Museet Ribes Vikinger Læringstilbud

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Museet Ribes Vikinger Læringstilbud"

Transkript

1 Museet Ribes Vikinger Læringstilbud

2 Museet Ribes Vikinger Oplev Ribes spændende historie fra år 700 til år Rundvisning Tilpasses den enkelte gruppe Museet Ribes Vikinger er placeret på netop det sted, hvor Nordens første by blev til i starten af 700-tallet. Det fortæller guiden meget mere om, imens I bevæger jer igennem basisudstillingens første del, der handler om vikingetidens Ribe. Hør om alle de arkæologiske fund, mærk udvalgte genstande i følekasserne og stig ombord på et vikingeskib i den første store oplevelseshal. Herefter bevæger I jer ind i den næste oplevelseshal og middelalderens Ribe, hvor I får historien om hverdagslivet i middelalderen, med alt hvad det indebar af religion, byggeteknik, sundhed og husholdning. I oplever byens rige historie med alle sanser. I kan også prøve kræfter med Museet Ribes Vikingers nye interaktive spil Det første togt. Er du en rigtig viking?. Spillet, der er udviklet af Nationalmuseet, kombinerer leg og læring og fortæller om vikingernes liv og bedrifter. Varighed: 1 time Pris: 650 kr.

3 Kom og Køb Aktivitetsrundvisning og undervisningsmateriale Børnehaver og klasse I Vikingetiden fungerede Vadehavet som en slags motorvej til Ribe. Handlende fra mange lande kom til byen ad vandvejen. Det ved vi fra arkæologiske fund. På markedspladsen mødtes købere og sælgere fra mange lande, kulturer og trosretninger. Børnene får en forståelse af handelen ved Vadehavet i Vikingetidens Ribe. Download materiale til brug hjemme i klassen på Nationalpark Vadehavets undervisningsportal under Opgaver og Menneskets liv før. Aktivitetens varighed: 1 time Pris: 650 kr.

4 De Kristne Vikinger Rundvisning i særudstilling Tilpasses den enkelte gruppe 12. april januar 2016 Få historien om Danmarks første kristne vikinger med en rundvisning i den nye særudstilling. Et helt århundrede inden Harald Blåtand kristnede danerne, levede der både kristne og hedenske vikinger i Ribe. Det viser helt nye udgravningsresultater og forskning. Guiden fortæller om de to meget forskellige trosverdener; den oldnordiske tro og kristendommen. Samtidig oplever I de fantastiske fund fra udgravningerne ved Ribe Domkirke og lærer om, hvordan de to kulturer har påvirket hinanden i årene inden den officielle kristning af Danerne. Download undervisningsinspiration fra Museet Ribes Vikingers hjemmeside til brug hjemme i klassen. Varighed: 1 time Pris: 650 kr.

5 Arkæologiske Detektiver Aktivitet på museet klasse Hvad fortæller vores affald om os og hvad vi laver? Kan man ud fra vores affald se, hvordan vi lever? Vi byder eleverne indenfor i arkæologernes verden, hvor menneskers affald fortæller forunderlige historier og kan give os vigtig information om, hvordan fortidens mennesker har levet i Ribe. Efter et oplæg om sammenhængen mellem affald og arkæologi bliver eleverne delt op i små grupper, som hver får en kasse med affald. Grupperne skal da hver især diskutere, hvad de finder i kasserne, og hvad affaldet afslører om menneskene bag. Aktivitetens varighed: 1 time Pris: 650 kr.

6 Skriv Afladsbreve Aktivitet på museet klasse Når pengene i kisten klinger/straks sjælen af Skærsilden springer. Lad eleverne få et indblik i og forståelse for, hvad afladstanken var, og kirken som magtorgan. Iført munkekutte prøver eleverne kræfter med at skrive med pen og blæk, og måske er der nogen, der opnår aflad. Læs mere om afladsbreve på Museet Ribes Vikingers hjemmeside. Aktivitetens varighed: 1 time Pris: 650 kr.

7 Dagmar og Valdemar Aktivitetsudstilling og undervisningsmateriale klasse Det tværfaglige undervisningsmateriale og den store aktivitetsudstilling på museet lader eleverne opleve og afprøve på egen krop, hvordan det var at leve i middelalderen. Eleverne kan udfordre hinanden til en ridderturnering, klæde sig ud, prøve en ringbrynje eller tage en tjans i middelalderkøkkenet. Materialet er delt op i et før-, under- og efter forløb med konkret materiale og forslag til opgaver og aktiviteter, I kan lave hjemme på skolen. Materialet downloades fra Museet Ribes Vikingers hjemmeside.

