Rækkefølgen af de valgte emner er tilfældig og ikke udtryk for nogen prioritering.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rækkefølgen af de valgte emner er tilfældig og ikke udtryk for nogen prioritering."

Transkript

1 PTO s Hovedbestyrelses skriftlige årsberetning PTO s Hovedbestyrelse fremlægger hermed en kommenteret gennemgang af nogle af de områder og de initiativer, der har dannet baggrund for PTO s arbejde i foreningsåret. Beretningen er i sagens natur ikke udtømmende, og skal ses i sammenhæng med den under den ordinære generalforsamling lørdag den 7. november 2015 aflagte mundtlige beretning. Rækkefølgen af de valgte emner er tilfældig og ikke udtryk for nogen prioritering. PTO s Hovedbestyrelse har afholdt 7 møder i foreningsåret. Bestyrelsen består af 6 medlemmer. Arbejdet i hovedbestyrelsen har været meget konstruktivt og alt er foregået i en positiv og engageret atmosfære. --- Ny Regering I foråret 2015 fik landet en ny regering. Set ud fra en tandlægelig og tandsundhedsmæssig vinkel en lykkelig ting. Ingen regering i lang tid har indført så mange forringelser inden for voksentandplejen som den S-ledede Thorning-Schmidt regering. De værste indgreb kom i 2012 og 2013, hvor i alt næsten 300 mio. kr. med et pennestrøg blev fjernet fra tilskudsrammen. Alt sammen på et, set fra tandlægelig side, yderst tvivlsomt fagligt grundlag. Og som efter bl.a. PTO s opfattelse ikke kan undgå at gå ud over borgernes tandsundhed og medføre en stigende brugerbetaling. Men vore advarsler blev overhørt. Der skulle bruges penge under Finanslovsforhandlingerne til bl.a. overfyldte fængsler og pengene er lige gode uanset hvor de kommer fra synes finansminister Corydon at mene. Og ingen sundhedsminister der gerne vil beholde sit job siger ham i mod. Men det gjorde Enhedslisten, der fik tilført tandpleje for socialt udsatte 180 mio kr. Mere herom senere. Ultimo 2014 kom der, efter et langt tilløb, en ny tandlægeoverenskomst, der trådte i kraft 1. april Også mere om den senere, men det er vel ikke at gå for vidt, hvis man postulerer, at den tydeligt bærer Corydons fingeraftryk. Han sendte simpelthen Danske Regioner i byen med et bundet mandag ved tidligere under forhandlinger med dem at slå fast, at de senere overenskomstforhandlinger skulle holde sig inden for en udgiftsneutral ramme. Det skete da også. Og det gik endda værre endnu. Mere herom nedenfor.

2 Uanset partifarve må man konkludere, at den forrige regering var patienter og tandlæger et dyrt bekendtskab. Borgernes tandsundhed havde ikke deres bevågenhed og de gik efter voksentandplejen, når de fik muligheden for det. Konsekvenser i form af større ulighed, større brugerbetaling og forringet tandsundhed var prisen, der måtte betales. Også selv om man i sin tid gik til valg på bl.a., at brugerbetalingen ikke måtte sige. Men man som bekendt et standpunkt, indtil man tager et nyt. En smal Venstre-regering tog over. Om det kommer til at betyde nogen forskel må tiden vise. Partiets daværende sundhedsordfører blev sundhedsminister og hun var før valget tilhænger af fri valg. Bl.a. i valg af tandlæge for de 0-15 årige. Men hun var heller ikke afvisende overfor fleksible ejerforhold. Og mens dette skrives pågår der en livlig lobbyvirksomhed på Christiansborg, hvor repræsentanter for bl.a. kapitalfonde forsøger at sparke den dør ind, at ejerskab af tandlægeklinikker er forbeholdt tandlæger. Så vidt det vides lytter Venstre og sundhedsministeren til argumenterne for på trods af, at det i så fald udelukkende bliver profithensyn, der bliver afgørende for drift af klinikker. Ingen kapitalfond tager noget som helst hensyn til tandsundhed og nærhed i patientbehandling. Kun ønsket om overskud og profit kommer til at drive værket og klinikdriften. For PTO at se ikke nogen ønskværdig udvikling. Men ellers er det begrænset, hvad V-regeringen har afsløret af planer for tandplejen. I næste års beretning er vi antagelig klogere? Ny tandlægeoverenskomst Den var undervejs længe. Men 1. april 2015 kom der en ny tandlægeoverenskomst. Af mange beskrevet som den værste nogensinde og det siger som bekendt ikke så lidt. Efter beskæringer i tilskud til tandrensninger i 2013 og yderligere til KDF blev der fjernet ca. 300 mio. kr. fra tilskudsrammen. Den gik fra ca mio. kr. til ca mio. kr. Der er for PTO at se ingen tvivl om, at den nedsatte ramme overskrides. Og måske med flere hundrede mio. kr. Bl.a. som følge af implementeringen af de nationale kliniske retningslinjer. Det blev også gjort gældende under forhandlingerne med Regionerne, men finansminister Corydon havde sendt dem i byen med et bundet mandat, der hed stort set ingen regulering af den i forvejen beskårne ramme. Lidt faldt der dog af således at den samlede ramme for 2016 kommer til at lyde på ca. 1,3 mia. kr.

3 Men smulerne kan være dyrt betalte. Bl.a. ved at der modregnes i 2016 og de følgende år i kommende tilskud, hvis rammen ikke overholdes. Aftalen gælder for en overskridelse på op imod 150 mio. kr., hvoraf tandlæger skal bære halvdelen. En beløbsmæssig risiko der skønnes til kr. pr. klinikejer. Men hermed slutter elendigheden ikke. Tandlæger skal også selv bære udgiften til ITomkostninger ved implementering af de nationale kliniske retningslinjer for henholdsvis paradentose og regelmæssig indkald. Og sluttelig blev det også indført gældende for 2016, at afvigelsesprocenten i tandlægeoverenskomstens kontrolbestemmelser nedsættes fra 40 til 25%. Som nævnt indledningsvis en ringe overenskomst, der allerede har givet mange tandlæger en ansigtsfarve, der ligner den røde, som nogle af patienterne skal placeres i ved første besøg efter den nye overenskomst ikrafttræden. PTO har kritiseret overenskomsten og de allokerede midler. Hvordan er det muligt skråsikker at lægge sig fast på en given økonomi, når man ikke kender antallet af patienter i rød, grøn eller gul kategori? Hvor mange skal have IFB og fokuseret undersøgelse (FU). Og hvad med udviklingen i antallet af PA-ydelser? En diagnose der er i hastig udvikling. Udviklingen i resten af 2015 og første halvår 2016 bliver meget vigtig for tandlæger og vore patienter. PTO følger den tæt. Vi håber det bedste, men frygter det værste. Tandpleje for udsatte For at par år siden blev der afsat 180 mio. kr. til tandpleje af socialt udsatte (lov om aktiv socialpolitik 82a). Et fint, sympatisk og socialt ansvarligt initiativ der imidlertid ikke har virket efter hensigten og de afsatte midler slet ikke anvendt. Bl.a. fordi samfundets laveste ikke har til egenbetalingen. Og slet ikke hvis man er over 25 år, hvor der skal udredes 35% af behandlingen udover 600 kr. i startbeløb, som gælder for alle. Politikerne var med på en ændring i 2014 i bestræbelserne på at sætte skub i projektet, men endte med en, der rigtig battede noget, idet den værste hurdle, egenbetalingen, fastholdes. Der er derfor ikke de store forventninger til, at et ellers godt initiativ får den skæbne, som det havde fortjent.

4 Klagesagssystemet Klagesagssystemet inden for tandplejen har fået et servicecheck. Og det bestod. Et system der er second-to-none og betydeligt bedre end Patientombuddet. Bl.a. ved at klagen både bliver behandlet med mulighed for hel eller delvis tilbagebetaling. Men der klages ikke i nævneværdig grad over tandlæger. Alle undersøgelser viser, at patienterne er ganske godt tilfredse med deres danske tandlæge, som de har stor tillid til. Og det kan de også roligt have. Den faglige og etiske niveau er højt blandt danske tandlæger. Og der ydes generelt en høj service på klinikker med moderne udstyr placeret i indbydende omgivelser. Fra tillid til tilsyn Men en ting er patienterne. Noget andet er måske myndighederne. Læs Sundhedsstyrelsen. På baggrund af uheldige episoder blandt læger og en psykiater mærker tandlæger nu også en skærpet opmærksomhed. De uheldige sager og Sundhedsstyrelsens passivitet har affødt en reaktion fra politikerne. Dels ved at rense ud i Sundhedsstyrelsens top. Dels ved at skride mere og tidligere ind, således at de uheldige sager undgås, Alt sammen i patientsikkerhedens gode navn. Kontrol og tilsyn er noget som alle autoriserede sundhedspersoner, og altså også tandlæger, derfor må regne med øget fokus på i tiden fremover. Dels ved at der er nyansat tandlæger i Sundhedsstyrelsen til at forestå et forstærket opsøgende beredskab, der ikke først skal reagere, når skaden er sket, men inden den sker. Det der med et fint ord hedder proaktiv. Ældre kolleger har også mærket pisken. Bl.a. ved som 75-årige at skulle stille med 8 fejlfrie journaler som betingelse for at få tilladelse til fortsat selvstændig virke. Diskrimination mener flere af de ældre kolleger. Men yngre tandlæger mærker også, at Sundhedsstyrelsens tidligere tillid nu er afløst kontrol og tilsyn. Ikke mindst ved journalføring, hvor følelsen er, at der slås hårdt ned på den mindste fejl. Og enhver ansat i Sundhedsstyrelsen kan til enhver tid finde en journal eller to, der kan udsættes for kritik. Løsningen er mere omhyggelighed ved journalføring, siger Sundhedsstyrelsen. Men hvem har fornøjelse af det udover, ja Sundhedsstyrelsen, spørger mange? Og hvordan skal de stadigt strammere krav honoreres, når tilskudsrammen til stadighed barberes ned?

5 Det er spørgsmål, som mange gode kolleger og også PTO stiller, men uden at få svar. Økonomi og tilskud er ikke vort bord, siger Sundhedsstyrelsen. Det er ikke os, der laver reglerne, siger Danske Regioner. Tilbage står en nogle gange lidt desillusioneret tandlæge. Hvem sagde Kafka? LSU og gratisydelser Service betyder meget for en hver virksomhed. Også tandlæger. Og vore patienter påskønner, at vi nogle gange yder en ekstra service i form af ekstra god behandling. Når vi taler overenskomstaftalte ydelser er der dog visse begrænsninger. Og PTO er heller nogen fortaler for, at tandlæger ikke skal følge de aftaler og de priser, der er aftalt i tandlægeoverenskomsten. Men nogle gange kan det være rimeligt at gradbøje et rigidt system og måske undlade at kræve honorar for alle 14 tandrodsrensninger. Selvsagt uden samtidig at afkræve Regionen patienttilskuddet. Det er noget, som vore patienter værdsætter. Og som har fungeret fint i mange år. Det var derfor med nogen forbavselse, at vi i efteråret i 2014 fra Tandlægeforeningen skulle høre, at det nu ikke længere var tilladt ifølge en afgørelse truffet i LSU. Der måtte ikke foræres nogen overenskomstbaseret ydelse bort. PTO mente, at TF gik for vidt i deres fortolkning af afgørelsen og LSU bekræftede da også på vor forespørgsel, at der ingen ændring var i den hidtidige praksis Det tog PTO til efterretning. Men det kneb mere med Tandlægeforeningen. På dette sted skal det derfor slås fast, at det stadig er muligt i særlige tilfælde at forære en ydelse eller to til patienten, forudsat man ikke samtidig opkræver patienttilskuddet men at udgangspunktet selvsagt er, at tandlægeoverenskomstens priser og tilskud skal overholdes. Der lægges med denne fortolkning naturligvis ikke op til nogen udhulning af overenskomsten og tandlæger har som udgangspunkt et yderst rimeligt krav på at få fuldt honorar for det udførte arbejde. Men ingen regel uden undtagelse. Og PTO har tiltro til, at den enkelte tandlæge er i stand til at trække grænsen ude på klinikkerne fremfor at få det trukket ned over hovedet fra Amaliegade.

6 Tandlægeuddannelsen I sidste års beretning omtalte vi de udfordringer tandlægeskolerne står i med fortsatte krav om besparelser. Besparelser der ikke kan undgå at gå ud over de studerende og dermed uddannelsens kvalitet. Flere klinikejere mener, at de allerede kan mærke resultatet heraf med nyuddannede tandlæger, der bl.a. ikke har samme praktiske erfaring som tidligere. En erfaring privat praksis er nødt til at give dem. Det giver nogle gange anledning til drøftelser ansat og klinkejer imellem, fordi førstnævnte selvsagt gerne vil have en aflønning, som de har hørt nyuddannede før dem har oppebåret. Et ønske klinikejere ikke altid føler sig i stand til at honorere, fordi tiderne er anderledes og de unges praktiske parathed i privat praksis ikke er den sammen som tidligere. Konkret har det medført, at man i kontraktstatistikkerne kan konstatere en nedadgående tendens i provisionens størrelse % er i dag ikke usædvanligt for en nyuddannet. I bestræbelserne på at gøre noget ved især de manglende praktiske færdigheder er PTO sammen med Tandlægeforeningen og DOFT for at hjælpe skolerne og dermed de studerende for at få standset udhulningen af grundlaget for uddannelsen. Herunder være med til at opstille standarder og krav til praksisrelevante arbejdsområder. Men det er op ad bakke. Og den nye Regeringen holder foden på bremsen ved at varsle yderligere mia-store besparelser på uddannelsessektoren. Lidt uforståeligt for mange. I mangel af råstoffer og andre naturskabte værdier har vi i Danmark næsten kun know-how, særlige færdigheder og en god uddannelse som kompetencer i konkurrencen med andre lande. Men det er en svær øvelse og i hvilket omfang bestræbelserne medfører et for uddannelsen og forhåbentlig også privat praksis positivt resultat er p.t. for tidligt at sige. Udover mere kvalitet i uddannelsen og flere midler hertil ønsker PTO også et større optag på studiet. De næste år skønner Sundhedsstyrelsen, at antallet af tandlæger vil falde med ca Derfor skal der efter PTO s opfattelse årligt uddannes flere end de ca. 120, der samlet har bestået eksamen de seneste mange år. Ellers er der risiko for, at tandlæger ikke bliver i stand til at varetage den rolle som klinikkens gatekeeper også i fremtiden, som Sundhedsstyrelsen ellers er enig i ligger hos tandlægen.

