Få hjælp til at opnå et godt signal

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Få hjælp til at opnå et godt signal"

Transkript

1 Få hjælp til at opnå et godt signal Her på siden kan du læse mere om hvordan du sikrer dig et godt tv-signal, og hvordan du undgår fejlkilder, der kan føre til pixeleringer eller udfald af billede og lyd. Indstråling - for "dummies" En simpel forklaring på dårligt signal Hvad er indstråling? Forestil dig at du sidder og hører musik i din stue. Alle nuancer af musikken høres klart og tydeligt. Nu tænder naboen i nabolejligheden for sit stereoanlæg og skruer op. Du kan ikke længere opfange alle nuancerne i den musik du selv sidder og lytter til, fordi lydisoleringen ikke er særlig god mellem jeres lejligheder. Naboen skruer nu meget højt op for sit anlæg, og du kan knap nok høre din egen musik. Sådan fungerer indstråling, ing, kort fortalt. Hvis ikke "lydisoleringen", dvs. "afskærmningen" er god nok, kan det signal du modtager gennem dit antennekabel blive "overdøvet" af signaler fra naboen, men også fra andre trådløse kilder, som f.eks. de master der bruges til trådøst højhastighedsinternet hastighedsinternet via 4G. Der er mange trådløse signaler omkring os - de bruges til trådløst internet, telefon, flytrafik, politiets radioer og meget andet. Det er vigtigt at bemærke, at der af og til kommer nye støjkilder til - for eksempel som resultat af den lovgivning der skal udbrede 4G mobildata. Hvis ikke dine kabler er godt skærmet af, vil du opleve indstråling. Hvad kan du gøre for at undgå at dit signal "overdøves"? Har du ikke selv forstand på antennekabler, forstærkere og samlinger, kan du bestille et servicetjek fra Stofa - Læs mere her,, eller ring til vores kundeservice på telefon Indstråling - for de tekniske Den mest almindelige kilde til fejl på dit tv-signal Stofas kundeservice får mange spørgsmål om støj / fejl på tv-billedet - og den mest almindelige kilde til støj, er det man med et fagord kalder "indstråling". Herunder følger en kort forklaring af hvad det egentlig er, hvad det skyldes, og hvordan man kan undgå det. Som Stofa tv-kunde får du dit tv-signakaldes i fagsproget DVB-C (Digital Video Broadcasting - Cable). DVB-C er en europæisk standard for leveret via kabel, i modsætning til via antenne. Kabel-tv transmission af digitalt tv gennem et kabel - det vil sige, at man i Europa er blevet enige om hvordan kabel-tv udbydere som Stofa eller YouSee må sende tv-signaler ud (og internet, for den sags skyld). Herunder vises en oversigt over DVB-C frekvenser - hver lyserød kasse repræsenterer en kanal / et frekvensspektrum. Hvorfor er ovenstående relevant information? Fordi der findes mere end den ene standard for udsendelse af tv end den man bruger hos kabeludbydere. Modtager du dit signal via antenne, dvs. gennem luften, anvendes DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial). Et eksempel på en dansk

2 tv-udbyder der sender via DVB-T er Boxer. Herunder ser du en frekvensoversigt over DVB-T frekvenser. De lyserøde kasser repræsenterer her både tv-kanaler og andre formål - afhængigt af hvor i frekvensspektret de findes. Bemærk den store blå blok der er reserveret til 4G, som bruges til trådløst bredbånd og smartphone dataoverførsel. Hvad betyder det for mig? Når du ser på de to frekvensoversigter, fremgår det nok at der er en del forskel. DVB-C (kabel) standarden bruges kun til tv og bredbånd - og er derfor meget mere simpel end DVB-T (den luftbårne standard), der også bruges til erhverv, militær og politi, radio, flytrafik, og trådløse netværk som 3G og 4G. Men det er jo de samme elektromagnetiske frekvenser man taler om, nemlig spektret fra 5 MHz til 862 MHz. Heri ligger kilden til indstråling: hvis ikke dine kabler og andet udstyr er skærmet godt af, kan de luftbårne signaler gå ind og forstyrre det signal du modtager via dit kabel. Se figuren herunder for et eksempel på hvordan trådløs og ikke-trådløs tv-udsendelse overlapper. De blå pile symboliserer indstråling, og hver af de røde streger er en tv-kanal. BEMÆRK: I 2013 rulles 4G ud - det vil betyde en meget mere aggressiv indstråling fra luftbårne signaler! Selv om du ikke har haft problemer tidligere, kan du opleve dårligt signal efter nytår pga. det nye trådløse 4G internet. Få derfor tjekket din installation nu - ring til kundeservice på og hør mere om et servicetjek fra en Stofa tekniker. Hvad kan jeg gøre? Der er stor forskel på udstyr, og det er ikke sikkert dine kabler, forstærkere eller fordelere er af god kvalitet, selv om de er nye. Du bør derfor se dig ekstra for når du køber udstyr, og sørge for at det er af god kvalitet. Kig efter "Class-A" eller "Stofa Approved" mærket på udstyret. Hjemmelavede installationer er ofte fulde af fejl fordi afskærmningen ikke er god nok. Gammel elektronik lider af samme problem, hvilket betyder, at en VHS-maskine fra 1986 formentlig ikke er brugbar længere, fordi teknologi fra den periode ikke tog højde for de problemer der er ved den moderne tv-teknologi. Du kan læse mere om kabler, forstærkere osv. her på siden, og er du usikker på om din hjemmeinstallation er god, kan du booke en tekniker til et serviceeftersyn. Ring til vores kundeservice på , eller læs mere her!

3 Korrekt installation Undgå typiske fejlkilder med en god installation For at få mest glæde af din kabel-tv pakke fra Stofa, kræver det at du har en korrekt udført antenneinstallation i huset. Det vigtigste i en antenneinstallation, er at den er sikret mod forstyrrelser udefra. Forstyrrelser på tv-signalet skyldes i langt de fleste tilfælde dårlige eller defekte kabler, fordelere og installationer i huset. Nedenfor er vist typiske fejlkilder - disse beskytter ikke nok imod forstyrrende signaler og bør skiftes ud. Du skal undgå nedenstående: Antennekabler Sådan sikrer du gode kabler For at garantere et ordentligt signal, og dermed billedkvalitet, er det vigtigt at bruge et kabel der er sikret godt mod forstyrrelser udefra. Både antennekabel og antennestik skal være af godkendt kvalitet. Køb derfor altid kabler der er Stofa Approved eller Class A godkendt. Kig efter nedenstående mærker, når du køber kabler andre steder end hos Stofa. Gode kabler koster lidt mere end de helt billige kabler, men pengene er givet rigtigt godt ud! De gamle antennestik med en plastikkappe der kan tages af og på duer IKKE i en antenneinstallation da de er meget modtagelige overfor forstyrrelser. Godkendte antennekabler har enten færdigstøbte stik, men man kan også samle sit eget kabel med afskærmede stik.

4 Undgå at bøje kablet for hårdt om hjørner og lignende. Det kan skade kablets evner til at videreføre signalet optimalt. Der må selvfølgelig heller ikke være synlige brud eller samlinger (se eksempler herpå øverst). Gode råd hvis du vil lave din kabler selv På kan du finde vejledninger i hvordan du selv samler stik og kabler korrekt. Kig efter antennekabler og antennestik der er Stofa Approved eller Class A godkendt. Antennedåser og -fordelere Vi anbefaler Stofa Approved eller Class-A godkendte produkter Antennedåser og -fordelere bruges til at fordele signalet, enten fra der hvor signalet kommer ind i huset og ud til flere antennedåser, eller til at tilslutte to fjersyn til én antennedåse, hvis der f.eks. ikke er mulighed for at montere en ekstra antennedåse. Nedenfor ses eksempler på Class A godkendte fordelere. Nedenfor ses et eksempel på en fordeler, der anvendes til at tilslutte to fjernsyn til én antennedåse. Der findes mange varianter af denne fordeler. Kvaliteten af dem er desværre også meget svingende. Det er altid en god idé at teste kvaliteten af en fordeler i din installation, ved at tilslutte dit TV direkte til antennedåsen udenom fordeleren. Bemærk: at for hver gang du sætter en fordeler på dit signal, taber signalet styrke. Har du mere end to fjernsyn tilsluttet i huset, vil det ofte være nødvendigt at montere en antenneforstærker.

5 Antenneforstærkere Bruges til mange antennedåser i hjemmet. Antenneforstærkere bruges i stedet for en fordeler, hvis signalet skal fordeles til mange antennedåser i hjemmet. På kan du finde eksempler på forstærkere. Nedenfor er vist eksempler på forstærkere med henholdsvis 4 og 8 udgange Hvis du vil vide mere om hvordan du laver en korrekt antenneinstallation kan du finde videovejledninger og gode råd på Fejlsøgning Oplever du fejl på dit billede? Fejl vil typisk optræde på en af følgende måder: Udfald af signal på én eller flere kanaler, pixelering af billedet eller grynet signal. Oplever du en af disse fejl kan du evt. prøve en eller flere af nedenstående:

6 Tjek dette Tjek at dit tv er indstillet på den rigtige indgang Tjek alle kabler, fra første stik/antennedåse i huset og frem til dit tv Sæt tv-apparatet direkte til første antennedåse Forklaring Et tv kan indstilles til at modtage signal fra forskellige kilder. Oplever du sort skærm på et enkelt af husstandens tv-apparater, skal du tjekke at dit tv er indstillet til at modtage enten det analoge signal eller det digitale signal DVB-C. Et dårligt, løst eller beskadiget kabel kan give manglende signal eller støj i billedet. Modtager du digitalt signal kan du opleve pixeleringer hvor billedet brydes op i små blokke. For at minimimere fejlkilder i stik, kabler eller fordelere kan du med fordel tilslutte et tv til den første antennedåse i installationen. Forsvinder fejlen når du gør dette, skal fejlkilden findes i resten af din installation. Er dette ikke muligt pga. afstand, skal du sørge for i det mindste at tjekke tv-signalet uden andet udstyr tilsluttet (DVD-afspillere, hardiskoptagere o.lign.) Tjek evt. antenneforstærkere En antenneforstærker kan, hvis den er defekt, give manglende signal. Ligeledes vil forstærkeren give manglende signal såfremt den ikke er sat til 230v strøm. Vær opmærksom på at nogle antenneforstærkere har indstillinger der bør foretages af en Stofa-tekniker. Genstart dit tv-udstyr Tjek andre tv i husstanden Spørg naboen, om vedkommende også har problemer Kontakt Stofa for teknisk assistance Har du udstyr tilsluttet dit tv, som f.eks. en Stofa boks eller andre digitalere modtagere, kan du prøve at genstarte disse (fjern strømmen og tilslut derefter igen) Hvis du kun oplever dårligt signal på et enkelt apparat, skyldes fejlen formentlig et dårligt stik, et dårligt kabel eller en dårlig samling i din interne installation. Opleves fejlen på alle apparater i husstanden, skal du tjekke fra første stik / antennedåse, og du skal tjekke om evt. antenneforstærkere ER tilsluttet 230v strøm. Det er en stor hjælp for Stofa, hvis du spørger din nærmeste naboer om de oplever de samme problemer som dig. Hvis de gør, er der stor sandsynlighed for at fejlen ikke ligger i din egen installation, og en Stofa-tekniker skal tilkaldes. Bemærk: såfremt fejlen findes i din egen husinstallation, vil du blive faktureret for et teknikerbesøg. Du bør derfor tjekke din installation før du tilkalder en tekniker. Hvis du har tjekket din installation og fortsat oplever fejl, kan du kontakte Stofa på telefon og rekvirere en tekniker. Vær opmærksom på, at du vil blive faktureret for et teknikerbesøg, såfremt fejlen findes i din egen installation.

GODT SIGNAL KRÆVER KORREKT INSTALLATION

GODT SIGNAL KRÆVER KORREKT INSTALLATION GODT SIGNAL KRÆVER KORREKT INSTALLATION (OPDATERET JANUAR 2014) Med anbefalingerne Den gode antenneinstallation vil foreningen sætte fokus på modernisering af husets antenneinstallation. De seneste 25

Læs mere

Gug - Visse - Dall Antenneforening. Juni 2008. Verner er klar til sommeren og måske lidt tv.

Gug - Visse - Dall Antenneforening. Juni 2008. Verner er klar til sommeren og måske lidt tv. Gug - Visse - Dall Antenneforening Juni 2008 Verner er klar til sommeren og måske lidt tv. Gug - Visse - Dall Antenneforening Kontoradresse: GVD Antenneforening Sønder Tranders Vej 16 9210 Aalborg SØ Telefon:

Læs mere

Kom godt i gang med. fibernet i din bolig

Kom godt i gang med. fibernet i din bolig Kom godt i gang med fibernet i din bolig Vejledning til installation af fibernet Installationen af fiberforbindelsen i din bolig starter med, at en montør kommer på besøg og monterer en indvendig fiberboks

Læs mere

Digitalt tv via Kabel tv eller Fællesantenne

Digitalt tv via Kabel tv eller Fællesantenne Digitalt tv via Kabel tv eller Fællesantenne Denne udskrift fra Digitaliseringen er en orientering om, hvorledes du skal forholde dig i forhold til modtagelse af digitalt tv via kabel tv eller fællesantenne.

Læs mere

KONTAKT OS: Kundeservice: 7033 2033 Åbningstider: Hverdage: kl. 8.00-22.00 Weekender/helligdage: kl. 10.00-22.00 E-mail: kundeservice@boxertv.

KONTAKT OS: Kundeservice: 7033 2033 Åbningstider: Hverdage: kl. 8.00-22.00 Weekender/helligdage: kl. 10.00-22.00 E-mail: kundeservice@boxertv. Sådan kommer du i gang helt enkelt KONTAKT OS: Kundeservice: 7033 2033 Åbningstider: Hverdage: kl. 8.00-22.00 Weekender/helligdage: kl. 10.00-22.00 E-mail: kundeservice@boxertv.dk www: boxertv.dk BOXER

Læs mere

Lync møde videokonference

Lync møde videokonference 2014 Lync introduktion Lync møde videokonference 1 Kontrollerer at dit udstyr er klargjort og parat 1 Hvordan det virker 1 Udstyr 1 Lyd 1 Video 3 Eksterne partnere og Lync 3 Ad hoc møde med interne og

Læs mere

Det rigtige antennegrej

Det rigtige antennegrej Det rigtige antennegrej Denne guide har til formål at gennemgå det rigtige antennegrej, som kan forbedre din nuværende antenneinstallation. Alt efter hvordan din antenneinstallation er lavet, er der i

Læs mere

MONTERING AF PARABOLANTENNE

MONTERING AF PARABOLANTENNE MONTERING AF PARABOLANTENNE Vigtig information Vi anbefaler, du benytter dig af en autoriseret installatør, når du skal montere parabolantennen. Det kan være vanskeligt at finde den rette position uden

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Kom godt i gang med Zaptor. Brugervejledning

Kom godt i gang med Zaptor. Brugervejledning Kom godt i gang med Zaptor Brugervejledning Fold ud og få et hurtigt overblik over din Zaptor tilslutning (med kort) Zaptor-boks (med kort) ETHERNET Computer USB RF-IN Switch er kun nødvendig hvis du har

Læs mere

Stofa SmartTv. Trin for trin vejledning

Stofa SmartTv. Trin for trin vejledning Stofa SmartTv Trin for trin vejledning IndHOLDsfortegnelse SÅDAN TILSLUTTER DU Sådan tilslutter du din Stofa boks Før du går i gang: Du må først slutte strøm til dit tv, din Stofa boks og dit modem, når

Læs mere

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik

Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Guide: Sådan sikrer du dit hus med elektronik Havde du indbrud hen over julen? Eller skal du ud nytårsaften, og er du utryg ved at efterlade huset alene? Der findes masser af teknologi, der kan hjælpe

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

Radio-meterpanel Brugerhåndbog

Radio-meterpanel Brugerhåndbog Radio-meterpanel Brugerhåndbog Indholdsfortegnelse Velkommen Sådan fungerer udstyret Brug af radio-meteret Ta det med dig overalt! Hvornår skal du lade radio-meteret? Rejseoplader Radiolytning via bærbar

Læs mere

NYT TV. - hvad skal jeg vide, før jeg køber?

NYT TV. - hvad skal jeg vide, før jeg køber? NYT TV - og få et mindre energiforbrug Vil du gerne have en ekstra god grund til at vælge et tv med lavt energiforbrug? Så får du den her: Der er nemlig penge at spare på energiforbruget, bare du holder

Læs mere

Punkt 2. Formandens beretning. Afholdt 23. februar, 2015 i Munkebo Forsamlingshus

Punkt 2. Formandens beretning. Afholdt 23. februar, 2015 i Munkebo Forsamlingshus Afholdt 23. februar, 2015 i Munkebo Forsamlingshus 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Foreningens reviderede regnskab 4. Indkomne forslag 5. Valg af bestyrelse og bestyrelsessuppleanter 6.

Læs mere

Medlemsinformation Juni 2014

Medlemsinformation Juni 2014 Medlemsinformation Juni 2014 ERIKSMINDE MEDIENET KABEL TV - BREDBÅND - TELEFONI - ALARMSYSTEM Digital TV Hurtig og billig bredbånd Telefoni Digital nabohjælp Velkommen til Eriksminde Foreningen byder velkommen

Læs mere

Årets beretning. Velkomst. Konstituering. Årets gang for bestyrelsen. Opkrævningsproblemer. Tekniske problemer. Programrådet.

Årets beretning. Velkomst. Konstituering. Årets gang for bestyrelsen. Opkrævningsproblemer. Tekniske problemer. Programrådet. Årets beretning Velkomst Konstituering Årets gang for bestyrelsen Opkrævningsproblemer Tekniske problemer Programrådet Serviceaftale Afslutning Velkomst Velkommen til Langeskov Antennelaugs generalforsamling

Læs mere

Sådan sikrer du dig det bedste antennesignal

Sådan sikrer du dig det bedste antennesignal Sådan sikrer du dig det bedste antennesignal 1 Når man i de gode gamle analoge dage skulle installere en antenne, var det normalt at bruge fjernsynets skærm til at optimere antennens retning og højde.

Læs mere

TEKST OG FOTOS: HEINE LAURSEN

TEKST OG FOTOS: HEINE LAURSEN PARABOL CAMPIN Parabolen sammen med receiveren (satellitmodtageren), giver mulighed for at nedtage mange radio- og TV-programmer. TEKST OG FOTOS: HEINE LAURSEN Det er muligt at have TV-anlægget med i campingvognen,

Læs mere

Serviceabonnement - Min tryghed. Medlemstilbud. Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr.

Serviceabonnement - Min tryghed. Medlemstilbud. Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr. - Min tryghed Medlemstilbud Få de første 3 måneders abonnement uden beregning. Spar op til 747 kr. Alt det med småt Hos dukapc behandler vi folk pænt, og vi regner med, at vores kunder gør det samme. Derfor

Læs mere

Aabenraa Almene Boligselskab og Padborg Boligforening

Aabenraa Almene Boligselskab og Padborg Boligforening Nyt fra Juni 2014 Nr. 13 Aabenraa Almene Boligselskab og Padborg Boligforening Organisationsbestyrelserne for Padborg Boligforening og Aabenraa Almene Boligselskab Aabenraa Almene Boligselskab Kallemosen

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA

BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA BRUGERVEJLEDNING VIDEOKAMERA Side 2 til nyt videokamera Introduktion Det nye videokamera er et IP-videokamera, der tilsluttes trådløst til din router. Videokameraet fungerer sådan, at du kan se videooptagelser

Læs mere

2. Formandens beretning til generalforsamlingen marts 1999.

2. Formandens beretning til generalforsamlingen marts 1999. Referat ordinær generalforsamling Tune Kabelnet 4. marts 1999 1. Valg af dirigent: Frede Kruse Christiansen Dirigenten startede med at konstatere generalforsamlingens lovlighed iflg. vedtægterne. Ingen

Læs mere

Konkurrent. fb FORSIKRINGS SAMMENLIGNING BETINGELSER.DK

Konkurrent. fb FORSIKRINGS SAMMENLIGNING BETINGELSER.DK Konkurrent SAMMENLIGNING Hvilke forbedringer opnår kunder ved et skifte til jeres selskab samt hvilke forringelser følger med når jeres kunder skifter til et konkurrerende selskab? fb FORSIKRINGS BETINGELSER.DK

Læs mere

Digitalmodtager til bredbånds-tv i flere rum. Installationsvejledning (Model: VIP2502EW)

Digitalmodtager til bredbånds-tv i flere rum. Installationsvejledning (Model: VIP2502EW) Digitalmodtager til bredbånds-tv i flere rum Installationsvejledning (Model: VIP2502EW) Velkommen Indholdsfortegnelse Du har bestilt en tv-løsning. I den forbindelse har du modtaget den trådløse digitalmodtager,

Læs mere

MARTS GENERAL- FORSAMLING - SE

MARTS GENERAL- FORSAMLING - SE MARTS GENERAL- FORSAMLING - SE SIdE 14 LEDEREN fra formanden Velkommen til læserne af det første antenneblad i år. - Året, vi nu har bag os, har været et godt år for Antennelauget. Vi har formået, trods

Læs mere

Glenten TUNE KABELNET VINDINGE ANTENNELAUG LUNDE ANTENNELAUG. Nyttig INFORMATION fra DIN forening - Glentevejs Antennelaug SIDE 8 SIDE 8 SIDE 21

Glenten TUNE KABELNET VINDINGE ANTENNELAUG LUNDE ANTENNELAUG. Nyttig INFORMATION fra DIN forening - Glentevejs Antennelaug SIDE 8 SIDE 8 SIDE 21 Glenten NR. 02 - OKTOBER 2013 Nyttig INFORMATION fra DIN forening - Glentevejs Antennelaug» CES 2013 MED CANAL DIGITAL SIDE 17» LUNDE ANTENNELAUG INDGÅR AFTALE MED GLENTEN SIDE 21» ANGA MESSEN I KØLN SIDE

Læs mere

BT-103 GSM / SMS. Intelligent hjemmealarm system 25.02.2012. Larixvej 3 8471 Sabro Denmark www.alarm import.dk Servicetelefon: 8748 6000

BT-103 GSM / SMS. Intelligent hjemmealarm system 25.02.2012. Larixvej 3 8471 Sabro Denmark www.alarm import.dk Servicetelefon: 8748 6000 BT-103 GSM / SMS Intelligent hjemmealarm system 25.02.2012 Larixvej 3 8471 Sabro Denmark www.alarm import.dk Servicetelefon: 8748 6000 1 Tillykke med din nye GSM hjemmealarm. Du har købt en moderne, højteknologisk

Læs mere

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE:

NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: NEM OPGRADERING MED EKSTRA HUKOMMELSE: SÅDAN! Hukommelse kan du aldrig få for meget af. Læs her, hvad ekstra ram betyder for din pc, hvor meget du skal bruge, hvilken type, og hvordan du installerer den,

Læs mere