8 Ribe Byvandring Tilpasses den enkelte gruppe Kom på en spændende byvandring i Ribe med en passioneret og erfaren guide. Vi tilpasser gerne turens tema efter jeres interesser og ønsker. Guiden kan f.eks. fortælle om middelalderens Ribe med en vandring igennem den gamle by, hvor der bliver fortalt om byens udvikling, klostre og kirker. Varighed: 1 time/ 1½ time inkl. Ribe Domkirke (ekskl. entré til Borgertårnet og Ribe Domkirke Museum: voksen 20 kr., barn 10 kr.) Pris: 650 kr. / 825 kr. Vikingwalk Byvandring Tilpasses den enkelte gruppe Oplev vikingernes liv og død i Ribe, præcis hvor det foregik. Hør om de første kristne vikinger i Danmark og få gravgaverne fra en hedensk grav i hænderne. Hvem var vikingerne? Købmænd, slavehandlere, asatroende og kristne. Guiden fortæller, hvorfor Ribe var så vigtig i Vikingetiden og deler den nyeste viden om vikingernes liv. Varighed: 1½ time Pris: 825 kr.

9 Ghostwalk Byvandring Tilpasses den enkelte gruppe Hør om Ribes dramatiske begivenheder, kongemord og heksebrænding på en stemningsfuld tur rundt i Ribe. I undrer jer måske over hvorfra Hovedengen har sit navn? På denne tur får I mulighed for at grave jer ned i den uhyggelige og mærkværdige del af Ribes historie, og hvem ved, måske kommer der et spøgelse forbi. Ghostwalk foregår om aftenen (typisk omkring kl. 21) for at opnå den rette stemning. Varighed: 1 time Pris: 650 kr.

10 Skoletjenesten på Quedens Gaard i Ribe Hør mere om de to tilbud og book hos Museet Ribes Vikinger. (Tilbuddene er gratis for skoler i Esbjerg Kommune ved booking igennem skoletjenesten på Kramboden, kram og kridtpiber - Handel i Ribes renæssance klasse Med dette tilbud tager vi jer tilbage til tallets Ribe, hvor byen var en stor handelsby. Quedens Gaard, dengang Ebbe Mogensens købmandsgård, danner rammen om tilbuddet. Den gamle købmandsgård, der ligger tæt på havnen, var omdrejningspunkt for stor handel i renæssancen. Aktivitetens varighed: 2 timer Pris: kr. I skole omkring år 1900 Fra 3. klasse I 2014 har vi haft 200 år med ret og pligt til uddannelse. I 1814 underskrev Kong Frederik den 6. nemlig en række skolelove, der gav syv års undervisningspligt for alle børn i Danmark. Dette tilbud tager jer med tilbage til Ribe omkring år 1900, hvor vi i skolestuen på Quedens Gaard får et indblik i, hvordan det var at gå i skole på den tid hvor disciplin, salmevers og udenadslære prægede skemaet. Aktivitetens varighed: 2 time Pris: kr.

11 Ribe Domkirke og Ribe Domkirke Museum Rundvisning og undervisningsmateriale (5.) klasse Danmarks ældste domkirke, Ribe Domkirke, blev færdigbygget i 1200-tallet og har siden da haft stor betydning for Ribe by. Hør den erfarne guide fortælle om domkirkens mange facetter og dens fascinerende historie. Fuldend turen ved at gå 44 trin op ad trappen til Borgertårnet og besøg Ribe Domkirke Museum, der fortæller om domkirkens bygningshistorie samt tiden før, under og efter Reformationen i Guiden følger gerne med op i museet, men ikke hele vejen op i Borgertårnet. Der er udarbejdet undervisningsmateriale til et før- under- og efterforløb. Desuden kan vi tilbyde det lille hæfte På Kryds og Tværs i Domkirken, som indeholder korte tekster og små opgaver der løses, mens man går rundt i Domkirken, hvilket ikke kræver nogen forberedelse hjemmefra. Undervisningsmateriale og På Kryds og Tværs i Domkirken downloades fra Varighed: 1 time Pris: 650 kr. (ekskl. entré til Borgertårnet og Ribe Domkirke Museum: voksen 20 kr., barn 10 kr.)

12 Planlægning Vi sammensætter gerne et besøg, der passer til netop jeres undervisningsforløb og behov. Find al den nødvendige information på Ribes Vikingers hjemmeside eller kontakt museet for at høre mere. I løbet af 2014 kommer der gratis wi-fi på Ribes Vikinger. Mad og drikke Ved et besøg på Ribes Vikinger kan medbragte madpakker nydes i skolestuen. Bestil plads i forvejen. Drikkevarer kan købes ved forhåndsbestilling eller fra automat. Museumsbutikken Gå på opdagelse i den store museumsbutik, hvor der med garanti er noget for alle. Quedens Gaard Ribe Domkirke Museet Ribes Vikinger Tog og bus Børn under 18 år gratis adgang til Ribes Vikinger Museet Ribes Vikinger Odins Plads 1, 6760 Ribe Booking: tlf.: (man-ons kl. 8-12) eller mail

Det Sker SYDVESTJYSKE MUSEER. Det antikvariske Selskab i Ribe Esbjerg og Omegns Museumsforening

Det Sker SYDVESTJYSKE MUSEER. Det antikvariske Selskab i Ribe Esbjerg og Omegns Museumsforening Det Sker SYDVESTJYSKE MUSEER NR. 1 2015 Det antikvariske Selskab i Ribe Esbjerg og Omegns Museumsforening Indhold 3 Forord: Kultur og Kulturforum 4 Udstillinger og aktiviteter 8 Foredrag fra Historisk

Læs mere

Kulturtilbud for skoler i Helsingør 2014-15

Kulturtilbud for skoler i Helsingør 2014-15 Kulturtilbud for skoler i Helsingør 2014-15 Kære lærer, SFO og klubfolk Helsingør Kommune er en af de kommuner i Danmark, der har flest både små og store kulturinstitutioner. Tilsammen byder de skoleklasser

Læs mere

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3

Dig og Demokratiet. ét emne to museer. Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum. Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Dig og Demokratiet ét emne to museer Et tilbud til alle sprogskoler besøg Arbejdermuseet og Københavns Bymuseum Målgruppe: danskuddannelse 1-3 Tilbud til alle sprogskoler Københavns Bymuseum og Arbejdermuseet

Læs mere

Lejrskole hos Danhostel I Haderslev

Lejrskole hos Danhostel I Haderslev Lejrskole hos Danhostel I Haderslev Vælger Du at tage Din klasse med på lejrskole hos Danhostel I Haderslev har Du en række af muligheder for at sammensætte turen således at den passer netop til Jeres

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver Center for Undervisningsmidler, Esbjerg Lærervejledning Brug af arkæologi-kassen og opgaver Lærervejledningens indhold: Fælles Mål Om materialet Fakta om arkæologi og oldtiden 4 forskellige opgaver: Opgave

Læs mere

skal mit barn lære Historie?

skal mit barn lære Historie? Velkommen til samarbejde Hvordan kan vores børn lære mere i skolen? Hvorfor skal mit barn lære Historie? Tekst af Birgit Knudsen aktive forældre hjemmearbejde Dansk Matematik Engelsk Naturfag Praktisk-musiske

Læs mere

resultaterne og sammenholde dem med hinanden.

resultaterne og sammenholde dem med hinanden. ! "#$%!& ' ( ( ' Hvordan har du fattet interesse for at undervise dine kollegaer i dansk som 2. sprog? Det er meget tilfældighedernes spil. Det startede med, at Lise Thorn bad mig om at tage på et kursus,

Læs mere

KULTUR TJENESTE KØGE AKTIVITETER TIL DAGTILBUD INDSKOLING MELLEMTRIN OG UDSKOLING SKOLEÅRET 2015-16

KULTUR TJENESTE KØGE AKTIVITETER TIL DAGTILBUD INDSKOLING MELLEMTRIN OG UDSKOLING SKOLEÅRET 2015-16 KULTUR TJENESTE KØGE AKTIVITETER TIL DAGTILBUD OG SKOLEÅRET 2015-16 KULTURTJENESTE Kære lærer og pædagog i Køge Kommune Kataloget KULTURTJENESTE KØGE indeholder en let tilgængelig oversigt over det manfoldige

Læs mere

5 veje til et godt liv

5 veje til et godt liv 5 veje til et godt liv Styrk dit netværk... Lær noget nyt... Lev dit liv aktivt... Vær til stede i nuet... Giv af dig selv... 5 VEJE TIL ET GODT LIV Styr yrk dit netv tvær ærk Lær noge get nyt Lev dit

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL VERDEN PÅ MÆRKERNE FOR 2. OG 3. KLASSE

LÆRERVEJLEDNING TIL VERDEN PÅ MÆRKERNE FOR 2. OG 3. KLASSE LÆRERVEJLEDNING TIL VERDEN PÅ MÆRKERNE FOR 2. OG 3. KLASSE Der er flere elementer i Verden på Mærkerne. Tilsammen udgør de et varieret undervisningsforløb af mindst en uges varighed. Formålet med Verden

Læs mere

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN Kurser Foredrag Debat WWW.KURSERKBH.DK Pjecen er udgivet af Aftenskolernes Samråd i København. Se mere på www.kurserkbh.dk Layout og tryk: Eks-Skolens Trykkeri ApS Tak til Københavns

Læs mere

Kunstkatapult. Manual for lærer, museumsunderviser og kunstner

Kunstkatapult. Manual for lærer, museumsunderviser og kunstner Kunstkatapult Manual for lærer, museumsunderviser og kunstner Indhold Hvad er Kunstkatapult? Et anderledes undervisningsforløb En udveksling mellem fag og institutioner Hvad er Kunstkatapult også? Fordybelse

Læs mere

Følg ræven i naturen. -en lærervejledning

Følg ræven i naturen. -en lærervejledning Følg ræven i naturen -en lærervejledning Maj 2006 Forord Vi skal sikre et varieret og bæredygtigt naturgrundlag det skylder vi os selv og vores efterkommere. Vi skal beskytte den biologiske mangfoldighed

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

Teater Rollespil Kirkebesøg Åben skole Dramaværksted Faglig fordybelse Understøttende undervisning

Teater Rollespil Kirkebesøg Åben skole Dramaværksted Faglig fordybelse Understøttende undervisning Teater Rollespil Kirkebesøg Åben skole Dramaværksted Faglig fordybelse Understøttende undervisning Oplev og udforsk Sct. Catharinæ Kirke Klassetrin: Alle klasser Fag: Kristendomskundskab Musik Historie

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad du vil efter skolen:

Læs mere

SKOLETJENESTENS UNDERVISNINGSTILBUD. Undervisningstilbud til elever i folkeskoler, gymnasier og HF-klasser

SKOLETJENESTENS UNDERVISNINGSTILBUD. Undervisningstilbud til elever i folkeskoler, gymnasier og HF-klasser SKOLETJENESTENS UNDERVISNINGSTILBUD Undervisningstilbud til elever i folkeskoler, gymnasier og HF-klasser Vilde oplevelser og action for krop og hjerne BLIV KLOGERE Brug naturen i undervisningen Et besøg

Læs mere

Sundhedspolitik for Sønderrisklubben.

Sundhedspolitik for Sønderrisklubben. Esbjerg d. 15. november 2011 Sundhedspolitik for Sønderrisklubben. Klubbens sundhedspolitik er udarbejdet på baggrund af: Esbjerg kommunes Sundhedspolitik. Politik for sundhedsfremme. Esbjerg kommunes

Læs mere

Spotlightdans fra projekt Lysleg

Spotlightdans fra projekt Lysleg Spotlightdans fra projekt Lysleg Der er to måder at være kreativ på. Man kan synge og danse, eller man kan skabe omgivelser, hvor sangere og dansere blomstrer. Warren G. Bennis Tusind tak til BUPL for

Læs mere

Først til mølle Stensby Møllebæk Stier

Først til mølle Stensby Møllebæk Stier Først til mølle Stensby Møllebæk Stier 1 Indholdsfortegnelse Introduktion - Først til mølle 3 Første del - Møllerens historie 3 Anden del - Orienteringsløb i Mallings Kløft 3 Tredje del - Repetitionsspil

Læs mere

Movements of Love. - Kierkegaard, kærlighed og krop

Movements of Love. - Kierkegaard, kærlighed og krop Movements of Love - Kierkegaard, kærlighed og krop Evaluering af undervisningsprojekt 1. december 2013 31. juli 2014 Hanne Hjetting Nielsen, projektmedarbejder Bevægelsesworkshop (Hold fra UCC Sydhavn).

Læs mere

Samarbejde skaber læring

Samarbejde skaber læring Side 1 af 71 University College Lillebælt Pædagoguddannelse 16. januar 2015 Vejleder: Lars Kjær Larsen Heidi Pedersen Joan Stoof Jensen Bachelorprojekt 7. semester Denne opgave indeholder 88.502 anslag

Læs mere

SÆSON 14/15 SKOLEKATALOG

SÆSON 14/15 SKOLEKATALOG SÆSON 14/15 SKOLEKATALOG KÆRE SKOLE Vi byder jer her hjerteligt velkommen til en ny teatersæson. Vi glæder os meget til at dele mange gode oplevelser med jer i sæsonen. Mange tror, at fantasi er en flugt

Læs mere

INDHOLD. Undervisningsmateriale er skrevet af

INDHOLD. Undervisningsmateriale er skrevet af UNDERVISNINGSMATERIALE 2. DEL ODENSE TEATER 2014/2015 INDHOLD 1. INDLEDNING................................................................... 4 2. OM ELEFANTMANDEN... 5 3. HVOR LANGT VIL VI GÅ? - INSTRUKTØR

Læs mere

Lærervejledning til Alkoholproblemer i familien

Lærervejledning til Alkoholproblemer i familien Lærervejledning til Alkoholproblemer i familien Hvordan er emnet relevant i skoleundervisningen? Unge fra familier med alkoholproblemer er på mange måder en glemt og nedprioriteret gruppe. TUBA, Terapi

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere