Naturgas Fyn Forsyning A/S Efterregulering 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naturgas Fyn Forsyning A/S Efterregulering 2011"

Transkript

1 Punkt 6.e. Tilsynsmøde 138 Naturgas Fyn Forsyning A/S Efterregulering ENGROS 12/11471 ARA/MDP/CDY/JD/SEY Resumé 1. Denne sag vedrører efterreguleringen af det forsyningspligtige naturgasselskab Naturgas Fyn Forsyning A/S for kalenderåret Energitilsynet skal i medfør af lovkravene i naturgasforsyningsloven regulere de tre forsyningspligtige naturgasselskaber DONG Energy Gasforsyning A/S (DONG), HMN Gassalg A/S (HMN) og Naturgas Fyn Forsyning A/S (NGF). Energiklagenævnet har ophævet og hjemvist Energitilsynets afgørelse vedrørende efterreguleringen af NGF for året Ophævelsen af denne afgørelse skyldtes blandt andet væsentlige mangler ved Energitilsynets reguleringsmetode. Sekretariatet har derfor udarbejdet en ny metode, som sekretariatet på baggrund af Energiklagenævnets hjemvisning foreslår anvendt i forbindelse med efterreguleringen i perioden Denne metode beskrives i detaljer i rammenotatet tilhørende denne sag. Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej Valby tlf mail post@energitilsynet.dk web 3. Energitilsynet skal i forbindelse med efterreguleringen vurdere selskabernes omkostningseffektivitet. I denne effektivitetsvurdering skal Energitilsynet inddrage de faktiske forhold på naturgasmarkedet, og herunder tage hensyn til forskelle i selskabernes størrelse og de mulige stordriftsfordele, som visse forsyningspligtige naturgasselskaber kan have. 4. Sekretariatet foreslår, at effektivitetsvurderingen af NGF s gasindkøb tager udgangspunkt i, hvorvidt NGF har foretaget sine gasindkøb på markedsbestemte vilkår. NGF har i 2011 indkøbt gas under en kontrakt, der er indgået med E.ON Ruhrgas AG. I tillæg til E.ON-aftalen har NGF indgået en koncernintern kontrakt med handelsselskabet Naturgas Fyn A/S. Den koncerninterne kontrakt konverterer leveringsvilkårene i E.ON-aftalen. Sekretariatet vurderer ikke, at den koncerninterne kontrakt er indgået på markedsbestemte vilkår. 5. Sekretariatet foreslår, at effektivitetsvurderingen af NGF s øvrige omkostninger tager udgangspunkt i en benchmarking af NGF s gennemsnitlige administrationsomkostninger pr. kunde i 2011 mod det samtlige antal observationer på administrationsomkostninger pr. kunde i perioden Denne benchmarking tildeler NGF et positivt effektiviseringspotentiale på administrationsomkostninger på 351 DKK/kunde. Dette svarer til et

2 2/23 samlet positivt effektiviseringspotentiale på administrationsomkostninger på DKK. 6. Energitilsynet skal i forbindelse med efterreguleringen tildele det enkelte selskab et rimeligt overskud, dette overskud skal fastsættes ud fra en konkret vurdering. Det fremgår af naturgasforsyningsloven, at omsætningens størrelse, effektivitet på gasindkøb samt effektivitet på øvrige omkostninger skal inddrages. Herudover foreslår sekretariatet endvidere, at inddrage elementet CAPM forrentning af indskudskapital, der er en almindelig anerkendt finansiel model. Yderligere foreslår sekretariatet, at det rimelige overskud bør korrigeres i forhold til dokumenterede skattebetalinger. 7. Efter en samlet vurdering finder sekretariatet i den konkrete sag, at det overskud, som NGF kan indregne i priserne, udgør ( ) DKK før skat. 8. NGF har i det anmeldte reguleringsregnskab en koncernintern gæld til handelsselskabet på DKK. Hovedstolen på denne gæld blev primo 2007 i 2007-reguleringsregnsskabet nedskrevet til DKK. Hovedstolen blev yderligere primo 2008 i 2008-reguleringsregnskabet nedskrevet til 0 DKK. Dette bevirker, at de anmeldte renteudgifter tilhørende den koncerninterne gæld ikke bør indregnes i reguleringsregn-skabet for året Afgørelse 9. På baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering træffer Sekretariatet for Energitilsynet afgørelse om følgende: At godkende Naturgas Fyn Forsyning A/S prisfastsættelse for året 2011 i medfør af naturgasforsyningslovens 37 b, stk. 2, jf. stk. 1, og 37, stk. 1. Godkendelsen ledsages af følgende vilkår: -At de anmeldte nettofinansieringsomkostninger i reguleringsregnskabet nedsættes fra DKK til ( ) DKK. -At Naturgas Fyn Forsyning A/S realiserede overskud kan fastsættes til at udgøre ( ) DKK. Naturgas Fyn Forsyning A/S rimelige overskud før skat ikke kan udgøre mere end ( ) DKK i 2011, hvorved NGF skal efterreguleres med ( ) DKK i 2011.

3 3/23 Sagsfremstilling 10. Denne sag vedrører efterreguleringen af Naturgas Fyn Forsyning A/S for kalenderåret Baggrund for efterreguleringen 11. Energitilsynet skal i medfør af lovkravene i naturgasforsyningsloven (NGFL 1 ) regulere de tre forsyningspligtige naturgasselskaber DONG Energy Gasforsyning A/S (DONG), HMN Gassalg A/S (HMN) 2 og Naturgas Fyn Forsyning A/S (NGF) Nedenfor vil de faktiske omstændigheder vedrørende efterreguleringen af NGF for året 2011 blive gennemgået. 13. I dette notats vurderingsafsnit vil sekretariatet foretage en konkret vurdering af NGF s rimelige overskud for året I denne vurdering vil sekretariatet inddrage de saglige hensyn, som følger af bestemmelserne i NGFL. 14. I rammenotatet tilhørende denne sag gennemgår sekretariatet for det første sagsforløbet vedrørende efterreguleringen af de forsyningspligtige naturgasselskaber for årene 2004, 2005, 2006 og 2007, og for det andet gives der en detaljeret beskrivelse af den overordnede metode og de principper, som sekretariatet på baggrund af Energiklagenævnets hjemvisning 4 af Energitilsynets praksis for efterreguleringen af de forsyningspligtige naturgasselskaber foreslår anvendt i forbindelse med efterregulerings-afgørelserne for årene 2007, 2008, 2009, 2010 og Anmeldte regnskabstal 15. NGF har i medfør af bestemmelserne i NGFL 40, stk. 1, anmeldt selskabets reguleringsregnskab for kalenderåret 2011 herunder faktisk afsætning og priser, omkostninger til gasindkøb og øvrige omkostninger 5, gasindkøbskontrakt og serviceaftaler. 16. Det fremgår af anmeldelsen, at NGF i kalenderåret 2011 har forsynet kunder med en afsætning på m3 gas. Selskabet har haft en omsætning på DKK, hvilket resulterer i en gennemsnitlig 1 Lovbekendtgørelse nr. 996 af 13. oktober 2011, som senest ændret ved lov nr. 576 af 18. juni I 2011 ændrede selskabet navn fra HNG Midt-Nord Salg A/S til HMN Gassalg A/S. 3 I 2009 ændrede selskabet navn fra Statoil Gazelle Forsyning A/S til Gazelle Forsyning A/S. I 2010 ændrede selskabet navn fra Gazelle Forsyning A/S til NGF Gazelle Forsyning A/S. I 2011 ændrede selskabet navn fra NGF Gazelle Forsyning A/S til Naturgas Fyn Forsyning A/S. 4 Energiklagenævnets sag j.nr , klage fra Statoil Gazelle Forsyning A/S over Energitilsynets afgørelse af 22. juni 2009 om efterregulering for året Vedlagt som bilag nr. 3 i denne sag. 5 Øvrige omkostninger dækker over alle selskabets udgifter bortset fra udgifter til gasindkøb.

4 4/23 salgs-gaspris 6 på 3,79 DKK/m3. NGF s omkostninger til gasindkøb udgør DKK, hvilket svarer til en gennemsnitlig gasindkøbspris på 3,65 DKK/m3. Selskabets øvrige omkostninger udgør DKK, hvilket svarer til en gennemsnitlig øvrig omkostning på 630 DKK/kunde. Endelig fås et realiseret underskud på DKK, hvilket resulterer i en indtjening på (-0,3) DKK/m3 eller (-436) DKK/kunde. Tabel 1: NGF s anmeldte reguleringsregnskab 2011 Kunder Afsætning (m3) Omsætning (DKK) Omkostninger til gasindkøb (DKK) Øvrige omkostninger (DKK) Realiseret overskud (DKK) ( ) Gns. salgspris (DKK/m3) 3,79 Gns. omk. gasindkøb (DKK/m3) 3,65 Gns. øvrige omk. (DKK/kunde) 630 Realiseret indtjening (DKK/ m3) (-0,3) Realiseret indtjening (DKK/kunde) (-436) Kilde: Energitilsynet. Omkostninger til gasindkøb 17. NGF har i reguleringsregnskabet for 2011 anmeldt omkostninger til gasindkøb på DKK. Da selskabet i samme år har haft en afsætning på m3, ligger de gennemsnitlige omkostninger til gasindkøb på 3,65 DKK/m3. Gasindkøbskontrakt 18. NGF har i 2011 indkøbt gas under en kontrakt, der er indgået med E.ON Ruhrgas AG. Aftalen blev indgået den 18. december 2009, og kontraktperioden starter den 1. januar 2010 og udløber den 1. januar Gassen leveres på den danske gashub GTF (Gas Transfer Facility). Aftalernes gaspriser følger prisudviklingen i Rotterdam gasolie og Rotterdam fuelolie, der begge er likvide markedshandlede produkter. 19. Kontrakten har en indbygget valgmulighed vedrørende volumenaftaget. Dette betyder, at NGF er forpligtet til at købe (men ikke at aftage) en vis mængde gas hver dag og hvert år, ud over denne mængde stilles der yderligere en vis mængde gas til rådighed, som NGF kan købe. Den årlige mængde gas, som skal købes, kaldes take-or-pay forpligtelsen. 6 Gasprisen er inklusive udgifter til transmission, lager og abonnement og ekskl. distribution, moms og afgifter.

5 5/ Den årlige kontraktvolumen i E.ON-kontrakten udgør 15 mio. m3, og NGF er hvert år forpligtet til at købe mindst 90,91 pct. af denne volumen ca. 13,6 mio. m3. De resterende 1,4 mio. m3 gas stilles blot til rådighed for NGF. NGF s take-or-pay forpligtelse er således 90,91 pct. eller 13,6 mio. m3. Hvis NGF i et år kun aftager 13 mio. m3 gas, skal NGF betale for 13,6 mio. m3 gas. Den pris, som NGF skal betale for den ikke aftagne take-orpay mængde udgør 70 pct. af den gennemsnitlige kontrakt-gaspris i det relevante år. Under forudsætning af et årligt køb på 13,6 mio. m3 gas, er NGF dagligt forpligtet til at købe ca m3, mens der dagligt stilles ca m3 gas til rådighed. 21. I tillæg til E.ON-aftalen har NGF den 21. december 2009 indgået en koncernintern kontrakt med handelsselskabet Naturgas Fyn A/S. Denne kontrakt konverterer så at sige E.ON-aftalen til en kontrakt mellem NGF og Naturgas Fyn A/S, hvor den årlige og daglige take-or-pay forpligtelse er 0 pct. 7, og hvor gassen leveres i punktet ved overgangen fra transmissionssystemet til distributionssystemet (ab M/R-station). For denne konvertering betaler NGF 56,9 øre/m3 til Naturgas Fyn A/S. 22. Nedenfor beskrives vilkår og priser for de fire serviceydelser, som Naturgas Fyn A/S leverer til NGF i form af håndtering af følgeomkostninger i relation til gaskøb: 23. Naturgas Fyn A/S påtager sig den fulde take-or-pay risiko i NGF s gaskøbsaftale med E.ON Ruhrgas (i det følgende kaldet aftalen ). For denne risiko betaler NGF til Naturgas Fyn A/S 16 øre/m Naturgas Fyn A/S påtager sig det fulde ansvar for NGF s gasbalance, således at ubalancer, som afregnes med Energinet.dk er NGF uvedkommende. NGF betaler herfor til Naturgas Fyn A/S 3 øre/m NGF påtager sig den fulde markedsrisiko for NGF, således at Naturgas Fyn A/S køber den gas af NGF, som NGF aftager på aftalen udover de mængder, som NGF s kunder aftager. Tilsvarende leverer Naturgas Fyn A/S de ekstra mængder til NGF, som NGF s kunder aftager udover de mængder, som NGF har aftaget på aftalen. Afregningsprisen mellem Naturgas Fyn A/S og NGF for NGF s køb/salg af gas er lig med gaskøbsprisen i aftalen, således at NGF ikke lider tab. NGF betaler herfor til Naturgas Fyn A/S 3 øre/m NGF betaler for transport og lager til Naturgas Fyn A/S 34,9 øre/m3. Denne pris svarer til den pris som en villakunde i Naturgas Fyn A/S betaler. Når Naturgas Fyn A/S ændrer prisen for transport og lager overfor egne villakunder, vil en tilsvarende ændring finde sted overfor NGF. 7 Dette er ensbetydende med, at NGF opnår fuld fleksibilitet på aftag af gasmængder på døgn- og årsbasis.

6 6/23 Øvrige omkostninger 27. NGF har i reguleringsregnskabet for 2011 anmeldt øvrige omkostninger på DKK. Da selskabet i samme år har haft en kundemasse på , ligger de gennemsnitlige øvrige omkostninger på 630 DKK/kunde. 28. Øvrige omkostninger dækker over alle selskabets omkostninger bortset fra omkostninger til gasindkøb. Øvrige omkostninger er sammensat af 1) administrationsomkostninger herunder omkostninger til serviceydelser samt løn og pension, 2) nettofinansieringsomkostninger og 3) afskrivninger. Administrationsomkostninger 29. NGF s anmeldte administrationsomkostninger udgør DKK. 30. For at optimere driften og undgå dobbeltfunktioner er der indgået en række serviceaftaler mellem selskaberne i Naturgas Fyn koncernen om en række ydelser som bl.a. økonomistyring, kundeservice, IT, HR, markedsføring, teknik, husleje og biler. NGF har ingen ansatte, selskabets drift gennemføres ved køb af ressourcer og/eller ydelser af det koncerninterne selskab Naturgas Fyn A/S eller ved brug af eksterne samarbejdspartnere (fx revision eller advokatbistand). 31. NGF og Naturgas Fyn A/S har den 21. december 2009 indgået én administrationsaftale for året 2010 og 2011 om fordeling af de fælles omkostninger parterne har i henhold til allianceaftaler med Naturgas Fyn Administration A/S samt omkostninger til lønninger, husleje, telefon m.m. Alle aftalerne er indgået mellem Naturgas Fyn A/S og de forskellige alliancepartnere, udlejer, serviceselskaber m.v., men alle ydelser udføres eller benyttes tillige af NGF. 32. Størstedelen af NGF s administrationsomkostninger er relateret til den koncerninterne administrationsaftale. Nettofinansieringsomkostninger 33. NGF s anmeldte nettofinansieringsomkostninger udgør DKK. 34. De DKK dækker over 1) renteudgifter på DKK vedrørende gæld til tilknyttede virksomheder, 2) nettorenteindtægter på DKK vedrørende koncerninterne mellemregningskonti, som rentesats anvendes her den gennemsnitlige T/N-rente 8 og 3) øvrige nettorenteindtægter/valutakursgevinster på DK. 35. Ad 1) gæld til tilknyttede virksomheder: NGF optog i 2003 et lån med en hovedstol på DKK hos det koncerninterne handelsselskab. Lånet blev optaget for at kunne finansiere den aktiverede goodwill for kunder, der fremkom som følge af Statoil Danmark A/S erhvervelse af aktier i 8 Tomorrow/Next-renten (T/N) er en usikret dag-til-dag interbankrente.

7 7/23 NGF. Lånet var frem til 1. november 2006 rente- og afdragsfrit. Fra november 2006 er gælden blevet forrentet månedligt med en rentesats svarende til CIBOR forward 1 måned som noteret to bankdage før den første bankdag i måneden tillagt 2 procentpoint. 36. Hovedstolen på den koncerninterne gæld er primo 2007 i 2007-reguleringsregnskabet for NGF blevet nedskrevet til DKK. 37. Hovedstolen på den koncerninterne gæld er primo 2008 i 2008-reguleringsregnskabet for NGF yderligere blevet nedskrevet til 0 DKK. Afskrivning 38. NGF s anmeldte afskrivninger udgør 0 DKK. Aktuel skat 39. NGF s omkostning til aktuel skat i selskabets årsrapport for 2011 er opgjort til ( ) DKK. Yderligere er det opgjort, at selskabet har modtaget skatterefusion fra sambeskattede selskaber på DKK. Således har NGF en realiseret skattemæssig indtægt i 2011 på i alt DKK. Høring 40. Sekretariatet for Energitilsynet har den 12. november 2012 sendt et udkast til afgørelse vedr. efterreguleringen af Naturgas Fyn Forsyning A/S for året 2011 i høring hos NGF. Sekretariatet har modtaget NGF s høringssvar den 29. november 2012 jf. bilag. 41. NGF har afgivet separat høringssvar vedrørende udkast til afgørelser om efterregulering for (vedlagt som bilag). Nedenfor gennemgås bemærkningerne i høringssvaret overordnet set. Sekretariatet behandling af de rejste problemstillinger er angivet i kursiv. Regulering for skat 42. Efter NGF s opfattelse er der ikke hjemmel til, at skattemæssige forhold har indflydelse på efterreguleringen, eftersom skattemæssige forhold ikke påvirker et selskabs effektivitet og kan afhænge af rent regnskabsmæssige dispositioner. 43. NGF henviser til Energitilsynets afgørelse fra 25. juni 2010 om indregning af skat i varmepriserne. 44. Sekretariatet skal dertil bemærke, at i afsnit om Lovgrundlag i rammenotatet og de enkelte afgørelsesudkast er henvist til, at det af de almindelige bemærkninger til lovforslaget til lov nr. 449 af 31. maj 2000 fremgår, at nødvendige omkostninger ved effektiv drift kan indregnes i forsyningspligtselskabernes priser.

8 8/ Sekretariatet inddrager skattebetalinger og skatteindtægter i vurderingen af det rimelige overskud for forsyningspligtselskaberne. Hvis et forsyningspligtselskab har haft dokumenterede skattebetalinger (indtægter) i et givet år, vil selskabet ikke skulle tilbagebetale (opkræve) det tilsvarende beløb hos forbrugerne som over/underdækning. Dette ville i givet fald være en dobbelt udbetaling (opkrævning) for selskabet. Derfor kan en skattebetaling indregnes som en nødvendig omkostning. 46. Energitilsynet har i en nylig afgørelse fra juni 2012 om forrentning af indskudskapital i Energigruppen Jylland Varme A/S fastslået, at kompensation for eventuelle faktiske skattebetalinger som udgangspunkt skal ske ved indregning i virksomhedernes priser, jf. 20, stk. 2 i Varmeforsyningsloven. Denne afgørelse er konsistent med Energitilsynets tilkendegivelse om spørgsmålet om indregning af skat i varmepriserne fra januar Den pågældende tilkendegivelse fra 2010 omhandler sondringer mellem årsager til skattebetalinger og i hvilket omfang skattebetalinger med forskellig årsag kan indregnes som en nødvendig omkostning i varmeprisen. Faktiske dokumenterede skattebetalinger er således indregningsberettigede som nødvendige omkostninger efter Energitilsynets praksis på varmeområdet. Regulering af gaskøbsomkostningerne i koncerninterne aftaler 47. NGF anfører, at elementerne i den koncerninterne serviceaftale om lager, transmission, markedsrisiko, nominering og balancering beskriver de faktiske risici, og at det kun giver mening at sammenligne NGF s omkostninger til dette med de øvrige selskabers, hvis de på tilsvarende måde har fjernet alle risici. 48. Sekretariatet skal hertil bemærke, at vurderingen af den koncerninterne aftale i NGF under afsnittet Markedsvilkårsvurdering af gasindkøb er baseret på en sammenligning med betalingen for tilsvarende risici i de øvrige forsyningspligtselskaber. På den baggrund har sekretariatet nedjusteret NGF s indregningsberettigede omkostninger vedrørende transmission og fleksibilitet. Administrationsomkostninger på et effektivt niveau 49. NGF anfører, at der ikke foretages den fornødne konkrete vurdering af selskabernes mulighed for at agere effektivt i forhold til administrationsomkostninger. 50. NGF fremfører et eksempel, der viser, at såfremt der antages faste omkostninger pr. selskab på 2 mio. kr./år bliver resultatet en markant mindre variation i de kundeantalsafhængige omkostninger hos forsyningspligtselskaberne. 51. Det er NGF s opfattelse, at NGF bør tillades højere variable omkostninger svarende til ca. 200 kr./kunde i forhold til medianværdien for administrationsomkostninger i forsyningspligtige selskaber. 52. Endelig gennemgår NGF i sit høringssvar baggrunden for ændringerne i

9 9/23 de koncerninterne aftaler vedrørende fordeling af NGF koncernens fællesomkostninger med virkning fra Sekretariatet bemærker, at der som grundlag for fastsættelse af administrationsomkostninger på et tilstrækkeligt effektivt niveau er foretaget en konkret vurdering af mulige stordriftsfordele på det relevante marked markedet for forsyningspligtig naturgas. Endvidere har sekretariatet analyseret, om der kan påvises stordriftsfordele på et marked med tilsvarende regulering markedet for forsyningspligtig elektricitet i årene 2000 og Der har på baggrund af de faktisk bogførte omkostninger i forsyningspligtselskaberne i perioden ikke kunnet påvises en entydig sammenhæng mellem selskabernes kundestørrelse og deres administrationsomkostninger pr. kunde. 55. Sekretariatet kan derfor ikke anerkende NGF s synspunkt om, at selskabet bør tillades højere variable omkostninger svarende til ca. 200 kr. pr. kunde, baseret på et beregningseksempel under forudsætning af faste omkostninger på 2 mio. kr. pr. selskab. Det skyldes, at beregningseksemplet ikke er funderet i de konkrete historiske afvigelser mellem selskaberne. 56. Sekretariatet bemærker, at det i perioden alene er for årene 2010 og 2011, at administrationsomkostninger pr. kunde er højere for NGF end i de øvrige forsyningspligtselskaber. NGF peger i sit høringssvar på, at en intern omkostningsanalyse foretaget af eksterne konsulenter viste at stigningen i omkostningerne navnlig kan henføres til, at omkostninger i ITsystemer relateret til handelsselskabet var blevet væsentlig højere end forudset. 57. Sekretariatet bemærker, at uforudsete IT-omkostninger i handelsselskabet ikke bør påføre forsyningspligtkunderne ekstra omkostninger, da det næppe kan fastslås, at services relateret til forsyningspligtkunderne har forsaget de uforudsete IT-omkostninger. Det kan endvidere fastslås, at uforudsete IT-omkostninger i handelsselskabet ikke kan betegnes som stordriftsfordele/ulemper. Dette understreges af, at de øvrige selskaber på markedet for forsyningspligtig naturgas ikke har haft tilsvarende markante omkostningsstigninger pr. kunde i hele perioden Der bør således efter sekretariatets opfattelse ikke med henvisning til stordriftsfordele/ulemper ydes en kompensation til NGF for den markante stigning i selskabets administrationsomkostninger i perioden En sådan kompensation til ugunst for selskabets forsyningspligtkunder synes på baggrund af det oplyste ikke konkret begrundet i forsyningspligtselskabets relative størrelse på markedet for forsyningspligtig naturgas, men snarere koncerninterne fordelingsovervejelser i NGF.

10 10/23 Lovgrundlag 59. NGFL 9 1 beskriver de overordnede formål med loven. Disse skal også tages i betragtning ved reguleringen af de forsyningspligtige selskaber: 1. Lovens formål er at sikre, at landets naturgasforsyning tilrettelægges og gennemføres i overensstemmelse med hensynet til forsyningssikkerhed, samfundsøkonomi, miljø og forbrugerbeskyttelse. Loven skal inden for denne målsætning give forbrugerne adgang til billig naturgas. Stk. 2. Loven skal i overensstemmelse med de i stk. 1 nævnte formål særligt fremme en bæredygtig energianvendelse, herunder ved energibesparelser, samt sikre en effektiv anvendelse af økonomiske ressourcer og skabe konkurrence på markeder for handel med naturgas. 60. I bemærkningerne til bestemmelsen i lovforslag til lov nr. 449 af 31. maj 2000 (L239/Ft.saml. 1999/2000) fremhæves det, hvad målsætningen afspejler: Målsætningen afspejler hensynet til en balance mellem på den ene side overordnede samfundsmæssige forhold som forsyningssikkerhed og opfyldelse af miljømæssige forpligtelser og på den anden side hensynet til forbrugerne gennem forbrugerbeskyttelse og en sikker og billig naturgasforsyning. 61. I 28, stk. 1, og 28 c, stk. 1 og 2, findes generelle bestemmelser om bevillinger og bevillingspligtige selskaber. 28. Bevillinger i medfør af loven kan kun meddeles til ansøgere, der skønnes at have den fornødne sagkundskab og økonomiske baggrund. 28 c. Aftaler, som bevillingspligtige selskaber indgår med andre selskaber, herunder koncernforbundne selskaber, skal indgås på markedsbestemte vilkår. Stk. 2. De af stk. 1 omfattede aftaler skal foreligge i skriftlig form på aftaletidspunktet. Selskaberne skal på begæring fra Energitilsynet forelægge tilstrækkelig dokumentation for, hvordan priser og vilkår for væsentlige aftaler er fastsat. Stk. 3. Bestemmelserne i stk. 1 og 2 gælder tilsvarende for aftaler, der indgås af Energinet.dk eller denne virksomheds helejede datterselskaber, jf. 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet.dk. 62. Det fremgår af bemærkningerne til 28, stk. 1 i lovforslag til lov nr. 449 af 31. maj 2000 (L239/Ft.saml. 1999/2000) at: ( ) Det fremgår af stk. 1, at bevillinger i medfør af loven kun vil kunne meddeles ansøgere, der skønnes at have den fornødne sagkundskab og økonomiske baggrund for at kunne udøve virksomheden på en for samfundet effektiv og økonomisk måde. ( ). 63. Vedrørende 28 c, stk. 1, fremgår af betænkning over forslag til lov nr. 494 af 9. juni 2004 (L236A/Ft.saml. 2003/2004) at: ( ) Bestemmelsen skal hindre, at de bevillingspligtige selskaber ved at købe dyrt eller sælge for billigt overfører midler imellem interesseforbundne selskaber, hvilket vil stride mod lovens intentioner. 9 Lovbekendtgørelse nr. 996 af 13. oktober 2011, som senest ændret ved lov nr. 576 af 18. juni 2012.

11 11/ Vedrørende 28 c, stk. 2, fremgår af betænkning over forslag til lov nr. 494 af 9. juni 2004 (L236A/Ft.saml. 2003/2004) at: ( ) Selskaberne skal, når Energitilsynet begærer det, forelægge tilsynet tilstrækkelig dokumentation for, hvordan priser og vilkår for væsentlige aftaler er fastsat. Der kan eksempelvis være tale om købs-, salgs-, eller driftsaftaler af en vis økonomisk betydning med koncernforbundne selskaber eller andre. ( ) Dokumentationen skal være af en sådan art, at den kan danne grundlag for en vurdering af, om aftalerne er indgået på markedsvilkår. ( ). 65. De forsyningspligtige naturgasselskaber reguleres efter NGFL 37 b sammenholdt med 37 stk. 1 og stk. 2. Det bemærkes, at klima-, energi- og bygningsministeren aldrig har udnyttet hjemlen i stk. 3, og bestemmelserne i stk. 3 og stk. 4 er ikke relevante i denne sammenhæng. Det fremgår af bestemmelserne at: 37. Priser for ydelser fra distributionsselskaber og forsyningspligtige selskaber fastsættes under hensyntagen til selskabernes omkostninger til indkøb af energi, lønninger, tjenesteydelser, administration, vedligeholdelse, andre driftsomkostninger og afskrivninger samt forrentning af kapital. Ved fastsættelse af priserne tages desuden hensyn til udgifter, der afholdes som følge af, at selskaberne i kraft af en af denne lov nødvendiggjort selskabsopdeling hæfter for andre naturgasselskabers gældsforpligtelser. Priserne for ydelser fra en kollektiv gasforsyningsvirksomhed må ikke stige som følge af det vederlag, der erlægges ved overdragelse af virksomheder. Stk. 2. De i stk. 1 nævnte priser skal fastsættes efter rimelige, objektive og ikkediskriminerende kriterier i forhold til, hvilke omkostninger de enkelte brugere af nettet og forbrugere giver anledning til. Stk. 3. Klima-, energi- og bygningsministeren kan fastsætte regler om beregning af driftsmæssige afskrivninger, opgørelsen af selskabernes kapital, herunder eventuel indskudskapital, og de satser, der kan anvendes ved indregning af forrentning efter stk. 1, herunder at indskudskapitalen ikke forrentes. Stk. 4. Kommunerne må ikke yde tilskud til kommunal distributionsvirksomhed, jf. 5, stk b. Forsyningspligtige selskaber kan i deres priser som nævnt i 37, stk. 1, indkalkulere et overskud, som er rimeligt i forhold til omsætningens størrelse og effektiviteten ved indkøb af naturgas og andre omkostninger. Stk. 2. Energitilsynet godkender prisfastsættelsen efter anmeldelse, jf. 40. Godkendelsen kan ledsages af vilkår. Klima-, energi- og bygningsministeren kan fastsætte regler om indholdet af vilkårene. 66. I de almindelige bemærkninger til lovforslag til lov nr. 449 af 31. maj 2000 (L239/Ft.saml. 1999/2000), som var den første naturgasforsyningslov, er hensynet bag forsyningspligtreguleringen beskrevet (sekretariatets fremhævning): c) Forsyningsvirksomhed: ( ) Som et led i forbrugerbeskyttelsen foreslås det, at der skal være forsyningspligtige selskaber. Forsyningspligten pålægges selskaber med bevilling til forsyning på faste vilkår. Disse selskaber skal sikre, at alle potentielle forbrugere i områder, der i henhold til varmeforsyningsloven er udlagt til naturgas, og andre, som er eller bliver tilsluttet naturgasforsyningsnettet, tilbydes naturgasleverancer efter en fast prisstruktur og på faste vilkår. 67. Af de almindelige bemærkninger til samme lovforslag fremgår det længere nede, at nødvendige omkostninger kunne indregnes under indtægts-

12 12/23 rammereguleringen: Aktiviteter under distributionsbevilling og bevilling til forsyning af kunder på faste vilkår underlægges et modificeret»hvile-i-sig-selv«princip. I priserne på ydelser under disse bevillinger kan indregnes de nødvendige omkostninger forbundet med ydelserne ved en effektiv drift. De nødvendige omkostninger bliver grundlaget for indtægtsrammer for selskaberne. I det omfang selskaberne kan realisere besparelser i forhold til de omkostninger, der ligger til grund for indtægtsrammerne, opnår selskaberne et overskud, der helt eller delvist kan anvendes til nedsættelse af priser, henlæggelser til fremtidige investeringer eller forrentning af indskudskapital. 68. Af de almindelige bemærkninger til lovforslag til lov 481 af 7. juni 2001 (L232/Ft.saml. 2000/2001), den lov hvorved den nuværende NGFL 37 b blev gennemført, fremgik hensynene bag indførslen af effektivitetsreguleringen. Det fremgår (sekretariatets fremhævning): I forbindelse med en hurtigere og større markedsåbning må aktiviteterne i de forsyningspligtige selskaber forventes at blive mere begrænsede i forhold til det aktivitetsniveau, der er forventet i forbindelse med den markedsåbning, som er fastsat i den gældende naturgasforsyningslov. På denne baggrund er det fundet hensigtsmæssigt at foreslå en enklere og mindre administrativ krævende effektivitetsregulering frem for den gældende indtægtsrammeregulering. Ved effektivitetsreguleringen får selskaberne mulighed for at indregne de samme omkostninger som under indtægtsrammereguleringen samt et overskud, som er rimeligt i forhold til omsætningens størrelse og effektiviteten ved indkøb af naturgas og andre omkostninger. 69. Det fremgår af bemærkningerne til 37, stk. 1, i lovforslag til lov nr. 449 af 31. maj 2000 (L239/Ft.saml. 1999/2000), at forrentning af kapital både omfatter forrentning af fremmedkapital samt forrentning af indskudskapital (sekretariatets fremhævning): Distributionsselskabers og forsyningspligtige selskabers priser reguleres i 37. Udgangspunktet for reguleringen af priserne fremgår af stk. 1, hvorefter priserne for ydelserne fastsættes under hensyntagen til selskabernes omkostninger til indkøb af energi, lønninger, tjenesteydelser, administration, vedligeholdelse, andre driftsomkostninger og afskrivninger samt forrentning af kapital, dvs. renter af fremmedkapital samt forrentning af eventuel indskudskapital. 70. Af bemærkningerne til 37, stk. 1, i lovforslag til lov nr. 481 af 7. juni 2001 (L232/Ft.saml. 2000/2001) fremgår det, at prisbestemmelserne ændres så selskaberne underlægges en effektivitetsregulering, og der drages en parallel til den tilsvarende regulering af elforsyningsvirksomheder efter elforsyningsloven: ( ) Det foreslås endvidere, at prisbestemmelserne i den nuværende naturgasforsyningslovs 37 ændres således, at de forsyningsaktiviteter, der efter de nuværende regler er underlagt indtægtsrammeregulering i stedet underlægges effektivitetsregulering, ligesom det er tilfældet for de forsyningspligtige elforsyningsvirksomheder efter elforsyningsloven. ( ). 71. Af bemærkningerne til 37 b, stk. 1, i lovforslag til lov nr. 481 af 7. juni 2001 (L232/Ft.saml. 2000/2001) fremgår det blandt andet, at størstedelen af effektiviseringsgevinsten skal komme forbrugerne til gode (sekretariatets fremhævning):

13 13/23 De forsyningspligtige selskaber vil ifølge forslagets 37 b, stk. 1, kunne indregne de kategorier af omkostninger, som er nævnt i 37, samt et overskud, som er rimeligt i forhold til omsætningens størrelse og effektiviteten ved indkøb af naturgas og andre omkostninger. Overskuddet skal fastsættes ud fra en konkret vurdering af det enkelte forsyningspligtige selskabs effektivitet sammenholdt med de muligheder, der er for at agere effektivt på markedet. Det forudsættes således, at virksomheden agerer effektivt ved køb af naturgas, og at den herunder afsøger mulighederne for naturgaskøb på markedet og sikrer sig de nødvendige leverancer med henblik på forsyning af egne kunder. I det omfang selskaberne er bundne til at købe naturgas hos én leverandør, er dette dog ikke relevant, og der vil ikke kunne optjenes overskud med henvisning til effektivt indkøb af naturgas, jf. i øvrigt afsnit 2.6. i de almindelige bemærkninger. Det forudsættes endvidere, at det enkelte selskabs egne omkostninger holdes på et effektivt niveau. Det er hensigten, at gevinsten ved en høj effektivitet udover at komme forsyningsselskaberne til gode via større overskud også skal komme forbrugerne til gode via lavere priser. Der lægges med den ændrede reguleringsform ikke op til, at der skal kunne genereres betydelige overskud i selskaberne, og størstedelen af effektiviseringsgevinsten forudsættes således at komme forbrugerne til gode. 72. Finder Energitilsynet, at det realiserede overskud er i strid med bestemmelserne i NGFL, kan Energitilsynet give påbud om ændring af priser med hjemmel i NGFL 41, stk. 1, og 47 b, stk Hvis Energitilsynet finder, at priser og betingelser må anses for at være i strid med bestemmelserne i denne lov, kan tilsynet give påbud om ændring af priser og betingelser. Stk. 2. Finder Energitilsynet, at priser, betingelser eller aftaler må anses for at give en miljømæssig eller samfundsøkonomisk uhensigtsmæssig anvendelse af energi, kan tilsynet, efter at forhandlinger med de berørte parter har fundet sted, give påbud om ændring heraf. 47 b. Klima-, energi- og bygningsministeren og Energitilsynet kan påbyde, at forhold, der strider mod loven, mod regler eller afgørelser i henhold til loven eller mod Europa-Parlamentets og Rådets forordning om betingelserne for adgang til naturgastransmissionsnet, bringes i orden straks eller inden en nærmere angiven frist. Stk. 2. Energitilsynet kan påbyde, at forhold, der strider mod en juridisk bindende afgørelse truffet af det europæiske agentur for samarbejde mellem energireguleringsmyndigheder, bringes i orden straks eller inden en nærmere angiven frist.

14 14/23 Vurdering 73. Nedenfor vil sekretariatet foretage en markedsvilkårsvurdering af NGF s gasindkøbsaftale samt gennemgå NGF s øvrige omkostninger. Dernæst vil sekretariatet foretage en konkret vurdering af NGF s rimelige overskud for året I denne vurdering vil sekretariatet inddrage de saglige hensyn, som følger af Energiklagenævnets bemærkninger 10 og bestemmelserne i NGFL. 74. I rammenotatet tilhørende denne sag giver sekretariatet en detaljeret beskrivelse af den overordnede metode og de principper, som sekretariatet på baggrund af Energiklagenævnets hjemvisning af Energitilsynets praksis for efterreguleringen af de forsyningspligtige naturgasselskaber foreslår anvendt i forbindelse med efterregulerings-afgørelserne for årene 2007, 2008, 2009, 2010 og Omkostninger til gasindkøb 75. NGF har i reguleringsregnskabet for 2011 anmeldt omkostninger til gasindkøb på DKK. Da selskabet i samme år havde en afsætning på m3, ligger de gennemsnitlige omkostninger til gasindkøb på 3,65 DKK/m3. Markedsvilkårsvurdering af gasindkøb 76. Sekretariatet vil i det følgende vurdere, om NGF har foretaget sit gasindkøb i 2011 på markedsbestemte vilkår. 77. Anmeldte indkøbspriser i NGF, anmeldte indkøbspriser på det øvrige danske gas-forsyningspligtmarked samt BAFA-indekset i perioden er oplistet i tabel 2. Tabel 2: Indkøbspriser på gas-forsyningspligtmarkedet samt års-gennemsnittet af BAFA-indekset i perioden DONG 1,99 2,78 3,46 2,85 3,49 2,34 3,07 3,46 NGF 2,04 2,94 3,47 3,43 4,43 3,10 3,65 3,65 HMN 2,03 2,97 3,33 2,73 3,20 2,07 2,61 3,24 BAFA 1,07 1,45 1,94 1,80 2,45 1,91 1,87 2,37 Kilde: Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle (BAFA); Energitilsynet. Note: Alle priser er i DKK/m3. Tabellen viser selskabernes anmeldte priser. 78. NGF s anmeldte gasindkøbspris i 2011 er 6 pct. højere end DONG s anmeldte gasindkøbspris og 13 pct. højere end HMN s anmeldte gasindkøbspris. 10 Energiklagenævnets afgørelse af 8. november 2010, j.nr Klage fra Statoil Gazelle Forsyning A/S over Energitilsynets afgørelse af 22. juni 2009 om efterregulering for året Vedlagt som bilag nr. 3 i denne sag.

15 jan-07 apr-07 jul-07 okt-07 jan-08 apr-08 jul-08 okt-08 jan-09 apr-09 jul-09 okt-09 jan-10 apr-10 jul-10 okt-10 jan-11 apr-11 jul-11 okt-11 15/ NGF har indgået en aftale om gasindkøb med E.ON, og sekretariatet lægger til grund, at denne aftale er på markedsbestemte vilkår. 80. Yderligere har NGF indgået en koncernintern aftale med Naturgas Fyn A/S, som konverterer E.ON-aftalen fra en kontrakt med nogen volumenfleksibilitet på døgn- og årsbasis og leveringspunkt på GTF til en kontrakt med fuld volumenfleksibilitet på døgn- og årsbasis samt leveringspunkt ved overgangen fra transmissionssystemet til distributionssystemet. For denne konvertering betaler NGF til Naturgas Fyn A/S 56,9 øre/m3, der fordeler sig på: 1. Overdragelse af take-or-pay risiko: 16 øre/m3 2. Overdragelse af risiko for ubalancer: 3 øre/m3 3. Overdragelse af den fulde markedsrisiko: 3 øre/m3 4. Omkostninger til lager og transmission: 34,9 øre/m3 Figur 1: Anmeldte omkostninger til transmission og fleksibilitet for ikketimeaflæste forbrugere i perioden øre/m3 HMN DONG NGF Kilde: Energitilsynet. Note: Der gælder for alle de anmeldte omkostninger, at de afspejler omkostninger til transmission og fleksibilitet i en kontrakt med fuld volumenfleksibilitet på døgn- og årsbasis i leveringspunktet ved overgangen fra transmissionssystemet til distributionssystemet. 81. Et gasselskab har ikke mulighed for at lave en præcis forudsigelse af kundernes gasforbrug på døgn- eller årsbasis, der vil således forekomme variationer i kundernes faktiske forbrug i forhold til det forventede forbrug. Denne variation i forbruget på døgn- og årsbasis udgør en risiko for gasselskabet, hvis selskabet samtidigt er bundet af en kontrakt, der kræver et minimums-aftag og sætter loft på det maksimale aftag. Selskabet har således en risiko for, at kunderne i et døgn (eller i et år) aftager mindre end det daglige minimums-aftag (eller take-or-pay forpligtelsen) i kontrakten, selskabet skal da sælge den overskydende mængde gas på gas-engrosmarkedet med et muligt tab til følge. Omvendt er der også risiko for, at kunderne aftager mere end kontraktens maksimum-aftag, selskabet skal da købe den ekstra mængde gas på gas-engrosmarkedet til en eventuelt højere pris end

16 16/23 kontrakt-gasprisen. Det udgør derfor en værdi for selskabet, hvis denne kan opnå adgang til fuld volumenfleksibilitet på døgn- og årsbasis til en på forhånd aftalt gaspris. Det er denne værdi, der fastsættes i aftalen mellem NGF og Naturgas Fyn A/S. NGF opnår adgang til fuld volumenfleksibilitet på døgn- og årsbasis i leveringspunktet ved overgangen fra transmissionssystemet til distributionssystemet, NGF betaler gasprisen i E.ON-aftalen og derudover 56,9 øre/m3 for transmission og fleksibilitet. 82. Det har siden 2007 været et krav, at de forsyningspligtige naturgasselskaber fastsatte og anmeldte værdien af transmission og lager for ikke-timeaflæste kunder 11 i de koncerninterne indkøbsaftaler. Disse værdier kan aflæses i figur I forhold til de forsyningspligtige gasselskabers anmeldelse af værdien transmission og lager er det sekretariatets meget klare opfattelse, at begrebet lager betegner fuld fleksibilitet på døgn-, sæson- og årsbasis i leveringspunktet ved overgangen fra transmissionssystemet til distributionssystemet. Dette sammenholdt med de anmeldte værdier af transmission og fleksibilitet i figur 1 fører til, at sekretariatet finder, at NGF betaler en urimelig høj pris for transmission og fleksibilitet til Naturgas Fyn A/S i Sekretariatet vurderer således ikke, at den koncerninterne kontrakt mellem NGF og Naturgas Fyn A/S afspejler markedsvilkår Øvrige omkostninger 84. NGF har i reguleringsregnskabet for 2011 anmeldt øvrige omkostninger på DKK. Da selskabet i samme år har haft en kundemasse på , ligger de gennemsnitlige øvrige omkostninger på 630 DKK/kunde. 85. De øvrige omkostninger indeholder administrationsomkostninger på DKK, nettofinansieringsomkostninger på DKK. 86. Sekretariatet finder ikke, at niveauet på de anmeldte øvrige omkostninger i reguleringsregnskabet bør godkendes. Sekretariatet finder, at NGF s øvrige omkostninger alene bør udgøre: DKK (administrationsomkostninger) + ( ) DKK (nettofinansieringsomkostninger) = DKK. Dette svarer en gennemsnitlig øvrig omkostning på 561 DKK/kunde. Begrundelsen herfor følger nedenfor. Administrationsomkostninger 87. NGF s anmeldte administrationsomkostninger udgør DKK. Da selskabet i samme år har haft en kundemasse på , ligger de gennemsnitlige administrationsomkostninger på 602 DKK/kunde. 11 Ikke-timeaflæste kunder er kunder med et årligt forbrug under m3.

17 17/23 Nettofinansieringsomkostninger 88. NGF s anmeldte nettofinansieringsomkostninger udgør DKK. 89. Jf. beskrivelsen i sagsfremstillingen dækker de DKK over: Renteudgifter på DKK der vedrører et lån optaget hos Naturgas Fyn A/S med en hovedstol på DKK. Lånet blev optaget for at kunne finansiere den aktiverede goodwill for kunder, der fremkom som følge af Statoil Danmark A/S erhvervelse af aktier i NGF. Gælden forrentes månedligt med en rentesats svarende til CIBOR forward 1 måned som noteret to bankdage før den første bankdag i måneden tillagt et risikotillæg på 2 procentpoint. Nettorenteindtægter på DKK vedrørende koncerninterne mellemregningskonti, som forrentes med den gennemsnitlige Tomorrow/Next-rente. Øvrige nettorenteindtægter/valutakursgevinster på DK. 90. Sekretariatet finder at de bør godkendes, at renteudgifterne fastsættes på baggrund af pengemarkedsrenter. 91. Sekretariatet har i forbindelse med 2007-efterreguleringen af NGF foretaget en regulatorisk nedskrivning af hovedstolen på den koncerninterne gæld, således at denne primo 2007 blev nedskrevet fra DKK til DKK. Og i forbindelse med 2008-efterreguleringen af NGF har sekretariatet yderligere foretaget en regulatorisk nedskrivning af hovedstolen på den koncerninterne gæld, således at denne primo 2008 blev nedskrevet fra DKK til 0 DKK. Sekretariatet finder derfor ikke, at anmeldte renteudgifter i 2011, der vedrører den koncerninterne gæld, bør godkendes. 92. Samlet set finder sekretariatet således at det alene bør godkendes, at nettofinansieringsomkostningerne i NGF s reguleringsregnskab for året 2009 udgør ( ) DKK. Benchmarking af administrationsomkostninger 93. I overensstemmelse med beskrivelsen i rammenotatet fratrækkes nettofinansieringsomkostninger og afskrivninger fra øvrige omkostninger inden benchmarkingen. Således reduceres benchmarkingen af øvrige omkostninger til en benchmarking af administrationsomkostninger. 94. I rammenotatets analyse af administrationsomkostningerne pr. kunde på gas-forsyningspligtmarkedet og el-forsyningspligtmarkedet vurderer sekretariatet ikke, at der er signifikante stordriftsfordele eller stordriftsulemper i administrationsomkostningerne på gas-forsyningspligtmarkedet. Derfor finder sekretariatet, at de gennemsnitlige enhedsomkostninger fortsat kan anvendes som benchmark-metode, dog foreslår sekretariatet, at beregningen af

18 18/23 benchmarket på administrationsomkostninger korrigeres. Tabel 3: Administrationsomkostninger pr. kunde i 2011-priser DONG 425,1 449,2 465,9 365,8 361,2 388,5 251,9 288,5 NGF 212,8 223,8 248,6 250,7 288,3 287,6 521,8 601,9 HMN 168,4 165,1 154,6 230,8 192,6 236,1 192,3 222,5 Max 601,9 Min 154,6 Median 251,3 Kilde: Energitilsynet. Note 1: Alle tal er angivet med enheden DKK/kunde. Note 2: Indeksreguleringen er foretaget med det indeks, som anvendes til at pristalsregulere el-netselskabernes reguleringspriser og rådighedsbeløb. Dette indeks følger udviklingen i Danmarks Statistiks lønindeks for ansatte i industrien (ILON2) og udviklingen i Danmarks Statistiks prisindeks for indenlandsk vareforsyning (PRIS10), begge vægter 50 pct. 95. Sekretariatet foreslår, at benchmarket korrigeres med det formål, at der inddrages flere observationer i beregningen af benchmarket. Sekretariatet foreslår, at dette korrigerede benchmark fremkommer som median-værdien af de 24 gennemsnitlige administrationsomkostninger pr. kunde, som sekretariatet har observeret hos gas-forsyningspligtselskaberne i perioden Inden median-værdien beregnes, vil de gennemsnitlige administrationsomkostninger pr. kunde blive indeksreguleret i forhold til det reguleringsår, hvor benchmarkingen skal gennemføres. Figur 2: Udvikling i administrationsomkostninger pr. kunde i NGF, DONG samt HMN i perioden og udvikling i benchmarket på administrationsomkostninger pr. kunde i perioden DKK/kunde NGF administrationsomk. pr. kunde Benchmark på administrationsomk. pr. kunde DONG administrationsomk. pr. kunde HMN administrationsomk. pr. kunde Kilde: Energitilsynet. Note: Benchmarket på administrationsomkostninger pr. kunde i perioden er beregnet som medianen af forsyningspligtselskabernes administrationsomkostninger pr. kunde i perioden indekseret i forhold til det relevante år for benchmarkingen. Metoden er nærmere beskrevet i rammenotatet om efterreguleringen af de forsyningspligtige naturgasselskaber for årene

19 19/ Den konkrete benchmarkværdi for året 2011 kan aflæses i tabel 3 til at være 251,3 DKK/kunde. NGF s administrationsomkostninger pr. kunde ligger på 601,9 DKK/kunde i Benchmarkberegningen fastsætter dermed NGF til at have et positivt effektiviseringspotentiale på administrationsomkostninger på 350,6 DKK/kunde, hvilket svarer til et samlet positivt effektiviseringspotentiale på administrationsomkostninger på DKK. 97. NGF s effektiviseringspotentiale på administrationsomkostninger pr. kunde er i år 2010 og 2011 steget betydeligt i forhold til tidligere år. Stigningen er forårsaget af en forøgelse af NGF s administrationsomkostninger pr. kunde og ikke et fald i benchmarket på administrationsomkostninger pr. kunde jf. figur 2. De to øvrige forsyningspligtselskaber har ikke haft en tilsvarende forøgelse af deres administrationsomkostninger pr. kunde i 2010 eller 2011; også jf. figur NGF har oplyst, at de stigende administrationsomkostninger pr. kunde ikke skyldes ekstraordinære omkostninger i 2010 eller Stigningen er i stedet opstået som følge af en ændring i den metode, der fordeler de fælles administrationsomkostninger mellem NGF og Naturgas Fyn A/S. Det rimelige overskud 99. Energitilsynet skal ifølge NGFL 37 b, stk. 1, fastsætte de forsyningspligtige naturgasselskabers rimelige overskud Det fremgår af NGFL 37, stk. 1, sammenholdt med de almene bemærkninger, at de forsyningspligtige naturgasselskaber i priserne kan indregne nødvendige omkostninger forbundet med en effektiv drift samt en forrentning af deres indskudskapital Kriterierne for denne forrentning af indskudskapitalen fastsættes i 37 b, stk. 1, hvori det fremgår, at overskuddet 12 skal være rimeligt i forhold til omsætningens størrelse og effektiviteten ved indkøb af naturgas og andre omkostninger I bemærkningerne til 37 b, stk. 1, fremgår det, at overskuddet skal fastsættes ud fra en konkret vurdering af det enkelte forsyningspligtige selskabs effektivitet sammenholdt med de muligheder, der er for at agere effektivt på markedet Naturgasforsyningsloven overlader Energitilsynet et betydeligt skøn ved fastsættelsen af det rimelige overskud. Af bestemmelserne fremgår alene, at Energitilsynet skal inddrage tre elementer: 1) omsætningens størrelse, 2) effektiviteten ved indkøb af naturgas sammenholdt med de muligheder, der er for at agere effektivt på markedet og 3) effektiviteten ved andre om- 12 Energiklagenævnet finder, at den sædvanlige regnskabsmæssige forståelse af udtrykkene forrentning af kapital og overskud som værende to sider af samme sag. Jf. Energiklagenævnets afgørelse af 10. marts 2008; j.nr.:

20 20/23 kostninger sammenholdt med de muligheder, der er for at agere effektivt på markedet Ved udøvelsen af dette skøn tager sekretariatet udgangspunkt i NGFL s formålsbestemmelse i 1. Her fremgår det, at forsyningssikkerhed, samfundsøkonomi, miljø og forbrugerbeskyttelse skal understøttes af forsyningspligtreguleringen Vurderingen af det rimelige overskud bliver således en afvejning af to modstående hensyn. På den ene side er der hensynet til forbrugerbeskyttelse. Dette hensyn taler for, at selskaberne tillades lavest mulige overskud, således at monopol-fortjeneste undgås og forbrugerne får adgang til billig naturgas. På den anden side er der hensynet til forsyningssikkerhed og samfundsøkonomi. Disse hensyn taler for, at overskuddet ikke fastsættes så lavt, at incitamentet til at udøve forsyningspligtig virksomhed forsvinder. Ligesom incitamentet til at effektivisere skal fastholdes ved at give selskaberne del i effektiviseringsgevinsten i form af et større overskud I grundlaget for skønnet vil sekretariatet bl.a. inddrage: CAPM forrentningen af indskudskapitalen på gas-forsyningspligtmarkedet. Overskudsgraden Markedsvilkårsvurderingen af gasindkøb Benchmarkberegningen af effektivitet på administrationsomkostninger. Sekretariatets analyse af stordriftsfordele/stordriftsulemper i administrationsomkostningerne på gas- og el-forsyningspligtmarkedet. Aktuel skat 107. Som et element i vurderingen af det rimelige overskud, finder sekretariatet det relevant at inddrage CAPM forrentningen af indskudskapitalen på gas-forsyningspligtmarkedet. Denne metode anvendes i mange reguleringsmodeller bl.a. anvendes WACC-modellen til at fastsætte den forrentningssats, der kan indregnes i gas-distributionsselskabernes indtægtsrammer Sekretariatet lægger vægt på, at der med baggrund i CAPM-modellen beregnes en forrentning af indskudskapitalen, som udgør 4,39 pct. for året Ligeledes lægger sekretariatet vægt på, at NGF primo 2011 havde en indskudskapital på DKK I vurderingen af NGF s rimelige overskud skal omsætningens størrelse jf. NGFL 37 b, stk. 1, inddrages Sekretariatet lægger til grund, at den økonomiske parameter, der anvendes i vurderingen af overskud i forhold til omsætning, er overskudsgraden. 13 Når egenkapitalfinansieringen sættes til 100 pct. i en WACC-model, reduceres modellen til en CAPM-model (Capital Asset Pricing Model). CAPM-modellen beregner egenkapitalens afkastkrav.

DONG Energy Gasforsyning A/S Efterregulering 2008

DONG Energy Gasforsyning A/S Efterregulering 2008 Punkt 6.g. Tilsynsmøde 138 20-12-2012 ENGROS 12/07315 ARA/MDP/CDY/JD/SEY DONG Energy Gasforsyning A/S Efterregulering 2008 Resumé 1. Denne sag vedrører efterreguleringen af det forsyningspligtige naturgasselskab

Læs mere

DONG Energy Gasforsyning A/S Efterregulering 2011

DONG Energy Gasforsyning A/S Efterregulering 2011 Punkt 6.j. Tilsynsmøde 138 20-12-2012 ENGROS 12/11470 ARA/MDP/CDY/JD/SEY DONG Energy Gasforsyning A/S Efterregulering 2011 Resumé 1. Denne sag vedrører efterreguleringen af det forsyningspligtige naturgasselskab

Læs mere

DONG Energy Gasforsyning A/S Efterregulering 2010

DONG Energy Gasforsyning A/S Efterregulering 2010 Punkt 6.i. Tilsynsmøde 138 20-12-2012 ENGROS 12/07592 ARA/MDP/CDY/JD/SEY DONG Energy Gasforsyning A/S Efterregulering 2010 Resumé 1. Denne sag vedrører efterreguleringen af det forsyningspligtige naturgasselskab

Læs mere

Naturgas Fyn Forsyning A/S Efterregulering 2010

Naturgas Fyn Forsyning A/S Efterregulering 2010 Punkt 6.d. Tilsynsmøde 138 20-12-2012 ENGROS 12/07646 ARA/MDP/CDY/JD/SEY Naturgas Fyn Forsyning A/S Efterregulering 2010 Resumé 1. Denne sag vedrører efterreguleringen af det forsyningspligtige naturgasselskab

Læs mere

Naturgas Fyn Forsyning A/S Efterregulering 2009

Naturgas Fyn Forsyning A/S Efterregulering 2009 Punkt 6.c. Tilsynsmøde 138 20-12-2012 ENGROS 12/07645 ARA/MDP/CDY/JD/SEY Naturgas Fyn Forsyning A/S Efterregulering 2009 Resumé 1. Denne sag vedrører efterreguleringen af det forsyningspligtige naturgasselskab

Læs mere

HMN Gassalg A/S Efterregulering 2011

HMN Gassalg A/S Efterregulering 2011 Punkt 6.o. Tilsynsmøde 138 20-12-2012 ENGROS 12/11473 ARA/MDP/CDY/JD/SEY HMN Gassalg A/S Efterregulering 2011 Resumé 1. Denne sag vedrører efterreguleringen af det forsyningspligtige naturgasselskab HMN

Læs mere

DONG Energy Gasforsyning A/S Efterregulering 2007 Genoptagelse

DONG Energy Gasforsyning A/S Efterregulering 2007 Genoptagelse Punkt 6.f. Tilsynsmøde 138 20-12-2012 ENGROS 12/05148 ARA/MDP/CDY/JD/SEY DONG Energy Gasforsyning A/S Efterregulering 2007 Genoptagelse Resumé 1. Denne sag vedrører spørgsmålet om genoptagelse af efterreguleringen

Læs mere

Naturgas Fyn Forsyning A/S Efterregulering 2008

Naturgas Fyn Forsyning A/S Efterregulering 2008 Punkt 6.b. Tilsynsmøde 138 Naturgas Fyn Forsyning A/S Efterregulering 2008 20-12-2012 ENGROS 12/07550 ARA/MDP/CDY/JD/SEY Resumé 1. Denne sag vedrører efterreguleringen af det forsyningspligtige naturgasselskab

Læs mere

HMN Gassalg A/S Efterregulering 2007 Genoptagelse

HMN Gassalg A/S Efterregulering 2007 Genoptagelse Punkt 6.k. Tilsynsmøde 138 20-12-2012 ENGROS 12/05147 ARA/MDP/CDY/JD/SEY HMN Gassalg A/S Efterregulering 2007 Genoptagelse Resumé 1. Denne sag vedrører spørgsmålet om genoptagelse af efterreguleringen

Læs mere

Rammenotat: Efterregulering af de forsyningspligtige naturgasselskaber for årene 2007, 2008, 2009, 2010 og 2011

Rammenotat: Efterregulering af de forsyningspligtige naturgasselskaber for årene 2007, 2008, 2009, 2010 og 2011 Punkt 6 Tilsynsmøde 138 Rammenotat: Efterregulering af de forsyningspligtige naturgasselskaber for årene 2007, 2008, 2009, 2010 og 2011 20-12-2012 ENGROS 12/07775, 12/05148 12/05147, 12/07550 12/07315,

Læs mere

HMN Naturgas A/S s anmeldte ændringsvilkår

HMN Naturgas A/S s anmeldte ændringsvilkår HMN Naturgas A/S Gladsaxe Ringvej 11 Postbox 83 2860 Søborg Att.: Rikke Østergaard Petersen Dato: 25-08-2014 Sagsnr.: 14/06315 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration Sendt med e-mail til: rp@naturgas.dk,

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet Punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 2. maj 2014 Ret & Administration 13/10069 /OTS, PAJ Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet Resumé 1. I dette notat orienteres om

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29.

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29. ENERGITILSYNET Bilag til punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 9. april 2014 Ret & Administration 13/10069 OTS Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet ENERGITILSYNET

Læs mere

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage.

80. Energitilsynet kan behandle og afgøre sager på eget initiativ eller på grundlag af en anmeldelse eller en klage. BILAG 2 KLAGE OVER SORØ FJERNVARME A/S VARMEPRISER 2. maj 2018 Varme J. nr. 18/08422 MDCL RETSGRUNDLAG 1) Energitilsynets kompetence 2) Princippet om nødvendige omkostninger 3) Forrentning af indskudskapital

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse GEV Net A/S 15. marts 2018 Detail & Distribution 18/09414/bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget GEV Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Thy-Mors Energi Elnet A/S Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Forsyningstilsynet har modtaget

Læs mere

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net 13. oktober 2014 Sagnr. 14/10480 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Nets (herefter Energi Fyn) anmeldelse af ny metode

Læs mere

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold:

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold: NRGi Net A/S Bjerrevej 139 8700 Horsens 1. september 2015 Detail & Distribution 15/06596 AE VEJLEDENDE UDTALELSE PRAKSISÆNDRING FOR INDTÆGTSFØ- RING AF NRGi Net A/S (herefter NRGi ) har ved mail af 2.

Læs mere

NORDTHY ENERGI A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing M. Godkendelse af priser og avancer for 2002, 2003 og 2004

NORDTHY ENERGI A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing M. Godkendelse af priser og avancer for 2002, 2003 og 2004 NORDTHY ENERGI A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing M 16. juni 2008 Sag 4/0720-0402-0232 / HGO Deres ref. Godkendelse af priser og avancer for 2002, 2003 og 2004 Energitilsynet fremsendte den 27. maj 2008 udkast

Læs mere

4) de satser, der kan anvendes ved indregning af forrentning efter stk. 1, herunder at indskudskapitalen

4) de satser, der kan anvendes ved indregning af forrentning efter stk. 1, herunder at indskudskapitalen PUNKT 4 RETSBILAG 1 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. SEPTEMBER 2017 RETSGRUNDLAG 26. september 2017 Detail & Distribution 17/04369, 17/04370, 17/04371 MSS, ENJE 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015. Nord Energi Net A/S Ørstedsvej 2 9800 Hjørring 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06114 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NORD ENERGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

HNG Midt Nord Salg A/S over Energitilsynet af 26. juni 2006 efterregulering af realiseret overskud for 2004

HNG Midt Nord Salg A/S over Energitilsynet af 26. juni 2006 efterregulering af realiseret overskud for 2004 (Naturgasforsyning) HNG Midt Nord Salg A/S over Energitilsynet af 26. juni 2006 efterregulering af realiseret overskud for 2004 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit. Chr.

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af standardgebyrer, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af standardgebyrer, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S 16. januar 2018 Detail & Distribution 18/01250 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDGEBYR: Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N 27. maj 2014 Sag 13/09826 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg 1. Sagsfremstilling

Læs mere

Uafhængighedskrav til netselskabers interne overvågningsansvarlige

Uafhængighedskrav til netselskabers interne overvågningsansvarlige ENERGITILSYNET Punkt 6 Energitilsynets møde den 25. juni 2013 Dato: 24. maj 2013 Sag:12/14039 Sagsbehandler: PAJ Afd.: Ret og Administration Uafhængighedskrav til netselskabers interne overvågningsansvarlige

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

Afgørelse om forhøjelse af ELROs/EnergiMidt Net A/S indtægtsramme

Afgørelse om forhøjelse af ELROs/EnergiMidt Net A/S indtægtsramme EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg Dato: 12. september 2014 Sag: 13/13508 /KSB Deres ref. Afgørelse om forhøjelse af ELROs/EnergiMidt Net A/S indtægtsramme Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba

Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba 8. maj 2017 Detail & Distribution 17/04291 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nibe Elforsyning Netvirksomhed

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen. TRE-FOR Elnet 16. januar 2014 Sagnr. 13/13842 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldt metode til fastsættelse af rådighedsbetaling Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TRE-FORs anmeldelse af ny

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015. Grindsted Elnet A/S Tårnvej 24 7200 Grindsted 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06410 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR GRINDSTED EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Ordningen har været gældende siden 2011, og er siden gen-anmeldt i 2013 og i 2015, senest med udløb af 2017.

Ordningen har været gældende siden 2011, og er siden gen-anmeldt i 2013 og i 2015, senest med udløb af 2017. Dansk Energi Att. Torben Møller Pedersen 18. december 2017 Detail & Distribution 17/12024 laa Afgørelse Dansk Energis gen-anmeldelse af tilslutningsbidrag for ladestandere Med mail af 2. oktober 2017 har

Læs mere

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen 30. juni 2011 Sag 4/0920-8901-0690 /SB Deres ref. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Helsingør Kraftvarmeværk

Læs mere

ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- OMRÅDET

ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- OMRÅDET PUNKT 5 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 19. MAJ 2015 ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- 19. maj 2015 Detail & Distribution 15/01397 RESUMÉ 1. Denne sag forelægges Energitilsynet

Læs mere

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET

MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET PUNKT 3 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 30. JANUAR 2018 25. januar 2018 Ret & Administration MEDDELELSER FRA SEKRETARIATET 1. NYE KLAGESAGER FOR ENERGIKLAGENÆVNET 1.1 HMN GASNET P/S KLAGE OVER ENERGITILSYNETS

Læs mere

Vestjyske Net 60 kv A/S Ydunsvej Herning. Afgørelse om forhøjelse af Vestjyske Net 60 kv A/S indtægtsramme

Vestjyske Net 60 kv A/S Ydunsvej Herning. Afgørelse om forhøjelse af Vestjyske Net 60 kv A/S indtægtsramme Vestjyske Net 60 kv A/S Ydunsvej 35 7400 Herning 27. januar 2015 Sag 13/08585 / KSB Deres ref. Afgørelse om forhøjelse af Vestjyske Net 60 kv A/S indtægtsramme Sekretariatet for Energitilsynet har færdigbehandlet

Læs mere

I henhold til Lov om naturgasforsyning 36 a skal Energitilsynet godkende de metoder, der anvendes ved fastlæggelsen af distributionstarifferne.

I henhold til Lov om naturgasforsyning 36 a skal Energitilsynet godkende de metoder, der anvendes ved fastlæggelsen af distributionstarifferne. 5. november 2012 Sagsnr.: 2012100019 Principper for fastlæggelse af distributionstariffer samt betingelser og vilkår for benyttelse af distributionssystem. I henhold til Lov om naturgasforsyning 36 a skal

Læs mere

Bilag 1 N Opgavebeskrivelse

Bilag 1 N Opgavebeskrivelse 15. januar 2013 J.nr. 2201/1182-0006 Ref. BAK Bilag 1 N Opgavebeskrivelse Indhold 1. Baggrund... 2 2. Forsyningspligtens omfang og indhold... 2 2.1 De udbudte bevillingsområder... 2 2.2 Forsyningspligtens

Læs mere

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net).

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net). Energi Fyn Net A/S Sanderumvej 16 5250 Odense SV 6. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06069 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR ENERGI FYN FAABORG NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne

Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne ENERGITILSYNET Punkt 4 Energitilsynets møde 146 den 29. oktober 2013 Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne 2014-2017 Resumé 1. Energitilsynet skal fastsætte foreløbige indtægtsrammer for

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015. Bornholms El-Net A/S Skansevej 2 3700 Rønne 11. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06071 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR BORNHOLMS EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af

Læs mere

Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark

Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K att.: Frederikke Lett 26. oktober 2004 Sag 3/1302-0200-0102 / CP Deres ref.. Høring af udkast til lovforslag om Energinet Danmark Med skrivelser af 8. oktober

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Nakskov Elnet A/S 9. august 2017 Detail & Distribution 17/09825 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nakskov Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

ENERGISPAREBENCHMARK 2016

ENERGISPAREBENCHMARK 2016 PUNKT 7 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 31. OKTOBER 2017 ENERGISPAREBENCHMARK 2016 11. oktober 2017 Center for Energibesparelser RESUMÉ 1. Formålet med dette notat er at orientere Energitilsynet om offentliggørelse

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015. HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 7. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06423 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR HEF NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den bagudrettede

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at AURA El-nets bagudrettede reguleringspris er 19,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at AURA El-nets bagudrettede reguleringspris er 19,92 øre/kwh i 2015. AURA El-net A/S Knudsminde 10 8300 Odder 5. juli 2016 Detail & Distribution 16/06222, 16/01702 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR AURA EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Forsyning Helsingørs ansøgning vedrører kabellægning af luftledninger som følge af forsyningssikkerheden.

Forsyning Helsingørs ansøgning vedrører kabellægning af luftledninger som følge af forsyningssikkerheden. Forsyning Helsingør El Net A/S Haderslev vej 25 3000 Helsingør 2. marts 2015 Detail & Distribution 13/07349 BEJ AFGØRELSE OM FORHØJELSE AF FORSYNING HELSINGØR EL NET A/S Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Midtfyns Elforsyning amba Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Forsyningstilsynet har modtaget Midtfyns Elforsyning amba anmeldelse af metode for fastsættelse af standardgebyrer

Læs mere

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8,

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8, LOVGRUNDLAG 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, der fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDINVESTERINGSBIDRAG

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDINVESTERINGSBIDRAG El-net Øst A/S GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDINVESTERINGSBIDRAG Forsyningsstilsynet har modtaget El-net Øst A/S) anmeldelse af metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel Radius Elnet A/S Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel 15. maj 2019 19/06938 Forsyningstilsynet har modtaget Radius Elnet A/S anmeldelse af metode

Læs mere

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende:

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende: DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 18. august 2015 Ret & Administration 15/05258 LRN AFGØRELSE BETINGELSER FOR STIKLEDNINGER OVERDRAGET TIL DONG ENERGY Sekretariatet har i mail af

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Konstant Net A/S GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Forsyningstilsynet har modtaget Konstant Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af tariffer jf. 1, stk.

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net 2 20. maj 2015 Detail & Distribution 14/12974 LBA/LRN AFGØRELSE AFGØRELSE OM ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net 2 A/S (RAH2) anmeldelse af ny metode for fastsættelse

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Grindsted El-net A/S CVR-nr. 25 98 84 77 Tårnvej 24 7200 Grindsted 5. april. 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05691 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR GRINDSTED EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.

Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn. Advokatfirma Bruun & Hjejle Att.: Partner, advokat Jeppe Skadhauge Bredgade 38 1260 København K Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785

Læs mere

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016

AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR REGULERINGSÅRET 2016 Struer Forsyning Elnet A/S CVR-nr. 21 59 91 82 Jyllandsgade 1 7600 Struer 1. marts 2018 Detail & Distribution Sags nr. 17/06899 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR STRUER FORSYNING ELNET A/S FOR Denne afgørelse

Læs mere

Naturgasdistributionsselskabernes ændring af tilslutningsvilkår for timeafregnede kunder

Naturgasdistributionsselskabernes ændring af tilslutningsvilkår for timeafregnede kunder Dato: 11. september 2013 Punkt 5 Energitilsynets møde den 23. september 2013 Sag: 13/07091 Afd.: Detail Sagsbehandler: /LBA Sekretariatet for Energitilsynet Naturgasdistributionsselskabernes ændring af

Læs mere

INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER

INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER RETNINGSLINJER, MARTS 2015 INDBERETNING AF AFVIKLINGS- PLANER FOR DIFFERENCER ENERGITILSYNET INDBERETNING AF AFVIKLINGSPLANER FOR DIFFERENCER Side 1/1 INDHOLD INDLEDNING... 1 LOVGRUNDLAG... 2 OPSTÅEN

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015. Thy-Mors Energi Elnet A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing 23. august 2016 Detail & Distribution 12/09072 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR THY-MORS EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke Aal El-Net A M B A CVR-nr. 22188410 Industrivej 18 6840 Oksbøl 5. april 2018 Detail & Distribution Sagsnr. 18/05711 MBK AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR AAL EL-NET A M B A FOR REGULERINGSÅRET Denne afgørelse

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber

Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber Bekendtgørelse om netvirksomheders reguleringsregnskaber I medfør af 69 b, stk. 3, i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 1009 af 27. juni 2018, fastsættes: Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Denne

Læs mere

Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v.

Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v. Dansk Fjernvarme Prissætning, prisdifferentiering, tariffer m.v. 1 Det vil jeg tale om Prissætning Prisdifferentiering Tariffer 2 1 Prissætning Varmeforsyningslovens kapitel 4 Varmeforsyningslovens kapitel

Læs mere

Afgørelse om forhøjelse SEF Net A/S indtægtsramme. 1. Afgørelse. SEF Net A/S Fåborgvej Svendborg

Afgørelse om forhøjelse SEF Net A/S indtægtsramme. 1. Afgørelse. SEF Net A/S Fåborgvej Svendborg SEF Net A/S Fåborgvej 44 5700 Svendborg Dato: 25. november 2014 Sag: 12/04947 /KSB Deres ref. Afgørelse om forhøjelse SEF Net A/S indtægtsramme Sekretariatet for Energitilsynet har færdigbehandlet en ansøgning

Læs mere

Bekendtgørelse om indtægtsrammer og åbningsbalancer for naturgasdistributionsselskaber

Bekendtgørelse om indtægtsrammer og åbningsbalancer for naturgasdistributionsselskaber BEK nr 1117 af 14/10/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2008/2015-0012

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum NOE Net A/S Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Forsyningstilsynet har modtaget NOE Net

Læs mere

HMN Naturgas I/S Ændring af anvendte metoder til fastlæggelse af distributionstariffer

HMN Naturgas I/S Ændring af anvendte metoder til fastlæggelse af distributionstariffer ENERGITILSYNET Afgørelse 21. december 2012 D&D /LBA HMN Naturgas I/S Ændring af anvendte metoder til fastlæggelse af distributionstariffer 1. HMN Naturgas I/S (herefter HMN) har d. 6. november 2012 indsendt

Læs mere

Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne

Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne ENERGITILSYNET UDKAST Energitilsynets møde 145 den 24. september 2013 5. juli 2013 13/03744 13/03758 13/03759 13/03760 /LBA & LIC Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne 2014-2017 Resumé 1.

Læs mere

Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand) gældende for Vejen Rensningsanlæg A/S

Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand) gældende for Vejen Rensningsanlæg A/S Vejen Rensningsanlæg A/S Att.: Anja Myrhøj Nytofte-Bæk Grønhøjgade 45 6600 Vejen 16.april 2014 Sag 13/02607 Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand)

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Struer Forsyning Elnet Att. Torben Poulsen 25. september 2014 Sag 14/10004 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 17. september 2014 har Struer Forsyning

Læs mere

Nordthy Energi A/S over Energitilsynet af 16. juni 2008 Godkendelse af priser og avancer for 2002, 2003 og 2004.

Nordthy Energi A/S over Energitilsynet af 16. juni 2008 Godkendelse af priser og avancer for 2002, 2003 og 2004. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Nordthy Energi A/S over Energitilsynet af 16.

Læs mere

ÅRSBERETNING Program for intern overvågning Naturgas Fyn Distribution A/S.

ÅRSBERETNING Program for intern overvågning Naturgas Fyn Distribution A/S. ÅRSBERETNING 2009 Program for intern overvågning Naturgas Fyn Distribution A/S. Indholdsfortegnelse 1 Indledning....3 2 Beskrivelse af Naturgas Fyn Distribution A/S s (NGFD s) Program for intern overvågning...3

Læs mere

ÅRSBERETNING. Program for intern overvågning Naturgas Fyn Distribution A/S.

ÅRSBERETNING. Program for intern overvågning Naturgas Fyn Distribution A/S. ÅRSBERETNING. Program for intern overvågning Naturgas Fyn Distribution A/S. Indholdsfortegnelse 1 Indledning...3 2 Beskrivelse af Naturgas Fyn Distribution A/S s ( NGFD s ) program for intern overvågning...3

Læs mere

Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne

Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne ENERGITILSYNET Energitilsynets møde 105 den 28. september 2009 28-09-2009 GAS 4/0806-0300-0009 4/0820-0403-0031 4/0820-0403-0032 4/0820-0403-0033 /KHA Indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Østkraft Net Att. Poul Sonne-Pedersen 26. juni 2014 Sag 14/04899 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. april 2014 har Østkraft Net A/S anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Kjellerup Elforsyning Tværgade Kjellerup

Kjellerup Elforsyning Tværgade Kjellerup Kjellerup Elforsyning Tværgade 4 8620 Kjellerup 16. december 2009 Sag 4/0720-0101-0128 / LR Deres ref. Afgørelse vedr. Kjellerup Elforsynings klage over EnergiMidt Net A/S prisstigning for distribution

Læs mere

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren

3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Referat Energitilsynsmøde den 24. februar 2015 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde 160 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager til

Læs mere

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab

Nakskov Elnet A/S. Indberetning af reguleringsregnskab Nakskov Elnet A/S CVR-nr. 29 60 30 81 Indberetning af reguleringsregnskab for regnskabsåret 2014 PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionspartnerselskab, CVR-nr. 33 77 12 31 Strandvejen 44, 2900

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Thy-Mors Elnet Att. Henrik Petersen 5. september 2014 Sag 14/07865 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. juli 2014 har Thy-Mors Elnet anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber (Varmeforsyning) Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv.

Læs mere

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv).

2. Nedenfor refereres høringssvar, opdelt på høringssvarets emner, som efterfølges af sekretariatets bemærkninger (i kursiv). PUNKT 6 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 HØRINGSSVAR BILAG 1 10. juni 2015 Varme 13/12063 MLD 5. HØRINGSSVAR 1. Udkast til afgørelse blev sendt i høring den 20. februar 2015 med frist den 6. marts

Læs mere

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke

Opgørelsen af reguleringsprisen indeholder følgende afgørelser om virksomhedsspecifikke SK Elnet A/S Lilleøvej 3 4220 Korsør CVR: 26863899 23. februar 2018 Detail & Distribution 17/06898 MGHJ AFGØRELSE REGULERINGSPRIS FOR SK ELNET A/S FOR REGU- LERINGSÅRET 2016 Denne afgørelse indeholder

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. december 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. december 2014 stadfæstes. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA SK Elnet A/S OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Resumé. Punkt 8 Energitilsynets møde den 19. december 2012 ENERGITILSYNET. 19-12-2012 Varme/Detail & Distribution «Sagsnummer»

Resumé. Punkt 8 Energitilsynets møde den 19. december 2012 ENERGITILSYNET. 19-12-2012 Varme/Detail & Distribution «Sagsnummer» ENERGITILSYNET Punkt 8 Energitilsynets møde den 19. december 2012 Orientering om benchmarking af omkostningerne i 2011 til energispareindsatsen hos net- og distributionsvirksomhederne indenfor el, naturgas

Læs mere

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for

Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for Ishøj Vand A/S Baldersbækvej 6 2635 Ishøj Den 10. august 2018 Sag nr. 18/13969 Korrigeret afgørelse om økonomiske rammer for 2017-2018 Indledning Vi fastsætter økonomiske rammer for de vandselskaber, der

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref.

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. SEKRETARIATET FOR Anmeldelse af branchevejledning af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt FAKTAARK OM ENERGIBESPARELSER NOTAT 22. oktober 2015 LOJ 1. Baggrund Net- og distributionsselskaber inden for fjernvarme, el,

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. april 2014 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Den Almene Andelsboligforening Eskemosepark

Læs mere

Som det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse om principper for indtægtsrammeudmeldinger

Som det fremgår af Energitilsynets tilkendegivelse om principper for indtægtsrammeudmeldinger 25. april 2014 / MAPA, TS Deres ref. Retningslinjer for indberetning af afviklingsplaner for differencer 1. Indledning I det følgende specificerer Sekretariatet for Energitilsynet retningslinjer for, hvorledes

Læs mere

HOFOR FJERNVARME P/S c/o HOFOR A/S Ørestads Boulevard København S NOTAT OM UDLODNING AF MIDLER FRA HOFOR FJERNVARME P/S 1.

HOFOR FJERNVARME P/S c/o HOFOR A/S Ørestads Boulevard København S NOTAT OM UDLODNING AF MIDLER FRA HOFOR FJERNVARME P/S 1. HOFOR FJERNVARME P/S c/o HOFOR A/S Ørestads Boulevard 35 2300 København S ADVOKATFIRMA WWW.KROMANNREUMERT.COM NOTAT OM UDLODNING AF MIDLER FRA HOFOR FJERNVARME P/S 1. INDLEDNING Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Afgørelse om økonomiske rammer for

Afgørelse om økonomiske rammer for KERTEMINDE FORSYNING - SPILDEVAND A/S Att.: Lisa Larsen Kohaven 12 5300 Kerteminde Den 13. oktober 2017 Sag nr. 17/00212 Afgørelse om økonomiske rammer for 2018-2019 Indledning Vi fastsætter økonomiske

Læs mere

TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL FOR FLERE VÆRKER I SAMME VIRKSOMHED

TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL FOR FLERE VÆRKER I SAMME VIRKSOMHED PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 31. OKTOBER 2017 TILKENDEGIVELSE OM FORRENTNING AF INDSKUDSKAPITAL FOR FLERE VÆRKER I 31. oktober 2017 Varme 17/10296 CAME/LIP/SSH 1. RESUMÉ 1. Blandt de varmevirksomheder,

Læs mere

A F G Ø R E L S E. (el- og varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 30. marts 2001 fra

A F G Ø R E L S E. (el- og varmeforsyning) Klage fra [...] over afgørelse af 30. marts 2001 fra ENERGIKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5785 Fax: 3395 5799 Email: ekn@ekn.dk Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form 3. oktober 2001 J.nr. 97-2311-0045 SPR A F G Ø R

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Bjarke Elling Jørgensen. Reguleringsregnskab 2015 HMN Naturgas I/S

Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Bjarke Elling Jørgensen. Reguleringsregnskab 2015 HMN Naturgas I/S Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej 35 DK-2500 Valby Att.: Bjarke Elling Jørgensen 13. juni 2016 Sagsnr.: 2016050103 doa/bud Reguleringsregnskab HMN Naturgas I/S Hermed sendes HMN Naturgas

Læs mere