300 (Zack Snyder, 2006) Periode: år 480 f.kr.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "300 (Zack Snyder, 2006) Periode: år 480 f.kr."

Transkript

1 300 (Zack Snyder, 2006) Periode: år 480 f.kr. Zack Snyder fortæller, i storslåede billeder og med en særegen visuel energi, historien om slaget ved Thermopylæ, hvor en række græske bystater tog kampen op imod den invaderende persiske hær ved Thermopylæ-passet. Alexander (Oliver Stone, 2004) Periode: år 283 f.kr. Alexander den Store var konge, kriger og erobrer. Han blev en legende, der ved sin mystiske død som 33-årig herskede over et enormt imperium, hvis lige verden aldrig havde set. Det er Oliver Stone, der står bag denne monumentale fortælling. Jeg, Claudius (Robert Graves, 1976) Periode: år 44 f.kr. (Tv-serie) Jeg, Claudius er en slægtssaga om verdens mægtigste familie i tidernes største imperium. Vi følger Kejser Claudius, som beretter historien om slægtens kamp om tronen: fra den mægtige Augustus' tid, til Tiberius og den hensynsløse Caligula, som blev efterfulgt af Claudius, og til sidst årene med den blodtørstige Nero. Rome: Sæson 1 (2005) Periode: år 49 f.kr. (Tv-serie) Rom er verdens største og rigeste by, men der er konstant konflikter mellem folket og adelen. Gnaeus Pompejus Magnus og Gajus Julius Caesar kæmper om magten, og de menige soldater Lucius Vorenus og Titus Pullo har loyaliteten mod Rom tilfælles. Rome: Sæson 2 (2007) Periode: år 44 f.kr. (Tv-serie) Julius Cæsar er blevet snigmyrdet, og en borgerkrig truer med at styrte republikken i grus. I tomrummet efter Cæsar viser de store egoer tænder, og adskillige kandidater forsøger at bringe sig i en fordelagtig position til at indtage tronen. Spartacus (Tim Dunn, 2008) Periode: år 73 f.kr. Spartacus førte, som leder af det største oprør nogensinde mod Romerriget, sin oprørshær til en sejr over de ellers så uovervindelige romerske legioner, og pressede imperiet til randen af en revolution.

2 Spartacus (Stanley Kubrick, 1960) Periode: år 73 f.kr. Stanley Kubrick fortæller her historien om den modige gladiator Spartacus og Varinia: kvinden, der troede på hans kamp. I konfrontationen med den magtgale general Crassus bliver Spartacus tvunget til at kæmpe mod sine tidligere herrer og selve det kejserlige Roms mægtige hære. Agora Alejandro Amenábar, 2009) Periode: år 391 e.kr. I det fjerde århundrede er den egyptiske by Alexandrias berømte bibliotek under belejring i en ubønhørlig religiøs kamp om magten i landet. Bag stedets mure forsøger den kendte astronom Hypatia og hendes disciple at bevare den antikke verdens visdom, alt imens to mænd kæmper om hendes gunst Ancient Rome: The Rise and Fall of the Roman Empire (Tim Dunn, 2006) Periode: år 64 e.kr. (Miniserie) Serien fortæller historien om Romerrigets storhed og fald gennem de vigtigste vendepunkter, og den baserer sig på omfattende historisk research. Den fortæller, hvordan mænd som Cæsar, Nero og Konstantins grådighed, begær og ambitioner formede det romerske kejserrige. Attila the Hun (Gareth Edwards, 2008) Periode: år 400 e.kr. Attila har skrevet sig ind i historiebøgerne som en af de mest frygtede krigere i sin tid, og han var synonym med brændende ambitioner og hævngerrig blodtørst. Hans beslutning om at angribe selveste Rom var et slag, som Romerriget aldrig formåede at komme sig over. Caligula (Tinto Brass, 1979) Periode: år 40 e.kr. Caligula er et af filmhistorien mest kontroversielle værker, hvori Malcolm McDowell spiller rollen som den unge, romerske diktator, der med sin galskab og sine sadistiske sexlyster er med til at trække et helt imperium ned i sølet. The Eagle (Kevin MacDonald, 2011) Periode: år 140 e.kr. Året er 140 e.kr. Den unge og succesfulde romerske soldat Marcus Aquila fører en strålende militærkarriere, der brat bringes til ophør, da han bliver alvorligt såret. Han har mistet alt - mest af alt muligheden for at vinde familiens ære tilbage.

3 Gladiator (Ridley Scott, 2000) Periode: år 180 e.kr. Ridley Scotts Oscarvindende mesterværk fortæller en klassisk historie om storhed og fald. Den loyale romerske general Maximus forrådes af kejserens ambitiøse søn Commodus, der slår sin far ihjel og raner tronen. Maximus, der er blevet slave, sværger hævn og rejser sig igen som en succesfuld gladiator. Masada (Boris Sagal, 1981) Periode: år 73 e.kr. (Miniserie) Denne miniserie fra 1981, som er baseret på Ernest K. Ganns historiske roman The Antagonists, er en filmatisering af en virkelig hændelse i år 72-73, hvor næsten tusind jøder i Jerusalem gjorde oprør mod deres romerske undertrykkere. The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004) Periode: år 30 e.kr. Mel Gibsons The Passion of the Christ, der omhandler de sidste tolv timer i Jesus liv, blev udskældt af den katolske kirke og modtaget med blandede anmeldelser, da den udkom. Ikke mindst pga. de blodige torturscener, filmen indeholder. Pope Joan (Sönke Wortmann, 2009) Periode: år 800 e.kr. Filmen fortæller historien om den kvindelige pave Johanne, der vokser op i Middelalderens Tyskland, hvor hun som kvinde ikke må studere. Alligevel ender hun på magtens tinder som læge for den siddende pave. Da paven dør, er hun hans naturlige efterfølger. Quo Vadis (Franco Rossi, 1985) Periode: år 64 e.kr. (Miniserie) Quo Vadis foregår i Rom under Kejser Neros forfølgelser af den spæde kristne menighed og omhandler kærligheden mellem den unge kristne kvinde Lygia og den romerske officer Marcus Vinicius, som nyligt er vendt sejrende hjem fra England. Den sidste viking (Jesper W. Nielsen, 1997) Periode: 1000-tallet Vikingedrengen Harald drømmer om at blive kriger og handelsmand som sin far, høvdingen Agne. Drømmene stopper imidlertid brat, da Agne nægter at overlade byens skib til kongen, og i stedet sejler efter hjælp hos oprørerne.

4 Arn I: Templeridderen (Peter Flinth, 2007) Periode: 1100-tallet År 1150 blev Arn Magnusson født på Arnæs gård i Västra Götaland. Han vokser op i et kloster og udvikler sig til en glimrende kriger. I Cecilia møder han den store kærlighed, en kærlighed, som gør dem til ofre i striden mellem den gejstlige og verdslige magt. Cecilia spærres inde i klosteret, og Arn sendes som tempelridder til Det Hellige Land, hvor krigen raser mellem kristne og muslimer. Arn II: Riget ved vejens ende (Peter Flinth, 2008) Periode: 1100-tallet Arn sendes denne gang på en sidste drabelig mission i ørkenen mod den saracenske hærfører Saladin, før han kan vende hjem til sit land, så han endelig kan gifte sig med Cecilia og stifte en familie. Sammen vil de gøre hvad som helst for at sikre sig en stabil fremtid, og Arn må kæmpe en ulige kamp mod den truende danske hær for at skabe fred i sit eget land. Arn: Hele historien (Peter Flinth, 2007/2008) Periode: 1100-tallet Romanføljetonen om Arn har gået sin sejrsgang over hele Skandinavien som to spillefilm. Nu præsenteres hele historien for første gang som én langfilm, der består af Peter Flints to selvstændige film fra 2007 og Becket (Peter Glenville, 1964) Periode: 1100-tallet Historien fortæller om det stormfulde venskab mellem kong Henry II og Thomas Becket. Kongen udnævner sin trofaste ven til Ærkebiskop af Canterbury og tror, at han via Beckets loyalitet vil få kontrol over kirken. Men Becket tager sine nye pligter meget alvorligt, og hans hengivenhed over for Gud bringer ham i direkte konflikt med staten og sin ven, kongen Black Death (Christopher Smith, 2010) Periode: 1100-tallet Det middelalderlige England er hårdt ramt af pesten. Kroppe ligger udspredt i hundredvis, landet er i kaos og kun et spinkelt håb er tilbage. Der går rygter om en by, der er upåvirket af den dødelige pest. Den unge munk Osmund får til opgave at føre den skrækkelige ridder Ulrich og hans grusomme mænd til den fjerne by for at finde en kur. Djengis Khan (Sergey Bodrov, 2007) Periode: 1100-tallet Da den 9-årige Temudjin mister sin far ved et giftattentat, ændres hans liv drastisk. Skiftevis på flugt og i fangenskab kæmper han de næste mange år for både magten over Mongolriget og for sin smukke brud Borte.

