De tre brødre. Ved Any Thyregod

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De tre brødre. Ved Any Thyregod"

Transkript

1 Ved Any Thyregod De tre brødre På Fyn boede to rige og mægtige mænd. De var brødre og hed Åge og Palne. De ejede store og gode gårde. De havde også en halvbror. Han hed Fjølne. Men han var ikke rig og mægtig, for dengang deres far døde, havde Åge og Palne taget næsten al jorden og godset. De havde kun ladet Fjølne få en lille del. "Det skai jeg hævne, så snart jeg kan," sagde Fjølne til sig selv. Han begav sig til kongen og fik tjeneste hos ham. Kongen hed Harald Blåtand. Han syntes godt om Fjølne. Men Fjølne tænkte kun på at hævne sig. Han sagde til kongen alt det onde om sine brødre, som han kunne finde på. Nu var Fjølnes bror Åge en tapper mand, som alle holdt meget af. "Så længe Åge lever," sagde Fjølne til kongen, "så er du ikke ene-konge her i landet. Åge er næsten lige så mægtig som du." Det er rigtigt, tænkte kongen. Han gav nogle af sine mænd besked om at lægge sig på lur for at overfaide Åge og slå ham ihjel. Og det gjorde de. Fjølne blev glad, da han hørte det. Men Åges anden bror Palne blev meget ked af det, næsten syg af sorg. Åges forlovede Ingeborg blev lige så ked af det. En ven gav dem da det råd, at de skulle gifte sig med hinanden. Det gjorde de. De kom godt ud af det med hinanden. Især var de enige om en ting: At Åges død skule hævnes. Men det er svært at hævne sig på en konge. Palne og Ingeborg fik en søn, som blev kaldt Palnatoke. Han blev klog, venlig og smuk og lignede sin farbror Åge meget. Så snart Palnatoke var gammel nok, tog han ud på vikingetog. I Skotland blev han gift med en datter af en jarl og tog hende med hjem til Fyn. Mens han havde været borte, var hans far død. Palnatoke arvede de store gårde, som hans far havde ejet. Palnatoke var nu en af de rigeste og mægtigste mænd i landet. Derfor kunne kongen ikke lide ham.

2 Palnatoke og kongen, Harald Blåtand, var ikke gode venner. Men de lod, som om de var det. Når kongen rejste rundt i landet, besøgte han stormændene. Han boede også somme tider hos Palnatoke. Palnatoke fik også Harald Blåtands søn at opdrage. Men det kom kongen nu til at fortryde... Palnatoke og kongen Harald Blåtand var hele tiden bange for, at Palnatoke skulle blive for mægtig og afholdt - lige som sin farbror Åge. Flere gange prøvede kongen at gøre ham skade, men altid på en lumsk måde. Det skulle se ud, som om det ikke var kongens skyld, hvis det gik Palnatoke galt. Kongen hørte, at Palnatoke havde pralet af, at han var dygtig til at skyde med bue og pil. Palnatoke havde sagt: "Jeg kan skyde et æble ned, hvor lille det så er!" Nogen tid efter var Harald Blåtand på besøg hos Palnatoke. Kongen kaldte på Palnatokes lille søn, lagde et æble på hans hoved og sagde: "Skyd det æble ned fra hans hoved, Palnatoke!" Palnatoke bad sin søn vende ryggen til, så han ikke kunne se pilen. "Stå så helt stille," sagde han, lagde pilen på buen, sigtede og skød. Pilen ramte æblet, som den skulle. Men Palnatoke havde stukket en pil til i sit bælte. "Hvad skai den bruges til?" spurgte kongen, "du måtte jo kun skyde en gang efter æblet." "Hvis min første pil havde ramt min søn," svarede Palnatoke, "havde den anden ramt dig. Så var min søns død blevet hævnet." En anden gang Harald og Palnatoke var sammen, pralede kongen af, at han var dygtig til at stå på ski. Palnatoke sagde, at han nok var lige så dygtig. Kongen tvang ham da til at vise en prøve. Han skulle stå på ski ned ad Kullen, nogle klipper på Skånes kyst. Alle troede, at det ville være døden for Palnatoke. Klipperne er stejle og går lige ned i havet. Palnatoke bandt skiene på fødderne, tog en stok

3 i hænderne og stod i susende fart ned ad klippen. Og han havde held med sig! Da han var kommet et stykke ned, knækkede skiene. Den vilde fart standsede, men skiene røg videre og ud i havet. Der fandt man dem og bragte dem til kongen. Kongen blev glad, da han så de knækkede ski. Så måtte Palnatoke da være død! Men et par timer efter dukkede Palnatoke op, og så var kongens glæde forbi. Kong Haralds søn Det var klart, at Palnatoke var vred på kongen: Kongen var skyld i hans farbror Åges død, og kongen havde flere gange prøvet at skade Palnatoke. Kong Haralds søn Svend var vokset op hos Palnatoke. Han havde haft det godt og holdt meget af Palnatoke. Men Svend kunne ikke lide sin far, som aldrig havde taget sig spor af ham. Da Svend blev 15 år, sagde Palnatoke til ham: "Du er ved at blive voksen. Nu skai du gå til din far og sige, at du vil have en del af Danmark eller tre skibe. Der skal være mænd til skibene. Hvis du får de tre skibe, giver jeg dig tre til." Svend gjorde, som Palnatoke havde sagt. Kong Harald ville ikke give ham noget land og heller ikke tre skibe. Efter lang snak gav han ham dog de tre skibe og tænkte: Så kan det også være nok!

4 Svend fik tre skibe til af Palnatoke. Med de seks skibe gav han sig til at plyndre og hærge rundt på de danske kyster. Næste år gik Svend igen til kongen. Palnatoke havde rådet ham til at sige: "Nu vil jeg have seks skibe af dig, og jeg går ikke, før jeg har fået dem." Sådan sagde Svend. Kongen svarede: "Du er mere fræk, end du er klog. Du og dine mænd burde hænges!" Men enden blev, at Svend fik de seks skibe. Så havde han 12. Han blev ved at hærge og plyndre - dog andre steder end sidste år. Om vinteren boede Svend hos Palnatoke. Om foråret sejlede han med alle sine skibe til kongens gård. Han sagde: "Nu vil jeg have 12 skibe. "Kongen blev rasende og skældte ud:" At du vover at komme her for mine øjne! Det ville være min ret, hvis jeg lod dig straffe som en tyv og en røver. Du ødelægger jo mit land!" "Du må give mig, hvad jeg ønsker," svarede Svend, "eller det bliver til kamp lige på stedet!" Så fik Svend de skibe, han ville have. Da han kom hjem, sagde Palnatoke: "Nu varer det ikke længe, så bliver der kamp. Jeg skal nok hjælpe dig. Så får vi se, hvem der er konge, når kampen er forbi." Svend gav sig nu til at røve og hærge værre end før. Mange af dem, som det gik ud over, flygtede til kongen. De klagede over Svend og sagde: "Vi har aldrig fred, hverken dag eller nat. Kongen må hjælpe os."kongen havde været vred på Svend længe. Nu blev han endnu mere vred. Nu skulle det være slut med Svends frækhed! Kongen rustede 50 skibe. Han og Svend mødtes ved Bornholm. Men det var aften og mørkt. De kunne ikke se at kæmpe. Begge parter lagde deres skibe for anker og ventede. Solen stod op. Kampen begyndte. Hele dagen stod kampen på. Det gik kong Harald bedst. Svends skibe lå nu inde i en vig. Det blev aften, og Harald lagde sine skibe i en række uden for vigen. Han mente, at nu ville han nok vinde næste dag. Palnatoke kommer Men sent den aften kom Palnatoke med sine skibe. Han lagde til og gik helt alene op i land. Et stykke inde i skoven så han skæret af et bål. Han listede hen mod det og hørte stemmer. Han kunne kende kong Haralds og Fjølnes stemmer. De sad med deres mænd om bålet og varmede sig. Palnatoke listede sig endnu nærmere. Han så kongen, som lå på knæ ved bålet. Han vendte ryggen til Palnatoke. Palnatoke lagde en pil på sin bue, sigtede og skød.

5 Pilen ramte kongen i bagdelen og gik gennem hele hans krop. Han var død på stedet. Hans mænd fór op. Hvordan var det sket? Fjølne tog pilen og gemte den. Der var guldtråd om den. Den var let at kende. "Det er en skændig måde at dø på," sagde han, "ikke en død for en konge. Lad os sige, at han døde i kampen i dag." Det blev de enige om.palnatoke gik videre gennem skoven. Han kom til den del af vigen, hvor Svends skibe lå. Palnatoke gik om bord i Svends skib. Der var jo ingen dér, som vidste, at Harald Blåtand var død. "I kan vente angreb fra kong HaraId og hans mænd, så snart det bliver lyst," sagde Palnatoke tii Svend, "og jeg skal nok hjælpe dig. Det har jeg jo lovet. Du bliver snart konge i Danmark.""Hvad skal vi da gøre?" spurgte Svend. "Bind alle dine skibe sammen," svarede Palnatoke, "og ro lige imod Haralds skibe nu, mens det er mørkt. Så må vi se at komme gennem dem. Svend gjorde, som hans plejefar sagde. De af Haralds skibe, som lå i vejen, gik til bunds. Alle Svends skibe kom ud på havet. Kampen begyndte igen. Men hvor var Harald? Var han død? Snart vidste alle det. Palnatoke råbte over til Haralds mænd: "Nu må I vælge! Enten må I slås videre, eller I må tage Svend til konge og love at være ham tro." Haralds mænd holdt råd. De blev enige om, at de ville tage Svend til konge.

6 Men hele landet skulle vælge og hylde ham. Derfor blev der kaldt til møde på Viborg ting. Her kom så folk fra hele landet. Palnatoke tog ordet og sagde:"kong Harald er død. Det vil være rimeligt, at I vælger hans søn Svend til konge. Han har ganske vist før været hård ved jer og plyndret rundt i landet. Men han vil give alle erstatning og være jer en god og trofast konge "Nogle sagde: "Vi vil hellere have Palnatoke til konge!"det sagde Palnatoke nej til. Det skulle være Svend. Svend blev så valgt til konge. Han blev kaldt Svend Tveskæg, fordi han havde et stort skæg, som var delt i to dele. Grav-øllet Det var skik, at når en mand var død, så holdt hans sønner et gilde til ære for ham. Det gilde kaldte man gravøl. Kong Svend ville holde gravøl for sin far den vinter. Han indbød Palnatoke. "Jeg kan ikke komme til vinter," sagde Palnatoke, "jeg har lige fået at vide, at min svigerfar, den skotske jarl, er død. Jeg er nødt til at drage til Skotland og blive der et stykke tid." Det blev Svend Tveskæg ked af. Han ville gerne have sin gode ven og plejefar med til gravøllet. Svend kunne jo ikke vide, at Palnatoke meget nødig ville være med ved gravøllet. Dér kunne man jo så let komme til at tale om, hvordan kong Harald var død. Svend ville så vente et år med at holde gravøl. Palnatoke sagde igen nej. "Jeg er ikke så rask for tiden," sagde han til kong Svends sendebud, "jeg kan ikke tage ud på rejse nu." Kongen udsatte gravøllet endnu en gang. Den næste vinter kom der igen indbydelse til Palnatoke. Der blev sagt, at kongen ville blive meget vred, hvis Palnatoke ikke kom. Palnatoke lovede at komme. Kong Svend lod gildet forberede, så det kunne blive stort og flot. Så kom den aftalte dag. Gæsterne kom - kun ikke Palnatoke. Hele dagen gik, han kom stadig ikke. Om aftenen samledes gæsterne i hallen for at drikke og spise. Alle fik vist deres plads. Kongen lod den fineste plads stå tii Palnatoke. Det var lige over for hans egen plads. Palnatoke var da også på vej. Men han kom ikke alene. Han havde sin gode ven Bjørn fra England med og desuden 100 mænd. De trak ikke deres skibe op på land, men lod dem

