HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 31. marts 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 31. marts 2010"

Transkript

1 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 31. marts 2010 Sag 253/2007 (1. afdeling) Landsforeningen af statsautoriserede Fodterapeuter på egne vegne og som mandatar for alle medlemmer (advokat Frants Dalgaard-Knudsen) mod Indenrigs- og Sundhedsministeriet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 12. afdeling den 21. maj I pådømmelsen har deltaget fem dommere: Peter Blok, Lene Pagter Kristensen, Niels Grubbe, Vibeke Rønne og Henrik Waaben. Påstande Appellanterne, Landsforeningen af statsautoriserede Fodterapeuter på egne vegne og som mandatar for alle medlemmer, har nedlagt følgende påstande: Påstand 1 Indstævnte, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, skal ophæve 4, stk. 1, og 10 vedrørende maksimale honorarer og bødestraf i den gældende bekendtgørelse nr af 20. september 2007 om tilskud til fodbehandling i praksissektoren. Subsidiært skal ministeriet anerkende, at 4, stk. 1, og 10 i bekendtgørelsen ikke kan håndhæves.

2 - 2 - Mere subsidiært skal ministeriet anerkende, at statsautoriserede fodterapeuter, som havde ydernummer pr. 31. maj 2005, frit kan fastsætte og aftale størrelsen af deres vederlag for ydelser til patienter uden ansvar for, om patienterne kan opnå et økonomisk tilskud hertil fra anden side, herunder fra den offentlige sygesikring. Påstand 2 Ministeriet skal anerkende ikke at være berettiget til at håndhæve de nu ophævede bestemmelser 5, stk. 1, og 11 i bekendtgørelse nr. 390 af 30. maj 2005, 5 og 13 i bekendtgørelse nr. 112 af 22. februar 2006, samt 4, stk. 1, og 10 i bekendtgørelse nr af 20. november Subsidiært skal ministeriet anerkende, at statsautoriserede fodterapeuter, som havde ydernummer pr. 31. maj 2005, i perioderne 1. juni 2005 til 4. marts 2006, 4. marts 2006 til 1. januar 2007 og 1. januar til 1. oktober 2007 frit kunne fastsætte og aftale størrelsen af deres vederlag for ydelser til patienter uden ansvar for, om patienterne kunne opnå et økonomisk tilskud hertil fra anden side, herunder fra den offentlige sygesikring. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har påstået sagen afvist for så vidt angår de fodterapeuter, som ikke havde ydernummer pr. 31. maj 2005, og som ikke har overtaget en fodterapeutpraksis fra en fodterapeut, der praktiserede for den offentlige sygesikring pr. 31. maj Ministeriet har i øvrigt påstået stadfæstelse. Appellanterne har påstået frifindelse for ministeriets afvisningspåstand. Anbringender Indenrigs- og Sundhedsministeriet har til støtte for sin afvisningspåstand anført, at fodterapeuter, der ikke har et ydernummer, ikke er omfattet af tilskudsordningen og derfor kan fastsætte de honorarer, de ønsker, men til gengæld kan patienten ikke få tilskud fra det offentlige. De pågældende fodterapeuter savner derfor en aktuel og konkret retlig interesse i de nedlagte påstande.

3 - 3 - Appellanterne har herover anført, at konsekvensen af at give ministeriet medhold i afvisningspåstanden vil være, at landsrettens dom vil stå ved magt i forhold til de fodterapeuter, der er omfattet af påstanden. Hertil kommer, at det er en potentiel hovedindtægtskilde at betjene tilskudsberettigede patienter, og alle fodterapeuter har derfor en retlig interesse i sagen. Om realiteten har appellanterne supplerende anført, at det må anses for usikkert, om de fodterapeuter, der er omfattet af bekendtgørelserne, kan afvise patienter, der søger behandling for en af de tilskudsberettigende behandlinger, som sagen angår. Det må endvidere antages, at de fodterapeuter, der havde et ydernummer pr. 31. maj 2005 eller har overtaget et ydernummer, ikke har mulighed for at frasige sig dette med den virkning, at de ikke længere er omfattet af bekendtgørelserne. Appellanterne har herved henvist til, at overenskomsten og dermed dens bestemmelse om den enkelte fodterapeuts adgang til at fratræde overenskomsten ikke længere er gældende, og at de omstridte bekendtgørelser efter deres ordlyd omfatter alle fodterapeuter, der pr. 31. maj 2005 havde et ydernummer. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har heroverfor anført, at fodterapeuterne individuelt kan beslutte dels at afvise at udføre de omtvistede tilskudsberettigede behandlinger, dels at frasige sig ydernummeret og herefter virke uden for tilskudsordningen i henhold til bekendtgørelserne. Retsgrundlaget Den dagældende sygesikringslovs 2, stk. 1 og 2, 9, stk. 3, 6 og 7, og 12, stk. 1, havde følgende ordlyd: 2. Personer, der har foretaget anmeldelse efter stk. 3 om valg af sikringsform 1 (gruppe 1-sikrede), og personer, der ikke har foretaget anmeldelse om valg af sikringsform, har ret til vederlagsfri lægehjælp, tilskud til tandbehandling og fysiurgisk behandling mv. efter reglerne i 6, stk. 1-3, 8, stk. 2 og 9, stk. 6. Stk. 2. Personer, der har foretaget anmeldelse efter stk. 3 om valg af sikringsform 2 (gruppe 2-sikrede), har ret til tilskud fra den offentlige sygesikring til delvis dækning af udgifter til lægehjælp mv. efter reglerne i 6, stk. 4-5, 8, stk. 3, og 9, stk Stk. 3. Den offentlige sygesikring yder efter regler fastsat af sundhedsministeren tilskud til fodbehandling, der udføres af en fodterapeut efter henvisning fra en læge.

