Baggrund for TOR s oprettelse og TOR s udvikling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Baggrund for TOR s oprettelse og TOR s udvikling"

Transkript

1 Baggrund for TOR s oprettelse og TOR s udvikling I 70 erne var det blevet parksis at udføre tagpaptaget uden fald og med nogle ret dårlige tagpapspecifikationer og kvaliteter. Der var derfor mange skader på tagpaptagene og store reklamationsomkostninger i tagpapbranchen. Levetiden var nede på år og reklamationsomkostningerne i branchen var typisk 3-4 % af omsætningen på entreprenørsiden. Der blev typisk givet 10 års garanti og konkurreret på, hvem der turde give garanti på det dårligste tag. Det daværende Boligministerie og Byggestyrelse var også trætte af situationen og diskuterede med branchen, hvordan forholdene kunne forbedres, så antallet af skader blev reduceret. Branchens problem var faldende markedsandele for tagpap i forhold til andre tagmaterialer og andelen af tagpap var nede på ca. 12 % i slutningen af 70 erne. Dette førte til en fælles koordineret indsats mellem Byggestyrelsen og tagpapbranchen. Byggestyrelsen udstedte et tillæg til Bygningsreglementet, hvori det blev krævet, at der skulle være fald på min. 1:40 på alle nye tage fra 1. januar Samtidig - også pr. 1. januar oprettede den danske tagpapbranche Tagpapbranchens Oplysningsråd, som skulle forbedre branchens informationsniveau. De 10 års garantier blev afskaffet, da de mere førte til dårligere end bedre tage. Der blev i stedet oprettet et ankenævn for tagpap. I 1981 var der fire medlemmer af Dansk Tagpapfabrikanters Brancheforening: Jens Villadsens Fabrikker Phønix Hotaco Superfos AKI Superfos AKI lukkede få år senere og Hotaco blev i 80 erne overtaget af Phønix og i 1987 brænder fabrikken og produktionen flyttes til Vejen hos Phønix. Siden har der kun været 2 medlemmer af brancheforeningen. Garantier I 1989 erkender tagpapbranchen, at de nye PVC-folier overtager en del af markedet for flade tage ved at udstede tilsvarende 10 års garantier som tagpapbranchen selv afskaffede i Tagpapbranchen beslutter derfor at genindføre 10 års garantien og Phønix og Icopal opretter det fælles garantiselskab; Garantiselskabet Dansk Tagdækning A/S. Dette selskab udsteder 10 års garantier indtil 2007/2008, hvor de to selskaber ophæver samarbejdet om garantier. Der blev udstedt 10 års garantier på mere end 10 mio. m 2 tag og de sidste garantier udløber i I 2007/2008 etablerer Icopal og Phønix hver sit garantisystem.

2 I samme periode har Danske Tagdækkermesters Brancheforening, dtb, også etableret en tilsvarende 10 års garantiordning. Garantiperioden øges i til 15 år i konkurrence mellem de forskellige ordninger. Produkter De første TOR anvisninger fra omhandlede kun oxyd tagpap med armering af glasvæv (GV) i overpap og polyesterfilt (PF) i underpap. I TOR anvisning 15 fra 1987 bliver medtaget tagfolier af PVC og EPDM i anvisningen. Samtidig indføres også PF-armering i overpappen. I TOR anvisning 18 fra 1990 indføres SBS-tagpap i specifikationerne og glasarmering udgår helt. Tagfolier af PVC og EPDM er stadig med. I TOR anvisning 24, 3. udgave fra 2006 fjernes tagfolier fra specifikationerne, da erfaringerne i Danmark med både PVC og EPDM er dårlige. Icopal og Phønix leverede i perioden fra 1987 til ca også tagfolier af henholdsvis PVC og EPDM. Tagpapbaseret APP omtales perifert i TOR anvisning 24 fra 2000 til 2014 og sidst i TOR anvisning 24, 4. udgave. APP-tagpap har aldrig indgået i TOR s specifikationer. APP-tagpap har ringere kuldeflexibilitet end SBS-tagpap og ringere styrke i overlæg både hvad angår peel og shear. APP produceres ikke i Norden, men bl.a. i Holland, Belgien og Italien. 1-lag kontra 2-lag TOR har siden sin start i 1981 foreskrevet 2-lag tagpap til nye tage med hældning under 1:5. Dette giver en løsning med lang levetid og stor sikkerhed. Ved hældning over 1:5 kan der efter TOR s regler anvendes 1-lags løsninger, men i de fleste tilfælde anvender branchen alligevel 2 lag også på hældningstage. 2-lags løsninger giver dobbelt sikkerhed, idet begge lag er vandtætte og et svigt i det øverste lag giver ikke en utæthed, da det opfanges af det nederste lag. Anvendelse af underpap sikrer også et godt underlag for overpappen, som derfor kan udføres mere sikkert. Hovedparten af dagens tagpaptage udføres som mekanisk fastgjorte på underlag af isolering i varme tage. Her er 2-lags løsningen også mere sikker, idet det er underpappen, som fastgøres mekanisk og får de store påvirkninger i overlæggene, mens overpappen stort set ikke påvirkes af vindkræfterne og derfor giver sikkerhed for tæthed. Brand I Bygningsreglement 1995 var SBS-tagpap og oxyd-tagpap forhåndsgodkendt som klasse T tagdækning.

3 I 1999 blev der plantet en historie hos Danmarks Radio og Berlingske Tidende om, at disse løsninger ikke opfyldte kravene til klasse T tagdækning og dette medførte en mediestorm mod branchen. Egentlig var der tale om test af en materialekombination, som ikke blev anbefalet, men alt andet lige, førte det til at alle tagpaptyper skulle dokumenteres brandteknisk og ingen var forhåndsgodkendt i Bygningsreglementet. I 00 erne blev klasse T tagdækning afløst af B roof (t2) efter TS Dette er dybest set samme test og der er tale om en samlet systemtest af underlag, underpap og overpap, som klassificeres efter DS/EN Siden 1999 har hele tagpapbranchen fokuseret på at have orden i den brandtekniske dokumentation. Det var derfor stærkt generende, da det i 2012 blev opdaget, ved prøver indsendt til TOR, at Hydrotec ApS leverede tagpap, som langt fra opfyldte brandkravene. Dokumentationen i form af brandtest var i orden, men det der blev leveret på byggepladserne var tilsyneladende noget andet. TOR anmeldte derfor Hydrotec til Energistyrelsens Markedskontrol, som efter 1 års behandlingstid afgjorde, at dokumentationen var i orden, men man ønskede ikke at undersøge de faktisk leverede produkter. Dette førte så til at TOR anlagde en sag ved Sø- og Handelsretten mod Hydrotec om vildledende markedsføring. Denne sag kommer for retten i januar Klager til Konkurrencerådet I 2000 blev der klaget over TOR s anvisninger og organisation til Konkurrencerådet fra Eurotag og foliebranchen. Efter en lang sagsbehandling endte det med at Konkurrencerådet afgjorde, at der ikke var noget konkurrencebegrænsende i TOR s anvisninger og organisation og klagerne blev henvist til selv at udarbejde egne anvisninger. Der blev udstedt en kendelse på dette i november 2000 og denne har siden været grundlaget for TOR s virke. I 2014 blev der på ny klaget over TOR til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, KFTS, fra en række mindre firmaer og denne klage er under behandling i KFST og der forventes først en afgørelse om 1-2 år. CE-mærkning TOR anvisning 24 bliver løbende tilrettet efter udvikling af den europæiske standardisering. TOR anvisning 24, 4. udgave fra maj 2009 indeholder regler for CE-mærkning efter vedtagelse af produktstandarden for tagpap EN TOR anvisning 24, 5. udgave fra september 2014 indeholder, ud over CE-mærkning, regler for udarbejdelse af Ydeevnedeklarationer (DoP - Declaration of Performance), som blev et krav ved indførelse af Byggevareforordningen, CPR (Construction Product Regulation) 1. juli 2013.