7 Drift og salg af klinik På trods af attack fra ikke mindst den tidligere regering er det lykkes privat praksis at holde snuden oven vande. Men ikke alle klinikker har lige god lønsomhed. En del af måtte indskrænke og spare. Krisen har kradset lidt. Især i de store byer. Lidt længere inde i landet er det noget bedre. Men de fleste mærker det, når der fjernes 300 mio. kr. i tilskud til tandpleje. Og en speget tandlægeoverenskomst har ikke bidraget til humøret. Nogle har fremskyndet salg af klinikken. Og der har været ganske godt gang i salget efter nogle års stilstand. Priserne på klinikkerne er stadig ikke noget, der sikrer en sorgløs pensionisttilværelse. Men faldet synes standset og priserne på goodwill stabiliseret. Så langt så godt. Men det er stadig fornuftigt i god tid forinden at planlægge hel eller delvist salg. Der er mange gode rådgivere, der kan hjælpe med særlig indsigt i de for privat tandlægepraksis gældende udfordringer. Tandlægeforeningen og De Offentligt Ansatte Tandlæger PTO har som netop nævnt samarbejdet med TF og DOFT om tandlægeskolernes situation. Med TF har vi også haft andre snitflader, som vi har holdt hinanden orienteret om. DOFT skifter mens dette skrives navn til ATO. Ansatte Tandlægers Organisation. Angiveligt i bestræbelserne på at søge medlemsopbakning andre steder end på de offentlige klinikker. De lægger dog ikke skjul på, at de også dermed byder sig til som den ansatte søjle i en evt. fælles tandlægeforening for alle tandlæger. PTO & vore allierede Privat praksis og voksentandplejen har måttet stå model til meget under den forrige regering. En ny er kommet til, men hvad fremtiden bringer er svært at spå om. Der kan næsten ikke tages mere i tilskud til tandpleje så måske bliver den kommende kamplads ejerskab af tandlægeklinikker. Hidtil har det været forbehold tandlæger hvad angår den bestemmende indflydelse, hvis der samtidig skal drives klinik med tilskud fra Regionen. Den nye Regering bliver ifølge det oplyste præsenteret for fordelen herved af bl.a. interesserede kapitalfonde. En uheldig udvikling i vor optik. Jagten på profit bliver i så fald drifkraften og nærheden i tandplejen bliver glemt. PTO er klar til at kæmpe imod og vi mener også, at have argumenterne for vor sag. Men vi kan ikke gøre det alene. Derfor er det rart stadig at have gode alliancer og faglige fællesskaber at trække på. Jo flere vi er og det gælder også medlemsopbakningen til PTO, jo stærkere står vi.

8 PTO s økonomi og regnskab Der henvises til ekstrakt af årsregnskab/-rapport på de følgende sider og til samme in extenso på PTO s hjemmeside Organisationens økonomi er sund. Og meget, meget mere Der er ikke plads til omtale af alle de områder PTO og organisationens bestyrelse har ageret indenfor i foreningsåret. Herom henvises bl.a. til referater fra bestyrelsens møder, der er tilgængelige for alle PTO s medlemmer på organisationens hjemmeside, nyhedsbreve samme sted, PTOrientering og Praktiserende Tandlæger. Afslutning Denne beretning er udarbejdet 15. september 2015 af PTO s hovedbestyrelse, og der indgår ikke forhold herefter heri. Den skriftlige beretning skal ses som en helhed, men er ikke udtømmende for årets aktiviteter. Den skal derudover ses i sammenhæng med den mundtlige beretning, der aflægges under PTO s generalforsamling lørdag den 7. november kl på Admiral Hotel, København. --- Beretninger fra udvalg og evt. arbejdsgrupper: Børnetandplejeudvalget : Den januar 2015 blev der igen afholdt kursus på Hotel Legoland i Billund. I år med det højeste deltagerantal siden kursets start. I alt deltog 99 personer, heraf 21 tandplejere. Kurset fik en flot evaluering for såvel det faglige, som det sociale indhold. Kursusprogrammet havde følgende indhold: - Spiseforstyrrelser v/ sygeplejerske Pernille Honore`Ungermann. - Kliniske retningslinjer, BUT overenskomsten v/ formand for KFU Søren Bach- Petersen for tandlægerne. - Hvordan identificerer jeg rettidig børn, som bør henvises til nærmere undersøgelse for evt. ortodontisk behandlingstilbud?v/ spec. tdl. Lisbeth Nielsen for tandplejerne. - Malokklusionsdiagnostik-en integreret del af den kliniske undersøgelse v/ spec. tdl. Lisbeth Nielsen. - Værd at vide v/ tandlæge Dorthe B. Madsen og tandlægekonsulent Torben Andersen.

9 - Er der hul igennem v/ forfatter, cand. mag. og lektor Ann E. Knudsen. - Dento-alveolære traumer diagnostik, behandling og komplikationer v/ spec. tdl. Jan Tagesen. - Ordet er frit for tandlægerne. - Erfaringsudveksling for tandplejerne. Udvalget arbejder på at få næste års kursusprogram på plads, og invitationerne vil som sædvanlig blive udsendt i løbet af efteråret. Kurset finder sted: januar 2016 på Hotel Legoland i Billund. OBS! Børnetandplejeudvalget har valgt til kurset i 2016 også at invitere de betroede klinikassistenter, som de enkelte klinikker har opgraderet til at indgå i behandlingen af børn og unge. Vi håber selvfølgelig, at mange tidligere deltagere igen vil tage turen til Billund i starten af det nye år og forhåbentlig også vil fortælle kollegaer om Billundkurset, hvor der ud over det faglige er mulighed for at udveksle erfaringer med de mange kolleger, der stadig behandler børn og unge i privat praksis. Udvalget har fået to nye medlemmer. Sabine Lauge Olsen, praktiserende tandlæge i Havdrup og Lasse Færch, ansat tandlæge på Mors. Begge har deltaget i vores planlægningsmøde i maj i år, og begge har påtaget sig opgaver som de øvrige medlemmer i udvalget. Jeg vil igen her benytte lejligheden til at ønske Sabine og Lasse velkommen i vores lille udvalg. Udvalget består nu af: Lars Israelsen (formand), Lene Rudfeld, Mai Ankerstjerne, Henning Nyholm Jensen, Torben Andersen, Søren T. Poulsen, Sabine Lauge Olsen og Lasse Færch. Redaktions- informations- og kontraktudvalget. Udvalget monitorerer udgivelsen af PTOrientering og Praktiserende Tandlæger. To af PTO s mest eftertragtede aktiver. Derudover forestår udvalget udarbejdelse af de kontrakter, foldere og andet informationsmateriale, som PTO tilbyder praktiserende tandlæger, jf. Enten gratis eller til kostpris. En oversigt findes på PTO s hjemmeside, arbejder udvalget også med løbende, således at hjemmesiden hele tiden fremstår opdateret og med en markant profil som privat tandlægepraksis talerør overfor omverdenen. Primært vore medlemmer.

10 Udvalget arbejder videre fremover med andre aktiviteter og tilbud til privat tandlægepraksis og er meget modtagelig for medlemshenvendelser om emner udvalget med fordel kan tage op og som har interesse for den samlede tandlægestand. Kontakt PTO s sekretariat herom. Udvalget består af: Allan Bo Svendsen, formand, Peter Kaihøj, ansvarshavende redaktør, Jens Olav Holm Christensen, Søren Toxværd Poulsen og Karsten P. Larsen. Kursus- og markedsføringsudvalget: Udviklingen af attraktive kurser, gå-hjem-møder og konferencer er det ene af udvalgets primære fokusområder. Tilbud og aktivitetskoncepter der markedsfører og/eller orienterer om privat praksis, tandpleje og tandlæger er det andet. Kurserne er udviklet for såvel tandlæger som klinikkens personale. Efterspørgslen viser, at teamkurser, hvor alle personalekategorier deltager har vist sig at være betydelig. Derfor bliver der i væsentligt omfang lagt vægt på sådanne. Blandt årets kurser har følgende været udbudt: Akut medicin Sygdom og fravær - hvad er reglerne? Periimplantitis Farmakologi i privat praksis Kurserne er meget søgte af både tandlæger og det øvrige team, som også just er målgruppen. Udover et fagligt input lægger udvalget også vægt på en hyggelig aften, hvor nærvær og det sociale dyrkes. Udvalget består af: Birgitte Pram Poulsen, Henning Nyholm og Marianne Aamann.

Referat fra 4. ordinære bestyrelsesmøde 2014/2015.

