300 (Zack Snyder, 2006) Periode: år 480 f.kr.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "300 (Zack Snyder, 2006) Periode: år 480 f.kr."

Transkript

1 300 (Zack Snyder, 2006) Periode: år 480 f.kr. Zack Snyder fortæller, i storslåede billeder og med en særegen visuel energi, historien om slaget ved Thermopylæ, hvor en række græske bystater tog kampen op imod den invaderende persiske hær ved Thermopylæ-passet. Alexander (Oliver Stone, 2004) Periode: år 283 f.kr. Alexander den Store var konge, kriger og erobrer. Han blev en legende, der ved sin mystiske død som 33-årig herskede over et enormt imperium, hvis lige verden aldrig havde set. Det er Oliver Stone, der står bag denne monumentale fortælling. Jeg, Claudius (Robert Graves, 1976) Periode: år 44 f.kr. (Tv-serie) Jeg, Claudius er en slægtssaga om verdens mægtigste familie i tidernes største imperium. Vi følger Kejser Claudius, som beretter historien om slægtens kamp om tronen: fra den mægtige Augustus' tid, til Tiberius og den hensynsløse Caligula, som blev efterfulgt af Claudius, og til sidst årene med den blodtørstige Nero. Rome: Sæson 1 (2005) Periode: år 49 f.kr. (Tv-serie) Rom er verdens største og rigeste by, men der er konstant konflikter mellem folket og adelen. Gnaeus Pompejus Magnus og Gajus Julius Caesar kæmper om magten, og de menige soldater Lucius Vorenus og Titus Pullo har loyaliteten mod Rom tilfælles. Rome: Sæson 2 (2007) Periode: år 44 f.kr. (Tv-serie) Julius Cæsar er blevet snigmyrdet, og en borgerkrig truer med at styrte republikken i grus. I tomrummet efter Cæsar viser de store egoer tænder, og adskillige kandidater forsøger at bringe sig i en fordelagtig position til at indtage tronen. Spartacus (Tim Dunn, 2008) Periode: år 73 f.kr. Spartacus førte, som leder af det største oprør nogensinde mod Romerriget, sin oprørshær til en sejr over de ellers så uovervindelige romerske legioner, og pressede imperiet til randen af en revolution.

2 Spartacus (Stanley Kubrick, 1960) Periode: år 73 f.kr. Stanley Kubrick fortæller her historien om den modige gladiator Spartacus og Varinia: kvinden, der troede på hans kamp. I konfrontationen med den magtgale general Crassus bliver Spartacus tvunget til at kæmpe mod sine tidligere herrer og selve det kejserlige Roms mægtige hære. Agora Alejandro Amenábar, 2009) Periode: år 391 e.kr. I det fjerde århundrede er den egyptiske by Alexandrias berømte bibliotek under belejring i en ubønhørlig religiøs kamp om magten i landet. Bag stedets mure forsøger den kendte astronom Hypatia og hendes disciple at bevare den antikke verdens visdom, alt imens to mænd kæmper om hendes gunst Ancient Rome: The Rise and Fall of the Roman Empire (Tim Dunn, 2006) Periode: år 64 e.kr. (Miniserie) Serien fortæller historien om Romerrigets storhed og fald gennem de vigtigste vendepunkter, og den baserer sig på omfattende historisk research. Den fortæller, hvordan mænd som Cæsar, Nero og Konstantins grådighed, begær og ambitioner formede det romerske kejserrige. Attila the Hun (Gareth Edwards, 2008) Periode: år 400 e.kr. Attila har skrevet sig ind i historiebøgerne som en af de mest frygtede krigere i sin tid, og han var synonym med brændende ambitioner og hævngerrig blodtørst. Hans beslutning om at angribe selveste Rom var et slag, som Romerriget aldrig formåede at komme sig over. Caligula (Tinto Brass, 1979) Periode: år 40 e.kr. Caligula er et af filmhistorien mest kontroversielle værker, hvori Malcolm McDowell spiller rollen som den unge, romerske diktator, der med sin galskab og sine sadistiske sexlyster er med til at trække et helt imperium ned i sølet. The Eagle (Kevin MacDonald, 2011) Periode: år 140 e.kr. Året er 140 e.kr. Den unge og succesfulde romerske soldat Marcus Aquila fører en strålende militærkarriere, der brat bringes til ophør, da han bliver alvorligt såret. Han har mistet alt - mest af alt muligheden for at vinde familiens ære tilbage.

3 Gladiator (Ridley Scott, 2000) Periode: år 180 e.kr. Ridley Scotts Oscarvindende mesterværk fortæller en klassisk historie om storhed og fald. Den loyale romerske general Maximus forrådes af kejserens ambitiøse søn Commodus, der slår sin far ihjel og raner tronen. Maximus, der er blevet slave, sværger hævn og rejser sig igen som en succesfuld gladiator. Masada (Boris Sagal, 1981) Periode: år 73 e.kr. (Miniserie) Denne miniserie fra 1981, som er baseret på Ernest K. Ganns historiske roman The Antagonists, er en filmatisering af en virkelig hændelse i år 72-73, hvor næsten tusind jøder i Jerusalem gjorde oprør mod deres romerske undertrykkere. The Passion of the Christ (Mel Gibson, 2004) Periode: år 30 e.kr. Mel Gibsons The Passion of the Christ, der omhandler de sidste tolv timer i Jesus liv, blev udskældt af den katolske kirke og modtaget med blandede anmeldelser, da den udkom. Ikke mindst pga. de blodige torturscener, filmen indeholder. Pope Joan (Sönke Wortmann, 2009) Periode: år 800 e.kr. Filmen fortæller historien om den kvindelige pave Johanne, der vokser op i Middelalderens Tyskland, hvor hun som kvinde ikke må studere. Alligevel ender hun på magtens tinder som læge for den siddende pave. Da paven dør, er hun hans naturlige efterfølger. Quo Vadis (Franco Rossi, 1985) Periode: år 64 e.kr. (Miniserie) Quo Vadis foregår i Rom under Kejser Neros forfølgelser af den spæde kristne menighed og omhandler kærligheden mellem den unge kristne kvinde Lygia og den romerske officer Marcus Vinicius, som nyligt er vendt sejrende hjem fra England. Den sidste viking (Jesper W. Nielsen, 1997) Periode: 1000-tallet Vikingedrengen Harald drømmer om at blive kriger og handelsmand som sin far, høvdingen Agne. Drømmene stopper imidlertid brat, da Agne nægter at overlade byens skib til kongen, og i stedet sejler efter hjælp hos oprørerne.

