MATADOR. DANMARKS RADIO TV-Underholdningsafdelingen TV-Byen 2860 Søborg Tlf efter idé af Lise Nørgaard

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MATADOR. DANMARKS RADIO TV-Underholdningsafdelingen TV-Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard"

Transkript

1 DANMARKS RADIO TV-Underholdningsafdelingen TV-Byen 2860 Søborg Tlf MATADOR efter idé af Lise Nørgaard 11. episode I KLEMME Manuskript: Jens Louis Petersen 1936 Instruktør: Erik Balling

2 E 1 Algade. Udenfor Varnæs hus. Ulrik står og arbejder med sin cykel. På alle eger på baghjulet anbringer han papskiver, fastgjort med klemmer. E 2 Regitze ser interesseret til. ULRIK: Det bliver en Harley Davidson. REGITZE: Åhrr la vær det er bare en snoldet Sleipner. Ulrik på knæ, ved sit værk. ULRIK: Bare vent til du hører den. REGITZE: Der er alt for mange du ka ikke engang træde den. ULRIK: Nå, det kan jeg ikke. Ulrik svinger sig op på cyklen. Træder (Infernalsk larm bliver til en hel masse knækkelyde Pap og klemmer springer af) E 3 Maude kommer ud ad porten, fulgt af Elisabeth. Maude tager sig til ørerne. MAUDE: Vil du så holde op. ELISABETH: Herregud drengen skal jo bruge sine kræfter. MAUDE: Hvad har han gymnastiktimerne til. E 4 Ulrik ligger på knæ og syner skaderne. MAUDE: Stil den cykel ind i gården hvad ligner det Ulrik at larme her på gaden, som om der ikke var spektakel nok.. E 5 Udgår. E 6 Børnene samler under Maudes moderlige øje cyklen og sig selv sammen og går ind gennem porten. Maude henvender sig til Elisabeth. MAUDE: Den dreng bliver mere og mere vild går du så med Elisabeth? ELISABETH: Nej, jeg skal den anden vej. MAUDE: Konsulinden sagde, du var velkommen. ELISABETH: Det er pænt af konsulinden, at hun vil frelse min sjæl. MAUDE: Åh, Elisabeth.. ELISABETH: Men stille stunder og samdeling og bekendelse for åbent tæppe det er ikke noget for mig. MAUDE. Nu lyder du som Hans Christian. ELISABETH: Det tjener Hans Christian til ære at han ikke hopper på sådan noget pjat. MAUDE: Kalder du Oxfordbevægelsen for pjat? ELISABETH: Ja.. Elisabeth vinker og går den anden vej. Vender sig og siger venligt. ELISABETH: Det kan du godt hilse og sige fra mig. E 7 Skjold Hansens stue. FRU SKJOLD HANSEN: Kommer du så med, Viggo.? SKJOLD HANSEN: Nej jeg er døbt, konfirmeret og betaler kirkeskat og dermed basta.

3 FRU SKJOLD HANSEN: Konsulen er altid til stede. SKJOLD HANSEN: Ham om det jeg skal ikke nyde noget af jeres ordgyderier. FRU SKJOLD HANSEN: Samdelingen du skulle prøve Viggo alt det, der gnaver og nager, det stryger ud af dig Gud er selv til stede. IBEN: Hvornår er Gud blevet medlem af sykredsen? FRU SKJOLD HANSEN: (spidst til Iben) DU burde i hvert fald gå med der er nok et og andet du også går og ruger over. IBEN: Ih ja og det kunne I li at få at vide hva? Iben går ud af stuen, grinende. SKJOLD HANSEN: I stedet for at missionere herhjemme, hvorfor prøver I så ikke at få byrådssekretærens kone ind i kredsen.? FRU SKJOLD HANSEN: Den lille fru Lund hun går jo aldrig ud uden sin mand. SKJOLD HANSEN: Måske kan i også få ham med hvem ved. FRU SKJOLD HANSEN: Hvorfor er du så interesseret i at de skal blive changed - når du selv.? E 8 Skjold Hansen rejser sig, ser på konen. SKJOLD HANSEN: De trænger mere til det, hvis du skal køres derhen, til din sjæls frelse så er det nu. E 9 Jernbanerestauranten. Grisehandleren, Fede og Kvik. Røde kommer ind, fulgt af Herbert og nogle kammerater fra banen. Boldt står ved skranken. Fede spiser, Grisehandleren med øl. RØDE: Det blev en dreng på otte pund. Røde banker sig på brystet. Dasker til Herbert. RØDE: Herbert er mit vidne det smukkeste barn Korsbæk har set. GRISEHANDLEREN: Det er efter moren.. RØDE: Det er min omgang, Boldt jeg føler endda trang til også at byde Dem det hele overstået på syv timer. E 10 Røde, Herbert og kammeraterne sætter sig. Boldt slæber bajere til. GRISEHANDLEREN: Og faderen ser ud til at befinde sig godt. RØDE: Det var sgu osse strengt for Herbert og mig vi måtte sidde ude på trappestenen, men jordemoderen huserede i hele huset. GRISEHANDLEREN: Der er da ellers en udmærket entre. RØDE: I entreen der står den store ekvipage, Herbert har købt fordi han er blevet sindssyg. GRISEHANDLEREN: Nu er I altså fire i lejligheden. RØDE: Fem Agnes mor er kommet for at pleje hende. GRISEHANDLEREN: I ka da ikke ordne verdensrevolutionen i de omgivelser.