7 ligge for anker i fjorden med forstavnene udad og årerne parat. De skulle kunne komme hurtigt af sted. Kong Svend bød glad Palnatoke velkommen, og han og hans mænd fik plads i hallen. Man spiste og drak, og alle var glade. Midt i det hele listede Palnatokes farbror Fjølne sig hen til kongen. Han hviskede ham noget i øret. Hvad han hviskede, ved man ikke. Men han har nok sagt sådan noget som: "Skal vi ikke lade den pil, der dræbte kong Harald, gå rundt mellem gæsterne? Så kan vi måske få at vide, hvem der skød den af. "Kong Svend blev alvorlig og nikkede. Fjølne tog nu en pil frem. Der var guldtråd på. Den blev båret rundt i hallen, og alle blev spurgt: "Kender du den pil?" Først blev den båret frem for kongen og alle, der sad ved siden af ham. Ingen kendte pilen. Så blev den vist for Palnatoke. Han svarede højt og klart: "Skulle jeg ikke kende min egen pil? Giv mig den!" Alle råbte op, men kongens stemme lød højt over de andres: "Hvornår så du den pil sidst?" Palnatoke sagde: "Jeg plejer at svare dig, når du spørger mig. Jeg så den sidst, da den fløj fra min bue, og jeg skød din far." "Op!" råbte kong Svend, "grib Palnatoke og hans nænd. Nu er vores venskab forbi!" Alle sprang op. Palnatoke greb sit sværd. Han løftede det og huggede sin farbror Fjølne ned. Men ingen af kongens mænd ville slås med ham, så afholdt var han. Palnatoke og hans ven Bjørn kunne roligt gå ud af hallen, og deres mænd med dem. Da de kom ned til skibene, blev de klar over, at en af Bjørns mænd ikke var med. "Lad os skynde os om bord," sagde Palnatoke, "én mand må vi regne med at miste." "Det ville du ikke sige, hvis det var en af dine egne mænd, som ikke var med," svarede Bjørn; han løb tilbage til hallen, og Palnatoke fulgte efter. I hallen så de Bjørns mand. Folkene kastede bold med ham. Bjørn greb ham og bar ham ud. Men han var død. De gik så om bord i deres skibe og sejlede til England

8 Jomsborg På Tysklands nordkyst boede der på den tid nogle folkestammer, som blev kaldt venderne. De sejlede til de danske kyster og røvede og plyndrede. Og hvis der kom skibe med varer sydfra, kunne de ikke sejle i fred for venderne. Det fortælles, at Harald Blåtand havde erobret et stykke land fra dem. Her byggede han en borg, hvor en flok tapre krigere kom til at bo. Krigerne skulle holde styr på venderne, så de ikke mere plyndrede i Danmark. Borgen blev kaldt Jomsborg. Et andet sagn fortæller, at det var Palnatoke, som byggede borgen. Det gik sådan til: Efter Harald Blåtands gravøl sejlede Palnatoke til England. Der fik han det sørgelige budskab, at hans kone var død. Så ville han ikke blive i England mere, men tog på vikingetog. En sommer kom han til vendernes land for at plyndre. Da den vendiske konge hørte, at Palnatoke var kommet, blev han bange. Han sendte derfor bud til Palnatoke og indbød ham til gilde. Sendebudet føjede til: Hvis Palnatoke ville være ven med den vendiske konge og beskytte hans land, skulle han få den del af landet, som hed Jom. Det tilbud tog Palnatoke imod. Han kom til gildet hos kongen og sluttede venskab med ham. I landet Jom lod Palnatoke så bygge en stor og stærk borg. Det var Jomsborg. Foran borgen var der en havn. Den var så stor, at der kunne ligge 150 vikingeskibe i den på én gang. Havnen kunne lukkes indefra med en

9 jernport. Over porten var der et tårn. Fra tårnet kunne man slynge sten ned på fjender, der nærmede sig. Der var strenge love for de mænd, som boede i borgen: Ingen kunne optages, som var yngre end 18 år eller ældre end 50. Ingen kunne optages, som nogen sinde var veget for en ligemand. Alle skulle leve som gode brødre og holde fred med hinanden. Hvis en blev dræbt, skulle de andre hævne hans død. Ingen kvinde måtte komme ind på borgen. Ingen måtte være borte fra borgen mere end tre dage, uden at Palnatoke havde givet lov. Alt bytte skulle føres hjem til borgen og deles lige. Ingen måtte vise sig bange, hvor sort det end så ud. Alle skulle altid tale sandt og være til at stole på. Nu boede Palnatoke på Jomsborg med sine mænd. Mange tapre vikinger sluttede sig til dem. Hver sommer tog de på vikingetog vidt omkring. De blev kaldt jomsvikinger, og ingen kunne måle sig med dem. Sigvald og Torkil På Sjælland boede der en jarl, der hed Harald. Han blev kaldt Strut-Harald, fordi han altid gik med en guldstrut - det vil sige et guldsmykke på sin hat. Han havde to sønner, der hed Sigvald og Torkil. De fik lyst til at drage til Jomsborg og søge om optagelse dér. Deres far havde ikke noget imod det, men han ville ikke give dem og deres mænd mad med på rejsen. "Det kan I selv skaffe jer på vejen," sagde Strut-Harald, "hvis I ikke kan det, må I hellere blive hjemme!" De sejlede så af sted i to skibe og med 100 mænd, men uden mad. På vejen sejlede de ind til Bornholm og plyndrede nogle gårde. Byttet slæbte de ned til deres skibe, og så sejlede de videre til Jomsborg. Her kastede de anker lige uden for havneporten. Vagten meldte Palnatoke, at der var kommet fremmede skibe. Palnatoke gik med et stort følge ud til tårnet over havneporten. Skibene var store og gode, kunne han se. En mand i rød kjortel stod foran i det ene skib. Det var Sigvald.

10 Sigvald hilste og sagde: "Vi er Sigvald og Torkil, sønner af Strut-Harald. Det er vores ønske, at vi og de af vores folk, som I finder gode nok, må blive optaget på Jomsborg." Palnatoke holdt råd med sine mænd og sagde så: "I er blevet godt omtalt af dem, der kender jer. Hvis I vil være hos os, må I først kende vores love." Han fortalte dem om jomsvikingernes love. De to brødre sagde, at de ville holde dem. Palnatoke lod så porten lukke op. Skibene sejlede ind. Sigvalds og Torkils mænd blev prøvet. De 50 fandt man så stærke og modige, at de kunne optages i Jomsborg. De andre 50 blev sendt hjem. Sådan blev Sigvald og Torkil og 50 af deres mænd jomsvikinger. Snart syntes alle, at efter Palnatoke var de to brødre de mest tapre af dem alle. Vesete og hans sønner På vejen til Jomsborg havde Sigvald og Torkil jo plyndret nogle gårde på Bornholm. De gårde tilhørte den rige og mægtige Vesete. Han blev vred, da han hørte, hvad Strut-Haralds sønner havde gjort. Han drog til kong Svend og fortalte det. "Gå selv til Strut-Harald og få erstatning," sagde kongen. Det gjorde Vesete, men Strut-Harald svarede: "Jeg vil ikke erstatte noget. De trængte vel til mad." Da kong Svend senere traf Strut-Harald, sagde han: "Du burde nu give erstatning." Men Strut-Harald var ligeglad. Han sagde igen: "Ja, men de trængte vel til mad." Så må du finde dig i, at Vesete og hans sønner selv tager erstatning," sagde kongen, "jeg tror, du vil komme til at fortryde, at du ikke gav dem den af dig selv." "Det skal jeg nok klare," sagde Strut-Harald, "jeg er ikke bange for Vesete og hans sønner." Nu sagde Vesete og hans sønner, at de selv ville tage deres erstatning. Det havde kongen jo næsten givet dem lov til. Med tre skibe og 400 mænd drog de til Sjælland og plyndrede på Strut-Haralds bedste gårde. Så blev Strut-Harald ked af, at han ikke havde givet erstatning. Han spurgte kongen, hvad han skulle gøre. "Det må du selv klare," svarede Svend, "du har selv været ude om det." Strut-Harald drog så med 10 skibe til Bornholm og plyndrede endnu værre, end Vesete havde plyndret hos ham. Godt tilfreds sejlede han hjem. Vesete gik nu til kongen og sagde:"hvis det bliver ved, vil det blive til manddrab mellem Strut-Harald og mig. Og så kan det blive til kamp i hele landet. Du må tage dig af det! Vi er jo begge dine mænd, og det bliver jo længer jo værre." "I skal begge to komme til ting på Isøre," svarede kongen, "og så må I se at blive enige. Er der en af jer, der ikke vil, så skal han være fredløs." Med den besked drog Vesete så hjem. På Isøre ting Dagen kom, da tinget skulle holdes. Kong Svend drog til Isøre med 50 skibe. Nu skulle striden mellem Strut-Harald og Vesete være slut.

11 Strut-Harald kom med 20 skibe, men Vesete kun med tre. Hans sønner var ikke med. De hed Sigurd og Bue den Digre, det vil sige "den tykke". De havde været på vikingetog hele den sommer. Da de kom hjem, hørte de, at Strut-Harald havde plyndret deres fars gårde, og at der skulle være ting på Isøre. De sejlede så med alle deres 20 skibe til Sjælland og lagde til nær Strut-Haralds største gård. Der brød de ind i det hus, hvor han gemte sine skatte. De slog hans skatmester ihjel og tog hans bedste ting: to kasser med guld. De tog hans fineste tøj, også hatten med guldstrut på. Og så sejlede de til Isøre. Om aftenen så folk på tinget de 20 skibe komme ude på havet. Skibene lagde til land. Bue den Digre, Sigurd og deres mænd gik op mod tingpladsen. Alle bar våben. Bue den Digre havde taget Strut-Haralds fine tøj på. På hovedet havde han hatten med guldstrut. I hænderne bar han de to kasser med guld. Bue gik hen til Strut-Harald og sagde: "Kom og tag dit fine tøj og de to kister, hvis du tør! Du har gjort os meget skade, og jeg vil slås med dig!" Men kong Svend ville have fred nu. "Det må ikke komme til kamp nu," sagde han. De gik så alle ind på, at han skulle afgøre striden. Kong Svend sagde: "Du kan beholde de to kister med guld, Bue, og I skal have så meget gods af Strut-Harald, at I har fået fuld erstatning. Men Strut-Harald skal have sit tøj tilbage. Han skal ikke se dig gå rundt i sit fine tøj. Og han skal have fuld erstatning for de gårde, I har plyndret." Så sagde kongen også, at Bues bror Sigurd skulle have Strut-Haralds datter Tove til kone. Kongen tænkte nemlig: Hvis de bliver i familie, vil de nok holde fred. Det bryllup blev så aftalt. Det blev holdt på Strut-Haralds gård. Og så rejste Vesete hjem med Bue, Sigurd og Tove.

12 Bue og Sigurd drager til Jomsborg Nogen tid efter fik også Bue og Sigurd lyst til at slutte sig til jomsvikingerne. De drog af sted med to skibe og 100 mænd. Det var lige så mange, som Strut-Haralds sønner havde haft med til Jomsborg. Bue og Sigurd ville ikke stå tilbage for dem. De kastede anker foran havneporten. Palnatoke og Strut-Haralds sønner gik ud til tårnet over porten. Bue fortalte deres navn og ærinde. Sigvald spurgte: "Hvordan står det til mellem jer og min far?" "Kongen har dømt os imellem. Striden er forbi," svarede Bue. Porten blev lukket op, og de to skibe kom ind. Deres mænd blev prøvet. 80 af dem fik lov at blive. Resten måtte sejle hjem. Bue og Sigurd blev hurtigt venner med de andre vikinger. Om vinteren sad de hjemme på borgen. Hver sommer var de på vikingetog. Der har aldrig været bedre kæmper end jomsvikingerne. Mange mente, at Bue den Digre var den stærkeste og tapreste. Palnatokes sønne-søn På Palnatokes store gård på Fyn boede hans søn. Han var gift med en datter til Vesete. De fik en søn, der blev kaldt Vagn. Vagn voksede op til en vild og hidsig fyr. Kun hans morbror Bue kunne styre ham. Vagn havde derfor ofte boet hos ham på Bornholm. Da Vagn var 12 år, var han så stærk, at ingen på hans fars gård kunne måle sig med ham. Han var så trodsig og voldsom, at hans far slet ikke vidste, hvordan han skulle styre ham. Så gav hans far ham to skibe og 100 mænd - det var alle unge mænd mellem 18 og 20 år. Vagn begav sig straks til Jomsborg. En tidlig morgen, netop da solen stod op, var han ved havneporten. Palnatoke og de andre høvdinge gik ud i tårnet for at spørge, hvem han var." Jeg er Vagn, søn af din søn, Palnatoke," svarede Vagn, "så du kender mig. Jeg er kommet for at blive optaget hos jer. Hjemme vil de ikke mere have mig!" "Jeg vil råde til," sagde Bue, "at vi ikke tager imod ham. Jeg kender ham. Han er vild af sind. "Strut-Haralds sønner sagde det samme: "Vi ser helst, at han ikke kommer i flok med os. Men du må bestemme det, Palnatoke."

13 Palnatoke spurgte: "Hvor gammel er du, sønnesøn" "Jeg vil ikke lyve mig ældre, end jeg er," sagdevagn, "jeg er 12 år." "Så kan du ikke blive optaget hos os," sagde Palnatoke, "for efter vores lov skal en jomsviking være over 18 år." "Hvis jeg nu er lige så voksen og tapper som en på 18 år, så bryder I ikke loven ved at optage mig. Jeg vil slås med dig, Sigvald, søn af Strut-Harald! Kom herud med to skibe og 100 mænd. Så skal vi se, hvem der klarer sig bedst! Hvis du ikke vil, Sigvald, så er du så fejg som et usselt kryb!" Sigvald var nødt til at sige ja. Han lod to skibe gøre rede og sejlede ud med 100 mænd. Vagn angreb med det samme. Han og hans mænd lod sten regne ned over Sigvalds mænd. De kunne ikke gøre andet end holde sig i ly bag deres skjolde. Da Vagn ikke havde flere sten, sendte han pile imod dem, og så blev der kamp, sværd mod sværd. Vagns mænd gik så hidsigt på, at Sigvald og hans mænd trak sig tilbage til stranden. Vagn var lige i hælene på dem. Vagns mænd brugte igen sværd og økser, og de trængte Sigvalds mænd helt op til Jomsborgs mure. Palnatoke bad nu, at kampen skulle standse. "Nu ved vi, hvordan Vagn er," sagde han, "han og hans mænd er stærke og tapre. Vi bør optage dem hos os." Og så blev Vagn jomsviking. Det siges, at fra den tid blev han lige så venlig og mild i fred, som han var vild og voldsom i kamp. Palnatokes død Tre år efter blev Palnatoke syg. Han anede, at han skulle dø. Derfor sendte han bud efter den vendiske konge. Han kom. Palnatoke sagde til ham:"jeg tror, at denne sygdom bliver min død. Det kan man jo også vente efter min alder. Jeg vil råde jer til, at I snart bestemmer, hvem der skal være høvding her på Jomsborg efter mig." "Hvem mener du er bedst?" spurgte kongen. "Her er mange stærke og tapre mænd," svarede Palnatoke, "Bue og Vagn er nok de tapreste i kamp, men ingen af dem

14 egner sig til at være høvding. De er for stive af sind. Men Sigvald er klog. Han kan dømme, hvis nogle bliver uenige. Han vil være en god høvding." "Dine råd har altid været gode," sagde kongen, "og jeg vil også følge dem nu." Nu bad Palnatoke kongen og jomsvikingerne om, at de ville tage sig godt af Vagn. Palnatoke var kommet til at holde meget af ham. Kort efter døde Palnatoke. Svend Tveskæg bliver taget til fange Sigvald blev nu høvding på Jomsborg. Det varede ikke længe, så holdt man ikke lovene helt så nøje som før. Det skete, at kvinder boede nogle dage på borgen. Det skete også, at vikingerne var borte i længere tid end tre dage. Engang var Sigvald på besøg hos den vendiske konge. Han ville gerne giftes med kongens ældste datter Astrid. Kongen sagde: "Så må du først skaffe mig fri for at betale skat til den danske konge, Svend Tveskæg. Tag ham til fange og bring ham her til Venden." Sigvald var ikke glad for den besked, men han ville meget gerne have Astrid til kone. Han sejlede derfor om foråret til Sjælland med tre skibe og 300 mænd og lagde til nær ved kongens gård. Sigvald lagde skibene i række ud fra land og lod dem binde sammen. Kun det inderste skibs bagstavn lå helt ind til land. Hans eget skib lå yderst. Årerne lå parat, så de kunne komme afsted i en fart. Så sendte Sigvald et bud op til kongen. Budet sagde: "Sigvald er kommet for at tale med dig om en meget vigtig sag. Men han er syg. Han kan ikke gå fra sit skib. Derfor beder han dig, om du vil komme ned til hans skib."

15 Kongen rejste sig og gik ned til stranden. Han havde mange mænd med, men kun 30 fik lov til at følge ham ud på det første skib. Kun 20 måttegå med ud på det andet. Kun 10 måtte følge ham ud på Sigvalds skib. Sigvald lå i sengen og så meget syg ud. Et skind var trukket helt op til hans næse. "Bøj dig ned over mig, herre, så du bedre kan høre, hvad jeg siger," hviskede Sigvald, "min stemme er meget svag nu." Svend Tveskæg bøjede sig ned over Sigvald. Men så greb Sigvald ham med armene om hals og ryg og holdt ham fast. Nu var han ikke syg og svag længere. Hans stemme var også god nok.han råbte til sine mænd, at de skulle ro af alle kræfter. Og det gjorde de!

16 De førte kongen med sig til Jomsborg. Der havde de ordnet et bryllup for ham med den vendiske konges anden datter Gunhild."Det var derfor, vi ville have dig hertil," sagde Sigvald, "Gunhild er den smukkeste og bedste kvinde, jeg kender." Så ville Svend Tveskæg da gerne giftes med hende. "Så må du lade hendes far være fri for at betale skat til dig," sagde Sigvald. Nej, det ville Svend Tveskæg ikke. "Så overgiver jeg dig til den vendiske konge," sagde Sigvald. Det brød kongen sig jo ikke om. Han gav efter og lovede, at den vendiske konge måtte holde op med at betale skat til ham. Brylluppet blev holdt med stor pragt. Ganske vist syntes Svend Tveskæg, at hans brud ikke var nær så smuk som søsteren Astrid. Men hun blev samme dag gift med Sigvald. Svend Tveskæg måtte også betale en stor sum i løsepenge til jomsvikingeme. Han måtte betale lige så meget guld og dobbelt så meget sølv, som han vejede. Han havde ærgret sig så meget over at være fange på Jomsborg, at han var blevet en hel del tyndere og lettere. Men så meget guld og sølv, som han vejede - det havde han ikke. Danske kvinder samlede da sammen, hvad de ejede af armringe og andre smykker. På den måde fik de kongen fri. Svend Tveskæg ville sige kvinderne tak. Derfor gav han den lov, at nu skulle kvinder have lige så meget i arv efter deres far og mor, som mænd fik. Sådan havde det ikke været før. Men Svend var vred. Han kunne ikke glemme, hvordan Sigvald havde narret ham. Hvordan skulle han hævne sig? Det lod sig gøre næste vinter.

17 Store løfter Strut-Harald døde. Hans sønner var på Jomsborg, og derfor holdt kongen gravøl for ham. Det skulle jo være et stort gilde efter en så fornem mand. Hans sønner kunne så komme, når tiden nærmede sig. Jomsvikingerne tænkte på, om de nu kunne stole på kongen? De kom næsten alle sammen, så de kunne hjælpe hinanden. 170 skibe var det. Der var nok af god mad og stærke drikke. Alle kom i godt humør og snakkede mere og højere, end de plejede. Kong Svend mærkede det, og så sagde han: "Når så mange raske mænd er samlet, er det en gammel skik, at man giver et løfte om en stor dåd. Jeg lover nu, at inden tre vintre er gået, vil jeg erobre England og jage den engelske konge ud af sit land." Alle syntes, at det var et godt løfte. Svend Tveskæg ventede nu på, at jomsvikingerne skulle love noget, der var endnu sværere. Noget, som kunne blive deres død. Han kom ikke til at vente længe. Sigvald rejste sig nemlig op og sagde: "Jeg lover, at jeg inden tre vintre vil erobre Norge og jage den norske hersker Hakon Jarl ud af landet. Hvis jeg da ikke slår ham ihjel." "Og jeg vil følge min bror Sigvald," råbte Torkil, "og ikke flygte, så længe han kæmper." "Det var vel talt af jer begge," sagde Svend Tveskæg, "og hvad vil I love, Sigurd og Bue? Jeg ved, at I vil sige noget lige så mandigt." "Vi følger Sigvald og vil ikke flygte, så længe halvdelen af vore mænd er i live," svarede de. Kongen roste også dem og sagde så til Vagn: "Det er din tur nu. Vi er meget ivrige efter at høre, hvad du vil love. "Vagn lovede det samme som Sigurd og Bue, men føjede til: "Og så vil jeg gifte mig med Ingeborg, datter af den norske høvding Torkil Lejre, selv om han ikke vil have det. Ham vil jeg slå ihjel." Kongen roste dem igen for deres store løfter. I sit stille sind var han godt tilfreds med sin list. Han troede ikke, de ville kunne holde deres løfter. Næste morgen var jomsvikingerne da også meget kede af deres løfter. Men de måtte jo holde dem, og det var nok klogt at gøre det med det samme. Hakon Jarl i Norge skulle intet vide. Så snart gildet var forbi, stak de i søen. De kom til Norge julenat. De tog straks fat på at plyndre og hærge langs kysten. Rygtet om dem bredte sig mod nord til Hakon Jarls gård. Jomsvikingerne i Norge Hakon Jarl rustede sine skibe og lagde sig på lur i en fjord. Jomsvikingerne sejlede imens videre langs kysten og tog, hvad de havde lyst til af kvæg og gods. Engang havde Vagn lagt til ved en ø. Han og hans mænd gik i land. Der så de en mand komme gående. Han drev nogle køer og geder foran sig. "Tag det kvæg!" sagde Vagn til sine mænd. "I kunne fange mere end mine sølle dyr," sagde bonden, "for I må jo være store krigere, når I kommer her med skjold og sværd. I må hellere fange bjørnen, hvis I kan. Den sover i sit hi."

18 "Hvad er det for en bjørn, du taler om?" spurgte Vagn. "Den bjørn, som snart vil æde jer alle sammen, hvis I ikke først gør det af med den," svarede bonden. "Hakon Jarl, mener du! Hvor er han?" "I en fjord lige nord herfor. I kan overraske ham der, hvis I vil. Han har kun ét skib og få mænd." Vagn lod dette gå videre til de andre vikinger. De sejlede straks nord om øen til fjorden. At Hakon Jarl lå i fjorden, var rigtigt. Men han havde mange flere skibe, end bonden havde sagt. Der var nok tre norske skibe for hvert et af jomsvikingernes. Kampen begyndte straks, og den blev hård. Først slyngede de store sten mod hinanden. Så skød de med bue og kastede spyd. Vagn var ved at bryde igennem rækken af norske skibe. Så lagde Hakon Jarls søn Erik sit skib lige over for hans. Dér blev den hårdeste kamp. Vagn og en af hans mænd, der hed Aslak, sprang over på Eriks skib. De gik frem langs hver sin ræling. De ryddede næsten Eriks skib for mænd. Vagn sprang nu tilbage på sit eget skib. Men Aslak kom for sent. En af Eriks mænd kastede en ambolt imod ham. Den ramte hans hoved, og han faldt død om. Det stod også dårligt til på de andre norskeskibe, og det så ud til, at jomsvikingerne ville vinde. "Det er svært at slås med disse mænd," sagde Hakon Jarl, "de overgår alle andre." Nordmændene trak sig lidt tilbage. Der blev nu et ophold i kampen. Hakon Jarl får hjælp Hakon Jarl gik i land og ind i skoven. Han fandt en åben plads. Her gav han sig til at bede til en troldheks, som plejede at hjælpe ham, når han var i nød. Hun hed Hørde-Trold. Men hun lukkede sine ører for ham. Han lovede hende gode ofre: kvæg og guld. Hun syntes ikke at ville svare. Han lovede at ofre et menneske. Han sagde navnene på nogle af sine trælle. Det hjalp ikke. Hakon Jarl blev mere og mere ilde til mode. Han tilbød nu at ofre sin yngste søn, der var 7 år. Han syntes, hun sagde ja, og drengen blev ofret. Hakon Jarl gik ned til skibene. "Nu ved jeg, vi vil sejre," sagde han, "Hørde-Trold vil hjælpe os, som hun plejer." Kampen begyndte igen. Pludselig blev himmelen helt mørk. En storm med lyn, torden og hagl brød løs. Jomsvikingerne syntes, at stormen var som en trolddom. Deres våde tøj blev koldt som is. De fik hagl lige i ansigtet, så de intet kunne se. De syntes også, at de midt i uvejret så troldkvinder. Pile fløj fra deres hænder. Nordmændene gik nu på af al kraft. Mange jomsvikinger faldt. De andre var hårdt trængt. Sigvald råbte: "Nu vil jeg flygte og alle mine mænd med mig! For nu kæmper vi ikke med mennesker, men med trolde!" Han vendte sit skib og sejlede ud af fjorden. Mange skibe fulgte efter. Hakon Jarls mænd sprang over på Bues skib. En af dem gav Bue et hug, der skar hage og læber af ham. "Det var et godt hug," sagde Bue, "men nu vil pigerne på Bornholm nok ikke synes om at kysse mig." Han greb to kister, han havde. De var fulde af guld. Han tog en under hver arm.

19 "Over bord, alle Bues mænd," råbte han og sprang i havet. Ingen så ham siden. Mange af hans mænd faldt. Andre sprang overbord. Det var nu helt sikkert, at jomsvikingerne havde tabt. Men Vagn og hans mænd blev ved at kæmpe. Hakon Jarls skibe lå rundt om dem. Hans mænd kastede spyd og skød pile på Vagns mænd. Men om bord på Vagns skib kunne de ikke komme. Det blev nat. I mørket listede Vagn og hans mænd sig fra borde og i land. De troede, de var på fastlandet, men de var på en lille ø. Da det blev lyst, så Hakon Jarls folk dem. De gjorde ikke modstand, da de blev taget til fange, så syge var de af kulde og sår. Alle blev bundet og sat i en række på en lang træstamme. Slutning Dér sad de så og ventede. At de skulle dø, var sikkert nok. Men Hakon Jarl gav sig god tid. Hans folk skulle først spise. Og så skulle de dele jomsvikingernes gods og våben. Hakon Jarl ville nu se, om jomsvikingerne var så modige, som det blev sagt.

20 Den norske høvding Torkil Lejre tog sin økse i hånden og gik hen til den jomsviking, der sad yderst. "Hvad synes du om at dø?" spurgte Torkil. "Ikke ilde," svarede han, "min far døde også." Torkil huggede hovedet af ham. Den næste blev spurgt om det samme og svarede: "Jeg ville være en dårlig jomsviking, hvis jeg var bange. Vi skal jo alle dø." Også han mistede livet. Den tredje svarede: "Jeg vil hellere dø med ære end leve videre med skam, som du kommer til, Torkil Lejre." Torkil huggede i en fart hovedet af ham. Og de næste svarede lige så roligt og modigt som de første. Da Torkil kom til den syvende, trådte Hakon Jarls søn Erik frem. Han tilbød denne jomsviking fred, og det tog han imod. Det var Bues søn, en tapper ung mand. Torkil Lejre sagde: "Du vil måske give fred til resten? Der er dog én, jeg vil slå ihjel, og det er Vagn. Han har lovet at gifte sig med min datter og dræbe mig." Han sprang nu frem mod Vagn. Men en af jomsvikingerne kastede sig på jorden mellem dem. Torkil faldt over ham og tabte øksen. Vagn greb den og dræbte Torkil."ViI du tage imod fred nu?" spurgte Hakon Jarls søn Vagn. "Ja, hvis det gælder os alle," svarede Vagn. Og sådan blev det. Hermed ender historien om jomsvikingerne. De få, der var i live, tog hjem til deres gårde. Sigvald sejlede hjem til Sjælland. Hans kone Astrid modtog ham med et varmt bad. Det kunne han jo nok trænge til efter den lange rejse. "Men hvorfor har du ingen sår?" spurgte hun, "din hud er jo så hel, at man kunne lave en sæk af den til at gemme hvedemel i." Vagn blev i Norge en tid. Han drog til Torkil Lejres gård og giftede sig med hans datter Ingeborg, som han havde lovet. Så rejste han med hende til sin gård på Fyn. Sigvald holdt altså ikke sit løfte om at jage Hakon Jarl ud af Norge. Svend Tveskæg havde mere held med sit løfte om at erobre England. Han var på flere tog dertil. Nogle af de jomsvikinger, som endnu levede, hjalp ham. Ved sin død var han konge i både Danmark og England.

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob.

Side 3.. skindet. historien om Esau og Jakob. Side 3 skindet historien om Esau og Jakob 1 Spark i maven 4 2 Esau og Jakob 6 3 Den ældste søn 8 4 Arven 10 5 Maden 12 6 Esau gav arven væk 14 7 Esaus hånd 16 8 Jakobs mor 20 9 Skindet 22 10 Jakob løj

Læs mere

Røvergården. Evald Tang Kristensen

Røvergården. Evald Tang Kristensen Røvergården Evald Tang Kristensen Der var engang en pige, der ville giftes, men hun ville lige godt kun have en mand med rødt hår og rødt skæg. Omsider kom der også sådan en frier, og hun sagde ja. Han

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22.

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22. Side 3 LOVEN historien om Moses og de 10 bud Moses 4 Guds lov 6 Hør mine bud 8 En anden gud 10 En kalv af guld 12 To tavler 14 Vreden 16 Bålet 18 De ti bud 20 Ingen kalv af guld 22 Teltet 24 Side 4 Moses

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

KORNET. historien om Josef.

KORNET. historien om Josef. Side 3 KORNET historien om Josef 1 Gaver 4 2 En drøm 6 3 Josef skal dø 8 4 En brønd 10 5 Slave 12 6 En rig mand 14 7 Fange 16 8 Kongens drøm 18 9 Syv fede år 20 10 Kornet 22 11 Josefs brødre 24 12 Den

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Gry kommer fra et slot i himlen. Hun skal finde en guldskål, der er blevet væk. Fem har lovet at hjælpe

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Denne bog har lix 23. Kongens hal SKREVET AF PETER GOTTHARDT ILLUSTRERET AF TOMMY KINNERUP

Denne bog har lix 23. Kongens hal SKREVET AF PETER GOTTHARDT ILLUSTRERET AF TOMMY KINNERUP Denne bog har lix 23. Kongens hal SKREVET AF PETER GOTTHARDT ILLUSTRERET AF TOMMY KINNERUP Krigeren Bjarke er lige så rolig, som han er tapper. Han vil gøre alt for at beskytte sin konge, Hrolf. Pigen

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

ÆBLET. historien om Adam og Eva.

ÆBLET. historien om Adam og Eva. Side 3 ÆBLET historien om Adam og Eva 1 Dag og nat 4 2 Adam og Eva 6 3 Træet 8 4 En dejlig tid 10 5 Røde æbler 12 6 Slangen 14 7 Pluk det 16 8 Nøgne 20 9 Hvor er I? 22 10 Det var ikke mig 24 11 Guds straf

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger.

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. De kom fra hver sit hjørne af verden, hvor de havde ledt

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Hendes opgave er at bevogte den gyldne skål. Da hun mistede den, blev hun forvist til jorden.

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på en splintret stamme. Vores søster Harm er sent på den,

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

Denne bog har lix 23.

Denne bog har lix 23. Alvildas stjernebøger er en begynderlæsningsserie til de allerførste læsere. Serien indeholder bøger på tre niveauer: 1 stjerne (lix 5-8) 2 stjerner (lix 8-14) 3 stjerner (lix 14+) Denne bog har lix 23.

Læs mere

Fire børn og en hund gik gennem en skov, der strakte sig milevidt over bakker og dale. Hvor er vi egentlig på vej hen? spurgte Ottar.

Fire børn og en hund gik gennem en skov, der strakte sig milevidt over bakker og dale. Hvor er vi egentlig på vej hen? spurgte Ottar. 1 Fire børn og en hund gik gennem en skov, der strakte sig milevidt over bakker og dale. Hvor er vi egentlig på vej hen? spurgte Ottar. Vi skal bare væk fra den gård, sagde Tue. Så langt som muligt, sagde

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog.

Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han var prins. At han var konge. At han havde stor magt. At han var en dygtig kriger. At han var klog. Eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar: At han

Læs mere

Facitliste til før- og eftertest

Facitliste til før- og eftertest Facitliste til før- og eftertest Læringsmål 1 Du skal kunne fortælle om den store Jellingsten og monumentområdet Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvem fik den store

Læs mere

De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen

De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen De seks svaner Af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en konge, som drog på jagt i en stor skov. Han forfulgte et dyr så ivrigt, at ingen af hans folk kunne følge ham. Om aftenen opdagede han, at

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT

JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT JESUS 2.0 GUDSTJENESTE SABBAT V37 JERUSALEM, JERUSALEM! DU, SOM SLÅR PROFETERNE IHJEL OG STENER DEM, DER ER SENDT TIL DIG. HVOR OFTE VILLE JEG IKKE SAMLE DINE BØRN, SOM EN HØNE SAMLER SINE KYLLINGER UNDER

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10.

Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Lindvig Osmundsen Side 1 21-06-2015 Prædiken til 3.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 15,1-10. Hvem elsker det sorte får? Hvem elsker den uregerlige dreng som aldrig kan gøre som han skal. Hvem

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Jernovnen. Fra Grimms Eventyr

Jernovnen. Fra Grimms Eventyr Jernovnen Fra Grimms Eventyr I gamle dage, dengang man kunne få sine ønsker opfyldt, levede der en prins, som var fortryllet af en ond heks, så han måtte sidde inde i en jernovn ude i skoven. I mange år

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Hvor bliver de dog af? sagde Harm og så sig om. Hun stod i skoven uden for kong Hrolfs gård. Det var tidlig morgen med grå himmel.

Hvor bliver de dog af? sagde Harm og så sig om. Hun stod i skoven uden for kong Hrolfs gård. Det var tidlig morgen med grå himmel. Hvor bliver de dog af? sagde Harm og så sig om. Hun stod i skoven uden for kong Hrolfs gård. Det var tidlig morgen med grå himmel. Bag hende var der en hær af krigere. De havde ventet her hele natten.

Læs mere

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh milik publishing Engang troede menneskene i Grønland på Havets Moder. Hun boede på havets bund og herskede over alle havets

Læs mere

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd.

På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. 1 På Vær-lø-se-gård sker der mær-ke-li-ge ting. Det spø-ger. Der er gen-færd. På går-den bor Al-ma, Ha-rald og Eb-ba. Al-ma tror ik-ke på gen-færd, men det gør Ha-rald og Eb-ba. Så en dag sker der no-get,

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru.

Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede i et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen hustru. Hver uge plejede han at køre ud i sit rige for at se til, at alt gik,

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique.

2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18 10:01:25:18. 3 <Jeg hedder Joaquim Nyamtumbo.> 10:01:30:04 10:01:35:11 <Jeg kom til verden i Mozambique. 0 STORY: 20415666 00:00:00:00 00:00:00:08 LANG: OPN TITEL: En mand, to koner EPS: BAND NR: DVT/KIRSTINE C. BALOTI 1 10:00:50:13 10:00:53:14 2 EN MINEARBEJDERS FORTÆLLING 10:01:21:18

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar Illustration: Ida Maria Schouw Andreasen og Benni Schouw Andreasen Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Sæt kryds ved de 5 rigtige svar A. At han havde god kontakt til

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!!

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! INDLEDNING KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING Ud på det store hav sejler piratkaptajn Jack sammen med alle hans pirat venner. De bor på en øde ø med store palmer,

Læs mere

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige

De 12 ord den fra hvis man ved sagde hver der lige Den gamle mand Baldur fortalte børnene fortællinger fra tidernes morgen. Hvert 10énde år vender dragerne tilbage fortalte Baldur. Børnene gispede. Hvert drageæg rummer magiske kræfter fortsatte Baldur.

Læs mere

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand?

Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? Hvad mener Svend, at den store Jellingsten fortæller om Harald Blåtand? At han var konge, havde stor magt, var en dygtig kriger, klog og gjorde danerne kristne. Hvem fik den store Jellingsten til Jelling?

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Knøs og hans venner sad på jorden foran den hule, hvor de havde tilbragt natten. Bag dem stod ponyen Ædedolk og gumlede på en tot vissent græs.

Knøs og hans venner sad på jorden foran den hule, hvor de havde tilbragt natten. Bag dem stod ponyen Ædedolk og gumlede på en tot vissent græs. Knøs og hans venner sad på jorden foran den hule, hvor de havde tilbragt natten. Bag dem stod ponyen Ædedolk og gumlede på en tot vissent græs. Vi er en mærkelig flok, tænkte han og så rundt på dem. Bjarke

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Projektuge/ læseteater i kristendommens tegn! Mandag starter vi stille og roligt. Men dagene ligner stort set hinanden.

Projektuge/ læseteater i kristendommens tegn! Mandag starter vi stille og roligt. Men dagene ligner stort set hinanden. Projektuge/ læseteater i kristendommens tegn Forløbet: Mandag starter vi stille og roligt. Men dagene ligner stort set hinanden. Morgensang fortælling med 0. og 1. klasse - lille puster Præsentation af

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere