Sølvkorsene fra Østermarie del 2 Udgravningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sølvkorsene fra Østermarie del 2 Udgravningen"

Transkript

1 Sølvkorsene fra Østermarie del 2 Et positivt signal fra undergrunden var for godt til at være sandt. Kunne der virkelig stå endnu en skat, blot en meter fra den første? Den 18. september 2012 startede et utroligt eventyr med fundet af det store relikviekors, en del vikingetids-sølv og sjældne tyske og danske mønter på en mark i Østermarie. Senere kom så halvdelen af endnu et relikviekors (se Guldgubben november 2012). Siden blev der bevilget penge til en undersøgelse af fundstedet for at få svar på nogle af de mange spørgsmål, som fundet havde givet anledning til. Var skatten gemt væk i et hus af den retmæssige ejer eller en tyv/røver? Eller var stedet valgt, fordi der stod et træ eller en stor sten, som man kunne finde tilbage til, når faren var overstået? Og hvem kunne have ejet en så stor formue? Udgravningen I midten af august i år fik vi stabilt vejr, og høsten kom for alvor i gang. Så snart vi fik grønt lys fra lodsejeren, bestilte vi en lokal landmand til at grave for os. Tirsdag den 20. august, kort før kl. 8.30, ankom undertegnede til stedet, og her var maskinfører Lars Andersen allerede i gang med at flytte halm ud til siderne af det afmærkede felt efter Kims anvisninger. Feltet var ca. 12 meter bredt og 24 meter langt (i pløjeretningen). Lars, som selv har landbrug, håbede på at kunne nå hjem og høste om eftermiddagen, derfor måtte det gerne gå lidt stærkt. Vi skulle have trukket ca. 20 cm af pløjelaget i to omgange og afsøge felt og bunker. Vores håb var naturligvis at finde den manglende halvdel af kors 2, men også andre sølvgenstande og mønter. Vejrmæssigt startede dagen med mange skyer, men solen brød snart igennem med god varme. Fundspredningen i 2012 viste, at ploven måtte have vippet den øverste del af skatten op mod vest, da næsten alle løsfund blev gjort på denne side af skatten. Denne tendens viste sig også ved dagens afsøgning, da stort set alle sølvgenstande fremkom på linie med eller vest for skatten. Dagens første fund var en riflet ring, som antagelig hører til ophænget til et kors. Snart efter fik vi assistance af Walter, som med kort varsel kunne træde til. I løbet af dagen lykkedes det at finde tre små fragmenter af smykker med filigran, en mulig perle af sølvtråd til en ørering, fem klip af snoede sølvstænger (fra arm- eller halsringe), et stort fragment af en armring af to flettede stænger og sølvtråd, endestykket af en halsring med indpunslede trekanter og en barre/smeltekage. Et ganske udmærket resultet, men vi

2 savnede nogle mønter og den manglende halvdel af kors 2. Mærkeligt nok gjorde vi ingen fund af sølv i bunkerne, selvom de blev jævnet ud. Genstandene har sandsynligvis været for små, til at vi kunne høre dem. Efter afrømning af det første lag genfandt vi stedet, hvor vi tog skatten op i præparat sidste år, idet jorden her var løs, og der var et stort jernsignal fra den knækkede graveske, som var blevet lagt i bunden. Signalet fra undergrunden Godt en meter fra skattehullet fik Kim et positivt udslag på detektoren, som gav forventninger om en større sølvgenstand. Til hans undren kunne han grave helt ned til undergrund uden at finde noget, men måske sad genstanden i siden af hullet? Da hullet var blevet udvidet, var der ingen tvivl om, at signalet var midt i hullet. Omkring hullet var der antydning af jern, som skabte tvivl, om der kunne være tale om en stor jerngenstand, som også kan give positivt signal. Vi havde i hvert fald svært ved at tro, at det positive signal virkelig var positivt. Uanset hvad, så måtte vi vente, til Finn Ole dukkede op. Det gjorde han snart efter, men heller ikke han troede på det og mente det måtte vente til torsdag, hvor der skulle trækkes af til undergrund. Vi fortsatte med afsøgning i feltet og bunkerne. Snart efter kunne vi se gæster nærme sig, og vi troede et øjeblik, at det var skattens ejer, som var genopstået, men det var bare Klaus i sit middelalder-outfit, som fulgtes med Niller. Hullet med det positive signal tiltrak sig naturligvis interesse, og da Klaus med egne ører havde hørt detektorens reaktion, var han ikke i tvivl om, at der måtte være tale om endnu en skat. Kims detektor blev sat til at afvise alt jern og meldte stadig klart ud, det kunne ikke være jern. Klaus ringede til Finn Ole, som ellers havde forladt stedet igen, og fik ham overbevist om, at der skulle graves samme dag, da det var for risikabelt at vente. Finn Ole ville derfor vende tilbage over middag. Kims far, Henning, dukkede op sidst på formiddagen. Som i 2012 ville han fotodokumentere udgravningens forløb, denne gang med nyt professionelt udstyr. Alle holdt frokostpause, selv Lars, som alligevel skulle vente på os, før han trak mere af. Feltet blev udvidet en smule mod vest, da der var størst chance for at gøre fund her. Vi begyndte at rense fladen omkring det meget positive udslag, så det var klar til en nærmere undersøgelse. Det lignede ren undergrund, gul ler med lidt brune pletter. På begge sider af signalet sås striber efter ploven. Omkring signalet stak nogle sten op. Det var de sten, som havde givet falske jernsignaler.

