Indberetninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indberetninger 2003. http://www.vlok.net/nieuws/news_item.asp?newsid=316"

Transkript

1 Side 1 af 26 Indberetninger 2003 Lørdag d. 20. dec En ung pukkelhval er denne dag fundet død på stranden ved Katwijk lidt nord for Scheveningen i Holland. Hvalen var ca. 8 meter lang, men den nøjagtige længde kunne ikke fastslås, da halen ligesom en del af den ene luffe - var skåret af. Der var spor af nylontov på dyret, så formodentlig er den blevet fanget i fiskegrej, derefter druknet og senere skåret fri. Formodentlig drejer det sig om en af de to pukkelhvaler, der to dage inden blev set lidt sydligere ud for den hollandske kyst. Se: Pukkelhvaler ved Holland Torsdag d. 18. dec kl. ca. 11 rapporterede en hollandsk fiskekutter til redningsstationen i Scheveningen nær Rotterdam i Holland, at der svømmede to hvaler i sydgående retning ca. 6 kilometer ud for kysten. Dyrenes længder blev anslået til henholdsvis 18 og 10 meter, og det drejer sig om pukkelhvaler, sandsynligvis en hun med sin unge. Ved Hoek van Holland forsøgte hvalerne at svømme ind af kanalen til Rotterdam, men her blev de jaget bort af et tilkaldt politifartøj. Derefter svømmede de to dyr nordover parallelt med kysten, og kl blev de set sidste gang i det tiltagende mørke ca. 5 kilometer ud for 's-gravenzande Vi har modtaget billeder af hvalerne, og har forespurgt om tilladelse til at bringe dem. Billederne vil blive bragt, så snart tilladelsen fra Holland foreligger. Læs om pukkelhval på "Set i Danmark" Torsdag d. 18. dec To marsvin er i dag blevet undersøgt på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Dyrene var indleveret henholdsvis d. 12. maj 2003 fra Rømø, og 1. juli 2003 fra Hejlsminde ved Lillebælt. Hejlsminde-marsvinet var fundet med sammen med en nyfødt unge, og hos dette dyr kunne konstateres en middelsvær belastning af lungeorm

2 Side 2 af 26. Rømø-marsvinet var ligeledes belastet med lungeorm, men i en mildere grad. I dette dyr fandtes et 5,1 kg stort foster.

3 Side 3 af 26 Torsdag d. 18. dec Klapmydsen fra Vidåslusen er nu blevet vejet, og vægten var 228 kg. Max. vægt for klapmyds-hanner angives i litteraturen til at være 400 kg. Yderligere oplysninger om denne sælart fås nemmest ved at søge på f.eks. med søgeordet "hooded seal". Mandag d. 15. dec Fokus på Hvaler tillader sig at bringe en nyhed om et noget specielt havpattedyr fundet i vore farvande. Det drejer sig om en klapmyds, der mandag morgen blev fundet død på det fremskudte dige to kilometer syd for Vidåslusen i Vadehavet. Sælen er en han, med en længde på ca. 2,5 meter og en anslået vægt på ca. 200 kg. Klapmydsen må være død i løbet af natten, da den endnu var dødsstiv ved afhentning om eftermiddagen, ligesom øjnene var intakte. Klapmydsens normale udbredelsesområde er de arktiske havområder med pakis, men der findes af og til individer i Nordsøområdet. Det er dog første gang, at Fiskeri- og Søfartsmuseet har afhentet et voksent eksemplar. Torsdag d. 11. dec Fra Greenpeace i Tyskland har vi netop modtaget følgende billede af en af de strandede kaskelothvaler fra Nordeney.

4 Side 4 af 26 Nordeney-kaskelotterne strandede og døde i weekenden d nov. og som det kan ses af de to fotos taget mandag eftermiddag d. 1. december er forrådnelsen allerede godt i gang. Penis er presset ud, indvolde på vej ud gennem munden, og luffen er rejst som et signal, om at der er risiko for en mindre eksplosion. Ud fra vore erfaringer med håndtering af 37 strandede kaskelotter siden 1984 har vi lavet denne illustration af kaskelotternes hurtige henfald. En af årsagerne til det hurtige henfald er, at kaskelotterne er store. Jo større et dyr er, des mindre er den varmetabende overflade i forhold til den varmeproducerende krop. Dertil kommer, at kaskelotterne er udstyret med et tykt varmeisolerende spæklag. Det samme forhold gælder den anden vej. Des mindre et dyr, des større bliver den varmeafgivende overflade i forhold til den varmeproducerende krop. Derfor har vi ingen små havpattedyr. Det mindste landpattedyr har en vægt på ca. 2 gram, medens det mindste ægte havpattedyr f.eks. et nyfødt marsvin - er ca gange større. I forbindelse med de store kaskelotstrandinger på Rømø i 1996 og 1997 er vi ofte blevet spurgt om, hvorfor kødet fra hvalerne ikke bliver anvendt. Det er der flere årsager til, og en af disse er, at kaskelothvalerne allerede efter kort tid lugter aldeles frastødende.

5 Side 5 af 26 Torsdag d. 4. dec. 2003, kl Fra vore kolleger i Holland har vi netop modtaget en beretning om kaskelothvalerne ved Ameland. Beretningen og billede findes på og teksten er herunder gengivet i dansk oversættelse: Kaskelotter reddet Mandag morgen den 1. december indrapporterede fiskekutteren Zoutkamp 5 følgende melding: "Der svømmer et par hvaler tæt under kysten ud for Ameland." For Zeehondencrèche var det signalet til at gå i aktion: så længe dyrene endnu svømmer er det nemlig muligt at gøre noget. Når de først er strandet er det uigenkaldeligt for sent og man kan kun magtesløs se på mens dyrene dør. Lenie t Hart tager med det samme kontakt til Hessel Wiegman, den lokale EHBZ-mand (Eerste Hulp Bij Zeehonden, første hjælp for sæler) på øen Terschelling. Denne tager med det samme af sted med Tempest, en hurtiggående båd fra rederiet Noordgat. I mellemtiden står amelanderen Dirk Visser med sin tjenestebil fra det statslige Vandvæsen (Rijkswaterstaat) og melder til Hessel at der er tre måske fire kaskelotter tæt ved kysten. I samråd med Lenie og Hessel sætter Dirk kystvagtens redningsbåd ind i aktionen. Takket være fyret på Schiermonnikoog, som også modtog meldingen fra Zoutkamp 5, var kystvagtens skibe fra Ameland og Schiermonnikoog på kortest mulig tid på plads. Også Dave Appelman (Ameland) begav sig umiddelbar af sted med sin speedbåd. Før denne lille flåde i al hast kunne samles i området var de tre kaskelotter kommet faretruende tæt på stranden. Amelands borgmester rekvirerede et opklaringsfly så man fra luften kunne holde øje med kaskelotternes position. Selv helikopter-redningsstationen i Leeuwarden skyndte sig at stille en helikopter til rådighed. Skibene lagde sig mellem kysten og hvalerne og forsøgte at drive dem væk fra det lave vand. En lykkelig omstændighed var, at der var stigende vand, og at vinden ikke kastede dyrene op på stranden. Skibene - forsynet med jet-turbiner som Tempest og redningsbåden Johannes Frederik fra kystvagten - lavede så megen støj og turbulens som muligt. Hessel Wiegman kom ganske tæt på dyrene, og nu begyndte det at virke: Kaskelotterne fandt tydeligvis larmen ubehagelig. De skiftede svømmeretning og satte kurs mod nordøst væk fra kysten. Foreløbig var de ude af farezonen. Alle hjælpere reagerede med lettelse. Lenie har kontaktet kolleger på sælplejestationen i Niedersachsen og bedt dem holde udkig efter dyrene og om muligt bruge samme teknik, hvis kaskelotterne skulle komme for tæt på de tyske øer. Det hænder, at unge kaskelothanner i flokke på vej fra nordpolare havområder til sydligere himmelstrøg svømmer i den gale retning og kommer ind i Nordsøen. Deres sonarsystem, der ude på det dybe vand advarer dem mod stejle kyster, virker ikke når der er tale om flade sandstrande: sonarlydene bliver ikke kastet tilbage, kun afbøjet. Derfor svømmer dyrene intetanende videre ind i de for dem dødelige og grunde vande.

6 Side 6 af 26 Sidste uge skyllede to døde hanner, formodentligt fra samme flok, op på kysten af den tyske ø Nordeney. I 1997 strandede og døde fem kaskelotter på Ameland. Ingen ved hvordan dyrene kommer til at svømme forkert nord for England. Vi krydser fingrene for at flokken, der nær var strandet ved Ameland, har kunnet rede sig ud i det dybe vand. Men først på højde med Norge er de helt uden for fare. Oversættelse CCKonsult Kaskelothvaler i Nordsøen (1. dec. 2003, kl ). I weekenden er to kaskelot hvaler fundet døde ved den tyske vadehavsø Norderney. Der er tale om to hanner: En på ca. 10 m og en på 14 m. I dag er indløbet melding fra Holland, om at 3 "potvissen" (kaskelothvaler) svømmer rundt 400 meter fra kysten ud for den hollandske vadehavsø Ameland. Et redningsskib samt en fiskekutter prøver at jage hvalerne bort fra kysten. Seneste melding fortæller, at de tre kaskelotter fra Ameland er svømmet østover, men deres videre skæbne kendes ikke. Både Ameland og Norderney er "klassiske" kaskelotstrandingslokaliteter. Ameland ligger ca. 150 sømil sydvest for Rømø - der hvor 16 kaskelotter strandede i 1996 og 13 i Se artikler om disse strandinger. Ny hvalart netop opdaget af japanske forskere. Sidst i 1970erne fangede japanske hvalfangere i farvandene omkring Indonesien og Solomon-øerne 8 hvaler, af finhvalslægten Balaenoptera. Hvilken art, det drejede sig om, kunne ikke bestemmes, men en fornyet undersøgelse af resterne af hvalerne sammen med undersøgelse af et hval-kadaver, der skyllede op på en japansk ø i 1988, har vist, at det i alle ni tilfælde drejer sig om en ikke tidligere beskrevet hvalart. De japanske forskere har givet den nye hval det videnskabelige navn Balaenoptera omurai eller Omuras hval på dansk. Omuras hval ligner en lille finhval, men er nærmere beslægtet med brydeshvalerne og sejhvalen. Den udskilles som selvstændig art pga. af forskelle i antallet af barder og i kraniets form samt i DNAen. De samme forskeres analyser viser endvidere, at brydes hvalen skal opdeles i to arter: den oprindelige "store" brydeshval Balaenoptera brydei og den "lille" brydeshval eller sittanghvalen Balaenoptera edeni. For de danske farvande betyder dette, at brydeshvalen fra Isefjorden må skifte videnskabeligt navn fra Balaenopterea edeni til Balaenoptera brydei, da den tilhører den store brydeshvalart. Antallet af bardehvaler af slægten Balaenoptera, er således øget fra seks til otte arter: Blåhval, finhval, sejhval, Omuras hval, brydeshval, sittanghval, vågehval og dværgvågehval. Yderligere oplysninger findes nemmest på: Søg på ordene omurai whale 2. november strandede en 12 meter lang kaskelothval på Korsika i Middelhavet Spændende bliver det, at erfare om de mange soludbrud i oktober vil give kaskelotstrandinger til vinter. Den engelske hvalforsker Margaret Klinowska arbejder med teorier om, at kaskelothvalerne navigerer ved hjælp af bl.a. magnetiske sanser. De geomagnetiske konturer som hvalerne evt. navigerer i forhold til bliver forstyrrede under soludbrud, hvilket muligvis kan føre til massestrandinger. Se artiklerne om kaskelotstrandingerne på Rømø i 1996 og i Hjemmesidebestyreren sidder for tiden og samler oplysningerne fra sommeren og efterårets finhvalobservationer sammen til en artikel, som forhåbentlig vil kunne sendes ud inden nytår. Hvis nogle ligger inde med oplysninger eller andet, der bør komme med, modtages disse gerne. Yderligere håber vi snart at kunne lægge en rapport over dissektionen af de tre alm. delfiner, der blev

7 Side 7 af 26 fundet i sommer, ud på hjemmesiden. Andre hvalobservationer: Observation modtaget 23. oktober, 2003 To alm. delfiner set springe ud af vandet meter fra land ved Strib Nordstrand mandag d. 22. sep kl. ca Søndag d. 19. oktober, 2003 kl Større marsvineflok set tæt på land ud for Nordals mellem Købingsmark og Tontoft Nakke. Observatøren anslår antallet af marsvin i flokken til at være på mellem 10 og 50 dyr. Stadig almindelig delfin i Århus Bugt Vi har modtaget følgende beskrivelse af en delfinobservation: I dag søndag den 12 Oktober Kl , "legede" vi i omkring en time, med en almindelig delfin. Den befinder sig helt inde i Kaløvig bugten, nord for værket, der er tre store gule bøjer, i dette område søger den tilbage til, hvis man "lokker" den væk, den virker helt tam, og bliver ved båden, selv under megen larm fra børn og forældre, oplevelsen var uforglemmelig, her den sidste søndagssejlads i høj solskin. Med venlig hilsen Steven Walter Pedersen og Co. Observation af mulig hvidnæse Vi har modtaget følgende observation: Lørdag den 4. oktober 2003 ca. kl 12,00 i Kattegat ud for Sjællands Odde, Overby Lyng observerede vi en hvalart, som kunne ligne en hvidnæset delfin, idet den havde en ret stor rygfinde samt var hvid og sort på ryggen. Den havde retning mod øst. MVH Michael Rømer Simonsen A lmindelig delfin i Århus Bugt Vi har modtaget følgende beskrivelse af en delfinobservation: Den 2. oktober kl 18:00 til 19-19:30. Det var så den sidste skole sejlads i år med det sidste hold. Jævn vind, ingen bølger. Båden hed Miss Kalø og er en af Kaløvig Bådelaug's sejlerskole både. Ved Studstrupværket i Kaløvig så vi et "Marsvin" Jeg forklarede eleverne at den formentlig ville komme hen til os og være sammen med os op til 5 min. Den kom. Men efter kort tid var jeg klar over at det ikke kunne være et marsvin. Jeg har set mange marsvin, men ikke som dette. Det var meget hvidt under bugen. mere end 1,7m. Det svømmede på kryds og tværs af båden. Med enorme accelerationer, svømmede foran båden, svømmede ved siden af båden, under båden. Når vinden flovede og vi sejlede langsomt så svømmede den sammen med skibet. På en meters afstand lige så langsomt, så vi kunne sidde og se på den. Når den åndede, sendte den vandstøv op i hovedet af os. (dens udåndings luft lugter ikke). Pludselig kunne den accelerer fra 3 til 30 knob med nogle volsomme haleslag. 50m. i bådens sejlretning, for så at vende om og komme tilbage. Den svømmede under båden ½ meter fra båden, ½m. på tværs foran båden, hvis den var ved at blive sejlet ned, kunne den accelere, som var det en stor laks der skulle springe. Den legede med os i 1 til 1½time. Det er ikke nemt at lave struktureret undervisning med sådan en lege kamerat, men vi fik alle en stor oplevelse. Da jeg ikke kender andet, så sagde jeg at det var en hvidnæse. Den var meget hvid

8 Side 8 af 26 under bugen, med skarp aftegning, men dens rygfinne var meget trekantet. Jeg håber at i kan hjælpe med at bestemme arten, når i ser et billede af ryggen med finne. (Var det en almindelig delfin?). Jo sandelig der var en af eleverne der havde et digetalt kamera med, så snart han sender billederne til mig skal jeg nok sende dem videre. Det var en dejlig afslutning på efteråret Solnedgangen var skøn, vinden forsvandt og vi padlede båden hjem i Kaløvig Bådehavn. Med venlig hilsen Hans Peter Hansen Sejlerskolen Vi viderebringer et par af de flotte billeder Foto: Morten Grouleff. (Copyright)

9 Side 9 af 26 Foto: Morten Grouleff. (Copyright) A lmindelig delfin i Århus Bugt Siden onsdag d. 24. sep og foreløbig indtil lørdag d. 27. sep. kl har en - sandsynligvis almindelig delfin - opholdt sig i Kalø Vig. Delfinen har været opsøgende overfor fiskejoller og både i farvandet. Der er fortsat almindelige delfiner i Øresund. Den 11. sep. 2003, kl 19:30 deltog 2 almindelige delfiner i en aftensejlads ud for Vikhög, nord for Malmø. A lmindelig delfin strandet i Vadehavet Lørdag d. 20. september strandede en alm. delfin ved Låningsvejen - vejen mellem Mandø og Jylland, som man kan køre på ved lavvande. Strandingen skete på faldende vand, og da det vurderedes, at hvalen ville have meget vanskelig ved at overleve indtil næste højvande, blev det besluttet af aflive delfinen.

10 Side 10 af 26 Foto: Thyge Jensen, Fiskeri- og Søfartsmuseet Foto: Thyge Jensen, Fiskeri- og Søfartsmuseet Delfin i Århus Bugt Onsdag d. 10. september kl blev en delfin observeret i Århus Bugt. Den blev bl.a. set under en kapsejlads, hvor den fulgte en båd. Delfinen svømmede skiftevis fra den ene side af båden til den anden side, frem og tilbage under kølen og også foran båden. Billeder, der blev taget af delfinen, tyder på at det er en alm. delfin.

11 Side 11 af 26 Delfin fundet død i Vejle Fjord Fredag d. 5. september blev en 2,2 meter lang delfin fundet død ud for Brejning i Vejle Fjord. Dødsårsagen kendes endnu ikke. Foto af alm. delfin Her en række billeder af alm. delfin taget d. 25. juli, 2003 SØ for Ven (se nedenfor). Foto: Anders Lind-Hansen (copyright) Foto: Anders Lind-Hansen (copyright)

12 Side 12 af 26 Foto: Anders Lind-Hansen (copyright) Foto: Anders Lind-Hansen (copyright)

13 Side 13 af 26 Foto: Anders Lind-Hansen (copyright) Foto: Anders Lind-Hansen (copyright)

14 Side 14 af 26 Foto: Anders Lind-Hansen (copyright) Fund af vågehval Onsdag d. 13. august blev en vågehvalunge fundet død ved Weissenhäuser Strand mellem Kiel og Femarn. Hvalen var temmelig henfalden. Det har vist sig, at ovenstående hvalunge var en aborteret finhvalunge. Sandsyligvis en unge af den finhval, der for tiden ( 21. sep. 2003) ses ved Skærbækværket i Kolding Fjord. Delfinobservation i Øresund Lørdag d. 9. august 2003, blev et skib i tidsrummet fulgt af en delfin på strækningen mellem Bjørnen/Nordre Flint og Landskrona. Delfinen sprang og legede, mens den fulgte skibet. Dyret havde et mærke på ryggen, hvilket giver formodning om, at det drejer sig om det samme dyr, som er observeret flere gange i Øresund i løbet af sommeren (se længere nede på siden). Større hval set i Åbæk Bugt, Åbenrå Fjord Søndag d. 3. august kl blev en større hval set i Åbæk Bugt, Åbenrå Fjord. For tiden prøver vi at checke pålideligheden af observationen af finhvalen ved Heiligenhafen, Femarnsund samme dag. Muligheden for, at der er flere hvaler i vore farvande for tiden foreligger selvfølgelig. Større hval i Tragten ud for Trelde Næs Onsdag d. 6. august, 2003, kl blev en større hval (anslået længde: 8 10 meter) set i Tragten ud for Trelde Næs på positionen 55*36 N / 9*54 E. Hvalen svømmede i NØ-lig retning. Genmelding af to alm. delfiner i Øresund De to alm. delfiner som flere har set i Øresund er igen dukket op. Fredag d. 25. juli kl er de set SØ for Ven, mellem vestmærket udfor Grasrænden (kompasmærke) og rød lysbøje. Den ene har det karakteristiske ar på rygfinnen, som tidligere er beskrevet. Den anden ser hvidplettet ud på ryggen. Begge delfiner hoppede ud af vandet og legede omkring båden. To store hvaler i Lillebælt Den 21. juli blev der observeret to hvaler ved Fænøsund i Lillebælt. De er set fra færgen, der sejler

15 Side 15 af 26 mellem Fænø og Odden kl De kunne følges nordpå til Hindsgavl, hvor de forsvandt. Den ene hval beskrives som ca m lang, den anden mindre. Hvilken art der er tale om ved vi ikke endnu, men vi følger op på det, hvis vi får flere henvendelser. Så hvis nogen ser hvalerne er henvendelser meget velkomne. Delfinobservation i Øresund 14. juli 2003: Én muligvis to almindelig delfin 4 sømil ud for Vedbæk Hval observeret ud for Varberg, Sverige En større hval er den kl 21:30 set i skærgården ud for den svenske kattegatkyst ved Varberg. I følge observatøren kom der "en masse bobler op". Det kunne tyde på, at der var tale om en pukkelhval og måske moderen til den unge, der tidligere på måneden blev fundet strandet ved Gross Schwannsee ved den mecklenborgske kyst. Delfinobservationer i Øresund Følgende beretning netop modtaget: Onsdag den 9 juli, klokken ca 19. Sted: 3 sømil sydøst fra Borstahus (Landskrona) og ca 4 sømil stik syd for Hven. Vi får besøg af to legesyge delfiner på styrbords side. De lægger sig op under stævnen og bliver der i ca et kvarter. Så stikker de af, kort efter kommer den ene tilbage og lægger sig igen under stævnen. Makkeren dukker op igen efter ca 5 minutter. De lå så stabilt, at vi næsten kunne røre ved rygfinnen, når de blæste. De lavede jævnlige afstikkere tæt til båden i både styrbords og bagbords side, lagde sig om på siden og kiggede på os. Vi satte selvstyreren til og havde rig lejlighed til at følge delfinerne på nært hold. De er ca mellem 140 til 160 cm lange. Ryggen er lysegrå og bugen helt hvid. Ud fra litteraturen og billeder fra Fokus@hvaler er det svært præcis at definere arten, men vi tror det er en almindelig delfin. Altså en hyggelig sommergæst i Øresund. 55:50:831-12:46:471 (koordinaterne er først noteret, kort efter delfinerne er forsvundet) Venligst Brian Melby og Thomas A ndersen Schmidt. Hvidnæse fundet død i Ebeltoft Havn En 270 cm lang hvidnæsehun blev den 7.7. fundet død i Ebeltoft Skudehavn. Dyret blev sikret af Fussingø Statsskovdistrikt og vil blive undersøgt på Zoologisk Museum i København. Der ikke tale om samme dyr der blev observeret i Ebeltoft Vig nogle dage tidligere. Der svømmer altså fortsat en enkelt hvidnæse eller en lille flok rundt i det sydlige Kattegat. Delfinobservationer i Kattegat/Øresund Følgende to beretninger om observation af delfiner er netop modtaget. Ved begge observationer ligesom ved tidligere indberettede observationer (se længere nede på siden) er der tale om, at det ene individ har et ar eller et sår på ryggen. Fredag (4/7) aften ved ca. 19-tiden var vi i en ti-meter sejlbåd på vej mod nord mellem Mølle og Gilleleje, da vi fik følge af to delfiner (går vi ud fra, se nedenfor). De svømmede og "småsprang" foran og ved siden af båden i vel 3-4 minutter. Vi så dem ikke sammen, men den ene havde et ar eller sår på et par centimeters diameter på højre side af ryggen foran rygfinnen. De var vel godt en meter lange, havde stålgrå rygge og meget lysegrå undersider, tydelige næb, og mørke, langsgående striber omkring øjnene. Fantastisk oplevelse! Mange hilsner Peter Lotz Søndag den Ganske få minutters sejlads udenfor Ålaboderne bag Hven, gjorde en delfin opmærksom på sig selv, ved at bryde det spejlblanke Øresund med et blås. Klokken var ca 14,00 og efter ganske kort tid, stødte en ny delfin til. Den der var kommet først lagde sig lige under stævnen, og blev stort set liggende der den næste halve time. Den sidst tilkomne delfin lagde sig mellem kølen og roret, lige i skruevandet, og år den kom op for at trække luft, kunne man se flere gamle ar, og et enkelt friskt på ryggen lige efter blåshullet, skaderne kunne sagtens stamme fra skrueblade, hvis den altid lagde sig derned ved skruevandet. Den sidst tilkomne delfin var større end den første. Begge delfiner fulgte os, lige til vi drejede lidt, så svømmede de lidt rundt, og den med arrene på ryggen kom så springende,

16 Side 16 af 26 den sprang ud af vandet, og smed sig ned på siden, dette gjorde den 4-5 gange inden den nåede båden, hvor den dykkede ned, kom op på den anden side i et kæmpespring, og smed sig ned, så vandet stod ind over os. Den ville bare sige farvel, og begge delfiner fortsatte sydpå og forsvandt. Dette var en herlig oplevelse fra Øresund. M.V.H. Lene Petersen Foto: Lene Petersen Pukkelhvalunge fundet strandet nær Wismar En næsten 7 m lang pukkelhval blev den 4.juli fundet strandet ved Gross Schwannsee nær Wismar ved den tyske østesøkyst. Dyret må have svømmet igennem danske farvande, men er øjensynligt ikke set på sin vej ind i Østersøen. Længden angiver, at der er tale om en endnu ikke fravænnet unge og at der måske svømmer en mor rundt i de indre danske farvande og den vestlige Østersø. Så hold udkig og rapporter! En anden pukkelhvalunge, men på 8 m., besøgte i december 2002 Frederikshavns Havn, og samme måned i 1995 var en pukkelhval på besøg i Århus bugten. Pukkelhvalforekomster kendes fra Østersøen helt tilbage til Den seneste ægte østersøforekomst er 25 år gammel: Et dyr der gennem flere måneder blev set langs de svenske, finske og tyske kyster og siden blev fundet død ved den polske kyst. CCKonsult - altid en god hvalhistorie på lager To større hvaler ved Hesselø Søndag d kl blev to større hvaler set nord for Hald Strand, mellem Hesselø og Sjælland. Vi har ikke kunne fastslå hvilken art, der er tale om udfra beskrivelsen. Alm. delfiner i Øresund

17 Side 17 af 26 Flere observatører har set to delfiner omkring Ven i Øresund. Hvalerne er observeret d og d , begge gange om aftenen. Vi ved ikke om det er de samme individer, men en af delfinerne fra d. 26. har et mærke, der kunne stamme fra en gammel garnskade. Hvis nogen ser delfinerne ville det være interessant at kigge efter dette mærke, da det kunne påvise, om det er de samme delfiner. Delfinerne blev bl.a. set d af dykkere fra Dykkerklubben A IR365. De svømmede med dem i ca. tre timer lidt nordøst for Ven og det lykkedes at tage nogle flotte billeder.

18 Side 18 af 26 Foto: Henrik Gram Rasmussen To delfiner observeret ud for Landskrona havn Den ved kl 14:00 tiden blev to delfiner set ved indsejlingen til Landskrona havn. Dyrene hoppede helt ud af vandet, var 1-2 m lang og havde et 5-10 cm langt næb. Beskrivelsen passer bedst på arten almindelig delfin. Vi efterlyser billeder, så en endegyldig bestemmelse kan foretages. Siden december 2000 er der adskillige gange blevet observeret almindelig delfin i Øresund, f.eks. ved Ven og mellem Helsingør og Helsingborg. Vellykket redningsaktion for strandet hvidnæse En ca. 2 m lang hvidnæse blev fundet levende strandet ved Gudmindrup Strand den kl. 15:30. Det lykkedes at skubbe dyret ud over anden revle så det ved egen kraft kunne svømme ud i sikkerhed. CCKonsult- altid en god hvalhistorie på lager. Nyfødt hvidnæseunge fundet ved Tranum Strand En 140 cm lang hvidnæse af hankøn blev den 21. juni fundet ved Tranum Strand. Dyret havde et tydeligt ar efter navlen og kan derfor betragtes som nyfødt. Der er ikke tale om en dødfødt unge, da rygfinnen er opret og strunk, mens den hos en abort ville være blød og ligge tæt ind til ryggen. Ungens tænder var endnu ikke brudt frem. Den mest plausible forklaring er, at den nyfødte unge er kommet bort fra hun-hvidnæsen og derefter bukket under af sult. Fundet understreger i øvrigt endnu engang hvidnæsens status som ynglende hval i danske farvande. Det er kun tredje gang, A t der er fundet nyfødte hvidnæser i Danmark, men sandsynligheden for forvekslinger med marsvin af samme størrelse kan være stor. Rygfinnens form og det store hoved med den hvide næse er dog gode kendetegn. Fundet er sikret af Hanherred Statsskovdistrikt til en senere undersøgelse.

19 Side 19 af 26 CCKonsult Foto: Andreas Hermann, Hanherred Statsskovdistrikt Delfin aflivet ved Tangkrogen i Århus Den 21. juni måtte en desorienteret almindelig delfin ved Tangkrogen ud for Marselisborg ved Århus aflives af Falck. Den 216 cm lange og skønsmæssigt kg tunge delfinhan er blevet transporteret til Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, hvor den vil blive undersøgt næmere. Dette er den fjerde almindelige delfin, der er fundet strandet i Danmark på mindre end tre år. Man skal over 50 år tilbage i tid for at finde en tre-årsperiode med så mange strandinger. I årene observeredes adskillige almindelige delfiner rundt omkring i indre danske farvande, bl.a. helt inde ved Bornholm.

20 Side 20 af 26 Vågehvalen fra Skagen d. 4. juni sandsynligvis set ved Odden Havn ugen inden Den vågehval, der den 4. juni blev fundet levende i et bundgarn ved Skagen, har tilsyneladende været på visit ved Odden Havn ugen inden. D. 28. maj 2003 kl opdagede to fiskere fra Odden, at en hval havde viklet sig ind i deres stenbidergarn på meter vand 600 øst for Odden Havn. Hvalen blev befriet, men havde endnu et stykke garn om halen, da den efter frigørelsen svømmede med kurs ret nord. Den hval der ugen efter blev fanget ved Skagen og forsynet med en radiosender, inden den blev sluppet fri, havde netop et stykke garn om halefinnen, så sandsynligheden taler for at det kan være samme individ. Vågehvalen fra Skagen undersøgt Hvalen, der blev fundet i et bundgarn d. 10. juni, blev vejet til 918,5 kg - altså lidt mindre end oprindelig antaget. Hvalen, der skønnes til 2 år, var endnu ikke kønsmoden. Der blev ikke fundet noget tegn på sygdom hvilket sandsynliggør "almindelig drukning" som dødsårsag.

21 Side 21 af 26 Mere end 900 mennesker fulgte dissektionen af hvalen foran Zoologisk Museum i København. CCKonsult To vågehvaler i samme garn med en uges mellemrum Den fandt bundgarnsfisker fra Skagen en død vågehval i sit bundgarn nogle få km syd for Skagen. Det er samme sted hvor en anden levende vågehval en uge før den 4.6. blev forsynet med en radiosender af forskere fra Danmarks Miljøundersøgelser (se etc.) Hvalen blev bragt til København og undersøgt nærmere af et hold konservatorer fra Zoologisk Museum.

22 Side 22 af 26 Foto: C. C. Kinze Vågehvalen er den mest almindelige bardehval i danske farvande. Den ses jævnligt i den nordlige del af Nordsøen og i Skagerrak. Siden 1999 har der hvert år været enten observationer eller strandinger af denne art i de de indre danske farvande og i den vestlige Østersø. CCKonsult Hvidnæser set ved Omø Den observeredes en flok på 10 delfiner syd for Omø. Dyrene hoppede ud af vandet og havde den for hvidnæsen karakteristiske korte hvide snude. Hvidnæser er øjensynlig ikke noget helt så stort særsyn i de indre danske farvande, som man tidligere regnede dem for at være. Siden 1987 har der kunnet dokumenteres en klumpet forekomst på flere lokaliteter, heriblandt Storebælt syd for Omø, Kalø Vig og Långagrunden ud for Simrishamn ved den skånske østkyst. Måske er vi bare ved at genopdage den gamle viden om hvidnæsen. De helt gamle kilder fra 1700-tallet taler om to slags hvaler i Østersøen: marsvinet og delfinen. Er sidstnævnte mon hvidnæsen? CCKonsult Observation af større hval i Århus Bugt Søndag d. 18. maj blev der fra en sejlbåd på rejse fra Tunø til Egå Marina to gange set en hval med en ca. dobbelt så stor krop som et marsvin og gråbrun overside, hvid bug. Hvalen blev set ca. 2 sømil inden havnen. Vi opfordrer derfor sejlere i Århus Bugt og i Kattegat til at holde skærpet udkig, og indberette

23 Side 23 af 26 bemærkelsesværdige observationer til Fokus på Hvaler. 10. november 2002 blev der fundet to strandede hvidnæsehunner ved udmundingen af Randers Fjord, og d. 29. august 2002 blev et sejlskib syd for Århus fulgt af et ca. 2 meter langt øresvin i over en time. (Se historierne længere nede på siden) Det var en almindelig delfin Delfinen fra St. Havelse Strand er blevet undersøgt på Zoologisk Museum og bestemt til almindelig delfin. Det var en ikke kønsmoden hun på 171 cm. Dyret var noget henfalden og formodes at have ligget i længere tid, måske helt tilbage til december 2002, da et andet dyr blev fundet ved Frederikssund (se forneden). De to delfiner har måske svømmet sammen, idet der var forlydender om to delfiner allerede i december. Delfinen var i normal foderstand. I maven var der et 5-krone stort mavesår med tilhørende maveorme, men ellers ingenting. Dens længde på 171 cm svarer jo stort set til den anden delfin, der målte 167 cm. Det er det tredje fund af almindelig delfin i Danmark på tredje år. I Roskildefjorden er kun anden gang der konstateres fund af almindelig delfin. Tidligere har der været delfinbesøg i Roskildefjord i 1933 (arten ikke kendt), 1942 (Hvidskævinger) og 1954 (arten ikke kendt). Marsvin i Skjern Å Mandag d. 7. april blev en død 95 cm lang marsvineunge fundet ved Lønborg Bro, 4 km oppe ad Skjern Å. Ungen en han - var i god foderstand, og der var ingen synlige mærker fra evt. fangst i nedgarn eller tegn på mekaniske dødsårsager. I lungerne fandtes enkelte orm, dog ikke i fatal mængde. Dødsårsagen kunne således ikke fastslås. Hvorledes marsvineungen er endt i Skjern Å er uvist. Én mulighed er, at marsvinet er fulgt efter sildene ind gennem slusen i Hvide Sande til Ringkøbing Fjord og derefter forvildet sig op i åen, medens en anden mulighed er, at marsvineungen er rekvisit i en 1. april-spøg. Hvidnæsen fra Husby undersøgt Hvidnæsen var en han på 185 cm og 100 kg. Det skønnes at være en 1-2 år gammel unge. Der er også i tidligere år om foråret konstateret hvidnæser af denne størrelse i danske farvande. I maven blev der fundet et ca. 5 krone stort mavesår og nogle maveorme. Ingen øvrige organer viste en parasitforekomst. Spæktykkelse på 18 mm betragtes som normal. Hvirvelsøjlen viste en misdannelse i haleregionen som kunne ses udefra som et indfalden bule bag rygfinnen. Skavanken synes ikke umidelbart at have påvirket dyrets førlighed og er fundet ret hyppigt hos netop hvidnæsen. Hvad døde den unge hvidnæse så af? Der er ikke noget der umiddlebart tyder på sygdom eller dårlig foderstand. Måske blev det fatalt for dyret at det på en eller anden måde kom væk fra sin flok.

24 Side 24 af 26 Hvidnæsens misdannede hvirvelsøjle Hvidnæse fundet mellem Husby og Vedersø D. 6. april blev en hvidnæse fundet på stranden mellem Husby og Vedersø på den jyske vestkyst. Hvalen vil blive transporteret til Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg for nærmere undersøgelse.

25 Side 25 af 26 Foto: Jens Henrik Jakobsen Foto: Jens Henrik Jakobsen Endnu en delfin fundet i Roskilde Fjord Personale fra Tisvilde Statsskovdistrikt afhentede d en ca 180 cm lang delfin fra Store Havelse Strand. Hvilken art det drejer sig om er endnu ikke fastslået. Dyret vil blive underkastet en

26 Side 26 af 26 nærmere undersøgelse på Zoologisk Museum. Ved juletid sidste år blev en almindelig delfin fundet ved Frederikssund (se forneden). (Kilde Niels Worm, Tisvilde Statsskovdistrikt og Carl Kinze, biologisk konsulent). Større hval i Øresund En hval med en anslået længde på meter er søndag d. 2. marts set i Øresund ud for ud for Kronborg. Hvalen svømmede i retning mod Sverige. Delfinen fra Frederikssund undersøgt Den almindelige delfin der blev fundet ved Frederikssund juleaftensdag blev den 7, januar dissekeret på Zoologisk Museum i København. Delfinen havde et spæklag på omkring 2 cm og må siges at være klædt tilstrækkeligt på til det kolde danske hav, men det såkaldte reservefedt omkring de indre organer manglede. Maven var fyldt med småfisk som sild. Så delfinen har ædt til det sidste. Der var adskillige maveorme, især omkring et enkelt større mavesår, der kunne ses udefra på maven. Mavesår er ikke ualmindelige hos delfiner og kan ikke i sig selv være dødsårsagen. Herudover fandtes to mindre cyster i lungerne som antageligt skyldes lungeorme. Der var ingen snyltere i leveren. Det kunne bekræftes at der var tale om en ikke kønsmoden hun. Summa summarum er den mest sandsynlige dødsårsag nok selve strandingsuheldet den Den unge og uerfarne hun er kommet væk fra sin flok og har måske pådraget sig en vis svækkelse ved ikke at have kunnet æde helt optimalt.

Hvaler på Det gule Rev

Hvaler på Det gule Rev Hvaler på Det gule Rev Spækhuggerflokken, der blev set af Team Thyfsisker på Det gule Rev, er ikke den eneste hvalart, der ofte ses på denne position. Udover marsvin er der også i de seneste år set hvidnæse,

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men nogle strejfende delfiner eller småflokke følger

Læs mere

Indberettede ilanddrevne havpattedyr 2003

Indberettede ilanddrevne havpattedyr 2003 Indberettede ilanddrevne havpattedyr 23 Fiskeri- og Søfartsmuseet Zoologisk Museum Skov- og Esbjerg København Naturstyrelsen 24 Indberettede ilanddrevne havpattedyr 23 I henhold til Beredskabsplanen vedrørende

Læs mere

SÆLER OG HVALER. Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen

SÆLER OG HVALER. Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen SÆLER OG HVALER Forfatter: Naturcenterleder Svend Møller Nielsen SÆLER NATURVEJLEDER SVEND MØLLER NIELSEN 41 91 35 50, SMN@JAMMERBUGT.DK SIDE 2 HVALER Hvaler er pattedyr, der er tilpasset livet i de frie

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Klasse: Pattedyr Orden: Hvaler Familie: Delfiner Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Læs mere

Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia

Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia 6. maj 2009 Selv om jeg nu har haft catamaran i Midelfart Sejlklub og i Middelfart Marina i snart 30

Læs mere

Arbejdsområder. Pattedyr i havet. Du har brug for naturen. Og den har brug for dig!

Arbejdsområder. Pattedyr i havet. Du har brug for naturen. Og den har brug for dig! Arbejdsområder Pattedyr i havet Du har brug for naturen. Og den har brug for dig! Indhold Havpattedyr Indledning...2 Havpattedyr...3 Spættet sæl...6 Andre sæler...8 Almindelige sæler og hvaler...10-11

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Indberetninger 2002. Der er et fortilfælde fra 1995. Næsten på samme tid mellem den 10. og 18. december blev en

Indberetninger 2002. Der er et fortilfælde fra 1995. Næsten på samme tid mellem den 10. og 18. december blev en Side 1 af 19 Indberetninger 2002 Juledelfin ved Frederikssund Den 20.12. blev en levende almindelig delfin fundet strandet ved Frederikssund og en snarrådig redningsaktion iværksat. Desværre blev dyret

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Havets dyreliv - hvaler Middel (4. - 6. klasse) Danmarkshallens afsnit om Havet og 1. sal Bent Vestergård og Henrik Sell, Naturhistorisk

Læs mere

Nyheder, sep. - dec., 2004

Nyheder, sep. - dec., 2004 Side 1 af 30 Nyheder, sep. - dec., 2004 Fredag d. 31. december, 2004 Hval i Aabenraa Fjord Vi har modtaget følgende mail: "Hej. Vi har den 31.dec. kl. ca. 14.00 set en hval i Aabenraa Fjord ud for Hostrupskov.

Læs mere

Sri Lanka best for blue

Sri Lanka best for blue Sri Lanka best for blue Af Uffe Gjøl Sørensen Under en tre ugers Sri Lanka rundtur i januar blev en indlagt hvalsafari et af turens absolutte højdepunkter. Vælges rette tid og sted er den hyppigste sete

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

14 Hvor skal vi hen? LØSNINGER & UDSKRIFTER. 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre. Julia: Har du været i Skagen?

14 Hvor skal vi hen? LØSNINGER & UDSKRIFTER. 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre. Julia: Har du været i Skagen? 14 Hvor skal vi hen? 2 Sæt tryk og streg de bogstaver ud, du ikke kan høre Julia: Har du været i Skagen? Luis: Hvor ligger det henne? Julia: Oppe i Nordjylland. Luis: Har du været der? Julia: Næ, men jeg

Læs mere

Spørgsmål 1: Hvor stor er en kaskelothval?

Spørgsmål 1: Hvor stor er en kaskelothval? Spørgsmål 1: Hvor stor er en kaskelothval? Som nyfødt kaskelot er du kun 4 lang og vejer omkring et ton, men du vil vokse op og blive et af verdens største dyr. Her er en top 10 over verdens største dyr.

Læs mere

Oversigt over opgaver til DKS sæt 5 nr. fra og til kort nat vejr beregn signaler 1 Frederikshavn Skagen 501 // 510 koldfront

Oversigt over opgaver til DKS sæt 5 nr. fra og til kort nat vejr beregn signaler 1 Frederikshavn Skagen 501 // 510 koldfront Oversigt over opgaver til DKS sæt 5 nr. fra og til kort nat vejr beregn signaler 1 Frederikshavn Skagen 501 // 510 koldfront 540 // 542 2 Skagen Frederikshavn 540 // 542 søbrise 501 // 510 3 Strandby Vesterø

Læs mere

- Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Den spættede sæl

- Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Den spættede sæl - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Det store ta selv bord - Mit Vadehav - Den spættede sæl Indhold Den spættede sæl 3 Hvordan ser den spættede sæl ud 4 Hvordan kan sælerne holde varmen?

Læs mere

MEGINbowlen 2007 på Strynø

MEGINbowlen 2007 på Strynø MEGINbowlen 2007 på Strynø Strynø og Smakkecentret dannede en perfekt ramme om MEGINbowlen 2007 - dejligt vejr, god vind og spændende sejlvand, meget bedre kan det ikke blive. Der var 15 både til start,

Læs mere

Observationer af finhvalerne (Senest opdateret 23. oktober, 2003)

Observationer af finhvalerne (Senest opdateret 23. oktober, 2003) Side 1 af 22 Observationer af finhvalerne (Senest opdateret 23. oktober, 2003) Vagttelefon: 21 21 87 63 (åben hele døgnet) Ofte stillede spørgsmål om finhvaler i de indre danske farvande og Østersøen Se

Læs mere

Damgårdshave Lystfiskerklub

Damgårdshave Lystfiskerklub Fisketur den 22. januar 2019 TURLEDERENS BERETNING 2019 Der mødte 20 medlemmer og 3 gæster op på Havstrygere kl. 8.00 i Helsingør havn. Det blæste lidt fra sydvest med vekslende snebyger, så vi sejlede

Læs mere

Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013

Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013 Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013 Torsdag morgen ved halv 10 tiden mødtes Søren C., Richard, Knudsen og jeg ved færgen i Fåborg. Foran os lå 3 potentielt gode fiskedage på Lyø. Optimismen var i top, selvom

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Falster Rundt 4. 6. juli 2014 Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Efter halvandet års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret en 3-dages

Læs mere

Almindelige Delfiner (Delphinus delphis) i indre danske farvande

Almindelige Delfiner (Delphinus delphis) i indre danske farvande Særtryk fra Sjæk len 2004, Årbog for Fiskeri- og Søfartsmuseet/ Saltvandsakvariet i Esbjerg Engelsk summery sidst i artiklen Almindelige Delfiner (Delphinus delphis) i indre danske farvande Af Thyge Jensen

Læs mere

Nyheder, juli - august, 2004

Nyheder, juli - august, 2004 Side 1 af 42 Nyheder, juli - august, 2004 Tirsdag d. 31. august, 2004 Vi har modtaget: Torsdag den 26/8-2004 blev der kl. 16.00-16.10 observeret en voksen marsvin med to unger af undertegnede. Observationerne

Læs mere

Hvidskævingen fra Husby Klit (fortsat)

Hvidskævingen fra Husby Klit (fortsat) Side 1 af 33 Nyheder 1. sep. - 22. dec. 2005 Torsdag d. 22. december, 2005 Hvidskævingen fra Husby Klit (fortsat) Hvidskævingen fra Husby Klit blev her til morgen afhentet af Fiskeri- og Søfartsmuseet

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Hvaler i danske farvande 2005

Hvaler i danske farvande 2005 Hvaler i danske farvande 2005 Af Thyge Jensen Efter finhval-begivenhederne i 2003 og delfinopvisningerne i 2004 blev 2005 et stille år på hvalfronten. Alligevel blev der ud over vores hjemlige marsvin

Læs mere

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Endnu større Efter fjeldørredturen til Grønland i 2009 en tur der havde været på ønskelisten i lang tid gik der ikke lang tid efter hjemkomsten, før

Læs mere

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund.

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge var tidligere en betydningsfuld

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Bornholm A-holdet 2018

Bornholm A-holdet 2018 Bornholm A-holdet 2018 Endelig blev lørdag morgen og Knudsen og Richard holdt i indkørslen, så vi kunne få pakket og komme afsted til en uges fiskeri på Bornholm.Ved Knudshoved blev der holdt pause. Søren

Læs mere

Marinehjemmeværnet og Kapsejladsen Sjælland Rundt. Jeg blev fartøjsfører for MHV 61 i August 1971, først dog som menig fører (!). Men min anden store interesse, sejlads med sejlbåde, bevirkede at jeg deltog

Læs mere

Marsvin kender ingen grænser

Marsvin kender ingen grænser Jonas Teilmann Danmarks Miljøundersøgelser, Afdeling for Arktisk Miljø Grete Teilmann Finn Larsen Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Havfiskeri Geneviève Desportes Fjord- & Bæltcentret Rune Dietz

Læs mere

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer:

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Strandingsvæsen og redningsaktioner i Skagen i 1800-tallet. Skagen By-og Egnsmuseum, 2005 1 Transport i 1800-tallet. For 150 år siden var der ingen asfalterede

Læs mere

havpattedyr ved kyst og hav - se på havpattedyr

havpattedyr ved kyst og hav - se på havpattedyr o te t havpattedyr ved kyst og hav - se på havpattedyr Almindelig delfin Finhval Grindehval Gråsæl Hvidnæse Marsvin Spækhugger Spættet sæl Vågehval Øresvin Copyright, udgivet af StoneCom ApS Forfatter:

Læs mere

Havørne-parret på Tærø 2010.

Havørne-parret på Tærø 2010. Havørne-parret på Tærø 2010. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen Igen i 2010 skete der noget drastisk ved havørnereden i fyrretræet på Skallehoved, idet reden styrtede ned onsdag den 12. maj i en kraftig blæst

Læs mere

Finhvaler i indre danske farvande 2003

Finhvaler i indre danske farvande 2003 Side 1 af 20 Artikel fra SJÆK'LEN - 2003, Årbog for Fiskeri- og Søfartsmuseet, Saltvandssakvariet i Esbjerg. Udkommer marts 2004 Finhvaler i indre danske farvande 2003 Af Thyge Jensen, Carl C. Kinze &

Læs mere

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14

B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 B-holdet på Bornholm 2011 uge 14 Indledning B-holdets oprindelige bemanding Peder Pral Friis, Svend O. Svenno Nielsen og Søren Fynne Christrup var på denne tur forstærket af John Fishfinder Rahbæk, som

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 - regler for konkurrencen

Trolling Master Bornholm 2016 - regler for konkurrencen Trolling Master Bornholm 2016 - regler for konkurrencen Sted: Tejn Havn Alle både skal under konkurrencen afgå fra og komme tilbage til Tejn Havn af hensyn til muligheden for at håndhæve kontrollen af

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

KKKK, Sikkerhedskursus. Juni 2012

KKKK, Sikkerhedskursus. Juni 2012 KKKK, Sikkerhedskursus Juni 2012 Dagens program 1. Sikkerhed før tur 2. Kuldepåvirkning 3. Søfartsregler 4. Vind og bølger 5. På vandet 1. Makkerredning 1 og 2 2. Selvredning 3. Svømning med kajak 4. Bugsering

Læs mere

Bekendtgørelse om regler for sejlads m.m. i visse danske farvande

Bekendtgørelse om regler for sejlads m.m. i visse danske farvande Bekendtgørelse om regler for sejlads m.m. i visse danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 779 af 18. august 2000 I medfør af 1, stk. 2, 6, og 32, stk. 4, i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Om tilpasning hos fisk

Om tilpasning hos fisk Om tilpasning hos fisk Opgaver til akvarierne. For en fisk i havet handler det om at æde og at undgå at blive ædt. Dette kan den opnå på to måder: 1. Fisken kan være god til at svømme: Den kan jage og

Læs mere

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår.

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Nyhedsbrev Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Vi havde, i den travle december måned, bestyrelsesmøde hvor vi mødtes, og fik ordnet et par ting. Vi er ved at undersøge hvordan

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Kristian Eskild Jensen

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Kristian Eskild Jensen Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Kristian Eskild Jensen TUE er flygtet fra sin landsby. Han har en livlig fantasi. TROFAST følger børnene i tykt og tyndt. OTTAR er stukket af fra en bondegård.

Læs mere

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen.

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Så altså, Batman kedede sig. Hmm, tænkte han, jeg ringer da

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Redegørelse om kollision mellem fiskeskibet SIMONE og containerskibet AURORA i Øresund den 29. oktober 2009.

Redegørelse om kollision mellem fiskeskibet SIMONE og containerskibet AURORA i Øresund den 29. oktober 2009. Redegørelse om kollision mellem fiskeskibet SIMONE og containerskibet AURORA i Øresund den 29. oktober 2009. SIMONE (Foto: Opklaringsenheden) AURORA (Foto: www.shipspotting.com / Willi Thiel) Faktuel information

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde.

GRØNLANDSHAJ FISK. Den kan dykke virkelig langt ned under havets overflade faktisk helt ned på 2 kilometers dybde. GRØNLANDSHAJ Grønlandshajen er det hvirveldyr, der kan blive ældst, faktisk regner man med, at den kan blive op mod 500 år gammel. Den kan blive over 5 meter lang og veje over 1.000 kg. Vidste du, at grønlandshajen

Læs mere

TEKST LARS HECTOR KOUDAL FOTO JØRGEN DAM, ANDERS LUND-HANSEN, CASPER TYBJERG OG TANIA LUNDBERG LYKKEGAARD

TEKST LARS HECTOR KOUDAL FOTO JØRGEN DAM, ANDERS LUND-HANSEN, CASPER TYBJERG OG TANIA LUNDBERG LYKKEGAARD TEKST LARS HECTOR KOUDAL FOTO JØRGEN DAM, ANDERS LUND-HANSEN, CASPER TYBJERG OG TANIA LUNDBERG LYKKEGAARD Se en delfin! Sommeren er over os, og det er nu, der er de største chancer for at se havpattedyr

Læs mere

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016 En uge I juni 2016 I uge 25, var det lykkedes os at skrabe fridage sammen til en uges fri, som vi ville bruge på den store blå hylde. Laura og Mikael venter deres første barn omkring den 26. juni, så vi

Læs mere

Arbejdsulykke i fiskefartøjet HELLE Fiskeskipperen faldt over bord den 20. oktober 1997

Arbejdsulykke i fiskefartøjet HELLE Fiskeskipperen faldt over bord den 20. oktober 1997 Opklaringsenheden Søfartsstyrelsen SØULYKKESRAPPORT 2. april 1998 Lars H. Jacobsen Tlf.nr. 98 12 24 00 Journalnr.: 0811.86-127 (Bedes anført ved svar) Arbejdsulykke i fiskefartøjet HELLE Fiskeskipperen

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Mandag d. 1. oktober.

Mandag d. 1. oktober. Mandag d. 1. oktober. Dette var dagen, vi havde set frem til meget længe. Kl. 9.30 var vi mere end klar til at tage af sted på vores lejrskole til Friedrichstadt i Tyskland. Med to busser pakket med kufferter

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Nyheder, jan. 2004 - april 2004

Nyheder, jan. 2004 - april 2004 Side 1 af 34 Nyheder, jan. 2004 - april 2004 Fredag d. 30. april, 2004 kl. 12.30: Stadig delfin ved Børup Sande Lørdag d. 24. april Ung hvidnæse fundet i Kalundborg Fjord Side 2 af 34 Foto: Ole Steen Larsen

Læs mere

Når du har afleveret skælprøver kan du forvente, at få en mail med følgende indhold:

Når du har afleveret skælprøver kan du forvente, at få en mail med følgende indhold: Orientering fra skæludvalget Sæsonen er så småt ved at komme i gang. Vi fortsætter i år med at analysere skæl fra Vejle og Rhoden Å. Men vi skal jo have nogle skæl først! Derfor: Forsyn dig med en prøvepose

Læs mere

2016 Sidste tur. en halv time foran og ARGO var også på vej. 24 sømil blev logget.

2016 Sidste tur. en halv time foran og ARGO var også på vej. 24 sømil blev logget. 2016 Sidste tur Fredag Så er vi startet på årets sidste tur. Efter et laaangt kryds til Oddesundbroen, hvor vi ventede et kvarter, krydsede vi videre til Jegind Tap, hvor vinden nu var øget fra 7-9 til

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

I aften og i nat syd omkring 3-8 m/s, i morgen drejende øst under 5 m/s. God sigt.

I aften og i nat syd omkring 3-8 m/s, i morgen drejende øst under 5 m/s. God sigt. OPGAVE 1 Gilleleje Havn Höganäs Havn Planlæg en natsejlads fra Gilleleje Havn til Höganäs Havn. Farvandsudsigt for Sundet, Bælthavet og Kattegat I aften og i nat syd omkring 3-8 m/s, i morgen drejende

Læs mere

For som det hændte, så gav det allerede efter to timers fiskeri pote at følge anvisningerne. Vi startede

For som det hændte, så gav det allerede efter to timers fiskeri pote at følge anvisningerne. Vi startede 22.-25. marts 2012: Flotte havørreder fra Møn Det er ved at være en tradition, at vi tager på en forårstur for at fiske efter havørred i fremmed vand. I år var valget faldet på Møn, der i mange artikler

Læs mere

Se, opdag og SHAPE! af Amalie Mathilde Jacobsen (danseskribent) Foto: Andreas Danø

Se, opdag og SHAPE! af Amalie Mathilde Jacobsen (danseskribent) Foto: Andreas Danø Se, opdag og SHAPE! af Amalie Mathilde Jacobsen (danseskribent) Hej du, tag dig lige et ekstra kig omkring. Måske du får øje på noget nyt. Stop lige op et sekund. Din hverdagsvej vil altid være der, når

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2015 - regler for konkurrencen

Trolling Master Bornholm 2015 - regler for konkurrencen Trolling Master Bornholm 2015 - regler for konkurrencen Sted: Tejn Havn Alle både skal under konkurrencen afgå fra og komme tilbage til Tejn Havn af hensyn til muligheden for at håndhæve kontrollen af

Læs mere

På uglejagt i Sønderjylland

På uglejagt i Sønderjylland På uglejagt i Sønderjylland Den store hornugle har kronede dage i Jylland. På 25 år er bestanden vokset fra nul til omkring 50 ynglende par og tilsyneladende bliver der bare flere og flere. MiljøDanmark

Læs mere

============================================================================

============================================================================ fødekasse, hvornår og hvordan ses det??? Indsendt af Edi Jensen - 2013/08/03 06:16 Jeg er meget nybegynder i Guppyopdræt. Jeg gik glip af første fødsel, hun fødte i fællestanken. Men da der stadig er mange

Læs mere

Kerteminde Maritime Haver Generalforsamling 2019 Formandens beretning

Kerteminde Maritime Haver Generalforsamling 2019 Formandens beretning Økonomi: Vi har i 2018 hjemtaget og afsluttet de bevillinger vi har ansøgt om i forbindelse med etableringen af havhaven. Vores kassebeholdning er ikke prangende, men vi har plus på kontoen og klarer os

Læs mere

Samsø rundt i kajak. Distance: 70 km. Tre etaper med overnatning i Klitgaard camping og Sælvig bugtens camping. Sværhedsgrad: EPP 2.

Samsø rundt i kajak. Distance: 70 km. Tre etaper med overnatning i Klitgaard camping og Sælvig bugtens camping. Sværhedsgrad: EPP 2. Samsø rundt i kajak. Distance: 70 km. Tre etaper med overnatning i Klitgaard camping og Sælvig bugtens camping Sværhedsgrad: EPP 2. http://www.klitgaardcamping.dk/ http://www.saelvigbugtenscamping.dk/

Læs mere

FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja

FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja 2012 FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja 2012 9. april Så er sæsonen i gang! I det skønneste vejer fik vi Skærtorsdag sat sejlene på, og gjort klar til

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bkg. nr. 274 af 3. april 2009 og bkg. nr. 1439

Læs mere

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE.

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. Vi startede fra Skive den 26/7 2007 KL.6.30 og kørte til Frederikshavn for vi skulle sejle KL10.00 til Gøteborg. Der efter kørte vi til Håverud hvor vi ville se når

Læs mere

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved.

til lyden af det. Men jeg kan ikke høre andet end folk, der skriger og udslynger de værste ord. Folk står tæt. Her lugter af sved. Over havet De vender alle sammen ryggen til os. Her må være tusinder af mennesker. Vi står på stranden, men jeg kan ikke se havet. Der er for mange rygge. Jeg har aldrig set havet. Jeg ved bare, at vi

Læs mere

11. december Vi laver båd

11. december Vi laver båd 11. december Vi laver båd 11. D E C E M B E R Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave.

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave. Sandheden om stress Ifølge Lars Lautrup-Larsen 1. Udgave. Copyright 2013 by Lars Lautrup-Larsen Alle rettigheder forbeholdes. Indholdet af dette hæfte må ikke gengives helt eller delvist uden forfatterens

Læs mere

FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT. FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk

FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT. FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk 1 af 5 09-11-2015 09:52 FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk Adfærd hos gedder i Tryggevælde Å er undersøgt i 450 dage og det viser sig,

Læs mere

I slutningen af maj 2006, var baaden stort set færdig til at komme i søen paany efter mange aar paa land Det øsede ned den dag baaden blev sat i

I slutningen af maj 2006, var baaden stort set færdig til at komme i søen paany efter mange aar paa land Det øsede ned den dag baaden blev sat i Vores sejlbaad. Siden jeg var barn har jeg været fascineret af skibe af enhver art, men det var nok fordi far var fisker og havde en kutter. Jeg husker at jeg byggede modelbaade som barn. Efter at jeg

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Allan har skudt en fin seksender og Henrik set 4 bukke, men dog ikke kommet til skud. 4 seksendere i alt.

Allan har skudt en fin seksender og Henrik set 4 bukke, men dog ikke kommet til skud. 4 seksendere i alt. Hej Lotte og Brian Som lovet en fyldig jagthistorie fra vores tur på brunstbukke i starten af august 2011. Den 31. juli kl.. 21 startede turen mod Polen med masser af forventning i bagagen, og jeg siger

Læs mere

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN

9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN 9. DECEMBER TØMMERFLÅDEN Jeg har fået lov til at cykle til Sallinge i eftermiddag. Foråret er rigtig kommet nu, og jeg kan mærke den varme vind mod kinden. Jeg har medvind og jeg kender jo hele vejen,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

KLUBTUR TIL HIRSHOLMENE, AUGUST 2013. Lørdag d. 17. august drog en flok FK ere på den årlige klubtur til Hirsholmene.

KLUBTUR TIL HIRSHOLMENE, AUGUST 2013. Lørdag d. 17. august drog en flok FK ere på den årlige klubtur til Hirsholmene. KLUBTUR TIL HIRSHOLMENE, AUGUST 2013 Lørdag d. 17. august drog en flok FK ere på den årlige klubtur til Hirsholmene. Turfølget var ikke stort, men det var godt: Jan Michalik, Peter Henrik Sørensen, Gorm

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Hvem skal have fisken? Effekten af prædationen NIELS JEPSEN, SENIOR RESEARCHER, DTU AQUA

Hvem skal have fisken? Effekten af prædationen NIELS JEPSEN, SENIOR RESEARCHER, DTU AQUA Hvem skal have fisken? Effekten af prædationen NIELS JEPSEN, SENIOR RESEARCHER, DTU AQUA Seminar Fregatten, 2016 Overblik og historik Danmark Prædation på fisk pattedyr (däggdjur) Fugle - skarv Forvaltning

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Kig efter det gule på de kinesiske skarver

Kig efter det gule på de kinesiske skarver Kig efter det gule på de kinesiske skarver Af Ole Friis Larsen Vi kan se to underarter af Storskarven i Danmark. Det er ikke let at se forskel på dem, for de er næsten ens, men det kan lade sig gøre at

Læs mere

HYTTEFADET. Nr årgang Dec Medlemsblad for Hillerød Lystfiskerforening

HYTTEFADET. Nr årgang Dec Medlemsblad for Hillerød Lystfiskerforening HYTTEFADET Nr. 151 44. årgang Dec 2011 Medlemsblad for Hillerød Lystfiskerforening Ansvarshavende redaktør: Bruno Petersen Forsidefoto: Mads med en flot laks. Tryk: Scandinavian Digital Printing A/S mail

Læs mere

Undervisningsmateriale 4.-6.

Undervisningsmateriale 4.-6. SORT GUL RØD Skagensmalernes rammer og fiskernes by Undervisningsmateriale 4.-6. KYSTMUSEET Skagen www.kystmuseet.dk 2016 Om undervisningsmaterialet: Undervisningsmaterialet er til brug under et besøg

Læs mere

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør.

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør. Turen til Sverige. Efter mere en et halvt års forberedelse på en tur til Sverige var dagen kommet den 30 maj og 4 dage frem, vejr meldingen forud for turen var lidt spændende, der skulle være gode dage

Læs mere

DISSEKER ET DYR. 1. Disseker en blåmusling. Øvelsen består af to dele. Teori. Disseker en blåmusling Disseker en sild

DISSEKER ET DYR. 1. Disseker en blåmusling. Øvelsen består af to dele. Teori. Disseker en blåmusling Disseker en sild DISSEKER ET DYR Øvelsen består af to dele Disseker en blåmusling Disseker en sild 1. Disseker en blåmusling Teori Blåmuslinger lever af planktonalger og andre mikroskopiske organismer, som de filtrerer

Læs mere