4 HERBERT: Naj jeg tager nok til Norge nu.. RØDE: Hva gør du? HERBERT: En af kammeraterne der, har tilbudt mig en hytte. RØDE: Vi finder ud af det, Herbert du kan ikke sådan forsvinde. Jeg kan sgu sove ude i den første klasses vogn, der står ude på rangersporet, indtil vi finder på noget. E 11 Grisehandleren funderer lidt. GRISEHANDLEREN: Jeg sidder og tænker på vil I med hjem og ha aftensmad.? FEDE: Min kone venter ellers med kåldolmere. GRISEHANDLEREN: Det var ikke dig Det var de to styrvoltere der. RØDE: Ja tak, svigermor har jo nok at gøre med Agnes og den lille. GRISEHANDLEREN: Så se at få søbet færdig. HERBERT: Hvad siker Deres frue, kan De? GRISEHANDLEREN: Katrine hun har altid mad til to til. E 12 Varnæs dagligstue. Spilleaften. Om bordet er forsamlet, siddende i denne orden (efter uret) VARNÆS, ELISABETH, OBERSTEN, MAUDE OG DR. HANSEN. Whisky til herrerne, vand til damerne. Man er vildt optaget af dette års nye spillesensation MATADOR. Aftenens spil er i sin første fase. Spillepladen er anbragt midt på bordet, hver spiller sidder med sine penge og kort. Spørg lykken kortene ligger i en stabel midt på pladen. Varnæs røgter foruden sin deltagelse i spillet, hvervet som bank. Han har i spilleæsken anbragt skøder, huse og penge. Han har selv lige slået, flytter sin brik hen til et nyt felt. VARNÆS: Prøv lykken. Elisabeth tager det øverste kort i bunken og siger. ELISABETH: Deres hund har overfaldet mælkedrengen. Betal nye bukser med 10 kr. DR. HANSEN: Jah, man kommer ud for sand dramatik i Matador. VARNÆS: De ti kroner er mælkedrengen vel undt. E 13 Han lægger pengene i bankens kasse. OBERSTEN: Husk nu at holde Deres egne penge klar af bankens. Selskabet morer sig. VARNÆS: (i komisk fortvivlelse) Må man da aldrig slappe a?! E 14 Og så er det Elisabeths tur. Hun slår terningerne. ELISABETH: Fire og tre: syv... Hun tæller med vognen syv felter hen Bülowsvej. VARNÆS: Bülowsvej er til salg. ELISABETH: Hvem har de to andre grønne? DR. HANSEN: Det har jeg, lille frøken og jeg sælger IKKE. ELISABETH: Men jeg KØBER Bülowsvej. Hvor meget?

5 VARNÆS: 140 kroner. DR. HANSEN: (hurtigt til Elisabeth) Jeg byder Dem 300 kroner. MAUDE: (forfærdet) Du må ikke sælge, Elisabeth, så kan han bygge huse. ELISABETH: Vi venter. Han skal nok blive mør. DR. HANSEN: Tror De? Elisabeth smiler. E 15 Så er det Oberstens tur til at slå. OBERSTEN: To gange fire otte Strandvejen. Han flytter samtidig siger så lynhurtigt: Og jeg skal igen ni Carlsberg. Han drøner afsted med sin vogn. VARNÆS: Ah,ah,ah,ah! Først Strandvejen Jeg må be om 16 kroner i leje. Ingen engel er mere uskyldig end Obersten. OBERSTEN: Har DE Strandvejen? VARNÆS: (drillende) Ja..! Obersten har taget to 10 kr. sedler op. OBERSTEN: Her er 20 kr. Må jeg få fire igen. VARNÆS: Og må jeg bede Dem om ikke at flytte så hurtigt. OBERSTEN: Og så var det Carlsberg! Er Carlsberg til salg? VARNÆS: Ja for 150 kroner. OBERSTEN: Jeg køber. DR. HANSEN (med undertone) Er det nu klogt, Oberst? De veksler lige et hurtigt blik. E 16 Obersten betaler de 150 kroner. MAUDE: Og så er det mig! (Hun slår) to toere Hun står på Vimmelskaftet og flytter til Prøv lykken. Elisabeth tager et kort og læser. ELISABETH: Så fejrer vi Deres fødselsdag. Modtag kr. 10 af hver medspiller. Alm. Gratulering og slippen af 10 kr. sedler. Maude er henrykt, ivrig. MAUDE: Og jeg må igen (hun slår) Syv! Hen på nr (hun flytter sin bil) 4 Hvidovrevej. VARNÆS: Som er til salg for den fyrstelige sum af 60 fuldgode kroner. MAUDE: Jeg køber! Og så skal jeg ha 200 kroner for at passere START. Det bliver 140 kroner. Hun tæller op, men skifter sind. MAUDE: Nej, her er 360 kr. Hans Christian giv mig en 500 kr. seddel. DR. HANSEN: Nå, der samles til bunke. MAUDE: Det går rigtig godt, ja. Stuepigen kommer ind med en bakke flasker, som hun er ved at tabe da hun skal sætte den på bordet i den tilstødende stue. MAUDE: Åh nej altså.. Dr. Hansen har slået.

6 DR. HANSEN: Otte i alt Han har stået på ØRESUND og tæller nu, samtidig med at han flytter bilen. DR. HANSEN: en,to,tre,fire,fem,seks,syv, Ot- te! Han opdager, at han ved otte lander på Elisabeths Bülowsvej, og deler derfor ot-te i to træk, hvorved han når hen til.. DR. HANSEN: Gammel Kongevej! Og det er mig selv. E 17 Men Elisabeth er ikke sådan at løbe om hjørner med. ELISABETH: Var det ikke otte, De slog? DR. HANSEN: Jo otte. ELISABETH. Men De flyttede ni! De skal kun til Bülowsvej! Og dér skal jeg ha 10 kroner i leje. DR. HANSEN: Ti her og ti der det bliver sgu til penge alt sammen! Værs go. OBERSTEN: Uha doktor snyder De? DR. HANSEN: Aldrig! Kun når jeg bliver opdaget! VARNÆS: (slår) 11! Hen til Gammel Kongevej. DR. HANSEN: 12 kroner tak. VARNÆS: (undrende) Jamen, jeg stod da ikke på Hvidovrevej. MAUDE: Nej, det gør jeg Hans Christian. VARNÆS: Med en grøn bil? MAUDE: Grøn, ja. Min bil er grøn. VARNÆS: (fortrædeligt) Den er BLÅ. MAUDE. Guuddd! Jeg har flyttet forkert. Jeg står på Vimmelskaftet. E 18 Elisabeth er den første, der aner ulykkens omfang. ELISABETH: Og dig har vi givet 10 kroner i gave. Og så er det slet ikke din fødselsdag. DR. HANSEN. De er sgu en hel tante Møghe. VARNÆS: Og du skulle heller ikke ha haft 200 kr. for START (ærgerlig) Altså NEJ! OBERSTEN. (til Varnæs) Og hvor skal De så stå hvad siger reglerne? VARNÆS: Ingenting man har ikke regler for det rene rod. DR. HANSEN: Herregud, byt dog de to vogne om. Stil fru Varnæs på Vimmelskaftet, og (det gør doktoren) Deres egen på Gl. Kongevej og giv mig så 12 kroner. VARNÆS: I virkeligheden skulle jeg så ha været på Hvidovrevej, som jeg kunne ha købt og jeg har Rødovrevej så jeg kunne ha bygget hus. Altså det er noget kludder, Maude. MAUDE: Jeg er frygtelig ked af det. OBERSTEN: Herregud! Vi skal jo lige ha det lært først. ELISABETH: Og vi skal først og fremmest videre Hans Christian, du får et ekstra slag som fuld kompensation. E 19 Varnæs er godt gal, men slår. VARNÆS. Elleve (han flytter) ØK den er fri (humøret begynder at lysne) Den køber jeg.