3 Finn Ole vendte tilbage og fortsatte med at rense fladen, mens Kim indimellem checkede, hvor signalet befandt sig. Lars havde ikke længere så travlt med at komme hjem og høste og gav også en hånd med. Maskinen blev parkeret tæt på, for at skabe skygge og dermed bedre mulighed for at se evt. anlæg. I løbet af eftermiddagen kom flere gæster, som havde set eller hørt, hvad der foregik. Det var de nærmeste naboer, venner af Finn Ole og venner af lodsejeren. Alle blev for at se, hvad der måtte gemme sig nede i undergrunden. En urørt skat kommer til syne Finn Ole lagde et lille snit og gravede i dybden. Pludselig kom en rund sølvplade til syne, vel omkring 15 cm nede. Finn Ole forventede, at der sikkert lå et par sølvbarrer, som kunne tages op i et par poser, men den måtte han længere ud på landet med (selvom det var svært). Signalet gav forventning om meget mere, og snart efter begyndte flere genstande at dukke op, så hullet måtte udvides. Udover den store ovale sølvbarre (smeltekage), sås det der lignede kanten af et par sølvtallerkner, og i midten stak lidt sølvkæde op. På overfladen sås flere mørke og lyse partier med organisk materiale, og i det ene hjørne var en plamage af trækul. Skatten blev afgrænset, og der blev gravet ned hele vejen rundt og så dybt, at der kunne graves ind under bunden. En sten sad i vejen, men det var for risikabelt at fjerne den, så den måtte med op. Jordklumpen blev pakket ind i fugtig køkkenrulle, film og gipsgaze, og så skulle den have fred til at tørre. Klaus og Niller vendte tilbage, men da var skatten desværre allerede pakket ind. De fem polske arkæologer, som gravede på Franks skatteplads i Østerlars, kom også for sent. Den nyfundne skat stod kun godt en meter fra den første skat, men så dybt, at ploven ikke havde ramt den. Havde vi sidste år udvidet hullet med bare en halv meter, havde vi også fundet skat 2. Der er sandsynligvis tale om én skat, som er blevet delt og gravet ned to steder af sikkerhedsmæssige grunde.

4 Det var tid til en kop kaffe og hjemmebagt kage. Lodsejeren ankom først nu til stedet, da han havde haft travlt med høstarbejdet. Præparatet blev med lidt besvær løsnet med en spade og placeret i en papkasse. Den tunge jordklump fik bunden af kassen til at bue, så den ikke gav god støtte. Derfor blev kassen anbragt på et lille medbragt bord og båret ned til Finn Oles bil for at blive kørt til opbevaring på Museet. Dagen var forløbet ud over al forventning. Lettere beruset af glæde og en enkelt øl kørte vi hjemad. På hospitalet Dagen efter blev præparatet vendt på hovedet og overflødig jord og sten blev fjernet, hvorefter der blev lagt gipsgaze på, så jordklumpen var pakket helt ind. Allerede samme eftermiddag var det lykkedes Finn Ole at få en tid til røntgen på Bornholms Hospital. Det var første gang, at udstyret skulle bruges til dette formål, men det bestod med glans. Der blev taget billeder fra næsten alle vinkler og resultatet kunne ses med det samme, smykker, barrer og fingerringe. Al den baksen med præparatet betød desværre, at gipsen pludselig gav efter, og jord begyndte at falde ud af bunden. Der skete heldigvis ikke noget med indholdet, men en pølselignende genstand var pludselig kommet til syne. Det skulle senere vise sig at være en halsring, som var dækket af noget organisk. Tilbage på Museet blev hullet lukket og et nyt lag gipsgaze lagt på. Foto: Bornholms Hospital Udgravningen fortsætter Dagen efter var vi tilbage på marken i Østermarie, hvor det sidste lag skulle trækkes af, så eventuelle anlæg ville komme til syne. Var skattene lagt ned på en samtidig boplads, eller var stedet valgt af andre årsager? Det stod hurtigt klart, at det var småt med anlæg, så de polske arkæologer skulle ikke grave med her, men måtte vende tilbage til Franks skatteplads i Østerlars. I stedet var Anders Pihl trådt til og fulgte maskinen og markerede anlæg sammen med Finn Ole.

5 Det var småt med metalfund denne gang, men det lykkedes at finde to fragmenter af de sjældne mønter fra Svend Grathe, som ikke vejer meget mere end en guldgubbe. Desuden fandtes et fragment af en mulig sølvfingerring. Også denne dag var der gæster på udgravningen, fra DBA var Marianne med sin søn samt Ingrid og Kai (som medbragte rigeligt med kage tak for det) og Torben. Desuden Kims far og mor og flere naboer. Lodsejeren nåede også forbi. Ved udgravningen fremkom en grøft med et uregelmæssigt forløb, flere kogestens- eller brandgruber, brændt lerklining, enkelte potteskår, muligvis fra tidlig middelalder, men intet sikkert hus. Fundene hører sandsynligvis til en nærliggende beboelse, der muligvis er ældre end skattene. Nedgravninger til flere dræn har været tæt på at ramme de to skatte. Skatten bringes til Nationalmuseet Der havde været ønsker om at få en konservator til Bornholm for at arbejde med præparatet på Museet, så bornholmerne kunne følge med på tæt hold. Men det var ikke praktisk muligt, så i stedet blev det aftalt, at vi skulle have skatten retur til efterårsferien, uanset hvor langt Bevaringsafdelingen var nået. Det gjaldt derfor om at få bragt skatten over hurtigst muligt, hvilket skete om tirsdagen, en uge efter, at skatten blev taget op. Kim og jeg var heldige at kunne følge med vores lokale TV2-mand, Bo Iversen, som ville lave optagelser af overdragelsen og interviewe relevante personer. Skatten havde overnattet hos undertegnede, da vi skulle afsted tidligt om morgenen. På vej gennem Skåne gik trafikken pludselig totalt i stå uden forklaring, så vi blev forsinket et kvarters tid. Vi nåede Nationalmuseet ved 10-tiden, hvor vi fik lov til at holde inde i gården. Normalt skulle vi have kørt til Bevaringsafdelingen i Brede, men overdragelsen fandt denne gang sted i Prinsens Palæ, hvor Anne Pedersen og Peter Pentz tog imod. Der var ikke nogen fra Bevaringsafdelingen til stede og derfor ikke mulighed for at åbne låget på præparatet. Direktør Per Kristian Madsen sad i et vigtigt møde, men tog sig tid til at hilse på os. Bo lavede et interview med Anne, hvorefter vi gik op til den nye udstilling VIKING. Her fik vi en rundvisning af Anne med fokus på nogle af de bornholmske fund. Der var mange gæster, og der blev kun lukket et begrænset antal ind ad gangen. Allerede ved middagstid var nyheden om skatten ude i medierne (Tidende og TV2Bornholm) og snart efter også i landsdækkende aviser. Udgravningen blev lukket samme eftermiddag for at undgå for megen opmærksomhed. Foto: Nationalmuseet

6 Nye røntgenbilleder overrasker Tre dage senere modtog vi nye røntgenbilleder, som Bevaringsafdelingen havde fået taget hos en ekstern leverandør. Der var tale om effektivt udstyr, som kunne trænge bedre gennem sølvpladerne, så man kunne se de enkelte barrers form. Mest interessant var det kors, som kunne anes under den ene sølvbarre. Vi havde faktisk, uden at vide det, kunnet se lidt af korset allerede på de første røntgenbilleder, nemlig de to tapper, hvor perlen har været fastgjort med en split. Der er tale om endnu et relikviekors, som i formen ligner det førstfundne kors fra Det er dog noget mindre. En anden interessant detalje var et dyrehovedformet beslag med kæde, som utvivlsomt hører til korset. En svampet genstand var muligvis kæden, som lå i en bunke, mens en takket genstand ikke kunne bestemmes. Samme dag blev det tildækkede udgravningsfelt afsøgt med detektor, hvilket gav et fragment af en flettet fingerring, et sølvbeslag, et fragment af en mulig lille tysk 1000-tals mønt (randpenning) og endnu et fragment af en Svend Grathe mønt. Alle genstandene stammer sandsynligvis fra skat 1. Foto: Nationalmuseet Der arbejdes med præparatet Den 2. september begynde udgravningen af præparatet. Dagen efter modtog vi de første billeder, som viste fire ovale sølv-smeltekager, dele af den flettede halsring, kanten af skivefibulaen og en kæde med to endebeslag, som bider om en riflet ring, der er ført igennem en perle. Perlen har været fastgjort til korset med en split, som vi håbede også kunne findes i præparatet. Både den flettede halsring, endebeslaget og den ene sølvbarre var delvis dækket af bark, som sandsynligvis stammer fra den beholder, sagerne blev lagt ned i. Som røntgenbilledet afslører, Foto: Nationalmuseet ligger der stadig mange sølvbarrer i bunden af præparatet. I de følgende uger modtog vi billeder, efterhånden som arbejdet skred frem. Korset viste sig at være åbent, idet de to halvdele lå lidt forskudt i forhold til hinanden. Et eventuelt relikvie var næppe bevaret. Noget nyt var dukket op under korset en snoet armring med kantede endeknopper med indstemplede cirkler. Under sølvet sås et rødbrunt, blankt materiale, som viste sig at være birkebark.

7 Bo Iversen besøgte konservatorerne flere gange, bl.a. når korset blev taget op og åbnet. Desværre indeholdt det kun lidt jord. I begyndelsen af oktober var de øverste sølvgenstande pillet op, og tilbage lå nu en velbevaret bark-pakke, ovenpå den store skivefibula og to sølvfingerringe. Skatten kommer Foto: Nationalmuseet tilbage til Bornholm Det var håbet, at skatten kunne blive udstillet på Bornholms Museum i efterårsferien. Derfor arbejdede konservatorerne på højtryk med at få renset af, registreret og konserveret. Da vi nærmede os, stod det klart, at ikke hele skatten ville blive klar. Det gjaldt birkebark-pakken med sølvbarrer, to sølvfingerringe og det store cirkulære smykke. Især skivefibulaen ville kræve langvarig behandling afhængig af bevaringstilstanden. Fredag den 11. oktober, dagen før efterårsferiens start, bragte Finn Ole og Eva Salomonsen de færdigbehandlede genstande til Bornholm. Det var relikviekorset med kæde og beslag, halsring, armring, guldfingerring, tre store sølvbarrer og et stykke brudsølv. Tingene blev pakket ud og anbragt i museets sikreste montre af Kim (finder) og Eva, begge naturligvis iført handsker. De manglende splitte, som har holdt de to kors-halvdele sammen, fandtes desværre ikke i præparatet, og den ene tap var knækket af - har nogen øvet vold mod korset for at åbne det? På bagsiden af korset ses rester af en belægning, som ligner emalje, men som menes at være niello. I Dörby i Norra Möckleby sogn på Öland fandtes i 1851 en skat med et næsten identisk kors (foto til højre). Oprindelsen skal muligvis findes i Rusland eller Byzans (Jörn Staecker 1999). Dagen efter var der indvielse af udstillingen, hvor Finn Ole fortalte Foto: Stockholms Historiske Museum om forløbet fra skatten blev fundet, til den var klar til udstilling. Folk stod tæt omkring montren. Skatten bringes tilbage til Brede Allerede torsdag i ugen efter efterårsferien skulle de udstillede genstande fra korsskatten

8 retur til Bevaringsafdelingen. Finn Ole, Kim og undertegnede fulgtes ad til Brede, både af sikkerhedsmæssige grunde, men også da der var mulighed for at se resten af skatten, ikke mindst skivefibulaen. Udover Eva og Jan, hilste vi på Signe, som tog sig af den første korsskat, og Nynne, som er pressemedarbejder ved Nationalmuseet. Snart efter kom Niels Engberg, som sammen med Finn Ole skulle kigge på gamle Hammershusfund. Kim og jeg fik fornøjelsen af at måle og veje de mange sølvbarrer fra bark-pakken. Den indeholdt i alt 20 barrer/smeltekager. I alt indeholdt skatten 25 barrer/smeltekager med en samlet vægt på ca. 2,2 kg, heraf ca. 1,4 kg i barkpakken. Lægger man hertil kors og smykker, giver det en samlet vægt på knap 3 kg. Til sammenligning vejer genstandene fra skat 1 omkring 1,2 kg, men hertil skal lægges de genstande, som stadig findes i pløjelaget. Fra januar 2014 vil skatten blive udstillet sammen med andet aktuelt danefæ på Nationalmuseet. René Laursen

Snart efter kom Kims forældre og der blev taget en masse billeder af fund og finder. Fotos på denne og næste side er taget af Henning Lund-Hansen

Snart efter kom Kims forældre og der blev taget en masse billeder af fund og finder. Fotos på denne og næste side er taget af Henning Lund-Hansen Eventyret om korset Nogle gange sker der ting, som du ikke havde drømt om i din vildeste fantasi. Ting, der forandrer dit liv, i hvert fald for et stykke tid. Søndag den 16. september 2012 bød på tørvejr

Læs mere

Prøvegravningsrapport

Prøvegravningsrapport Prøvegravningsrapport NÆM 1999:113 H.C. Andersensvej, Lille Næstved Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg herred, Sorø amt. sted.nr. 04.05.07 Undersøgelsens forhistorie: Næstved Museum foretog prøvegravning

Læs mere

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted

Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Præstebakken Ramløse GIM 3964 Sb. 010109-155 UDGRAVNINGSRAPPORT v. Kjartan Langsted Fig.1 Placering af udgravningsområdet(markeret med rød plet). Fig. 2 I området ud mod Ramløse Å er der flere lokaliteter

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

J. 674/2007 Stednr Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 6 august 2008.

J. 674/2007 Stednr Rapport ved museumsinspektør Nils Engberg d. 6 august 2008. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i forbindelse med restaurering af kirkegårdsportelen på Tårnby kirkegård, Sokkelund h., Københavns a. d. 15 maj 2008. J. 674/2007 Stednr. 02.03.11 Rapport ved museumsinspektør

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Horn Kirke, Øster Horne hrd., Ribe amt. Stednr. 19.08.03 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg, november 2012.

Læs mere

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte

RUTS KIRKE. Hvad plastmalingen gemte RUTS KIRKE Hvad plastmalingen gemte NIELS-HOLGER LARSEN NOVEMBER 2014 I Ruts Kirkes indre er man i gang med at gøre klar til kalkning. Men det var ikke helt nemt der var nemlig plastmaling udenpå den tidligere

Læs mere

NÆM Kildemarksvej

NÆM Kildemarksvej NÆM 112 Kildemarksvej Kampagne: 09 06 KUAS nr. 7.24.02/NÆM 0004 Arkæologisk overvågning ved Kildemarksvej, Næstved sogn, Tybjerg herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.07.07. NÆM :112. Rapport for overvågning

Læs mere

Schweissudvalgets første tur til Tyskland 25. 26. Marts 2011

Schweissudvalgets første tur til Tyskland 25. 26. Marts 2011 Schweissudvalgets første tur til Tyskland 25. 26. Marts 2011 Af Lene Marie Seitzberg Som led i samarbejdet med andre udenlandske Beagle Klubber, har Kristian Paulsen, René Jensen og Brian Seitzberg fra

Læs mere

Ølsted strand v. Runde Bakke

Ølsted strand v. Runde Bakke Ølsted strand v. Runde Bakke Beretning over den arkæologiske forundersøgelse af matr. 15a Ølsted By, Ølsted Gennemført d. 15. oktober 2008 (NFHA2772) Af: Pernille Pantmann Beretningens identifikation Museumsnr.:

Læs mere

Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af ROSKILDE MUSEUM

Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn. Beretning for arkæologisk forundersøgelse af ROSKILDE MUSEUM Beretning for arkæologisk forundersøgelse af Læderstræde 4, VUC, Roskilde sogn ROM 2982 Stednr. 020410-233 Kulturstyrelsen j.nr. 2015-7.24.02/ROM-0004 LÆDERSTRÆDET 4, VUC Kulturlag, gulvlag, brønd, 1000-1600

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

PRÆSTEVEJ 60, HUSEBY MNS 50038

PRÆSTEVEJ 60, HUSEBY MNS 50038 UDGRAVNINGSRAPPORT v. mus. insp. Tim Grønnegaard UDGRAVNINGSBERETNING v. mus. insp. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Museum Nordsjællands undersøgelse på Overdrevsvej 24 ved Ramløse (MNS 50019)

Læs mere

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse ENGGÅRDEN Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) 1 Baggrund for forundersøgelsen...2 Kulturhistorisk

Læs mere

Surf symposium 2013. Kristian deltog ikke i dagens workshops, da hans tilstedeværelse anden steds var

Surf symposium 2013. Kristian deltog ikke i dagens workshops, da hans tilstedeværelse anden steds var Surf symposium 2013 Fredag den 18. oktober, drog to kajakroere fra HTN (Jacob Jensen & Kristian Balslev ) afsted mod Klitmøller. Med en vis portion spænding i maven, masser af grej i bagagerummet og to

Læs mere

Bygherrerapport. KNV100 Ågård, Bjæverskov sogn, Bjæverskov herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.01.01.

Bygherrerapport. KNV100 Ågård, Bjæverskov sogn, Bjæverskov herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.01.01. Bygherrerapport KNV100 Ågård, Bjæverskov sogn, Bjæverskov herred, tidl. Præstø amt. Sted nr. 05.01.01. Figur 1. Dronefoto af udgravningsfeltet med husene markeret med barberskum. Nede ved træerne bag elmasten

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Lemviggruppen 2011 - Nyhedsbrev nr. 6 : Så er vi kommet til Cameroun.projekt toiletter.

Lemviggruppen 2011 - Nyhedsbrev nr. 6 : Så er vi kommet til Cameroun.projekt toiletter. Lemviggruppen 2011 - Nyhedsbrev nr. 6 : Så er vi kommet til Cameroun.projekt toiletter. Efter mødet mellem gruppen, Ezai og projektlederen gik gravearbejdet videre lørdag. - - De kom dog ikke så langt.

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

KONVENTHUSET. Beretning for arkæologisk forundersøgelse ved. Roskilde Domsogn ROSKILDE MUSEUM. ROM 2509 KUAS FOR Stednr.

KONVENTHUSET. Beretning for arkæologisk forundersøgelse ved. Roskilde Domsogn ROSKILDE MUSEUM. ROM 2509 KUAS FOR Stednr. Beretning for arkæologisk forundersøgelse ved KONVENTHUSET, Roskilde Domsogn ROM 2509 KUAS FOR 2003-2122-1783. Stednr. 020410 KONVENTHUSET Kulturlag, brønd Tidlig middelalder, nyere tid Matr.nr. 339 af

Læs mere

TAK 1381 Vallensbæk Nordmark 5 Arkæologisk undersøgelse

TAK 1381 Vallensbæk Nordmark 5 Arkæologisk undersøgelse TAK 1381 Vallensbæk Nordmark 5 Arkæologisk undersøgelse Vallensbæk Sogn, Smørum Herred, Københavns Amt, SB-nr. 020215-34 Resumé: I forbindelse med udvidelse af et regnvandsbassin på Vallensbæk Nordmark

Læs mere

SVM Slagelse Eggeslevmagle, Hemmeshøj sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 44.

SVM Slagelse Eggeslevmagle, Hemmeshøj sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 44. SVM1366 8 Slagelse Eggeslevmagle, Hemmeshøj sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.03.05. Sb.nr. 44. Kampagne: 16 11 2012 KUAS nr. 2011 7.24.02/SVM0014 Registrering af genstande fremkommet

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 3. - 4. klasse Tutankhamon 1. Fælles gennemgang: Læs teksten sammen med eleverne. De kan følge med, mens du læser op. På den måde, bliver alle klar over, hvad

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på kirkegården d. 13. dec 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på kirkegården d. 13. dec 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse på kirkegården d. 13. dec 2011 Emmerlev sogn, Højer hrd., Tønder amt., Stednr. 21.02.02 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro december 2011 J.nr. 807/2011

Læs mere

Jo mere vi er sammen

Jo mere vi er sammen Jo mere vi er sammen 1992 Resumé: Vi forlod sidste år prokuristen i en tilstand af frydefuld nabokærlighed, der blev vakt til live af et par grinende barneøjne, efter at han havde fået det meste af en

Læs mere

ST. OLAI KIRKEGÅRD GIM OVERVÅGNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

ST. OLAI KIRKEGÅRD GIM OVERVÅGNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard ST. OLAI KIRKEGÅRD OVERVÅGNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard ST. OLAI KIRKEGÅRD OVERVÅGNINGSBERETNING v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Museumsinspektør Liv Appel fra Gilleleje

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

NÆM 2001:105 Næstved Museum 1 Beretning for prøvegravning af område vest for Sandbyvej, Glumsø. Uge 35, 2001 NÆM 2001:105

NÆM 2001:105 Næstved Museum 1 Beretning for prøvegravning af område vest for Sandbyvej, Glumsø. Uge 35, 2001 NÆM 2001:105 NÆM 2001:105 Næstved Museum 1 Sandbyvej/Glumsø Arkæologisk prøveundersøgelse af område til erhvervsformål vest for Sandbyvej. Matrikel 16b Glumsø by. Som følge af lokalplan GL.E.4.1, Suså Kommune NÆM 2001:105

Læs mere

KLUBTUR TIL HIRSHOLMENE, AUGUST 2013. Lørdag d. 17. august drog en flok FK ere på den årlige klubtur til Hirsholmene.

KLUBTUR TIL HIRSHOLMENE, AUGUST 2013. Lørdag d. 17. august drog en flok FK ere på den årlige klubtur til Hirsholmene. KLUBTUR TIL HIRSHOLMENE, AUGUST 2013 Lørdag d. 17. august drog en flok FK ere på den årlige klubtur til Hirsholmene. Turfølget var ikke stort, men det var godt: Jan Michalik, Peter Henrik Sørensen, Gorm

Læs mere

SVM Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 51.

SVM Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 51. SVM2004 062 Bjernede kirke, Bjernede sogn, Alsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.01.02. Sb.nr. 51. Registrering af detektorfund af 3 mønter og et smykke fundet nord og øst for Bjernede kirke. Den

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Turen efter solnedgangen - på en kold, klam og tåget dag. Af Allan Kierulff en fotoakrobat.

Turen efter solnedgangen - på en kold, klam og tåget dag. Af Allan Kierulff en fotoakrobat. Turen efter solnedgangen - på en kold, klam og tåget dag. Af Allan Kierulff en fotoakrobat. Søndag den 24. januar havde 8 Fotoakrobater (fra den lokale fotoklub) sat hinanden stævne på Rødvig havn. Vi

Læs mere

Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL

Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL Bent Hundstrup, tekst og foto. MIN VÆRSTE JUL Det er torsdag den 24 december klokken er 13.00. Da telefonen ringer, dav det er Asger, du Bent, vi har vist anskudt et stykke råvildt, vil du hjælpe os. Selvfølgelig

Læs mere

DEN HEMMELIGE SEMINARGRAVNING :

DEN HEMMELIGE SEMINARGRAVNING : DEN HEMMELIGE SEMINARGRAVNING : Vi - Ida, Marie, Maria, Katrine, Jasper, Andreas, Emil og Anders var på seminargravning augustseptemper 2005. Vi var på Herstedlund i Albertslund, med udsigt til det smukt

Læs mere

899F Hulbæk, Mollerup. Hustomt og grave fra førromesk jernalder I alt 5 sider Ørum s., Sønderlyng h, Viborg a. matr. nr. 4a Mollerup.

899F Hulbæk, Mollerup. Hustomt og grave fra førromesk jernalder I alt 5 sider Ørum s., Sønderlyng h, Viborg a. matr. nr. 4a Mollerup. 899F Hulbæk, Mollerup. Hustomt og grave fra førromesk jernalder I alt 5 sider Ørum s., Sønderlyng h, Viborg a. matr. nr. 4a Mollerup Beretning Udgravningen var foranlediget af at lodsejeren, Tage Knudsen,

Læs mere

SVM Klostermarken, Ringsted sogn, Ringsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 75.

SVM Klostermarken, Ringsted sogn, Ringsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 75. SVM2002-004 Klostermarken, Ringsted sogn, Ringsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.02.12. Sb.nr. 75. Registreringsnotat SVM2004002-3 Kampagne: 15-01-2004 KUAS nr. O.872/02 Indleveringer af metalgenstande

Læs mere

Sommerferie 2014 Den August

Sommerferie 2014 Den August Sommerferie 2014 Den 19-21 August Rollatorbanden på Skagen En lille fortælling, om vores ferie Af Ester og Hanne Tirsdag den 19. august skulle vi, Ragnhild, Ketty, Elly og Krista, endelig på sommerferie

Læs mere

Nyhedsbrev sommer 2015.

Nyhedsbrev sommer 2015. Nyhedsbrev sommer 2015. Formandens klumme Æ bådslæw. Laksen Aktiviteter. Sommeren eller mangel på samme, er over os! Og aktiviteterne burde køre i højeste gear. Vi må erkende at vejret har begrænset et

Læs mere

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter

Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Jan B. Steffensen vender tilbage til Grønland efter Endnu større Efter fjeldørredturen til Grønland i 2009 en tur der havde været på ønskelisten i lang tid gik der ikke lang tid efter hjemkomsten, før

Læs mere

Denne dag blev det heller ikke til en kudu.

Denne dag blev det heller ikke til en kudu. DRØMMEN OM AFRIKA Den 28. januar sidst på eftermiddagen ankom vi til Matswani, forventningerne var store, spændingen og humøret var helt i top. Vi fik en dejlig velkomst og et glas champagne.. Det hele

Læs mere

FJERNVARME FIOLGADE 7-9 GIM 3944. RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard

FJERNVARME FIOLGADE 7-9 GIM 3944. RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard RAPPORT FOR ARKÆOLOGISK UDGRAVNING, STANDSNING 27 v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Gilleleje Museums

Læs mere

Kalundborg Arkæologiforening. Orientering om udgravningen af en dobbeltgrav ved den sydlige kyst af Røsnæs

Kalundborg Arkæologiforening. Orientering om udgravningen af en dobbeltgrav ved den sydlige kyst af Røsnæs Kalundborg Arkæologiforening Orientering om udgravningen af en dobbeltgrav ved den sydlige kyst af Røsnæs 1 Dobbeltgraven ligger i den stejle kystskrænt lige syd for Snogekærgård, lidt vest for Helles

Læs mere

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel.

Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Stifter af MC Klub i Godthåb Bruno Thomsen I 2008 havde jeg en kammerat som spurgte, om ikke at jeg ville med til at tage kørekort til motorcykel. Så kunne vi tage det sammen, men jeg tænkte lidt over

Læs mere

Vikinger i Fjelsted. Lars Egholm Nielsen

Vikinger i Fjelsted. Lars Egholm Nielsen Forundersøgelse og skattejagt i tåget september vejr. På billedes ses museumsinspektør Lars Egholm Nielsen og detektorfører Rasmus Gregersen, samt entreprenør Thorbjørn Larsen i rendegraveren. Foto: Anne

Læs mere

Rejsebrev nr. 6. Deltagere på turen: Compound: Langbue: Barbue: Instinktiv: Gæster Team Manager:

Rejsebrev nr. 6. Deltagere på turen: Compound: Langbue: Barbue: Instinktiv: Gæster Team Manager: Rejsebrev nr. 6 Deltagere på turen: Compound: Langbue: Barbue: Instinktiv: Gæster Team Manager: Jozsef Csikos, Jacob Steffensen, Stig Andersen Tanja Dinesen Skudstrup, Josefine de Roepstorff, Sabina Holstein,

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Asferg kirkegård d. 5. september 2012.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Asferg kirkegård d. 5. september 2012. Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Asferg kirkegård d. 5. september 2012. Asferg Kirke, Nørhald hrd., Randers amt. Stednr. 14.06.01 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg november 2012. J.nr.

Læs mere

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej.

Kapitel 1-3. Instruktion: Skriv ja ved det, der er rigtigt - og nej ved det, der er forkert. Der skal være fire ja og fire nej. Opgaver til En drøm om mord af Jens-Ole Hare. Opgaverne kan løses, når de angivne kapitler er læst, eller når hele bogen er læst. Opgaverne kan hentes på www.vingholm.dk. Kapitel 1-3 Opgave 1 Instruktion:

Læs mere

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre.

Men Mikkel sagde bare vi skal ud i den brand varme og tørre ørken Din idiot. efter vi havde spist morgen mad tog vi vores kameler Og red videre. Det var midt på formiddagen. vinden havde heldigvis lagt sig jeg Mikkel og min ven og hjælper Bjarke stod i stævnen og så ind mod Byen Mombasa hvor vi skulle ligge til vi skulle ligge til. vi skulle Møde

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Harald Blåtand kæmpede for den danske mønt

Harald Blåtand kæmpede for den danske mønt Harald Blåtand kæmpede for den danske mønt Af: Charlotte Price Persson, Journalist 13. januar 2012 kl. 03:53 En dansk mønt fra vikingetiden føjer til teorier om, at Harald Blåtand til dels lykkedes med

Læs mere

Victor Stoltze og Lars Thomsen Roskilde HTX 10-12-2007

Victor Stoltze og Lars Thomsen Roskilde HTX 10-12-2007 1 Indholdsfortegnelse Problemformulering...side 3 Problemfase...side 3 Analysefase.side 4 Løsningsfase side 4 Produktionsfase.side 5 Konklusionsfase...side 7 Logbog..side 8 Onsdag 24. oktober.side 8 Onsdag

Læs mere

Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013

Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013 Klubtur til Lyø den 8 12. maj 2013 Torsdag morgen ved halv 10 tiden mødtes Søren C., Richard, Knudsen og jeg ved færgen i Fåborg. Foran os lå 3 potentielt gode fiskedage på Lyø. Optimismen var i top, selvom

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Rapport fra arkæologisk undersøgelse i Herstedøster Kirkes tårnrum februar 2010. Herstedøster sogn, Smørum hrd., Københavns amt., Stednr. 02.02.06 Rapport ved museumsinspektør Henriette Rensbro oktober

Læs mere

Optimisten KGGO. Nr. 2 - apr Kørestolsbrugere og Gangbesværede i Gråsten og omegn.

Optimisten KGGO. Nr. 2 - apr Kørestolsbrugere og Gangbesværede i Gråsten og omegn. Optimisten Nr. 2 - apr. 2017 www.kggo.nu KGGO Kørestolsbrugere og Gangbesværede i Gråsten og omegn. 1 Tur med KGGO Sensommervejret er akkurat som ønsket til en god udflugt. Kl. 11 køres samlet fra Ahlmannsparken

Læs mere

Notathæfte. D A N S K Trin 3-5

Notathæfte. D A N S K Trin 3-5 Notathæfte D A N S K Trin 3-5 Notathæfte Personoplysninger: Testpersonens navn: Fødselsdato: Testnorm: Skole/Institution: Klasse: Logostester: Dato: Bemærkninger: 1. Flydende læsning og læseforståelse

Læs mere

UTM EUREF 89 X: ,26 / Y: ,97

UTM EUREF 89 X: ,26 / Y: ,97 Journal nr. Sogn Herred Amt HEM 3450 Birk Centerpark II Gjellerup. Hammerum. Ringkøbing. Sb. Nr. 72. UTM EUREF 89 X: 501541,26 / Y: 6220548,97 Beretning om udgravning af anlæg fra nyere tid. Undersøgt

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Rapport. over de arkæologiske undersøgelser, i forbi delse med nedlægge se af fjernvarmerør i Fruegade, Slagelse. 6.- 7. og 10.-11. juni 1996.

Rapport. over de arkæologiske undersøgelser, i forbi delse med nedlægge se af fjernvarmerør i Fruegade, Slagelse. 6.- 7. og 10.-11. juni 1996. Sorø Amts Museum Al'IuøaIogllkAtlIslng ftiiiundaiii""tt. 5110. 4220Korør M.: 5S Rapport over de arkæologiske undersøgelser, i forbi delse med nedlægge se af fjernvarmerør i Fruegade, Slagelse. 6.- 7. og

Læs mere

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Harzen 2010 Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Vi lagde ud fredag formiddag sol og 22 grader og havde besluttet os for at starte til venstre op af bakke, men B holdet stod

Læs mere

HBV 1261 Tuesbøl. Museet på Sønderskov. Arkæologisk undersøgelse Bygherrerapport. Det undersøgte og udgravede

HBV 1261 Tuesbøl. Museet på Sønderskov. Arkæologisk undersøgelse Bygherrerapport. Det undersøgte og udgravede HBV 1261 Tuesbøl Arkæologisk undersøgelse 2006 Bygherrerapport Det undersøgte og udgravede område ved udstykningen Søparken. Matr.nr. 1.dl, Tuesbøl By, Brørup sogn, Malt herred, Ribe amt. Museet på Sønderskov

Læs mere

Stauning Kommunal Plantage

Stauning Kommunal Plantage Stauning Kommunal Plantage Invitationen lå klar. Jagt i Stauning Kommunal Plantage gennem Ringkøbing Jægerforbund. Man siger aldrig nej tak til at komme på jagt, også selvom jeg i forvejen havde en jagt

Læs mere

MOSEFUNDET FRA BIRKELSE: Fundet af Messerschmidt Bf 109G-6 Werknummer

MOSEFUNDET FRA BIRKELSE: Fundet af Messerschmidt Bf 109G-6 Werknummer MOSEFUNDET FRA BIRKELSE: Fundet af Messerschmidt Bf 109G-6 Werknummer 165096 Tekst & billede: Søren Flensted Sidst i januar 2017 blev jeg via en bekendt kontaktet af landmand Klaus Kristiansen ved Birkelse.

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Nim kirkegård d. 30/8 2011

Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Nim kirkegård d. 30/8 2011 Rapport fra arkæologisk undersøgelse på Nim kirkegård d. 30/8 2011 Nim sogn, Nim hrd., Aarhus amt., Stednr. 16.03.05 Rapport ved museumsinspektør Anders C. Christensen nov. 2011 J.nr. 602/2011 Indhold:

Læs mere

UDGRAVNINGSBERETNING FOR AMK BRINGSTRUP STEDNR Slagelse d Niels Wickman

UDGRAVNINGSBERETNING FOR AMK BRINGSTRUP STEDNR Slagelse d Niels Wickman UDGRAVNINGSBERETNING FOR AMK1996010 - BRINGSTRUP STEDNR. 040203 Slagelse d. 13-10-1997 Niels Wickman FORHISTORIE: Museet blev d. 27-8-1997 kontaktet af skovfoged Thomas Møller fra Hedeselskabet, der oplyste,

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

PÅ SPORET AF VIKINGERNE

PÅ SPORET AF VIKINGERNE RUM 15 Prøv at skrive dit navn med runer på linierne herunder. Hvis du ikke kan finde alle bogstaverne i dit navn, så sæt ٠ for det manglende bogstav. Når du har øvet dig i at skrive dit navn, så kan du

Læs mere

mandag d. 19.marts kl , hvor vi vil have en kop kaffe på kanden. Vi håber, at mange af jer har tid og lyst til at kigge forbi.

mandag d. 19.marts kl , hvor vi vil have en kop kaffe på kanden. Vi håber, at mange af jer har tid og lyst til at kigge forbi. Nyhedsbrev Espe Skole & Børnehave Februar 2018 Så fik vi alligevel lidt vinter i Danmark. Solen skinner uden for vinduerne, og håndværkerne er travlt optaget med at gøre vores nybyggeri færdigt. Børnene

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. J. 879/2009 Stednr. 12.07.02 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 27. november

Læs mere

Dagbog fra P-kort skytterne i Bisley torsdag d. 12/8 2010:

Dagbog fra P-kort skytterne i Bisley torsdag d. 12/8 2010: Dagbog fra P-kort skytterne i Bisley torsdag d. 12/8 2010: Vi ankom i går eftermiddags efter en udramatisk tur, som dog bød på en frisk samarbejdsopgave nemlig at proppe otte skytter og en træner ind i

Læs mere

Registrering af detektorfund. Vendsyssel Historiske Museum

Registrering af detektorfund. Vendsyssel Historiske Museum Registrering af detektorfund Vendsyssel Historiske Museum Registrering af detektorfund. Let arbejdsgangen for museet med den rigtige registrering hjemme fra! For en amatørarkæolog/detektorfører, er det

Læs mere

SVM1219 Torpet, Ringsted Ls sogn, Ringsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb. 94.

SVM1219 Torpet, Ringsted Ls sogn, Ringsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb. 94. SVM1219 Torpet, Ringsted Ls sogn, Ringsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.02.13. Sb. 94. Registrering af tre romerske denarer, fem middelalderlige mønter og forskellige beslag o.l. fremkommet ved

Læs mere

Udgravningen af kirkegård og fundamentsrester fra Johanitterklostret i Horsens

Udgravningen af kirkegård og fundamentsrester fra Johanitterklostret i Horsens Udgravningen af kirkegård og fundamentsrester fra Johanitterklostret i Horsens Horsens museum har nu gravet i Ole Worms Gade i Horsens i snart et år, og udgravningen fortsætter et stykke ind i det nye

Læs mere

Vandet er stadig sort

Vandet er stadig sort Vandet er stadig sort Gravkøerne holdt et par hundrede meter inde på marken. Tre styks, gule mod muldjorden. Bag dem gabte mosehullet, til venstre lå en jordmile flankeret af neongrønne arbejdsmænd. De

Læs mere

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye.

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye. BE 2010 BENTLEY USER KONFERENCE I PHILADELPHIA Det sjove. Vi var 3 fra VD, Kåre Friis-Christensen, VDS, Allan Lundgren, VDK og jeg, Jette Voigt, VDS. Kåre og jeg startede fra Skanderborg kl. 04:50 lørdag

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

Trollesgave Øst. Prøvegravningsrapport NÆM 2000:100 - RAS P.3750/00

Trollesgave Øst. Prøvegravningsrapport NÆM 2000:100 - RAS P.3750/00 Trollesgave Øst Prøvegravningsrapport NÆM 2000:100 - RAS P.3750/00 Næstved Museum 2000 Prøvegravningsrapport for undersøgelsen af den sydlige bred af Holmegaards Mose, Trollesgave øst. Fensmark Sogn, Tybjerg

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

SVM og -6 Gudum SV, Gudum sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 20.

SVM og -6 Gudum SV, Gudum sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 20. SVM1440-5 og -6 Gudum SV, Gudum sogn, Slagelse herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.03.03. Sb.nr. 20. Kampagne: 31-05- og 03-06- Registrering af 39 metalgenstande fremkommet ved detektorafsøgning på areal

Læs mere

som nåede at være selvstændig tømrermester i 33 år. Vi fik også at vide hvor ordet rundhåndet stammer fra.

som nåede at være selvstændig tømrermester i 33 år. Vi fik også at vide hvor ordet rundhåndet stammer fra. Sommerudflugt. Søndag d.18 juni havde Nord arrangeret sommerudflugt. Over 30 personer mødte op på parkeringspladsen 500 m. før Hjerritsdal Mølle. Her fortalte pensioneret tømrermester Knud Bach historien

Læs mere

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus Jeg vil se Jesus -4 Den lamme mand ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan den

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale

VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Ribe VikingeCenter VIKINGETIDENS RIBE Undervisningsmateriale Skoletjenesten Ribe VikingeCenter Tag dette undervisningsmateriale med, når I går rundt på Ribe VikingeCenter. I skal arbejde sammen i grupper

Læs mere

B17-BOMBEFLYET MAD MONEY II

B17-BOMBEFLYET MAD MONEY II http://www.vestmuseum.dk/museumsforening/kalundborg_arkæologiforening.aspx B17-BOMBEFLYET MAD MONEY II Arkæologiforeningens vigtigste opgave er at støtte Kalundborg Museum arkæologisk, men det gør absolut

Læs mere

SVM1354 Valsølille, Valsølille sogn, Ringsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 56.

SVM1354 Valsølille, Valsølille sogn, Ringsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr Sb.nr. 56. SVM1354 Valsølille, Valsølille sogn, Ringsted herred, tidl. Sorø amt. Sted nr. 04.02.18. Sb.nr. 56. KUAS nr. - Anmeldelse og besigtigelse af stensat brønd og løsfund ved kloakeringsarbejde på vejareal

Læs mere

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd.

Lejrskole tur. Derefter kørte vi til Gottrop slot som ligger i Tyskalnd. Lejrskole tur. D 10-5-10 skulle vi til Tyskland med skolen i 3 dage. Vi kørte fra Rindum kjærgaard ca. kl. 8:15. Vi kørte ned mod Tyskland, men før vi kørte ind i Tyskland, skulle vi lige ind i Møgeltønder

Læs mere

Blovstrød Præstegård gennem 800 år

Blovstrød Præstegård gennem 800 år Blovstrød Præstegård gennem 800 år Af Flemming Beyer I forbindelse med istandsættelse af graverkontoret har Nordsjællandsk Folkemuseum i december gennemført en meget givtig arkæologisk undersøgelse ved

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen.

Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Det var en søndag formiddag i august. Batman sad og kedede sig. Der var ingen skurke, han kunne ordne, for dem havde han ordnet om lørdagen. Så altså, Batman kedede sig. Hmm, tænkte han, jeg ringer da

Læs mere

ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED - EN GUIDE TIL DIG DER SKAL BYGGE ELLER HAR FUNDET NOGET

ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED - EN GUIDE TIL DIG DER SKAL BYGGE ELLER HAR FUNDET NOGET ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED - EN GUIDE TIL DIG DER SKAL BYGGE ELLER HAR FUNDET NOGET ODSHERREDS KULTURHISTORISKE MUSEUM 2011 ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED Det overordnede ansvar for det arkæologiske arbejde i Danmark

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , -320, 321 Abstract

VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt , -320, 321 Abstract VSM10285, Rødding cykelsti, Rødding sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130812-318, -320, 321 Kulturstyrelsens j.nr.: 2015-7.24.02/VSM-0018 Rapport for prøvegravning forud for cykelsti. Udført af Ida Westh

Læs mere

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn - Arkæologisk forundersøgelse forud for opførelse af Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl, Middelfart kommune Af arkæolog Jesper Langkilde Arkæologisk rapport

Læs mere