Kurativt intenderet strålebehandling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kurativt intenderet strålebehandling"

Transkript

1 Kurativt intenderet strålebehandling Ekstern strålebehandling Indledning Strålebehandling har i to randomiserede kliniske forsøg vist effekt ved lokaliseret/lokal avanceret cancer prostatae uden kendt spredning til regionale lymfeknuder med PSA < 70 ng/ml (1, 2). I begge forsøg var strålebehandlingen adderet til standardbehandlingen som var livslang hormonbehandling. I det førstnævnte forsøg som 3 måneders LHRH-analog og efterfølgende antiandrogen behandling og i det andet enten kirurgisk eller medicinsk kastration. I det ene var strategien at udføre kirurgisk lymfeknudestaging og inkludere patienter med N0 sygdom. Target for strålebehandlingen var alene prostata og vesikulae seminales. I det andet kliniske forsøg fik kun 2 % udført kirurgisk staging. Til gengæld fik majoriteten (72%) strålebehandling (45 Gy/25fraktioner) mod pelvine lymfeknuder. I begge forsøg halveres dødeligheden af prostata kræft fra omkring 20 % til 10 % efter 6-8 år (1, 2). I begge forsøg er det evident at de fleste patienter dør af andre årsager end prostaa kræft. Der findes ingen randomiserede kliniske forsøg, som kan vejlede i valget mellem behandlingsmodaliteterne radikal prostatektomi, ekstern strålebehandling og brachyterapi (3, 4). Ud fra sammenlignende retrospektive analyser anses strålebehandling for at være ligeværdig behandling til operation ved lokaliseret prostata cancer (4, 5). De anvendte prognostiske faktorer er fortsat pre-terapeutisk PSA, histologisk grad (Gleason gradering), antal positive biopsier, og T stadium (6, 7). På basis af disse faktorer inddeles lokaliseret cancer prostatae i lav-, intermediær og højrisikosygdom efter D Amico klassifikation (8). Se iøvrigt kapitlet om staging. Target Ved ekstern strålebehandling udgør hele prostata og evt. dele af vesiculae seminales det kliniske target volumen (CTV) med tillæg af en lille margin (9-11). Ekstra-kapsulær udbredelse Risiko for ekstra-kapsulær udbredelse og graden af denne er korreleret med T stadium, Gleason gradering og PSA (12, 12, 13). Det anbefales at tage højde for denne risiko ved fastlæggelse af CTV (11).

2 Vesikulae seminales Risikoen for indvækst af prostata carcinom i vesikulae seminales er fundet korreleret til andelen af positive bipsier, T stadium, Gleason gradering, PSA, kapsulær extension og perineural invasion. (14-17). Der foreligger gennemtestede nomogrammer til udregning af risikoen for involvering af vesikulae seminales og extra-kapsulær udbredelse i store kirurgiske retrospektive undersøgelser. (18-21). Det synes logisk at vesikulae seminales medindrages i CTV, hvis der skønnes at være høj risiko for indvækst, hvis der foreligger biopsi fra vesikulae seminales med carcinom eller der ved klinisk undersøgelse eller MR skanning findes involvering. Udbredning ved invasion i vesikulae seminales er undersøgt i et forsøg, hvor patienter med lavrisiko sygom iht D Amico havde negliabel risiko for invasion af vesikulae seminales. For patienter med intermediær og højrisiko sygdom fandtes invasion udover 1 cm af vesikulae seminales hos 7%, mens kun 1 % havde invasion ud over 2 cm. Udfra dette kliniske forsøg anbefales 2 cm af vesikulae seminales medindraget i CTV hos både intermediær og højrisikopatienter (10, 11). Der findes ikke evidens mht. klinisk effekt for eller imod indragelse af vesikulae seminales i det bestrålede område, bortset fra at vesikulae seminales har været medindraget ved klassisk strålebehandlingsteknik og at strålebehandling ved denne teknik har vist effekt (1) Pelvin bestråling Elektiv bestråling af de pelvine lymfeknuder hos patienter, der også får adjuverende endokrin terapi er ikke vist at medføre klinisk relevante forskelle (22, 23). Samme forsøg viser tolerabel toksicitet, men dog signifikant mere gastrointestinal toksicitet ved pelvin bestråling (22, 24). Der er rejst kritik af de udførte studier og der er ikke konsensus internationalt (3, 11). Hvis pelvin bestråling overvejes foreslår en konsensus rapport fra RTOG, at hele pelvis medbestråles(25). Der er ikke evidens for gavn af strålebehandling ved lymfeknudepositiv sygdom, mens der er evidens for risiko for toksicitet ved strålebehandling (22, 24, 26, 27). En aktuel dansk fase II forsøg undersøger toxicitet og effekt af pelvin strålebehandling. Dosis Det er vist i 5 randomiserede kliniske fase 3 forsøg, at høj total stråledosis 74 Gy medfører forbedret biokemisk sygdomskontrol (28-32). Der anvendes rutinemæssigt 1,8 til 2,0 Gy per fraktion med 5 fraktioner om ugen (29, 30, 33-38). Det er også vist, at denne dosis kan gives med acceptabel toksicitet, hvis der anvendes moderne 3-D konform teknik, kombineret med billedstyret behandling (29, 33, 37, 39). Der udføres aktuelt kliniske forsøg, hvor standard regimet med 1,8-2 Gy x sammenlignes med regimer med

3 større fraktionsdoser og færre fraktioner. Der foreligger nu langtidsresultater fra flere studier med moderat hypofraktionering med regimer til totalt Gy givet med 2,5-3 Gy per fraktion over 4-7 uger, som viser forbedret eller ligeværdig biokemisk recidivfri overlevelse uden forværring af rektal eller urinvejs toxicitet. Der er ikke fundet klinisk metastatisk sygdomsfri eller overall sygdomsfri overlevelses gevinst (40-43). Mere ekstrem hypofraktionering (5-7 Gy per fraktion) bliver undersøgt i kliniske forsøg, bl.a. et større randomiseret forsøg i Skandinavian Indtil der foreligger resultater med sikre, klinisk relevante endepunkter fra disse kliniske forsøg er den aktuelle standard i Danmark fortsat 2 Gy x 37 39, afhængigt af patientens klassifikation ift. D Amicos risikogrupper (3, 4). Resumé vedrørende behandling I 1. Der er evidens for overlevelsesgevinst af strålebehandling ved lokaliseret/ lokalavanceret cancer prostatae og PSA< 70 ng/ml. 2. Der foreligger ikke evidens for eller imod medindragelse af vesikulae seminales i bestrålingen, ud over at vesikulae seminales var medindraget ved teknikken anvendt i fase 3 kliniske forsøg, som viste overlevelsesgevinst ved strålebehandling. 3. Der er ikke fundet forlænget overlevelse ved medinddragelse af pelvine lymfeknuder i strålebehandlingen hos højrisikopatienter med N0 sygdom. 4. Der foreligger ikke prospektive data, som viser at patienter med lymfeknude positiv sygdom har gevinst af strålebehandling. 5. Der er evidens for bedre biokemisk sygdomsfri overlevelse ved højere dosis (74 80 Gy). Rekommandationer for behandling I 1. Strålebehandling kan tilbydes ved lokaliseret/ lokalavanceret cancer prostatae og PSA< 70 ng/ml. 2. Strålebehandlingen omfatter prostata og evt vesikulae seminales. 3. Rekommanderet dosis er Gy givet med 2 Gy per fraktion. 4. Medinddragelse af pelvine lymfeknuder i strålebehandlingen hos højrisikopatienter foregår alene som led i kliniske forsøg. 5. Strålebehandling af patienter med lymfeknude positiv sygdom sker fortrinsvis som led i kliniske forsøg.

4 Udførelse af strålebehandling Teknik Der foreligger kun et randomiseret klinisk forsøg vedrørende behandlingseffekt af moderne CT baseret 3-D konform strålebehandling, sammenlignet med ældre ikke-konform strålebehandling, men der er evidens for mindre toksicitet ved 3-D konform strålbehandling (44-46). Der er udført en række klinisk forsøg, som viser, at dosis fordelingen kan optimeres med bedre dækning af target og mindre dosis til risikoorganer ved moderne 3-D konforme teknikker, som intensitetsmoduleret radioterapi (IMRT), tomoterapi og IMRT med volumetric arc teknik kombineret med billedstyret behandling (39). Organbevægelser og billedstyret behandling Der er evidens for, at target volumen kan reduceres med regimer, som mindsker organbevægelser inter- og intrafraktionelt eller metoder, som tager højde for interfraktionelle organbevægelser (39, 47, 48). Det er vist, at dosis til target kan øges i forhold til tidligere teknikker, uden at øge dosis til risiko organer. Både urinvejtoksicitet, gastro-intestinal toksicitet og risikoen for erektil dysfunktion er fundet at være dosisafhængig. Selvom der ikke foreligger kliniske sammenlignende forsøg af behandlingseffekt og bivirkninger ved forskellige strålebehandlingsteknikker, anbefales det at benytte teknikker, som medfører bedst mulig dækning af CTV og skåner risikoorganer bedst muligt. Resumé vedrørende behandling II Strålebehandling kan optimeres med bedre dækning af target og nedsættelse af dosis til risikoorganer ved moderne 3-D konforme teknikker, som IMRT, kombineret med billedstyret behandling. Rekommandation for behandling II Der anbefales en strålebehandlingsteknik omfattende: 1. Planlægning med MR og CT definering af CTV og risikoorganer 2. Konturering af risikoorganer: blære, analkanal, rektum og evt anden tarm end rektum samt bulbus peni. 3. Standardisering af blære og tarmfyldning for at mindske den interfraktionelle variation. 4. Billedstyret behandling.

5 Udførelse af strålebehandlig ved formodet lokalrecidiv efter prostatektomi Der foreligger ikke sikker evidens for valg af dosis eller til bestemmelse af feltstørrelse, men ikkerandomiserede opgørelser tyder på effekt målt ved biokemisk sygdomsfrihed ved dosis Gy til prostataleje (5, 49, 50). Højere dosis vil formentligt være mulig med moderne strålebehandlings teknik. Konsensus grupper anbefaler strålebehandling alene mod prostatalejet med anvendelse af CT baseret planlægning og behandling (51-53). Der udføres aktuelt 3 store randomiserede kliniske forsøg, som belyser effekten af tillæg af endokrin terapi ved postoperativ strålebehandling. Et klinisk forsøg RTOG 9601 har rapporteret reduktion af antal patienter med metastatisk sygdom og antal patienter med biokemisk relaps ved tillæg af 24 måneders bicalutamid til postoperativ strålebehandling. Antallet af events var dog lavt og endelig publikation afventes (Proceedings of the 52nd Annual ASTRO Meeting s27). Adjuverende strålebehandling efter prostatektomi ved højrisikosygdom. Der er publiceret resultater fra tre randomiserede forsøg, som sammenlignede umiddelbar strålebehandling mod prostatalejet med observation, for patienter med T3 eller R1 sygdom. Alle tre forsøg har vist effekt af adjuverende strålebehandling ved højrisikosygdom med nedsat risiko for lokalrecidiv.(54-56). To af forsøgene har nu så lang opfølgning, at der foreligger data for overlevelse. I det ene forsøg blev der påvist signifikant længere metastasefri og total overlevelse med adjuverende strålebehandling (51). Netop publicerede resultater med >10 års opfølgning for EORTC viste derimod, at selvom den biokemisk recidivfri overlevelse var signifikant længere med adjuverende strålebehandling, så var der ingen forskel i metastasefri, prostataspecifik eller total overlevelse med de to behandlingsstrategier (57). Det kunne tyde på, at en afventende strategi med strålebehandling mod prostatalejet alene ved PSA recidiv er ligeværdig med adjuverende strålebehandling. Subgruppe analyse viste, at patienter med R1 og alder<70 år havde signifikant større klinisk progressionsfri overlevelse med adjuverende strålebehandling, mens patienter >70 år havde signifikant højere mortalitet, hvis de fik adjuverende strålebehandling. Patienterne var dog ikke stratificeret i forhold til alder. Forskellen på resultatet i de to forsøg kan til dels forklares ved en bedre 10 års overlevelse i observationsarmen i EORTC22911 forsøget sammenlignet med SWOG forøget. I alle tre forsøg anvendte man en nu forældet teknik til bestråling af prostatalejet med doser omkring 60Gy (54, 55). I alle tre kliniske forsøg samt i en række enkelt institutions opgørelser fandtes nogen, men tolerabel toxicitet (54, 55, 58). Der foreligger ikke data for strålebehandling med moderne CT-baseret teknik, som formentligt vil tillade højere dosis til prostatalejet uden tilsvarende dosisøgning til risikoorganer.

6 I alle tre studier var omkring 50% af patienterne i observationsarmen uden tegn til recidiv i opfølgningsperioden, som udtryk for høj grad af overbehandling med adjuverende postoperativ strålebehandling. Selvom op til 50 % af patienter i observationsarmen i alle tre kliniske forsøg fik strålebehandling mod prostatalejet eller pelvis ved stigende PSA eller lokalt/regionalt recidiv, er det fortsat uafklaret, om en strategi med tidlig strålebehandling ved tegn til lokalrecidiv vil være lige så effektiv som umiddelbar adjuverende behandling og om en tidlig salvage strategi vil kunne skåne de patienter, der ikke behøver strålebehandling, fra det. Der gennemføres aktuelt kliniske forsøg til afklaring af dette. Man undersøger også, om strålebehandling i kombination med endokrin terapi vil være mere effektiv. Konsensus grupper anbefaler strålebehandling alene mod prostatalejet med anvendelse af CT baseret planlægning og behandling (51-53). Rekommandation for postoperativ strålebehandling Behandlingen kan gives enten som adjuverende behandling eller som tidlige salvage strålebehandling Der anbefales en strålebehandlingsteknik omfattende: 1. Planlægning med CT definering af CTV og risikoorganer 2. Desuden kontureres risikoorganer: blære, analkanal og evt anden tarm end rektum og bulbus peni. 3. Standardisering af blære og tarmfyldning for at mindske den interfraktionelle variation. 4. Billedstyret behandling. 5. Behandling gives som fraktioner á 1,8 2 Gy med 5 fraktioner per uge. Bivirkninger til strålebehandling Bivirkningerne ved ekstern strålebehandling er dosis- og volumenafhængige. Risikoen for komplikationer forøges signifikant, når den totale stråledosis øges til over 70 Gy, specielt dosis til den anteriore rektalvæg (38, 59). Ved ikke CT-baseret behandling med totaldosis på mellem 65 og 70 Gy fik % af patienterne akutte bivirkninger, primært proktitis og cystitis (60, 61). Ved moderne strålebehandling er det muligt at øge stråledosis til prostata og vesiculae seminales uden tilsvarende øgning i forekomsten af rektal skade (28, 29, 33, 37, 39, 62-67) og risikoen for grad 2

7 rektale senfølger må anses for at være relativt beskeden med moderne strålebehandling (67). Risikoen for senfølger er højerere hos mænd, som oplever akutte bivirkninger. Det er velkendt, at den indre bevægelighed af prostata er ret stor (68, 69). Med billedvejledt strålebehandling med markører i prostata eller i urethra, som er standard i Danmark, vil det være muligt at øge sikkerheden i bestråling og reducere margin til prostata og dermed nedbringe risikoen for morbiditet (63, 70). Tarm Akutte tarmbivirkninger grad 2 (RTOG) ses hos 1-3% af patienterne ved moderne strålebehandling med doser op til 81 Gy (67). Ved moderne strålebehandling er risiko for grad 2 senskader i rektum med blødning eller proktitis beskedne (ca 6%). Grad 3 bivirkniger ses hos meget få (ca 1%). Symptomerne svinder hos de fleste efter omkring 2 års varighed(67). Blære Akutte blærebivirkninger ses hos ca 15% ved dosis op til 81 Gy. Blæresenfølger er lidt hyppigere og begrænses i mindre grad af moderne stråleteknik, således at risikoen for grad 2 bivirkninger er ca 15% ved dosis op til 81 Gy. Symptomerne er pollakisuri og urgency i 95% af tilfældene, mens inkontinens, som kræver ble, og behandlingskrævende striktur er sjældne. Symptomerne svinder igen hos ca 80% efter mediant ca 7 måneders varighed (67). Sexualfunktion Der er ikke væsentlig forskel i seksuel morbiditet hos patienter, der har fået hhv. brachyterapi og ekstern strålebehandling (71, 72). I en meta-analyse fandtes sandsynligheden for at bevare erektil funktion til 0,60 efter ekstern strålebehandling og 0,76 efter brachyterapi, mens sandsynligheden var 0,36 og 0,25 efter henholdsvis nervebevarende og standard prostatektomi (73). Der er stor variation i angivelsen af risiko for erektil dysfunktion efter strålebehandling mod prostata (72, 73). Det skyldes mangel på oplysninger om forhold før behandling, den spontane forekomst af erektil dysfunktion, som i den pågældende aldersgruppe stiger med alderen, manglende oplysninger om komorbiditet mv. Der foreligger kun sparsomme data for strålebehandling udført med moderne intensitetsmoduleret teknik med billedstyring. I en undersøgelse med 478 patienter var 99 impotente før strålebehandling. Blandt de potente patienter blev 30% impotente og 25% udviklede mindsket erektil funktion, men var stadig i stand til at gennemføre samleje. Tilstedeværelse af diabetes og endokrin behandling var prediktorer for erektil dysfunktion (74).

8 Der er ikke enighed om hvorvidt forekomsten af erektil dysfunktion er korreleret til dosis til bulbus penii, til corpora cavernosii eller det neurovaskulære bundt antero-lateralt for prostata. Der anbefales forsigtighed i forhold til at reducere dosis omkring apex, idet effekten af behandlingen muligvis kompromitteres(75-77). Strålebehandlingens effekt på sexualfunktionen skal ses i lyset af at hovedparten af patienter får samtidig LHrH-analog behandling, som afhængig af dennes varighed medfører en kort periode med nedsat sexuel dysfunktion eller en langvarig, evt. blivende sexuel dysfunktion (71). Kontrol Formålet med kontrol efter strålebehandling er 1. identificere behandlingskrævende recidiv af prostatakræft. 2. identificere komplikationer af strålebehandlingen og iværksætte behandling deraf. 3. indsamle viden til kvalitetsikring. Der foreligger ikke forsøg, som sammenligner forskellige follow-up regimer mht. til identifikation og håndtering af recidiv efter strålebehandling eller komplikationer/senfølger til behandlingen (NICE-guidelines). Identifikation af behandlingskrævende recidiv Tidlig påvisning af lokal relaps efter strålebehandling er relevant, hvis der planlægges eksperimentel lokal behandling. Det er vanskeligt at vurdere histologien det første år efter strålebehandling, idet der beskrives persisterende tumorvæv i biopsier efter strålebehandling med en frekvens på mellem 10% og 67% (78-82) Der er således ikke rutinemæssigt indikation for biopsi fra prostata efter kurativ strålebehandling, og monitorering sker alene med PSA (78-84). Biokemisk relaps defineres iht Phoenix kriterier som PSA nadir + 2 ng/ml(85). Ikke lokaliseret relaps mistænkes enten ved symptomer, hastigt stigende PSA eller klinisk undersøgelse og udredes som beskrevet i kapitlet om staging. Identifikation og behandling af toxicitet Tarm Der findes ingen forsøg, der belyser hvilket undersøgelsesprogram der effektivt kan identificere stråleskader på tarm. Kun sjældent er der risiko for andet end rektal skade. Ved symptomer, f.eks blødning, erindres risikoen for anden årsag, som f.eks inflammatorisk tarmsygdom eller cancer. Undersøgelse med f.ek.s rekto-sigmoideoskopi til afklaring af årsag udføres efter skøn (4).

9 Behandling af senfølger er uafklaret, idet der generelt er der tale om små undersøgelser og konklusionerne derfor er usikre. Steroid klysma og rektal skum samt peroral og lokal sucralfat er undersøgt. Steroid er anvendt med succes både ved akutte rektale bivirkninger og senfølger men ikke undersøgt i placebo kontrolleret undersøgelse(86-90). Rektal hydrocortison skum er veltolereret uden senfølger(91). I et lille randomiseret forsøg fandtes rektal sucralfat og hydrocortison skum ligeværdigt mod akut rektal skade(92). Der er modstridende oplysninger om effekten af sucralfat, ved akutte rektale bivirkninger, mens senfølger ikke synes at kunne forebygges med sucralfat (88, 93-96). Data vedrørende pentasa (5-aminosalicylic acid) er også modstridende, varierende fra observeret mindskning af rektal toxicitet til forværring (97-103). Et randomiseret forsøg viste ikke effekt af octreotid på akut tarm toxicitet(104). Blære Der findes ingen forsøg, der undersøger systematisk follow-up mht blærefunktion og symptomer efter strålebehandling for cancer prostatae (NICE guidelines Symptomer med slap stråle kan forsøges afhjulpet med alfa-1-reduktase hæmmer eller med transuretral resektion. Der er dog risiko for inkontinens efter strålebehandling, særligt hos patienter som er behandlet med transurethral prostata resektion (4). Sexual dysfunktion Fra placebokontrollerede, randomiserede forsøg er der god evidens for at PDE5 inhibitorer (Sildenafil, Tadalafil og Vardenafil) kan forbedre den erektile funktion hos mænd, der har fået radikal strålebehandling for prostata cancer ( ). Mere invasiv behandling med injektioner eller protese har måske mere udtalt effekt på erektil dysfunktion (108, 109).

10 Resumé vedrørende follow-up og senfølger 1. Follow-up er vigtig mhp. identifikation og håndtering af recidiv efter strålebehandling eller komplikationer til strålebehandlingen 2. Moderne CT-baseret strålebehandlingen giver lille risiko for akutte bivirkninger a. Tarm i. Tarm ( grad 2 hos 1-3%). ii. Rektalt appliceret stereoid og sucralfat synes ligeværdig til behandling af akutte rektale bivirkninger. Hydrocortison skum og sucralfat tolereres uden bivirkninger b. Blære i. Blære ( grad 2 hos 15%) ii. Der foreligger ikke evidens for specifik behandling af akutte blære bivirkninger 3. Moderne CT-baseret strålebehandlingen giver lille risiko for senfølger a. Tarm i. Senskader i rektum med blødning eller proktitis ( grad 2 hos ca 6%, Grad 3 hos meget få). ii. Symptomerne svinder hos ca 90% efter mediant omkring 2 års varighed. iii. Der er ikke sikker evidens for forebyggelse og behandling af rektal senskade.

11 Referencer 1. Widmark A, Klepp O, Solberg A, et al.: Endocrine treatment, with or without radiotherapy, in locally advanced prostate cancer (SPCG-7/SFUO-3): an open randomised phase III trial. Lancet 373: , Warde P, Mason M, Ding K, et al.: Combined androgen deprivation therapy and radiation therapy for locally advanced prostate cancer: a randomised, phase 3 trial. Lancet, Heidenreich A, Aus G, Bolla M, et al.: EAU guidelines on prostate cancer. Eur Urol 53:68-80, National Collaborating Centre for Cancer: Prostate cancer: diagnosis and treatment, in Professor Mark Baker (ed): (ed 2008). Cardiff, Wales., Published by the National Collaborating Centre for Cancer at Velindre NHS Trust, 200, pp Nilsson S, Norlen BJ, Widmark A: A systematic overview of radiation therapy effects in prostate cancer. Acta Oncol 43: , D'Amico AV, Keshaviah A, Manola J, et al.: Clinical utility of the percentage of positive prostate biopsies in predicting prostate cancer-specific and overall survival after radiotherapy for patients with localized prostate cancer. Int J Radiat Oncol Biol Phys 53: , D'Amico AV, Whittington R, Malkowicz SB, et al.: Pretreatment nomogram for prostatespecific antigen recurrence after radical prostatectomy or external-beam radiation therapy for clinically localized prostate cancer. J Clin Oncol 17: , D'Amico AV, Whittington R, Malkowicz SB, et al.: Biochemical outcome after radical prostatectomy, external beam radiation therapy, or interstitial radiation therapy for clinically localized prostate cancer. JAMA 280: , Hua C, Lovelock DM, Mageras GS, et al.: Development of a semi-automatic alignment tool for accelerated localization of the prostate. Int J Radiat Oncol Biol Phys 55: , Kestin L, Goldstein N, Vicini F, et al.: Treatment of prostate cancer with radiotherapy: should the entire seminal vesicles be included in the clinical target volume? Int J Radiat Oncol Biol Phys 54: , Boehmer D, Maingon P, Poortmans P, et al.: Guidelines for primary radiotherapy of patients with prostate cancer. Radiother Oncol 79: , D'Amico AV, Whittington R, Kaplan I, et al.: Equivalent 5-year bned in select prostate cancer patients managed with surgery or radiation therapy despite exclusion of the seminal vesicles from the CTV. Int J Radiat Oncol Biol Phys 39: , 1997

12 13. Teh BS, Bastasch MD, Mai WY, et al.: Predictors of extracapsular extension and its radial distance in prostate cancer: implications for prostate IMRT, brachytherapy, and surgery. Cancer J 9: , Wheeler TM: Anatomic considerations in carcinoma of the prostate. Urol Clin North Am 16: , D'Amico AV, Renshaw AA, Cote K, et al.: Impact of the percentage of positive prostate cores on prostate cancer-specific mortality for patients with low or favorable intermediate-risk disease. J Clin Oncol 22: , Beard CJ, Chen MH, Cote K, et al.: Perineural invasion is associated with increased relapse after external beam radiotherapy for men with low-risk prostate cancer and may be a marker for occult, high-grade cancer. Int J Radiat Oncol Biol Phys 58:19-24, Sommers BD, Beard CJ, D'Amico AV, et al.: Predictors of patient preferences and treatment choices for localized prostate cancer. Cancer 113: , Khan MA, Partin AW, Mangold LA, et al.: Probability of biochemical recurrence by analysis of pathologic stage, Gleason score, and margin status for localized prostate cancer. Urology 62: , Makarov DV, Trock BJ, Humphreys EB, et al.: Updated nomogram to predict pathologic stage of prostate cancer given prostate-specific antigen level, clinical stage, and biopsy Gleason score (Partin tables) based on cases from 2000 to Urology 69: , Partin AW, Mangold LA, Lamm DM, et al.: Contemporary update of prostate cancer staging nomograms (Partin Tables) for the new millennium. Urology 58: , Kattan MW, Zelefsky MJ, Kupelian PA, et al.: Pretreatment nomogram that predicts 5-year probability of metastasis following three-dimensional conformal radiation therapy for localized prostate cancer. J Clin Oncol 21: , Roach M, III, Desilvio M, Valicenti R, et al.: Whole-pelvis, "mini-pelvis," or prostate-only external beam radiotherapy after neoadjuvant and concurrent hormonal therapy in patients treated in the Radiation Therapy Oncology Group 9413 trial. Int J Radiat Oncol Biol Phys 66: , Lawton CA, Desilvio M, Roach M, III, et al.: An update of the phase III trial comparing whole pelvic to prostate only radiotherapy and neoadjuvant to adjuvant total androgen suppression: updated analysis of RTOG 94-13, with emphasis on unexpected hormone/radiation interactions. Int J Radiat Oncol Biol Phys 69: , Asbell SO, Krall JM, Pilepich MV, et al.: Elective pelvic irradiation in stage A2, B carcinoma of the prostate: analysis of RTOG Int J Radiat Oncol Biol Phys 15: , 1988

13 25. Lawton CA, Michalski J, El-Naqa I, et al.: RTOG GU Radiation Oncology Specialists Reach Consensus on Pelvic Lymph Node Volumes for High-Risk Prostate Cancer. Int J Radiat Oncol Biol Phys, Hanks GE, Buzydlowski J, Sause WT, et al.: Ten-year outcomes for pathologic nodepositive patients treated in RTOG Int J Radiat Oncol Biol Phys 40: , Sands ME, Pollack A, Zagars GK: Influence of radiotherapy on node-positive prostate cancer treated with androgen ablation. Int J Radiat Oncol Biol Phys 31:13-19, Dearnaley DP, Sydes MR, Graham JD, et al.: Escalated-dose versus standard-dose conformal radiotherapy in prostate cancer: first results from the MRC RT01 randomised controlled trial. Lancet Oncol 8: , Peeters ST, Heemsbergen WD, Koper PC, et al.: Dose-response in radiotherapy for localized prostate cancer: results of the Dutch multicenter randomized phase III trial comparing 68 Gy of radiotherapy with 78 Gy. J Clin Oncol 24: , Pollack A, Zagars GK, Starkschall G, et al.: Prostate cancer radiation dose response: results of the M. D. Anderson phase III randomized trial. Int J Radiat Oncol Biol Phys 53: , Sathya JR, Davis IR, Julian JA, et al.: Randomized trial comparing iridium implant plus external-beam radiation therapy with external-beam radiation therapy alone in nodenegative locally advanced cancer of the prostate. J Clin Oncol 23: , Zietman AL, DeSilvio ML, Slater JD, et al.: Comparison of conventional-dose vs high-dose conformal radiation therapy in clinically localized adenocarcinoma of the prostate: a randomized controlled trial. JAMA 294: , Beckendorf V, Guerif S, Le PE, et al.: The GETUG 70 Gy vs. 80 Gy randomized trial for localized prostate cancer: feasibility and acute toxicity. Int J Radiat Oncol Biol Phys 60: , Hanks GE, Hanlon AL, Schultheiss TE, et al.: Dose escalation with 3D conformal treatment: five year outcomes, treatment optimization, and future directions. Int J Radiat Oncol Biol Phys 41: , Hanks GE, Hanlon AL, Epstein B, et al.: Dose response in prostate cancer with 8-12 years' follow-up. Int J Radiat Oncol Biol Phys 54: , Kuban DA, Tucker SL, Dong L, et al.: Long-term results of the M. D. Anderson randomized dose-escalation trial for prostate cancer. Int J Radiat Oncol Biol Phys 70:67-74, Michalski JM, Winter K, Purdy JA, et al.: Toxicity after three-dimensional radiotherapy for prostate cancer on RTOG 9406 dose Level V. Int J Radiat Oncol Biol Phys 62: , 2005

14 38. Zelefsky MJ, Fuks Z, Hunt M, et al.: High dose radiation delivered by intensity modulated conformal radiotherapy improves the outcome of localized prostate cancer. J Urol 166: , Nijkamp J, Pos FJ, Nuver TT, et al.: Adaptive radiotherapy for prostate cancer using kilovoltage cone-beam computed tomography: first clinical results. Int J Radiat Oncol Biol Phys 70:75-82, Lukka H, Hayter C, Julian JA, et al.: Randomized trial comparing two fractionation schedules for patients with localized prostate cancer. J Clin Oncol 23: , Macias V, Biete A: Hypofractionated radiotherapy for localised prostate cancer. Review of clinical trials. Clin Transl Oncol 11: , Pollack A, Walker G, Horwitz EM, et al.: Randomized trial of hypofractionated externalbeam radiotherapy for prostate cancer. J Clin Oncol 31: , Yeoh EE, Botten RJ, Butters J, et al.: Hypofractionated versus conventionally fractionated radiotherapy for prostate carcinoma: final results of phase III randomized trial. Int J Radiat Oncol Biol Phys 81: , Dearnaley DP, Khoo VS, Norman AR, et al.: Comparison of radiation side-effects of conformal and conventional radiotherapy in prostate cancer: a randomised trial. Lancet 353: , Morris DE, Emami B, Mauch PM, et al.: Evidence-based review of three-dimensional conformal radiotherapy for localized prostate cancer: an ASTRO outcomes initiative. Int J Radiat Oncol Biol Phys 62:3-19, Brundage M, Lukka H, Crook J, et al.: The use of conformal radiotherapy and the selection of radiation dose in T1 or T2 low or intermediate risk prostate cancer - a systematic review. Radiother Oncol 64: , Smitsmans MH, Pos FJ, de BJ, et al.: The influence of a dietary protocol on cone beam CTguided radiotherapy for prostate cancer patients. Int J Radiat Oncol Biol Phys 71: , Langen KM, Jones DT: Organ motion and its management. Int J Radiat Oncol Biol Phys 50: , Brooks JP, Albert PS, Wilder RB, et al.: Long-term salvage radiotherapy outcome after radical prostatectomy and relapse predictors. J Urol 174:2204-8, discussion, Trock BJ, Han M, Freedland SJ, et al.: Prostate cancer-specific survival following salvage radiotherapy vs observation in men with biochemical recurrence after radical prostatectomy. JAMA 299: , Michalski JM, Lawton C, El N, I, et al.: Development of RTOG Consensus Guidelines for the Definition of the Clinical Target Volume for Postoperative Conformal Radiation Therapy for Prostate Cancer. Int J Radiat Oncol Biol Phys, 2009

15 52. Poortmans P, Bossi A, Vandeputte K, et al.: Guidelines for target volume definition in postoperative radiotherapy for prostate cancer, on behalf of the EORTC Radiation Oncology Group. Radiother Oncol 84: , Wiltshire KL, Brock KK, Haider MA, et al.: Anatomic boundaries of the clinical target volume (prostate bed) after radical prostatectomy. Int J Radiat Oncol Biol Phys 69: , Bolla M, van PH, Collette L, et al.: Postoperative radiotherapy after radical prostatectomy: a randomised controlled trial (EORTC trial 22911). Lancet 366: , Thompson IM, Tangen CM, Paradelo J, et al.: Adjuvant radiotherapy for pathological T3N0M0 prostate cancer significantly reduces risk of metastases and improves survival: long-term followup of a randomized clinical trial. J Urol 181: , Wiegel T, Bottke D, Steiner U, et al.: Phase III postoperative adjuvant radiotherapy after radical prostatectomy compared with radical prostatectomy alone in pt3 prostate cancer with postoperative undetectable prostate-specific antigen: ARO 96-02/AUO AP 09/95. J Clin Oncol 27: , Bolla M, Van PH, Tombal B, et al.: Postoperative radiotherapy after radical prostatectomy for high-risk prostate cancer: long-term results of a randomised controlled trial (EORTC trial 22911). Lancet, Ganswindt U, Stenzl A, Bamberg M, et al.: Adjuvant radiotherapy for patients with locally advanced prostate cancer--a new standard? Eur Urol 54: , Munbodh R, Jackson A, Bauer J, et al.: Dosimetric and anatomic indicators of late rectal toxicity after high-dose intensity modulated radiation therapy for prostate cancer. Med Phys 35: , Shipley WU, Zietman AL, Hanks GE, et al.: Treatment related sequelae following external beam radiation for prostate cancer: a review with an update in patients with stages T1 and T2 tumor. J Urol 152: , Vijayakumar S, Awan A, Karrison T, et al.: Acute toxicity during external-beam radiotherapy for localized prostate cancer: comparison of different techniques. Int J Radiat Oncol Biol Phys 25: , Dearnaley DP, Khoo VS, Norman AR, et al.: Comparison of radiation side-effects of conformal and conventional radiotherapy in prostate cancer: a randomised trial. Lancet 353: , Bergstrom P, Lofroth PO, Widmark A: High-precision conformal radiotherapy (HPCRT) of prostate cancer--a new technique for exact positioning of the prostate at the time of treatment. Int J Radiat Oncol Biol Phys 42: , Fransson P, Bergstrom P, Lofroth PO, et al.: Prospective evaluation of urinary and intestinal side effects after BeamCath stereotactic dose-escalated radiotherapy of prostate cancer. Radiother Oncol 63: , 2002

16 65. Zelefsky MJ, Fuks Z, Happersett L, et al.: Clinical experience with intensity modulated radiation therapy (IMRT) in prostate cancer. Radiother Oncol 55: , Zelefsky MJ, Fuks Z, Hunt M, et al.: High-dose intensity modulated radiation therapy for prostate cancer: early toxicity and biochemical outcome in 772 patients. Int J Radiat Oncol Biol Phys 53: , Zelefsky MJ, Levin EJ, Hunt M, et al.: Incidence of late rectal and urinary toxicities after three-dimensional conformal radiotherapy and intensity-modulated radiotherapy for localized prostate cancer. Int J Radiat Oncol Biol Phys 70: , van HM, Bruce A, Kroes AP, et al.: Quantification of organ motion during conformal radiotherapy of the prostate by three dimensional image registration. Int J Radiat Oncol Biol Phys 33: , Nederveen AJ, van der Heide UA, Dehnad H, et al.: Measurements and clinical consequences of prostate motion during a radiotherapy fraction. Int J Radiat Oncol Biol Phys 53: , Herman MG, Pisansky TM, Kruse JJ, et al.: Technical aspects of daily online positioning of the prostate for three-dimensional conformal radiotherapy using an electronic portal imaging device. Int J Radiat Oncol Biol Phys 57: , Speight JL, Elkin EP, Pasta DJ, et al.: Longitudinal assessment of changes in sexual function and bother in patients treated with external beam radiotherapy or brachytherapy, with and without neoadjuvant androgen ablation: data from CaPSURE. Int J Radiat Oncol Biol Phys 60: , Burnett AL, Aus G, Canby-Hagino ED, et al.: Erectile function outcome reporting after clinically localized prostate cancer treatment. J Urol 178: , Robinson JW, Moritz S, Fung T: Meta-analysis of rates of erectile function after treatment of localized prostate carcinoma. Int J Radiat Oncol Biol Phys 54: , Cahlon O, Zelefsky MJ, Shippy A, et al.: Ultra-high dose (86.4 Gy) IMRT for localized prostate cancer: toxicity and biochemical outcomes. Int J Radiat Oncol Biol Phys 71: , van der Wielen GJ, Mulhall JP, Incrocci L: Erectile dysfunction after radiotherapy for prostate cancer and radiation dose to the penile structures: a critical review. Radiother Oncol 84: , van der Wielen GJ, van Putten WL, Incrocci L: Sexual function after three-dimensional conformal radiotherapy for prostate cancer: results from a dose-escalation trial. Int J Radiat Oncol Biol Phys 68: , Mangar SA, Sydes MR, Tucker HL, et al.: Evaluating the relationship between erectile dysfunction and dose received by the penile bulb: using data from a randomised controlled trial of conformal radiotherapy in prostate cancer (MRC RT01, ISRCTN ). Radiother Oncol 80: , 2006

17 78. Kuban DA, El-Mahdi AM, Schellhammer P: The significance of post-irradiation prostate biopsy with long-term follow-up. Int J Radiat Oncol Biol Phys 24: , Kuban DA, El-Mahdi AM, Schellhammer PF: Prognostic significance of post-irradiation prostate biopsies. Oncology (Williston Park) 7:29-38, Dugan TC, Shipley WU, Young RH, et al.: Biopsy after external beam radiation therapy for adenocarcinoma of the prostate: correlation with original histological grade and current prostate specific antigen levels. J Urol 146: , Prestidge BR, Kaplan I, Cox RS, et al.: The clinical significance of a positive postirradiation prostatic biopsy without metastases. Int J Radiat Oncol Biol Phys 24: , Prestidge BR, Kaplan I, Cox RS, et al.: Predictors of survival after a positive post-irradiation prostate biopsy. Int J Radiat Oncol Biol Phys 28:17-22, Cookson MS, Aus G, Burnett AL, et al.: Variation in the definition of biochemical recurrence in patients treated for localized prostate cancer: the American Urological Association Prostate Guidelines for Localized Prostate Cancer Update Panel report and recommendations for a standard in the reporting of surgical outcomes. J Urol 177: , Cox JD, Gallagher MJ, Hammond EH, et al.: Consensus statements on radiation therapy of prostate cancer: guidelines for prostate re-biopsy after radiation and for radiation therapy with rising prostate-specific antigen levels after radical prostatectomy. American Society for Therapeutic Radiology and Oncology Consensus Panel. J Clin Oncol 17:1155, Roach M, III, Hanks G, Thames H, Jr., et al.: Defining biochemical failure following radiotherapy with or without hormonal therapy in men with clinically localized prostate cancer: recommendations of the RTOG-ASTRO Phoenix Consensus Conference. Int J Radiat Oncol Biol Phys 65: , Cunningham IG: The management of radiation proctitis. Aust N Z J Surg 50: , Gilinsky NH, Burns DG, Barbezat GO, et al.: The natural history of radiation-induced proctosigmoiditis: an analysis of 88 patients. Q J Med 52:40-53, Henriksson R, Franzen L, Littbrand B: Does sucralfate reduce radiation-induced diarrhea? Acta Oncol 26:76-77, Kochhar R, Sharma SC, Gupta BB, et al.: Rectal sucralfate in radiation proctitis. Lancet 2:400, Kochhar R, Patel F, Dhar A, et al.: Radiation-induced proctosigmoiditis. Prospective, randomized, double-blind controlled trial of oral sulfasalazine plus rectal steroids versus rectal sucralfate. Dig Dis Sci 36: , 1991

18 91. Szepesi S, Jacobi V, Vecsei P, et al.: [Treatment of radiogenic colitis with a rectal foam containing cortisol. Clinical and pharmacologic data]. Strahlenther Onkol 166: , Sanguineti G, Franzone P, Marcenaro M, et al.: Sucralfate versus mesalazine versus hydrocortisone in the prevention of acute radiation proctitis during conformal radiotherapy for prostate carcinoma. A randomized study. Strahlenther Onkol 179: , Kneebone A, Mameghan H, Bolin T, et al.: Effect of oral sucralfate on late rectal injury associated with radiotherapy for prostate cancer: A double-blind, randomized trial. Int J Radiat Oncol Biol Phys 60: , O'Brien PC, Franklin CI, Dear KB, et al.: A phase III double-blind randomised study of rectal sucralfate suspension in the prevention of acute radiation proctitis. Radiother Oncol 45: , O'Brien PC, Franklin CI, Poulsen MG, et al.: Acute symptoms, not rectally administered sucralfate, predict for late radiation proctitis: longer term follow-up of a phase III trial--trans-tasman Radiation Oncology Group. Int J Radiat Oncol Biol Phys 54: , Martenson JA, Bollinger JW, Sloan JA, et al.: Sucralfate in the prevention of treatmentinduced diarrhea in patients receiving pelvic radiation therapy: A North Central Cancer Treatment Group phase III double-blind placebo-controlled trial. J Clin Oncol 18: , Baughan CA, Canney PA, Buchanan RB, et al.: A randomized trial to assess the efficacy of 5-aminosalicylic acid for the prevention of radiation enteritis. Clin Oncol (R Coll Radiol ) 5:19-24, Freund U, Scholmerich J, Siems H, et al.: [Unwanted side-effects in using mesalazine (5- aminosalicylic acid) during radiotherapy]. Strahlenther Onkol 163: , Kilic D, Egehan I, Ozenirler S, et al.: Double-blinded, randomized, placebo-controlled study to evaluate the effectiveness of sulphasalazine in preventing acute gastrointestinal complications due to radiotherapy. Radiother Oncol 57: , Kilic D, Ozenirler S, Egehan I, et al.: Sulfasalazine decreases acute gastrointestinal complications due to pelvic radiotherapy. Ann Pharmacother 35: , Martenson JA, Jr., Hyland G, Moertel CG, et al.: Olsalazine is contraindicated during pelvic radiation therapy: results of a double-blind, randomized clinical trial. Int J Radiat Oncol Biol Phys 35: , Mennie AT, Dalley VM, Dinneen LC, et al.: Treatment of radiation-induced gastrointestinal distress with acetylsalicylate. Lancet 2: , Resbeut M, Marteau P, Cowen D, et al.: A randomized double blind placebo controlled multicenter study of mesalazine for the prevention of acute radiation enteritis. Radiother Oncol 44:59-63, 1997

19 104. Martenson JA, Halyard MY, Sloan JA, et al.: Phase III, double-blind study of depot octreotide versus placebo in the prevention of acute diarrhea in patients receiving pelvic radiation therapy: results of North Central Cancer Treatment Group N00CA. J Clin Oncol 26: , Incrocci L, Koper PC, Hop WC, et al.: Sildenafil citrate (Viagra) and erectile dysfunction following external beam radiotherapy for prostate cancer: a randomized, doubleblind, placebo-controlled, cross-over study. Int J Radiat Oncol Biol Phys 51: , Incrocci L, Hop WC, Slob AK: Efficacy of sildenafil in an open-label study as a continuation of a double-blind study in the treatment of erectile dysfunction after radiotherapy for prostate cancer. Urology 62: , Montorsi F, Corbin J, Phillips S: Review of phosphodiesterases in the urogenital system: new directions for therapeutic intervention. J Sex Med 1: , Schover LR, Fouladi RT, Warneke CL, et al.: The use of treatments for erectile dysfunction among survivors of prostate carcinoma. Cancer 95: , Stephenson RA, Mori M, Hsieh YC, et al.: Treatment of erectile dysfunction following therapy for clinically localized prostate cancer: patient reported use and outcomes from the Surveillance, Epidemiology, and End Results Prostate Cancer Outcomes Study. J Urol 174: , 2005

Kurativt intenderet strålebehandling

Kurativt intenderet strålebehandling Kurativt intenderet strålebehandling Ekstern strålebehandling Indlednig Strålebehandling har i to randomiserede studier vist effekt ved lokaliseret/lokal avanceret cancer prostatae med PSA < 70 ng/ml (1,

Læs mere

DUCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF PROSTATACANCER 6.3. KURATIV INTENDERET STRÅLEBEHANDLING Forfattere: PM, HL og LB

DUCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF PROSTATACANCER 6.3. KURATIV INTENDERET STRÅLEBEHANDLING Forfattere: PM, HL og LB DUCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF PROSTATACANCER 6.3. KURATIV INTENDERET STRÅLEBEHANDLING Forfattere: PM, HL og LB Forfattere: PM, HL og LB Forfattere: PM, HL og LB 1. Primær

Læs mere

3. Radioterapi ved lokal avanceret prostatacancer: T3-(4) N0, M0

3. Radioterapi ved lokal avanceret prostatacancer: T3-(4) N0, M0 DUCG S NATIONALE RETNINGSLINJER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF PROSTATACANCER 6.3. KURATIV STRÅLEBEHANDLING Forfattere: PM, HL og LB Revideret: September 2016 Næste revision: 2017 1. Primær ekstern strålebehandling

Læs mere

NEOADJUVERENDE, CONCOMITTANT OG ADJUVERENDE ENDOKRINBEHANDLING

NEOADJUVERENDE, CONCOMITTANT OG ADJUVERENDE ENDOKRINBEHANDLING NEOADJUVERENDE, CONCOMITTANT OG ADJUVERENDE ENDOKRINBEHANDLING Radikal prostatektomi I forbindelse med radikal prostatektomi har 3 måneders endokrin behandling ført til volumenreduktion af prostata og

Læs mere

Proceduren kræver et tæt samarbejde mellem urologer, onkologer og radiofysikere.

Proceduren kræver et tæt samarbejde mellem urologer, onkologer og radiofysikere. BRACHYTERAPI (INTERN STRÅLEBEHANDLING) Høj- og lavdosishastighed brachyterapi Transperineal UL-vejledt brachyterapi (BT) anvendes internationalt i stigende omfang, og i USA udføres der mellem 30.000 og

Læs mere

DCCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF KOLOREKTAL CANCER

DCCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF KOLOREKTAL CANCER DCCG S NTIONLE RETNINGSLINIER FOR DIGNOSTIK OG BEHNDLING F KOLOREKTL CNCER Rekommandationer Patienter med resektabel rectumcancer bør tilbydes præoperativ kemostråleterapi o Hvis tumor er lokaliseret i

Læs mere

BETYDNINGEN AF FRIE RESEKTIONSRANDE VED BRYSTBEVARENDE OPERATIONER

BETYDNINGEN AF FRIE RESEKTIONSRANDE VED BRYSTBEVARENDE OPERATIONER BETYDNINGEN AF FRIE RESEKTIONSRANDE VED BRYSTBEVARENDE OPERATIONER Anne Bodilsen Verdenskort hvor marginern står?? - 21 studier (n: 48-3899) - 14,571 patienter European Journal of Cancer 46 (2010) 319-3232

Læs mere

ACTIVE SURVEILLANCE Overbehandling Active surveillance

ACTIVE SURVEILLANCE Overbehandling Active surveillance ACTIVE SURVEILLANCE Overbehandling Radikal behandling kan kurere tidlig prostatacancer men number needed to treat er højt. Til dato findes 2 randomiserede studier, der sammenligner observation med radikal

Læs mere

ASCO Brystkræft

ASCO Brystkræft ASCO 2016 - Brystkræft Abstract LBA1: A Randomized Trial (MA17R) of Extending Adjuvant Letrozole for 5 Years of Aromatase Inhibitor Therapy alone or Preceded by Tamoxifen in Postmenopausal Women with Early-stage

Læs mere

HÅNDTERING AF PSA RECIDIV EFTER RADIKAL PROSTATEKTOMI (RP)

HÅNDTERING AF PSA RECIDIV EFTER RADIKAL PROSTATEKTOMI (RP) HÅNDTERING AF PSA RECIDIV EFTER RADIKAL PROSTATEKTOMI (RP) Efter radikal prostatektomi (RP) vil PSA værdierne i serum hurtigt falde til umålelige værdier, oftest inden for 3 uger (1). Målbart PSA er entydigt

Læs mere

6.1.3 Kurativ strålebehandling for prostatakræft

6.1.3 Kurativ strålebehandling for prostatakræft KLINISKE RETNINGSLINJER KRÆFT 6.1.3 Kurativ strålebehandling for prostatakræft Version 1.0 GODKENDT Faglig godkendelse 14. december 2018 () Administrativ godkendelse 3. juli 2019 (Sekretariatet for Kliniske

Læs mere

Juni 2006 / 6. Numre. Skrevet af Morten Høyer. Onkologisk behandling af prostatakræft

Juni 2006 / 6. Numre. Skrevet af Morten Høyer. Onkologisk behandling af prostatakræft Numre numre Juni 2006 / 6 Skrevet af Morten Høyer Onkologisk behandling af prostatakræft Forbedret stråleteknik har medført, at flere patienter med prostatakræft kan have gavn af strålebehandling med enten

Læs mere

Udvikling de sidste 30 år

Udvikling de sidste 30 år Acta Oncologica Symposium 22.-23. maj 2008 DBCG 30 års jubilæum Strålebehandling ved cancer mammae Udvikling de sidste 30 år Marie Overgaard Department of Oncology, Aarhus University Hospital, Denmark

Læs mere

Nyrecancer & kryoablation

Nyrecancer & kryoablation Nyrecancer & kryoablation - den tiltagende T1a udfordring Tommy Kjærgaard Nielsen, 1.reservelæge, ph.d. stud. Urinvejskirurgisk afdeling Aarhus Universitetshospital, Skejby Patienten 72 årig kvinde, henvist

Læs mere

Radikal prostatektomi i DK Status 2013

Radikal prostatektomi i DK Status 2013 Radikal prostatektomi i DK Status 2013 Henrik Jakobsen Overlæge Urologisk Afdeling Herlev Hospital Metode Enquete udsendt via primo september 2013 til alle opererende urologiske afdelinger i DK Afdelinger

Læs mere

HÅNDTERING AF PSA RECIDIV EFTER RADIKAL PROSTATEKTOMI (RP)

HÅNDTERING AF PSA RECIDIV EFTER RADIKAL PROSTATEKTOMI (RP) HÅNDTERING AF PSA RECIDIV EFTER RADIKAL PROSTATEKTOMI (RP) Efter radikal prostatektomi (RP) vil PSA værdierne i serum hurtigt falde til umålelige værdier, ofte inden for 3 uger (1). Målbart PSA er entydigt

Læs mere

Stråleinduceret diarré. Symptombehandling

Stråleinduceret diarré. Symptombehandling Stråleinduceret diarré Symptombehandling December 2012 Stråleinduceret diarré Ætiologi Over 70% af patienter, som modtager bestråling af pelvis, oplever en eller anden grad af diarré 1, 2. Patofysiologien

Læs mere

Ovennævnte gælder også for vurdering af patienter efter kemostrålebehandling

Ovennævnte gælder også for vurdering af patienter efter kemostrålebehandling Rekommandationer Patienter, radikalt opereret for rectumcancer Stadium III: o Høje tumorer 10-15 cm fra anus: Kan behandles ligesom colon cancer med 6 måneders kombinationsbehandling med 5-FU præparat

Læs mere

Screening for tarmkræft: FOBT og sigmoideoskopi

Screening for tarmkræft: FOBT og sigmoideoskopi : FOBT og sigmoideoskopi John Brodersen MD, GP, PhD, Lektor Forskningsenheden og Afdeling for Almen Praksis, Københavns Universitet john.brodersen@sund.ku.dk Formålet med præsentation At fremlægge bedst

Læs mere

PROPEL A+B. Pelvin lymfeknudebestråling med samtidigt boost til prostata for prostatakræftpatienter i høj-risikogruppe: Et fase I/II studium

PROPEL A+B. Pelvin lymfeknudebestråling med samtidigt boost til prostata for prostatakræftpatienter i høj-risikogruppe: Et fase I/II studium Daproca PROPEL A+B Pelvin lymfeknudebestråling med samtidigt boost til prostata for prostatakræftpatienter i høj-risikogruppe: CIRRO IP080210 version 4 070211 Sagsnr.: 20100203 Videnskabsetisk Komite Protokolorganisation

Læs mere

Onkologisk behandling af prostatakræft

Onkologisk behandling af prostatakræft Morten Høyer STRÅLEBEHANDLING 673 Onkologisk behandling af prostatakræft Forbedret stråleteknik har medført, at flere patienter med prostatakræft kan have gavn af strålebehandling med enten kurativt eller

Læs mere

Predictors of chemotherapy induced toxicity in 421 patients with metastatic castration resistant prostate cancer results from a single institution

Predictors of chemotherapy induced toxicity in 421 patients with metastatic castration resistant prostate cancer results from a single institution Predictors of chemotherapy induced toxicity in 421 patients with metastatic castration resistant prostate cancer results from a single institution Per Kongsted 1, Inge Marie Svane 1, Henriette Lindberg

Læs mere

Eksperimentelle undersøgelser. Svend Juul Forår 2003

Eksperimentelle undersøgelser. Svend Juul Forår 2003 Eksperimentelle undersøgelser Svend Juul Forår 2003 1 Observationelle studier: $ Studier af forekomst (incidens, prævalens) $ Studier af sammenhænge eller kontraster "i naturen" Eksperiment, forsøg: $

Læs mere

Hvor mange har egentlig kræft?

Hvor mange har egentlig kræft? Hvor mange har egentlig kræft? John Brodersen Professor, speciallæge i almen medicin, ph.d. Center for Forskning & Uddannelse i Almen Medicin, IFSV, KU Forskningsenheden for Almen Praksis, Region Sjælland

Læs mere

Avanceret billeddiagnostik af metastaserende prostatacancer

Avanceret billeddiagnostik af metastaserende prostatacancer Avanceret billeddiagnostik af metastaserende prostatacancer Mads Hvid Poulsen MD ph.d. Urologisk Afdeling, Odense Universitets Hospital Forskningsenheden for Urologi Klinisk Institut, Syddansk universitet

Læs mere

RADIKAL PROSTATEKTOMI

RADIKAL PROSTATEKTOMI RADIKAL PROSTATEKTOMI Indledning Radikal prostatektomi udføres i dag på flere danske urologiske afdelinger (i 2011 aktuelt på 5 hovedcentre, heraf et center med satellit-funktion). Siden en langsom start

Læs mere

PSA & CRC screening Siffer og skjebne. Beslutninger under usikkerhet

PSA & CRC screening Siffer og skjebne. Beslutninger under usikkerhet PSA & CRC screening Siffer og skjebne. Beslutninger under usikkerhet John Brodersen, MD, GP, PhD, lektor Forskningsenheden og Afdeling for Almen Medicin IFSV, Københavns Universitet PSA & CRC screening

Læs mere

Hvordan går det danske patienter med testis cancer?

Hvordan går det danske patienter med testis cancer? Hvordan går det danske patienter med testis cancer? Landsdækkende database for patienter med germinalcelle tumorer (GCC) Databasen dækker patienter behandlet i perioden 1984-2007 Mere end 230 variable

Læs mere

Bestråling af de parasternale lymfeknuder. Lise B J Thorsen, MD, PhD Afdeling for Eksperimentel Klinisk Onkologi Aarhus Universitetshospital

Bestråling af de parasternale lymfeknuder. Lise B J Thorsen, MD, PhD Afdeling for Eksperimentel Klinisk Onkologi Aarhus Universitetshospital Bestråling af de parasternale lymfeknuder Lise B J Thorsen, MD, PhD Afdeling for Eksperimentel Klinisk Onkologi Aarhus Universitetshospital Brystcancer Hyppigste kræftsygdom blandt kvinder i den vestlige

Læs mere

Hjernemetastaser. Behandlingsvejledning

Hjernemetastaser. Behandlingsvejledning Hjernemetastaser Behandlingsvejledning Marts 2010 Hjernemetastaser Forekomst Hjernemetastaser optræder hos 20-30 % af patienterne med systemisk cancer og er den hyppigst forekommende intrakraniale tumor.

Læs mere

Med oplæg fra KREVI/DSI og Sundhedsstyrelsens Enhed for Sundhedsøkonomi blev metode, proces og resultater i de to rapporter præsenteret.

Med oplæg fra KREVI/DSI og Sundhedsstyrelsens Enhed for Sundhedsøkonomi blev metode, proces og resultater i de to rapporter præsenteret. SAMMENFATNING AF MØDE I TASK FORCE VEDR. STRÅLEBEHANDLING DEN 20. JUNI 2007 1. Orientering om Økonomiaftalens indhold I økonomiaftalen, indgået mellem regeringen og Danske Regioner, indgår et afsnit om

Læs mere

RADICALS Radioterapi og androgen deprivation i kombination efter prostatektomi.

RADICALS Radioterapi og androgen deprivation i kombination efter prostatektomi. RADICALS Radioterapi og androgen deprivation i kombination efter prostatektomi. Et randomiseret klinisk fase III forsøg ved prostatakræft Original titel: Radiotherapy and Androgen Deprivation in Combination

Læs mere

Brachyterapi som behandling ved lokaliseret prostatakræft

Brachyterapi som behandling ved lokaliseret prostatakræft Af overlæge Nis Nørgaard, Urologisk afdeling, Herlev Hospital. Brachyterapi kaldes også for indre strålebehandling og tilbydes kun til patienter, hvor kræften er lokaliseret til selve prostata og altså

Læs mere

FAKTA OM OG REHABILITERING VED

FAKTA OM OG REHABILITERING VED FAKTA OM OG REHABILITERING VED DIAGNOSESPECIFIK FORLØBSBESKRIVELSE Udarbejdet af Karen Trier og Jette Vibe-Petersen Sundhedscenter for Kræftramte, februar 2010 Rehabiliteringsenheden (Københavns Kommune)

Læs mere

Hoved-hals kræft Post-ASCO Junior speaker Vaka Sævarsdóttir, RH Senior speaker overlæge Jeppe Friborg, RH

Hoved-hals kræft Post-ASCO Junior speaker Vaka Sævarsdóttir, RH Senior speaker overlæge Jeppe Friborg, RH Hoved-hals kræft Post-ASCO 2017 Junior speaker Vaka Sævarsdóttir, RH Senior speaker overlæge Jeppe Friborg, RH Oversigt Cisplatin ugentligt vs. hver 3. uge 6006 og 6007 Escalate vs. de-escalate 6015 og

Læs mere

DUCGdata Årsrapporter 2011+2012 - fra et kompetencecenter perspektiv

DUCGdata Årsrapporter 2011+2012 - fra et kompetencecenter perspektiv DUCGdata Årsrapporter 2011+2012 - fra et kompetencecenter perspektiv Mette Nørgaard, Klininisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Email: mn@dce.au.dk DUCGdata DUCGdata DaProCa data DaRenCa

Læs mere

Revideret: November 2014

Revideret: November 2014 DUCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF PROSTATACANCER 8A. ACTIVE SURVEILLANCE Forfattere: Frederik B. Thomsen og Klaus Brasso Revideret: November 2014 Næste revision: November

Læs mere

Prostatakræft. Noget nyt? PROPA Landsmøde Odense Klaus Brasso, overlæge, Urologisk afd. D og Copenhagen Prostate Cancer Center, Rigshospitalet

Prostatakræft. Noget nyt? PROPA Landsmøde Odense Klaus Brasso, overlæge, Urologisk afd. D og Copenhagen Prostate Cancer Center, Rigshospitalet Prostatakræft Noget nyt? PROPA Landsmøde Odense 2017 Klaus Brasso, overlæge, Urologisk afd. D og Copenhagen Prostate Cancer Center, Rigshospitalet Prostatakræft en sygdom, 2 problemer Prostatakræft epidemi

Læs mere

MALIGNT MELANOM. Kathrine Synne Weile Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital

MALIGNT MELANOM. Kathrine Synne Weile Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital MALIGNT MELANOM Kathrine Synne Weile Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital OUTLINE IMMUNTERAPI PD1-inhibitorer i kombination med eller vs. CTLA4-inhibitorer. Follow-up på store studier med mono-

Læs mere

Eksperimentelle undersøgelser

Eksperimentelle undersøgelser Observerende undersøgelser: Studier af forekomst (incidens, prævalens). Studier af sammenhænge eller kontraster i naturen. Eksperimentelle undersøgelser Svend Juul Eksperiment, forsøg: Studiet af reaktionen

Læs mere

Registreringsskema Den Uro-onkologiske Fællesdatabase

Registreringsskema Den Uro-onkologiske Fællesdatabase Peniscancerdatabasen Registreringsskema Den Uro-onkologiske Fællesdatabase Patientoverblik CPR-nr. Navn: Diagnose Dato for biopsitagning: dd-mm-åååå Er patienten set på højt specialiseret center? 1: Ja

Læs mere

Registreringsskema foreløbig registrering Den Uro-onkologiske Fællesdatabase. Diagnose. Peniscancerdatabasen. Patientoverblik. CPR-nr.

Registreringsskema foreløbig registrering Den Uro-onkologiske Fællesdatabase. Diagnose. Peniscancerdatabasen. Patientoverblik. CPR-nr. Peniscancerdatabasen Registreringsskema foreløbig registrering Den Uro-onkologiske Fællesdatabase Patientoverblik CPR-nr. Navn: Diagnose Dato for biopsitagning: dd-mm-åååå Er patienten set på højt specialiseret

Læs mere

Professor Ian Kunkler University of Edinburgh SIOG conference, Lisbon, 2014

Professor Ian Kunkler University of Edinburgh SIOG conference, Lisbon, 2014 Professor Ian Kunkler University of Edinburgh SIOG conference, Lisbon, 2014 MEMBERS OF SIOG RADIOTHERAPY TASK FORCE (Ann Oncol 16 th July 2014 Ian Kunkler Scotland Riccardo Audisio England Yazid Belkacemi

Læs mere

Radikal prostatektomi & nye endokrine behandlinger

Radikal prostatektomi & nye endokrine behandlinger Radikal prostatektomi & nye endokrine behandlinger Urologisk Forum 25/10/2012 Rigshospitalet - en del af Københavns Universitetshospital PCa kontinuum PIN Lokal avanceret N+ CRPC Lokaliseret Biokemisk

Læs mere

ÆLDRE OG KRÆFT. Introduktion. Trine Lembrecht Jørgensen Læge, ph.d., post. doc. University of Southern Denmark. Odense University Hospital

ÆLDRE OG KRÆFT. Introduktion. Trine Lembrecht Jørgensen Læge, ph.d., post. doc. University of Southern Denmark. Odense University Hospital ÆLDRE OG KRÆFT Introduktion Trine Lembrecht Jørgensen Læge, ph.d., post. doc University of Southern Denmark Odense University Hospital HISTORISK UDVIKLING AF ÆLDRE OG KRÆFT National Cancer Institute and

Læs mere

Manuel behandling for patienter med hofteartrose

Manuel behandling for patienter med hofteartrose Manuel behandling for patienter med hofteartrose Muskel- og ledsygdomme er den vigtigste årsag til funktionsbegrænsning i Danmark En dansker mister i gennemsnit 7 år med god livskvalitet pga muskel- og

Læs mere

Behandlingsvejledning for Endokrin behandling af Cancer Prostatae

Behandlingsvejledning for Endokrin behandling af Cancer Prostatae Behandlingsvejledning for Endokrin behandling af Cancer Prostatae Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er et rådgivende udvalg, som udarbejder udkast til behandlingsvejledning

Læs mere

Status -virker rehabilitering efter kræft

Status -virker rehabilitering efter kræft Status -virker rehabilitering efter kræft Christoffer Johansen Afdeling for Psykosocial Kræftforskning, Institut for Epidemiologisk Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse Rehabiliterings feltet har mange

Læs mere

Selective Estrogen Receptor Modulatorer er farmaka, der kan binde sig til østrogen

Selective Estrogen Receptor Modulatorer er farmaka, der kan binde sig til østrogen SERMs v/bente L Langdahl Selective Estrogen Receptor Modulatorer er farmaka, der kan binde sig til østrogen receptor og/eller. Det er forskellen i affinitet for de to typer østrogen receptorer, der giver

Læs mere

Kontrol af kræftpatienter Evidens og dansk praksis. Mikael Rørth Onkologisk Klinik Rigshospitalet

Kontrol af kræftpatienter Evidens og dansk praksis. Mikael Rørth Onkologisk Klinik Rigshospitalet Kontrol af kræftpatienter Evidens og dansk praksis Mikael Rørth Onkologisk Klinik Rigshospitalet Kontrol efter kræftbehandling Vi ved temmelig lidt og det vi ved, ved vi ikke med særlig stor sikkerhed

Læs mere

Møde med Almen Praksis. Ulla Geertsen, Lars Lund, Henrik Jahn

Møde med Almen Praksis. Ulla Geertsen, Lars Lund, Henrik Jahn Møde med Almen Praksis Ulla Geertsen, Lars Lund, Henrik Jahn 14.09.2015 Nyheder i urologien 1. Revideret pakkeforløb for kræft i blære - nyre - nyrebækken og urinleder 2. Nye regler for hæmaturiudredning

Læs mere

Prostatacancer kort update nye tiltag

Prostatacancer kort update nye tiltag Prostatacancer kort update nye tiltag Udredning og behandling AUH - Horsens /Morten Heebøll Andersen Forløbet (fra jer til os) mcrpc-nyt MR/MR-fusion Prima-studiet epidemiologi Incidens: 4500/år fordoblet

Læs mere

Danish Breast Cancer Cooperative Group. Rigshospitalet DBCG. Betydning af systemisk behandling. Maj-Britt Jensen. 16 th ACTA ONCOLOGICA SYMPOSIUM

Danish Breast Cancer Cooperative Group. Rigshospitalet DBCG. Betydning af systemisk behandling. Maj-Britt Jensen. 16 th ACTA ONCOLOGICA SYMPOSIUM DBCG Betydning af systemisk behandling Maj-Britt Jensen 16 th ACTA ONCOLOGICA SYMPOSIUM Long time ago Acta Oncologica, 2008; 47: 633-638 Extended radical mastectomy versus simple mastectomy followed by

Læs mere

Resultater og erfaringer fra DCCG Danish Colorectal Cancer Group

Resultater og erfaringer fra DCCG Danish Colorectal Cancer Group DMCG.dk Repræsentantskabsmøde 4. marts 2015 DMCG.dk Benchmarking Consortium Resultater og erfaringer fra DCCG Danish Colorectal Cancer Group Lene H. Iversen Professor, overlæge, dr.med., PhD Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Onkologisk behandling af lokaliseret og lokalavanceret esophagus og gastroesophageal cancer

Onkologisk behandling af lokaliseret og lokalavanceret esophagus og gastroesophageal cancer Onkologisk behandling af lokaliseret og lokalavanceret esophagus og gastroesophageal cancer Marianne Nordsmark overlæge, phd, lektor Onkologisk afdeling Aarhus Universitetshospital Historically, this has

Læs mere

Den kliniske vejledning er tilgængelig på hjemmesiden: www.periopsygepleje.dk

Den kliniske vejledning er tilgængelig på hjemmesiden: www.periopsygepleje.dk Titel Procedurespecifik klinisk vejledning i forbindelse med radikal prostatektomi. EPS Patientkategori Udarbejdelse og tilgængelighed Seksualitet 01.09.2011 Patienter der indstilles til operation: radikal

Læs mere

BEHANDLING AF INVASIVE

BEHANDLING AF INVASIVE BEHANDLING AF INVASIVE BLÆRETUMORER Pernille Skjold Kingo, 1.reservelæge, PhD Aarhus Universitets Hospital Urinvejskirurgisk afdeling Kvinder Alder BLÆREKRÆFT EPIDEMIOLOGI/INCIDENS 9. hyppigste kræftform

Læs mere

Lær mere om prostatacancer

Lær mere om prostatacancer Lær mere om prostatacancer Denne brochure indeholder information om prostatacancer rettet mod patienter, familiemedlemmer eller venner og personer, som er interesserede i at lære mere om sygdommen. Det

Læs mere

PROPEL A+B. Pelvin lymfeknudebestråling med samtidigt boost til prostata for prostatakræftpatienter i høj-risikogruppe: Et fase I/II studium

PROPEL A+B. Pelvin lymfeknudebestråling med samtidigt boost til prostata for prostatakræftpatienter i høj-risikogruppe: Et fase I/II studium Daproca PROPEL A+B Pelvin lymfeknudebestråling med samtidigt boost til prostata for prostatakræftpatienter i høj-risikogruppe: Et fase I/II studium CIRRO IP080210 Sagsnr.: XX Videnskabsetisk Komite Protokolorganisation

Læs mere

BLÆREKRÆFT OG RYGERELATEREDE KOMORBIDITETER

BLÆREKRÆFT OG RYGERELATEREDE KOMORBIDITETER BLÆREKRÆFT OG RYGERELATEREDE KOMORBIDITETER Alder på diagnosetidpunkt Kvinder BLÆREKRÆFT - INCIDENS 9. hyppigste kræftform på verdensplan Mænd(2/3) 1600 nye tilfælde/år 25 % MIBC BLÆREKRÆFT - STADIEINDDELING

Læs mere

Det er afgørende, at patienternes individuelle behov søges imødekommet efter faglig vurdering og beslutning

Det er afgørende, at patienternes individuelle behov søges imødekommet efter faglig vurdering og beslutning DUCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF PROSTATACANCER 7. OPFØLGNING Forfattere: MB & MM Revideret: oktober 2015 Næste revision: oktober 2016 REKOMMANDATIONER, Opfølgning individuel

Læs mere

CT doser og risiko for kræft ved gentagende CT undersøgelser

CT doser og risiko for kræft ved gentagende CT undersøgelser CT doser og risiko for kræft ved gentagende CT undersøgelser Jolanta Hansen, Ph.d. Hospitalsfysiker Afdeling for Medicinsk Fysik Århus Universitetshospital, Danmark e-mail: jolahans@rm.dk At analysere

Læs mere

Nedtrapning af aksilkirurgi

Nedtrapning af aksilkirurgi Nedtrapning af aksilkirurgi Overlæge, lektor, DMSc, PhD Tove Filtenborg Tvedskov Brystkirurgisk afdeling Herlev og RH Tove Filtenborg Tvedskov 1 Halsteds mastektomi Tove Filtenborg Tvedskov 2 Aksilrømning

Læs mere

Geriatrisk selskab Ældre med hypertension og diabetes. Kent Lodberg Christensen Hjertemedicinsk afdeling B Århus Univ Hosp, Aarhus Sgh THG

Geriatrisk selskab Ældre med hypertension og diabetes. Kent Lodberg Christensen Hjertemedicinsk afdeling B Århus Univ Hosp, Aarhus Sgh THG Geriatrisk selskab Ældre med hypertension og diabetes Kent Lodberg Christensen Hjertemedicinsk afdeling B Århus Univ Hosp, Aarhus Sgh THG Metaanalyse af 39 studier med aktiv beh vs. placebo Død 10 %* CV-død

Læs mere

Danish Breast Cancer Cooperative Group. Rigshospitalet DBCG. Udlevering af data & væv. Henning Mouridsen. 16 th ACTA ONCOLOGICA SYMPOSIUM

Danish Breast Cancer Cooperative Group. Rigshospitalet DBCG. Udlevering af data & væv. Henning Mouridsen. 16 th ACTA ONCOLOGICA SYMPOSIUM DBCG Udlevering af data & væv Henning Mouridsen 16 th ACTA ONCOLOGICA SYMPOSIUM ACTA ONCOLOGICA, 2018 VOL. 57, NO. 1, 154 56 Provision of data from the clinical database and of biological material from

Læs mere

Radikal prostatektomi. Andrologi og rehabilitering ved behandlingsmorbiditet

Radikal prostatektomi. Andrologi og rehabilitering ved behandlingsmorbiditet Radikal prostatektomi Andrologi og rehabilitering ved behandlingsmorbiditet Mikkel Fode, Urologisk afdeling, Herlev Hospital, Københavns Universitet Urologisk Forum, 27. oktober 2012 Prostatacancer og

Læs mere

Komorbiditet og kræftoverlevelse: En litteraturgennemgang

Komorbiditet og kræftoverlevelse: En litteraturgennemgang Komorbiditet og kræftoverlevelse: En litteraturgennemgang Mette Søgaard, Klinisk Epidemiologisk Afdeling Aarhus Universitetshospital Danmark E-mail: mette.soegaard@ki.au.dk 65+ årige runder 1 million i

Læs mere

Resultater fra et landsdækkende randomiseret kontrolleret rygeinterventions-trial: X:IT

Resultater fra et landsdækkende randomiseret kontrolleret rygeinterventions-trial: X:IT Resultater fra et landsdækkende randomiseret kontrolleret rygeinterventions-trial: X:IT Pernille Due Workshop: Forskning i effekt af folkesundhedsindsatser Den Nordiske Folkesundhedskonference 2017 Centret

Læs mere

Komorbiditet og hoved-hals cancer

Komorbiditet og hoved-hals cancer Kræft og komorbidtet alle skal have del i de gode resultater Komorbiditet og hoved-hals cancer Charlotte Rotbøl Bøje Afdelingen for Eksperimentel Klinisk Onkologi Århus Universitetshospital Hoved-hals

Læs mere

Spytkirtelskånende konform strålebehandling af patienter med lateral hoved-hals cancer

Spytkirtelskånende konform strålebehandling af patienter med lateral hoved-hals cancer Ver 3.0 15. december 2001 DAHANCA 12 Spytkirtelskånende konform strålebehandling af patienter med lateral hoved-hals cancer Retningslinier fra Den Danske Hoved-halscancer Studiegruppe DAHANCA Indhold:

Læs mere

Rehabilitation in Prostate Cancer Care

Rehabilitation in Prostate Cancer Care Rehabilitation in Prostate Cancer Care Karin Brochstedt Dieperink Sygeplejerske, Ph.d Centerleder FSUIS 23. September 2014 1 Program Prostatakræft og behandlingens konsekvenser Kan rehabilitering gøre

Læs mere

Reviews 1997 1998 1999 2002 2002 2003 2008;

Reviews 1997 1998 1999 2002 2002 2003 2008; Reviews Rinck GC, van den Bos GA, Kleijnen J et al. Methodologic issues in effectiveness research on palliative cancer care: a systematic review. J Clin Oncol 1997; 15: 1697-1707. Smeenk FW, van Haastregt

Læs mere

Forskningsmøde Urinvejskirurgisk Forskningsenhed 18.04.16

Forskningsmøde Urinvejskirurgisk Forskningsenhed 18.04.16 Forskningsmøde Urinvejskirurgisk Forskningsenhed 18.04.16 Agenda Velkomst og orientering ved LL/MAM Publikationer siden sidst Status på igangværende projekter PhD-studerende Forskningsårsstuderende Øvrige

Læs mere

15 Behandling af brystkræft hos kvinder på 75 år eller ældre og/eller kvinder uanset alder med høj komorbiditet

15 Behandling af brystkræft hos kvinder på 75 år eller ældre og/eller kvinder uanset alder med høj komorbiditet 15 Behandling af brystkræft hos kvinder på 75 år eller ældre og/eller kvinder uanset alder med høj komorbiditet 15.1 Resumé af DBCG s anbefalinger Formål At sikre, at behandling af brystkræft sker under

Læs mere

Hjernetumordagen, 23. april 2013

Hjernetumordagen, 23. april 2013 Hjernetumordagen, 23. april 2013 Hans Skovgaard Poulsen, Overlæge, dr.med Finsencenter, København www.radiationbiology.dk Behandlingsmål Forlænge liv Forbedre livskvalitet Gliomer Primær Behandling Lav-grads

Læs mere

Danske erfaringer med hjemme-niv

Danske erfaringer med hjemme-niv Danske erfaringer med hjemme-niv Gentofte Hospital Torgny Wilcke Lungemedicinsk afdeling Y Gentofte Hospital Ingen interesse konflikter i forhold til aktuelle emne Princip i Non Invasiv Ventilation To

Læs mere

Lægedag Syd 2011. Biomarkører ved brystkræft -fra primær tumor til metastase

Lægedag Syd 2011. Biomarkører ved brystkræft -fra primær tumor til metastase Lægedag Syd 2011 Biomarkører ved brystkræft -fra primær tumor til metastase Jeanette Dupont Jensen MD Onkologisk Afdeling, Odense Universitets Hospital Forskningsenheden for Onkologi, Klinisk Institut,

Læs mere

Behandling og opfølgning af patienter med metastase fra melanom til lymfeknuder

Behandling og opfølgning af patienter med metastase fra melanom til lymfeknuder Behandling og opfølgning af patienter med metastase fra melanom til lymfeknuder Lisbet Rosenkrantz Hölmich, Lars Bjørn Stolle, Annette Hougaard Chakera Ansvarlig: Lisbet Rosenkrantz Hölmich. Standardbehandlingen

Læs mere

Medicinske komplikationer efter hofte- og knæalloplastik (THA and KA) med fokus på trombosekomplikationer. Alma B. Pedersen

Medicinske komplikationer efter hofte- og knæalloplastik (THA and KA) med fokus på trombosekomplikationer. Alma B. Pedersen Medicinske komplikationer efter hofte- og knæalloplastik (THA and KA) med fokus på trombosekomplikationer Alma B. Pedersen Outline Introduction to epidemiology of THA and KA Epidemiology of medical complications:

Læs mere

Fase III studie om hypofraktioneret stråleterapi til patienter med prostatacancer i intermediær risikogruppe Hypo-RT-PC

Fase III studie om hypofraktioneret stråleterapi til patienter med prostatacancer i intermediær risikogruppe Hypo-RT-PC Fase III studie om hypofraktioneret stråleterapi til patienter med prostatacancer i intermediær risikogruppe Hypo-RT-PC Version 4.0 (engelsk version10. jan 2009; dansk oversættelse 20. oktober 2009) Studiekoordinatorer

Læs mere

Traumatologisk forskning

Traumatologisk forskning Traumatologisk forskning Anders Troelsen A-kursus, Traumatologi, Odense, September 2013 Hvorfor forskning? Hvilken behandlingsstrategi er bedst? Hvilket resultat kan forventes? Hvilke komplikationer er

Læs mere

T3 Tumor vokser uden for prostatas begrænsning T3a Ekstrakapsulær tumorvækst T3b Tumor indvækst i vesicula(e) seminalis

T3 Tumor vokser uden for prostatas begrænsning T3a Ekstrakapsulær tumorvækst T3b Tumor indvækst i vesicula(e) seminalis STADIE-INDDELING Prostatacancer stadieinddeles i henhold til den 7 udgave af Union Internationale Contre le Cancer (UICC) Tumour Node Metastasis (TNM) klassifikation fra 2009(1). I den nye klassifikation

Læs mere

Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI).

Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI). Kort klinisk retningslinje vedr.: Hofteartroskopi for patienter over 40 år med femoroacetabular impingement (FAI). Udarbejdet af SAKS (Dansk Selskab for Artroskopisk Kirurgi og Sportstraumatologi) Forfattere:

Læs mere

Senfølger efter kræftbehandling. Mikael Rørth Onkologisk Klinik Rigshospitalet

Senfølger efter kræftbehandling. Mikael Rørth Onkologisk Klinik Rigshospitalet Senfølger efter kræftbehandling Mikael Rørth Onkologisk Klinik Rigshospitalet Mål for kræftbehandling Bedre overlevelse, sygdomsfrihed Mindske symptomer Bedre livskvalitet Mange behandlinger ikke gode

Læs mere

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER

CENTER FOR KLINISKE RETNINGSLINJER BILAG 6 Bilag 6 Resumé Titel: Klinisk retningslinje om farmakologisk behandling af patienter i tidlig og sen palliativ fase med Cancer Relateret Fatigue (CRF). Arbejdsgruppe Marianne Spile, klinisk sygeplejespecialist,

Læs mere

Børneortopædi CP-hoften på 20 minutter

Børneortopædi CP-hoften på 20 minutter Børneortopædi CP-hoften på 20 minutter Christian Wong Overlæge Børnesektionen Ortopædkirurgisk afdeling 333 Hvidovre Hospital cwon0002@regionk.dk Soeren.boedtker@regionh.dk Disposition ved CP hofte fordrag

Læs mere

Eksperimenter. Kim Overvad Afdeling for Epidemiologi Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Marts 2011

Eksperimenter. Kim Overvad Afdeling for Epidemiologi Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Marts 2011 Eksperimenter Kim Overvad Afdeling for Epidemiologi Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Marts 2011 Epidemiologiske studier Observerende studier beskrivende (populationer) regional variation migrations

Læs mere

Nationale kliniske retningslinjer Ernæringsterapi til underernærede patienter med KOL

Nationale kliniske retningslinjer Ernæringsterapi til underernærede patienter med KOL Nationale kliniske retningslinjer Ernæringsterapi til underernærede patienter med KOL Ulrik Winning Iepsen, Læge, PhD studerende, RH 7641. Slides: Britta Tendal, PhD, Sundhedsstyrelsen 1 GRADE (Grading

Læs mere

Beslutning om den individuelle opfølgning træffes i fællesskab mellem patient og den ansvarlige instans

Beslutning om den individuelle opfølgning træffes i fællesskab mellem patient og den ansvarlige instans DUCG S NATIONALE RETNINGSLINIER FOR DIAGNOSTIK OG BEHANDLING AF PROSTATACANCER 7. OPFØLGNING Forfattere: MB & MM Revideret: September 2017 Næste revision: September 2018 REKOMMANDATIONER - Individuel og

Læs mere

Diagnostik og behandling af prostatakræft

Diagnostik og behandling af prostatakræft Diagnostik og behandling af prostatakræft Af Peter Iversen, professor, overlæge og Martin Andreas Røder, reservelægeurologisk afdeling D, Rigshospitalet Modifi ceret af redaktionen Som i mange vestlige

Læs mere

MARKØRER Prostata specifikt antigen PSA

MARKØRER Prostata specifikt antigen PSA MARKØRER Prostata specifikt antigen (PSA) er i dag den eneste rutinemæssigt anvendte serologiske markør til diagnostik, screening og stadieinddeling, derudover er PSA i mange sammenhænge en af de mest

Læs mere

HVORDAN BØR VI HÅNDTERE SENFØLGER EFTER ENDETARMSKRÆFT. Søren Laurberg Professor of Surgery Aarhus University Hospital Denmark

HVORDAN BØR VI HÅNDTERE SENFØLGER EFTER ENDETARMSKRÆFT. Søren Laurberg Professor of Surgery Aarhus University Hospital Denmark HVORDAN BØR VI HÅNDTERE SENFØLGER EFTER ENDETARMSKRÆFT Søren Laurberg Professor of Surgery Aarhus University Hospital Denmark DET ER BLEVET UFATTELIGT MEGET BEDRE 1943: 300 RC surgery at 121 hospitals

Læs mere

Effekt på overlevelsen efter implementering af et CT-baseret opfølgningsprogram for lungecancer. Niels-Chr. G. Hansen

Effekt på overlevelsen efter implementering af et CT-baseret opfølgningsprogram for lungecancer. Niels-Chr. G. Hansen Effekt på overlevelsen efter implementering af et CT-baseret opfølgningsprogram for lungecancer Niels-Chr. G. Hansen Årligt antal nye tilfælde af lungekræft i Danmark 5000 4000 Antal 3000 2000 1000 0 1940

Læs mere

Fokus på faglig kvalitet og udvikling af evidens

Fokus på faglig kvalitet og udvikling af evidens Fokus på faglig kvalitet og udvikling af evidens Lene H. Iversen Professor, overlæge, dr.med., PhD Aarhus Universitetshospital Formand for Danish Colorectal Cancer Group (DCCG) 9. marts 2016 DMCG.dk Kræftens

Læs mere

Hvilken evidens har vi? - hvad praktiserer vi? Vertebro/Kyfoplastik. Mikkel Andersen

Hvilken evidens har vi? - hvad praktiserer vi? Vertebro/Kyfoplastik. Mikkel Andersen Hvilken evidens har vi? - hvad praktiserer vi? Vertebro/Kyfoplastik Mikkel Andersen 1 Definition: Vertebroplastik: Deramond & Galibert 1984 Terapeutisk procedure hvor der injiceres knoglecement i vertebrale

Læs mere

Danish Breast Cancer Cooperative Group. Rigshospitalet DBCG. Adjuverende endokrin terapi. Ann Knoop. 16 th ACTA ONCOLOGICA SYMPOSIUM

Danish Breast Cancer Cooperative Group. Rigshospitalet DBCG. Adjuverende endokrin terapi. Ann Knoop. 16 th ACTA ONCOLOGICA SYMPOSIUM DBCG Adjuverende endokrin terapi Ann Knoop 16 th ACTA ONCOLOGICA SYMPOSIUM Endokrin behandling i DBCG Program Præ Menopause status 77 0 0 Post 82 0 TAM 1 år 89 0 TAM 1-5 år 99 og 01 TAM 5 år TAM 5 år 04

Læs mere

Den kirurgiske behandling af nyrecancer. Erik Højkjær Larsen DaRenCa

Den kirurgiske behandling af nyrecancer. Erik Højkjær Larsen DaRenCa Den kirurgiske behandling af nyrecancer Erik Højkjær Larsen DaRenCa 63% 56% 42% 33% 80 65 60 50 RCC call for action Br J Cancer 2009; 101, s110-s114 Hvad har svenskerne så gjort anderledes? Mere aktiv

Læs mere

Håndtering af multisygdom i almen praksis

Håndtering af multisygdom i almen praksis 30/09/2017 1 19. møde i Dansk Forum for Sundhedstjenesteforskning Mandag 25. september 2017 Håndtering af multisygdom i almen praksis Marius Brostrøm Kousgaard Forskningsenheden for Almen Praksis i København

Læs mere

Aktiv overvågning er en metode til at føre kontrol med prostatakræft hos mænd, som ikke har symptomer af deres sygdom.

Aktiv overvågning er en metode til at føre kontrol med prostatakræft hos mænd, som ikke har symptomer af deres sygdom. Aktiv overvågning? Hvad er forskellen på watchful waiting og aktiv overvågning? Begge metoder er beregnet på at undgå unødvendig behandling af prostatakræft. I begge tilfælde bliver du overvåget. Der er

Læs mere

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC.

applies equally to HRT and tibolone this should be made clear by replacing HRT with HRT or tibolone in the tibolone SmPC. Annex I English wording to be implemented SmPC The texts of the 3 rd revision of the Core SPC for HRT products, as published on the CMD(h) website, should be included in the SmPC. Where a statement in

Læs mere