4 Arn I: Templeridderen (Peter Flinth, 2007) Periode: 1100-tallet År 1150 blev Arn Magnusson født på Arnæs gård i Västra Götaland. Han vokser op i et kloster og udvikler sig til en glimrende kriger. I Cecilia møder han den store kærlighed, en kærlighed, som gør dem til ofre i striden mellem den gejstlige og verdslige magt. Cecilia spærres inde i klosteret, og Arn sendes som tempelridder til Det Hellige Land, hvor krigen raser mellem kristne og muslimer. Arn II: Riget ved vejens ende (Peter Flinth, 2008) Periode: 1100-tallet Arn sendes denne gang på en sidste drabelig mission i ørkenen mod den saracenske hærfører Saladin, før han kan vende hjem til sit land, så han endelig kan gifte sig med Cecilia og stifte en familie. Sammen vil de gøre hvad som helst for at sikre sig en stabil fremtid, og Arn må kæmpe en ulige kamp mod den truende danske hær for at skabe fred i sit eget land. Arn: Hele historien (Peter Flinth, 2007/2008) Periode: 1100-tallet Romanføljetonen om Arn har gået sin sejrsgang over hele Skandinavien som to spillefilm. Nu præsenteres hele historien for første gang som én langfilm, der består af Peter Flints to selvstændige film fra 2007 og Becket (Peter Glenville, 1964) Periode: 1100-tallet Historien fortæller om det stormfulde venskab mellem kong Henry II og Thomas Becket. Kongen udnævner sin trofaste ven til Ærkebiskop af Canterbury og tror, at han via Beckets loyalitet vil få kontrol over kirken. Men Becket tager sine nye pligter meget alvorligt, og hans hengivenhed over for Gud bringer ham i direkte konflikt med staten og sin ven, kongen Black Death (Christopher Smith, 2010) Periode: 1100-tallet Det middelalderlige England er hårdt ramt af pesten. Kroppe ligger udspredt i hundredvis, landet er i kaos og kun et spinkelt håb er tilbage. Der går rygter om en by, der er upåvirket af den dødelige pest. Den unge munk Osmund får til opgave at føre den skrækkelige ridder Ulrich og hans grusomme mænd til den fjerne by for at finde en kur. Djengis Khan (Sergey Bodrov, 2007) Periode: 1100-tallet Da den 9-årige Temudjin mister sin far ved et giftattentat, ændres hans liv drastisk. Skiftevis på flugt og i fangenskab kæmper han de næste mange år for både magten over Mongolriget og for sin smukke brud Borte.

5 Ivanhoe (Stuart Orme, 1997) Periode: 1100-tallet (Miniserie) I de mørke tider efter Richard Løvehjertes tilbagevenden til England, kæmper den ædle sakser, ridder Wilfred af Ivanhoe, mod grupper som er loyale mod den intrigante Prins John. Ivanhoe (Douglas Camfield, 1982) Periode: 1100-tallet Den ranke Anthony Andrews er helten Wilfred of Ivanhoe, der involveres i kampen om den engelske trone, naturligvis på Richard Løvehjertes side. James Mason, der sjældent svigter, er den uglesete jødiske rigmand Isaac of York, hvis datter har et godt øje til Ivanhoe. Hun er dog ikke den eneste. Jordens søjler (Sergio Mimica-Gezzan, 2010) Periode: 1100-tallet (Miniserie) Den imponerende Tv-serie skildrer livet i middelalderens England, hvor en truende borgerkrig og utilregnelige herremænd gør livet svært og farligt for almindelige mennesker. En mægtig katedral er under opførelse, der bliver centrum for en gruppe mennesker og deres indbyrdes intriger. Kingdom of Heaven (Ridley Scott, 2005) Periode: 1100-tallet I 1100-tallet kommer den unge Balian til det hellige land som korsridder. Han støtter den kristne konges forsøg på at opretholde fred med muslimerne, men de svigefulde tempelherrer har held til at fremprovokere en krig. The Lion in Winter (Anthony Harvey, 1968) Periode: 1100-tallet Bag tunge stenmure på et slot i England er verdens mægtigste kongerige i krise. Året er 1183, og tre kongesønner kæmper om deres fars gunst og om tronen. Kong Henrik II og hans hustru dronning Eleanor udkæmper en kamp på kongelig snilde, der sætter den ældste søn op imod sine brødre. Richard the Lionheart (Nick Green, 2008) Periode: 1100-tallet Året er 1192, og de kristne er på vej til at lide et nederlag til Saladin. Richard Løvehjerte sætter sit rygte på spil, og med kun en håndfuld riddere og nogle få hundrede fodfolk fører han an i et angreb og vinder en sejr, der cementerer hans status som krigerkonge.

6 Braveheart (Mel Gibson, 1995) Periode: 1200-tallet Da William Wallaces kone bliver voldtaget og myrdet af engelske soldater, forvandles hans egen søgen efter hævn hurtigt til en lidenskabelig kamp for sit lands frihed. Beretningerne om Wallaces mod inspirerer bønderne og de jævne folk til at gribe til våben mod englænderne og forvandle korstoget til en åben krig. Marco Polo (Kevin Connor, 2007) Periode: 1200-tallet Den venetianske købmand Marco Polo begiver sig ud på en farefuld færd til Østen sammen med to præster, angiveligt for at omvende Kublai Khans hof til kristendommen. Marco Polo bliver først en af Kublai Kahns gesandter og herefter mongolsk storfyrste. Han ender med at tilbringe 20 år på den anden side af kloden. Rosens navn (Jean-Jacques Annaud, 1986) Periode: 1300-tallet Tiden er 1300-tallet. Franciskanermunken William of Baskerville ankommer til et isoleret italiensk kloster sammen med sin unge lærling Adson von Melk. En munk er blevet myrdet, og flere mord følger. Derfor beder abbeden, der kender Williams analytiske evner, denne om hjælp til at få opklaret mordene. Uendelige verden (Michael Caton-Jones, 2012) Periode: 1300-tallet (Miniserie) Kort efter Edward II s død søger en mærkelig ridder tilflugt i Kingsbridge Priory. Kaos og død forfølger ham og forstyrrer byens eksistens som aldrig før. England er på randen af en altødelæggende krig med Frankrig, som vil vare mere end hundrede år, mens en frygtelig pest, der spreder sig gennem Europa, vil udslette en tredjedel af kontinentets befolkning, før den er overstået. 1492: Conquest of Paradise (Ridley Scott, 1992) Periode: 1400-tallet Christopher Columbus havde en drøm, og han var villig til at gøre alt for at føre den ud i livet. Han kæmpede mod tvivlere og kirken, mod misundelse og grådighed, mod storme og uendelige have. Han havde modet til at sejle ud i det ukendte. Han risikerede alt. Og det lykkedes ham at gøre en af verdenshistoriens største opdagelser. The Borgias: Sæson 1 (Neil Jordan, 2011) Periode: 1400-tallet (Tv-serie) Vi befinder os i 1400-tallets Italien, og den siddende pave ligger for døden. Den ambitiøse kardinal Rodrigo Borgia, der er en mand med fjender i hobetal og skeletter i skabet, søger at udnytte situationen til egen fordel men med mere magt, følger flere fjender.

7 Joan of Arc (Christian Duguay, 1999) Periode: 1400-tallet (Miniserie) Ti år inden sin død begynder Jeanne at høre stemmer. Seks år senere, i landsbyen Domremy, begiver hun sig ud på sin mission for at forene Frankrig under kong Charles. Jeanne ender sit liv på bålet i 1431, dømt som kætter af inkvisitionen. Den anden søster (Justin Chadwick, 2008) Periode: 1500-tallet Da rygterne begynder at svirre om, at King Henry VIII længere går i seng med sin kone, som har været ude af stand til at føde en tronfølger, udtænker Sir Thomas Boleyn en plan, der skal bringe hans familie frem i de sociale rækker. Anne of the Thousand Days (Charles Jarrott, 1969) Periode: 1500-tallet Richard Burton og Genevieve Bujold spiller Kong Henry VIII af England og Anne Boleyn i dette følelsesladede drama om en af historiens mest kendte og tragiske kærlighedsaffærer, der udspillede sig under de statsligt og politisk komplicerede forhold i 1500-tallets England. Cortés (Andrew Grieve, 2008) Periode: 1500-tallet Cortés var en af de store conquistadorer, og han var lige så listig, som han var ambitiøs og grådig. Filmen fortæller, hvordan Cortés, der var en krigsnovice, med blot 500 mand formåede at tvinge Aztekerriget i knæ. Dronning Margot (Patrice Chéreau, 1994) Periode: 1500-tallet I sidste halvdel af det 16. århundrede plages Frankrig af krige mellem katolikkerne og de protestantiske huguenotter. For at sikre freden mellem de stridende parter og lette presset mod det franske monarki arrangerer dronningemoderen, den katolske Catherine de Médici, et ægteskab mellem sin datter Marguerite og den protestantiske Henri de Navarre. Elizabeth (Shekhar Kapur, 1998) Periode: 1500-tallet Året er I et svagt og religionsplittet England undertrykker katolikkerne protestanterne med tortur og terror. Kætterne lænkes sammen på bålet. Røgen svider i øjnene. De bønfalder tilskuerne om at smide mere brænde på bålet, så døden kan lindre dem. I denne barske verden bestiger Elizabeth tronen og overtager et land i blodigt kaos, med kampklare fjender ved grænserne og højforræderi i hæren.

8 Elizabeth: The Golden Age (Shekhar Kapur, 1998) Periode: 1500-tallet Den overlegne spanske armada sendes mod Englands kyst. Elizabeths dage som dronning synes at være talte, men en tapper engelsk hær med en modig dronning i spidsen er ikke til at besejre, og armadaen sænkes af søhelten Sir Walter Raleigh. Elizabeth I (Tom Hooper, 2005) Periode: 1500-tallet (Miniserie) Denne prisbelønnede miniserie omhandler både den offentlige og den personlige side af Englands mest gådefulde dronning Elizabeth I ( ). Hun var datter af King Henry VIII, og det lykkedes hende at samle nationen, som var splittet af religiøse stridigheder; at konfrontere den spanske Armada og uden fortilfælde at regere i 45 år for at dø som én af Englands mest elskede monarker. Grevinden (Julie Delpy, 2009) Periode: 1500-tallet Grevinden er baseret på den sande historie om grevinde Elizabeth Bathory, der levede fra 1560 til 1614 og er en af historiens mest kendte kvindelige seriemordere. Hun slog angiveligt op til 600 kvinder ihjel og blev dømt for mordene på 80 af dem. Kagemusha (Akira Kurosawa, 1980) Periode: 1500-tallet Filmen bygger på fortællingen om, at krigsherrer benyttede sig af dobbeltgængere for at narre deres fjender. I Kagemusha dør krigsherren på et tidligt tidspunkt, og hans dobbeltgænger en sølle tyv, som reddes fra galgen grundet sin fysiske lighed med krigsherren tvinges til at agere som stråmand for at skjule herrens død og derved undgå, at klanens fjender skal benytte situationen til at indsætte en militær offensiv. Luther (Eric Till, 2003) Periode: 1500-tallet Martin Luther er en mand med visioner, som opgiver sine studier i retsvidenskab for at gå i kloster. Livet i klostret er bestemt ikke kedeligt for Luther, som drevet af sin tro begynder at sætte spørgsmålstegn ved de fastlagte religiøse normer. Situationen tilspidses, da Luther fremsætter sine 95 teser i Wittenberg og udfordrer de gamle afladsbreve, som mange af kirkens fremstående mænd drager økonomisk udbytte af. The Other Boleyn Girl (Philippa Lowthorpe, 2003) Periode: 1500-tallet Rygterne svirer, at King Henry VIII ikke længere går i seng med sin kone, som har været ude af stand til at føde en tronfølger. Sir Thomas Boleyn udtænker en plan, der skal bringe hans familie frem i de sociale rækker. Hans datter Anne skal forføre kongen og føde ham en søn. Men planen går imidlertid skævt, da kongen bliver betaget af den anden Boleyn-datter, Annes yngre søster og bedste veninde, Mary.

9 La Princesse de Montpensier (Bertrand Tavernier, 2010) Periode: 1500-tallet I midten af 1500-tallet, hvor striden raser mellem katolikker og huguenotter, spirer romantikken mellem den unge, smukke aristokrat Marie de Mézières og den stilige Henri de Guise. De elskende planlægger at gifte sig, men Maries far har andre planer og lover hende væk til hendes fætter, prinsen af Montpensier. De syv samuraier (Akira Kurosawa, 1954) Periode: 1500-tallet Vi befinder os i 1500-tallets Japan. Bønderne i en lille by er trætte af hele tiden at blive overfaldet og plyndret af banditter. Byens vise mænd råder dem til at rekruttere nogle samuraier - professionelle krigere - der kan beskytte dem mod overfaldene. Det varer ikke længe, før syv meget forskellige samuraier har stillet sig til disposition. The Tudors: Sæson 1 (Michael Hirst, 2007) Periode: 1500-tallet (Tv-serie) Vi befinder os på en tid, hvor en royal skilsmisse kunne få en skrøbelig magtbalance i Europa til at bryde sammen, og kampen om magt og indflydelse tager til, efterhånden som den unge konges brændende kærlighed til Anne Boleyn udvikler sig til mere end en hed affære. The Tudors: Sæson 2 (Michael Hirst, 2008) Periode: 1500-tallet (Tv-serie) Storslået historisk spændingsdrama om sex, intriger og magtkampe ved det engelske hof omkring Henrik VIII. Serien skildrer de første år af kongens lange regeringsperiode, hvor særligt forholdet til Anne Boleyn får magtintrigerne til at gnistre. The Tudors: Sæson 3 (Michael Hirst, 2009) Periode: 1500-tallet (Tv-serie) Storslået historisk spændingsdrama om sex, intriger og magtkampe ved det engelske hof omkring Henrik VIII. Serien skildrer de første år af kongens lange regeringsperiode, hvor særligt forholdet til Anne Boleyn får magtintrigerne til at gnistre. The Baby of Mâcon (Peter Greenaway, 1993) Periode: 1600-tallet Italien i 1600-tallet. Selv om alle byens kvinder er blevet sterile på grund af sult og sygdomme, føder en gammel kvinde en søn. Kvindens familie hævder, at hun har født barnet ved en jomfrufødsel, men kirken lader sig ikke overbevise. Synden skal straffes!

10 Charles II: The Power & the Passion (Joe Wright, 2003) Periode: 1600-tallet Kong Charles II fostrede det mest vittige og dekadente royale hof nogensinde, mens han underholdt en imponerede række bemærkelsesværdige elskerinder, lige fra den erotiske Barbara Villiers til den franske spion Louise De Kérouaille. Men først tilbragte han flere år i eksil uden penge og uden magt mens England led under Oliver Cromwells styre. Manden, som var ansvarlig for henrettelsen af Charles far. Gøngehøvdingen (Peter Eszterhás, 1992) Periode: 1600-tallet (Tv-serie) Året er 1658, og Danmark er fanget i en udmattende og blodig krig mod svenskerne. Vinteren er så bidende hård, at Øresund fryser til. Det udnytter den svenske hær, som går over sundet og invaderer Sjælland. Men den danske konge har et es i ærmet - han beder krigshelten Svend "Gønge" Poulsen om at samle en bande af de bedste mænd, som skal gøre livet surt for svenskerne. Hekseprocessen i Salem (Joseph Sargent, 2002) Periode: 1600-tallet (Miniserie) I 1692 bliver den lille by Salem i Massachusetts, USA, arnested for en skandale, der for evigt kommer til at stå som et af de mørkeste kapitler i amerikansk historie. Naboer og venner angiver hinanden for at praktisere heksekunst, og den paranoia, der opstår, tager livet af 19 uskyldige mænd og kvinder. I den lille by Salem slår anklagerne ned hos såvel fattige børnefamilier som hos fruerne i borgerskabet. Lorna Doone (Mike Barker, 2000) Periode: 1600-tallet John Ridd oplever som barn at hans far bliver myrdet af klanen Doone, og han sværger at tage hævn. Senere i livet møder John Lorna Doone, og de falder instinktivt for hinanden. I mellemtiden finder John ud af, at Lorna er blevet bortført fra sin aristokratiske familie af Doone-klanen, og at de har lovet hende bort til en anden mand. Med ild og sværd (Jerzy Hoffman, 1999) Periode: 1600-tallet Året er Europa hærges af krig. Ved Polens østlige grænse står kosakkernes hær klar til invasion. Samtidig forbereder både tartarerne og tyrkerne massive angreb mod Europa. Midt i dette inferno af vold og krig udspiller der sig en vanvittig kamp mellem en polsk og en ukrainsk kommandant. En kamp om en kvindes gunst. Molière (Laurent Tirard, 2007) Periode: 1600-tallet Før Molière blev en stor komiker, var han en ganske tragisk figur. Da han bliver hyret af en rig adelsmand til en hemmelig opgave, ser han imidlertid sin store chance. Molière kan virkelig kunsten at lave en scene, og han vikler sig snart ind i en masse intriger og forvekslinger. Det er først, da kærligheden rammer ham, at hans øjne endelig åbnes for verden.

11 Pige med perleørering (Peter Webber, 2003) Periode: 1600-tallet I Delft i Holland, år 1665, bliver den 17-årige Griet ansat som pige i huset hos maleren Johannes Vermeer. Vermeer får øje på pigens intuitive fornemmelse for farver og lys, og langsomt drager han hende ind i sin malerkunsts mystiske verden. Queen Christina (Rouben Mamoulian, 1933) Periode: 1600-tallet Rouben Mamoulians klassiker, med Greta Garbo i hovedrollen, fortæller historien om den svenske Dronning Christina, der efterstræbes af rigsskatmesteren Magnus, men som forelsker sig i den spanske gesandt Don Antonio og frasiger sig tronen. Vredens dag (Carl Theodor Dreyer, 1943) Periode: 1600-tallet Året er 1623, og den unge Anne, som er gift med den væsentligt ældre pastor Absalon Pederssøn, der mere eller mindre har presset Anne til giftermål mod at lade hendes mor slippe for en skæbne på bålet, holder ikke ord. Den gamle almuekone bliver brændt efter grufulde forhør, og det er præsten Absalon, der underskriver hendes dødsdom. Amadeus (Milos Forman, 1984) Wien 1781: Komponisten Anotonio Salieri er blevet sindssyg af misundelse, da han erkender, at det guddommelige, musiske talent, han selv begærer, er blevet skænket til Mozart, som han planlægger at ødelægge med alle nødvendige midler. Barbara (Nils Malmros, 1993) I det herrens år 1760 kommer den unge præst, Hr. Poul, til Færøerne for at udøve sin hellige gerning. Han møder den unge, tiltrækkende præsteenke Barbara, der - stik imod al fornuft - hensætter den jordnære Hr. Poul i en tilstand af rystende lidenskabelig besættelse. Barry Lyndon (Stanley Kubrick, 1975) Hvordan bliver en irsk knægt uden fremtidsmuligheder en del af 1700-tallets engelske adel? For Barry Lyndon er svaret: Ved hjælp af alle kneb. Han er på ingen måde tilfreds med sin ydmyge herkomst og opvækst, så han er fast besluttet på at søge lykke, magt og penge ved at drage ud i verden.

12 Becoming Jane (Julian Jarrold, 2007) I 1795 blev man i borgerskabets England ikke gift af kærlighed. Penge var drivkraften i dette klassesamfund. Hr. og fru Austen, der står for at skulle gifte deres yngste datter bort, er kun alt for klar over dette faktum. Men deres lille Jane er ikke sådan at narre. Hun ville ikke giftes bort for status hun vil gifte sig af kærlighed. Clarissa (Robert Bierman, 1993) (Miniserie) Den unge arvtager Clarissa Harlowe bliver viklet ind i et væv af intriger, da hun gør sin entré i overklassens elegante saloner. Hendes forældre ønsker, at hun skal gifte sig med en ældre adelsmand, men Clarissa flygter i stedet lige ind i favnen på en forfører, der er meget interesseret i hendes store formue. The Duchess (Saul Dibb, 2008) Den smukke og glamourøse Georgiana Spencer bliver gift med den ældre og fraværende Duke of Devonshire, og det eneste, han ønsker af hende, er en søn og arving. Han mister interessen for hende, da hun 'kun' kan føde ham døtre, og gør hende yderligere ondt ved at tage hendes veninde som 'officiel' elskerinde. Fornuft & følelse (John Alexander, 2008) (Miniserie) Efter Mr. Dashwoods død overtager hans søn fra et tidligere ægteskab hans ejendomme, hvilket efterlader hans kone og tre døtre i en dårlig situation. Døtrene må gifte sig ind i velhavende familier, hvis de skal opretholde deres komfortable levestandard. Men med Mariannes impulsive opførsel, og Elinors aversion mod sociale arrangementer, lader de døren stå åben for sladder og intriger. Fornuft & følelse (Ang Lee, 1995) Fornuft & følelse er basseret på Jane Austens klassiske roman, og er beretningen om Dashwood-søstrene: den fornuftige Elinor og den lidenskabelige Marianne, hvis chancer for at blive gift trues af familiens pludselige konkurs. Fornuft og følelse (Rodney Bennett, 1981) (Miniserie) Fornuft & følelse er Jane Austens klassiske drama om de to søstre, Elinor og Marianne, som er ud af en velhavende familie. De mister deres formue, da deres far pludselig dør, og nu befinder søstrene sig i en ny situation: De skal finde passende ægtemænd.

13 Goya s Ghosts (Milos Forman, 2006) Den spanske inkvisition torturerer den unge smukke Inés, som er model til flere af maleren Goyas værker. Goya forsøger at hjælpe hende ved at introducere Inés' rige familie for fader Lorenzo, der måske kan få den unge uskyldige pige på fri fod. Herz aus Glas (Werner Herzog, 1976) En landsby i slutningen af 1700-tallet lever af fremstillingen af det berømte Ruby-glas. Da indehaveren af opskriften dør uden at have givet den videre, er landsbyens fremtid usikker. Hosekræmmeren (Knud Leif Thomsen, 1971) Cecilie, der er datter af Hosekræmmeren Mikkel, elsker den fattige Espen, men Mikkel vil have hende gift med den rige Mads Egelund: En beslutning der får tragiske konsekvenser. Filmen bygger på Steen Steensen Blichers novelle fra The Incredible Journey of Mary Bryant (Peter Andrikidis, 2005) Året er Mary Bryant bliver efter et tyveri sendt med skib fra England til Australien for at opbygge en koloni. Sørejsen bliver hård, og kolonien fremstår som en forgård til helvede. I kolonien benytter sig af al sin kvindelist for at sammensætte et lille flugthold. En kongelig affære (Nikolaj Arcel, 2012) Kong Christian VII bliver gift med engelske Caroline Mathilde, men ægteskabet er mere facade end passion. Kongen er mere interesseret i druk og damer, og hans mentale helbred er stærkt svingende. Man ansætter derfor den tyske Dr. Johann Friedrich Struensee som kongens livlæge, og de to oparbejder et stærkt venskab. Et venskab, der dog begynder at slå revner, da Struensee får følelser for dronningen. Marie Antoinette (Sofia Coppola, 2006) Marie Antoinette er kun 14, da hun bliver forlovet med Frankrigs 15-årige konge Ludvig den 16. Livet ved det intrigante franske hof er mere end fremmed for unge Marie, men efterhånden overvinder hun sin frygt og ender med at blive en rigtig dronning, med alt hvad det indebærer af børn, affærer og storpolitik.

14 Mytteriet på Bounty (Roger Donaldson, 1984) Sødrama om kaptajn William Bligh, der i 1787 leder skibet The Bounty på en km lang rejse til Tahiti. Bligh kommer i konflikt med sin gamle ven, førstestyrmanden Fletcher Christian, der leder mytteriet mod Bligh. Napoleon (Nick Murphy, 2007) Napoleon skabte et rige, som var det største i Europa siden Romerriget. Men blot ti år forinden var Napoleon Bonaparte en ludfattig officer i den franske hær. Hvad var det, der førte denne dramatiske himmelfart mod magtens absolutte tinde? Napoleon skrev selv, at det var belejringen af Toulon i 1793, der blev vendepunktet. Det var det slag, der gav ham den selvtillid, som førte ham helt til tops. Den nye verden (Ettore Scola, 1982) Efter den franske revolution suser en diligence frem på landevejen med en mærkelig last; den franske kongefamilie er flygtet fra sit fangenskab for at forene sig med de allierede. Fjenden er lige i hælene på dem, men de er ikke de eneste, som er i de kongelige flygtninges fodspor. Parfumen: Histoiren om en morder (Tom Tykwer, 2006) Gruopvækkende thriller om den unge parfumør Jean-Baptiste, der bliver født på et fiskemarked i Paris i Han er fra fødslen udstyret med en overnaturligt veludviklet lugtesans, og i jagten på den ultimative duft udvikler han sig til en psykotisk seriemorder, der udvinder duftene fra sine ofre. Slangens kys (Philippe Rousselot, 1997) Thomas Smithers ejer et fjerntliggende gods i England, hvor han bor sammen med sin kone Juliana og deres datter. Thomas' fætter, James Fitzmaurice, har længe haft et godt øje til Juliana. Thomas beslutter, at han vil anlægge en imponerende have til ære for Juliana. Tom Jones (Metin Hüseyin, 1997) (Miniserie) Den flere gange prisbelønnede miniserie fra BBC er baseret på Henry Fieldings verdensberømte skandaleroman om Tom Jones' uheld og affærer i 1700-tallets England. Den dobbelt Oscar-nominerede Samantha Morton spiller Sophia, hans livs store kærlighed.

15 Tom Jones (Tony Richardson, 1963) Tom Jones lever livet efter han som lille blev adopteret af en godsejer. Men efter en chokerende kærlighedsaffære bliver Tom smidt ud, og han er nødt til at finde lykken på egen hånd. Det bliver indledningen til en farverig historie om forføreren og eventyreren Tom Jones og hans strabadserende higen efter rigdom og kærlighed. Tordenskjold gaar i land (George Schnéevoigt, 1943) Danmarks store helt under Den Store Nordiske Krig var kommandanten Peter Wessel, kaldet Tordenskjold. Efter talrige søslag vender hans fregat tilbage til København, hvor Tordenskjold indlogerer sig hos parykmageren Kresten Thøgersen. Thøgersens datter falder øjeblikkeligt for Tordenskjold, der eftertragtes af mange kvinder. Albert Nobbs (Rodrigo García, 2011) Albert Nobbs udspiller sig i Irland sidst i 1800-tallet, hvor Albert Nobbs arbejder som butler på Dublins fornemmeste hotel. Det er en tid, hvor kvinderne undertrykkes af mændene og Alberts eneste mulighed for et eksistensgrundlag har været at skabe sig en ny identitet: Albert Nobbs er nemlig i virkeligheden en kvinde. Amistad (Steven Spielberg, 1997) En gruppe afrikanske slaver overtager deres herres skib og forsøger at vende tilbage til deres elskede hjemland. Men da skibet bliver generobret, bringes fangerne til Amerika, hvor de bliver anklaget for mord og smidt i fængsel. Slavernes kamp tiltrækker en hel nations opmærksomhed og sætter spørgsmålstegn ved selve grundlaget for det amerikanske retssystem. Anna Karenina (Clarence Brown, 1935) Greta Garbo er Anna Karenina i denne klassiske, velspillede udgave af et af verdenslitteraturens store kærlighedsdramaer. Anna er ulykkelig gift med Karenin, men overgiver sig til den flotte ugifte officer Vronsky, der på den anden side forgæves begæres af unge Kitty, en slægtning til Annas svigerinde. Det hele foregår i Moskva længe før kommunisternes og femårsplanernes tid. The Barchester Chronicles (David Giles, 1982) (Miniserie) Romantiske forviklinger, politiske intriger og charmerende britisk humor er hovedingredienserne i den saftige krønike The Barchester Chronicles om livet i den lille domkirkeby Peterborough i den viktorianske periode.

Uge 41, søndag 12. okt 2014

Uge 41, søndag 12. okt 2014 Side 1 05:40 Husdrømme (6:8) I otte programmer følges otte familiers vidt forskellige husdrømme - drømme, der nu skal føres ud i livet. De medvirkende har alle store planer, masser af mod og mange talenter,

Læs mere

mel emgaard Bøger fra Forlaget mel emgaar

mel emgaard Bøger fra Forlaget mel emgaar Bøger fra Forlaget mellemgaard 2013-2014 INDHOLD KRIMI- OG SPÆNDINGSROMANER Alter ego.......................... 5 Besøgelsestid...................... 6 De skyldige........................ 7 Den bosniske

Læs mere

VEJLE BIBLIOTEKERNE PRÆSENTERER ÅRETS BØGER 2012

VEJLE BIBLIOTEKERNE PRÆSENTERER ÅRETS BØGER 2012 VEJLE BIBLIOTEKERNE PRÆSENTERER ÅRETS BØGER 2012 NOTATER DANSKE Aidt, Naja Marie: Sten, saks, papir Gyldendal, 2012. - 382 sider. Thomas far er død og ved oprydningen finder han et papir med oplysninger,

Læs mere

Hunger CATCHING FIRE. premierefilm JENNIFER. FILMNY T // PREMIEREOVERSIGT // ak tuelle film // kommende film // kino.dk+ GRATIS

Hunger CATCHING FIRE. premierefilm JENNIFER. FILMNY T // PREMIEREOVERSIGT // ak tuelle film // kommende film // kino.dk+ GRATIS GRATIS DIT FILMUNIVERS // NOVEMBER 2013 52 NOVEMBER Månedens premierefilm INTERVIEW JENNIFER Lawrence The Hunger Games CATCHING FIRE FILMNY T // PREMIEREOVERSIGT // ak tuelle film // kommende film // kino.dk+

Læs mere

DANSK TEATERFORLAG. Dette er vores repertoire for voksne.

DANSK TEATERFORLAG. Dette er vores repertoire for voksne. DANSK TEATERFORLAG Dette er vores repertoire for voksne. Du kan bestille manuskripterne på www.danteater.dk eller ved at ringe til os på tlf. 75 56 87 88. Vi hjælper dig også gerne med at finde manuskripter.

Læs mere

Repertoiret 2010. En samling omtaler af teaterstykker der er egnet for amatørteatret. DATS Landsforeningen for dramatisk virksomhed

Repertoiret 2010. En samling omtaler af teaterstykker der er egnet for amatørteatret. DATS Landsforeningen for dramatisk virksomhed DATS Landsforeningen for dramatisk virksomhed Nygade 15 6300 Gråsten Telefon: 74 65 11 03 Telefax: 74 65 20 93 Repertoiret 2010 www.dats.dk dats@dats.dk En samling omtaler af teaterstykker der er egnet

Læs mere

VEJLE BIBLIOTEKERNE PRÆSENTERER ÅRETS BØGER 2011

VEJLE BIBLIOTEKERNE PRÆSENTERER ÅRETS BØGER 2011 VEJLE BIBLIOTEKERNE PRÆSENTERER ÅRETS BØGER 2011 NOTATER DANSKE Aburas, Lone: Den svære toer Gyldendal, 2011. - 170 sider. Kollektivroman om en flok yngre danskere fra de københavnske forstæder. Skildrer

Læs mere

gratis magasin om Bøger og Bogkultur overgrunden.dk NR. 16 // VINTER 2011

gratis magasin om Bøger og Bogkultur overgrunden.dk NR. 16 // VINTER 2011 gratis magasin om Bøger og Bogkultur overgrunden.dk NR. 16 // VINTER 2011 vintertid er læsetid // 5 Fra køkkenhaven til sidesår // 6 Byen i Bogen: Pas På, englænderne kommer! // 12 har du styr På dit

Læs mere

KOMMENDE FILM PÅ DET STORE LÆRRED!

KOMMENDE FILM PÅ DET STORE LÆRRED! Nr. 100 - Pr. 1. januar 2014 34 sider Udarbejdet af Brancheforeningen Danske Biografer I DETTE NUMMER: Omtale af SAMTLIGE film det næste halve år samt HIGHLIGHTS 2014-2018 Fuldstændig premiereliste på

Læs mere

- for unge. Nye bøger, film spil og musik

- for unge. Nye bøger, film spil og musik - for unge Nye bøger, film spil og musik BØGER Bander Fields, Conrad Plusmand Gyldendal, 2014. 274 s. 14-16 år 2. del af: Minusmand Ali og Tobias er begge seriøst på vej ud i noget skidt, og hver for sig

Læs mere

Korsfarere før og nu. Fiktion og fakta i Ridley Scotts Kingdom of Heaven. A f Hamid Dabashi. 134 islam i m iddelalderen eller på grund af m it

Korsfarere før og nu. Fiktion og fakta i Ridley Scotts Kingdom of Heaven. A f Hamid Dabashi. 134 islam i m iddelalderen eller på grund af m it Korstogsfilmen anno 2005: Ridley Scotts epos Kingdom of Heaven Korsfarere før og nu Fiktion og fakta i Ridley Scotts Kingdom of Heaven A f Hamid Dabashi I begyndelsen af oktober 2003 blev jeg kontaktet

Læs mere

Historie 6 Af Ulrik Grubb og Jens Aage Poulsen 1. udgave, 1. oplag 2014 2014 Gyldendal A/S, Copenhagen. www.gyldendal-uddannelse.

Historie 6 Af Ulrik Grubb og Jens Aage Poulsen 1. udgave, 1. oplag 2014 2014 Gyldendal A/S, Copenhagen. www.gyldendal-uddannelse. Historie 6 Af Ulrik Grubb og Jens Aage Poulsen 1. udgave, 1. oplag 2014 2014 Gyldendal A/S, Copenhagen www.gyldendal-uddannelse.dk Forlagsredaktion: Marianne Harboe og Kim Møller Hansen Ekstern faglig

Læs mere

Flammen og Citronen. Et interaktivt websted om to af besættelsestidens store profiler. Undervisningsmateriale

Flammen og Citronen. Et interaktivt websted om to af besættelsestidens store profiler. Undervisningsmateriale Flammen og Citronen Et interaktivt websted om to af besættelsestidens store profiler Undervisningsmateriale Indhold Stikkerdrab under besættelsen side 2 Modstanden side 6 Drabet side 9 Dilemmaet side 12

Læs mere

Stormen. Et neotraditionalistisk quasi-drama. Af Maria Bergmann, Jeppe Hamming og Jonas Sanberg Jensen

Stormen. Et neotraditionalistisk quasi-drama. Af Maria Bergmann, Jeppe Hamming og Jonas Sanberg Jensen Stormen Et neotraditionalistisk quasi-drama Af Maria Bergmann, Jeppe Hamming og Jonas Sanberg Jensen Indhold Indledning... 3 Scenografi og dets lige... 5 Optakt og evaluering... 10 Persongalleri... 14

Læs mere

Danmark før og nu. læremateriale om historie, kultur og samfundsforhold til indfødsretsprøve. April 2007

Danmark før og nu. læremateriale om historie, kultur og samfundsforhold til indfødsretsprøve. April 2007 Danmark før og nu læremateriale om historie, kultur og samfundsforhold til indfødsretsprøve April 2007 Danmark før og nu læremateriale om historie, kultur og samfundsforhold til indfødsretsprøve April

Læs mere

STORT TEMA OM UTROSKAB. Skabt til utroskab. Tre må man være. Brager igennem. Clairvoyant afslører: Sådan bliver 2014

STORT TEMA OM UTROSKAB. Skabt til utroskab. Tre må man være. Brager igennem. Clairvoyant afslører: Sådan bliver 2014 A S T R O L O G I M A G A S I N E T N R. 1 2 0 1 4 P R I S : K R. 6 4,5 0 HOROSKOPET STORT TEMA OM UTROSKAB Skabt til utroskab Tre må man være Brager igennem Årshoroskoper Vinterhoroskoper Dag til dag-horoskoper

Læs mere

VELKOMMEN til GUDS FAMILIE

VELKOMMEN til GUDS FAMILIE VELKOMMEN til GUDS FAMILIE AT BEGYNDE ET NYT LIV I KRISTUS Af Sandy Adams En hjælp for nye i troen. 1 VELKOMMEN til GUDS FAMILIE AT BEGYNDE ET NYT LIV I KRISTUS Af Sandy Adams En hjælp for nye i troen.

Læs mere

DANSK ROM EO +JULIE+ Undervisningsmateriale fra

DANSK ROM EO +JULIE+ Undervisningsmateriale fra DANSK ROM EO +JULIE+ SHAKESPEARE VORES HISTORIE SOM DU VORES ALDRIG SHAKESPEARE HAR SET DET FØR Undervisningsmateriale fra 1 Når dine øjne ser på mig er jeg usårlig Romeo Indhold Kære underviser Hvad sker

Læs mere

NYE BØGER, FILM & SPIL - 1 / 2014

NYE BØGER, FILM & SPIL - 1 / 2014 NYE BØGER, FILM & SPIL - 1 / 2014 Danske romaner Andersen, Trine Den røde jord i Mzuzu Gyldendal, 2013. 415 s 30-årige Alice flygter fra sit mislykkede liv i Danmark og bosætter sig i Malawi i den tro,

Læs mere

Kolofon: Af Pernille Lisborg, Bibliotekar, Frederikshavn Bibliotek

Kolofon: Af Pernille Lisborg, Bibliotekar, Frederikshavn Bibliotek vergrunden - Et anderledes bogkatalog #05 Sommer 2008 Tolkien Immigrantlitteratur Apokalypsen Og meget mere... GRATIS Katalog-magasin Med præsentation af nye spændende bøger 1 Leder Af Brian Stevn Hansen

Læs mere

Repertoiret 2011. En samling omtaler af teaterstykker der er egnet for amatørteatret. DATS landsforeningen for dramatisk virksomhed

Repertoiret 2011. En samling omtaler af teaterstykker der er egnet for amatørteatret. DATS landsforeningen for dramatisk virksomhed DATS landsforeningen for dramatisk virksomhed Nygade 15 6300 Gråsten Telefon: 74 65 11 03 Telefax: 74 65 20 93 Repertoiret 2011 www.dats.dk dats@dats.dk En samling omtaler af teaterstykker der er egnet

Læs mere

Erik Fonsbøl. På jagt efter Gud. Et prædikenforsøg over den apostolske trosbekendelses paradokse og provokerende poesi.

Erik Fonsbøl. På jagt efter Gud. Et prædikenforsøg over den apostolske trosbekendelses paradokse og provokerende poesi. Erik Fonsbøl På jagt efter Gud Et prædikenforsøg over den apostolske trosbekendelses paradokse og provokerende poesi. Svanninge 2015 1 Jeg vil raisonnere over, hvad I udrette! der er altid noget galt ved

Læs mere

TION OM KRIMINAL & SPÆNDINGSLITTERATUR.

TION OM KRIMINAL & SPÆNDINGSLITTERATUR. EN PUBLICATION OM KRIMINAL & SPÆNDINGSLITTERATUR. STEFAN TEGENFALK. SOFIE SARENBRANT. DETTE BLADS FORFATTERPORTRÆTTER. STEFAN TEGENFALK & SOFIE SARENBRANT. NR. 4. 2013. -2- ADRESSE: FINN HANSEN LIMGÅRDEN

Læs mere

DANSKE romaner. Martin Jensen EJ SÅ SVÆRT. Normalrabat A NU 45% 214 sider 255 kr. September 08 Isbn: 978 87 7955 641 6

DANSKE romaner. Martin Jensen EJ SÅ SVÆRT. Normalrabat A NU 45% 214 sider 255 kr. September 08 Isbn: 978 87 7955 641 6 DANSKE romaner Martin Jensen EJ SÅ SVÆRT 214 sider 255 kr. Martin Jensen er kendt for sin populære krimiserie om byfogeden Eske Litle i middelalderens Assens. Med denne nye roman bevæger han sig for en

Læs mere

Kristendommens søjler

Kristendommens søjler Kristendommens søjler 1 - Troen 2 Der er kun én Gud 2 Fælles udgangspunkt for kristne, jøder og muslimer 2 Kristnes tro på én Gud 2 Hvad er et menneske? 3 Hvad mener kristne med ordet nåde? 4 Jesus Kristus

Læs mere

BØNNEGUIDE TIL 14 DAGE MED BØN FOR AALBORG

BØNNEGUIDE TIL 14 DAGE MED BØN FOR AALBORG "EN BY PÅ VEJ, EN BØNNEGUIDE TIL 14 DAGES BØN FOR AALBORG er den syvende publikation fra Aalborg Præstenetværk. Visionen bag er at kalde byens kristne og kirker til bøn for byen ved starten af det nye

Læs mere

MAKSIMAL ENTROPI. Et rollespil om krig og om universets fjerne fremtid. Skrevet til Fastaval 2006 af Flemming R.P. Rasch

MAKSIMAL ENTROPI. Et rollespil om krig og om universets fjerne fremtid. Skrevet til Fastaval 2006 af Flemming R.P. Rasch MAKSIMAL ENTROPI Et rollespil om krig og om universets fjerne fremtid. Skrevet til Fastaval 2006 af Flemming R.P. Rasch Indhold Dette scenarie består af: En forside Denne side (Som muligvis er bagsiden

Læs mere

EVANGELIET UDBYTTERIGT LIV ELEVENS HÆFTE OG ET. Religion 150

EVANGELIET UDBYTTERIGT LIV ELEVENS HÆFTE OG ET. Religion 150 EVANGELIET OG ET UDBYTTERIGT LIV ELEVENS HÆFTE Religion 150 EVANGELIET OG ET UDBYTTERIGT LIV ELEVENS HÆFTE Religion 150 Udarbejdet af Kirkens Uddannelsessystem Udgivet af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages

Læs mere

BIBEL STUDIUM. Nådens klædning Bibelske billeder af klædedragt

BIBEL STUDIUM. Nådens klædning Bibelske billeder af klædedragt BIBEL STUDIUM Nådens klædning 2 Bibelske billeder af klædedragt 1. 2. KVARTAL 2007 2011 BIBELSTUDIUM FOR SABBATSSKOLEN Emne Forfatter Nådens klædning Bibelske billeder af klædedragt Generalkonferensens

Læs mere

Livet er dit Tag det, brug det, skab det!

Livet er dit Tag det, brug det, skab det! Livet er dit Tag det, brug det, skab det! Elevbog Søren Ventegodt Forskningscenter for Livskvalitet Version 5.0 REttet 30. oktober 1996 af IR for konsistens med opgavehæfte Stavekontrol er kørt. Endnu

Læs mere