Forslag. til. Lov om ændring af lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere. (Udvidelse af medlemskredsen til andre end jordbrugere mv.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag. til. Lov om ændring af lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere. (Udvidelse af medlemskredsen til andre end jordbrugere mv."

Transkript

1 Fødevareministeriet 2. afdeling, 3. kontor Sagsnr: Den 11. august 2008 JER/ Forslag til Lov om ændring af lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere (Udvidelse af medlemskredsen til andre end jordbrugere mv.) 1 I lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, jf. lovbekendtgørelse nr. 566 af 3. august 1990, som ændret ved 5 i lov nr. 967 af 4. december 2002, foretages følgende ændringer: 1. Lovens titel affattes således: Lov om indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne affattes således: 2. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan stadfæste vedtægter for indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne, når vedtægterne indeholder følgende bestemmelser: 1) Foreningens formål skal udelukkende være at foretage indkøb til medlemmerne af maskiner, udstyr og tekniske driftsmidler, der anvendes i medlemmernes virksomheder. Virksomhederne skal være beliggende i landdistrikterne eller være virksomheder, der er beliggende andetsteds, men virker til gavn for udviklingen i landdistrikterne. Det indkøbte er undergivet foreningens ejendomsret, indtil købesummen med renter og omkostninger er fuldt betalt, medmindre dette strider mod bestemmelserne i 38 i lov om tinglysning, jf. lovbekendtgørelse nr. 158 af 9. marts En forening kan efter godkendelse af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri i vedtægterne fastsætte, at foreningen opnår anden form for sikkerhed for betaling af det indkøbte. 2) Foreningens bestyrelse består af 5, 7 eller 9 medlemmer, der vælges af generalforsamlingen. 3) Ændring af foreningens vedtægter kræver samtykke fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri. 4) Foreningen skal hvert år til brug for det i 7 nævnte tilsyn indsende beretning om og regnskab for foreningens virksomhed i det forløbne år og er i øvrigt pligtig at meddele alle oplysninger til brug for tilsynet angående foreningens virksomhed og forhold, herunder til dokumentation for, at foreningen ledes i overensstemmelse med denne lov og foreningens vedtægter. 5) Foreningens opløsning ved egen beslutning kræver finansministerens godkendelse, hvis foreningen på tidspunktet for beslutningen er i gæld til statskassen.

2 2 6) Ved foreningens opløsning ved egen beslutning eller i medfør af 7, stk. 3, tilfalder foreningens formue Danske Indkøbsforeningers Landsforening affattes således: 3. Indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne og indkøbsforeninger for mindre jordbrugere indtræder som medlemmer af Danske Indkøbsforeningers Landsforening (landsforeningen), hvis vedtægter stadfæstes af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri. Samtidig med stadfæstelsen ophører Danske Indkøbsforeninger (samvirksomheden) ophæves. 5. 5, stk. 1-5, ophæves. Stk. 6 bliver herefter stk I 5, stk. 6, der bliver stk. 1, ændres Samvirksomheden til: Landsforeningen ophæves. 8. I 7, stk. 1, ændres samvirksomheden til: landsforeningen. 9. 7, stk. 3 og stk. 4, affattes således: Stk. 3. Hvis en indkøbsforening uden statslån ikke virker i overensstemmelse med loven, de i medfør af loven fastsatte regler og de stadfæstede vedtægter, kan ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri standse foreningens virksomhed. Stk. 4. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan med virkning for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne og landsforeningen fastsætte regler om revision af regnskaber og om optagelse af andre lån end statslån, som kan anvendes til indkøb i overensstemmelse med lovens formål. Som grundlag for lånoptagningen kan ministeren fastsætte nærmere regler om de nævnte foreningers virksomhed og om fortrinsret for statslånet, herunder regler om foreningernes reservefonde , stk. 5, ophæves ophæves ophæves. 2 Stk. 1. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri fastsætter tidspunktet for lovens ikrafttræden. Stk i lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, jf. lovbekendtgørelse nr. 566 af 3. august 1990, som ændret ved 5 i lov nr. 967 af 4. december 2002, finder fortsat anvendelse for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, så længe foreningerne fortsætter som sådanne foreninger. Foreningerne kan dog ikke foretage indkøb af husdyr til medlemmerne. Stk. 3. 4, 6 og 8 i lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, jf. lovbekendtgørelse nr. 566 af 3. august 1990, som ændret ved 5 i lov nr. 967 af 4. december 2002, finder fortsat anvendelse

3 3 for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere og for indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne, så længe foreningerne har statslån. Stk. 4. Regler, der er fastsat i medfør af lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, jf. lovbekendtgørelse nr. 566 af 3. august 1990, som ændret ved 5 i lov nr. 967 af 4. december 2002, forbliver i kraft, indtil de afløses af regler fastsat med hjemmel i denne eller andre love. 1. Formål og baggrund for lovforslaget Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Hovedformålet med lovforslaget er, at også andre mindre erhvervsdrivende end jordbrugere kan blive medlem af de i loven omhandlede indkøbsforeninger. Danske Indkøbsforeninger har overfor Fødevareministeriet fremsat ønske om, at de enkelte indkøbsforeninger får mulighed for at udvide medlemskredsen. Medlemskredsen skal således udover mindre jordbrugere også kunne omfatte andre mindre erhvervsdrivende i landdistrikterne som mindre håndværksmestre og lignende. Disse mindre erhvervsdrivende får med lovændringen mulighed for at erhverve maskiner, udstyr og tekniske driftsmidler til deres virksomheder gennem indkøbsforeningerne. Lovforslaget giver endvidere mulighed for at udvide medlemskredsen til også at omfatte mindre virksomheder, der ikke er beliggende i landdistrikterne, men som virker til gavn for udviklingen i landdistrikterne. En sådan ændring af lovens hovedindhold harmonerer med indsatsen inden for rammerne af det danske landdistriktsprogram for , hvor et af indsatsområderne er at skabe flere iværksættere og lokale arbejdspladser i landdistrikterne. Med lovforslaget er det samtidig hensigten at sikre, at lovens øvrige bestemmelser er tidssvarende. Med lovændringen udgår bl.a. en række detaljerede reguleringer af indkøbsforeningerne og af Danske Indkøbsforeningers Landsforening (landsforeningen), der afløser Danske Indkøbsforeninger (samvirksomheden). 2. Gældende ret Ordningen med Indkøbsforeninger for mindre jordbrugere har eksisteret siden Ordningen afløste de tidligere Driftslånsforeninger. Indkøbsforeningernes formål er at foretage indkøb af redskaber og maskiner, som herefter videresælges på købekontrakt med ejendomsforbehold til medlemmerne. Renten i købekontrakterne er typisk lavere end den rente, der skal betales på det almindelige lånemarked. Ved et indkøb skal et medlem betale mindst 1/4 af købesummen kontant, medens resten skal afdrages til foreningen i løbet af højst 6 år.

4 4 Foreningernes indkøb har været finansieret af statslån og af de midler, foreningerne har i reservefondene, samt af lån i pengeinstitutter. Statslån har endvidere kunnet ydes til Danske Indkøbsforeninger (samvirksomheden), der er samvirksomhed for indkøbsforeningerne. Ved en ændring af loven i 1990 blev muligheden for at yde statslån til indkøbsforeningerne ophævet. Samtidig blev afdragsperioden på de allerede ydede statslån forlænget fra 25 til 50 år. Kun mindre jordbrugere kan optages som medlem af en indkøbsforening. Indkøbsforeningens bestyrelse består af 5, 7 eller 9 medlemmer, hvoraf flertallet udpeges af husmandsforeningerne (nu Dansk Familielandbrugs sektion i Dansk Landbrug) i hvert af de tidligere amter blandt medlemmerne af indkøbsforeningen. Den øvrige del af bestyrelsen vælges af generalforsamlingen. Ved udgangen af 2007 eksisterede der 17 indkøbsforeninger for mindre jordbrugere. De samlede reserver i foreningerne udgjorde ved udgangen af 2007 i alt 170, 4 mio. kr., og de samlede udestående fordringer og restgæld på kontrakter udgjorde 160, 5 mio. kr. Af de 17 foreninger havde 4 foreninger ved udgangen af 2007 lån fra statskassen på i alt 4,6 mio. kr. Der er i løbet af 2007 afdraget i alt 5,7 mio. kr. af gælden til statskassen. 3. Lovforslagets indhold Med lovforslaget udvides medlemskredsen af indkøbsforeninger til, udover mindre jordbrugere, også at omfatte andre mindre erhvervsdrivende med virksomheder i landdistrikterne f.eks. mindre håndværksmestre og lignende. Medlemskredsen vil også kunne omfatte mindre virksomheder, som ikke er beliggende i landdistrikterne, men som virker til gavn for udviklingen i landdistrikterne. Samtidig ændres lovens titel til Lov om indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne. Udvidelse af medlemskredsen er et tiltag, der spiller godt sammen med andre tiltag for at skabe flere iværksættere og lokale arbejdspladser i landdistrikterne, hvilket er et af indsatsområderne i det danske landdistriktsprogram for Samtidig med udvidelse af medlemskredsen udgår en række detaljerede reguleringer, som herefter overlades til indkøbsforeningerne for mindre virksomheder i landdistrikterne. Det vurderes, at lovforslaget først og fremmest får betydning for eksisterende indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, der ønsker at udvide medlemskredsen. Lovens bestemmelser giver dog også mulighed for at etablere helt nye indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne. Indkøbsforeninger, der efter lovforslagets ikrafttræden overgår til at være indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne, betragtes som nye foreninger i den forstand, at de vil være omfattet af de nye lovbestemmelser. Der skal udfærdiges nye vedtægter, som skal stadfæstes af fødevareministeren, samt nedsættes en ny bestyrelse. Indkøbsforeninger for mindre jordbrugere kan fortsætte som sådanne foreninger, og vil, indtil de eventuelt overgår til at være foreninger for mindre virksomheder i landdistrikterne, være omfattet af de nugældende lovbestemmelser for indkøbsforeninger. Både de indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, der fortsætter som sådanne foreninger og indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne indtræder som medlemmer af Danske Indkøbsforeningers Landsforening (landsforeningen). Landsforeningen afløser Danske Indkøbsforeninger (samvirksomheden).

5 5 Landsforeningens vedtægter skal stadfæstes af fødevareministeren, og Danske Indkøbsforeninger (samvirksomheden) ophører samtidig med stadfæstelsen. I den gældende lovs 2 er anført en række bestemmelser, som skal fremgå af vedtægterne for en indkøbsforening for mindre jordbrugere. Der foreslås en ny affattelse af lovens 2,som alene skal være gældende for indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne. Det foreslås samtidig, jf. lovforslagets 2, stk. 2, at den nugældende affattelse af lovens 2 fortsat skal være gældende for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, indtil de eventuelt overgår til at være foreninger for mindre virksomheder i landdistrikterne. Flere af bestemmelserne i den gældende lovs 2 er ikke medtaget i den foreslåede nye affattelse af paragraffen. Dette er dels en konsekvens af udvidelsen af medlemskredsen, dels begrundet i ønsket om, at det overlades til foreningen for mindre virksomheder i landdistrikterne, hvorledes en række forhold skal reguleres, og om denne regulering skal fremgå af foreningens vedtægter. De omhandlede forhold vil også kunne reguleres i landsforeningens vedtægter. De bestemmelser, der ikke er medtaget i den foreslåede nye affattelse af lovens 2, omfatter følgende forhold: - Det enkelte medlems tegning af garanti for foreningens forpligtelser. - Begrænsning på det beløb, som en forening må anvende på et eller flere medlemmer. - Minimumsudbetaling, afdragsperiode og rente for medlemmernes indkøb. - Udfærdigelse af kontrakten ved indkøb til flere medlemmer. - Størrelsen af den rente, som medlemmerne skal svare af restbeløbet af købesummen. - Anvendelse af reservefondsmidlerne. - Inddrivelse af underskud hos medlemmerne. - Mindste antal medlemmer i en forening. Ændring af lovens 2 omfatter endvidere indsættelse af en bestemmelse om, at i tilfælde, hvor en indkøbsforening opløses ved egen beslutning eller i medfør af den foreslåede nye bestemmelse i lovens 7, jf. nedenfor, tilfalder foreningens formue Danske Indkøbsforeningers Landsforening. Bestemmelsen finder ikke anvendelse for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, da den nye affattelse af lovens 2 som nævnt alene får virkning for indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne. Bestemmelsen finder endvidere ikke anvendelse i tilfælde, hvor en forening opløses som følge af en beslutning efter lovens 8, der foreslås ophævet, men efter forslaget fortsat skal finde anvendelse for indkøbsforeningerne, så længe de har statslån. Ved opløsning af en forening i medfør af lovens 8 er det fødevareministeren, der træffer afgørelse om anvendelse af foreningens formue til fremme af mindre landbrug. Samtidig med ophævelse af lovens 8 foreslås i lovens 7 indsat en bestemmelse om standsning af en indkøbsforenings virksomhed, som indholdsmæssigt i hovedtræk svarer til 8 i den gældende lov, dog således at fødevareministeren kan standse indkøbsforeningens virksomhed uden forudgående forhandling med finansministeren. Den foreslåede bestemmelse omhandler alene standsning af indkøbsforeninger uden statslån, da indkøbsforeninger med statslån som nævnt fortsat vil være omfattet af lovens 8, så længe foreningerne har statslån. Med lovforslaget indføres almindelige foreningsdemokratiske principper, uden nogen udpegningsret for Dansk Familielandbrugs sektion i Dansk Landbrug eller andre, i forbindelse med udpegning af foreningernes bestyrelse. Foreningernes bestyrelse skal således i sin helhed vælges af generalforsamlingen. Der er tale om en ændring af lovens 2, hvor ændringerne som nævnt ovenfor alene får virkning for indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne.

6 6 Som nævnt indebærer lovforslaget, at en række detaljerede reguleringer af de enkelte indkøbsforeninger bortfalder. Det foreslås tilsvarende, at detailregulering af landsforeningen bortfalder (ophævelse af lovens 5, stk. 1-5). Det bemærkes herved, at fødevareministeren skal stadfæste vedtægterne for såvel indkøbsforeningerne som landsforeningen. Forslaget skal også ses i sammenhæng med, at der ikke længere ydes statslån til indkøbsforeninger. Ved udgangen af 2007 var der således kun 4 indkøbsforeninger med statslån. Lovens bestemmelser vedrørende statslån ( 4 og 6) foreslås derfor ophævet. De ophævede bestemmelser vil dog fortsat efter forslaget være gældende for indkøbsforeninger med statslån, så længe foreningerne har statslån. De emner, som fødevareministeren ifølge lovens 7 kan fastsætte nærmere regler om fastholdes uændret, men hjemlen foreslås udvidet således, at der også vil kunne fastsættes regler for indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne og for landsforeningen. 4. Lovforslagets administrative og økonomiske konsekvenser for stat, regioner og kommuner Lovforslaget har ingen økonomiske konsekvenser for staten, regioner og kommuner. 5. Lovforslagets administrative og økonomiske konsekvenser for erhvervslivet Lovforslaget skønnes at have positive økonomiske konsekvenser for mindre virksomheder i landdistrikterne, idet der tilvejebringes muligheder for virksomhederne for at finansiere køb af maskiner, udstyr og tekniske driftsmidler på en billigere måde end de ellers ville kunne på lånemarkedet. Lovforslaget har været forelagt Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Center for Kvalitet i ErhvervsRegulering med henblik på en vurdering af, om forslaget skal forelægges Økonomi- og Erhvervsministeriet s virksomhedspanel. Styrelsen vurderer 6. Lovforslagets miljømæssige konsekvenser Lovforslaget har ingen miljømæssige konsekvenser. 7. Lovforslagets administrative konsekvenser for borgerne Lovforslaget har ingen administrative konsekvenser for borgerne. 8. Lovforslagets forhold til EU-retten Lovforslaget skal notificeres for Europa- Kommissionen i henhold til Traktatens regler om statsstøtte, idet forslaget indeholder statsstøtteelementer. Satsstøtteaspektet fremkommer som følge

7 7 af reglerne om statslån, (der dog er under afvikling), jf. at der ved forslaget ændres i regler der tidligere er notificeret. 9. Høring Vurdering af konsekvenser af lovforslaget Administrative konsekvenser for stat, regioner og kommuner Økonomiske konsekvenser for stat, regioner og kommuner Administrative og økonomiske konsekvenser for erhvervslivet Positive konsekvenser/ mindre udgifter Ingen Ingen Lovforslaget vil medføre, at mindre virksomheder, der er beliggende i landdistrikterne, eller som på anden måde er til gavn for udviklingen i landdistrikterne, får en billigere finansieringsmulighed i forbindelse med anskaffelser af maskiner, udstyr og tekniske driftsmidler. Negative konsekvenser / merudgifter Ingen. Ingen Ingen Miljømæssige konsekvenser Ingen Ingen Administrative konsekvenser for Ingen Ingen borgerne Forholdet til EU-retten Lovforslaget indeholder statsstøtteelementer og skal notificeres for Europa- Kommissionen i henhold til Traktatens regler om statsstøtte. Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser Til 1 Til nr. 1 Lovens titel ændres fra Lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere til Lov om indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne for at signalere lovens bredere anvendelsesmulighed. Mindre virksomheder defineres nærmere i vedtægterne for foreningerne. For tiden defineres mindre virksomheder som virksomheder med op til 10 medarbejdere og en årlig omsætning på under 2 mio. euro (ca. 15 mio. kr.), hvilket svarer til Europa- Kommissionens definition af mikrovirksomheder.

8 8 Til nr. 2 Af den gældende lovs 2 fremgår formålet med indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, og der er anført en række bestemmelser, som skal fremgå af vedtægterne for en indkøbsforening for mindre jordbrugere. Som anført i de almindelige bemærkninger under pkt. 3 skal den gældende lovs 2 efter forslaget fortsat være gældende for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere indtil de eventuelt overgår til at være foreninger for mindre virksomheder i landdistrikterne. Lovens 2 med den foreslåede nye affattelse, kommer herefter alene til at omfatte indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne. I den foreslåede nye affattelse er bestemmelserne i den gældende lovs 2, litra b, c, d, e og g, ikke medtaget. Bestemmelsen om indkøb til medlemmer, der er ejere eller brugere af mindre landejendomme, jf. 2, litra b, i den gældende lov, er ikke medtaget i konsekvens af udvidelse af medlemskredsen. Der findes ikke længere at være behov for i selve loven at detailregulere en række forhold for indkøbsforeningerne, og bestemmelserne i den gældende lovs 2, litra c, d, e og g, er derfor ikke medtaget i den foreslåede nye affattelse. Den gældende lovs 2, litra c, omhandler medlemmernes tegning af garanti for foreningens forpligtelser. Den gældende lovs 2, litra d, omhandler det maksimale beløb, som en forening må anvende på et eller flere medlemmer, samt minimumsudbetaling, afdragsperiode og rente for medlemmernes indkøb og udfærdigelse af kontrakten ved indkøb til flere medlemmer. Den gældende lovs 2, litra e, omhandler størrelsen af den rente, som medlemmerne skal svare af restbeløbet af købesummen, samt anvendelse af reservefondsmidlerne. Den gældende lovs 2, litra g, omhandler inddrivelse af underskud hos medlemmerne. Med den foreslåede nye affattelse af lovens 2 overlades det således til de enkelte foreninger, om og hvorledes de omhandlede forhold skal reguleres, og om denne regulering skal fremgå af foreningens vedtægter. Dette forslag skal også ses i sammenhæng med, at fødevareministeren fortsat skal stadfæste indkøbsforeningernes vedtægter, samt at indkøbsforeninger med statslån fortsat vil være omfattet af de særlige bestemmelser i 4, 6 og 8, jf. bemærkningerne til 1, nr. 4, 7 og 10. Bestemmelsen om et minimum af antal medlemmer af indkøbsforeningen, inden stadfæstelse af vedtægter kan meddeles, jf. den gældende lovs 2, litra h, 2. pkt., er ikke medtaget i den foreslåede nye affattelse af lovens 2. Det vil herefter være op til den enkelte forening at beslutte, om der er et tilstrækkeligt medlemsgrundlag til at oprette en indkøbsforening. I overensstemmelse med den foreslåede udvidelse af medlemskredsen foreslås det, jf. forslag til affattelsen af lovens 2, nr. 1, at en indkøbsforenings formål skal være at foretage indkøb til medlemmerne af maskiner, udstyr og tekniske driftsmidler, der anvendes i medlemmernes virksomheder. Efter EU-reglerne om statsstøtte kan foreningerne dog ikke foretage indkøb af husdyr til medlemmerne, jf. Kommissionens forordning (EF) Nr. 1857/2006 af 15. december 2006

9 9 om anvendelse af traktatens artikel 87 og 88 på statsstøtte til små og mellemstore virksomheder, der beskæftiger sig med produktion af landbrugsprodukter, og om ændring af forordning (EF) nr. 70/2001, art. 4, stk. 7. Et medlems virksomhed skal være beliggende i landdistrikterne eller virke til gavn for udviklingen i landdistrikterne, hvilket f.eks. vil være tilfældet, hvis en virksomhed i byen forarbejder produkter fra landdistrikterne. Efter forslaget er det indkøbte fortsat undergivet foreningens ejendomsret, indtil købesummen med renter og omkostninger er fuldt betalt. Der er imidlertid ikke længere krav om en kontant udbetaling på ¼ af købesummen, jf. lovforslagets 1, nr. 4, hvilket harmonerer med, at der er tale om salg i erhvervsmæssige forhold, som ikke er omfattet af kreditaftalelovens regler om en vis kontant udbetaling ved salg med ejendomsforbehold. Det er dog op til de enkelte indkøbsforeninger at beslutte, om der skal kræves en kontant udbetaling, og i givet fald størrelsen heraf. Det foreslås, at en forening efter godkendelse af fødevareministeren i vedtægterne kan fastsætte, at foreningen opnår anden form for sikkerhed for betaling af det indkøbte end ejendomsforbehold, hvilket f.eks. kan være medlemmernes leasing af det indkøbte. Med lovforslaget indføres almindelige foreningsdemokratiske principper, uden nogen udpegningsret for Dansk Familielandbrugs sektion i Dansk Landbrug eller andre, i forbindelse med udpegning af foreningernes bestyrelse, jf. forslag til affattelse af lovens 2, nr. 2. Foreningernes bestyrelse skal således i sin helhed vælges af generalforsamlingen. Denne ændring skal tillige ses i sammenhæng med, at også andre mindre erhvervsdrivende end jordbrugere kan blive medlem af de i lovforslaget omhandlede indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne. Danske Indkøbsforeningers Landsforening er paraplyorganisation for indkøbsforeningerne. Der foreslås derfor indsat bestemmelse om, at i tilfælde af foreningens opløsning, tilfalder foreningens formue landsforeningen, jf. forslag til affattelse af lovens 2, nr. 6. Bestemmelsen finder ikke anvendelse for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, der som tidligere nævnt ikke omfattes af de foreslåede ændringer af 2. Bestemmelsen finder endvidere ikke anvendelse i tilfælde, hvor foreningen opløses i medfør af lovens 8, der ophæves, men som fortsat finder anvendelse for indkøbsforeninger, så længe foreningerne har statslån. Ved opløsning af en forening i medfør af lovens 8 er det fødevareministeren, der træffer afgørelse om anvendelse af foreningens formue til fremme af det mindre landbrug. Det vil sige, at den foreslåede bestemmelse alene finder anvendelse, hvor en indkøbsforening for mindre virksomheder i landdistrikterne opløses ved egen beslutning eller for så vidt angår foreninger uden statslån i medfør af den foreslåede affattelse af lovens 7, stk. 3, jf. nedenfor under bemærkningerne til nr. 14. Til nr. 3

10 10 Det foreslås, at Danske Indkøbsforeningers Landsforening (landsforeningen) etableres som paraplyorganisation for både indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne og indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, der fortsætter som sådanne foreninger. De anførte indkøbsforeninger bliver således fødte medlemmer af landsforeningen, hvis vedtægter skal stadfæstes af fødevareministeren. Landsforeningen afløser Danske Indkøbsforeninger, der var samvirksomhed for indkøbsforeningerne for mindre jordbrugere. Danske Indkøbsforeninger (samvirksomheden) ophører derfor samtidig med stadfæstelsen af vedtægterne for landsforeningen. Lovens 3 foreslås ændret i overensstemmelse hermed. Til nr. 4 Bestemmelsen i lovens 4 foreslås ophævet, idet der ikke længere ydes statslån til foreningerne. Bestemmelsen vil dog fortsat finde anvendelse for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere og for indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne, så længe foreningerne har statslån, jf. lovforslagets 2, stk. 3. Til nr. 5 Bestemmelserne i lovens 5, stk. 1-5, foreslås ophævet, idet der ifølge oplysninger fra Danske Indkøbsforeninger ikke længere er behov for bestemmelser om Danske Indkøbsforeningers fællesindkøb til videresalg til indkøbsforeningerne eller til indkøb til fællesmekaniseringsforeninger. Til nr. 6 Ændringen er en konsekvens af, at Danske Indkøbsforeninger (samvirksomheden) ophører ved etableringen af Danske Indkøbsforeningers Landsforening (landsforeningen). Til nr. 7 Da der ikke længere ydes statslån til foreningerne, foreslås bestemmelserne om reservefonde i foreningerne ophævet. Bestemmelserne vil dog fortsat finde anvendelse for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere og for indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne, så længe foreningerne har statslån, jf. lovforslagets 2, stk. 3. Til nr. 8 Ændringen er en konsekvens af, at Danske Indkøbsforeninger (samvirksomheden) ophører ved etableringen af Danske Indkøbsforeningers Landsforening (landsforeningen).

11 11 Til nr. 9 Bestemmelsen i den nye affattelse af stk. 3 om standsning af en indkøbsforenings virksomhed svarer indholdsmæssigt i hovedtræk til 8 i den gældende lov, dog således at fødevareministeren kan standse indkøbsforeningens virksomhed uden forudgående forhandling med finansministeren. Det foreslåede nye stk. 3 indsættes i konsekvens af ophævelsen af lovens 8. Det foreslåede nye stk. 3 afgrænses til indkøbsforeninger uden statslån, da lovens 8 efter forslaget fortsat skal finde anvendelse for indkøbsforeninger, så længe indkøbsforeningerne har statslån, jf. lovforslagets 2, stk. 3. De emner, som fødevareministeren ifølge 7, stk. 3-5, i den gældende lov kan fastsætte nærmere regler om, fastholdes uændret i lovforslagets nye stk. 4 Hjemlen foreslås dog udvidet således, at der også vil kunne fastsættes regler for indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne og for landsforeningen. Hjemlen til at fastsætte bestemmelser for samvirksomheden udgår samtidig, da samvirksomheden ophører ved oprettelsen af landsforeningen. Til nr. 10 Ophævelsen af 7, stk. 5, er en konsekvens af lovforslagets 1, nr. 14. Til nr. 11 Lovens 8 om standsning af en forenings virksomhed ved misligholdelse af statslån m.v. foreslås ophævet. Bestemmelsen vil dog fortsat finde anvendelse for indkøbsforeninger, så længe foreningerne har statslån, jf. lovforslagets 2, stk. 3. Samtidig med ophævelsen af lovens 8 foreslås der i loven indsat en tilsvarende bestemmelse for så vidt angår indkøbsforeninger uden statslån, dog således at fødevareministeren kan standse en forenings virksomhed uden forudgående forhandling med finansministeren. Bestemmelsen er foreslået indsat i lovens 7 i sammenhæng med denne paragrafs bestemmelser om fødevareministerens tilsyn med indkøbsforeningerne, jf. bemærkningerne til 1, nr. 14. Til nr. 12 Ophævelse af bestemmelserne i lovens 10 er en konsekvens af lovforslagets 1, nr. 4, om ophævelse af bestemmelser om medlemmers tegning af en garanti for foreningens forpligtelser. Til stk. 1 Til 2 Det foreslås, at tidspunktet for lovens ikrafttræden fastsættes af fødevareministeren. Det er hensigten, at loven først sættes i kraft, når 1/3 af de nuværende indkøbsforeninger for mindre jordbrugere har truffet beslutning om at ændre foreningen til en indkøbsforening for mindre virksomheder i landdistrikterne, og landsforeningen har indgivet vedtægter til stadfæstelse af fødevareministeren. Endvidere skal lovforslaget notificeres for Europa- Kommissionen før ikrafttræden af de ændrede regler.

12 12 Til stk. 2 Det foreslås, at bestemmelserne i den gældende lov om krav til vedtægterne for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere fortsat finder anvendelse for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, så længe foreningerne vælger at fortsætte som sådanne foreninger. Efter EU-reglerne om statsstøtte kan foreningerne dog ikke foretage indkøb af husdyr til medlemmerne. Til stk. 3 Med de foreslåede bestemmelser sikres, at lovbestemmelserne for de hidtidigt ydede statslån til foreningerne, finder anvendelse, både for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere og for indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne, så længe foreningerne fortsat har sådanne statslån. Det sikres endvidere, at bestemmelserne i den gældende lov om standsning af en forenings virksomhed fortsat finder anvendelse for foreninger med statslån. Til stk. 4 Med den foreslåede bestemmelse sikres, at de regler, der er udstedt i medfør af de lovbestemmelser, der ophæves, fortsat er gældende. Bilag 1 Lovforslaget sammenholdt med gældende lov Gældende formulering Lovforslaget 1 I lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, jf. lovbekendtgørelse nr. 566 af 3. august 1990, som ændret ved 5 i lov nr. 967 af 4. december 2002, foretages følgende ændringer: Lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere 1. Lovens titel affattes således: Lov om indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne affattes således:

13 13 2. Landbrugsministeren kan meddele stadfæstelse på vedtægter for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, når vedtægterne indeholder følgende bestemmelser: a. Foreningens formål skal udelukkende være at foretage indkøb til medlemmerne af husdyr, landbrugsredskaber og maskiner samt af andre tekniske driftsmidler, der anvendes i mindre landbrug og landhusholdninger. Det indkøbte vedbliver, indtil købesummen med renter og omkostninger er fuldt betalt, at være foreningens ejendomsret undergivet, medmindre dette strider mod bestemmelserne i 38 i lov nr. 111 af 31. marts 1926 om tinglysning. b. Indkøb for foreningens midler må kun ske til medlemmer, der er ejere eller brugere af en landbrugsejendom, hvis grundværdi eller areal ikke overstiger en størrelse, der fastsættes af landbrugsministeren. c. Ethvert medlem skal tegne en garanti for foreningens forpligtelser på mindst 200 kr. og højst kr. d. Til et eller flere medlemmer må af foreningens midler ikke anvendes større beløb end fastsat af landbrugsministeren. Ved hvert indkøb skal medlemmerne betale mindst 1/4 af købesummen kontant. Resten skal afdrages til foreningen i løbet af højst 6 år. For indkøb til flere medlemmer udfærdiges kun een kontrakt, der underskrives af samtlige købere, og hvoraf det udtrykkeligt fremgår, at disse hæfter solidarisk. e. Af det til enhver tid henstående 2. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan stadfæste vedtægter for indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne, når vedtægterne indeholder følgende bestemmelser: 1) Foreningens formål skal udelukkende være at foretage indkøb til medlemmerne af maskiner, udstyr og tekniske driftsmidler, der anvendes i medlemmernes virksomheder. Virksomhederne skal være beliggende i landdistrikterne eller være virksomheder, der er beliggende andetsteds, men virker til gavn for udviklingen i landdistrikterne. Det indkøbte er undergivet foreningens ejendomsret, indtil købesummen med renter og omkostninger er fuldt betalt, medmindre dette strider mod bestemmelserne i 38 i lov om tinglysning, jf. lovbekendtgørelse nr. 158 af 9. marts En forening kan efter godkendelse af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri i vedtægterne fastsætte, at foreningen opnår anden form for sikkerhed for betaling af det indkøbte. 2) Foreningens bestyrelse består af 5, 7 eller 9 medlemmer, der vælges af generalforsamlingen. 3) Ændring af foreningens vedtægter kræver samtykke fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri. 4) Foreningen skal hvert år til brug for det i 7 nævnte tilsyn indsende beretning om og regnskab for foreningens virksomhed i det forløbne år og er i øvrigt pligtig at meddele alle oplysninger til brug for tilsynet angående foreningens virksomhed og forhold, herunder til dokumentation for, at foreningen ledes i overensstemmelse med denne lov og foreningens vedtægter. 5) Foreningens opløsning ved egen beslutning kræver finansministerens

14 14 restbeløb af købesummen skal svares en rente, der efter nærmere bestemmelser i vedtægterne fastsættes til en sådan størrelse, at der heraf - foruden renter af lån af statskassen og foreningens administrationsudgifter - kan udredes og til reservefonden henlægges et beløb svarende til 1/2-1 pct. årligt af udlånsmassen i det pågældende regnskabsår. Reservefondsmidlerne kan til enhver tid anvendes til finansiering af indkøb til medlemmerne efter reglerne i litra a, b, d og e, 1. pkt. Andrager reservefonden over 8 pct. af lånet fra statskassen, således som dette til enhver tid er nedbragt, kan foreningen efter regnskabets godkendelse og efter indhentet samtykke fra landbrugsministeren endvidere anvende den overskydende del af reservefonden eller eventuelt driftsoverskud til andre formål, der tjener foreningens interesser. f. Foreningens bestyrelse består af 5, 7 eller 9 medlemmer, hvoraf flertallet udpeges af husmandsforeningerne i hvert amt blandt medlemmerne af indkøbsforeningen. Den øvrige del af bestyrelsen vælges af generalforsamlingen. g. For så vidt der ved et regnskabsårs slutning fremkommer underskud, der ikke kan dækkes af foreningens reservefond eller af statskassens andel, jf. 6, fordeles og indkræves underskuddet inden den 1. oktober i det følgende regnskabsår hos medlemmerne efter nærmere i vedtægterne fastsatte regler. Regnskabsåret følger kalenderåret. h. Ingen forandring må foretages i foreningens vedtægter uden samtykke fra landbrugsministeren. Foreningerne skal normalt have mindst 400 medlemmer, inden stadfæstelse af vedtægter kan meddeles. i. Foreningen skal hvert år til brug for godkendelse, hvis foreningen på tidspunktet for beslutningen er i gæld til statskassen. 6) Ved foreningens opløsning ved egen beslutning eller i medfør af 7, stk. 3, tilfalder foreningens formue Danske Indkøbsforeningers Landsforening.

15 15 det i 7 nævnte tilsyn indsende beretning om og regnskab for foreningens virksomhed i det forløbne år og er i øvrigt pligtig at meddele alle oplysninger til brug for tilsynet angående foreningens virksomhed og forhold, herunder til dokumentation for, at foreningen ledes i overensstemmelse med denne lov og foreningens vedtægter. j. Der udkræves finansministerens godkendelse af en vedtagen beslutning om foreningens opløsning, såfremt foreningen på det pågældende tidspunkt måtte være i gæld til statskassen. 3. Foreningerne indtræder som medlemmer af Danske Indkøbsforeninger (samvirksomheden), hvis vedtægter stadfæstes af landbrugsministeren. 4. Lån ydet af staten forrentes med 6 1/2 pct. p.a. og er afdragsfri i 5 år, hvorefter de afdrages med 1/50 årligt. Stk. 2. For lånenes tilbagebetaling samt betaling af renter hæfter over for statskassen foreningens medlemmer hver for sig kun med et beløb svarende til den af medlemmet tegnede garantikapital, jf. 2, litra c. Statskassens tilgodehavende hos foreningerne kan inddrives ved udpantning; det samme gælder foreningernes tilgodehavender hos medlemmerne. 5. Danske Indkøbsforeninger kan anvende midler a. til foretagelse af fællesindkøb af maskiner og redskaber til videresalg 3. 3 affattes således: 3. Indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne og indkøbsforeninger for mindre jordbrugere indtræder som medlemmer af Danske Indkøbsforeningers Landsforening (landsforeningen), hvis vedtægter stadfæstes af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri. Samtidig med stadfæstelsen ophører Danske Indkøbsforeninger (samvirksomheden) ophæves. 5. 5, stk. 1-5, ophæves.

16 16 til de lokale indkøbsforeninger og b. til indkøb af redskaber og maskiner til fællesmekaniseringsforeninger på mindst 5 medlemmer, der er ejere eller brugere af landbrugsejendomme, hvis gennemsnitlige grundværdi eller størrelse ikke overstiger de i 2, litra b, nævnte grænser. Medlemmerne skal samtidig være medlemmer af den lokale indkøbsforening. Foreningernes vedtægter, der skal godkendes af landbrugsministeren, skal indeholde bestemmelse om, at medlemmerne hæfter fuldt solidarisk for foreningens forpligtelser. Stk. 2. En betingelse for lån efter stk. 1, a, er det, at Danske Husmandsforeninger stiller garanti i kontanter eller værdipapirer svarende til 20 pct. af beløbet. Stk. 3. Landbrugsministeren fastsætter det beløb, der højst må anvendes til indkøb til en fællesmekaniseringsforening, og det beløb, der højst må anvendes til et enkelt medlem. Det indkøbte vedbliver, indtil købesummen med renter og omkostninger er fuldt betalt, at være samvirksomhedens ejendomsret undergivet. Foreningen skal betale mindst en femtedel af købesummen kontant og afdrage restbeløbet i løbet af højst 5 år. Af det til enhver tid henstående restbeløb af købesummen skal svares en rente, der efter nærmere bestemmelser i vedtægterne fastsættes til en sådan størrelse, at der heraf - foruden renter af lån af statskassen og samvirksomhedens administrationsudgifter - kan udredes og til reservefond henlægges et beløb svarende til 1/2-1 pct. årligt af udlånsmassen i det pågældende regnskabsår. Stk. 4. Lånene efter stk. 1, b, kan ikke overstige 20 gange samvirksomhedens henlæggelse til Stk. 6 bliver herefter stk. 1.

17 17 reservefonden. Lån ydet af staten forrentes og afdrages som anført i 4, stk. 1. Stk. 5. De i 6 og 10 anførte regler finder ikke anvendelse, for såvidt angår samvirksomhedens indkøb til fællesmekaniseringsforeninger. Stk. 6. Samvirksomheden aflægger hvert år beretning og regnskab til brug for det i 7 nævnte tilsyn og skal på samme måde som de enkelte foreninger underkaste sig tilsynet med, at foretagendet ledes økonomisk forsvarligt og i overensstemmelse med denne lov 6. Hver forening skal dels ved indskud fra medlemmerne, dels ved henlæggelse af renteindtægten, jf. 2 litra e, tilvejebringe en reservefond, der snarest bringes op til at afgive dækning for mindst 5 pct. af lånene fra statskassen. Stk. 2. For så vidt et ved regnskabsårets slutning konstateret tab på medlemmer, der har fået overdraget effekter på kontrakt, ikke kan afholdes af årets driftsoverskud, dækkes tabet eller den resterende del heraf af reservefondens midler. Hvis reservefonden herved bliver nedbragt til under 5 pct. af lånene fra statskassen ved regnskabsårets afslutning, bæres halvdelen af det tab, hvormed reservefonden vil blive nedbragt under 5 pct., af statskassen. Stk. 3. Hvis reservefondens midler nedbringes under 5 pct. af gælden til statskassen, skal restitution finde sted ved, at foreningen snarest tilvejebringer og henlægger det manglende beløb, indtil 5 pct. dækning derved er nået. Stk. 4. Når reservefondens midler atter er bragt op på over 5 pct. af lånene fra statskassen, vil de af statskassen eventuelt afholdte beløb være at tilbagebetale i 10 årlige rater. 6. I 5, stk. 6, der bliver stk. 1, ændres Samvirksomheden til: Landsforeningen ophæves.

18 18 7. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri fører tilsyn med, at foreningerne og samvirksomheden anvender lånene på vedtægtsmæssig måde og i det hele virker i overensstemmelse med de i denne lov fastsatte regler og de stadfæstede vedtægter. Ministeren kan fastsætte regler om tilsynets udførelse. Stk. 2. Ministeren kan henlægge tilsynet til et direktorat under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri eller efter aftale med finansministeren til Finansstyrelsen. Stk. 3. Landbrugsministeren fastsætter regler om revision af indkøbsforeningernes og samvirksomhedens regnskaber. Stk. 4. Landbrugsministeren kan fastsætte regler om, at indkøbsforeningerne for mindre jordbrugere og samvirksomheden kan optage andre lån end statslån, som kan anvendes til indkøb i overensstemmelse med lovens formål. Stk. 5. Som grundlag for låneoptagning efter stk. 4 kan landbrugsministeren fastsætte nærmere regler om foreningernes virksomhed og om fortrinsret for statslånet, herunder regler om foreningernes reservefonde. 8. Landbrugsministeren kan efter forhandling med finansministeren standse en forenings virksomhed, når renter og afdrag til statskassen ikke betales i rette tid, eller når foreningen efter hans skøn i øvrigt ikke længere opfylder denne lovs betingelser, ikke styres på vedtægtsmæssig måde, eller 8. I 7, stk. 1, ændres samvirksomheden til: landsforeningen. 9. 7, stk. 3 og stk. 4, affattes således: Stk. 3. Hvis en indkøbsforening uden statslån ikke virker i overensstemmelse med loven, de i medfør af loven fastsatte regler og de stadfæstede vedtægter, kan ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri standse foreningens virksomhed. Stk. 4. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan med virkning for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne og landsforeningen fastsætte regler om revision af regnskaber og om optagelse af andre lån end statslån, som kan anvendes til indkøb i overensstemmelse med lovens formål. Som grundlag for lånoptagningen kan ministeren fastsætte nærmere regler om de nævnte foreningers virksomhed og om fortrinsret for statslånet, herunder regler om foreningernes reservefonde , stk. 5, ophæves ophæves.

19 19 misligheder i styrelsen finder sted. Stk. 2. Det samme gælder, hvis reservefonden er opbrugt, og foreningen ikke skønnes i stand til at skabe en ny reservefond. Finansministeren træffer da bestemmelse om afviklingen af foreningens forpligtelser, og den beholdne formue anvendes efter bestemmelse af landbrugsministeren til fremme af det mindre landbrug. 10. Landbrugsministeren kan i forbindelse med reguleringen i henhold til 2, litra b og d, 1. pkt., samt 5, stk. 3, 1. pkt. fastsætte 1) at der ikke må foretages indkøb til noget medlem, før den garanti, som medlemmet har tegnet for foreningens forpligtelser efter 2, litra c, er blevet fornyet, og 2) at der ved bevilling af lån efter 4 kun skal tages hensyn til ny- eller omtegnet garantikapital. 11. Denne lov, der ikke gælder for Færøerne og Grønland, træder i kraft den 1. april Lov nr. 226 af 12. juni 1975 om ændring af lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere indeholder følgende bestemmelser i 2: 2. Loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende. Stk. 2. De garantier, der hidtil er tegnet i medfør af 2, litra c, i lov nr. 103 af 20. marts 1970, består uanset de ændrede regler for anvendelse af reservefondsmidler, jf. 1, nr. 4. Efter 31. marts 1976 må der ikke foretages indkøb til noget medlem, jf. 2, litra a, b, d og e, 1. pkt., i den nævnte lov, før den pågældende har fornyet den tidligere tegnede garanti. Stk. 3. Ved bevilling af lån i medfør af 4 i den i stk. 2 nævnte lov efter 31. marts 1976 vil kun ny- eller omtegnet garantikapital kunne tages i ophæves. 2 Stk. 1. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri fastsætter tidspunktet for lovens ikrafttræden. Stk i lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, jf. lovbekendtgørelse nr. 566 af 3. august 1990, som ændret ved 5 i lov nr. 967 af 4. december 2002, finder fortsat anvendelse for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, så længe foreningerne

20 20 betragtning. Stk. 4. De før 1. april 1970 tegnede garantiforpligtelser er uanset disses indhold bortfaldet. Lov nr. 226 af 12. juni 1975 er trådt i kraft den 22. juni De ændringer, der følger af lov nr. 566 af 16. november 1977 om ændring af forskellige lovbestemmelser i anledning af omlægningen af statens finansår til kalenderåret, er trådt i kraft den 1. april i lov nr. 534 af 10. december 1980 om ændring af lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere indeholder følgende bestemmelser: 2. Loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende. Stk. 2. Efter lovens ikrafttræden må der ikke foretages indkøb til noget medlem, jf. 2, litra a, b, d og e, 1. pkt., i lov nr. 103 af 20. marts 1970, før den pågældende har fornyet den tidligere i medfør af 2, litra c, i nævnte lov tegnede garanti. Fornyelse kan dog undlades, hvis garantien efter sit indhold gælder uændret, uanset at der ved senere lovgivning stilles yderligere udlånsmidler til rådighed for en tid ud over den i nævnte lov fastsatte, og uanset at der herved sker ændringer i de i nævnte lovs 2, litra b og d, indeholdte bestemmelser om ejendommens grundværdi og maksimum for indkøb til det enkelte medlem. Stk. 3. Ved bevilling af lån i medfør af 4 i den i stk. 2 nævnte lov efter lovens ikrafttræden vil kun ny- eller omtegnet garantikapital kunne tages i betragtning, jf. dog stk. 2, 2. pkt. Loven er trådt i kraft den 14. december i lov nr.357 af 1. juni 1990 om ændring af lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere indeholder følgende bestemmelse: 2. Landbrugsministeren fastsætter fortsætter som sådanne foreninger. Foreningerne kan dog ikke foretage indkøb af husdyr til medlemmerne. Stk. 3. 4, 6 og 8 i lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, jf. lovbekendtgørelse nr. 566 af 3. august 1990, som ændret ved 5 i lov nr. 967 af 4. december 2002, finder fortsat anvendelse for indkøbsforeninger for mindre jordbrugere og for indkøbsforeninger for mindre virksomheder i landdistrikterne, så længe foreningerne har statslån. Stk. 4. Regler, der er fastsat i medfør af lov om indkøbsforeninger for mindre jordbrugere, jf. lovbekendtgørelse nr. 566 af 3. august 1990, som ændret ved 5 i lov nr. 967 af 4. december 2002, forbliver i kraft, indtil de afløses af regler fastsat med hjemmel i denne eller andre love.

21 tidspunktet for lovens ikrafttræden. Loven er trådt i kraft den 11. juni

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 4. maj 2005 Sagsnr.: 2053

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. København, den 4. maj 2005 Sagsnr.: 2053 Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri L 123 - O Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri København, den 4. maj 2005 Sagsnr.: 2053 Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Læs mere

Vedtægter for GRUNDEJERFORENINGEN ELSTED ØST

Vedtægter for GRUNDEJERFORENINGEN ELSTED ØST Vedtægter for GRUNDEJERFORENINGEN ELSTED ØST Navn, hjemsted og formål. 1 Forenings navn er Grundejerforeningen Elsted Øst. 2 Foreningens hjemsted er Århus kommune under Århus ret, der er foreningens værneting.

Læs mere

Vedtægt for Grundejerforeningen Tingvangen

Vedtægt for Grundejerforeningen Tingvangen Vedtægt for Grundejerforeningen Tingvangen Kap. 1. Foreningens navn og hjemsted 1. Foreningens navn er "Grundejerforeningen Tingvangen" 2. Foreningens hjemsted er Randers kommune under Randers ret, der

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om refinansiering af realkreditlån m.v. i landbrugsejendomme

Bekendtgørelse af lov om refinansiering af realkreditlån m.v. i landbrugsejendomme LBK nr 1694 af 14/12/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 16. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-0122-000015 Senere

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om støtte til jordbrugets strukturudvikling og til økologisk produktion inden for jordbrug og fiskeri m.v.

Bekendtgørelse af lov om støtte til jordbrugets strukturudvikling og til økologisk produktion inden for jordbrug og fiskeri m.v. LBK nr 1910 af 14/12/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 7. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-0122-000010 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om støtte til jordbrugets strukturudvikling og til økologisk produktion inden for jordbrug og fiskeri m.v.

Bekendtgørelse af lov om støtte til jordbrugets strukturudvikling og til økologisk produktion inden for jordbrug og fiskeri m.v. LBK nr 36 af 04/01/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 2. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 16-0122-000037 Senere ændringer

Læs mere

Stk. 2 Brønderslev Kommune kan bestemme, at foreningen skal optage medlemmer fra tilgrænsende områder.

Stk. 2 Brønderslev Kommune kan bestemme, at foreningen skal optage medlemmer fra tilgrænsende områder. Indholdsfortegnelse: Kap. 1 Foreningens navn og hjemsted 1-2 Kap. 2 Foreningens område og medlemskreds 3-5 Kap. 3 Foreningens formål og opgaver 6-7 Kap. 4 Medlemmernes forhold til foreningen 8-12 Kap.

Læs mere

2009/1 LSF 61 (Gældende) Udskriftsdato: 15. marts Fremsat den 11. november 2009 af kulturministeren (Carina Christensen) Forslag.

2009/1 LSF 61 (Gældende) Udskriftsdato: 15. marts Fremsat den 11. november 2009 af kulturministeren (Carina Christensen) Forslag. 2009/1 LSF 61 (Gældende) Udskriftsdato: 15. marts 2017 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturministeriet, j.nr. 2004-24647-22. Fremsat den 11. november 2009 af kulturministeren (Carina Christensen)

Læs mere

Vedtægter for grundejerforeningen xx

Vedtægter for grundejerforeningen xx Vedtægter for grundejerforeningen xx Indholdsfortegnelse: Kap. 1 Foreningens navn og hjemsted 1-2 Kap. 2 Foreningens område og medlemskreds 3-5 Kap. 3 Foreningens formål og opgaver 6-7 Kap. 4 Medlemmernes

Læs mere

VEDTÆGTER FOR VESTERHAVSGÅRDENS GRUNDEJERFORENING

VEDTÆGTER FOR VESTERHAVSGÅRDENS GRUNDEJERFORENING VEDTÆGTER FOR VESTERHAVSGÅRDENS GRUNDEJERFORENING A. FORENINGENS NAVN OG HJEMSTED 1.0 Foreningens navn er Vesterhavsgårdens Grundejerforening. 2.0 Foreningens hjemsted er Hjørring Kommune. B. FORENINGENS

Læs mere

(Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2015. Fremsat den 25. marts 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag. til

(Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2015. Fremsat den 25. marts 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag. til (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2015 Ministerium: Myndighed vises her Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2007-4893 Fremsat den 25. marts 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag til Lov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring Forslag til Lov om ændring af lov om markedsføring (Indsættelse af faktureringspligt for regningsarbejde og ændring af Forbrugerombudsmandens ansættelsesvilkår) 1 I markedsføringsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forslag. til. (Gebyr for underretninger om udlægsforretninger)

Forslag. til. (Gebyr for underretninger om udlægsforretninger) Høringsudkast Forslag Sagsnr. 2017-324 Doknr. 470813 Dato 03-07-2017 til Lov om ændring af lov om gebyrer og morarenter vedrørende visse ydelser, der opkræves af regioner og kommuner og inddrives af restanceinddrivelsesmyndigheden,

Læs mere

Grundejerforeningen Højager, Ringvejen og Hvesager

Grundejerforeningen Højager, Ringvejen og Hvesager Vedtægter for "Grundejerforeningen Højager, Ringvejen og Hvesager. Vedtaget på generalforsamlingen 25. Oktober 2013 l Foreningens navn er "Grundejerforeningen Højager, Ringvejen og Hvesager". Stiftelsen

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om lån til betaling af ejendomsskatter

Forslag til Lov om ændring af lov om lån til betaling af ejendomsskatter Kommunaludvalget 2010-11 KOU alm. del Bilag 4 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om lån til betaling af ejendomsskatter (Renteforhøjelse) I lov om lån til betaling af ejendomsskatter, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Vedtægter for Frørup Andelskasse

Vedtægter for Frørup Andelskasse Vedtægter for Frørup Andelskasse 1 Navn, hjemsted og formål Andelskassens navn er Frørup Andelskasse. Dens hjemsted er Nyborg Kommune. Det er Andelskassens formål at drive virksomhed som pengeinstitut,

Læs mere

Udkast til. Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Arbejdsgiveres betaling af dagpengegodtgørelse for 3.

Udkast til. Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Arbejdsgiveres betaling af dagpengegodtgørelse for 3. Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 139 Offentligt Udkast til Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Arbejdsgiveres betaling af dagpengegodtgørelse for

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 1 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 1 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 L 91 Bilag 1 Offentligt 1 UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi m.v. (Midlertidig suspension af støtteordninger og indsættelse

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2011-12 L 34 Bilag 9 Offentligt J.nr. 2011-511-0082 Dato: 12. december 2011 Til Folketinget - Skatteudvalget L 34 Forslag til lov om ændring af brændstofforbrugsafgiftsloven, lov om forskellige

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. 2007/2 LSF 149 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsdirektoratet, j.nr. 08-21-0007 Fremsat den 28. marts 2008 af beskæftigelsesministeren

Læs mere

GRUNDEJERFORENINGEN GODTHAABS MINDE - OPTAGELSE AF LÅN VEDRØRENDE ISTANDSÆTTELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE

GRUNDEJERFORENINGEN GODTHAABS MINDE - OPTAGELSE AF LÅN VEDRØRENDE ISTANDSÆTTELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE GRUNDEJERFORENINGEN GODTHAABS MINDE - OPTAGELSE AF LÅN VEDRØRENDE ISTANDSÆTTELSE AF PRIVATE FÆLLESVEJE INDLEDNING Grundejerforeningen Godthaabs Minde ("foreningen") har rettet henvendelse til Kromann Reumert

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 51 Folketinget Fremsat den 5. oktober 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) til

Forslag. Lovforslag nr. L 51 Folketinget Fremsat den 5. oktober 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) til Lovforslag nr. L 51 Folketinget 2017-18 Fremsat den 5. oktober 2017 af økonomi- og indenrigsministeren (Simon Emil Ammitzbøll) Forslag til Lov om ændring af lov om gebyrer og morarenter vedrørende visse

Læs mere

Udkast til. Vedtægter for Grundejerforeningen Basager. Foreningens navn er Grundejerforeningen.

Udkast til. Vedtægter for Grundejerforeningen Basager. Foreningens navn er Grundejerforeningen. Udkast til Vedtægter for Grundejerforeningen Basager Kap. 1 Foreningens navn og hjemsted 1 Foreningens navn er Grundejerforeningen. 2 Foreningens hjemsted er Randers Kommune under ret, der er foreningens

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Fremsat den {FREMSAT} af beskæftigelsesminister Inger Støjberg Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. (Forhøjelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om visse landdistriktsrelaterede tilskudsordninger m.v.

Bekendtgørelse af lov om visse landdistriktsrelaterede tilskudsordninger m.v. LBK nr 1812 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. maj 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-0122-000021 Senere ændringer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden

Forslag. Lov om ændring af lov om Vækstfonden Forslag til Lov om ændring af lov om Vækstfonden (Ansvarlig lånekapital til små og mellemstore virksomheder mv.) 1 I lov om Vækstfonden, jf. lovbekendtgørelse nr. 549 af 1. juli 2002, som ændret senest

Læs mere

V E D T Æ G T E R. for GRUNDEJERFORENINGEN RYTTERBAKKEN. Navn, hjemsted og formål. 1. Foreningens navn er GRUNDEJERFORENINGEN RYTTERBAKKEN.

V E D T Æ G T E R. for GRUNDEJERFORENINGEN RYTTERBAKKEN. Navn, hjemsted og formål. 1. Foreningens navn er GRUNDEJERFORENINGEN RYTTERBAKKEN. Side 1 af 6 V E D T Æ G T E R for GRUNDEJERFORENINGEN RYTTERBAKKEN Navn, hjemsted og formål 1. Foreningens navn er GRUNDEJERFORENINGEN RYTTERBAKKEN. 2. Foreningens hjemsted er Lejre kommune under Roskilde

Læs mere

Der er modtaget høringssvar fra Datatilsynet, Udbetaling Danmark (UDK) og en privat borger (PB).

Der er modtaget høringssvar fra Datatilsynet, Udbetaling Danmark (UDK) og en privat borger (PB). NOTAT J.nr. 18-110-000004 Ref. DONI/MORBLO Den 3. oktober 2018 Høringsnotat forslag til lov om ophævelse af en række love på Miljø- og Fødevareministeriets og Udenrigsministeriets områder Baggrund Udkast

Læs mere

Vedtægter. Foreningens navn er grundejerforeningen Åsumvej Stengrav.

Vedtægter. Foreningens navn er grundejerforeningen Åsumvej Stengrav. Vedtægter. 1. NAVN OG OMRÅDE Foreningens navn er grundejerforeningen Åsumvej Stengrav. Foreningens hjemsted er Odense Kommune. Dens område omfatter udstykning af matr. nr. 4n Skt. Jørgensmark under Odense

Læs mere

Forslag. Lov om tilskud til Færøernes hjemmestyre for

Forslag. Lov om tilskud til Færøernes hjemmestyre for Lovforslag nr. L 31 Folketinget 2016-17 Fremsat den 6. oktober 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om tilskud til Færøernes hjemmestyre for 2016-2019 1. Staten yder for 2016

Læs mere

VEDTÆGTER. Pligtigt medlem af foreningen er enhver ejer af parceller inden for foreningens område.

VEDTÆGTER. Pligtigt medlem af foreningen er enhver ejer af parceller inden for foreningens område. VEDTÆGTER Pgf. 1. Navn og område Foreningens navn er grundejerforeningen Havre- og Hvedemarken. Foreningens hjemsted er Kolding. Dens medlemsområde omfatter arealerne, som fastlagt i lokalplan 0521-2A.

Læs mere

3 Foreningens geografiske område er identisk med området omfattet af lokalplan nr. XX.

3 Foreningens geografiske område er identisk med området omfattet af lokalplan nr. XX. Vedtægter for grundejerforeningen xx Indholdsfortegnelse: Kap. 1 Foreningens navn og hjemsted 1-2 Kap. 2 Foreningens område og medlemskreds 3-5 Kap. 3 Foreningens formål og opgaver 6-7 Kap. 4 Medlemmernes

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til optagelse af statslån. Lovforslag nr. L 141 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til optagelse af statslån. Lovforslag nr. L 141 Folketinget 2009-10 Lovforslag nr. L 141 Folketinget 2009-10 Fremsat den 25. februar 2010 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om bemyndigelse til optagelse af statslån (Forøgelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om arbejderboliger på landet

Bekendtgørelse af lov om arbejderboliger på landet LBK nr 1747 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 15. juni 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin. NaturErhvervstyrelsen, j.nr.15-0122-000014 Senere ændringer

Læs mere

Vedtægter Grundejerforeningen Åsum Stengrav

Vedtægter Grundejerforeningen Åsum Stengrav Vedtægter Grundejerforeningen Åsum Stengrav 1 Navn om område Foreningens navn er grundejerforeningen Åsum Stengrav. Foreningens hjemsted er Odense Kommune. Dens område omfatter udstykning af matr. Nr.

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om statsgaranti for gældssaneringslån til jordbrugere

Bekendtgørelse af lov om statsgaranti for gældssaneringslån til jordbrugere LBK nr 781 af 23/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 7. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 16-0122-000007 Senere ændringer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kundgørelse af love, anordninger og bekendtgørelser på Færøerne

Forslag. Lov om ændring af lov om kundgørelse af love, anordninger og bekendtgørelser på Færøerne Lovforslag nr. L 00 Folketinget 2012-13 Fremsat den... af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af lov om kundgørelse af love, anordninger og bekendtgørelser på Færøerne (Ændringer

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 144 Folketinget 2009-10. Fremsat den 25. februar 2010 af Pia Olsen Dyhr (SF), Ole Sohn (SF) og Kristen Touborg (SF) til

Forslag. Lovforslag nr. L 144 Folketinget 2009-10. Fremsat den 25. februar 2010 af Pia Olsen Dyhr (SF), Ole Sohn (SF) og Kristen Touborg (SF) til Lovforslag nr. L 144 Folketinget 2009-10 Fremsat den 25. februar 2010 af Pia Olsen Dyhr (SF), Ole Sohn (SF) og Kristen Touborg (SF) Forslag til Lov om ændring af lov om administration af Det Europæiske

Læs mere

Vedtægter for Grundejerforeningen Thorsager

Vedtægter for Grundejerforeningen Thorsager Vedtægter for Grundejerforeningen Thorsager Kap. 1 Foreningens navn og hjemsted 1. Foreningens navn er Grundejerforeningen Thorsager. 2. Foreningens hjemsted er Høje-Taastrup kommune under Taastrup ret,

Læs mere

Bekendtgørelse af Økologilov

Bekendtgørelse af Økologilov Bekendtgørelse af Økologilov LBK nr 761 af 29/06/2006 (Gældende) Senere ændringer til forskriften Oversigt (indholdsfortegnelse) Forskriftens fulde tekst Bekendtgørelse af Økologilov Hermed bekendtgøres

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. december 2004 Til underretning for

Læs mere

Folketingets Finansudvalg København, den 17. januar 2006 Sag: 369/ Ministeren bedes oversende et eksemplar af Fiskeribankens vedtægter.

Folketingets Finansudvalg København, den 17. januar 2006 Sag: 369/ Ministeren bedes oversende et eksemplar af Fiskeribankens vedtægter. Finansudvalget FIU alm. del - Svar på 24 Spørgsmål 12 Offentligt Folketingets Finansudvalg København, den 17. januar 2006 Sag: 369/173345 Folketingets Finansudvalg har i skrivelse af 3. januar 2006 ad

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

2007/2 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november Forslag. til. (Pengeoverførsler mellem Danmark og Færøerne)

2007/2 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november Forslag. til. (Pengeoverførsler mellem Danmark og Færøerne) 2007/2 LSF 126 (Gældende) Udskriftsdato: 29. november 2017 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1911-0012 Fremsat den 27. marts 2008

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om refinansiering af realkreditlån m.v. i landbrugsejendomme

Bekendtgørelse af lov om refinansiering af realkreditlån m.v. i landbrugsejendomme LBK nr 33 af 04/01/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 2. januar 2018 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 16-0122-000034 Senere ændringer

Læs mere

V E D T Æ G T E R. Foreningens navn er grundejerforeningen for Bredbjerg vest af 1984. Foreningens hjemsted er Søndersø kommune.

V E D T Æ G T E R. Foreningens navn er grundejerforeningen for Bredbjerg vest af 1984. Foreningens hjemsted er Søndersø kommune. Undertegnede grundejere i Bredbjerg vest, hvis ejendomme omfattes af lokalplan nr. 30 for et boligområde i Bredbjerg, deklarerer herved for os og efterfølgende ejere af ejendommene: matr.nr. beliggende

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. (Tilpasning af det skrå skatteloft)

UDKAST. Forslag. til. (Tilpasning af det skrå skatteloft) Kommunaludvalget KOU alm. del - Bilag 123 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om fordeling af skattenedslaget mellem staten og kommunerne som følge af personskattelovens skatteloft (Tilpasning af det skrå

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om tvungen administration af udlejningsejendomme

Bekendtgørelse af lov om tvungen administration af udlejningsejendomme LBK nr 884 af 17/09/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 2. august 2016 Ministerium: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter Journalnummer: Indenrigs- og Socialmin., j.nr. 2006-71 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

NAVN HJEMSTED OG FORMÅL

NAVN HJEMSTED OG FORMÅL Indholdsfortegnelse NAVN HJEMSTED OG FORMÅL... 1 MEDLEMMERNE OG DISSES FORHOLD TIL FORENINGEN... 1 GENERALFORSAMLINGEN... 3 Bestyrelsen..4 REVISOR OG REGNSKAB... 5 SÆRLIGE BESTEMMELSER... 6 GODKENDELSEER

Læs mere

Vedtægter for Grundejerforeningen Rønnevangen

Vedtægter for Grundejerforeningen Rønnevangen Vedtægter for Grundejerforeningen Rønnevangen Kapitel 1 Foreningens navn og hjemsted 1. Foreningens navn er Grundejerforeningen Rønnevangen. 2. Grundejerforeningens hjemsted er 8471 Sabro, Aarhus Kommune.

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om en rejsegarantifond

Bekendtgørelse af lov om en rejsegarantifond Side 1 af 6 LBK nr 1192 af 08/12/2009 Gældende (Rejsegarantifondsloven) Offentliggørelsesdato: 11-12-2009 Økonomi- og Erhvervsministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde

Læs mere

SØNDERMARKENS BEBOEROMRÅDE

SØNDERMARKENS BEBOEROMRÅDE SØNDERMARKENS BEBOEROMRÅDE VEDTÆGTER 1993 Vedtægter 1993 Foreningens navn er "Søndermarkens Grundejerforening og Antennelaug" 1 2 Foreningens hjemsted er Odense kommune under Odense By- og Herredsret,

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland 1 Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsskadesikring i Grønland (Ændring som følge af gradvis forhøjelse af den grønlandske pensionsalder) 1 I lov om arbejdsskadesikring i Grønland, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af lov om hjemmeservice

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af lov om hjemmeservice UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om hjemmeservice (Ændring af den bidragsberettigede persongruppe mv.) 1 I lov om hjemmeservice, jf. lovbekendtgørelse nr. 62 af 23. januar 2003, som ændret ved

Læs mere

Forslag. Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis

Forslag. Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis Lovforslag nr. L 209 Folketinget 2016-17 Fremsat den 3. maj 2017 af sundhedsministeren (Karen Ellemann, fg.) Forslag til Lov om forlængelse af økonomiprotokollatet for almen praksis 1. Økonomiprotokollat

Læs mere

Udkast. Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri præmie til fuldtidsbeskæftigede)

Udkast. Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri præmie til fuldtidsbeskæftigede) Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri præmie til fuldtidsbeskæftigede) 1 I lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 642

Læs mere

Fremsat den 18. november 2009 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag. til

Fremsat den 18. november 2009 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag. til Lovforslag nr. L 71 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat Lovforslag nr. L 18 Folketinget 2011-12 Fremsat den 16. november 2011 af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat (Forlængelse af

Læs mere

Kapitel 1 Formål og definitioner

Kapitel 1 Formål og definitioner Landstingslov nr. 23 af 18. december 2003 om kommunernes mulighed for at bidrage til erhvervsudvikling gennem investering i erhvervsmæssig virksomhed m.v. Kapitel 1 Formål og definitioner 1. Formålet med

Læs mere

Vedtægter for Grundejerforeningen Tofteengen

Vedtægter for Grundejerforeningen Tofteengen Vedtægter for Grundejerforeningen Tofteengen Kap. 1. Foreningens navn og hjemsted 1. Foreningens navn er»grundejerforeningen Tofteengen«2. Foreningens hjemsted er Roskilde Kommune under Roskilde retskreds,

Læs mere

Grundejerforeningen Det ny Jyllinge Vedtægter - april Grundejerforeningen Det ny Jyllinge

Grundejerforeningen Det ny Jyllinge Vedtægter - april Grundejerforeningen Det ny Jyllinge Grundejerforeningen Det ny Jyllinge NAVN, HJEMSTED OG FORMÅL Foreningens navn er grundejerforeningen Det ny Jyllinge. 1. 2. Foreningens hjemsted er Roskilde Kommune under Retten i Roskilde, der er foreningens

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om forbrugerklager (forbrugerklageloven)

Bekendtgørelse af lov om forbrugerklager (forbrugerklageloven) LBK nr 1095 af 08/09/2010 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr.08/07485 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje Lov nr. 1537 af 21. december 2010 om private fællesveje Fremsat den 5. november 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Forslag til lov om private fællesveje Kapitel 16 Ikrafttræden

Læs mere

VEDTÆGTER FOR BETONELEMENT-FORENINGEN Gældende fra 26. april 2019

VEDTÆGTER FOR BETONELEMENT-FORENINGEN Gældende fra 26. april 2019 VEDTÆGTER FOR BETONELEMENT-FORENINGEN Gældende fra 26. april 2019 1 Navn og hjemsted Foreningen er en sammenslutning af danske virksomheder, der fremstiller beton- eller letbetonelementer. Dens navn er:

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om teknologi og innovation

Bekendtgørelse af lov om teknologi og innovation Bekendtgørelse af lov om teknologi og innovation Herved bekendtgøres lov nr. 419 af 6. juni 2002 om teknologi og innovation, med de ændringer, der følger af 39 i lov nr. 430 af 6. juni 2005, 48 i lov nr.

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Lovforslag nr. L 47 Folketinget 2010-11 Fremsat den 4. november 2010 af indenrigs- og sundhedsministeren (Bertel Haarder) Forslag til Lov om ændring af lov om lån til betaling af ejendomsskatter (Renteforhøjelse

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel for inklusion på frie grundskoler)

Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel for inklusion på frie grundskoler) Undervisningsministeriet December 2017 UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Permanent tilskudsmodel for inklusion på frie grundskoler) 1 I lov om friskoler

Læs mere

Vedtægter for for Grundejerforeningen Skovgårdsparken Slots Bjergby (Vedtaget 2011).

Vedtægter for for Grundejerforeningen Skovgårdsparken Slots Bjergby (Vedtaget 2011). Vedtægter Vedtægter for for Grundejerforeningen Skovgårdsparken Slots Bjergby (Vedtaget 2011). 1 Foreningens navn er Grundejerforeningen Skovgårdsparken, Slots Bjergby 2 Foreningens hjemsted er Slagelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat Lovforslag nr. L 189 Folketinget 2014-15 Fremsat den 22. april 2015 af økonomi- og indenrigsministeren (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat (Fritagelse for grundskyld

Læs mere

Grundejerforeningen Krybily Vest

Grundejerforeningen Krybily Vest NAVN, HJEMSTED OG FORMÅL 1 Foreningens navn er Grundejerforeningen Krybily Vest Foreningens hjemsted er Fredericia Kommune under Fredericia Ret, der er foreningens værneting. 2 Grundejerforeningens formål

Læs mere

Forsikringsklubben GF POST-TELE

Forsikringsklubben GF POST-TELE Forsikringsklubben GF POST-TELE Forslag til nye vedtægter for forsikringsklubben GF POST TELE Baggrund Som følge af at GF ændrer ejerstruktur og klubberne dermed bliver ejere af GF Medlemsselskabet a/s,

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om fremme af besparelser i energiforbruget

Bekendtgørelse af lov om fremme af besparelser i energiforbruget LBK nr 1065 af 12/11/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 15. maj 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2807/1491-0019

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 36 Folketinget 2012-13. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 6. december 2012. til

Forslag. Til lovforslag nr. L 36 Folketinget 2012-13. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 6. december 2012. til Til lovforslag nr. L 36 Folketinget 2012-13 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 6. december 2012 Forslag til Lov om ændring af forskellige lovbestemmelser om sammenlægning og spaltning

Læs mere

Nuværende vedtægt. Forslag til ændringer af vedtægten 1. NAVN, HJEMSTED OG BAGGRUND. 1.1 Foreningens navn er Ase Selvstændig.

Nuværende vedtægt. Forslag til ændringer af vedtægten 1. NAVN, HJEMSTED OG BAGGRUND. 1.1 Foreningens navn er Ase Selvstændig. Nuværende vedtægt Forslag til ændringer af vedtægten 1. NAVN, HJEMSTED OG BAGGRUND 1.1 Foreningens navn er Ase Selvstændig. 1.2. Foreningen har hjemsted i den kommune, hvor sekretariatet har adresse. 2.

Læs mere

Vedtægter for Højgårdshaven - Tingsted Have Grundejerforening - Anno 2003. Indholdsfortegnelse GRUNDEJERFORENINGSVEDTÆGTER

Vedtægter for Højgårdshaven - Tingsted Have Grundejerforening - Anno 2003. Indholdsfortegnelse GRUNDEJERFORENINGSVEDTÆGTER Vedtægter for Højgårdshaven - Tingsted Have Grundejerforening - Anno 2003 Indholdsfortegnelse Kap. 1 Foreningens navn og hjemsted 1 2 Kap. 2 Foreningens område og medlemskreds 3 5 Kap. 3 Foreningens formål

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik 2013/1 LSF 183 (Gældende) Udskriftsdato: 19. december 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp)

Forslag. Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp) Udkast Forslag Til Lov om ændring af lov om aktiv socialpolitik (Midlertidig huslejehjælp) 1 I lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 190 af 24. februar 2012, som ændret senest ved 1 i lov

Læs mere

Lov om Dansk Eksportkreditfond BEKENDTGØRELSE AF LOV OM DANSK EKSPORTKREDITFOND M.V. LBK nr 913 af 09/12/1999 (Gældende)

Lov om Dansk Eksportkreditfond BEKENDTGØRELSE AF LOV OM DANSK EKSPORTKREDITFOND M.V. LBK nr 913 af 09/12/1999 (Gældende) Lov om Dansk Eksportkreditfond BEKENDTGØRELSE AF LOV OM DANSK EKSPORTKREDITFOND M.V. LBK nr 913 af 09/12/1999 (Gældende) Senere ændringer til forskriften LOV Nr. 409 af 31/05/2000 2 LOV Nr. 430 af 06/06/2005

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om midlertidig udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms

Forslag. Lov om ændring af lov om midlertidig udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag samt moms Lovforslag nr. L 75 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om midlertidig udskydelse af betalingsfristerne for indeholdt

Læs mere

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget:

ABF, Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, har følgende bemærkninger til lovforslaget: Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø København, den 5. januar 2018 Høringssvar vedrørende høring over udkast til forslag til lov om lov om ændring af andelsboligforeninger

Læs mere

VEDTÆGTER FOR GRUNDEJERFORENINGEN

VEDTÆGTER FOR GRUNDEJERFORENINGEN VEDTÆGTER FOR GRUNDEJERFORENINGEN Foreningens navn og hjemsted 1. Foreningens navn er: Eldrup v/jens Rønholt Akelejevej 11 9800 Hjørring Foreningens område og medlemskreds: 2. Foreningens hjemsted er Farsø

Læs mere

Vedtægter for Grundejerforeningen Højene

Vedtægter for Grundejerforeningen Højene Vedtægter for 1. Foreningens navn og hjemsted 1 Foreningens navn er 2 Foreningens hjemsted er Vejen Kommune 2. Foreningens område og medlemskreds 3 Stk. 1. Foreningens geografiske område er identisk med

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om støtte til miljøforbedrende investeringer i mindre landbrug m.v.

Bekendtgørelse af lov om støtte til miljøforbedrende investeringer i mindre landbrug m.v. LBK nr 37 af 04/01/2017 Udskriftsdato: 11. april 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 16-0122-000038 Senere ændringer til

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om vederlag og pension m.v. for ministre

Forslag. Lov om ændring af lov om vederlag og pension m.v. for ministre 2011/1 LSF 158 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Finansministeriet Journalnummer: Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen, j.nr. 11-204-150 Fremsat den 13. april 2012 af finansministeren

Læs mere

Love og Vedtægter for Høe Bæks Grundejerforening

Love og Vedtægter for Høe Bæks Grundejerforening Love og Vedtægter for Høe Bæks Grundejerforening Navn, hjemsted og formål 1 Foreningens navn er "Høe Bæks Grundejerforening". 2 Foreningens hjemsted er i Bramming, Esbjerg kommune. 3 Grundejerforeningens

Læs mere

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget L 56 Bilag 5 Offentligt

Social-, Indenrigs- og Børneudvalget L 56 Bilag 5 Offentligt Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 L 56 Bilag 5 Offentligt Enhed Forvaltningsjura Sagsbehandler Henrik Villum Jensen Koordineret med Ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om kommunernes

Læs mere

Vedtægter for GRUNDEJERFORENINGEN ENGGÅRDSBAKKEN

Vedtægter for GRUNDEJERFORENINGEN ENGGÅRDSBAKKEN Vedtægter for GRUNDEJERFORENINGEN ENGGÅRDSBAKKEN -------------------------------------------------------- Kap 1 Foreningens navn og hjemsted 1 Foreningens navn er GRUNDEJERFORENINGEN ENGGÅRDSBAKKEN 2 Foreningens

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag. til Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 104 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og lov

Læs mere

22. januar 2019 FM 2019/xx BILAG 3

22. januar 2019 FM 2019/xx BILAG 3 22. januar 2019 FM 2019/xx BILAG 3 Anordning om ikrafttræden for Grønland af dele af 1 i lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om værdipapirhandel m.v., lov om betalingstjenester og elektroniske

Læs mere

Vedtægter for Korsør Lystbådehavn A.m.b.A.

Vedtægter for Korsør Lystbådehavn A.m.b.A. Vedtægter for Korsør Lystbådehavn A.m.b.A. 1 Korsør Lystbådehavn er et andelsselskab med begrænset ansvar og har hjemsted i Slagelse Kommune. Korsør Lystbådehavns formål er at anlægge og drive en lystbådehavn

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen 2008/1 LSF 49 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 124.27C.021 Fremsat den 31. oktober 2008 af undervisningsministeren

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelse og opløsning

Forslag. Lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelse og opløsning 2013/1 LSF 145 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale

Læs mere

Vedtægter 2019 Grundejerforeningen Slagkrogen

Vedtægter 2019 Grundejerforeningen Slagkrogen Vedtægter 2019 Grundejerforeningen Slagkrogen Indholdsfortegnelse: 1 Navn, hjemsted, formål 2 Medlemmerne og foreningen 3 Ejerskifte 4 Kontingent og gæld 5 Generalforsamling 6 Ekstraordinær generalforsamling

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om teknologi og innovation

Bekendtgørelse af lov om teknologi og innovation LBK nr 366 af 10/04/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2017 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Innovation,

Læs mere

Vedtægter for grundejerforeningen xx

Vedtægter for grundejerforeningen xx KOLDING KOMMUNE Grundejerforeningsvedtægt for boligområde, standard: Vedtægter for grundejerforeningen xx Indholdsfortegnelse: Kap. 1 Foreningens navn og hjemsted 1-2 Kap. 2 Foreningens område og medlemskreds

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi 2011/1 LSF 89 (Gældende) Udskriftsdato: 25. april 2019 Ministerium: Ministeriet for Ligestilling og Kirke Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, j.nr. 16362/12 Fremsat den 22. februar 2012

Læs mere

Vedtægter. for. Stentoftens Grundejerforening

Vedtægter. for. Stentoftens Grundejerforening Vedtægter for Stentoftens Grundejerforening Navn hjemsted og formål 1. Foreningens navn er Stentoftens Grundejerforening. 2. Foreningens hjemsted er Rebild Kommune under Retten i Aalborg 3. Grundejerforeningens

Læs mere

Vedtægter for. Grundejerforeningen TRANEGÅRDEN"

Vedtægter for. Grundejerforeningen TRANEGÅRDEN Vedtægter for Grundejerforeningen TRANEGÅRDEN" Navn/hjemsted og formål 1 Foreningens navn er Grundejerforeningen Tranegården 2 Foreningens hjemsted er Hjørring kommune under Hjørring ret, der er foreningens

Læs mere

VEDTÆGTER UDKAST FOR. Foreningen SENDESAMVIRKET [INDSÆT NAVN] K Ø B E N H A V N. A A R H U S. L O N D O N ADVOKATFIRMA SUNDKROGSGADE 5

VEDTÆGTER UDKAST FOR. Foreningen SENDESAMVIRKET [INDSÆT NAVN] K Ø B E N H A V N. A A R H U S. L O N D O N ADVOKATFIRMA SUNDKROGSGADE 5 K Ø B E N H A V N. A A R H U S. L O N D O N ADVOKATFIRMA SUNDKROGSGADE 5 DK-2100 KØBENHAVN Ø TEL. +45 70 12 12 11 FAX. +45 70 12 13 11 UDKAST VEDTÆGTER FOR Foreningen SENDESAMVIRKET [INDSÆT NAVN] C V R

Læs mere