4 Cancerrisiko I forbindelse med at IARC (International Agency for Research on Cancer) opdaterede deres nanogram for bitumenrøg i 2012, blev røg fra oxideret asfalt klassificeret en klasse højere end tidligere (dvs. mulig kræftfremkaldende blev ændret til sandsynligvis kræftfremkaldende). Dette førte til, at man måtte begynde en udfasning af oxyderet asfalt til tagpap og klæbeasfalt overalt i Europa. Oxyderet overpap er udgået i 5. udgave af TOR 24 og tilbage er kun underpap på oxyd-basis som svejsepap til mekanisk fastgørelse. Ved svejsning brændes de fleste partikler af, så de ikke medfører arbejdsmiljøproblemer. Oxyd-asfalt i blokke til varmklæbning af f.eks. celleglas er ligeledes under udfasning på grund af den øgede kræftrisiko og der er nu fundet andre asfalttyper til dette formål. Anvendelsestekniske regler Hovedparten af TOR s anvisninger handler om anvendelsestekniske regler for udførelse af tagpaptage og disse anvisninger anvendes bredt i hele branchen. TOR s anvisninger indgår f.eks. også i standardbeskrivelser fra BIPS og anvendes bredt i beskrivelsesarbejdet hos rådgivende ingeniører og arkitekter. Tilbehør TOR prøver via anvisninger at påvirke tilbehørsbranchen til at forbedre deres produkter i takt med de forbedringer, der generelt sker i tagpapbranchen. F.eks. er det lykkedes at få leverandører af afløb til kun at levere rustfri brønde med tagpap påsvejst fra fabrik. Tilsvarende arbejdes på forbedring af ventilationsgennemføringer og solcellefastgørelser på basis af henvendelser fra tagentreprenørerne. TOR Godkendt TOR etablerede TOR Godkendt i foråret 2014 og har nu 7 firmaer og 26 produkter optaget i ordningen, som sikrer, at TOR s produktkrav er opfyldt og at brandkravene efter Bygningsreglementet er opfyldt, så forbrugerne kan stole på tagpapprodukterne. Det var ikke muligt at beskytte TOR s betegnelser som varemærke og der blev derfor registreret varemærker med TOR-logo foran TOR-betegnelsen. TOR i dag Det er i de sidste 34 år lykkedes at forbedre tagpaps image væsentligt og at få tagpap til at være et naturligt valg hos arkitekter, bygherrer, entreprenører og rådgivende ingeniører. Der er opnået stor sikkerhed og ganske få reklamationer samt en lang levetid på år. Reklamationsomkostninger er nu stort set dækket af de forskellige garantiordninger og udbetalingerne her er ganske beskedne, dvs. ca. 0,2 % af omsætningen. De store byggeskandaler fra 70 erne, som blev renoveret i 80 erne med ny tagpap holder stadig og står først nu år senere over for en renovering.

5 Den tagpap vi bruger i dag med PF-armering og SBS-bitumen er bedre end dengang og vi må forvente længere levetider, som ikke er begrænset af materialet, men kun af projektets detaljer og udførelse. Tagpap har i dag en markedsandel blandt alle tagmaterialer (ca. 16 %), hvilket er større end ved TOR s oprettelse i 1981 (12 %). Tagpap bruges først og fremmest i erhvervsbyggeriet, men har stigende andel i boligbygeriet, hvor materialet er populært hos arkitekter og bygherrer. TOR forsøger hele tiden at forsvare den position, der er opnået for tagpap, ved at forsvare anvisningernes produktkrav, krav til tilbehør samt de anvendelsestekniske krav. Vedbæk, den Tommy Bunch-Nielsen Tagpapbranchens Oplysningsråd

September Specifikationer. Tagpapbranchens Oplysningsråd Anvisning 24, 5. udgave TOR

September Specifikationer. Tagpapbranchens Oplysningsråd Anvisning 24, 5. udgave TOR 245. UDGAVE September 2014 Specifikationer TOR Tagpapbranchens Oplysningsråd Anvisning 24, 5. udgave TOR har til formål at udbrede kendskabet til den rette anvendelse og opbygning af tagkonstruktioner,

Læs mere

Dokumentation af produkter For at et tagpapprodukt kan optages i ordningen, skal der foreligge fuld dokumentation for følgende:

Dokumentation af produkter For at et tagpapprodukt kan optages i ordningen, skal der foreligge fuld dokumentation for følgende: Regler for optagelse af produkter under TOR Godkendt Definition på produkt Ved et produkt forstås her en produkttype, der er omfattet af en og samme DoP/Ydeevnedeklaration. Indtil videre godkendes kun

Læs mere

VEDTÆGTER FOR. Godkendelsesordningen. TOR Godkendt. 22. april 2014

VEDTÆGTER FOR. Godkendelsesordningen. TOR Godkendt. 22. april 2014 VEDTÆGTER FOR Godkendelsesordningen TOR Godkendt 22. april 2014 1. Foreningens navn og hjemsted Godkendelsesordningens navn er TOR Godkendt. Godkendelsesordningen har hjemsted i Rudersdal Kommune og er

Læs mere

VEDTÆGTER FOR. Godkendelsesordningen. TOR Godkendt. 30. juni 2015

VEDTÆGTER FOR. Godkendelsesordningen. TOR Godkendt. 30. juni 2015 VEDTÆGTER FOR Godkendelsesordningen TOR Godkendt 30. juni 2015 1. Foreningens navn og hjemsted Godkendelsesordningens navn er TOR Godkendt. Godkendelsesordningen har hjemsted i Rudersdal Kommune og er