Referat fra 4. ordinære bestyrelsesmøde 2014/2015. Referat fra 4. ordinære bestyrelsesmøde 2014/2015. År 2015 den 27. maj blev der på i Tandlægernes Hus, Amaliegade 17, 1256, København afholdt det 4. ordinære bestyrelsesmøde 2014/2015 i Praktiserende Tandlægers

Læs mere

Voksentandplejeoverenskomsten afløses den 1. juni 2018 af lovgivning, som vi endnu ikke kender det fulde omfang af.

Voksentandplejeoverenskomsten afløses den 1. juni 2018 af lovgivning, som vi endnu ikke kender det fulde omfang af. Voksentandplejeoverenskomsten afløses den 1. juni 2018 af lovgivning, som vi endnu ikke kender det fulde omfang af. Kære ATO-medlem Forhandlingerne mellem Tandlægeforeningens klinikejere og Danske Regioner

Læs mere

Rækkefølgen af de valgte emner er tilfældig og ikke udtryk for nogen prioritering.

Rækkefølgen af de valgte emner er tilfældig og ikke udtryk for nogen prioritering. PTO s Hovedbestyrelses skriftlige årsberetning 2012-13. PTO s Hovedbestyrelse fremlægger hermed en kommenteret gennemgang af de områder og de initiativer, der har dannet baggrund for PTO s arbejde i foreningsåret.

Læs mere

FORSTÅ OMBUDSMANDSSAGEN

FORSTÅ OMBUDSMANDSSAGEN FORSTÅ OMBUDSMANDSSAGEN Denne pjece fortæller om baggrunden for og forløbet i sagen om en rapport fra Sundhedsstyrelsen, der blev ændret. Sagen handler om Tandlægeforeningens klage til Ombudsmanden over

Læs mere

Tandlæger: Regeringen har undervurderet behov for tandpleje

Tandlæger: Regeringen har undervurderet behov for tandpleje Tandlæger: Regeringen har undervurderet behov for tandpleje 27. maj 2016 kl. 1:00 0 kommentarer (Praktiserende Tandlægers Organisation) DEBAT: I jagt på besparelser har politikerne overvurderet danskernes

Læs mere

KURSER 04.02.2014. Kære venner og kolleger.

KURSER 04.02.2014. Kære venner og kolleger. 04.02.2014 Kære venner og kolleger. Først et forsinket godt nytår og tak for det gamle. PTO s bestyrelse er igen kommet i arbejdstøjet efter vores generalforsamling d. 2. november, og jeg vil gerne lige

Læs mere

Kære kreds- og udvalgsmedlemmer. Hermed 2. nyhedsbrev 2015-2016. Indhold:

Kære kreds- og udvalgsmedlemmer. Hermed 2. nyhedsbrev 2015-2016. Indhold: Kære kreds- og udvalgsmedlemmer. Hermed 2. nyhedsbrev 2015-2016. Indhold: Overenskomsten med Regionerne Overenskomst vedr. BUT og omsorgstandplejen Erhvervsbegrænsende klausuler Interessevaretagelse for

Læs mere

Rækkefølgen af de valgte emner er tilfældig og ikke udtryk for nogen prioritering.

Rækkefølgen af de valgte emner er tilfældig og ikke udtryk for nogen prioritering. PTO s Hovedbestyrelses skriftlige årsberetning 2013-14 PTO s Hovedbestyrelse fremlægger hermed en kommenteret gennemgang af nogle af de områder og de initiativer, der har dannet baggrund for PTO s arbejde

Læs mere

Praktiserende Tandlægers Organisation. Klinikejernes organisation

Praktiserende Tandlægers Organisation. Klinikejernes organisation Praktiserende Tandlægers Organisation Klinikejernes organisation PTO varetager dine interesser Gennem medlemskabet af PTO får du en professionel og allieret partner, som har indsigt i din dagligdag på

Læs mere

Vejledning til tillægsaftale til praksisoverenskomsten om udvidelse af alderskategorierne for let til moderat angst og depression

Vejledning til tillægsaftale til praksisoverenskomsten om udvidelse af alderskategorierne for let til moderat angst og depression Vejledning til tillægsaftale til praksisoverenskomsten om udvidelse af alderskategorierne for let til moderat angst og depression Fra 1. juli bliver det muligt for langt flere at få en henvisning til psykologbehandling

Læs mere

F O R R E T N I N G S O R D E N. for. PTO s bestyrelse & forretningsudvalg

F O R R E T N I N G S O R D E N. for. PTO s bestyrelse & forretningsudvalg F O R R E T N I N G S O R D E N for PTO s bestyrelse & forretningsudvalg Nedenstående reguleringsgrundlag for PTO s forretningsorden omfatter såvel forretningsudvalget (FU), som bestyrelsen. Under det

Læs mere

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen

Februar 2011. Der deltog i alt ca. 20 medlemmer i generalforsamlingen Februar 2011 REFERAT AF GENERALFORSAMLING I FORBINDELSE MED SELSKABETS ÅRSKURSUS Fredag den 28. januar 2011, kl. 16.30 Hotel Nyborg Strand, Østerøvej 2, 5800 Nyborg Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens

Læs mere

Kopi fra DBC Webarkiv

Kopi fra DBC Webarkiv Kopi fra DBC Webarkiv Kopi af: Anders Klebak : Nye tilskud til kontanthjælpsmodtagere møder kritik : fuld af huller Dette materiale er lagret i henhold til aftale mellem DBC og udgiveren. www.dbc.dk e-mail:

Læs mere

Helkeramik og cementering med Jacob Slavensky.

Helkeramik og cementering med Jacob Slavensky. Kursus 1 Helkeramik og cementering med Jacob Slavensky. Vi har alle hørt om, hvor pæne restaureringer vi kan lave med helkeramik. Vi har også alle hørt om, hvor besværligt det er med præparation, aftrykstagning,

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde mandag d. 9. marts og 10. marts 2015 på Ruthsvej 11, Løkken

Referat af bestyrelsesmøde mandag d. 9. marts og 10. marts 2015 på Ruthsvej 11, Løkken BLÆREKRÆFTFORENINGEN LOKALFORENING JYLLAND. Referat af bestyrelsesmøde mandag d. 9. marts og 10. marts 2015 på Ruthsvej 11, Løkken Hele bestyrelsen var tilstede. Dagsordenen blev gennemført således: 1.

Læs mere

Årsberetning 2013 for Byggeforeningen af 1933

Årsberetning 2013 for Byggeforeningen af 1933 Årsberetning 2013 for Byggeforeningen af 1933 Indledning og formål Formålet med årsberetningen er at orientere byggeforeningens interessenter om foreningens aktiviteter i forhold til foreningens formål.

Læs mere

Til: Sundheds- og Ældreministeriets dialog- og inddragelsesforum for arbejdet om nye rammer for voksentandplejen

Til: Sundheds- og Ældreministeriets dialog- og inddragelsesforum for arbejdet om nye rammer for voksentandplejen København, november 2018 Til: Sundheds- og Ældreministeriets dialog- og inddragelsesforum for arbejdet om nye rammer for voksentandplejen Efter to møder i Sundheds- og Ældreministeriets dialog- og inddragelsesforum

Læs mere

Politisk nyhedsbrev. Nr. 4/ Tema: Manuel behandling og manipulation

Politisk nyhedsbrev. Nr. 4/ Tema: Manuel behandling og manipulation Politisk nyhedsbrev Nr. 4/ 2015 Tema: Manuel behandling og manipulation Efter et langt forløb er der nu lavet et kommissorium, der skal danne baggrund for en undersøgelse af manuel behandling og manipulation.

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. XX min.

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. XX min. Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 619 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af samrådsspørgsmål V og W Dato /

Læs mere

Høring over Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.)

Høring over Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.) Fremsat den xx. marts 2015 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Høring over Forslag Til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om

Læs mere

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE.

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE. 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. ikke partitilknyttet www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Kommentar: SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Vedr. Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.)

HØRINGSNOTAT. Vedr. Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.) HØRINGSNOTAT Vedr. Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Justering af regler om tilskud til tandpleje m.v.) Indledning Et udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Læs mere

Evaluering i Tandplejen, efterår 2014

Evaluering i Tandplejen, efterår 2014 Evaluering i Tandplejen, efterår I følgende dokument fremgår gennemgang af Tandplejens evalueringer fra efteråret. Tandplejen har evalueret på følgende aftalemål fra og : Vi skaber bedre tandsundhed for

Læs mere

REFERAT - KREDSUDVALGSMØDE - 10. APRIL 2012

REFERAT - KREDSUDVALGSMØDE - 10. APRIL 2012 REFERAT - KREDSUDVALGSMØDE - 10. APRIL 2012 Til stede: Afbud: Referent: Marianne Christensen, Pernille Dohlmann, Susanne Forsberg Fagerberg, Michael Stenholm Nielsen, Lisbeth Pedersen, Ole Brydegaard Pedersen,

Læs mere

Aarhus Universitet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Odontologisk Studienævn

Aarhus Universitet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Odontologisk Studienævn Referat fra møde i Studienævnet Mandag den 09. oktober 2006 kl. 14.15 Til stede: Afbud fra: Desuden deltog: Eigil Kirkegaard (formand), Elizabeth Riber (medlem), Jes H. Nielsen (medlem), Brian Møller Andersen

Læs mere

Aarhus Byråd onsdag den 9. september 2015. Sag 5 - Rammeaftale for 2016 for det sociale område

Aarhus Byråd onsdag den 9. september 2015. Sag 5 - Rammeaftale for 2016 for det sociale område Sag 5 - Rammeaftale for 2016 for det sociale område Og vi kan gå videre til næste, og det er rammeaftale for 2016 på det sociale område. Hvem ønsker ordet til den? Hüseyin Arac, Socialdemokraterne. Værsgo.

Læs mere

INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB

INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB INSPIRATION TIL KRISEBEREDSKAB i menigheder og kirkelige fællesskaber Når livet gør ondt, har vi brug for mennesker, der tør stå ved siden af og bære med. Samtidig kan vi ofte blive i tvivl om, hvordan

Læs mere

Dagsorden og beslutningsreferat

Dagsorden og beslutningsreferat Bestyrelsesmøde i 3F Bornholm 14-08-2012 Møde indkaldt af: Jens Skovgaard Deltagere: Jens Skovgaard, Merete Koch, Steffen Finne, Ole Kure, Klaus Garberg, Jann Poulsen, Henning B. Pedersen, Søren Kjøller,

Læs mere

Beretning støtteforeningen for Bakke-hallen tirsdag den 28. februar 2012.

Beretning støtteforeningen for Bakke-hallen tirsdag den 28. februar 2012. Referat fra generalforsamling i støttegruppen for Bakkehallen tirsdag den 28. februar kl. 19.00 på Hejnsvig skole. Valg af dirigent: Lauritz Heick foreslået og valgt Fremlæggelse af årets beretning: V/

Læs mere

Bestyrelsesmøde den 28. januar 2015 i Aarhus

Bestyrelsesmøde den 28. januar 2015 i Aarhus Bestyrelsesmøde den 28. januar 2015 i Aarhus Til stede: Hanne, Patricia, Michael, Bente Fraværende: Allan og Pia skulle have været med på Skype, men internettet fungerede ikke. Linda blev i København,

Læs mere

Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening

Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening Generalforsamling i Ø-Kvarterets Grundejerforening Tirsdag den 24. marts 2015 Bestyrelsens beretning ved formanden. Vi vil fra bestyrelsens side endnu engang byde alle rigtig hjertelig velkommen her til

Læs mere

1. Drøftelse af budget 2015 og konsekvenserne for bl.a. arbejds- og personaleforhold

1. Drøftelse af budget 2015 og konsekvenserne for bl.a. arbejds- og personaleforhold Vedrørende: Møde mellem HovedMED og ØU Dato: 16. juni 2014 Sted: Sollentuna 2 og 3 Deltagere: Repræsentanter for HovedMED og ØU Referat RÅDHUSET Økonomi- og Stabsforvaltningen PersonaleService Personalekonsulent:

Læs mere

Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet

Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet BESLUTNINGER Det Regionale Samarbejdsudvalg vedrørende Psykologområdet DET REGIONALE SAMARBEJDSUDVALG vedrørende Psykologområdet * Der afholdes formøde for politikere kl. 13.00-14.00 i mødelokale H3 *

Læs mere

2002-06-17: Tandlæge Flemming Harder

2002-06-17: Tandlæge Flemming Harder 2002-06-17: Tandlæge Flemming Harder K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 17. juni 2002 i sag 01-172.007 Tandlæge Flemming Harder (advokat Knud Lundblad) mod Konkurrencerådet (fuldmægtig

Læs mere

DALBO a.m.b.a. Referat fra det ordinære repræsentantskabsmøde den 20. maj 2019, som blev afholdt i mødelokale på kontoret, Humlehaven 2, Aabenraa.

DALBO a.m.b.a. Referat fra det ordinære repræsentantskabsmøde den 20. maj 2019, som blev afholdt i mødelokale på kontoret, Humlehaven 2, Aabenraa. Referat fra det ordinære repræsentantskabsmøde den 20. maj 2019, som blev afholdt i mødelokale på kontoret, Humlehaven 2, Aabenraa. Tilstede: Der deltog 24 repræsentanter af i alt 28 mulige. Herudover

Læs mere

Referat af Hovedbestyrelsesmøde fredag den 24. oktober 2014

Referat af Hovedbestyrelsesmøde fredag den 24. oktober 2014 Til: Fra: Birgitte Sindrup, Sammia Jepsen, Diana Joel, Steen Overgaard Larsen, Jesper Hohwy, Ida Nøhr Larsen, Ulla Stauner, Carsten Christensen, Merete Stenstrup Lars Holsaae Deltagere: Birgitte Sindrup

Læs mere

beggeveje Læringen går

beggeveje Læringen går VAGN ERIK ANDERSEN, journalist, SØREN WEILE, fotograf Læringen går beggeveje Tandlægestuderende er glade for praktikperioden i den kommunale tandpleje, men også overtandlægerne synes de lærer noget. Samtidig

Læs mere

Aftale for Tandplejen 2009

Aftale for Tandplejen 2009 Aftale for Tandplejen 2009 Aftale for Tandplejen 2009 Indledning Denne aftale indgås mellem centerchefen og institutionslederen. Både centerchefen og institutionslederen kan tage initiativ til ændringer

Læs mere

Referat. Etisk Råd Gurli Petersen Deltagere:

Referat. Etisk Råd Gurli Petersen Deltagere: Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk Råd 23-5-2018 For referat: Dato for udarbejdelse: Gurli Petersen 28-5-2018 Deltagere: Brian Errebo-Jensen, Maria Rothgart, Sune Frølund, Marlene Juul Houmann,

Læs mere

Referat af den ordinære generalforsamling for Team HK Køge den 26 februar 2014

Referat af den ordinære generalforsamling for Team HK Køge den 26 februar 2014 Referat af den ordinære generalforsamling for Team HK Køge den 26 februar 2014 Formanden v. Poul Henning byder velkommen og præsenterer bestyrelsen. Tilstede fra bestyrelsen er; Kenni Thunø, Torben Olsen,

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

ROSKILDE PRIVATE REALSKOLE

ROSKILDE PRIVATE REALSKOLE Skolelederens beretning: Skoleåret 2009/2010 Indledning: I Danmark har vi en helt speciel ordning, som gør vores skolesystem til noget helt unikt. Man har mulighed for at vælge, hvilken skole ens barn

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget Torsdag den 22. april 2010 Kl. 18.30 i F7 på rådhuset Mødedeltagere: Kristian Moberg (V) Alice Linning, afbud Annelise Hansen Emma Nielsen Hanne Kyvsgaard (C)

Læs mere

Referat fra. GENERALFORSAMLING I JYDERUPHALLEN MANDAG d. 28. APRIL 2014, KL DAGSORDEN

Referat fra. GENERALFORSAMLING I JYDERUPHALLEN MANDAG d. 28. APRIL 2014, KL DAGSORDEN Referat fra 1. Valg af dirigent. Flemming Larsen valgt GENERALFORSAMLING I JYDERUPHALLEN MANDAG d. 28. APRIL 2014, KL. 18.00 DAGSORDEN 2. Formandens beretning. Der var ingen kommentarer til Hanne Knudsens

Læs mere

Første maj tale Middelfart 2015.

Første maj tale Middelfart 2015. Første maj tale Middelfart 2015. Igennem de seneste 8 år har jeg haft fornøjelse af at holde 1. maj tale her i Middelfart, hvor jeg hver gang har medbragt nogle små ting til talerne. I år har jeg valgt

Læs mere

HOLLUF PILE-TORNBJERG IDRÆTSFORENING Nøglens Kvarter 12, 5220 Odense SØ Stiftet 27. juni 1980, tlf. 65 93 18 80

HOLLUF PILE-TORNBJERG IDRÆTSFORENING Nøglens Kvarter 12, 5220 Odense SØ Stiftet 27. juni 1980, tlf. 65 93 18 80 HOLLUF PILE-TORNBJERG IDRÆTSFORENING Nøglens Kvarter 12, 5220 Odense SØ Stiftet 27. juni 1980, tlf. 65 93 18 80 Referat fra hovedgeneralforsamling Tirsdag den 24. marts 2009 kl. 19.00 i klubhuset Dagsorden:

Læs mere

Alssund Y s Men s Club

Alssund Y s Men s Club Alssund Y s Men s Club Årgang 2015 2016 Udgivelsesdag den 14. oktober nummer: 4 Redaktør Inger-Lise Hansen E-mail: inger-lise@ilos.dk Jeg vil gerne modtage indlæg til bladet Hvornår var det nu det var?

Læs mere

Projekt: Tandlæge for udsatte borgere i Fredericia Kommune

Projekt: Tandlæge for udsatte borgere i Fredericia Kommune Projekt: Tandlæge for udsatte borgere i Fredericia Kommune Indholdsfortegnelse Indhold Ansvarlige for projektet... 3 Projektejer... 3 Projektleder... 3 Projektide... 3 Baggrund... 3 Formål (indhold og

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

Afsnit Lidt om akkordaftalens forhandling. a. Forhandlingsteknik. b. Forhandlingsreferat afsnit 8

Afsnit Lidt om akkordaftalens forhandling. a. Forhandlingsteknik. b. Forhandlingsreferat afsnit 8 Afsnit 8 1. Lidt om akkordaftalens forhandling a. Forhandlingsteknik b. Forhandlingsreferat Forhandlingsteknik Indledningsvis tror jeg ikke på, at der findes nogen nem metode til at få sin vilje sat igennem

Læs mere

Indkaldelse. Hovedbestyrelsesmøde d. 10. december Dagsorden. 1. Referat fra HBM d. 10. oktober Sager til diskussion/beslutning

Indkaldelse. Hovedbestyrelsesmøde d. 10. december Dagsorden. 1. Referat fra HBM d. 10. oktober Sager til diskussion/beslutning Indkaldelse Hovedbestyrelsesmøde d. 10. december 2013 Dagsorden 1. Referat fra HBM d. 10. oktober 2013 2. Sager til diskussion/beslutning 2.1 Uddelinger fra Fonden for Forskning, Uddannelse og Praksisudvikling

Læs mere

Generalforsamling i Ø-Kvarterets grundejerforening den 25. marts 2014

Generalforsamling i Ø-Kvarterets grundejerforening den 25. marts 2014 Generalforsamling i Ø-Kvarterets grundejerforening den 25. marts 2014 Bestyrelsens beretning ved formanden. Fra bestyrelsens side vil vi gerne byde jer rigtig hjertelig velkommen her til årets generalforsamling

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik Lovforslag nr. L 169 Folketinget 2014-15 Fremsat den 25. marts 2015 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Forslag til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Læs mere

Vedtægter for Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker

Vedtægter for Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker Vedtægter for Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker 1 Foreningens navn Foreningens navn er Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker. 2 Formål Foreningens formål er at sikre, at

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget L 235 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget L 235 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 L 235 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Tandlægeforeningen Amaliegade 17

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik 2014/1 LSF 169 (Gældende) Udskriftsdato: 29. januar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og

Læs mere

Velkommen til den årlige generalforsamling i Jegum Ferieland og tak til alle jer som er mødt frem i dag.

Velkommen til den årlige generalforsamling i Jegum Ferieland og tak til alle jer som er mødt frem i dag. Grundejerforeningen JEGUM FERIELAND V/ Formand Carsten Christensen Birkealle 7, 6710 Esbjerg V. Grundejerforeningen Jegum Ferieland. Bestyrelsens beretning 2015 Velkommen til den årlige generalforsamling

Læs mere

"Så længe, der er dynamik, er jeg tændt"

Så længe, der er dynamik, er jeg tændt "Så længe, der er dynamik, er jeg tændt" 70-årige Peter Tillge har ingen planer om pensionering lige foreløbig. Han driver på 39. år Tandlægerne ved Runddelen på Nørrebro i København. Og så længe han synes,

Læs mere

Ja så gik der endnu et år og jeg skal igen aflægge bestyrelsens årsberetning og herunder forretningsførelsen for 2018.

Ja så gik der endnu et år og jeg skal igen aflægge bestyrelsens årsberetning og herunder forretningsførelsen for 2018. Beretning afgivet på Boligforeningen P.M.'s generalforsamling 27. maj 2019 Ja så gik der endnu et år og jeg skal igen aflægge bestyrelsens årsberetning og herunder forretningsførelsen for 2018. Vi startede

Læs mere

Projekt: Tandlæge for udsatte borgere i Fredericia Kommune

Projekt: Tandlæge for udsatte borgere i Fredericia Kommune Projekt: Tandlæge for udsatte borgere i Fredericia Kommune Indholdsfortegnelse Indhold Ansvarlige for projektet...3 Projektejer...3 Projektleder...3 Projektide...3 Baggrund...3 Formål (indhold og effekter)...3

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 76 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 58% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken? Alt ok De

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 5/2011 om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

patient Det skal være trygt at være Politik

patient Det skal være trygt at være Politik 12 pharma december 2015 Af Anne Cathrine Schjøtt / Foto Per Gudmann Det skal være trygt at være patient Mange parter spiller en rolle i at skabe tryghed i og tillid til sundhedsvæsnet, og samarbejdet mellem

Læs mere

Referat fra ordinær generalforsamling i AIF

Referat fra ordinær generalforsamling i AIF 31. maj 2015 Referat fra ordinær generalforsamling i AIF Torsdag den 28. maj 2015, kl. 19.00. Generalforsamlingen afholdtes i AIF klubhus. Deltagende foreninger: Badminton, Cricket, Fodbold, Gymnastik,

Læs mere

Mundtlig formandsberetning PLO 2. april 2016

Mundtlig formandsberetning PLO 2. april 2016 Kære repræsentantskab Mundtlig formandsberetning PLO 2. april 2016 Hvis vi ser ca. et år frem i tiden, så skulle vi i dag meget gerne stå med en ny aftale med det offentlige. En aftale, der skal afløse

Læs mere

Referat af A.K. Vikings ordinære generalforsamling torsdag den 18. marts 2010, kl. 18.00 i klubhuset Ved Diget 21, 2770 Kastrup.

Referat af A.K. Vikings ordinære generalforsamling torsdag den 18. marts 2010, kl. 18.00 i klubhuset Ved Diget 21, 2770 Kastrup. Referat af A.K. Vikings ordinære generalforsamling torsdag den 18. marts 2010, kl. 18.00 i klubhuset Ved Diget 21, 2770 Kastrup. 19. marts 2010 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formanden beretning 3.

Læs mere

Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse

Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse Til medlemmerne af Danske Regioners bestyrelse m.fl. 19-04-2018 EMN-2018-00010 Maren Munk-Madsen Referat af møde den 12. april 2018 i Danske Regioners bestyrelse Deltagere: Afbud: Regionsdirektører: Deltagere

Læs mere

Dansk Musiker Forbund Viborg afd.

Dansk Musiker Forbund Viborg afd. Ordinær Generalforsamling Dansk Musiker Forbund Viborg afd. Torsdag d. 27. februar 2014 kl. 18.00 Hjarbæk Kro Bestyrelsen er vært ved en omgang biksemad og hvad der tilhører. Dagsorden: 1. 2. Velkomst

Læs mere

Torben Andersen Tandlægekonsulent, Rødekro. Hvad må klinikassistenterne lave?

Torben Andersen Tandlægekonsulent, Rødekro. Hvad må klinikassistenterne lave? Hvad må klinikassistenterne lave? Autorisationsloven fornyet 1. januar 2007 (gælder nu ALLE) Hvorfor en ny autorisationslov? Tidligere love påp tandplejeområdet: det: Lov om tandlæger Lov om tandplejere

Læs mere

Referat fra møde i Midtfyns Gymnasiums bestyrelse Mandag den 10. december 2012

Referat fra møde i Midtfyns Gymnasiums bestyrelse Mandag den 10. december 2012 Referat fra møde i Midtfyns Gymnasiums bestyrelse Mandag den 10. december 2012 Medlemmer af bestyrelsen: Svend Aage Koch-Christensen Fhv. adm. direktør Formand. Udpeget af DI Fyn Herdis Hanghøi Socialudvalgsformand

Læs mere

REFERAT AF ORDINÆR GENERALFORSAMLING E/F SANDALSPARKEN, 3660 STENLØSE

REFERAT AF ORDINÆR GENERALFORSAMLING E/F SANDALSPARKEN, 3660 STENLØSE J.nr. 204951 JSN/tv REFERAT AF ORDINÆR GENERALFORSAMLING E/F SANDALSPARKEN, 3660 STENLØSE tirsdag den 19. april 2016 kl. 19.00 i Sognegården, Engholmvej 6, 3660 Stenløse. Til stede ved generalforsamlingen

Læs mere

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013

PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Patientoplevet kvalitet Antal besvarelser: 88 PATIENTOPLEVET KVALITET 2013 Svarprocent: 67% TIDSBESTILLING OG KONTAKT MED 01 KLINIKKEN 13. Har du kommentarer til tidsbestilling og kontakt med klinikken?

Læs mere

Referat reg syd møde i Middelfart tirsdag den 21. januar 2014

Referat reg syd møde i Middelfart tirsdag den 21. januar 2014 Referat reg syd møde i Middelfart tirsdag den 21. januar 2014 Orientering fra Per Andersen Team Genbrugspladser Esbjerg kommune Fra d. 1 januar 2014 har medarbejderne på Team Genbrugspladser Esbjerg kommune

Læs mere

Referat af ordinært repræsentantskabsmøde i Boligselskabet Baldersbo, afholdt den 22. maj 2018 kl i mødelokalet, Præstevænget 46, Ballerup

Referat af ordinært repræsentantskabsmøde i Boligselskabet Baldersbo, afholdt den 22. maj 2018 kl i mødelokalet, Præstevænget 46, Ballerup Referat af ordinært repræsentantskabsmøde i Boligselskabet Baldersbo, afholdt den 22. maj 2018 kl. 18.00 i mødelokalet, Præstevænget 46, Ballerup Til mødet deltog 28 repræsentantskabsmedlemmer samt fra

Læs mere

1999-08-03: Sygeforsikringen "danmark"ctr. Konkurrencerådet

1999-08-03: Sygeforsikringen danmarkctr. Konkurrencerådet 1999-08-03: Sygeforsikringen "danmark"ctr. Konkurrencerådet»År 1999, den 3. august afsagde Konkurrenceankenævnet i sagen j.nr. 98-194.423, Sygeforsikringen "danmark" ctr. Konkurrencerådet, sålydende: 1.

Læs mere

Referat fra repræsentantskabsmøde i Næstved Idræts Union mandag den 22 marts 2010

Referat fra repræsentantskabsmøde i Næstved Idræts Union mandag den 22 marts 2010 Referat fra repræsentantskabsmøde i Næstved Idræts Union mandag den 22 marts 2010 Mødet blev afholdt kl. 19.00 i Samlingssalen, H. C. Andersens vej 24, Næstved. Formand Jesper Poulsen bød velkommen til

Læs mere

Generalforsamlingen 2012 bestyrelsens beretning v/formanden

Generalforsamlingen 2012 bestyrelsens beretning v/formanden 1 Sdr. Feldings Efterskole Generalforsamlingen 2012 bestyrelsens beretning v/formanden Ligesom sidste år, vil jeg dele min beretning op i tre afsnit. Først vil jeg fortælle lidt om hvad der generelt har

Læs mere

2012 Kost og servicesektor Referat fra generalforsamling onsdag d. 29. februar kl.17. i Åkirkeby Hallen

2012 Kost og servicesektor Referat fra generalforsamling onsdag d. 29. februar kl.17. i Åkirkeby Hallen 2012 Kost og servicesektor Referat fra generalforsamling onsdag d. 29. februar kl.17. i Åkirkeby Hallen Dagsorden: Lisbeth bød velkommen og foreslog at vi sang: Når jeg ser et rødt flag smælde. 1. Valg

Læs mere

[Det talte ord gælder]

[Det talte ord gælder] Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 439 Offentligt Tale til samråd Spørgsmål O-S (sammenfatning): På baggrund af BPA-evalueringen bedes oplyst, hvilke ændringer regeringen overvejer

Læs mere

at Økonomiudvalget godkender, at der arbejdes videre med at integrere fleksjob som en del af kommunens personalepolitik indenfor godkendt normering.

at Økonomiudvalget godkender, at der arbejdes videre med at integrere fleksjob som en del af kommunens personalepolitik indenfor godkendt normering. Pkt.nr: 6 Kommunale fleksjob 201721 Indstilling: at Økonomiudvalget godkender, at der arbejdes videre med at integrere fleksjob som en del af kommunens personalepolitik indenfor godkendt normering. at

Læs mere

Distriktet 4, årsmøde onsdag d. 24. april af 6 Gert Skouman Beretning om distriktets virksomhed i Dagsordenes pkt. 3(Formandens indlæg.

Distriktet 4, årsmøde onsdag d. 24. april af 6 Gert Skouman Beretning om distriktets virksomhed i Dagsordenes pkt. 3(Formandens indlæg. Distriktet 4, årsmøde onsdag d. 24. april 2015 1 af 6 Gert Skouman Beretning om distriktets virksomhed i 2014. Dagsordenes pkt. 3(Formandens indlæg.) Ud over hvad koordinatorerne lige har berettet, vil

Læs mere

Beboere: Ulla Carlsen (hus E), Dorrit Nilsson (hus D) og Lars Jørgensen (hus E) Lone Lilør Kristensen (hus D) og Klaus Herskind (hus B)

Beboere: Ulla Carlsen (hus E), Dorrit Nilsson (hus D) og Lars Jørgensen (hus E) Lone Lilør Kristensen (hus D) og Klaus Herskind (hus B) Referat Bruger-Pårørenderåds møde 16.03.11 Deltagere: Beboere: Ulla Carlsen (hus E), Dorrit Nilsson (hus D) og Lars Jørgensen (hus E) Pårørende: Hanne Fog (hus A), Susanne Hvilsom (hus E), Lone Lilør Kristensen

Læs mere

Referat af Entreprenørudvalgsmøde afholdt

Referat af Entreprenørudvalgsmøde afholdt Referat af Entreprenørudvalgsmøde afholdt. 2.9.13 Deltagere: Allan Mørup - Elin Davidsen Lars Kjeldtoft Jørgen Nielsen - Kaj Bach Jensen Jens Otto Størup - Lars C Larsen - Jesper Jul Nielsen - Nicolai

Læs mere

Julearrangement med foredrag

Julearrangement med foredrag NYHEDSBREV DECEMBER 2007 Kære medlem Inden vi får set os om er det jul igen. Hver årstid har sin charme, men julen er jo noget særligt med dens stemning og glæde. Sædvanen tro inviterer Selvhjælpsgrupper

Læs mere

Generalforsamling region Sjælland 28.februar 2011

Generalforsamling region Sjælland 28.februar 2011 Fremmødte: 23 Generalforsamling region Sjælland 28.februar 2011 Velkomst: regionsformand Lise Hansen 1. Dirigent: Karen Dam Referent: Merethe Fehrend Karen Dam erklærede generalforsamlingen lovligt varslet.

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget L 167 Bilag 1, L 167 A Bilag 1, L 167 B Bilag 1 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget L 167 Bilag 1, L 167 A Bilag 1, L 167 B Bilag 1 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget, Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 167 Bilag 1, L 167 A Bilag 1, L 167 B Bilag 1 Offentligt 2.1. Genindførsel af retten til frit valg af tandpleje

Læs mere

Generalforsamling d. 23. april 2013

Generalforsamling d. 23. april 2013 Generalforsamling d. 23. april 2013 Det har været en lidt mærkelig oplevelse at skulle skrive dette års beretning, og jeg har prøvet at udskyde den så længe som muligt, for tidligere år er jeg kommet ind

Læs mere

NY I AFDELINGSBESTYRELSEN Kurser og informationer

NY I AFDELINGSBESTYRELSEN Kurser og informationer NY I AFDELINGSBESTYRELSEN INDHOLD Kurset Ny i afdelingsbestyrelsen... 3 Temamøder.... 3 Formandsmøder.... 3 Konference for afdelingsbestyrelserne.... 4 Repræsentantskabsmødet.... 4 Årsgennemgangen....

Læs mere

Referat af møde: mellem bestyrelsen i Kerteminde Helse-og Sportsforening og medlemmerne i Kerteminde Helse-og Sportsforening.

Referat af møde: mellem bestyrelsen i Kerteminde Helse-og Sportsforening og medlemmerne i Kerteminde Helse-og Sportsforening. Kerteminde den 15.08.2016 Referat af møde: mellem bestyrelsen i Kerteminde Helse-og Sportsforening og medlemmerne i Kerteminde Helse-og Sportsforening. Der var ikke nogen dagsorden, men aftenen forløb

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [30. november 2017, kl. 15:00 16:00, Christiansborg 2-133, Sundheds- og Ældreudvalget]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [30. november 2017, kl. 15:00 16:00, Christiansborg 2-133, Sundheds- og Ældreudvalget] Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 264 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SPOLD Sagsbeh.: SUMTK Koordineret med: Sagsnr.: 1706796 Dok. nr.: 456144 Dato:

Læs mere

Møde: LUU møde for Tekniske Designer Dato: Sted: Afd. EUC Syd Haderslev Referent: Michael Hecky. Dagsorden; Referat; Side 1 af 5

Møde: LUU møde for Tekniske Designer Dato: Sted: Afd. EUC Syd Haderslev Referent: Michael Hecky. Dagsorden; Referat; Side 1 af 5 Slut: 11:0 Dagsorden; Referat; Side 1 af 5 0 Deltagende: Fraværende: 1 Bemærkninger til referat fra sidste afholdte møde d. 2 Nye punkter. Dieter Jessen, Michael Hecky, Jan Wilhelmsen, Sabine Thiesen.

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

TILLIDS- REPRÆSENTANT

TILLIDS- REPRÆSENTANT TILLIDS- REPRÆSENTANT GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din arbejdsplads er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en

Læs mere

DALBO a.m.b.a. Referat fra det ordinære repræsentantskabsmøde den 30. maj 2016, på Folkehjem i Aabenraa.

DALBO a.m.b.a. Referat fra det ordinære repræsentantskabsmøde den 30. maj 2016, på Folkehjem i Aabenraa. Referat fra det ordinære repræsentantskabsmøde den 30. maj 2016, på Folkehjem i Aabenraa. Tilstede: Der deltog 31 repræsentanter af i alt 38 mulige. Fra administrationen deltog Carsten Boisen, og Hans

Læs mere

Referat fra DH Kolding Årsmøde den 27. marts 2014 Formand Ida Jørgensen, Autismeforeningen bød velkommen.

Referat fra DH Kolding Årsmøde den 27. marts 2014 Formand Ida Jørgensen, Autismeforeningen bød velkommen. Danske Handicaporganisationer Kolding v/ formand Ida Merethe Jørgensen Mobil: 61867915 E-mail: idjo50@hotmail.com Hjemmeside: www.handicap.dk/lokalt/kolding Referat fra DH Kolding Årsmøde den 27. marts

Læs mere

Bedst at forebygge et dårligt helbred

Bedst at forebygge et dårligt helbred 3F Aalborg afdeling Telefon 7030 0858 Når du kontakter 3F Aalborg Du er altid velkommen til at henvende dig i 3F Aalborg, men for at gøre det lettere for dig selv, så henvend dig direkte i din egen gruppe.

Læs mere

Referat. Referat fra møde i Etisk udvalg. Etisk udvalg 31. januar Karen Langvad 13. februar 2012

Referat. Referat fra møde i Etisk udvalg. Etisk udvalg 31. januar Karen Langvad 13. februar 2012 Referat Referat af møde i: Dato for møde: Etisk udvalg 31. januar 2012 For referat: Dato for udarbejdelse: Karen Langvad 13. februar 2012 Deltagere: Jeanette Præstegaard, Hanne Munch, Annemarie Svenningsen,

Læs mere

Herreklubben. Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober Dagsorden:

Herreklubben. Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober Dagsorden: Herreklubben Referat fra ORDINÆR GENERALFORSAMLING Lørdag den 27. oktober 2018. Dagsorden: 1. Valg af dirigent Finn Aagaard Andersen valgt 2. Bestyrelsens beretning Se bilag 1. Beretning godkendt 3. Fremlæggelse

Læs mere

$!!#! %%&'%() "%#! + #,,#"! $#!!-! #.%!!!! "'! "/0 10 1 2 3! %%%!%! # "!, "!% "! #!! 6 # " %, # 7%, 7% # %(, " 8, %%" 5%,!!/ 8 % 5!"!

$!!#! %%&'%() %#! + #,,#! $#!!-! #.%!!!! '! /0 10 1 2 3! %%%!%! # !, !% ! #!! 6 #  %, # 7%, 7% # %(,  8, %% 5%,!!/ 8 % 5!! !" $!!! %%&'%() $!"%!*+ "%! + "! $!!-! "% " '!.%!!!! "'! "/0 10 1 % 2 3! %%%!%! "! "!% %0 &""4! 5%/ 5% 0()$ "!!! 6 " " &!/ 7% % 7% 7% %( " 8 %%" 5%!!/ 8 % 5!"!% % 5%!%" *" % " % 9 ()$ %:" & "!/ ' " " ;'

Læs mere