Svendborg Gymnasium & HF årets gang.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svendborg Gymnasium & HF 2012-2013 - årets gang."

Transkript

1 Svendborg Gymnasium & HF årets gang. Af lektor John Bihl Nielsen Institutionen Svendborg Gymnasium & HF Svendborg Gymnasium & HF har gennem de senere år været inde i en rivende udvikling på det bygningsmæssige område: Musikhus, bogligt hus, idrætshal, nyt science-afsnit, indretning af nye elev- og lærerarbejdspladser, udvidelse af lærerværelse og administrationsafsnit og nyt bibliotek. 1. juni 2013 indledes de sidste ombygninger i denne omgang: Udvidelse af kantinen, herunder et helt nyt 1g-afsnit i de nuværende små lokaler for enden af elevkantinen. Ligeledes renoveres pavillonen. Herefter skal i løbet af de kommende 5 år undervisningslokalerne i den gamle bygningsmasse totalrenoveres. De mange om- og tilbygninger på Svendborg Gymnasium & HF afspejler, dels at skolen tilpasser sig nye arbejdsformer, dels at stadig flere elever og kursister søger skolen. I skoleåret 2012/13 var der 41 klasser med ca elever, 36 gymnasie- og 5 HF-klasser. Det kommende skoleår møder 44 klasser med ca elever, 38 gymnasieklasser og 6 HF-klasser. Tilsvarende vil antallet af lærere/ledere/administrativt og teknisk personale og kantinemedarbejdere stige fra ca. 140 til ca Her ses billede fra indvielsen af biblioteket 4. oktober 2012:

2 Skolestart Med håret sat og tasken klar mødte 16 nye klasser op på SG til første skoledag 15. august Eleverne blev mødt af velkomst fra rektor og blev guidet rundt af skolens introelever: På idrætsdagen havde 1g-klasserne fint vejr:

3 Internationalisering Internationalisering bliver en stadig mere integreret del af undervisningen og løbende gennem skoleåret får vi besøg fra den store verden, ligesom klasserne og lærerne selv drager ud. SG er med i Globale Gymnasier, der er rammen om at gøre verden til klasseværelse. Ligeledes deltager SG i Comenius-projektet og i Pan European Exchange Programme (PEEP), begge projekter som øger fokus på globale spørgsmål og giver elever mulighed for at besøge andre lande. Besøg fra Kina/Beijing på Svendborg Gymnasium & HF Svendborg Gymnasium & HF havde fra lørdag d. 18. til tirsdag d. 21. august besøg af 45 kinesere fra skolens venskabsskole i Beijing, Huiwing Middle School. Svendborg Gymnasium har de seneste 5 år årligt haft en klasse på besøg i Beijing og for 2 år siden var rektor med for at underskrive en formel samarbejdsaftale med kollegaen rektor Chen. Aftalen indebærer samarbejde mellem eleverne og muligheder for lærerudveksling. De kinesiske elever var privat indkvarteret hos elever, der har været i Beijing og der var arrangeret besøg i H.C. Andersens hus, den fynske landsby, byvandring i Svendborg og ikke mindst overværede de på gymnasiet undervisning. I år udgør de kinesiske elever også skolens kor, som optrådte for gymnasiets elever på en ekstraordinær morgensamling. Her optrådte også to af Svendborg Gymnasiums musikklasser:

4 Udvekslingselever på SG Vi har i dette skoleår i 2g klasserne haft 7 udvekslingselever på SG. Eleverne følger den danske undervisning og får ved siden af også ekstra dansk. Her præsenterer de sig på en morgensamling på flot dansk:

5 Tyrkiske gæster på besøg på SG I uge 36 havde Svendborg Gymnasium & HF besøg af vores partnerskabsskoler i Istanbul (Handan Hayrettin Yelkikanat technical and vocational high school and TCMB technical and vocational high school). Besøget var en genvisit efter 3v s studietur til Istanbul tidligere på året. De tyrkiske elever var indkvarteret hos de danske familier, hvor begge parter fik rig mulighed for at opleve forskellige aspekter af kulturmødet. I dagtimerne deltog elever og lærere i undervisningen, hvor de to venskabsklasser blandt andet arbejdede sammen om et lille filmprojekt om dansk og tyrkisk identitet. I relation til dette fik eleverne også mulighed for at møde danske elever med tyrkisk baggrund. Endelig blev der også tid til at beskæftige sig med national identitet på fodboldbanen! Det var nogle spændende dage med et godt samarbejde, som skolerne ser frem til at udbygge i de kommende år:

6 Rejsemålene for 2g-klassernes studieture 2012/13: Klasse 2a 2b 2c 2d 2e 2m 2t Lærere MS/CH BC/JA PP/MBG SE/JB BL/KL OL/IK BV/KS Rejsemål Madrid Cairo Dublin Dublin Barcelona Istanbul Washington Klasse 2u 2x 2y 2z 2p 2q Lærere HR/LLU IR/RS PL/JC/NS JR/HVS SAH/MD AJ/MT Rejsemål Washington Island Rom Firenze Prag Prag I det følgende beretter nogle af klasserne om oplevelser fra studieturene: 2hf erne på studietur i Prag I uge var 2hf på studietur til Prag. Vores rejse begyndte søndag aften, og efter en 15 timers lang bustur ankom vi til vores første besøg, koncentrationslejren Theresienstadt, hvor bl.a. danske jøder blev deporteret til under 2. Verdenskrig. Dette besøg var rigtig spændende, men også ubehageligt, når man kom til at tænke på alle de frygtelige ting, der skete dengang. Senere mandag formiddag ankom vi til vores hotel i centrum af Prag, og første punkt på programmet var en byvandring i Staré Mesto, Den Gamle By. I ugens løb var vi ude at se en masse spændende seværdigheder, bl.a. Prags borg, som ligger højt oppe over byen. Der er en flot udsigt oppe fra toppen, og i selve borgkomplekset ligger den smukke Skt. Vitus Katedral. Derudover besøgte vi bl.a. også Det Jødiske Kvarter, Mucha Museet og Staropramenbryggeriet. Et af studieturens absolutte højdepunkter var vores møde med en tjekkisk gymnasieklasse på det private Gymnázium Jaroslava Seiferta. Her talte vi med de tjekkiske elever om det at være ung i Tjekkiet, om deres skolesystem, og om de ligheder og forskelle der er mellem deres samfund og vores. Prag har som andre storbyer et væld af restauranter og butikker, så det er ikke noget problem at få brugt sine lommepenge, men alt er billigt sammenlignet med danske priser. En studietur kan være mange ting. Det kan være glæden over at slippe for den daglige undervisning i en uges tid eller mødet med en anden kultur. En studietur kan være at lære sine lærere bedre at kende, og sidst men ikke mindst kan en studietur være en ny måde at møde sin klasse på og opdage nye venskaber. En studietur er mange ting, og det er noget, som skal opleves. Glæd dig!

7 2y på studietur i Pescara og Rom 2013 Vi rejste i 2y til Italien med bioteknologi og dansk og med fokus på kost, sundhed og madkultur. Vores studietur adskilte sig fra andre studierejser, fordi vi de første dage var en del af en udveksling med en skole i byen Pescara, som er den største by i regionen Abruzzo. På udvekslingen boede vi privat hjemme hos eleverne og levede med deres familier. Mens vi var i Pescara, havde italienerne lejet en bus, og vi var ude og se oste- oliven- pasta- og vinproduktion hos forskellige producenter. Vi fik på den måde sat billeder på den undervisning, vi særligt havde fået i bioteknologi i tiden op til studieturen. Vi fik samtidig en forståelse for produktionerne og processerne ud over det rent faglige, fordi produktionerne var meget traditionsbundne og familiære, hvilket er typisk for Italien. Samtidig fik vi et helt unikt indblik i både Italiens kultur og madkultur, fordi vi boede privat, og derved levede og spiste som moderne unge italienere. Efterfølgende rejste vi videre til Rom, hvor vi boede på hotel, og programmet var langt mere frit, hvilket var rart efter nogle meget programfaste dage, hvor vi som klasse ikke havde været så meget sammen. Vi var på kokkeskole, til foredrag om Italiens historie og på rundvisning med guide i Roms gader, men ellers var det op til os selv, hvilke seværdigheder vi ønskede at se, og vi fik i Rom virkelig styrket samværet i klassen. 2c på studietur i Dublin Dublin. The Famine Memorial. Blå køjesenge. Venner. Vi går i gaderne, en klasse på udflugt: med to ledere i spidsen. Vi kan ikke se noget for så mange folk, det er grønt overalt, St. Paddy s Day som de kalder det herovre. Vi sætter os ind et sted, drikker kaffe. Den irske dialekt går under huden på os, fortovet virker mere og mere bekendt for hvert skridt. Alting er så vedkommende, kirken og museet, ambassaden og al den historie. Al den mad vi spiser. Aftenerne haler ind på os, min stemme er blevet hæs af alting, og af sang og latter. Jeg lever dér på gaden, bruger kun min kuffert som opbevaring, sengen som hovedpude. Byen som en oplevelse: Indtryk og stemning. 2d på studietur i Dublin Med engelsk og samfundsfag i bagagen, drog 2d i foråret 2013 til Irland, Den Grønne Ø, hvor vi med base i hovedstaden Dublin hørte og undersøgte landets spændende og til tider brutale historie. Hjemmefra havde alle klassens elever forberedt et oplæg, som blev holdt live ved monumenter samt historiske og offentlige bygninger. Turen omfattede også et besøg ved den danske ambassade, parlamentet, byens store katedral og ikke mindst et besøg på Trinity College. Et af turens mange højdepunkter var en dagstur til Nordirland og hovedstaden Belfast, hvor vi hørte om den langvarige konflikt mellem protestanter og katolikker. En anden og vigtig kulturinstitution, de irske pubber, blev også studeret, hvilket var med til at fremme klassens sociale sammenhold.

8 2x på studietur i Island 2x har været i Island, hvor der blev fokuseret på dansk formidling til islandske elever og oplæg om nordiske sprog og kommunikation med fokus på især det islandske sprog. Som x-klasse er det relevant at inddrage naturvidenskab, hvilket er let i et land som Island, der byder på fantastiske og voldsomme naturkræfter. Island er meget kendt for dets geotermiske energi, som udnyttes på kraftværker, som vi besøgte. Desuden er der stor interesse for vedvarende energi og fremtidens brintsamfund. Alt i alt byder Island på mange interessante emner; naturvidenskabelige såvel som humanistiske. 2b på studietur i Cairo Siden jeg kom hjem fra Cairo, har jeg haft en overvældende følelse af, at én uges oplevelser har gjort mig flere år ældre. På en positiv måde. Oplevelserne i Cairo har givet mig en værdifuld indsigt i en anden kultur, lært mig om en livstil, som er anderledes fra min egen og givet mig et langt mere nuanceret billede af muslimske traditioner og muslimsk levevis. Men ud over at jeg har lært en masse om kulturen og menneskene i Egypten, har studieturen også været en eksistentiel oplevelse som har fået mig til at reflektere over det liv, jeg selv lever her i Danmark. Det liv som jeg indtil for nylig var sikker på at jeg levede på den bedste måde. Jeg reflekterer over, hvordan ordet frihed egentlig kan forstås. Om livet ville være nemmere, hvis jeg var mere religiøs. Hvordan man bedst opnår et stærkt og kærligt familiesammenhold. Hvad der er det vigtigste i mit liv. Hvordan man finder kærligheden på den mest lykkebringende måde. Om mennesker på tværs af kulturer og at kunne være mere åbne overfor hinanden - fordi vi kan lære så meget af hinanden. 2t på studietur i Washington Den 16. marts 2013 rejste vi, 2t, til Washington med vores to studieretningsfag, engelsk og samfundsfag. Ud over en rigtig hyggelig tur med masser af socialt samvær på kryds og tværs i klassen, var der også indlagt faglige opgaver undervejs. Blandt andet holdt vi selv oplæg om de seværdigheder, vi så, og vi skulle derudover indsamle materiale i form at interviews med native speakers til vores AT-opgave, der skulle have relation til byen Washington. Dette lagde også op til selvstændig initiativtagen, og vi har på den måde let kunne indflette faglighed i forhold til vores studieretningsfag sammen til en fantastisk god tur på alle punkter.

9 2u på studietur i Washington Efter lang tids forventninger og en masse hårdt, forberedende arbejde tog vi fredag d. 15. marts af sted mod Washington D.C. Vi fik mange kulturelle og historiske indtryk derovre gennem besøg på bl.a. Capitol Hill, Arlington National Cementary, Lincoln Memorial, Washington Monument, Newseum, The White House og en spændende NBA basketball-kamp i Verizon Centre, som vi i forskellige grupper på forhånd havde forberedt oplæg om hjemmefra. Derudover fik vi lejlighed til at opleve den fantastiske stemning på Saint Patrick s Day, hvor vi lavede interviews med lokale, der forklarede, hvilken betydning den irske kultur og dagen har for dem. Vi lavede også reportager på forskellige, udvalgte museer, som vi senere brugte i vores AT-forløb. Alt i alt havde vi en rigtig spændende og lærerig tur, hvor vi også fik mulighed for at udforske byen på egen hånd og styrke sammenholdet i klassen. 2a på studietur i Madrid Fiesta, siesta og krise Madrid er modsætningernes by. På den ene side en smuk storby, hvor vi kunne slide sålerne flade på slentreture gennem de hyggelige gader, se stor kunst, opleve en rig madkultur og møde mennesker med stor gæstfrihed. På den anden side er Madrid en by, hvor krisen kradser og lejligheder står tomme. Vores tur har givet os et indblik i, hvordan den økonomiske krise påvirker unge spaniere og Spanien generelt, men allervigtigst har turen gjort det muligt for os at opleve den spanske kultur og Spaniens helt særegne stemning og dynamik.

10 Minder fra PEEP-tur til Kiev Jeg hedder Maria og går i 1d. Jeg søgte før jul om at tage med PEEP til Kiev i Ukraine for at medvirke i International Theater-project Det var med stor begejstring, da jeg læste mailen, hvor der stod, at jeg fik lov at komme med. Vi var fem piger fra 1g, som skulle være med. Da vi ankom til Ukraine var det selvfølgelig meget anderledes og tydeligt, at det var en del af det gamle Sovjetunionen. Vi blev hentet på vores lærers hotel af de familier, som vi skulle bo hos. Det er en speciel følelse at blive samlet op af en fremmed pige og hendes far for at køre med dem hjem. Jeg boede på 18. etage i en lille lejlighed. Min værtinde havde en lillebror og en mor og far. Min værtinde talte godt engelsk, men hendes forældre kunne næsten ikke et ord på engelsk. De boede småt i forhold til, at de var 4 mennesker. Jeg havde en seng på min værtindes værelse. Jeg synes, at den bedste måde, hvorpå man kan opleve en anden kultur, er ved at være helt tæt på. Helt derinde hvor man ligger i en fremmed seng, på værelse med en fremmed pige, i et helt fremmed land - der kan man godt føle sig lidt alene den første aften. Der gik dog ikke længe, før jeg var blevet rigtig gode veninder med min vært. Vi havde det rigtig hyggeligt sammen, og fik udvekslet en masse tanker omkring hinandens lande, kulturer, normer og måder at være på. Maden var meget anderledes, men det skal man bestemt tage som en oplevelse, synes jeg. De forstod udmærket, at det var meget specielt i forhold til, hvad jeg normalt fik serveret. Min værtinde inviterede en dag alle os fem piger fra Danmark hjem til hende for at spise. Det var dog ikke hver aften, jeg spiste hos familien, da vi ofte var ude og spise med dem fra de andre lande og resten af danskerne. Af og til var vi også ude om aftenen, hvilket var rigtig hyggeligt og sjovt. Det er dog ikke et sted at færdes ude om aftenen, og vi tog også altid en taxa hjem. Det har for mig, været en helt vildt fantastisk oplevelse at rejse med PEEP, og jeg ville bestemt ikke have været det foruden. Jeg er rigtig glad for, at jeg fik lov til at komme med. Det er en udfordrende oplevelse, og jeg vil aldrig glemme det. Jeg føler, at jeg har lært en masse af at bo i Ukraine en uge. Hvis man er eventyrlysten, elsker at rejse, og ikke er bange for at prøve noget nyt, så kan det varmt anbefales at ansøge om at komme med på en tur som denne.

11 Internationale inspirationsture for lærere De senere år har hele lærerkollegiet gruppevis været på internationale tværfaglige inspirationsture i år gik turene til Stockholm (Lr, LD, RS, RL og IK), Rom/Pescara (JE, JF, AMA, LFI, AN og AH), Chile (AR, TL, CH, ABS, RHM, SJ, OL og Pa), Toronto (ANS, AWP, LLU, MK, MMB, NLW og URH) og Berlin (MBC, JU, JOM, ABA og SJ). I foråret 2012 var EF, JG, MM, EP, JR og HG i New York - her er en beskrivelse af sidstnævnte inspirationstur: New York et globalt centrum:

12 Med o. 170 forskellige talte sprog i denne metropol er New York et centrum for globaliseringen. På vores studie- og inspirationstur til New York havde vi sat en række yngre danskere stævne heriblandt gamle elever fra SG for at høre om deres karriereerfaringer i en global sammenhæng og for derigennem at få inspiration og opdatering i forhold til vores fag en inspiration, som gerne skulle komme nuværende, snart flyvefærdige elever fra SG til gode. Første møde var med journalist Louise With udenrigskorrespondent gennem de sidste 4 år for bl.a. TV2, Information og Børsen. Medieudviklingen i USA viser en række tendenser, som også er ved at gøre sig gældende i Europa, f.eks. har det bloggenererede medie Huffington Post haft en eksplosiv vækst siden starten i 2005 og er godt på vej i Europa; man kan tale om opinionsjournalistikkens fremvækst på bekostning af den klassiske informationsjournalistik (som illustrativt eksempel kan nævnes, at den britiske Huffington Post har 2500 tilknyttede bloggere mod 20 journalister). Udviklingen kan så småt ses herhjemme med netavisen 180 grader. Vi fik et interessant bud på, hvad det kan betyde for fremtidens mediebillede og for den klassiske, dybdeborende journalistik. Louise With kan man også trække på, hvis man ønsker lidt alternative guidninger af klasser på besøg, f.eks. holder hun af at lade klasser stige på metroen på Times Square for efter få kilometers kørsel at dukke op i et område som det ultrakonservative jødiske kvarter i Williamsburg for at vise NYC både som globaliseret metropol men samtidig som et konglomerat af landsbyer. En anden mulighed for guidning er Big Apple Greeter, en organisation med frivillige guider, som formidler mødet mellem turister og New York. Vi tilbragte et par timer med Bernard O Brien fra organisationen, som samtidig med at han viste os rundt i bl.a. Brooklyn Heights og China Town - gav os et indblik i sin egen historie som efterkommer af irske immigranter. Herefter gik turen til det verdenskendte og ikke mindst hipt brandede Alvin Ailey American Dance Theater, som har til huse på West 55th Street ved Ninth Avenue. Det er et moderne dansekompagni, som blev grundlagt i 1958 af koreografen og danseren Alvin Ailey, som havde en vision om at udbrede kendskabet til afroamerikansk dans. Dansestudiet har et stort udbud af forskellige hold med stilarter fra den klassiske ballet til salsa, body pilates, yoga, hip hop, capoeira, Horton-teknik og mange flere. Studiet favner bredt, da der er begynderhold såvel som hold for børn og professionelle dansere. Vores deltagelse på ballet beginners level 1 forbliver en uforglemmelig, skøn og sjov kropslig oplevelse. Vi besøgte også Juilliard, som ligger i Lincoln Center og er en af verdens førende skoler inden for performance art. Skolen blev grundlagt i 1905 og udbyder undervisning inden for musik, drama og dans. Vi havde den store fornøjelse at opleve dette års multikulturelle studerendes danserepertoire, med inspirerende og nytænkende koreografier inden for contemporary dance. Så var det kunstens tur, og vi besøgte Kirstine Reiner Hansen, kunstmaler fra Langeland, nu med adresse i New York. Ud over hendes eget projekt fik vi et indblik i Kunstscenen i New York i dag, og hvorfor hun som ung kunstner synes, det lige er her, det er vigtigt at være, hvis man er ambitiøs og vil have fingeren på pulsen. Creative Writing Class på Columbia University: Ligesom så mange andre tog Ása Helga Hjörleifsdóttir fra Island til NYC, først for at tage sin uddannelse på Columbia University School af the Arts, og siden for at undervise dér. Hun inviterede os til at deltage i et seminar i Creative Screenwriting. Det er på Columbia

13 University School af the Arts, mange forfattere blev udklækket, fx Jack Kerouac, Langston Hughes, Isaac Asimov, J.D.Salinger, blot for at nævne nogle få. Og det er også her en række store kapaciteter fra den nutidige amerikanske litteraturscene holder til som fx Gary Shteyngart, der underviser på universitetet. På Museum of the City of New York så vi en udstilling om byplanlægning i NYC, både med et tilbageblik på byens historiske udvikling bl.a. Manhattans kendte grid - og med fremtidsmusik i form af mere eller mindre flyvske og gennemgribende ideer til byudviklingen: udnyttelse af arealet over gaderne, grøntsagsproduktion på tagene eller et forslag om et alternativt grid oppe i 700 fods højde, der ved at forbinde skyskraberne kunne lette trafikken i jordplan. Alt i alt et meget inspirerende og anbefalelsesværdigt bymuseum. Albert Bendix gammel SG-elev tog efter endt skuespilleruddannelse til New York, hvor han har stiftet teatergruppen SATC Scandinavian American Theater Company: en gruppe unge skandinaviske skuespillere, dansere og instruktører, der har sat sig for at introducere nyere skandinavisk dramatik for et amerikansk publikum jf. Kulturministeriets sats for en styrket internationalisering af dansk kulturliv fra De startede med at trække et sikkert kort, nemlig Strindbergs Frk. Julie, men er nu gået videre til spritny skandinavisk dramatik fra Danmark bl.a. Andreas Garfield og Jokum Rohde. De har god succes med projektet og gav os et indblik i New Yorks teaterscene med Broadway, Off-Broadway og Off-off- Broadway. Et par timers togtur nord for NYC ligger det berømte Yale universitet, hvor vi tilbragte det meste af en dag sammen med danske Birgit Brander Rasmussen, professor på American Studies. Ud over at være vores guide gennem de smukke bygninger tog Birgit sig tid til en lang samtale om forskellene på det danske og det amerikanske uddannelsessystem. Vi fik specielt indsigt i, hvad Yale har fokus på for at opretholde sin status som et af verdens mest anerkendte universiteter også når det drejer sig om undervisning: små hold, tæt kontakt mellem lærer og studerende (bl.a. gennem procesvejeldning) + en mentorordning, der skal sikre, at de studerende trives også uden for timerne. Interessant, ikke mindst for danske studievejledere. En ekstragevinst ved besøget var mødet med Birgits mand, Ned Blackhawk, professor i indiansk historie. Vi fik lov at se helt nyerhvervede arkivalier (dagbøger, fotos mm), hvilket gav engelsklærerne god inspiration til kommende forløb. Alt i alt en givende og inspirerende tur, der gav os et indblik i mange af de facetter, der udgør en globaliseret metropol som New York.

14 Andre skoleaktiviteter 3u på Christiansborg 3u havde i september AT-forløb om krig og medier. I den forbindelse var klassen i København og besøgte blandt andet Christiansborg. Her fik eleverne sig en lang snak med først Mogens Lykketoft og dernæst med pressechefen for folketingets formand, Peter Krab: Fællesarrangement "Når festen er forbi" 18. september holdt misbrugskonsulent og psykiater Henrik Rindom et tankevækkende foredrag på Svendborg Gymnasium om alkohol, rygning og euforiserende stoffers indvirkning på unges liv. Foran en engageret elevskare og personale førte han os ind i hjernens hemmelige centre, hvor tilvænning hurtigt kan skabe en livslang afhængighed, ændret personlighed og asocial adfærd, og med mange case-beretninger blev en meget vedkommende og stærk aktuel virkelighed for desværre alt for mange unge opridset:

15 Fransk-elever vandt rapkonkurrence i Århus 25. september var 3c til fransk rap-konkurrence i Århus arrangeret af Institut francais og Europakommisionen. I forvejen var en melodi og et omkvæd udleveret og så skulle der rappes. Konkurrencen var for unge landet over og deltagelsen var stor. Inden konkurrencen begyndte, var der små workshops, hvor man fik hjælp fra en professionel rapper. Derefter gik konkurrencen i gang, og vi hørte hinandens rap. Til sidst blev der kåret en vinder, som heldigvis blev os. JUHU! Alt i alt var det en rigtig sjov og god dag! Et rigtig godt initiativ til at flytte sine grænser: Og tysk-elever vandt rapkonkurrence i Århus Tyskholdet satsede alt, og endte med at svede ud af øjenkrogen. Koncerten var tosproget, fransk og tysk, og havde som mål at give en unik sprogoplevelse og samtidig vise den store sprogdiversitet, som er i Europa. For at deltage skulle man blot skrive en rap tekst på pågældende sprog. Blandt de udvalgte var tyskholdet 2mt fra Svendborg Gymnasium, som stod side om side med professionelle rappere fra de to sprog. Ikke nok med at vi fik muligheden for at fremføre vores rap foran de andre skoler, så var vi også så heldige at vinde titlen som uofficielle danmarksmestre i rap på tysk. Gevinsten er en workshop på gymnasiet med den berlinske rapper Bens. Hør sangen her

16 Naturvidenskabsfestival på SG 2012 I uge 39 var Svendborg Gymnasium & HF fyldt med spændende foredrag og elevaktiviteter, da der blev afholdt den årlige naturvidenskabsfestival. I anledningen af naturvidenskabsfestivalen havde Svendborg Gymnasium & HF besøg af ca. 550 folkeskoleelever fra kommunens skoler. Hjemme på skolerne havde eleverne arbejdet med en række opgaver under temaet alt det vi ikke ved. Eleverne har arbejdet med rumrejser og raketter, livet under vandet, dokumentation af specielle livsformer, vulkaner, bakterier og meget andet. De opgaver, som eleverne havde arbejdet med, var før sommerferien blevet formuleret i samarbejde mellem folkeskolelærere og gymnasielærere. Her på skolen præsenterede folkeskoleeleverne deres arbejder for dommere fra gymnasiets 2g klasser og de bedste præsentationer blev præmieret med gaver sponsoreret af Svendborg Sparekasse. Derudover er naturvidenskabsfestivalen på Svendborg gymnasium blevet sponsoreret af Nordea-fondens naturvidenskabelige festivalpulje:

17 Poetry Slam på SG Den europæiske sprogdag 26. september blev markeret på Svendborg Gymnasium & HF ved et arrangement for alle elever med to sprog i studieretningen: 1a, 2a, 3a, 1b, 2b, 3b, 1c, 2c, 3c. Der var besøg af poetryslammeren Peter Dyreborg, og dagen afsluttedes med poetry slam på sprogholdene: Amerikansk Valgaften på SG 6. november afholdt SG amerikansk valgaften. Formålet med valgaftenen var helt basalt at aflive myter og udvide elevernes faglige viden og forståelse for USA, herunder landets politiske kultur, system og partier. Det var samtidig et anderledes arrangement - både fagligt og socialt. Aftenen bød på foredrag ved USA ekspert og lokal politisk kommentator. Der var skype-kontakt med sydfynske Obama-campaignere og underholdning med American Linedance og American Football:

18 Årsfest 2012 på SG 2. november afholdt alle studierejseklasser på SG årsfest. Klasserne havde hver især iscenesat fine caféer med mad og drikke, som afspejlede hvilken destination deres studierejse gik til i foråret Alle klasser fik hermed et kærkommet tilskud til studierejsen. Arrangementet blev flot sluttet af for alle med stand-up show ved Mikkel Malmberg og Morten Wichmann: Debatarrangement om danskhed I samarbejde med Lof-Sydfyn afholdt samfundsfag et arrangement 20. november om danskhed. Grænseforeningen stillede 3 Kulturmødeambassadører til rådighed med dansk (mindretalsdansker fra Tyskland) eller anden etnisk baggrund og de fortalte og provokerede publikum om deres oplevelser med det at være dansk. Det var let, muntert og yderst tankevækkende:

19 Samfundscup 2013 I år lagde Svendborg Gymnasium & HF lokaler til den fynske inspirationsdag før den årlige landsdækkende konkurrence mellem samfundsfagsklasser. Vi fik besøg af klasser fra Nyborg, Sct. Knud og HTX Odense, mens vi selv deltog med 4 klasser. I år var emnet: Bæredygtighed. Og - SG kom med til finalen på Christiansborg 8. maj 2v SA, repræsenteret ved: Andreas S. Jørgensen, Mats G. Krogh, Phillip F.M. Andreasen, Frederik J. Eriksen vandt regionsfinalen i samfundsfagscuppen og kom dermed i landsfinalen. Gruppen fra 2v skulle op mod 5 andre skoler fra resten af landet. Men - drengene fra 2v vandt ikke samfundscuppen 2013, det gjorde gruppen fra Munkensdam Gymnasium med projektet om fødevareoutlett. I Odense slog vi selvsamme gruppe, men sådan gik det ikke på Christiansborg, hvor vi i hvert fald ikke fik Joakim B. Olsens stemme (Joakim B. Olsen: "Spil til skolebørn om bæredygtighed lyder for mig som indoktrinering!") Svendborg Gymnasium & HF er de næstbedste drenge og piger på Fyn til gymnasiehåndbold. Så tæt på og så alligevel ikke! Øv, hvor var det tæt på, at vi havde slået Oure skolerne i år! Uden skader var vi var måske gået videre til landsfinalestævnet, i hvert fald på pigesiden.

20 Både drenge og piger vandt deres indledende puljekampe mod Vestfyn og Nordfyn. Drengene, med den stærkt spillende fløjspiller Mats på mål for 2. år i træk, nærmest legede sig igennem puljekampene og semifinalen, mens pigernes semifinale mod Tornbjerg først blev vundet i sidste øjeblik. Pigernes finale blev nervepirrende spændende Atter prøvede Maja at starte inde, men hurtigt måtte vi have AK på mål igen. Vi kom bagud fra begyndelsen af kampen, men indhentede Oure midtvejs til stillingen 6-6. Herefter skiftedes holdene til at score, vi følte os bortdømt, da Kildelund blev tacklet ved scoringsforsøg fra fløjen - og i de allersidste sekunder når Oure at score det afgørende mål. Drengene mødte et stærkt Oure-hold. Hvor vores drenge gik let igennem den indledende pulje, satte Oure et enkelt point til mod Nyborg Gymnasium - men det skulle vi ikke lade os snyde af. I finalen mod Svendborg kom det tunge skyts på banen, Oures kontraktspillere i GOG måtte ikke bruges til hele stævnet, men blev selvfølgelig brugt mod vores stærke drenge! Alene synet af modstanderne og det store ønske om at slå dem, gjorde vore spillere spændte og måske overtændte - præcisionen på vore skud i begyndelsen af kampen, indtil nerverne kom på plads, var ikke som i de indledende kampe. Hele matchen igennem var vi bagud, vi hang godt på, men måtte indkassere et nederlag på 4 mål til en bedre modstander. Vi kommer stærkt igen næste år! Årets Julecabaret november fyrede elever på tværs af årgange og studieretninger fra SG den af til et storslået sketchshow. Aftenen bestod af to afdelinger med optræden af forskellig karakter:

21 Flamencorytmer og workshops Den professionelle og dygtige flamenco-danser, Selene Muños, besøgte SG i forbindelse ved et fællesarrangement. Arrangementet bestod af optræden, historien bag hendes karriere, spørgsmålsrunde, samt kort workshop hvor eleverne blev introduceret for basale Flamenco-trin og bevægelser. Atmosfæren var god, eleverne var imponerede over, at man kan nå så langt i en alder af 23 år. Den afsluttende workshop viste hvor meget arbejde, der ligger i at kunne danse Flamenco på så højt et plan, både fysisk og teknisk. Det ser måske let ud, når hun optræder, men det er det bestemt ikke. Man oplever på egen krop, hvor svært det er at gennemføre blot enkle trin og bevægelser: LOC for fuld musik på SG Da SG var så heldige at vinde en koncert med LOC i forbindelse med Røde Kors-indsamlingen i november måned, havde vi fornøjelsen af at komme til koncert med ham 28. november her på SG. LOC gav den hele armen og alle, både elever og ansatte, nød en festlig aften i diskolys og HØJE toner:

Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere

Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere Kære studenter årgang 2015 I dag er en festdag! I den sidste uges tid har skolen summet af liv: spænding, nervøsitet inden sidste

Læs mere

Research exchange Lissabon juli 2014

Research exchange Lissabon juli 2014 Research exchange Lissabon juli 2014 Placering: Maria Mota Lab, Malaria Unit, Instituto de Medicina Molecular, Universidade de Lisboa, Lissabon, Portugal Ansøgningsprocessen: Jeg var så heldig at få min

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

Således havde jeg et kursus i transportplanlægning, hvor fokus var på at

Således havde jeg et kursus i transportplanlægning, hvor fokus var på at UDVEKSLING TIL AUSTRALIEN EN REJSERAPPORT Denne rejserapport er udarbejdet i forbindelse med mit udvekslingsophold til Monash University, Melbourne i perioden februar-august 2014. Udvekslingsopholdet er

Læs mere

Nyhedsbrev 2/6 2015 Sctknud-gym.dk Besøg os på Facebook Rektors klumme Kære læser Sommerferien nærmer sig, og den særlige eksamensstemning har indfundet sig på skolen. Vi kan se tilbage på et skoleår med

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Norge Navn: Lone Kristensen Rejsekammerat: Katrine Winkler Sørensen Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: VIA University Collage, Sygeplejerskeuddannelsen Viborg Værts-institution/Universitet:

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Ungdomsverdensmesterskaberne 2015.

Ungdomsverdensmesterskaberne 2015. Rejsebrev 1. Kadet recurve: Kirstine Andersen, Jonathan Ørsted Kadet compound: Katja Møller Lørdag den 6. juni, rejsedag: Foran os var en lang rejse som for f.eks. Askes vedkommende startede i Silkeborg

Læs mere

Nyhedsbrev - Lotte Friis Februar - 2014

Nyhedsbrev - Lotte Friis Februar - 2014 Nyhedsbrev - Lotte Friis Februar - 2014 EM i Herning MIT 2013 Baltimore Jeg sidder på min seng her i Baltimore en solrig søndag formiddag, Det er min første rigtige fridag i 2014, ingen træning, ingen

Læs mere

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår K U N S T I "VÆREBRO RÅDGIVNING KUNST PROJEKT" Værebro Rådgivning Værebrovej 72, 2880 Bagsværd, Danmark Telefon: 45 39 57 60 60 B E R L I N 2011 ART BEYOND BORDERS I BERLIN Kunstprojektet

Læs mere

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting:

Jeg vil bruge min tale i dag til at tale om to ting: Nyt skoleår 2015 Hvad er meningen med livet? Og med at blive designer? Tale v. Elsebeth Gerner Nielsen Velkommen til Designskolen Kolding. Velkommen til et nyt skoleår. Velkommen til nye og gamle studerende.

Læs mere

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012

Monica Post 2.A. Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Udveksling med Ellowes Hall Sports College November 2012 Annas og min rejse begyndte på Odense Banegård d. 17. november kl. 8. Selv om det var tidligt, var humøret højt, da vi satte kursen mod Kastrup

Læs mere

Miniferie i Prag. Vi ses i Prag +420 777 768 190. Byrundtur med lokal dansk guide. Prag bedste bryggeritur geritur og øltur. Bådtur på Moldau.

Miniferie i Prag. Vi ses i Prag +420 777 768 190. Byrundtur med lokal dansk guide. Prag bedste bryggeritur geritur og øltur. Bådtur på Moldau. Miniferie i Prag. Prag er en fantastisk, charmerende by med masser af flotte og gamle bygninger. I dag kommer flere millioner gæster årligt til Prag for se den gyldne by med de hundrede tårne. Efter 1989

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Mellemrummets Palæstina studietur

Mellemrummets Palæstina studietur Mellemrummets Palæstina studietur Marts 2015 Café Mellemrummet har i løbet af 2014 givet deres overskud fra cafeen i støtte til AcionAid s globale platform i, hvor unge palæstinensere deltager i kurser,

Læs mere

Velkommen. Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den...

Velkommen. Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den... Velkommen Det er nemt at vælge Katedralskolen, når du først har oplevet den... Hej Elevrådsformanden siger... Hjerteligt velkommen til Nykøbing Katedralskole! At gå fra folkeskolen til stx eller HF er

Læs mere

Kampagnemagasin nr. 3-2008

Kampagnemagasin nr. 3-2008 Kampagnemagasin nr. 3-2008 Tønder kommune deltager i Virksomhedsdysten - og planlægger at vinde TV2 holdt formen ved lige i Af Jakob Thøger Michelsen, Konsulent MpA Tønder kommune deltager i virksomhedsdysten

Læs mere

Studieplan for HHX International

Studieplan for HHX International Studieplan for HHX International HHX-International bringer dig ud i verden til fremmede sprog og kulturer. Vi arbejder med fremmedsprog og kulturforståelse og du kommer på i alt 5 studieture, som alle

Læs mere

Student på kun 2 år! 2-årig STX på Studenterkursus 2015 2017

Student på kun 2 år! 2-årig STX på Studenterkursus 2015 2017 Student på kun 2 år! 2-årig STX på Studenterkursus 2015 2017 2-årig STX på Voksenuddannelsescenter Frederiksberg (VUF) Vil du have en gymnasial uddannelse? Er du seriøs, engageret og målrettet? Så er 2-årig

Læs mere

Fra privilegeret til pligtskyldig

Fra privilegeret til pligtskyldig Fra privilegeret til pligtskyldig Afslutningstale juni 2014 Kære elever! Tænk engang! Kan I forestille jer SKALs uden jer? Kan I overhovedet forestille jer andre end jer selv på etagerne og i spisesalen?

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Dans Film. Teater Design

Dans Film. Teater Design Forsi Dans Film Musik Lyd & LyS Teater Design Indhold En skole - En scene - En Fremtid Varme Værdier Cool Performance Dans Film Musik Lyd & Lys Teater Design Hvorfor Musik Og Teater? De Boglige Fag Studietur

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

H E L E E Nr. 6 juli 2015

H E L E E Nr. 6 juli 2015 HELE E Nr. 6 juli 2015 HELENENYT Nr. 6 (juli årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout &

Læs mere

Danhostel Århus. I forbindelse med besøget i Den Gamle By kommer eleverne omkring samfundsfag, geografi, historie- og danskfaget.

Danhostel Århus. I forbindelse med besøget i Den Gamle By kommer eleverne omkring samfundsfag, geografi, historie- og danskfaget. Den Gamle By AROS Domkirken Danhostel Århus 1. Status Fra bestyrelsens side er det vedtaget, at storeklasse (6-9. årgang), hvert andet år tager på en lejrtur af ca. en uges varighed. Den 7. til den 10.

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering maj 2010

Undervisningsmiljøvurdering maj 2010 Undervisningsmiljøvurdering maj 2010 Ejer Anna Højgaard Andersen (AA) Udløbsdato 20-05-10 16:00 1 Undervisningsmiljø på Helsingør Gymnasium Dette spørgeskema handler om det fysiske og det psykiske undervisningsmiljø.

Læs mere

Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland

Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland Viby IFs U13-drenge til internationalt stævne i Tyskland Øverst fra venstre: Jacob, Lucas, Christian, Mads, Christian HD og Jonas (træner) Nederst fra venstre: Nikolai, Anton, Mikkel H., Mikkel L., Victor

Læs mere

Perspektiver for fremmedsprog i gymnasiet. Konference 14. december 2011

Perspektiver for fremmedsprog i gymnasiet. Konference 14. december 2011 Perspektiver for fremmedsprog i gymnasiet Konference 14. december 2011 Hvem er vi? Dorthe Jensen Lundqvist Rektor Handelsgymnasiet i Ballerup (hhx) Fransk og retorik Mette Andersen Rektor Handelsgymnasiet

Læs mere

VALGFAG Sct. Ibs Skole 2015-2016

VALGFAG Sct. Ibs Skole 2015-2016 VALGFAG Sct. Ibs Skole 2015-2016 Valgfag på Sct. Ibs Skole Kære elever og forældre Igen i år udbyder vi en del forskellige frivillige valgfag, som supplement til de obligatoriske fag. Der er valgfag som

Læs mere

MiniThai - En rejse tilbage

MiniThai - En rejse tilbage MiniThai - En rejse tilbage Juli August 2012 Rejseberetningen herunder er skrevet af Kevin, der er 10 år gammel. I 2004 blev Kevin adopteret af sine danske forældre Helle og Peter. De hentede ham på børnehjemmet

Læs mere

2.B s matematiske spilledag

2.B s matematiske spilledag 2.B s matematiske spilledag Vi spiller Tarzan og vi spiller også Kalaha og vi har også spillet Up og Down og vi har også spillet Sequence som er et spil om taktik og held og vi har spillet Bohnanza og

Læs mere

HANDELSGYMNASIET KLAR TIL LIVET

HANDELSGYMNASIET KLAR TIL LIVET HANDELSGYMNASIET KLAR TIL LIVET SIDE 2 / HANDELSGYMNASIET.COM KLAR TIL ET LIV MED UDFORDRINGER HAR DU LYST TIL ET LIV MED HANDEL OG EKSPORT? ELLER MED MARKETING OG LEDELSE? VIL DU RUSTES TIL EN VERDEN

Læs mere

Foreløbig Rejseprogram, foreløbig ugeplan og Huskeseddel

Foreløbig Rejseprogram, foreløbig ugeplan og Huskeseddel Detaljeret rejseprogram for Tur/Retur fra Thisted til Dublin Information omhandlende Dag Dato Kl Program Bemærkninger Afrejse Søndag 30.03 10:55! 17:41 Selve ugen Mandag Torsdag Afrejse fra Thisted Banegård

Læs mere

Lokal hjælp gør de første dage meget lettere. Her har min landlady beskrevet hvordan jeg kan finde et marked med brugte cykler.

Lokal hjælp gør de første dage meget lettere. Her har min landlady beskrevet hvordan jeg kan finde et marked med brugte cykler. Lokal hjælp gør de første dage meget lettere. Her har min landlady beskrevet hvordan jeg kan finde et marked med brugte cykler. Foråret i Washington er utrolig smukt. Her er de berømte cherry blossoms

Læs mere

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12

Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Erasmus-rapport om udlandsophold Forår12 Titelblad Navn Mark Friis (10512) Email mark-f.r.i.i.s@hotmail.com Semester Forår 2012 Dagens dato 13 August 2012 Spørgsmål: Hvilke faktorer motiverede dig til

Læs mere

SommerCamp 2014. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler

SommerCamp 2014. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler SommerCamp 2014 Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler 1 SommerCamp 3 ugers højskole for 1.500 kr. 3 gode grunde til at tage på SommerCamp Studieforberedelse Vejledning Fællesskab 3 højskoler afholder

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Tovshøj-avisen Skoleavis for Tovshøjskolen Brabrand Århus

Tovshøj-avisen Skoleavis for Tovshøjskolen Brabrand Århus D E C E M B E R 2 0 1 0 Tovshøj-avisen Skoleavis for Tovshøjskolen Brabrand Århus Læs mere om: Første skoledag efter sommerferien - Side 3 - Fodboldtur til u-21 landskampen Danmark Litauen - Side 4 - Motionsdagen

Læs mere

Hellerup Skoles Traditionsmappe

Hellerup Skoles Traditionsmappe Hellerup Skoles Traditionsmappe Hellerup Skole I løbet af et skoleår på Hellerup skole sker der en masse sjove og anderledes ting end lige undervisning og projekter. Vi har nogle traditioner, vi gerne

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Indholdsplan. Bernstorffsminde Efterskole 13/14. Anderledes dage og uger

Indholdsplan. Bernstorffsminde Efterskole 13/14. Anderledes dage og uger Indholdsplan Bernstorffsminde Efterskole 13/14 Anderledes dage og uger Indhold ANDERLEDES DAGE OG UGER... 3 Introdage... 3 DOSO... 3 Efterårs- og vintermøde... 4 Gallafest... 4 Musicaluge... 5 Skitur...

Læs mere

Dansk-Kinesisk Parlør

Dansk-Kinesisk Parlør . Dansk-Kinesisk Parlør Shaola J. G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør Samfundslitteratur Shaola J.G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør 1. udgave 2001 Samfundslitteratur, 2001 Omslag: Torben Lundsted Sats: Forfatteren

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Vinterferie og Skolerejsen 2015 Så er vi tilbage efter vinterferien, klar til et travlt forår med masser af gode oplevelser i vente!

Vinterferie og Skolerejsen 2015 Så er vi tilbage efter vinterferien, klar til et travlt forår med masser af gode oplevelser i vente! Brøruphus, den 20. februar 2015 NYHEDSBREV Kære forældre! Vinterferie og Skolerejsen 2015 Så er vi tilbage efter vinterferien, klar til et travlt forår med masser af gode oplevelser i vente! Skolerejsen

Læs mere

Sct. Knuds Gymnasium På vej mod en endnu bedre skole

Sct. Knuds Gymnasium På vej mod en endnu bedre skole Sct. Knuds Gymnasium På vej mod en endnu bedre skole Tiltag i 2013-14 Det sociale miljø Resonans For at få det største udbytte af undervisning er det vigtigt, at man trives. Det er vigtigt for læring,

Læs mere

KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE

KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE KNUDSØSKOLEN, EN LYS OG RUMMELIG SKOLE Knudsøskolen er den ene af Ry s to folkeskoler, beliggende ved kanten af Knudsø og omgivet af store grønne arealer. Skolen har 140 elever og er 1-sporet til og med

Læs mere

Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund

Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad vælger du? På VHG kan du vælge mellem 7 forskellige studieretninger.

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

Velkommen til Paderup Gymnasium. Værdigrundlag og profil. Paderup Gymnasium er et alment gymnasium, som er både studieforberedende og alment dannende.

Velkommen til Paderup Gymnasium. Værdigrundlag og profil. Paderup Gymnasium er et alment gymnasium, som er både studieforberedende og alment dannende. 2009 Velkommen til Paderup Gymnasium Værdigrundlag og profil Paderup Gymnasium er et alment gymnasium, som er både studieforberedende og alment dannende. Udover det faglige, der selvsagt skal være i top,

Læs mere

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-)

Glæder mig rigtig meget til at møde jer, lære jer at kende og hjælpe jer mod jeres mål. Vi ses ;-) Aarhus 1900 CÆCILIE Jeg er 24 år og kommer oprindeligt fra Aalborg, hvor jeg har læst idræt i et år på Aalborg Universitet. Jeg følte for at prøve noget nyt, og jeg valgte at tage overlov fra studiet for

Læs mere

Folkemusikseminar. i St. Bededagsferien d. 15. - 18. maj 2014 i Skørping. www.folkemusikskole.dk / kontakt@folkemusikskole.dk / Tlf.

Folkemusikseminar. i St. Bededagsferien d. 15. - 18. maj 2014 i Skørping. www.folkemusikskole.dk / kontakt@folkemusikskole.dk / Tlf. Folkemusikseminar i St. Bededagsferien d. 15. - 18. maj 2014 i Skørping www.folkemusikskole.dk / kontakt@folkemusikskole.dk / Tlf. 3082 5010 Velkommen 2014 til Folkemusikseminar Folkemusikseminaret i St.

Læs mere

PROGRAM RØDE KORS HØJSKOLE 19.-21. JUNI 2015

PROGRAM RØDE KORS HØJSKOLE 19.-21. JUNI 2015 Foto: Johnny Wichmann PROGRAM RØDE KORS HØJSKOLE 19.-21. JUNI 2015 Fredag den 19. juni 13:30-15:30 Ankomst og indkvartering Vi byder på kaffe og kage 15:30-15:50 Velkomst ved højskolevært, Sven Bak-Jensen,

Læs mere

Studieretninger 2009. Information om Ordrup Gymnasium

Studieretninger 2009. Information om Ordrup Gymnasium Studieretninger 2009 Information om Ordrup Gymnasium Velkommen til Ordrup Gymnasium I denne folder kan du orientere dig om, hvilke studieretninger vi udbyder i 2009 på OG. Der er 10 forskellige at vælge

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Lærer på et handelsgymnasium Kristian Peter Poulsen

Lærer på et handelsgymnasium Kristian Peter Poulsen Jobopslag og tanker om jobbet 13 Lærer på et handelsgymnasium Kristian Peter Poulsen Når sommerferien står får døren, kan jeg se tilbage på et ualmindeligt lærerigt år som gymnasielærer. Et år, hvor jeg

Læs mere

Via foredrag, filmklip og øvelser får eleverne nogle redskaber til at løse konflikter og bekæmpe mobning og dårlig stemning i klasselokalet.

Via foredrag, filmklip og øvelser får eleverne nogle redskaber til at løse konflikter og bekæmpe mobning og dårlig stemning i klasselokalet. Program for VI SKABER FRED! udstilling i Øksnehallen 28.dec. 27.jan. Dato Arrangement 2. jan: Udstillingen åbner 4.jan: AMOK ved Jon K. Lange Tidspunkt: 10.00-12.30 Klassetrin: 4.-6. klasse Varighed: 3

Læs mere

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14 Folkemødet 2014 Folkemødet er en årlig politik festival, som finder sted på solrige Bornholm. Folkemødet er fyldt med spændende, indholdsrige debatter og events. Ved Folkemødet 2014 var vi 5 elever så

Læs mere

10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg

10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg 10. klasse på Skt. Josefs Skole - et vigtigt valg 10. klasse på Skt. Josefs Skole er for dig, der gerne vil styrke din faglighed og samtidigt blive mere afklaret på dit valg af ungdomsuddannelse. Et år

Læs mere

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel!

HF i Aars. ... på den almindelige måde. eller med sport og film. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel! HF i Aars... på den almindelige måde eller med sport og film Vesthimmerlands Gymnasium & HF... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad kan en HF-eksamen bruges til? En HF-eksamen kan bruges til alle

Læs mere

Rejsebrev nr. 6. Deltagere på turen: Compound: Langbue: Barbue: Instinktiv: Gæster Team Manager:

Rejsebrev nr. 6. Deltagere på turen: Compound: Langbue: Barbue: Instinktiv: Gæster Team Manager: Rejsebrev nr. 6 Deltagere på turen: Compound: Langbue: Barbue: Instinktiv: Gæster Team Manager: Jozsef Csikos, Jacob Steffensen, Stig Andersen Tanja Dinesen Skudstrup, Josefine de Roepstorff, Sabina Holstein,

Læs mere

Rejserapport fra Namibia 1. september - 14. november 2008 Cæcilie Kongsgaard Balle, Gitte Bang og Christa Hjernø Hansen, Hold Februar 2006 B

Rejserapport fra Namibia 1. september - 14. november 2008 Cæcilie Kongsgaard Balle, Gitte Bang og Christa Hjernø Hansen, Hold Februar 2006 B Rejserapport fra Namibia 1. september - 14. november 2008 Cæcilie Kongsgaard Balle, Gitte Bang og Christa Hjernø Hansen, Hold Februar 2006 B Cæcilie, Gitte og Christa Katutura State Hospital Vi har i ti

Læs mere

Nyhedsbrev - Lotte Friis December 2014

Nyhedsbrev - Lotte Friis December 2014 Nyhedsbrev - Lotte Friis December 2014 Nedtur ved EM i Berlin Gentofte - min nye klub Afbud til VM på kortbane VM på Langbane - kursen er sat / sigtet er indstillet. EM i Berlin. Ingen tvivl ved afrejsen

Læs mere

Højere Forberedelseseksamen 2014

Højere Forberedelseseksamen 2014 HF Højere Forberedelseseksamen 2014 2 Svendborg Gymnasium & HF Hvorfor vælge HF på Svendborg Gymnasium? HF åbner mange døre for dig især hvis du overvejer en mellemlang videregående uddannelse. Undervejs

Læs mere

GLOBALISERING STRATEGI OG HANDLEPLANER. Viby Gymnasium

GLOBALISERING STRATEGI OG HANDLEPLANER. Viby Gymnasium GLOBALISERING STRATEGI OG HANDLEPLANER Viby Gymnasium Februar 2014 Globaliseringsstrategi og Handleplaner 1 Indhold 1. Globaliseringsarbejdet på Viby Gymnasium... 3 2. International talentudveksling...

Læs mere

KARREBÆK IDRÆTSFORENING KLUBBLAD

KARREBÆK IDRÆTSFORENING KLUBBLAD KARREBÆK IDRÆTSFORENING KLUBBLAD Sæsonstart August 2015 KONTAKTPERSONER Hovedbestyrelsen: Formand: Louis Kristensen tlf. 20 31 40 11 ludimann@yahoo.dk Løb: Formand: Søren Lund tlf. 61 60 74 92 sblund@privat.dk

Læs mere

VærelZe 313 og Teaterskolen

VærelZe 313 og Teaterskolen syddjurs egnsteater VærelZe 313 og Teaterskolen sæson 2014/15 www.syddjursegnsteater.dk KÆRE UNGE I SYDDJURS KOMMUNE For femte år i træk byder vi velkommen til Ingen kedelige onsdage, på den sidste onsdag

Læs mere

Korte kurser 2013. Idrætshøjskolen Bosei

Korte kurser 2013. Idrætshøjskolen Bosei Korte kurser 2013 Idrætshøjskolen Bosei Familiekursus Vælg mellem uge 28 (7. til 13. juli) og uge 29 (14. til 20. juli) 2013. I ugerne 28 og 29 åbner Idrætshøjskolen Bosei atter dørene til to uforglemmelige

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Idræt. Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Idræt Navn på universitet i udlandet: Oklahoma University Land: USA Periode: Fra: 20/8-2012 Til: 14/12-2012 Udvekslingsprogram: MAUI Hvorfor

Læs mere

Så gik november. Og ellers: Nyd et godt nummer af Kildeskolenyt!

Så gik november. Og ellers: Nyd et godt nummer af Kildeskolenyt! Kildeskolenyt! Så gik november Vi har nu lagt Brobygning og Praktikuge bag os, årets første terminsprøver er afholdt, de store elever har været på uddannelsesmesse og alle andre har på skift været en tur

Læs mere

Kost og Motion. Artikler fra i dag: Foredrag. Interviews. Foto: Oliver. Tobias Strange Andersen 4.a. Oliver Hedelund Jørgensen 4.a.

Kost og Motion. Artikler fra i dag: Foredrag. Interviews. Foto: Oliver. Tobias Strange Andersen 4.a. Oliver Hedelund Jørgensen 4.a. Kost og Motion Daglige repportager af Oliver og Tobias 4.a 4. udgave - Torsdag d. 14. okt. Foto: Oliver Artikler fra i dag: Foredrag Onsdag eftermiddag bød på et spændende foredrag om sund og usund kost...

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Dansk Naturvidenskabsfestival

Dansk Naturvidenskabsfestival EVALUERING AF DANSK NATURVIDENSKABS- FESTIVAL 2013 Dansk Naturvidenskabsfestival Dansk Naturvidenskabsfestival bliver afholdt hvert år i uge 39. Festivalen er non-kommerciel og koordineres af festivalsekretariatet

Læs mere

Sprogtur til Canada i sommerferien 2015

Sprogtur til Canada i sommerferien 2015 Sprogtur til Canada i sommerferien 2015 Da sprogskolen blev slået op på forældreintra, tilbød mine forældre mig at komme med og høre om Destination Canada, der er en sprogskole på Carleton University i

Læs mere

Rejsebrev fra Australien

Rejsebrev fra Australien Rejsebrev fra Australien Udvekslingsperiode: 3. februar 2014 26. april 2014 Udveksling til: Australien, Sydney Navn: Sabrina Bjørch Christensen Hjem-institution: Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle Holdnummer:

Læs mere

Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik.

Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik. Taastrup, 2012-08-29 Kjeld Espersen Espersen.kjeld@gmail.com Tlf. 2728 5235 Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik. Dette stævne var i år lagt til Island og var fra den 16. 19. august. Det var lagt i samme

Læs mere

Bevar mig vel men hvordan? Tema: KULTUR

Bevar mig vel men hvordan? Tema: KULTUR + Bevar mig vel men hvordan? Tema: KULTUR Projektforløb December 2010 februar 2011 Rådgivningscentret, Kallerupvej 58, 5230 Odense M + Bevæg og bevar mig vel på vej mod et velfærdsakademi for demensramte

Læs mere

Mit udvekslingsophold ved Tsukuba University

Mit udvekslingsophold ved Tsukuba University Mit udvekslingsophold ved Tsukuba University Shohei og Ryo fra min tennisklub og jeg Gennem en udvekslingsaftale mellem min egen uddannelsesinstitution, Det Informationsvidenskabelige Akademi, og Graduate

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015

Eva Krarup Steensens tale til studenterne ved translokationen 27.juni 2015 Kære studenter For godt en måneds tid siden holdt vi jeres sidste skoledag. I holdt middag for jeres lærere med taler, quiz og billeder fra jeres tre år på GG. Jeg var rundt i alle klasser og det var skønt

Læs mere

fyr op under ambitionerne

fyr op under ambitionerne fyr op under ambitionerne En moderne gymnasial uddannelse med fokus på samfundet, økonomi, kultur og det internationale. Anne Weimar Rasmussen 3. hhx - Jeg har været i praktik inden for bunkertrading og

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Med 2a til New York. Den 4.-10. marts 2013 Signe Slot & Mimi Olsen Hvidovre Gymnasium

Med 2a til New York. Den 4.-10. marts 2013 Signe Slot & Mimi Olsen Hvidovre Gymnasium Med 2a til New York Den 4.-10. marts 2013 Signe Slot & Mimi Olsen Hvidovre Gymnasium Praktiske oplysninger: Adresse i New York The West Side YMCA 5 West 63rd Street New York, NY 10023 Tlf.: +001 212 875

Læs mere

Prøv et gymnasium MED

Prøv et gymnasium MED Prøv et gymnasium MED plads til dine drømme Søvej 6 4900 Nakskov Merkurs Plads 1 4800 Nykøbing F. www.hhxlf.dk Handelsgymnasiet Lolland-Falster er en del af CELF Vi har plads til dine drømme 3 gode grunde

Læs mere

Hej Nabo! i Gadehavegård 4. september. Hvad sker der lige nu i DIT Gadehavegård? Søg penge til gode ideer!

Hej Nabo! i Gadehavegård 4. september. Hvad sker der lige nu i DIT Gadehavegård? Søg penge til gode ideer! Hej Nabo! Hvad sker der lige nu i DIT Gadehavegård? Sommeren er kommet og livet i det grønne Gadehavegård byder sig til Læs om teaterturen på De usynlige stier, streetbasket, streetdance, Åben skole, forældrenetværk,

Læs mere

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ja, i form af mails og udsendelses -arrangement og korrespondance vedr. noget økonomi.

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ja, i form af mails og udsendelses -arrangement og korrespondance vedr. noget økonomi. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: Universita degli studi di Catania Land: Italien Periode: Fra: 16-09-13 Til: 16-02-14 Udvekslingsprogram:

Læs mere

KURSER PÅ MADAKADEMIET 2014

KURSER PÅ MADAKADEMIET 2014 KURSER PÅ MADAKADEMIET 2014 Mad Events Byliv Rejse Lige midt i København ligger Danmarks nye højskole: Suhrs Madakademiet. Her får du masser af hands-on i køkkenerne, møder nogle af byens bedste kokke

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Beachvolley Studierejser Familierejser Aktiv ferie for alle. Studietureog grupperejser

Beachvolley Studierejser Familierejser Aktiv ferie for alle. Studietureog grupperejser Studietureog grupperejser Lyø Beach Camp - 2014 En studierejse til Alanya, Tyrkiet Indholdsfortegnelse Fag der kan indgå i studierejsen: Historie 3 Samfundsfag 4 Biologi 5 Religion 6 Idræt 7 Engelsk 8

Læs mere

1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen

1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen 2012 1. rejsebrev fra London af Malene Dyhrman Flou Nielsen 01-04-2012 Studerendes navn: Malene Dyhrman Flou Nielsen Studienummer: PS09727 E-mail.: malene1989@hotmail.com Praktikperiode: 2. el. 3. 3. praktikperiode

Læs mere

Teknisk Gymnasium - din uddannelse til fremtiden

Teknisk Gymnasium - din uddannelse til fremtiden Teknisk Gymnasium - din uddannelse til fremtiden US r H T EN janua ÅB ag den 24.i Hillerød tirsd 00-19.00. kl. 16 Tænk langt tænk selv Brænder du for naturvidenskab, og tænder du på at prøve dine idéer

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 KOLLEGIE NYT Thomas M., Rasmus, Søren, Sabrina og Camilla sammen med Mikkel Hansen kåret som verdens bedste håndboldspiller. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Det var et vildt år Foto: Sanne Agatz - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Ansvarlighed, demokrati og godt bomiljø Siden 2012 har vi i boligforeningen arbejdet målrettet med vores

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere

Grønnegårds Allé 5, 5300 Kerteminde, tlf. 63 32 46 03 Mail: adm@fph.dk, www.fph.dk. Program

Grønnegårds Allé 5, 5300 Kerteminde, tlf. 63 32 46 03 Mail: adm@fph.dk, www.fph.dk. Program Grønnegårds Allé 5, 5300 Kerteminde, tlf. 63 32 46 03 Mail: adm@fph.dk, www.fph.dk Program Temadage 4. maj 8. maj 2013 Valg 1 Den kolde krig Fra 1945 til starten af 90 erne levede verden med frygten for

Læs mere

Å STRAND SOMMERHØJSKOLE 2013 OPLEVELSER SAMVÆR KREATIVITET HUMOR FÆLLESSKAB NORDFYNS HØJSKOLE

Å STRAND SOMMERHØJSKOLE 2013 OPLEVELSER SAMVÆR KREATIVITET HUMOR FÆLLESSKAB NORDFYNS HØJSKOLE Å STRAND SOMMERHØJSKOLE 2013 OPLEVELSER SAMVÆR KREATIVITET HUMOR FÆLLESSKAB NORDFYNS HØJSKOLE Nordfyns Højskole Fælledvej 11 5400 Bogense Telefon 648 132 80 KONTOR@NFHS.DK INDHOLDSFORTEGNELSE SOMMERHØJSKOLE

Læs mere

STUDIERETNINGER HANDELSGYMNASIET HHX. Vi giver dig nye muligheder 2016-2017

STUDIERETNINGER HANDELSGYMNASIET HHX. Vi giver dig nye muligheder 2016-2017 STUDIERETNINGER HANDELSGYMNASIET HHX Vi giver dig nye muligheder 2016-2017 VELKOMMEN TIL HANDELSGYMNASIET HHX HHX-UDDANNELSEN HANDELSGYMNASIET ER ET GODT VALG. HHX er en moderne gymnasial uddannelse med

Læs mere

KØBENHAVN KARATENYT. København Karateklub WWW.KBHKARATEKLUB.DK

KØBENHAVN KARATENYT. København Karateklub WWW.KBHKARATEKLUB.DK KØBENHAVN KARATENYT København Karateklub WWW.KBHKARATEKLUB.DK Uden frivillige går det ikke Dejligt - nu er det igen dagen, hvor der er træning, og om et par dage er det igen tid til at tage en frisk gi

Læs mere