Betydningen af storbyregionens grønne områder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Betydningen af storbyregionens grønne områder"

Transkript

1 Betydningen af storbyregionens grønne områder

2 2 Titel Betydningen af storbyregionens grønne områder Udgiver Skov & Landskab, Københavns Universitet, Rolighedsvej 23, 1958 Frederiksberg C, Tlf , Forfattere Ditte Rasmussen Brøgger, Ole Hjorth Caspersen (red.), Jette Hansen-Møller, Gertrud Jørgensen, Cecil C. Konijnendijk, Patrik Karlsson Nyed, Anton S. Olafsson, Hans Skov-Petersen og Kasia Wieszczeczynska Bedes citeret Brøgger, D.R., Caspersen, O.H. (red.), Hansen-Møller, J., Jørgensen, G., Konijnendijk, C.C., Nyed, P. K., Olafsson, A. S., Skov-Petersen, H. og Wieszczeczynska, K. (2012): Betydningen af storbyregionens grønne områder. Skov & Landskab, Københavns Universitet, Frederiksberg. 28 pp. Layout og dtp Inger Grønkjær Ulrich ISBN (elektronisk) ISBN (papir) Hæftet kan læses på samt på på

3 Betydningen af storbyregionens grønne områder 3

4 4 Indhold Baggrund... 5 Formål... 6 Anbefalinger... 7 Hovedstadsregionens grønne og blå områder... 9 De blå og grønne områders betydning Udvikling af grønne og blå områder Tilgængeligheden til den grønne og blå struktur Fremtidige muligheder Referencer... 29

5 5 Baggrund På opdrag fra Region Hovedstaden i 2011 har Skov & Landskab, Københavns Universitet gennemført en række udredninger og analyser af den grønne og blå struktur i hovedstadsregionen. I dette notat gives en sammenfattende oversigt over disse. Der redegøres desuden for dem i tre arbejdsrapporter med titlerne: Betydningen af storbyregionens rekreative områder (Rap nr. 136/2011, Skov & Landskab, Københavns Universitet Udviklingen af blå og grønne områder over tid samt analyse af tilgængeligheden (Rap nr. 137/2011, Skov & Landskab, Københavns Universitet Fremtiden og de rekreative områder i hovedstadsregionen (Rap nr. 138/2011, Skov & Landskab, Københavns Universitet.

6 6 Formål Formålet med notatet er at redegøre for status og udvikling og de fremtidige potentialer, som er knyttet til den grønne og blå struktur i hovedstadsregionen. Dette sker på baggrund af tre arbejdsrapporter, som LIFE, KU har udarbejdet i løbet af Den grønne og blå struktur Den grønne og blå struktur udgøres af de arealer som findes i de grønne kiler og de grønne ringe som omgiver hovedstadsregionen. Det vil sige at skove, beskyttede naturområder, fredede områder samt søer, vandløb og kyster udgør de centrale dele i den grønne og blå struktur.

7 7 Anbefalinger Det gælder generelt for målsætningerne og anbefalingerne for natur og miljø i RUP 1.0, at de kun i nogen grad er imødekommet. Mange af disse mål er fortsat meget aktuelle, hvilket dette notat dokumenterer. På baggrund af analyserne anbefaler Skov og Landskab, Københavns Universitet: At udvikle et bæredygtigt samspil mellem byudvikling, infrastruktur og den grønne og blå struktur, idét der skabes flere nærrekreative arealer og kompenseres for tab af natur. At øge forsyningen med grønne områder i byerne for at øge borgernes aktivitetsniveau. At udbygge det regionale stinet og gøre det mere sammenhængende. At skabe bedre adgang til grønne, bynære områder. At forbedre og vedligeholde belægninger på fortove og stier, der forbinder boligområder med grønne områder, og øge deres brugbarhed med siddemuligheder og belysning. At forbedre tilgængeligheden til friluftsområder i landskabet med offentlige transportmidler og anlæg af flere parkeringspladser. At forbinde eksisterende stier og markveje langs hegn og skel eller vandløb, søer og moser, forbi vedvarende græsarealer, til brug for rundture af en times varighed til fods og på cykel fra byen. At indføre det grønne nærhedsprincip, som defineret i RUP 1.0. At fastholde og videreudvikle den blå- grønne struktur i form kiler og grønne ringe. I RUP 1.0 opstilles en målsætning om at øge hovedstadens grønne og blå struktur, så den udgør minimum en tredjedel af regionens samlede areal. Denne målsætning fastholdes.

8 8 At der i forbindelse med ny boligudvikling og infrastruktur kompenseres 1:1 for eventuel tab af grønne og blå områder. Kyststrækningerne udgør en vigtig rekreativ ressource og det anbefales derfor, at de friholdes for yderligere bebyggelse samtidig med at tilgængeligheden til eksisterende kyststrækninger forbedres. De ansvarlige aktører i forhold til at virkeliggøre anbefalingerne er i overvejende grad hovedstadsregionens kommuner og staten. I visse tilfælde kan også de private aktører, fx lodsejere, spille en rolle. Region Hovedstaden har mulighed for at understøtte udviklingsorienterede aktiviteter, for eksempel samarbejder og partnerskaber om innovative udviklingsinitiativer. Region Hovedstaden er ikke planmyndighed og har ikke mulighed for at gennemføre anlægsprojekter eller driftsopgaver inden for forvaltning og pleje af de grønne og blå områder.

9 9 Hovedstadsregionens grønne og blå områder Dette notat sammenfatter hovedkonklusioner og resultater med henblik på at danne input til de videre drøftelser og arbejde i tilknytning til RUP 2.0. Københavns Universitet har udarbejdet en række delanalyser. Disse er Betydningen af storbyregionens rekreative områder, Udviklingen af blå og grønne områder over tid samt analyse af tilgængeligheden og Fremtiden og de rekreative områder i hovedstadsregionen. I forbindelse med analyserne anvendes begrebet rekreative områder hvilket i denne forbindelse er defineret på følgende måde: Rekreative områder Et rekreativt område defineres her som den del af den grønne og blå struktur der er offentligt tilgængelig. Det er offentlige skove samt private skove større end 5 ha. Der er ikke offentlig adgang til private skove mindre end 5 ha. På samme måde indgår beskyttede naturområder der er større end 2500 m² og søer som er offentligt ejede. Kyststrækninger og havneområder opfattes også som rekreativt område dog udelades private strand- og havnearealer. Søbred for private søer større end 5 ha er med, fordi der i et eller andet omfang er adgang til forholdsvis større søer. I det efterfølgende fremhæves anbefalingerne for de tre områder. De grønne og blå områders betydning Naturen udgør en vigtig rekreativ ressource for storbybefolkningen, og udviklingen og omfanget af denne ressource er i fokus i dette notat. Det er opbygget, så der indledningsvis gives en oversigt over de anbefalinger, som er resultat af analyserne. Efterfølgende beskrives de seneste nationale og internationale undersøgelser, som påviser, hvilken betydning og indflydelse, de grønne og blå områder har på vores almene velbefindende. Derved sættes forholdene i hovedstadsregionen ind i både et nationalt og et internationalt perspektiv.

10 10 Udviklingen af den grønne og blå struktur Hvordan har den grønne og blå struktur udviklet sig, specielt i perioden ? Hvilke arealforandringer er sket i det bebyggede areal, landbruget og den grønne og blå struktur? Landskabsdynamik Omfanget af forandringer igennem undersøgelsesperioden er ud fra analysen af de tre kortblade fra CORINE Landcover forholdsvis begrænsede. Areal til ny byudvikling er igennem hele perioden langt overvejende kommet fra landbrugsarealet, henholdsvis 84 % ( ) og 89 % ( ). I perioden forekommer det stort set ikke, at byareal overgår til andre arealklasser. Naturområder tæt på Københavns centrum har igennem perioden været de mest udsatte for konvertering til byudvikling. Forandringer af byarealet Den vækst som er forekommet i perioden er sket indenfor rammerne af fingerplanen. Byudviklingen sker primært i form randbebyggelse af allerede eksisterende bebyggelse.

11 11 Det samlede byareal forøges fra ha til ha svarende til 3 % i perioden 1990 til Boligudvikling i det åbne land kan ikke identificeres, da de er mindre end CORINE s minimumskrav på 25 ha for registrerede forandringer. Forandringer af naturarealet I den første periode fra ses en svag fremgang i naturarealet på 93 ha, svarende til en stigning på 0,2 %. Denne fremgang skyldes især Peberholmen, som blev anlagt i I perioden fra viser udviklingen et meget svagt fald på 0.02 % bl.a. som følge af meget store anlæg på Amager som TV-byen og Ørestaden som lokalt har formindsket naturarealet I perioden fra ses også nye store rekreative anlæg som fx Amager Strandpark, hvilket kompenserer for det fald, som de øvrige byggerier på Amager har medført Samlet er der for hele perioden tale om en fremgang på 86 ha, svarende til 0,2 % Tilgængeligheden til den grønne og blå struktur Et andet væsentligt afsnit er analysen af tilgængeligheden til den grønne og blå struktur. Her bliver der redegjort for, hvor langt borgerne har til de nærmeste grønne og blå områder. Analysen viser tilgængeligheden fra bostedet til den grønne og blå struktur. På samme måde analyseres tilgængeligheden fra bostedet til busstoppestederne i regionen. Begge analyser foretages for fodgængere og cyklister. Analysen af tilgængeligheden inden for 500 meter (ca. 5 min gang) fra bostedet viser, at 65 % befolkningen har adgang til grønne områder på minimum 1 ha via stier og veje indenfor 500 meter Undersøgelsen af tilgængeligheden til de grønne områder indenfor 1000 meters (ca. 10 min gang) afstand viser, at 94 % af regionens borgere har adgang til mindst 1 ha grønne områder indenfor en afstand på 1000 meter.

12 12 Cykling er undersøgt i afstand fra bolig og 3000 meter (ca min på cykel) langs vej og stinetværk. Undersøgelsen viser, at der stort set er adgang til grønne områder fra alle boliger i hovedstadsregionen indenfor denne afstand. Tilgængelighed til grønne områder fra busstoppested og 1000 meters gang. Analysen viser, at ud af 3888 har 3799 stoppesteder adgang svarende til 98 %. Det er især skovområderne i de tættest befolkede dele af regionen, der er karakteriseret ved en stor tilgængelighed indenfor 500 meter. Fx området ved Kongens Lyngby og Værløse. Forøges afstanden til 1000 meter forstærkes billedet, men det overordnede mønster er det samme, det er især i kommunerne i den NØ del af regionen, der er karakteriseret ved en god tilgængelighed. For flere af de centrale bykommuner som København, Gentofte, Hvidovre og Frederiksberg gælder derimod, at de har en noget dårligere tilgængelighed til den grønne og blå struktur. Fremtidige muligheder Regionen udvikler sig hele tiden, der kommer fortsat flere bolig- og erhvervsområder og ny trafikal infrastruktur. Notatet afsluttes derfor med en analyse af, hvilke konsekvenser denne udvikling har for den grønne og blå struktur, og det undersøges, om der kan kompenseres for et eventuel tab af naturarealer. Af analyserne fremgår at der specielt indenfor følgende tre områder er mulighed for at skabe ny natur og eller rekreative områder: Retablering af råstofgrave ved gravetilladelsens ophør med fokus på deres fremtidige rekreative, sociale og naturmæssige potentiale Retablering/erstatning af naturområder som påvirkes af ny planlagt infrastruktur Omdannelse af ældre erhvervsområder med fokus på rekreativ omdannelse i relation til fremtidig stationsnærhed.

13 13 De blå og grønne områders betydning Fingerbyen er udviklet ved en kombination af forskellige grundlæggende principper. En af de bærende ideer er ønsket om en god og velfungerede infrastruktur, som kombinerer gode rammer for offentlig og privat transport. Et andet væsentligt princip er ønsket om god tilgængelighed til grønne og blå områder, hvilket bygger på erkendelsen af, at god adgang til denne type områder har en væsentlig betydning for befolkningens almene sundhed og velbefindende. Sidstnævnte forhold udgør baggrunden for udviklingen af de grønne kiler og af de grønne ringe, som er så karakteristiske for hovedstadsområdet. Den grønne struktur, som skabes af disse ringe og kiler, udgør det mest betydende og grundlæggende bidrag til den grønne struktur i hovedstadsregionen. Tidligere undersøgelser gennemført for Miljøministeriet (2006) har vist, at selv om hovedstadsregionen ikke er den grønneste region i Europa, giver den befolkningen den bedste tilgængelighed til de grønne og blå rekreative områder. Regionen er med andre ord temmelig unik på Europæisk plan, og i Nordeuropa er det kun Stockholm og Helsinki, som har en grøn struktur, der er sammenlignelig med hovedstadsregionen (RUP 1.0).

14 14 Der var allerede i 1947 en bevidsthed og erkendelse af den positive indflydelse, som de grønne og blå områder har på befolkningens sundhed og almene velbefindende, hvilket var medvirkende til, at Egnsplanskitsen fik den kendte udformning som en hånd med grønne kiler imellem byfingrene. Mange af de negative konsekvenser, i form af stress og stressrelaterede sygdomme, der fremkommer som sideeffekter af vores moderne livsform kan reduceres ved, at vi hyppigt færdes i grønne områder. Det at have daglig god adgang til natur og grønne områder er med andre ord en vigtig kvalitet. I større urbane områder som hovedstadsregionen bliver denne sammenhæng ekstra tydelig. Den høje befolkningstæthed, der typisk findes her, skaber derfor et øget behov for grønne nærrekreative områder. Viden om og erkendelsen af de grønne og blå s områders vigtighed i forbindelse med storbyen er indgået i udviklingen af Hovedstadsregionen. Vi har også i de senere år set eksempler på nye områder, som udformes med henblik på at skabe gode muligheder for at kunne færdes i et grønt nærrekreativt miljø. Dette ses bl.a. i forbindelse med flere nye boligudviklingsprojekter i hovedstadsregionen. Ullerødbyen ved Hillerød er blot et eksempel på denne nye type byggerier, 8-tallet på Amager et andet. Begge typer byggerier er eksempler på en anden og ny type boliger, hvor der eksperimenteres med samspillet mellem bebyggelsen og de nærrekreative områder. Sam-

15 15 tidig er de et udtryk for den stigende værdi, det tillægges at have en nem adgang til et velfungerende nærrekreativt miljø. Der er mange forskellige grunde til, at vi opsøger de grønne områder, og anvendelsen spænder lige fra ønsket om at finde ro, hvile og naturoplevelser, til at områderne skal udgøre en ramme om fysiske udfoldelser og aktiviteter. Formålet med at færdes i de grønne og blå områder varierer med de besøgendes alder og etniske baggrund. Alt i alt stilles der derfor brede krav til områdernes struktur og beskaffenhed. De grønne områder giver også mulighed for social og interkulturel kontakt. Den grønne og blå struktur skaber desuden steder, hvor byens indbyggere kan opleve og lære noget om naturen. De grønne områders herlighedsværdi bidrager til økonomisk udvikling, idet de på den ene side kan medvirke til at tiltrække nye investeringer og turister igennem at øge herlighedsværdien, og på den anden side bidrage til at reducere de offentlige sundhedsudgifter. Storbyens grønne områder, skove, parker og andre friarealer udgør med andre ord attraktive omgivelser for friluftslivet både til daglig brug, i kortere tid og til længere udflugter i forbindelse med ferie eller weekends.

16 16 Vigtigheden af god adgang til grønne områder, natur- og udearealer gælder for alle aldersgrupper. Både for institutioner som børnehaver, SFO, og skoler har det betydning at have adgang til de grønne rekreative områder. Børns og unges motorik, kondition, fysiologi og viden påvirkes positivt ved leg og aktiviteter i det grønne, både i forbindelse med skolegangen og i deres fritid. Også friluftsområder for den ældre del af befolkningen har de grønne og blå områder en betydning. Gruppen af ældre over 65 år stiger generelt i Danmark såvel som i Region Hovedstaden. Og det er vigtigt ud fra en samfundsmæssig betragtning, at de ældre kan klare sig længst muligt i eget hjem. Friluftsliv anses for at være et godt middel i den henseende, eftersom det indebærer fysisk aktivitet, naturoplevelser og socialt samvær, som ældre sætter mere pris på end yngre, og som hver især har positiv betydning for ældres oplevede livskvalitet. Udbyttet af at være friluftsmæssigt aktiv er et bedre helbred og højere livskvalitet langt op i årene. I et samfundsmæssigt perspektiv har det derfor stor betydning at opretholde og forbedre ældres fysiske og mentale sundhed. Skal ældres muligheder for friluftsliv sikres og forbedres, bør haver, parker og andre grønne områder opfattes som vigtige ressourcer i en tværfaglig kommunal friareal- og sundhedsplanlægning og anlægges og passes med blandt andet dette formål for øje.

17 17 Udvikling af grønne og blå områder Danskerne er hyppige brugere af de blå og grønne områder, og mest hyppigt anvendes disse områder til almindelige gåture. Især er skovene meget populære, og de tiltrækker omkring halvdelen af besøgene, mens mange af de resterende besøg går til

18 18 stranden eller kysten. Mere end to tredjedele af danskerne opfatter besøg til nærliggende naturområder som et vigtigt bidrag til deres livskvalitet. Udover funktionen som rekreativt område har den grønne og blå struktur også en biodiversitetsforbedrende funktion. Denne funktion er ikke alene vigtig i et lokalt nationalt perspektiv, den er også af betydning i europæisk sammenhæng. Store områder af hovedstadsregionen er udpeget som enten habitat- og ramsar- eller fuglebeskyttelsesområder under Natura Derved indgår den grønne og blå struktur i et økologisk netværk af beskyttede naturområder igennem det øvrige Europa. Formålet med disse udpegninger er bl.a. at beskytte og forbedre biodiversiteten på EU- plan. I den sammenhæng udgør den grønne og blå struktur i Region Hovedstaden et vigtigt element. Det viser sig, at størrelsen og karakteren samt alderen af de grønne områder i hovedstadsområdet bevirker, at disse områder er blandt de bedste i Danmark med hensyn til biodiversitet. Bevarelse af den grønne og blå struktur i hovedstadsregionen er med andre ord vigtig også i et internationalt perspektiv.

19 19 Den analyse, som KU Life har foretaget af de blå og grønne områder og udviklingen af dem over tid, viser en stabil udvikling med forholdsvis få arealmæssige ændringer. Igennem undersøgelsesperioden 1990 til 2000 har ændringerne været meget små, mens der i perioden fra 2000 til 2006 er tale om noget større forandringer, men set som en helhed har der været en forholdsvis lille forandring igennem perioden. Geografisk ses forandringerne primært i forlængelse af allerede eksisterende bebyggelse og indenfor rammerne omkring Fingerplanen. Perioden er bl.a. karakteriseret ved, at der er blevet igangsat nogle forholdsvis store anlægsarbejder, hvoraf nogle har påvirket arealet af den grønne og blå struktur negativt, mens andre derimod har bidraget til en forøgelse af den grønne og blå struktur. De største forandringer skyldes enkelte større anlæg på Amager og Kalvebod Fælled og det er især disse, som bevirker forandringerne i denne sidste periode. Det drejer sig specielt om Ørestaden og Danmarks Radio, som begge repræsenterer en udvikling, der har reduceret det grønne areal. Derimod har anlægget af Amager Strandpark og Peberholmen i nogen grad kompenseret for dette tab af grønne arealer.

20 20

21 21 Tilgængeligheden til den grønne og blå struktur God adgang i form af kort afstand til det nærmeste grønne område, god offentlig transport og hensigtsmæssige stiforbindelser har traditionelt haft stor betydning i planlægningen af hovedstadsregionen. Med tiden er adgangen til de grønne områder blevet videreudviklet og forbedret, hvilket Vestamager er et udmærket eksempel på. Tidligere gennemførte undersøgelser af tilgængeligheden til den grønne og blå struktur viser, at de fleste ikke rejser særlig langt for at komme frem til de nærrekreative områder (Miljøministeriet, 2006). Og et studie af tre københavnske parker viser, at de fleste anvender mellem 10 og 15 minutter for at komme fra boligen til parken (Københavns Kommune 2005) På regionalt niveau er der god tilgængelighed til den grønne og blå struktur indenfor en afstand på 500 meter, idet hele 65% af befolkningen i hovedstadsregionen har adgang til grønne områder af størrelse på 1ha indenfor denne afstand. Betragtes kommunerne enkeltvist er billedet dog et noget andet, på kommunalt niveau varierer tilgængeligheden fra 33 % til 94 %. Tilgængelighed fra busstoppesteder er generelt meget god indenfor 1000 meter, idet der fra 98 % af busstoppene er nær adgang til grønne og blå områder.

22 22 Fremtidige muligheder Region Hovedstaden er det tættest befolkede område i Danmark, ca. 30% af landets borgere er samlet på 6 % af arealet. Samtidig udgør regionen en væsentlig del af Øresundsregionen, som er præget af en betydelig vækst. Broforbindelsen over Øresund har skabt grundlaget for udviklingen af en region, som også i en international sammenhæng har et stort potentiale, der endnu er langt fra fuldt udnyttet. Den udvikling, som Øresundsregionen undergår i disse år, skaber nye muligheder, der naturligt vil kunne udnyttes i forbindelse med en fremtidig vækst i hovedstadsregionen. Regionen er præget af en veluddannet arbejdsstyrke og godt samspil mellem uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarked og en velfungerende infrastruktur. Samtidig er der i international sammenhæng tale om en region, der præges af en høj miljøstandard og en velfungerende grøn og blå struktur, der byder på store rekreative oplevelser på begge sider af sundet. På grund af disse forhold, og de muligheder som de skaber tilsammen, tiltrækker Øresundsregionen borgere fra andre dele af Sverige og Danmark. Hovedstadsregionen drager med andre ord stor nytte af at udgøre en væsentlig del af Øresundsregionen, som medvirker til at skabe den vækst, som igennem de senere år har præget hele regionen. Med denne vækst følger dog også en lang række udfordringer. I sammenhæng med den grønne og blå struktur fremkommer udfordringerne især som følge af to forhold. Det drejer sig specielt om den fortsatte udvikling af infrastrukturen og den fortsatte urbanisering. Udviklingen på disse områder er nødvendige for at kunne fastholde det positive vækstpotentiale, men de skaber samtidig et stigende pres på den grønne og blå struktur. Som det fremgår af undersøgelserne af den hidtidige udvikling, er det især landbrugsarealet, som inddrages i forbindelse med udviklingen af nye vej- og baneforbindelser, men også grønne arealer er blevet anvendt i denne forbindelse. Udviklingen er nøje knyttet til den fortsatte urbanisering og typisk sker det indenfor rammerne af de eksisterende byfingre, hvor bynære landbrugsarealer konverteres til bolig og erhvervsformål. Omfanget af natur- og rekreative områder havde derfor været betyde-

23 23 ligt mindre, hvis ikke der også var blevet kompenseret for effekten af disse nye anlæg igennem skabelse af nye rekreative og grønne områder. Analyserne foretaget i forbindelse med dette notat har derfor fokuseret på potentialet for at skabe ny natur og rekreative områder ved, at ændre arealanvendelsen i visse områder. Formålet er at kunne kompensere for det tab af eksisterende grønne og rekreative områder, som vil kunne forventes i forbindelse med den fortsatte udvikling af regionen. KU Life s analyse med titlen Fremtiden og de rekreative områder i hovedstadsregionen giver både danske og internationale eksempler i relation til naturområder, befolkning og infrastruktur indenfor to af de tre hovedtemaer, nemlig efterbehandling af råstofgrave og omdannelse af industriområder.

24 24 Råstofgrave Råstofgrave udnyttes ofte igennem en længere årrække, typisk i form af ti-årige gravetilladelser, men på et tidspunkt vil råstofforekomsten være fuldt udnyttet og der skal efterfølgende foretages en retablering/efterbehandling, så området kan overgå til en anden anvendelse. Tidligere blev råstofgrave ofte retableret som ekstensivt landbrugsområde. I dag er der ofte fokus på at udvikle det tidligere graveområde i en mere rekreativ retning til værdifulde steder for både mennesker og dyr. I nogle tilfælde er gamle grusgrave blevet omdannet til naturlige biotoper samtidig med, at der er blevet etableret områder med rekreative muligheder for områdets beboere. Det kan være i form af gang- og cykelruter i naturen, sports- og fritidsaktiviteter samt i nogle tilfælde kultur- og undervisningsaktiviteter. I mange tilfælde fungerer de omdannede områder også som sociale mødesteder, og i den sammenhæng har den lokale befolkning også spillet en stor rolle i etableringsfasen. Grusgrave kan derfor, hvis de omdannes hensigtsmæssigt, være med til at skabe attraktive grønne områder, hvor lokalbefolkningen kan mødes med venner og familie. De nye grønne områder kan derved på flere måder bidrage til at forbedre de lokale forhold, fx Medvirke til at skabe nye arbejdspladser Skabe nye rekreative områder

25 25 Miljøforbedring, herunder klima og grundvand Sociale tiltag Natur- og biodiversitetsforbedring Projekter i forbindelse med råstofgrave kan med andre ord bidrage positivt til at skabe nye arbejdspladser fx i forbindelse med rekreative service funktioner som skoletjenester, naturvejledere, skovhjælperordninger m.m. Derudover kan de medvirke til at øge områdets værdi, tiltrække tilflyttere samt besøgende og derved understøtte og skabe økonomisk aktivitet i lokalsamfundet. Analysen af råstofgravene i hovedstadsregionen viser, at der findes en række råstofgrave i regionen, som grundet deres beliggenhed i forbindelse med den grønne og blå struktur vil kunne medvirke til at berige regionen både på det naturmæssige og rekreative område. Infrastrukturområder og retablering af natur Fingerbystrukturen har især tilgodeset at man kan komme forholdsvis hurtigt ind til og ud af centrum af København, enten via motorveje eller via S-tog. Den ellers så succesfulde og fremkommelige struktur har i takt med byudviklingen vist sig, at ha-

26 26 ve behov for et antal forbindende omfartsveje. Udformning og placering af disse veje er ikke uproblematisk, da de i udgangspunktet udløser en interessekonflikt, fordi de krydser de grønne kiler, der fungerer som grønne rekreative friarealer. I øjeblikket findes et tværgående overordnet net af veje i form af fire ringforbindelse som består af motorveje og almindelige større vejforbindelser. Dertil kommer at transportministeren i slutningen af juni indgik en samarbejdsaftale med Region Hovedstaden og 11 omegnskommuner langs Ring 3 om etablering af en letbane i gadeniveau mellem Lundtofte og Ishøj. En strækning på 28 km. Samtidig er planerne om en udnyttelse af transportkorridoren omkring Ring 5 atter blevet taget op, og der er gennemført en række undersøgelser med udgangspunkt i et eventuelt kommende vejforløb. Som grundlag for dette notat er der foretaget en undersøgelse af de grønne områder, som direkte berøres af denne forventede infrastrukturudvikling. Formålet er, at undersøge den fysiske påvirkning af de grønne områder, herunder eventuel tab af natur, og foretage en vurdering af, hvorvidt der kan kompenseres for denne påvirkning igennem erstatningsområder. Både letbanen og den eventuel kommende Ring 5 berører potentielt større naturområder. Samtidig viser analysen dog også, at de eventuelle negative konsekvenser afhænger meget af, hvor det aktuelle infrastrukturanlæg vil blive placeret i forbindelse med de afsatte korridorer. For begge anlæg gælder at flere nærliggende områder typisk vil kunne retableres som erstatningsarealer igennem en naturgenopretning. Umiddelbart viser analysen, eksemplificeret ved de aktuelle anlæg, at den grønne og blå struktur fortsat vil kunne fastholdes eller forøges igennem kompenserende foranstaltninger, det vil dog kun kunne ske på bekostning af visse ekstensivt udnyttede landbrugsarealer, dels igennem naturgenopretning. Dertil kommer muligheden for at ændre arealanvendelse på tidligere råstofgrave. Analyse af erhvervsområder Analysen af erhvervsområder i Region Hovedstaden fokuserer alene på de områder, der kan komme i spil i forbindelse med den nye letbanestrækning.

27 27 Analysen inddrager forstædernes industriområder som den nye generation af omdannelsesmodne industriområder, der, efter en periode med fokus på omdannelse af gamle havneområder, kan danne grundlag for fremtidens innovative erhvervsområder. Fremtidens erhvervsområder vil i mindre grad end før være præget af tung transport, røg og støj. Derimod er lokaliseringen med henblik på persontransport og tilgængelighed samt adgang til højtuddannet arbejdskraft blevet afgørende. Planlægningen af områderne må derfor tage højde for at erhvervslivet har nogle andre behov end tidligere. I dag vil mange virksomheder kunne placeres nær ved eller sammen med boliger og andre byfunktioner. Samtidig kan flere af de tidligere industriområder udvikles til at udgøre attraktive arbejdsmiljøer. Analysen af en række internationale omdannelsesprojekter viser, at der kan udvikles både forbedrede natur- og rekreative forhold i forbindelse en omdannelse af erhvervs- og industriområder. Samtidig viser analysen af en række nuværende industri- og erhvervsområder langs den kommende letbane at disse områder har et potentiale i forbindelse med eventuel omdannelse som også kan fokusere på rekreative og sociale forhold i nærmiljøet.

28 28

29 29 Referencer Den rekreative brug af tre parker I Københavns Kommune Enghaveparken, Fælledparken & Amager Fælled, (2005) Jensen, F. S., Guldager, S. og Vej og Park, Københavns Kommune Analyse af hovedstadsområdets grønne rekreative områder/landskber, deres støjpåvirkning og tilgængelighed (2006) Skov-Petersen, H., Olafsson, A. S., Engell, J., Paine, J. og Caspersen, O.H. Betydningen af storbyens rekreative områder. Rapport nr. 136/2011. Skov & Landskab. Københavns Universitet (2011) Hansen-Møller, J., Konijnendijk, C.C og Caspersen, O.H. Udviklingen af blå og grønne områder over tid samt analyse af tilgængeligheden. Rapport nr. 137/2011. Skov & Landskab. Københavns Universitet (2011) Skov-Petersen, H., Nyed, P. K. og Caspersen, O.H. Fremtiden og de rekreative områder i hovedstadsregionen. Rapport nr. 138/2011. Skov & Landskab. Københavns Universitet (2011) Brøgger, D.R., Wieszczeczynska, K., Caspersen, O.H., Nyed, P. K. og Jørgensen, G.

30 Skov & Landskab Københavns Universitet Rolighedsvej Frederiksberg Tel Nationalt center for forskning, uddannelse og rådgivning i skov og skovprodukter, landskabsarkitektur og landskabsforvaltning, byplanlægning og bydesign

Udvikling af blå og grønne områder over tid samt analyse af tilgængeligheden

Udvikling af blå og grønne områder over tid samt analyse af tilgængeligheden Udvikling af blå og grønne områder over tid samt analyse af tilgængeligheden ARBEJDSRAPPORT Ole Hjorth Caspersen Christian Fertner Hans Skov-Petersen Patrik Karlsson Nyed SKOV & LANDSKAB 137 / 2011 KOLOFON

Læs mere

Københavns Universitet

Københavns Universitet university of copenhagen Københavns Universitet Udvikling af blå og grønne områder over tid samt analyse af tilgængeligheden Caspersen, Ole H.; Fertner, Christian; Skov-Petersen, Hans; Karlsson Nyed, Patrik

Læs mere

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01 Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Layout_20130819.indd 1 19-08-2013 12:53:01 Danmark i omstilling Hvordan kan byer og landdistrikter udvikles, så vi udnytter vores arealer bedst muligt

Læs mere

Høringssvar til Forslag til Regional Udviklingsplan for Region Hovedstaden

Høringssvar til Forslag til Regional Udviklingsplan for Region Hovedstaden Greve Kommune 20. maj 2008 Høringssvar til Forslag til Regional Udviklingsplan for Region Hovedstaden Nærværende høringssvar behandles i Greve Byråd den 27. maj 2008. Der tages derfor forbehold for denne

Læs mere

Fremtiden og de rekreative områder i hovedstadsregionen

Fremtiden og de rekreative områder i hovedstadsregionen Fremtiden og de rekreative områder i hovedstadsregionen ARBEJDSRAPPORT SKOV & LANDSKAB 138 / 2011 Af Ditte Rasmussen Brøgger Kasia Wieszczeczynska Ole Hjorth Caspersen, Patrik Karlsson Nyed Gertrud Jørgensen

Læs mere

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst

Landsplanredegørelse Ministerens velkomst Landsplanredegørelse 2012 Ministerens velkomst Velkommen til debat om den kommende landsplanredegørelse. Efter nyvalg til Folketinget er det Miljøministerens opgave at udarbejde en ny landsplanredegørelse.

Læs mere

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen

Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer. Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen Investeringer KKR HOVEDSTADEN i fremtiden Fælles indspil om hovedstadsregionens trafikale udfordringer Borgmester Kjeld Hansen, formand for KKR og Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen 21. april 2008

Læs mere

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 har nu afsluttet sit arbejde i henhold til kommissoriet for naturråd, jf. bekendtgørelse om etablering

Læs mere

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018

Naturråd 14. Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort. Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 Anbefalinger & udpegninger til Grønt Danmarkskort Tårnby Rådhus, den 13. juni 2018 Naturråd 14 har nu afsluttet sit arbejde i henhold til kommissoriet for naturråd, jf. bekendtgørelse om etablering

Læs mere

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1

Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference maj 2014 SIDE 1 Workshop: Forbindelser mellem land og by Åben Land Konference 27.-27. maj 2014 SIDE 1 Green Infrastructure Enhancing Europe s Natural Capital Udfordringer Små og fragmenterede naturområder Klimaændringer

Læs mere

Et eksempel på planlægning for naturen mm.

Et eksempel på planlægning for naturen mm. Natur og Miljø 2013 Session 1: Borgeren og naturen Et eksempel på planlægning for naturen mm. Jørgen Jørgensen Chef for Natur og Vand, Viborg Kommune Grønne Sammenhænge Natur- og Parkpolitik for Viborg

Læs mere

5 fremtidsbilleder GIV FINGERPLANEN EN HÅND. [ planv ae rkstedet ] Februar Mette G. Bahrenscheer og Dorthe W. Brogård - 14.

5 fremtidsbilleder GIV FINGERPLANEN EN HÅND. [ planv ae rkstedet ] Februar Mette G. Bahrenscheer og Dorthe W. Brogård - 14. 5 fremtidsbilleder Februar 2019 Fingerplanen er mere end et ikon. Den sætter rammen om vores hverdag og vores fælles fremtid GIV FINGERPLANEN EN HÅND Mette G. Bahrenscheer og Dorthe W. Brogård - 14. marts

Læs mere

Vision Greve - hvor livet er grønt

Vision Greve - hvor livet er grønt Vision 2020 Greve - hvor livet er grønt Vision 2020 Greve - hvor livet er grønt er udgivet af: Greve Kommune Greve Byråd Vedtaget af Greve Byråd december 2008 Henvendelse: Kontakt Ledelsessekretariatet

Læs mere

Debatoplæg. Forslag til Fingerplan 2012 Dansk Byplanlaboratorium maj Holger Bisgaard

Debatoplæg. Forslag til Fingerplan 2012 Dansk Byplanlaboratorium maj Holger Bisgaard Debatoplæg Forslag til Fingerplan 2012 Dansk Byplanlaboratorium maj 2011 Holger Bisgaard Planlovens hovedstadskapitel sætter rammen for revisionen Fingerbystrukturen skal videreføres 4 geografiske delområder

Læs mere

Kommuneplan Erhvervsudvikling. Kort fortalt

Kommuneplan Erhvervsudvikling. Kort fortalt Kommuneplan 2013-2025 Erhvervsudvikling Kort fortalt 1 Cortex Park er et af Odenses nye byomdannelsesområder. Et område med et stærkt idéskabende miljø og plads til videnserhverv tæt på Odense centrum,

Læs mere

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017

Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 Boligpolitik Ballerup Kommune 2017 INDLEDNING Ballerup Kommune er et dejligt sted at bo omgivet af natur, tæt på storbyen, med mange arbejdspladser og et aktivt foreningsliv. Kommunalbestyrelsen har store

Læs mere

7. Miljøvurdering 171

7. Miljøvurdering 171 7. Miljøvurdering 171 Sammenfattende miljøvurdering Miljøvurderingen belyser miljøpåvirkningerne af de ændringer, der er indarbejdet i Kommuneplan 2013-2025 set i forhold til Kommuneplan 2009-2021. Miljøvurderingen

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009

Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009 Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009 Furesø Kommunes landområder omfatter alle arealer, der ikke er udlagt til byzone eller planlagt til fremtidig byudvikling. I landområderne

Læs mere

Planlovsdage. Danmarks hovedstad Initiativer til styrkelse af hovedstadsområdet. 14. marts Christina Berlin Hovmand

Planlovsdage. Danmarks hovedstad Initiativer til styrkelse af hovedstadsområdet. 14. marts Christina Berlin Hovmand Planlovsdage Danmarks hovedstad Initiativer til styrkelse af hovedstadsområdet 14. marts 2019 Christina Berlin Hovmand Agenda 1 Indledning 2 Fokus i arbejdet med udspillet 3 Plads til alle 4 Vækst, viden

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 13-05-2008 Dato: 07-04-2008 Sag nr.: KB 122 Sagsbehandler: Ingibjörg Huld Halldórsdóttir Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier

Vestegnen i udvikling byer i bevægelse. Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier Vestegnen i udvikling byer i bevægelse Fælles udviklingsperspektiv til Vestegnskommunernes kommuneplanstrategier 15. oktober 2007 Vestegnen i udvikling byer i bevægelse På Vestegnen er der lang tradition

Læs mere

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne inkl. kommuner], der under

Læs mere

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011

København: Grønne uderum som urbane uderum. Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 København: Grønne uderum som urbane uderum Centerchef Jon Pape Center for Park og Natur Oslo, juni 2011 Oversigt 1. Hvor er København? 2. Visioner og mål 3. Urbane tendenser - hvad siger københavnerne?

Læs mere

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser

Politik for erhverv, natur og infrastruktur. - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur - rammebetingelser Politik for erhverv, natur og infrastruktur rammebetingelser er en af tre politikker

Læs mere

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019 Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort Kredsbestyrelsesseminar Fåborg 29.-30. marts 2019 Hvad er en kommuneplan? Beskriver den overordnede plan for og tankerne bag alle arealer i en kommune Sikrer koordinering

Læs mere

To nye grønne kiler i hovedstaden. Indkaldelse af ideer og forslag

To nye grønne kiler i hovedstaden. Indkaldelse af ideer og forslag To nye grønne kiler i hovedstaden Indkaldelse af ideer og forslag 9. marts - 4. maj 2015 To nye grønne kiler i hovedstaden - Indkaldelse af ideer og forslag til afgrænsning og den videre planlægning af

Læs mere

Skejby som fyrtårn: Nye attraktive grønne byrum

Skejby som fyrtårn: Nye attraktive grønne byrum Skejby som fyrtårn: Nye attraktive grønne byrum Analyselag fra Skov & Landskab Vision og temaer Cecil C. Konijnendijk Konkurrencedygtighed Christian Fertner Brug og effekt af virksomheders udearealer Lene

Læs mere

Region Hovedstaden og kommunerne i Hovedstaden er blevet enige om et nyt samlet trafikoplæg, der viser vejen til fremtidens vækst for hele Danmark

Region Hovedstaden og kommunerne i Hovedstaden er blevet enige om et nyt samlet trafikoplæg, der viser vejen til fremtidens vækst for hele Danmark Opgang Afsnit Linda Bang Jessen Telefon 2678 2858 Direkte Fax Mail Web EAN-nr: Giro: Bank: CVR/SE-nr: Journal nr.: Ref.: Dato: 12. september 2011 Hovedstadsregionen skal være Danmarks vækstlokomotiv Fornyet

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Politisk udspil om Danmarks hovedstad og forslag til Fingerplan 2019

Politisk udspil om Danmarks hovedstad og forslag til Fingerplan 2019 Politisk udspil om Danmarks hovedstad og forslag til Fingerplan 2019 14. marts 2019 Sigmund Lubanski Agenda 1 Indledning 2 Fokus i arbejdet med udspillet 3 Plads til alle 4 Vækst, viden og virksomheder

Læs mere

NOTAT 8. Notat vedr. virkemidler rettet mod bynære behov. Scenarie 2 By og land - Fokus 1

NOTAT 8. Notat vedr. virkemidler rettet mod bynære behov. Scenarie 2 By og land - Fokus 1 NOTAT 8 Notat vedr. virkemidler rettet mod bynære behov Scenarie 2 By og land - Fokus 1 04. september 2014 1 Hvad er bynære behov En erkendelse af de negative konsekvenser ved det industrialiserede landbrug

Læs mere

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011 Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011 Lokalrådet December 2011 1 Kilde. Kms/Hillerød kommune 2 Baggrund Sommeren 2011 afholdt lokalrådet for Alsønderup sogn en visionsdag på Kulsviergården i Alsønderup,

Læs mere

FREMGANG I FÆLLESSKAB

FREMGANG I FÆLLESSKAB FREMGANG I FÆLLESSKAB Fremgang og fællesskab i en bæredygtig by med plads til både boliger og erhverv - Planstrategi 2019 - Herlev Kommune inviterer dig til at komme med ideer og forslag til den fysiske

Læs mere

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk

Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Visioner for Ny by ved St. Rørbæk Regionplanen I den første regionplan for fra 1973, blev området ved Store Rørbæk udpeget som byvækstområde første gang. Regionplan 2005 Den nye by er nu udpeget som et

Læs mere

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik

UDKAST v Det skal være nemt og sikkert at komme frem. Mobilitets- og Infrastrukturpolitik UDKAST v. 04.04.2019 Det skal være nemt og sikkert at komme frem Mobilitets- og Infrastrukturpolitik 2018 2021 Godkendt af Byrådet den xx august 2019 En ny politik for Mobilitet og Infrastruktur Vi er

Læs mere

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT TRAFIKCHARTER GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne

Læs mere

som element i planlægningen

som element i planlægningen Oplevelsesværdier som element i planlægningen for sundhed og grønne områder Hvordan understøtter vi planlægning og forvaltning, således at befolkningens livskvalitet og sundhed styrkes? Ole Hjorth Caspersen

Læs mere

By-og boligudvikling. Skitser til arealudlæg. Indhold. 1. Overordnede principper. Model 1 Kompaktbyen-med skovtema Fordele og ulemper

By-og boligudvikling. Skitser til arealudlæg. Indhold. 1. Overordnede principper. Model 1 Kompaktbyen-med skovtema Fordele og ulemper By-og boligudvikling Skitser til arealudlæg Indhold 1. Overordnede principper Model 1 Kompaktbyen-med skovtema Fordele og ulemper Model 2 Søbåndet - med bykant Fordele og ulemper Model 3 Nordbyen - med

Læs mere

Erhvervsstrukturen i Egedal

Erhvervsstrukturen i Egedal Erhvervsstrukturen i Egedal Der er store arealer udlagt til forskellige typer af erhverv i Egedal. Der er indenfor kommuneplanperioden fra 2017 til 2022 plads til 140 hektar til erhverv og turisme, heraf

Læs mere

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort

Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notatark Sagsnr. 01.02.15-P16-1-18 Sagsbehandler Lene Kofoed 8.11.2018 Notat over bemærkninger til Naturrådets anbefalinger til kommunens arbejde med Grønt Danmarkskort Notat over bemærkninger fra Naturråd

Læs mere

Vejen Byråd Politikområder

Vejen Byråd Politikområder Vejen Byråd 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Vejen Kommune Foto: Colourbox og Vejen Kommune Ordrenr.: 863-18 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2018 Vejen Byråd Vejen Kommune er et godt sted, hvor det gode

Læs mere

Planlægning i europæisk perspektiv. ESPON med en dansk vinkel

Planlægning i europæisk perspektiv. ESPON med en dansk vinkel Planlægning i europæisk perspektiv ESPON med en dansk vinkel Danmark i international sammenhæng Globaliseringen har stor betydning for Danmark, ikke mindst i form af en kraftig urbanisering. Når nogle

Læs mere

Evaluering af kommuneplanstrategier

Evaluering af kommuneplanstrategier Evaluering af kommuneplanstrategier Notat 2: Screening af planstrategier ARBEJDSRAPPORT Ole Hjort Caspersen SKOV & LANDSKAB 62 / 2009 Rapportens titel Evaluering af kommuneplanstrategier. Notat 2: Screening

Læs mere

Nye grønne kiler i hovedstaden

Nye grønne kiler i hovedstaden Nye grønne kiler i hovedstaden Indkaldelse af ideer og forslag til afgrænsning og den videre planlægning af kilerne xx. januar - xx februar 2015 UDKAST Forord 2 Nye grønne kiler i hovedstaden Indkaldelse

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

Godkendelse efter naturbeskyttelseslovens 20 omfartsvej syd om Aars

Godkendelse efter naturbeskyttelseslovens 20 omfartsvej syd om Aars Vesthimmerlands Kommune Trafik og Grønne områder Himmerlandsgade 27 9600 Aars Sendt til: jkr@vesthimmerland.dk Dato: 01. juni 2015 Teknik- og Økonomiforvaltningen, Farsø Sagsnr.: 820-2015-16385 Dokumentnr.:

Læs mere

BYNATUR I KØBENHAVN. Rikke Hedegaard Christensen, Teknik- og Miljøforvaltningen Planlovsdage marts 2019

BYNATUR I KØBENHAVN. Rikke Hedegaard Christensen, Teknik- og Miljøforvaltningen Planlovsdage marts 2019 BYNATUR I KØBENHAVN Rikke Hedegaard Christensen, Teknik- og Miljøforvaltningen Planlovsdage 2019 14. marts 2019 BYNATUR I KØBENHAVN Mål for 2025: 75 % af københavnerne oplever København som en grøn by

Læs mere

Høje-Taastrup Kommunes styrkepositioner

Høje-Taastrup Kommunes styrkepositioner Høje-Taastrup Kommunes styrkepositioner Trafikalt knudepunkt i Hovedstadsregionen Høje-Taastrup Kommune er placeret lige dér, hvor hovedstadsområdet åbner sig mod resten af landet. Kommunen er et knudepunkt

Læs mere

Slagelse Næstvedbanen

Slagelse Næstvedbanen Fodsporet Slagelse Næstvedbanen Thomas B. Randrup Afdelingschef Mette G. Bahrenscheer Chefkonsulent Fokus Slagelse Fokus Næstved Vandet, naturen i det åbne land og de grønne områder i byerne Næstved er

Læs mere

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE

ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK GENTOFTE KOMMUNE ERHVERVSPOLITIK Marts 2017 Udarbejdet af Opgaveudvalget Erhvervspolitik for Gentofte Kommune Godkendt af Kommunalbestyrelsen i 2017 Layout: Rosendahls a/s Downloades på:

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035

Visioner for fremtidens Køge Nord. Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035 Visioner for fremtidens Køge Nord Fra erhverv, landsby og boligområde til attraktiv stationsby anno 2035. The triangle of growth Befolkningsudviklingen 2012-2030 (prog. 2011) God infrastruktur ved Køge

Læs mere

Strukturbillede VIBY Sjælland

Strukturbillede VIBY Sjælland Strukturbillede VIBY Sjælland Indhold Forord 3 Visionen 4 Hovedstrukturen 5 Fra vision til plan 5 Boliger 5 Bymidten 6 Erhverv 7 Den grønne struktur 7 Trafikstruktur 7 Vedtaget af Roskilde Byråd den 18.

Læs mere

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 18:30 Sted: Byrådssalen i Møde slut: Fraværende: 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 6 Godkendelse af dagsorden 3 7 Tids- og procesplan 4 8 Byens rolle - nu og frem

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

DN Københavns høringssvar til Forslag til Kommuneplan 2011

DN Københavns høringssvar til Forslag til Kommuneplan 2011 DN København Formand: Erik Maagaard Jacobsen, Solskrænten 12,2500 Valby Telefon: 36 46 26 62, e-mail:erikmjacobsen@get2net.dk Københavns Kommune Borgerrepræsentationen Center for Byudvikling Rådhuset 1599

Læs mere

Byplanlægning og erhvervsudvikling

Byplanlægning og erhvervsudvikling Byplanlægning og erhvervsudvikling Byernes styrkepositioner som regionale vækstmotorer Holger Bisgaard, Naturstyrelsen, Miljøministeriet Danmark Indhold Virksomhedslokalisering i en globaliseret verden

Læs mere

Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand

Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand Bilag Lokalplan feriecenter Fjellerup Strand Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Silkeborg, den 6. juni 2007 Vedr.: Ansøgning om udvidelse af overnatningskapacitet i et kommende feriecenter ved Fjellerup

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Initiativer og udviklingsmuligheder i Hovedstadsregionen. ved Kristian Johnsen, udviklingschef for regional udvikling, Region Hovedstaden

Initiativer og udviklingsmuligheder i Hovedstadsregionen. ved Kristian Johnsen, udviklingschef for regional udvikling, Region Hovedstaden Initiativer og udviklingsmuligheder i Hovedstadsregionen ved Kristian Johnsen, udviklingschef for regional udvikling, Region Hovedstaden Den nye regionale rolle er i vid udstrækning en udviklingsopgave

Læs mere

Hvad har du af planer for de næste 10 år?

Hvad har du af planer for de næste 10 år? Hvad har du af planer for de næste 10 år? Fremtiden for Region Hovedstaden er til debat. Vi har brug for din mening. Fra kanalerne ved Christiansborg til Kronborg ved Øresund og fra Rådhuspladsens duer

Læs mere

Emner til Planstrategi 2018

Emner til Planstrategi 2018 Emner til Planstrategi 2018 Til Planstrategi 2018 foreslås fire hovedemner med en række underpunkter, der evt. kan justeres undervejs i processen. I det nedenstående vil underpunkterne blive uddybet. By

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 FORSLAG i offentlig høring fra den 5. december 2016 til den

Læs mere

Byplanlægning. Indhold

Byplanlægning. Indhold Byplanlægning Planlægningen af vore byer er med til at skabe de rammer, der gives for trafikken. Virkningerne af byplanlægning på cykeltrafikkens omfang er imidlertid små, hvis ikke cykeltrafikkens vilkår

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet

Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet rafik Regional Udviklingsplan 2012 Regionens og kommunernes opgaver på trafikområdet På det kollektive transportområde har kommunerne og regionerne en vigtig rolle som trafikindkøber. Movia er Danmarks

Læs mere

Tekniske energianlæg i landskabet

Tekniske energianlæg i landskabet Miljø- og Fødevareministeriet Tekniske energianlæg i landskabet Hvordan kan vi samtænke og indpasse dem? 1 Tekniske energianlæg i landskabet - hvordan kan vi samtænke og indpasse dem? Smukke energianlæg

Læs mere

SIKALEDDET. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser.

SIKALEDDET. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser. Ledige byggegrunde med direkte adgang til naturskønne omgivelser. Ledige boliggrunde tæt på by, indkøbsmuligheder, S-tog og med direkte adgang til fælleden. Dato 6.06.205 Version 0 Revideret - SIKALEDDET

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen COWI A/S Særlige fokusområder i VVM-redegørelsen for Odense Letbane etape 1 Havneparken 1 7100 Vejle Telefon 76 42 64 00 Telefax 76 42 64 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 VVM-redegørelsen 1 2 Baggrund

Læs mere

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for

UDVIKLINGSOMRÅDER. Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for UDVIKLINGSOMRÅDER Bilag til Fremtidens Frederikssund Frederikssund Kommunes planstrategi for 2019-2023 Indhold Baggrund 3 Udlæg af udviklingsområder 4 Gerlev Skalleværk 5 Jægerspris 6 Skibby 7 Skuldelev

Læs mere

Affald 212 Generelle rammebestemmelser 293 Afstandsklasser 127 Afstandszoner Erhverv Almene boliger 52 Antennemaster 240

Affald 212 Generelle rammebestemmelser 293 Afstandsklasser 127 Afstandszoner Erhverv Almene boliger 52 Antennemaster 240 7. INDEKS Indeks A Affald 212 Afstandsklasser 127 Afstandszoner Erhverv 126-130 Almene boliger 52 Antennemaster 240 Anvendelse Detaljerede rammebestemmelser 331 Hovedstruktur 73 Arbejdsmarked 124 Arealudlæg

Læs mere

MILJØ - OG KLIMAUDVALGET. Mandag den 29. august 2011. Klokken: 15.00 17.00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H5. Møde nr. 5. Mødet slut kl.: 16.

MILJØ - OG KLIMAUDVALGET. Mandag den 29. august 2011. Klokken: 15.00 17.00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H5. Møde nr. 5. Mødet slut kl.: 16. K O N K L U S I O N E R REGION HOVEDSTADEN MILJØ - OG KLIMAUDVALGET Mandag den 29. august 2011 Klokken: 15.00 17.00 Sted: Regionsgården Mødelokale: H5 Møde nr. 5 Mødet slut kl.: 16.15 Medlemmer: Lars Gaardhøj

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1

KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 KOMMUNEPLANTILLÆG 13 til Kommuneplan 2013 for Furesø Kommune Ændring af den økologiske forbindelse Laanshøj Præstesø og kommuneplanramme 16B1 Kort Kort 1: Den tidligere udstrækning af den økologiske forbindelse

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder

Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder PLAN, BYG OG ERHVERV Tillæg nr. 1 til Kommuneplan 2013-2025 for Odsherred Kommune - omhandlende potentielle økologiske forbindelser og naturområder BAGGRUND FOR KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 1 I forbindelse med

Læs mere

DEBATOPLÆG. De stationsnære områder i Herlev Kommune. Indkaldelse af ideer og forslag til udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan

DEBATOPLÆG. De stationsnære områder i Herlev Kommune. Indkaldelse af ideer og forslag til udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan DEBATOPLÆG De stationsnære områder i Herlev Kommune Indkaldelse af ideer og forslag til udarbejdelse af tillæg til Kommuneplan 2013-2025 Høringsperiode fra 19. januar til den 16. februar 2015 Indledning

Læs mere

I Odense Kommunes samlede Bystrategi for byens transformation ses det grønne som en af de vigtigste faktorer

I Odense Kommunes samlede Bystrategi for byens transformation ses det grønne som en af de vigtigste faktorer JANNIK NYROP CHEF FOR BYSTRATEGISK STAB I ODENSE KOMMUNE I Odense Kommunes samlede Bystrategi for byens transformation ses det grønne som en af de vigtigste faktorer Den grønne struktur trækkes fra det

Læs mere

Landsplandirektiv om afgrænsning og ramme for anvendelse af den grønne kile gennem Flyvestation Værløse

Landsplandirektiv om afgrænsning og ramme for anvendelse af den grønne kile gennem Flyvestation Værløse Landsplandirektiv om afgrænsning og ramme for anvendelse af den grønne kile gennem Flyvestation Værløse Landsplandirektiv om afgrænsning og ramme for anvendelsen af den grønne kile gennem Flyvestation

Læs mere

Bering-beder vejen. Tillæg nr. 43 til kommuneplan 2013

Bering-beder vejen. Tillæg nr. 43 til kommuneplan 2013 Tillæg nr. 43 til Kommuneplan 2013 Bering-beder vejen Tillæg nr. 43 til kommuneplan 2013 1 Tillæg nr. 43 til Kommuneplan 2013 kommuneplantillæg for Bering-beder vejen Udgivet af: Aarhus Kommune 2016 Indhold

Læs mere

Scopingsnotat. Hjørring Kommune

Scopingsnotat. Hjørring Kommune Hjørring Kommune Scopingsnotat 10-12-2014 Sag nr. 01.02.05-P16-18-14 Side 1. Opstilling af vindmøller ved Gårestrup I forbindelse med planlægningen for opstilling af 3 vindmøller ved Gårestrup skal der

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

ORDINÆRT REGIONSRÅDSMØDE REGIONSRÅDSMØDE MØDETIDSPUNKT :00:00 MØDESTED REGIONSRÅDSSALEN MEDLEMMER

ORDINÆRT REGIONSRÅDSMØDE REGIONSRÅDSMØDE MØDETIDSPUNKT :00:00 MØDESTED REGIONSRÅDSSALEN MEDLEMMER BESLUTNING ORDINÆRT REGIONSRÅDSMØDE REGIONSRÅDSMØDE MØDETIDSPUNKT 18-06-2013 17:00:00 MØDESTED REGIONSRÅDSSALEN MEDLEMMER 3. FORSLAG TIL FINGERPLAN 2013 I OFFENTLIG HØRING PUNKTET BEHANDLET TIDLIGERE Forretningsudvalget

Læs mere

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland

AARHUS LETBANE. Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland AARHUS LETBANE Ole Sørensen, Letbanesamarbejdet i Østjylland Region Midtjylland, Aarhus, Norddjurs, Syddjurs, Randers, Favrskov, Silkeborg, Skanderborg og Odder Kommuner samt Midttrafik Plan for en sammenhængende

Læs mere

Forslag til lokalplan Valby Idrætspark med kommuneplantillæg.

Forslag til lokalplan Valby Idrætspark med kommuneplantillæg. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Til Teknik- og Miljøudvalget Forslag til lokalplan Valby Idrætspark med kommuneplantillæg. Notat om grønne arealer i Valby Idrætspark I Teknik- og Miljøudvalgets

Læs mere

Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen. Afslaget begrundes bl.a.

Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen. Afslaget begrundes bl.a. 15105 Bæredygtig byudvikling, Mårslet Syd Emne: Fortræde for Teknisk Udvalg Dato: 08-05-2017 Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen.

Læs mere

MILJØ OG GRØN VÆKSTUDVALGET. Dato: 13. marts 2012. Klokken: 17.00 19.00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H5. Møde nr. 2

MILJØ OG GRØN VÆKSTUDVALGET. Dato: 13. marts 2012. Klokken: 17.00 19.00. Sted: Regionsgården. Mødelokale: H5. Møde nr. 2 DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN MILJØ OG GRØN VÆKSTUDVALGET Dato: 13. marts 2012 Klokken: 17.00 19.00 Sted: Regionsgården Mødelokale: H5 Møde nr. 2 Medlemmer: Lars Gaardhøj Lise Rask Abbas Razvi Ellen Thrane

Læs mere

Befolkning og boliger

Befolkning og boliger Befolkning og boliger Redegørelse - Befolkning og boliger Den levende by Den levende by skal udfoldes i Vallensbæk både i de eksisterende og de nye boligområder. Vallensbæk har et mangfoldigt udbud af

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

MED KUNST SÆTTER VI GIVE PÅ VERDENSKORTET

MED KUNST SÆTTER VI GIVE PÅ VERDENSKORTET MED KUNST SÆTTER VI GIVE PÅ VERDENSKORTET I Give udvikler vi kunsten til nye højder og udfolder kunsten i byrummet, i børnehøjde og blandt byens erhvervsliv. Kunst danner os som mennesker, øger vores livskvalitet

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Forberedelsesudvalget DET MIDLERTIDIGE FORRETNINGSUDVALG EKSTRAORDINÆRT MØDE. Tirsdag den 28. marts Kl

Forberedelsesudvalget DET MIDLERTIDIGE FORRETNINGSUDVALG EKSTRAORDINÆRT MØDE. Tirsdag den 28. marts Kl DAGSORDEN REGION HOVEDSTADEN Forberedelsesudvalget DET MIDLERTIDIGE FORRETNINGSUDVALG EKSTRAORDINÆRT MØDE Tirsdag den 28. marts 2006 Kl. 12.30 Amtsgården i Hillerød, mødelokale H 3 Medlemmer: Vibeke Storm

Læs mere

Holdninger og ønsker til Danmarks natur - resultater af en spørgeskemaunders

Holdninger og ønsker til Danmarks natur - resultater af en spørgeskemaunders Christiansborg 2. April, 2003 Holdninger og ønsker til Danmarks natur - resultater af en spørgeskemaunders rgeskemaundersøgelsegelse Berit C. Kaae & Lene Møller M Madsen Skov & Landskab (FSL) bck@fsl fsl.dk

Læs mere

Landsbyen & fremtidens landskaber

Landsbyen & fremtidens landskaber Landsbyen & fremtidens landskaber Om samarbejdsdrevne landskabsstrategier Lone S. Kristensen & Jørgen Primdahl, Planlægning & Landskab, IGN Planlovsdage 2019 13/03/2019 2 Oversigt Budskaber Om landsbyen

Læs mere

Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016

Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016 Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016 2 Forord Aalborg Kommune vil være en bæredygtig kommune. Med underskrivelsen af Aalborg Charteret i 1994 og Aalborg Commitments i 2004, har Byrådet fastlagt

Læs mere