DET GODE LIV. Sundhedstilbud i Vallensbæk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DET GODE LIV. Sundhedstilbud i Vallensbæk 2015-2016"

Transkript

1 DET GODE LIV Sundhedstilbud i Vallensbæk

2

3 DET GODE LIV Sundhedstilbud i Vallensbæk I Vallensbæk Kommune ser vi sundhed som en ressource i hverdagen, der kan være med til at højne livskvaliteten og dermed det gode liv hos Vallensbæks borgere. Et sundt liv starter hos borgeren selv, i borgerens dagligdag og nærmiljø, og det er vores opgave som kommune at skabe rammerne for et sundt liv og støtte borgernes sundhed. Den enkelte borger kan selv gøre meget for at være sund, men kommune og foreninger kan bidrage til at gøre det lettere for borgeren at komme i gang og holde de gode vaner. Vi skal sikre os optimale forhold til at understøtte dette. I Vallensbæk Kommune arbejder vi med tidlig forebyggelse og sundhedsfremme, så borgerne bliver motiverede så tidligt i deres liv som muligt for et sundere liv og herved forebygger sygdom og dårlig trivsel. For at skabe de bedste betingelser for det gode liv, har vi relevante tilbud både til børn, unge, voksne og ældre, som du alle kan finde i denne pjece. Vi håber, at du finder et tilbud, som du kan bruge. Gode hilsner fra Center for Sundhed og Forebyggelse Vallensbæk Kommune

4

5 INDHOLD 03 MOTION 07 KOST 08 OVERVÆGT 09 RYGESTOP 10 ALKOHOL 11 STOFFER 12 KRONISK SYGDOM - Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) - Type 2-diabetes - Hjertekarsygdom - Kræft - Nyopstået rygproblematik - Demens 15 FAMILIERÅDGIVNING 16 SUNDHEDSPLEJE 18 TANDPLEJE 19 SOCIALT

6 MOTION GANG I VALLENSBÆK Gang i Vallensbæk er et gå-fællesskab, hvor du sammen med andre kan gå dig i bedre form. Du kan deltage på tre forskellige niveauer, så du kommer til at gå med andre på samme niveau og komme i bedre form i et tempo, som passer dig bedst. Vi går om aftenen. GÅTURE FOR GANGBESVÆREDE Der er også et tilbud til dig, som finder det udfordrende at gå. Måske bruger du rollator, har KOL eller ønsker blot at gå sammen med andre i et stille og roligt tempo. Vi går tur om dagen. Efter turen er der kaffe og socialt samvær. Hjemmeside: Klik på bjælken Kost og motion. Tlf:

7 MOTION LØB I VALLENSBÆK Løb i Vallensbæk er et tilbud om 30 ugers social, sjov og seriøs løbetræning. Du kan vælge imellem 6 forskellige niveauer, så du kan være med, uanset om du er nybegynder eller øvet. Hjemmeside: Tlf: SENIORGYMNASTIK Seniorgymnastik er for dig, der er fyldt 60 år, er efterlønsmodtager eller pensionist, og som har lyst til motion og hyggeligt samvær med andre. Seniorgymnastikken foregår under kyndig ledelse af en uddannet instruktør. Hvert hold varer ca. 45 minutter. Hjemmeside: og skriv Seniorgymnastik i søgefeltet. Tlf:

8 MOTION UNGE MOTIONSVENNER Unge motionsvenner instruerer ældre, som har lyst til et anderledes motionstilbud med forskellige bevægelsesøvelser og sjove lege. Motionen foregår enten i grupper eller individuelt i dit hjem. De unge motionsvenner går i klasse og er blevet uddannet af en fysioterapeut. Hjemmeside: Klik på bjælken Kost og motion. Tlf: LEG I ÅBEN HAL Leg i Åben hal er et sjovt tilbud for børn op til 10 år. En instruktør fra VI39 Gymnastik fylder hallen op med redskaber og sætter gang i legene. Hjemmeside: Klik på bjælken Kost og motion Tlf:

9 MOTION SELVTRÆNING I SUNDHEDSHUS NORDMARKEN I Sundhedshus Nordmarken er der fitnessmaskiner og redskaber, hvor du kan træne, hvis du er visiteret til selvtræning af kommunens sundhedspersonale, træningsterapeuter i Ishøj eller egen læge. For at kunne selvtræne skal du enten have en kronisk sygdom, deltage eller have deltaget i undervisning i et forløbsprogram eller være kontanthjælpsmodtager med et BMI over 30. Du skal kunne forstå, huske og følge et træningsprogram. Hjemmeside: Klik på bjælken: Sundhedshus Nordmarken Tlf: GENOPTRÆNING Vallensbæk Kommune tilbyder i samarbejde med Ishøj Kommune genoptræning for dig med nedsat fysisk funktionsevne. Du kan ansøge om træning ved at udfylde et ansøgningsskema (se hjemmesiden). Du kan blive tilbudt fysioterapi og/eller ergoterapi afhængig af dine behov og ønsker. Terapeuterne vil lave et program tilpasset dig. Hjemmeside: Klik på bjælken Kost og motion Træningscenteret, Ishøj Boulevard 2, 2635 Ishøj Hjemmeside: :

10 KOST KOSTVEJLEDNING Du kan få gratis kostvejledning ved kommunens autoriserede kliniske diætist, hvis du har enten type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, KOL, hjertekarsygdom, kræft, konstateret utilsigtet vægttab eller er gravid og overvægtig. Hjemmeside: Klik på bjælken Kost og motion Tlf: FARS KØKKENSKOLE På Fars køkkenskole viser en kok og en assistent, hvordan mænd (også for onkler, fætre og mandlige bedsteforældre) og deres børn med nemme tricks kan lave sundere mad. Først hygger vi os med at lave mad for derefter at spise den sammen. Fars køkkenskole strækker sig over 6 gange. Pris: 300 kr. for 1 voksen børn og mad. Tilmeld jer på Hjemmeside: Facebook: https://www.facebook.com/farskoekkenskole Tlf.:

11 OVERVÆGT KICK-START - FOR BØRN I KLASSE Kick Start er et sundhedstilbud til børn, der vejer for meget. Tilbuddet strækker sig over 6 måneder og giver børnene mulighed for at komme i gang med en sundere hverdag med fokus på kost og motion. Tilbuddet er hele familiens projekt. Det er derfor vigtigt, at forældrene deltager i de aktiviteter, de bliver inviteret med til. Hjemmeside: Klik på bjælken Kost og motion Tlf: FEEL THE POWER - FOR UNGE I KLASSE Feel the power er et sundhedstilbud til unge, der vejer for meget. Tilbuddet strækker sig over 6 måneder og giver de unge mulighed for at komme i gang med en sundere hverdag med fokus på kost og motion. Klik på bjælken Kost og motion Tlf:

12 RYGESTOP RYGESTOPVEJLEDNING Du kan få hjælp til rygestop ved at deltage i et gruppekursus. Kommunens rygestopvejleder giver dig råd og redskaber, der skal hjælpe dig med at kvitte røgen og vedligeholde dit rygestop. Du kan også få individuel vejledning ved at kontakte STOPLINIEN. Ring til tlf.: eller SMS rygestop til 1231 så bliver du ringet op. Hjemmeside: Klik på bjælken Rygestop Tlf:

13 ALKOHOL ALKOHOL - RÅDGIVNING OG BEHANDLING Der er forskellige muligheder for hjælp, hvis du har behov for at trappe ud af et stort forbrug af alkohol eller ønsker råd og vejledning. Pårørende kan også henvende sig. Ishøj Borgerservice tillbyder behandling og rådgivning til borgere med et overforbrug af alkohol. Ring på tlf.: og bed om at tale med en misbrugskonsulent eller skriv en til: Se mere på Lænkeambulatoriet Glostrup tilbyder rådgivning og behandling ved et overforbrug af alkohol. Ring på tlf.: eller dk. Se mere på Landsforeningen Lænken Du kan indgå i et netværk med andre og frivillige, der selv har haft alkoholproblemer inde på livet, enten som drikkende eller pårørende. Sundhedshus Nordmarken og Rønnebækhus: Har du eller en pårørende udfordringer med alkohol, kan du få en anonym snak med alkoholrådgiver Connie Mørck i: Rønnebækhus, Vallensbæk Stationstorv 6 - hver torsdag kl fra den 27. august - eller i Sundhedshus Nordmarken på Tværbækvej 1 - hver tirsdag kl Mød op personligt, ring på tlf.: ; mob/skype: eller til Hjemmeside: Klik på bjælken Alkohol Tlf:

14 STOFFER STOFFER - RÅDGIVNING OG BEHANDLING Har du behov for hjælp til at trappe ud af et stofmisbrug, kan du kontakte Ishøj Borgerservice på tlf.: Bed om at tale med en misbrugskonsulent. Du kan også skrive en til: Pårørende kan også henvende sig. Hjemmeside: Klik på bjælken Stoffer. Tlf:

15 KRONISK SYGDOM KOL (KRONISK OBSTRUKTIV LUNGESYGDOM) Har du fået konstateret KOL med en lungefunktion på under 80%, kan du deltage i KOL-skolen. Her får du viden om sygdommen og hjælp til at komme i gang med motion. Forløbet indeholder undervisning om KOL, vejledning og træning og afholdes af en sygeplejerske, en fysioterapeut og en klinisk diætist. Du kan også få et rygestopforløb. TYPE 2-DIABETES Har du fået konstateret type 2-diabetes, kan du deltage i Diabetesskolen. Her får du viden om sygdommen og hjælp til at ændre kost- og motionsvaner. Forløbet indeholder vejledning og træning og afholdes af en sygeplejerske, en fysioterapeut og en klinisk diætist. Du kan også få et rygestopforløb. Endelig kan du deltage i DiabetesCaféen, hvor du møder andre med diabetes, sundhedspersonale, repræsentanter fra lokale diabetesforeninger og hører relevante oplæg. HJERTEKARSYGDOM Har du fået konstateret en hjertekarsygdom (akut koronart syndrom, hjertesvigt eller stabilt angina pectoris), kan du deltage i Hjerteskolen. Her får du viden om sygdommen og hjælp til at komme i gang med motion. Forløbet indeholder undervisning, vejledning og træning og afholdes af en sygeplejerske, en fysioterapeut og en klinisk diætist. Du kan også få et rygestopforløb. 12

16 KRONISK SYGDOM KRÆFT Har du fået konstateret kræft, kan du deltage i Platformen. Her får du inspiration af undervisere og medkursister til fx at håndtere sociale og arbejdsmæssige problemstillinger, psykiske reaktioner og fysiske gener, så du nemmere kan klare en hverdag med kræft. Der er også madlavning på programmet. Undervisningen varetages af en sygeplejerske, en fysioterapeut og en klinisk diætist. Du kan også få træning, kostvejledning og et rygestopforløb. NYOPSTÅET RYGPROBLEMATIK Hvis du af din læge har fået konstateret nyopstået rygproblematik, kan du få et tilbud om samtale, undersøgelse, holdtræning, et tilrettelagt øvelsesprogram og undervisning, hvor temaerne vil være ryggen og smerteforståelse, håndtering af hverdagen og livsstil og sundhedsfremme din sunde ryg i fremtiden. Hjemmeside: Kik på bjælken KOL, hjerte/kar, diabetes, kræft, ryg. Tlf:

17 KRONISK SYGDOM DEMENS Hvis du selv eller en nærtstående genkender et eller flere af følgende symptomer, er der god grund til at få undersøgt, om der er tale om en demenssygdom: Hukommelsesproblemer, vanskeligheder med at udføre kendte opgaver eller tænke abstrakt, sproglige problemer, usikker orientering i tid og sted, nedsat dømmekraft, ting bliver væk, forandringer i humør, adfærd og personlighed, initiativløshed. Få en samtale med kommunens demenskoordinator, som kan hjælpe med at afdække årsager til mistanken og rådgive om en evt. undersøgelse. Hjemmeside: Klik ind på og skriv Demens i søgefeltet. Tlf: CAFÉ HUSK Café Husk er et tilbud for borgere med erkendt eller diagnosticerede hukommelsesproblemer - gerne sammen med en selvvalgt ledsager. I Café Husk har vi fokus på uformelt og hyggeligt samvær med ligesindede. Hjemmeside: Klik ind på og skriv Café Husk i søgefeltet. Tlf:

18 FAMILIERÅDGIVNING VALLENSBÆK FAMILIERÅDGIVNING Du/I kan have gavn af Vallensbæk Familierådgivning, hvis du og/eller din familie har brug for en uforpligtende snak, psykologisk rådgivning eller et terapeutisk forløb.andre familier har fået vores hjælp, fordi de oplevede at: de var kørt fast eller følte sig som utilstrækkelige forældre, de var glade for at have fået familieforøgelse, men ikke trivedes i den nye situation, de havde konflikter i parforholdet, der påvirkede deres børn, de var uenige om opdragelsen, de skulle skilles og var i tvivl om, hvordan de gjorde det bedst i forhold til børnene, deres barn havde problemer i forhold til kammerater og/eller voksne, deres barn havde ændret adfærd eller humør - eller noget helt andet. Hjemmeside: Klik på bjælken Familierådgivningen Tlf:

19 SUNDHEDS- PLEJE SUNDHEDSPLEJEN Sundhedsplejen giver personlig eller telefonisk råd og vejledning til gravide og til familier med spædbørn/småbørn, laver sundhedstjek og har sundhedssamtaler på skolerne. Derudover har sundhedsplejen tilbud til forældre med et for tidligt født barn og til mødre med anden etnisk baggrund end dansk. Via kan du kommunikere med din sundhedsplejerske pr. mail. Her kan du stille spørgsmål om dit barns sundhed, ernæring, trivsel og udvikling. SUNDHEDSBUTIKKEN Sundhedsbutikken er for alle forældre med småbørn i aldren 0-6 år. Her kan mindre spørgsmål afklares fx vedrørende vægt, hudproblemer, kost og søvn. 16

20 SUNDHEDS- PLEJE PRÆMATUR-CAFÉ I samarbejde med sundhedsplejen i Ishøj tilbyder Sundhedsplejen Præmatur-caféen til dig, der har et for tidligt født barn. I caféen er der mulighed for at udveksle erfaringer med andre forældre, der lige har fået eller har et for tidligt født barn. ÅBENT HUS Åbent hus er et tilbud til mødre med anden etnisk baggrund end dansk, som har børn i alderen 0-6 år. Her er der altid en eller to sundhedsplejersker til stede. Du har mulighed for at få dit barn vejet eller få anden rådgivning og vejledning, ligesom der er mulighed for socialt samvær med andre mødre, der har småbørn. SKOLESUNDHEDSPLEJEN På skolerne udfører Sundhedsplejen sundhedssamtaler i 0., 4. og 6. klasserne, helbredsundersøgelser i 1. og 9. klasserne, undervisning i 4. og 7. klasserne og afholder Sundhedsdag i 9. klasserne. Hjemmeside: Klik ind på og skriv Sundhedsplejen i søgefeltet. Tlf:

21 TANDPLEJE TANDPLEJEN Tandplejen arbejder for, at børn, unge og voksne kan bevare sunde tænder hele livet. Tandplejen indkalder automatisk børn i alderen 0-15 år til undersøgelse, forebyggende indsatser og evt. behandling. Unge på år kan vælge mellem de kommunale tandklinikker eller en privat tandlæge - kommunen dækker regningen. På hjemmesiden kan du se, hvordan du får adgang til dit barns tandjournal. Tandplejen tilbyder også omsorgs- eller specialtandpleje, hvis du er over 18 år og har kronisk nedsat førlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap. Der er også mulighed for akut behandling. Hjemmeside: Klik ind på Klik på bjælken Tandplejen Tlf:

22 SOCIALT SENIORHUSET KORSAGERGÅRD Er du pensionist, 60 år eller derover, og har du mod på en aktiv, sund og hyggelig hverdag, så er Seniorhuset Korsagergård noget for dig. Korsagergård er en brugerstyret ombygget gård med hyggelige stuer, værksteder og grønne omgivelser, som danner rammen om spændende aktiviteter og samvær med interessante mennesker. Hjemmeside: Tlf:

23 SOCIALT AKTIVITETSCENTRET RØNNEBÆKHUS OG DAGHJEMMET HØJSTRUPHAVE Tilbuddene er for dig, der har brug for støtte til at trives udenfor hjemmet og være sammen med andre. I Aktivitetscentret Rønnebækhus og Daghjemmet Højstruphave har brugerne adgang til en terrasse, går sammen om at lave mad i køkkenet, laver aktiviteter i de hyggelige mm. Du kan blive visiteret til tilbuddene ved at udfylde et ansøgningsskema, som du kan rekvirere via kommunens hjemmeside eller via nedenstående adresse. Den udfyldte ansøgning skal sendes til samme adresse. Hjemmeside: Klik på bjælken Ældre- og plejeboliger. Tlf.: Adresse: Daghjemmet Højstruphave/Aktivitetscentret Rønnebækhus, Visitationen, Højstrupparken 81, 2665 Vallensbæk Strand 20

24 Center for Sundhed og Forebyggelse Vallensbæk Rådhus Vallensbæk Stationstorv Vallensbæk Tlf.:

1 Pensionist i Vallensbæk Kommune 2014

1 Pensionist i Vallensbæk Kommune 2014 Pensionist i Vallensbæk Kommune 2014 1 2 Forsidefoto: Jørgen Bresson 3 Kære pensionist Fremtidens Borgerhus, Social Service og Center for Sundhed og Forebyggelse har produceret denne håndbog for at oplyse

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

SUNDHED & PSYKIATRI TILBUD TIL VESTEGNENS PSYKIATRIBRUGERE ET SHARED CARE-SAMARBEJDE I MELLEM:

SUNDHED & PSYKIATRI TILBUD TIL VESTEGNENS PSYKIATRIBRUGERE ET SHARED CARE-SAMARBEJDE I MELLEM: SUNDHED & PSYKIATRI TILBUD TIL VESTEGNENS PSYKIATRIBRUGERE 2014 ET SHARED CARE-SAMARBEJDE I MELLEM: VELKOMMEN til Shared Care-guiden over sundheds- og psykiatritilbud på Vestegnen 2014. Du sidder nu med

Læs mere

Alkoholbehandling. Velkommen til Center for Alkoholbehandling

Alkoholbehandling. Velkommen til Center for Alkoholbehandling Alkoholbehandling Velkommen til Center for Alkoholbehandling Alkoholbehandling i Aarhus Center for Alkoholbehandling er Aarhus Kommunes behandlingstilbud til borgere, som ønsker hjælp til at ændre alkoholvaner.

Læs mere

Håndbog for pensionister

Håndbog for pensionister 013 Håndbog for pensionister 1 Ishøj Kommune 2 Navn: Adresse: Postnr.: By: Telefon: Cpr. nr.: Håndbog for pensionister 2013 Er udgivet af Ishøj Kommune Foto: Thomas Mikkel Jensen, Per Egelund Nielsen,

Læs mere

SAMMEN OM ET BEDRE LIV

SAMMEN OM ET BEDRE LIV SAMMEN OM ET BEDRE LIV Aarhus Kommune 2015 SAMMEN OM ET BEDRE LIV Forord... 3 Frivillighed og aktiviteter... 4-9 Sundhed... 10-11 Træning og rehabilitering... 12-15 Personlig pleje... 16-17 Praktisk hjælp...

Læs mere

Kvalitetsstandard for Rusmiddelcenter Skive

Kvalitetsstandard for Rusmiddelcenter Skive Januar 2015 Kvalitetsstandard for Rusmiddelcenter Skive Indledning Formålet med kvalitetsstandarden er at gøre det tydeligt, hvilke tilbud du kan få i Skive Kommune. Kvalitetsstandarden beskriver også

Læs mere

Indsatskatalog Tværfaglig indsats. Faxe Kommune

Indsatskatalog Tværfaglig indsats. Faxe Kommune Indsatskatalog Tværfaglig indsats Faxe Kommune Indsatskataloget og dets opbygning Tilbuddene i Indsatskataloget er struktureret efter ti opgavetyper, som samlet set er dækkende for, hvilke opgaver, der

Læs mere

Når sundheden skal frem Holbæk Kommunes Sundhedspolitik

Når sundheden skal frem Holbæk Kommunes Sundhedspolitik Når sundheden skal frem Holbæk Kommunes Sundhedspolitik 1 Sundheden skal frem i Holbæk Kommune Sundhed er med til at skabe livskvalitet. Når du er sund og rask, kan du bedre leve dit liv fuldt ud. Du kan

Læs mere

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Af Nina B. Schriver og Eva Skytte At naturen kan øge vores sundhed og livskvalitet er de fleste enige om. Men hvis man vil arbejde

Læs mere

Projekt og evaluering

Projekt og evaluering Projekt og evaluering Udarbejdet af: Inger Kruse Andersen, sundhedskoordinator, Randers Sundhedscenter Ulla Skov Aldahl, projektkoordinator, Randers gymnastiske Forening April 2014 Indhold Indledning...

Læs mere

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt Det har du ret til til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt 2 Til forældre Dit barn er anbragt eller skal anbringes Det er dit barn, det handler om Serviceloven beskriver reglerne for anbringelser

Læs mere

Inspirationskatalog: Eksempler på tilbud til ressourceforløb

Inspirationskatalog: Eksempler på tilbud til ressourceforløb Inspirationskatalog: Eksempler på tilbud til ressourceforløb Inspirationskataloget er udarbejdet som led i projektet om indsatsen og økonomien i ressourceforløb i fire syddanske kommuner. Formålet med

Læs mere

SUNDHED I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN

SUNDHED I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN SUNDHED I BESKÆFTIGELSESINDSATSEN Indhold Indledning 4 1. Sundhedsindsatser 6 Tegn på, at det virker at inddrage sundhedsfremme 7 Sunde rammer 8 Samspil mellem jobcenter og sundhedstilbud 9 Frivilligt

Læs mere

Kvalitetsstandarder. Familiehuset i Norddjurs Kommune

Kvalitetsstandarder. Familiehuset i Norddjurs Kommune Kvalitetsstandarder Familiehuset i Norddjurs Kommune 2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Organisationsdiagram... 3 Familiebehandling... 4 PMTO (Parent Management Training Oregon)... 6 Det udgående

Læs mere

Beboerhåndbog. Botilbuddet Lunden

Beboerhåndbog. Botilbuddet Lunden Lunden marts 2014 Til Beboerhåndbog Botilbuddet Lunden Lunden, Brøndby Brøndbyøstervej 156 A 2605 Brøndby Telefon 45 11 79 00 Direkte 23706414 Fax 45 11 79 09 Mail lunden@psv1.regionh.dk Web www.lunden-botilbud.dk

Læs mere

Social vejviser LYNGBY-TAARBÆK Foreninger, grupper af frivillige som gør en forskel

Social vejviser LYNGBY-TAARBÆK Foreninger, grupper af frivillige som gør en forskel Social vejviser LYNGBY-TAARBÆK Foreninger, grupper af frivillige som gør en forskel 2013 Frivilligcenter LYNGBY-TAARBÆK 1 På landsplan arbejder mere end en kvart million mennesker frivilligt inden for

Læs mere

Bilag til afslutningsrapport for Sund Hele Livet

Bilag til afslutningsrapport for Sund Hele Livet Bilag til afslutningsrapport for Sund Hele Livet Bilagene er delt ind i 7 hovedgrupper: Det generelle fra side 3 De hjertelige hjemmebesøg fra side 24 Caféerne fra side 33 Daghøjskolen fra side 40 Nye

Læs mere

Sundhedspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 28. januar 2009

Sundhedspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 28. januar 2009 Sundhedspolitik Godkendt af Social- og Sundhedsudvalget d. 28. januar 2009 INDHOLD 0. Indledning 3 0.1 Hvorfor skal vi have en sundhedspolitik i Stevns Kommune 3 0.2 Opbygning af sundhedspolitikken 4 1.

Læs mere

Af Karina Rohr Sørensen, Rusnavigatørerne Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere

Af Karina Rohr Sørensen, Rusnavigatørerne Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere Stof til eftertanke - ideer til arbejdet med unge misbrugere og deres forældre Af Karina Rohr Sørensen, Rusnavigatørerne Københavns Amts Behandlingscenter for Stofbrugere Manualen er udarbejdet som led

Læs mere

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt Susanne Ohrt og Lene Poulsen at være Pårørende til en parkinsonramt formål Parkinsonforeningen har udarbejdet denne pjece for at støtte pårørende, der ligesom den parkinsonramte er blevet kastet ud i en

Læs mere

Handlingsvejledning for det tværfaglige samarbejde om børn og unge

Handlingsvejledning for det tværfaglige samarbejde om børn og unge Handlingsvejledning for det tværfaglige samarbejde om børn og unge Forord Handlingsvejledning for det tværfaglige samarbejde om børn og unge med særlige behov er et arbejdsredskab for medarbejdere, der

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Sundhedspolitik 2013-2016

Frederikshavn Kommune. Sundhedspolitik 2013-2016 Frederikshavn Kommune Sundhedspolitik 2013-2016 5 6 8 14 15 16 17 20 27 Forord Sundhed er mange ting Hvordan har vi det i Frederikshavn Kommune? Andre udfordringer Involvering Eksterne samarbejdspartnere

Læs mere

Misbrugspolitik. for Ishøj og Vallensbæk Kommuner

Misbrugspolitik. for Ishøj og Vallensbæk Kommuner Misbrugspolitik for Ishøj og Vallensbæk Kommuner 2014 2018 1 Kære medborgere, Rusmidler er noget, de fleste kender til i dag. Om det er et glas rødvin til aftensmaden eller en øl fredag aften, så har langt

Læs mere

Rådgivningscenter Odense. Aktivitetsplan efterår 2014

Rådgivningscenter Odense. Aktivitetsplan efterår 2014 Rådgivningscenter Odense Aktivitetsplan efterår 2014 1 INDHOLD 3-6 Foredrag/temamøder 7 Kurser 8 Motion 9 Uderådgivning 10-11 Faste tilbud Bliv gratis medlem af Hjerteforeningen Meld dig ind via: www.hjerteforeningen.dk

Læs mere

Tildeling af rehabiliteringsindsatser i Center for Kræft og Sundhed København en faglig vejledning

Tildeling af rehabiliteringsindsatser i Center for Kræft og Sundhed København en faglig vejledning 1 KVALITETSDOKUMENTER I CKSK Forløbsbeskrivelse for rehabilitering i CKSK Tildeling af rehabiliteringsindsatser i CKSK en faglig vejledning Til politikere, ledere, medarbejdere, samarbejdspartnere Indeholder

Læs mere

alkoholbehandlingen årsrapport 2012 1

alkoholbehandlingen årsrapport 2012 1 alkoholbehandlingen årsrapport 2012 1 læs om... Personerne bag alkoholbehandlingen I Alkoholbehandlingen arbejder vi løbende med: At udbrede kendskabet til overforbrug/misbrug/afhængighed af alkohol og

Læs mere

VALLENSBÆKNU. Idrætsudøvere og frivillige blev fejret BORGERMØDE OM BALANCE. Ny udstilling i den digitale kunsthal IVÆRKSÆTTER OG NYBAGT MOR 7

VALLENSBÆKNU. Idrætsudøvere og frivillige blev fejret BORGERMØDE OM BALANCE. Ny udstilling i den digitale kunsthal IVÆRKSÆTTER OG NYBAGT MOR 7 VALLENSBÆKNU NUMMER 02 3.-4. MARTS 2015 VALLENSBAEK.DK BORGERMØDE OM BALANCE 02 Ny udstilling i den digitale kunsthal Idrætsudøvere og frivillige blev fejret PENSIONIST- SKOVTUREN Bagsiden NY APP FRA JOBCENTRET

Læs mere

Frivilligt socialt arbejde som supplement til alkoholbehandling

Frivilligt socialt arbejde som supplement til alkoholbehandling Behandling alene gør det ikke der er også brug for nye venner og nye vaner. Frivilligt socialt arbejde som supplement til alkoholbehandling 2012 Indhold 02 Man skal føle sig velkommen 04 Da skibskokken

Læs mere