Læs mere

VI GØR DIG KLAR TIL DEN NYE STANDARD

VI GØR DIG KLAR TIL DEN NYE STANDARD VI GØR DIG KLAR TIL DEN NYE STANDARD Værd at vide om Byggevareforordningen og den nye standard for brandklassificering af kabler En ny standard for kabler I 2015 blev der publiceret en ny europæisk standard

Læs mere

Konkurrencera dets afgørelse d. 31. maj Konkurrencebegrænsning på det danske marked for tagpap og tagfolie

Konkurrencera dets afgørelse d. 31. maj Konkurrencebegrænsning på det danske marked for tagpap og tagfolie Konkurrencera dets afgørelse d. 31. maj 2017 Konkurrencebegrænsning på det danske marked for tagpap og tagfolie Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00

Læs mere

Bygningsstyrelsen. 782 70 Plantelab. ARB - Arbejdsbeskrivelse. Tagdækning. Udgivelsesdato: 21-11-2014 Rev. dato:

Bygningsstyrelsen. 782 70 Plantelab. ARB - Arbejdsbeskrivelse. Tagdækning. Udgivelsesdato: 21-11-2014 Rev. dato: ARB - Arbejdsbeskrivelse Tagdækning Udgivelsesdato: 21-11-2014 Rev. dato: Jægersborg Allé 1A 2920 Charlottenlund Tlf: +45 3940 1011 Indholdsfortegnelse Side : 1/1 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: Indholdsfortegnelse................................................

Læs mere

KEND DIN GENBRUGTE BYGGEVARE

KEND DIN GENBRUGTE BYGGEVARE KEND DIN GENBRUGTE BYGGEVARE Asser Simon Chræmmer Jørgensen Kommunikationsrådgiver og projektleder Direktionssekretariatet / Center for byggeri og bolig Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen VHGB temadag 24.

Læs mere

43% Godt håndværk med garanti. Icopal PLUS Garanti giver tryghed på toppen. Vidste du, at. af alle anmeldte byggeskader vedrører taget?

43% Godt håndværk med garanti. Icopal PLUS Garanti giver tryghed på toppen. Vidste du, at. af alle anmeldte byggeskader vedrører taget? Godt håndværk med garanti Icopal PLUS Garanti giver tryghed på toppen Jeg er altid på toppen Vidste du, at 43% af alle anmeldte byggeskader vedrører taget? ICOPAL Top 500 P Undgå at blive en del af statistikken

Læs mere

PTM-VEJLEDNING 1B ANVENDELSE AF POLYSTYREN I VARME TAGE

PTM-VEJLEDNING 1B ANVENDELSE AF POLYSTYREN I VARME TAGE PTM-VEJLEDNING 1B ANVENDELSE AF POLYSTYREN I VARME TAGE Indledning Dette er en projekterings-, udførelses-, anvendelses- og produktanvisning fra Phønix Tag Materialer til professionelle brugere af vores

Læs mere

Tunge løft Vejledning 5

Tunge løft Vejledning 5 Tunge løft Vejledning 5 Byggekomponentbrugsanvisning for tagpap Tagpapbranchens Oplysningsråd JANUAR 2006 Tunge løft 1 Vejledning 5 Indledning Denne vejledning omhandler håndtering af tagpap på flade tage

Læs mere

September 2014. Specifikationer. Tagpapbranchens Oplysningsråd Anvisning 24, 5. udgave TOR

September 2014. Specifikationer. Tagpapbranchens Oplysningsråd Anvisning 24, 5. udgave TOR 245. UDGAVE September 2014 Specifikationer TOR Tagpapbranchens Oplysningsråd Anvisning 24, 5. udgave TOR har til formål at udbrede kendskabet til den rette anven- delse og opbygning af tagkon- struktioner,

Læs mere

TOR - NYT 1/2006 25 år med tor

TOR - NYT 1/2006 25 år med tor TOR - NYT 1/2006 25 år med tor indhold TOR-NYT 1 / 2006 INDHOLD side 3 TOR fylder 25 år hvad har vi udrettet på disse år side 8-9 CE-mærkning side 12-13 Renovering af Farum Midtpunkt side 4-7 De nye energiregler

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10. november 2015 i sag nr. KL

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10. november 2015 i sag nr. KL KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 10. november 2015 i sag nr. KL-1-2015 Tagpapbranchens Oplysningsråd (advokat Jørgen Lykkegård) mod Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (specialkonsulent Cecilie

Læs mere

CPR COMPLIANT. Construction Products Regulation EN CPR-INFO B2 C D E

CPR COMPLIANT. Construction Products Regulation EN CPR-INFO B2 C D E CPR COMPLIANT Construction Products Regulation EN 50575 CPR-INFO BYGGEVAREFORORDNINGEN DEN NYE KABELSTANDARD B2 C D E HØJERE SIKKERHED UDEN MERPRIS HVAD STÅR CPR FOR? Construction Products Regulation er

Læs mere

MONTERING LISTEDÆKNING

MONTERING LISTEDÆKNING monteringsvejledning MONTERING LISTEDÆKNING Udipsunt. Harciur. Ficientur sum qui Specifikationer metoder Detaljer forentiantio hældningstage experovidogqui tem- comnis eo ssuntiam utempor rem venis alis

Læs mere

Godkendelse af Axcel IV s opkøb af Trelleborg Waterproofing AB m. fl., jf. konkurrencelovens 12 c, stk. 7

Godkendelse af Axcel IV s opkøb af Trelleborg Waterproofing AB m. fl., jf. konkurrencelovens 12 c, stk. 7 19-01-2011 BYS 4/0120-0401-0059 /CHJ Godkendelse af Axcel IV s opkøb af Trelleborg Waterproofing AB m. fl., jf. konkurrencelovens 12 c, stk. 7 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 3. januar 2011

Læs mere

MTC. Intro. I skal i gang med et forløb, hvor i skal lærer hvordan man opbygger et varmt tag, med tagpap.

MTC. Intro. I skal i gang med et forløb, hvor i skal lærer hvordan man opbygger et varmt tag, med tagpap. Intro. I skal i gang med et forløb, hvor i skal lærer hvordan man opbygger et varmt tag, med tagpap. Opgave: Mål udvendig luft temperatur C Mål udvendig overflade temperatur på tagmembran C. Mål indvendig

Læs mere

MONTERING Mekanisk fastgjort Tagdækning

MONTERING Mekanisk fastgjort Tagdækning monteringsvejledning MONTERING Mekanisk fastgjort Tagdækning Til renovering og nye tage Indholdsfortegnelse Forord side 3 Generelt side 4 2-lags løsning side 5 Undgå folder side 7 1-lags løsning side 8

Læs mere

MONTERING MEKANISK FASTGJORT TAGDÆKNING. Til renovering og nye tage MONTERINGSVEJLEDNING

MONTERING MEKANISK FASTGJORT TAGDÆKNING. Til renovering og nye tage MONTERINGSVEJLEDNING MONTERING MEKANISK FASTGJORT TAGDÆKNING Til renovering og nye tage MONTERINGSVEJLEDNING Indholdsfortegnelse Forord Side 3 Generelt Side 4 2-lags løsning Side 5 Undgå folder Side 7 1-lags løsning Side 8

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i juni og juli 2011

Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i juni og juli 2011 Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i juni og juli 2011 Vi kontrollerer, om de fritbærende undertagsprodukter, du sælger eller anvender, er CE-mærkede, og om de egenskaber, der kræves i

Læs mere

VI SÆTTER FOKUS PÅ BRANDSIKKERHED

VI SÆTTER FOKUS PÅ BRANDSIKKERHED CPR COMPLIANT Construction Products Regulation EN 50575 NOGLE SER BARE ET KABEL VI SÆTTER FOKUS PÅ BRANDSIKKERHED B2 C D E CPR-INFO HVAD STÅR CPR FOR? Construction Products Regulation er en forordning

Læs mere

PTM-ANVISNING 8 DAMPSPÆRRE I VARME TAGE

PTM-ANVISNING 8 DAMPSPÆRRE I VARME TAGE PTM-ANVISNING 8 DAMPSPÆRRE I VARME TAGE 1. Indledning Revision af dampspærreafsnit i PTM-anvisning 3 Dette er en projekterings-, udførelses-, anvendelses- og produktanvisning fra Phønix Tag Materialer

Læs mere

TOR - NYT 01/2008. Tagpapbranchens Oplysningsråd. Dr. Neergaards Vej 15 DK-2970 Hørsholm. Tlf +(45) 45 66 07 11 Fax +(45) 45 66 49 22

TOR - NYT 01/2008. Tagpapbranchens Oplysningsråd. Dr. Neergaards Vej 15 DK-2970 Hørsholm. Tlf +(45) 45 66 07 11 Fax +(45) 45 66 49 22 www.arkigram.dk / Forside foto: Vilhelm Lauritzen Arkitekter TOR - NYT 01/2008 Tagpapbranchens Oplysningsråd Dr. Neergaards Vej 15 DK-2970 Hørsholm Tlf +(45) 45 66 07 11 Fax +(45) 45 66 49 22 www.tor.info

Læs mere

Dato: Udgave: 3. Erstatter: MATERIALEKRAV

Dato: Udgave: 3. Erstatter: MATERIALEKRAV Dato: 13-06-2018. Udgave: 3. Erstatter: 14-05-2018. MATERIALEKRAV 0. Indledning til Materialekrav 1. Krav til produkter 1.1 Lovgivningsmæssige krav 1.2 PTM-krav 1.3 Produktkrav 1.4 Durabilitet/holdbarhed

Læs mere

Hvad er tagpap... 2. Vedligehold af taget... 3 Gangbaner... 4 Drift... 4 Vedligehold... 4 Storm og usædvanlige vejrforhold... 5 Levetider...

Hvad er tagpap... 2. Vedligehold af taget... 3 Gangbaner... 4 Drift... 4 Vedligehold... 4 Storm og usædvanlige vejrforhold... 5 Levetider... www.hydrotec.dk Hvad er tagpap... 2 Vedligehold af taget... 3 Gangbaner... 4 Drift... 4 Vedligehold... 4 Storm og usædvanlige vejrforhold... 5 Levetider... 5 Tagpap adskiller sig fra andre former for

Læs mere

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning CE mærkning af Byggevarer Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning > > Hvad kan du læse om? > > Hvad er CE mærkning? > > Hvilke byggevarer skal CE mærkes? > > Produkter med CE mærke > > Hvor skal

Læs mere

Nye regler for CE mærkning af byggevarer, herunder vinduer og yderdøre.

Nye regler for CE mærkning af byggevarer, herunder vinduer og yderdøre. Side 1 Nye regler for CE mærkning af byggevarer, herunder vinduer og yderdøre. vil med denne skrivelse forsøge at udtrække essensen af den nye byggevareforordning, og hvad det reelt betyder for producenter

Læs mere

SIKRE KABLER ER EN PLIGT DET VED EKSPERTERNE

SIKRE KABLER ER EN PLIGT DET VED EKSPERTERNE SIKRE KABLER ER EN PLIGT DET VED EKSPERTERNE TAG IKKE CHANCER. OVERHOLD CPR BRANDSIKKERHED. FAKTA & NØGLETAL BRAND ER FORTSAT SKYLD I STOR MENNESKELIG DØDELIGHED 44% af dødsfald skyldes gas/røg 4.000 1

Læs mere

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR SAMTILGE ENTREPRISER VEDR.

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR SAMTILGE ENTREPRISER VEDR. SA SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR SAMTILGE ENTREPRISER VEDR. Nyt tag på B-10 Aron Mathiessenip Aqq. 7 3952 Ilulissat 1 Indholdsfortegnelse side 1. Arbejdet omfang 2. Projekt 3. Arbejdsgrundlag 4. Materialer

Læs mere

Fra CPD til CPR. Hvis I vil vide mere. Bliv klar til byggevareforordningen

Fra CPD til CPR. Hvis I vil vide mere. Bliv klar til byggevareforordningen Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Bliv klar til byggevareforordningen I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for byggevarer, hvis I har brug for hjælp til at komme i gang med

Læs mere

Kjellerup Fjernvarme Dato: Arbejdsbeskrivelse F08 Tagpapdækning. PC Kjellerup Fjernvarme

Kjellerup Fjernvarme Dato: Arbejdsbeskrivelse F08 Tagpapdækning. PC Kjellerup Fjernvarme Dato: 2017.12.15 Arbejdsbeskrivelse F08 Tagpapdækning 0 1. Orientering... 2 1.1. Generelt... 2 1.2. Definitioner... 2 2. Omfang... 3 2.1. Generelt... 3 2.2. Bygningsdele... 3 2.3. Projektering... 3 2.4.

Læs mere

UV-afløb kan sprænges af temperaturbetingede bevægelser

UV-afløb kan sprænges af temperaturbetingede bevægelser 1/99 Indhold: Side: UV-afløb 2 Renovering af nyere bølgeeternittage 3 Tagpap og miljø 5 Ny dampspærre til stålpladetage 5 Faste undertage med lang levetid 6 Træelementkontrollen 7 Nye Byg-erfa-blade 8

Læs mere

INDHOLDTSFORTEGNELSE

INDHOLDTSFORTEGNELSE 1 INDHOLDTSFORTEGNELSE Svejseoverpap PF-5100 SBS 2 Svejseunderpap PF-3900 SBS 3 Isoroof S40M selvklæbende 4 Svejseunderpap GF-4100 5 Svejseunderpap GF-3100 5 Vindpap I-333 6 1 1 1 2 Svejse overpap PF 5100

Læs mere

MONTERING LISTEDÆKNING. Specifikationer og metoder Detaljer for hældningstage MONTERINGSVEJLEDNING

MONTERING LISTEDÆKNING. Specifikationer og metoder Detaljer for hældningstage MONTERINGSVEJLEDNING MONTERING LISTEDÆKNING Specifikationer og metoder Detaljer for hældningstage MONTERINGSVEJLEDNING Indholdsfortegnelse Forord Side 2 Listedækning, beskrivelse Side 3 Arbejdsvejledning synlig tagdækning

Læs mere

UNDERTAG TIL ALLE TAGE

UNDERTAG TIL ALLE TAGE UNDERTAG TIL ALLE TAGE Vælg undertag med omhu Indholdsfortegnelse Vælg undertag med omhu... Side 3 Kvalitetsundertage fra Phønix Tag Materialer... Side 3 20 års totalgaranti på undertage... Side 3 Totalgaranti

Læs mere

Icopal plus garanti. Til husejeren

Icopal plus garanti. Til husejeren Icopal plus garanti Til husejeren Tagpap og trivsel Tidens mest populære tag Når man vælger tag, vælger man også tryghed. Gennem de seneste mange år har tagpapløsninger været førstevalg hos mange husejere.

Læs mere

Tætte taghaver, fugt, kondens og ventilation

Tætte taghaver, fugt, kondens og ventilation Fonden BYG-ERFA Hillerødvejen 120 3250 Gilleleje Telefon 82 30 30 22 mhh@byg-erfa.dk byg-erfa.dk Tætte taghaver, fugt, kondens og ventilation 7. juni 2011, Taastrup Morten Hjorslev Hansen, DUKO / Fonden

Læs mere

Skønserklæring. Syn og skøn i sagen FS 32-2961/2013, Hydrotec ApS mod Tagbranchens Oplysningsråd.

Skønserklæring. Syn og skøn i sagen FS 32-2961/2013, Hydrotec ApS mod Tagbranchens Oplysningsråd. Retten i Glostrup Fogedafdelingen Stationsparken 27 2600 Glostrup v/ Keld Egholm Skønserklæringen sendes pr. mail til: glostrup@domstol.dk / ldo@domstol.dk Ved Kirken 10 8320 Mårslet Telefon 8629 2947

Læs mere

CE-mærkning af facader. Ansvar og opgaver Kort fortalt

CE-mærkning af facader. Ansvar og opgaver Kort fortalt CE-mærkning af facader. Ansvar og opgaver Kort fortalt Hovedregler: Alle facader skal CE-mærkes efter DS/EN 13830. Alle vinduer skal CE-mærkes efter DS/EN 14351-1. Om det er en facade eller et vindue,

Læs mere

Nyt tag til virksomheden

Nyt tag til virksomheden Icopal Entreprise a/s Eksperter i tagpaptage Nyt tag til virksomheden En overset og udsat bygningsdel Taget er en af de mest udsatte flader på bygninger i dag, og derfor er det ikke ligegyldigt, hvilke

Læs mere

TAG SHINGLES. Spændende og elegant tagløsning

TAG SHINGLES. Spændende og elegant tagløsning TAG SHINGLES Spændende og elegant tagløsning Opnå nemt en spændende og elegant tagløsning Vælg en tagløsning, der fuldender din bolig... Tagshingles forbedrer udseendet på de fleste hustyper og gør det

Læs mere

Brandteknisk Vurdering

Brandteknisk Vurdering Dato : 2014-06-30 Version: : 2 Projektnummer : RE30071 Projektansvarlig : HOL/AND Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 2 PRODUKTSPECIFIKATION 3 3 VURDERING 3 4 ANVENDELSESMULIGHEDER I DANMARK 3 5 ØVRIGE

Læs mere

APP Tagdækning - Lægning af APP-papper 2 dage kursus

APP Tagdækning - Lægning af APP-papper 2 dage kursus APP Tagdækning - Lægning af APP-papper 2 dage kursus Undervisningsministeriet. Maj 2012. Materialet er udviklet for Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med faglærer John Rosenmeyer

Læs mere

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 12. september 2018 i sag nr. KL , KL og KL

KENDELSE. afsagt af Konkurrenceankenævnet den 12. september 2018 i sag nr. KL , KL og KL KENDELSE afsagt af Konkurrenceankenævnet den 12. september 2018 i sag nr. KL-2-2017, KL-4-2017 og KL-5-2017 Danske Tagpapfabrikanters Brancheforening, Tagpapbranchens Oplysningsråd, (advokat Jørgen Lykkegård

Læs mere

TOR - NYT 01/2007. Tagpapbranchens Oplysningsråd. Dr. Neergaards Vej 15 DK-2970 Hørsholm. Tlf +(45) 45 66 07 11 Fax +(45) 45 66 49 22

TOR - NYT 01/2007. Tagpapbranchens Oplysningsråd. Dr. Neergaards Vej 15 DK-2970 Hørsholm. Tlf +(45) 45 66 07 11 Fax +(45) 45 66 49 22 www.arkigram.dk / Foto: Tilbygning-Ordrupgård / Arkitekt: Zaha Hadid TOR - NYT 01/2007 Tagpapbranchens Oplysningsråd Dr. Neergaards Vej 15 DK-2970 Hørsholm Tlf +(45) 45 66 07 11 Fax +(45) 45 66 49 22 www.tor.info

Læs mere

TÆT TAG DERBIGUM. Membraner til anlægsarbejder

TÆT TAG DERBIGUM. Membraner til anlægsarbejder TÆT TAG DERBIGUM Membraner til anlægsarbejder Derbigum membraner slutter tæt og er lette at arbejde med Der skal stilles store krav til en god vandisolering. Den skal kunne tåle bevægelser i konstruktionen.

