ANALYSE AF DE LUKKEDE KØRSELSORDNINGER I FEM KOMMUNER PÅ VESTEGNEN SAMMENFATNING OG LÆSEVEJLEDNING INDHOLD NOTAT 3. UDGAVE AF 13/3 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANALYSE AF DE LUKKEDE KØRSELSORDNINGER I FEM KOMMUNER PÅ VESTEGNEN SAMMENFATNING OG LÆSEVEJLEDNING INDHOLD NOTAT 3. UDGAVE AF 13/3 2013"

Transkript

1 FEM KOMMUNER PÅ KØBENHAVNS VESTEGN ANALYSE AF DE LUKKEDE KØRSELSORDNINGER I FEM KOMMUNER PÅ VESTEGNEN Adresse: COWI Parallelvej 2 DK2800 Kgs. Lyngby SAMMENFATNING OG LÆSEVEJLEDNING NOTAT 3. UDGAVE AF 13/ JOBNO A: DOKNO F3 REVISION 3.1 DATO 13. marts 2013 FORFATTER KMM/THMO TJEKKET CANG GODKENDT KMM INDHOLD 1 Formål/baggrund Notatets indhold Opgavens omfang og afgrænsning Projektorganisation 3 2 Nuværende samlet økonomi 4 3 Fysiske og økonomiske nøgletal 8 4 Kørslens fordeling på udøvertype 11 5 Benchmarking med andre kommuner 14 6 Socio-økonomiske forklaringsvariable 15 7 Kørselssimuleringer 15 8 Løsningsforslag De analyserede løsningsmuligheder Resultater for de enkelte løsningstyper Investeringsbehov/engangsbesparelser 25

2 2/ Samlede løsningspakker 25 9 Dokumentoversigt og læsevejledning Projektets forudsætninger Beskrivelse af eksisterende forhold Kørselssimuleringer Løsningsforslag Specialanalyser 32 Bilag I: Illustration af fysiske og økonomiske nøgletal pr. kommune og befordringsområde 1 Formål/baggrund 1.1 Notatets indhold Det foreliggende notat indeholder et resumé af projektet Analyse af de lukkede kørselsordninger for fem kommuner på Vestegnen samt en læsevejledning for de udarbejdede notater. 1.2 Opgavens omfang og afgrænsning Hovedmål Definition Afgrænsning Fem kommuner på Københavns vestegn Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Glostrup og Ishøj - har ønsket at gennemføre en analyse af de lukkede kørselsordninger for kommunernes borgere med henblik på at anvise effektiviseringsmuligheder, herunder eventuelle stramninger af regler for visitation og serviceniveau samt den optimale interne organisering af kørslens planlægning og administration. Ved lukket kørsel forstås transport af afgrænsede, veldefinerede grupper af borgere til bestemte aktiviteter i en eller flere kommuner. Det skal ses som alternativ til åben kørsel, der er transporttilbud, som gives til alle borgere til selvvalgt formål (Movia s gule busser, tog mv.). Opgaven omfatter alle typer af kommunalt betalt kørsel med udvalgte grupper af borgere, dvs. ordninger som kommunerne: via lovgivningen er pålagt at tilbyde ( skal-kørsel ) via lovgivningen kan vælge et tilbyde som led i en kommunal aktivitet ( kankørsel ) tilbyder som led i aktiviteter for borgerne, der ikke er nævnt i lovgivningen ( frivillige ordninger ). Særligt om Vallensbæk Vallensbæk Kommunes kørsel indgår delvis i analysen, idet kommunen som led i sine forpligtende samarbejder med nabokommunerne lader en betydelig del af sin borgerkørsel udføre af Ishøj Kommunes kørselsafdeling. Denne kørsel indgår i datamaterialet til de udførte kørselssimuleringer, men er derudover ikke analyseret nærmere.

3 3/37 Åben kollektiv trafik Ikke medtaget kørsel Opgaven omfatter ikke en analyse af den åbne buskørsel i Movia-regi ( offentlig servicekørsel i trafikselskabslovens forstand). Der vil dog overordnet blive set på mulighederne for at spare på udgiften til borgerkørsel via forbedring af de nuværende busprodukter eller introduktion af nye produkter (Flextur, andre typer telebuslinjer mv.). Analysen medtager ikke: Personalekørsel tjenestekørsel i kommunalt ejede/leasede biler eller i den ansattes privatbil (med kørselsgodtgørelse). Godskørsel udført på kontrakt eller løs aftale med privat vognmand eller i kommunens egne/leasede køretøjer. Styregruppe 1.3 Projektorganisation Det samlede projekt er ledet af en tværkommunal styregruppe, bestående af forvaltningschefer eller koordineringsansvarlige fra de fem kommuner: Albertslund: Kristoffer Kejser, konsulent, Teknisk Forvaltning Brøndby: Frank Olsen, leder af Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning (PPR) Glostrup: Ole Toftegaard, direktør Hvidovre: Michael Daugaard, Vej- og parkchef Ishøj: Ole Horskjær, teknisk direktør, samt de fem kommuners fælles trafikkoordinator, Natascha Carstens. Fælles arbejdsgruppe Det praktiske arbejde omkring indsamling og analyse af data samt opstilling af løsningsalternativer ledes af en fælles arbejdsgruppe, bestående af en projektleder fra hver kommune: Albertslund: Kristoffer Kejser, konsulent, Teknisk Forvaltning (også i styregruppen) Brøndby: Margarita Christensen, socialforvaltningens økonomigruppe Glostrup: Jacob Christensen, udviklingskonsulent, Center for Økonomi og Styring Hvidovre: Michael Daugaard, Vej- og parkchef (også i styregruppen) Ishøj: Peter Winde Jensen, konsulent, Borgmesterkontoret. De fem kommuners fælles trafikkoordinator, Natascha Carstens, er tillige medlem af den fælles arbejdsgruppe. Øvr. projektmedlemmer Hver kommune har tillige udpeget en række nøglepersoner, der hver for sig har ansvar for indsamling af data og vurdering af løsningsforslag for en eller flere af de indgående kørselsordninger. Konsulenter Til opgaven har været tilknyttet to konsulentfirmaer: COWI: Forestod indsamling og analyse af generelle data om kørselsordningerne samt opstilling af enkelte løsningsforslag og samlede løsningspakker.

4 4/37 Finn Frogne: Udførte kørselssimuleringer på basis af stikprøvedata fra kommunerne og Movia til belysning af effekten af mulige ændringer i de nuværende koordinerings- og serviceniveauforhold. 2 Nuværende samlet økonomi er 2012 Administration Befordringsområder I Tabel 1 er sammenfattet projektkommunernes nettoudgifter i niveau Budget 2012 til lukket kørsel, opdelt i en række overordnede befordringsområder. Tabellen indeholder også eventuelle brugerbetalinger, som dog samlet set kun udgør knapt 3% af bruttoudgifterne. Det skal bemærkes, at interne administrationsudgifter i kommunerne ikke er medregnet i økonomiopgørelsen, idet det erfaringsmæssigt er meget svært at skaffe valide tal for disse. I Deloittes benchmark-undersøgelse af 8 kommuner er det fundet, at administrationsudgifterne i kommunerne (niveau 2010) i gennemsnit udgør ca. 7,7% af de direkte udgifter, men at denne værdi svinger voldsomt fra kommunen til kommune. Der mangler således i Tabel 1 s tal reelt kun de interne personaleudgifter i kommunerne i forbindelse med visitering, kørselsbestilling samt planlægning, udbud og administration/afregning af kørsel. Disse kan groft vurderes at udgøre ca. 4-5% af Tabel 1 s totaltal pr. kommune og totalt for projektområdet. Tabel 1 s 15 overordnede befordringsområder er: 1 Lægekørsel (til egen læge og speciallæge) 2 Genoptræningskørsel efter hospitalsophold (efter Sundhedsloven - må ikke forveksles med genoptræningskørslen under kategori 11!) 3 Individuel handicapkørsel (til fritidsformål) 4 Skolekørsel med normalklasseelever 5 Kørsel til specialundervisning af børn 6 Kørsel til specialundervisning af voksne 7 Kørsel i forbindelse med integration 8 Kørsel på socialområdet med handicappede børn og unge 9 Kørsel på socialområdet med udsatte børn og unge 10 Kørsel på socialområdet med handicappede voksne 11 Kørsel med ældre med varig nedsat funktionsevne (vedligeholdende træning og genoptræning efter Serviceloven) 12 Kørsel med ældre til generelle dagtilbud 13 Kørsel til hjælpemiddelafprøvning 14 Kørsel til beskæftigelse og aktivering 15 Anden borgertransport et mindre antal frivillige kørselstyper, der er specielle for kommunen. Samlet udgift, lukket k. Det ses, at de fem kommuner har en samlet nettoudgift på godt 62 mio. kr. årligt til de lukkede ordninger. Tallet indeholder dog også kommunernes udgift til skolekort og billetrefusioner for kørsel med åben, kollektiv trafik. Åben kørsel Tabellen viser også kommunernes nettoudgifter til drift af Movia s åbne lokalruter der samlet set koster lidt mere end den lukkede kørsel (knapt 73 mio. kr./år). Tabellens tal er illustreret grafisk på Figur 1.

5 5/37 Tab. 1 Projektkommunernes nettoudgifter til lukket og åben kørsel, fordelt på befordringsområder (niveau 2012) Albertslund Brøndby Glostrup Hvidovre Ishøj Alle Befordringsområde 1 Lægekørsel Genoptræning efter hospitalsophold Individuel handicapkørsel Kørsel med normalklasseelever Kørsel til specialundervisning, børn Kørsel til specialundervisning, voksne Integration Socialområdet - handicappede børn/unge Socialområdet - udsatte børn/unge Socialområdet - handicappede voksne Varigt nedsat funktionsevne Generelle dagcentertilbud Hjælpemidler Beskæftigelse og aktivering Andre ordninger (selvvalgte) Lukkede kørselsordninger i alt Tilskud til åbne lokalruter (Movia) Åben og lukket kørsel i alt Bruttoudgift Brugerbetaling Bruttoudgift Brugerbetaling Bruttoudgift Brugerbetaling Bruttoudgift Brugerbetaling Bruttoudgift Brugerbetaling Bruttoudgift Brugerbetaling Man bemærker, at der er stor forskel på balancen mellem udgifterne til henholdsvis åben og lukket kørsel. Yderpunkterne er: Ishøj Kommune her ligger 2/3 af totaludgiften på lukket kørsel, idet en del af lokalrutekørslen er hjemtaget og køres i form af lukket skolebustransport mv. Hvidovre Kommune tilskuddet til åben kørsel udgør her ca. 2/3 af totaludgiften. Der er markante forskelle mellem kommunerne med hensyn til udgiftsfordelingen på befordringsområder. Kørsel til specialundervisning er dog generelt en meget stor del af totaludgiften, ligesom kørsel med voksne handicappede og handicapbefordring til fritidsformål (Movias tilbud). Fordelingerne er vist på Figur 2. Der er specielt meget stor forskel mellem kommunernes udgift til andre ordninger, der dækker ikke-lovpligtig kørsel til specielle tilbud og aktiviteter i den pågældende kommune.

6 Lægekørsel Genoptræning efter hospitalsophold Individuel handicapkørsel Kørsel med normalklasse-elever Kørsel til specialunder-visning, børn Kørsel til specialunder-visning, voksne Integration Socialområdet - handicappede børn/unge Socialområdet - udsatte børn/unge Socialområdet - handicappede voksne Varigt nedsat funktionsevne Generelle dagcentertilbud Hjælpemidler Beskæftigelse og aktivering Andre ordninger (selvvalgte) Årlig nettoudgift (1.000 kr.) BilagØU_140317_pkt / pr. befordringsområde og kommune (1.000 kr., niveau Budget 2012) Albertslund Brøndby Glostrup Hvidovre Ishøj Befordringsområde Fig. 1. Kommunernes nettoudgifter pr. befordringsområde (kr. pr. år, 2012-niveau)

7 7/37 Hjælpemidler Generelle dagcentertilbud 5% Varigt nedsat funktionsevne 5% Socialområdet - udsatte børn/unge Socialområdet - handicappede børn/unge 8% Albertslund Kommune - årlig nettoudgift fordelt på befordringsområder Beskæftigelse og aktivering Socialområdet - handicappede voksne 18% Integration Andre ordninger (selvvalgte) 6% Kørsel til specialundervisning, voksne Lægekørsel Genoptræning efter hospitalsophold 4% Individuel handicapkørsel 8% Kørsel til specialundervisning, børn 34% Kørsel med normalklasseelever 12% Hjælpemidler Varigt nedsat funktionsevne 7% Generelle dagcentertilbud 8% Socialområdet - handicappede voksne 2 Socialområdet - udsatte børn/unge Socialområdet - handicappede børn/unge 3% Brøndby Kommune - årlig nettoudgift fordelt på befordringsområder Beskæftigelse og aktivering Integration Andre ordninger (selvvalgte) 3% Kørsel til specialundervisning, voksne Lægekørsel 1% Individuel handicapkørsel 12% Kørsel til specialundervisning, børn 37% Genoptræning efter hospitalsophold 6% Kørsel med normalklasseelever 3% Socialområdet - handicappede voksne 11% Socialområdet - udsatte børn/unge 1% Socialområdet - handicappede børn/unge 3% Integration Glostrup Kommune - årlig nettoudgift fordelt på befordringsområder Hjælpemidler Generelle dagcentertilbud 4% Varigt nedsat funktionsevne 2% Beskæftigelse og aktivering 1% Andre ordninger (selvvalgte) 2% Lægekørsel 1% Genoptræning efter hospitalsophold 9% Individuel handicapkørsel 14% Varigt nedsat funktionsevne 1% Hvidovre Kommune - årlig nettoudgift fordelt på befordringsområder Hjælpemidler Generelle dagcentertilbud 1 Socialområdet - handicappede voksne 21% Beskæftigelse og aktivering 1% Andre ordninger (selvvalgte) Lægekørsel 4% Genoptræning efter hospitalsophold 7% Individuel handicapkørsel 14% Kørsel til specialundervisning, voksne 1% Kørsel til specialundervisning, børn 25% Kørsel med normalklasseelever 26% Socialområdet - udsatte børn/unge Socialområdet - handicappede børn/unge 5% Integration Kørsel til specialundervisning, børn 24% Kørsel til specialundervisning, voksne 9% Kørsel med normalklasseelever 4% Fig. 2. Procentfordeling af kommunernes nettoudgifter på befordringsområde (2012-niveau) (fortsættes)

8 8/37 Varigt nedsat funktionsevne 8% Ishøj Kommune - årlig nettoudgift fordelt på befordringsområder Beskæftigelse og aktivering Hjælpemidler Generelle dagcentertilbud 8% Andre Lægekørsel ordninger 1% (selvvalgte) 5% Genoptræning efter hospitalsophold 4% Individuel handicapkørsel 7% Kørsel med normalklasseelever 5% Fig. 2. Procentfordeling af kommunernes nettoudgifter på befordringsområde (2012-niveau) (fortsat) Socialområdet - handicappede voksne 19% Kørsel til specialundervisning, børn 29% Socialområdet - udsatte børn/unge 3% Socialområdet - handicappede børn/unge 5% Integration Kørsel til specialundervisning, voksne 6% 3 Fysiske og økonomiske nøgletal I Tabel 2 er samlet en række nøgletal pr. kommune og befordringsområde, alle i niveau 2012: Det unikke antal brugere på et år (det antal borgere, der i løbet af et kalenderår skønnes at benytte områdets enkeltordninger). Det skal bemærkes, at der i mange tilfælde er tale om skøn, primært baseret på kørselssimuleringernes 14-dags stikprøve. Tallene skal derfor tages med betydeligt forbehold. Det samlede antal enkeltpersonture for områdets ordninger på et år (en enkelttur = en person, en vej). Tallet er som udgangspunkt kommunens opgørelse/skøn. Hvor denne ikke foreligger, er enten anvendt en opfaktorering af en 14 dages stikprøve af de udførte personture eller (kun få tilfælde) konsulentens skøn, baseret på erfaringer fra andre kommuner. Ture pr. unik bruger pr. år siger noget om brugsfrekvensen af ordningerne inden for det enkelte befordringsområde (antal besøg pr. år pr. bruger). Mange af tallene er - ligesom antal brugere ret usikre. Ture pr. indbygger pr. år pr. unik bruger (kr. pr. år). Også her er der betydelig usikkerhed på mange af værdierne. pr. tur (kr. pr. enkelttur) pr. indbygger pr. år (kr.) kan blandt andet anvendes ved benchmarking med andre kommuner, for hvilke der foreligger udgiftsdata på befordringsområder. Desuden er for hver kommune angivet det samlede antal brugere af de lukkede ordninger (årsgennemsnit), målt i forhold til indbyggertallet.

9 9/37 Tab. 2 Sammenfatning af nøgletal for den enkelte kommunes kørsel inden for hvert befordringsområde (2012) Albertslund Brøndby Fysisk omfang Fysiske nøgletal Økonomiske nøgletal Fysisk omfang Fysiske nøgletal Økonomiske nøgletal Unikke brugere pr. år Enkeltture pr. år i alt* Ture pr. bruger pr. år Ture pr. indbygger pr. år* pr. bruger pr. år (kr.) pr. tur (kr.) pr. indb. pr. år (kr.) Unikke brugere pr. år Enkeltture pr. år i alt* Ture pr. bruger pr. år Ture pr. indbygger pr. år* pr. bruger pr. år (kr.) pr. tur (kr.) pr. indb. pr. år (kr.) Hovedkategori 1 Lægekørsel ,0 0, , ,0 0, ,18 2 Genoptræning efter hospitalsophold ,0 0, , ,1 0, ,43 3 Individuel handicapkørsel ,5 0, , ,4 0, ,83 4 Kørsel med normalklasseelever ,4 0, , ,4 1, ,10 5 Kørsel til specialundervisning, børn ,2 0, , ,0 1, ,78 6 Kørsel til specialundervisning, voksne ,7 0, , ,0 0, ,00 7 Integration 0 0 0,0 0, , ,0 0, ,00 8 Socialområdet - handicappede børn/unge ,9 0, , ,2 0, ,76 9 Socialområdet - udsatte børn/unge 0 0 0,0 0, , ,0 0, ,23 10 Socialområdet - handicappede voksne ,4 0, , ,8 0, ,98 11 Varigt nedsat funktionsevne ,4 0, , ,4 0, ,10 12 Generelle dagcentertilbud ,9 0, , ,4 0, ,66 13 Hjælpemidler ,0 0, , ,3 0, ,25 14 Beskæftigelse/aktivering 2 4 2,0 0, , ,0 0, ,17 15 Andre ordninger (selvvalgte) ,2 0, , ,6 0, ,13 I alt ,7 3, , ,6 5, ,81 Visiterede brugere/1.000 indbyggere 43,2 44,1 Åbne lokalruter (Movia) ,67 2,34 416, ,26 0,91 448,10 Åben og lukket kørsel i alt ,76 4,88 881, ,02 1,79 894,92 * Indbyggertal pr. 1/ = Glostrup Hvidovre Fysisk omfang Fysiske nøgletal Økonomiske nøgletal Fysisk omfang Fysiske nøgletal Økonomiske nøgletal Unikke brugere pr. år Enkeltture pr. år i alt* Ture pr. bruger pr. år Ture pr. indbygger pr. år* pr. bruger pr. år (kr.) pr. tur (kr.) pr. indb. pr. år (kr.) Unikke brugere pr. år Enkeltture pr. år i alt* Ture pr. bruger pr. år Ture pr. indbygger pr. år* pr. bruger pr. år (kr.) pr. tur (kr.) pr. indb. pr. år (kr.) Hovedkategori 1 Lægekørsel ,9 0, , ,0 0, ,97 2 Genoptræning efter hospitalsophold ,7 0, , ,7 0, ,07 3 Individuel handicapkørsel ,1 0, , ,4 0, ,41 4 Kørsel med normalklasseelever ,4 0, , ,7 0, ,97 5 Kørsel til specialundervisning, børn ,9 0, , ,4 1, ,18 6 Kørsel til specialundervisning, voksne ,6 0, , ,0 0, ,74 7 Integration 0 0 0,0 0, , ,0 0, ,22 8 Socialområdet - handicappede børn/unge ,1 0, , ,8 0, ,66 9 Socialområdet - udsatte børn/unge ,7 0, , ,0 0, ,00 10 Socialområdet - handicappede voksne ,4 0, , ,5 0, ,32 11 Varigt nedsat funktionsevne ,0 0, , ,6 0, ,26 12 Generelle dagcentertilbud ,9 0, , ,4 0, ,63 13 Hjælpemidler 1 6 6,0 0, , ,2 0, ,78 14 Beskæftigelse/aktivering ,0 0, , ,0 0, ,38 15 Andre ordninger (selvvalgte) ,0 0, , ,0 0, ,00 I alt ,7 3, , ,8 3, ,59 Visiterede brugere/1.000 indbyggere 86,5 48,8 Åbne lokalruter (Movia) ,67 0,69 433, ,28 1,32 617,54 Åben og lukket kørsel i alt ,10 1,37 857, ,59 1,92 900,13 * Indbyggertal pr. 1/ =

10 10/37 Tabel 2 fortsat Ishøj Alle kommuner Fysisk omfang Fysiske nøgletal Økonomiske nøgletal Fysisk omfang Fysiske nøgletal Økonomiske nøgletal Unikke brugere pr. år Enkeltture pr. år i alt* Ture pr. bruger pr. år Ture pr. indbygger pr. år* pr. bruger pr. år (kr.) pr. tur (kr.) pr. indb. pr. år (kr.) Unikke brugere pr. år Enkeltture pr. år i alt* Ture pr. bruger pr. år Ture pr. indbygger pr. år* pr. bruger pr. år (kr.) pr. tur (kr.) pr. indb. pr. år (kr.) Hovedkategori 1 Lægekørsel ,4 0, , ,9 0, ,66 2 Genoptræning efter hospitalsophold ,5 0, , ,2 0, ,21 3 Individuel handicapkørsel ,5 0, , ,4 0, ,27 4 Kørsel med normalklasseelever ,8 0, , ,6 0, ,33 5 Kørsel til specialundervisning, børn ,6 1, , ,4 1, ,13 6 Kørsel til specialundervisning, voksne ,1 0, , ,9 0, ,29 7 Integration 0 0 0,0 0, , ,0 0, ,07 8 Socialområdet - handicappede børn/unge ,0 0, , ,3 0, ,89 9 Socialområdet - udsatte børn/unge ,0 0, , ,8 0, ,14 10 Socialområdet - handicappede voksne ,7 0, , ,1 0, ,06 11 Varigt nedsat funktionsevne ,2 0, , ,3 0, ,27 12 Generelle dagcentertilbud ,2 0, , ,2 0, ,53 13 Hjælpemidler 0 0 0,0 0, , ,4 0, ,34 14 Beskæftigelse/aktivering 2 4 2,0 0, , ,2 0, ,42 15 Andre ordninger (selvvalgte) ,1 0, , ,7 0, ,61 I alt ,9 4, , ,7 4, ,21 Visiterede brugere/1.000 indbyggere 79,5 56,2 Åbne lokalruter (Movia) ,79 3,45 237, ,95 1,20 467,17 Åben og lukket kørsel i alt ,63 9,81 722, ,98 2,20 865,65 * Indbyggertal pr. 1/ = Det ses, at de fem kommuners enkeltture i gennemsnit koster knapt 100 kr., og at den samlede nettoudgift pr. indbygger til lukket kørsel er ca. 398 kr. pr. år. Men også, at der mellem kommunerne er betydelige forskelle i brugen af de enkelte kørselsordninger og deres turpriser. Det er iøjnefaldende, at udgiften pr. indbygger pr. år for fire af kommunerne - Albertslund, Brøndby, Glostrup og Ishøj ligger relativt tæt: mellem 424 og 485 kr. Hvidovres udgiftsniveau er derimod markant lavere 283 kr. Dette kan dog for en stor del forklares ved, at kommunen bruger mange ressourcer på de åbne lokalruter, som i et vist omfang kan erstatte behovet for lukket kørsel (specielt mht. elevtransport). Ser man på de samlede udgifter pr. indbygger pr. år til både åben og lukket kørsel, ændrer billedet sig dramatisk, idet Ishøj Kommunes udgiftsniveau er klart lavest (722 kr. pr. indbygger pr. år), mens de øvrige fires ligger i intervallet kr. Blandt de karakteristiske træk ved sammenligningen kan i øvrigt nævnes: Antallet af visiterede brugere pr indbyggere svinger fra ca. 45 i Albertslund og Hvidovre til knapt 90 i Glostrup Kommune. Det gennemsnitlige antal ture pr. bruger pr. år varierer fra ca. 40 i Glostrup til ca. 125 i Brøndby Kommune. Der er dog som nævnt betydelig usikkerhed på mange af tallene.

11 11/37 Det samlede antal ture pr. indbygger pr. år er meget varierende fra godt 3 i Albertslund til næsten 6 i Brøndby. Den gennemsnitlige nettoudgift pr. tur er også meget forskellig svingende fra godt 80 kr. i Brøndby og Hvidovre kommuner til 150 kr. i Albertslund. en pr. unik bruger pr. år for en given kørselsordning svinger generelt ganske meget mellem kommunerne. Dette afspejler både variationerne i turpriser og i antal ture pr. bruger, og dermed også usikkerheden på sidstnævnte tal. I Bilag I er forskellene mellem kommunerne med hensyn til de fysiske og økonomiske nøgletal illustreret grafisk. 4 Kørslens fordeling på udøvertype En væsentlig forskel mellem projektkommunerne ligger i deres brug af forskellige typer trafikudøver. Vi skelner her mellem følgende kategorier: Egenproduktion (kørsel i kommunens køretøjer, ført af kommunalt ansatte chauffører): - Erhvervsmæssig personbefordring ( kørselsafdeling ) forekommer blandt projektkommunerne kun i Ishøj. - Tilladelsesfri kørsel ( institutionsbusser ). Privat vognmand, ekskl. Movia-kørsel: - Kørsel på fast kontrakt/aftale - Kørsel uden egentlig aftale (f.eks. kørsel til normal taxameterpris) - herunder er også registret eventuelle kørselsgodtgørelser. Movia-kørsel: - Åben kørsel (kørsel med borgere på kommunalt betalt periodekort) - Flextrafik/Handicap (til fritidsformål) - Flextrafik/Kommunale ordninger (diverse solokørsel) - Flextrafik/Rute Bruger (kørsel med handicappede voksne) - Flextrafik/Rute Elev (specialundervisning for børn/unge, primært uden for kommunen). Figur 3-4 viser tydeligt de nævnte forskelle, idet Figur 3 er en sammenfatning på de tre hovedkategorier (egenproduktion, privat vognmand og Movia-kørsel), mens Figur 4 specificerer værdierne for alle de ovenfor nævnte udøvertyper. I Ishøj Kommune ligger f.eks. næsten halvdelen af den samlede udgift på egenproduktion (primært via kommunens centrale kørselsafdeling), mens egenproduktionens andel i de andre kommuner er forsvindende. Bortset fra Ishøj har kommunerne 37-64% af kørslen (målt i udgifter) på ordninger, der betjenes af privat vognmand på kommunal kontrakt eller ved taxikørsel og kørselsgodtgørelser. Tilsvarende er benyttelsen af Movias tilbud skolekort og Flextrafik meget varierende (mellem 36 og 63% af totaludgifterne).

12 12/37 Det er endelig bemærkelsesværdigt, at flere kommuner har meget betydelige udgifter til kørsel, der foregår helt uden særskilt, økonomisk aftale (typisk taxameterkørsel ). 100, 90, 80, Fordeling af kommunernes nettoudgifter til lukket kørsel på udøvertype, hovdkategorier (2012-niveau) Movia (Flextrafik, skolekort mv.) Kommunal kontrakt/aftale el. godtgørelser Egenproduktion (kørselsafdeling, "institutionsbusser") 70, 60, 50, 40, 30, 20, 10, 0, Fig. 3 ernes fordeling på hovedkategorier af udøvertype og pr. kommune (niveau 2012)

13 13/37 100, Fordeling af kommunernes nettoudgifter til lukket kørsel på udøvertype (2012-niveau) Movia 5: Flextrafik/Rute/Elev (børn/unge) 90, 80, 70, Movia 4: Flextrafik/Rute/Bruger (voksne) Movia 3: Flextrafik/ Kommuale ordninger Movia 2: Flextrafik/ Handicap 60, 50, Movia 1: Åben kørsel (periodekort) 40, 30, Kommunal kontrakt/aftale 2: Uden kontrakt/aftale (evt. kørselsgodtgørelse) Kommunal kontrakt/aftale 1: På kontrakt 20, Egenproduktion 2: Tilladelsesfri kørsel ("institutionsbus") 10, 0, Egenproduktion 1: Erhvervsmæssig personbefordring ("kørselsafdeling") Fig. 4 ernes fordeling på udøvertype og pr. kommune (niveau 2012)

14 14/37 5 Benchmarking med andre kommuner I Tabel 3 er foretaget en sammenligning af kommunale nettoudgifter pr. indbygger til de enkelte befordringsområder i en række danske kommuner, herunder projektkommunerne. I benchmarkingen indgår: Stikprøveanalyse af 8 kommuner, foretaget af konsulentfirmaet Deloitte for Finansministeriet. Kommunerne er: Ballerup, Billund, Nordfyns, Odense, Randers, Roskilde, Vordingborg og Aalborg. (se rapporten Kortlægning og analyse af befordringsordninger, Deloitte/Finansministeriet, 12. jan. 2012). Analyser, foretaget af COWI for en række andre kommuner øst for Storebælt (Høje-Taastrup, Hillerød, Helsingør, Frederikssund, Lolland). Udgiftsniveauerne er skønsmæssigt fremskrevet til 2012-niveau fra opgørelsesåret ved brug af en årlig inflation på 3%. Tab. 3 Benchmarking af en række kommuners udgifter pr. indbygger til borgerkørsel (niveau 2012). Decimaler er kun medtaget for at opfange befordringsområder med meget små udgifter og udtrykker ikke den faktiske usikkerhed i opgørelsen! Befordringsområde Albertslund Brøndby Glostrup Hvidovre pr. indbygger pr. år (kr., 2012-niveau) Ishøj Gns. af projektkommunerne* 8 kommuner (Deloitte) Høje- Taastrup Lægekørsel 1,05 2,18 4,97 11,97 2,84 5,66 23,80 5,16 3,43 18,49 13,65 54,03 Genoptræning efter hospitalsophold 20,62 26,43 35,96 19,07 18,28 23,21 18,12 23,08 11,20 3,91 14,08 51,89 Hillerød Helsingør Frederikssund Lolland Individuel handicapkørsel 36,79 53,83 58,83 40,41 33,02 44,27 41,60 50,32 54,13 87,22 46,35 41,04 Kørsel med normalklasseelever 55,59 15,10 111,52 11,97 26,54 36,33 65,18 59,11 74,80 35,24 113,30 120,29 Kørsel til specialundervisning, børn 155,93 164,78 104,67 68,18 142,14 120,13 167,05 208,72 282,82 108,85 114,23 145,41 Kørsel til specialundervisning, voksne 0,72 0,00 5,48 24,74 31,74 13,29 6,00 25,49 1,03 2,06 1,03 2,06 Kørsel i forbindelse med integration 0,00 0,00 0,00 0,22 0,00 0,07 0,11 0,00 1,03 2,06 1,03 0,00 Socialområdet - handicappede børn/unge 36,83 11,76 11,33 12,66 22,18 17,89 16,05 5,33 4,12 4,12 6,18 0,00 Socialområdet - udsatte børn/unge 0,00 0,23 5,68 0,00 16,95 3,14 9,39 5,15 6,18 8,24 3,09 2,06 Socialområdet - handicappede voksne 84,43 89,98 46,10 59,32 91,69 73,06 43,34 93,87 144,36 84,56 83,69 63,99 Varigt nedsat funktionsevne 22,63 30,10 10,30 3,26 37,90 18,27 15,72 50,02 9,72 3,39 12,21 45,01 Generelle ældretilbud 22,92 34,66 18,53 27,63 38,48 28,53 56,66 40,55 35,02 12,23 44,01 162,23 Hjælpemidler 0,11 0,25 0,04 0,78 0,00 0,34 1,09 0,93 0,00 0,00 2,06 1,03 Beskæftigelse/aktivering 0,04 1,17 2,63 2,38 0,05 1,42 30,35 15,45 28,84 22,66 2,06 2,06 Anden borgertransport 27,64 15,13 8,41 0,00 23,48 12,61 1,03 46,59 3,09 13,39 3,09 0,00 * Eksklusive Hvidovre I alt borgerkørsel Index (Deloitte-undersøgelsen = 1,00) 0,94 0,90 0,86 0,57 0,98 0,80 1,00 1,27 1,33 0,82 0,93 1,39

15 15/37 Tabellen viser, at Albertslund, Brøndby, Glostrup og Ishøj kommuners udgiftsniveau er ca. 2-14% under gennemsnittet for Deloitte-kommunerne, og langt under flere af de øvrige sammenlignede kommuners. Hvidovres udgiftsniveau er som tidligere nævnt meget lavt 43% under Deloitte-stikprøvekommunernes typiske niveau. Som omtalt ovenfor kan det dog i vidt omfang tilskrives en tilsvarende stor ressourceindsats på de åbne lokalruter. 6 Socio-økonomiske forklaringsvariable Der er gennemført en analyse af en række kommunale nøgletal, der kan anvendes til tolkning af de fysiske og økonomiske forskelle mellem projektkommunernes lukkede kørsel. En høj befolkningstæthed og en høj andel indbyggere i bymæssig bebyggelse vil tendere mod at reducere behovet for og udgiften til lukket kørsel. For projektkommunerne er der generelt tale om høje værdier for disse indikatorer. Dog har Ishøj Kommune både den markant laveste indbyggertæthed og den største andel indbyggere i landområder. Blandt de indikatorer, der omvendt trækker i retning af store udgifter, er f.eks. forekomsten af voksne uden erhvervsuddannelse, fuldtidsledige og statsborgere fra ikke-vestlige lande. Økonomi- og Indenrigsministeriet beregner desuden et samlet, udgiftsbehov pr. kommune samt et tilsvarende socio-økonomisk index som et vægtet totalt billede af de socio-økonomiske forholds betydning for den kommunale økonomi. Projektkommunerne har generelt ret høje værdier for disse udgiftsforøgende indikatorer. Der ses dog en opdeling i to hovedgrupper, idet Albertslund, Brøndby og Ishøj kommuner har noget højere værdier for det socio-økonomiske index og det kommunale udgiftsbehov end Glostrup og Hvidovre. Det er også disse tre kommuner, der har højest udgift pr. indbygger pr. år. Samlet set er der ikke i disse forklaringsvariable noget, der taler for, at projektkommunerne skulle have markant højere eller lavere udgifter pr. indbygger til lukket kørsel end gennemsnitte af danske kommuner. Dette er da bortset fra Hvidovre Kommune heller ikke tilfældet. 7 Kørselssimuleringer Inddata Kommunerne og Movia Flextrafik har inddateret detailoplysninger om 14 dages enkelt-personture i en række regneark. Materialet omfatter langt størstedelen af de fem kommuners kørsel samt de ture, Ishøj Kommunes kørselsafdeling udfører med Vallensbæk-borgere. Undtaget er Movia s handicapkørsel til fritidsformål (som ikke kan hjemtages) samt ture kørt på kort og billetter til åben trafik samt ture med kørselsgodtgørelse. I turoplysningerne indgår: - Personidentifikation (anonymiseret) - Turens start- og sluttid - Turens start- og slutadresse (med angivelse af, om turen er til eller fra hjemmet) - Den relevante kørselsordning - Angivelse af eventuelle særlige servicekrav (solokørsel, rollator, kørestol mv.).

16 16/37 Simuleringer Koordinering Frogne har ved hjælp af et egenudviklet kørselsoptimeringsprogram anvendt det indtastede materiale på ca personture til en række simuleringer af den samlede kørsel under forskellige forudsætninger med hensyn til omfanget af koordinering og serviceniveauet. Hovedresultaterne er en opgørelse af kørt distance (vognkilometer) og koordineringsgrad (det gennemsnitlige antal passagerer i vognen). Det skal understreges, at den nuværende koordineringsgrad i projektkommunerne ikke er kendt. Følgende simuleringer af forskellige koordineringstyper er udført: Scenarie 0: Alle ture udføres som solokørsel (= ingen koordinering). Svarer til den måde, det meste af lægekørslen udføres på i dag Scenarie 1: Alle ture inden for én kørselsordning koordineres i hver kommune for sig. Scenarie 1 vurderes at være det, der i gennemsnit svarer bedst til de eksisterende forhold. Scenarie 2: Alle ture inden for én kørselsordning koordineres på tværs af projektkommunerne. I forhold til scenarie 1 spares her ca. 15% af den kørte distance. Scenarie 3: Alle ture på alle kørselsordninger koordineres internt i hver kommune. Besparelsen i vognkilometer i forhold til scenarie 1 er her 7%. Scenarie 4: Alle ture på alle kørselsordninger koordineres på tværs af projektkommunerne. Her spares 21% af vognkilometerne i forhold til scenarie 1. Serviceniveau Desuden er udført simuleringer af alternative værdier for de vigtigste serviceparametre, nemlig: Den maksimalt acceptable afvigelse mellem ønsket og faktisk afhentnings- /afleveringstidspunkt (ventetid). Der er gennemført simuleringer med værdierne +/- 20 minutter kontra +/- 15 minutter ved afhentning og +/- 15 minutter kontra +/- 10 minutter ved afsætning. Med de største tidsvinduer opnåedes en vis besparelse i antal køretøjer, men denne bliver dog udlignet af lidt længere køredistance. Den maksimalt acceptable tid, brugeren må sidde i vognen (køretid). Her er regnet på henholdsvis 45 og 60 minutter. Der blev ikke opnået mærkbare besparelser ved den lange køretid, hvilket må tilskrives, at de fleste ture er relativt korte, således at den maksimale køretid under alle omstædigheder sjældent vil blive overskredet, når ventetidsreglerne ovenfor skal opfyldes. Samlet gælder altså, at vente- og køretidskravene ikke har mærkbar betydning for kørselsøkonomien i projektområdets kommuner, medmindre serviceniveauet forringes meget voldsomt i forhold til i dag.

17 17/37 8 Løsningsforslag 8.1 De analyserede løsningsmuligheder Organisering af kørsel en oversigt Størstedelen af de analyserede løsningsmuligheder indeholder et element af indgreb i kørslens organisering. Herved vil vi forstå kombinationen af en aktiv part og en bestemt delfunktion i udformning og afvikling af driften på en eller flere kørselsordninger. Med andre ord: Hvem gør Hvad?. Parter Der kan skelnes mellem 8 typer af aktive parter: Den enkelte borger ( brugeren ) En kommunal sagsbehandler En kommunal institution (eller samarbejdende institutioner i en kommune), eventuelt med egen drift ( institutionsbusser ) En kommunal kørselsafdeling med egen drift, udført som erhvervsmæssig personbefordring (som Ishøj Kommunes) Et koordineringskontor for kørsel i en kommune (uden egendrift). Kan både stå for den tekniske koordinering af enkeltbestillinger og for de administrative procedurer i forbindelse med udbud og styring/overvågning af kommunale kontrakter med private vognmænd. Et fælleskommunalt koordineringskontor for kørsel (uden egendrift) En privat entreprenør (taxiselskab, busvognmand) Et trafikselskab (her Movia). Funktioner En samlet beskrivelse af lukket kørsel kan tilsvarende opdeles i følgende hovedfunktioner: Bestilling/planlægning. Kan igen underopdeles i: - Bestilling af enkeltstående enkelt- eller dobbelttur ( ad-hoc-kørsel ). Kan udføres af brugeren selv (som f.eks. i megen lægekørsel) eller af en kommunal sagsbehandler - Planlægning af mere regelmæssig kørsel, typisk i form af en køreplan, gældende en vis periode. Udføres normalt af en kommunal sagsbehandler eller en institution. Godkendelse. Vil normalt kun være en selvstændig opgave i forbindelse med ad-hoc-kørsel. Den vil da typisk blive udført af en kommunal sagsbehandler eller den institution, brugerne er visiteret til (dækker f.eks. også et eventuelt krav om, at læger skal stemple taxibon er for visiteret lægekørsel). Koordinering af ture. Herved forstås, at turbestillinger samles et sted og søges koordineret geografisk og tidsmæssigt, så der opnås maksimal koordineringsgrad (samkørsel) og kædekørsel (minimering af tomkørsel). Koordinerin-

18 18/37 gen kan have forskelligt omfang: - Én ordning, én kommune: Kan varetages af en kommunal institution, en kommunal kørselsafdeling, en entreprenør eller trafikselskabet - Alle eller mange ordninger, én kommune: Kan udføres af samme parter som ovenfor bortset fra sagbehandleren - Alle eller mange ordninger, flere kommuner: Mulige parter som for én kommune samt et tværkommunalt koordineringscenter. (Principielt kunne man også tænke sig, at koordineringen var tværkommunal, men kun gjaldt én kørselsordning. Projektets kørselssimuleringer og generelle erfaringer viser dog, at besparelserne ved denne løsning er langt mindre end ved inddragelse af flere ordninger, se nedenfor). Udbud af kørselsordninger. Herved forstås, at kommunen annoncerer en nærmere beskrevet kørsel i en given periode eventuelt med forlængelsesmulighed - og indkalder tilbud fra interesserede entreprenører. De kommunale kørselsordninger har normalt et omfang, så det er nødvendigt at gennemføre et internationalt udbud efter EU-reglerne. Også her kan omfanget variere: - Én ordning, én kommune: Kan normalt kun varetages af en kommunal koordineringsinstans eller et trafikselskab på grund af de mange formelle krav. Hvis ordningen ikke kræver egentlig løbende turkoordinering /(regelmæssig kørsel), kan opgaven f.eks. i praksis varetages i en central indkøbs- eller kontraktenhed i kommunen. - Alle eller mange ordninger, én kommune: Kræver normalt også en central koordinerings- eller udbudsenhed i kommunen eller udbud via trafikselskabet. - Alle eller mange ordninger, flere kommuner: Kan udføres af trafikselskabet eller et fælleskommunalt koordineringscenter. Kørsel af ture. Herved forstås varetagelsen af den praktiske, daglige drift af en eller flere kørselsordninger. De mulige aktive parter afhænger af kørslens omfang: - Én ordning, én kommune: Kan udføres som kommunal egenproduktion - af en central kørselsafdeling eller en enkelt institution/samarbejdende institutioner - eller af eksterne vognmænd. (Movia optræder formelt og regnskabsmæssigt som entreprenør over for kommunerne i forbindelse med Flextrafik-kørsel og åben lokalrutekørsel, men har i praksis ingen egenproduktion). - Alle eller mange ordninger, én kommune: Kræver egenproduktion i form af en kommunal kørselsafdeling eller eksterne vognmænd. - Alle eller mange ordninger, flere kommuner: Kan udføres af en enkelt kommunes kørselskontor evt. omdannet til et tværkommunalt interessentskab eller lignende konstruktion eller eksterne vognmænd. Afregning af kørsel. Dvs. hvilken part skal kommunen betale for kørsel? Der er følgende muligheder: - Borgeren (brugeren) selv: Kan være i form af refusion af taxibon er eller borgernes udlæg af billetkøb til kollektiv trafik, eller i form af godtgørelse for kørsel i egen bil. Kommunal kørselsafdeling (som i Ishøj Kommune) - Entreprenør: Typisk kontraktbetaling eller dækning af fakturaer på ad-hoc-

19 19/37 kørsel. - Trafikselskab (Movia): Dækning af fakturaer fra trafikselskabet for kørsel, udført af entreprenører på kontrakt med selskabet, inklusive administrationsgebyr til selskabet Liste over analyserede muligheder En lang række principielle muligheder for besparelser/effektiviseringer på kommunernes lukkede kørsel er analyseret. En skematisk sammenfatning af de analyserede tiltagsmuligheder er vist i Tabel 4. 1) Politiske tiltag (beslutninger omkring kørslens omfang målt i antal personture - og serviceniveau): Muligheder for at nuværende brugere af lukket kørsel kan henvises til åben kørsel ved forbedring af denne. F.eks. ved brug af fladedækkende, efterspørgselsstyrede transportsystemer som Movias Flextur-ordning, eller ved servicebusser, specielt planlagt for ældre og gangbesværede. Valg af lukkede kørselstilbud: Skal der kun gives lovpligtige kørselstilbud ( skal-kørsel )? Eller også tilbydes kørsel, der ikke juridisk er krævet af kommunerne? uanset om den betjener brugere af lovpligtige, kommunale aktiviteter eller kommunale tilbud af mere frivillig karakter ( kan-kørsel ). Valg af visitationsprocedurer: Kan der ændres ved reglerne for, hvem der får tilbudt en bestemt kørselsordning? Hvordan testes en persons kørselsberettigelse konkret? Skal person X visiteres generelt til kørselsordning Y eller konkret til hver tur? Hvor tit og hvordan revurderes generelle visitationer. Diskussion af serviceniveau i lukket kørsel: Kan graden af samkørsel øges i forhold til nu - ved fastlæggelse af regler for bestillingsfrister til kørsel samt ventetider og omvejskørsel eller graden af chaufførhjælp ved ind- og udstigning. Muligheder for at pålægge lukkede ordninger brugerbetaling (evt. øget brugerbetaling). 2) Tekniske tiltag (valg af teknisk/organisatorisk løsning på udførelsen af det valgte kørselsomfang): Besparelsesmuligheder ved koordineret udbud af kørselsordninger i kommunalt regi? Besparelsesmuligheder ved overførsel af (yderligere) lukket kørsel til Movia/ Flextrafik. Besparelsesmuligheder ved hjemtagning af nuværende Flextrafik-kørsel, især af børn og unge til udførelse i kommunalt regi (på kontrakt med vognmand eller som egenproduktion, se nedenfor).

20 20/37 Tab. 4 Skematisk opsummering af de undersøgte tiltagsmuligheder Overordnet tiltagskategori Delkategori Besparelsesmulighed Tiltagsmuligheder Politiske tiltag Brug af åben kollektiv trafik Overførsel af brugere fra lukkede ordninger * Brug af servicebus * Brug af Flextur (telebus) Valg af kørselstilbud Udgifter til en kørselsordning fjernes helt * Ikke-lovpligtig kørsel sløjfes * Ikke-lovpligtige aktiviteter sløjfes Visitation Reduktion i det nødvendige antal personture * Antal brugere reduceres * Antal ture pr. bruger reduceres Serviceniveau Øget samkørselsgrad og/eller reduceret * Øget ventetid på institution eller tomkørsel ved hjemmet * Øget omvejskørsel * Forringet chaufførhjælp Brugerbetaling Øgede indtægter (på kørselsordninger, hvor * Indførelse af brugerbetaling brugerbetaling er lovlig) * Forhøjelse af brugerbetaling Tekniske tiltag Koordineret udbud (mange Lavere kontraktpriser pr. time/kim/tur på * Internt i en kommune kørselsordninger samtidigt) grund af koordineringsmuligheder og større * Tværkommunalt interesse fra entreprenørerne Øget brug af Lavere kontraktpriser pr. time/kim/tur på * Ad-hoc kørsel (edb-styret kør- Movia Flextrafik grund af koordineringsmuligheder og større selskoordinering) interesse fra entreprenørerne * Regelmæssig kørsel ( Rute ) Hjemtagning af Usikker * Ad-hoc kørsel (edb-styret kør- Movia Flextrafik-kørsel selskoordinering) * Regelmæssig kørsel ( Rute ) Hjemtagning /lukning af Store besparelsesmuligheder - men store * Lukning af servicebus åben buskørsel konsekvenser for hele befolkningen * Lukning af andre lokalruter Øget egenproduktion Usikker * Tilladelsesfri kørsel (institutions- (kommunens busser/biler busser) køres af kommunalt ansat- * Erhvervsmæssig personbefor- te) dring ( kørselsafdeling ) Fælleskommunal Store besparelsesmuligheder * Kommunalt regi kørselskoordinering (lokale serviceniveaukrav kan fortsat gælde) * Movia-regi Besparelsesmuligheder ved hjemtagning af åben rutekørsel ( Movias gule busser ) dvs. lukning/reduktion af lokalrutedrift, der i nødvendigt omfang erstattes af lukket kørsel.

21 21/37 Besparelsesmuligheder ved øget egenproduktion. Besparelsesmuligheder ved koordinering af kørselsplanlægning på tværs af kommunegrænserne (i kommunalt regi eller via Movia Flextrafik). Kørselsgodtgørelser? Kommunernes transportforpligtelser over for bestemte grupper af borgere kan principielt opfyldes ved at yde godtgørelse for kørsel i egen bil. (Statens takster for kørsel op til km/år er i ,82 kr. pr. km). Muligheden for at opnå besparelser ad den vej er dog begrænset af: De færreste brugere af lukkede kørselsordninger har mulighed for selv at køre bil. De væsentligste undtagelser er personer, der ifølge Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats i nogle tilfælde er godtgørelsesberettigede i forbindelse med jobsøgning, kurser mv. For øvrige brugere kræves, at en pårørende har mulighed for at køre vedkommende frem og tilbage, hvilket er så tidskrævende, at det i praksis kun kan gennemføres i få tilfælde. Der er i projektets dataindsamling fundet eksempler på kørselsgodtgørelser f.eks. for skole-hjem-kørsel med normalklasseelever og specialundervisningselever. Man skal dog være opmærksom på, at det i relativt tæt befolkede kommuner som her sjældent vil give markante reduktioner i en lukket kørselsordnings drift og dermed kørselsudgiften hvis man trækker enkelte, geografisk spredte brugere ud af ordningen, fordi de har mulighed for privat transport. Det er COWI s samlede vurdering, at der ikke i projektkommunerne er væsentlige besparelsesmuligheder ved at udvide brugen af kørselsgodtgørelser. Dette tiltag indgår derfor ikke i den følgende gennemgang. 8.2 Resultater for de enkelte løsningstyper Brug af åben kollektiv trafik Servicebus Der er set på mulighed for at opnå besparelser ved at overflytte visiterede brugere primært af ældrekørsel til åbne busruter i Movia-regi af typen servicebus. Dvs. enkeltrettede ringruter med tilnærmet timedrift på hverdage i dagtimerne og kørt af mellemstore busser med let ind- og udstigning. Konsulenten vurderer, at der vil kunne opnås beskedne besparelser i Brøndby og Glostrup kommuner, hvor en sådan rute allerede eksisterer, men at overførselspotentialet i de øvrige kommuner langt fra vil kunne dække de årlige driftsudgifter (ca. 1 mio. kr. årligt pr. rute). Flextur Tilsvarende kan der eventuelt overflyttes brugere fra lukket ældrekørsel til Movia s åbne telebusordning Flextur, der er et fuldt fladedækkende telebussystem, kørt af taxi og minibus. Normaltaksten er højere end for ordinær busdrift (ca. halv taxameterpris), men kommunen kan vælge at halvere taksten mod at betale netto-merunderskuddet for at øge antallet af passagerer.

22 22/37 COWI s vurdering er, at der selv ved en markant overførsel af brugere fra lukket kørsel i bedste tilfælde kun vil kunne opnås en minimal samlet besparelse ad denne vej (men tiltaget vil naturligvis forbedre udbuddet af kollektiv trafik i kommunen) Visitation Sløjfning af ikke-lovpligtig kørsel Der er set på besparelsesmulighederne ved helt at sløjfe kørselsordninger, der ikke er lovpligtige. Det gælder primært svømmehalskørsel, ældrekørsel efter Serviceloven og kommunernes helt frivillige aktiviteter, hvortil der i dag ydes befordring (sidstnævnte gruppe er yderst forskellig fra kommunen til kommune). Disse ordningers samlede udgifter udgør mellem ca. 1 og 2 mio. kr. år pr. kommune, og besparelsespotentialet er således betydeligt. Der skal dog tages forbehold for, at en sløjfning af kørslen kan have meget store konsekvenser for deltagelsen i de tilknyttede aktiviteter. Strammet visitation Der er foretaget en grov vurdering af den eksisterende visitationspraksis i projektkommunerne, primært baseret på opgørelser af antallet af brugere i forhold til et normalt dansk niveau. Generelt visiterer projektkommunerne relativt eller meget stramt. Væsentligste undtagelse er lægekørslen, for hvilken der er skønnet besparelsesmuligheder ved de alternative tiltag: strammet førstegangsvisitation, øget frekvens i revisiteringen og godkendelse af hver enkelt tur. Der skønnes overalt kun at være ganske beskedne besparelsesmuligheder, primært fordi lægekørslen i de fleste af kommunerne er af beskedent fysisk og økonomisk omfang. Reduktion af besøgsfrekvens Visse aktiviteter primært ældrekørsel efter Serviceloven har betydeligt varierende, ugentlig besøgsfrekvens fra kommune til kommune, og der er set på mulighederne for at spare transportudgifter ved at reducere besøgstallet til et normalt minimum. Dette vil give meget varierende besparelser - fra 0 i Brøndby til ca. 0,25 mio. kr. årligt i Albertslund Kommune. En sådan reduktion kan dog have negative, afledte konsekvenser for brugerne på længere sigt Serviceniveau Øget maksimal ventetid Der kan principielt spares kørselsudgifter ved at tillade store afvigelser mellem ønsket afhentnings- og afsætningstid og den faktiske, idet det øger muligheden for at etablere samkørsel (to eller flere samtidige brugere i køretøjet). Med udgangspunkt i de udførte kørselssimuleringer (baseret på en to uges stikprøve af stort set al lukket kørsel i projektkommunerne) vurderer konsulenten, at der i

23 23/37 Albertslund, Brøndby og Hvidovre kommuner vil være et årligt besparelsespotentiale på ca. 0,1-0,2 mio. kr. ved generelt at anvende de standarder, der gælder for Movias handicapkørsel (-15/+45 minutters afvigelse mellem ønsket og faktisk kørselstidspunkt). Øget maksimal køretid Tilsvarende vil mulighederne for samkørsel øges, hvis man hæver den højst tilladelige tid, brugerne må sidde i køretøjet. På samme grundlag som ovenfor skønner konsulenten, at der i de i alle kommuner undtagen Glostrup vil være en årlig bespareslemulighed af størrelsesordenen 0,1-0,2 mio. kr. Reduceret chaufførhjælp Den såkaldte servicetid, chaufføren bruger på at hjælpe passagererne i forbindelse med kørslen, har stor betydning for det samlede tidsforbrug, idet det kan tage op til ca. 10 minutter at levere serviceniveauet sofa-til-sofa, inklusive eventuelt bruge af trappemaskine, hjælp med overtøj mv. Vi har dog ikke pt. datagrundlag til at vurdere, om det vil være muligt at reducere graden af chaufførhjælp på udvalgte kørselsordninger i projektkommunerne uden at udløse et afledt, ekstra personalebehov (hjemmehjælp, institutionspersonale) Brugerbetaling Der kan tages brugerbetaling for ældrekørsel efter Serviceloven og for kommunernes kørsel til helt frivillige aktiviteter. Det skal bemærkes, at Hvidovre og Ishøj slet ikke anvender brugerbetaling, og at Glostrup kun gør det på en del af ældrekørslen. Konsulenten skønner, at ved brug af en takst på 50 eller 60 kr. pr. besøg (dobbelttur) vil kommunerne kunne spare mellem ca. 0,2 og 0,7 mio. kr. årligt (med indregning af sandsynligt brugerfrafald) på de nævnte ordninger, alt efter deres omfang og den nuværende takst Koordineret, kommunalt udbud Det er COWI s vurdering, at projektkommunerne hver vil kunne spare mellem ca. 0,2 og 0,6 mio. kr. årligt ved at udbyde al kørsel, som i dag udføres på kommunal kontrakt eller på taxametervilkår, i et samlet EU-udbud. Dette forudsætter dog, at udbudsmaterialet udformes, så byderne har maksimal mulighed for at kombinere kørsel på forskellige ordninger ved brug af samkørsel eller kædekørsel f.eks. ved så vidt muligt at samordne start- og sluttiderne for den specielle elevkørsel og ældrekørslen efter Serviceloven Overflytning af kørsel til Movia Flextrafik Movias Flextrafik-system indebærer optimering af meget store kørselsmængder og tilsvarende store kørselsudbud. De stordriftsfordele, der derved opnås, skønnes af konsulenten isoleret set at kunne give projektkommunerne besparelser på mellem 0,4 og 1,1 mio. kr. årligt, hvis kørslen, nævnt i pkt , i stedet overføres til Flex-

Kørselsanalyse for 5 kommuner i Trafiksamarbejdet. Trafiksamarbejdet

Kørselsanalyse for 5 kommuner i Trafiksamarbejdet. Trafiksamarbejdet Kørselsanalyse for 5 kommuner i Trafiksamarbejdet - Et tværkommunalt samarbejde Trafiksamarbejdet består r p.t. af 6 kommuner: Albertslund, Brøndby, Glostrup, Hvidovre, Ishøj j og Vallensbæk k kommuner

Læs mere

ANALYSE AF DE LUKKEDE KØRSELSORDNINGER I FEM KOMMUNER PÅ VESTEGNEN HVIDOVRE KOMMUNE INDHOLD LØSNINGSNOTAT 3. UDGAVE AF 14/3 2013

ANALYSE AF DE LUKKEDE KØRSELSORDNINGER I FEM KOMMUNER PÅ VESTEGNEN HVIDOVRE KOMMUNE INDHOLD LØSNINGSNOTAT 3. UDGAVE AF 14/3 2013 FEM KOMMUNER PÅ KØBENHAVNS VESTEGN ANALYSE AF DE LUKKEDE KØRSELSORDNINGER I FEM KOMMUNER PÅ VESTEGNEN Adresse: COWI Parallelvej 2 DK2800 Kgs. Lyngby HVIDOVRE KOMMUNE LØSNINGSNOTAT 3. UDGAVE AF 14/3 2013

Læs mere

ITS effektivisering af offentlig kørsel En analyse af 17.000 kørsler i 5 kommuner. Finn Frogne A/S. Mikkel Schiøtz

ITS effektivisering af offentlig kørsel En analyse af 17.000 kørsler i 5 kommuner. Finn Frogne A/S. Mikkel Schiøtz ITS effektivisering af offentlig kørsel En analyse af 17.000 kørsler i 5 kommuner Finn Frogne A/S Mikkel Schiøtz Baggrund Finn Frogne A/S - Dansk ingeniørfirma stiftet 1973-60 ansatte i hovedfirmaet, ialt

Læs mere

Frederikssund Kommune :: Plan for fremtidens borgertransport effektivisering af befordring og forstærkning af busnet

Frederikssund Kommune :: Plan for fremtidens borgertransport effektivisering af befordring og forstærkning af busnet !!! Frederikssund Kommune Plan for fremtidens borgertransport effektivisering af befordring og forstærkning af busnet I tabellen nedenfor ses totaludgifterne for de forskellige kørselsordninger i Frederikssund

Læs mere

INTRODUKTION TIL FLEXTRAFIK. V./ Michael Aagaard, afdelingschef Sydtrafik

INTRODUKTION TIL FLEXTRAFIK. V./ Michael Aagaard, afdelingschef Sydtrafik INTRODUKTION TIL FLEXTRAFIK V./ Michael Aagaard, afdelingschef Sydtrafik Nordisk Transportpolitisk Netværk 8. nov. 2016 Agenda Hvad er flextrafik? Flextur behovsstyret kollektiv trafik Den Samlede Rejse

Læs mere

baggrundsnotat til kommunebreve - Administrationens begrundelser for indstillingen til bestyrelsen

baggrundsnotat til kommunebreve - Administrationens begrundelser for indstillingen til bestyrelsen Notat Til: Kommuner med Flextur Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler CST Direkte +45 36 13 18 83 Fax - cst@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 21. april 2016 baggrundsnotat til kommunebreve

Læs mere

PRODUKTBLAD KOMMUNAL FLEXTRAFIK Institutionskørsel (fastkørsel) 1.3_

PRODUKTBLAD KOMMUNAL FLEXTRAFIK Institutionskørsel (fastkørsel) 1.3_ Kørselstyper Lukkede kommunale befordringsordninger for grupper med forudgående visitation. Fx kørsel til specialskoler og aktivitetscentre. Med institutionskørsel menes, at der er behov for en fast rute

Læs mere

Udbud af kørselsordninger i Viborg Kommune oplæg til politisk behandling

Udbud af kørselsordninger i Viborg Kommune oplæg til politisk behandling i Viborg Kommune oplæg til politisk behandling COWI 1 Kontrakter Udbuddet opdeles i to typer kontrakter Lukket skolekørsel - kørsel til og fra undervisning på kommunens folkeskoler - mulighederne undersøges

Læs mere

PRODUKTBLAD KOMMUNAL FLEXTRAFIK Variabel kørsel 1.3_23.05.2014

PRODUKTBLAD KOMMUNAL FLEXTRAFIK Variabel kørsel 1.3_23.05.2014 Kørselstyper Lukkede kommunale befordringsordninger af variabel karakter med forudgående visitation. Fx kørsel til læge/speciallæge og individuelle genoptræningsforløb. Med variabel kørsel menes, at der

Læs mere

Dagsordenspunkt. BSU/VFU - Serviceniveau i kommende Moviaudbud. Sagsforløb: BSU - VFU - ØU - KB Sagen afgøres i: Kommunalbestyrelsen

Dagsordenspunkt. BSU/VFU - Serviceniveau i kommende Moviaudbud. Sagsforløb: BSU - VFU - ØU - KB Sagen afgøres i: Kommunalbestyrelsen BSU/VFU - Serviceniveau i kommende Moviaudbud Sagsnr.: 14/17533 Sagsbehandler: LOG Sags nr.: 14/17533 Sagsforløb: BSU - VFU - ØU - KB Sagen afgøres i: Kommunalbestyrelsen Baggrund Igennem de seneste år

Læs mere

Hvordan klares koordineringsopgaven nu og i fremtiden

Hvordan klares koordineringsopgaven nu og i fremtiden 10-10-2011 FlexDanmark 1 Hvordan klares koordineringsopgaven nu og i fremtiden v/ NTL@flexdanmark.dk Teletaxi Patienttransport Kommunal service kørsel Handicap kørsel Flextrafik Institutions kørsel Grundtanken

Læs mere

Afsnit 3: En beskrivelse af trafikselskabet Movia, samt de kørselsordninger

Afsnit 3: En beskrivelse af trafikselskabet Movia, samt de kørselsordninger Notat Valg af udbudsform for visiteret kørsel i Egedal Kommune 1. Baggrund Alle indgåede aftaler om visiteret personbefordring er udløbet, eller udløber i den kommende tid. Forvaltningen har derfor foretaget

Læs mere

Transportplaner Lars Richter, Trafikselskabet Movia Morten Hvid Pedersen, Deloitte Consulting

Transportplaner Lars Richter, Trafikselskabet Movia Morten Hvid Pedersen, Deloitte Consulting Udvidet resumé 49 Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN

Læs mere

Ved budget 2016 1. behandling på bestyrelsesmødet den 25. juni 2015 blev bestilt en uddybning af budgetforudsætningerne for Flextrafik.

Ved budget 2016 1. behandling på bestyrelsesmødet den 25. juni 2015 blev bestilt en uddybning af budgetforudsætningerne for Flextrafik. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 2. september 2015 Henrik Visborg Thune 04.2 Budgetforudsætninger for Flextrafik Sagsfremstilling: Ved budget 2016 1. behandling på bestyrelsesmødet

Læs mere

Vejledning til Sydtrafiks handicapkørsel i Sønderjylland

Vejledning til Sydtrafiks handicapkørsel i Sønderjylland Vejledning til Sydtrafiks handicapkørsel i Sønderjylland Gældende fra 1. november 2008 Denne vejledning forklarer om vilkårene for at bruge Sydtrafiks handicapkørsel og opdateres en gang årligt i forbindelse

Læs mere

NOTAT. Allerød Kommune

NOTAT. Allerød Kommune NOTAT Allerød Kommune Økonomi og it Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Personbefordring i Allerød Kommune 1. Baggrund Alle indgåede aftaler om

Læs mere

Nordisk Transportpolitisk Netværk. Sydtrafiks erfaringer med Flextrafik 15. september 2010

Nordisk Transportpolitisk Netværk. Sydtrafiks erfaringer med Flextrafik 15. september 2010 Nordisk Transportpolitisk Netværk Sydtrafiks erfaringer med Flextrafik 15. september 2010 Flextrafik Samarbejde mellem kommuner, region(er) og trafikselskaber om planlægning og administrativ drift af offentligt

Læs mere

Flextrafik i Nordjylland

Flextrafik i Nordjylland Flextrafik i Nordjylland En temperaturmåling og evaluering af Flextrafik-samarbejdet Oktober 2011 Aktiviteter Økonomisk kørselsanalyse Afsæt i gennemført kørsel over 15 måneder i Flextrafik-regi Besøg

Læs mere

Optimalt teknologi-samarbejde mellem transportører og forvaltninger

Optimalt teknologi-samarbejde mellem transportører og forvaltninger Optimalt teknologi-samarbejde mellem transportører og forvaltninger Kollektiv Trafik Konferencen 2013 7.oktober 2013, Comwell Grand Park Korsør Mikkel Schiøtz Systemudvikler, Finn Frogne A/S Finn Frogne

Læs mere

Økonomisk effekt af udvidet tidsrum for afhentning i handicapkørslen. Notat til Movias bestyrelse

Økonomisk effekt af udvidet tidsrum for afhentning i handicapkørslen. Notat til Movias bestyrelse Økonomisk effekt af udvidet tidsrum for afhentning i handicapkørslen Notat til Movias bestyrelse August 2010 Indhold 1 Resumé...4 2 Baggrund, formål og metode...4 3 Beregning af økonomisk effekt for Slagelse

Læs mere

Udvikling af Flextrafik Takstændringen, hvad har den betydet. Jens Peter Langberg

Udvikling af Flextrafik Takstændringen, hvad har den betydet. Jens Peter Langberg Udvikling af Flextrafik Takstændringen, hvad har den betydet Jens Peter Langberg jpl@moviatrafik.dk Køge 14. juni 2013 Oversigt Hvordan har Flextrafik udviklingen været Hvor er der Flextur nu Flexturs

Læs mere

Driften varetages af 128 leverandør taxa- og busselskaber

Driften varetages af 128 leverandør taxa- og busselskaber 19-11-2014 1 NB: DETTE ER NORDDJURS KOMMUNES UDPLUK AF MATERIALE, SOM ER UDARBEJDET AF MIDTTRAFIK TIL BRUG FOR INFORMATIONSMØDE, MT AFHOLDT MED KOMMUNEN DEN 19.11.14 I 2013 var der 2,1 mio. køreplantimer

Læs mere

Handicapstatistik. Statistik, Regnskab 2015

Handicapstatistik. Statistik, Regnskab 2015 Handicapstatistik Statistik, Regnskab 2015 19. september 2016 3 Handicapstatistik Indledning Indhold Indledning 4 Nøgletal for økonomien ved handicapkørsel Nøgletal for rejser og transportarbejde 4 5

Læs mere

Transportplaner. Lars Richter Chefkonsulent Rådgivning, Enhed for Trafik og Planlægning Trafikselskabet Movia

Transportplaner. Lars Richter Chefkonsulent Rådgivning, Enhed for Trafik og Planlægning Trafikselskabet Movia Transportplaner Lars Richter Chefkonsulent Rådgivning, Enhed for Trafik og Planlægning Trafikselskabet Movia Morten Hvid Pedersen Director DC Government Strategy & Operations Deloitte Consulting Trafikdage

Læs mere

Kommunal befordring En kortlægning af praksis

Kommunal befordring En kortlægning af praksis Kommunal befordring En kortlægning af praksis 1 2 Indhold 01 Indledning og sammenfatning Side 3 02 Sådan har vi gjort Side 4 03 Organisering Side 5 04 Serviceniveau og visitering Side 9 05 Planlægning,

Læs mere

Notat Vedrørende: Sagsnavn: Sagsnummer: Skrevet af: Forvaltning: Dato: Sendes til: Byrådet Indledning

Notat Vedrørende: Sagsnavn: Sagsnummer: Skrevet af:   Forvaltning: Dato: Sendes til: Byrådet Indledning Notat Vedrørende: Serviceniveauer - Udbud af personbefordring 2017 Sagsnavn: Udbud af personbefordring 2017 Sagsnummer: 00.01.00-G01-86-16 Skrevet af: Birgitte Wendelboe Stobberup E-mail: bws@randers.dk

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 Indledning. 2 Udbudsform og bydere.

Indholdsfortegnelse. 1 Indledning. 2 Udbudsform og bydere. Frederikssund Kommune Oplæg om udbud af supplerende skolekørsel Notat COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 97 22 Telefax 97 22 2 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 2 6 7 8 9 0 Indledning Udbudsform

Læs mere

Flextur i Frederikssund Kommune

Flextur i Frederikssund Kommune Flextur i Frederikssund Kommune Januar til august 2015 Præsentationen giver et indtryk af kørselsomfang, kørselsmønstre og udviklingen i kørslen over tid i Frederikssund Kommune fra januar til og med august

Læs mere

Notat om indførelse af Flextrafik

Notat om indførelse af Flextrafik Miljø og Teknik Notat Til: Udvalget for Miljø og Teknik Sagsnr.: 2010/12037 Dato: 10-02-2011 Sag: Sagsbehandler: Notat om indførelse af Flextrafik Jørgen Krog Sagsfremstilling Flextrafik er en trafikform

Læs mere

Transportplansprojekter. Lars Richter

Transportplansprojekter. Lars Richter Transportplansprojekter Lars Richter LRI@moviatrafik.dk Trafikbestillerkonference 22. maj 2017 Transportplansprojekter Mere service for færre penge Erfaringer fra tidligere projekter viser, at kommunerne

Læs mere

2. udbud personkørsel i Aalborg Kommune - fastlæggelse af serviceniveau og krav til kørsel.

2. udbud personkørsel i Aalborg Kommune - fastlæggelse af serviceniveau og krav til kørsel. Punkt 7. 2. udbud personkørsel i Aalborg Kommune - fastlæggelse af serviceniveau og krav til kørsel. 2010-9296. Til høring Forvaltningerne indstiller, at Skole- og Kulturudvalget, Ældre- og Handicapudvalget,

Læs mere

Notat 20. februar 2015. Til: Rudersdal. Kopi til: Movia. Sagsnummer Sag-398461 Movit-3039726

Notat 20. februar 2015. Til: Rudersdal. Kopi til: Movia. Sagsnummer Sag-398461 Movit-3039726 Notat 20. februar 2015 Til: Rudersdal Kopi til: Movia Sagsnummer Sagsbehandler JNK Direkte +45 36 13 16 23 Fax - jnk@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 Trafikselskabet Movia Flextrafik

Læs mere

Status på kørselsprojekt

Status på kørselsprojekt NOTAT 3. marts 2017 Journal nr. Status på kørselsprojekt Busdriften er sammen med hovedparten af den øvrige kørsel i kommunen (flextrafik, svømmekørsel o. lign.) omfattet af en årlig besparelse på 9,5

Læs mere

Notat Vedrørende: Sagsnavn: Sagsnummer: Skrevet af: Forvaltning: Dato: Sendes til: Handicaprådet Indledning

Notat Vedrørende: Sagsnavn: Sagsnummer: Skrevet af:   Forvaltning: Dato: Sendes til: Handicaprådet Indledning Notat Vedrørende: Serviceniveauer - udbud af personbefordring 2017 Sagsnavn: Udbud af personbefordring 2017 Sagsnummer: 00.01.00-G01-86-16 Skrevet af: Birgitte Wendelboe Stobberup E-mail: bws@randers.dk

Læs mere

Handicapstatistik. Statistik, Regnskab 2014

Handicapstatistik. Statistik, Regnskab 2014 Handicapstatistik Statistik, Regnskab 2014 12. august 2015 3 Handicapstatistik Indledning Indhold Indledning 4 Nøgletal for økonomien ved handicapkørsel Nøgletal for rejser og transportarbejde 4 5 Økonomiske

Læs mere

KØRSEL - HVEM SKAL KØRE

KØRSEL - HVEM SKAL KØRE KØRSEL - HVEM SKAL KØRE Kørselstype Praktiserende læge og speciallæge Leverandør af befordring Der er fri befordring af pensionister der ellers opfylder betingelserne for transporten til og fra egen læge,

Læs mere

Movia Flextrafik. Flextrafik koordinerer flere forskellige kørselsordninger for kommuner og regioner. Det giver stordriftsfordele

Movia Flextrafik. Flextrafik koordinerer flere forskellige kørselsordninger for kommuner og regioner. Det giver stordriftsfordele Movia Flextrafik Flextrafik koordinerer flere forskellige kørselsordninger for kommuner og regioner. Det giver stordriftsfordele Movia Flextrafik Movia Flextrafik står for kørsel for borgere, der af forskellige

Læs mere

Kommunal bus- og taxipolitik - med en landdistriktsvinkel

Kommunal bus- og taxipolitik - med en landdistriktsvinkel Kommunal bus- og taxipolitik - med en landdistriktsvinkel Varde Kommune 1260 km2 50.500 indbyggere - eller 39 borgere pr. km2 Stort kystområde med udpræget få (faste) beboere Store landdistrikter med

Læs mere

2. udbud personkørsel i Aalborg Kommune - fastlæggelse af serviceniveau og krav til kørsel.

2. udbud personkørsel i Aalborg Kommune - fastlæggelse af serviceniveau og krav til kørsel. Punkt 9. 2. udbud personkørsel i Aalborg Kommune - fastlæggelse af serviceniveau og krav til kørsel. 2010-9296. Forvaltningen indstiller, Skole- og Kulturudvalget, Ældre- og Handicapudvalget, Familie-

Læs mere

REGION HOVEDSTADEN. Regionaludvalget den 4. september Sag nr. 6. Emne: Meddelelser. Bilag 4

REGION HOVEDSTADEN. Regionaludvalget den 4. september Sag nr. 6. Emne: Meddelelser. Bilag 4 REGION HOVEDSTADEN Regionaludvalget den 4. september 2012 Sag nr. 6 Emne: Meddelelser Bilag 4 Sag 6a Bilag 1 Notat Til: Ekstern Kopi til: JPL Sagsnummer Sagsbehandler DAK Direkte 36 13 19 88 Fax - DAK@moviatrafik.dk

Læs mere

FLEXTUR - HOLBÆK KOMMUNE Analyse af Flextur ifbm. indførelse af dobbelttakst

FLEXTUR - HOLBÆK KOMMUNE Analyse af Flextur ifbm. indførelse af dobbelttakst FLEXTUR - HOLBÆK KOMMUNE Analyse af Flextur ifbm. indførelse af dobbelttakst Præsentationen tager udgangspunkt i rejsedata for Flextur i Holbæk Kommune for 2015. Flexturrejserne er summeret i tal og grafer,

Læs mere

Handicapstatistik. Statistik, Regnskab 2010

Handicapstatistik. Statistik, Regnskab 2010 Handicapstatistik Statistik, Regnskab 2010 31. oktober 2011 3 Handicapstatistik Indhold Indhold Indledning 5 Nøgletal for økonomien ved handicapkørsel Nøgletal for rejser og transportarbejde 5 6 Økonomiske

Læs mere

Handicapstatistik. Statistik, Regnskab 2011

Handicapstatistik. Statistik, Regnskab 2011 Handicapstatistik Statistik, Regnskab 2011 13. november 2012 3 Handicapstatistik Indhold Indhold Indledning 5 Nøgletal for økonomien ved handicapkørsel Nøgletal for rejser og transportarbejde 5 6 Økonomiske

Læs mere

Evaluering af Flextur i Ringsted Kommune. TRAFIKSELSKABET MOVIA Gammel Køge Landevej Valby

Evaluering af Flextur i Ringsted Kommune. TRAFIKSELSKABET MOVIA Gammel Køge Landevej Valby Evaluering af Flextur i Ringsted Kommune TRAFIKSELSKABET MOVIA Gammel Køge Landevej 3 2500 Valby Jesper Nygård Kristensen 26. september 2016 Konklusion på effekten af forsøget I Ringsted Kommune blev der

Læs mere

Flextrafik Kollektivtransportforums årskonferanse 2014. Jens Peter Langberg jpl@moviatrafik.dk

Flextrafik Kollektivtransportforums årskonferanse 2014. Jens Peter Langberg jpl@moviatrafik.dk Flextrafik Kollektivtransportforums årskonferanse 2014 Jens Peter Langberg jpl@moviatrafik.dk. Februar 2014 Hovedpunkter Trafikselskaberne i Danmark Hvad er Movia og Flextrafik De 5 ordninger Movias roller

Læs mere

Forslag til Visitationsstandard for Flexhandicap i Frederikshavn kommune

Forslag til Visitationsstandard for Flexhandicap i Frederikshavn kommune Side 1 af 5 sider Forslag til Visitationsstandard for Flexhandicap i Frederikshavn kommune 1. Ydelsens lovgrundlag Lov om trafikselskaber af 24. juni 2005, 11 om individuel handicapkørsel 11 Trafikselskabet

Læs mere

Handicapkørsel. Statistik, budget 2017

Handicapkørsel. Statistik, budget 2017 Handicapkørsel Statistik, budget 2017 14. maj 2017 Handicapkørsel Indhold Indhold Indledning 1 Nøgletal for økonomien ved handicapkørsel Nøgletal for rejser og transportarbejde 1 1 Økonomiske nøgletal

Læs mere

Kørselsanalyse i Ishøj Kommune

Kørselsanalyse i Ishøj Kommune Kørselsanalyse i Ishøj Kommune AFRAPPORTERING December 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 INDLEDNING... 3 2 KØRSELSANALYSEN - OVERORDNEDE RESULTATER OG SAMMENFATNING... 4 3 KØRSELSANALYSEN MERE DETALJERET...

Læs mere

Kørselskoordinering i Randers Kommune. - indlæg på TØF konference 1. okt. 2012

Kørselskoordinering i Randers Kommune. - indlæg på TØF konference 1. okt. 2012 Kørselskoordinering i Randers Kommune - indlæg på TØF konference 1. okt. 2012 Kørselskoordinering. Disposition Proces for kørselskoordinering i Randers Kommune Baggrund for Kørselskontoret - evaluering

Læs mere

Movia gennemfører medio 2019 en ny model for flextur og en ny mulighed for plustur.

Movia gennemfører medio 2019 en ny model for flextur og en ny mulighed for plustur. Notat Dokumentnummer 583323 Dato 08 02 2019 Sagsbehandler: JNK Direkte: +45 36 13 16 23 CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 Orientering om ny model for flextur og ny mulighed for plustur Movia gennemfører

Læs mere

Handicapstatistik. Statistik, Regnskab 2012

Handicapstatistik. Statistik, Regnskab 2012 Handicapstatistik Statistik, Regnskab 2012 21. november 2013 3 Handicapstatistik Indhold Indhold Indledning 5 Nøgletal for økonomien ved handicapkørsel Nøgletal for rejser og transportarbejde 5 6 Økonomiske

Læs mere

Notat. Uddybning af effekter i business case for befordring i Aarhus Kommune. Deloitte Consulting

Notat. Uddybning af effekter i business case for befordring i Aarhus Kommune. Deloitte Consulting Consulting Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk g Notat Uddybning

Læs mere

Status på Flextur. Baggrund. Udvikling i borgernes brug af Flextur NOTAT

Status på Flextur. Baggrund. Udvikling i borgernes brug af Flextur NOTAT Status på Flextur Baggrund Flextur blev indført i Frederikssund Kommune i december 2014, som et supplement til de almindelige busruter i ydertimerne og i de tyndest befolkede dele af kommunen. Flextur

Læs mere

Oplæg til ændringer i Albertslund, Brøndby, Glostrup og Vallensbæk kommuner - justeret ift. kommunernes reaktioner på notatet af 21. december 2015.

Oplæg til ændringer i Albertslund, Brøndby, Glostrup og Vallensbæk kommuner - justeret ift. kommunernes reaktioner på notatet af 21. december 2015. Notat Til: Albertslund, Brøndby, Glostrup, Vallensbæk kommuner Kopi til: Ballerup og Egedal kommuner, TOR, KAV, MKL Sagsnummer Sagsbehandler TOR JBN Direkte +45 36 13 16 40 66 Fax - JBN@moviatrafik.dk

Læs mere

Flextrafik som kollektiv trafik de åbne brugere

Flextrafik som kollektiv trafik de åbne brugere Flextrafik som kollektiv trafik de åbne brugere 1. Midttrafiks strategiplan 2. Sådan virker samordnet kørsel 3. Midttrafiks flextrafik 4. Den åbne kørsel: Midttur og teletaxakørsel 5. Det mener kunderne

Læs mere

Til Gentofte Kommune. 29. april 2014. Gentofte Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia

Til Gentofte Kommune. 29. april 2014. Gentofte Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia Til Gentofte Kommune Sagsnummer Sagsbehandler FKY Direkte +45 36 13 15 55 Fax 36 13 18 96 fky@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 29. april 2014 Gentofte Kommune - Følgebrev til regnskab

Læs mere

God service til aktive ældre. - Kollektiv transport og ældre medborgere i en stor kommune

God service til aktive ældre. - Kollektiv transport og ældre medborgere i en stor kommune God service til aktive ældre - Kollektiv transport og ældre medborgere i en stor kommune Varde Kommune vil, at Ældre mennesker kan bo i hele vores store kommune og samtidig være sikret en god service.

Læs mere

Baggrund Betjening af Mørkhøj Betjening af Mørkhøj, Ruteforslag Betjening af Mørkhøj, Ruteforslag

Baggrund Betjening af Mørkhøj Betjening af Mørkhøj, Ruteforslag Betjening af Mørkhøj, Ruteforslag Notat Til: Nikolai Hansen Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler KAV Direkte +45 36 13 17 76 Fax - kav@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 15. januar 2015 Bybus Gladsaxe økonomioverslag

Læs mere

Handicapstatistik. Statistik, Regnskab 2013

Handicapstatistik. Statistik, Regnskab 2013 Handicapstatistik Statistik, Regnskab 2013 15. oktober 2014 3 Handicapstatistik Indledning Indhold Indledning 4 Nøgletal for økonomien ved handicapkørsel Nøgletal for rejser og transportarbejde 4 5 Økonomiske

Læs mere

Politisk dokument uden resume. 06 Flexturtakster 2016. Indstilling: Administrationen indstiller,

Politisk dokument uden resume. 06 Flexturtakster 2016. Indstilling: Administrationen indstiller, Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 2. september 2015 Jesper Nygård Kristensen 06 Flexturtakster 2016 Indstilling: Administrationen indstiller, at forslag til ny Flextur takst godkendes

Læs mere

Flextrafik Trafikbestillerkonferencen. Jens Peter Langberg jpl@moviatrafik.dk

Flextrafik Trafikbestillerkonferencen. Jens Peter Langberg jpl@moviatrafik.dk Flextrafik Trafikbestillerkonferencen Jens Peter Langberg jpl@moviatrafik.dk. juni 2014 Hovedpunkter Flextrafikudviklingen fra 2007 til 2013 Flextrafik i Movias trafikplan Visiteret kørsel Flexturudbredelse

Læs mere

VestTur TØF-konferencen oktober 2003

VestTur TØF-konferencen oktober 2003 Status og planerne for de næste par år:! Baggrunden! Hvad er VestTur?! Status! Hvorfor er VestTur den rigtige løsning?! VestTur de kommende år Baggrunden for VestTur:! Ønsket om ændret trafiksystem! Hvad

Læs mere

Status for kørselsadministrationen i Aalborg Kommune 2. halvår 2013 og 1. halvår 2014

Status for kørselsadministrationen i Aalborg Kommune 2. halvår 2013 og 1. halvår 2014 Dato: 14-10-2014 Status for kørselsadministrationen i Aalborg Kommune 2. halvår 2013 og 1. halvår 2014 Nøgletal for Kørselskontorets aktiviteter I det følgende fremgår nøgletal for Kørselskontorets aktiviteter,

Læs mere

Udviklingen i Flextur

Udviklingen i Flextur Udviklingen i Flextur Teknisk Udvalg vedtog på mødet den 4. november 2015 at fastholde kommunetaksten, dog med det forbehold, at udviklingen i udgifterne skulle følges tæt de næste 6 måneder og kommunetaksten

Læs mere

Performance Management i Movia

Performance Management i Movia Performance Management i Movia Paper udarbejdet til Ålborg Trafikdage 2010 Henrik Visborg Thune Teamleder budget og økonomistyring Movia Baggrund og formål: Med kommunalreformen i 2007 skiftede det økonomiske

Læs mere

Flextur i Roskilde Kommune. Analyse af turene i 2016

Flextur i Roskilde Kommune. Analyse af turene i 2016 Flextur i Roskilde Kommune Analyse af turene i 2016 Indhold og opsummering I denne analyse behandles følgende emner: - Antallet flexture - Udgiften til Flextur - Karakteren af turene - Kundernes alder

Læs mere

Movia på KKR Sjælland, 5. februar 2013

Movia på KKR Sjælland, 5. februar 2013 Movia på KKR Sjælland, 5. februar 2013 1. Fakta om styrelsesforhold 2. Trafikplanarbejdet 3. Aktuelle samarbejdsprojekter 4. De kommunale kørselsordninger kommer i vælten Movias repræsentantskab 1 medlem

Læs mere

Vejledning Sydtrafiks handicapkørselsordning for Haderslev Kommune

Vejledning Sydtrafiks handicapkørselsordning for Haderslev Kommune 1/5 Vejledning Sydtrafiks handicapkørselsordning for Haderslev Kommune Hvem kan blive medlem af ordningen? Sydtrafiks handicapkørselsordning er et kørselstilbud til svært bevægelses - handicappede borgere,

Læs mere

FLEXTRAFIK I SLAGELSE KOMMUNE

FLEXTRAFIK I SLAGELSE KOMMUNE FLEXTRAFIK I SLAGELSE KOMMUNE FLEXTRAFIK er kørsel efter dit behov. Der findes fire forskellige typer afhængig af din situation og formålet med kørslen. FLEXTUR For alle og til alle steder FLEXPATIENT

Læs mere

Handicapkørsel. Statistik, budget 2016

Handicapkørsel. Statistik, budget 2016 Handicapkørsel Statistik, budget 2016 29. januar 2016 Handicapkørsel Indhold Indhold Indledning 1 Nøgletal for økonomien ved handicapkørsel Nøgletal for rejser og transportarbejde 1 1 Økonomiske nøgletal

Læs mere

En række kommuner har ved møder med Movia udtrykt ønske om, at grundtaksten for brug af Flextur blev nedsat.

En række kommuner har ved møder med Movia udtrykt ønske om, at grundtaksten for brug af Flextur blev nedsat. Til kommunerne i Rådgivningsområde Nordsjælland Sagsnummer ThecaSag-111500 Movit-2438210 Sagsbehandler MBF Direkte 36 13 19 12 Fax 36 13 19 99 MBF@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798

Læs mere

Movia gennemfører medio 2019 en ny model for flextur og en ny mulighed for plustur.

Movia gennemfører medio 2019 en ny model for flextur og en ny mulighed for plustur. Notat Til: Kommunerne Dokumentnummer 583323 Dato 27 03 2019 Sagsbehandler: JNK Direkte: +45 36 13 16 23 CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 Baggrund for nye muligheder med flextur og plustur Movia

Læs mere

Notat. Sammenligning af udgifter til voksne med særlige behov

Notat. Sammenligning af udgifter til voksne med særlige behov Til: Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Kommunerne i Region Hovedstaden ØKONOMI & PERSONALE Dato: 6. juni 2012 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Sagsnr.: 2012-3302 Dok. nr.:

Læs mere

Serviceydelser på centrene: Retningslinje for befordring af brugere. 5. udkast. 1 Regelgrundlaget.

Serviceydelser på centrene: Retningslinje for befordring af brugere. 5. udkast. 1 Regelgrundlaget. N O T A T Til Kopi Fra Arbejdsgruppen vedr. retningslinjer Emne 5. udkast - Retningslinje Befordring Voksenhandicap og Socialpsykiatri Telefon 99 74 15 68 E-post tove.sanderhoff@rksk.dk Dato 4. oktober

Læs mere

Danske Handicaporganisationers svar til Movia s høring vedrørende sammenlægning af de tre handicapkørselsordninger i Østdanmark

Danske Handicaporganisationers svar til Movia s høring vedrørende sammenlægning af de tre handicapkørselsordninger i Østdanmark Bilag 08.4 Maj-Britt Fahnøe Trafikselskabet Movia Gammel Køge Landevej 3 2500 Valby Hvidovre, 4. april 2008 Sag 08/220 Dok. 3837/08 CAG/kft Danske Handicaporganisationers svar til Movia s høring vedrørende

Læs mere

Politisk dokument uden resume. 09 Forsøg med Flextur. Indstilling: Administrationen indstiller, at

Politisk dokument uden resume. 09 Forsøg med Flextur. Indstilling: Administrationen indstiller, at Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 10. december 2015 Jens Peter Langberg 09 Forsøg med Flextur Indstilling: Administrationen indstiller, at Allerede iværksatte forsøg med Flextur videreføres

Læs mere

Det samlede regnskab, inklusiv de generelle regnskabsprincipper fremgår af publikationerne 2012 Årsregnskab og 2012 fordelingsregnskab 1.

Det samlede regnskab, inklusiv de generelle regnskabsprincipper fremgår af publikationerne 2012 Årsregnskab og 2012 fordelingsregnskab 1. Til Roskilde Kommune Sagsnummer Sagsbehandler FKY Direkte 36 13 15 55 Fax 36 13 18 96 FKY@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 23. april 2013 Roskilde Kommune - Følgebrev til regnskab

Læs mere

Indledende kortlægning af transport af borgere m.v.

Indledende kortlægning af transport af borgere m.v. Strategisk Udvikling Oktober 2018 Indledende kortlægning af transport af borgere m.v. Forudsætninger Transport af borgere er afgrænset, som den transport der sker via den offentlige trafik i Sydtrafik

Læs mere

Åben dagsorden. til mødet i Repræsentantskabet for Midttrafik 9. maj 2014 kl Hotel Scandic, Bygholm Park Schüttesvej Horsens

Åben dagsorden. til mødet i Repræsentantskabet for Midttrafik 9. maj 2014 kl Hotel Scandic, Bygholm Park Schüttesvej Horsens Åben dagsorden til mødet i Repræsentantskabet for Midttrafik 9. maj 2014 kl. 13.00 Hotel Scandic, Bygholm Park Schüttesvej 6 8700 Horsens Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Valg af dirigent 1 2 Beretning

Læs mere

Til Helsingør Kommune. 29. april Helsingør Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia

Til Helsingør Kommune. 29. april Helsingør Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia Til Helsingør Kommune Sagsbehandler FKY Direkte +45 36 13 15 55 Fax 36 13 18 96 fky@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 29. april 2014 Helsingør Kommune - Følgebrev til regnskab 2013

Læs mere

Notat. Til: Albertslund Kommune. Kopi til: Vallansbæk Kommune, Ballerup Kommune, Egedal Kommune. 18. april 2018

Notat. Til: Albertslund Kommune. Kopi til: Vallansbæk Kommune, Ballerup Kommune, Egedal Kommune. 18. april 2018 Notat Til: Albertslund Kommune Kopi til: Vallansbæk Kommune, Ballerup Kommune, Egedal Kommune Sagsbehandler JSM Direkte +45 36 13 16 96 Fax - jsm@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798

Læs mere

Evaluering af det gennemførte udbud ud fra data for kørselsafviklingen i 1. halvår 2012

Evaluering af det gennemførte udbud ud fra data for kørselsafviklingen i 1. halvår 2012 Bilag 1 Evaluering af det gennemførte udbud ud fra data for kørselsafviklingen i Denne evaluering vedrører det gennemførte udbud, som for langt størstedelen af kørslerne blev taget i brug i august 2010.

Læs mere

Notat: Overslag over gratis kørsel i Tønder Kommune

Notat: Overslag over gratis kørsel i Tønder Kommune Notat: Overslag over gratis kørsel i Tønder Kommune Den 14. januar blev der afholdt møde mellem Sydtrafik og Tønder Kommune vedr. gratis kørsel for skolesøgende elever under 18 år. På mødet blev det besluttet

Læs mere

Til Ballerup Kommune. 29. april Ballerup Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia

Til Ballerup Kommune. 29. april Ballerup Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia Til Ballerup Kommune Sagsnummer Sagsbehandler FKY Direkte +45 36 13 15 55 Fax 36 13 18 96 fky@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 29. april 2014 Ballerup Kommune - Følgebrev til regnskab

Læs mere

På rejser, der foretages inden for et amt, anvendes det amtslige trafikselskabs takst- og billetsystem.

På rejser, der foretages inden for et amt, anvendes det amtslige trafikselskabs takst- og billetsystem. Indlæg på Trafikdage på AAU, 24. aug. 1998 Af Jens Elsbo, COWI DSB og de regionale kollektive trafikselskaber uden for hovedstadsområdet indledte pr. 28. september 1997 et takstsamarbejde, der gør det

Læs mere

Movias bestyrelse vedtog 30. april 2015 at sende et forslag til ny Flexturtakst i høring hos de kommuner, der har Flextur.

Movias bestyrelse vedtog 30. april 2015 at sende et forslag til ny Flexturtakst i høring hos de kommuner, der har Flextur. Til kommuner som har Flextur Sagsnummer Sagsbehandler JNK Direkte +45 36 13 16 23 Fax - jnk@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 30. april 2015 Høring om forslag til ny Flextur takst

Læs mere

Handicapkørsel Nøgletal for økonomien ved handicapkørsel

Handicapkørsel Nøgletal for økonomien ved handicapkørsel Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7044 Fax 3338 1439 mni@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Handicapkørsel 2009 Den individuelle handicapkørsel udføres af erne, som jf. Lov om er, 11,

Læs mere

INFORMATIONS- MØDE KOMMUNAL KØRSEL

INFORMATIONS- MØDE KOMMUNAL KØRSEL 08-11-2013 INFORMATIONS- MØDE KOMMUNAL KØRSEL 8. november 2013 08-11-2013 Informationsmøde om kommunal kørsel 2 VELKOMMEN TIL MIDTTRAFIK Midttrafik ejes af 19 kommuner og regionen. Midttrafik har et repræsentantskab

Læs mere

Høringsmateriale. Visiteret befordring i Holbæk Kommune Voksne og ældreområdet

Høringsmateriale. Visiteret befordring i Holbæk Kommune Voksne og ældreområdet Høringsmateriale Visiteret befordring i Holbæk Kommune Voksne og ældreområdet gældende fra august 2014 Berørte områder: Voksne til specialundervisning og væresteder Genoptræning/aktivitetscentre Trafik

Læs mere

Til Roskilde Kommune. 29. april Roskilde Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia

Til Roskilde Kommune. 29. april Roskilde Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia Til Roskilde Kommune Sagsnummer Sagsbehandler FKY Direkte +45 36 13 15 55 Fax 36 13 18 96 fky@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 29. april 2014 Roskilde Kommune - Følgebrev til regnskab

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia

Lyngby-Taarbæk Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia Til Lyngby-Taarbæk Kommune Sagsnummer Sagsbehandler FKY Direkte +45 36 13 15 55 Fax 36 13 18 96 fky@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 29. april 2014 Lyngby-Taarbæk Kommune - Følgebrev

Læs mere

Godkendelse af effektiviseringspotentialer for specialbefordring

Godkendelse af effektiviseringspotentialer for specialbefordring Punkt 3. Godkendelse af effektiviseringspotentialer for specialbefordring 2016-022642 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Familie- og Socialudvalget godkender at der ikke foretages ændringer

Læs mere

Visiteret befordring i Ringkøbing-Skjern Kommune

Visiteret befordring i Ringkøbing-Skjern Kommune Visiteret befordring i Ringkøbing-Skjern Kommune Gældende pr. 01-08 2015 servicekatalog Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold Baggrund... 3 Ringkøbing-Skjern Kommunes arbejde med befordring i 2014... 3 Overblik

Læs mere

Notat. Valg af udbudsmodel visiteret kørsel. Martin Gils Andersen Alice Judith Bekker. Dato: Version nr.: 02

Notat. Valg af udbudsmodel visiteret kørsel. Martin Gils Andersen Alice Judith Bekker. Dato: Version nr.: 02 Notat Valg af udbudsmodel visiteret kørsel Udarbejdet af: Økonomi og Løn Martin Gils Andersen Alice Judith Bekker Dato: 11-12-2017 Sagsnummer: 88.16.12-G00-1-17 Version nr.: 02 Formål Faaborg-Midtfyn Kommune

Læs mere

Til Albertslund Kommune. 29. april Albertslund Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia

Til Albertslund Kommune. 29. april Albertslund Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia Til Albertslund Kommune Sagsnummer Sagsbehandler FKY Direkte +45 36 13 15 55 Fax 36 13 18 96 fky@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 29. april 2014 Albertslund Kommune - Følgebrev

Læs mere

Ballerup Benchmark R juni 2015 Sagsbeh.: Cecilie Lin Jakobsen

Ballerup Benchmark R juni 2015 Sagsbeh.: Cecilie Lin Jakobsen Ballerup Benchmark R2014 1. juni 2015 Sagsbeh.: Cecilie Lin Jakobsen E-mail: ceja01@frederiksberg.dk J.nr.: 00.01.00-P05-2-15 Økonomi- og Adm Stab Sammenligning af udgifter på psykiatri- og voksenhandikapområdet

Læs mere

Forslag til fremtidige serviceniveauer og visitering i skolekørslen

Forslag til fremtidige serviceniveauer og visitering i skolekørslen Bilag 1: Forslag til fremtidige serviceniveauer og visitering i skolekørslen 1 Anbefalinger til fremtidig visitation og serviceniveauer Projektgruppen anbefaler en, hvor fokus på potentiale for egentransport

Læs mere

GENOPTRÆNING Foreslået harmoniseret serviceniveau:

GENOPTRÆNING Foreslået harmoniseret serviceniveau: GENOPTRÆNING Max sidde 45 min. i vognen til destination indenfor Vejen Kommune. Max sidde 90 min. i vognene til destination udenfor Vejen Kommune. Ingen nævneværdig ventetid efter konsultationen. Borgeren

Læs mere

Handicapkørsel med kørselskuponer

Handicapkørsel med kørselskuponer Handicapkørsel med kørselskuponer Vejledning til brugere og chauffører Gældende fra 1. november 2008 Denne vejledning forklarer om vilkårene for at bruge Sydtrafiks handicapkørsel og opdateres en gang

Læs mere

Til Greve Kommune. 29. april Greve Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia

Til Greve Kommune. 29. april Greve Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet Movia Til Greve Kommune Sagsbehandler FKY Direkte +45 36 13 15 55 Fax 36 13 18 96 fky@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 29. april 2014 Greve Kommune - Følgebrev til regnskab 2013 for Trafikselskabet

Læs mere