4 - 4 - Stk. 7. Til personer, der omfattes af 2, stk. 2, yder den offentlige sygesikring tilskud med samme beløb, som den skulle have afholdt for en tilsvarende behandling af en person, der omfattes af 2, stk De nærmere vilkår for de ydelser, der efter sundhedsministerens bestemmelser omfattes af loven, jf. 2, stk. 2, 2. pkt., 6, stk. 2, 6, stk. 3, 1. pkt., 8, stk. 2, 8 a og 9, stk. 6, fastsættes ved overenskomster afsluttet efter 26, stk. 2. Den nu ophævede bekendtgørelse nr. 390 af 30. maj 2005 om tilskud efter sygesikringsloven til fodbehandling indeholdt bl.a. følgende bestemmelser: 5. Fodterapeuters honorarer vedrørende gruppe 1- og gruppe 2-sikrede for behandling af sukkersygepatienter, patienter, der har fået konstateret symptomgivende unguis incarnatus (nedgroede tånegle) samt patienter, der har fået konstateret arvæv, fremgår af bilag 1 til denne bekendtgørelse. Stk. 2. Tilskuddet til gruppe 1- og gruppe 2-sikrede udgør de beløb, som for de omhandlede patienter er anført i bilag Der ydes tilskud til gruppe 1- sikrede til behandling hos fodterapeuter, som 1) pr. 31. maj 2005 havde ydernummer til at praktisere for den offentlige sygesikring efter den før 1. juni 2005 gældende overenskomst mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg og Landsforeningen af Statsautoriserede Fodterapeuter, eller 2) overtager en fodterapeutpraksis fra en fodterapeut, der praktiserede for den offentlige sygesikring pr. 31. maj 2005, - jf. punkt a), eller 3) amtskommunen træffer aftale med. 11. Opkrævning af honorarer, udover de i 5, stk. 1 fastsatte, straffes med bøde. De tre senere bekendtgørelser om tilskud til fodbehandling indeholder tilsvarende regler. Dog indeholder disse bekendtgørelser ikke regler om størrelsen af fodterapeuters honorar for behandling af gruppe 2-sikrede. I den gældende bekendtgørelse nr af 20. september 2007 er der udover de tre behandlingsformer, som var tilskudsberettigede efter de tidligere bekendtgørelser også givet patienter med svær leddegigt ret til tilskud for behandling hos fodterapeut, men bekendtgørelsens regler om størrelsen af fodterapeuters honorar omfatter ikke denne ydelse. De to seneste bekendtgørelser, der begge er udstedt med hjemmel i bl.a. sundhedslovens 229, henviser ikke til lovens 275, der indeholder bemyndigelse for ministeren til i forskrifter, der udstedes i medfør af lovens 229, at fastsætte bestemmelser om bødestraf for overtrædelse af forskrifterne.

5 - 5 - Forklaringer Til brug for Højesteret er der afgivet supplerende forklaringer af Jann Pristed og Hanne Malcho. Jann Pristed har forklaret, at der er en mindre unøjagtighed i gengivelsen af hans forklaring for landsretten, idet det ikke er korrekt, at omkring 85 % af landsforeningens medlemmer har deponeret deres ydernummer i forbindelse med konflikten. Der er derimod tale om, at 85 % af de fodterapeuter, der havde ydernummer, har deponeret dette. Der er fortsat omkring 300 patienter tilknyttet hans klinik, og det er fortsat ca. 40 % af patienterne, der er berettiget til sygesikringstilskud, men der er måske en svag stigning i antallet af tilskudsberettigede patienter. Tilskudsberettigede patienter er ofte mere plejekrævende, og over halvdelen af omsætningen hidrører fra disse patienter. Antallet af fodterapeuter, der har deponeret deres ydernummer, er stadig det samme, og der er fortsat fuld opbakning fra medlemmerne til, at landsforeningen har opsagt overenskomsten. De fodterapeuter, der i mellemtiden har overtaget ydernumre, har også deponeret disse. Antallet af ydernumre er fortsat ca. det samme. Der er handlet ca. 100 klinikker/ydernumre siden overenskomstens bortfald i sommeren Det er fodterapeuternes opfattelse, at en overenskomst er en prisaftale, og når den er opsagt, er der fri prisfastsættelse. Fodterapeuterne finder selv deres prisniveau, og han anslår, at alle ligger over bekendtgørelsens niveau. Han er ikke bekendt med, at der er medlemmer, der anvender transporterklæringer, hvilket er i overensstemmelse med landsforeningens anbefaling. Det vil sige, at der anvendes kontant betaling, og at patienten herefter selv sørger for at få tilskuddet fra kommunen. Det er forbundet med merarbejde i kommunerne at håndtere refusionerne. Der er på årsbasis omkring 1 mio. refusionssager. Kommunernes Landsforening har oplyst, at det på årsbasis koster omkring 28 mio. kr. at behandle refusionssagerne. Beløbet har Kommunernes Landsforening søgt refunderet fra Danske Regioner, men det er imidlertid Danske Regioners opfattelse, at det er et beløb, som kommunerne selv skal afholde. Han er bekendt med, at Københavns Kommune har været nødt til at ansætte 2 nye medarbejdere til udelukkende at behandle refusionssagerne, og at Odense Kommune ligeledes har ansat 1 eller 2 yderligere medarbejdere til

6 - 6 - at behandle disse sager. Han har fortsat ikke kendskab til, at der i medfør af bekendtgørelserne er sket politianmeldelse af fodterapeuter. Indtil 1981 var der fri prisdannelse. I 1981 blev der indgået en overenskomst vedrørende sukkersygepatienter, mens der for øvrige patienter fortsat var fri prisdannelse. Han var ikke involveret i overenskomstens indgåelse. Den enkelte fodterapeut kunne frivilligt tiltræde aftalen og kunne således selv bestemme, om vedkommende ville praktisere på aftalens vilkår. Fodterapeuterne kunne også frivilligt træde ud af aftalen. Der var tale om en forsøgsordning, og aftalen ophørte, med mindre der blev indgået en ny aftale. Begge parter skulle undersøge prisniveauet og finde det rette niveau. I 1983 blev der som forsøgsordning indgået overenskomst om fodbehandling af ortonyxi, som er bøjlebehandling af nedgroede negle. Ved overenskomsten i 1990 blev tilskudsreglerne ændret. Tilbage i 1980 erne betalte sygesikringen 80 % af honorarerne til behandling af sukkersygepatienter. I 1980 erne har der løbende været regulering af tilskudsandelen. I 1990 var der forhandlinger om, at tilskuddet til både sukkersygepatienter og ortonyxipatienter skulle udgøre 50 %. Overenskomsten blev godkendt af landsforeningens medlemmer ved en urafstemning. Efterfølgende greb ministeriet ind og fastsatte tilskudsandelen til 60 % for så vidt angår sukkersygepatienter og 50 % for så vidt angår ortonyxipatienter. For fodterapeuterne var tilskudsandelen ikke relevant. Det afgørende var derimod prisen. Allerede i 1990 blev det i forbindelse med overenskomstforhandlingerne drøftet, om gigtpatienter skulle være omfattet af tilskudsordningen. Det har i øvrigt været drøftet ved alle senere overenskomstforhandlinger, men er blevet afvist af Amtsrådsforeningen, der ikke mente, at der var penge hertil. I slutningen af 1990 erne var honorarfastsættelsen timebaseret, hvis patienten havde en lægehenvisning. Hvis patienten derimod ikke havde en lægehenvisning, var der fri prisfastsættelse. I 2000 opsagde landsforeningen overenskomsten. Landsforeningen ønskede en generel honorarforhøjelse og en ændring af honorarstrukturen til ydelsesbaserede honorarer. Han var formand for landsforeningen på det tidspunkt og havde været det et par år. I bekendtgørelse nr. 358 fra maj 2000 var honorarfastsættelsen fortsat timebaseret, men der var ikke anført noget om maksimalhonorarer. Fodterapeuterne opkrævede ikke de i bekendtgørelsen fastsatte honorarer, idet det også var holdningen på det tidspunkt, at når overenskomsten var opsagt, var der fri prisdannelse. Sukkersygepatienternes honorarer lå lavere end de i praksis og efter fri pris-

7 - 7 - dannelse fastsatte honorarer, men fra sommeren 2000 blev honoraret opreguleret, således at der gjaldt samme honorarer for alle patienter. I august 2000 kom der en ny bekendtgørelse, men også herefter fastsatte fodterapeuterne frit priserne. Det var ikke strafbart at kræve højere honorarer end de i bekendtgørelsen fastsatte, og det havde det i øvrigt aldrig været. I efteråret 2000 fik landsforeningen et udkast til bekendtgørelse i høring. Det var ikke en prisaftale, men ekspropriering. Han deltog i et møde i Sundhedsministeriet i november Det drejede sig bare om, at fodterapeuterne skulle makke ret og følge bekendtgørelsen. Mødet var mildt sagt lettere ophidset, og der skete ingen afklaring af uenighederne. Landsforeningen var imod fastsættelse af maksimalhonorarer, og at det skulle være strafbart at opkræve højere honorarer. Landsforeningen sagde endvidere, at mange fodterapeuter ville opsige deres ydernummer, hvis bekendtgørelsen blev til noget. Bekendtgørelsen blev aldrig udstedt, og fodterapeuterne fortsatte herefter uændret med fri prisdannelse indtil foråret 2002, hvor der på ny blev indgået en overenskomst. I overenskomsten fra 2002 var det i 1 og 3 angivet, hvem der var berettiget til tilskud, og efter 3, stk. 3, var der fri honorarfastsættelse, hvis patienten ikke kunne legitimere sig. Ifølge overenskomstens 9 kunne den enkelte fodterapeut tiltræde overenskomsten, og ifølge 11 kunne den enkelte fodterapeut også individuelt fratræde overenskomsten. Efter overenskomstens 12, stk. 5, var fodterapeuten forpligtet til regelmæssigt at udøve fodterapeutvirksomhed for den offentlige sygesikring, og Amtsrådsforeningen kunne ekskludere fodterapeuten fra prisaftalen, hvis fodterapeuten ikke opfyldte dette krav. Amtsrådsforeningen havde således en eksklusionsmulighed, og den var ikke fagligt begrundet. Overenskomsten kunne opsiges med 3 måneders varsel af begge parter. Udgangspunktet var endvidere, at det var en 3-årig aftale, der herefter skulle fornys. Ifølge overenskomstens 31, stk. 2, skulle der indgås en ny aftale inden 1. april Med den indgåede overenskomst fik landsforeningen sit ønske om en ydelsesbaseret honorarstruktur opfyldt, idet det nu var antallet af ydelser, der var afgørende for honorarfastsættelsen. Landsforeningen fik endvidere en generel honorarforhøjelse. I starten af oktober 2004 fremsendte landsforeningen sine krav til en ny overenskomst. Det første forhandlingsmøde blev afholdt i december, og der kunne ikke afholdes endnu et møde før i midten af januar. Forud for dette møde opsagde landsforeningen kollektivt overenskom-

8 - 8 - sten med 5 måneders varsel. Begrundelsen herfor var, at landsforeningen ville fremme forhandlingerne, idet man kunne se, at tidsfristerne i overenskomstens 31, stk. 2, ellers ikke ville kunne overholdes. Landsforeningen skulle således blandt andet bruge 6 uger til medlemsmøder og urafstemning, hvilket Amtsrådsforeningen var bekendt med. Efter opsigelsen kom der fart på forhandlingerne, og der blev vist afholdt 3 møder allerede i slutningen af januar. Der blev endvidere afholdt flere møder i løbet af februar. Der blev forhandlet mange detaljer på plads, og rammerne for overenskomsten var sådan set færdigbehandlet. Notat af 8. april 2005 er et internt notat udarbejdet af Amtsrådsforeningen, som landsforeningen ikke har haft indflydelse på. Det er korrekt, at landsforeningen stillede krav om, at honoraret for behandling af sukkersygepatienter blev sat op til 290 kr. Landsforeningen stillede endvidere krav om kompensation for udgifterne i forbindelse med sygesikringens krav om anskaffelse og anvendelse af it. Driftsomkostningerne forbundet med anskaffelse og anvendelse af it svarede til 6,6 %. Landsforeningen stillede endelig krav om forhøjelse af honorar for visse ydelser, men der var tale om små justeringer. Den samlede honorarforhøjelse, som Amtsrådsforeningen tilbød, svarede til 6 % og indebar derfor en reallønsnedgang. Landsforeningen forudså, at overenskomstens bortfald ville skabe ravage og sendte derfor en meddelelse til medlemmerne vedlagt et patientbrev, som man anmodede fodterapeuterne om at hænge op i klinikken, og en patienterklæring, som skulle underskrives af patienten inden behandlingen. Honorarerne i bekendtgørelse nr. 390 af 30. maj 2005 er de samme som i overenskomsten. Landsforeningen blev imidlertid forbavset over kriminaliseringen af at opkræve højere honorarer end de i bekendtgørelsen fastsatte. Det var ikke rimeligt. Fodterapeuterne fulgte ikke honorarerne i bekendtgørelsen, idet overenskomsten var opsagt, og det var derfor opfattelsen, at der var fri prisfastsættelse. Han har forhøjet honorarerne i sin klinik, og det er han overbevist om, at alle andre medlemmer også har gjort. Der er ikke tale om vilkårlige forhøjelser, men honorarerne er ændret således, at honorarerne for behandlinger omfattet af tilskudsordningen svarer til honorarerne for behandlinger uden for tilskudsordningen. Medlemmerne har givet udtryk for deres enighed med bestyrelsen ved at deponere deres ydernumre. Deponeringen skete efter individuel henvendelse, og det var helt frivilligt.

9 - 9 - De statsautoriserede fodterapeuter konkurrerer med forskellige former for fodplejere og fodspecialister samt f.eks. fysioterapeuter og kosmetologer, som alle har fri prisdannelse. Der har altid været gigtpatienter i fodterapeutklinikkerne. Udkast til bekendtgørelse nr af 20. september 2007 blev sendt i høring hos landsforeningen med 6 dages svarfrist. Landsforeningen havde imidlertid ikke store problemer med, at gigtpatienterne blev inddraget under tilskudsordningen, og foreningen har derfor ikke været involveret i udfærdigelsen af bekendtgørelsen. Han tager gennemsnitligt 340 kr. pr. behandling, hvilket er lavt i forhold til andre klinikker. Prisen har været jævnt stigende siden overenskomstens bortfald. Omkostningerne udgør omkring 50 % af omsætningen. Såfremt landsforeningen taber sagen, vil han få en nettoindtægtsnedgang på ca. 1/3. Samtlige medlemmer har en interesse i sagen og vil blive berørt af den. Det gælder også de fodterapeuter, der ikke har ydernummer. Vikarer, der arbejder i en klinik med ydernummer, vil f.eks. være omfattet af bekendtgørelsen. Det er muligt at have en klinik uden ydernummer, og der er omkring fodterapeuter uden ydernummer. Det har en økonomisk værdi i form af goodwill at sælge en klinik med ydernummer, men det er egentlig mest den faglige udfordring, der gør det attraktivt at have en klinik med et ydernummer. Ydernumre handles for alt fra ganske få kroner til adskillige tusinde kroner. Tilskuddet spiller ikke en rolle for fodterapeuten, men alene for patienten, men tilskudsordningen betyder nok, at flere retter henvendelse til fodterapeutklinikkerne. Han tvivler på, at det spiller en rolle for omsætningen, at gigtpatienterne nu er omfattet af tilskudsordningen, idet de formentlig under alle omstændigheder ville komme i klinikkerne. Det har ikke nogen retsvirkning, at der er sket deponering. Landsforeningen har ikke følt behov for at aflevere ydernumrene til kommunen, idet der er fri prisfastsættelse. Hanne Malcho har forklaret, at hun i dag har lidt færre patienter, idet hun har lukket for tilgangen af nye patienter på grund af presset fra et øget antal diabetikere. Ca. halvdelen af patienterne er tilskudsberettigede, men der er en tendens til, at andelen af tilskudsberettigede pati-