Læs mere

NY KABEL EMBALLAGE MED CPR INFORMATION

NY KABEL EMBALLAGE MED CPR INFORMATION NY KABEL EMBALLAGE MED CPR INFORMATION HIKAJ 5G2,5 mm 300/500 V T500 CPR : Eca Eca I HENHOLD TIL CPR DIREKTIVET FOR BRANDHÆMMENDE KABLER TIL FAST INSTALLATION MINIMUMS KLASSIFIKATION GÆLDENDE FOR BRANDHÆMMENDE

Læs mere

Temadag om vinduer, glas og facader 11. November 2013

Temadag om vinduer, glas og facader 11. November 2013 Temadag om vinduer, glas og facader 11. November 2013 CE-mærkning af Byggevarer Byggevareforordningen(CPR) afløste Byggevaredirektivet(CPD) 1. juli 2013 Ikke den store forskel - CE-mærkningsstandarder

Læs mere

Derbigum, varmt tag, fladt Indledning

Derbigum, varmt tag, fladt Indledning Bygningsbeskrivelse Side : 1/7 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: Derbigum, varmt tag, fladt Indledning NOTE Denne bygningsdelsbeskrivelse er udarbejdet i Byggecentrums beskrivelsesprogram Ludoc i henhold

Læs mere

Ansøgning om principgodkendelse af tagrenoveringsprojekt med efterisolering herunder dispensation for Lokalplan nr. 72. 7.2.

Ansøgning om principgodkendelse af tagrenoveringsprojekt med efterisolering herunder dispensation for Lokalplan nr. 72. 7.2. Kokkedal, den 19. april 2010 FREDENSBORG KOMMUNE Byggesager Rådhuset Egevangen 3 B, 2980 Kokkedal GRUNDEJERFORENINGEN FASANVÆNGET 2980 KOKKEDAL Bebyggelsen Fasanvænget, Kokkedal. Ansøgning om principgodkendelse

Læs mere

Tillæg 3 til Bygningsreglement for småhuse 1998

Tillæg 3 til Bygningsreglement for småhuse 1998 1 Tillæg 3 til Bygningsreglement for småhuse 1998 Erhvervs- og Boligstyrelsen Tillæg 3 til Bygningsreglement for småhuse 1998 3 I Bygningsreglement for småhuse, der trådte i kraft den 15. september 1998,

Læs mere

Icopal Entreprise a/s. Eksperter i tagpaptage

Icopal Entreprise a/s. Eksperter i tagpaptage Icopal Entreprise a/s Eksperter i tagpaptage l i t t e g a T g i l o b n di Nyt tagpaptag til boligen Vi løser alle typer af tagopgaver med tagpap inden for både flade tage og hældningstage. Vores ekspertise

Læs mere

NY KABEL EMBALLAGE MED CPR OPLYSNINGER

NY KABEL EMBALLAGE MED CPR OPLYSNINGER NY KABEL EMBALLAGE MED CPR OPLYSNINGER HIKAJ 5G2,5 mm 300/500 V T500 CPR : Eca Eca I HENHOLD TIL CPR DIREKTIVET FOR BRANDHÆMMENDE KABLER TIL FAST INSTALLATION MINIMUMS KLASSIFIKATION GÆLDENDE FOR BRANDHÆMMEDE

Læs mere

TOR - NYT 01/2009. Tagpapbranchens Oplysningsråd. Dr. Neergaards Vej 15 DK-2970 Hørsholm. Tlf +(45) 45 66 07 11 Fax +(45) 45 66 49 22

TOR - NYT 01/2009. Tagpapbranchens Oplysningsråd. Dr. Neergaards Vej 15 DK-2970 Hørsholm. Tlf +(45) 45 66 07 11 Fax +(45) 45 66 49 22 www.arkigram.dk / Forside foto: ArkiGram TOR - NYT 01/2009 Tagpapbranchens Oplysningsråd Dr. Neergaards Vej 15 DK-2970 Hørsholm Tlf +(45) 45 66 07 11 Fax +(45) 45 66 49 22 www.tor.info info@tor.info ISBN

Læs mere

På toppen siden 1966

På toppen siden 1966 På toppen siden 1966 ISOPLASTICON ApS Tømrer & Tagdækning Isoplasticon ApS Tømrer & Tagdækning servicerer primært kunder i Østjylland, men vi har kunder over hele landet. Sådan har det været siden begyndelsen

Læs mere

Teknisk Godkendelse til Anvendelsen Nr. TGA.2017/002

Teknisk Godkendelse til Anvendelsen Nr. TGA.2017/002 MATERIALE ELLER KONSTRUKTION: Betegnelse: Derbigum og Derbicolor UDARBEJDET FOR: Imperbel S.A Parc Industriel, 67, Chaussée de Wavre B-1360 Perwez Tel: +32 8165 44 11 LEVERANDØR: Eurotag Danmark A/S Lokesvej

Læs mere

Tillæg 4 til Bygningsreglement 1995

Tillæg 4 til Bygningsreglement 1995 1 Tillæg 4 til Bygningsreglement 1995 Erhvervs- og Boligstyrelsen Tillæg 4 til Bygningsreglement 1995 3 I Bygningsreglementet, der trådte i kraft den 1. april 1995, med tillæg 1, der trådte i kraft den

Læs mere

Notat Bringebakken Nord - Besigtigelse af tage Side 1 af august 2009

Notat Bringebakken Nord - Besigtigelse af tage Side 1 af august 2009 Bringebakken Nord - Besigtigelse af tage Side 1 af 9 Tagene på Bringebakken Nord - Nord-tagene (BB2 - BB28) - renoveret 1988 - Syd-tagene (BB30 - BB52) - renoveret 1990 blev som aftalt besigtiget, - som

Læs mere

BAGSTOP-FUGE-METODEN. Brandsikringsmæssig foranstaltning for at hindre flammespredning til den underliggende konstruktion. Vejen, 20 maj rev.

BAGSTOP-FUGE-METODEN. Brandsikringsmæssig foranstaltning for at hindre flammespredning til den underliggende konstruktion. Vejen, 20 maj rev. BAGSTOP-FUGE-METODEN Brandsikringsmæssig foranstaltning for at hindre flammespredning til den underliggende konstruktion. Metodehæftet har afsæt i PTM-anvisninger. De beskrevne produkter, dampspærre, under-

Læs mere

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR SAMTILGE ENTREPRISER VEDR.

SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR SAMTILGE ENTREPRISER VEDR. SA SÆRLIG ARBEJDSBESKRIVELSE FOR SAMTILGE ENTREPRISER VEDR. Noah Mølgårdip aqqutaa 3 3952 Ilulissat 1 Indholdsfortegnelse side 1. Arbejdet omfang 2. Projekt 3. Arbejdsgrundlag 4. Materialer 5. Arbejdets

Læs mere

Hvilket behov har byggeriets udførende og materialeproducenter for det almen tekniske fælleseje?

Hvilket behov har byggeriets udførende og materialeproducenter for det almen tekniske fælleseje? Hvilket behov har byggeriets udførende og materialeproducenter for det almen tekniske fælleseje? v/ Michael H. Nielsen - Dansk Byggeri - 8. november 2017 Der er behov for det almen tekniske fælleseje!

Læs mere

icopal Listedækning Vi beskytter din bygning smukke vertikale linier

icopal Listedækning Vi beskytter din bygning smukke vertikale linier icopal Listedækning smukke vertikale linier Vi beskytter din bygning kvalitet og godt design Listedækning er en klassisk tagdækning, der er kendetegnet ved smukke vertikale linier. Listedækning udstråler

Læs mere

DERBIPURE, varmt tag, hvidt tag_un Indledning

DERBIPURE, varmt tag, hvidt tag_un Indledning Bygningsbeskrivelse Side : 1/7 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: DERBIPURE, varmt tag, hvidt tag_un Indledning NOTE Denne bygningsdelsbeskrivelse er udarbejdet i Byggecentrums beskrivelsesprogram Ludoc

Læs mere

Krav til produkter i BR og prøvning af afløbskomponenter v/ Ulrik Hindsberger, Rørcentret, TI

Krav til produkter i BR og prøvning af afløbskomponenter v/ Ulrik Hindsberger, Rørcentret, TI Krav til produkter i BR og prøvning af afløbskomponenter v/ Ulrik Hindsberger,, TI 1 Krav til fabriksfremstillede produkter i Bygningsreglementet 1. Være CE-mærkede 2. eller Have gennemgået produktionskontrol

Læs mere

Mærkernes betydning for installatøren (og alle andre)

Mærkernes betydning for installatøren (og alle andre) Mærkernes betydning for installatøren (og alle andre) Manden på podiet Birger T. Christiansen VVS-konsulent Bygningsingeniør, speciale vvs Medlem af diverse udvalg og netværk, herunder hos Dansk Standard,

Læs mere

Styrelsen kan ikke nå rundt til samtlige salgssteder, men der vil blive udvalgt 20-30 besøgssteder, som får et uanmeldt kontrolbesøg.

Styrelsen kan ikke nå rundt til samtlige salgssteder, men der vil blive udvalgt 20-30 besøgssteder, som får et uanmeldt kontrolbesøg. 9. december 2010 Erhvervs- og Byggestyrelsen kontrollerer CE-mærkning af vinduer og yderdøre Erhvervs- og Byggestyrelsens markedsovervågning af byggevarer har til formål at sikre, at de produkter, der

Læs mere

Derbigum, hældningstag, listedækning Indledning

Derbigum, hældningstag, listedækning Indledning Bygningsbeskrivelse Side : 1/6 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: Derbigum, hældningstag, listedækning Indledning NOTE Denne bygningsdelsbeskrivelse er udarbejdet i Byggecentrums beskrivelsesprogram Ludoc

Læs mere

Kompendium.1. Listedækning. Dobbelt skotrende. Kasserende. Glatdækning. Plankedækning. Shingles. Tagdækkerafdelingen. 5.Hovedforløb. Svendeprøve.

Kompendium.1. Listedækning. Dobbelt skotrende. Kasserende. Glatdækning. Plankedækning. Shingles. Tagdækkerafdelingen. 5.Hovedforløb. Svendeprøve. Kompendium.1 Listedækning. Dobbelt skotrende. Kasserende. Glatdækning. Plankedækning. Shingles. Tagdækkerafdelingen. 5.Hovedforløb. Svendeprøve. 1 5/2 2019 Indholdsfortegnelse. Projekt. Repetition. 10

Læs mere

Derbigum, varmt tag, hvidt tag_un Indledning

Derbigum, varmt tag, hvidt tag_un Indledning Bygningsbeskrivelse Side : 1/1 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: Derbigum, varmt tag, hvidt tag_un Indledning NOTE Denne bygningsdelsbeskrivelse er udarbejdet i Byggecentrums beskrivelsesprogram Ludoc

Læs mere

DERBIPURE, varmt tag, hvidt tag Indledning

DERBIPURE, varmt tag, hvidt tag Indledning Bygningsbeskrivelse Side : 1/7 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: DERBIPURE, varmt tag, hvidt tag Indledning NOTE Denne bygningsdelsbeskrivelse er udarbejdet i Byggecentrums beskrivelsesprogram Ludoc

Læs mere

15 års garanti. HYDROTEC DANMARK A/S HAMMELVEJ 269 HOULBJERG 8870 LANGÅ, CVR nr. 35672184

15 års garanti. HYDROTEC DANMARK A/S HAMMELVEJ 269 HOULBJERG 8870 LANGÅ, CVR nr. 35672184 15 års garanti HydroTec tilbyder 15 års garantiordning, som dækker såvel produktet, udførelse og følgeskader. Det kræver at bygningsejeren beder entreprenøren anmode om garantien, med dokumenteret indkøb

Læs mere

SKØNSERKLÆRING J.nr. xx

SKØNSERKLÆRING J.nr. xx SKØNSERKLÆRING J.nr. xx Besigtigelsesdato: 1/2-2016, kl.9,00 Ejendommen: Klager: xx Kxx Beskikket bygningskyndig: xx Ansvarsforsikringsselskab: F.Sxx Tilstede ved skønsmødet: Bilag: K.K.) xx xx Bxx xx

Læs mere

Derbigum, varmt tag, fladt_un Indledning

Derbigum, varmt tag, fladt_un Indledning Bygningsbeskrivelse Side : 1/1 Udarbejdet: Kontrolleret: Godkendt: Derbigum, varmt tag, fladt_un Indledning NOTE Denne bygningsdelsbeskrivelse er udarbejdet i Byggecentrums beskrivelsesprogram Ludoc i

Læs mere

Markedsovervågning af byggevarer

Markedsovervågning af byggevarer Markedsovervågning af byggevarer Formålet med markedsovervågning At sikre, at de byggevarer, som anvendes i dansk byggeri, er Sunde Sikre Fair konkurrence 1 Der kontrolleres for overholdelse af: Byggevaredirektivet

Læs mere

MONTERING polartag. Udipsunt. Harciur. Ficientur sum qui experovid qui tem comnis entiantio eo ssuntiam utempor rem venis alis. Tagdækning i Grønland

MONTERING polartag. Udipsunt. Harciur. Ficientur sum qui experovid qui tem comnis entiantio eo ssuntiam utempor rem venis alis. Tagdækning i Grønland monteringsvejledning MONTERING polartag Udipsunt. Harciur. Ficientur sum qui experovid qui tem comnis entiantio eo ssuntiam utempor rem venis alis Tagdækning i Grønland Indholdsfortegnelse Forord Side

Læs mere

Dokumentation skal på dagsorden Lovgivningens funktionskrav vs. ydeevnedeklarationer for byggeprodukter

Dokumentation skal på dagsorden Lovgivningens funktionskrav vs. ydeevnedeklarationer for byggeprodukter Dokumentation skal på dagsorden Lovgivningens funktionskrav vs. ydeevnedeklarationer for byggeprodukter Peder Fynholm, Sektionsleder, pfy@teknologisk.dk, +45 7220 2333 Hvorfor er dokumentation af byggevarer

Læs mere

Hvordan opfyldes kravene i det ny bygningsreglement og vandnormen Temadag 22. Maj 2007 Leon Buhl

Hvordan opfyldes kravene i det ny bygningsreglement og vandnormen Temadag 22. Maj 2007 Leon Buhl Hvordan opfyldes kravene i det ny bygningsreglement og vandnormen Temadag 22. Maj 2007 Leon Buhl Lovgivning frem til februar 2005 1. Hvordan var det frem til 2005?? 2. Og hvordan er de nu og fremover??

Læs mere

RENOLIT WATERPROOFING 1 RENOLIT ALKORPLAN EXCELLENCE IN ROOFING

RENOLIT WATERPROOFING 1 RENOLIT ALKORPLAN EXCELLENCE IN ROOFING RENOLIT WATERPROOFING 1 RENOLIT ALKORPLAN EXCELLENCE IN ROOFING 2 RENOLIT WATERPROOFING RENOLIT WATERPROOFING 3 Erfaring med tagfolier RENOLIT ALKORPLAN RENOLIT ALKORPLAN-tagfolier er baseret på monomer

Læs mere

C300 sandwichsystem Indhold

C300 sandwichsystem Indhold C300 sandwichsystem Indhold Med denne informationsfolder håber vi, at De har fået appetit på at vide mere om det unikke C300 byggesystem. Vi vil meget gerne komme yderligere oplysninger eller give tilbud.

Læs mere

Genbrug af materialer. Nanna Fannikke Fuldmægtig, November 2018

Genbrug af materialer. Nanna Fannikke Fuldmægtig, November 2018 Genbrug af materialer Nanna Fannikke Fuldmægtig, nfa@tbst.dk November 2018 GENBRUG AF MATERIALER Anvendelsen af genbrugte byggevarer i byggeriet Kommunens rolle som bygningsmyndighed Kan man genbruge en

Læs mere

Byggevareforordningen "CPR"

Byggevareforordningen CPR Byggevareforordningen "CPR" Standard EN 50575 for kabler, og hvad det betyder for Rekas kunder 6.6.2016 Riina Silvennoinen 1 Først og fremmest: Du har ingen grund til bekymring! Alle vores kabler, som

Læs mere

Kompendium.1. Isolering. Dobbelt skotrende og Kasserende. Tagdækkerafdelingen. 2.Hovedforløb. 18/9 2018

Kompendium.1. Isolering. Dobbelt skotrende og Kasserende. Tagdækkerafdelingen. 2.Hovedforløb. 18/9 2018 Kompendium.1 Isolering. Dobbelt skotrende og Kasserende Tagdækkerafdelingen. 2.Hovedforløb. ½ 1 18/9 2018 Indholdsfortegnelse. Dobbelt skotrende. Kasserende. Auto Cad. Teknologi. Byggeri og samfund. Byggepladsindretning

Læs mere

PTM-ANVISNING 10 SPECIFIKATONER OG MATERIALE- KRAV TIL PRODUKTER FRA PHØNIX TAG MATERIALER

PTM-ANVISNING 10 SPECIFIKATONER OG MATERIALE- KRAV TIL PRODUKTER FRA PHØNIX TAG MATERIALER PTM-ANVISNING 10 SPECIFIKATONER OG MATERIALE- KRAV TIL PRODUKTER FRA PHØNIX TAG MATERIALER 0. Indledning Dette er en projekterings-, udførelses-, anvendelses- og produktanvisning fra Phønix Tag Materialer

Læs mere

Dato: Udgave: 3. Erstatter: SPECIFIKATIONER

Dato: Udgave: 3. Erstatter: SPECIFIKATIONER Dato: 15-11-2018. Udgave: 3. Erstatter: 13-06-2018. SPECIFIKATIONER 0. Indledning til Specifikation 1. Produktbetegnelser 1.1 Levetider 2. Specifikationer for skotrender, inddækninger mv. 2.1 Skotrender

Læs mere

Tagdækninger. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/002 8. udgave Januar 2014. Telefon 45 76 20 20. Telefax 45 76 33 20

Tagdækninger. MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser. MK 6.00/002 8. udgave Januar 2014. Telefon 45 76 20 20. Telefax 45 76 33 20 MK 6.00/002 8. udgave Januar 2014 Tagdækninger MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund Telefon 45 76 20 20 Telefax 45 76 33 20 Forudsætninger... 3

Læs mere

Bygherrevejledning. Renovering af tage med tagpap og folie. Udarbejdet i samarbejde med Energistyrelsen

Bygherrevejledning. Renovering af tage med tagpap og folie. Udarbejdet i samarbejde med Energistyrelsen Bygherrevejledning Renovering af tage med tagpap og folie Energibesparelse og efterisolering Udarbejdet i samarbejde med Energistyrelsen 2 Indledning Ca. 40% af Danmarks energiforbrug anvendes til bygningers

Læs mere

Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K. Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår

Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K. Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K Dato: 13. november 2014 Sag: BITE-14/00495-10 Sagsbehandler: /KHJ Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår Til Stenhuggerlauget

Læs mere

Byggevareforordningen

Byggevareforordningen Byggevareforordningen Obligatorisk 1. juli 2013 -mærking CE-mærket fungerer som et pas, der tillader produktet på markedet i alle medlemslande samt EØS. CE-mærkningen vil fra 1. juli 2013 vise overensstemmelse

Læs mere

Roofing. Sarnafil T-tagsystem et trygt, økonomisk og miljøvenligt valg til flade tage

Roofing. Sarnafil T-tagsystem et trygt, økonomisk og miljøvenligt valg til flade tage Roofing Sarnafil T-tagsystem et trygt, økonomisk og miljøvenligt valg til flade tage unik viden uovertruffen kvalitet Sarnafil er verdens førende leverandør af miljøvenlige membraner og tagløsninger baseret

Læs mere

UNDERTAG TIL ALLE TAGE

UNDERTAG TIL ALLE TAGE UNDERTAG TIL ALLE TAGE Vælg undertag med omhu Indholdsfortegnelse Vælg undertag med omhu... Side 3 Kvalitetsundertage fra Phønix Tag Materialer... Side 3 20 års produktgaranti på undertage... Side 3 Garantivilkår...

Læs mere