Årsberetning Hjælp til Selvhjælp Fredensgade Herning Telefon

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsberetning 2011. Hjælp til Selvhjælp Fredensgade 14 7400 Herning Telefon 9721 6588. herning@hjaelstilselvhjaelp,dk - www.hjaelstilselvhjaelp."

Transkript

1 Årsberetning 2011 Hjælp til Selvhjælp Fredensgade Herning Telefon

2 Hvem er vi? Hjælp til Selvhjælp er stiftet i Foreningen har pt. 120 medlemmer. Mange af medlemmerne er deltagere i selvhjælpsgrupper eller netværksgrupper, andre er personer, der ønsker at støtte foreningens arbejde. Det årlige kontingent er 50,00 kr. Foreningens formål: Hjælp til Selvhjælp er en frivillig social forening, som arbejder forebyggende og sundhedsfremmende ved at fremme kontakten mellem mennesker for derved at øge den enkeltes livskvalitet og sociale netværk. Foreningen skaber kontakt mellem mennesker i selvhjælps- og andre netværksgrupper. Bestyrelsen: Formand: Mariane Ravnholt. Næstformand: Gerda Olesen. Bestyrelsesmedlem: Anni Urban Jespersen. Elsebet Fogtmann. Britta Dyhre Sørensen. Suppleant: Morne Frandsen. Ansatte: Koordinator Birthe Pagh.

3 Årets gang: V/koordinator Birthe Pagh Vore kerneydelser er at: De frivillige: Starte selvhjælpsgrupper med forskellige emner. Starte netværksgrupper for forskellige aldre. Tale med mennesker, der har brug for krisehjælp. Rådgive og henvise mennesker til andre foreninger og organisationer. Hjælp til Selvhjælp har ca. 21 frivillige, som tager sig af de mange forskellige opgaver, der skal gøres hver dag. Nogle frivillige er igangsættere af selvhjælpsgrupper og netværksgrupper, oftest om aftenen, andre igen tager personlige samtaler. Nogle frivillige hjælper til på kontoret med mange forskellige gøremål. For at jeg, som den eneste ansatte, kan komme til møder m.m., er der frivillige, der passer kontoret, tager telefonen og tager imod de mennesker, der henvender sig. Bestyrelsen består også af personer, der vil udføre et stykke frivilligt arbejde. Det er dejligt, at så mange tager sig tid til at hjælpe med at få hverdagen til at fungere hos Hjælp til Selvhjælp til glæde for vore mange brugere. En STOR tak til jer alle.

4 Grupper startet i Personlig udvikling. Angst. Fyret hvad så?. Personlige samtaler. Depression. Mistet ægtefælle. Pårørende til hjerneskadede. KOL patienter. Voldsramte kvinder/personlige samtaler Herning Slimline Skilsmisse. Pårørende til børn med psykisk sygdom. Personer, der har oplevet vold i familien. Lær at leve med kronisk sygdom. Vægtstop. Kræftopererede. Fremtidsgruppen. PR-gruppen. Udover de nystartede grupper er der ca. 28 grupper fra tidligere år, som fortsat kører.

5 Alle vore tilbud er rettet mod mennesker, der har behov for hjælp, ofte i en uventet eller pludselig opstået krise. Når vi starter en ny selvhjælpsgruppe, er det, fordi der har været brugere, der har efterspurgt netop dette emne. Vort håb er at rumme alle mennesker, der har et ønske om at komme videre/forandre nuværende livssituation. I en selvhjælpsgruppe er man ikke klient eller passiv modtager af hjælp. Man er aktiv deltager og deler oplevelser og erfaringer. Vort mål er at yde støtte til alle, der henvender sig, uanset problemet. Alle får tilbudt en afklarende samtale med koordinator. Samtalen tager typisk en time, og her drøftes forskellige hjælpemuligheder. I alle tilfælde munder det ud i, at vi i fællesskab finder den rigtige løsning for netop denne person. Det kan være at deltage i en af vore selvhjælpsgrupper, eller at personen bliver henvist til et andet hjælpetilbud. For at kunne deltage i en selvhjælpsgruppe skal man kunne rumme de andre i gruppen. Hvis personens problem stadig fylder meget, eller der er ventetid, inden en gruppe kan starte med det aktuelle emne, har vi dygtige frivillige, der stiller sig til rådighed for yderligere samtale/krisehjælp. Netop personlige samtaler er der meget behov for, ofte fordi nogle mennesker ikke er klar til at kunne rummes i en gruppe, eller når der er ventetid på at starte en gruppe. Da der ofte er svært for en person i krise at vente en eller to måneder, måske mere, så er det en hjælp og støtte, at kunne modtage personlige samtaler for den enkelte person. Det er vigtigt, at gruppemedlemmerne prioriterer gruppen højt for at opnå samhørighed og også ansvarlighed og respekt for hinanden. De fleste mennesker, der kommer ind til os, bærer tydeligt præg af deres sorg/problem. Mange græder og er nedtrykte og har svært ved at finde livsmod og livskvalitet i den aktuelle situation. Når de går igen, kan vi allerede se en forandring, ofte er der smil på læben, kropssproget har ændret sig, og håbet ses forude. Også hos deltagerne i selvhjælpsgrupperne ser vi forandring efter få gange, de får livsmodet tilbage og er igen i stand til at tackle egen livssituation. Netværksgrupperne har ikke et overordnet tema, men er typisk mennesker, der ønsker, der skal ske noget nyt i hverdagen, nogen at dele sorger og glæder med, have hyggeligt samvær med, eller forskellige aktiviteter f.eks. biograf, vandreture, spil, teater, koncert, spise sammen o.s.v. Birthe Pagh Koordinator.

6 Kurser og Møder: Lederen har i årets løb deltaget i følgende: Ugentlige møder med Herning Frivillig Center. Møder med samarbejdspartnere fra andre organisationer og institutioner. Hjælp til Selvhjælps bestyrelsesmøder. ERFA møder med kolleger fra andre selvhjælpsprojekter. Møder, temadage og generalforsamlingen i landsforeningen FriSe. Møder med frivillige. Møder med Det udsatte Team i Herning Kommune. Møder med Sundhedsafdelingen i Herning Kommune.

7 Formandsberetning. Året 2011 har været et tilfredsstillende år både med hensyn til foreningens aktiviteter og økonomi. Aktiviteterne for vores brugere kommer Birthe Pagh nærmere ind på i sin orientering, medens jeg mere vil berette om bestyrelsens arbejde for foreningen. Vi har i 2011 holdt 9 ordinære bestyrelsesmøder. Her giver koordinatoren hver gang en grundig orientering om den daglige drift. Vi har i 2011 lavet en ny forretningsorden, der virker fra 1. januar Forretningsordenen formaliserer blot den praksis, som vi hidtil har kørt vores møder efter, men vi har reduceret antallet af bestyrelsesmøder til min. 6 pr. år, men samtidig åbnet for muligheden for afholdelse af temamøder, hvor vi kan fordybe os lidt mere i udvalgte temaer. I maj måned har vi sammen med Landsforeningen holdt en temaaften for efterladte efter selvmord. Der mødte i alt 14 personer op til mødet. Aftenens foredragsholder var en kvinde, der selv havde oplevet at hendes ægtefælle begik selvmord. Formanden for Landsforeningen Gerda Juul fortalte om foreningens arbejde med at støtte efterladte i Midtjylland og på landsplan. Formålet med temamødet var at informere om de støtte- og hjælpemuligheder, der findes for denne gruppe af mennesker og at videregive vores tilbud om at igangsætte en selvhjælpsgruppe for denne målgruppe. Mødet førte ikke umiddelbart til oprettelse af nye selvhjælpsgrupper inden for dette svære emne. I august måned var bestyrelsen sammen med vores frivillige på en tur til Silkeborg, hvor vi var inviteret på erfa-besøg hos Selvhjælp Silkeborg. Det var et meget inspirerende besøg, der har givet anledning til et samarbejde med Selvhjælp Silkeborg på flere områder var frivillighedens år, og Hjælp til Selvhjælp deltog sammen med rigtig mange andre foreninger i Frivillighedens dag på Torvet i Herning den 3. september. Det er Herning Frivillig Center sammen med Herning Kommunes Sundhedsafdeling, der står som arrangør af dagen. Formålet med dagen er at vise byen og kommunens borgere, hvad frivilligheden udfører og påtager sig af opgaver, og hvad frivilligheden kan. Det er samtidig en kreativ måde at markedsføre vores foreninger på. Solen skinnede, og der var fint besøg på dagen det skal lige indskydes, at dagen tilfældigvis var placeret midt i valgkampen, og det satte også sit præg på dagen med besøg af mange kendte politikere og kandidater. Vi have fornemt besøg på vores stand af borgmester Lars Karup og folketingsmedlem Mogens Jensen. Sidstnævnte var så interesseret i vores arbejde, at han takkede ja til et besøg hos os for at høre mere om vores arbejde. Vi var lidt imponerede og stolte over, at han en dag senere midt i sin travle valgkamp tog sig tid til at rive en time ud af kalenderen for at snakke med Birthe og mig om vores arbejde i Hjælp til Selvhjælp. Andre borgere og frivillige foreninger viste også interesse for vores forening, og selv om vi ikke direkte hvervede kunder, er det vores indtryk, at vi opfyldte et formål ved at være til stede.

8 Bestyrelsen har i efteråret holdt et fællesmøde med bestyrelsen for Herning Frivillig Center. Arrangementet var tænkt som en markering af vores samarbejde og vores fælles interesser omkring frivilligt arbejde i Herning Kommune. Vi er i det samme hus og nyder godt af den fleksibilitet, som det giver at være flere sammen. Vi bruger hinanden i stor grad både rent praktisk men også socialt. Derfor syntes vi, at det kunne være godt, at vi også som bestyrelser kender hinanden lidt bedre. Vi havde inviteret Mona Gaarsdal fra Silkeborg til at komme og fortælle om det frivillige arbejde i Silkeborg. Hun er formand for både Silkeborg Frivillig Center og Selvhjælp Silkeborg, der ligesom her i Herning er to selvstændige foreninger. Desuden er Mona Gaarsdal formand for Frise, der er vores fælles landsorganisation. Vi havde en god og udbytterig aften med god inspiration fra foredragsholderen. Herning kommune inviterede igen til et dialogmøde omkring frivilligt socialt arbejde. En repræsentant for bestyrelsen og vores koordinator deltog i dialogmødet sammen med mange andre frivillige sociale foreninger, Social- og Sundhedsudvalget, Forebyggelsesudvalget og repræsentanter fra Sundheds- og ældreafdelingen. I dialogen var der specielt fokus på, hvordan vi kan styrke den frivillige indsats, og hvilke nye områder vi kan se de frivillige som vigtige aktører i fremtiden. Jeg har som formand for bestyrelsen deltaget i FRISES årsmøde i november, hvor specielt kvalitet i Selvhjælp var på dagsordenen. FRISE er vores Landsorganisation, som vi er medlem af. Der er lavet et stort arbejde i FRISE for at sikre kvaliteten i det frivillige arbejde, så vi til enhver tid over for brugere og de bevilgende myndigheder kan garantere kvaliteten i det, vi går og laver. Selv om beretningen omhandler det foregående år, vil jeg også gerne omtale et informationsmøde, som vi har afholdt med præster og bedemænd i Herning Kommune her i marts måned i år. Mødets formål var at udbrede kendskabet til vores tilbud i Hjælp til Selvhjælp. Mødets målgruppe var netop personer, der i deres professionelle arbejde kommer i kontakt med mennesker i sorg og krise. To af vores frivillige havde velvilligt givet tilsagn om at fortælle, hvordan de har brugt Hjælp til Selvhjælp til at komme igennem kriser i deres liv. Selv om fremmødet ikke var specielt stort, så havde vi en god dialog med de fremmødte, og vi tror, at mødet har været med til at synliggøre vores tilbud. Selv om regnskabet vil blive gennemgået på et senere pkt. på dagsordenen, vil jeg gerne i min beretning knytte nogle kommentarer til regnskabsresultatet. Det er igen i 2011 lykkedes at skabe et overskud denne gang på godt ,00 kr., således at foreningens formue med udgangen af 2011 er kommet op på ,00 kr. Det kan umiddelbart synes mærkeligt, at en forening som os, der lever af offentlige tilskud, sparer penge op, men det har vi gjort helt bevidst. Forklaringen er, at vi er økonomisk afhængig af meget kortsigtede bevillinger fra henholdsvis Herning Kommune og Socialministeriet. Vi har samtidig en forpligtelse over for vort personale, der rækker et halvt år ud i fremtiden, og vi skal have mulighed for at overholde gældende opsigelsesvarsel for vores medarbejdere, hvis bevillingerne fra det offentlige med kort varsel sættes ned eller endnu værre bortfalder.

9 Foreningens hjemmeside vil jeg lige omtale her. Den hjemmeside, som vi har på nettet nu, er vi ikke særligt stolte af. Vi har igennem længere tid arbejdet med planer om at få lavet en ny hjemmeside, uden at tiden, interessen og det nødvendige overskud i dagligdagen har været til stede. Men nu er det meget tæt på at lykkes. Nogle frivillige har sammen med Birthe arbejdet på opgaven, og via samarbejdet med Selvhjælp Silkeborg er det lykkes os at finde professionel hjælp til en rimelig pris. Så vi går på nettet med en helt ny hjemmeside i begyndelsen af maj måned!. Vi har stor aktivitet, en god økonomi og en kompetent koordinator, så vi har et solidt fundament at drive vores forening videre på. Vi har pt. 120 medlemmer i foreningen det største antal nogensinde, og 41 medlemmer er mødt op til generalforsamlingen i dag. Det tager vi som et udtryk for en intersse og opbakning, som er helt afgørende for vores arbejde. Jeg tror også, at fremtiden byder på store udfordringer i det frivillige arbejde nemlig de velfærdsændringer, som kommer i vores samfund i takt med offentlige besparelser, vi ser på næsten alle serviceområder. Her bliver det vigtigt at få afgrænset de frivilliges opgaver i forhold til offentlige myndigheders opgaver. De opgaver, som det offentlige ikke længere udfører, skal vi være meget opmærksomme på, om de overhovedet kan overtages af frivillige, eller om opgaverne kræver faglige/professionelle kompetencer, som vi ikke har i det frivillige arbejde. Jeg håber, at det kan ske i et positivt samarbejde og i en positiv dialog med bl.a. Herning Kommune. Jeg mener, at vores udgangspunkt for denne dialog allerede er rigtigt godt, idet vores forening i forvejen har etableret et godt samarbejde med Herning Kommune på flere områder. En vigtig bestyrelsesopgave er også nu og fremad at sikre de frivillige bedst mulige rammer for at arbejde som frivillig og selvfølgelig også at skabe gode arbejdsvilkår for ansatte medarbejdere. Jeg kan med glæde konstatere, at antallet af frivillige er steget i Jeg vil gerne rette en stor tak til vores sponsorer, som vi er økonomisk afhængige af for at gennemføre vores arbejde. Det drejer sig som bekendt om Herning Kommune og Socialministeriet. Herudover vil jeg gerne takke Vildbjerg Apotek, som velvilligt støttede vores arrangement for efterladte efter selvmord. Også tak for samarbejdet med andre foreninger og en speciel tak til Herning Frivillig Center for samarbejdet. Jeg vil også gerne sige tak til vores koordinator Birthe Pagh og til mine bestyrelseskolleger for godt samarbejde og sidst men ikke mindst til vores uundværlige frivillige medarbejdere. Mariane Ravnholt Formand.

10 Koordinators orientering. Som Mariane har fortalt, har der været nok at se til her på kontoret. Jeg vil gerne fortælle om nogle af de aktiviteter, som i 2011 har foregået i Hjælp til Selvhjælp. Først lidt om de selvhjælpsgrupper, som er meget stabile, og som har eksisteret i flere ja mange år bl.a.: Pårørende til misbruger. En gruppe som trofast mødes her i centeret en gang hver måned gruppen, 5 personer, startede i begyndelsen af halvfemserne. Frivillig diabetesgruppen, 4 personer mødes hver uge og har også en årelang periode bag sig. Hjerneskadede. Gruppen er på 5 personer, som alle er blevet ramt af en hjerneblødning eller blodprop i hjernen. Tidligere psykiatribrugere. Gruppen er på 4 personer, som alle har en psykisk sygdom, de møder hver uge. En gruppe som kalder sig Vestenvinden. 4 mænd (lidt udsædvanligt) alle er senhjerneskadede, de mødes hver 14. dag. Mens snakken går. En gruppe som mødes hver torsdag fra kl til kl den første times tid traver de en tur ud i naturen eller en bytur derefter nyder de lidt frugt og et glas vand. Både når de traver en tur eller hygger her i centeret går snakken lystigt om stort og småt, de støtter og hjælper hinanden i, hvad nu der er aktuelt lige nu gruppen er åben for alle, der har lyst til at være med. Mistet ægtefælle. En gruppe på 4 personer, der ligeledes har mødtes hver 14. dag, og som ikke ønsker at være med i Cafe Solsikken, en cafe for enker og enkemænd. Depression. Også en gruppe på 4 personer som mødes en gang i hver måned. Personlig udvikling. En gruppe på 4 personer alle med forskellige problemstillinger, alle deltagere ønsker, der skal ske en ændring i deres tilværelse. Gruppen mødes hver 14. dag i perionder har gruppen været ret ustabil men ønsker alle gang på gang at holde fast i gruppeudviklingen. Pårørende til senhjerneskadede. 5 personer der mødes en gang hver måned

11 Efterladte efter selvmord. En gruppe på 6 personer som mødes efter behov. Blot et lille udpluk af de mange grupper, der mødes stabilt her i Centeret. Det er lidt om de grupper, som alle har et overordnet tema for deres møder dermed ikke være sagt, at alt andet ikke drøftes. Ikke at forglemme vores netværksgrupper blandet andet Nyt Netværk som mødes hver mandag aften fra kl til kl , en gruppe som snart kan holde 10 års jubilæum, en gruppe med både mænd og kvinder ca. 14 personer gruppen støtter hinanden i forskellige situationer fælles aktiviteter mødes på tværs til forskellige aktiviteter hovedaktiviteten for gruppen er en kop kaffe og en snak om stort og småt. Gruppen er åben for alle, som har lyst til at deltage i en netværksgruppe. Jeg vil også nævne Spillopperne en stor gruppe af sygemeldte, førtidspensionister, efterlønsmodtagere og pensionister, som møder 2 gange om ugen tirsdag og torsdag fra kl til samme formål som Nyt Netværk. Også her er gruppen åben for alle. Til sidst Cafe Solsikken, som mødes den første og sidste torsdag i hver måned skiftevis eftermiddag fra kl til og aften fra kl , ligeledes med samme formål som ovennævnte. Cafe Solsikken er ligeledes en åben gruppe. Vi har mange andre grupper, som kommer stabilt dette blot et lille udsnit af nogle af de forskellige gruppe-aktiviteter. Hjælp til Selvhjælp tilbyder personlige samtaler med mennesker i sorg og krise dette er der stort behov for noget af det, der er meget vigtigt for os, er, at vi ikke yder nogen form for behandling, men at det er samtaler almindelige mennesker imellem, et punkt, vi drøfter meget med vores dygtige frivillige, og som tages op igen og igen hvor er vi nu det er en klar aftale at vi ikke yder mere end 5 6 samtaler, så skal personen i en selvhjælpsgruppe eller henvises videre til anden foranstaltning. Vi har forsøgt at op starte grupper kun med 2 3 personer, men det har vist sig ikke at være en holdbar løsning, vi er kommet frem til, det er en bedre måde at støtte mennesker i sorg og krise at tilbyde personlige samtaler. Jeg vil gerne fremhæve Hjælp til Selvhjælps udmærkede samarbejde med Herning Kommune, herunder særlig Sundhedsafdelingen her er vi en del af Sundhedsafdelingens Sundhedstilbud hvor samarbejdet omkring projekt Vægtstop er stabilt. Når grupperne er delvis afsluttet i kommunalt regi, fortsætter de under Hjælp til Selvhjælp, hvilket er en udmærket ide for såvel grupperne, Herning Kommune og Hjælp til Selvhjælp. Derudover skal nævnes, at vi samarbejder med mange andre af de sundhedstilbud, som Herning Kommunes Sundhedsafdeling tilbyder.

12 Som Mariane nævnte, har vi et rigtigt godt samarbejde med mange andre Frivillige foreninger, hvor vi forsøger at yde de bedst mulige tilbud til Herning Kommunes borgere. Jeg vil ikke undlade at nævne vores udmærkede samarbejde med Herning Frivillig Center. I 2011 har Hjælp til Selvhjælp i samarbejde med Jobcenter Herning haft 2 praktikanter. 1 praktikant i godt 4 uger, som så nu er frivillig i Hjælp til Selvhjælp, og 1 praktikant i 12 uger. Det har været en udfordring for mig, da jeg almindeligvis arbejder alene på kontoret og så naturligvis må finde et andet lokale, når der kommer mennesker der har brug for en samtale, dog alt i alt en stor hjælp for mig. Arbejdet med bisidderkrospet er stadig i en god udvikling, jeg henviser i stort omfang til andre frivillige foreninger, som yder bisiddertilbud, men mange gange yder Hjælp til Selvhjælp den støtte, der brug for. Mandecenteret har vi stadig i Hjælp til Selvhjælp. Der er en del mænd, der har brug for råd og vejledning i forbindelse med samlivsophør eller skilsmisse. Jeg forsøger at få dem til at starte en selvhjælpsgruppe, men det er ikke lykkes for mig endnu. Det skal dog siges, at mandecenteret langt fra er den største aktivitet, vi har, der kører på lavt plus. Jeg deltager naturligvis også i de møder og kurser, som Frise, vores landsorganisation, tilbyder. Som mange af jer har opdaget, har vi indrettet vores kontor på en ny måde, og jeg har fået en ny computer, hvilket jeg naturligvis er meget glad for. Samtidig har bestyrelsen og jeg besluttet nye åbningstider for Hjælp til Selvhjælp. Nu er åbningstiden mandag torsdag fra kl til kl , såvel kontoret som telefonen, fredag lukket, dog ikke mere, end når jeg ikke har brug for at holde fri, er kontoret og telefon naturligvis åben. Ligesom Mariane glæder jeg mig rigtigt meget, til vores nye Hjemmeside kommer i gang, den har været undervejs meget længe. Hvad har vi i Hjælp til Selvhjælp af ønsker for 2012? Vi vil meget gerne afholde flere informationsmøder evt. for Læger, psykologer og andre, der professionelt har kontakt og samarbejde med mennesker, som har brug for en anden hjælp, end der professionelt kan tilbydes evt. komme i en selvhjælpsgruppe, eller bare en snak med et almindeligt menneske. Derudover har vi et stort ønske om at få yngre mennesker til at henvende sig. Der er ingen tvivl om, at der er et stort behov, det er bare en udfordring i, hvordan Hjælp til Selvhjælp når dem og fortæller, hvad vi kan tilbyde. Der er dog et stigende antal yngre mennesker, som henvender sig, men ikke således, at vi kan opretter en gruppe. Men først og fremmest fortsat at arbejde med det, vi er gode til: Starte selvhjælpsgrupper med forskellige emner. Starte netværksgrupper for forskellige aldre. Tale med mennesker, der har brug for personlige samtaler.

13 Rådgive og henvise mennesker til andre foreninger og organisationer. Og det er meget vigtigt for mig at kunne de yde mennesker, der kommer her i Centeret, den service, som jeg mener er nødvendig, for at alle kan føle sig velkommen og fortsat ønsker at komme i såvel grupperne som til personlige samtaler, eller bare sige hej, hvordan går det og har du det godt, eller nu skal du lige høre, hvor godt jeg har det, og hvor meget Hjælp til Selvhjælp har hjulpet mig til at komme videre i mit liv. Det er det, der gør, at jeg er meget glad for mit arbejde, jeg kan aldrig være sikker på, hvad der sker dagen igennem, det er rigtigt rart, det er uforudsigeligt, og det er ikke altid, jeg kan planlægge mit arbejde, men jeg vil blot sige, at det er lige den måde, jeg kan lide at arbejde på. Jeg vil slutte med at sige, at det er en stor glæde, at så mange møder op her til generalforsamlingen og har lyst til at støtte foreningen Hjælp til Selvhjælp, ligesom det er dejligt, at vores økonomi er god og stabil, at vi har mange aktiviteter. Tusind tak til alle vore frivillige, som gør et stort arbejde for foreningen Hjælp til Selvhjælp og mig. Uden jer kunne foreningen slet ikke være det, den er i dag. Birthe Pagh Koordinator.

14 Lidt statistik fra 2011: Hvem er det, der henvender sig?. Vi registrerer kun personer, der kommer i en selvhjælpsgruppe og mennesker, der modtager personlige samtaler. Andre, der henvender sig for at få krisehjælp eller henvises videre til andre hjælpetilbud, registreres ikke, da de har mulighed for at være anonyme. Telefon- og besøgsstatistik: Året igennem udarbejdes hver uge en liste over alle henvendelser til kontoret. En sammentælling viser følgende tal: Personer, der ønsker at deltage i en selvhjælpsgruppe 190 Krisesamtaler 376 Henvist videre til anden hjælpemulighed 97 Øvrige henvendelser: Øvrige besøgende 62 Henvendelse fra vore frivillige 28 Telefonsamtaler 1204 Div. møder 115 Henvendelser i alt 2072 En stigning i forhold til 2010 på 19,56%. Lokalereservation ved Herning Frivillig Center: 717 lokaler med personer har Hjælp til Selvhjælp benyttet i En stigning i forhold til 2010 på 23%.

15 Synliggørelse: For hele tiden at gøre opmærksom på vore tilbud annoncerer vi i flere aviser i Herning, desuden har vi haft annoncer i Lokalaviser i Herning Kommune. Kopi af vores annonce bliver sendt ud til ophængning flere steder i Herning Kommune Ved deltagelse i Frivillighedens dag på Torvet i Herning. Vores frivillige PR.-gruppe arbejder sammen med mig intenst på at få en ny hjemmeside på nettet snarest mulig, meget gerne i begyndelsen af maj måned: I vores PR.-gruppe arbejder vi også på at udarbejde en ny folder, således at vi kun har en, som skal indeholde alle vore tilbud, folderen skal være på hvidt papir, men med farver på billederne og vores logo. Vi har pt. 5 forskellige foldere med samme lyse grønne farve. Selvhjælpsgrupper. Sorggrupper. Netværks/samværsgrupper. Spil-lopperne. Krisesamtaler. Disse foldere sender vi ud til vore mange samarbejdspartnere f.eks. til: Familieafdelingen Herning Kommune. Uddannelsesinstitutioner. Læger. Præster. Bedemænd. Psykologer. Biblioteket. Kulturellen. Vi sender årligt ca foldere ud. Nyhedsbrev. To gange årligt sender vi vores nyhedsbrev ud til alle medlemmer og samarbejdspartnere. Det er vores plan for 2012, at når hjemmesiden kommer på nettet, vil man der kunne se nyhederne løbende og vi vil dermed ikke sende nyhedsbreve ud pr. post, så kan vi spare portoen.

16 Hvor kender folk Hjælp til Selvhjælp fra?. Vores annoncer. Vores hjemmeside. Byens psykologer og læger. Byens præster, sygehuspræsten samt bedemænd. Kommunens socialrådgivere. Hjerneskaderådgivningen. Regionshospitalet. Kræftens Bekæmpelse. Familie, venner og andre. Mund til mund metoden er en god måde, hvor mennesker får kendskab til os. Hvilke kommuner kommer deltagerne i grupperne fra?. Herning. Ikast/Brande. Ringkøbing/Skjern. Andre.

17 Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark: Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark er en landsorganisation, som Hjælp til Selvhjælp er medlem af. Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark arbejder med at understøtte det frivillige arbejde lokalt. Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark afholder temadage, møder, kurser og andre arrangementer for medlemsforeningerne. De kan også være behjælpelige med nye projekter og yde konsulentbistand. Landsorganisationen Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark har i samarbejdet med Selvhjælpsudvalget i de sidste par år udarbejdet kvalitetsgrundlaget for selvhjælpsarbejdet i Danmark. Kvalitetsgrundlaget blev vedtaget på Frises generalforsamling i marts Vi vedhæfter kopi at kvalitetsgrundlaget. Vores hjemmeside: Som før nævnt er PR-gruppen i gang med at udarbejde en ny hjemmeside, som forhåbentlig kommer på nettet i begyndelsen af maj måned En hjemmeside, som vi håber vil være tiltalende for mange mennesker i alle aldre, og som vi ser frem til bliver færdig og har store forventninger til. På som er vores egen hjemmeside, kan man læse om de aktuelle tilbud om selvhjælpsgrupper hos Hjælp til Selvhjælp i Herning. Hvis man har lyst til at deltage i en selvhjælpsgruppe, kan man kontakte os direkte på hjemmesiden, men erfaringen viser os, at de fleste foretrækker at ringe eller møde op personligt.

18

19

20

21

Hjælp til Selvhjælp Herning Årsberetning 2012

Hjælp til Selvhjælp Herning Årsberetning 2012 Hjælp til Selvhjælp Herning Årsberetning 2012 Hjælp til Selvhjælp, Fredensgade 14, 7400 Herning Telefon 97 21 65 88 herning@hjaelptilselvhjaelp.dk - www.hjaelptilselvhjaelp.dk Hvem er vi? Hjælp til Selvhjælp

Læs mere

Hjælp til Selvhjælp Herning Årsberetning 2013

Hjælp til Selvhjælp Herning Årsberetning 2013 Hjælp til Selvhjælp Herning Årsberetning 2013 Hjælp til Selvhjælp, Fredensgade 14, 7400 Herning Mobil 53586588 herning@hjaelptilselvhjaelp.dk - www.hjaelptilselvhjaelp.dk Indhold Hjælp til Selvhjælp...

Læs mere

Bliv frivillig hos Selvhjælp Sydvest

Bliv frivillig hos Selvhjælp Sydvest Bliv frivillig hos Selvhjælp Sydvest Bliv frivillig i Selvhjælp Sydvest og gør en forskel! Kunne du tænke dig at arbejde med mennesker, der står i en vanskelig livssituation? I Selvhjælp Sydvest arbejder

Læs mere

Årsberetning 2012. Selvhjælp Fredericia-Middelfart. Fredericia, Vendersgade 63, 7000 Fredericia. Åbningstid mandag, onsdag og torsdag kl. 09.00 13.

Årsberetning 2012. Selvhjælp Fredericia-Middelfart. Fredericia, Vendersgade 63, 7000 Fredericia. Åbningstid mandag, onsdag og torsdag kl. 09.00 13. Årsberetning 2012 Selvhjælp Fredericia-Middelfart Fredericia, Vendersgade 63, 7000 Fredericia. Åbningstid mandag, onsdag og torsdag kl. 09.00 13.00 Middelfart, Bakkehuset, Assensvej 100, 5500 Middelfart.

Læs mere

Julearrangement med foredrag

Julearrangement med foredrag NYHEDSBREV DECEMBER 2007 Kære medlem Inden vi får set os om er det jul igen. Hver årstid har sin charme, men julen er jo noget særligt med dens stemning og glæde. Sædvanen tro inviterer Selvhjælpsgrupper

Læs mere

Årsberetning 2013. Redaktionsgruppen Anna Lütken Annie Karen Petersen Kirsten Pedersen, kasserer Kirsten Pedersen, sekretær

Årsberetning 2013. Redaktionsgruppen Anna Lütken Annie Karen Petersen Kirsten Pedersen, kasserer Kirsten Pedersen, sekretær Årsberetning 2013 Redaktionsgruppen Anna Lütken Annie Karen Petersen Kirsten Pedersen, kasserer Kirsten Pedersen, sekretær Opsætning og tryk Selvhjælp Fredericia-Middelfart Årsberetning 2013 Selvhjælp

Læs mere

Aabenraa Selvhjælp. et sundhedsfremmende alternativ

Aabenraa Selvhjælp. et sundhedsfremmende alternativ Aabenraa Selvhjælp et sundhedsfremmende alternativ 1 Kort om huset Aabenraa Selvhjælp er en frivilligdrevet institution, der tilbyder gratis hjælp til selvhjælp. Det være sig i form af individuelle samtaler,

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 1/2017

NYHEDSBREV NR. 1/2017 SELVHJÆLP Ringkøbing-Skjern NYHEDSBREV NR. 1/2017 I dette nyhedsbrev kan du bl.a. læse om et nyt tilbud: Åben café for alle, der har erhvervet en senhjerneskade samt deres pårørende. Selvhjælp Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Ansøgning om støtte til frivilligt socialt arbejde i Fredericia Kommune (Lov om Social Service 18)

Ansøgning om støtte til frivilligt socialt arbejde i Fredericia Kommune (Lov om Social Service 18) Ansøgning om støtte til frivilligt socialt arbejde i Fredericia Kommune (Lov om Social Service 18) Ansøgningen sendes til: Fredericia Kommune Pleje og Omsorg Rådhuset, Gothersgade 20 7000 Fredericia Den

Læs mere

ÅRSSKRIFT 2017 FRIVILLIGCENTER & SELVHJÆLP FAABORG-MIDTFYN

ÅRSSKRIFT 2017 FRIVILLIGCENTER & SELVHJÆLP FAABORG-MIDTFYN ÅRSSKRIFT 2017 FRIVILLIGCENTER & SELVHJÆLP FAABORG-MIDTFYN 1 Frivilligcenter & Selvhjælp Faaborg-Midtfyn Året 2017 har budt på mange spændende og givende oplevelser og arbejdsopgaver for foreningen Frivilligcenter

Læs mere

Selvhjælps- og netværksgrupper

Selvhjælps- og netværksgrupper Selvhjælps- og netværksgrupper Bliv en del af en selvhjælps- eller netværksgruppe og bliv styrket i mødet med mennesker, der har de samme livsudfordringer eller interesser, som dig selv. Selvhjælps- og

Læs mere

Nyt fra året 2014. 2 Årsberetning

Nyt fra året 2014. 2 Årsberetning Årsberetning 2014 Nyt fra året 2014 2014 blev på mange måder et forandringens år. En glædelig forandring var at vi flyttede i et nyt kontor. Vi flyttede ikke langt hjemmefra, blot over på den anden side

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 3/2017

NYHEDSBREV NR. 3/2017 NYHEDSBREV NR. 3/2017 I dette nyhedsbrev kan du bl.a. læse om - dage i frivillighedens tegn - (gen)opstart af netværksgruppen Spise med gutterne - nye grupper på vej Selvhjælp Ringkøbing-Skjern Nørredige

Læs mere

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig?

Frivillig i børn unge & sorg. - er det noget for dig? Frivillig i børn unge & sorg - er det noget for dig? Dét, at jeg har kunnet bruge min sorg direkte til at hjælpe andre, det har givet mening Som frivillig i Børn, Unge & Sorg er du med til at vise unge

Læs mere

NYHEDSBREV NR. 2/2017

NYHEDSBREV NR. 2/2017 NYHEDSBREV NR. 2/2017 I dette nyhedsbrev kan du bl.a. læse om vores nye brochure og vores nye hjemmeside. Endvidere om grupper på vej herunder Trivselsgrupper for børn og unge (skoleelever). Selvhjælp

Læs mere

FrivilligCenter Lolland. Kurser Fo r å r 2012

FrivilligCenter Lolland. Kurser Fo r å r 2012 FrivilligCenter Lolland Kurser Fo r å r 2012 Vi glæder os til at se jer Kære frivillig Velkommen til foråret 2012. Vi har samlet en række spændende kurser som du har mulighed for at deltage i. Som medlemsforening

Læs mere

Den store aktivitet har ført til, at De Frivilliges Hus pt. har følgende ansat:

Den store aktivitet har ført til, at De Frivilliges Hus pt. har følgende ansat: GLADSAXE KOMMUNE Social- og sundhedsforvaltningen Pensions- og handicapafdelingen BILAG 1 til SOU møde 18.05.2005 - Statusbeskrivelse for De Frivilliges Hus maj 2005 NOTAT Dato: 27.0.2005 Af: Paya Hauch

Læs mere

Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital

Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital Hensigten med Mødestedet er at give nogle rammer for at patienter kan mødes og snakke om tingene i mere rolige omgivelser end i en travl afdeling.

Læs mere

Det gør også at vi til stadighed er meget optaget af at sætte Revalidering i fokus og dermed selvfølgelig også vores faggruppe.

Det gør også at vi til stadighed er meget optaget af at sætte Revalidering i fokus og dermed selvfølgelig også vores faggruppe. Formandens beregning i Revalideringsfaggruppen Generalforsamling 16.april 2015 i Odense 1. Velkommen til Generalforsamling i Revalideringsfaggruppen 2015 Mit navn er Hanne Poulsen. Som faggruppeformand

Læs mere

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm

Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Strategi for Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm 2015-2018 Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm Frivilligcenter & Selvhjælp Hørsholm er en selvstændig forening, der blev oprettet i 2007 med fokus på foreningsservice,

Læs mere

ÅRSSKRIFT 2018 FRIVILLIGCENTER & SELVHJÆLP FAABORG-MIDTFYN

ÅRSSKRIFT 2018 FRIVILLIGCENTER & SELVHJÆLP FAABORG-MIDTFYN ÅRSSKRIFT 2018 FRIVILLIGCENTER & SELVHJÆLP FAABORG-MIDTFYN 1 Frivilligcenter & Selvhjælp Faaborg-Midtfyn 2018 blev et år med mange spændende, nye tiltag samt udfordringer for Frivilligcenteret. Hele året

Læs mere

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806

FRISTEDET. Dumpen 5A, st. 8800 Viborg. Tlf. 86100806 HER FRISTEDET Dumpen 5A, st. 8800 Viborg Tlf. 86100806 Åbningstider: Mandag - Fredag 10.00-20.00 Tirsdag 10.00-16.00 Lørdag - Søndag og helligdage 10.00-20.00 Tirsdag Sind Ungdom 16.00-21.00 Alle dage

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvinder Herning er kommet godt fra start i dette nye år. Hvad kan lokke friske og aktive kvinder ud i sne, frost, kulde og... fra en håndboldkamp? - Det kunne

Læs mere

Bestyrelsens beretning

Bestyrelsens beretning 1 Til generalforsamling RFC d. 11. april 2018 Bestyrelsens beretning Velkommen. Dejligt at se at I møder frem og engagerer jer i det frivillige sociale arbejde her i Rødovre. Som noget nyt holder vi i

Læs mere

Ambulant Minnnesotabehandling Medlem af Dansk Minnesotaforening samt DCAA.

Ambulant Minnnesotabehandling Medlem af Dansk Minnesotaforening samt DCAA. Ambulant Minnnesotabehandling Medlem af Dansk Minnesotaforening samt DCAA. Hvorfor har ingen fortalt mig det før? Sådan vil du måske også reagere, når du er startet på behandlingen hos FONTANA. Når du

Læs mere

Sommerferielukket. I uge Vi ønsker dig en god sommer fyldt med sol og varme smil. Hvad er der sket siden sidst

Sommerferielukket. I uge Vi ønsker dig en god sommer fyldt med sol og varme smil. Hvad er der sket siden sidst Hvad er der sket siden sidst Nyhedsbrev selvhjælp Randers Sommeren er over os, og vi nyder solens varme og de lyse aftner. Der er noget helt specielt ved sommeren. Man bliver helt glad inden i. Der er

Læs mere

Nyhedsbrev. december 2012. Et kig tilbage og et lille udpluk af alle de ting, der sker hos Selvhjælp Sydvest. Lyserød Lørdag

Nyhedsbrev. december 2012. Et kig tilbage og et lille udpluk af alle de ting, der sker hos Selvhjælp Sydvest. Lyserød Lørdag december 2012 Siden sidst! Et kig tilbage og et lille udpluk af alle de ting, der sker hos Selvhjælp Sydvest. En økonomisk håndsrækning Selvhjælp Sydvest har glædeligt modtaget en økonomisk donation på

Læs mere

Kontakten til vore samarbejdspartnere udenfor Børns voksen venner i Aalborg er vigtige for foreningen, og noget der er blevet prioriteret højt.

Kontakten til vore samarbejdspartnere udenfor Børns voksen venner i Aalborg er vigtige for foreningen, og noget der er blevet prioriteret højt. Formandens beretning for 2016 Bestyrelsens møder og arbejde 2016 har været et spændende og anderledes år for Børns Voksenvenner i Aalborg og Omegn. Fra 1. marts 2016 har vi haft 3 faste medarbejdere mod

Læs mere

Nyt i Frivilligcenteret

Nyt i Frivilligcenteret Nyt i Frivilligcenteret Nye medarbejdere Projektkoordinator for projekt Selvhjælp Vores nye projektkoordinator for selvhjælp Anders B. Jeppesen har mange spændende tanker om selvhjælp og glæder sig til

Læs mere

Ensomhed - Forebyggelse og bekæmpelse.

Ensomhed - Forebyggelse og bekæmpelse. ÅRSMØDE I HJERTEMOTION 8. SEPTEMBER 2018 Ensomhed - Forebyggelse og bekæmpelse. Oplæg ved Marie Asserhøj, Projektleder i Folkebevægelsen mod Ensomhed Program Hvem er Folkebevægelsen mod Ensomhed Hvad er

Læs mere

Rapport for året 2013 Forebyggende hjemmebesøg

Rapport for året 2013 Forebyggende hjemmebesøg Rapport for året 2013 Forebyggende hjemmebesøg Minna Grunnet Pia Høgh Kirsten Bentsen Forebyggelseskonsulenter Center for Sundhedsfremme Årsrapport 2013 Lovgrundlag Lov om social service 79 a Målsætning

Læs mere

Årsberetning 2016 Bestyrelsen Daglige leder Administration Redaktion Layout

Årsberetning 2016 Bestyrelsen Daglige leder Administration Redaktion Layout Bestyrelsen Vita Andreasen, formand Vita Petersen, næstformand Kirsten Pedersen, kasserer Hanne Ladegaard Annette Henckel Inger Bredtoft Linda Nissen Allan Bentzen, suppleant Lisbeth Møllegaard Hansen,

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Servicelovens 79a. Lovgrundlag. Formål. Indhold

Kvalitetsstandard. Forebyggende hjemmebesøg. Servicelovens 79a. Lovgrundlag. Formål. Indhold Kvalitetsstandard Forebyggende hjemmebesøg Servicelovens 79a Lovgrundlag Formål 79 a. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde mindst et årligt forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, der er fyldt 80 år, og

Læs mere

Rapport for året 2012 Forebyggende hjemmebesøg

Rapport for året 2012 Forebyggende hjemmebesøg Rapport for året 2012 Forebyggende hjemmebesøg Minna Grunnet Pia Høgh Kirsten Bentsen Forebyggelseskonsulenter Center for Sundhedsfremme Årsrapport 2012 side - 2 - Årsrapport 2012 Lovgrundlag Målsætning

Læs mere

Torsdag den 29. oktober 2015 kl. 17.00 i Werner (kantinen) Borupvang 9, i Ballerup.

Torsdag den 29. oktober 2015 kl. 17.00 i Werner (kantinen) Borupvang 9, i Ballerup. Projekt/Tema Tid og sted Fordeler Generalforsamling Torsdag den 29. oktober 2015 kl. 17.00 i Werner (kantinen) Borupvang 9, i Ballerup. Medlemmer af Siemens Vinklub Dagsorden: 1. Valg af dirigent og referent

Læs mere

Familierådgivningerne brugerundersøgelse. Sammenfatning af resultater

Familierådgivningerne brugerundersøgelse. Sammenfatning af resultater Familierådgivningerne brugerundersøgelse Sammenfatning af resultater Hvordan er undersøgelsen lavet? Undersøgelsen er gennemført i alle familierådgivninger i hele kommunen i perioden 15. februar til 15.

Læs mere

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE

19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE 120 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 2 I SORGSTØTTE 19 SORGGRUPPER ET SKÆBNEFÆLLES- SKAB MED NYE FORTROLIGE For nogle efterladte kan fællesskabet i en sorggruppe få afgørende betydning og hjælpe til at

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Aarhus/Østjylland

Hjerneskadeforeningen Aarhus/Østjylland Hjerneskadeforeningen Aarhus/Østjylland Et tilbud til senhjerneskadede og deres pårørende, om undervisning, rådgivning, samtalegruppe, pårørende cafe, Samværdsgruppe, kreative aktiviteter og værksted.

Læs mere

Jubilæumsfolder 1989-2014. 25 år

Jubilæumsfolder 1989-2014. 25 år Jubilæumsfolder 1989-2014 25 år Selvhjælp Fredericia-Middelfart Fredericia. Vendersgade 63, 7000 Fredericia Middelfart, Bakkehuset, Assensvej 100 C, 5500 Middelfart Tlf 72106773 kl 9.00-13.00 Mail adresse:

Læs mere

Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn Krisecentret i Randers

Tilsynsrapport. Uanmeldt tilsyn Krisecentret i Randers Randers Kommune - Familieafdelingen Tilsynsrapport Uanmeldt tilsyn Krisecentret i Randers 2008 November 2008 Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL MED TILSYN...3 2. METODE...3 3. TILSYNSBESØG PÅ KRISECENTRET...3

Læs mere

3. marts 2016. Cafeén er egnet for personer med handicap og har handicap-toilet. Tilmelding er ikke nødvendig. Du kommer bare, hvis du har lyst.

3. marts 2016. Cafeén er egnet for personer med handicap og har handicap-toilet. Tilmelding er ikke nødvendig. Du kommer bare, hvis du har lyst. E-mail nyhedsbrev nr. 56 Cafe aften på Café Tower, kl. 18.00-20.00 Stürups Plads 1, dør 230 i Helsingør 3. marts 2016 Hver d. første torsdag i en måned er vi velkomne på restauranten til en cafeáften,

Læs mere

Vi valgte at have overskriften Frivillige gør en forskel for dagen.

Vi valgte at have overskriften Frivillige gør en forskel for dagen. Formandsberetning til generalforsamlingen i Frivilligcenter & Selvhjælp den 18. marts 2014. Det har været et rigtigt spændende år i Frivilligcenter & Selvhjælp, som jeg kan aflægge beretning for. Jeg vil

Læs mere

VEDTÆGTER for Landsorganisationen Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark

VEDTÆGTER for Landsorganisationen Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark VEDTÆGTER for Landsorganisationen Frivilligcentre & Selvhjælp Danmark vedtaget på generalforsamlingen den 9. marts 2019 FriSe arbejder for at udvikle et stærkt og mangfoldigt civilsamfund, hvor alle har

Læs mere

Vi sparer på pengene indtil FRIG midlerne bliver frigivet.

Vi sparer på pengene indtil FRIG midlerne bliver frigivet. Referat af bestyrelsesmøde Tirsdag d. 29. marts 2016, kl. 17.00 Tilstede: Afbud: Referat: Janne E. Andersen, Jens Dalsgaard, Anni Hørringsen, Yvette Larsen, Esther Haugaard, Kirsten Torp, Fouzia Awala,

Læs mere

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Indhold Velkommen i Sundhedshuset Silkeborg...3 Alkohol... 4 Motion... 5 Kost... 6 Rygning... 8 Kræftrehabilitering...10 Mental sundhed...12 Tilbud til borgere

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab 1 Bliv frivillig Kulturelle oplevelser Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

I alt 46 medlemmer, incl. bestyrelsesmedlemmer, var mødt frem ved mødets start, kl kom der 3 medlemmer, så var vi 49 medlemmer.

I alt 46 medlemmer, incl. bestyrelsesmedlemmer, var mødt frem ved mødets start, kl kom der 3 medlemmer, så var vi 49 medlemmer. REFERAT Emne: Årsmøde Tid: Torsdag 15. marts 2018 kl. 19.00 Sted: Arions Hus, Tulipanvej 28 A, 8240 Risskov Referent: Maja Dyremose Kopi til: Bestyrelsen, kontoret, Tove Jørvang og Børge Olesen til elektronisk

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Udkast til reviderede kriterier for tildeling af tilskud 18

Udkast til reviderede kriterier for tildeling af tilskud 18 Udkast til reviderede kriterier for tildeling af tilskud 18 Kvalitetsstandard Servicelovens 18 Hvad er indsatsens lovgrundlag Serviceloven kapitel 5 Brugerinddragelse, rådgivende samarbejdsorganer m.v.

Læs mere

Aktiv med kronisk sygdom

Aktiv med kronisk sygdom Aktiv med kronisk sygdom Kære kursist Du har deltaget i workshoppen Aktiv med kronisk sygdom. Vi vil bede dig om at udfylde dette skema, der indeholder spørgsmål om dig og din opfattelse af og tilfredshed

Læs mere

Årsberetning for året 2007. Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007.

Årsberetning for året 2007. Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007. Årsberetning for året 2007 April2008. Indledning Så er det igen blevet tid til at kigge tilbage på endnu et NOCA år og gøre status over foreningens gøremål i 2007. 2007 var et år hvor dansk erhvervsliv

Læs mere

Ansøgningsskema 2014 om støtte til frivilligt, socialt arbejde

Ansøgningsskema 2014 om støtte til frivilligt, socialt arbejde Aalborg Kommune giver tilskud til frivilligt, socialt arbejde jf. Servicelovens 18 og Aalborg Kommunes retningslinjer. Der kan søges to gange om året: Den 15. oktober og den 15. april. Foreninger, der

Læs mere

FÆLLES FOR alle kurserne

FÆLLES FOR alle kurserne FÆLLES FOR alle kurserne Kursussted Sognegården v. Ølby Kirke Ølby Center 79-81 4600 Køge Yderligere information Læs mere på Køge Kommunes hjemmeside www.koege.dk/patient og på www.patientuddannelse.info

Læs mere

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune

Sundhedshusets. tilbud i. Silkeborg Kommune Sundhedshusets tilbud i Silkeborg Kommune Indhold Velkommen i Sundhedshuset Silkeborg...3 Alkohol... 4 Motion... 5 Kost... 6 Rygning... 8 Kræftrehabilitering...10 Mental sundhed...12 Tilbud til borgere

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014 Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 01 Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Fokusgruppeinterview. Jeg har haft to fokusgruppeinterview

Læs mere

NYHEDSBLAD FRIVILLIGHEDSFORMIDLINGEN August-September 2009

NYHEDSBLAD FRIVILLIGHEDSFORMIDLINGEN August-September 2009 NYHEDSBLAD FRIVILLIGHEDSFORMIDLINGEN August-September 2009 Frivillighedsformidlingen Aagade 26, Gudumholm, 9280 Storvorde Tlf.: 98 31 69 99 E-mail: formidling@mail.tele.dk Web: www.frivillighedsformidlingen.dk

Læs mere

Leder. Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen.

Leder. Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen. Leder Det summer af sol og sommer. Det er den tid på året, hvor vi alle fylder depoterne op med energi fra lyset og varmen. Den kommende tid er hverdagene på Egely præget af, at det er feriesæson. Det

Læs mere

Foråret er på vej, og dermed er det også blevet tid til generalforsamling i Munkebo Gymnastikforening.

Foråret er på vej, og dermed er det også blevet tid til generalforsamling i Munkebo Gymnastikforening. Generalforsamling i Munkebo Gymnastikforening 26. marts 2012 Formandens årsberetning Foråret er på vej, og dermed er det også blevet tid til generalforsamling i Munkebo Gymnastikforening. Dette er min

Læs mere

Møde 26. november 2015 kl. 16:00 i Mødelokale 4, Rådhuset

Møde 26. november 2015 kl. 16:00 i Mødelokale 4, Rådhuset Frivillighedsudvalg Referat Møde 26. november 2015 kl. 16:00 i Mødelokale 4, Rådhuset Pkt. Tekst Side 49 Budget/regnskab 1 50 Fastsættelse af møder i 2016. 1 51 Lukket punkt: Cafe Kilen 1 52 Lukket punkt:

Læs mere

En guide til etablering af nye lokalforeninger. Indholdsfortegnelse. 1.1 Etablering af ny lokalforening

En guide til etablering af nye lokalforeninger. Indholdsfortegnelse. 1.1 Etablering af ny lokalforening En guide til etablering af nye lokalforeninger Indholdsfortegnelse 1.1 Etablering af ny lokalforening... 1 1.2 Roller i lokalforeninger... 3 1.3 Ansvarsområder i lokalforeninger... 4 1.4 Eksempel på en

Læs mere

Information og samtykkeerklæring

Information og samtykkeerklæring Information og samtykkeerklæring Vedrørende undersøgelse af psykiatribrugeres vurdering af deres psykiatriske behandling Du er hermed inviteret til at deltage i en spørgeundersøgelse omhandlende psykiatribrugeres

Læs mere

Referat fra rollespilsforeningen Dragonfactorys ordinære generalforsamling

Referat fra rollespilsforeningen Dragonfactorys ordinære generalforsamling Referat fra rollespilsforeningen Dragonfactorys ordinære generalforsamling Den 9. februar 2017 kl. 19:00, Dragegården (Lystoftegaard), Gl. Skovlundevej 1, 2740 Skovlunde Tilstede: 15 stemmeberettigede,

Læs mere

Nyhedsbrev Marts 2014

Nyhedsbrev Marts 2014 Nyhedsbrev Marts 2014 Kristian Buhr, Formand Med dette nyhedsbrev tager vi informationsmæssigt fat på et nyt foreningsår, hvor nye opgaver ligger foran os. Vi har p.t. ansøgninger om midler til projekter

Læs mere

NYHEDSBREV HVILKET FANTASTISK ÅR 2011 PÅ TUR RUNDT I DANMARK VELKOMMEN TIL 12 NYE BYDELSMØDRE I SLAGELSE KOMMUNE

NYHEDSBREV HVILKET FANTASTISK ÅR 2011 PÅ TUR RUNDT I DANMARK VELKOMMEN TIL 12 NYE BYDELSMØDRE I SLAGELSE KOMMUNE HVILKET FANTASTISK ÅR 2011 Vi begyndte 2011 med at 20 Bydelsmødre-grupper fra hele landet stiftede Bydelsmødrenes Landsorganisation. Siden da er mange nye Bydelsmødre blevet uddannet, mange nye Bydelsmødre-grupper

Læs mere

Guide til nye lokale afdelinger af BROEN

Guide til nye lokale afdelinger af BROEN Guide til nye lokale afdelinger af BROEN - om at komme godt i gang som ny forening hjælper udsatte børn til en aktiv fritid www.broen-danmark.dk Indhold Etablering af ny lokalafdeling af BROEN 3 Stiftende

Læs mere

Roskilde den 3. juni 2014. Årsmøde 2013 endeligt mødereferat

Roskilde den 3. juni 2014. Årsmøde 2013 endeligt mødereferat Roskilde Søndre Sogns Menighedspleje Jakobskirkens Sociale Arbejde Bestyrelsen v. fratrædende formand Alf Mulnæs, Kornvej 10, 4000 Roskilde E-mail: a.mulnaes@webspeed.dk Tlf. 46 75 24 74 Roskilde den 3.

Læs mere

Definition af et frivilligcenter

Definition af et frivilligcenter Definition af et frivilligcenter Et frivilligcenter arbejder lokalt, og almindeligvis dækker frivilligcentret en kommune. Der findes ca. 50 F.C i Danmark og 7 nye er på vej. Det er socialministeriets vision

Læs mere

I Roskilde, Lejre, Greve AKTIVITETSKALENDER 2. halvår 2016

I Roskilde, Lejre, Greve AKTIVITETSKALENDER 2. halvår 2016 F Å R I Roskilde, Lejre, Greve AKTIVITETSKALENDER 2. halvår 2016 D U F O R M E G E T? S A L T Kære medlemmer i Hjernesagen Roskilde, Lejre, Greve Så er tiden inde til at starte 2. halvår, håber i alle

Læs mere

Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156

Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156 Når viden skaber resultater --- Velfærdsministeriet Kirkens Korshærs Aktivitetscenter Silkeborg projekt 156 Det Fælles Ansvar II Case-rapport August 2008 Velfærdsministeriet Kirkens Korshærs Aktivitetscenter

Læs mere

Frivilligcenter Furesø. Status - projekter og samarbejder 2017

Frivilligcenter Furesø. Status - projekter og samarbejder 2017 Frivilligcenter Furesø Status - projekter og samarbejder 2017 Formål og vision Kvalitet & Mangfoldighed Støtte, udvikle og inspirere frivillige foreninger og initiativer Hjælpe nye foreninger i gang Udfoldelse

Læs mere

Nyhedsbrev Juni 2016

Nyhedsbrev Juni 2016 Nyhedsbrev Juni 2016, Formand Sommerferien er begyndt for skolerne. Det betyder også, at ferietiden begynder for rigtig mange mennesker - og det betyder, at de frivillige i Bedre Psykiatri Aarhus vil holde

Læs mere

VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. 1 Navn og hjemsted

VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. 1 Navn og hjemsted VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS 1 Navn og hjemsted Stk. 1 Foreningens navn er Frivilligcenter Halsnæs. Stk. 2 Foreningens hjemsted følger sekretariatets adresse. 2 Formål Stk. 1. Foreningen har som

Læs mere

Marts Årsberetning og regnskab 2014

Marts Årsberetning og regnskab 2014 Marts 2015 Årsberetning og regnskab 2014 1 Frivilligcenter og Selvhjælp Nordfyn F c N Adelgade 119 B 5400 Bogense Bestyrelse pr. 25.3.2015: Formand Chr. Madsen Jensen Tlf. 60 81 12 15 Fax 64 81 37 40 kontakt@frivilligcenternordfyn.dk

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Hammerum Gjellerup Cykelklub Generalforsamling 2013 Formandens beretning

Hammerum Gjellerup Cykelklub Generalforsamling 2013 Formandens beretning 1 Hammerum Gjellerup Cykelklub Generalforsamling 2013 Formandens beretning Velkomst: Velkommen til generalforsamling her i HGC- Hammerum Gjellerup Cykel Klub foreningens 13. ordinære generalforsamling.

Læs mere

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn

Slægtsforskerforeningen for Vordingborg og Omegn Referat fra SVOO generalforsamling onsdag den 21. marts 2012 kl. 19:00 Formand Per Sørensen bød velkommen og udtrykke sin glæde over det store fremmøde til årets generalforsamling. Ad 1: Ad 2: Valg af

Læs mere

Vedtægter for Kvindehusforeningen i Silkeborg Gældende fra 28. februar 2012

Vedtægter for Kvindehusforeningen i Silkeborg Gældende fra 28. februar 2012 Vedtægter for Kvindehusforeningen i Silkeborg Gældende fra 28. februar 2012 1 Navn & Hjemsted Foreningens navn er Kvindehusforeningen i Silkeborg (benævnes i det følgende som KHF). Foreningens hjemsted

Læs mere

Funktionærforeningen i Coop og FDB Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 4386 4928/3997

Funktionærforeningen i Coop og FDB Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 4386 4928/3997 Funktionærforeningen i Coop og FDB Roskildevej 65, 2620 Albertslund, tlf.: 4386 4928/3997 Marts 2009 Hovedbestyrelsens beretning 2008/2009 1. Møder i Funktionærforeningen Vi har i Funktionærforeningens

Læs mere

Ære være Knud Dyremose og Leif Agerskovs Minde.

Ære være Knud Dyremose og Leif Agerskovs Minde. Beretning 2015 JHF-veteraner. Velkommen til alle - medlemmer og JHF`s ledelse. Traditionen tro vil vi gerne starte årsmødet med at mindes de medlemmer, der er gået bort, siden vi var samlet til årsmøde

Læs mere

Frivillig støtte til småbørnsfamilier

Frivillig støtte til småbørnsfamilier Home-Start Familiekontakt Frivillig støtte til småbørnsfamilier Resumé af Epinions evaluering af Home-Start 2013 Home-Start Familiekontakt Danmark Home-Start Familiekontakt Danmark Landssekretariatet Vestergade

Læs mere

- et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende. Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk

- et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende. Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk - et tilbud til kroniske smerteramte og deres pårørende Smertetacklingskurser Støttende samtaler Netværk Hvem er vi? Foreningen Smertetærskel er en frivillig social forening. Vores forening består af en

Læs mere

Nyhedsbrev til pårørende Bøge Allé

Nyhedsbrev til pårørende Bøge Allé Nyhedsbrev til pårørende Bøge Allé 123-127 Nr. 2 Dato den 7. maj 2018 Nyt fra tilbuddet Da vi som traditionen tro, inviterede Jer pårørende til julehygge i december måned, drøftede vi med Jer, om vi skulle

Læs mere

SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE.

SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE. SORG: HANDLEPLAN FOR LANGÅ SKOLE. GENERELT: HANDLEPLANEN ER EN OVERORDNET RAMME FOR, HVAD DER SKAL HUSKES, NÅR DER SKER EN ULYKKELIG HÆNDELSE. DET SKAL PRÆCISESERES, AT HANDLEPLANEN IKKE KAN GIVE EN NØJAGTIG

Læs mere

VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. 1 Navn og hjemsted

VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS. 1 Navn og hjemsted VEDTÆGTER FOR FRIVILLIGCENTER HALSNÆS 1 Navn og hjemsted Stk. 1 Foreningens navn er Frivilligcenter Halsnæs. Stk. 2 Foreningens hjemsted følger sekretariatets adresse. 2 Formål Stk. 1. Foreningen har som

Læs mere

Ansøgning om økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde 18-midler

Ansøgning om økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde 18-midler Ansøgning om økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde 18-midler Ansøgningen sendes til: Hørsholm Kommune Center for Politik og Borgerservice Ådalsparkvej 2 2970 Hørsholm Mail: pub-post@horsholm.dk

Læs mere

Pårørendepolitik. for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte

Pårørendepolitik. for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte Pårørendepolitik for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte 2 Forord Pårørende betydningsfulde samarbejdspartnere Et godt socialt netværk kan både kan give støtte, omsorg og bidrage med praktisk

Læs mere

Beretning fra bestyrelsen til generalforsamlingen i Frivilligcenter & Selvhjælp den 25. marts 2015.

Beretning fra bestyrelsen til generalforsamlingen i Frivilligcenter & Selvhjælp den 25. marts 2015. Beretning fra bestyrelsen til generalforsamlingen i Frivilligcenter & Selvhjælp den 25. marts 2015. På generalforsamlingen sidste år indledte jeg med at sige, at det har været et spændende år i Frivilligcenter

Læs mere

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland

Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland Hjerneskadeforeningen Vestsjælland kan med glæde og stolthed fortælle, at vi har modtaget Handicapprisen 2014 uddelt af Handicaprådet i Sorø Nyhedsbrev Januar 2015 Aktivitetskalender

Læs mere

Projekt forebyggende hjemmebesøg

Projekt forebyggende hjemmebesøg Projekt forebyggende hjemmebesøg Del 1: Kort sammenfatning af rapporten Lemvig Kommune Udarbejdet af: Dato: Birthe Høimark Poulsen 16. december 2014 Projektmedarbejder Lemvig Kommune Sundhedsafdelingen

Læs mere

Arbejdsberetning 2015

Arbejdsberetning 2015 Arbejdsberetning 2015 v/annette Bech Vad, Landsleder af Agape. Agape ønsker at gøre en forskel i flere menneskers liv. En forskel i livet her og nu og med et håb, der kan få betydning helt ind i evigheden.

Læs mere

Referat af A.K. Vikings ordinære generalforsamling torsdag den 18. marts 2010, kl. 18.00 i klubhuset Ved Diget 21, 2770 Kastrup.

Referat af A.K. Vikings ordinære generalforsamling torsdag den 18. marts 2010, kl. 18.00 i klubhuset Ved Diget 21, 2770 Kastrup. Referat af A.K. Vikings ordinære generalforsamling torsdag den 18. marts 2010, kl. 18.00 i klubhuset Ved Diget 21, 2770 Kastrup. 19. marts 2010 Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formanden beretning 3.

Læs mere

Vi skaber nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler

Vi skaber nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler Vi skaber nye muligheder for mennesker, hvis liv er skadet af alkohol og andre rusmidler Den Blå Viol er mit hjem Den Blå Viol i Skive er et værested for mennesker med psykiske, sociale alkohol- eller

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Møde 20. juni 2018 kl. 16:00 i Mødelokale 4

Møde 20. juni 2018 kl. 16:00 i Mødelokale 4 Frivillighedsudvalg Referat Møde 20. juni 2018 kl. 16:00 i Mødelokale 4 Pkt. Tekst Side 27 Godkendelse af referat fra møde den 1. marts 2018 1 28 Budget og Regnskab 1 29 Nyreforeningen Kreds Vestjylland

Læs mere

Præsentation af Rådgivningshuset et forebyggende tilbud

Præsentation af Rådgivningshuset et forebyggende tilbud Præsentation af Rådgivningshuset et forebyggende tilbud NOTAT 17. november 2018 Journal nr. 27.03.00-A00-1-18 Sagsbehandler SKRAS Navn på tilbud Formål Rådgivningshuset Formålet med Rådgivningshuset er

Læs mere

NYHEDSBREV MAJ 2018 NYT FRA FORMANDEN

NYHEDSBREV MAJ 2018 NYT FRA FORMANDEN NYHEDSBREV MAJ 2018 NYT FRA FORMANDEN REFERAT AF GENERALFORSAMLINGEN PÅRØRENDEPROJEKT FRA FORÅRETS FOREDRAG NYT FRA FORMANDEN Kære medlemmer. Sommer- og ferietiden nærmer sig, og i disse dage skinner solen

Læs mere

Formandsberetning for Foreningen Agape 2015 v/steen Møller Laursen, formand

Formandsberetning for Foreningen Agape 2015 v/steen Møller Laursen, formand Formandsberetning for Foreningen Agape 2015 v/steen Møller Laursen, formand Indledning Jeg har haft lejlighed til at læse det første nyhedsbrev, der blev udsendt fra foreningen Agape til foreningens venner.

Læs mere