10 enter stiger. Hun tager 370 kr. pr. behandling, og alle patienter betaler samme beløb for samme behandling, uanset om behandlingen er tilskudsberettiget. Hun har alene udgifter på ca. 25 % af omsætningen, idet hun driver sin praksis i sit hjem og derfor ikke har lejeudgifter. Hun laver endvidere selv sine regnskaber. Hvis hun fulgte bekendtgørelsens priser, ville omsætningen blive mindre. Der ville formentlig være tale om en nettoindkomstnedgang på %. Såfremt landsforeningen ikke får medhold i sagen, vil hun opsige sit ydernummer. Hun har altid forventet, at overenskomsten var en aftale, som man kunne komme ud af igen, fordi det i overenskomsten er forklaret, hvordan overenskomsten opsiges. I den periode fra 2000 til 2002, hvor der ikke var overenskomst, var der fri prisfastsættelse. Hun anvender ikke transporterklæringer, men kontant betaling. Patienten sørger herefter selv for at få tilskuddet af kommunen. Der var en sag om en af hendes patienter, der ikke kunne få udbetalt sit tilskud fra kommunen. I forbindelse med overenskomstens bortfald gjorde hun efter landsforeningens anbefaling sine patienter opmærksom på, at hun havde deponeret sit ydernummer. Hun havde overstreget ydernummeret på regningen med en tynd streg, således at man stadig kunne læse nummeret. Vejen Kommune meddelte patienten afslag på tilskud, under henvisning til at regningen ikke var påført ydernummer. Hun anbefalede patienten at anke sagen, og ankeinstansen omgjorde herefter kommunens afgørelse. Kommunen udbetaler i dag tilskud til patienterne uden problemer. Hun kender ikke til, at kollegaer er blevet politianmeldt for at have opkrævet for høje honorarer. Højesterets begrundelse og resultat Højesteret finder, at alle medlemmer af Landsforeningen af statsautoriserede Fodterapeuter har retlig interesse i sagen. Indenrigs- og Sundhedsministeriets afvisningspåstand kan allerede af denne grund ikke tages til følge. Det må lægges til grund, at det efter overenskomstens ophør står den enkelte fodterapeut frit for at afvise at udføre de omtvistede tilskudsberettigede behandlinger, og at den enkelte fodterapeut også har mulighed for at frasige sig sit ydernummer og derefter virke uden for til-

11 skudsordningen. Der er hverken i lovbestemmelserne eller i bekendtgørelserne holdepunkter for det modsatte. 5, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 390 af 30. maj 2005 om fodterapeuters honorarer omfattede også gruppe 2-sikrede. Højesteret finder, at der i den dagældende sygesikringslovs 12 a, stk. 2, jf. stk. 1, ikke var hjemmel til at fastsætte størrelsen af fodterapeuters honorar for ydelser til disse sikrede. Dette kan imidlertid ikke føre til, at appellanterne skal have medhold i deres generelt formulerede påstande under påstand 2. Med disse bemærkninger og i øvrigt af de grunde, der er anført af landsretten, tiltræder Højesteret, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet er frifundet for de påstande, der er anført under appellanternes påstand 2 vedrørende de nu ophævede bekendtgørelser. Af de samme grunde frifinder Højesteret Indenrigs- og Sundhedsministeriet for appellanternes påstande under påstand 1 vedrørende den gældende bekendtgørelse. Højesteret stadfæster herefter dommen. Thi kendes for ret: Landsrettens dom stadfæstes. I sagsomkostninger for Højesteret skal Landsforeningen af statsautoriserede Fodterapeuter betale kr. til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. De idømte sagsomkostningsbeløb skal betales inden 14 dage efter denne højesteretsdoms afsigelse og forrentes efter rentelovens 8 a.

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 311/2012 (1. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Jacob Sand) mod Y Kommune (advokat Yvonne Frederiksen) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 Sag 322/2012 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A B C D E F (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Scandinavian Airlines

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. august 2018 Sag 253/2017 (2. afdeling) Tryg Forsikring A/S (advokat Christina Neugebauer) mod 3F Fagligt Fælles Forbund som mandatar for A (advokat Henrik Juel Halberg)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. december 2009 Sag 212/2007 (2. afdeling) Jürgen Carsten Thews og Fiberline Composites A/S (advokat Ulrik Christrup for begge) mod Energiklagenævnet og Energistyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. august 2014 Sag 288/2013 (1. afdeling) A og B (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. februar 2015 Sag 146/2013 (1. afdeling) Vognmandsforeningen NORTRA ved formand Lars Hirsch som mandatar for Jørn Færch (advokat Nikolaj Nikolajsen) mod Trafikstyrelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. marts 2013 Sag 116/2011 (1. afdeling) Halmtorvet 29 A/S (advokat Carsten Lorentzen) mod Rebekka Nørgaard Bach (advokat Karsten Cronwald) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. juni 2010 Sag 221/2009 (1. afdeling) Jørn Astrup Hansen (advokat Eskil Trolle, beskikket, og advokat John Korsø Jensen, beskikket) mod TryghedsGruppen s.m.b.a. (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 37/2014 (2. afdeling) FTF som mandatar for BUPL som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. februar 2012 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. februar 2012 Sag 104/2010 (1. afdeling) A/S Roskilde og Omegns Fællesbageri (advokat Jens Ahrendt) mod Aktieselskabet Arbejdernes Landsbank

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 20. juni 2011 Sag 53/2010 (2. afdeling) Henrichsen & Co. Statsautoriseret Revisionsaktieselskab (advokat Søren Narv Pedersen) mod A (advokat Søren Noringriis, beskikket)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. januar 2010 Sag 489/2007 (1. afdeling) A og boet efter B ved de privatskiftende arvinger C og D (advokat Sys Rovsing for alle) mod E (advokat Ole Bernt Hasling) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. juni 2010 Sag 151/2007 (1. afdeling) Nordjysk Lift A/S (advokat Henrik Hougaard) mod VMC Pitzner A/S (advokat K.L. Németh) I tidligere instans er afsagt dom af Vestre

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 7. december 2017 Sag 185/2017 (2. afdeling) A (advokat Anni Nørgaard Clausen, beskikket) mod Region Syddanmark (advokat Mads Michael Brandt) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. december 2014 Sag 147/2013 (1. afdeling) Danmarks Lærerforening som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Viborg Kommune (advokat Jørgen Vinding) Biintervenient

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 22. februar 2013 Sag 285/2011 (1. afdeling) Folke Greisen (advokat Lars Langkjær) mod Hellebo Park Helsingør ApS (advokat Anne Louise Husen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012 Sag 149/2012 (1. afdeling) DiBa Bank A/S (advokat Georg Lett) mod A (advokat Henrik Emil Rasmussen, beskikket) Biintervenient til støtte for A: Forbrugerombudsmanden

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 5. september 2013 Sag 189/2011 (1. afdeling) A/B Klodsen (advokat Niels Hupfeld) mod A (advokat Janus Fürst, beskikket) I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 15. januar 2018 Sag 139/2017 Frese A/S (advokat Thea Præstmark) mod FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) I tidligere instanser er afsagt dom af Sø- og Handelsretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. september 2016 Sag 44/2016 (1. afdeling) FTF som mandatar for FAF som mandatar for A (advokat Jakob Bjerre) mod Dansk Industri (DI) som mandatar for KommunikationsCentret

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 31/2011 (2. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Bente Haugaard-Christensen og Freddy Haugaard-Christensen (advokat Lennart Fogh)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. maj 2015 Sag 5/2014 (2. afdeling) Advokat Hans Boserup (selv) mod Kenneth Bøttcher og Maria Todsen (advokat Jesper Baungaard for begge) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 7. februar 2017 Sag 55/2016 (2. afdeling) A (advokat Eduardo Vistisen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. juni 2015 Sag 202/2014 (2. afdeling) Viggo Larsen (advokat Eduardo Vistisen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 27. november 2013 Sag 32/2012 (2. afdeling) Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) mod JBN Invest ApS og A (advokat Søren Aagaard for begge) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. juni 2014 Sag 101/2012 (2. afdeling) Tommy Lund, Anna Fuhlendorf og Palle Kløve Pedersen (advokat Jørgen Chr. Dan-Weibel for alle) mod Randers Kommune (advokat Per

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 Sag 157/2009 (1. afdeling) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Ulf Andersen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. juni 2012 Sag 12/2011 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Retten i X-købing (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. januar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. januar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. januar 2013 Sag 95/2011 (2. afdeling) Arbejdernes Andels-Boligforening, Vejle og Boligselskabet Domea Vejle (advokat Eigil Lego Andersen for begge) mod Vejle Kommune

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 4. december 2017 Sag 74/2017 (1. afdeling) Josefine Breinholdt Andersen (advokat Lars Langkjær, beskikket) mod Frederiksberg Boligfond (advokat Anne Louise Husen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 31. maj 2011 Sag 263/2009 (1. afdeling) Skagerak Fiskeeksport A/S (advokat Poul Bostrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018. HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. maj 2019 Sag BS-23798/2018-HJR (1. afdeling) B som hensiddende i det uskiftede bo efter A (advokat Arvid Andersen) mod Beskæftigelsesministeriet (advokat Rass Holdgaard)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 29. marts 2012 Sag 296/2009 (1. afdeling) A og B (advokat Poul Hvilsted for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Kurt Bardeleben) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. november 2015 Sag 144/2014 (2. afdeling) A A/S (advokat Thomas Bang) mod B (advokat K.L. Németh) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Roskilde den 13. januar

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 11/2010 Pantebrevsselskabet af 2. juni 2009 A/S (advokat Jakob Stilling) mod Scandinavian Securities ApS (advokat Sv. Falk-Rønne) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 6. januar 2011 Sag 378/2007 (1. afdeling) SeaWest ved Bjarne Bøgh Jensen (advokat Klaus Busk) mod De Jyske Arkitekter A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 247/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Carsten Nielsen, Kurt Bæk Henriksen, Andy Christensen og Anker Lundholm (advokat Jacob Goldschmidt)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. september 2018

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. september 2018 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. september 2018 Sag 254/2017 (2. afdeling) Skatteministeriet (advokat Bodil Søes Petersen) mod A og B (advokat Christian Dahlager for begge) Biintervenient til støtte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 5. september 2014 Sag 179/2012 (1. afdeling) As Fond (advokat Christian Harlang) mod Civilstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Thorbjørn Sofsrud) I tidligere instans

Læs mere

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.

D O M. afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst. D O M afsagt den 5. maj 2015 af Vestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Henrik Estrup og Katrine Wittrup-Jensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1213 13 Ligebehandlingsnævnet som mandatar for M (Kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 Sag 297/2011 (1. afdeling) VOS Transport B.V. (advokat Philip Graff) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 11/2018 (2. afdeling) Miljø-Bo A/S (advokat Carsten Pedersen og advokat Eivind Einersen) mod Focus Advokater P/S (advokat Leo Jantzen og advokat Stinne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 Sag 26/2017 (1. afdeling) Rokkevænget Middelfart ApS (advokat Bjarne Aarup) mod Elly Mortensen og Aage Mortensen (advokat Steen Jørgensen, beskikket

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. november 2011 Sag 349/2008 (2. afdeling) Shape Intercoiffure ved Lene Hansen (advokat Yvonne Frederiksen) mod Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for A

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. november 2014 Sag 99/2013 (1. afdeling) Advokatfirmaet A A/S (advokat Svend Harbo) mod HK/Danmark som mandatar for B (advokat Michael Møllegaard Jessen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. marts 2017 Sag 116/2016 (2. afdeling) Landbrug & Fødevarer og Sydvestjysk Landboforening som mandatarer for I/S Sommersgård (advokat Håkun Djurhuus) mod Miljø- og

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. februar 2013 Sag 75/2011 (2. afdeling) A (advokat Finn Roger Nielsen, beskikket) mod Justitsministeriet (tidligere Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 Sag 291/2013 Tårnby Kommune (advokat René Offersen) mod Forenede Danske Motorejere som mandatar for A (advokat Lennart Fogh) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 3. november 2014 Sag 23/2014 (1. afdeling) A Registrerede Revisorer A/S (selv ved advokat Klaus Henrik Lindblad, jf. rpl. 260, stk. 3, nr. 4) mod HK/Danmark som mandatar

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 30/2011 (2. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Hans Henrik Eickstedt (advokat Lennart Fogh) mod Autohuset Skjoldgaard A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. august 2018 Sag 3/2018 (1. afdeling) HK Danmark som mandatar for A m.fl. (advokat Peter Breum for alle) mod Banedanmark (advokat Niels Banke) og Sag 5/2018 Dansk

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. september 2017 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 19. september 2017 Sag 270/2016 (1. afdeling) Jette Sebbelov og Lars Erik Sebbelov (advokat Kasper Meedom Westberg for begge) mod Andelsboligforeningen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. februar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. februar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 16. februar 2018 Sag 78/2017 (1. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for Jesper Petersen (advokat Lennart Fogh) mod Bilhuset Laursen A/S (advokat Jesper

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 5. september 2012 Sag 73/2011 (1. afdeling) Rodmund Nielsen (advokat Bjørn á Heygum) mod TAKS (advokat Ingi Højgaard) og P/F Wenzel (advokat Christian Andreasen) og Sag

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 27. maj 2011 Sag 303/2007 (2. afdeling) Prestige Tool-Plast ved Jens Fenger Eriksen (selv) mod Bent Reipur (advokat Bjørn von Ryberg, beskikket) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. oktober 2014 Sag 295/2013 (1. afdeling) A (advokat Ole Olsen, beskikket) mod Europark A/S (advokat Carsten Eriksen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 Sag 135/2014 A (advokat Svend-Aage Dreist Hansen, beskikket) mod Faxe Vandforsyning A/S (advokat Sten Corfix Jensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. oktober 2011 Sag 63/2010 (1. afdeling) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund som mandatar for E (advokat Peter Breum) mod A (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 23. marts 2017 Sag 159/2016 (1. afdeling) John Hejlesen, Inger Kristensen, Edvind Kristensen, Mogens Skibsted, Gert Grube og Arne Heilsen (advokat Nikolaj Nikolajsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 31. marts 2017 Sag 100/2016 (1. afdeling) Frode Sejr Hansen (advokat Jørgen Iversen, beskikket) mod Esbjerg Kommune (advokat Hans Peter Storvang) og Vejdirektoratet (Kammeradvokaten

Læs mere

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.

D O M. afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst. D O M afsagt den 7. november 2017 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lars Christensen, Poul Hansen og Teresa Lund Tøgern (kst.)) i ankesag V.L. B 0849 17 Tørring Ridecenter ved Torben Frandsen (advokat

Læs mere

D O M. Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup, Hillerød) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokaterne Steffen Sværke og Clara Trolle, København)

D O M. Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup, Hillerød) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokaterne Steffen Sværke og Clara Trolle, København) D O M afsagt den 15. maj 2014 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Olav D. Larsen, Nikolaj Aarø-Hansen og Tine Børsen Smedegaard (kst.)) i ankesag V.L. B 3101 13 Viggo Larsen (advokat Poul Bostrup,

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 Sag 164/2017 A (selv) mod B og C (advokat Bjarke Madsen for begge) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 27.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 12. oktober 2010 Sag 23/2009 (1. afdeling) Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) mod Tandlægeforeningen (tidligere Dansk Tandlægeforening) som

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 240/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Berit Kyed, Sanne Greiner og Anni Clausen (advokat Jacob Goldschmidt) mod Finanssektorens

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. marts 2010 Sag 302/2007 (1. afdeling) A (advokat Lars Ulrich) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017 Sag 149/2016 NT 2014 ApS (advokat Søren Bagger) mod Region Syddanmark (advokat Kim Trenskow) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 24. maj 2017 Sag 96/2016 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S som mandatar for X-firma (tidligere Y-firma) (advokat Søren Vagner Nielsen) mod Boet efter A (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. januar 2012 Sag 177/2010 (1. afdeling) Synbra Danmark A/S (advokat Poul Bostrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. april 2014 Sag 251/2012 (2. afdeling) Lærernes Centralorganisation som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen (kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 27. januar 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 27. januar 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 27. januar 2014 Sag 85/2012 (1. afdeling) Takeda A/S (tidligere Nycomed A/S og før det Nycomed Holding ApS) og Takeda Pharma A/S (tidligere Nycomed Danmark ApS) (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 8. maj 2018 Sag 246/2017 (2. afdeling) Location A/S (advokat Lars Langkjær) mod Grundejernes Investeringsfond (advokat Erik Wendelboe Christiansen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. september 2013 Sag 139/2013 A og B (advokat Poul Erik Petersen for begge) mod R (advokat Morten Sung Leen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 Sag 213/2012 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S og Codan A/S (advokat Bente Møll Pedersen for begge) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 UDSKRIFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. juni 2013 Sag 312/2012 (1. afdeling) A (advokat Michael Amstrup) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat David Auken) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. april 2013 Sag 70/2012 (1. afdeling) Michael Juhl (advokat Rasmus Juvik, beskikket) mod Tanja Nielsen (advokat Knud-Erik Kofoed) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. januar 2013 Sag 276/2010 (2. afdeling) Aarhus Værft A/S under konkurs (advokat Claes Wildfang) mod Johnson Controls Denmark ApS (advokat Lotte Eskesen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 4. september 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 4. september 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. september 2019 Sag BS-40168/2018-HJR (2. afdeling) Dansk Energi som mandatar for X A/S (advokat Kim B. Ulrich) mod Y A/S (advokat Christian Ljørring) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 244/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Birthe Nielsen, Jørn Marcussen, Trine Bang Overgaard, Helle Madsen, Claus Jacobsen, Karsten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 7. juni 2017 Sag 61/2017 A (advokat Karsten Høj) mod Region Hovedstaden (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4.

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B0478009 - CMJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 22. marts 2015 af Østre Landsrets 12. afdeling (landsdommerne Henrik Gam, Karen Hald og Kim Lundgaard Hansen (kst.)). 12. afd. nr. B-478-15:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 Sag 219/2014 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Birger Hagstrøm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. maj 2018 Sag 142/2017 (2. afdeling) Salar Ahmad Shareef, Rikke Munk, Jutta Rasmussen, Gitte Fischer, Hanne Smidt Møller Kjærgaard, Jon Silberg, Susanne Syberg, Susanne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. december 2014 Sag 26/2013 (2. afdeling) Rambøll Grønland A/S (advokat Claus Berg) mod Avannaa Arkitekter og Planlæggere ApS under konkurs (advokat Niels Hansen Damm)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. maj 2011 Sagerne 149/2008 og 196/2008 (1. afdeling) Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune (advokat Jørgen Vinding for begge) mod FOA Fag og Arbejde som mandatar

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning om administration af fodterapiområdet efter højesteretsdom

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN. Vejledning om administration af fodterapiområdet efter højesteretsdom REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN OK-Nyt Praksis nr. 013-10 Vejledning om administration af fodterapiområdet efter

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 Sag 79/2014 A og B (advokat Peter Vilsøe) kærer afgørelse om nægtelse af genoptagelse i sagen: C (advokat Lars Langkjær) mod D (selv) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. december 2013 Sag 353/2011 (2. afdeling) Danske Filminstruktører som mandatar for Jesper Jargil Film ApS og Jesper Jargil (advokat Erik Nyborg) mod Dansk Supermarked

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 22. november 2017 Sag 300/2016 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening som mandatar for B A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. oktober 2014 Sag 89/2013 (2. afdeling) A (advokat Carsten Lyngs) mod Advokatnævnet (advokat Dorthe Horstmann) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Holstebro

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 29. august 2016

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 29. august 2016 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 29. august 2016 Sag 218/2015 (2. afdeling) Custom House ApS (advokat Lotte Noer) mod Vejdirektoratet (advokat Jacob Schall Holberg) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag

D O M. afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag D O M afsagt den 21. april 2017 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Michael Ellehauge, Hanne Kildal og Chris Olesen) i ankesag V.L. B 1220 16 HK Danmark som mandatar for A (advokat Mie Andersen,

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 30. april 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt tirsdag den 30. april 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 30. april 2019 Sag BS 35199/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Mikkel Holm Nielsen, beskikket) mod Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg (advokat Karsten Hagel Sørensen)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014

1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 o 1 K S S f 2 3 fl 6 FEB.2014 J. nr. 750222-A Z- 0 ^ UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET OS-02-2014- KFM 1 VJ23 : i>es S- 1 - ZO-^^O DOM afsagt den 5. februar 2014 af Vestre Landsrets 4. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 15. oktober 2010 Sag 241/2008 (1. afdeling) Finansforbundet som mandatar for Svend Erik Harpsøe, Finn Olesen, Ruth Østergaard Larsen, Ketty Pedersen og Tove Andersen (advokat

Læs mere