Grindsted En stationsby fra fødsel til voksen. Belyst gennem Lunds billeder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grindsted En stationsby fra fødsel til voksen. Belyst gennem Lunds billeder"

Transkript

1 Grindsted En stationsby fra fødsel til voksen Belyst gennem Lunds billeder

2 Lunds billeder Lunds kæmpesamling af negativer fra perioden afspejler den periode, hvor Grindsted eksplosivt udviklede sig fra ingenting til betydelig stationsby. Som fotografer har Lund-dynastiet foreviget generationer af personer i dagligdag og fest, men derudover har han levende fastholdt byens udvikling gennem fotos af personer, bygninger, fester, begivenheder, virksomheder, erhverv etc. Billedsamlingen vil være velegnet til at understøtte nationale og lokale projekter, det være sig forskningsprojekter, artikler, undersøgelser, lokalhistoriske beskrivelser og private forespørgsler

3 Hvorfor kom byen til at ligge her?

4 Det startede med næsten ingenting Hvorfor kom byen til at ligge her? I sidste del af 1800-tallet var Slaugs Herred meget tyndt befolket. Ikke desto mindre var Grindsted efter datidens målestok allerede et knudepunkt med faciliteter som distrikslæge, jordemoder, kro, skiftestation for diligence, posthus, apotek, præstegård, degnebolig, købmand, skrædder, skomager. Hertil kom andelsforetagender som sparekasse, mejeri, klædefabrik med farveri og mølle Endelig var her også kirke, missionshus og skole Det ældst kendte billede fra Grindsted set fra det nuværende Vestergade. I midten af billedet ses den gamle Grindsted Kro (det senere Grand Hotel). Det er ikke underligt at egnens tyngdepunkt kom til at ligge her

5 Det blev i løbet af ret få år en blomstrende stationsby Beslutningerne om anlæggelse af en jernbane ( 1908) og banernes etablering satte yderligere skub i den eksplosionsagtige udvikling. Et par årtier inde i 1900-tallet var stationsbyen komplet, men stadig under voldsom udvikling Stationsbyen er etableret med apotek, kommuneskole, hoteller, mølle, el-værk, omfattende baneanlæg med flot stationsbygning og med tog i 6 retninger.

6 Byen bliver til

7 Infrastruktur Postbetjening

8 Postbetjening Postbetjeningen foregik naturligvis med den gule postdiligence ad sandede, ubekvemme veje. Men først med en grundforbedring af vejen Varde - Vejle (1864) blev der basis for regelmæssig postbetjening. Det første brevsamlingssted var Grindsted Kro (1858). Dagvognen (diligencen) Vejle-Grindsted med Rasmus Post på kuskesædet. Denne diligence klarede ikke blot posttjenesten, men var også den mulige passagertransport til og fra byen. I 1877 oprettedes en postekspedition i en bygning over for kroen (det senere Grand Hotel). Beskedne forhold, som holdt i 11 år.

9 Postbetjening Grindsteds andet posthus på Borgergade 33. Det var kun i tjeneste 2 år.

10 Postbetjening I 1888 flyttes postbetjeningen, nu 3. generations posthus, til Borgergade (hvor Café Jydepotten nu ligger) med væsentlig bedre forhold. Men indtil jernbanerne kom, var postdiligencen stadig symbol på Grindsteds forholdsvis isolerede beliggenhed. Diligencens seneste kusk var I.P. Jensen, som senere blev en meget kendt og veletableret person i Grindsted som forretningsmand og sognerådsformand.

11 Postbetjening i jernbanernes tid I 1915 efter jernbanernes etablering bygges det nye posthus side om side med jernbanestationsbygningen. Hermed får byen en postbygning, der svarer til den eksplosive bys selvforståelse.

12 Infrastruktur Vej og vejtransport

13 Studeforspand var en logisk og direkte følge af byens placeringen i et hede- og landbrugsområde. Det må formodes, at alle veje på land og i by har været uden brolægning. Den begyndende biltrafik stiller snart nye krav til vejene. Transport & vej Selv om studeforspandet har været en almindelig transportform, har det på dette tidspunkt været gammeldags transportform. Peder Marinus Pedersen (Peder Refshøj kaldet) kørte meget længe med stude Gammel og moderne transportform mødes foran T.C. Oehlenschlägers butik i Borgergade. Dette er året,. Hvor den første jernbane indvies.

14 Transport & vej Den nye tid stiller krav om bedre vejforhold, både af hensyn til erhvervenes transportbehov og borgernes bekvemmelighed. Brolægning af både fortov og vej må påbegyndes Det var en afgørende forbedring for erhvervslivets selvforståelse, at Borgergade blev brolagt Borgergade øst set mod Torvet. Borgerne vil naturligt nok gerne kunne gå tørskoet gennem byen. Begyndende brolægning af fortov.

15 Borgergade og 1913 Byens gader og stræder Byen udviklede sig eksplosivt. Det kunne ses på bygningerne Købmand T.C. Oehlenschlägers flotte nyopførte ejendom, som samtidigt blev hjemsted for Varde Bank Købmand T.C. Oehlenschläger og hustru i dørene. Formentlig den første form for belysning i byen.

16 Borgergade 24 Byens gader og stræder Ca Borgergade - den flotte forretningsgade er stort set anlagt. Bygningen, der senere blev kendt som Hansens Hotel, har tidligere heddet Landbohjemmet. På dette tidspunkt hed det Afholdshotellet De erhvervsdrivende havde typisk forretning i stueetagen ud mod gaden, mens de havde privaten på 1. sal. Bag ved facaderne lå de erhvervsdrivendes lager- og værkstedsbygninger, ligesom tyendet også boede her.

17 Torvet 1916 Byens gader og stræder Også omkring Torvet blev store flotte ejendomme opført i årene mellem 1910 og Til venstre ses Præstegaards store ejendom (den senere DIFA bygning). Den var på dette tidspunkt isenkramforretning. På det andet hjørne (den senere Chirell bygning) var der boghandel. Bygningen har gennem tiderne været benyttet til andre formål, bl.a. apotek og manufakturhandel.

18 Jernbanegade Byens gader og stræder Også Handelsbanken havde domicil på Torvet i På den anden side af Torvet opførte Varde Bank i 1920 en flot bygning, og naturligvis måtte der skabes en flot gade med udsigt mod Jernbanestationen. Den hvide bygning til højre på gaden er Grindsted Kost- og Realskole. Billedet her er fra 1930 erne.

19 Infrastruktur Jernbane

20 Jernbane Udviklingen i byen var i fuld gang, men vedtagelsen af koncessionen i 1908 skabte optimisme og ny aktivitet. Ud over selve skinneanlægget krævede banen yderligere anlæg af overførsler og viadukter. Anlægsarbejdet førte en ny type arbejdskraft til egnen. Jernbanebørsterne faldt ikke udpræget ind i den oprindelige befolkning Jernbanebørsterne udførte et hårdt arbejde og boede under ret uromantiske forhold. Arbejdsholdet er i gang med viadukten syd for stationen.

21 Jernbane 20. maj 1914 var en stor dag, da det første tog fra Vandel rullede ind på sporet ved Grindsted Station. Bemærk den primitive, foreløbige stationsbygning Sådan en dag er der naturligvis ikke blot fest i stationsområdet, men i hele byen. Billede fra Vestergade mod Torvet. Til højre ses den gamle kro. Her opførtes senere Missionshotellet (Grand Hotel).

22 Jernbane En meget smuk stationsbygning, opført 1917, fuldender første fase af jernbanehistorien i Grindsted. Bygningen blev tegnet af en af tidens ypperste jernbanearkitekter (H. Wenck) og den var på det tidspunkt den tredjestørste stationsbygning i Jylland. På dette tidspunkt blev stationsforstander Kruse leder af stedet. Jørgen Glavind var den første stationsforstander i Grindsted ( ). Han blev senere kendt som kunstmaler. Til højre posthuset fra 1915.

23 Jernbane I årene mellem 1914 og 1919 udbygges jernbanenettet, så der går tog i 6 retninger, og Grindsted bliver et af de allerstørste jernbaneknudepunkter i Jylland. Jernbanens faciliteter udvides med underjordisk forgængertunnel til perroner, eget vandtårn, vandkran, pakhuse o.s.v.

24 Jernbane 4. december 1919 indvies den sidste banestrækning Grindsted Varde. Hermed når Grindsteds status som jernbane-knudepunkt toppen. Kort tid efter etableringen begyndte jernbanerne at miste deres transportmonopol, men stationsbyens hastige vækst fortsatte. Hele det imponerende jernbaneanlæg er komplet.

25 Erhvervslivet opruster Amtsudstilling 1926

26 Grindsted udfordrer hele amtet Amtsudstilling 1926 Hovedindgangen til udstillingsområdet på 6,5 tdr. land Byens enorme vækst gav selvtillid. Med Håndværkerforeningen som dynamo rekrutteredes 150 udstillere til Amtsudstillingen. Indgangsportalen ud mod Nørregade

27 Amtsudstilling 1926 Udsigt over det 6,5 tdr. land store udstillingsareal vest for Nørregade. 150 udstillere falbyder deres produkter. I billedets venstre kant ses det nye alderdomshjem (nu Mødestedet), som indvies 23. november 1926.

28 Amtsudstilling 1926 Udstillingen besøges af mange gæster. Blandt de prominente var Kronprins Frederik (senere Frederik IX ). Afsløring af mindesten for folketingsmand Laurids Rasmussen. Fhv. Statsminister J.C. Christensen holder talen og ses til højre for stenen. Ved afsløringen stod stenen i Jernbanegade over for Privatskolen. I dag står mindestenen ved rutebilstationen Kronprins Frederik vises rundt på Amtsudstillingen af amtmand P. Herschend og byens øvrige honoratiores, bl.a. bankbetyrer Thrane.

29 Erhvervslivet opruster endnu mere Midtjydsk Udstilling 1936

30 Midtjydsk Udstilling 1936 Amtsudstillingen i 1926 gav blod på tanden Successen i 1926 skulle følges op med en endnu større satsning. Igen var Håndværkerforeningen drivkraften denne gang sammen med Hedeselskabet. På et 15 tdr. land stort område syd for byen modtog man besøgende på de knap 3 uger, udstillingen varede.

31 Midtjydsk Udstilling 1936 Amtsudstillingen i 1926 gav blod på tanden Byen modtog gæsterne gæsterne på behørig vis, og man festede naturligvis sammen med gæsterne i samtlige 3 uger. Og hvis man kom øst fra, blev man naturligvis også budt hjertelig velkommen På Torvet blev gæsterne ført på vej gennem velkomstportalen

32 Midtjydsk Udstilling 1936 Blandt de 250 udstillere finder vi både lokale og landsdækkende virksomheder.

33 Midtjydsk Udstilling 1936 Projektet var på alle måder stort anlagt. I ærespræsidiet sad statsministeren, Th. Stauning sammen med 3 ministre og adskillige andre honoratiores, og i præsidiet sad 42 medlemmer fra det ganske land. Stauning åbnede udstillingen, som også havde tronfølgerparret på besøg. Et højdepunkt var kronprinsparrets besøg. Her sammen med bl.a. amtmand P. Herschend og i forgrunden en af de lokale drivkræfter i projektet, bankbestyrer F. Thrane.

34 Håndværk Byen kræver et stort antal håndværksvirksomheder

35 Tømrer / snedker

36 Snedker maskinværksted

37 Skrædderi og beklædning Skrædderværkstedet på klædefabrikken

38 Urmager Karl W. Christensens værksted Urmageri

39 Smede og maskinarbejdere

40 Grindsted Artomobilforretnings værksted Autoværksteder

41

42 Mulige Temaer Etablering af en by Religion i by og på land Infrastruktur Den nye bys erhvervsliv Håndværk og Industri Landbrug tilpasning til en ny tid Fest og Begivenheder Undervisning og kulturkamp Sundhedsudvikling i stationsbyen Borgernes gøren og laden Fællesskaber og foreninger i byen Kulturfænomener i den voksende by

43 Etablering af en by Etablering af en by?? Byens Infrastruktur Postbetjening Vejudbygning Jernbanens etablering og udvikling Håndværk Erhvervsliv i den nye by Håndværkstyper Værksteder Personer Produkter Handel - Erhvervsliv i den nye by Handelstyper Butikker Personer Industri - Erhvervsliv i den nye byl Industrikategorier Fabriksbygninger Fabriksinteriører Mennesker i arbejde Landbrug tilpasning til ny tid Fra hede/tørv til intensivt landbrug Landbrugsdrift stalde og maskiner Mejeri Slagteri

44 Etablering af en by Religion i by og på land Kirke Mission Vækkelser Undervisning & skoler Kulturkamp mellem skoler Landskole / byskole Kommuneskole/privatskole Bygninger Lærere Elever Sundhed Læge Sygehus Apotek Foreninger Instrumentelle Borgerforening Håndværkerforening Ekspressive Selskabelige Idræt / Sport Etc. Byens begivenheder Markeder Dyrskuer Fester Gæstgiverier, Hoteller Interiør Festarrangementer Betjening

45 Etablering af en by Borgere og privatliv Bolig Indretning Køkken Opholdsrum Dagligliv Fest Bryllup, barnedåb, fødselsdage, etc. Jubilæum Kultur i øvrigt Bryllupstradition Dåb Konfirmation Fødselsdag Jubilæer Beklædning, modeluner Børn og børns opvækst Børn på arbejde Børn i fritid Børn i skole

Grindsted En stationsby fra fødsel til voksen. Belyst gennem Lunds billeder

Grindsted En stationsby fra fødsel til voksen. Belyst gennem Lunds billeder Grindsted En stationsby fra fødsel til voksen Belyst gennem Lunds billeder Lunds billeder Lunds kæmpesamling af negativer fra perioden 1904 1970 afspejler den periode, hvor Grindsted eksplosivt udviklede

Læs mere

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2

HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 HAARBY LOKALHISTORISKE FORENING. Byvandring 20-08- 2014. Ruten: Linien 2 Algade Skolevej Strandgade Algade Linien 2 Landindpektørboligen. I 1889 startede landinspektør H. P. Jacobsen sin landinspektørvirksomhed

Læs mere

Amtsudstilling 1926 Grindsted

Amtsudstilling 1926 Grindsted Udsigt over det 6,5 tdr. land store udstillingsareal vest for Nørregade. I billedets venstre kant ses det nye alderdomshjem (nu Mødestedet), som indvies 23. november 1926. stede. Om formiddagen besøgte

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK KOMMUNE TØLLØSE STATIONSBY

KULTURMILJØER I HOLBÆK KOMMUNE TØLLØSE STATIONSBY KULTURMILJØER I HOLBÆK KOMMUNE TØLLØSE STATIONSBY BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: TØLLØSE STATIONSBY Historie og arkitektur I 1874 blev der på åben mark anlagt en station med tilhørende ledvogterhus der, hvor

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK KOMMUNE JYDERUP STATIONSBY

KULTURMILJØER I HOLBÆK KOMMUNE JYDERUP STATIONSBY KULTURMILJØER I HOLBÆK KOMMUNE JYDERUP STATIONSBY BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: JYDERUP STATIONSBY Historie Jyderup stationsby opstod på bar mark omkring en station på Roskilde-Kalundborg-banen fra 1874,

Læs mere

Beskrivelse af kulturmijø

Beskrivelse af kulturmijø Beskrivelse af kulturmijø 341-4 Stationsbyen Mørkøv Beskrivelse Bærende elementer Byen er opstået på bar mark dels omkring stationen på Roskilde-Kalundborg-banen fra 1874, dels omkring landevejskrydset

Læs mere

FOTO 01: VESTERVEJGÅRD OG GADEKÆRET (Det hvide hus ligger der, hvor Tværvej i dag munder ud i Vestervej)

FOTO 01: VESTERVEJGÅRD OG GADEKÆRET (Det hvide hus ligger der, hvor Tværvej i dag munder ud i Vestervej) På Sporet af Glostrup Byvandring ca 3,5 km. Landsbyen Først bevæger vi os på tværs af landsbyens gamle centrum 1 Kirken Kirken var centrum i den gamle landsby. Den er bygget i 1100-tallet, men er ændret

Læs mere

Beskrivelse af kulturmijø

Beskrivelse af kulturmijø Beskrivelse af kulturmijø 341-3 Stationsbyen Jyderup Beskrivelse Bærende elementer Byen er opstået på bar mark omkring en station på Roskilde-Kalundborg-banen fra 1874 temmelig langt fra kirkebyen af samme

Læs mere

Lillegade Længere nede af Lillegade kommer vi til Vestbanegade, og her ser vi Grenaa Vestbanegård. Vestbanegården i Grenaa blev indviet den 26. juni 1917, efter at Ryomgård Gjerrild fra 1911 var blevet

Læs mere

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: BYEN

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: BYEN BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: BYEN Thorsager bymidte omkring 1905, forsamlingshuet til venstre, bag det præstegården. Til højre Kr. Jacobsens gård. Thorsager hovedgade ca. 1905, købmandsgården til

Læs mere

Den første onsdag I måneden eller efter aftale.

Den første onsdag I måneden eller efter aftale. Lokalhistorisk Forening/Arkiv for Halvrimmen og omegn. Det Gamle Bibliotek. Medlemsavis 2011 Avis nr. 10 Det Gamle Bibliotek, Aalborgvej 43, Halvrimmen, 9460 Brovst Mail: dgbhalvrimmen@gmail.com WWW.detgamlebibliotek.nordjyskeklubber.dk

Læs mere

Stationsbyen Bramming Jane Bækkel Møller, 2017

Stationsbyen Bramming Jane Bækkel Møller, 2017 Stationsbyen Bramming Jane Bækkel Møller, 2017 Stationsbyen Brammings historie kan deles op i tre perioder: 1875-90: Ingen bebyggelse omkring stationen. 1889-1904: Kikkenborg krogård begyndte at udstykke

Læs mere

Vejrup Sognearkiv -da toget kom til Vejrup i 1916.

Vejrup Sognearkiv -da toget kom til Vejrup i 1916. Vejrup Sognearkiv -da toget kom til Vejrup i 1916. I år er det 100 år siden toget kom til Vejrup helt nøjagtigt åbnede Grindstedbanen den 1. december, 1916. Hvor stor en begivenhed det har været, kan vi

Læs mere

STAD. Kannikegade. Tryk: Lystryk. Udgiver: Stenders Forlag Eneberettiget 21803. Fotograf: Ukendt. (ubrugt) B2

STAD. Kannikegade. Tryk: Lystryk. Udgiver: Stenders Forlag Eneberettiget 21803. Fotograf: Ukendt. (ubrugt) B2 GRENAA GAMLE STAD Kannikegade B2 Kannikegade ca. år 1910, nærmest ses bindingsværkshuset nr. 12 snedker Sofus Carlsens, nr. 14 er maler Oluf Carlsens, begge huse er i dag revet ned i forbindelse med reguleringen

Læs mere

Oversigt ramme/planche

Oversigt ramme/planche GRENAA Eksponatet har samme titel som den hyldest sang, der i ca. 1920 af R. J. Højfeldt og Niels Udengaard blev skrevet til Grenaa R. J. Højfeldt (1849-1920) var født på Lindegården i Vejlby, og blev

Læs mere

Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik

Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik Det store område, hvor nu Handelsgården m.m. ligger, har fra 1860erne til slutningen af 1960erne været byens industriområde. På grunden ved

Læs mere

Hesselager Hotel (tv) og "porten til Østergade" (th).

Hesselager Hotel (tv) og porten til Østergade (th). kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Hesselager Hotel (tv) og "porten til Østergade" (th). Bymiljø med lukkede butikker i Østergade (tv) og boliger i Langgade (th). Karakteristiske småboliger fra 1930

Læs mere

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret? Jernbanegade 35 Esbjerg Banegård som er vist på billedet blev taget i brug i 1904. Hvad er bygget til senere? Hvor mange tårne er der? Hvad forestiller de tre våbenskjolde der kan ses lige under uret?

Læs mere

Engvanding ved Karup å

Engvanding ved Karup å Engvanding ved Karup å Karupegnen var engang kendt som engvandingens vugge, og allerede sidst i 1700-tallet gravede Vallerbækbonden Peder Staulund de første engvandingskanaler ved Haller å i den sydlige

Læs mere

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (tredje del)

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (tredje del) Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (tredje del) Tekster N.M. Schaiffel-Nielsen Postkortene N.M. Schaiffel-Nielsens arkiv Postkortene er primært fremstillet af gårdejer, køb- og kromand Søren L.

Læs mere

STAD. Torvet. beværtningen til 1912. Truk: Lystryk. Udgiver: F. C. Madsen, Eneret, Aarhus. Fotograf: Ukendt. (ubrugt) B2

STAD. Torvet. beværtningen til 1912. Truk: Lystryk. Udgiver: F. C. Madsen, Eneret, Aarhus. Fotograf: Ukendt. (ubrugt) B2 Torvet Postkort med forkert tekst forekommer også. Her er Grenaa kirke blevet til Gammel Købmandsgaard i Grenaa. Tryk: Maskinfremstillet fotokort. Udgiver: Vilhelm Hansens Bog & papirhandel. Grenaa. Eneret

Læs mere

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018

BYTUREN Sommerkonkurrence for børn juni 25. august 2018 BYTUREN Sommerkonkurrence for børn -------- 15. juni 25. august 2018 Tag børn eller børnebørn i hånden og prøv Middelfart Kultur & Biblioteks gå-det-selv-tur i Middelfart. Følg ruten, svar på spørgsmål

Læs mere

Storegade Begyndelsen af Storegade set fra Torvet omkring 1909, med Vogels og Edv. Hansens ejendomme på hvert sit hjørne ud mod Torvet. Udgiver: W. K. F. 2715 Storegade ca. år 1908, til venstre nr. 6 Spare

Læs mere

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE

BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE BILLEDER FRA DET GAMLE THORSAGER: GÅRDENE Thorsagers gårde blev udskiftet i 1793. De med sort markerede gårde blev liggende i byen, øvrige blev udflyttet. Der kan læses om gårdene i Thorsager i Folk og

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

1 of 10. Mørkesjælen MØRKES DNA. Udarbejdet af Citydesign

1 of 10. Mørkesjælen MØRKES DNA. Udarbejdet af Citydesign 1 of 10 Mørkesjælen MØRKES DNA Udarbejdet af Citydesign 2 of 10 1. Formålet Formålet er at inddrage stakeholder analyse, interview med 20 borgere, samt vision, strategi og handling, at få sat udviklingen

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen

Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen Velkommen til Vandel i fortid og nutid Udarbejdet af N.M. Schaiffel-Nielsen Kort over Vandel by tegnet af den tyske ingeniør G.B.Z. Rothe den 21. marts 1944. Tre måneder før de sidste indbyggere forlod

Læs mere

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del)

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Tekster N.M. Schaiffel-Nielsen Postkortene N.M. Schaiffel-Nielsens arkiv Postkortene er primært fremstillet af gårdejer, køb- og kromand Søren L.

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om jernbanen og stationsbyen. Forløb 18 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om jernbanen og stationsbyen. Forløb 18 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om jernbanen og stationsbyen Forløb 18 HISTORIE 4-6 klasse Jernbanerne fik stor betydning for egnen og omkring de fleste stationer voksede en ny by op. Der kom stationsbyer i Stenderup,

Læs mere

Storegade. Tryk: Lystryk. Udgiver: W. K. F. 2738 (Warburgs Kunst-Forlag). Fotograf: ukendt. (ubrugt) B2

Storegade. Tryk: Lystryk. Udgiver: W. K. F. 2738 (Warburgs Kunst-Forlag). Fotograf: ukendt. (ubrugt) B2 Storegade A2 Storegade set op mod Torvet lige inden den deler sig i Storegade og Vestergade. Til højre ses Storegade 19 og 21 med Andreas Qvist s Manufakturhandel, som han i 1906 havde overtaget efter

Læs mere

Udvikling - afvikling udvikling

Udvikling - afvikling udvikling Udvikling - afvikling udvikling Sognet hedder Øster Starup sogn, på trods af at landsbyen Øster Starup er væsentlig mindre end sognets største bebyggelse, nemlig Ågård Gravens området. Men sådan har det

Læs mere

Kirkebøger. Der er nu mulighed for at studere kirkebøger fra Bornholm i Byforeningen.

Kirkebøger. Der er nu mulighed for at studere kirkebøger fra Bornholm i Byforeningen. Program for perioden jan. 2007 aug. 2007. Tirsdag den 6. februar. Besøg på det lokalhistoriske arkiv i Hasle. Kørsel fra Kærnehuset kl. 19.00 Tirsdag den 6. marts kl. 19.00. Foredrag om Blanchs Hotel.

Læs mere

Lillegade A1 T. v. Lillegade 35 der er opført ca. 1860, af købmand N. Schoubyes arvinger, to døtre og en søn. Herefter ses nummer 37 Den Gamle Garvergård der er opført i 1849 af sadelmager M. C. Henriksen.

Læs mere

100 års forretningsjubilæum hos Fischer's Boligmontering Vejen. Fischer's Boligmontering - nu og i fremtiden

100 års forretningsjubilæum hos Fischer's Boligmontering Vejen. Fischer's Boligmontering - nu og i fremtiden Tillæg til Vejen Avis 19. oktober 1982 - siderne 19 til 22 Tirsdag den 19. 0ktober 1982 Vejen Avis 19 100 års forretningsjubilæum hos Fischer's Boligmontering Vejen Fischer's Boligmontering gennem tiden...

Læs mere

VEJRUP NÆRKØB Æ` DØGNER

VEJRUP NÆRKØB Æ` DØGNER VEJRUP NÆRKØB Æ` DØGNER OMBYGGET 2006 VEJRUP SOGNEARKIV PRÆSENTERER Lidt om æ`døgner i Vejrup - - som her i 2006 har gennemgået en omfattende restaurering af butikken. Der blev for trangt og besværligt

Læs mere

Et besøg på Håndværktøjsmuseet

Et besøg på Håndværktøjsmuseet Et besøg på Håndværktøjsmuseet Vi benyttede søndag den 15. juni til et besøg på Håndværktøjsmuseet i Hørsholm. Når det lige blev den dag, er årsagen den, at den 3 søndag i juni er Mølledag overalt i landet,

Læs mere

På hat med Gadbjerg. Gadbjerg side 21. registrering af. september 2009

På hat med Gadbjerg. Gadbjerg side 21. registrering af. september 2009 På hat med registrering af side 21 vartegn registrering af side 22 DTK Kort25 Trad. - INFO Indbyggertal 2008 by 630 pers sogn 1311 pers Hjemmeside www.gadbjerg.dk Afstande - Vejle 20 km - Give 12 km Offentlig

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Kystlandskabet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 12 1 Sammenfatning rummer

Læs mere

Mørkesjælen MØRKES DNA. Udarbejdet af Citydesign

Mørkesjælen MØRKES DNA. Udarbejdet af Citydesign Mørkesjælen MØRKES DNA Udarbejdet af Citydesign 1. Formålet Formålet er at inddrage stakeholder analyse, interview med 20 borgere, samt vision, strategi og handling, at få sat udviklingen af Mørke i gang

Læs mere

Han Herred Bogen - Billedindex - 2004

Han Herred Bogen - Billedindex - 2004 Han Herred Bogen - Billedindex - 2004 INDHOLD ÅRGANG SIDE ART NOTE Apoteker. Frøstrup 2004 (138) Foto Apoteker. Frøstrup 2004 (139) Foto Dagligstueinteriør, 1925 Apoteker. Frøstrup 2004 (142) Foto Vaskedag,

Læs mere

AMTSUDSTILLINGEN 1898

AMTSUDSTILLINGEN 1898 KAJ BUCH JENSEN AMTSUDSTILLINGEN 1898 1 ALMUEBØGER 2 Bogreception Fredag den 9. oktober 2015 kl. 14.00-16.00 på Kalundborg Museum Adelgade 23, 4400 Kalundborg AMTSUDSTILLINGEN 1898 Kaj Buch Jensen, f.

Læs mere

Lunden. Det rekreative område. Status: Det Grønne Bånd

Lunden. Det rekreative område. Status: Det Grønne Bånd Lunden Det rekreative område Status: Det Grønne Bånd Vraa - en grøn by Vraa er en grøn by midt i en smuk natur og midt i et aktivt landbrugsområde - og ud over serviceerhvervene var det var landbruget,

Læs mere

Vålse Kommunalhus, opført 1842 Vålse Vesterskovvej 2, 4840 Nørre Alslev

Vålse Kommunalhus, opført 1842 Vålse Vesterskovvej 2, 4840 Nørre Alslev Vålse Kommunalhus, opført 1842 Vålse Vesterskovvej 2, 4840 Nørre Alslev Fredningsforslaget omfatter: Kommunalhus i Vålse, nu Lokalhistorisk Arkiv, samt den brostensbelagte forplads med mindestenen over

Læs mere

Visionsplan for Hårlev

Visionsplan for Hårlev Visionsplan for Hårlev 1 2 VISION FOR FREMTIDENS HÅRLEV Hårlev er stationsbyen i Ådalen. I Hårlev har vi det hele. Skønne naturoplevelser i baghaven, boliger til alle aldersgrupper, et levende handelsog

Læs mere

A9 hovedvejen. Købmanden i Dongs Højrup (tv) og skolen i Højslunde (th). Karakteristisk enkel l bebyggelse ved landevejen i Højslunde.

A9 hovedvejen. Købmanden i Dongs Højrup (tv) og skolen i Højslunde (th). Karakteristisk enkel l bebyggelse ved landevejen i Højslunde. kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 A9 hovedvejen Købmanden i Dongs Højrup (tv) og skolen i Højslunde (th). Karakteristisk enkel l bebyggelse ved landevejen i Højslunde. 1 Det sidste vejstykke ned

Læs mere

STAD. Torvet. Udsnit af postkortet viser restauratør Mikkelsen og bag gardinet i vinduet ses fru. Mikkelsen

STAD. Torvet. Udsnit af postkortet viser restauratør Mikkelsen og bag gardinet i vinduet ses fru. Mikkelsen Torvet Postkort med forkert tekst forekommer også. Her er Grenaa kirke blevet til Gammel Købmandsgaard i Grenaa. Tryk: Maskinfremstillet fotokort. Udgiver: Vilhelm Hansens Bog & papirhandel. Grenaa. Eneret

Læs mere

TIL VIRKELIGHED HER BLIVER DRØMMEN. Familiefirmaet Preben Jørgensen Huse A/S tager udgangspunkt i kundens idéer og ønsker

TIL VIRKELIGHED HER BLIVER DRØMMEN. Familiefirmaet Preben Jørgensen Huse A/S tager udgangspunkt i kundens idéer og ønsker HER BLIVER DRØMMEN TIL VIRKELIGHED Foto: Peter Lindstrom, Inhouse Fotografi Tekst: Lene Tingleff Familiefirmaet Preben Jørgensen Huse A/S tager udgangspunkt i kundens idéer og ønsker Sidst i 60érne købte

Læs mere

Oversigt ramme/planche

Oversigt ramme/planche GRENAA Eksponatet har samme titel som den hyldest sang, der i ca. 1920 af R. J. Højfeldt og Niels Udengaard blev skrevet til Grenaa R. J. Højfeldt (1849-1920) var født på Lindegården i Vejlby, og blev

Læs mere

Fortegnelse. over. Udvidelse af Vejen Statsbanestation. Ribe Amt, Malt Herred, Vejen Sogn, Vejen By

Fortegnelse. over. Udvidelse af Vejen Statsbanestation. Ribe Amt, Malt Herred, Vejen Sogn, Vejen By Fortegnelse over e og e af Jordarealer m. v., om hvis Afstaaelse eller Benyttelse der vil blive Spørgsmaal i Anledning af den i Forbindelse med Anlæget af Troldhede-Kolding-Vejen Jernbane staaende Udvidelse

Læs mere

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Gislingegården, som vi skal besøge, her fotograferet i 1905. På trappen står ejeren Johannes Johannesen med hustruen Karen Margrethe,

Læs mere

Sammen med byens blomsterudsmykninger vil vores samarbejdspartner give værdi samt inspiration til Blomsterfestivalens mange tusinde gæster.

Sammen med byens blomsterudsmykninger vil vores samarbejdspartner give værdi samt inspiration til Blomsterfestivalens mange tusinde gæster. Arbejdet omkring årets tema er i fuld gang, og der arbejdes på højtryk i øjeblikket med at få samlet alle spændende koordineringer, så vi kan få nogle fantastiske dage, den 13.-16. august, hvor Blomsterfestivalen

Læs mere

Klubmedlemmerne på årets Tour d bane

Klubmedlemmerne på årets Tour d bane Nyhedsbrev September 2015 Klubmedlemmerne på årets Tour d bane I sved og damp trampede en del af klubmedlemmerne af sted på den gamle banestrækning mellem Glyngøre og Skive. De klarede ikke hele strækningen,

Læs mere

LYKKEBERG SILD HØRVE BY - SKITSER - 18. APRIL 2012

LYKKEBERG SILD HØRVE BY - SKITSER - 18. APRIL 2012 LYKKEBERG SILD HØRVE BY - SKITSER - 18. APRIL 2012 Set fra Remisevej Hovedindkørslen fra Nørregade EKSISTERENDE FORHOLD Luftfoto af krydset ved Lykkeberg Sild I it lh Mål 1 500 side 2 Set fra Nørregade,

Læs mere

Inter Gruppen Ikast A/S. Attraktivt butikslejemål på ca. 923 m 2 på St. Sct. Peder Stræde 16 i 8800 Viborg: Årlig leje 923.000,00 kr.

Inter Gruppen Ikast A/S. Attraktivt butikslejemål på ca. 923 m 2 på St. Sct. Peder Stræde 16 i 8800 Viborg: Årlig leje 923.000,00 kr. Lejeopstilling Attraktivt butikslejemål på ca. 923 m 2 på St. Sct. Peder Stræde 16 i 8800 Viborg: Årlig leje 923.000,00 kr. Inter Gruppen Ikast A/S Lene Haus Vej 21 7430 Ikast Tlf. nr. 9725 1088 Email:

Læs mere

Han Herred Bogen - Billedindex - 1998

Han Herred Bogen - Billedindex - 1998 Han Herred Bogen - Billedindex - 1998 INDHOLD ÅRGANG SIDE ART NOTE Banner, Erik 1998 127 Tegning Gravsten i Torslev kirke Brandi, Børge 1998 79 Foto Dilettant, 1947 Brandi, Sylle 1998 79 Foto Dilettant,

Læs mere

Landskabskarakteren Såvel den gamle som den nye hovedlandevej og jernbanen med stationsbyen Trustrup er karaktergivende for området.

Landskabskarakteren Såvel den gamle som den nye hovedlandevej og jernbanen med stationsbyen Trustrup er karaktergivende for området. Karakterområde 25 Lyngby landbrugslandskab Lyngby gamle skole vis a vis Lyngby kirke. Beliggenhed og afgrænsning Lyngby landbrugslandskab ligger syd for Kolindsund Mod vest og syd afgrænses området af

Læs mere

Periode Hovedemner Underemner Materiale: Billeder, kort, tekst Deltager

Periode Hovedemner Underemner Materiale: Billeder, kort, tekst Deltager 1900-1940 Handel, Håndværk & Industri Købmænd Brugsforening Smed Købmandshandel. Trap 4 Brugsforening. >Trap 4 Landbrug Gårde & Husmandsbrug, udstykninger fra hvilke gårde Østerholt Villy Nielsen Siverholm

Læs mere

50 år siden Nykøbing F. Station og Posthus blev indviet

50 år siden Nykøbing F. Station og Posthus blev indviet 50 år siden Nykøbing F. Station og Posthus blev indviet Af stadsarkivar Christian Frederiksen Netop i disse dage er det 50 år siden, Nykøbing Falster Station og Posthus blev indviet. Det skete torsdag

Læs mere

Inter Gruppen Ikast A/S. Attraktivt butikslejemål på ca. 923 m2 på St. Sct. Peder Stræde 16 i 8800 Viborg: Årlig leje 923.000,00 kr.

Inter Gruppen Ikast A/S. Attraktivt butikslejemål på ca. 923 m2 på St. Sct. Peder Stræde 16 i 8800 Viborg: Årlig leje 923.000,00 kr. Lejeopstilling Attraktivt butikslejemål på ca. 923 m2 på St. Sct. Peder Stræde 16 i 8800 Viborg: Årlig leje 923.000,00 kr. Inter Gruppen Ikast A/S Lene Haus Vej 21 7430 Ikast Tlf. nr. 9725 1088 E-mail:

Læs mere

Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011

Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011 Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011 Problemformulering: Hvilke årsager er der til, at Skt. Klemens har udviklet sig fra en lille landsby til en villaby, og hvordan kan Skt. Klemens fortsat

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Jens Peder Rasmussen

Jens Peder Rasmussen Jens Peder Rasmussen Maren Nielsdatter ældste søn Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave JENS PEDER RASMUSSEN "1 Jens Peder Rasmussen *1786-1834 Marens ældste søn Jens Peder Rasmussen blev født 21. marts

Læs mere

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni 2013-2 Siden sidst Onsdag den 16. januar var der foredrag på Ferritslev Friskole. Sognepræst ved Brahetrolleborg, Øster Hæsinge og Krarup Kirker, Ole Buhl Hansen, fortalte om,hvordan vi ved hjælp af humoren

Læs mere

Han Herred Bogen - Billedindex - 1997

Han Herred Bogen - Billedindex - 1997 Han Herred Bogen - Billedindex - 1997 INDHOLD ÅRGANG SIDE ART NOTE Afholdsforeninger. Brovst 1997 57 Foto Optog ved 25 års jubilæum 1908 Afholdshjem. Brovst 1997 68 Foto Andersen, Chr. 1997 105 Foto Sand

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

(Hammerum Hovedgade 28), Jensen & Stampe (Hammerum Hovedgade 95),

(Hammerum Hovedgade 28), Jensen & Stampe (Hammerum Hovedgade 95), Axel Hurtigguide Hansen til og tekstil- velfærdssamfundet og bebyggelsesmiljøer i Herning, Hammerum og Birk for, Tidlig var fabriksindustri uddannelse inden (fra for tekstil- 1870 erne) og beklædningsindustrien

Læs mere

En biograf i provinsen - Hvalsø Bio 1942-2002

En biograf i provinsen - Hvalsø Bio 1942-2002 En biograf i provinsen Hvalsø Bio 1942-2002 En biograf i provinsen - Hvalsø Bio 1942-2002 Redaktion: Hans Cornelius og Martin Tanggaard Layout og produktion: Schwander Kommunikation Foto: Christian Mikkelsen

Læs mere

No. 13 Mette Kirstine Pedersen

No. 13 Mette Kirstine Pedersen Mette Kirstine Pedersen Forældre: nr. 26 Søren Dahl Knudsen og nr. 27 Else Dahl Knudsen Børn: Else Pedersen, Niels Dahl Pedersen, nr. 6 Ove Pedersen, Aksel Pedersen og Ejnar Pedersen Navn Født Døbt Faddere

Læs mere

FORESTIL DIG AT SØSÆTTE DIN VIRKSOMHED HER

FORESTIL DIG AT SØSÆTTE DIN VIRKSOMHED HER FIOLSTRÆDE 44, 2. TH., 1171 KØBENHAVN K FORESTIL DIG AT SØSÆTTE DIN VIRKSOMHED HER 454 højloftede kvadratmeter i et af Indre Bys mest stemningsfulde stræder Er du på jagt efter det helt rigtige sted i

Læs mere

GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer

GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer GENTOFTE atlas over bygninger og bymiljøer Kulturarvsstyrelsen og Gentofte Kommune Kortlægning og registrering af bymiljøer KOMMUNENUMMER KOMMUNE LØBENUMMER EMNE 157 Gentofte 33 Kystbanens stationer LOKALITET

Læs mere

Industrien har sat flere fysiske spor i Odense. Her skal et par af de vigtigste trækkes frem.

Industrien har sat flere fysiske spor i Odense. Her skal et par af de vigtigste trækkes frem. Byvandring Industrien har sat flere fysiske spor i Odense. Her skal et par af de vigtigste trækkes frem. 1. Brandts Klædefabrik I hjertet af Odense - i Vestergade 73 - var der en lang tradition for fremstilling

Læs mere

v. Anne M. Skinnerup, museumsleder Give-Egnens Museum

v. Anne M. Skinnerup, museumsleder Give-Egnens Museum Vilje til at virke v. Anne M. Skinnerup, museumsleder Give-Egnens Museum Før grundigere forskning er bedrevet, vil det være for meget at hævde, at mennesker på Give-egnen har haft og har en særlig mentalitet,

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Juelsmindebanen. Forløb 15 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om Juelsmindebanen. Forløb 15 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om Juelsmindebanen Forløb 15 HISTORIE 4-6 klasse Jernbanernes historie er spændende og vi kan finde sporene flere steder tæt på skolerne. Der er eller har været jernbane tæt på Juelsminde,

Læs mere

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas Med til Tenerife lørdag den 24. februar 2007 til lørdag den 3. marts 2007. Rejsen: Fra Tirstrup lufthavn til Sydtenerife er der 3782 km. Flyvetid: 5 timer. SAS fløj turen for Aarhus Charter Vi boede i

Læs mere

Industriens vugge i Brede

Industriens vugge i Brede Industriens vugge i Brede Efter anden verdenskrig fik Klædefabrikken økonomiske problemer og produktionen gik i stå og storhedstiden var slut. Ca. 600 familier blev arbejdsløse og skulle derfor finde andre

Læs mere

HØNG GYMNASIUM 1913-2015

HØNG GYMNASIUM 1913-2015 HØNG GYMNASIUM 1913-2015 Historien bag Høng Gymnasium Høng Gymnasium og HF-kursus har sine rødder i den danske folkehøjskole, og det bestræbes i hverdagen at dette kan mærkes i skolens liv og holdning.

Læs mere

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1

Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Rolfsted Brugs starter i Rolighedsgården 1896 2010/1 Siden sidst. Lørdag d. 26/9/09 var Lokalhistorisk Forening på udflugt til Hjelholts Uldspinderi, Langå Vi blev guidet rundt af indehaveren og fik fortalt

Læs mere

Hos fotograf Hovgaard i 1920 erne

Hos fotograf Hovgaard i 1920 erne Hos fotograf Hovgaard i 1920 erne Nu om dage har stort set alle et digitalt fotografiapparat af den ene eller den anden slags, og det koster stort set intet at tage et billede. Anderledes var det før i

Læs mere

Kvinderne ud på arbejdsmarkedet. De store epidemier. Starten på det hele. Terrordrab på to overlæger. Første sygehus med talegenkendelse

Kvinderne ud på arbejdsmarkedet. De store epidemier. Starten på det hele. Terrordrab på to overlæger. Første sygehus med talegenkendelse Starten på det hele De store epidemier Terrordrab på to overlæger Kvinderne ud på arbejdsmarkedet Første sygehus med talegenkendelse VEJLE SYGEHUS FEJRER 125 ÅRS JUBILÆUM Jubilæet bliver markeret med denne

Læs mere

Frydenslund. Grønnegade 10 - Silkeborg. 1 Frydenslund

Frydenslund. Grønnegade 10 - Silkeborg. 1 Frydenslund Frydenslund Grønnegade 10 - Silkeborg 1 Frydenslund Nyt og spændende bo- og aktivitetstilbud åbner i efteråret 2013 Nu får du, som er borger med varig funktionsnedsættelse, mulighed for at bo i en top-moderne

Læs mere

NY BYDEL I VORDINGBORG

NY BYDEL I VORDINGBORG NY BYDEL I VORDINGBORG OMDANNELSE AF STATIONSOMRÅDET/ UDGANGSPUNKT FOR HELHEDSPLAN OPLÆG TIL BORGERMØDE/ AARHUS ARKITEKTERNE/ 27.09.2016 Stationsområdet i Vordingborg er det første der møder den togrejsende,

Læs mere

Torvet i varde. Skitseforslag 31. Januar s c h ø n h e r R 3 1. J A n u a r

Torvet i varde. Skitseforslag 31. Januar s c h ø n h e r R 3 1. J A n u a r Torvet i varde TORV, MØDESTED, BOD OG INFORMATIONER Skitseforslag 31. Januar 2017 IDÈEN Skitseforslaget beskriver muligheden for at etablere en et nyt sted på torvet i Varde. Projektet tager sit udgangspunkt

Læs mere

Vestergade og Vestervej

Vestergade og Vestervej Vestergade og Vestervej A1 Inden vi fortsætter op af, drejer vi til venstre ved Grisetorvet, og går en tur ned af Vestergade, Vestervej og en tur i Anlægget. Efter at kommunen havde overtaget den private

Læs mere

Han Herred Bogen - Billedindex

Han Herred Bogen - Billedindex Han Herred Bogen - Billedindex - 2000 INDHOLD ÅRGANG SIDE ART NOTE Andersen (dyrlæge) 2000 (121) Foto Skovsgaard slagteri, ca. 1938 Bach, Jens Andersen 2000 100 Foto Portræt, Vesløs Badstue, Hans Pedersen

Læs mere

BORGGADE 4 THORSØ AUTOMOBILFORRETNING V/Jens Andersen Møller

BORGGADE 4 THORSØ AUTOMOBILFORRETNING V/Jens Andersen Møller BORGGADE 4 Thorsø 1910. I forgrunden mellem banen og Borggade 6, kan man se et hul, hvor der er udgravet mergel fra, samme sted hvor Jens A. Møller byggede Thorsø Automobilforretning. Men efterhånden kom

Læs mere

Bofællesskabet Tulipangården

Bofællesskabet Tulipangården Bofællesskabet Tulipangården Tulipangården er et bofællesskab for enlige over 50 år, hvor hver beboer har sin egen lejlighed. Vi søger nye beboere til vores bofællesskab, som er beliggende på Tulipanvej

Læs mere

LEJEOPSTILLING Ramsherred 10, stueplan 5700 Svendborg

LEJEOPSTILLING Ramsherred 10, stueplan 5700 Svendborg LEJEOPSTILLING Ramsherred 10, stueplan 5700 Svendborg Altid gode lejemål til kontor, butik, restaurant og lager i hele Danmark Barfoed Group er en af Danmarks største private ejendomsbesiddere og koncernen

Læs mere

Bliv en del af Københavns nye centrum

Bliv en del af Københavns nye centrum Bliv en del af Københavns nye centrum Butik og restaurant i Axel Towers Se mere på axeltowers.dk eller kontakt RED Property Advisers på 33 13 13 99 eller retail@red.dk Byens bedste beliggenhed Nu har du

Læs mere

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde

Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde MOGENS BILLE Skolen 1914 - fortalt af Edith fra Schwenckestræde Pædagogisk Center Ballerup Kommune 2014 1 2 Skolen i 1914 fortalt af Edith fra Schwenckestræde. Edith fra Schwenckestræde 6 boede i et lille

Læs mere

NY BYDEL I VORDINGBORG

NY BYDEL I VORDINGBORG NY BYDEL I VORDINGBORG OMDANNELSE AF STATIONSOMRÅDET/ UDGANGSPUNKT FOR HELHEDSPLAN OPLÆG TIL BORGERMØDE/ AARHUS ARKITEKTERNE/ 27.09.2016 Stationsområdet i Vordingborg er det første der møder den togrejsende,

Læs mere

DANMARKS POSTSTEMPLER

DANMARKS POSTSTEMPLER POSTMESTRENE 1.7.1875 Martin Olesen Due ass rev.kt. 27.8.1885 Afsked 1.10.1885 Carl P. R. Kofoed Schøning posteksp 31.10.1919 Afsked 1.12.1919 Axel Thorvald Mørch ktr 30.11.1927 Viborg 1.12.1927 Jørgen

Læs mere

Hedensteds historiske udvikling

Hedensteds historiske udvikling Hedensteds historiske udvikling med særlig vægt på den del af udviklingen, der har haft betydning for Hedensted bymidte Indhold Hedensted i 1297...2 Hedensted omkring 1800...2 Hovedvejen mellem Horsens

Læs mere

Andersen, Jens Møller Albrecht, Andersen, Johannes,

Andersen, Jens Møller Albrecht, Andersen, Johannes, Side 2 I begyndelsen af 1930-erne rejste en bogagent rundt og forsøgte at overtale håndværkerne til at købe et dyrt - og værdiløst - 3-bindværk, der hed "Det danske Landhåndværk". Guleroden, der skulle

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

I skole i billeder. af Mette Vibjerg Hansen, Give-Egnens Museum

I skole i billeder. af Mette Vibjerg Hansen, Give-Egnens Museum I skole i billeder af Mette Vibjerg Hansen, Give-Egnens Museum Den danske folkeskole har de sidste par år fået en del opmærksomhed. Ikke kun på grund af den meget debatterede skolereform, der trådte i

Læs mere

Med fotografen i Jesper Malers fodspor En byvandring i det gamle Ringkøbing Chalotte C.K. Mehlsen (foto) & Christian Ringskou (tekst)

Med fotografen i Jesper Malers fodspor En byvandring i det gamle Ringkøbing Chalotte C.K. Mehlsen (foto) & Christian Ringskou (tekst) Med fotografen i Jesper Malers fodspor En byvandring i det gamle Ringkøbing Chalotte C.K. Mehlsen (foto) & Christian Ringskou (tekst) Fra den nye købstadsudstilling på Dommerkontoret. 124 Chalotte C.K.

Læs mere

Oversigt ramme/planche

Oversigt ramme/planche GRENAA Eksponatet har samme titel som den hyldest sang, der i ca. 1920 af R. J. Højfeldt og Niels Udengaard blev skrevet til Grenaa R. J. Højfeldt (1849-1920) var født på Lindegården i Vejlby, og blev

Læs mere

Hvad vil vi med provinsbyerne? COWI 6. marts 2012

Hvad vil vi med provinsbyerne? COWI 6. marts 2012 Hvad vil vi med provinsbyerne? COWI 6. marts 2012 Befolkningsudviklingens geografi under finanskrisen Befolkningsudvikling pr. år 2008 til 2012 Kilde: Danmarks Statistik De unges flyttemønster under finanskrisen

Læs mere