5 Ivanhoe (Stuart Orme, 1997) Periode: 1100-tallet (Miniserie) I de mørke tider efter Richard Løvehjertes tilbagevenden til England, kæmper den ædle sakser, ridder Wilfred af Ivanhoe, mod grupper som er loyale mod den intrigante Prins John. Ivanhoe (Douglas Camfield, 1982) Periode: 1100-tallet Den ranke Anthony Andrews er helten Wilfred of Ivanhoe, der involveres i kampen om den engelske trone, naturligvis på Richard Løvehjertes side. James Mason, der sjældent svigter, er den uglesete jødiske rigmand Isaac of York, hvis datter har et godt øje til Ivanhoe. Hun er dog ikke den eneste. Jordens søjler (Sergio Mimica-Gezzan, 2010) Periode: 1100-tallet (Miniserie) Den imponerende Tv-serie skildrer livet i middelalderens England, hvor en truende borgerkrig og utilregnelige herremænd gør livet svært og farligt for almindelige mennesker. En mægtig katedral er under opførelse, der bliver centrum for en gruppe mennesker og deres indbyrdes intriger. Kingdom of Heaven (Ridley Scott, 2005) Periode: 1100-tallet I 1100-tallet kommer den unge Balian til det hellige land som korsridder. Han støtter den kristne konges forsøg på at opretholde fred med muslimerne, men de svigefulde tempelherrer har held til at fremprovokere en krig. The Lion in Winter (Anthony Harvey, 1968) Periode: 1100-tallet Bag tunge stenmure på et slot i England er verdens mægtigste kongerige i krise. Året er 1183, og tre kongesønner kæmper om deres fars gunst og om tronen. Kong Henrik II og hans hustru dronning Eleanor udkæmper en kamp på kongelig snilde, der sætter den ældste søn op imod sine brødre. Richard the Lionheart (Nick Green, 2008) Periode: 1100-tallet Året er 1192, og de kristne er på vej til at lide et nederlag til Saladin. Richard Løvehjerte sætter sit rygte på spil, og med kun en håndfuld riddere og nogle få hundrede fodfolk fører han an i et angreb og vinder en sejr, der cementerer hans status som krigerkonge.

6 Braveheart (Mel Gibson, 1995) Periode: 1200-tallet Da William Wallaces kone bliver voldtaget og myrdet af engelske soldater, forvandles hans egen søgen efter hævn hurtigt til en lidenskabelig kamp for sit lands frihed. Beretningerne om Wallaces mod inspirerer bønderne og de jævne folk til at gribe til våben mod englænderne og forvandle korstoget til en åben krig. Marco Polo (Kevin Connor, 2007) Periode: 1200-tallet Den venetianske købmand Marco Polo begiver sig ud på en farefuld færd til Østen sammen med to præster, angiveligt for at omvende Kublai Khans hof til kristendommen. Marco Polo bliver først en af Kublai Kahns gesandter og herefter mongolsk storfyrste. Han ender med at tilbringe 20 år på den anden side af kloden. Rosens navn (Jean-Jacques Annaud, 1986) Periode: 1300-tallet Tiden er 1300-tallet. Franciskanermunken William of Baskerville ankommer til et isoleret italiensk kloster sammen med sin unge lærling Adson von Melk. En munk er blevet myrdet, og flere mord følger. Derfor beder abbeden, der kender Williams analytiske evner, denne om hjælp til at få opklaret mordene. Uendelige verden (Michael Caton-Jones, 2012) Periode: 1300-tallet (Miniserie) Kort efter Edward II s død søger en mærkelig ridder tilflugt i Kingsbridge Priory. Kaos og død forfølger ham og forstyrrer byens eksistens som aldrig før. England er på randen af en altødelæggende krig med Frankrig, som vil vare mere end hundrede år, mens en frygtelig pest, der spreder sig gennem Europa, vil udslette en tredjedel af kontinentets befolkning, før den er overstået. 1492: Conquest of Paradise (Ridley Scott, 1992) Periode: 1400-tallet Christopher Columbus havde en drøm, og han var villig til at gøre alt for at føre den ud i livet. Han kæmpede mod tvivlere og kirken, mod misundelse og grådighed, mod storme og uendelige have. Han havde modet til at sejle ud i det ukendte. Han risikerede alt. Og det lykkedes ham at gøre en af verdenshistoriens største opdagelser. The Borgias: Sæson 1 (Neil Jordan, 2011) Periode: 1400-tallet (Tv-serie) Vi befinder os i 1400-tallets Italien, og den siddende pave ligger for døden. Den ambitiøse kardinal Rodrigo Borgia, der er en mand med fjender i hobetal og skeletter i skabet, søger at udnytte situationen til egen fordel men med mere magt, følger flere fjender.

7 Joan of Arc (Christian Duguay, 1999) Periode: 1400-tallet (Miniserie) Ti år inden sin død begynder Jeanne at høre stemmer. Seks år senere, i landsbyen Domremy, begiver hun sig ud på sin mission for at forene Frankrig under kong Charles. Jeanne ender sit liv på bålet i 1431, dømt som kætter af inkvisitionen. Den anden søster (Justin Chadwick, 2008) Periode: 1500-tallet Da rygterne begynder at svirre om, at King Henry VIII længere går i seng med sin kone, som har været ude af stand til at føde en tronfølger, udtænker Sir Thomas Boleyn en plan, der skal bringe hans familie frem i de sociale rækker. Anne of the Thousand Days (Charles Jarrott, 1969) Periode: 1500-tallet Richard Burton og Genevieve Bujold spiller Kong Henry VIII af England og Anne Boleyn i dette følelsesladede drama om en af historiens mest kendte og tragiske kærlighedsaffærer, der udspillede sig under de statsligt og politisk komplicerede forhold i 1500-tallets England. Cortés (Andrew Grieve, 2008) Periode: 1500-tallet Cortés var en af de store conquistadorer, og han var lige så listig, som han var ambitiøs og grådig. Filmen fortæller, hvordan Cortés, der var en krigsnovice, med blot 500 mand formåede at tvinge Aztekerriget i knæ. Dronning Margot (Patrice Chéreau, 1994) Periode: 1500-tallet I sidste halvdel af det 16. århundrede plages Frankrig af krige mellem katolikkerne og de protestantiske huguenotter. For at sikre freden mellem de stridende parter og lette presset mod det franske monarki arrangerer dronningemoderen, den katolske Catherine de Médici, et ægteskab mellem sin datter Marguerite og den protestantiske Henri de Navarre. Elizabeth (Shekhar Kapur, 1998) Periode: 1500-tallet Året er I et svagt og religionsplittet England undertrykker katolikkerne protestanterne med tortur og terror. Kætterne lænkes sammen på bålet. Røgen svider i øjnene. De bønfalder tilskuerne om at smide mere brænde på bålet, så døden kan lindre dem. I denne barske verden bestiger Elizabeth tronen og overtager et land i blodigt kaos, med kampklare fjender ved grænserne og højforræderi i hæren.

8 Elizabeth: The Golden Age (Shekhar Kapur, 1998) Periode: 1500-tallet Den overlegne spanske armada sendes mod Englands kyst. Elizabeths dage som dronning synes at være talte, men en tapper engelsk hær med en modig dronning i spidsen er ikke til at besejre, og armadaen sænkes af søhelten Sir Walter Raleigh. Elizabeth I (Tom Hooper, 2005) Periode: 1500-tallet (Miniserie) Denne prisbelønnede miniserie omhandler både den offentlige og den personlige side af Englands mest gådefulde dronning Elizabeth I ( ). Hun var datter af King Henry VIII, og det lykkedes hende at samle nationen, som var splittet af religiøse stridigheder; at konfrontere den spanske Armada og uden fortilfælde at regere i 45 år for at dø som én af Englands mest elskede monarker. Grevinden (Julie Delpy, 2009) Periode: 1500-tallet Grevinden er baseret på den sande historie om grevinde Elizabeth Bathory, der levede fra 1560 til 1614 og er en af historiens mest kendte kvindelige seriemordere. Hun slog angiveligt op til 600 kvinder ihjel og blev dømt for mordene på 80 af dem. Kagemusha (Akira Kurosawa, 1980) Periode: 1500-tallet Filmen bygger på fortællingen om, at krigsherrer benyttede sig af dobbeltgængere for at narre deres fjender. I Kagemusha dør krigsherren på et tidligt tidspunkt, og hans dobbeltgænger en sølle tyv, som reddes fra galgen grundet sin fysiske lighed med krigsherren tvinges til at agere som stråmand for at skjule herrens død og derved undgå, at klanens fjender skal benytte situationen til at indsætte en militær offensiv. Luther (Eric Till, 2003) Periode: 1500-tallet Martin Luther er en mand med visioner, som opgiver sine studier i retsvidenskab for at gå i kloster. Livet i klostret er bestemt ikke kedeligt for Luther, som drevet af sin tro begynder at sætte spørgsmålstegn ved de fastlagte religiøse normer. Situationen tilspidses, da Luther fremsætter sine 95 teser i Wittenberg og udfordrer de gamle afladsbreve, som mange af kirkens fremstående mænd drager økonomisk udbytte af. The Other Boleyn Girl (Philippa Lowthorpe, 2003) Periode: 1500-tallet Rygterne svirer, at King Henry VIII ikke længere går i seng med sin kone, som har været ude af stand til at føde en tronfølger. Sir Thomas Boleyn udtænker en plan, der skal bringe hans familie frem i de sociale rækker. Hans datter Anne skal forføre kongen og føde ham en søn. Men planen går imidlertid skævt, da kongen bliver betaget af den anden Boleyn-datter, Annes yngre søster og bedste veninde, Mary.

9 La Princesse de Montpensier (Bertrand Tavernier, 2010) Periode: 1500-tallet I midten af 1500-tallet, hvor striden raser mellem katolikker og huguenotter, spirer romantikken mellem den unge, smukke aristokrat Marie de Mézières og den stilige Henri de Guise. De elskende planlægger at gifte sig, men Maries far har andre planer og lover hende væk til hendes fætter, prinsen af Montpensier. De syv samuraier (Akira Kurosawa, 1954) Periode: 1500-tallet Vi befinder os i 1500-tallets Japan. Bønderne i en lille by er trætte af hele tiden at blive overfaldet og plyndret af banditter. Byens vise mænd råder dem til at rekruttere nogle samuraier - professionelle krigere - der kan beskytte dem mod overfaldene. Det varer ikke længe, før syv meget forskellige samuraier har stillet sig til disposition. The Tudors: Sæson 1 (Michael Hirst, 2007) Periode: 1500-tallet (Tv-serie) Vi befinder os på en tid, hvor en royal skilsmisse kunne få en skrøbelig magtbalance i Europa til at bryde sammen, og kampen om magt og indflydelse tager til, efterhånden som den unge konges brændende kærlighed til Anne Boleyn udvikler sig til mere end en hed affære. The Tudors: Sæson 2 (Michael Hirst, 2008) Periode: 1500-tallet (Tv-serie) Storslået historisk spændingsdrama om sex, intriger og magtkampe ved det engelske hof omkring Henrik VIII. Serien skildrer de første år af kongens lange regeringsperiode, hvor særligt forholdet til Anne Boleyn får magtintrigerne til at gnistre. The Tudors: Sæson 3 (Michael Hirst, 2009) Periode: 1500-tallet (Tv-serie) Storslået historisk spændingsdrama om sex, intriger og magtkampe ved det engelske hof omkring Henrik VIII. Serien skildrer de første år af kongens lange regeringsperiode, hvor særligt forholdet til Anne Boleyn får magtintrigerne til at gnistre. The Baby of Mâcon (Peter Greenaway, 1993) Periode: 1600-tallet Italien i 1600-tallet. Selv om alle byens kvinder er blevet sterile på grund af sult og sygdomme, føder en gammel kvinde en søn. Kvindens familie hævder, at hun har født barnet ved en jomfrufødsel, men kirken lader sig ikke overbevise. Synden skal straffes!

10 Charles II: The Power & the Passion (Joe Wright, 2003) Periode: 1600-tallet Kong Charles II fostrede det mest vittige og dekadente royale hof nogensinde, mens han underholdt en imponerede række bemærkelsesværdige elskerinder, lige fra den erotiske Barbara Villiers til den franske spion Louise De Kérouaille. Men først tilbragte han flere år i eksil uden penge og uden magt mens England led under Oliver Cromwells styre. Manden, som var ansvarlig for henrettelsen af Charles far. Gøngehøvdingen (Peter Eszterhás, 1992) Periode: 1600-tallet (Tv-serie) Året er 1658, og Danmark er fanget i en udmattende og blodig krig mod svenskerne. Vinteren er så bidende hård, at Øresund fryser til. Det udnytter den svenske hær, som går over sundet og invaderer Sjælland. Men den danske konge har et es i ærmet - han beder krigshelten Svend "Gønge" Poulsen om at samle en bande af de bedste mænd, som skal gøre livet surt for svenskerne. Hekseprocessen i Salem (Joseph Sargent, 2002) Periode: 1600-tallet (Miniserie) I 1692 bliver den lille by Salem i Massachusetts, USA, arnested for en skandale, der for evigt kommer til at stå som et af de mørkeste kapitler i amerikansk historie. Naboer og venner angiver hinanden for at praktisere heksekunst, og den paranoia, der opstår, tager livet af 19 uskyldige mænd og kvinder. I den lille by Salem slår anklagerne ned hos såvel fattige børnefamilier som hos fruerne i borgerskabet. Lorna Doone (Mike Barker, 2000) Periode: 1600-tallet John Ridd oplever som barn at hans far bliver myrdet af klanen Doone, og han sværger at tage hævn. Senere i livet møder John Lorna Doone, og de falder instinktivt for hinanden. I mellemtiden finder John ud af, at Lorna er blevet bortført fra sin aristokratiske familie af Doone-klanen, og at de har lovet hende bort til en anden mand. Med ild og sværd (Jerzy Hoffman, 1999) Periode: 1600-tallet Året er Europa hærges af krig. Ved Polens østlige grænse står kosakkernes hær klar til invasion. Samtidig forbereder både tartarerne og tyrkerne massive angreb mod Europa. Midt i dette inferno af vold og krig udspiller der sig en vanvittig kamp mellem en polsk og en ukrainsk kommandant. En kamp om en kvindes gunst. Molière (Laurent Tirard, 2007) Periode: 1600-tallet Før Molière blev en stor komiker, var han en ganske tragisk figur. Da han bliver hyret af en rig adelsmand til en hemmelig opgave, ser han imidlertid sin store chance. Molière kan virkelig kunsten at lave en scene, og han vikler sig snart ind i en masse intriger og forvekslinger. Det er først, da kærligheden rammer ham, at hans øjne endelig åbnes for verden.

11 Pige med perleørering (Peter Webber, 2003) Periode: 1600-tallet I Delft i Holland, år 1665, bliver den 17-årige Griet ansat som pige i huset hos maleren Johannes Vermeer. Vermeer får øje på pigens intuitive fornemmelse for farver og lys, og langsomt drager han hende ind i sin malerkunsts mystiske verden. Queen Christina (Rouben Mamoulian, 1933) Periode: 1600-tallet Rouben Mamoulians klassiker, med Greta Garbo i hovedrollen, fortæller historien om den svenske Dronning Christina, der efterstræbes af rigsskatmesteren Magnus, men som forelsker sig i den spanske gesandt Don Antonio og frasiger sig tronen. Vredens dag (Carl Theodor Dreyer, 1943) Periode: 1600-tallet Året er 1623, og den unge Anne, som er gift med den væsentligt ældre pastor Absalon Pederssøn, der mere eller mindre har presset Anne til giftermål mod at lade hendes mor slippe for en skæbne på bålet, holder ikke ord. Den gamle almuekone bliver brændt efter grufulde forhør, og det er præsten Absalon, der underskriver hendes dødsdom. Amadeus (Milos Forman, 1984) Wien 1781: Komponisten Anotonio Salieri er blevet sindssyg af misundelse, da han erkender, at det guddommelige, musiske talent, han selv begærer, er blevet skænket til Mozart, som han planlægger at ødelægge med alle nødvendige midler. Barbara (Nils Malmros, 1993) I det herrens år 1760 kommer den unge præst, Hr. Poul, til Færøerne for at udøve sin hellige gerning. Han møder den unge, tiltrækkende præsteenke Barbara, der - stik imod al fornuft - hensætter den jordnære Hr. Poul i en tilstand af rystende lidenskabelig besættelse. Barry Lyndon (Stanley Kubrick, 1975) Hvordan bliver en irsk knægt uden fremtidsmuligheder en del af 1700-tallets engelske adel? For Barry Lyndon er svaret: Ved hjælp af alle kneb. Han er på ingen måde tilfreds med sin ydmyge herkomst og opvækst, så han er fast besluttet på at søge lykke, magt og penge ved at drage ud i verden.

12 Becoming Jane (Julian Jarrold, 2007) I 1795 blev man i borgerskabets England ikke gift af kærlighed. Penge var drivkraften i dette klassesamfund. Hr. og fru Austen, der står for at skulle gifte deres yngste datter bort, er kun alt for klar over dette faktum. Men deres lille Jane er ikke sådan at narre. Hun ville ikke giftes bort for status hun vil gifte sig af kærlighed. Clarissa (Robert Bierman, 1993) (Miniserie) Den unge arvtager Clarissa Harlowe bliver viklet ind i et væv af intriger, da hun gør sin entré i overklassens elegante saloner. Hendes forældre ønsker, at hun skal gifte sig med en ældre adelsmand, men Clarissa flygter i stedet lige ind i favnen på en forfører, der er meget interesseret i hendes store formue. The Duchess (Saul Dibb, 2008) Den smukke og glamourøse Georgiana Spencer bliver gift med den ældre og fraværende Duke of Devonshire, og det eneste, han ønsker af hende, er en søn og arving. Han mister interessen for hende, da hun 'kun' kan føde ham døtre, og gør hende yderligere ondt ved at tage hendes veninde som 'officiel' elskerinde. Fornuft & følelse (John Alexander, 2008) (Miniserie) Efter Mr. Dashwoods død overtager hans søn fra et tidligere ægteskab hans ejendomme, hvilket efterlader hans kone og tre døtre i en dårlig situation. Døtrene må gifte sig ind i velhavende familier, hvis de skal opretholde deres komfortable levestandard. Men med Mariannes impulsive opførsel, og Elinors aversion mod sociale arrangementer, lader de døren stå åben for sladder og intriger. Fornuft & følelse (Ang Lee, 1995) Fornuft & følelse er basseret på Jane Austens klassiske roman, og er beretningen om Dashwood-søstrene: den fornuftige Elinor og den lidenskabelige Marianne, hvis chancer for at blive gift trues af familiens pludselige konkurs. Fornuft og følelse (Rodney Bennett, 1981) (Miniserie) Fornuft & følelse er Jane Austens klassiske drama om de to søstre, Elinor og Marianne, som er ud af en velhavende familie. De mister deres formue, da deres far pludselig dør, og nu befinder søstrene sig i en ny situation: De skal finde passende ægtemænd.

13 Goya s Ghosts (Milos Forman, 2006) Den spanske inkvisition torturerer den unge smukke Inés, som er model til flere af maleren Goyas værker. Goya forsøger at hjælpe hende ved at introducere Inés' rige familie for fader Lorenzo, der måske kan få den unge uskyldige pige på fri fod. Herz aus Glas (Werner Herzog, 1976) En landsby i slutningen af 1700-tallet lever af fremstillingen af det berømte Ruby-glas. Da indehaveren af opskriften dør uden at have givet den videre, er landsbyens fremtid usikker. Hosekræmmeren (Knud Leif Thomsen, 1971) Cecilie, der er datter af Hosekræmmeren Mikkel, elsker den fattige Espen, men Mikkel vil have hende gift med den rige Mads Egelund: En beslutning der får tragiske konsekvenser. Filmen bygger på Steen Steensen Blichers novelle fra The Incredible Journey of Mary Bryant (Peter Andrikidis, 2005) Året er Mary Bryant bliver efter et tyveri sendt med skib fra England til Australien for at opbygge en koloni. Sørejsen bliver hård, og kolonien fremstår som en forgård til helvede. I kolonien benytter sig af al sin kvindelist for at sammensætte et lille flugthold. En kongelig affære (Nikolaj Arcel, 2012) Kong Christian VII bliver gift med engelske Caroline Mathilde, men ægteskabet er mere facade end passion. Kongen er mere interesseret i druk og damer, og hans mentale helbred er stærkt svingende. Man ansætter derfor den tyske Dr. Johann Friedrich Struensee som kongens livlæge, og de to oparbejder et stærkt venskab. Et venskab, der dog begynder at slå revner, da Struensee får følelser for dronningen. Marie Antoinette (Sofia Coppola, 2006) Marie Antoinette er kun 14, da hun bliver forlovet med Frankrigs 15-årige konge Ludvig den 16. Livet ved det intrigante franske hof er mere end fremmed for unge Marie, men efterhånden overvinder hun sin frygt og ender med at blive en rigtig dronning, med alt hvad det indebærer af børn, affærer og storpolitik.

14 Mytteriet på Bounty (Roger Donaldson, 1984) Sødrama om kaptajn William Bligh, der i 1787 leder skibet The Bounty på en km lang rejse til Tahiti. Bligh kommer i konflikt med sin gamle ven, førstestyrmanden Fletcher Christian, der leder mytteriet mod Bligh. Napoleon (Nick Murphy, 2007) Napoleon skabte et rige, som var det største i Europa siden Romerriget. Men blot ti år forinden var Napoleon Bonaparte en ludfattig officer i den franske hær. Hvad var det, der førte denne dramatiske himmelfart mod magtens absolutte tinde? Napoleon skrev selv, at det var belejringen af Toulon i 1793, der blev vendepunktet. Det var det slag, der gav ham den selvtillid, som førte ham helt til tops. Den nye verden (Ettore Scola, 1982) Efter den franske revolution suser en diligence frem på landevejen med en mærkelig last; den franske kongefamilie er flygtet fra sit fangenskab for at forene sig med de allierede. Fjenden er lige i hælene på dem, men de er ikke de eneste, som er i de kongelige flygtninges fodspor. Parfumen: Histoiren om en morder (Tom Tykwer, 2006) Gruopvækkende thriller om den unge parfumør Jean-Baptiste, der bliver født på et fiskemarked i Paris i Han er fra fødslen udstyret med en overnaturligt veludviklet lugtesans, og i jagten på den ultimative duft udvikler han sig til en psykotisk seriemorder, der udvinder duftene fra sine ofre. Slangens kys (Philippe Rousselot, 1997) Thomas Smithers ejer et fjerntliggende gods i England, hvor han bor sammen med sin kone Juliana og deres datter. Thomas' fætter, James Fitzmaurice, har længe haft et godt øje til Juliana. Thomas beslutter, at han vil anlægge en imponerende have til ære for Juliana. Tom Jones (Metin Hüseyin, 1997) (Miniserie) Den flere gange prisbelønnede miniserie fra BBC er baseret på Henry Fieldings verdensberømte skandaleroman om Tom Jones' uheld og affærer i 1700-tallets England. Den dobbelt Oscar-nominerede Samantha Morton spiller Sophia, hans livs store kærlighed.

15 Tom Jones (Tony Richardson, 1963) Tom Jones lever livet efter han som lille blev adopteret af en godsejer. Men efter en chokerende kærlighedsaffære bliver Tom smidt ud, og han er nødt til at finde lykken på egen hånd. Det bliver indledningen til en farverig historie om forføreren og eventyreren Tom Jones og hans strabadserende higen efter rigdom og kærlighed. Tordenskjold gaar i land (George Schnéevoigt, 1943) Danmarks store helt under Den Store Nordiske Krig var kommandanten Peter Wessel, kaldet Tordenskjold. Efter talrige søslag vender hans fregat tilbage til København, hvor Tordenskjold indlogerer sig hos parykmageren Kresten Thøgersen. Thøgersens datter falder øjeblikkeligt for Tordenskjold, der eftertragtes af mange kvinder. Albert Nobbs (Rodrigo García, 2011) Albert Nobbs udspiller sig i Irland sidst i 1800-tallet, hvor Albert Nobbs arbejder som butler på Dublins fornemmeste hotel. Det er en tid, hvor kvinderne undertrykkes af mændene og Alberts eneste mulighed for et eksistensgrundlag har været at skabe sig en ny identitet: Albert Nobbs er nemlig i virkeligheden en kvinde. Amistad (Steven Spielberg, 1997) En gruppe afrikanske slaver overtager deres herres skib og forsøger at vende tilbage til deres elskede hjemland. Men da skibet bliver generobret, bringes fangerne til Amerika, hvor de bliver anklaget for mord og smidt i fængsel. Slavernes kamp tiltrækker en hel nations opmærksomhed og sætter spørgsmålstegn ved selve grundlaget for det amerikanske retssystem. Anna Karenina (Clarence Brown, 1935) Greta Garbo er Anna Karenina i denne klassiske, velspillede udgave af et af verdenslitteraturens store kærlighedsdramaer. Anna er ulykkelig gift med Karenin, men overgiver sig til den flotte ugifte officer Vronsky, der på den anden side forgæves begæres af unge Kitty, en slægtning til Annas svigerinde. Det hele foregår i Moskva længe før kommunisternes og femårsplanernes tid. The Barchester Chronicles (David Giles, 1982) (Miniserie) Romantiske forviklinger, politiske intriger og charmerende britisk humor er hovedingredienserne i den saftige krønike The Barchester Chronicles om livet i den lille domkirkeby Peterborough i den viktorianske periode.

16 Bleak House (Ross Devenish, 1985) (Miniserie) Ved kanslerretten i London har sagen Jarndyce mod Jarndyce kørt i flere år og er blevet berygtet for sine mange forsinkelser og dunkelheder. Hele familier er blevet viklet ind i Jarndyce-sagen, og mange menneskers liv er blevet ødelagt af den engelske domstols urimelige svinkeærinder. Serien bygger på Charles Dickens romanklassiker. Borgmesteren i Casterbridge (David Thacker, 2003) (Miniserie) Den fattige Henchard rejser rundt og søger arbejde, men en aften i fuldskab sælger han konen og sit barn til højstbydende. Konen vender tilbage 21 år senere med datteren, og den nu rige borgmester Hencard tilbyder igen ægteskab for at rode bod på fortiden. Borte med blæsten (Victor Fleming, 1939) Borte med blæsten er en udødelig klassiker, som har tryllebundet sit publikum i mere end et halvt århundrede. Millioner og atter millioner af biografgængere er blevet fanget af handlingen, er blevet ét med skuespillerne og har følt deres gribende skæbner i borgerkrigens Amerika. Bright Star (Jane Campion, 2009) Bright Star er et farvestrålende portræt af forfatteren John Keats, som levede i tallet. Historien er fortalt gennem hans store kærlighed Fanny Brawne. Det unge pars romance er en smerteligt smuk kærlighedshistorie, som er skildret med en unik fingerspidsfornemmelse. En sand hyldest til livets første og største kærlighed. Bryggeren (Kaspar Rostrup, 1996) (Miniserie) Instruktøren Kaspar Rostrup gennemlevede en hel nations industrialisering, udkæmpede to krige, nedlagde enevælden og gav Danmark en grundlov. Gennem serien satte han fokus på Danmarkshistoriens store højdepunkter i årene , men fortalte først og fremmest historien om to generationers nådesløse kamp mod hinanden. The Buccaneers (Philip Saville, 1995) (Miniserie) Fire unge kvinder fra nyrige amerikanske familier begiver sig til England for at finde lykken og kærligheden hos den britiske noblesse. Men det viser sig, at selv om adelsmændene har høj social status og fine stamtavler, så er deres indkomster svundet ind for længe siden. For en ung naiv kvinde med sin egen formue er det ikke så nemt at skelne en bedrager fra en sand gentleman.

17 Buddenbrooks (Heinrich Breloer, 2008) I 1800-tallets Lübeck har købmandsfamilien Buddenbrook stor succes, men da patriarken dør, begynder dynastiet at smuldre. Den ældste søn foretager fejlinvesteringer, den yngste søn er en ødeland, og datteren er uheldig med sine fornuftsægteskaber. Camille (George Cukor, 1936) Alexandre Dumas' roman Camille, der foregår i Paris og omegn i året 1847, er i denne udgave blevet filmatiseret af elegantieren George Cukor. Han får en smuk filmisk historie ud af romanen med god hjælp fra Greta Garbo og Robert Taylor. Det er en rigtig love story om en letlevende kvinde, der forelsker sig i en yngre mand ud af god familie, men som afviser ham, da hans fader indtrængende beder hende om det. The Conspirator (Robert Redford, 2010) Den 14. april 1865 bliver USA's præsident Abraham Lincoln dræbt af skud. En ung advokat får til opgave at forsvare Mary Surratt - den eneste kvinde, der mistænkes for at have medvirket i konspirationen. Er hun skyldig eller blot en brik i et langt større spil? Det er Oscarvinderen Robert Redford, der sidder i instruktørstolen. Cranford (Simon Curtis, 2007) (Miniserie) Livet i handelsbyen Cranford i det nordvestlige England leves efter datidens skik og brug og styres af et indviklet netværk af kvinder fra byens bedre kredse. Det virker, som om alting altid har rettet sig efter deres sociale spilleregler, men der er forandring på vej! Creation (Jon Amiel, 2009) Han elskede alt i denne verden, men hvad skulle han vælge - passionen for videnskaben eller kærligheden til sin familie? Dette er den sande historie om den verdensberømte forsker og videnskabsmand Charles Darwin i 1800-tallets England. Daniel Deronda (Tom Hooper, 2007) (Miniserie) Tom Hooper står for instruktionen og Andrew Davies for manuskriptet til denne BAFTA-vindende BBC-filmatisering af George Eliots klassiker. Hugh Dancy spiller rollen som Daniel Deronda, der forelsker sig i den smukke society-pige Gwendolen (Romola Garai). Følelserne er gengældt, men økonomiske problemer tvinger Gwendolen til at indgå et kvælende ægteskab med en velhavende aristokrat (Hugh Bonneville).

18 Danser med ulve (Kevin Costner, 1990) Udstationeret i vildmarken i 1860'ernes vilde vest, forventer løjtnant John Dunbar at skulle kæmpe mod Sioux-indianerne. I stedet bliver han ven med dem og fascineres af deres levevis og forhold til naturen. Emma (Diarmuid Lawrence, 1996) Emma Woodhouse (Kate Beckinsale) henslæber sit liv i starten af 1800-tallet med at lege Kirsten Giftekniv for byens ugifte sjæle. Veninden Harriet Smith (Samantha Morton) står især for skud. Skønt hun har forelsket sig i en landmand, mener Emma, at hun skal stile højere. Uden held forsøger hun at matche Harriet med unge mænd med stand og formue i behold. Emma (John Glenister, 1972) (Miniserie) Emma udspiller sig i den lille by Highbury, hvor Emma Woodhouse (Doran Godwin) konstant prøver at parre sine venner med egnede mænd til ægteskab. Da hun ofte rammer helt forkert med sine bedømmelser, bliver hun også kritiseret af sin nabo og svoger Mr. Knightley. Hans motiv er dog et helt andet end blot broderlig kærlighed. Emma (Douglas McGrath, 1996) Emma er en smuk, ung - og en smule selvtilfreds - kvinde. Efter hendes mor døde i en tidlig alder, er hun altid blevet forkælet af sin far. Så meget, at det keder hende lidt. Emma fordriver sin tid med at lege Kirsten Giftekniv - for alle andre end sig selv. Det går som regel i vasken, da mændene enten allerede har en hemmelig kæreste, eller kun interesserer sig for Emma. Filmen bygger på Jane Austens romanklassiker. Far and Away (Ron Howard, 1992) Den underskønne episke fortælling tager sin begyndelse på den irske vestkyst i Joseph Donelly (Cruise), en fattig forpagter, holder på sin ret over for en undertrykkende godsejer. Det ender med, at Joseph tager til Amerika for at søge lykken og undervejs får han selskab af godsejerens datter Shannon (Kidman). Far From the Madding Crowd (Nicholas Renton, 1998) Bathsheba Everdene arver til stor overraskelse sin onkels gård, og hun bestemmer endnu mere overraskende selv at drive den. Den smukke og egenrådige kvindes skæbne påvirkes af tre forskellige mænd, der alle på hver deres måde elsker hende!

19 Gangs of New York (Martin Scorsese, 2002) I 1860'ernes New York og bydelen Five Points på Manhattan, ligger et af verdens farligste kvarterer. Total lovløshed råder og byens korrumperede politi løfter ikke en finger for at stoppe gadebandernes blodige slag om magten over bydelen. Die Gebrüder Skladanowsky (Wim Wenders, 1995) Lumiere-brødrene stod i Paris for verdens første filmfremvisning. Men i Berlin eksperimenterede Max Skladanowsky ( ) og hans to brødre med levende billeder i form af deres bioscope, og her fortælles om deres mindre kendte pionerarbejde i dramadokumentarisk form. Gåden om Kaspar Hauser (Werner Herzog, 1974) Den delvist faktuelle og fascinerende fortælling om Kaspar Hauser, som kommer vaklende ind af byporten i en lille tysk landsby en dag i året 1828, efter at have levet hele sit liv i en kælder uden kontakt til omverdenen. Hip hip hurra (Kjell Grede, 1987) I lyse farver og med motiver, der ofte ligger tæt på de originale materialer, giver filmen et personligt portræt af Skagensmaleren P.S. Krøyer ( ), hans kunst, indre konflikter og kunstnermiljøet omkring ham. Hornblower (Andrew Grieve, 1998) (Miniserie) På den engelske kanal bliver krigsfartøjet pisket til pindebrænde af stormen. Om bord sidder en fattig 17-årig dreng. Han er bleg, han er bange - og meget søsyg. Han ser ikke ud af meget, og ligner slet ikke en hærfører. Men det bliver han; havets store hærfører, da Frankrig erklærer England krig - i det afgørende slag, som skal give Napoleon verdensherredømmet. Hysteria (Tanya Wexler, 2011) Hysteria er den sande og helt utrolige historie om opfindelsen af vibratoren. Hugh Dancy og Maggie Gyllenhaal spiller over for hinanden i en periodekomedie om kærlighed, kvindefrigørelse og et elektronisk vidunder, der rystede hele verden.

20 I Kærlighedens lænker (François Truffaut, 1975) Halifax Den unge Miss Lewly kommer til byen for at finde Løjtnant Pinson, som hun er vanvittigt forelsket i. I virkeligheden hedder hun Adèle Hugo og er datter til den kendte franske forfatter og statsmand Victor Hugo. Pinson gør det klart for hende at kærligheden ikke er gengældt, hvad der bare får hendes besathed til at vokse yderligere. Jane Eyre (Cary Fukunaga, 2011) Den forældreløse og fattige Jane Eyre vokser op i 1800-tallet, og efter en hård barndom og barsk skoletid får hun arbejde på Thornfield Hall - et stort gods, som gemmer på dystre hemmeligheder. Jane forelsker sig i godsejeren Edward Rochester, men hun må flygte, da hun afslører hans hemmeligheder. Jane Eyre (Julian Amyes, 1983) (Miniserie) Charlotte Brontës klassiske roman blev offentliggjort i 1847 og er en af de mest læste romaner i verden. Denne storslåede BBC- produktion fortæller den medrivende historie om Jane Eyres triste barndom og forholdet til den bryske Edward Rochester. Jane Eyre (Susanna White, 2006) (Miniserie) I denne nyeste filmatisering af Brontës klassiske roman er det den relativt ukendte Ruth Wilson, der spiller hovedrollen som Jane Eyre. Hun fik, sammen med Toby Stephens, der spiller Rochester, man roser af de engelske anmeldere. Stephens præstation som den gådefulde, både iltre og melankolske Rochester høre til de bedste. Jeg er Dina (Ole Bornedal, 2002) I 1860'ernes Nordnorge er Dina ved et uheld skyld i sin mors død og mister samtidig sin fars kærlighed. Dina oplever en hård, kærlighedsløs barndom og vokser op som en hidsig og frygtløs enspænder, men hun finder trøst i celloen og en ven i sin cellolærer. John Adams (Tom Hooper, 2008) Den storslåede produktion med Tom Hanks og Gary Goetzman som executive producers skildrer en tid og en person, der var med til at forme den amerikanske uafhængighed og regering: John Adams. Alt imens hans nydannede nation var under angreb såvel udefra som indefra, holdt John Adams fast i sin vision om en nation præget af frihed og retfærdighed for alle.

Tema. 12 Bøger. Historiske Romaner

Tema. 12 Bøger. Historiske Romaner Tema 12 Bøger Historiske Romaner Har vi ikke alle drømt om, bare for en tid, at leve i en helt anden tid eller få lov til at være med på sidelinjen under nogle af de helt store historiske begivenheder?

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

JENS ALBINUS I WILLIAM SHAKESPEARES RICH ARD III UNDERVISNINGSMATERIALE

JENS ALBINUS I WILLIAM SHAKESPEARES RICH ARD III UNDERVISNINGSMATERIALE JENS ALBINUS I WILLIAM SHAKESPEARES RICH ARD III UNDERVISNINGSMATERIALE Indholdsfortegnelse: 1. William Shakespeares Richard III 2. Rosekrigerne 3. Stykkes handlingsgang 4. Karakterer 1. William Shakespeares

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713

Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558. 2. Den spanske periode 1558-1713 BELGIENS HISTORIE 1482-1830 Oversigt over Belgiens tilhørsforhold fra 1482 til 1830: 1. Den østrigsk/spanske periode 1482-1558 2. Den spanske periode 1558-1713 3. Den 2. østrigske periode 1714-1794 4.

Læs mere

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen.

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen. Den franske Revolution Stormen på Bastillen Vi skriver den 14. juli 1789, og stemningen var mildt sagt på kogepunktet i Paris. Rygterne gik. Ja, de løb faktisk af sted i ekspresfart. Hæren var på vej mod

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Ild fortællingen - Fysisk Frihed

Ild fortællingen - Fysisk Frihed Ild fortællingen - Fysisk Frihed Anslag Igangsættende plotpunkt Eskalation Vendepunkt Point of no return Klimaks Erobring og besættelse Tilfangetagelse og slaveri Oprør og væbnet modstand Magten slår tilbage

Læs mere

Løsenordet ophævede forbandelsen og gav håbet liv, og livet blev fyldt af kærlighed. Kraften lå i løsenordet, men uden den

Løsenordet ophævede forbandelsen og gav håbet liv, og livet blev fyldt af kærlighed. Kraften lå i løsenordet, men uden den Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 5. november 2017 Kirkedag: Allehelgensdag/A Tekst: Es 60,18-22; Åb 7,1-17; Matt 5,1-12 Salmer: SK & LL: 402 * 568 * 571 * 566 * 784 I 1800-tallet skrev

Læs mere

Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4

Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4 Tekster: Joh. Åb. 1,12-18, Joh. Åb. 7,9-17, Joh. Åb. 21,1-4 Salmer: 729: Nu falmer skoven, 561: Jeg kender et land v. 8-10 + 13, 571: Den store hvide flok, 552: Nu har taget fra os, 787: Du, som har tændt

Læs mere

Bellisande: Prinsen er en ringere mand end dig. Frygter du ham?

Bellisande: Prinsen er en ringere mand end dig. Frygter du ham? Kopiside 8 Break 8 - Ridderløfte eller blodsbånd? Scene 1 - Anslag Roller: Fortæller, Bellisande, Oliver og Helgi Helgi huskede Belas ord om, at hævn binder mens tilgivelse sætter fri. Et dybt ønske om,

Læs mere

12. søndag efter Trinitatis

12. søndag efter Trinitatis 12. søndag efter Trinitatis Salmevalg 743: Nu rinder solen op af østerlide 417: Herre Jesus, vi er her 414: Den Mægtige finder vi ikke 160: Jeg tror det, min genløser 418: Herre Jesus, kom at røre Dette

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

De syv dødssynder - Elevmateriale

De syv dødssynder - Elevmateriale De syv dødssynder - Elevmateriale Juli-August 2017 Undervisningsmateriale udarbejdet til Viborg Bibliotekerne i anledning af Reformationsåret 2017 af Kristian Dysted og Bo Jensen 1 Hvad er Synd? I middelalderen

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme. Ingen må se os på denne måde. Det vil ødelægge dit ry.

Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme. Ingen må se os på denne måde. Det vil ødelægge dit ry. Kopiside 7 Break 6 Kærligheden eller pligten? Scene 1 - Anslag Roller: Fortæller, Helgi, Bellisande, Bellisandes mors/fars stemme Helgi og Bellisande mødes i hemmelighed ved søen, og Helgi opdager, at

Læs mere

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Temaer Huguenotternes hverdag i deres koloni. Troen og menighedens betydning for den enkelte. Forfølgelsen af huguenotterne efter Nantesediktets ophævelse 1685.

Læs mere

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373

13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 1 13. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 14. september 2014 kl. 10.00. Salmer: 736/434/683/179//365/439/469/373 Åbningshilsen Efter højmessen sørger en af vore frivillige for kirkefrokost, så

Læs mere

Ejendommelige skæbner - Fantastiske livsforløb

Ejendommelige skæbner - Fantastiske livsforløb Ejendommelige skæbner - Fantastiske livsforløb Fælles foredragsrække i Hillerød og omegns kirker, efterår 2015 Fortsættelsen af Salmemaraton projektet HVER GENERATION har brug for at kunne kaste sit eget

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17,

Bruger Side Prædiken til 6.s.e.påske Prædiken til 6.s.e.påske 2016 Tekst: Johs. 17, Bruger Side 1 08-05-2016 Tekst: Johs. 17, 20-26. Dette er en usædvanlig og helt speciel tekst, som vi lige har hørt. Et medhør ind i Guds eget lønkammer. Gud Fader og Gud søn taler sammen. Vi kalder kap

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

4. søndag efter Helligtrekonger Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27

4. søndag efter Helligtrekonger Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27 4. søndag efter Helligtrekonger 2017 Læsninger: Job bog 38, 1-11 Rom 13, 8-10 Matt 8, 23-27 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7: Sov sødt 20: Jeg ser dit kunstværk (Sperontes

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

UDKIG HISTORIEKANON HISTORIEKANON: REFORMATIONEN FRA TALLET REFORMATIONEN

UDKIG HISTORIEKANON HISTORIEKANON: REFORMATIONEN FRA TALLET REFORMATIONEN UDKIG HISTORIEKANON FRA HISTORIEKANON: Mange var begyndt at stille spørgsmål til den katolske kirke og mente at paven i Rom gik for vidt, da han sendte sine afladshandlere ud for at skaffe midler til bygningen

Læs mere

Djævelens taktik JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING

Djævelens taktik JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING Djævelens taktik JESUS ACADEMY TEMA: GUDS FULDE RUSTNING! 1. Petersbrev 5:8-9! Vær årvågne og på vagt! Jeres modstander, Djævelen, går omkring som en! brølende løve og leder!efter nogen at sluge; tå ham

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Kalmarunionen har stor relevans for vores samfundsstruktur, som vi kender den i dag. Nøgleord: fortid, nutid og fremtid f.eks.

Kalmarunionen har stor relevans for vores samfundsstruktur, som vi kender den i dag. Nøgleord: fortid, nutid og fremtid f.eks. Kalmarunionen har stor relevans for vores samfundsstruktur, som vi kender den i dag. Nøgleord: fortid, nutid og fremtid f.eks. følgende: At vi alle har en forståelse og indsigt i, hvordan vores forfædre

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726

4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726 1 4. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 1. juli 2012 kl. 10.00. Salmer: 31/434/366/313//688/695,v.6.7 Uddelingssalme: 726 Åbningshilsen Denne søndag handler om næstekærlighed. Du skal elske din

Læs mere

Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015.docx. Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56.

Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015.docx. Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56. Bruger Side 1 03-04-2015 Prædiken til Langfredag 2015. Tekst: Markus 27, 31-56. Opstandelsen lyser på langfredag, det var den korsfæstede som opstod. I lyset fra påskemorgen får langfredag sin betydning.

Læs mere

Oprøret ved Kalø. et rollespil om magt i middelalderen. I Jylland er bondeoprøret slået ned. Bønderne er vendt desillusionerede hjem til Djursland,

Oprøret ved Kalø. et rollespil om magt i middelalderen. I Jylland er bondeoprøret slået ned. Bønderne er vendt desillusionerede hjem til Djursland, Oprøret ved Kalø et rollespil om magt i middelalderen I Jylland er bondeoprøret slået ned. Bønderne er vendt desillusionerede hjem til Djursland, bekymrede for deres fremtid og den straf, der er pålagt

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679

1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 1 1.søndag i fasten II. Sct. Pauls kirke 9. marts 2014 kl. 10.00. Salmer: 753/336/172/617//377/439/45/679 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen! Det er forår og faste. Og 1.

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden (18) Lod og del Om gåden og kærligheden TEKST: FØRSTE KORINTHERBREV 13 DER ER to ting, man ikke skal tale for meget om: glæde og kærlighed. At tale om dem kunne udvande øjeblikket. For når glæde og kærlighed

Læs mere

Alt det, som mange mennesker troede, at de havde lagt bag sig, kan blusse op med fornyet voldsom styrke, når boet skal gøres op, og der skal deles

Alt det, som mange mennesker troede, at de havde lagt bag sig, kan blusse op med fornyet voldsom styrke, når boet skal gøres op, og der skal deles 1. søndag i fasten, 2. tkt. rk. 2016 Læsninger: 1. Mos 4, 1-12 Jak 1,9-16 Luk 22, 24-32 Salmer: 747: Lysets engel 498: Gud efter dig jeg længes 557: Her vil ties 70: Du kom til vor runde jord 697: Herre,

Læs mere

Afrejsen fra Sverige LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvornår foregår bogen?

Afrejsen fra Sverige LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvornår foregår bogen? OPGAVER TIL Afrejsen fra Sverige NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvornår foregår bogen? 2. Hvad handler bogen om? 3. Hvad hedder hovedpersonerne? 4.

Læs mere

Prædiken til Nytårsdag, 1. januar 2014 kl. 17, Vor Frue kirke. Tekster: Sl. 90 og Matt. 6,5-13. Salmer: 712, 434, 586 / 588, 125, 718, 716.

Prædiken til Nytårsdag, 1. januar 2014 kl. 17, Vor Frue kirke. Tekster: Sl. 90 og Matt. 6,5-13. Salmer: 712, 434, 586 / 588, 125, 718, 716. Prædiken til Nytårsdag, 1. januar 2014 kl. 17, Vor Frue kirke. Tekster: Sl. 90 og Matt. 6,5-13. Salmer: 712, 434, 586 / 588, 125, 718, 716. Af domprovst Anders Gadegaard Den første dag i et nyt år er en

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

Historisk Bibliotek. Augustus. Jesper Carlsen

Historisk Bibliotek. Augustus. Jesper Carlsen Historisk Bibliotek Jesper Carlsen Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Jesper Carlsen Redaktør: Thomas Meloni Rønn Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars Groth Læs mere om serien

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

Ved Martin Abildgaards bisættelse d. 2/ (DDS: Jeg ser de bøgelyse øer )

Ved Martin Abildgaards bisættelse d. 2/ (DDS: Jeg ser de bøgelyse øer ) Ved Martin Abildgaards bisættelse d. 2/7 2009 (DDS: Jeg ser de bøgelyse øer 754 29 747) Til sidst skal det ske, at Herrens tempelbjerg står urokkeligt højt over bjergene, knejsende over højene. Folkene

Læs mere

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande.

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande. Historiefaget.dk: Korstogene Korstogene I 1099 erobrede kristne korsfarere Jerusalem fra muslimerne. De skabte et kongedømme, som varede i hele 200 år. Af Kurt Villads Jensen Opdateret 11. december 2013

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

KVK Mark. 16, Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør.

KVK Mark. 16, Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør. KVK Mark. 16,1-8 2015 Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør. Opstandelse kan opleves som et menneskehav, der skyller

Læs mere

Maria Nurowska: Min ven forræderen www.ellekar.dk. Dansk Bibliotekscentrals vurdering af bogen

Maria Nurowska: Min ven forræderen www.ellekar.dk. Dansk Bibliotekscentrals vurdering af bogen Maria Nurowska: Min ven forræderen Dansk Bibliotekscentrals vurdering af bogen Min ven forræderen Hjem DHF Aktuelt Bøger Temaer Sjov Junior Links Nyhedsbrev Om siten Sponsor Marked SKALK Søg [sitemap]

Læs mere

Men det er samtidigt Guds svar. Bøn er på én gang at råbe sin glæde og sin fortvivlelse ud til Gud og samtidigt, i det, at høre hvad han har at sige.

Men det er samtidigt Guds svar. Bøn er på én gang at råbe sin glæde og sin fortvivlelse ud til Gud og samtidigt, i det, at høre hvad han har at sige. Søndag d. 10. maj 2015, kl. 10.00, Gottorp Slots Kirke, Slesvig 5. s. e. påske, Johs. 16, 23b-28 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil bede Jer rejse Jer og høre evangeliet til i dag,

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, Amen. En fremmed kommer til byen.

I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, Amen. En fremmed kommer til byen. Påskesøndag, 31.marts, Domkirken, kl.10.00 Salmer: 224, 218, 239 // 236, 234; altergang 227 Tekster: Mark. 16,1-8 Ingen dåb; altergang rit c, O du Guds lam v.1 efter helligsang I Faderens og Sønnens og

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Palmesøndag. Salmevalg

Palmesøndag. Salmevalg Palmesøndag Salmevalg 15: Op al den ting 176: Se, hvor nu Jesus træder 36: Befal du dine veje 241: Tag det sorte kors fra graven 754: Se, nu stiger solen Dette hellige evangelium skriver evangelisten Markus

Læs mere

21. søndag efter trinitatis 25. oktober 2015

21. søndag efter trinitatis 25. oktober 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke (familiegudstjeneste) Tema: Troens skjold Salmer: 13, 24, 60; 380, 70 Evangelium: Joh. 4,46-53 Vi hørte i dagens første læsning om Na'aman fra Syrien. Han var blevet rig og mægtig,

Læs mere

P.E. OG Q. Jeg ved godt at min kærlighed til Q handler om mig

P.E. OG Q. Jeg ved godt at min kærlighed til Q handler om mig P.E. 1 P.E. OG Q Q er min verden Hun er derude et sted. Alene. Hun er nødt til at være alene. Jeg vil ikke kunne håndtere det, hvis hun ikke er alene. Savnet brænder i mig. En dødelig lille stjerne af

Læs mere

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: Pinsedag kl 9.00 synger vi

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: Pinsedag kl 9.00 synger vi Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: Pinsedag kl 9.00 synger vi I Rødding 290 I al sin glans 286 Var I ikke 282 Apostlene 294 Talsmand 291 Du som går ud Kl 10.30 synger vi i Lihme: 290

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

15. søndag efter Trinitatis

15. søndag efter Trinitatis 15. søndag efter Trinitatis Salmevalg 751 Gud ske tak og lov 29 Spænd over os dit himmelsejl 400 Så vældig det mødte os 321 O Kristelighed 678 Guds fred er glæden i dit sind Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Bønner, skrevet under Per Vibskovs gudstjeneste i DR Kirken 6. søndag efter påske 2010

Bønner, skrevet under Per Vibskovs gudstjeneste i DR Kirken 6. søndag efter påske 2010 Følgende bønner blev læst op: Hey Maestro Hjælp mig til at finde tiden til andre... Yo J.K & Crew Tak for styrken til at gennemføre! Hjælp mig til at smide den kærlige kraft, du har begavet mig med, videre

Læs mere

1. søndag advent 2015, Hurup og Gettrup. Afskedsgudstjeneste Lukas 4, Herre Jesus Kristus, Guds Søn forbarm dig over mig synder.

1. søndag advent 2015, Hurup og Gettrup. Afskedsgudstjeneste Lukas 4, Herre Jesus Kristus, Guds Søn forbarm dig over mig synder. 1. søndag advent 2015, Hurup og Gettrup. Afskedsgudstjeneste Lukas 4, 16-30 Herre Jesus Kristus, Guds Søn forbarm dig over mig synder. AMEN Det mest bemærkelsesværdige ved denne fortælling er ikke, at

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2013. Hinge Kirke kl.9 (nadver). Vinderslev Kirke kl.10.30.

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2013. Hinge Kirke kl.9 (nadver). Vinderslev Kirke kl.10.30. Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2013. Hinge Kirke kl.9 (nadver). Vinderslev Kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9: 100-111/ 98-101- 118 Vinderslev kl.10.30: 100-121- 107/ 98-101- 118 Tekst: Joh 1,1-14 I begyndelsen

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2016 Matt. 11,

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 10.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2016 Matt. 11, 31-07-2016 side 1 Prædiken til 10.s.e.trinitatis 2016 Matt. 11, 16-24. Skal vi spille matador? Sådan kan mit barnebarn ofte spørge mig. Eller skal vi lege gemme? Tid sammen i legens verden. Næsten alt

Læs mere

Jeg tror, vi alle i en eller anden afdæmpet form kender til Johannes døberens drøm: at stige op.

Jeg tror, vi alle i en eller anden afdæmpet form kender til Johannes døberens drøm: at stige op. 403 Denne er dagen 90 Op glædes alle (mel. Alt hvad som fuglevinger) 80 Tak og ære 76 Op thi dagen nu frembryder 438 Hellig 86. 5 Kom bange sjæl 117 En rose så jeg skyde Nu står vores alter der. En stor,

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa

Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa 1 Profetisk syn om vækkelse og muslimernes skæbne i Danmark og Europa Indskrevet d. 20-07-2013. af Michael Augard. http://komtiljesus.dk/profetisk-syn-om-muslimernes-skaebne-i-danmark-og-europa Et profetisk

Læs mere

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11

Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Feltpræst Ulla Thorbjørn Hansen: Tale ved den militære begravelse af konstabel Mikkel Jørgensen fra Toreby Kirke den 3. november 2010 klokken 11 Lad os alle rejse os og høre biblens tale om Guds omsorg

Læs mere

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg Tidebøn Du kan bede disse tidebønner alene eller sammen med andre. Er I flere sammen, anbefaler vi, at I beder bønnerne vekselvist. Hvor det ikke er direkte angivet, er princippet, at lederen læser de

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen

De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en konge, som drog på jagt i en stor skov. Han forfulgte et dyr så ivrigt, at ingen af hans folk kunne følge ham. Om aftenen opdagede han, at

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i fasten side 1. Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22,

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i fasten side 1. Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22, side 1 Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22, 24-32. I en tid hvor religion nærmest anses for at være roden til alt ondt, er det 3 vigtige tekster vi har fået at lytte til. Fastetiden i kirkeåret

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent side 1. Prædiken til 2.søndag i advent Tekst. Lukas 21,25-36. 04-12-2016 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2016. Tekst. Lukas 21,25-36. Adventstiden er fyldt af forventning. At vente på noget fylder meget i vores liv. Vi er alle mennesker som lever med forventninger.

Læs mere

Jeres hjerte må ikke forfærdes og ikke være modløst.

Jeres hjerte må ikke forfærdes og ikke være modløst. Epistel: 1. Korintherbrev 13 Evangelielæsning: Johannes 14, 1-7 Frygt ikke, kære folkevalgte. Jeres hjerte må ikke forfærdes og ikke være modløst. Derfor Danmark, frygt kun ikke, frygt er ej af kærlighed

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt.

Vi har ganske givet vore egne eksempler, som vi bærer rundt på af store og små brud, der er sket. Nogle af os har brud, der endnu gør ondt. 1. søndag efter påske Brændkjær 408-300 - 54-249 -236, v. 5-6 218 Vi ved som regel, når vi har dummet os, når vi har begået en fejl. Vi har vel prøvet det alle sammen. Har prøvet at sige det, der ikke

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20

Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Live-rollespil Rejsen fra Brandenburg til Fredericia 1715 20 Temaer Overlevelse i det fremmede Emigration (udvandring) til Danmark? Bosætning i Danmark? Vilkår og betingelser. Spiloplæg Den unge huguenot

Læs mere

Prædiken til 15.s.e.trin 2009

Prædiken til 15.s.e.trin 2009 Prædiken til 15.s.e.trin 2009 Om bekymringer sagde Mark Twain engang : det er bemærkelsesværdigt, så mange mennesker, der giver deres bekymringer svømmevinger på istedetfor at drukne dem! En anden vittig

Læs mere