7 Elisabeth kigger på hans skøder. ELISABETH: Og du har i forvejen bøde ØRESUND og DFDS. Varnæs lader sig forlokke af situationen til at blive helt glad igen. Ser på selskabet. VARNÆS: 100 kr. når i kommer på! Det begynder at forme sig. MAUDE. (stadig ulykkelig) Og hvad så med alt mit. VARNÆS: (tilgivende) Som doktoren sagde: Du bliver stående hvor du står og færdig! Men du må se dig for. Hør, trænger vi ikke til at få fyldt glassene op..? De to damer træder hjælpende til. E 20 Imens siger: DR. HANSEN: Sikke følelsesudladninger, der går over den lille by just nu! Matador og Oxfordbevægelse. Det er næsten for meget på een gang. E 21 Grisehandlerens køkken. Bordet i køkkenet. Røde, Herbert Grisehandleren og Katrine. En stor tærte står midt på bordet, det vil sige en ottendedel af den er tilbage. KATRINE: Mere kage, hr. Schmidt.? Herbert ryster på hovedet. HERBERT: Tak, men.. Katrine byder Røde. GRISEHANDLEREN: Men du Røde du skal jo til at spise for to ha ha. RØDE: Selv Fede ville være mæt nu jeg tog tre gange af medisteren. GRISEHANDLEREN: Så kan du vist godt lave kaffe Katrine den tager vi i de frastødende gemakker. Grisehandleren og de to gæster rejser sig, går mod dagligstuen. E 22 Herbert vender sig på vej ud. Høfligt. HERBERT: Tak. RØDE: Ja mange tak for mad. GRISEHANDLEREN: Denne vej mine herrer kom Kvik så mor ikke falder over dig. På vej ind i dagligstuen. RØDE: Ja din kone hende skal du passe godt på. E 23 Katrine går og tager af bordet, tragter ind i mellem kaffen. Grisehandleren kommer ud, lukker døren efter sig. KATRINE: Skal du ikke underholde dine gæster? GRISEHANDLEREN: Jeg ville lige se er der noget jeg skal hjælpe dig med.+ Grisehandleren loren, han vil have sit ærinde frem. KATRINE: (ser på ham) Du så blev det da første gang i fyrre år hvad står du og lurer på.? GRISEHANDLEREN: Hvad synes du om ham, tyskeren?

8 KATRINE: Ham er der vel ikke noget i vejen med. GRISEHANDLEREN: Jeg tænkte Røde kan jo dårligt have ham KATRINE: Nej og da slet ikke nu. GRISEHANDLEREN: Det er ikke fordi men vi har jo Ingeborgs værelse. KATRINE: Ja det har vi jo.. GRISEHANDLEREN: Men han er jo en af de røde af en slags. KATRINE: Det kender jeg ikke noget til. GRISEHANDLEREN: Og nazierne dernede i Tyskland de har jo haft ham i spjældet. KATRINE: Ja, så kan der vel ikke være noget i vejen med ham. GRISEHANDLEREN: Ser du sådan på det? KATRINE: Ja hvordan ellers? GRISEHANDLEREN: Næh såmænd.. KATRINE: Du kan køre med ind til Lauritz Jensen og hente tyskerens ting hvis han altså vil bo her. GRISEHANDLEREN: Vil du godt ha ham? KATRINE: Ja sådan som du flyver og farer så kan vi godt bruge et mandfolk til her i huset. E 24 Varnæs dagligstue. Aftenens spil er færdigt, man skal til at pakke sammen. Varnæs uddeler gule konvolutter til spillerne. VARNÆS: Mens jeg noterer bilernes placering beder jeg selskabet om at skrive navn uden på kuverterne og i dem lægge hver enkelts skøder og penge, så vi véd hvor vi skal begynde i næste uge. ELISABETH: Huse og hoteller, hvad med dem? VARNÆS: Banken har noteret, hvor de befinder sig og hvor mange på hver grund. OBERSTEN: Hvilken hjerne. DR. HANSEN: Og hvilket overblik. VARNÆS: Jamen spændende er det da. DR. HANSEN: En forfriskende fornyelse i forhold til bridgen. ELISABETH: Og så viser det så mange nye sider af selv ens nærmeste venner! OBERSTEN: Godnat og tak for en prægtig aften. Følges vi, doktor? DR. HANSEN: Med glæde hr. Oberst frk. Elisabeth? ELISABETH: Jeg bliver lige et øjeblik og hjælper med at rydde op. DR. HANSEN: Men så på gensyn i næste uge om ikke før. Klip til E 25 Algade Ved Varnæs port. Obersten og dr. Hansen kommer oppefra. OBERSTEN: (standser) Doktor, nu vi er alene. DR. HANSEN: Ja, oberst? OBERSTEN: De må hjælpe mig.

9 DR. HANSEN: Altid. Jeg er jo Deres ven og læge.. OBERSTEN: Tak! Sælg mig GRØNNINGEN. Dr. Hansen ser aldeles overrasket på ham. OBERSTEN: Det er min eneste chance for at få huse. DR. HANSEN: Handel i porten. Det strider vist mod Matadorspillets love. OBERSTEN: Men ikke mod venskabets. DR. HANSEN: Li så godt først som sidst: I dagliglivet er jeg Deres ven. Men når vi spiller OBERSTEN: 500 kr og Carlsberg. DR. HANSEN: Og hvad, hvis jeg selv kommer på GRØNNINGEN? OBERSTEN: Afgiftsfri de 3 første gange. Dr. Hansen ryster bare på hovedet. De begiver sig hjemad. OBERSTEN: De er en hård hund, doktor. E 26 Kristens kontor i Omegnsbanken. Kristen overfor Godtfred Lund. KRISTEN: De må forstå det er mig helt umuligt at imødekomme den låneansøgning et så stort beløb. GODTFRED: Jeg har hele tiden troet, jeg kunne regne med Deres forståelse. KRISTEN: Hr. Byråds-sekretær min forståelse bankens forståelse har strakt sig meget vidt De har et lån over to år gammelt (Kristen ser på et papir) Her har vi papiret som De ikke har afdraget, det er øget fra dengang, fordi De heller ikke har forrentet det regelmæssigt. Vi ligger inde med en stor veksel fra møbelhandler Skødt og der jo andet Hvordan forestiller De Dem, at jeg som ansvarlig for denne bank så kan låne Dem yderligere kroner.? GODTFRED: Der er mit hus. KRISTEN: Som er prioriteret over skorstenen og så er det en betænkelig sag for banken, så jeg forstår slet ikke. GODTFRED: Hvad forstår De ikke. KRISTEN: At De kan bede mig om det her. GODTFRED: Ville det hjælpe, hvis jeg talte med Deres bror? KRISTEN: Min bror er almindeligt bestyrelsesmedlem her i banken, men jeg kan selvfølgelig ikke forhindre Dem i at tale med ham. E 27 Godtfred tager mine på, uden at det virker overbevisende. GODTFRED: Ellers er der jo andre banker i Korsbæk. KRISTEN: Er der for Dem? GODTFRED: Såvel konsulen som sagfører Skjold Hansen har ofte spurgt, hvorfor jeg forlod Korsbæk Bank. E 28 Kristen, der godt kender forklaringen, ser stift på Godtfred Lund. KRISTEN: Og hvad svarede De så? Kristen rejser sig. KRISTEN: Nå det skylder De jo ikke mig svar på.

10 De to herrer går mod døren sammen. E 29 Skjerns magasin. Arnold med en kunde, der ser på varer. Mads og Ingeborg i ulasteligt sort går gennem butikken. Hilser. Fjerne kirkeklokker. KUNDEN: Nå så har de fået den gamle borgmester i jorden. ARNOLD: Han var jo en bedaget herre. E 30 Algade. Godtfred og hans kone på vej hjem fra begravelsen. De går op ad Postgårdens trappe. LILLI: Hvor var det smukt og så i egetræskiste. GODTFRED: Ja, der var stil over ham til det sidste. (Ser på menusedlen) Der er gås. Lunds går ind på Postgården. Sætter sig. Overtjener Olsen kommer til. GODTFRED: To gås og vinkortet. E 31 Postgårdens restaurant. I restauranten sidder i forvejen Skjold Hansen med frue. Lunds og Skjold Hansens hilser med nik. SKJOLD HANSEN: Ja, her nøjes vi med kaffe. LILLI: Ja vi nåede ikke at få mad før begravelsen Der er jo så meget.. Skjold Hansen tager en stol og sætter sig over til Lunds bord. Olsen kommer med vinkortet. SKJOLD HANSEN: (til Olsen) Vi kan vist lige så godt flytte over til det her bord. De kan tage vores kopper. (Mod Godtfred) Ja, der mistede De så Deres velgører. Jeg ville egentlig gerne tale et par ord med dem. E 32 Lilli forvirret til fru Skjold Hansen LILLI: Hvad mente deres mand med det? FRU SKJOLD HANSEN: De skal ikke regne med Viggo han siger alt hvad der passer ham. LILLI: Borgmesteren var sådan en nobel mand. Han satte så stor pris på Godtfred min mand. FRU SKJOLD HANSEN: Det var nok det min mand mente. LILLI: Synes De ikke det var en smuk begravelse? FRU SKJOLD HANSEN: Jo, men der var fodkoldt. E 33 Skjold Hansens og Lunds er nu forsamlet ved samme bord. E 34 Damerne igen. LILLI: Godtfred har ikke været sig selv siden borgmesteren.. FRU SKJOLD HANSEN: Døde nåh han blev 81 år den vej skal vi jo alle. LILLI. Nej siden han gik af den nye borgmester han er af en anden støbning han er socialdemokrat. FRU SKJOLD HANSEN: (forskrækket) Det må være strengt. LILLI: Godtfred arbejder dag og nat nu.

11 Klip til E 35 Skjold Hansen og Godtfred, der opretholder sin falske værdighed. Skjold Hansen turer frem med sædvanlig mangel på takt. SKJOLD HANSEN: Sig det som det er. De hænger med røven i vandskorpen, byrådssekretær. Ha ha. GODTFRED: Jeg forstår ikke.. FRU SKJOLD HANSEN: Hvad er det, der er så morsomt? SKJOLD HANSEN: Ikke noget for kvinder. Skulle du ikke til dit Oxfordmøde? Du skulle ta og fortælle den lille fru Lund.. FRU SKJOLD HANSEN: (til Lilli) Vi er en kreds af Korsbæks damer og de skal være så velkommen. Gud det bryst ser ellers lækkert ud. SKJOLD HANSEN: Kreditorerne rusker igen i dørene hva? GODTFRED: Nej hør nu. LILLI: Fru Skjold Hansen vil ha mig med til et møde hos provstinde Meyer. SKJOLD HANSEN: Damerne skal op og bekende deres synder. Det er sgu godt det ikke er os to. Ha Ha. GODTFRED: Jeg tror ikke min hustru har noget at bekende. SKJOLD HANSEN: Nej. Hende kan De sgu roligt slippe løs. (Griner en rå og grov latter.) Klip til Postgården ext. Lilli og fru Skjold Hansen følges til Oxfordmøde. Postgårdens restaurant. GODTFRED: (opbragt) Hvor vover De jeg skylder i hvert fald ikke Dem nogen forklaring om min private økonomi. SKJOLD HANSEN: Vi kan også tage det på den anden led. Hvor meget skylder De i grunden i Omegnsbanken og hos Mads Skjern? Nå nå tag det roligt min interesse udspringer af helt rene motiver. Vi kunne for eksempel tænke os, at De overvejede at vende tilbage til Korsbæk Bank i så fald.. GODTFRED: I så fald hvad? SKJOLD HANSEN: I så fald så måtte vi jo finde en ordning på Deres mellemværende med familien Skjern ikke? GODTFRED: (i let protest) Ja men hvorfor skulle Korsbæk Bank..? SKJOLD HANSEN: Fordi vi mener, De kan være os en nyttig mand nu borgmesteren er død. GODTFRED: Hvorfor nu? Skjold Hansen smiler falsk, tager venskabeligt Godtfred under armen. SKJOLD HANSEN: Fordi vi ved jo godt, hr. byrådssekretær, at det var borgmesteren, der lod det der notat forsvinde. Ser på Godtfred, der stirrer lige ud i luften. SKJOLD HANSEN: Det kunne De jo aldrig finde på vel? Og ingen vil kunne bebrejde Dem noget nu, vi ikke har borgmesteren blandt os længere. GODTFRED: De mener..? Tilbage til

12 SKJOLD HANSEN: Hvis notatet bliver fundet igen og De, ved vores hjælp naturligvis kan bevise, at Mads Skjern havde en klemme på borgmesteren. GODTFRED: Hvordan hr. sagfører.? SKJOLD HANSEN: Nu må De ikke spille naiv der er jo visse måder at klemme folk på det ved De da ha ha. E 36 E 38 Udgår Mads kontor. Mads sidder overfor Godtfred Lund. MADS: Var der endda tale om at sanere Deres økonomi nok engang. Jeg vil stadig se bort fra Deres regning i Skjerns Magasin, så kunne vi måske tale om det forudsat at De så omsider sætter tæring efter næring. Men et lån på kroner, som de ikke har chance for at afdrage, vel ikke engang forrente det ville være vanvid af min bror. GODTFRED: Hvad med Dem..? MADS: (overrasket) Mig..? GODTFRED: Den ene tjeneste må vel være den anden værd er det noget mod risikoen for, at Deres fabrik skal rives ned. MADS: Min kære Godtfred Lund ingen river den fabrik ned. Den ligger, hvor jeg har lagt den. GODTFRED: Men måske ikke fortsat med Dem som ejer. MADS: Hvad mener De med det? GODTFRED: En bestikkelsessag skandale, erstatning til de skadeslidte. MADS: Jeg beskæftiger 50 mennesker Jeg har sat liv i byen. Det bliver meget svært at finde nogen, der er skadelidte. GODTFRED: Damerne Møghe de kan henholde sig til et løfte om, at der skulle ligge en park og det gør deres sagfører.. MADS: Skjold Hansen ja men det får han ikke noget ud af. Jeg var i god tro. Byen var i god tro. Der var intet tinglyst. GODTFRED: Nej, men der var et notat. MADS: Ikke på rådhuset. GODTFRED: Hvis der nu var et på rådhuset.? MADS: Men det var der ikke. Det har jeg jo Deres ord for ikke? GODTFRED: Det var borgmesteren, der var endelig ansvarlig for salget. MADS: Ja og notatet var væk. GODTFRED: Hvis det nu ikke var væk Hvis det findes MADS: Hvor? GODTFRED: For eksempel i borgmesterens efterladte papirer og Skjold Hansen får det at se. E 40 Mads sidder længe, ser på Godtfred, tænker, går derefter i offensiven. MADS: Og det kan han måske komme til, hvis han låner Dem de GODTFRED: Det har jeg ikke sagt.

13 MADS: Og Skjold Hansen vil måske også sanere Deres mellemværende med Omegnsbanken ligesom Omegnsbanken i sin tid sanerede Deres mellemværende med Korsbæk Bank og dermed ville De være i salveten er det det De tror.? E 41 Mads rejser sig, går hen og kigger ud af vinduet. Godtfred følger ham med øjnene. MADS: Så er der tilstrækkeligt med tal til at vise, at De ikke en men to gange har udnyttet Deres stilling som byrådssekretær i Korsbæk. Mig ja jeg kan måske skubbes lidt af skjold Hansen Omegnsbanken måske også men De.. (Mads vender sig.).. De vælter og der bliver De liggende før De får lov til at svine den afdøde borgmester til. GODTFRED: (halvmør) Jeg er jo bare i sådan en frygtelig situation. E 42 MADS: Ja, det aner mig. Jeg tror endda, jeg kan fortælle, hvori deres nye vanskeligheder består. GODTFRED: Det har De ikke begreb om. MADS: De kroner, de skulle vel ikke mangle et eller andet sted. GODTFRED: Hvad mener De? MADS: Tager jeg fejl, når jeg nu siger, at De gennem årene også har taget lidt hist og lidt her af kommunens kasser, og puttet penge tilbage, når revisionen kom, for så at tage igen, og så dække lidt ind og nu, nu går det ikke længere. GODTFRED: De antyder at..? MADS: Ja, og det bliver helt Deres egen sag med mindre GODTFRED: At hvad? MADS: Med mindre De en gang til kommer her og truer mig eller min bror på vores næring, og hæderlighed. Så står telefonen der og så kender jeg den nye borgmesters telefonnummer. Mads går hen og åbner døren. E 43 Godtfred rejser sig. GODTFRED: Jeg ved hverken ud eller ind. MADS: Det kan jeg godt forstå. E 44 Varnæs dagligstue. Det er igen Matadoraften. Kredsen sidder anbragt om bordet i samme rækkefølge som sidste gang. Men nu er der kommet fuldt sving i spillet. Pladen bugner af huse og hoteller og spændingen er intens. DR. HANSEN: Det er blevet dødsensfarligt at køre bil i denne jungle af huse og hoteller. VARNÆS: Fat mod doktor. Dampskibsselskaberne koster kun 200 kroner at komme på. DR. HANSEN: Ja, man lærer at skønne på de SMÅ ulykker. OBERSTEN: Slå nu doktor. E 45 Dr. Hansen lukker øjnene og slår. DR. HANSEN: Otte. Han tager et vue over spillepladen. DR. HANSEN: Reddet Prøv lykken (til Elisabeth) Smil gudinde. Hun tager øverste kort i prøv-lykken-bunken, læser og rækker det tavs over til ham.

14 DR. HANSEN: (læser kortet højt) Tag ind på Rådhuspladsen. De er sgu en rar lykke, frk. Elisabeth. MAUDE: (begejstret) Med hotel!!! TO TUSINDE KRONER. DR. HANSEN: Og jeg, som har en fætter i København og plejer at bo gratis hos ham. VARNÆS: Banken skal måske træde hjælpende til? DR. HANSEN: Næh, så hellere sidde fri i armod. Han rækker Maude pengene, som hun straks giver videre. MAUDE: kr. sedler, Hans Christian. E 46 Stuepigen er kommet ind, siger i døren. STUEPIGEN: Der er telefon til bankdirektøren. Varnæs rejser sig. Forlader stuen. OBERSTEN: Vi andre kan vel spille videre til hans tur. DR. HANSEN: Det var hans tur. E 47 Entreen. Hvor telefonen er. Varnæs står med røret for øret. Af hans ansigtsudtryk forstår man, at det er en ubehagelig samtale. VARNÆS: Ja ja.. selvfølgelig vil jeg tale med dig.. ja.. ja.. vi ses farvel E 48 Varnæs dagligstue. Varnæs kommer ind. VARNÆS: (distræt) Hvad siger du nej, det var bare et møde min ven. MAUDE: Doktoren fortæller, at Teaterforeningen har forestilling i næste uge på Postgården. DR. HANSEN: Ja, torsdag. MAUDE: Der skal vi da hen det er to vaudeviller. ELISABETH: Er det ikke Nej den ene? DR. HANSEN: Jo og Den tredje af Hostrup. E 49 Varnæs sidder og stirrer ud i luften. MAUDE: Vi går da med, Hans Christian? VARNÆS: Ja ja vist så. E 50 Skovrestauranten ext. Ulla har stået og ventet, Varnæs er lige kommet. Pegende hen mod restauranten. VARNÆS: En kop kaffe, eller et glas? ULLA: Lad os hellere gå lidt sammen. E 51 Man ser dem gå i skoven ikke hånd i hånd, men heller ikke med mur imellem. E 52 Pludselig standser Ulla. ULLA: Jeg skal ha et barn. VARNÆS: Javel ja. ULLA: Du tager det så roligt. MAUDE: Er der sket noget, Hans Christian?

15 VARNÆS: Du har tit sagt, jeg er fej. Og feje folk forudser altid det værste og ansvaret er jo mit. ULLA: (stille) Tak fordi du sparede mig for spørgsmål om det passer. De går videre i hver deres tanker. VARNÆS: Selvfølgelig er det et chok.. ULLA: Det er så fortvivlende alt sammen. VARNÆS: Nej, det må du ikke sige og tænke. Vi er jo ikke på bar bund. ULLA: Jeg vil ikke ha det barn. E 53 Varnæs standser uvilkårligt. VARNÆS: Hvad vil du ikke? Vi har da elsket hinanden. ULLA: På vores vis, ja.. VARNÆS: Vores vis hvad mener du med det? Tror du ikke på mine følelser, men oprigtighed? ULLA: I den lille æske, der stod Ulla på, jo. Afsondret fra din stilling, din familie, din position. Men netop afsondret. Nok til mig, men ikke nok til at føre ud i livet. Du vil da aldrig kunne vedstå dig det barn. VARNÆS: Det må jeg det er jo dit og mit. ULLA: Udadtil vil det kun blive mit. Med fødselsdagsgaver, afleveret i smug, og forhastede besøg, når de kan luskes ind. Det rakte til mellem dig og mig, men ikke overfor et barn. Jeg må se og få det fjernet. VARNÆS: Den slags er forbryderisk. E 54 Skoven. Først nu fatter Varnæs sagens fulde konsekvenser. VARNÆS: Jeg kender ingen, der ULLA: Der findes adresser. Har man penge, så kan man altid få en adresse. VARNÆS: Jamen hvem spørger man om den slags her i Korsbæk.? ULLA: Spørg nogen i København spørg for eksempel din bror. VARNÆS: Jørgen? Hvorfor tror du..? ULLA: Han ser ud til at kende en masse, der hele tiden har brug for adresser. VARNÆS: (smiler blegt) Jørgen ja måske, jeg skal nok prøve. ULLA: Hurtigt. Overtoning. E 55 De er kommet tilbage til Varnæs vogn. ULLA: Så ringer du til mig. VARNÆS: Vil du alligevel ikke have en kop kaffe..? (Ulla ryster på hovedet)..kan jeg ikke køre dig hjem, så? ULLA: Nej, jeg vil hellere cykle. VARNÆS: Er det klogt gennem skoven netop nu. Ulla giver ham et kram. Tager sin cykel og kører. Varnæs sætter sig ind i sin bil. ULLA: Sådan ser din svigerinde da ikke på det.

16 E 56 Dr. Hansens venteværelse. Der er tomt, for det er sidst på konsultationen. Obersten kommer ind, sætter sig. E 57 Dr. Hansen kommer ud, han skal til at gå. Har lagt kitlen. Får så øje på obersten. DR. HANSEN: Og jeg, som troede, jeg skulle hjem. OBERSTEN: Bare et lille rutinebesøg. DR. HANSEN: det klarer vi uden kittel. Værsgo og sid ned. OBERSTEN: Ja ja man kan osse ta for let på det. DR. HANSEN: Kære Oberst. Blodtryk, hjerte og mere interessant: Nyrer er og bliver helt på højde med, hvad forsvarsministeriet kan forlange af en befalingsmand af linien. OBERSTEN: Det siger De jo, ja. Men doktor: Benene det klemmer ind imellem. DR. HANSEN: Forfængelighed Oberst. Jeg har sagt det før: De skal ha nogle mere bredskaftede ridestøvler. OBERSTEN: Hm men der er sgu osse et eller andet med øjnene. DR. HANSEN: Såh? Kniber det med at se små genstande? OBERSTEN: Hvad mener De? DR. HANSEN: At De har tendens til mere og mere at vælge de større og kraftigere. OBERSTEN: Hva..!?! E 58 Dr. Hansen symboliserer med en gestus de store glas. DR. HANSEN: Oberst. De er en særpræget karakter, en markant personlighed, men som patient er De et uhyre banalt tilfælde. OBERSTEN: Såh? DR. HANSEN: Joh!! De forventer af Deres læge, at hans videnskab skal kunne omskrive dagliglivets trivialiteter til spændende soter med latinske navne. OBERSTEN: Og hvad betyder det på jævnt dansk? DR. HANSEN: At De jævnt og bramfrit skal muntres op. Hvad skal De torsdag aften? Noget overrasket over dette direkte spørgsmål. OBERSTEN: Ikke noget så vidt jeg da ved. DR. HANSEN: Så sæt et kryds i dagsbefalingen for nævnte dato. Vi skal i teaterforeningen. Klapper ham på skulderen. OBERSTEN: Javel. E 59 Jernbanerestauranten. Røde og Fede. Boldt står henne ved buffeten og klipper i undersiden af en plakat. Grisehandleren og Kvik kommer ind. GRISEHANDLEREN: Står De og træner til dr. X-mærket for fingernemme folk? E 60 Boldt, der har fuldendt sit værk, holder en plakat op for gæsterne. Teateraften den 23. februar kl. 20 på Postgården. Den TREDJE af J. L. Heiberg. Hannibal Kagls Teaterselskab BOLDT: Jeg skulle blot have fat i fribilletterne.

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014 Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing 7 minutter 28. Oktober 2014 Idé: (C) 2014 Robin Holtz Robin Holtz robin@copenhagenpro.com 40 50 12 99 1 INT. - TANDLÆGEKLINIK, VENTEVÆRELSE - DAG

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT Sidan 1 av 12 NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT 0 1 FORÆLDREMØDET 2 Man løser ikke problemerne ved at stikke af. Man må tale om det. 3 Selv om det kan være hårdt. 4 - Gør

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 18. december

JULEPOSTHUSET. 18. december STHUSET afs. 18 - side 1 JULEPOSTHUSET 18. december "" LYD: CLS GADE CLS FUGLESANG PÅ ENGE CLS STILLE STUE MED TIKKENDE BORNHOLMERUR LYD FRA RAMPONERET CYKLENDE CYKEL RINGEKLOKKE CYKEL-UHELD DØR ÅBNES

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 15. december

JULEPOSTHUSET. 15. december JULEPOSTHUSET afs.15 - side 1 JULEPOSTHUSET 15. december LYD: CLS POSTHUS KLIK FRA EL-KONTAKT STOL VÆLTER BRAG (NOGET FALDER PÅ GULVET) MIAUV FRA KAT BORNHOLMERUR TIKKER KNIRKENDE DØR POSTHUSDØR KLEMTER

Læs mere

Senere på aftenen nyder jeg at kunne se realityprogrammerne om almindelige mennesker med almindelige problemer, som han altid tog afstand fra, for

Senere på aftenen nyder jeg at kunne se realityprogrammerne om almindelige mennesker med almindelige problemer, som han altid tog afstand fra, for Kost og logi Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg faktisk troet, at han havde fornemmet, hvor det bar hen. Jeg synes jo næsten, det lyste ud af mig. Men at dømme efter hans reaktion, havde han slet

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Man King - Færdigt manus. Hald Ege Efterskole

Man King - Færdigt manus. Hald Ege Efterskole Man King - Færdigt manus af Hald Ege Efterskole SCENE 1.EXT. GADE, FORAN BUTIK.DAG Jonas (16 år) sidder på en bænk og tegner nogle træer og buske på sin blok. En lettere flippet, men egentlig godt udseende

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene.

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. 6 1. SCENE I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. Der bakses højlydt med døren. Annette kommer ind med en kuffert. Efter hende kommer Rasmus med en rejsetaske og diverse lufthavnsposer. Stuepigen går. Annette

Læs mere

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om?

Yngste søn: Øhh, far, jeg skal lige spørge dig om noget. Far: Ja, min søn, hvad vil du gerne spørge mig om? Den fortabte søn Dukketeater Af: Britta Søes Tekst: Luk 15,11-32 Tema: Gud, som den der er Far. Om tilgivelse at have gjort noget dumt og få tilgivelse. Om misundelse. Om at se alle de gaver, vi har fået

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke

Konflikthåndtering mødepakke Indledning af historie Trin 1 Her er Louise. For et halvt år n købte hun en mobiltelefon til 2500 kr. hos jer, men nu er bagcoveret i stykker, og hun er kommet for at bytte den. Her er Kasper. Han er lidt

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

D E N D A N S K E S A N G

D E N D A N S K E S A N G D E N D A N S K E S A N G Frit efter Tardieu Et af de spil, der indgår i FIRE GRINEBIDERSPIL udgivet af forlaget DRAMA. Bringes her som en mundsmag Kaj Himmelstrup og Drama PERSONERNE En dirigent og et

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Opgaver til Den dag tyskerne kom

Opgaver til Den dag tyskerne kom Opgaver til Den dag tyskerne kom 1 Når de voksne frygter krig Knuds mor og far talte tit om, at der var krig i Europa, og at krigen kunne komme til Danmark. Hvad taler dine forældre om? Hvad er de bange

Læs mere

MATADOR 1936-1937. DANMARKS RADIO TV Underholdningsafdelingen Tv Byen 2860 Søborg. Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard. 12.

MATADOR 1936-1937. DANMARKS RADIO TV Underholdningsafdelingen Tv Byen 2860 Søborg. Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard. 12. DANMARKS RADIO TV Underholdningsafdelingen Tv Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33 MATADOR efter idé af Lise Nørgaard 12. episode I LYST OG NØD Manuskript: Lise Nørgaard Prod.nr. 52695 9 2 1936-1937 Instruktør:

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten.

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten. Fyrtøjet Eventyr af Hans Christian Andersen - 001 D er kom en soldat marcherende hen ad landevejen: én, to! én, to! Han havde sit tornyster på ryggen og en sabel ved siden, for han havde været i krigen,

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

MATADOR. DANMARKS RADIO TV-Underholdningsafdelingen TV-Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard

MATADOR. DANMARKS RADIO TV-Underholdningsafdelingen TV-Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard DANMARKS RADIO TV-Underholdningsafdelingen TV-Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33 MATADOR efter idé af Lise Nørgaard 10. episode I DISSE TIDER Manuskript: Lise Nørgaard 1935 Instruktør: Erik Balling D 1

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Dansk-Kinesisk Parlør

Dansk-Kinesisk Parlør . Dansk-Kinesisk Parlør Shaola J. G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør Samfundslitteratur Shaola J.G. Zhou Dansk-Kinesisk Parlør 1. udgave 2001 Samfundslitteratur, 2001 Omslag: Torben Lundsted Sats: Forfatteren

Læs mere

Trip, vi bliver nødt til at tale sammen. Vi befinder os på optagelserne til hans film. Du ved, den der har hans filmstjernehustru i hovedrollen og

Trip, vi bliver nødt til at tale sammen. Vi befinder os på optagelserne til hans film. Du ved, den der har hans filmstjernehustru i hovedrollen og 1 8 Trip, vi bliver nødt til at tale sammen. Vi befinder os på optagelserne til hans film. Du ved, den der har hans filmstjernehustru i hovedrollen og handler om en kvinde, der deltager i sin ekskærestes

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

For næsen af Gestapo

For næsen af Gestapo Jørgen Hartung Nielsen For næsen af Gestapo Sabotør-slottet, 6 27885 For næsen af Gestapo_indhold.indd 3 27/10/11 16:06:28 For næsen af Gestapo Sabotør-slottet, 6 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau

Læs mere

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE Ida og Anna 1 1 SCENE 1,1 - GÅRDEN Julie banker på døren. 2 SCENE 2 KLASSELOKALE I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. 3 SCENE 3 - HALL Døren åbens og Julie går ind, døren lukker

Læs mere

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte.

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. 2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. En dreng skulle fejre sin 7 års fødselsdag. Han gik i 0 kl. og det var første gang han skulle ha sine klassekammerater med hjem.

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 13. december CLS POSTHUS CLS GADE POSTHUSDØR-KLEMT BILHORN BRAG (MALERI FALDER PÅ GULVET)

JULEPOSTHUSET. 13. december CLS POSTHUS CLS GADE POSTHUSDØR-KLEMT BILHORN BRAG (MALERI FALDER PÅ GULVET) STHUSET afs.13 side 1 JULEPOSTHUSET 13. december LYD: CLS POSTHUS CLS GADE POSTHUSDØR-KLEMT BILHORN BRAG (MALERI FALDER PÅ GULVET) (CLS POSTHUS) Postmester! Postmester! - De må vågne! Hva'? Hva' beha'r?

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Du danske sommer. Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig. Hold kæft. Snart kolde farver i sky og vand. Hold kæft deroppe!

Du danske sommer. Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig. Hold kæft. Snart kolde farver i sky og vand. Hold kæft deroppe! Du danske sommer Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig Snart kolde farver i sky og vand Snart nøgne piger ved hver en strand Hold kæft. Hold kæft deroppe! Mer, mer, I skal holde

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Her er samlet alle de indsendte vers fra skoleelever i hele landet. - udvalgte vers blev sunget i Aktionsugen.

Her er samlet alle de indsendte vers fra skoleelever i hele landet. - udvalgte vers blev sunget i Aktionsugen. Her er samlet alle de indsendte vers fra skoleelever i hele landet. - udvalgte vers blev sunget i Aktionsugen. I landet skinner solen, og himlen den er blå. Der drømmer børn om skolen, der ønsker de at

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv.

Produceret med støtte fra Direktoratet for Fødevareerhverv. Fødselsdag med økobanden er udgivet og produceret af Økologisk Landsforening. Læs mere om økologi og Økologisk Landsforening på www.okologi.dk Tekst & Idé: Agnete Friis & Morten Telling Illustrationer

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

KAPITEL 1 Forfølgeren

KAPITEL 1 Forfølgeren KAPITEL 1 Forfølgeren Jeg er på vej hen til de røde fodboldbaner på Vesterbro for at spille fodbold med min bedste ven, Tommy, og nogle drenge fra hans klasse på Oehlenschlægersgades Skole. Første skoledag

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

4. oktober 1956. Bare hun nu er der. Tredje sal til venstre. Hr. Burma? Nestor Burma? Ja, det er mig.

4. oktober 1956. Bare hun nu er der. Tredje sal til venstre. Hr. Burma? Nestor Burma? Ja, det er mig. 4. oktober 1956 Bare hun nu er der Tredje sal til venstre. Hr. Burma? Nestor Burma? Ja, det er mig. 3 Mit navn er Colin, Auguste Colin, eller Nikolson med K, det er mit kunstner navn Siger det Dem noget?

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Ti stille! ikke et ord til!

Ti stille! ikke et ord til! Onsdag kl. 10.00 Pacific Time, privat charterfly 00-647, afgået fra Pago-Bahatah med kurs mod XX. intet at bemærke For tusind millioner rustne skrueaksler! Jeg hader dem! Er det stadig computernes opfindere

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

Sociale relationer blandt børn

Sociale relationer blandt børn Sociale relationer blandt børn FOLA d. september 2010 Pernille Hviid Institut for Psykologi Københavns Universitet Børnestemmer Rasmus: Jeg er næsten lige så meget sammen med Christian, som jeg er med

Læs mere

Bodil Nygaard. Nadia og Magnus flytter hjemmefra

Bodil Nygaard. Nadia og Magnus flytter hjemmefra Bodil Nygaard Nadia og Magnus flytter hjemmefra 1 2 Bodil Nygaard Nadia og Magnus flytter hjemmefra Nadia skal ikke bo hjemme mere. Hun skal flytte. Først til et børnehjem og så til en plejefamilie, som

Læs mere

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold

Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Guide: Sådan undgår du vold i dit parforhold Maria Jensen blev banket, spærret inde og næsten slået ihjel af sin kæreste. Da hun forlod ham, tog han sit eget liv Af Jesper Vestergaard Larsen, 14. oktober

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

MATADOR. DANMARKS RADIO TV-Underholdningsafdelingen TV-Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard

MATADOR. DANMARKS RADIO TV-Underholdningsafdelingen TV-Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33. efter idé af Lise Nørgaard DANMARKS RADIO TV-Underholdningsafdelingen TV-Byen 2860 Søborg Tlf. 01 67 12 33 MATADOR efter idé af Lise Nørgaard 7. episode FØDSELSDAGEN Manuskript: Lise Nørgaard Prod.nr. 53.215 0 2 1934 Instruktør:

Læs mere

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København

om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København StilladsInformation nr. 80 - august 2006 om at være pårørende Af: Mai-Britt Gammelgaard, København Det lyder, som om det drejer sig om en sygdom men mine tanker går i helt andre retninger - nemlig at være

Læs mere

Personerne. JENNIFER, kvinde, 30. FRANK, mand, 30. MANSE, mand, 50. LUCY, kvinde, 50

Personerne. JENNIFER, kvinde, 30. FRANK, mand, 30. MANSE, mand, 50. LUCY, kvinde, 50 Personerne JENNIFER, kvinde, 30 FRANK, mand, 30 MANSE, mand, 50 LUCY, kvinde, 50 BAMSE, talkshowvært, fødselslæge, prinsesse, klovn, kanin, tinsoldat etc., kvinde, ca 35-45 3 1. SCENE - AMBASSADE MANSE

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form)

-- betingelse--, --betinget virkelighed. Var jeg ung endnu, (hvis-inversion - litterær form) Betinget virkelighed Betinget virkelighed vil sige en tænkt virkelighed under en bestemt betingelse. Man springer ud af virkeligheden og ind i en anden ved at forestille sig, hvad man så ville gøre: Hvis

Læs mere

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30.

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. 9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. Salmer: Hinge kl.8.00: 744-302/ 692-372 Vinderslev kl.9.30: 744-373- 302/ 692-321,v.6-372

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner)

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner) Lektion 1 (Den barmhjertige samaritaner) MÅL Børnene skal vide, hvad et venskab er, hvordan det dobbelte kærlighedsbud lyder, og hvem der er deres næste. TIL LEDEREN Dette efterår starter vi med 4 lektioner

Læs mere

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål 32 JESUS-PLANEN - LOVSANGSAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 6 32 Jesus-planen Introduktion til denne lovsangsaften I aften handler om, at hver enkelt teenager opdager eller erfarer Jesusplanens betydning

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere