTEDER Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros 1 Indledning Asbest blev anvendt i en række bygningsmaterialer

Læs mere

Branchevejledning. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. grenreol. lager

Branchevejledning. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros. grenreol. lager Branchevejledning grenreol lager Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om grenreollager Forord Denne vejledning er udarbejdet af Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Læs mere

Hvad kan vi gøre for at komme mobning til livs?

Hvad kan vi gøre for at komme mobning til livs? HOTEL OG RESTAURATION Hvordan undgår vi faldulykker på de glatte gulve? Hvad må de unge medarbejdere under 18 år arbejde med? Hvordan laver vi APV? Hvordan forebygger vi belastning af skuldre og nakke?

Læs mere

- materialer til effektiv støjdæmpning i landbruget -

- materialer til effektiv støjdæmpning i landbruget - - materialer til effektiv støjdæmpning i landbruget - Lydabsorption Lydisolering Vibrations dæmpning Akustisk regulering i staldbygninger Høreskader Høreskader kommer snigende. Ofte varer det lang tid

Læs mere

Tjeklister om støj. Arbejdsmiljø i Jern- og metalindustrien

Tjeklister om støj. Arbejdsmiljø i Jern- og metalindustrien Tjeklister om støj Arbejdsmiljø i Jern- og metalindustrien Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postboks 7777 1790 København V Telefon: 70 23 15 43 Telefax: 70 23 15 40 E-mail: ibar@ibar.dk www.ibar.dk Medarbejdersekretariat:

Læs mere

branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer indenfor transportområdet Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning helkropsvibrationer Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros har

Læs mere

RÅD GODE ADRESSER OG TELEFONNUMRE VED RENGØRING OM ARBEJDSMILJØ. Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord

RÅD GODE ADRESSER OG TELEFONNUMRE VED RENGØRING OM ARBEJDSMILJØ. Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord ADRESSER OG TELEFONNUMRE Sekretariat for BFA Transport, Service Turisme og Jord til Bord H.C. Andersens Boulevard 18 1787 København V www.bfa5.dk Arbejdstagersekretariatet Kampmannsgade 4 1790 København

Læs mere

Bekendtgørelse om besætningsmedlemmers udsættelse for støj (Støjbekendtgørelsen) 1)

Bekendtgørelse om besætningsmedlemmers udsættelse for støj (Støjbekendtgørelsen) 1) Bekendtgørelse nr. 18 af 9. januar 2006 Bekendtgørelse om besætningsmedlemmers udsættelse for støj (Støjbekendtgørelsen) 1) I medfør af 40 g, stk. 1 og stk. 2, jf. 149, stk. 7 og stk. 10, i lov om luftfart,

Læs mere

arbejde over skulderhøjde

arbejde over skulderhøjde Branchearbejdsmiljørådet (BAR) for transport og engros medvirker ved løsning af sikkerheds- og sundhedsspørgsmål inden for transport og engroshandel og understøtter arbejdsmiljøindsatsen på branche- og

Læs mere

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen

10 gode råd om dit arbejdsmiljø, når du sidder i kassen Du bør tænke på dit eget arbejdsmiljø, og hvordan du kan tage vare på dig selv i dagligdagen. Uanset om du er nyansat eller har været kasseassistent i længere tid, er det altid en god idé med jævne mellemrum

Læs mere

LYDOPTAGER ROLAND R-05

LYDOPTAGER ROLAND R-05 INTRODUKTION TIL LYDOPTAGER ROLAND R-05 Rolands R-05 er en lille lydoptager, der nemt kan ligge i tasken. Den har indbygget mikrofon men også mulighed for tilslutning af en ordentlig interviewmikrofon,

Læs mere

Vinkelsliber. Vejledning om vinkelslibere. Arbejdsmiljø i Metal- og maskinindustrien

Vinkelsliber. Vejledning om vinkelslibere. Arbejdsmiljø i Metal- og maskinindustrien Vinkelsliber Vejledning om vinkelslibere Arbejdsmiljø i Metal- og maskinindustrien Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postbox 7777 1790 København V E-mail: ibar@ibar.dk www.ibar.dk Medarbejdersekretariat

Læs mere

At-VEJLEDNING. Støj. At-vejledning D.6.1-3

At-VEJLEDNING. Støj. At-vejledning D.6.1-3 At-VEJLEDNING Støj At-vejledning D.6.1-3 Juli 2007 Opdateret marts 2014 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølov - givningen skal fortolkes. At-vejledninger

Læs mere

Nokia-stereoheadset WH /1

Nokia-stereoheadset WH /1 Nokia-stereoheadset WH-500 5 6 7 1 2 3 4 8 9211094/1 2009 Nokia. Alle rettigheder forbeholdes. Nokia, Nokia Connecting People og logoet for Nokia Original Accessories er varemærker eller registrerede varemærker

Læs mere

Støj i landbruget. er det et problem? Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord

Støj i landbruget. er det et problem? Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord Denne pjece og rapporten "Støj i landbruget en eksempelsamling" kan bestilles ved henvendelse til Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord eller downloades fra www.barjordtilbord.dk Jordbrugets Arbejdsmiljøudvalg

Læs mere

kursistmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

kursistmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros kursistmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Kursistmateriale om undervisning i godt arbejdsmiljø på havne Indledning Dette materiale til

Læs mere

Mobile arbejdspladser

Mobile arbejdspladser Mobile arbejdspladser ISO-standard skibscontainere ved midlertidigt arbejde af kort varighed Arbejdsmiljø i Jern- og metalindustrien Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postbox 7777 1790 København V Telefon:

Læs mere

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndskubbet plæneklipper

Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Håndskubbet plæneklipper Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord Håndskubbet plæneklipper Indhold 3 Forord 4 Indledning 7 Klipning af græs på skråninger 9 Rotorplæneklipper 16 Opsummering Forord 3 Denne branchevejledning Håndskubbet

Læs mere

DM-44TE 45 sek. Anti Shock bærbar CD-afspiller

DM-44TE 45 sek. Anti Shock bærbar CD-afspiller Danish DM-44TE 45 sek. Anti Shock bærbar CD-afspiller Dansk betjeningsvejledning www.denver-electronics.com SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER For ikke at beskadige denne enhed bør den ikke opbevares på steder

Læs mere

Branchevejledning. Høreskader ved musikerarbejde specielt Tinnitus BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER

Branchevejledning. Høreskader ved musikerarbejde specielt Tinnitus BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER Branchevejledning Høreskader ved musikerarbejde specielt Tinnitus BRANCHEARBEJDSMILJØRÅDET FOR SERVICE- OG TJENESTEYDELSER Indhold Forord.........................1 Hvad er tinnitus?................2 Høreskader

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM TEKNISKE HJÆLPEMIDLER I BROLÆGGERFAGET

BRANCHEVEJLEDNING OM TEKNISKE HJÆLPEMIDLER I BROLÆGGERFAGET BRANCHEVEJLEDNING OM TEKNISKE HJÆLPEMIDLER I BROLÆGGERFAGET Tekniske hjælpemidler i brolæggerfaget Brolæggerhåndværket er et herligt fag med en stor grad af frihed for den enkelte til at forme sin egen

Læs mere

Bluetooth-høretelefoner med aktiv støjreduktion

Bluetooth-høretelefoner med aktiv støjreduktion Bluetooth-høretelefoner med aktiv støjreduktion Brugermanual Brugermanualen forklarer de forskellige features og funktioner i dine høretelefoner for at sikre en optimal brugeroplevelse. Produkt-specifikationer:

Læs mere

Ace binax. Brugsanvisning. www.siemens.com/hearing. Life sounds brilliant.

Ace binax. Brugsanvisning. www.siemens.com/hearing. Life sounds brilliant. Ace binax Brugsanvisning www.siemens.com/hearing Life sounds brilliant. Indhold Velkommen 4 Dine høreapparater 5 Apparattype 5 Lær dine høreapparater at kende 5 Dele og betegnelser 6 Brugerkontroller 8

Læs mere

Silk primax. Brugsanvisning. Høresystemer

Silk primax. Brugsanvisning. Høresystemer Silk primax Brugsanvisning Høresystemer Indhold Velkommen 4 Dine høreapparater 5 Apparattype 5 Lær dine høreapparater at kende 5 Dele og betegnelser 6 Indstillinger 7 Batterier 8 Batteristørrelse og tips

Læs mere

100% Høreværn Optime. En hel serie CE-godkendte høreværn. Med et alternativ til enhver støjsituation.

100% Høreværn Optime. En hel serie CE-godkendte høreværn. Med et alternativ til enhver støjsituation. 100% Høreværn Optime. En hel serie CE-godkendte høreværn. Med et alternativ til enhver støjsituation. Lyd er b Det er nok at lukke øjnene for at høre dem, bølgerne, der brydes mod stranden. De når os på

Læs mere

At-VEJLEDNING. Måling af støj på arbejdspladsen. At-vejledning D.7.4

At-VEJLEDNING. Måling af støj på arbejdspladsen. At-vejledning D.7.4 At-VEJLEDNING Måling af støj på arbejdspladsen At-vejledning D.7.4 April 2010 Erstatter marts 2003 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal

Læs mere

DM-18. Bærbar CD-afspiller. Dansk betjeningsvejledning. Danish. www.denver-electronics.com

DM-18. Bærbar CD-afspiller. Dansk betjeningsvejledning. Danish. www.denver-electronics.com DM-18 Bærbar CD-afspiller Dansk betjeningsvejledning ALLE RETTIGHEDER FORBEHOLDES COPYRIGHT DENVER ELECTRONICS A/S www.denver-electronics.com SIKKERHEDSFORANSTALTNINGER For ikke at beskadige denne enhed

Læs mere

Lidt om lyd - uden formler

Lidt om lyd - uden formler Search at vbn.aau.dk: > Search the AAU phone book: > Sections > Acoustics > Home Education Research Facilities/Equipment Staff & Job About Lidt om lyd - uden formler 1. Hvad er lyd? Lyd er ganske små svingninger

Læs mere

SecureEar. Brugervejledning

SecureEar. Brugervejledning SecureEar Brugervejledning Hjertelig tillykke med dit nye SecureEar høreværn SecureEar beskytter automatisk imod kraftige lyde, men du kan stadig føre en samtale eller høre de svage lyde fra f.eks et dyr

Læs mere

værktøjskasse kundekontakt vanskelige kunder Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

værktøjskasse kundekontakt vanskelige kunder Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros værktøjskasse kundekontakt vanskelige kunder Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Kundekontakt / vanskelige kunder Forord Chauffører i alle brancher møder mange forskellige passagerer, kunder

Læs mere

Høreværn BT

Høreværn BT Original brugsanvisning Varenr.: 9055888 Høreværn POP@Work BT Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Høreværn - Varenr. 9055888 Beskrivelse: Model pop@work BT

Læs mere

Branchevejledning. af- og pårigning af. lastbiler. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

Branchevejledning. af- og pårigning af. lastbiler. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Branchevejledning af- og pårigning af lastbiler Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros branchevejledning om af- og pårigning af lastbiler Indhold Om branchevejledningen... 1 Arbejdsmiljø ved

Læs mere

Hvordan skaber vi bedre trivsel og arbejdsglæde?

Hvordan skaber vi bedre trivsel og arbejdsglæde? RENGØRING, VASKERIER OG RENSERIER Hvordan forebygger vi nedslidning på jobbet? Hvordan skal vi forholde os til kemikalier? Hvordan sikrer vi god instruktion og oplæring? Hvordan laver vi APV? Hvordan skaber

Læs mere

Høreværn. Produktportfolio. bestsound-technology.dk/høreværn. Høresystemer

Høreværn. Produktportfolio. bestsound-technology.dk/høreværn. Høresystemer Høreværn Produktportfolio Høresystemer bestsound-technology.dk/høreværn Produktportfolio Høreværn Høreværn. Når der ikke må sættes spørgsmålstegn ved sikkerheden. De fleste af vores høreværn er fremstillet

Læs mere

At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik

At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik At-intern instruks om høreskadende støj, unødig støj og akustik Instruks nr. IN-5-1 Arbejdsmiljøemne: Støj Ansvarlig enhed: 5. kontor Ikrafttræden: 23. juni 2008 Senest revideret: 17. juni 2014 1. Emne

Læs mere

Silk Nx. Brugsanvisning. Hearing Systems

Silk Nx. Brugsanvisning. Hearing Systems Silk Nx Brugsanvisning Hearing Systems Indhold Velkommen 4 Dine høreapparater 5 Apparattype 5 Lær dine høreapparater at kende 5 Dele og betegnelser 6 Lytteprogrammer 7 Funktioner 7 Batterier 8 Batteristørrelse

Læs mere

En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN

En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN En sikker manual til din stige TRIN FOR TRIN TRIN 1 Er du klar til at stige op? Det handler om ikke at falde ned. Det første trin er derfor at sikre, at din stige er i orden, inden du kravler op. Er stigen

Læs mere

Håndmaskiner. Vejledning om eldrevne håndmaskiner. Arbejdsmiljø i Metal- og maskinindustrien

Håndmaskiner. Vejledning om eldrevne håndmaskiner. Arbejdsmiljø i Metal- og maskinindustrien Håndmaskiner Vejledning om eldrevne håndmaskiner Arbejdsmiljø i Metal- og maskinindustrien Industriens Branchearbejdsmiljøråd Postbox 7777 1790 København V E-mail: ibar@ibar.dk www.ibar.dk Medarbejdersekretariat

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop DAC

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop DAC Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop DAC Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur

Læs mere

RISIKO VURDERING. Hvad kan gå galt? Hvad gør jeg for, at det ikke går galt? Hvad hvis det alligevel går galt?

RISIKO VURDERING. Hvad kan gå galt? Hvad gør jeg for, at det ikke går galt? Hvad hvis det alligevel går galt? RISIKO VURDERING Hvad kan gå galt? Hvad gør jeg for, at det ikke går galt? Hvad hvis det alligevel går galt? Branchearbejdsmiljøudvalget for transport og engros Hvad er risikovurdering? Fald og snublen,

Læs mere

Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio. Med indbygget mikrofon. Brugervejledning

Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio. Med indbygget mikrofon. Brugervejledning Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon Brugervejledning Modtager 1. Øretelefoner højre/venstre 2. Styrkekontrol 3. Indikator for tænd/sluk 4. Tænd/sluk rummikrofon 5. Tænd/sluk

Læs mere

Øjenværn. Øjenværn skal anvendes, hvis arbejdet ikke på anden måde kan tilrettelægges og udføres, så skadelig påvirkning af øjnene undgås.

Øjenværn. Øjenværn skal anvendes, hvis arbejdet ikke på anden måde kan tilrettelægges og udføres, så skadelig påvirkning af øjnene undgås. Øjenværn At-vejledning D.5.8 April 2007 I denne vejledning informeres om egenskaberne ved forskellige typer øjenværn, og der redegøres for en række ofte forekommende problemstillinger i forbindelse med

Læs mere

Blackwire 5200-serien

Blackwire 5200-serien Blackwire 5200-serien USB-headset med ledning med 3,5 mm forbindelse Brugervejledning Indhold Oversigt 3 Installation 4 Indlæs software 4 Pasform 5 Juster hovedbøjlen 5 Placer mikrofonarmen 5 Juster mikrofonarmen

Læs mere

Behold. hørelsen. & hold arbejdsmiljøloven. SpilleS teder & dis koteker

Behold. hørelsen. & hold arbejdsmiljøloven. SpilleS teder & dis koteker Behold hørelsen & hold arbejdsmiljøloven SpilleS teder & dis koteker Behold hørelsen og hold loven Kraftig musik kan bl.a. ødelægge hørelsen og give stress. Med høreskader følger ofte tinnitus og lydoverfølsomhed.

Læs mere

2008 UDGAVE INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED. Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads

2008 UDGAVE INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED. Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads 2008 UDGAVE INTERAKTIV TEST - TIL DIN VIRKSOMHED Er arbejdsmiljøet på din arbejdsplads Bliv klar til en grøn smiley Arbejdstilsynet screener i disse år arbejdsmiljøet på alle danske virksomheder. Alle

Læs mere

MP3-afspilleres Lydstyrke

MP3-afspilleres Lydstyrke We help ideas meet the real world DELTA Acoustics & Vibration Technical Audiological Laboratory -TAL MP3-afspilleres Lydstyrke Kan man få høreskader af bærbare musikafspillere? September 2005 DELTA Dansk

Læs mere

LASTNING OG LOSNING AF FLY

LASTNING OG LOSNING AF FLY VEJLEDNING OM LASTNING OG LOSNING AF FLY Branchesikkerhedsrådet for transport- og engroshandel (BSR4) FORORD Denne branchevejledning er udarbejdet af Branchesikkerhedsrådet for transport og engroshandel

Læs mere

JABRA PRO 935. Brugervejledning. jabra.com/pro935

JABRA PRO 935. Brugervejledning. jabra.com/pro935 JABRA PRO 935 Brugervejledning jabra.com/pro935 2015 GN Netcom A/S. Alle rettigheder forbeholdes. Jabra er et registreret varemærke tilhørende GN Netcom A/S. Alle andre varemærker heri tilhører de respektive

Læs mere

GENERELLE KAV. Under denne fane findes Ordregivers generelle mindstekrav (MK) til de høretekniske hjælpemidler.

GENERELLE KAV. Under denne fane findes Ordregivers generelle mindstekrav (MK) til de høretekniske hjælpemidler. GENERELLE KAV Under denne fane findes Ordregivers generelle mindstekrav (MK) til de høretekniske hjælpemidler. Tilbudsgiver skal ikke udfylder noget under denne fane. Mindstekrav MK G1 CE-mærkning De tilbudte

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur 4...

Læs mere

vejledning om arbejde i frysehuse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

vejledning om arbejde i frysehuse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros vejledning om arbejde i frysehuse Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Indhold Forord... 1 Varme og komfort... 2 Arbejde i forrum... 3 Personlige værnemidler og særligt arbejdstøj. 3 Opvarmede

Læs mere

til underviseren arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

til underviseren arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros til underviseren arbejdsmiljø undervisning i lufthavne Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Indledning Arbejdsmiljøet i lufthavne har nogle særlige udfordringer, som naturligvis handler om

Læs mere

Derfor kæmper vi for en ny bekendtgørelse som yder naboerne reel beskyttelse. Vi håber, at du ser det rimelige i at støtte os i denne sag.

Derfor kæmper vi for en ny bekendtgørelse som yder naboerne reel beskyttelse. Vi håber, at du ser det rimelige i at støtte os i denne sag. Stege, den 18. september 2015 Information vedr. støj fra vindmøller Kære politiker, vidste du - at der ikke findes en grænse for den støj, naboen til en vindmølle må opleve eller måle i eller ved boligen?

Læs mere

Brug af personlige værnemidler

Brug af personlige værnemidler Brug af personlige værnemidler Hvem har ansvaret, og hvor skal de personlige værnemidler benyttes? Industriens Branchearbejdsmiljøråd Publikationen er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd,

Læs mere

Mobiltelefoni vejledning om arbejde i nærheden af sendeantenner

Mobiltelefoni vejledning om arbejde i nærheden af sendeantenner Mobiltelefoni vejledning om arbejde i nærheden af sendeantenner CO-industri Vester Søgade 12,2. 1790 København V Telefon: 3363 8000 Telefax: 3363 8091 E-mail: co@co-industri.dk www.co-industri.dk Dansk

Læs mere