Arbejdsmarked. 00:01:23 kontorlandskab fyldt med computere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsmarked. 00:01:23 kontorlandskab fyldt med computere"

Transkript

1 Arbejdsmarked 00:01:23 kontorlandskab fyldt med computere Danmark er ligesom resten af de gamle industrinationer i Vesteuropa på vej mod et helt nyt slags samfund. Der er allerede mange arbejdsprocesser, der er overtaget af maskinerne. Til gengæld vokser den del af samfundet hvor der produceres service, for eksempel transport, pleje og behandling, eller EDB, reklame og kommunikation. Steen, tillidsmand: Jeg hedder Steen og er ansat i DSB S-tog i Stationsrengøring, hvor jeg gør rent på stationerne og laver alle mulige små håndværksmæssige ting, der kan være brug for. Udover det er jeg også tillidsmand. Men inden at jeg overhovedet kom i DSB, er jeg uddannet grafisk trykker. Men på grund af dårlige tider og fordi teknologisk udvikling tog noget af mit arbejde, så blev jeg så ansat i DSB. 00:02:19 rengøringsmand med skraldespand 00:02:32 Gammelt foto af bondemand i marken med hest og plov Man må være parat til at omstille sig og videre-uddanne sig. Man kan ikke, som før i tiden, regne med at ens uddannelse er god nok til resten af livet. For mindre end hundrede år siden var Danmark et landbrugsland. Selv på en mindre gård kunne der være mange karle og piger, og som regel arbejdede hele familien med. Men i takt med at maskinerne erstattede den menneskelige arbejdskraft, blev mange nødt til at rejse ind til byerne for at finde arbejde. I byerne foregik der en vældig udvikling i industrien. På store fabrikker blev der produceret masser af nye varer, og der var brug for meget arbejdskraft. Men de nye lønarbejdere havde dårlige forhold, både med løn og boliger, indtil de fandt ud af at organisere sig i fagforeninger. Arbejderfagforeningerne dannede det forbund, der nu hedder LO. Efterhånden fik alle grupper af lønarbejdere deres fagforeninger og -forbund. Arbejdsgiverne sluttede sig sammen i Dansk Arbejdsgiverforening. Det er de to parter, der aftaler overenskomster på arbejdsmarkedet. 00:03:44 Christiansborg Det danske parlament, Folketinget, står bag den særlige Arbejdsmarkeds-lovgivning.

2 I Danmark er det mest almindeligt at arbejde som lønmodtager. Så arbejder man et bestemt antal timer om ugen, man får en fast løn, og man er sikret feriepenge eller løn i sin ferie. Fagforenings-medlemmerne har ret til at vælge en tillidsmand, som er deres talsmand over for ledelsen og forhandler lokale aftaler. Steen, tillidsmand: Grunden til at jeg blev tillidsmand, det var for at være med til at sikre medlemmernes løn og arbejdsvilkår og at alt foregår som det skal. En anden grund er, at arbejdstid og løn skal være ordentligt aftalt, og det er den kun gennem en overenskomst mellem arbejdsgiver og fagforening. Almindelig arbejdstid ligger i dagtimerne. Men på nogle virksomheder arbejdes der med skiftehold, så hele døgnet er dækket. Arbejdsmarkedet er opdelt i en privat og en offentlig sektor. Den private sektor omfatter alle de virksomheder, der ejes af private. I den offentlige sektor er det staten, amterne og kommunerne, der ejer virksomhederne, og den producerer det, der er med til at få den private sektor til at fungere, for eksempel motorveje, broer og havneanlæg til transporten af varerne. 00:05:42 to arbejdsmænd på værksted, Desuden sørger den offentlige sektor for en række ydelser, der er til gavn for hele samfundet: daginstitutioner, skoler, hospitaler, ældreforsorg og så videre. Foruden offentlige tjenester som politi, domstole og toldvæsen. Det arbejde og den løn man kan få, er afhængigt af ens uddannelse, og om der er brug for det man kan. Allerede når man vælger sin uddannelse kan man kigge på, hvor der er mangel på arbejdskraft. Fra starten kan det være klogt at sætte sig nogle realistiske mål. Det er ikke sikkert, man absolut skal være læge eller ingeniør. En uddannet håndværker er en respekteret person i Danmark. Arbejdsformidlings-konsulent: Det allervigtigste er, at man har en uddannelse der kan bruges. Hvis man ikke har det, så skal man gå i gang med at få det hurtigst muligt. Hvis man har en uddannelse hjemmefra, så kan man prøve at få den godkendt her i Danmark. Måske er det nok med en efteruddannelse. For at komme i gang med en uddannelse, bør man have

3 mindst 9 års skolegang. Nogle jobs kræver, at man tager kurser eller en af de kortere erhvervs-uddannelser. Man kan for eksempel arbejde som buschauffør eller stillads-arbejder. Niels, stilladsarbejder: Jeg hedder Niels, og jeg er stilladsarbejder, og jeg har haft 10. klasse som skoleafgang, og så har jeg været uddannet i butik, stået mange år i forretning. Men nu er jeg så blevet stilladsarbejder, hvor jeg har haft nogle kurser, og det er simpelthen af sikkerhedsmæssige årsager, og jeg kommer en del på skole og lige lærer noget om de grundlæggende ting. 00:07:21 Stilladsarbejder Niels på arbejdspladsen Der er også kommet en to-årig uddannelse, hvor man kan uddanne sig den vej igennem. Erhvervsuddannelser tager fra cirka 2 til 4 år. Der er mange forskellige muligheder, for eksempel inden for handels- og kontorområdet eller bygge- og anlæg. 00:08:17 Tømrer Anders på arbejdspladsen Anders, tømrer: Jeg hedder Anders og er tømrer, det er en faglært uddannelse som varer 3 et halvt til 4 år, og som veksler mellem teknisk skole og praksis ude i firmaet, hvor man er ude og arbejde. Som tømrer kommer man til at lave mange forskellige ting. Man kan lave tage, vinduer, døre, gulve, lofter og vægge. Og det kræver en 9. klasses afgangseksamen for at komme i lære som tømrer, og så skal du kunne lide at bruge dine hænder, du skal kunne kigge på en tegning, du skal ku regne og så skal du ku arbejde sammen med andre mennesker. For at komme ind på en videregående uddannelse, skal man som regel have en adgangsgivende eksamen, som studentereksamen eller HF. Man kan for eksempel arbejde som lærer i folkeskolen, bibliotekar eller sygeplejeske. Christine, sygeplejerske: Jeg hedder Christine, og jeg er sygeplejerske Jeg er uddannet på Sygeplejeskolen. Uddannelsen er bygget op på den måde, at cirka halvdelen af tiden, der er vi i skole og den anden halvdel, der er vi i praktik på hospitalerne. Jeg er meget glad for mit arbejde. Det er meget spændende og meget afvekslende, og når man møder om morgen, så ved man aldrig hvad dagen den byder.

4 00:09:33 mand går ind af dør i en solbeskinnet bygning. I mange tilfælde kan man bygge oven på sin uddannelse med videre uddannelse. For eksempel kan man starte med en erhvervsuddannelse som elektriker eller radiomekaniker og senere via teknisk skole blive elektroniktekniker. Gurmel Singh, radiotekniker: Jeg hedder Gurmel Singh, og jeg var uddannet som radiotekniker i Indien. Og så kom jeg her til landet og min uddannelse blev godkendt, og så har jeg videre-udbygget min uddannelse som teletekniker, og så videre igen igennem mit firma, hvor jeg har været til forskellige uddannelser i udlandet, både i Belgien, Holland og England. Og dagligt laver jeg vedligeholdelse af de her ting. Skoletime, lærer underviser klasse: Og det der hedder Mat menuen der, så hvis I trykker på den, der hedder Mat og kører ned. For at blive læge, advokat eller gymnasielærer må man tage en lang videregående uddannelse Mogens, gymnasielærer:..og så kan I se, I får en hel række forskellige muligheder, 1, 2 og så videre.. 00:10:52 skoleelever med regnemaskiner Jeg hedder Mogens, jeg arbejder som matematik-lærer i gymnasiet. Jeg er uddannet fra Københavns Universitet, har en såkaldt cand. scient.-eksamen, som er en længere-varende videregående uddannelse. Uddannelsen tager normalt 5 til 6 år. De fleste af os har også et sidefag eller et bifag udover vores hovedfag. Jeg har idræt som bifag, ellers er det meget almindeligt, man har fysik eller kemi, som er mere beslægtet med matematik. I de senere år er der mange matematikere, der er blevet ansat inden for private virksomheder, det kan være forsikringsselskaber eller EDB- virksomheder, som programmører. Men også mange andre akademikere har inden for de sidste år fundet beskæftigelse inden for private virksomheder. Man kan også eje den virksomhed man arbejder i. Samfundet har brug for, at mange flere tager initiativ til at skabe deres egen virksomhed. 00:12:12 Jan, der står med et stort stykke folie Jan, selvstændig: Jeg hedder Jan, og jeg ejer en grafisk virksomhed med 30 ansatte. Vi fremstiller basismaterialer til trykkerier. Jeg startede firmaet for 10 år siden. Jeg var oprindelig uddannet som trykker, men ville gerne være min egen herre, så jeg startede op inden for denne branche. Jeg mener, der er meget brug for selvstændige i dagens Danmark, til at starte små niche-produktioner op.

5 Det er ikke altid nemt at være selvstændig. Det kræver meget arbejde, men det giver også stor tilfredsstillelse, at man selv deltager i færdiggørelsen af mange af de ting, man har i gang i sit firma. Der er naturligvis en stor risiko ved at være selvstændig, for man har selvfølgelig altid mulighed for, ligesom jeg, at være medlem af en A-kasse og på den måde sikre familien økonomisk, så man ikke skal risikere alt, for at starte et firma op. 00:13:12 folk på cykler I dag er de fleste danske kvinder ude på arbejdsmarkedet. Der er flest ansat i det offentlige, men der er også mange kvinder i industrien og inden for handel og service. Birgül, daghøjskolelærer: Jeg vil sige, at det er meget vigtigt, at man har et arbejde, at man kommer ud på arbejdsmarkedet. Det er med til, i det hele taget, at give en mening med livet, synes jeg. Det at man har et arbejde, det giver en social og økonomisk sikkerhed. Det at man arbejder på en arbejdsplads, det gør at man møder nye mennesker, man får venner og en vennekreds. Og man udvikler sig selv, vil jeg selv sige, sådan har jeg det i hvert fald med mit arbejde. Birgül underviser: Birgül: Så er det rigtigt, så får du lige en blomst her.. Pige: Smaddergodt. Gud, dette er meget Er det ikke kun et sekund Birgül: Det går meget hurtigt, og du kan også godt se, at ordene er klart meget sværere end det du startede med. Pige: Så får jeg en blomst. Birgül: Det gør du nemlig. Det er smukt, ikk? Birgül: Altså, selvfølgelig vil jeg gerne have børn, og jeg vil ovenikøbet have rigtig mange børn. Og jeg ved selvfølgelig også godt, at det at få børn, det er ikke bare noget, man gør, man har et kæmpe ansvar som forældre. Men jeg føler bare, at det at få børn skal ikke betyde, at jeg stopper med at arbejde og bliver hjemmegående husmor. At det at få børn, skal ikke betyde, at jeg ikke kan være aktiv i min forening, som jeg er nu osv. osv. Altså, jeg føler at der er mange, der fuldstændig lukker alt af og bare bliver husmor, fordi de sætter nogle børn til verden. Jeg mener godt, man både kan være udadvendt og arbejde udenfor, og hvad hedder det, og ha et arbejde samtidig med at man har nogle børn, som faktisk kan være ganske sunde og raske. 00:14:48 kvindehænder der arbejder Det var sidst i 1960 erne at danske kvinder for alvor kom ud på arbejdsmarkedet. Danmark var blevet et moderne industrisamfund og der

6 var mangel på arbejdskraft. Derfor blev der også hentet mange udlændinge hertil, især fra Tyrkiet. Dengang blev der ikke stillet så store krav om, at man skulle ku tale dansk, man sku bare ku forstå en besked. Men det er anderledes nu. Undervisningssituation: Lærer: Jeg har stadigvæk ondt i benet Klasse: Jeg har stadigvæk ondt i benet Lærer: Jeg har stadigvæk ondt i knæet Klasse: Jeg har stadigvæk ondt i knæet Lærer: Jeg fik hovedpine i går, og jeg har stadigvæk hovedpine. Klasse: Jeg fik hovedpine i går, og jeg har Arbejdsformidlingskonsulent: Det er ikke nok, at man kan tale sproget, man skal også kunne læse og skrive, det forlanger de fleste arbejdsgivere i dag. 00:15:36 arbejdsformidlingskonsulent Arbejdsprocesserne er også blevet meget mere indviklede, og derfor er det vigtigt, at man kan forstå en vejledning, enten den er mundtligt eller skriftlig. Og det er også vigtigt, at man taler sproget, sådan så man kan kommunikere med sine arbejdskammerater og kunne snakke med dem, og blive accepteret af dem. Murer (syngende): "Ved hvad du skulle, gifte dig med Tulle. Lægge hende på gulvet, prikke hende i numsehullet! Dæ dæ dæ dæ dædæ" 00:16:04 murer der arbejder Anders, tømrer: I mange håndværksfag er der tit en speciel arbejdspladskultur. Man skal ku arbejde alene, og man skal også ku arbejde sammen med andre og det gør, at man tit er afhængig af hinanden, og derfor er der tit en tone som måske er lidt barsk, men også meget hjertelig og meget kammeratlig. Som indvandrer er det en god ide, at tænke over om man har særlige kvalifikationer. For eksempel sprog. Det er der flere virksomheder, der efterspørger. Telefondame: Hvor kommer du fra, oprindelses-land, okay, kan du tale urdu? Der er mange uddannelses-muligheder, for eksempel på AMU-centrene.

7 AMU-center konsulent: AMU betyder arbejdsmarkedsuddannelse. Uddannelserne er først og fremmest til faglærte og ufaglærte. Uddannelserne er til folk, der er ledige, folk der er i beskæftigelse, eller folk der er for eksempel selvstændige. Vi underviser inden for cirka 50 forskellige brancheområder, for eksempel metal, landtransport og social- og sundhed-, servicefag og bygge/anlæg. Og vi er så fleksible, at vi meget hurtigt kan tilrettelægge vores undervisning efter det arbejdsmarkedet har brug for. To arbejdsmænd der snakker: "Hvis jeg nu var chauffør her i dette tilfælde, og jeg nu laver en hård opbremsning, hvad tror du så godset gør?" "Nej, det gør den ikke, så rutscher det, ikk osse. Så få chaufføren ikke længere bremselængde.." 00:17:33 to arbejdsmænd med sikkerhedshjelme 00:17:56 mand på gaden Der er særlige tilbud til indvandrere og flygtninge om integreret undervisning, det vil sige sprogundervisning og praktik under ét. Arbejdsformidlingen, forkortet AF, henviser arbejdssøgende til virksomhederne, informerer om jobmuligheder, yder individuel vejledning, arrangerer kurser og uddannelse og har ansvar for aktivering af ledige. Der er også flere fagforeninger og A-kasser, der anviser arbejde til deres medlemmer. Hvis man modtager understøttelse, skal man registreres hos AF, men alle kan blive skrevet op som jobsøgende, og her kan arbejdsgiverne henvende sig, hvis de mangler folk. Men det er vigtigt, at man også selv er aktiv for at få et job. Hvis man har set en annonce med et job man gerne vil ha, kan man få rådgivning hos AF til selve jobansøgningen. Man kan også få råd om uddannelse og videreuddannelse. 00:18:54 Arbejdssøgende i samtale med AFkonsulent Arbejdssøgende: Det er også min jeg har læst det, og det passer til mine kvalifikationer. Men det eneste problem er, at der står på, at det er telefonisk henvendelse og med min accent, så kan han høre hvem det er. Hvordan kan du hjælpe mig? AF konsulent: J d d h d j d k l i til d å

8 Ja, ved du hvad, jeg synes du skal ringe til dem, også selvom du har accent. Men før du ringer, skal du tænke over, hvad du vil sige til ham. Du skal have en liste liggende parat med det, du vil sige til ham, det du kunne forstille dig, han vil spørge om. Arbejdssøgende: Kan det være muligt skriftligt at sende til ham? AF konsulent: Det er bedre telefonisk, når der står, at de gerne vil have telefonisk, ikk? 00:19:38 DSB-hal med arbejdere Når man har arbejde, er det klogt at melde sig ind i en arbejdsløsheds-kasse. Det er en forsikring, man betaler et kontingent og så har man mulighed for at få arbejdsløsheds-dagpenge, hvis man mister sit arbejde. Det er en betingelse for at modtage dagpenge, at man står til rådighed for arbejdsmarkedet, det vil sige, at man skal tage imod det arbejde, man henvises til. For de ældre, som ønsker at forlade arbejdsmar-kedet, før de har nået folkepensionsalderen er der forskellige muligheder. Man kan få oplysning om de aktuelle ordninger i sin fagforening eller i A-kassen. Fagforeningskonsulent: Hvis du ønsker helt at træde ud af arbejdsmar-kedet, så kan du gå på efterløn. Så kan du også vælge del-efterløn, hvor du stadigvæk kan arbejde, og så gå ned i tid, og så supplerer vi op med delefterløn. Nogle erhvervsgrene kan bruges på tværs af landegrænser og sprog, for eksempel inden for sprog og håndværk. 00:21:01 klaverstemmer Mehrdad, klaverstemmer: Min navn er Mehrdad Mohamadi, jeg er oprindeligt instrumentmager, og jeg er fuldtidsansat som klaverstemmer i Odense. Og jeg er også musiker. Min uddannelse som instrumentmager er foregået i London. Og jeg spiller musik sammen med min ven Amir, vi holder professionelle koncerter rundt omkring i Danmark. 00:22:06 Værksted Arbejdsmarkedet i Danmark er under forvandling ligesom i resten af verden. Der kommer en ny fordeling af arbejdet både i Europa, og mellem Europa og den øvrige verden. For eksempel må man regne med, at enkelte produktioner i industrien bliver flyttet andre steder hen Mange danske virksomheder vil udnytte den teknologiske

9 udvikling, og specialisere sig i produktion, der kræver stor viden. Vi er på vej ind i Informationssamfundet. 00:22:56 Sluttekster start 00:23:41 Sluttekster slut Sfinx Film/TV

Fakta om Danmark. Læremateriale til medborgerskabsprøven. April 2011 NORDFYN

Fakta om Danmark. Læremateriale til medborgerskabsprøven. April 2011 NORDFYN NORDFYN Fakta om Danmark Læremateriale til medborgerskabsprøven April 2011 Kommuner og regioner i Danmark pr.1. januar 2008 Indledning Fakta om Danmark læremateriale til medborgerskabsprøven Fakta om Danmark

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Ny Mesterlære - stærkt gået

Ny Mesterlære - stærkt gået Ny Mesterlære - stærkt gået 13 stærke fortællinger fra ny mesterlære 2008 FoU-projekt 121492 Forfatter: Jane Jakobsen, DEL www.delud.dk Ny Mesterlære - stærkt gået FoU-projekt 121492 Forfattere: Jane Jakobsen,

Læs mere

Alle har ret til ligestilling kvindeliv i Danmark

Alle har ret til ligestilling kvindeliv i Danmark Alle har ret til ligestilling kvindeliv i Danmark alle HAR ret TIL ligestilling kvindeliv i Danmark Alle har ret til ligestilling kvindeliv i Danmark Af Bente Nissen, Gry Clasen og Ulla Rose Andersen 2009

Læs mere

håndbog_durbing 23/01/04 12:41 Side 1 Sådan tackler du massefyringer

håndbog_durbing 23/01/04 12:41 Side 1 Sådan tackler du massefyringer håndbog_durbing 23/01/04 12:41 Side 1 Sådan tackler du massefyringer håndbog_durbing 23/01/04 12:44 Side 2 Indhold: Håndbog i massefyringer................ 3 Når rygterne svirrer.................... 4

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Førtids pensionister. job

Førtids pensionister. job Førtids pensionister i job DISCUS 2011 2 Indhold Ressourcerne skal findes frem 4 Hvordan kan restarbejdsevnen bruges i et job? Henrik Trine Ramin Gunnar Vejen til job 14 Hvordan søger førtidspensionister

Læs mere

Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed.

Hvor stammede dine forældre fra? Min mor stammede fra Bredsten og min far oppe i nærheden af Randers. Min far var smed. Arbejdererindring J.nr. 03/004/01 - Mand Mit navn er HEN Hvornår er du født? D. 19.10.18 i Horsens, Søndergade 41. Hvor mange søskende havde du? Jeg havde 15. Er du så selv nr. 16? Nej jeg er nr. 4 fra

Læs mere

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet

Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Hvilken betydning har det at have en guide? En interviewundersøgelse blandt brugerne af GuideProjektet Udarbejdet af Majken Gøtske Marts 2005 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Fremgangsmåde...2 Kommentarer

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Steffen: Nå ja, jeg tror, at vi skal sige, at vi selvfølgelig optager, og at du kan, du kan trække det tilbage til en enhver tid, hvis du føler, at

Steffen: Nå ja, jeg tror, at vi skal sige, at vi selvfølgelig optager, og at du kan, du kan trække det tilbage til en enhver tid, hvis du føler, at 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 Steffen: Nå ja, jeg tror, at vi skal sige, at vi selvfølgelig optager, og at du kan, du kan trække

Læs mere

rettigheder for personer med handicap

rettigheder for personer med handicap FN s KONVENTION OM rettigheder for personer med handicap PÅ LET DANSK FN s KONVENTION OM RETTIGHEDER FOR PERSONER MED HANDICAP PÅ LET DANSK Udgivet af: Socialministeriet, 2010 Bearbejdning af FN s konvention

Læs mere

Boligmarked 00:00:00. Start vignet

Boligmarked 00:00:00. Start vignet Boligmarked 00:00:00 Start vignet 00:01:11 Der er cirka 5 millioner mennesker i Danmark. Over halvdelen bor i en bolig, de ejer. Man kan også leje en bolig. Som regel er begge dele meget dyrt, så det kan

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

KAPITEL 3 (16. ØVELSE)

KAPITEL 3 (16. ØVELSE) KAPITEL 3 (16. ØVELSE) TEKST De manglende verber indsættes i datid (se listen næste side): Sidste år 1) jeg på sprogkursus i Frankrig i 4 uger. Jeg 2) til fransk fem gange om ugen, og vi 3) 16 elever i

Læs mere

Alpe d Huez klarede tankerne Side 4

Alpe d Huez klarede tankerne Side 4 UDGIVES AF PENSION FOR SELVSTÆNDIGE September 2013 SELVSTÆNDIG Side 10 Sejt! Men jeg turde ikke Alpe d Huez klarede tankerne Side 4 Pensionen fik en ekstra tand Side 21 d enkelt September 2013 Side 1 Alpe

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Udnyttet som fleksjobber H O V E D S T A D E N OKTOBER/2012

Udnyttet som fleksjobber H O V E D S T A D E N OKTOBER/2012 H O V E D S T A D E N OKTOBER/2012 Udnyttet som fleksjobber Fleksjobberen Malene Kristoffersen fik 5.000 kroner mindre i løn end sin kollega for præcis det samme arbejde. Men den slags forskelsbehandling

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

PÅ SAMME VILKÅR ET HÆFTE OM UDENLANDSKE ARBEJDERE I DANMARK

PÅ SAMME VILKÅR ET HÆFTE OM UDENLANDSKE ARBEJDERE I DANMARK LØN: 30 KRONER I TIMEN BOLIG: CAMPINGVOGN ELLER LILLE VÆRELSE SAMMEN MED ANDRE ANSATTE INGEN RET TIL PENSION, DAGPENGE ELLER FERIEPENGE, PÅ SAMME VILKÅR ET HÆFTE OM UDENLANDSKE ARBEJDERE I DANMARK 2 UDENLANDSKE

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Fleksjob er for alle virksomheder

Fleksjob er for alle virksomheder S IDE 8 Kontakt fagforeningen Hvis du ønsker at vide mere om fleksjob, kan du kontakte en lokal fagforening: Anlægs- og Bygningsarbejdernes Fagforening. Tlf. 8943 4050. Kontakt Ole Christiansen. Blik-

Læs mere

jeg havde aldrig forestillet mig

jeg havde aldrig forestillet mig jeg havde aldrig forestillet mig Elev i Novo Nordisk lifechanging careers indhold Intro Side 3 Hvorfor blive elev hos Novo Nordisk? Side 5 Laborantpraktikant Side 6 Kontorelev Side 7 Økonomielev Side 8

Læs mere

Bilag til analyserapporten:

Bilag til analyserapporten: Projekt nr.: 128 818 Pulje: EUAMUK6480 KHRU udvikling af udd. og lærerudd.2012 Bilag til analyserapporten: Konsekvens af jobglidning og barrierer for efteruddannelse af ikke-faglærte og medarbejdere med

Læs mere

Arbejdsfordeling og massefyring. Arbejdsfordeling og massefyring. Lokale muligheder for at gøre ondt lidt bedre

Arbejdsfordeling og massefyring. Arbejdsfordeling og massefyring. Lokale muligheder for at gøre ondt lidt bedre Arbejdsfordeling og massefyring Arbejdsfordeling og massefyring Lokale muligheder for at gøre ondt lidt bedre Inspirationer fra arbejdet med to krisesituationer på Vestas i 2002 Udgivet af SiD Ringkøbing

Læs mere

Iw1: Hvor lang tid gik der fra øhhh fra før da du blev arbejdsløs til du så kom i aktivering?.. Hvis du kan huske det.

Iw1: Hvor lang tid gik der fra øhhh fra før da du blev arbejdsløs til du så kom i aktivering?.. Hvis du kan huske det. Bilag 3 Ip1: Informant Iw1 og Iw2: Interviewere Iw1: Ja, øhh, men det første spørgsmål er simpelthen bare, hvor gammel er du? Ip1: Jeg er 56, jaer Iw1: Hvornår blev du arbejdsløs? Ip1: Det gjorde jeg for

Læs mere

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet DJØF Karriereguide 2010/11 Vejen til drømmejobbet DJØF KARRIEREGUIDE 2010/11 Vejen til drømmejobbet er blevet længere Op ad bakke. Det er vilkårene, når du søger job som nyuddannet i krisetider, hvor

Læs mere

Interview med Otto Skak, direktør, Karina Brauner, HR-chef, Edvard Køhrsen, souschef.

Interview med Otto Skak, direktør, Karina Brauner, HR-chef, Edvard Køhrsen, souschef. Interview med Otto Skak, direktør, Karina Brauner, HR-chef, Edvard Køhrsen, souschef. Transcription Eva: Så tror jeg bare vi starter nu.. Så tror jeg gerne vi vil høre hvordan du fik ideen til Slotssøbadet?

Læs mere