MIKROFON SKRÆK. eller Ska du ha buksevand?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MIKROFON SKRÆK. eller Ska du ha buksevand?"

Transkript

1 MIKROFON SKRÆK eller Ska du ha buksevand? Et lille indblik i historien om en mand med en drøm, en mission, et teknologispring og den forunderlige akustiske verden... "it's time for changes" For musikere, lydteknikere og andre nørder! Udfordringen For mange musikere og lydteknikere kan det til tider være et rent helvede at forstærke akustiske instrumenter. Vi vil i det efterfølgende forsøge at afmystificere en række problematikker og misforståelser, som ofte ender med at musikere og lydteknikere må gå på kompromis, når der skal laves livelyd. Ofte går indsatsen fra selv meget dygtige musikere tabt i gengivelsesproblemer. Samtidig har mange efterspurgt materiale som sammenholder data for bla. "Gain before feedback" for REMICs mikrofon modeller og gerne sammenholdt med data for konkurrerende produkter. Vi har derfor samlet en række data i form af middelværdier, som i det efterfølgende findes opstillet i 2D figurer så disse data nemt kan sammenholdes. Det skal dog pointeres, at vi af konkurrencejuridiske årsager ikke må formidle navne på konkurrerende produkter og produkter der indgår i et sådanne sammenligningsmateriale. Der er således udvalgt 5 produkter fra førende producenter af instrumentmikrofoner, hvis dataset i efterfølgende illustreres i en samlet spalte. Vi har i dette materiale valgt at koncentrere data omkring violinmikrofoner. I efterfølgende materialet forekommer REMIC MICROPHONES model "L" denne model bliver lanceret i starten af 2015 og antager karakteristikker som ligger mellem "00" (studie) modellen og "LB" (live)modellen. Alle målinger i efterfølgende materiale findes foretaget i samme ambiente og reflekterende miljø (live situation) med aktuelle mikrofoner monteret på violin.

2 OUTPUT LEVEL I figuren herunder sammenholdes "output level" for en række konkurrerende "Clip-on" instrumentmikrofoner med de tre REMIC varianter. ( Gain, er i alle tilfælde indstillet til "0dB" ). Microphone output levels at 0dB Pre-Gain structure. LEVEL Competitors V 5200 V 5200 L V 5200 LB dbfs RMS PEAK RMS PEAK RMS PEAK RMS PEAK - 6 db - 8 db - 10 db - 12 db - 14 db - 16 db - 18 db - 20 db - 22 db - 24 db - 26 db - 28 db - 30 db - 32 db - 34 db - 36 db - 38 db - 40 db - 42 db - 44 db AMBIENT SUPPRESSION ( Undertrykkelse af baggrundsstøj ) I figuren herunder sammenholdes evnen til at undertrykke omgivende støjkilder hos en række konkurrende "Clip-on" instrumentmikrofoner og de tre REMIC varianter. Gain justeret individuelt for alle mikrofoner så output findes identisk ved "0dB", når instrumentet spilles. LEVEL Competitors V 5200 V 5200 L V 5200 LB 0 db (RMS) RMS RMS RMS RMS - 00 db - 04 db - 08 db - 12 db - 16 db - 20 db - 24 db - 28 db - 32 db Mic Output Level when instrument is played. Mic Output Level of ambient sound source.(instrument is not played).

3 MIC. OUTPUT LEVEL & FEDBACK SUPPRESSION Figuren herunder sammenholder det maksimale output af kildesignalet ( her instrument lyden) før akustisk feedback indtræder for de enkelte mikrofoner i det aktuelle akustiske live-miljø. (Gain justeret -6dB under akustisk feedbackpunkt. Målt til 102dBA for aktuelle V5200LB). The maximum output Level of captured instrument sound, before feedback occurs, (With Gain adjust, -6 db below point of feedback. Point of feedback for the actual setup was measured V5200LB). LEVEL Competitors V 5200 V 5200 L V 5200 LB 0 db (RMS) RMS RMS RMS RMS - 20 db - 22 db - 24 db - 26 db - 28 db - 30 db - 32 db - 34 db - 36 db - 38 db - 40 db Resultat Da de viste resultater er beregnede middelværdier foretaget ud fra målinger i forskellige livesammenhænge, kan forskellene i praksis variere en smule. Dog fremgår det med al tydelighed at REMIC mikrofonerne antager den bedste "gain before feedback" og derved har det største dynamiske "headroom" i live sammenhæng. Der opfordres dog på ingen måde til at der på liveproduktioner skal spilles højere, blot fordi man nu med REIMC mikrofoner får mulighed for dette. Men man får en markant bedre mulighed for at få soloinstrumentet frem i mixet (uden begyndende tunnel-effekt og efterfølgende feedback) og samtidig have flere mikrofonkanaler "åbne" på samme tid, uden at det samlede mix bliver en "grøde" af lyd. REMIC MICROPHONES model V5200 monteret på violin. De retningsbestemte mikrofoner (Traditionen tro!) Mange mikrofonproducenter har gennem tiden anbefalet, at man i forbindelse med forstærkning af akustiske instrumenter ved live koncerter, benytter instrumentmikrofoner med retningsbestemte karakteristikker som f.eks. nyre- supernyer- eller hypernyre- karakteristik. Dette for at undgå eller mindske akustisk feedback, akustisk tilbagekobling, rundhyl ja kært barn har mange navne.

4 Udfordringen er imidlertid, at en mikrofon med en af de ovenstående retnings- karakteristikker ikke i praksis, optræder med de samme karakteristikker som de er blevet udmålt med i et lyddødt- eller reflektionsdæmpet- testrum. Mange lydteknikere og musikere er dog godt bekendt med dette og har blot lært at arbejde under og tilpasse sig disse forhold. Det er blevet en hel tradition og ikke så underligt, da der gennem tiden, i mange akustiske lærebøger og artikler, er beskrevet og anbefalet at man i disse live-sammenhæng bør anvende retningsbestemte mikrofoner. Men det er et faktum at den virkelige verden ikke udspiller sig i et laboratorium eller i et reflektionsdæmpet testrum. Teorierne er oprigtigt velmente, men lad os se på hvad der i virkeligheden sker. Virkelighedens verden.. Alene den faktuelle realitet, at en retningsbestemt instrumentmikrofon i praksis monteres pegende mod instrumentets klangflade i en afstand af blot 5 til 10cm, burde give anledning til bekymring. Idet der nu dannes en akustisk "parabol-kobling" mellem mikrofon og instrument, som i praksis gør at mikrofonens retningskarakteristik, nu ikke længere afspejler karakteristikken udmålt i det reflektionsdæmpede testrum. Der er nu tale om en helt anden og ubestemmelig retningskarakteristik, som skaber mange unødige udfordringer for såvel musikere som lydfolk verden over. Når retningskarakteristikker (polar patterns) for instrumentmikrofoner udmåles i reflektionsdæmpede testrum under kontrollerede forhold, placeres disse ikke på instrumentet, ligesom der heller ikke placeres en hård flade 5 til 10 cm fra fronten af mikrofonen når mikrofonens retningskarakteristik udmåles. Det har således aldrig tidligere været "kutyme" at anvende simulerede "live" opstillinger for denne type målinger. Dette på trods af, at det aldrig har været meningen at afholde livekoncerter i reflektionsdæmpede- testrum. Kun REMIC MICROPHOENS udfører i dag såvel simulerede live-test målinger som real-live-test målinger. I nedenstående figur sammenholdes retningskarakteristikken for en alm. anvendt instrument mikrofon med supernyre karakteristik ved; [Blå] udmålt i frit felt* vs [Rød] udmåling af samme mikrofon men monteret på violin. (violin set fra strengeholder). Pilen angiver mikrofonens placering og retning. *Blå figur viser mikrofonens retningskarekteristik udmålt i reflektionsdæmpet testrum (uden at være monteret på instrumnentet). Figurene herover beror på beregnede middelværdier og tjener udelukkende det formål at illustrere forskellene af retningskarakteristikkerne for en mikrofonen med supernyrekarakteristik, udmålt i frit felt mod samme mikrofon monteret på violin.

5 Disse figurer kan naturligvis være svære at tyde, så lad mig give et eksempel. Mange violinister har oplevet at stå på en scene foran en monitor højttaler, hvor der bliver lavet den fedeste lyd på instrumentet og uden feedback. Nu flytter violinisten sig blot en centimeter til den ene side, men hov, nu fyldes rummet pludselig af en i den grad velkendt og intens hylen hvor millioner af luftmolekyler pludseligt bliver enige om at nu skal der være fest. Et feedback er etableret. Violinisten kigger hastigt op og sender lydmanden et af de blikke som ikke kan misforstås, lydmanden ser hurtigt til mixerpulten for derefter og med et undrende blik, at kigge tilbage på violinisten. Hva var den af? Vi benytter da den rigtige mikrofontype! Karakteristikken af en retningsbestemt mikrofon, monteret i en given vinkel til en hård flade (som dækket på et instrument) antager således en ganske ubestemmelig retningskarakteristik, hvor nogle punkter "undertrykker" det ambiente miljø medens andre punkter "booster" det ambiente miljø (i visse tilfælde kan der opstå "boost" eller yderligere selvforstærkning af selv ambiente lydkilder, grundet instrumentets resonante klangkasse). Dette kan måske være svært at forstå, så lad os vende funktionen om. Vi udskifter nu mikrofonen (som er monteret på instrumentet med retning mod instrumentdækket) med en lille retningsbestemt højttaler som sender lyd direkte mod instrumentets klangflade. Luftmolekylerne som påvirkes af højttaleren, vil nu ramme overfladen af instrumentdækket og bliver derefter kastet i stort set alle retninger, grundet dækkets lidt krumme overflade. Selve "kastnings-mønstret" vil være meget uforudsigeligt og kan påvirkes ved blot at ændre afstand eller vinkel af lydgiveren (højttaleren) mod instrument-dækket. Skulle dette stadig volde problemer at forstå, kan det ofte hjælpe at se efter det simple i det komplekse. Det er jo ikke meningen at musikeren skal bryde sin hjerne med alt dette, men derimod have fokus på musikken. Hvem har ikke prøvet at tænde for vandhanen i køkkenet og overset at der i vasken ligger en ske, lige der hvor strålen rammer? Vandet fra hanen, den ellers retningsbestemte stråle rammer skeens buede overflade, hvilket forårsager at vandstråler nu står ud i alle retninger og du bliver våd øv! Med den viden i baghånden vil det fortsat, være et frisk initiativ, at benytte en retningsbestemt mikrofon med retning mod et hårdt, plant- eller buet- objekt (som foran klangfladen på et instrument) i livesammenhæng. For på denne måde at opretholde de nødvendige og ganske ufordusigelige udfordringer for de dygtige teknikere på live produktioner. Men sådan behøver det ikke at være! REMIC MICROPHONES har siden 1996 udviklet en række nye mikrofonteknologier og har i nært samarbejde med instrumentbyggere, musikere og lydteknikere designet en række instrument mikrofoner som lever op til de krav der i dag stilles af de professionelle brugere. Med disse nye teknologier udviklet af REMIC MICROPHONES er de velkendte og problematiske udfordringer omkring akustisk feedback blevet afhjulpet et langt stykke hen ad vejen. Det samme gør sig gældende i forhold til overhør mellem instrumenter. I mange koncerthuse og teatre sidder strygerne tæt i musikgraven, hvilket betyder at overhør mellem instrumentene er et velkendt fænomen. Her kan disse nye teknologier nu også hjælpe lydmanden godt på vej. Århus Symfoniorkester under prøverne til "Pirates of the Caribbean", hvor alle strygere er udstyret med REMIC mikrofoner.

6 Nye beregningsmodeller... Grundlæggende findes alle REMIC MICROPHONES produkter udviklet på baggrund af funktioner for lineære- og ulineære- energiforskydningsprocesser. Ved at benytte sådanne beregningsmodeller undgår vi en lang række begrænsninger, som ligger i de beregningsmodeller som knytter sig det den "ældre" og mere almene akustiske lærer. Kort fortalt, betragtes enhver forskydning, rotation som acceleration af de enkelte luftmolekyler, som rene energiændringer dette bevirker i praksis at det bliver lidt lettere at "tænke ud af boxen" og således skabe nogle mikrofonværktøjer med mulighed for at opfylde de krav som i dag stilles af de professionelle brugere. Med disse nye beregningsmodeller og indgående kendskab til forskellige akustiske instrumenters virkemåde samt musikernes krav, er vi nu godt på vej. REMIC MICROPHONES har således skabt et nært samarbejde med instrumentmagere, musikere og lydteknikere for at kunne skabe de mest effektive mikrofonværktøjer og fortsat videreudvikle disse. Larsen effekten Nu er det jo ikke sådan at træerne vokser ind i himmelen. Man kan stadig komme ud for akustisk feedback. Men ved anvendelse af REMIC mikrofonerne skal der skrues langt højere op, end ved anvendelse af andre mikrofonteknologier, før dette fænomen optræder. Feedback fænomenet blev for øvrigt først opdaget og beskrevet af den danske fysiker, Søren Absalon Larsen ( ) og i tidligere litteratur, refereret til som, "Larsen effekten", men det er en helt anden historie. Men mange faktorer spiller her ind, såvel instrument som strenge, bue, den anvendte spilleteknik og ikke mindst højttalersystemets beskaffenhed. Fra musikerens egen instrumentforstærker, scenemonitorer til PA. En del af denne mission er for REMIC MICROPHOES at kunne binde to verdener samme; Musikernes verden og den akustiske verden. Vi håber med dette materiale at kunne skabe lidt konstruktiv debat omkring valg og anvendelse af instrumentmikrofoner i livesammenhæng, som kan bringe os nærmere målet, nemlig fortsat at kunne skabe og udvikle mikrofonværktøjer som yder såvel instrument som musiker retfærdighed. JOIN THE MISSION EXPRESS YOUR ART WEB: FACEBOOK: YOUTUBE: REMIC MICROPHONES September 2014

ANDERS & DE RØDE "SKUM" PIRATER!

ANDERS & DE RØDE SKUM PIRATER! ANDERS & DE RØDE "SKUM" PIRATER! Fuld kontrol og mere frihed! Alle sejl blev sat i forbindelse med opførelsen af filmkoncerten "Pirates of the Caribeean" med Århus Symfoni Orkester d. 30 og 31 maj 2014

Læs mere

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd!

Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Øvelse 1 Sound Ear lydtryksmåler i klasselokalet: Opmærksomhed på lydniveauet i klassen. Husk at sætte i stikkontakt Og tænd! Mens klassen har støjboksen til låns kan den store Sound Ear lydtryksmåler

Læs mere

Elevforsøg i 10. klasse Lyd

Elevforsøg i 10. klasse Lyd Fysik/kemi Viborg private Realskole Elevforsøg i 10. klasse Lyd Lydbølger og interferens SIDE 2 1062 At påvise fænomenet interferens At demonstrere interferens med to højttalere Teori Interferens: Det

Læs mere

Måling af turbulent strømning

Måling af turbulent strømning Måling af turbulent strømning Formål Formålet med at måle hastighedsprofiler og fluktuationer i en turbulent strømning er at opnå et tilstrækkeligt kalibreringsgrundlag til modellering af turbulent strømning

Læs mere

Skråplan. Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen. 2. december 2008

Skråplan. Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen. 2. december 2008 Skråplan Esben Bork Hansen Amanda Larssen Martin Sven Qvistgaard Christensen 2. december 2008 1 Indhold 1 Formål 3 2 Forsøg 3 2.1 materialer............................... 3 2.2 Opstilling...............................

Læs mere

Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen

Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen Referat af klubmødet den 9. april 2015 med Ole Lund Christensen Akustik Ole Lund Christensen Ole Lund Christensen holdt et rigtig godt foredrag i torsdags i Storkøbenhavns hi-fi klub. Ole Lund Christensen

Læs mere

SAM (Soundboard Area Microphones) principet. (uddrag af projektrapport 2004 + 2011 samples raport)

SAM (Soundboard Area Microphones) principet. (uddrag af projektrapport 2004 + 2011 samples raport) SAM (Soundboard Area Microphones) principet. (uddrag af projektrapport 2004 + 2011 samples raport) Instrumentet. Lydudbredelse faktorer. Når lyden genereres i feks. et strenge instrument foregår der en

Læs mere

Betjeningsvejledning ULTRAVOICE XM1800S. 3 Dynamic Cardioid Vocal and Instrument Microphones (Set of 3)

Betjeningsvejledning ULTRAVOICE XM1800S. 3 Dynamic Cardioid Vocal and Instrument Microphones (Set of 3) Betjeningsvejledning ULTRAVOICE XM1800S 3 Dynamic Cardioid Vocal and Instrument Microphones (Set of 3) 2 ULTRAVOICE XM1800S Betjeningsvejledning Vigtige sikkerhedsanvisninger Advarsel Terminaler markeret

Læs mere

Betjeningsvejledning TUBE CONDENSER MICROPHONE T-47. Vacuum Tube Condenser Microphone

Betjeningsvejledning TUBE CONDENSER MICROPHONE T-47. Vacuum Tube Condenser Microphone Betjeningsvejledning TUBE CONDENSER MICROPHONE T-47 Vacuum Tube Condenser Microphone 2 TUBE CONDENSER MICROPHONE T-47 Betjeningsvejledning Vigtige sikkerhedsanvisninger Advarsel Terminaler markeret med

Læs mere

Gadeoptræden & Gademusik København 2010

Gadeoptræden & Gademusik København 2010 Gadeoptræden & Gademusik København 2010 Gadeoptræde og gademusik er velkommen på byens gågader og pladser uden tilladelse, så længe du tager hensyn og følger et sæt simple regler. GADEOPTRÆDEN I KØBENHAVN

Læs mere

Gadeoptræden.... er meget velkommen på byens gågader og pladser. Læs reglerne her...

Gadeoptræden.... er meget velkommen på byens gågader og pladser. Læs reglerne her... Gadeoptræden... er meget velkommen på byens gågader og pladser Læs reglerne her... Gadeoptræden er meget velkommen på byens gågader og pladser uden tilladelse, så længe du tager hensyn og følger et sæt

Læs mere

Roger TM. Dynamic SoundField Sæt stikket i, tænd systemet, og undervis

Roger TM. Dynamic SoundField Sæt stikket i, tænd systemet, og undervis Roger TM Dynamic SoundField Sæt stikket i, tænd systemet, og undervis Forskellen med Soundfield Det er vigtigt, at eleverne hører godt i klasseværelset, for at de virkelig kan yde deres bedste og få mest

Læs mere

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser? OODBMS Vs. RDBMS 1 Indholdsfortegnelse Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?... 3 OODBMS i erhvervslivet... 4 Bagsiden af medaljen... 5 OODBMS i praksis... 6 Konklusion... 8 2 Hvorfor skal

Læs mere

Hubble relationen Øvelsesvejledning

Hubble relationen Øvelsesvejledning Hubble relationen Øvelsesvejledning Matematik/fysik samarbejde Henning Fisker Langkjer Til øvelsen benyttes en computer med CLEA-programmet Hubble Redshift Distance Relation. Galakserne i Universet bevæger

Læs mere

MINICOOLER by 34523_Waterpoint.indd 1 05/05/11 6:58:52

MINICOOLER by 34523_Waterpoint.indd 1 05/05/11 6:58:52 MINICOOLER by Friskt koldt vand direkte fra hanen, med eller uden brus MiniCooler stilles under jeres køkkenvask og forbindes til en hane i køkkenbordet. MiniCooler giver friskt koldt vand eller danskvand

Læs mere

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9 Bent Sehested Odense Video Klub Side 20 Ved at markere en sekvens og med markøren peger på den blå linje i lydsporet, ændres markøren til en højttaler med en pil. I berøringspunktet opstår der en lille

Læs mere

Musikskole 2009-2010

Musikskole 2009-2010 Musikskole 2009-2010 Velkommen til endnu et år på Vindblæs musikskole. Vi ser frem til at møde eleverne i både sammenspil- og solofagstimerne og håber på mange hyggelige og musikalske timer i løbet af

Læs mere

SingStar -mikrofonpakke Betjeningsvejledning. SCEH-0001 7010524 2010 Sony Computer Entertainment Europe

SingStar -mikrofonpakke Betjeningsvejledning. SCEH-0001 7010524 2010 Sony Computer Entertainment Europe SingStar -mikrofonpakke Betjeningsvejledning SCEH-0001 7010524 2010 Sony Computer Entertainment Europe Tak for dit valg af SingStar -mikrofonpakken. Læs denne manual grundigt, før dette produkt tages i

Læs mere

TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER

TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier v TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAT tema: Dannelse af Studiegrupper, Rose Alba Broberg, rose@cc.au.dk

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

Den ultimative situation må så være at have en top FA og en tilstrækkelig indsigt i TA, så man kan have glæde af begge. Det lyder da nemt nok.

Den ultimative situation må så være at have en top FA og en tilstrækkelig indsigt i TA, så man kan have glæde af begge. Det lyder da nemt nok. Teknisk analyse for de fundamentalt orienterede investorer. Langt hovedparten af de investorer der har en merkantil uddannelse, benytter sig hovedsagligt eller udelukkende af fundamental analyse. De splitter

Læs mere

Den Motiverende Samtale og børn

Den Motiverende Samtale og børn Den Motiverende Samtale og børn At arbejde med Den Motiverende Samtale og Stages of Change modellen med børn Af Gregers Rosdahl Implement Consulting Group Maj 2010 Om arbejdet med Den Motiverende Samtale

Læs mere

LYDOPTAGER ROLAND R-05

LYDOPTAGER ROLAND R-05 INTRODUKTION TIL LYDOPTAGER ROLAND R-05 Rolands R-05 er en lille lydoptager, der nemt kan ligge i tasken. Den har indbygget mikrofon men også mulighed for tilslutning af en ordentlig interviewmikrofon,

Læs mere

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame. Generelt indtryk Carl Zeiss Biometar 80mm f/2,8 er et objektiv med pentacon 6 fatning (eller Kiev 60 fatning). Dvs det er bygget til det såkaldte mellemformat, der bygger på en større sensor end Full Frame

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

Få hjælp til at opnå et godt signal

Få hjælp til at opnå et godt signal Få hjælp til at opnå et godt signal Her på siden kan du læse mere om hvordan du sikrer dig et godt tv-signal, og hvordan du undgår fejlkilder, der kan føre til pixeleringer eller udfald af billede og lyd.

Læs mere

Høreapparatet, som åbner op for dit barns verden

Høreapparatet, som åbner op for dit barns verden Høreapparatet, som åbner op for dit barns verden Med Oticon Opn Play kan dit barn trives i en fantastisk kaotisk verden Det er slut med at overbelaste børns hjerner Alle børn er nysgerrige på at opdage

Læs mere

MANUAL. DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM. God Fornøjelse. Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual!

MANUAL. DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM. God Fornøjelse. Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual! DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM MANUAL Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual! Hvis det på baggrund af ukyndig omgang med udstyret, viser sig at man ikke

Læs mere

Opgaver i solens indstråling

Opgaver i solens indstråling Opgaver i solens indstråling I nedenstående opgaver skal vi kigge på nogle aspekter af Solens indstråling på Jorden. Solarkonstanten I 0 = 1373 W m angiver effekten af solindstrålingen på en flade med

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

Velkommen til STØJKASSEN

Velkommen til STØJKASSEN Velkommen til STØJKASSEN Formål: Formålet med støjkassen er at medvirke til større opmærksomhed på lyd og støj og risikoen for vedvarende støjskade. Støj kan være til gene på andre måder end ved at forårsage

Læs mere

En statistikstuderendes bekendelser Søren Wengel Mogensen

En statistikstuderendes bekendelser Søren Wengel Mogensen Oplysning 23 En statistikstuderendes bekendelser Søren Wengel Mogensen Om at skrive BSc-opgave i anvendt statistik. Der findes matematikere (i hvert fald matematikstuderende), der mener, at den rene matematik

Læs mere

Rapport uge 48: Skråplan

Rapport uge 48: Skråplan Rapport uge 48: Skråplan Morten A. Medici, Jonatan Selsing og Filip Bojanowski 2. december 2008 Indhold 1 Formål 2 2 Teori 2 2.1 Rullebetingelsen.......................... 2 2.2 Konstant kraftmoment......................

Læs mere

Optical Time Domain Reflectometer Princip for OTDR

Optical Time Domain Reflectometer Princip for OTDR Optical Time Domain Reflectometer Princip for OTDR Hvad er en OTDR Backscattered lys Pulse input Hvad er en OTDR? En OTDR er et instrument, der analyserer lys tabet i en optisk fiber og benyttes til at

Læs mere

Endvidere er der i sidste afsnit en anbefaling om rammer for tilskud til støjisolering af boliger.

Endvidere er der i sidste afsnit en anbefaling om rammer for tilskud til støjisolering af boliger. STØJNOTAT Projekt Vejtrafikstøjberegning Skyttemarksvej, Næstved Kunde Næstved Kommune Notat nr. 1 Dato 2015-06-24 Fra Jacob Storm Jørgensen og Allan Jensen, Rambøll 1. Indledning Næstved Kommune har bedt

Læs mere

Udsmykning til Niels Bohr Bygningen Kunstspot P.S under jagtvej Pernille With Madsen

Udsmykning til Niels Bohr Bygningen Kunstspot P.S under jagtvej Pernille With Madsen Udsmykning til Niels Bohr Bygningen Kunstspot P.S under jagtvej Pernille With Madsen Fremtræden og praktiske omstændigheder Udsmykningen vil koncentrere sig om den væg der går langs med cykel og gangstien

Læs mere

Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget

Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget SOLCELLER I VAND Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget vand, der er mellem lyset og solcellen?...

Læs mere

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur En matematisk struktur er et meget abstrakt dyr, der kan defineres på følgende måde: En mængde, S, af elementer {s 1, s 2,,s n }, mellem hvilke der findes

Læs mere

VINDBLÆS FRISKOLE MUSIKSKOLEN 2010/2011

VINDBLÆS FRISKOLE MUSIKSKOLEN 2010/2011 VINDBLÆS FRISKOLE MUSIKSKOLEN 2010/2011 Musikskole 2010-2011 Vi byder endnu engang alle hjertelig velkommen til endnu et år på Vindblæs musikskole. Vi ser frem til at møde eleverne i både sammenspil- og

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus

Rapport. Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD. Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus Rapport Undersøgelse af Dantale DVD i forhold til CD Udført for Erik Kjærbøl, Bispebjerg hospital og Jens Jørgen Rasmussen, Slagelse sygehus 2003-08-19 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Teknisk-Audiologisk

Læs mere

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder

Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Design af en Transmission Line fuldtone højttaler med Tang Band enheder Dette design tilhører Bjørn Johannesen, Bredkær 11, bjohannesen@post.cybercity.dk, 20 Hvidovre og er udviklet med simulering software,

Læs mere

En harmonisk bølge tilbagekastes i modfase fra en fast afslutning.

En harmonisk bølge tilbagekastes i modfase fra en fast afslutning. Page 1 of 5 Kapitel 3: Resonans Øvelse: En spiralfjeder holdes udspændt. Sendes en bugt på fjeder hen langs spiral-fjederen (blå linie på figur 3.1), så vil den når den rammer hånden som holder fjederen,

Læs mere

Design Brief. Indledning. Formål og metode. Kontekst. Analyse af rummet. Urban Interventions 2012 Design Brief

Design Brief. Indledning. Formål og metode. Kontekst. Analyse af rummet. Urban Interventions 2012 Design Brief Indledning I vores design brief vil vi præsentere vores intervention og det arbejde udført i forbindelse med kurset Urban Interventions. Vi beskriver først hvorfor vi i vores intervention vil sætte fokus

Læs mere

Figur 1. Viser trappetrinsudviklingen med aldersinddeling i forhold til præpubertet, pubertet og postpubertet.

Figur 1. Viser trappetrinsudviklingen med aldersinddeling i forhold til præpubertet, pubertet og postpubertet. Et hvert barn er unikt. Der må derfor være forskellige hensyn at tage i træningen og omgangen med børn og unge. Viden om børns udviklingstrin og vækst perioder kan dog være med til at give et billede af

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige

kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige kære forældre, søskende og bedsteforældre, kære medarbejdere og sidst men ikke mindst kære dimittender. Tillykke med overstået - eller tør jeg sige VELoverstået - eksamen. Vi skaber succeser. Det er vores

Læs mere

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd

Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Gyptone lofter 4.1 Akustik og lyd Reflecting everyday life Akustik og lyd Akustik er, og har altid været, en integreret del af byggemiljøet. Basis for lyd Akustik er en nødvendig design-faktor ligesom

Læs mere

Husk Nummerering af afsnit. Navn og gruppe mv. skal fremgå af header på alle sider.

Husk Nummerering af afsnit. Navn og gruppe mv. skal fremgå af header på alle sider. Metode projekt tips Husk Nummerering af afsnit. Navn og gruppe mv. skal fremgå af header på alle sider. Husk, at et metodeafsnit ikke er retrospektivt (hvad vi har gjort) men skal være prospektivt (hvad

Læs mere

En fortælling om drengen Didrik

En fortælling om drengen Didrik En fortælling om drengen Didrik - til renæssancevandring 31. maj 2013 - Renæssancen i Danmark varede fra reformationen i 1536 til enevælden i 1660. Længere nede syd på særligt i Italien startede renæssancen

Læs mere

Bosch systemer til offentlige steder Førende inden for lyd

Bosch systemer til offentlige steder Førende inden for lyd Bosch systemer til offentlige steder Førende inden for lyd 2 Førende inden for lyd Avanceret akustisk ekspertise Med mere end 60 års erfaring inden for design og udvikling af elektro-akustisk teknologi,

Læs mere

Til et klassisk TV-setup er der typisk tre mulige mikrofoner - nemlig kameramikrofonen, en ekstern retningsbestemt mikrofon og en microport.

Til et klassisk TV-setup er der typisk tre mulige mikrofoner - nemlig kameramikrofonen, en ekstern retningsbestemt mikrofon og en microport. LYDOPTAGELSE Lyden er en ekstrem vigtig del af en film eller et TV-indslag og ofte afgørende for forståelsen af historien. Seerne kan delvist se bort fra dårlige billeder men er lyden dårlig, finder fingeren

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

CBR-club Denmark. De grundliggende principper. Den blå pil illustrerer i det følgende vores kørselsretning. Den røde prik illustrerer vejviseren

CBR-club Denmark. De grundliggende principper. Den blå pil illustrerer i det følgende vores kørselsretning. Den røde prik illustrerer vejviseren CBR-club Denmark Når vi er mange motorcykler der er ude at køre sammen, har det vist sig, at den nemmeste måde at holde styr på flokken, at få alle med, er at bruge den gruppekørsel-metode, hvor 2. køreren

Læs mere

1. Grebet : Formen på pilens krop er mange og har mange navne, men her er 3 begreber der kan bruges om pilens krop og det er følgende.

1. Grebet : Formen på pilens krop er mange og har mange navne, men her er 3 begreber der kan bruges om pilens krop og det er følgende. 1. Grebet : Grebet (grip) er den del af kastet som varierer mest fra spiller til spiller og det er individuelt hvordan der holdes på pilen, det vil dog i de fleste tilfælde være et standard greb med få

Læs mere

TYCHO BRAHE OG SOLSYSTEMET

TYCHO BRAHE OG SOLSYSTEMET TYCHO BRAHE OG SOLSYSTEMET TIL UNDERVISEREN Dette undervisningsmateriale tager udgangspunkt i programserien Store Danske Videnskabsfolk og specifikt udsendelsen om Tycho Brahe. Skiftet fra det geocentriske

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Evalueringsrapport Tilbud til overvægtige børn i 5. klasse. Udarbejdet af Susanne Østerhaab Prof. Bach. i ernæring og sundhed

Evalueringsrapport Tilbud til overvægtige børn i 5. klasse. Udarbejdet af Susanne Østerhaab Prof. Bach. i ernæring og sundhed 2012-2016 Evalueringsrapport Tilbud til overvægtige børn i 5. klasse Udarbejdet af Susanne Østerhaab Prof. Bach. i ernæring og sundhed 1 Indledning Denne rapport har til formål at evaluere resultaterne

Læs mere

LEKTION 4 MODSPILSREGLER

LEKTION 4 MODSPILSREGLER LEKTION 4 MODSPILSREGLER Udover at have visse fastsatte regler med hensyn til udspil, må man også se på andre forhold, når man skal præstere et fornuftigt modspil. Netop modspillet bliver af de fleste

Læs mere

PROJEKTLEDER UDFÆRDIGET AF

PROJEKTLEDER UDFÆRDIGET AF PROJEKT AB Peter Fabers Gade 2200 Kbh. N Vurdering af lydudbredelse fra altaner i gårdrum. PROJEKTNUMMER 35.7670.01 PROJEKTLEDER Claus Møller Petersen UDFÆRDIGET AF Claus Møller Petersen DATO KS Julia

Læs mere

CAMP TRUE NORTH EVALUERINGSRAPPORT 2015

CAMP TRUE NORTH EVALUERINGSRAPPORT 2015 CAMP TRUE NORTH EVALUERINGSRAPPORT 2015 EFTERÅRSFERIEN UGE 42 CAMP TRUE NORTH 2015 De nordsjællandske kommuner en specialrapport True North ApS - Lyngsø Alle 3, 2970 Hørsholm - www.truenorth.dk INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Uge aflevering 42: Julie Buchholtz Nordheim Rasmussen Hold: B

Uge aflevering 42: Julie Buchholtz Nordheim Rasmussen Hold: B Uge aflevering 42: Julie Buchholtz Nordheim Rasmussen Hold: B Plot/ide: Skriv om dit koncept, max 300 tegn. Historien/plottet handler om en manden Mads, som er på vej hjem. Han går stille og roligt men

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

11. oktober Sagsnr Bilag 5. Konsekvenser ved forskellige støjgrænser og antal. Dokumentnr

11. oktober Sagsnr Bilag 5. Konsekvenser ved forskellige støjgrænser og antal. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT 11. oktober 2018 Bilag 5. Konsekvenser ved forskellige støjgrænser og antal I dette notat er der redegjort for, hvad forskellige

Læs mere

Trivselsvurdering tidlig opsporing Sundhedsplejen

Trivselsvurdering tidlig opsporing Sundhedsplejen Trivselsvurdering tidlig opsporing Sundhedsplejen Formålet med trivselsskemaet er, at det skal være en hjælp til systematisk at italesætte det anede, som der så kan sættes flere og flere ord på efterhånden,

Læs mere

Ud over scenekanten - Kristian Koch www.kristiankoch.dk

Ud over scenekanten - Kristian Koch www.kristiankoch.dk Ud over scenekanten - Kristian Koch Mine 5 bedste grejtips, der vil gøre Din performance på scenen meget bedre I over 10 år har jeg coachet musikere, så jeg har set mange gode koncerter - og en del dårlige.

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

Borgerens opfattelse af alliancen med rådgiver eller fagpersonen er et væsentligt grundlag for fremskridt.

Borgerens opfattelse af alliancen med rådgiver eller fagpersonen er et væsentligt grundlag for fremskridt. Artikel af Ulla Vestergaard indehaver af Ulla Vestergaard og Mindfulness Aalborg. Ulla Vestergaard er certificeret coach, forfatter, underviser og socialrådgiver. Specialist i mindfulness og certificeret

Læs mere

Det er ikke altid chefens skyld

Det er ikke altid chefens skyld Det er ikke chefen, børnene eller økonomien, der stresser dig. Det er dine tanker om chefen, børnene og økonomien, der stresser dig. Det ser måske ud som om, det er verden uden for os selv, som skaber

Læs mere

> Forside < Login. Jeg vil i eksemplet her tage udgangspunkt i Clio 7.3 og LspCAD De to stykker software med tilhørende hardware kan købes her :

> Forside < Login. Jeg vil i eksemplet her tage udgangspunkt i Clio 7.3 og LspCAD De to stykker software med tilhørende hardware kan købes her : SPEAKERBUILDER DK > Forside < Login Clio / LspCAD kombo tutorial - Sidst rettet af Henrik Høegh - Sidst rettet 24-10-2010 Download as PDF I denne artikel vil jeg forsøge at gennemgå forløbet man skal igennem

Læs mere

Interferens og gitterformlen

Interferens og gitterformlen Interferens og gitterformlen Vi skal studere fænomenet interferens og senere bruge denne viden til at sige noget om hvad der sker, når man sender monokromatisk lys, altså lys med én bestemt bølgelængde,

Læs mere

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål.

Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. a. Buens opbygning Her skal vi se lidt på de kræfter, der påvirker en pil når den affyres og rammer sit mål. Buen påvirker pilen med en varierende kraft, der afhænger meget af buens opbygning. For det

Læs mere

Comfort Focus Brugsanvisning. Comfort Focus. Comfort Digisystem Microphone DM10 & Receiver DE10. For øget koncentration og indlæring.

Comfort Focus Brugsanvisning. Comfort Focus. Comfort Digisystem Microphone DM10 & Receiver DE10. For øget koncentration og indlæring. Comfort Focus Brugsanvisning Comfort Focus Comfort Digisystem Microphone DM10 & Receiver DE10 For øget koncentration og indlæring Dansk Introduktion til Comfort Focus Tak fordi du valgte Comfort Focus.

Læs mere

DE BEAR TECHNOLOGY. o Processer, metoder & værktøjer. e-mail: info@dbtechnology.dk WWW.DBTECHNOLOGY.DK

DE BEAR TECHNOLOGY. o Processer, metoder & værktøjer. e-mail: info@dbtechnology.dk WWW.DBTECHNOLOGY.DK Mission Critical o Projekt Information management o Processer, metoder & værktøjer. Side 1 of 11 Projekt information Projekt information management inkluderer alle de processer, som er nødvendige for at

Læs mere

80 cm spot på DANAGE DOMINO skydemåtte. Udnyttelsesgrad og økonomiske fordele for DOMINO systemet.

80 cm spot på DANAGE DOMINO skydemåtte. Udnyttelsesgrad og økonomiske fordele for DOMINO systemet. 80 cm spot på DANAGE DOMINO skydemåtte. Udnyttelsesgrad og økonomiske fordele for DOMINO systemet. - 2-80 cm spot på DANAGE DOMINO skydemåtte. Ydnyttelsesgrad for Domino systemet 80 cm spot på DANAGE DOMINO

Læs mere

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Mørk energi Anja C. Andersen, Dark Cosmology Centre, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet En af de mest opsigtsvækkende opdagelser inden for astronomien er, at Universet udvider sig. Det var den

Læs mere

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert.

Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert. Koncert med DR Radiosymfoniorkestret s. 2 Beethoven Du skal snart til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Ved koncerten skal du høre en violinkoncert. Violinkoncerten er skrevet af en tysk komponist,

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop DAC

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop DAC Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop DAC Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur

Læs mere

Mod en evidensinformeret praksis

Mod en evidensinformeret praksis Mod en evidensinformeret praksis Camilla B. Dyssegaard Lektor, Leder af Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning Hvad er viden? Den klassiske forestilling om viden Aristoteles To grundformer for viden:

Læs mere

LEJEKATALOG & PRISLISTE

LEJEKATALOG & PRISLISTE LEJEKATALOG & PRISLISTE JANUAR 2014 Ny adresse pr. 15. Marts 2014 Hjerting AV-Teknik 75 11 91 91 salg@hjav.dk www.hjerting-av.dk SIKKER OG ENKEL LYDGENGIVELSE - hvér gang 1 FOREDRAG FESTER REJSEGILDE MØDER

Læs mere

Bevægelse op ad skråplan med ultralydssonde.

Bevægelse op ad skråplan med ultralydssonde. Bevægelse op ad skråplan med ultralydssonde. Formål: a) At finde en formel for accelerationen i en bevægelse op ad et skråplan, og at prøve at eftervise denne formel, ud fra en lille vinkel og vægtskål

Læs mere

Trim og andet godt. En historie fortalt af Søren Andresen DEN 93

Trim og andet godt. En historie fortalt af Søren Andresen DEN 93 Trim og andet godt En historie fortalt af Søren Andresen DEN 93 Begyndelsen Lad mig først med, at sige at denne gennemgang, kun skal ses som vejledende. Det er ikke den ende gyldige sandhed, men et udtryk

Læs mere

Kom/IT rapport Grafisk design Anders H og Mikael

Kom/IT rapport Grafisk design Anders H og Mikael Kom/IT rapport Grafisk design Anders H og Mikael Denne rapport i grafisk design, vil tage udgangspunkt i den PowerPoint præsentation vi lavede i forbindelse med en opgave i samfundsfag. Rapporten er inddelt

Læs mere

Sparring skal forebygge vold

Sparring skal forebygge vold Sparring skal forebygge vold I Hjørring lærer ældreplejens medarbejdere kollegial sparring for at mindske fysisk og psykisk vold. Af Britta Lundqvist En kollega har været udsat for et kvælningsforsøg,

Læs mere

Genopliv hørelsen. Vellykket brug af høreapparater

Genopliv hørelsen. Vellykket brug af høreapparater Genopliv hørelsen Vellykket brug af høreapparater Velkommen tilbage til en verden af lyde Nu da du har taget det første skridt mod at genoplive din hørelse, vil du opdage, at det er nødvendigt med nogle

Læs mere

Bilag 1 - Projektbeskrivelse

Bilag 1 - Projektbeskrivelse Bilag 1 - Projektbeskrivelse Undervisningsevaluering og virkningsevaluering af MED-grunduddannelsen Parternes Uddannelsesfællesskab (PUF), som består af KL, Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet,

Læs mere

21. OKTOBER 2014 TRYK OG TRYKKOTER. En kort forklaring om begreberne meter vandsøjle og meter over havet. Lejre Vandråd

21. OKTOBER 2014 TRYK OG TRYKKOTER. En kort forklaring om begreberne meter vandsøjle og meter over havet. Lejre Vandråd 21. OKTOBER 2014 TRYK OG TRYKKOTER En kort forklaring om begreberne meter vandsøjle og meter over havet Lejre Vandråd Indholdsfortegnelse 1. Tryk og trykkoter i et vandforsyningssystem... 3 1.1 Tryk og

Læs mere

Tak for din interesse for vores annoncerede pakkepriser ifm. Møde & Eventmessen i Forum den 7. + 8. marts 2013.

Tak for din interesse for vores annoncerede pakkepriser ifm. Møde & Eventmessen i Forum den 7. + 8. marts 2013. Møde & Eventmessen i Forum 7. + 8. marts 2013 Marts 2013 v02 5 15 Pakkepriser i Lokomotivværkstedet og Kedelsmedjen Tak for din interesse for vores annoncerede pakkepriser ifm. Møde & Eventmessen i Forum

Læs mere

ØkonomiNyt nr. 5-2008

ØkonomiNyt nr. 5-2008 ØkonomiNyt nr. 5-2008 Kontrakter Futures Det finansielle marked Kontrakter, -salg og køb. Handelsaftaler vedr. varer i relation til en landbrugsbedrift får større og større betydning, dels fordi prisudsvingene

Læs mere

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008

Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 Proces med DR Radiosymfoniorkestret 2008 DR Radiosymfoniorkestret Du skal til koncert med DR Radiosymfoniorkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere. I et symfoniorkester

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR

KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR KRÆFTENS BEKÆMPELSE KAN GØRE MERE FOR DIG END DU TROR Har du spørgsmål om kræft? Er der noget, du er i tvivl om i forbindelse med sygdommen eller livets videre forløb? Savner du nogen, der ved besked,

Læs mere

Kom godt i gang EchoVoiceTM EV4

Kom godt i gang EchoVoiceTM EV4 En brik til en lettere hverdag Kom godt i gang EchoVoiceTM EV4 Jadea v/ergoterapeut Janne Mottlau Frederiksborgvej 5, baghuset. 3450 Allerød mobil 2323 0055 fax 3536 3559 e-mail: post@jadea.dk www.jadea.dk

Læs mere

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S Notat 13. november 2014 JN/BM/støj fra skatebane.13.11.14 Sag nr. 14.132 Til Sag Emne : Frederiksberg Kommune : Nordens Plads Skatebane : Vurdering af støjdæmpning med skærm Antal sider: 7 1 Indledning

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

i3sweezz TRÆK, DREJ, UNDERVIS

i3sweezz TRÆK, DREJ, UNDERVIS i3sweezz TRÆK, DREJ, UNDERVIS ADAPTIVE ANVENDELSE AF TAVLEN I den seneste tid har der været en del fokus på adaptiv læring i folkeskolen, hvor forskellene mellem eleverne er rykket frem i bevidstheden.

Læs mere

aurelia aniara Brugermanual

aurelia aniara Brugermanual aurelia aniara Brugermanual Installation på et stativ og vægbeslag På bagsiden af Aniara er en 1/4 "tomme gevind til loft eller vægmontering. Højttaleren skal monteres på vægbeslaget i overensstemmelse

Læs mere

Professional Finishing NYHED!

Professional Finishing NYHED! NYHED! med den nye 2SpeedTip dyse fra WAGNER! Større fleksibilitet i arbejdet på byggepladsen og på værkstedet Optimal tilpasning af sprøjtematerialet til den aktuelle overflade Let at montere giv din

Læs mere

16 Pålæg - Overholdelse af gældende støjgrænser, og fremsendelse af redegørelse for byggepladsen Kongens Nytorv

16 Pålæg - Overholdelse af gældende støjgrænser, og fremsendelse af redegørelse for byggepladsen Kongens Nytorv COPENHAGEN METRO TEAM I/S Metrovej 11 2300 KØBENHAVN S 16 Pålæg - Overholdelse af gældende støjgrænser, og fremsendelse af redegørelse for byggepladsen Kongens Nytorv 22-03-2016 Sagsnr. 2016-0002562 Dokumentnr.

Læs mere