Svanemærkning af Lukkede ildsteder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svanemærkning af Lukkede ildsteder"

Transkript

1 Svanemærkning af Lukkede ildsteder Version juni juni 2019 Nordisk Miljømærkning

2 Indhold Hvad er et Svanemærket lukket ildsted? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes? 5 Hvordan søger man? 5 Hvad kræves der for at blive Svanemærket? 6 1 Produktion Produktkrav Brugs- og kvalitetskrav Stenbeklædning Kompletterende dele 12 2 Drift af det Svanemærkede ildsted 12 3 Information til kunden 14 4 Information til forhandlere og installatører 15 5 Kvalitets- og myndighedskrav 16 Markedsføring 18 Svanemærkets udformning 18 Efterkontrol 18 Hvor længe gælder licensen 19 Nye kriterier 19 Ordforklaring og definitioner 20 Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag 5 Bilag 6 Test Erklæring om materialekrav (O2) og metalbelægning af dele (O5) Erklæring om indgående stoffer i kemikalier Erklæring om udvinding af natursten Erklæring om komplementerende solfanger Markedsføring af Svanemærkede lukkede ildsteder 078 Lukkede ildsteder, version 4.0, 11. juni 2014

3 Adresser Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svane-mærket. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for det officielle miljømærke Svanen, tildelt af det respektive lands regering. For yderligere oplysninger se hjemmesiderne: Danmark Miljömärkning Danmark Fonden Dansk Standard Portland Towers Göteborg Plads 1 DK-2150 Nordhavn Tel: Fax: info@ecolabel.dk Norge Miljømerking Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Tel: Fax: info@svanemerket.no Finland Miljömärkning Finland Box 489 FI Helsingfors Tel: Fax: joutsen@motiva.fi Sverige Miljömärkning Sverige AB Box SE Stockholm Tel: Fax: svanen@svanen.se Island Norræn Umhverfismerking á Íslandi Umhverfisstofnun Suurlandsbraut 24 IS-108 Reykjavik Tel: Fax: svanurinn@ust.is Dette dokument må kun kopieres i sin helhed og uden nogen form for ændring. Citater fra dokumentet kan benyttes hvis kilden, som er Nordisk Miljømærkning, oplyses. Svanemærkning af lukkede ildsteder 3 (20)

4 Hvad er et Svanemærket lukket ildsted? Et lukket ildsted er fyret med fast biobrændsel (træ, pellets, briketter m.m.) og afgiver strålevarme i det rum, de er placeret. Ildstedet kan også distribuere varmen via et vandeller ventilationssystem. I daglig tale kaldes aktuelle varmekilder for brændeovne, indsatse, pilleovne, akkumulerende ovne som kakkelovne og masseovne samt saunaovne m.m. Ildstederne er relativt enkle forbrændingsanlæg på ca kw. Ildstedernes funktion er primært at fungere som et supplement til husets primære opvarmningssystem, men kan i visse tilfælde fungere som husets primære opvarmningskilde i eks. lavenergihuse (akkumulerende ovne eller pilleovn). Biobrændslet kan tilføres manuelt eller automatisk. Træ/brænde lægges som regel manuelt ind i ildstedet, mens træpiller tilføres automatisk. I et lukket ildsted tilføres forbrændingsluften via specifikke kanaler, der oftest kan reguleres. Producenten skal ligeledes tydeligt informere kunden om, hvordan ildstedet skal anvendes og vedligeholdes for at fungere optimalt samt at ildstedet bør installeres af kompetente installatører. Et Svanemærket ildsted har lave emissioner af partikler, organisk bundet kul/flygtige kulbrinter (OGC) og kulmonooxid (CO) samt en høj virkningsgrad. Emissioner har en negativ effekt på sundhed og emissionsmængderne varierer meget mellem de forskellige typer af ildsteder. Pilleovne skal ligeledes leve op til skrappe støjkrav. Svanen stiller krav til forbud mod brug af produktionskemikalier med specifikke fareklassificeringer. Produkter der bruges til overflademaling/-lakering må maximalt indeholde (VOC 60%). Krav til tryktest af alle brændeovne og indsatse sikrer høj kvalitet af det Svanemærkede ildsted. Hvorfor vælge Svanemærkning? Producenten skal anvende varemærket Svanen i sin markedsføring. Svanemærket nyder meget stor anerkendelse og troværdighed inden for Norden. Svanemærket er en omkostningseffektiv og enkel måde at kommunikere miljøarbejde og miljøengagement til kunder og leverandører. En mere miljøtilpasset virksomhed giver ofte muligheder for reducerede omkostninger ved f.eks. at sænke forbruget af energi og reducere mængden af emballage og affald. En mere miljøtilpasset drift forbereder producenten på fremtidige miljøkrav. Miljøspørgsmål er komplekse og det kan tage lang tid at sætte sig ind i specifikke spørgsmål. Svanemærkningen kan ses som en guide til dette arbejde. Svanemærkningen indeholder ikke kun miljøkrav, men også kvalitetskrav eftersom miljø og kvalitet ofte går hånd i hånd. Det betyder, at en Svanelicens også kan ses som et kvalitetsstempel. Svanemærkning af lukkede ildsteder 4 (20)

5 Hvad kan Svanemærkes? Produktgruppen omfatter en række forskellige produkttyper, hvis fælles træk er at de fyres med fast biobrændsel (træ, pellets, briketter m.m.) og afgiver strålevarme i det rum, som de er placeret. Ildstedet er et såkaldt lukket ildsted, dvs. at forbrændingen foregår i et lukket brændkammer. Kriterierne omfatter både lokale varmekilder og varmekilder som kan anvendes i et varmesystem. Lokale ovne er som oftest ikke dimensioneret for at kunne opvarme hele huset, og deres funktion er primært at fungere som et supplement til husets primære opvarmningssystem. Følgende produkttyper er omfattet af kriteriedokumentet: Akkumulerende ildsteder, hvor varmeenergien lagres i fast materiale (oftest sten), men kan i visse tilfælde også akkumuleres i vand i en tank. Manuelt betjente ildsteder for intermitterende forbrænding. Ildsteder som er designet til at komplimentere en anden opvarmningskilde. Automatisk betjente ildsteder designet til forbrænding af træpiller (pilleovn). Indsatse for intermitterende forbrænding. Saunaovne (svensk = bastueldstad). Solfangere kan indgå i varmesystemet. Åbne ildsteder (pejs) og ovne designet til flydende brændsler er ikke omfattet af kriteriedokumentet. Hvordan søger man? Hvert krav er markeret med blokbogstavet O (for obligatoriske krav) samt et nummer. Alle krav skal opfyldes, for at en licens kan opnås. Symboler i teksten For hvert krav er det beskrevet, hvordan kravet skal dokumenteres. Der findes også forskellige symboler, der anvendes for at lette arbejdet. Symbolerne er: Send med Kravet kontrolleres på stedet Hvis kravet kræver en forklaring (f.eks. fodnoter), skrives den direkte efter kravet, med kursiv tekst (forklarende tekst). Ansøgning Ansøgning om nordisk licens sendes til Nordisk Miljømærkning i eget land og er gyldig for behandling i 12 måneder. Ansøgningen kan eventuelt behandles af et andet land inden for Nordisk Miljømærkning efter aftale mellem disse. Besked om dette gives til ansøgeren. Virksomheder udenfor Norden ansøger hos Nordisk Miljømærkning i det nordiske land, hvor produkterne hovedsagelig skal markedsføres. Ansøgningen skal bestå af et ansøgningsskema (ansøgningsformular) og dokumentation, som viser at kravene opfyldes (hvilken dokumentation som kræves er specificeret i kravene). I ansøgningsskemaet skal det oplyses, i hvilke nordiske lande de aktuelle produkter sælges/markedsføres, og forventet omsætning i hvert land skal oplyses. Svanemærkning af lukkede ildsteder 5 (20)

6 Mere information og hjælp ved ansøgning kan findes ved at gå ind på det respektive lands hjemmeside. Salg i Norden En bevilget licens er gældende i hele Norden. I licensbeviset bliver produkterne opført per land, hvor de sælges i henhold til oplysninger givet i ansøgningsskemaet (ansøgningsformularen). Produkterne vil fremgå af Nordisk Miljømærknings hjemmeside(r). Licensindehaveren er forpligtiget til at informere Nordisk Miljømærkning, såfremt der bliver ændringer mht. hvor produkterne sælges. Hvis produkterne skal sælges i andre nordiske lande end det/dem som først er angivet i licensbeviset, skal licensindehaveren skriftlig informere og eventuelt indsende den nødvendig dokumentation til Nordisk Miljømærkning i det land, hvor den nordiske licens er udstedt. Kontrol på stedet Inden der bevilliges licens, kontrollerer Nordisk Miljømærkning på stedet, at kravene opfyldes. Ved kontrollen skal man kunne fremvise materiale for beregninger, original til indsendt attest, måleprotokol, indkøbsstatistik og lignende som støtter kravene. Omkostninger Der beregnes en ansøgningsafgift i forbindelse med, at virksomheden søger licens. Ud over dette beregnes der en årsafgift baseret på det Svanemærkede produkts omsætning. Spørgsmål Ved spørgsmål kontaktes Nordisk Miljømærkning, se adresse på side 3. Hvad kræves der for at blive Svanemærket? For at få en Svanelicens skal alle krav opfyldes. Nordisk Miljømærkning har kontrolleret på stedet. For at kunne få bevilget nordisk licens, skal følgende dokumentation vedlægges ansøgningen: Dokumentation som viser at eventuelle nationale forskrifter/særkrav opfyldes Kopi af installationshåndborg samt drift- og vedligeholdelsesinstruktioner på alle aktuelle sprog. Dokumentation som viser, at nationale regler om retursystem for emballage følges. Svanemærkning af lukkede ildsteder 6 (20)

7 1 Produktion 1.1 Produktkrav O1 O2 O3 Beskrivelse af produktionsprocessen Produktionsprocessen for den Svanemærkede ovn skal beskrives. Beskrivelsen skal indeholde følgende oplysninger: Navn og kontaktinformation på: - produktionssted/produktionssteder for slutproduktion af ovne - underleverandører til overfladebehandling og metalbelægning - underleverandører til andre komponenter som omfattes af kravene En beskrivelse af produktionsprocessen for ovnen med angivelse af de forskellige procestrin inklusiv rengøringsteknik. Produktionsteknik og rengøringsteknik for overflade- og metalbelægning skal oplyses. Kopi af miljøkoncession/-tilladelse eller kontrolrapport fra miljømyndighed gældende slutproduktionen med oplysning om koncessionsbelagte udslip fra det seneste år. Slutproduktion af ovnen gælder ikke produktion af råvarer som stål, glas eller plastdele. Støbejernsproduktion anses at forekomme, hvis støbejernsproducenten producerer støbejernsovne. Dele af støbejern til andre ovne omfattes ikke af kravet. En beskrivelse af ovnens produktionsproces ifølge kravet. Kopi af miljøkoncession/- tilladelse eller kontrolrapport fra miljøtilsynsmyndighed gældende slutproduktionen med oplysning om koncessionsbelagte udslip fra det seneste år. Materialekrav Producenten skal lave en sammenstilling over alle dele, som indgår i det lukkede ildsted med angivelse af type og materiale samt tekniske tegninger med målangivelser. Materialer og konstruktion skal opfylde relevante krav i gældende standard for den aktuelle ovntype, EN13240 (brændeovne), EN13229 (indsatse), EN14785 (pilleovne), EN15250 (akkumulerende ovne) eller EN15821(saunaovne). Kravet omfatter til eksempel kvalitet, tykkelse på materialer, holdbarhed og tilladte overfladetemperaturer (sikkerhed) på materialer. Der skal gives garanti for materiale- og konstruktionsfejl på mindst 5 år på den bærende konstruktion (eksklusivt det indvendige i brændkammeret inklusiv rudeglas) ved normalt brug. En materialebeskrivelse over alle dele som indgår i det lukkede ildsted samt tekniske tegninger med målangivelser godkendt af testlaboratorierne i forbindelse med test af ovnen. Erklæring fra producenten om, at kravet til materialer og konstruktion er opfyldt. Bilag 2 kan anvendes. Kemiske produkter, klassificering Producenten skal lave en liste over anvendte kemikalier i slutproduktionen (maling, montering og slutkontrol) af lukkede ildsteder og ved overfladebehandling. Kemiske produkter som t. ex lim, tætningsmasse, rengørings-/affedtningsprodukter, farver og lakker, som anvendes i slutproduktionen af ildstedet og til yderbehandling, må ikke være klassificeret i henhold til tabellen nedenfor. Slutproduktion af lukkede ildsteder gælder ikke produktion af råvarer som stål, støbejern, glas eller plastdele. Svanemærkning af lukkede ildsteder 7 (20)

8 Tabel 1: Liste over ikke tilladt klassificering af den færdige kemikalieblanding som anvendes i produktet, i henhold til CLPforordning 1272/2008, eller senere. Signalord Faresætning Farebetegnelse Risikosætning Advarsel, Aquatic acute 1 H400 Miljøfarlig N R50 Advarsel, Aquatic chronic 1 H410 N R50/53 Advarsel, Aquatic chronic 2 -, Aquatic chronic 3 H411 H412 N - R51/53 R52/53 -, Aquatic chronic 4 H413 - R53 -, Ozone EUH059/H420 N R59 Kræftfremkaldende Farlig, Carc. 1A eller 1B H350 T R45 og/eller Farlig, Carc. 1A eller 1B Advarsel, Carc. 2 H350i H351 T Xn R49 R40 Farlig, Muta. 1A eller 1B H340 Mutagen T R46 Advarsel, Muta. 2 H341 Xn R68 Farlig, Repr. 1A eller 1B H360 Reproduktionsskadelig T R60 Farlig, Repr. 1A eller 1B H360 T R61 Advarsel, Repr. 2 Advarsel, Repr. 2 H361 H361 Xn Xn R62 og/eller R63 - H362 - R33 - H362 - R64 Farlig, Acute Tox. 1 eller 2 H330 Meget giftig Tx R26 Farlig, Acute Tox. 1 Farlig, Acute Tox. 2 H310 H300 Tx Tx R27 R28 og/eller Farlig, STOT SE 1 H370 Tx R39 Farlig, Acute Tox. 2 eller 3 H330 eller H331 Giftig T R23 Farlig, Acute Tox. 3 H331 T R24 Farlig, Acute Tox. 3 Farlig, STOT SE 1 H301 H370 T T R25 R39 og/eller Farlig, STOT RE 1 H372 T R48 Farlig, Resp. Sens. 1 Advarsel, Skin Sens. 1 H334 H317 Sensibiliserende Xn Klassificeringen gælder i henhold til EU s stofdirektiv 67/548/EF med senere ændringer og tilpasninger og/eller CLP-forordning 1272/2008 med senere ændringer. I overgangsperioden, dvs. frem til 1. juni 2015, kan klassificering i henhold til EU s stofdirektiv eller CLP-forordningen anvendes. Efter overgangsperioden gælder kun klassificering i henhold til CLP-forordningen. Metalbelægning af dele er undtaget fra kravet. Ved metalbelægning af dele skal krav O5 opfyldes. Maling/lakker til overfladebehandling af lukkede ildsteder klassificeret med R52/53 eller H412 er undtaget fra kravet under forudsætning af påføringen af produktet foregår i lukkede ventilerede rum, med passende personlige værnemidler i forhold til produktets angivelse af behov for værnemidler på sikkerhedsdatabladet. Hærdere til farver/lak, hvor hærderen er klassiferet med R43 eller H317, er ligeledes undtaget fra kravet. Denne undtagelse forudsætter dog, at der anvendes tilstækkelig sikkerhedsudstyr, når hærderen blandes med farve/lakken samt at påføringen af det færdige 2-komponent produkt (hærder+farve/lak) sker i et lukket ventileret rum. Xi R42 R43 Svanemærkning af lukkede ildsteder 8 (20)

9 O4 Liste over anvendte kemikalier, som anvendes i slutproduktionen og ved overfladebehandling. Sikkerhedsdatablad (ikke ældre end tre år) for den færdige kemikalieblanding, som anvendes i det svanemærkede produkt i henhold til bilag II i Reach (forordning 1907/2006/EG, med senere ændringer og tillæg). Rutine for brug af sikkerhedsudstyr som anvendes ved blanding af hærder med farve/lak. Beskrivelse af metode til påføring af det færdige 2-komponent produkt. Beskrivelse af metode til påføring af maling/lak klassificeret med R52/53 (H412). Indgående stoffer i kemiske produkter Følgende stoffer må ikke indgå i de kemiske produkter (t. ex lim, tætningsmasse, rengørings-/affedtningsprodukter, farver og lakker) som anvendes i slutproduktionen af ildstedet og til yderbehandling: bly (Pb), kviksølv (Hg), krom IV (CrIV), cadmium (Cd) og forbindelser af disse. halogenerede organiske forbindelser. alkylfenoler, alkylfenoletoxylater eller andre stoffer som kan bygge alkylfenoler eller alkylfenoletoxylater. phtalater. stoffer på EU s kandidatliste i henhold til REACH, 1907/2006/EC artikel 59, stk. 10 på Kemikalieagenturets (ECHA) hjemmeside. I baggrundsdokumentet findes link til listen. nanopartikler (fra nonomateriale*). Følgende undtagelser gælder kravet for nanopartikler: Pigment** Naturligt forekommende uorganisk fyldmiddel*** Syntetisk amorf silika**** Polymer dispersioner * Definitionen af nanomateriale følger EU-kommissionens definition af nanomateriale fra den 18 oktober 2011 (2011/696/EU): Nanomateriale er et naturligt, utilsigtet fremstillet eller bevidst fremstillet materiale som indeholder partikler i fri tilstand eller i form av aggregater eller agglomerat og hvor mindst 50 % af partiklerne i antal størrelsesfordeling har en eller flere ydre dimensioner i størrelsesintervallet nm. ** nanotitandioxid regnes ikke som pigment, og omfattes derfor af kravet. ***dette gælder fyldmiddel som omfattes af bilag V punkt 7 i REACH. ****dette gælder traditionel syntetisk amorf silika. Kemiskt modificeret kolloidal silika kan indgå så længe silikapartiklerne bygger aggregat i det færdige produkt. For overfladebehandlede nanopartikler skal overfladebehandlingen opfylde kravet til indgående stoffer i kemiske produkter. Undtagelse fra kravet gælder ved metalbelægning af dele. Ved metalbelægning af dele skal kravet O5 opfyldes. Følgende definition skal anvendes om indgå : Som indgående stof regnes, med mindre andet er nævnt, alle stoffer i produktet, også tilsatte additiver (f.eks. konservering eller stabilisator) i råvarerne, men ikke forureninger fra råvareproduktionen. Som forureninger regnes rester fra råvareproduktionen, der indgår i det færdige produkt i koncentrationer under 100 ppm (0,0100 vægt %, 100 mg/kg), men ikke stoffer, der er tilsat en råvare eller produktet bevidst og med et formål, uanset mængde. Kendte fraspaltningsprodukter af indgående stoffer, regnes også som indgående. Erklæring eller anden modsvarende dokumentation fra kemikalieproducenten/ -leverandøren. Bilag 3 kan anvendes. Svanemærkning af lukkede ildsteder 9 (20)

10 O5 O6 O7 O8 Metalbelægning af dele Dele af metal må ikke være belagt med bly (Pb), kviksølv (Hg), kadmium (Cd), krom VI (CrVI), nikkel (Ni) eller forbindelser af disse. Dele kan undtagelsesvist belægges med krom III, nikkel eller forbindelser af disse i de tilfælde, hvor det er nødvendigt på grund af kemisk eller mekanisk slitage eller på grund af anden dokumenteret specielt teknisk behov. Eventuelle forkromnings- og forniklingsprocesser skal ske ved hjælp af renseteknik, ionbytteteknik, membranteknik eller lignende teknikker for i størst mulig udstrækning at kunne genindvinde metallerne. Restprodukter fra belægningen skal gå til genindvinding eller affaldshåndtering. Systemet skal være uden afløb. Erklæring fra producenten om, at at kravet til metalbelægning er opfyldt. Bilag 2 kan anvendes. Redegørelse for eventuelle behov for metalbelægning (dog kun med krom III, nikkel eller forbindelser af disse) fra producenten af ildstedet. Hvis metalbelægning bruges skal der redegøres for, hvilken renseteknik som eventuelt anvendes. Overfladebehandling og VOC indhold i overflademaling/-lak Overfladebehandling (manuel/mekanisk proces) skal foregå i lukkede ventilerede rum, med passende personlige værnemidler. Ligeledes skal tørreprocessen foregå i et lukket ventileret rum. Produkter der bruges til overflademaling/-lak må maximalt indeholde (VOC 60%). Produkter der skal blandes/fortyndes før de er klar til brug, skal overholde VOC grænsen i den brugsklare blanding. Sker overfladebehandlingen vha. en teknologi som opsamler og efterfølgende afbrænder VOC til intern varmeproduktion, er maling-/lakprodukterne undtaget kravgrænsen til VOC-indhold i produktet. VOC defineres som organiske forbindelser som ved 293,15 K har et damptryk på 0,01 kpa eller mere Kravet omfatter også underleverandører. Beskrivelse af overfladebehandling- og tørringsprocessen samt redegørelse for at kravet til VOC overholdes. VOC-indholdet i en sprøjteklar blanding skal beregnes og data til dette er at finde i sikkerhedsdatabladene. Produkt- og transportemballage Materialer i produkt- og transportemballagen skal kunne genbruges eller genanvendes. Producenten skal indsende en beskrivelse af emballagen samt en anvisning på, hvordan emballagen skal håndteres i de nordiske lande, hvor det Svanemærkede ildsted sælges. Klorbaseret plast og biocidbehandlet/imprægneret træ må ikke anvendes i produkt- og transportemballagen. Beskrivelse af produkt- og transportemballagen samt anvisning til håndtering i de enkelte nordiske lande. Beskrivelse og anvisninger skal findes i installationshåndbogen, se O18. Affald Producenten skal kildesortere de forskellige affaldsfraktioner, som fremkommer i produktionen af ildsteder, t. ex. træaffald, glasaffald, elektronikaffald, plast og metal. Affaldsplan med beskrivelse af affaldsfraktioner og en beskrivelse af, hvordan affaldet håndteres (eksempelvis genanvendelse, deponering og forbrænding) skal indsendes. Affaldsplan med beskrivelse af affaldsfraktioner samt affaldsmodtagere for virksomheden (hvem afhenter de enkelte affaldsfraktioner) fra producenten af ildstedet. Svanemærkning af lukkede ildsteder 10 (20)

11 1.2 Brugs- og kvalitetskrav O9 Tryktest/lækagemåling Producenten skal som en del af sit kvalitetsstyringssystem trykteste/kontrolmåle minimum 5% af alle Svanemærkede ovne for lækage. Den målte lækage m 3 /time, målt ved et overtryk på 25Pa, må ikke overstige den lækagemåling (lækage før prøvning) udført af testlaboratoriet (i forbindelse med partikeltest og henhold til praksis af standard NS3058) med mere end 10% eller 1m 3 /time. Kravet gælder ikke akkumulerende ildsteder, pilleovne og saunaovne. Resultatet af trykmålinger som viser at kravet overholdes, skal arkiveres hos licenshaver under licensperioden. Rutine i kvalitetsstyringssystemet som beskriver, hvilken metode der anvendes til tryktest/lækagetest, samt hvilke foranstaltninger der udføres, hvis kravet ikke overholdes. Anvisninger til tryktest er angivet i bilag 1. Resultatet af trykmålinger som viser at kravet overholdes, skal arkiveres hos licenshaver under licensperioden. 1.3 Stenbeklædning O10 Udvinding af natursten, miljøkrav I forbindelse med udvinding af natursten må der ikke ske: forstyrrelse af dybtliggende indesluttede grundvandsreservoirer. forstyrrelse af overfladevande med offentlig vandindvinding eller kilder eller af vandområder opført i det ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF (eller tilsvarende national lovgivning uden for EU) oprettede register over fredede områder eller af vandløb med en gennemsnitlig strømningshastighed på > 5 m 3 /s. Der skal foreligge et lukket system til genindvinding af spildevand for at undgå spredning af savrester til miljøet og til at forsyne recirkulationskredsen. Vandet opbevares tæt ved det sted, hvor det anvendes i stenbrydningen og hvor det efterfølgende ledes (gennem lukkede rør) til et passende behandlingsanlæg Efter klaring skal vandet recirkuleres. Natursten er defineret i CEN/TC 246 som stykker af naturligt forekommende sten og omfatter marmor, granit og andre natursten (som eksempelvis sandsten og fedtsten). Spildevand omfatter kun vand som er anvendt i produktionen, ikke ferskvand som kommer fra regn og grundvand. O11 Erklæring fra producenten/leverandøren af natursten om, at kravet er opfyldt. Navn og lokalitet på stenbrud skal angives. Bilag 4 kan anvendes. Udvinding af natursten, arbejdsforhold Følgende FN- og ILO-konventionser skal opfyldes hos producenten (stenbrud) af natursten: FN s børnekonvention, artikel 32 FN s konvention (61/295) angående rettigheder for oprindelige folkefærd ILO-konvention nr. 29 om tvangsarbejde ILO-konvention nr. 87 om foreningsfrihed og beskyttelse af organisationsretten ILO-konvention nr. 98 om retten til at organisere sig og til at føre kollektive forhandlinger ILO-konvention nr. 100 om lige løn Svanemærkning af lukkede ildsteder 11 (20)

12 ILO-konvention nr. 105 om afskaffelse af tvangsarbejde ILO-konvention nr. 111 om diskriminering ILO-konvention nr. 138 om minimumsalder ILO-konvention nr. 148 om arbejdsmiljø i forhold til luftforurening, støj og vibrationer ILO-konvention nr. 155 om sikkerhed og sundhed i arbejdsmiljøet ILO-konvention nr. 170 om sikkerhed ved anvendelse af kemiske produkter ILO-konvention nr. 182 om værste form for børnearbejde Hvis natursten er udvundet i et land, hvor disse konventioner indgår i myndighedskravene kræves ingen yderligere dokumentation da dette omfattes af O30. Erklæring fra producenten/leverandøren af natursten om, at kravet er opfyldt. Navn og lokalitet på stenbrud skal angives. Bilag 4 kan anvendes. 1.4 Kompletterende dele O12 Solfanger Hvis en solfanger indgår i varmesystemet skal denne være typegodkendt efter EN Erklæring fra producenten/leverandøren af solfangere, se bilag 5. O13 Lager til træpiller Producenten af den Svanemærkede pilleovn skal informere kunden om, hvordan et lager til træpiller bør udformes for at det rekommanderede brændsel skal bibeholde sin kvalitet ved tømning og lagring hos kunden. for at kulmonooxid, som muligvis kan opstå som følge af lagring af træpiller, ikke forårsager sundhedsrisiko eller livsfare. Oplysninger skal findes i instruktionsbogen. 2 Drift af det Svanemærkede ildsted O14 Emissioner til luften Ildstedet må ikke overskride grænseværdierne for organisk bundet kulstof (OGC), kulmonooxid (CO) og partikler i nedenstående tabel: Tabel 2: Grænseværdier for emissioner fra Svanemærkede ildsteder testet med 13 % O 2. Kravet gælder ved nominel last hvis ikke andet er angivet. OGC CO Partikler mg/m 3 mg/m 3 g/kg Gældende fra 1/ til 30/ Manuelt indfyret ildsted eller indsats til intermitterende brug Gældende fra 1/ til 30/ Manuelt indfyret ildsted eller indsats til intermitterende brug ,0 ( for op til 4 laster) 6,0 (for hver enkelt last) 2,0 ( for op til 4 laster) 5,0 (for hver enkelt last) Svanemærkning af lukkede ildsteder 12 (20)

13 mg/m 3 mg/m 3 mg/m 3 Manuelt indfyret akkumulerende ildsted Manuelt indfyret saunaovn Pilleovn med aut. tilførelse af piller Test skal udføres på følgende vilkår. Testanvisninger er angivet i bilag 1: Manuelt indfyret ildsteder eller indsatse til intermitterende brug. Testes ved nominel last for måling af CO og OGC, samt op til 4 laster inden for forskellige belastningsområder for partikler efter: CEN/TS 15883:2009 for OGC EN for CO gældende ildsteder, og EN for CO gældende indsatse NS 3058 og NS 3059, med laster defineret i klasse 1 og klasse 2, for test af partikler Manuelt indfyret akkumulerende ildsteder. Testes ved nominel last efter: CEN/TS 15883:2009 for OGC EN for CO CEN/TS 15883:2009 for partikler Manuelt indfyret saunaovne. Testes ved nominel last for CO, OGC og partikler efter: CEN/TS 15883:2009 for OGC EN for CO CEN/TS 15883:2009 for partikler O15 Pilleovne med automatisk tilførelse af piller. Testes ved nominel last for test af CO, OGC og partikler efter: CEN/TS 15883:2009 for OGC EN for CO CEN/TS 15883:2009 for partikler Krav til laboratorier, test af ildsteder og måling af emissioner er angivet i bilag 1. Fuldstændig testrapport. Virkningsgrad Virkningsgrad, (nk), ved nominel last testet efter respektive standard skal mindst være: 83 % for manuel indfyret akk. ildsted efter EN % for manuel indfyret saunaovn efter EN % for manuel indfyret ildsted eller indsats til intermitterende brug efter EN13240/EN % for pilleovn med aut. tilførelse af piller efter EN Krav til laboratorier, test af ildstederne og måling af virkningsgrad er angivet i bilag 1. Fuldstændig testrapport. Svanemærkning af lukkede ildsteder 13 (20)

14 O16 O17 Støj Lydeffekten fra pilleovn med automatisk tilførelse af piller må ikke overstige 50 d(b)a ved normal drift efter ISO Krav til laboratorier er angivet i bilag 1. Fuldstændig testrapport. Erklæring om test af emissioner, virkningsgrad og støj Et testlaboratorium skal erklære, at ildstedet er testet efter standarderne oplyst i O14- O16. Testlaboratoriet skal være akkrediteret til de aktuelle standarder opgivet i bilag 1. Erklæring som viser, at kravet er opfyldt. 3 Information til kunden O18 Installationshåndbog Der skal medfølge en installationshåndbog til hvert enkelt leveret ildsted. Installationshåndbogen skal være tydelig skrevet på det nationale sprog i det nordiske land, hvor ildstedet sælges og installeres. Håndbogen skal også findes let tilgængelig på producentens og/eller forhandlerens hjemmeside/-sider. Håndbogen skal indeholde rekommandationer og information om: at installationen af ildstedet og evt. partikelfilter skal udføres på den anviste måde og en anbefaling om, at ildstedet skal installeres af en autoriseret/kompetent forhandler/installatør samt en henvisning til disse. teknisk informationer/specifikationer om ildstedet. nødvendig mængde forbrændingsluft, luftmængde i m 3 pr. time. afstand til brændbart materiale. at ildstedet placeres på ildfast materiale (fritstående ovne). nødvendig pladsbehov til drift, vedligeholdelse og rengøring. anbefaling af skorstenshøjde (i meter isoleret skorsten) regnet fra ildstedets røgudtag. Desuden anbefaling om at højden på skorstenen som minimum skal være 1 meter højere end tagryggen/husets højeste punkt. anvisninger for type af røgkanal/skorsten, som ildstedet kan tilsluttes til med hensyn til røggastemperatur, træk, dimension, højde og placering af røgkanal/skorsten. anvisninger til udformning af lager til træpiller, hvis denne brændselstype skal anvendes. Hvordan lager til træpiller skal udformes for at brændslet skal bibeholde sin kvalitet ved tømning og lagring, samt for at kulmonooxid som muligvis kan opstå som følge af lagring af træpiller, ikke forårsager sundhedsrisiko eller livsfare. ventilation og installation af saunaovn i forhold til størrelse på saunaen. hvordan emballage skal håndteres i de nordiske lande, hvor ildstedet sælges. En kopi af installationshåndbogen, som vedlæges ildstedet ved leverance til installatør og kunde. Svanemærkning af lukkede ildsteder 14 (20)

15 O19 Drift- og vedligeholdelsesinstruktioner Instruktioner og drift og vedligeholdelse skal medfølge hvert enkelt leveret ildsted. Instruktionerne skal være tydeligt skrevet på det nationale sprog i det nordiske land, hvor ildstedet sælges og installeres. Instruktioner skal også findes let tilgængelig på producentens og/eller forhandlerens hjemmeside/-sider. Instruktionerne skal indeholde oplysninger om: hvordan forskellige brændselstyper (typer, materialer, kvalitet, fugtindhold) indvirker på effekt og emissioner. Anvisning om at brændets fugtindhold ikke bør overstige 18%, og at man kan købe fugtighedsmålere til løbende at kontrollere korrekt fugtindhold. Brænde med en diameter på mere end 10 cm bør kløves. velegnede brændsler til ildstedet og at fossile brændsler ikke bør anvendes. At Svanemærkede træpiller bør anvendes i pilleovne. rekommendationer for håndtering og lagring af brænde, træpiller og evt. andre faste biobrændsler. hvordan ildstedet skal optændes. For brændeovne og indsatser en henvisning til "Top down" optændingsmetode. påfyldning samt mængde og størrelse på brænde ved optænding/påfyldning. justering af lufttilførelse. Hvordan, gennem hvilke foranstaltninger, sikres tilstrækkelig forbrændingsluft til ildstedet. at lav lufttilførelse kan lede til dårlig forbrænding, høje emissioner af partikler, black carbon og andre sundheds- og klimamæssige farlige forbindelser. rengøring, kontrol og vedligeholdelse af ildstedet og eventuelt partikelfilter. Vigtigheden i at isoleringsplader i ildstedet monteres korrekt. instruktioner som beskriver den anbefalede vedligeholdelse. indhold i garantien og gyldighed i antal år. Garantien skal opfylde kravet i O2. En kopi af drift- og vedligeholdelsesinstruktioner, som vedlæges ildstedet ved leverance til installatør og kunde. 4 Information til forhandlere og installatører O20 O21 Krav til kompetence I de tilfælde, hvor ildstedet er forsynet med vandtank (vandgris) og/eller solfanger, skal producenten informere forhandleren/installatøren om at: ildsted forsynet med vandtank og/eller solfanger skal installeres af certificeret installatør. Information som videregives til forhandler eller installatør. Dimensionering og udformning af varmesystemet I de tilfælde hvor ildstedet er forsynet med vandtank og/eller solfanger, skal producenten af ildstedet sikre, at installatøren har let adgang til relevant information og teknisk data for at kunne udføre en dimensionering af varmesystemet. Erklæring fra producenten af ildstedet om, at kravet opfyldes. Svanemærkning af lukkede ildsteder 15 (20)

16 O22 Øvrig information Producenten skal informere forhandleren om at: Ildstedet skal installeres af kompetente installatører samt godkendes af skorstensfejer inden det tages i brug. En anbefaling af skorstenshøjde (i meter isoleret skorsten) regnet fra ildstedets røgudtag for den enkelte type ildsted. Vigtigheden i at skorsten er tilpasset det enkelte ildsteds krav til skorstenstræk. Som minimum bør højden på skorstenen skal være 1 meter højere end tagryggen/husets højeste punkt. Vejledning til korrekt fyring Kunden/brugeren skal have adgang til installationshåndbogen samt drift- og vedligeholdelsesinstruktioner. Information som videregives til forhandleren. 5 Kvalitets- og myndighedskrav For at sikre at Svanekravene opfyldes skal følgende rutiner være implementeret. Hvis producenten har et certificeret miljøledelsessystem iht. ISO eller EMAS, hvor følgende rutiner er implementeret, er det tilstrækkeligt at den akkrediterede revisor bekræfter, at kravene implementeres. O23 O24 O25 O26 O27 Ansvarlig for Svanen Der skal findes en person på virksomheden, der er ansvarlig for at Svanens krav opfyldes samt en kontaktperson, der har forbindelse til Nordisk Miljømærkning. Organisationsstruktur som viser de ansvarlige for ovenstående. Dokumentation Licenshaveren skal kunne fremvise en kopi af ansøgningen samt fakta- og beregningsmateriale (inklusive testrapporter, dokumenter fra underleverandører og lignende) for den dokumentation, som sendes ind i forbindelse med ansøgningen. Kontrolleres på stedet. Ildstedets kvalitet Licenshaveren skal garantere, at kvaliteten på det Svanemærkede ildsted ikke forringes i løbet af licensens gyldighedstid. Rutiner for at udarbejde og ved behov varetage reklamationer/klager angående kvaliteten på de Svanemærkede ildsteder. Planlagte ændringer Planlagte produktmæssige og markedsmæssige ændringer, der påvirker Svanekravene, skal skriftligt meddeles Nordisk Miljømærkning. Rutiner der viser, hvordan planlagte produktmæssige og markedsmæssige ændringer håndteres. Uforudsete afvigelser Uforudsete afvigelser der påvirker Svanekravene, skal rapporteres skriftligt til Nordisk Miljømærkning samt journaliseres. Rutiner som viser, hvordan uforudsete afvigelser håndteres. Svanemærkning af lukkede ildsteder 16 (20)

17 O28 O29 O30 Sporbarhed Licenshaveren/producenten skal kunne spore de Svanemærkede ildsteder i produktionen. Beskrivelse/rutiner for, hvordan kravet opfyldes. Retursystem Relevante nationale regler, love og/eller brancheaftaler vedrørende retursystemer for produkter og emballage skal opfyldes i de nordiske lande, hvor de Svanemærkede ildsteder markedsføres. Beskrivelse/rutine for, hvordan kravet opfyldes. Love og forordninger Licenshaveren skal sikre, at gældende bestemmelser for sikkerhed, arbejdsmiljø, miljølovgivning og anlægsspecifikke betingelser/koncessioner følges på samtlige produktionssteder for det Svanemærkede produkt. Der kræves ingen dokumentation, men Nordisk Miljømærkning kan inddrage licensen, hvis kravet ikke opfyldes. O31 Markedsføring Markedsføring af Svanemærkede ildsteder skal ske iht. Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner. Udfyldt bilag 6. Svanemærkning af lukkede ildsteder 17 (20)

18 Markedsføring Miljømærket Svanen er et varemærke, der nyder meget stor anerkendelse og troværdighed i Norden. Det Svanemærkede produkt må markedsføres med Svanemærket, så længe licensen er gyldig. Mærket skal placeres på en sådan måde, at der ikke opstår tvivl om, hvad der menes med mærkningen og sådan at det fremgår, at ildstedet er miljømærket. Man kan læse mere om markedsføring i Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner. Svanemærkets udformning Svanemærket er udformet på følgende måde: Hver licens får et unikt licensnummer, der skal anvendes sammen med mærket. Der kan læses mere om mærkets udformning i Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner. Efterkontrol Nordisk Miljømærkning kan kontrollere, at et aktuelt ildsted opfylder Svanens krav også efter, at der bevilliges en licens. Det kan f.eks. ske ved besøg på stedet eller stikprøvekontrol. Hvis det viser sig, at ildstedet ikke opfylder kravene, kan licensen trækkes tilbage. Der kan også tages stikprøver i handlen og disse kan analyseres af et upartisk laboratorium. Hvis kravene ikke opfyldes, kan Nordisk Miljømærkning kræve, at licenshaveren betaler analyseomkostningerne. Svanemærkning af lukkede ildsteder 18 (20)

19 Hvor længe gælder licensen Nordisk Miljømærkning fastsatte kriterierne for Lukkede ildsteder den 11. juni 2014 og de gælder til og med 30. juni Miljømærkningslicensen gælder, så længe kriterierne opfyldes og indtil disse kriterier holder op med at gælde. Kriterierne kan forlænges eller justeres, i sådanne tilfælde forlænges licensen automatisk og licenshaveren får meddelelse. Senest 1 år inden kriterierne holder op med at gælde, skal det meddeles hvilke kriterier, der skal gælde efter kriteriernes sidst gyldighedsdato. Licenshaveren tilbydes så mulighed for at forny licensen. Nye kriterier I kommende kriterier vil det være relevant at undersøge følgende punkter i forbindelse med evalueringen: Materiale- og kemikaliekrav. Overfladelak - krav til brug af vandbaseret overfladelak. RPS med hensyn til om ildstedet er let at skille ad til genanvendelse. Kravniveau til emissioner og virkningsgrad. Det skal undersøges, hvorvidt der skal stilles krav til emissioner af Black Carbon (BC). Nye teknologier, som kan forbedre det lukkede ildsteds forbrænding. Forhold til EU ecodesign og energimærkning. Partikelstørrelsens indvirkning på sundhed. Svanemærkning af lukkede ildsteder 19 (20)

20 Ordforklaring og definitioner Ord Forklaring eller definition BC CO OGC PAH NOx VOC RPS PVC CMR stoffer PM2,5 Black Carbon Kulmonooxid Organisk bundet kul/flygtige kulbrinter Polycyclic aromatic hydrocarbons Kvælstofoxider Flygtige organiske forbindelser Relevans, Potentiale og Styrbarbed: Værktøj til at analysere om miljøproblemer er relevante, om der findes potentiale for forbedringer og om en licenshaver har styrbarhed for at kunne opnå disse miljøforbedringer. Polyvinylchlorid CMR-stoffer (Carcinogenic, Mutagenic og Reprotoxic) er kræftfremkaldende, mutagene og reproduktionstoksiske stoffer Grænseværdien for fine partikler (PM2,5) Svanemærkning af lukkede ildsteder 20 (20)

21 Bilag 1 Test Test: Ildstedet skal testes for fastsættelse af indhold af røggasudslip i form af kulmonooxid (CO), kulbrinter udtrykt som organisk bundet kul (OGC), partikler samt virkningsgrad. Test er baseret på europæiske standarder og CEN/TS-metoden. Måling af partikler for manuelt betjente ildsteder (kaminer) og indsatse udføres med laster defineret i klasse 1 og klasse 2 i den norske standard (NS). Pilleovn med automatisk tilførelse af piller skal også testes for støj. Testlaboratoriet skal udfærdige en fuldstændig testrapport som skal indeholde oplysninger om: 1. Valg af testmetode og testspecifikationer 2. Resultater fra samtlige målinger. 3. En tydelig definition af ildstederne. 4. At test er udført efter den angivne metode med undtagelse for de angivne undtagelser. 5. Specifikation af testbrændsler. Type af testbrændsler skal være som følgende og opfylde krav til brændsel i den tilsvarende standard. Testbrændsel i manuelt betjente ildsteder og indsatse, akkumulerende ildsteder og saunaovne: Træ Testbrændsel i pilleovne med automatisk tilførsel af træpiller: Træpiller 6. At laboratoriet opfylder de krav, som er angivet samt kan vise at test er udført på en upartisk og kompetent måde. Produkter som skal testes udvælges tilfældigt fra producentens lager eller fra det åbne marked. Nordisk Miljømærkning har ret til at efterspørge tillægsdokumentation angående opfyldelse af krav og testrapporter. Testlaboratorium: Test af emissioner og virkningsgrad skal udføres af laboratorier, som er akkrediteret til aktuelle standard og som opfylder de almene krav i standarden EN ISO/IEC Et ikke akkrediteret laboratorium kan udføre test eftersom akkreditering ikke findes for den teknisk specifikation. Laboratoriet skal i så fald vise, at de er et uafhængigt og kompetens laboratorium. Hvis der ikke findes et akkrediteret testlaboratorium, kan et andet laboratorium anvendes eftere godkendelse af Nordisk Miljømærkning. Producenten af ildstedet kan selv udføre test af støj, hvis denne er kontrolleret af det angivne bemyndigede organ i henhold til støjdirektivet 2002/14/EG. Tryktest/lækagemåling: I henhold til praksis af standard NS3058. Ved trykprøvning, intern og ekstern kontrol foretages en lækagemåling på det manuelt betjente ildsted (brændeovn/kamin) eller indsats. Målingen foretages ved et overtryk på Svanemærkning af lukkede ildsteder

22 25 Pa, gennem en anordning påmonteret røgaftræksstudsen. Samtlige luftventiler, låger og evt. akseskuffe skal være lukkede. Der er følgende krav til måleudstyrets nøjagtighed: Manometer: +/- 1,0 Pa. Flowmeter: +/- (5% af målt værdi + 0,5 m 3 /time) Svanemærkning af lukkede ildsteder

23 Bilag 2 Erklæring om materialekrav (O2) og metalbelægning af dele (O5) Produktion af ildstedet (udfyldes af producenten af ildstedet) Navn på ildsted: Producent: Materialekrav (O2) Følgende krav opfyldes: Ja Nej Materialer og konstruktion opfylder relevante krav i gældende standard for den aktuelle ovntype, EN13240 (brændeovne), EN13229 (indsatse), EN14785 (pilleovne), EN15250 (akkumulerende ovne) eller EN15821(saunaovne). Kravet omfatter til eksempel kvalitet, tykkelse på materialer, holdbarhed og tilladte overfladetemperaturer (sikkerhed) på materialer. Vi erklærer, at der gives garanti for materiale- og konstruktionsfejl på mindst 5 år på den bærende konstruktion (eksklusivt det indvendige i brændkammeret) ved normalt brug. Metalbelægning af dele (O5) Følgende krav opfyldes: Ja Nej Dele af metal er ikke belagt med bly (Pb), kviksølv (Hg), kadmium (Cd), krom VI (CrVI), nikkel (Ni) eller forbindelser af disse. Dele kan undtagelsesvis belægges med krom III, nikkel eller forbindelser af disse i de tilfælde, hvor det er nødvendigt på grund af kemisk eller mekanisk slitage eller på grund af anden dokumenteret specielt teknisk behov. Eventuelle forkromnings- og forniklingsprocesser skal ske ved hjælp af renseteknik, ionbytteteknik, membranteknik eller lignende teknikker for i størst mulig udstrækning at kunne genindvinde metallerne. Restprodukter fra belægningen skal gå til genindvinding eller affaldshåndtering. Systemet skal være uden afløb. Erklæringen er udformet med udgangspunkt i tilstrækkelig information fra underleverandøren. Svanemærkning af lukkede ildsteder

24 Producent af ildstedet, underskrift: Dato Navn på virksomhed Kontaktperson Telefon Kontaktperson (navn i versaler) Svanemærkning af lukkede ildsteder

25 Bilag 3 Erklæring om indgående stoffer i kemikalier Produktion af kemikalier (udfyldes af kemikalieproducenten/-leverandøren) Navn på kemisk produkt: Indgående stoffer i kemiske produkter (O4) Følgende krav opfyldes: Ja Nej Følgende stoffer må ikke indgå i de kemiske produkt (t. ex lim, tætningsmasse, rengørings-/affedtningsprodukter, farver og lakker) som anvendes i slutproduktionen af ildstedet og til yderbehandling: bly (Pb), kviksølv (Hg), krom IV (CrIV), cadmium (Cd) og forbindelser af disse. halogenerede organiske forbindelser. alkylfenoler, alkylfenoletoxylater eller andre stoffer, som kan bygge alkylfenoler eller alkylfenoletoxylater. phtalater. stoffer på EU s kandidatliste i henhold til REACH, 1907/2006/EC artikel 59, stk. 10 på Kemikalieagenturets (ECHA) hjemmeside. I baggrundsdokumentet findes link til listen. nanopartikler (fra nonomateriale*). Følgende undtagelser gælder kravet for nanopartikler: Pigment** Naturligt forekommende uorganisk fyldmiddel*** Syntetisk amorf silika**** Polymer dispersioner * Definitionen af nanomateriale følger EU-kommissionens definition af nanomateriale fra den 18 oktober 2011 (2011/696/EU): Nanomateriale er et naturligt, utilsigtet fremstillet eller bevidst fremstillet materiale som indeholder partikler i fri tilstand eller i form av aggregater eller agglomerat og hvor mindst 50 % af partiklerne i antal størrelsesfordeling har en eller flere ydre dimensioner i størrelsesintervallet nm. ** nanotitandioxid regnes ikke som pigment, og omfattes derfor af kravet. ***dette gælder fyldmiddel som omfattes af bilag V punkt 7 i REACH. ****dette gælder traditionel syntetisk amorf silika. Kemiskt modificeret kolloidal silika kan indgå så længe silikapartiklerne bygger aggregat i det færdige produkt. For overfladebehandlede nanopartikler skal overfladebehandlingen opfylde kravet til indgående stoffer i kemiske produkter. Svanemærkning af lukkede ildsteder

26 Undtagelse fra kravet gælder ved metalbelægning af dele. Ved metalbelægning af dele skal kravet O5 opfyldes. Følgende definition skal anvendes om indgå : Som indgående stof regnes, med mindre andet er nævnt, alle stoffer i produktet, også tilsatte additiver (f.eks. konservering eller stabilisator) i råvarerne, men ikke forureninger fra råvareproduktionen. Som forureninger regnes rester fra råvareproduktionen, der indgår i det færdige produkt i koncentrationer under 100 ppm (0,0100 vægt %, 100 mg/kg), men ikke stoffer, der er tilsat en råvare eller produktet bevidst og med et formål, uanset mængde. Kendte fraspaltningsprodukter af indgående stoffer, regnes også som indgående. Producent/leverandør af kemikaliet: Dato Navn på virksomhed Kontaktperson Telefon Kontaktperson (navn i versaler) Svanemærkning af lukkede ildsteder

27 Bilag 4 Erklæring om udvinding af natursten Stenbeklædning (udfyldes af producent (stenbrud)/leverandør af natursten) Navn på natursten: Producent (stenbrud)/leverandør: Navn og lokalitet på stenbrud: Udvinding af natursten, miljøkrav (O10) Følgende krav opfyldes: Ja Nej I forbindelse med udvinding af natursten er der ikke sket: Forstyrrelse af dybtliggende indesluttede grundvandsreservoirer. Forstyrrelse af overfladevandet med offentlig vandindvinding eller kilder eller af vandområder opført i det ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF (eller tilsvarende national lovgivning uden for EU) oprettede register over fredede områder eller af vandløb med en gennemsnitlig strømningshastighed på > 5 m 3 /s. Der foreligger et lukket system til genindvinding af spildevand for at undgå spredning af savrester til miljøet og til at forsyne recirkulationskredsen. Vandet opbevares tæt ved det sted, hvor det anvendes i stenbrydningen og hvor det efterfølgende ledes (gennem lukkede rør) til et passende behandlingsanlæg. Efter klaring skal vandet recirkuleres. Natursten er defineret i CEN/TC 246 som stykker af naturligt forekommende sten og omfatter marmor, granit og andre natursten (som eksempelvis sandsten og fedtsten). Spildevand omfatter kun vand, som er anvendt i produktionen, ikke ferskvand som kommer fra regn og grundvand. Udvinding af natursten, arbejdsforhold (O11) Følgende krav opfyldes: Ja Nej Følgende FN- og ILO-konventioner opfyldes hos producenten (stenbrud) af natursten: FN s børnekonvention, artikel 32 FN s konvention (61/295) angående rettigheder for oprindelige folkefærd ILO-konvention nr. 29 om tvangsarbejde ILO-konvention nr. 87 om foreningsfrihed og beskyttelse af organisationsretten Svanemærkning af lukkede ildsteder

28 ILO-konvention nr. 98 om retten til at organisere sig og til at føre kollektive forhandlinger ILO-konvention nr. 100 om lige løn ILO-konvention nr. 105 om afskaffelse af tvangsarbejde ILO-konvention nr. 111 om diskriminering ILO-konvention nr. 138 om minimums alder ILO-konvention nr. 148 om arbejdsmiljø i forhold til luftforurening, støj og vibrationer ILO-konvention nr. 155 om sikkerhed og sundhed i arbejdsmiljøet ILO-konvention nr. 170 om sikkerhed ved anvendelse af kemiske produkter ILO-konvention nr. 182 om værste form for børnearbejde Hvis natursten er udvundet i et land hvor disse konventioner indgår i myndighedskravene, kræves ingen yderligere dokumentation da dette omfattes af O30. Producent (stenbrud)/leverandør af natursten, underskrift: Dato Navn på virksomhed Kontaktperson Telefon Kontaktperson (navn i versaler) Svanemærkning af lukkede ildsteder

29 Bilag 5 Erklæring om komplementerende solfanger Komplementerende solfanger (udfyldes af producent/leverandør af solfanger) Navn på solfanger: Producent/leverandør: Solfanger (O12) Følgende krav opfyldes: Ja Nej Komplementerende solfanger til det Svanemærkede ildsted er typegodkendt efter EN Producent/leverandør af solfanger, underskrift: Dato Navn på virksomhed Kontaktperson Telefon Kontaktperson (navn i versaler) Svanemærkning af lukkede ildsteder

30 Bilag 6 Markedsføring af Svanemærkede lukkede ildsteder Vi bekræfter hermed, at vi kender til reglerne for anvendelse af det nordiske miljømærke Svanen iht. Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner og vi forsikrer, at markedsføringen af det Svanemærkede ildsted skal gennemføres iht. disse regler. Vi bekræfter også, at vi har viden om indholdet i kriterierne for Svanemærkning af lukkede ildsteder til fast biobrændsel. Vi forsikrer, at de personer inden for vores virksomhed, der markedsfører de Svanemærkede ildsteder, skal informeres om kriterierne for Svanemærkning af lukkede ildsteder til fast biobrændsel samt Regler for nordisk miljømærkning af produkter 22. juni 2011 eller senere versioner. Sted og dato Virksomhed Underskrift, kontaktperson Kontaktperson Telefon Underskrift, Markedsføringsansvarlig Markedsføringsansvarlig Telefon Ved personaleændringer skal der sendes en ny attest til Nordisk Miljømærkning. Svanemærkning af lukkede ildsteder

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Version 3.0 31. januar 2014-31. marts 2014 Høringsforslag Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en Svanemærket Kedel? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad

Læs mere

Svanemærkning af Lukkede ildsteder

Svanemærkning af Lukkede ildsteder Svanemærkning af Lukkede ildsteder Version 4.0 31. januar 2014-31. marts 2014 Høringsforslag Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket lukket ildsted? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan

Læs mere

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Version 3.0 11. juni 2014-30. juni 2019 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en Svanemærket Kedel? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes? 5

Læs mere

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Version 3.1 11. juni 2014-31. oktober 2020 Indhold Hvad er en Svanemærket Kedel? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes? 4 Hvordan ansøger man?

Læs mere

Svanemærkning af Lukkede ildsteder

Svanemærkning af Lukkede ildsteder Svanemærkning af Lukkede ildsteder Version 4.2 11. juni 2014-31. oktober 2020 Indhold Hvad er et Svanemærket lukket ildsted? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes? 5 Hvordan ansøger man?

Læs mere

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016 Gebyrregler for Svanemærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket på vegne

Læs mere

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning Vejledning til ansøgning om Svanemærkning For at få tildelt en Svanelicens er der en række krav i et kriteriedokument, der skal opfyldes. Miljømærkning Danmark kontrollerer, at den indsendte dokumentation

Læs mere

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Retningslinier for brug af Svanemærket Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket

Læs mere

Svanemærkning af Primærbatterier. Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Primærbatterier. Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Primærbatterier Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket Primærbatteri? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes? 3 Hvordan

Læs mere

Svanemærkning af Genopladelige batterier

Svanemærkning af Genopladelige batterier Svanemærkning af Genopladelige batterier Version 4.3 7. december 2010 30. juni 2016 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket genopladeligt batteri? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Svanen og Blomsten Etableret i 1989.

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter / Lene Møldrup Svanen og Blomsten

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 2.1 5. november 2015-30. juni 2019 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket levende lys? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan svanemærkes? 4 Hvordan

Læs mere

Svanemærkning af Tømiddel

Svanemærkning af Tømiddel Svanemærkning af Tømiddel Version 2.1 18. Marts 2004 31. December 2011 Nordisk Miljømærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig og positiv miljømærkning i Norden. Virksomheden

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 1.4 13. december 2007 31. oktober 2016 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket levende lys? 3 Hvorfor vælge Svanemærket? 3 Hvilke levende lys kan Svanemærkes?

Læs mere

Vejledning til elektronisk ansøgning

Vejledning til elektronisk ansøgning Vejledning til elektronisk ansøgning Miljømærkning Danmark er gået over til elektronisk arkivering, og derfor ønsker vi fremover at modtage materiale elektronisk både når det gælder, nye ansøgninger, fornyelser,

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Siliconehartspuds Varenummer: Dokument-ID Varegruppe: Pudsning af facader Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Hensyn til sundhed Blomsten og Svanen er din garanti, når det gælder kemikalier og sundhed. Med miljømærker er der tjek på det, der

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 22 Harpiks Varenummer: 80063, 80056 Dokument-ID Varegruppe: Klæbemiddel, Fugemasse Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

FORSKRIFT. Forskrift for brug af fastbrændselsovne i Frederikssund Kommune

FORSKRIFT. Forskrift for brug af fastbrændselsovne i Frederikssund Kommune FORSKRIFT Forskrift for brug af fastbrændselsovne i Frederikssund Kommune Baggrund Hvis man bruger brændeovne, brændekedler, pejse og andre ovne til fast brændsel forkert, bliver der udledt mange partikler,

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Vil du gerne bidrage til et bedre miljø? Er du træt af at bekymre dig om kemikalier? Og går du efter kvalitet? Så se efter Blomsten

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Folie, ÅT-remsa Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den: 17-04-2015 Varenummer: 101058, 101072, 101089, 101102, 101065,

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Sanitetsrens S1 Varenummer: 400021 Dokument-ID Varegruppe: Rengøringsmiddel Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter

Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Version 1.8 29. maj 2008 30. juni 2015 Nordisk Miljømærkning Inhold Hvad er et Svanemærket kemisk byggeprodukt? 3 Hvorfor vælge Svanemærket? 3 Hvad kan Svanemærkes?

Læs mere

Regler for Svanemærkning af produkter. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016

Regler for Svanemærkning af produkter. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Regler for Svanemærkning af produkter Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder

Læs mere

Kontrolrapporten for 2016

Kontrolrapporten for 2016 Kontrolrapporten for 2016 Kontrolrapporten for 2016 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Miljømærkning skaber tillid. Med vores kontrol sikrer vi, at miljømærkede produkter lever op til kriterierne for

Læs mere

Nyhed! WIKINGs store NYHED! WIKING Automatic. På de følgende sider ses WIKING modellerne...med Automatic og Svanemærkede.

Nyhed! WIKINGs store NYHED! WIKING Automatic. På de følgende sider ses WIKING modellerne...med Automatic og Svanemærkede. WIKINGs store NYHED! Nyhed! Alle WIKING modeller leveres nu med automatisk styring af forbrændingsluften. En automatisk styring af forbrændingsluften betyder at bålet ikke får for meget luft, og at dit

Læs mere

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk Energiledelse hos Formula A/S Beregningsmetodefor CO 2 udslip www.formula.dk Energi og Miljøledelse forankret i EMAS Certficering Licens til Svanemærkning af tryksager Licens til FSC mærkede tryksager

Læs mere

Sådan bruges vejledningen

Sådan bruges vejledningen Sådan bruges vejledningen Denne vejledning forklarer, hvordan du ansøger om en EU-miljømærkelicens i overensstemmelse med de gældende krav i kriterierne. Følgende symboler bruges i vejledningen: = Bemærk

Læs mere

Kontrolrapporten for 2018

Kontrolrapporten for 2018 Kontrolrapporten for 2018 Kontrolrapporten for 2018 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Kontrol er en af Miljømærkning Danmarks vigtigste opgaver. Certificerede produkter og serviceydelser skal leve

Læs mere

Papirkvaliteter der kan kontrolleres er defineret i Tillægsmodulen for kopi- og trykpapir version 4:

Papirkvaliteter der kan kontrolleres er defineret i Tillægsmodulen for kopi- og trykpapir version 4: Bilag 5 Kontrolleret papir (P1) Bilag 5 skal bruges af papirproducenter for at ansøge Nordisk Miljømærkning om at få kontrolleret papiret, til brug som trykmateriale i Svanemærkede trykkerier. Bilag 5A

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Epoxy Primer 58 Varenummer: 80070 Dokument-ID Varegruppe: Klæbemiddel, Fugemasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 2.0 20. november 2014 23. januar 2015 Høringsdokument Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket Levende lys? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes?

Læs mere

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald. Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald. Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018 Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018 Fareegenskaber - HP HP Siden 1. juni 2015 nye kriterier for HP 1 HP 13 samt

Læs mere

Hvordan påvirker HP14 afsætningsmulighederne for de nye farlige affaldsstrømme?

Hvordan påvirker HP14 afsætningsmulighederne for de nye farlige affaldsstrømme? Hvordan påvirker HP14 afsætningsmulighederne for de nye farlige affaldsstrømme? v/henrik Wejdling, AffaldPlus DAKOFAs seminar om ny klassificering af farligt affald HP14, hvad er det for en fisk? Vejle

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Flydemiddel Varenummer: 702026, 702019 Dokument-ID Varegruppe: Fugemasse Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration Er

Læs mere

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Blomsten og Svanen?

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Blomsten og Svanen? Kontrolrapporten for 2012 Kontrol af den europæiske Blomst og den nordiske Svane Der er ingen tvivl om at vores licenshavere overordnet set er glade for at der gennemføres kontrol. De synes, at det er

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Multi Fliseklæb Let Varenummer: 24005 Dokument-ID Varegruppe: Klæbemiddel Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: ThermoDyn Granulat Varenummer: Dokument-ID Varegruppe: Lyddæmning af gulv Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration Er varen

Læs mere

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering jord som farligt affald

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering jord som farligt affald Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering jord som farligt affald Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar d. 26 juni 2019 1 Fareegenskaber - HP HP HP 1 HP 2 HP 3 HP 4 HP 5 HP 6 HP 7 HP 8 HP 9 HP 10

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Limmørtel Varenummer: Dokument-ID Varegruppe: Lim Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration Er varen ændret? Ændringen

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Vandtætningsbinder Varenummer: 4019642, 4019659 Dokument-ID Varegruppe: Lim Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Special Cement Varenummer: 500011 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration Er

Læs mere

Miljøkrav i udbudsmateriale Aalborg 6. Marts 2007. Ved Karsten Andrup Pedersen Indkøbs og Udbudschef Kolding Kommune

Miljøkrav i udbudsmateriale Aalborg 6. Marts 2007. Ved Karsten Andrup Pedersen Indkøbs og Udbudschef Kolding Kommune Miljøkrav i udbudsmateriale Aalborg 6. Marts 2007 Ved Karsten Andrup Pedersen Indkøbs og Udbudschef Organisation Indkøbsafd. Miljøafdelingen Erfa-gruppe Brugergrupper 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Indkøbsansvarlige

Læs mere

Miljømærkning. Svanens kriterier for biobrændstoffer Thomas Christensen 6. December 2016

Miljømærkning. Svanens kriterier for biobrændstoffer Thomas Christensen 6. December 2016 Miljømærkning Svanens kriterier for biobrændstoffer Thomas Christensen 6. December 2016 Danmarks officielle miljømærker Svanemærket Nordens officielle miljømærke Stiftet af Nordisk Ministerråd i 1989

Læs mere

Forskrift for brug af fastbrændselsovne

Forskrift for brug af fastbrændselsovne Forskrift for brug af fastbrændselsovne Rev. 2017 Baggrund Hvis man bruger brændeovne, brændekedler, pejse og andre ovne til fast brændsel forkert, bliver der udledt mange partikler, som kan skade naboer

Læs mere

Monteringsvejledning C 850. www.contura.eu

Monteringsvejledning C 850. www.contura.eu Monteringsvejledning C 850 www.contura.eu 62 CERTIFIKAT PRÆSTATIONSERKLÆRING Nr. C850-CPR-130610-SE-1 PRODUKT Produkttype Brændeovn fyret med fast biobrændsel Typebetegnelse Contura 850 Serienummer Se

Læs mere

Brændeovne med enkel betjening og miljøvenlig forbrænding. Kan udstyres med Aduro-tronic automatik

Brændeovne med enkel betjening og miljøvenlig forbrænding. Kan udstyres med Aduro-tronic automatik Brændeovne med enkel betjening og miljøvenlig forbrænding Kan udstyres med Aduro-tronic automatik Dansk design og effektiv forbrænding Aduro brændeovnene er skabt med enkle og stilrene linier, skjulte

Læs mere

Installationsvejledning I 40/ /

Installationsvejledning I 40/ / Installationsvejledning DK I 40/55 01.06.2019 / 97-9693 www.hwam.com 2 INDHOLDSFORTEGNELSE TEKNISKE DATA...4 Generelt...4 Sikkerhed...4 Krav til rummet...4 Tekniske mål og data...4 Typeskilt og serienummer...5

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Fliseklæb Varenummer: 1551035, 2004349 Dokument-ID Varegruppe: Klæbemiddel Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den: 13-11-2014

Læs mere

Forskrift for brug af brændeovne m.v.

Forskrift for brug af brændeovne m.v. Forskrift for brug af brændeovne m.v. Forskrift nr. 1/2009 Teknik og Miljø Baggrund 1. Som hjælp til borgerne, har Sønderborg Kommune udarbejdet denne forskrift. Den indeholder regler for korrekt brug

Læs mere

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande ved import til Danmark fra ikke-eu lande Seminar Eigtveds Pakhus 3. oktober 2012 Anne Rathmann Pedersen arp@dhigroup.com Senior konsulent, Miljø og Toksikologi Agenda Import? REACH Importør? Kemikalielovgivningen

Læs mere

REFLECTION HARMONY RELAXATION

REFLECTION HARMONY RELAXATION REFLECTION HARMONY RELAXATION WIKING Volcanic 2 m. fedtsten Miljøomtanke Fyring med træ er en alternativ energiform, og afbrænding af træ er en CO 2 neutral proces. Et WIKING brændkammer er udviklet med

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 235 Hurtig Cement Varenummer: 4411864 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration

Læs mere

Rens af væskeskadet elektronik

Rens af væskeskadet elektronik Svanemærkning af Rens af væskeskadet elektronik Version 1.0 datum datum Udkast til brug for høring Indhold Hvad er Svanemærket rens af væskeskadet elektronik?... 3 Hvorfor vælge Svanemærkning?... 3 Hvad

Læs mere

Kontrolrapporten for 2017

Kontrolrapporten for 2017 Kontrolrapporten for 2017 Kontrolrapporten for 2017 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Svanemærket og EU-Blomsten er i sig selv bevis for, at et produkt eller en service er blandt de mest miljøvenlige

Læs mere

Anmeldelse af farlige stoffer og materialer

Anmeldelse af farlige stoffer og materialer Anmeldelse af farlige stoffer og materialer De vigtigste regler om anmeldelse af farlige stoffer og materialer til Produktregisteret. Vejledningen handler om, hvornår virksomheder, som fremstiller eller

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 210 Selvnivellerende gulvspartelmasse Varenummer: 1972523 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret

Læs mere

5 nemme trin - sådan tænder du op

5 nemme trin - sådan tænder du op www.exodraft.dk 5 nemme trin - sådan tænder du op Den enkle løsning mod dårligt skorstenstræk Ved at installere en exodraft-røgsuger skaber du optimalt træk i skorstenen uanset vind og vejr, og opnår tilmed:

Læs mere

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark.

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. 2008-06-11 Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. Dette bilag beskriver de miljøkrav, der skal

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 215 Gulvspartelmasse Varenummer: 3856580 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den:

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP VS20 Primer Varenummer: 80216, 80223 Dokument-ID: Varegruppe: Dampspærre Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den: 13-11-2015

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 350 Universalmørtel Varenummer: 100501 Dokument-ID Varegruppe: Pudsning af facader Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 275 Hurtigt Pudslag Varenummer: 4411872 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den:

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 228 Gulvspartelmasse Varenummer: 100310 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den:

Læs mere

Forskrift for brug af fastbrændselsovne i Fredensborg Kommune. Vedtaget af Byrådet i Fredensborg Kommune d. 26. februar 2018.

Forskrift for brug af fastbrændselsovne i Fredensborg Kommune. Vedtaget af Byrådet i Fredensborg Kommune d. 26. februar 2018. Forskrift for brug af fastbrændselsovne i Fredensborg Kommune Vedtaget af Byrådet i Fredensborg Kommune d. 26. februar 2018. Formål Fredensborg Kommune har udarbejdet denne forskrift for at forebygge og

Læs mere

Varenummer: Ændret deklaration Er varen ændret? Ændringen omfatter: Kontaktperson. Nej Ja Ændret vare kan identificeres ved:

Varenummer: Ændret deklaration Er varen ændret? Ændringen omfatter: Kontaktperson. Nej Ja Ændret vare kan identificeres ved: BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Fugeforsegler Varenummer: 80100 Dokument-ID Varegruppe: Plejemiddel Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration Er varen

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Multi Fliseklæb Varenummer: 2797207, 2797215, 2950079, 2950087 Dokument-ID Varegruppe: Klæbemiddel Ny Deklaration Ved ændret deklaration

Læs mere

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion1)

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion1) Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion1) I medfør af 7, stk. 1, nr. 1 og 5, 7 a, stk. 1 og 2, 16, stk. 1 og 2, 18,

Læs mere

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER KOMMISSIONEN

AFGØRELSER OG BESLUTNINGER KOMMISSIONEN 28.3.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 82/3 II (Retsakter vedtaget i henhold til traktaterne om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab/Euratom, hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) AFGØRELSER

Læs mere

Svanemærkning af. Kedler og brændere til flydende og gasformigt brændsel. Version 5.0 10. juni 2005 10. juni 2009. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af. Kedler og brændere til flydende og gasformigt brændsel. Version 5.0 10. juni 2005 10. juni 2009. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Kedler og brændere til flydende og gasformigt brændsel Version 5.0 10. juni 2005 10. juni 2009 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er Svanemærkede kedler og brændere? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning?

Læs mere

Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten. Ingrid Elmedal, 24. april 2019

Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten. Ingrid Elmedal, 24. april 2019 Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten Ingrid Elmedal, 24. april 2019 Hvem er Miljømærkning Danmark? Svanemærket og EU-Blomsten Danmarks officielle miljømærker 1) YouGov kendskabsmåling, jan.

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Sandspartel Varenummer: 3527454, 2184554 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den:

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP VS 30 Vandtætningsmembran Varenummer: 80049, 80032 Dokument-ID Varegruppe: Vandtætning Ny Deklaration Ændret declaration Oprettet/ændret

Læs mere

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af. Industrielle rengøringsog affedtningsmidler. Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Industrielle rengøringsog affedtningsmidler Version 2.6 13. oktober 2005 30. november 2016 Nordisk Miljømærkning Innehåll Adresser 2 Hvad er et Svanemærket industrielt rengøringsmiddel/affedtningsmiddel?

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) DA 11.7.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 179/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 618/2012 af 10. juli 2012 om ændring med henblik på tilpasning til den tekniske og videnskabelige udvikling af Europa-

Læs mere

Monteringsvejledning C 510. www.contura.eu

Monteringsvejledning C 510. www.contura.eu Monteringsvejledning C 510 www.contura.eu 62 CERTIFIKAT PRÆSTATIONSERKLÆRING Nr. C510-CPR-130601-SE-1 PRODUKT Produkttype Brændeovn fyret med fast biobrændsel Typebetegnelse Contura 510 Serienummer Se

Læs mere

REACH og CLP. ved import fra ikke-eu-lande. Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012. Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff

REACH og CLP. ved import fra ikke-eu-lande. Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012. Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff REACH og CLP ved import fra ikke-eu-lande Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012 Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff Importørens ansvar i forhold til Sikkerhedsdatablade og Eksponeringsscenarier

Læs mere

Svanemærkning af Skriveredskaber, maling, lim og tape for kontor og hobby

Svanemærkning af Skriveredskaber, maling, lim og tape for kontor og hobby Svanemærkning af Skriveredskaber, maling, lim og tape for kontor og hobby Version 4.0 4 juni 2013-26 augusti 2013 Høringsudkast Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en/et Svanemærket skriveredskab, maling,

Læs mere

Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele

Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele MK 6.00/009 8. udgave Januar 2014 Systemer til tætning af gennemføringer i brandteknisk klassificerede bygningsdele MK Prøvnings- og godkendelsesbetingelser ETA-Danmark A/S Kollegievej 6 DK-2920 Charlottenlund

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING af 18. december 1998 om opstilling af kriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til malinger og lakker

KOMMISSIONENS BESLUTNING af 18. december 1998 om opstilling af kriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til malinger og lakker 9. 1. 1999 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende L 5/77 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 18. december 1998 om opstilling af kriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til malinger og lakker (meddelt

Læs mere

Forskrift for brug af brændeovne, pillefyr og andre ovne til fast brændsel i Lejre Kommune

Forskrift for brug af brændeovne, pillefyr og andre ovne til fast brændsel i Lejre Kommune Forskrift for brug af brændeovne, pillefyr og andre ovne til fast brændsel i Lejre Kommune Formål med forskriften Forskriften har til formål dels at forbygge røggener for omkringboende og dels at afhjælpe

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Klinkeolie K3 Varenummer: 2797264 Dokument-ID Varegruppe: Rengøringsmiddel Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den: 04-12-2014

Læs mere

Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien

Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien Svanemærkning af Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien Version 1.5 13. oktober 2005 30. juni 2014 Nordisk Miljømærkning Innehåll Hvad er et Svanemærket rengøringsmiddel til levnedsmiddelindustrien?

Læs mere

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion 1)

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion 1) BEK nr 1432 af 11/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-523-00005 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1683

Læs mere

Nyhed. Op til 40%* mere varme med WIKING Automatic. made by

Nyhed. Op til 40%* mere varme med WIKING Automatic. made by Nyhed Op til 40%* mere varme med WIKING Automatic made by Bag om WIKING WIKING brændeovne er til de autentiske stunder, hvor du i nærvær og samvær med dem du holder af kan nyde den knitrende ild og varmen,

Læs mere

Svanemærkning af Udemøbler, legeredskaber og udeinventar. Version 3.7 17. marts 2011-31. marts 2019. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Udemøbler, legeredskaber og udeinventar. Version 3.7 17. marts 2011-31. marts 2019. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Udemøbler, legeredskaber og udeinventar Version 3.7 17. marts 2011-31. marts 2019 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en/et Svanemærket udemøbel, legeredskab og udeinventar? 4 Hvorfor

Læs mere

Erklæring fra producenten af det kemiske produkt

Erklæring fra producenten af det kemiske produkt Erklæring fra producenten af det kemiske produkt Med kemiske produkter menes flydende og/eller uhærdede kemiske produkter, der anvendes til byggearbejde på byggepladsen eller hos producenten af præfabrikerede

Læs mere

SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF SAND TIL BRUG I SANDKASSER

SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF SAND TIL BRUG I SANDKASSER Side 1 af 8 SUPPLERENDE BESTEMMELSER FOR CERTIFICERING AF SAND TIL BRUG I SANDKASSER 0. Generelt Nærværende supplerende bestemmelser for produktcertificering gælder som tillæg til Dancerts Almindelige

Læs mere

Aduro 2. Monterings og betjeningsvejledning. For brændeovn. Læs betjeningsvejledningen før brændeovnen monteres og tages i brug. www.aduro.

Aduro 2. Monterings og betjeningsvejledning. For brændeovn. Læs betjeningsvejledningen før brændeovnen monteres og tages i brug. www.aduro. Monterings og betjeningsvejledning For brændeovn Aduro 2 Læs betjeningsvejledningen før brændeovnen monteres og tages i brug. www.aduro.dk - 1 - 1. Montering 1.1 Generelt Aduro brændeovnene er godkendt

Læs mere

Svanemærkning af Bygge- og facadeplader

Svanemærkning af Bygge- og facadeplader Svanemærkning af Bygge- og facadeplader Version 6.0 25. februar 2015-31. marts 2020 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en Svanemærket Bygge- og facadeplade? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Håndspartel Let Varenummer: 30037 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ændret deklaration Oprettet/ændret den: 29-01-2016

Læs mere

KOMMISSIONENS BESLUTNING

KOMMISSIONENS BESLUTNING L 13/22 KOMMISSIONENS BESLUTNING af 16. december 1999 om miljøkriterierne for tildeling af Fællesskabets miljømærke til kølemøbler (meddelt under nummer K(1999) 4522) (EØS-relevant tekst) (2000/40/EF)

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 230 Hurtighærdende Finspartelmasse Varenummer: 4411880 Dokument-ID Varegruppe: Spartelmasse Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP Primer 54 Varenummer: - Dokument-ID Varegruppe: Primer Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration Er varen ændret? Ændringen

Læs mere

Remissammanställning för følgende produktgrupper:

Remissammanställning för følgende produktgrupper: Remissammanställning för følgende produktgrupper: Møbler og inventar, udkast til version 4.0 Udemøbler og legeredskaber, udkast til version 3.0 Byggeplader, udkast til version 5.0 Version til SLM februar

Læs mere

BYGGEVAREDEKLARATION

BYGGEVAREDEKLARATION BYGGEVAREDEKLARATION 1. GRUNDDATA Vareidentifikation Handelsnavn: LIP 205 Lyncement Varenummer: 100341 Dokument-ID Varegruppe: Montagecement Ny Deklaration Ved ændret deklaration Ændret deklaration Er

Læs mere

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Svanen og EU Blomsten?

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Svanen og EU Blomsten? Kontrolrapporten for 2011 Kontrol af den nordiske Svane og EU Blomsten Der er ingen tvivl om at vores licenshavere overordnet set er glade for at der gennemføres kontrol. De synes at det er vigtigt for

Læs mere

Særlige bestemmelser for DS-certificering af tæthedsmåling gennemført DS/SBC efter DS/EN

Særlige bestemmelser for DS-certificering af tæthedsmåling gennemført DS/SBC efter DS/EN Certificering af virksomheder 0 Indledning Denne SBC er udarbejdet med henblik på DS-certificering af tæthedsmåling af bygninger gennemført efter DS/EN 13829 anneks A.3 1 Forudsætninger for certificering

Læs mere