branchestatistik Videnrådgiverne Godt på vej ud af krisen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "branchestatistik Videnrådgiverne Godt på vej ud af krisen"

Transkript

1 branchestatistik Videnrådgiverne Godt på vej ud af krisen > Videnrådgiverbranchen havde en pæn vækst i 2010, og branchen er nu på vej ud af krisen. Branchen skaber værdi for det øvrige erhvervsliv og den offentlige sektor, og udgør hermed en motor for vækst i det danske samfund. Videnrådgiverbranchen omsatte i 2010 for knap 124 mia. kr., hvilket er udtryk for en stigning på 1,2 pct. fra 2009 til 2010 i den indenlandske omsætning. Branchens omsætning ramte bunden under finanskrisen i november Siden da og frem til januar 2011, er omsætningen på det indenlandske marked steget med ca. 8 pct. Videnrådgiverne er godt på vej ud af finanskrisens skygge. Der er imidlertid stadig et stykke vej at gå. Den primære hindring for yderligere vækst i branchen er markedets tilbageholdenhed. Det vil sige, at der opleves lavere efterspørgsel i markedet efter videnrådgivning i forhold til tidligere. For at branchen skal komme tilbage til niveauet før krisen, skal deres kunders økonomiske hjul igen op i omdrejninger. Glædeligt er det, at forventningerne til det kommende år er præget af optimisme. Særligt er forventningerne til indtjeningen høj. Forventningerne til omsætningen er knap så høj. Dette er formentlig udtryk for, at branchen har været under stort pres og haft fokus på at nedbringe omkostningerne for at fastholde konkurrenceevnen. 01 Sammenfatning 04 Omsætning og vækst 08 Vækstbarrierer for videnrådgiverne 10 Forventninger til Videnrådgivernes internationalisering 16 Tema: Distributed consultancy 23 Videnrådgivernes sammensætning 25 Om undersøgelsen Som konsekvens af fokus på at bringe omkostningerne ned, er flere videnrådgivervirksomheder begyndt at indføre nye forretningsmodeller. Herunder har særligt videnrådgiveres køb af kerneydelser i udlandet hos udenlandsk placerede konsulenter været genstand for stigende omtale i de senere år. Forretningsmodellen går under navnet distributed consultancy. Distributed Consultancy defineres som det forhold, at danske videnrådgivere bruger konsulenter i lavtlønslande til løsning af rådgivningsopgaver (eller dele heraf) på det danske marked. Opgaver, der ellers ville være blevet løst af danske konsulenter. Omfanget af distributed consultancy er undersøgt blandt medlemmerne. Undersøgel sen præsenteres i et temaafsnit.

2 di Udgivet af DI og DI Videnrådgiverne Redaktion: Mette Fuglsang Nielsen og Christian Hald-Mortensen Tryk: DI ISBN:

3 SIDE 1 Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen DI ANALYSE Sammenfatning Videnrådgiverne er godt på vej ud af krisen. For fjerde år i træk præsenterer DI Videnrådgiverne branchestatistikken for videnrådgivervirksomhederne i Danmark. Med en indenlandsk omsætning på knap 124 mia. kr. i 2010 er branchen på vej ud af krisen. På baggrund af en rekordhøj vækst i den samlede omsætning på 17,7 pct. i 2008 oplevede branchen i 2009 et markant omsætningsfald på 4,3 pct. Siden den indenlandske omsætning nåede bunden i november 2009 og frem til januar 2011 er omsætningen på det indenlandske marked steget med ca. otte pct. Dette er en stærk indikation på, at udviklingen er vendt. Videnrådgiverne er godt på vej ud af krisen. Størstedelen af omsætningen hentes på det private marked Videnrådgivernes ydelser er fortsat efterspurgt og i stigende grad blandt kunderne i den private sektor, hvor godt 68 pct. af omsætningen hentes. Den samlede offentlige sektor står for godt 32 pct. af omsætningen i Viden om branchens sammensætning Branchestatistik 2011 giver et interessant indblik i branchens geografiske sammensætning og fordelingen af delbrancher. Branchens virksomheder er koncentreret geografisk i Region Hovedstaden, hvor knap 57 pct. befinder sig. Sammensætningen af delbrancher er stort set uændret fra IT-rådgivning er stadig den suverænt største delbranche med en omsætning på over 53 mia. kr. i Stort set samtlige delbrancher har haft en pæn årlig gennemsnitlig årlig vækst på godt syv pct. fra 2002 til Videnrådgivere indenfor byggeri og anlæg samt indenfor markedsføring og kommunikation har været hårdere ramt af krisen og har oplevet lavere vækstrater. Størstedelen af medlemmerne er små og mellemstore virksomheder. Godt 34 pct. har en omsætning på 0 til 2 mio. kr., mens ca. 30 pct. har en omsætning fra 2 til 10 mio. kr. Derimod udgør virksomheder med en omsætning på over 100 mio. kr. kun otte pct. af medlemmerne, men de repræsenterer samtidig godt tre fjerdedele af branchens samlede omsætning i 2010.

4 DI ANALYSE Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen SIDE 2 Tilbageholdenhed i markedet i 2010 Som tidligere har DI Videnrådgiverne spurgt medlemmerne om barrierer for vækst. Tilbageholdenhed i markedet er fortsat den væsentligste hindring for vækst. Således vurderer mere end halvdelen af virksomhederne, at kundernes udgiftspåholdenhed og følgende faldende efterspørgsel udgjorde en hindring for vækst i TEMA: Distributed consultancy brugen af udenlandske konsulenter Begrebet distributed consultancy dækker over den forretningsmodel, hvor danske videnrådgivervirksomheder hyrer højtuddannet arbejdskraft i lande med et lavere lønniveau end Danmark. Det er ca. 12 pct. af virksomhederne i branchen, der benytter sig af denne model. De 12 pct. tegner sig samtidig for 37 pct. af den danske omsætning blandt samtlige af de deltagende virksomheder. For de virksomheder, der benytter distributed consultancy, er de kulturelle forskelle i ledelse, værdier, de sproglige forskelle samt de udenlandske konsulenters manglende kendskab til det danske marked og danske forhold blandt de væsentligste udfordringer ved distributed consultancy. Ca. 44 pct. af de virksomheder, der anvender distributed consultancy, vurderer, at flere rådgivningsopgaver kan løses i udlandet af udenlandske konsulenter. Vandene er altså delt blandt dem, der allerede anvender forretningsmodellen, i forhold til om den kan udvides.

5 SIDE 3 Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen DI ANALYSE Forventningerne til 2011 er positive Branchen har positive forventninger til det kommende år. Forventningerne er i højere grad positive, når det gælder forventninger til indtjeningen end til omsætningen. Dette tyder på, at virksomhederne har trimmet deres omkostninger således, at indtjeningen er forbedret. Håbet er, at de stigende forventninger til omsætningen og indtjeningen snart har en effekt på beskæftigelsen. God læselyst. Henriette Søltoft, Branchedirektør

6 DI ANALYSE Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen SIDE 4 Omsætning og vækst Indenlandsk omsætning er steget med 1,2 pct. i 2010 Den indenlandske omsætning var i 2010 på knap 124 mia. kr. Efter et fald i omsætningen grundet den økonomiske krise, er omsætningen på det indenlandske marked steget med ca. 1,2 pct. fra 2009 til Siden bunden i november 2009 frem til januar 2011 er omsætningen på det indenlandske marked steget med ca. otte pct. Omsætningen i videnrådgiverbranchen, 2002 til 2010 > Total omsætning Indenlandsk omsætning Mia. kr Danmarks Statistik og DI beregninger. Eksporttallene er ikke tilgængelige for 2010, hvorfor den samlede omsætning for 2010 ikke kan opgøres Størstedelen af omsætningen hentes i den private sektor Videnrådgiverne henter størstedelen af deres omsætning i den private sektor. Gennemsnitligt anslås det, at 68 pct. af omsætningen hentes hos kunder i det private erhvervsliv. Den samlede offentlige sektor står dermed for ca. 32 pct. af omsætningen i Heraf udgør både den statslige og kommunale omsætning ca. 12 pct. hver af den totale omsætning, den regionale omsætning udgør knap tre pct. og de statslige selskaber står for ca. fem pct.

7 SIDE 5 Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen DI ANALYSE Omsætning fordelt på sektorer Statlige selskaber (f.eks Dong, DSB mv.) 5 pct. Regioner (inkl. sygehuse), 3 pct. Kommune, 12 pct. Privat, 68 pct. < 220 medlemsvirksomheder. Stat, 12 pct. Den private sektor udgjorde i 2009 ca. 58 pct. af branchens omsætning. At den private sektors andel af omsætningen er steget kan forklares ved, at der igen var fremgang i økonomien i 2010 samt statistisk usikkerhed. Mens den private sektors efterspørgsel er stærkt konjunkturfølsom, vil efterspørgslen fra den offentlige sektor som hovedregel være upåvirket eller højere i perioder med konjunkturtilbageslag. Opdeles kunderne på branche er den vigtigste kundegruppe for videnrådgiverbranchen i Danmark kunder, der arbejder med bygge- og anlægs virksomhed. Denne gruppe tegner sig for over en fjerdedel af branchens omsætning. Fremstillingsindustrien står for ca. 13 pct. af branchens omsætning og er dermed tilbage på sit niveau fra 2008, efter et fald til ca. syv pct. i Videnrådgivernes vigtigste kundesegment arbejder med bygge- og anlægsvirksomhed Det kundesegment, hvor der har været den største vækst i 2010 er inden for sundhed og pharma, hvor omsætningen er steget fra ca. fem pct. i 2009 til over otte pct. i Dette segment går dermed fra at være den syvende vigtigste kundegruppe, til at være den fjerde vigtigste kundegruppe for videnrådgiverbranchen, hvilket primært kan tilskrives, at denne branche ikke blev berørt af den økonomiske krise.

8 DI ANALYSE Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen SIDE 6 > 220 medlemsvirksomheder. Afsluttet maj 2011 Omsætning fordelt på kundesegmenter Transport (SCM, lagerstyring, distribution) Fødevareproduktion (drikkevare-, fødevare-, tobaksproduktion mv.) Finans (bank, pension, forsikring, investeringsvirksomhed mv.) Operationel service (facility management, vaskeri, callcenter, rengøring mv.) Bygge og anlæg (entreprenør-, ingeniør-, arkitekt-, håndværksvirksomhed) IT- og telesektoren (teleselskaber, forbrugerelektronik, software) Handel (engros og detailvirksomhed) Energi (-udvinding, -forsyning, -produktion, -net osv.) Andet Sundhed og pharma (privathospitaler, medicinalog medicoproduktion, private plejeydelser) Fremstillingsindustri (maskiner, teknik, værktøjer, stål, materialebehandling mv.) IT-rådgivning er den største delbranche med en omsætning på 53 mia. kr. i Udviklingen i delbrancherne Videnrådgiverbranchen deles op i 10 delbrancher. Heraf er IT-rådgivning den suverænt største delbranche, med en omsætning på over 53 mia. kr. i Delbranchernes placering målt i omsætning i forhold til hinanden er uændret i forhold til IT-rådgiver Management Rådgivning bygge og anlæg Teknologisk rådgivning Design Markedsanalyse og meningsmåling Markedsføring og kommunikation IPR og anden forretningsservice HR og rekruttering > Danmarks statistik og DI-beregninger. Bemærk at delbranchen forskning og udvikling i modsætning til tidligere år ikke er medtaget, grundet for store udsving i leveringen af data for denne delbranche Udvikling i delbranchernes indenlandske omsætning, 2002 til 2010 Mia. kr

9 SIDE 7 Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen DI ANALYSE Stort set samtlige delbrancher har haft en flot gennemsnitlig årlig vækst på over syv pct. Enkelte brancher har endda haft en gennemsnitlig årlig vækst på næsten ni pct. De fleste delbrancher har haft en flot gennemsnitlig årlig vækst Rådgivere inden for bygge- og anlæg har ikke haft samme vækstrater som den øvrige videnrådgiverbranche. Denne sektor har været særligt hårdt ramt af den økonomiske krise, og har således kun oplevet en gennemsnitlig årlig vækst på lidt over en pct. i perioden 2002 til Generelt har virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen været hårdere ramt af den økonomiske krise end øvrige brancher. Det samme gør sig gældende for virksomheder inden for markedsføring og kommunikation, der tilsvarende ikke har haft del i den store vækst, som branchen ellers har oplevet i perioden fra 2002 til Udvikling i delbranchernes indenlandske omsætning, 2002 til 2010 Gennemsnitlig årlig vækst i pct < Danmarks statistik og DI beregninger IT-rådgivning Markedsanalyse og meningsmåling Management Markedsføring og kommunikation Rådgivning- bygge og anlæg Teknologisk rådgivning IPR og anden forretningsservice HR og rekruttering Design

10 DI ANALYSE Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen SIDE 8 Vækstbarrierer for videnrådgiverne Den samlede branche er igen begyndt at have vækst, men der er fortsat tale om en moderat vækst. Vigtigste vækstbarriere: Tilbageholdenhed i markedet i 2010 Virksomhederne vurderer selv, at den primære barriere for vækst i 2010 i videnrådgiverbranchen har været, at kunderne generelt har været tilbageholdende i deres efterspørgsel efter videnrådgivernes ydelser såkaldt tilbageholdenhed i markedet på grund af den økonomiske krise. Dette forhold har i nogen eller høj grad været gældende for tre ud af fire virksomheder i undersøgelsen. Ingen anden faktor har været så entydig en hindring for vækst i branchen, som kundernes udgiftsmådehold og følgende faldende efterspørgsel. > 220 medlemsvirksomheder. I hvor høj grad oplevede du, at tilbageholdenhed i markedet var en hindring for vækst i 2010? I høj eller nogen grad Slet ikke eller i mindre grad Ved ikke/ikke relevant Hverken / eller Pct. Udbudsprocedurer er barrierer for vækst Udover tilbageholdenhed i markedet udgør offentlige udbudsprocedurer en af de væsentligste vækstbarrierer. Over halvdelen af virksomhederne oplever i nogen eller høj grad, at besværlige udbudsprocedurer er hindringer for yderligere vækst.

11 SIDE 9 Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen DI ANALYSE I hvor høj grad oplevede du, at offentlige udbudsprocedurer var en hindring for vækst i 2010? I høj eller nogen grad < 220 medlemsvirksomheder. Slet ikke eller i mindre grad Ved ikke/ikke relevant Hverken / eller Pct. Besværlige udbudsprocedurer indebærer høje transaktionsomkostninger, som ikke står i rimeligt forhold til udsigten til en kontrakt. Desuden kan høje transaktionsomkostninger få nogle virksomheder til at afholde sig fra at byde på en opgave.

12 DI ANALYSE Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen SIDE 10 Forventninger til 2011 Videnrådgiverbranchen har positive forventninger til omsætningen i det kommende år, men har i endnu højere grad positive forventninger til indtjeningen. Dette tyder på, at virksomhederne har trimmet deres omkostninger, således at indtjeningen kan forbedres. Der er positive forventninger især til omsætningen De positive forventninger går igen i beskæftigelsen, men ikke i lige så udpræget grad som til indtjeningen. Tendensen kan ses dels i sammenhæng med en øget beskæftigelse i udlandet og branchens brug af udenlandske konsulenter, der undersøges i temaafsnittet om distributed consultancy. Forventningerne til beskæftigelsen har imidlertid generelt været stigende over de sidste kvartaler, hvilket formentlig snart vil slå igennem også på antallet af ansættelser i Danmark. DI Videnrådgiverne DI Virksomhedspanel > Konjunkturindikator for videnrådgiverne Pct. 0,5 DI's virksomhedspanel, Survey blandt 502 medlemsvirksomheder. Afsluttet ultimo marts Anmærkning Konjunkturindikatoren er et beskæftigelsesvægtet gennemsnit af nettotallene (besvarelserne tildeles point fra -1 til 1 afhængig af vækstudsigterne) for henholdsvis omsætning, indtjening og beskæftigelse. Indikatoren kan svinge fra 1 til -1, hvor negative værdier signalerer tilbagegang. 0,0-0,5 Omsætning Indtjening Beskæftigelse Sammenvejet konjunkturindikator Betragtes den sammenvejede konjunkturindikator for DI Videnrådgiverne over perioden 2. kvartal 2009 til 2. kvartal 2011 bliver den positive udvikling i forventningerne til fremtiden meget tydelig. Fjerde kvartal 2010 ligger dog noget højere end de følgende to kvartaler. Forventningerne til 1. og 2. kvartal i 2011 er vurderet at være mere realistiske, da de ligger på niveau med de øvrige brancher i virksomhedspanelet.

13 SIDE 11 Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen DI ANALYSE Udviklingen i den sammenvejede konjunkturindikator for DI Videnrådgiverne, 2. kvartal 2009 til 2. kvartal ,6 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0,0-0,1-0,2-0,3-0,4-0,5 2. kvt kvt kvt kvt kvt kvt kvt kvt < DI s Virksomhedspanel Anmærkning Konjunkturindikatioren er et beskæftigelsesvægtet gennemsnit og kan svinge fra 1 til -1, hvor negative værdier signalerer tilbagegang.

14 DI ANALYSE Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen SIDE 12 Videnrådgivernes internationalisering I det følgende præsenteres udbredelsen af internationale aktiviteter, formen af disse samt deres geografiske placering. Næsten 60 pct. af videnrådgivervirksomhederne har aktiviteter uden for Danmarks grænser. Der er dermed ikke nogen udvikling i andelen af virksomheder med internationale aktiviteter i forhold til Har virksomheden aktiviteter, der strækker sig ud over Danmarks grænser? > 220 medlemsvirkomheder. Nej Ja Pct. Ud af disse knap 60 pct. fordeler aktiviteterne i udlandet sig primært på udenlandske projekter, netværk og samarbejder. Over halvdelen af virksomhederne med internationale aktiviteter har udenlandske projekter. Ca. hver tredje videnrådgivervirksomhed etablerer et datterselskab eller følger med kunderne ud, og hver 10. rekrutterer medarbejdere fra udlandet.

15 SIDE 13 Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen DI ANALYSE Hvilken form tager jeres internationale aktiviteter? Ja, udenlandske projekter (inkl. deltagelse i internationale udbud) Ja, udenlandske netværk/samarbejder < 220 medlemsvirkomheder. Ja, etablering af datterselskab(er)/ afdelinger i udlandet (inkl. at følge en kunde) Ja, outsourcing og/eller produktion af konsulentopgaver i udlandet Ja, rekruttering af medarbejdere fra udlandet Andet, f.eks. R&D eller kursusvirksomhed Pct. De internationale aktiviteter udgør en meget varierende andel af virksomhedernes omsætning. For lige knap halvdelen af virksomhedernes vedkommende (ca. 45 pct.) udgør den internationale aktivitet op til 10 pct. af omsætningen. Herefter er den største gruppe faktisk den del, hvor aktiviteterne udgør over halvdelen af omsætningen. Hvor stor en del af virksomhedens omsætning stammer fra internationale aktiviteter/ projekter? 0 10 pct pct. < DI Videnrådgiverne. Survey blandt 220 medlemsvirksomheder pct pct pct Pct.

16 DI ANALYSE Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen SIDE 14 Videnrådgivernes internationale aktiviteter foregår primært i Norden og de nordeuropæiske lande. Hele 60 pct. af virksomhederne med internationale aktiviteter er således til stede i de øvrige nordiske lande. For de nordeuropæiske lande er det hver anden virksomhed. På en fjerdeplads ligger Asien, hvor mere end hver tredje virksomhed er til stede. > DI Videnrådgiverne. Survey blandt 220 medlemsvirksomheder. Hvor foregår jeres internationale aktiviteter? Pct Norden Øvrige EU (Sverige, Norge, Nordeuropa Finland, Island) (Tyskland, Polen, de baltiske lande, Holland, Belgien, England) Asien Nordamerika Afrika Rusland MellemøstenSydamerika For de resterende ca. 40 pct. gælder, at de ikke har internationale aktiviteter, da det danske marked rummer tilstrækkeligt med opgaver. Derudover angiver ca. hver tredje virksomhed uden internationale aktiviteter, at omkostningerne ved de internationale aktiviteter vil overstige gevinsterne. Endelig er den udenlandske lovgivning og arbejdsmarkedsforhold medvirkende til, at disse virksomheder ikke har aktiviteter uden for Danmarks grænser.

17 SIDE 15 Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen DI ANALYSE Hvad er de primære årsager til, at din virksomhed har holdt sig tilbage fra internationale aktiviteter? Der er tilstrækkelig mange opgaver herhjemme Omkostningerne ved internationalisering overstiger de forventede fordele Udenlandsk lovgivning og arbejdsmarkedsforhold < 220 medlemsvirkomheder. Andet Problemer med at finde udenlandske samarbejdspartnere Bekymret for overtrædelse af vores intellektuelle ejendomsrettigheder (IPR) Pct.

18 DI ANALYSE Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen SIDE 16 Tema: Distributed consultancy Dansk økonomi har været hårdt ramt af den internationale økonomiske krise, som startede i 2008, hvilket også har påvirket den danske videnrådgiverbranche. Desuden har globaliseringen medført, at danske videnrådgivere har været under et stort pres for at nedbringe omkostningerne for at fastholde konkurrenceevnen. Dette har medført implementering af nye forretningsmodeller, og her har videnrådgiveres køb af kerneydelser i udlandet hos udenlandsk placerede konsulenter været genstand for stigende omtale i de senere år. DI Videnrådgiverne anvender her begrebet distributed consultancy, som er det forhold, at danske videnrådgivere bruger konsulenter i lande med lavere lønomkostninger til løsning af rådgivningsopgaver (eller dele heraf) på det danske marked. Opgaver der tidligere ellers ville være blevet løst af danske konsulenter. Dette temaafsnit undersøger omfanget af distributed consultancy samt specifikke aspekter herved, som eksempelvis placeringen af udenlandske konsulenter, de væsentligste udfordringer ved forretningsmodellen og årsager til at nogle videnrådgivere fravælger distributed consultancy. 12 pct. af videnrådgivervirksomhederne benytter distributed consultancy Undersøgelsen foretaget af DI Videnrådgiverne viser, at distributed consultancy benyttes af ca. 12 pct. af de danske videnrådgivere. De 12 pct. af de deltagende virksomheder, der anvender denne forretningsmodel, tegner sig for over 37 pct. af den danske omsætning blandt samtlige af de deltagende virksomheder, samt over 61 pct. af det samlede globale antal årsværk i de deltagende virksomheder. > 220 medlemsvirkomheder. Benytter virksomheden sig af distributed consultancy? Ja, 12 pct. Nej, 88 pct.

19 SIDE 17 Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen DI ANALYSE Hvis man ser på antallet af virksomheder inden for hvert enkelt omsætningsinterval, der benytter distributed consultancy som forretningsmodel, står det klart, at distributed consultancy er mest udbredt blandt de allerstørste virksomheder. Blandt de deltagende virksomheder med en omsætning på 100 millioner og over, er det 44 pct. af disse virksomheder, som anvender distributed consultancy. I ingen af de øvrige omsætningsintervaller er andelen for anvendelse så høj. Distributed consultancy er mest udbredt blandt de større virksomheder Andel af virksomheder, der anvender distributed consultancy fordelt på omsætningsintervaller 100 mio. kr og over mio. kr. < 220 medlemsvirkomheder mio. kr mio. kr. 2-5 mio. kr. 0-2 mio. kr Pct. Til sammenligning skal det bemærkes, at en undersøgelse fra Danmarks Statistik fra 2006 viste, at 19 pct. af de danske virksomheder med 50 ansatte eller derover har outsourcet til udlandet i perioden

20 DI ANALYSE Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen SIDE 18 For nogle virksomheder, spiller distributed consultancy en væsentlig rolle Distributed consultancy og omsætning Hos de virksomheder, der anvender distributed consultancy, anslår virksomhederne selv, at det er en mindre del af deres aktiviteter, der stammer fra denne forretningsmodel. Hele 78 pct. af de virksomheder, der benytter distributed consultancy angiver, at alene mellem 0 10 pct. af deres aktiviteter kommer fra denne forretningsmodel. Syv pct. af de virksomheder, som anvender distributed consultancy benytter, denne model i mere end 50 pct. af virksomhedens aktiviteter. > 220 medlemsvirkomheder. Hvor stor en del af jeres aktivitet kommer fra distributed consultancy? pct pct. 7 pct pct. 4 pct pct. 7 pct. 4 pct. 88 pct pct. Distributed consultancy og antal ansatte DI Videnrådgiverne har også undersøgt, hvordan fordelingen mellem konsulenter ansat i udlandet til løsning af danske opgaver og antallet ansat i Danmark ser ud. Langt hovedparten har mindre end 10 pct. af medarbejderne, som løser danske opgaver, ansat i udlandet.

21 SIDE 19 Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen DI ANALYSE Hvor stor en del af jeres samlede antal konsulenter, udgør de udenlandske medarbejdere, der regelmæssigt løser opgaven til det danske marked? pct pct. < 220 medlemsvirkomheder pct pct. Blandt de virksomheder, der anvender distributed consultancy, er det i sagens natur ikke alle konsulenter, der har direkte kontakt med kunderne. I gennemsnit drejer det sig om ca. 40 pct. af konsulenterne, der ikke har direkte kontakt med kunden. Af disse virksomheder, hvor man allerede anvender distributed consultancy vurderer ca. 44 pct., at en del af disse konsulenter uden kundekontakt i teorien ikke vil kunne erstattes af konsulenter ansat i Indien, Kina, mv. Der er dermed stadig en lang række opgaver, som stadig kan og skal løses i Danmark, selv om virksomheden allerede anvender distributed consultancy. Et tilsvarende antal virksomheder mener modsat, at det vil kunne lade sig gøre at løse flere opgaver i udlandet i fremtiden. De sidste 12 pct. ved ikke om dette kunne være en mulighed.

22 DI ANALYSE Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen SIDE 20 > Vil de konsulenter, der ikke har direkte kundekontakt, i teorien kunne erstattes via distributed consultancy? 220 medlemsvirkomheder. Nej Ja Ved ikke De udenlandske konsulenter er primært placeret i Indien Placeringen af udenlandske konsulenter Ikke overraskende er de udenlandske konsulenter primært placeret i Indien, Kina og i det øvrige Asien. Det er markant, at over dobbelt så mange virksomheder primært har deres konsulenter ansat i Indien som i Kina. Hvor er jeres udenlandske konsulenter primært placeret? > 220 medlemsvirkomheder. Pct Indien Øvrige Asien Kina Øvrige EU Norden Nordeuropa (Sverige, Norge, (Tyskland, Polen, Finland, Island) de baltiske lande, Holland, England) Afrika Rusland

23 SIDE 21 Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen DI ANALYSE Denne tendens, at Indien står som modtager af videnstunge stillinger understøttes af en undersøgelse fra Danmarks Statistik i 2006, som viste, at Indien især var modtager af IT- og forsnings- og udviklingsopgaver fra såvel industri som servicevirksomheder. Danmarks Statistik: "Generel erhvervsstatistik: International Sourcing 2006", 2006 Udfordringer ved distributed consultancy De fleste virksomheder, der benytter distributed consultancy, oplever en del udfordringer ved at benytte denne model. Således oplever næsten to tredjedele af virksomhederne, at forskelle i kulturer dvs. værdier, ledelseskulturer mv. er en stor barriere for dem. Næsten hver anden virksomhed oplever ligeledes, at sproget udgør en stor udfordring, i forhold til at anvende distributed consultancy. Forskelle i kulturer er blandt de største udfordringer ved distributed consultancy Hvilke udfordringer/barrierer oplever du som de væsentligste i forhold til distributed consultancy? Forskellige kulturer (værdisæt, ledelseskultur mv.) Sprog De udenlandske konsulenters manglende kendskab til det danske marked Administrative byrder (lovgivning generelt, særlige krav til nye virksomheder mv.) Udenlandske overenskomster/ arbejdsmarkedslovgivning Svært at finde kvalificeret arbejdskraft < 220 medlemsvirkomheder. Ingen barrierer/udfordringer Andet Pct. Årsager til at videnrådgivere fravælger distributed consultancy Der er forskellige grunde til, at en stor del af de adspurgte virksomheder ikke anvender distributed consultancy. Blandt de virksomheder, der ikke har tilvalgt denne forretningsmodel, mener 17 pct. at de udenlandske medarbejdere ikke har det nødvendige kendskab til markedet for at kunne løse opgaverne tilfredsstillende. Hver 10. virksomhed mener dertil, at de potentielle udfordringer ved distributed consultancy ikke opvejer det højere Mange virksomheder mener ikke, at ulemperne ved distributed consultancy opvejes af de potentielle besparelser

24 DI ANALYSE Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen SIDE 22 lønniveau i Danmark. Med andre ord er det holdningen, at de potentielle besparelser ikke står mål med det forventede besvær med processen. Hvorfor har I valgt ikke at benytte jer af distributed consultancy? > 220 medlemsvirkomheder. Det er ikke relevant for os De udenlandske medarbejdere har for lavt kendskab til de forhold, der er relevante for os For dyrt og besværligt i forhold til den forventede omkostningsreduktion Andet Pct.

25 SIDE 23 Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen DI ANALYSE Videnrådgivernes sammensætning Sammensætningen af virksomhederne er stort set uændret. Ca. 34 pct. af virksomhederne har en omsætning på 0 2 mio. kr., mens ca. 30 pct. har en omsætning fra 2 10 mio. kr. Størstedelen er således små og mellemstore virksomheder. Ca. otte pct. af virksomhederne har en årlig omsætning på 100 mio. kr. eller derover. Virksomheder fordelt på omsætning 100 mio. kr. og over mio. kr. 0 2 mio. kr. < 220 medlemsvirkomheder mio. kr mio. kr. 2 5 mio. kr. Videnrådgivervirksomheder, der har en omsætning på over 100 mio. kr. udgør kun godt otte pct. af virksomhederne, men de repræsenterer samtidig ca. 73 pct. af omsætningen i De fleste virksomheder i branchen findes i intervallet 0 2 mio. kr., og tilsammen tegner disse virksomheder sig for 1,2 pct. af omsætningen. Færrest virksomheder er placeret i intervallet fra mio. kr. Denne gruppe udgør fem pct. af virksomhederne, men tegner sig for knap 10 pct. af branchens omsætning i 2010.

26 DI ANALYSE Videnrådgiverne godt på vej ud af krisen SIDE 24 > 220 medlemsvirkomheder. Omsætning fordelt på intervaller 0 2 mio. kr. (1 pct.) 2 5 mio. kr. (2 pct.) 5 10 mio. kr. (3 pct.) 11 pct mio. kr. 11 pct mio. kr. 100 mio. kr og over 73 pct. Videnrådgiverbranchens virksomheder er geografisk koncentreret i Region Hovedstaden, hvor knap 57 pct. af virksomhedernes hovedkontorer er. Herefter følger de andre fire regioner med stort set samme mængde videnrådgivningsvirksomheder. I bunden er dog Region Nordjylland, hvor alene seks pct. af virksomhederne er placeret. > 220 medlemsvirkomheder. Branchens geografiske fordeling Region Nordjylland 5,9 pct. Region Midtjylland 11,4 pct. Region Hovedstaden 56,8 pct. Region Syddanmark 13,6 pct. Region Sjælland 12,3 pct.

27 Om undersøgelsen Branchestatistik 2011 bygger primært på data indsamlet via en spørgeskemaundersøgelse i marts/april Blandt de over 900 medlemmer har 220 virksomheder deltaget i undersøgelsen. Spørgeskemaets baggrundsdel er omskrevet i forhold til forrige år for at klargøre og præcisere enkelte spørgsmål og svar. Sammenligning med tidligere års branchestatistikker skal dermed ske med varsomhed. Dertil kommer en naturlig variation i hvilke virksomheder, der deltager. Stikprøverne bliver derfor forskellige fra år til år. Ydermere kommer den sædvanlige statistiske usikkerhed, når man arbejder med stikprøver. Branchestatistik 2011 er derudover suppleret med data fra Danmarks Statistik. Desværre er der et problem med eksportopgørelsen, hvorfor branchens eksport for 2010 ikke er opgjort. Danmarks Statistik arbejder med i alt 21 branchekoder (DB07), som igen samles i delbrancher. Ifølge Danmarks Statistik har overgangen fra DB03 koder til DB07 koder ikke haft betydning for sammenligneligheden. Juridisk bistand og revision er ikke med i undersøgelsen, da repræsentativiteten er meget begrænset. Branchekoder og delbrancher ses nedenfor: Videnrådgivernes brancher BRANCHEKODER DB07 IT-rådgivning Forskning og udvikling Konsulentbistand vedr. informationsteknologi Computerprogrammering Anden forskning og eksperimentel udvikling inden for naturvidenskab og teknik F&U inden for samfundsvidenskab og humanistiske videnskaber Markedsanalyse og meningsmåling Markedsanalyse og offentlig meningsmåling Management Virksomhedsrådgivning og anden rådgivning om drift Markedsføring og kommunikation Public relations og kommunikation Reklamebureauer Anden reklamevirksomhed Reklameplads i medier Rådgivning Bygge og Anlæg Rådg. ing. inden for byggeri og anlægsarbejder IPR og anden forretningsservice Andre informationstjenenster i.a.n. Andre liberale, videnskabelige og tekniske tjenesteydelser i.a.n. Anden forretningsservice i.a.n. Teknologisk rådgivning Anden teknisk rådgivning Teknisk afprøvning og kontrol Anden måling og teknisk analyse Rådg. ing. inden for produktions- og maskinteknik HR og rekruttering Anden personaleformidling Design Industriel design og produktdesign Kommunikationsdesign og grafisk design

28 > DI 1787 KØBENHAVN V TLF. : FAX : DI@DI.DK DI.DK DI Videnrådgiverne repræsenterer ca. 900 virksomheder, der har videnrådgivning som deres primære forretningsområde. Videnrådgivning til at udvikle, levere, formidle og omsætte viden og ny forskning til løsninger i form af services, rådgivning og teknologi. Videnrådgiverne yder rådgivning indenfor: > > Byggeri og anlæg, energi og miljø (Rådgivende ingeniører) > > Udbuds- og indkøbsrådgivning > > Politikudvikling, analyser og strategi > > Design og formgivning > > Meningsmåling og markedsanalyse > > Forskning, produktudvikling og teknologirådgivning > > Økonomisk rådgivning > > HR, rekruttering og personaleformidling > > IPR og patenter > > IT-rådgivning og computerprogrammering > > Ledelses- og virksomhedsudvikling, drift og effektivisering (Management consulting) > > Reklame, PR og kommunikation > > Arbejdsmiljø, trivsel og sundhed > > Juridisk rådgivning > > Revision Vil du vide mere om DI Videnrådgiverne? Formand for DI Videnrådgivernes bestyrelse er Poul Skadhede, adm. direktør, Valcon A/S. Sekretariatet ledes af branchedirektør Henriette Søltoft. På DI Videnrådgivernes hjemmeside kan du læse mere om organisationen, dens arbejde samt finde flere statistikker og analyser. Klik ind på: viden.di.dk

Udgivet af: Eventuelle spørgsmål kan rettes til: Branchedirektør Henriette Sølftoft Telefon: Mail:

Udgivet af: Eventuelle spørgsmål kan rettes til: Branchedirektør Henriette Sølftoft Telefon: Mail: Om DI Videnrådgiverne DI Videnrådgiverne repræsenterer ca. 700 virksomheder, der har videnrådgivning som deres primære forretningsområde. Videnrådgivere lever af at udvikle, skabe, formidle og omsætte

Læs mere

Salget af videnrådgivning taber pusten

Salget af videnrådgivning taber pusten Salget af videnrådgivning taber pusten Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den indenlandske omsætning i videnrådgiverbranchen er faldet i starten af 2012. Forventningerne til 3. kvartal 2012 er dog

Læs mere

Stærk fremgang i videnrådgiverbranchen

Stærk fremgang i videnrådgiverbranchen Stærk fremgang i videnrådgiverbranchen Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at videnrådgiverbranchen nu er på samme niveau som før finanskrisen. På trods af at tallene er foreløbige, viser de en markant

Læs mere

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 JULI 2018 Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Omsætningen

Læs mere

FØRSTE HALVDEL AF 2012 VISER TEGN PÅ VÆKST I VIDENRÅDGIVERBRANCHEN

FØRSTE HALVDEL AF 2012 VISER TEGN PÅ VÆKST I VIDENRÅDGIVERBRANCHEN FØRSTE HALVDEL AF 2012 VISER TEGN PÅ VÆKST I VIDENRÅDGIVERBRANCHEN Første halvår af 2012 viser en beskeden fremgang i videnrådgiverbranchen. Nye tal viser, at den totale omsætning steg med 2,6 pct. frem

Læs mere

Fremgang i omsætningen og beskæftigelsen hos rådgiverne

Fremgang i omsætningen og beskæftigelsen hos rådgiverne 2009Q1 2009Q2 2009Q3 2009Q4 2010Q1 2010Q2 2010Q3 2010Q4 2011Q1 2011Q2 2011Q3 2011Q4 2012Q1 2012Q2 2012Q3 2012Q4 2013Q1 2013Q2 2013Q3 2013Q4 2014Q1 2014Q2 2014Q3 2014Q4 2015Q1 2015Q2 2015Q3 2015Q4 2016Q1

Læs mere

branchestatistik Udviklingen i videnrådgiverbranchen 2011/2012

branchestatistik Udviklingen i videnrådgiverbranchen 2011/2012 branchestatistik Udviklingen i videnrådgiverbranchen 2011/2012 > Efter et par træge år oplevede markedet for videnrådgivning igen vækst i 2011 og tendensen er fortsat ind i 2012. Branchen har derfor været

Læs mere

Virksomhederne venter

Virksomhederne venter Organisation for erhvervslivet 29. april 29 Virksomhederne venter NEDgang i andet kvartal Af Økonomisk KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Danske virksomheder vurderer, at nedgangen i dansk økonomi vil

Læs mere

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 MAJ 2018 Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Omsætningen

Læs mere

Beskæftigelsesfremgang i rådgiverbranchen

Beskæftigelsesfremgang i rådgiverbranchen Pernille Langgaard-Lauridsen pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen soln@di.dk, 3377 3173 JULI 2018 Beskæftigelsesfremgang i rådgiverbranchen Beskæftigelsen i rådgiverbranchen voksede til godt

Læs mere

ANALYSENOTAT Voksende efterspørgsel efter rådgivning

ANALYSENOTAT Voksende efterspørgsel efter rådgivning ANALYSENOTAT Voksende efterspørgsel efter rådgivning CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Rådgivningsbrancherne oplever større vækst end det samlede erhvervsliv Det går godt i rådgivningserhvervene. Kunderne efterspørger

Læs mere

Fremgang i omsætningen og beskæftigelsen hos rådgiverne

Fremgang i omsætningen og beskæftigelsen hos rådgiverne 2009Q1 2009Q2 2009Q3 2009Q4 2010Q1 2010Q2 2010Q3 2010Q4 2011Q1 2011Q2 2011Q3 2011Q4 2012Q1 2012Q2 2012Q3 2012Q4 2013Q1 2013Q2 2013Q3 2013Q4 2014Q1 2014Q2 2014Q3 2014Q4 2015Q1 2015Q2 2015Q3 2015Q4 2016Q1

Læs mere

Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018

Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018 Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 Mere end syv ud af ti virksomheder forventer fremgang i 2018 Virksomhederne i DI s Virksomhedspanel ser ganske lyst på det kommende

Læs mere

DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau

DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 3908 OKTOBER 2018 DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau DI s medlemsvirksomheder ser positivt på årets sidste kvartal. Deres

Læs mere

DI ANALYSE BRANCHE ANALYSE 2014. Videnrådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

DI ANALYSE BRANCHE ANALYSE 2014. Videnrådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling DI ANALYSE BRANCHE ANALYSE 2014 Videnrådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Udgivet af DI Redaktion: Pernille Langgaard-Lauridsen SIDE 1 DI VIDENRÅDGIVERNES BRANCHEANALYSE 2014 DI ANALYSE DI

Læs mere

MANAGEMENTRÅDGIVERNES. Analyse af Det Danske Konsulentmarked 2017

MANAGEMENTRÅDGIVERNES. Analyse af Det Danske Konsulentmarked 2017 MANAGEMENTRÅDGIVERNES Analyse af Det Danske Konsulentmarked 2017 Velkommen til Managementrådgivernes (MR) analyse af det danske konsulentmarked 2017. Vi er glade for i år at kunne præsentere en analyse

Læs mere

Videnrådgivernes internationale aktiviteter

Videnrådgivernes internationale aktiviteter DI VIDENRÅDGIVERNE - ANALYSE September 2014 Videnrådgivernes internationale aktiviteter DI Videnrådgiverne har i medlemsundersøgelsen fra maj/juni 2014 spurgt medlemmerne om deres internationale aktiviteter.

Læs mere

Danske virksomheder: Tilliden på vej tilbage

Danske virksomheder: Tilliden på vej tilbage September Danske virksomheder: Tilliden på vej tilbage På kort sigt er det hårdt arbejde at få øget beskæftigelsen bare en smule. Men på lidt længere sigt så tror virksomhederne på, at det kan lade sig

Læs mere

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder Organisation for erhvervslivet oktober 29 Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder AF KONSULENT TOM VILE JENSEN, TJN@DI.DK OG KONSULENT KIRSTEN ALKJÆRSIG, kna@di.dk Virksomhedernes vej ud af

Læs mere

nye job i sommerhalvåret

nye job i sommerhalvåret Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent khpe@di.dk, 3377 3432 JUNI 2018 18.000 nye job i sommerhalvåret DI s medlemmer forventer fremgangen fortsætter ind i efteråret. Svarene fra vores medlemmer indikerer,

Læs mere

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Organisation for erhvervslivet Juni 2010 Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Af konsulent Maria Hove Pedersen, mhd@di.dk og konsulent Claus Andersen, csa@di.dk Når danske virksomheder frem til krisen

Læs mere

DI ANALYSE BRANCHE ANALYSE 2015. Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

DI ANALYSE BRANCHE ANALYSE 2015. Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling DI ANALYSE BRANCHE ANALYSE 2015 Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Udgivet af DI Redaktion: Pernille Langgaard-Lauridsen Tryk: Kailow Graphic ISBN 978-87-7144-055-3 200.08.15 SIDE 1 DI VIDENRÅDGIVERNES

Læs mere

Spirende optimisme blandt virksomhederne

Spirende optimisme blandt virksomhederne Organisation for erhvervslivet April 2010 Spirende optimisme blandt virksomhederne For første gang er der tegn på optimisme blandt virksomhederne. I forhold til sidste år ser virksomhederne nu positivt

Læs mere

Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet

Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet Anders Goul Møller, Økonomisk konsulent angm@di.dk SEPTEMBER 2016 Nu kommer væksten fra hjemmemarkedet DI s medlemsvirksomheder forventer et positivt 4.kvartal 2016, med rekordhøje forventninger for hjemmemarkedsvirksomhederne.

Læs mere

DI s Virksomhedspanel: 2. kvartal 2012

DI s Virksomhedspanel: 2. kvartal 2012 DI s Virksomhedspanel: 2. kvartal 2012 Resultater for det samlede virksomhedspanel Nedenfor vises en række figurer som illustrerer udviklingen i virksomhedernes kvartalsvise forventninger til omsætningen,

Læs mere

Virksomhederne forventer fremgang i 2017

Virksomhederne forventer fremgang i 2017 Anders Goul Møller, økonomisk konsulent angm@di.dk, 3377 3401 DECEMBER 2016 Virksomhederne forventer fremgang i 2017 Medlemmerne i DI s Virksomhedspanel har positive forventninger til det kommende år som

Læs mere

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen SMV erne har i den grad lagt krisen bag sig. Beskæftigelsen i de små og

Læs mere

Virksomheder forudser faldende beskæftigelse

Virksomheder forudser faldende beskæftigelse Organisation for erhvervslivet september 29 Virksomheder forudser faldende beskæftigelse AF ØKONOMISK KONSULENT JENS ERIK ZEBIS, JEZS@DI.DK De danske virksomheders forventninger til beskæftigelsen i 29

Læs mere

Viden skaber fremtidens vækst

Viden skaber fremtidens vækst DI Videnrådgiverne er et branchefællesskab i DI for virksomheder, der lever af at udvikle, skabe, formidle og omsætte viden til unikke løsninger indenfor vidt forskellige fagligheder. DI Videnrådgiverne

Læs mere

Forventninger om svag bedring i omsætningen men lavere beskæftigelse

Forventninger om svag bedring i omsætningen men lavere beskæftigelse Organisation for erhvervslivet December 2009 Forventninger om svag bedring i omsætningen men lavere beskæftigelse Af økonomisk konsulent Allan Sørensen, als@di.dk Virksomhederne er gennemsnitlig set blevet

Læs mere

Eksportoptimisme giver forårsstemning

Eksportoptimisme giver forårsstemning DI ANALYSE april 2015 Eksportoptimisme giver forårsstemning DI s Virksomhedspanel spår fremgang i 2. kvartal af 2015, og virksomhederne er mere optimistiske, end de har været seneste kvartaler. Det er

Læs mere

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet SURVEY APRIL 2016 www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen

Læs mere

Eksport skaber optimisme

Eksport skaber optimisme Januar 2013 Eksport skaber optimisme Af chefkonsulent Marie Gad, MSh@di.dk De mindre og mellemstore virksomheder, der er på eksport markederne, tror på fremgang i 2013. Men hvis flere virksomheder skal

Læs mere

Tegn på stabilisering på arbejdsmarkedet

Tegn på stabilisering på arbejdsmarkedet Organisation for erhvervslivet April 2010 Tegn på stabilisering på arbejdsmarkedet AF ØKONOMISK KONSULENT ULLA SILBYE, USI@DI.DK virksomhedernes forventninger til 2. kvartal 2010 peger i retning af en

Læs mere

VækstIndeks. VækstAnalyse. Center for. En del af Væksthus Sjælland

VækstIndeks. VækstAnalyse. Center for. En del af Væksthus Sjælland VækstIndeks 2014 Center for VækstAnalyse En del af Væksthus Sjælland FORORD VækstIndeks 2014 giver et indblik i, hvilke forventninger virksomhederne i Region Sjælland har til de kommende år. Indeksmålingen

Læs mere

Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen

Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 MARTS 2018 Virksomhederne løfter foden lidt fra speederen DI s Virksomhedspanel spår fremgang i 2. kvartal af 2018, men er knap så positive

Læs mere

Rådgivernes internationale aktiviteter

Rådgivernes internationale aktiviteter DI VIDENRÅDGIVERNE - ANALYSE August 2015 Rådgivernes internationale aktiviteter Rådgiverbranchens internationalisering viser sig gennem eksport, udenlandske samarbejder og netværk, etablering af datterselskaber

Læs mere

Danmark er blandt de lande i Europa, der har outsourcet flest arbejdspladser

Danmark er blandt de lande i Europa, der har outsourcet flest arbejdspladser Den 24. september 213 Danmark er blandt de lande i Europa, der har outsourcet flest arbejdspladser En undersøgelse blandt 15 europæiske lande viser, at der ikke outsources særlig mange job fra Europa målt

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

Handelsvirksomhederne er optimistiske

Handelsvirksomhederne er optimistiske Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 JUNI 20 Handelsvirksomhederne er optimistiske DI Handels medlemmer ser positivt på det kommende 3. kvartal 20, hvor forventningerne også generelt er højere

Læs mere

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Michael Meineche mime@di.dk APRIL 2017 DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Dansk økonomi kommer op i et højere gear i andet kvartal 2017, forudser DI s medlemmer. Forventningerne er steget på

Læs mere

Overvejende positive forventninger til 3. kvartal 2011

Overvejende positive forventninger til 3. kvartal 2011 Overvejende positive forventninger til 3. kvartal 2011 DI s konjunkturbarometre for organisationens forskellige brancher er for nyligt kommet på gaden. I store træk melder de forskellige brancher om gode

Læs mere

Dansk Erhvervs Perspektiv

Dansk Erhvervs Perspektiv DANSK ERHVERVS PERSPEKTIV Dansk Erhvervs Perspektiv Analyse, økonomi, baggrund Hver 10. job i Danmark er tilknyttet rådgiverbranchen Resumé Der er stor fremgang i rådgiverbranchen. 2017 var det sjette

Læs mere

SUNDHEDSTILSTANDEN I DANSK ERHVERVSLIV LIGE NU

SUNDHEDSTILSTANDEN I DANSK ERHVERVSLIV LIGE NU Marts, 2012 FSR survey marts 2012 SUNDHEDSTILSTANDEN I DANSK ERHVERVSLIV LIGE NU www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes

Læs mere

RÅDGIVER- BRANCHEN. - En branche i vækst og udvikling

RÅDGIVER- BRANCHEN. - En branche i vækst og udvikling RÅDGIVER- 2019 BRANCHEN - En branche i vækst og udvikling INDHOLDSFORTEGNELSE OM DI RÅDGIVERNE... 1 RÅDGIVERBRANCHEN ER MIDTPUNKT I EN RIVENDE UDVIKLING... 2 RÅDGIVERBRANCHEN I DANMARK ER GANSKE MARKANT...

Læs mere

Pænt omsætningsniveau i engros

Pænt omsætningsniveau i engros Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 SEPTEMBER 20 Pænt omsætningsniveau i engros Omsætningen inden for engroshandlen i årets syv første måneder er 4,3 pct. højere set ift. samme periode sidste

Læs mere

MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET

MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET September 2015 MANGEL PÅ MEDARBEJDERE I HELE LANDET Tre ud af ti virksomheder har inden for det seneste år ledt forgæves efter medarbejdere. Tendensen er forstærket siden 2014, og det sker på et tidspunkt,

Læs mere

Dansk handel hårdere ramt end i udlandet

Dansk handel hårdere ramt end i udlandet Organisation for erhvervslivet April 2010 Dansk handel hårdere ramt end i udlandet AF KONSULENT PEDER SØGAARD, PESO@DI.DK Danske grossister har tabt mere omsætning og haft flere konkurser end engroserhvervet

Læs mere

Engroshandel: Godt 2018 og god start på 2019

Engroshandel: Godt 2018 og god start på 2019 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 APRIL Engroshandel: Godt og god start på Engroshandlen lå godt 3,4 pct. højere i end i, og den positive udvikling er fortsat ind i. De positive takter kan

Læs mere

Engroshandlen fortsætter optur i 2018

Engroshandlen fortsætter optur i 2018 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 MARTS 20 Engroshandlen fortsætter optur i 20 Engroshandlen lå godt 6 pct. højere i 20 end i 20, og den positive udvikling er fortsat ind i 20. De positive

Læs mere

MANAGEMENTRÅDGIVERNES. Analyse af Det Danske Konsulentmarked 2016

MANAGEMENTRÅDGIVERNES. Analyse af Det Danske Konsulentmarked 2016 MANAGEMENTRÅDGIVERNES Analyse af Det Danske Konsulentmarked 2016 Velkommen til Managementrådgivernes (MR) analyse af det danske konsulentmarked 2016. Vi er glade for i år at kunne præsentere en analyse

Læs mere

Serviceerhvervenes internationale interesser

Serviceerhvervenes internationale interesser Serviceerhvervenes internationale interesser RESUME Serviceerhvervene har godt fat i både nærmarkeder og vækstmarkeder. Det viser en undersøgelse blandt Dansk Erhvervs internationalt orienterede medlemsvirksomheder,

Læs mere

B2B-aktivitet bag vækst i beskæftigelsen i serviceindustrien

B2B-aktivitet bag vækst i beskæftigelsen i serviceindustrien D Indsigt Nummer 15 5. oktober 25 B2B-aktivitet bag vækst i beskæftigelsen A f b r a n c h e d i r e k t ø r F r a n k B i l l, f b i @ d i. d k O G Ø K O N O M I S K K O N S U L E N T H A N S U L D A

Læs mere

Engroshandlen gik lidt frem i juli

Engroshandlen gik lidt frem i juli Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 SEPTEMBER Engroshandlen gik lidt frem i juli Engroshandlen fik et fint løft i slutningen af, og har ind i været ret jævn på udviklingen, dog med et lille

Læs mere

Særlig eksportforsikring understøtter danske job

Særlig eksportforsikring understøtter danske job Organisation for erhvervslivet April 2010 Særlig eksportforsikring understøtter danske job AF KONSULENT MARIE GAD, MSH@DI.DK Genforsikringsordningen, der blev vedtaget i kølvandet på Kreditpakken, kan

Læs mere

RÅDGIVERBRANCHEN 2017

RÅDGIVERBRANCHEN 2017 DI ANALYSE RÅDGIVERBRANCHEN 2017 en branche i vækst og udvikling Udgivet af DI Redaktion: Pernille Langgaard-Lauridsen og Sofie Laurentzius Nielsen Tryk: Kailow Graphic A/S ISBN 978-87-7144-120-8 200.08.17

Læs mere

Dårlige finansieringsmuligheder

Dårlige finansieringsmuligheder Januar 213 Dårlige finansieringsmuligheder koster arbejdspladser Af konsulent Nikolaj Pilgaard De sidste to år har cirka en tredjedel af de mindre og mellemstore virksomheder oplevet, at det er blevet

Læs mere

Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder

Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder Organisation for erhvervslivet Januar 21 Stort potentiale for mindre og mellemstore virksomheder på vækstmarkeder Af afsætningspolitisk chef Peter Thagesen, PTH@DI.DK og konsulent Jesper Friis, JEF@DI.DK

Læs mere

Danmark mangler investeringer

Danmark mangler investeringer Organisation for erhvervslivet April 21 Danmark mangler investeringer Af Økonomisk konsulent, Tina Honoré Kongsø, tkg@di.dk Fremtidens danske velstand afhænger af, at produktiviteten i samfundet øges,

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

1. Engroshandlen løftede sig i 2016

1. Engroshandlen løftede sig i 2016 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 MARTS 20 1. Engroshandlen løftede sig i 20 Engroshandlen har igennem 20 haft en positiv fremgang. Omsætningen i 20 landede en smule over niveauet i 20. Den

Læs mere

Revisorbranchens Ekspertpanel. Hvad siger årsregnskaberne fra 2009 om virksomhedernes økonomi?

Revisorbranchens Ekspertpanel. Hvad siger årsregnskaberne fra 2009 om virksomhedernes økonomi? Revisorbranchens Ekspertpanel Hvad siger årsregnskaberne fra 29 om virksomhedernes økonomi? April 21 Hvad siger årsregnskaberne fra 29 om virksomhedernes økonomi? FSR har nu gennemført sin første survey-undersøgelse.

Læs mere

DI ANALYSE BRANCHE ANALYSE Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

DI ANALYSE BRANCHE ANALYSE Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling BRANCHE ANALYSE 2016 Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling SIDE 1 DI RÅDGIVERNES BRANCHEANALYSE 2016 DI RÅDGIVERNES BRANCHEANALYSE 2016 Rådgiverbranchen lever af at skabe værdi for deres kunder

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Jobvækst synes sikker 3. KVARTAL 2011

VÆKST BAROMETER. Jobvækst synes sikker 3. KVARTAL 2011 VÆKST BAROMETER 3. KVARTAL 2011 Jobvækst synes sikker Vækstforventningerne hos de syddanske virksomheder har siden udgangen af 2009 peget opad. Men det har indtil videre ikke ført til mange nye job. De

Læs mere

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder

Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder Organisation for erhvervslivet November 1 Udlandet trækker i danske fødevarevirksomheder AF CHEFKONSULENT LARS ZØFTING-LARSEN, LZL@DI.DK Danske fødevarevirksomheder vil vælge udlandet frem for Danmark

Læs mere

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK kreative kompetencer BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK Tema Kreative kompetencer Udbud Beskæftigelse Værditilvækst Iværksætteri Uddannelse Efterspørgsel Kreative kompetencer.indd 1 16-02-2011 16:23:15

Læs mere

Virksomhedernes forventninger på nulpunktet

Virksomhedernes forventninger på nulpunktet Juni Virksomhedernes forventninger på nulpunktet AF KONSULENT NIKOLAJ PILGAARD, NIPI@DI.DK Tilbage til nulpunktet. Sådan kan virksomhedernes forventninger til sommermånederne bedst karakteriseres. Efter

Læs mere

Vækstbarometer. Internationale medarbejdere. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Internationale medarbejdere. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Internationale medarbejdere Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden

Læs mere

Mere salg i slankere videnerhverv

Mere salg i slankere videnerhverv Mere salg i slankere videnerhverv INDLEDNING De videntunge erhverv udgør en væsentlig del af økonomien og beskæftigelsen. Både i sin egen voksende størrelse, men især som en afgørende katalysator for innovation

Læs mere

SURVEY. Sundhedstilstanden i dansk erhvervsliv APRIL

SURVEY. Sundhedstilstanden i dansk erhvervsliv APRIL Sundhedstilstanden i dansk erhvervsliv SURVEY APRIL 2015 www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetagerside revisorernes 1 af 13 interesser

Læs mere

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal 87% 23% VI udvikler Redegørelsen sammenfatter oplysninger om de erhvervs- og beskæftigelsesmæssige udviklingstendenser

Læs mere

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Konkurstallet for december 2017 slog alle rekorder, hvilket bidrog væsentligt til, at antallet af konkurser i andet halvår 2017 ligger 21,5

Læs mere

Virksomheder har større fokus på alternativer til afskedigelser

Virksomheder har større fokus på alternativer til afskedigelser Organisation for erhvervslivet December 29 Virksomheder har større fokus på alternativer til afskedigelser AF ØKONOMISK KONSULENT ULLA SILBYE, USI@DI.DK De danske virksomheders forventninger til beskæftigelsen

Læs mere

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017 33 pct. færre konkurser i 1. kvartal 217 Det seneste år er antallet af konkurser herhjemme faldet med næsten 7 svarende til et fald på 33 pct. Samtidig udgør aktive virksomheder, hvor der er høj omsætning

Læs mere

Bekymrede virksomheder: Trusler mod væksten fra nær og fjern

Bekymrede virksomheder: Trusler mod væksten fra nær og fjern Johan Mathiesen Dam, konsulent jomd@di.dk, 5213 2337 JANUAR 2019 Bekymrede virksomheder: Trusler mod væksten fra nær og fjern Danske virksomheders vækst og udvikling trues nu både af nedgang i USA og Kina

Læs mere

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 2. KVARTAL 216 4. oktober 216 I deres seneste rapport om Grønlands økonomi forudsiger Økonomisk Råd, at den negative BNP-vækst i 212-214 vendte til en

Læs mere

Store muligheder for eksportfremme til MMV er

Store muligheder for eksportfremme til MMV er Januar 2014 Store muligheder for eksportfremme til MMV er Af chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk og chefkonsulent Marie Gad, msh@di.dk De mindre og mellemstore virksomheder står for en begrænset del

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002 Erhvervslivets forskning og udvikling Forskningsstatistik 2002 Dansk Center for Forskningsanalyse Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2002 Statistikken er udarbejdet af:

Læs mere

Større lyst til at investere hos fødevarevirksomhederne i 2018

Større lyst til at investere hos fødevarevirksomhederne i 2018 Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 2128 699 FEBRUAR 18 Større lyst til at investere hos ne i 18 Fødevarevirksomhederne vil skrue op for investeringerne i 18. Den stigende investeringslyst er blandt

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2016

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2016 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og -service 83,8 mia. kr., hvilket er et fald i forhold til 215 på 1,1 pct. Eksporten af energiteknologi udgjorde 11,8 pct.

Læs mere

Engroshandlen oplever fremgang

Engroshandlen oplever fremgang Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 DECEMBER Engroshandlen oplever fremgang Engroshandlen ligger 7 pct. højere i end i 26, når der ses på perioden januar til oktober. Beskæftigelsen følger

Læs mere

Danske virksomheders investeringer. Analyse af danske virksomheders investeringer. Tema 1: Danske virksomheders investeringer

Danske virksomheders investeringer. Analyse af danske virksomheders investeringer. Tema 1: Danske virksomheders investeringer Analyse af danske virksomheders investeringer Danske virksomheders investeringer Tema 1: Danske virksomheders investeringer To af tre danske virksomheder investerer i Danmark Investeringer drives af større

Læs mere

SMV er forventer fortsat fremgang, men sakker bagud i investeringer

SMV er forventer fortsat fremgang, men sakker bagud i investeringer Claus Aastrup Seidelin, seniorchefkonsulent clas@di.dk, 2779 6422 JANUAR 19 SMV er forventer fortsat fremgang, men sakker bagud i investeringer Små og mellemstore virksomheder (SMV er) 1 venter fortsat

Læs mere

DI: Øget fokus på omkostninger koster danske arbejdspladser

DI: Øget fokus på omkostninger koster danske arbejdspladser Den 25. oktober 2011 DI: Øget fokus på omkostninger koster danske arbejdspladser En ny undersøgelse fra DI viser, at omkring hver fjerde virksomhed har oprettet arbejdspladser i udlandet de seneste to

Læs mere

Engroshandlen fint fra start i 2017

Engroshandlen fint fra start i 2017 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 JUNI 2 Engroshandlen fint fra start i 2 Engroshandlen fortsatte den positive trend fra 2 ind i de første måneder af 2. Omsætningen har dog fået et lille

Læs mere

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 3. KVARTAL 216 16. december 216 Der er mange tegn på, at den grønlandske økonomi er i højkonjunktur. Fiskeriet, byggeriet og servicevirksomhederne har

Læs mere

Det fleksible arbejdsmarked og en god uddannelse hjælper i krisetider

Det fleksible arbejdsmarked og en god uddannelse hjælper i krisetider Organisation for erhvervslivet oktober 2009 AF ØKONOMISK KONSULENT JENS ERIK ZEBIS, JEZS@DI.DK De fleste er kun ledige ganske kortvarigt. Det fleksible danske arbejdsmarked og god uddannelse øger mulighederne

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 1. kvartal 2018 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Det seneste år er beskæftigelsen i Region Midtjylland steget med cirka.00 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere eller

Læs mere

Fremgang i virksomhedernes forventninger efter mørkt efterår

Fremgang i virksomhedernes forventninger efter mørkt efterår April 2012 Fremgang i virksomhedernes forventninger efter mørkt efterår KONSULENT NIKOLAJ PILGAARD, NIPI@DI.DK Virksomhederne forventer svag fremgang i omsætning og indtjening i 2. kvartal 2012. Beskæftigelsen

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 3 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder

Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder Flad eksport og indenlandsk salg SMV erne i stærk vækst på de globale markeder Eksporten er tilbage på niveauet fra før finanskrisen, men det umiddelbare opsving fra 2010 til starten af 2012 er endt i

Læs mere

Hvornår slutter krisen, og hvad kommer der bagefter?

Hvornår slutter krisen, og hvad kommer der bagefter? hvad kommer der Har verdenshandelen nået bunden? Summen af eksport og import i verden Juli 2008=100 Juli 2008=100 110 110 100 90 80 70 60 50 40 30 Verdenshandelen i mængder Verdenshandelen i løbende priser

Læs mere

SMV-Konjunkturvurdering april 2008

SMV-Konjunkturvurdering april 2008 SMV-Konjunkturvurdering april 2008 OM HÅNDVÆRKSRÅDET Håndværksrådet arbejder for at sikre små og mellemstore virksomheder de bedste betingelser for vækst og udvikling. Vi tager os af små og mellemstore

Læs mere

RÅDGIVER- BRANCHEN. - En branche i vækst og udvikling

RÅDGIVER- BRANCHEN. - En branche i vækst og udvikling RÅDGIVER- 2019 BRANCHEN - En branche i vækst og udvikling OM DI RÅDGIVERNE DI Rådgiverne er rådgivervirksomhedernes branchefællesskab i DI. Vores ca. 650 medlemmer er fordelt på 11 delbrancher; herunder

Læs mere

Samarbejde giver ny viden og nye kunder

Samarbejde giver ny viden og nye kunder 2. februar 2007 Samarbejde giver ny viden og nye kunder Strategisk samarbejde. Et flertal af virksomhederne i Region Midtjyllands vækstpanel Det Midtjyske Vækstlag angiver, at samarbejde med andre virksomheder

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE 2017 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI OG -SERVICE I var Danmarks eksport af energiteknologi og service 85 mia. kr., hvilket er en stigning i forhold til 216 på 1,5 pct. Energiteknologieksporten udgjorde 11,1 pct.

Læs mere

Virksomhedernes outsourcing skifter karakter

Virksomhedernes outsourcing skifter karakter ANALYSE Virksomhedernes outsourcing skifter karakter Danske virksomheder har udnyttet mulighederne ved en international arbejdsdeling, så de eksempelvis kan outsource til udlandet. Det kan være forbundet

Læs mere

Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning

Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning Johan Mathiesen Dam, konsulent jomd@di.dk, 5213 2337 JULI 2019 Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning Selvom det internationale opsving befinder sig på usikker grund, har DI

Læs mere