STRAMNING AF SAMBESKATNINGSREGLERNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "STRAMNING AF SAMBESKATNINGSREGLERNE"

Transkript

1 1. december 2004/FH Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: STRAMNING AF SAMBESKATNINGSREGLERNE Resumé: Umiddelbart inden Sambeskatningsudvalgets rapport blev fremlagt, besluttede skatteministeren at stramme reglerne vedr. sambeskatning. Herved går han imod udvalgsflertallet og følger anbefalingen fra et mindretal i udvalg bestående af professor Michael Møller fra Handelshøjskolen samt AErådets medlem. Skatteministeren foreslår indførelse af det såkaldte global-puljeprincip, en ordning som mindretallet også peger på som led i en reel indskrænkning af mulighederne for adgangen til international sambeskatning. Ved en global-puljemodel er enten alle datterselskaber og faste driftssteder med under sambeskatning - eller også er ingen. Virksomheden må selv vælge. Men de kan altså ikke som hidtil vælge kun at inddrage underskudsgivende datterselskaber. Mindretallet i Sambeskatningsudvalget anbefaler, at der sker en reel indskrænkning af mulighederne for international sambeskatning, fordi der med de gældende regler er et subsidie med flere uheldige egenskaber: den favoriserer investering i udlandet frem for i Danmark, den medfører et betydeligt provenutab for staten, der kræves et omfattende kontrolapparat, trods kontrol er der - jf. de historiske erfaringer - risiko for misbrug. Det årlige provenutab ved de gældende regler er med stor usikkerhed skønnet til omkring 2 mia.kr. I notatet redegøres nærmere for Sambeskatningsudvalgets overvejelser samt anbefalinger fra både udvalgsflertallet og mindretallet i udvalget. P:\GS\06-til ny hjemmeside\velfærd\2004\hjemmeside-skat-fh.doc

2 2 STRAMNING AF SAMBESKATNINGSREGLERNE Bl.a. på baggrund af den såkaldte TDC-sag nedsatte skatteministeren i foråret 2004 et udvalg om international sambeskatning. Udvalget har 12 medlemmer. Socialdemokraterne kritiserede udvalgets sammensætning, idet de fandt, at det i for høj grad er domineret af partsrepræsentanter for industri, revisorer og advokater. Dette har da også i høj grad præget synspunkterne i udvalget. AErådet er repræsenteret i udvalget. Ifølge udvalgets kommissorium skal en række forskelligartede - og måske modsat rettede - hensyn tilgodeses. Det hedder bl.a.: "Det bør sikres, at reglerne fungerer fleksibelt og administrativt hensigtsmæssigt for såvel virksomheder som skattemyndigheder. Regelsættet bør være konkurrencedygtigt i forhold til regler og praksis i andre lande. Endvidere skal det sikres, at der ikke er yderligere huller eller skatteplanlægningsmuligheder, der i modstrid med lovens ånd udhuler selskabsskatten." Herudover anføres, at "Et forslag skal være robust over for skatteplanlægning og skal behørigt tage hensyn til de provenumæssige konsekvenser. Hvis forslaget medfører en øget selskabsskat, skal der i overensstemmelse med principperne i skattestoppet foretages tilsvarende lempelser." Efterfølgende er udvalget blevet bedt om at overveje mulighederne for at justere reglerne i ligningslovens 5H og selskabsskattelovens 31, stk. 1, 6 pkt., således at de effektivt forhindrer udenlandske koncerner med dansk subkoncerner i at undgå dansk beskatning ved at indskyde underskudsgivende, udenlandske virksomheder i den danske subkoncern. Udgangspunktet for overvejelserne i sambeskatningsudvalget har været de gældende regler samt vurdering af deres virkning. Herudover en vurdering af i hvilket omfang, vi er bundet af EU-retlige forhold. Udvalget har især koncentreret sig om muligheden for at forenkle de generelle regler for international og national sambeskatning.

3 3 Det er ikke lykkedes at finde en grundlæggende enkel model. Et stort flertal i udvalget ønsker dog at bevare muligheden for såvel national som international sambeskatning. Man anbefaler den såkaldte koncernfradragsmodel, som er EU-konform, men som for den nationale sambeskatning indebærer, at reglerne permanent bliver mere komplicerede, ligesom forslaget om at nedsætte ejerkravet generelt vil komplicere sambeskatningsreglerne. Et mindretal (professor Michael Møller fra Handelshøjskolen samt AErådets medlem) mener, at adgangen til international sambeskatning er et subsidie med flere uheldige egenskaber (kontrolproblemer, støtter udflytning fra Danmark, provenutab) Det anbefales, at der sker en reel indskrænkning af mulighederne for international sambeskatning. Dette kan ske ved et krav om global puljning (alt eller intet vedr. sambeskatning) for virksomhederne. Herudover fremhæver AErådets medlem, at en ophævelse af muligheden for såvel international som national sambeskatning vil være EU-konform med hensyn til sambeskatning og medføre en betydelig forenkling af reglerne samt være det bedste værn imod misbrug. Gældende regler De fleste lande har regler, der sikrer, at underskud kan overføres mellem to selskaber i den samme koncern, når begge selskaber er hjemmehørende i det pågældende land. Det er derimod de færreste, som tillader grænseoverskridende underskudsoverførsel. Her indtager Danmark en særstilling, jf. dog nedenfor om Italien og Østrig - idet vi også tillader sambeskatning med udenlandske selskaber. Hovedreglen i de gældende sambeskatningsregler er, at samtlige aktier i datterselskabet skal ejes af det danske moderselskab eller af et eller flere af de datterselskaber, der inddrages i sambeskatning. Der findes dog undtagelser med hensyn til medarbejderaktier samt aktier i lande, hvor der er loft over, hvor mange aktier et dansk selskab må eje. Efter gældende danske regler kan det frit vælges hvilke selskaber, der indgår i en sambeskatning. Man behøver således ikke at inddrage alle koncernselskaber i sambeskatningen, men koncernen kan selv vælge mellem hvilke selskaber, der skal ske underskudsudligning.

4 4 Mellem danske selskaber i en ren national sambeskatning har dette ikke den store betydning for koncernens samlede danske skat. Den danske stat har jo beskatningsretten til det samlede overskud. Er der derimod tale om en koncern med selskaber i flere lande, har dette stor betydning, fordi de udenlandske selskaber, der ikke formelt inddrages i sambeskatningen, ikke undergives dansk beskatning. Reglerne om frit valg gælder også for frivillig international sambeskatning. En koncern kan frit vælge hvilke selskaber, der skal indgå i sambeskatningen. Dette gælder også, hvis man har flere selskaber i samme land. Har et dansk moderselskab f.eks. to datterselskaber i Frankrig, kan det vælge at lade det ene indgå i sambeskatningen og holde det andet udenfor. Hvis de udenlandske datterselskaber er placeret i et land med lavere selskabsskat end den danske, vil der naturligt være en tendens til, at man inddrager det udenlandske selskab, der giver underskud i sambeskatningen, mens man holder selskabet med overskud udenfor. Det er vigtigt at bemærke, at med de gældende regler skal beslutning om sambeskatning eller ej først træffes på selvangivelsestidspunktet - altså først når koncernen har kendskab til resultatet af investeringens første år. De beløb, der spares som følge af fradragsretten for de udenlandske underskud, skal betales tilbage, efterhånden som datterselskabet i udlandet begynder at give overskud. Koncernen kan dog vælge at lade et hidtil sambeskattet selskab udgå af sambeskatningen. I så tilfælde gælder der regler for genbeskatning af tidligere fratrukket underskud. I sidstnævnte tilfælde giver sambeskatningsreglen et rentefrit lån. Kun i de tilfælde, hvor investeringen mislykkes, medfører reglerne et endeligt fradrag.

5 5 Alligevel viser nylige skøn, at staten har et betragteligt provenutab på sambeskatningsordningen, jf. nedenfor. Bør reglerne ændres? Med den sammensætning, sambeskatningsudvalget har - jf. indledningen - er der flertal i udvalget for at bevare muligheden for international sambeskatning. Der er enighed om, at de nuværende regler er særdeles komplicerede. Der har været udfoldet store bestræbelser på at udarbejde alternative modeller. Det er imidlertid ikke lykkedes at finde en grundlæggende enkel model (uden helt uacceptable virkninger). Det er samtidig tvivlsomt, om de gældende regler er EU-medholdige. Derfor er der enighed i udvalget om, at reglerne skal ændres, men der er en grundlæggende uenighed om, hvorledes de skal ændres. Efter AErådets opfattelse bør man ved bedømmelsen af de nuværende regler især se på følgende forhold: - deres påvirkning af, om en investering placeres i Danmark eller i udlandet, - provenuvirkning for staten, - administrative forhold herunder, om reglerne er unødigt komplicerede, om de kan forenkles, og om de giver kontrolproblemer for myndighederne. Herudover må man vurdere de EU-retlige forhold. Virkning på investeringer De gældende danske internationale sambeskatningsregler, hvor man kan vælge hvilke selskaber, der skal indgå i sambeskatningen, vil alt andet lige kunne virke som incitament til investering i lande med lavere selskabsskat end i Danmark. En investering kan enten give underskud eller overskud, eventuelt underskud de første år og derpå overskud.

6 6 Ved investering i Danmark kan man fratrække tabet med en skatteværdi på 30 procent. Tilsvarende beskattes overskuddet med 30 procent. Ved investering i udlandet gælder, at hvis investeringen går skidt, trækkes tabet fra i Danmark med skatteværdi 30 procent. Går investeringen godt, kan man vælge at blive beskattet med den lavere udenlandske selskabsskat. Giver investeringen i udlandet underskud de første år, kan man fratrække tabet i Danmark med skatteværdi 30 procent. Giver investeringen derpå overskud, kan man vælge at lade det udenlandske datterselskab udtræde af sambeskatningen. Der skal i så tilfælde ske en genbeskatning af det tidligere fratrukne underskud, men det fremtidige overskud vil kun blive beskattet med den lavere udenlandske selskabsskat. I modsætning hertil vil overskuddet i et dansk datterselskab blive beskattet med den danske selskabsskat på 30 procent. Sambeskatningsreglerne tilskynder til flere investeringer i udlandet og færre i Danmark. Der er naturligvis en række andre forhold end selskabsskattens størrelse, der har betydning for, hvor en investering placeres, men sambeskatningsreglerne medfører, at udlandet ikke behøver en nær så lav selskabsskattesats for at kunne tiltrække investeringer fra Danmark som i tilfældet uden sambeskatning. De seneste årtier har der været en betydelig og forstærket tendens til selskabsskattenedsættelser i de europæiske lande - ca. 1 procentpoint om året i EU-15 og endnu hurtigere i de ti nye medlemslande. Mange af de nye EUlande har lavere selskabsskat end Danmark. I de tilfælde, hvor en koncerns aktivitet under alle omstændigheder ville blive oprettet i udlandet frem for i Danmark, har sambeskatningen alene den effekt, at staten mister et provenu, som i stedet kommer koncernen og i sidste ende dennes ejere til gavn. I de tilfælde, hvor sambeskatningen er afgørende for beslutningen om at oprette aktiviteten i udlandet frem for at beholde eller oprette aktiviteten i Danmark, er statens provenutab større end koncernens gevinst, da Danmark

7 7 dækker skatteværdien af investeringer med underskud, men ikke får skatteprovenu fra de investeringer, der går godt. Dette provenu tilfalder i stedet udlandet. Investeringer i udlandet kan give positive afsmitningseffekter på investeringer i Danmark. De udenlandske investeringer kan være gavnlige f.eks. m.h.t. at erobre markedsandele, hvilket kan øge produktionen eller udviklingsaktiviteten i Danmark. Spørgsmålet er dog, om man bør have skatteregler, der direkte favoriserer investering i udlandet fremfor i Danmark. På den baggrund bør man efter AErådets opfattelse afskaffe de internationale sambeskatningsregler eller skærpe dem væsentligt med f.eks. at kræve, at alle datterselskaber både nationale og internationale skal indgå i sambeskatningen (global puljning). Provenutab for staten Da de omhandlende danske regler om international sambeskatning er frivillige med frit valg med hensyn til hvilke selskaber, der skal omfattes af sambeskatningsreglerne, vil selskaber disponere således, at de sparer mest muligt i skat. Staten vil derfor få et provenutab sammenholdt med en situation uden disse internationale sambeskatningsregler. Omfanget af frivillig international sambeskatning er kun meget sparsomt belyst i registeroplysninger. Her kan det dog findes, at der i 2000 var ca. 700 danske moderselskaber med i alt godt udenlandske datterselskaber, der var omfattet af frivillig sambeskatning. Det er således kun en lille del af de danske selskaber, der benytter reglerne om sambeskatning - men ofte er der tale om relativt store koncerner. Der findes ikke nogen officiel opgørelse af, hvor store indkomster datterselskaber omfattet af frivillig sambeskatning har - eller hvor store creditlempelser, der gives for udenlandske selskabsskatter. Told- og Skattestyrelsen har foretaget en stikprøveundersøgelse på tal fra 2000, 2001 og Tal fra før 2000 er påvirket af udfasningen af udlandslempelsen og vil derfor være svært sammenlignelige. Der vil først hen mod

8 8 efteråret kunne foreligge tal for 2003, derfor er undersøgelsen alene afgrænset til de nævnte tre år. Stikprøven omfatter ca. 6 procent af moderselskaberne og godt 20 procent af datterselskaberne (målt ud fra 2000-tallene). Tallene er naturligvis behæftet med usikkerhed, men de tyder på, at genbeskatningsgraden af tidligere givne fradrag er relativt lav. Ifølge en opregning af stikprøven til det samlede omfang i 2004 niveau er det samlede nettoprovenutab af frivillig international sambeskatning skønnet til 2 mia.kr. Dette tal er behæftet med betydelig usikkerhed. Det kan derfor ikke udelukkes, at det samlede direkte provenu er 1 mia.kr. større eller 1 mia.kr. mindre end 2 mia.kr. Dette tal for det samlede omfang udtrykker alene den direkte provenuvirkning. Der er ikke inddraget hverken påvirkning af andre skatters provenu (f.eks. udbytteskat) eller nogen form for dynamik og adfærdsændringer (anden investerings-adfærd osv.). Der vil imidlertid ske adfærdsændringer. Man har derfor skønnet ændringen i provenu efter indregning af ændret adfærd. Indregning af ændret investeringsadfærd øger det samlede provenutab til ca. 2,6 mia., mens indregning af ændret afkastgrad og øget indkomsttransformation (f.eks. gennem transfer pricing eller tynd kapitalisering) mindsker det samlede provenutab til ca. 2,1 mia.kr. Det samlede provenutab skønnes således - med stor usikkerhed - til omkring 2 mia. kr. både før og efter indregning af adfærdsændringer. Der har i Sambeskatningsudvalget været stor uenighed om provenutabets størrelse, men der er et provenutab, og mindretallet i udvalget mener, at det kan bruges mere effektivt andetsteds i skattesystemet. Administrative forhold De danske frivillige internationale sambeskatningsregler er relativt komplicerede. Overvejelser om ændring af reglerne bliver derfor ofte ganske tekniske og detaljerede.

9 9 Man har i sambeskatningsudvalget arbejdet meget på at kunne opstille mere forenklede modeller for international sambeskatning, men det er indtil nu reelt ikke lykkedes. Det foreliggende materiale peger klart på, at der under alle omstændigheder vil være tale om komplicerede regler, hvis man bevarer retten til international sambeskatning. ToldSkat Selskabsrevisionen har udarbejdet et notat om erfaringer med udenlandske datterselskabers deltagelse i dansk sambeskatning, hvor man påpeger forskellige problemer vedrørende ligningen, bl.a. vedr. regnskabsstandard og sprog. Under alle omstændigheder vil ligning af disse selskaber kræve en forholdsvis stor indsats. Under udvalgsarbejdet er det blevet anført, at det skal sikres, at skattemyndighederne får bedre muligheder for at kontrollere underskuddene - specielt underskuddene fra udlandet. Der er imidlertid visse problemer i det gældende regelsæt. Der er eksempelvis problemer med de udenlandske regnskabsstandarder, der ikke indeholder de samme retningslinier som de danske standarder. Det forekommer mindre hensigtsmæssigt at opretholde nogle komplicerede regler, hvis overholdelse kræver en forholdsvis stor administrativ indsats og som kun er til gavn for et begrænset antal selskaber, der herved opnår nogle skattefordele. EU-forhold Indtil for nylig var Danmark reelt det eneste land i EU, der tillod international sambeskatning. Frankrig har et regelsæt for underskudsfremførsel for datterselskaber i andre lande, men det har begrænset anvendelsesområde og anvendes derfor kun af ca. ti koncerner.

10 10 Italien har vedtaget en skattereform. Den del, der vedrører selskabsbeskatning fik virkning fra den 1. januar Et element i skattereformen var nye regler for sambeskatning (og dermed underskudsoverførsel). Der kan etableres sambeskatning mellem koncernforbundne italienske selskaber. Det er frivilligt, om selskaber hjemmehørende i Italien ønsker at deltage i sambeskatningen. Herudover gives der tilladelse til worldwide sambeskatning, hvis alle kontrollerede ikke-hjemmehørende selskaber deltager i sambeskatningen (alle inde eller alle ude). Første gang, worldwide sambeskatning vælges, er valget bindende i fem år (senere valg er bindende i tre år). Vælges worldwide sambeskatning, medtages således alle datterselskaber - også overskudsgivende datterselskaber i lavskattelande. Ved opgørelsen af sambeskatningsindkomsten medregnes kun den del af det udenlandske datterselskabsindkomst, der svarer til overskudsandelen. De italienske regler for international sambeskatning er således meget restriktive. Østrig har vedtaget en skattereform med virkning fra 1. januar I det nye system gives der adgang til sambeskatning (pooling) af overskud og underskud i østrigske koncernselskaber. Udover selskaber hjemmehørende i Østrig kan udenlandske datterselskaber, som er direkte ejede af et østrigsk selskab, overføre sine underskud til de østrigske selskaber. Underskud overført fra udlandet genbeskattes, når det udenlandske datterselskab optjener overskud, eller datterselskabet forlader koncernen. Langt de fleste EU-lande tillader dog ikke underskudsoverførsel fra selskaber i andre lande. Regler om sambeskatning af selskaber må som andre skatteregler ikke stride mod EU-retten. Det mest omdiskuterede spørgsmål i øjeblikket er, om EUretten stiller krav om, at et selskab skal kunne sambeskattes med dattersel-

11 11 skaber i andre lande på lige fod med nationale datterselskaber. Der verserer i øjeblikket en sag for EF-domstolen om spørgsmålet - den såkaldte Marks & Spencer-sag. Her skal EF-domstolen tage stilling til, hvorvidt EU-lande, der har regler om sambeskatning, tillige skal have regler om grænseoverskridende sambeskatning. Det vides ikke, hvornår kendelsen bliver afsagt, men det vurderes tidligst at ske i Hvis Marks & Spencer vinder sagen, indebærer det, at EU-landene ikke kan have regler om national sambeskatning uden også at tillade sambeskatning med selskaber i andre EU-lande. I så tilfælde skal det store flertal af EU-lande ændre deres skatteregler, hvilket kan have store administrative og provenumæssige konsekvenser. Hvorledes EU-landene vil reagere i en sådan situation er svært at forudsige. Selv om Danmark i dag tillader både international og national sambeskatning, kan de gældende regler vise sig at være EU-stridige, idet der rent teknisk sker en forskellig genbeskatning af indenlandske og udenlandske fratrukne underskud. I værste fald kan Danmark risikere at skulle frasige sig genbeskatning af tidligere givne fradrag. Med usikkerhed kan det skønnes, at der årligt gives fradrag for op til 10 mia.kr. med en skatteværdi på 3 mia.kr. (2004-priser). Risikoen er vanskeligt at vurdere - men konsekvenserne vil kunne være betydelige. Fuldstændig sikkerhed kræver genbeskatningsregler ved national og international sambeskatning. Dette problem kan meget vanskeligt løses i det nuværende regelsæt, men kræver reelt, at man går over til en såkaldt koncernfradragsmodel eller afskaffer muligheden for sambeskatning. Udvalgsflertallets anbefalinger Udvalgets flertal anbefaler, at der fortsat skal være adgang til såvel national som international sambeskatning.

12 12 Flertallet indstiller, at det fremtidige system baseres på den såkaldte koncernfradragsmodel, der er EU-konform. I koncernfradragsmodellen sker der i modsætning til de gældende sambeskatningsregler ikke nogen fælles skatteberegning. Selskaberne opgør deres skattepligtige indkomst hver for sig. Eventuelle underskud i et eller flere selskaber kan fradrages i et eller flere af koncernens andre selskaber - efter eget valg. De underskudsgivende selskaber beholder underskuddet til fremførsel uanset, at underskuddet også fradrages i andre selskaber. Til gengæld genbeskattes det selskab, som har udnyttet et andet selskabs underskud, når sidstnævnte selskab igen giver overskud. Koncernfradragsmodellen kan udformes, så den virker fuldstændigt ens uanset om der er tale om fradrag for underskud i danske eller udenlandske underskudsselskaber. Modellen kan gøres uafhængig af udenlandske skatteberegningsregler, da der ikke beregnes en fælles skat og under forudsætning af, at der ikke gives nedslag for udenlandske skatter. Men udvalgsarbejdet har vist, at modellen ikke i sig selv vil indebære en forenkling af reglerne for den internationale sambeskatning og tilmed vil betyde en komplikation af reglerne for den nationale sambeskatning, da den kræver indførelse af genbeskatningsregler også ved national sambeskatning. For rene danske sambeskatninger, der udelukkende omfatter danske selskaber, vil en gennemførelse af koncernfradragsmodellen derfor betyde administrative ulemper for såvel selskaberne som skatteadministrationen. Udvalgsflertallet anbefaler samtidig at fjerne reglen om nedslag (kredit) for den udenlandske skat, når der skal ske genbeskatning, en isoleret set hensigtsmæssig ændring (stramning). Til gengæld foreslår udvalgsflertallet samtidig en nedsættelse af ejerandelskravet fra 100 procent til 50 procent. Isoleret set vil en sådan nedsættelse øge omfanget af sambeskatning og dermed det årlige provenutab. Dog vurderes denne stigning at blive begrænset, da man i høj grad med de gældende regler kan organisere sig sådan, at de selskaber, som man ønsker under sambeskatning, kan komme det.

13 13 Derimod vil en nedsættelse af ejerandelskravet indebære en komplicering af regelsættet. Især i forhold til genbeskatningen vil reglerne blive betydeligt mere komplicerede. Udvalgsflertallet foreslår endvidere, at den eksisterende hjemmel til at fastsætte oplysningskrav vedrørende udenlandske datterselskaber udnyttes, således at skattemyndighederne får reel mulighed for at gennemføre en løbende ligningsmæssig kontrol. Dette forslag kan mindretallet i udvalget også tilslutte sig. Det fremgår dog af sambeskatningsudvalgets rapport at uanset hvilke opstramninger, man foretager i oplysningspligten, vil man aldrig kunne opnå, at kontrollen med indkomstopgørelsen i udenlandske datterselskaber kan blive lige så effektiv, som kontrollen af indkomsten i danske selskaber. Det er en konsekvens af, at det udenlandske datterselskab ikke er undergivet de danske skattemyndigheders jurisdiktion. De danske skattemyndigheder har således ikke de samme muligheder for at gennemføre en revision af selskaber i udlandet som af selskaber i Danmark. Mindretallets anbefalinger Et mindretal (professor Michael Møller fra Handelshøjskolen og AErådets medlem) finder, at reglerne om international sambeskatning er udtryk for et erhvervssubsidie til de internationale danske koncerner. Danmark har langt mere gunstige regler på dette område end de øvrige OECD-lande. Adgangen til international sambeskatning er et uigennemsigtigt subsidie, hvis størrelse er meget omstridt. Subsidiet har flere uheldige egenskaber. Dets eksistens kræver betydelig kontrol, fordi de sambeskattede udenlandske selskabers regnskab skal underkastes dansk ligning. I en del tilfælde får virksomhederne et incitament til at opdele deres virksomhed i udlandet i mindre enheder, fordi det giver øget mulighed for at benytte sig af sambeskatningsreglerne, nemlig hvis én af enhederne kommer til at give underskud.

14 14 Subsidiet understøtter udflytning fra Danmark ved at gøre etablering i udlandet lidt mere fordelagtigt, end det ville være uden mulighed for international sambeskatning. Endelig skal fremføres, at området p.g.a. sin uigennemsigtighed er risikofyldt. Det er umuligt at garantere, at der ikke opstår uønskede skatteundgåelsesmuligheder, jf. de historiske erfaringer. Med andre ord, det er et subsidie, hvor der er risiko for misbrug. Disse forhold taler for, at der skal ske en reel indskrænkning af mulighederne for international sambeskatning. Provenugevinsten kan bruges mere effektivt andet steds i skattesystemet. Blandt EU-acceptable indskrænkninger kan nævnes: 1. regler, der fjerner den nuværende valgfrihed, d.v.s. tinger virksomhederne til et "alt eller intet" for så vidt angår både national eller international sambeskatning og 2. indskrænkning af international sambeskatning til at gælde EU-lande. Ifølge Sambeskatningsudvalgets rapport kan det skønnes, at 45 procent af underskuddet er fra lande uden for EU25. AErådets medlem skal fremhæve, at en ophævelse af muligheden for såvel international som national sambeskatning vil være EU-konform med hensyn til sambeskatning og medføre en betydelig forenkling af reglerne samt være det bedste værn imod misbrug. En ophævelse af muligheden for sambeskatning vil kræve en engangstilpasning for virksomhederne til de nye regler. I modsætning hertil vil udvalgsflertallets forslag om en koncernfradragsmodel indebærer, at reglerne for national sambeskatning permanent bliver væsentligt mere komplicerede, ligesom udvalgsflertallets forslag om nedsættelse af ejerkravet generelt vil komplicere sambeskatningsreglerne. Hvad angår tidspunktet for en ændring af reglerne, kan det være hensigtsmæssigt at afvente Marks & Spencer-dommen. Dette bør dog afvejes over-

15 15 for det forhold, at gældende regler kan være EU-stridige, og at EU-retlige forhold kan indebære, at vi ikke kan genbeskatte fratrukne underskud, hvilket i givet fald vil medføre et stort provenutab, jf. afsnittet om EU-forhold. Sammenfatning Et stort flertal i sambeskatningsudvalgets ønsker at bevare mulighederne for såvel international som national sambeskatning. Man anbefaler en model, som en EU-konform, men som gør reglerne for national sambeskatning væsentligt mere komplicerede. Selv om der foreslås visse stramninger, er der - bl.a. med forslaget om nedsættelse af ejerskabskravet - generelt tale om en lempelse af de gældende regler. Dette kan forekomme overraskende, da udvalget blev nedsat bl.a. på baggrund af den såkaldte TDC-sag. Det er tvivlsomt, om indførelsen af forskellige værnsregler vil kunne give nogen garanti mod fremdigt misbrug. Et mindretal (professor Michael Møller fra Handelshøjskolen samt AErådets medlem) anbefaler, at der skal ske en reel indskrænkning af mulighederne for international sambeskatning. Det kan EU-medholdeligt ske ved at indføre krav om global puljning (dvs. virksomhederne må vælge mellem alt eller intet vedrørende både international og national sambeskatning). Dette vil formentligt føre til, at omfanget af international sambeskatning vil falde drastisk, fordi de store virksomheder vil fravælge ordningen, men de komplicerede sambeskatningsregler vil stadig skulle opretholdes. AErådets medlem fremhæver, at en ophævelse af muligheden for international sambeskatning, der af EU-retlige årsager formentlig også vil indebære, at muligheden for national sambeskatning, skal ophæves, vil medføre en betydelig forenkling af reglerne. For virksomhederne indebærer det, at de skal foretage en engangstilpasning til et helt nyt regelsæt uden sambeskatningsmuligheder.

Rapport fra Sambeskatningsudvalget

Rapport fra Sambeskatningsudvalget Rapport fra Sambeskatningsudvalget Rapport fra Sambeskatningsudvalget November 2004 Udgiver: Skatteministeriet København 2004 Tryk: Schultz Grafisk ISBN: 87-90922-56-5 ISBN: 87-90922-57-3 (internet) Pris:

Læs mere

Skatteudvalget L Svar på Spørgsmål 5 Offentligt. Til Folketinget - Skatteudvalget

Skatteudvalget L Svar på Spørgsmål 5 Offentligt. Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget L 110 - Svar på Spørgsmål 5 Offentligt J.nr. 2006-411-0064 Dato: 23. februar 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget L 110 - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven, aktieavancebeskatningsloven,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. november 2012 Sag 157/2012 (1. afdeling) PanEuropean (Colmar) ApS (advokat Jakob Krogsøe) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Kim Lundgaard Hansen)

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteudvalget (2. samling) L 121 - Bilag 24 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 121- Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven og andre skattelove

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteudvalget L 121 - O Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 121- Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven og andre skattelove (Nedsættelse af selskabsskatten

Læs mere

Rentekildeskat - SKM HR, jf. tidligere SKM ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Rentekildeskat - SKM HR, jf. tidligere SKM ØLR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. - 1 Rentekildeskat - SKM2013.4.HR, jf. tidligere SKM2012.469.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret tiltrådte ved en dom ref. i SKM2013.4.HR, men med ændrede præmisser, at et dansk

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteudvalget (2. samling) L 121 - Svar på Spørgsmål 128 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 121- Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven og

Læs mere

Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt

Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt Skatteudvalget L 202 - Bilag 57 Offentligt J.nr. 2009-511-0038 Dato: 25. maj 2009 Til Folketinget - Skatteudvalget L 202 - Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og forskellige andre

Læs mere

Skattereform - Aftale om forårspakke 2.0 - Erhvervsbeskatning. 2. marts 2009

Skattereform - Aftale om forårspakke 2.0 - Erhvervsbeskatning. 2. marts 2009 - Erhvervsbeskatning 2. marts 2009 Udbytter og avancer til selskaber og fonde af datterselskabsaktier og af koncernselskabsaktier Datterselskabsaktier skal formentligt forstås som aktier, hvor ejerandelen

Læs mere

Bilag til indlæg 30. oktober 2014 for Foreningen af Danske Insolvensadvokater

Bilag til indlæg 30. oktober 2014 for Foreningen af Danske Insolvensadvokater Dato 29. oktober 2014 J.nr. 6020324-248228 Bilag til indlæg 30. oktober 2014 for Foreningen af Danske Insolvensadvokater UDVALGTE SKATTEREGLER Selskabsskatteloven 12 A Selskabsskatteloven 31 Personskatteloven

Læs mere

Rentekildeskat pligt til rentekildeskat uden fradrag for renteudgiften - ordlyds- og formålsfortolkning - SKM ØLR

Rentekildeskat pligt til rentekildeskat uden fradrag for renteudgiften - ordlyds- og formålsfortolkning - SKM ØLR - 1 Rentekildeskat pligt til rentekildeskat uden fradrag for renteudgiften - ordlyds- og formålsfortolkning - SKM2012.469.ØLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Et flertal i Østre Landsret

Læs mere

For personaktionærer foreslås, at gevinst og tab fremover beskattes som aktieindkomst, uanset ejertid, aktietype eller beløbsstørrelse.

For personaktionærer foreslås, at gevinst og tab fremover beskattes som aktieindkomst, uanset ejertid, aktietype eller beløbsstørrelse. i:\oktober-2000\6-a-okt-00.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 6. oktober 2000 RESUMÈ ÆNDRING I AKTIEAVANCEBESKATNINGEN En arbejdsgruppe under Skatteministeriet er fremkommet med forslag

Læs mere

Redegørelse for de hidtidige erfaringer med aflæggelse af skattemæssigt årsregnskab i fremmed valuta

Redegørelse for de hidtidige erfaringer med aflæggelse af skattemæssigt årsregnskab i fremmed valuta Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 3 Offentligt Notat J.nr. 2009-469-0017 Redegørelse for de hidtidige erfaringer med aflæggelse af skattemæssigt årsregnskab i fremmed valuta 1. Indledning Ved lov

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67

Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67 Skatteudvalget SAU alm. del - O Skatteministeriet J.nr. 2005-318-0352 Den Spørgsmål 64-67 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr.64-67 af den 21. marts 2005. (Alm. del) Kristian

Læs mere

En fælles selskabsskattebase i EU CCCTB

En fælles selskabsskattebase i EU CCCTB Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del Bilag 198 Offentligt En fælles selskabsskattebase i EU CCCTB (Common Consolidated Corporate Tax Base) 27. april 2011 Hovedelementerne i forslaget Fælles: Et fælles regelsæt(skattebase)

Læs mere

Lovforslaget er blevet kritiseret for ikke at være i overensstemmelse med EUretten.

Lovforslaget er blevet kritiseret for ikke at være i overensstemmelse med EUretten. Skatteudvalget 2004-05 (2. samling) L 121 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Departementet 3. maj 2005 J.nr. 2005-411-0042 Skerh Notat om EU-retlige aspekter ved L 121 forslag til lov om ændring af

Læs mere

Regeringen foreslår at ændre reglerne vedr. hjemme-pc og arbejdsgiverbetalt datakommunikation.

Regeringen foreslår at ændre reglerne vedr. hjemme-pc og arbejdsgiverbetalt datakommunikation. 27. februar 2002 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: HJEMME-PC-ORDNINGEN Regeringen foreslår at ændre reglerne vedr. hjemme-pc og arbejdsgiverbetalt datakommunikation. Folketinget

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 99/ Den

Skatteministeriet J. nr. 99/ Den Skatteudvalget L 120 - O Skatteministeriet J. nr. 99/05-0055-00074 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 120 - Forslag til lov om ændring af skattekontrolloven, skattestyrelsesloven, ligningsloven og tonnageskatteloven

Læs mere

AE er af Skatteministeriet blevet anmodet om at fremkomme med eventuelle bemærkninger til forslaget.

AE er af Skatteministeriet blevet anmodet om at fremkomme med eventuelle bemærkninger til forslaget. 17. september 2001 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: Forslag vedr. tonnageskatteordning Der er fremlagt udkast til lovforslag om en tonnageskatteordning for rederivirksomheder, der

Læs mere

L 116- Forslag til Lov om ændring af ligningsloven, selskabsskatteloven og andre skattelove (Justering af erhvervsbeskatningen).

L 116- Forslag til Lov om ændring af ligningsloven, selskabsskatteloven og andre skattelove (Justering af erhvervsbeskatningen). Skatteudvalget L 116 - Bilag 9 Offentligt J.nr. 2005-411-0057 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget L 116- Forslag til Lov om ændring af ligningsloven, selskabsskatteloven og andre skattelove (Justering

Læs mere

Lovforslag om begrænsning af adgang til modregning af underskud mv.

Lovforslag om begrænsning af adgang til modregning af underskud mv. Lovforslag om begrænsning af adgang til modregning af underskud mv. Skatteministeren har fremsat lovforslag (L 173), der indeholder en udmøntning af en del af aftalen om finansloven for 2012 mellem regeringen

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den

Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den Skatteudvalget L 121 - Bilag 16 O Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 121- Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven og andre skattelove (Nedsættelse af selskabsskatten

Læs mere

Skattemæssigt underskud en begrænset fornøjelse

Skattemæssigt underskud en begrænset fornøjelse - 1 Skattemæssigt underskud en begrænset fornøjelse Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog før sommerferien et lovforslag, der bl.a. var rettet mod beskatningen af multinationale

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 17. november 2015 Sag 22/2014 (1. afdeling) GN Store Nord A/S (advokat Hans Severin Hansen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Steffen Sværke) I tidligere

Læs mere

Rentefradragsbegrænsninger, ACE og EU-retten 2018 CORIT

Rentefradragsbegrænsninger, ACE og EU-retten 2018 CORIT Rentefradragsbegrænsninger, ACE og EU-retten Overblik Neutralitet i selskabsfinansieringen Egenkapital - ACE Gældsfinansiering - OECD BEPS Action 4 - ATAD art. 4 Rentebegrænsningsregler Særlige nedslag

Læs mere

AKTIEAVANCEBESKATNING: FORENKLING OG SKATTELETTELSE

AKTIEAVANCEBESKATNING: FORENKLING OG SKATTELETTELSE 18. november 2005/FH Af Frithiof Hagen Direkte telefon: 33 55 77 19 AKTIEAVANCEBESKATNING: FORENKLING OG SKATTELETTELSE Resumé: Regeringen har indgået en aftale med det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti

Læs mere

AE kan fuldt ud tilslutte sig, at dette ikke sker ved at udskyde beskatningen hos medarbejderen f.eks. til aktierne sælges.

AE kan fuldt ud tilslutte sig, at dette ikke sker ved at udskyde beskatningen hos medarbejderen f.eks. til aktierne sælges. i:\maj-2000\skat-a-fh.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Maj 2000 RESUMÈ BESKATNING VED AFLØNNING MED AKTIER Efter forslaget kan selskaber ved en skriftlig aftale med medarbejderen vælge

Læs mere

Niels Winther-Sørensen Martin Poulsen

Niels Winther-Sørensen Martin Poulsen www.pwc.dk Justering af erhvervsbeskatning og tilpasning i forhold til EUretten m.v. Lovforslag (høringsudkast af 5. oktober 2015) Niels Winther-Sørensen Martin Poulsen ID: 10827557 Revision. Skat. Rådgivning.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om besvarelse af supplerende spørgsmål vedrørende beretning nr. 1/2007 om gennemsigtighed vedrørende skatteudgifter

Notat til Statsrevisorerne om besvarelse af supplerende spørgsmål vedrørende beretning nr. 1/2007 om gennemsigtighed vedrørende skatteudgifter Notat til Statsrevisorerne om besvarelse af supplerende spørgsmål vedrørende beretning nr. 1/2007 om gennemsigtighed vedrørende skatteudgifter (fradrag mv.) Januar 2008 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL

Læs mere

Baggrundsnotat: Model til forenkling af beskatningen af aktieavancer for personer

Baggrundsnotat: Model til forenkling af beskatningen af aktieavancer for personer Departementet 12. oktober 2005 J.nr. 2005-511-0048 Skerh Baggrundsnotat: Model til forenkling af beskatningen af aktieavancer for personer Regeringen har inden valget tilkendegivet, at den ønsker at forenkle

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt 13. november 2015 J.nr. 15-3006067 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 31 af 16. oktober 2015

Læs mere

Skatteudvalget L 123 Bilag 15 Offentligt

Skatteudvalget L 123 Bilag 15 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 123 Bilag 15 Offentligt 17. maj 2016 J.nr. 15-1386553 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges supplerende høringsskema samt de modtagne supplerende høringssvar

Læs mere

Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016

Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt Talepunkt til Skatteudvalget 11. februar 2016 5. februar 2016 F5 Jeg vil først orientere udvalget om de centrale skattesager

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 204 af 22. marts 2007.

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 204 af 22. marts 2007. Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 204 Offentligt J.nr. 2007-318-0593 Dato: 17. april 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 204 af 22. marts 2007. (Alm.

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 189 Offentligt

Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 189 Offentligt Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 189 Offentligt Forslag til lov om ændring af forskellige skattelove (Diverse EUskattetilpasninger: Repræsentation, eksportmedarbejdere, velgørende foreninger m.v. samt

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2007-311-0003 Udkast 31. august 2007

Skatteministeriet J. nr. 2007-311-0003 Udkast 31. august 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 217 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2007-311-0003 Udkast 31. august 2007 Forslag til Lov om ændring af lov om indskud på etableringskonto (Forbedrede afskrivnings-

Læs mere

Skatteministeriet har den 3. februar 2016 fremsendt ovennævnte forslag til direktiv til FSR- danske revisorer med anmodning om bemærkninger.

Skatteministeriet har den 3. februar 2016 fremsendt ovennævnte forslag til direktiv til FSR- danske revisorer med anmodning om bemærkninger. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 7. marts 2016 Høring om forslag til Rådets direktiv om regler til bekæmpelse af metoder til skatteundgåelse, der direkte påvirker det indre markeds

Læs mere

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014

Notat. Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat. Juni 2014 Notat Juni 2014 Strukturelt provenu fra øvrig selskabsskat Det strukturelle provenu fra øvrig selskabsskat 1 blev genberegnet i forbindelse med Økonomisk Redegørelse, maj 2014, hvilket gav anledning til

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 1. april 2014 Sag 213/2012 (1. afdeling) Codan Forsikring A/S og Codan A/S (advokat Bente Møll Pedersen for begge) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat

Læs mere

EN FÆLLES KONSOLIDERET SELSKABSSKATTEBASE I EU

EN FÆLLES KONSOLIDERET SELSKABSSKATTEBASE I EU 18. november 2005/AV Af Anita Vium Direkte telefon: 33 55 77 24 Resumé: EN FÆLLES KONSOLIDERET SELSKABSSKATTEBASE I EU Kommissionen iværksatte sidste år et ambitiøst udvalgsarbejde, der skal munde ud i

Læs mere

Ø90 Selskaber i praksis

Ø90 Selskaber i praksis Ø90 Selskaber i praksis v/ Solvejg Poulsen og Kristian Lang Heden & Fjorden Landbrugsrådgivning Syd Den 1. December 2011 Holding selskaber Typisk formål at eje anparter/aktier i et eller flere helt eller

Læs mere

Folketingets Skatteudvalg

Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget L 78 - Bilag 13 Offentligt J.nr. 2005-511-0048 Dato: Til Folketingets Skatteudvalg L 78 Forslag til Lov om den skattemæssige behandling af gevinst og tab ved afståelse af aktier m.v. (aktieavancebeskatningsloven).

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 159 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 159 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 159 Offentligt 7. december 2016 SUHB DI-2016-13952 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Sendes pr. e-mail: jlv@skm.dk; nk@skm.dk cc juraogsamfundsoekonomi@skm.dk

Læs mere

Fradragsjunglen er vokset og vokset Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen

Fradragsjunglen er vokset og vokset Af cheføkonom Mads Lundby Hansen ( ) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Notat: 23-10-2018 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Denne analyse viser, at fradragene og kompleksiteten i skattesystemet er steget markant siden

Læs mere

Høring vedr. styresignal om gentagelse af genbeskatning af udenlandske filialer H061-15

Høring vedr. styresignal om gentagelse af genbeskatning af udenlandske filialer H061-15 SKAT Østbanegade 123 2100 København Ø 31. marts 2015 Høring vedr. styresignal om gentagelse af genbeskatning af udenlandske filialer H061-15 SKAT har den 12. marts 2015 fremsendt ovennævnte udkast til

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 34 Offentligt. Ændringsforslag uden for betænkningen til 2. behandlingen af

Skatteudvalget L Bilag 34 Offentligt. Ændringsforslag uden for betænkningen til 2. behandlingen af Skatteudvalget L 213 - Bilag 34 Offentligt Ændringsforslag uden for betænkningen til 2. behandlingen af Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven og forskellige andre skatteloven (CFC-beskatning

Læs mere

UENS BESKATNING AF KAPITALAFKAST

UENS BESKATNING AF KAPITALAFKAST 4. april 2002 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: UENS BESKATNING AF KAPITALAFKAST Kapitalafkast beskattes meget forskelligt afhængigt af, om opsparing foretages i form af en pensionsopsparing

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den

Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den Skatteudvalget L 121 - O Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 121- Forslag til Lov om af selskabsskatteloven og andre skattelove. (Nedsættelse af selskabsskatten og

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 24 Offentligt

Skatteudvalget L Bilag 24 Offentligt Skatteudvalget L 110 - Bilag 24 Offentligt J.nr. 2006-411-0064 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget L 110- Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven, aktieavancebeskatningsloven, fusionsskatteloven

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 213 af 10. april /Ivar Nordland

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 213 af 10. april /Ivar Nordland Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 213 Offentligt J.nr. 2008-418-0046 Dato: 30. april 2008 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 213 af 10. april

Læs mere

Danske investorer skal have endnu bedre vilkår

Danske investorer skal have endnu bedre vilkår 2014 Danske investorer skal have endnu bedre vilkår Tre initiativer fra Investeringsfondsbranchen Danske investeringsforeninger er blandt de bedste i Europa til at skabe værdi til investorerne. Men branchen

Læs mere

Europaudvalget 2004 2628 - økofin Offentligt

Europaudvalget 2004 2628 - økofin Offentligt Europaudvalget 2004 2628 - økofin Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 14. januar 2005 Under henvisning til Europaudvalgets

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. København, den 26. marts 2009

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. København, den 26. marts 2009 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. København, den 26. marts 2009 Forårspakke 2.0 Udkast til lovforslag der skal udmønte aftalen Dansk Aktionærforening, der repræsenterer private

Læs mere

FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER

FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER 1 FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER Socialdemokraterne og SF vil omprioritere fra: Højere lønsumsafgift på den finansielle sektor (1,0 mia. kr.). Reform af selskabsskatten (3,2

Læs mere

Det regelsæt, som anvendes første år, er gældende i hele ejerperioden - og for eventuelle efterfølgende tilkøb.

Det regelsæt, som anvendes første år, er gældende i hele ejerperioden - og for eventuelle efterfølgende tilkøb. l Delortte & Touche 1 SKATTEMÆSSIG BEHANDLING AF VINDMØLLER I det følgende beskrives i hovedtræk den skattemæssige behandling af en investering i vindmøller i Hawindmølleparken på Samsø. Det skal understreges,

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteudvalget 2004-05 (2. samling) L 121 Svar på Spørgsmål 117 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 121- Forslag til Lov om af selskabsskatteloven og andre

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget 20. april 2018 J.nr. 2018-656. Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af fusionsskatteloven (Beskatning

Læs mere

Afrapportering fra den tværministerielle task force mod skattely - resumé

Afrapportering fra den tværministerielle task force mod skattely - resumé Afrapportering fra den tværministerielle task force mod skattely - resumé Rapport - resumé 6. november 2014 Afrapportering fra den tværministerielle task force mod skattely - resumé Indhold 2 Indhold Resumé...

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven

Forslag. Lov om ændring af personskatteloven Lovforslag nr. L 74 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af personskatteloven (Kompensation for kommunale skatteforhøjelser)

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 99/05-502-00360 Den Spørgsmål 105-109

Skatteministeriet J.nr. 99/05-502-00360 Den Spørgsmål 105-109 Skatteudvalget (2. samling) SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 109 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 99/05-502-00360 Den Spørgsmål 105-109 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed fremsendes svar på spørgsmål

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 195 Offentligt 25. februar 2016 J.nr. 16-0111050 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 195 af 28. januar 2016

Læs mere

Skatteudvalget L 202 - Bilag 55 Offentligt

Skatteudvalget L 202 - Bilag 55 Offentligt Skatteudvalget L 202 - Bilag 55 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Christiansborg 1240 København K Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91

Læs mere

Skatteudvalget L Bilag 21 Offentligt

Skatteudvalget L Bilag 21 Offentligt Skatteudvalget L 213 - Bilag 21 Offentligt J.nr. 2007-411-0081 Dato: 15. maj 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget L 213 - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven og forskellige andre skattelove

Læs mere

Det regelsæt, som anvendes første år, er gældende i hele ejerperioden - og for eventuelle efterfølgende tilkøb.

Det regelsæt, som anvendes første år, er gældende i hele ejerperioden - og for eventuelle efterfølgende tilkøb. Deloitte & Touche 1 SKATTEMÆSSIG BEHANDLING AF VINDMØLLER I det følgende beskrives i hovedtræk den skattemæssige behandling af en investering i vindmøller i Havvindmølleparken på Samsø. Det skal understreges,

Læs mere

Skatteudvalget L 123 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt

Skatteudvalget L 123 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 123 endeligt svar på spørgsmål 6 Offentligt 17. maj 2016 J.nr. 15-1386553 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 123 - Lov om ændring af lov om indkomstbeskatning af aktieselskaber

Læs mere

Bekendtgørelse af Konkursskatteloven

Bekendtgørelse af Konkursskatteloven Bekendtgørelse af Konkursskatteloven Herved bekendtgøres konkursskatteloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 702 af 6. september 1999, med de ændringer, der følger af 2 i lov nr. 874 af 3. december 1999, 11

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 600 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 13. oktober 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 600 (Alm. del) af 20. september

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. oktober 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. oktober 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. oktober 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0337 (CNS) 13730/16 ADD 3 FISC 170 IA 99 FORSLAG fra: modtaget: 26. oktober 2016 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

Udkast til styresignal om fordeling af underskud ved skattefri grenspaltning og skattefri tilførsel af aktiver, H

Udkast til styresignal om fordeling af underskud ved skattefri grenspaltning og skattefri tilførsel af aktiver, H SKAT Østbanegade 123 København Ø 17. august 2015 Udkast til styresignal om fordeling af underskud ved skattefri grenspaltning og skattefri tilførsel af aktiver, H 184-15. SKAT har d. 10. juli 2015 fremsendt

Læs mere

EU-SKATTEPAKKE TÆT PÅ VEDTAGELSE

EU-SKATTEPAKKE TÆT PÅ VEDTAGELSE 16. februar 2006 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: EU-SKATTEPAKKE TÆT PÅ VEDTAGELSE Skattepakken, der ifølge en tidligere EU-beslutning skal vedtages samlet, omfatter tre bestanddele:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. august 2017

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. august 2017 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. august 2017 Sag 273/2016 (1. afdeling) FGNT af 30.10.2012 ApS og FG af 30.10.2012 A/S (advokat Eigil Lego Andersen for begge) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Investeringsforeninger

Investeringsforeninger Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 23. september 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H080-11.doc) Høring over lovforslag om enklere beskatning af udlodninger fra

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af skattekontrolloven, skattestyrelsesloven, ligningsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af skattekontrolloven, skattestyrelsesloven, ligningsloven Skatteudvalget (2. samling) L 120 - Bilag 7 Svar på Spørgsmål 97 Offentligt Til lovforslag nr. L 120 Folketinget 2004-05 (2. samling) Betænkning afgivet af Skatteudvalget den 0. maj 2005 1. udkast Betænkning

Læs mere

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1346 af 9/

REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1346 af 9/ REVIFAXEN NYHEDSBREV OM SKATTER OG AFGIFTER Nummer 1346 af 9/10 2018 Lovforslag om implementering af skatteundgåelsesdirektivet mv. Skatteministeren har fremsat et lovforslag, der skal implementere EU-direktiverne

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget 2017-18 L 237 A endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt 27. august 2018 J.nr. 2018-1675 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 237 A - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Transfer Pricing forlænget ligningsfrist skatteforvaltningslovens 26, stk. 5, jf. skattekontrollovens 3 B ligningslovens 2 - SKM2012.92.HR, jf. tidligere TfS 2010, 452 ØL Af advokat (L) og advokat

Læs mere

Skærpede regler for virksomhedsskatteordningen

Skærpede regler for virksomhedsskatteordningen - 1 Skærpede regler for virksomhedsskatteordningen Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Regeringen fremsatte i denne uge et lovforslag, der skal imødegå utilsigtet udnyttelse af virksomhedsskatteordningen.

Læs mere

ETABLERING AF DATTERSELSKAB I USA. Af Finn Martensen, advokat(h), attorney at law, Martensen Wright Advokatanpartsselskab 1

ETABLERING AF DATTERSELSKAB I USA. Af Finn Martensen, advokat(h), attorney at law, Martensen Wright Advokatanpartsselskab 1 ETABLERING AF DATTERSELSKAB I USA Af Finn Martensen, advokat(h), attorney at law, Martensen Wright Advokatanpartsselskab 1 Artiklen er begrænset til de væsentligste juridiske forhold, som vedrører etablering

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr af 29. januar

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr af 29. januar Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 155 Offentligt J.nr. 2007-418-0385 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 154-157 af 29. januar 2007. (Alm. del). Kristian

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B3026004 - CSO/LCH UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 21. marts 2018 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne Peter Thønnings. Kåre Mønsted og Jesper Jarnit (kst.)). 20.afd. nr. B-3026-16:

Læs mere

Transfer pricing-redegørelse 2015 Denne redegørelse beskriver SKATs transfer pricing-reguleringer i 2015.

Transfer pricing-redegørelse 2015 Denne redegørelse beskriver SKATs transfer pricing-reguleringer i 2015. Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 186 Offentligt Transfer pricing- redegørelse 2015 2. maj 2016 J.nr. 16-0095380 Transfer pricing-redegørelse 2015 Denne redegørelse beskriver SKATs transfer pricing-reguleringer

Læs mere

Skatteministeriet har den 23. oktober 2006 udbedt sig bemærkninger til ovennævnte udkast til lovforslag.

Skatteministeriet har den 23. oktober 2006 udbedt sig bemærkninger til ovennævnte udkast til lovforslag. Skatteministeriet Att.: SkatErhverv Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K e-mail: pskerh@skm.dk 14. november 2006 KKo Deres sagsnr.: 2006-411-006464 Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af. dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem. henholdsvis Frankrig og Spanien

Forslag. Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af. dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem. henholdsvis Frankrig og Spanien Lovforslag nr. L 125 Folketinget 2008-09 Fremsat den 4. februar 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om bemyndigelse til opsigelse af dobbeltbeskatningsoverenskomster

Læs mere

Beskatningen skal ske efter reglerne om aktieavancebeskatning. Samtidig skal selskabet ikke have fradragsret for værdien af de tildelte aktier

Beskatningen skal ske efter reglerne om aktieavancebeskatning. Samtidig skal selskabet ikke have fradragsret for værdien af de tildelte aktier 25. juni 2002 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: SKATTEFAVORISERING VED AKTIEAFLØNNING Skatteministeren har fremlagt et lovforslag, hvorefter det ved aktieaflønning bliver muligt

Læs mere

SKATTE- OG AFGIFTSRET

SKATTE- OG AFGIFTSRET NYHEDER FRA PLESNER MARTS 2009 SKATTE- OG AFGIFTSRET Forslag til skattereform Af advokat Svend Erik Holm, advokat Anders Endicott Pedersen og advokat Tilde Hjortshøj Regeringen har fredag den 20. marts

Læs mere

1. Overordnede bemærkninger

1. Overordnede bemærkninger Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 21. januar 2014 Høringskommentarer vedrørende engangsregistrering af selskabers m.v. underskud, oplysningspligt om erhvervelse af visse aktier

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteudvalget (2. samling) L 121 - Svar på Spørgsmål 136 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 121- Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven og

Læs mere

Indtægter fra selskabsskat er på det højeste niveau nogensinde

Indtægter fra selskabsskat er på det højeste niveau nogensinde Indtægter fra selskabsskat er på det højeste niveau nogensinde Sidste år rundede det beløb, som virksomhederne betaler i selskabsskat, knap 72 mia. kr. Det er det højeste beløb nogensinde og en stigning

Læs mere

ØRESUNDSBESKATNING. 18. oktober 2002. Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19

ØRESUNDSBESKATNING. 18. oktober 2002. Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 18. oktober 2002 Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Resumé: ØRESUNDSBESKATNING De gældende regler om beskatning af grænsegængere/pendlere indebærer, at både beskatning og betaling af sociale

Læs mere

DI: Giv kommunerne en kontant jobpræmie for at skabe private arbejdspladser

DI: Giv kommunerne en kontant jobpræmie for at skabe private arbejdspladser Jacob Bræstrup jcb@di.dk, 3377 3426 SEPTEMBER 2019 DI: Giv kommunerne en kontant jobpræmie for at skabe private arbejdspladser Hovedpointer: Det danske system for kommunal beskatning og udligning har for

Læs mere

Sammenfatning forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven. af sondring mellem børsnoterede og unoterede aktier).

Sammenfatning forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven. af sondring mellem børsnoterede og unoterede aktier). Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 190 Offentligt Notat 4. juli 2007 J.nr. 2007-511-0002 Sammenfatning forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og andre skattelove (Ændring af sondring

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og lov om ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og lov om ændring af selskabsskatteloven, fusionsskatteloven og forskellige andre love Lovforslag nr. L 55 Folketinget 2009-10 Fremsat den 4. november 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven og lov om ændring af selskabsskatteloven,

Læs mere

Vækstkreditter: Sådan forbedres fremtidens forskning og udvikling i Danmark

Vækstkreditter: Sådan forbedres fremtidens forskning og udvikling i Danmark dvca NOTAT Dansk Venturekapital- og Private Equity Forening Børsen Slotsholmsgade DK-1217 København K Telefon: 72 25 55 02 E-mail: dvca@dvca.dk Homepage: www.dvca.dk Vækstkreditter: Sådan forbedres fremtidens

Læs mere

Teknisk gennemgang af L 123

Teknisk gennemgang af L 123 Skatteudvalget 2015-16 L 123 endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Teknisk gennemgang af L 123 Folketingets Skatteudvalg, den 12. maj 2016 2.1. Opfølgning på en dom fra EU-Domstolen om genbeskatning

Læs mere

L 213- Forslag til Lov om ændring af selskabsskattelovens og forskellige andre skattelove (CFC-beskatning og indgreb mod kapitalfonde m.v.).

L 213- Forslag til Lov om ændring af selskabsskattelovens og forskellige andre skattelove (CFC-beskatning og indgreb mod kapitalfonde m.v.). Skatteudvalget L 213 - Svar på Spørgsmål 67 Offentligt J.nr. 2007-411-0081 Dato: 15. maj 2007 Til Folketinget - Skatteudvalget L 213- Forslag til Lov om ændring af selskabsskattelovens og forskellige andre

Læs mere

Ligningsloven Selskabsskatteloven Kommentar 15, stk. 1 12 Uændret, bortset fra den nye begrænsning

Ligningsloven Selskabsskatteloven Kommentar 15, stk. 1 12 Uændret, bortset fra den nye begrænsning 18. juni 2012 Nyhedsbrev Skat Vedtagelse af L 173 om styrkelse af indsatsen mod nulskatteselskaber m.v. Regeringen har nu vedtaget lovforslag L 173. De endelige regler svarer til, hvad vi tidligere har

Læs mere

Fraflytningsbeskatning (Exitskat) af erhvervsdrivende

Fraflytningsbeskatning (Exitskat) af erhvervsdrivende - 1 Fraflytningsbeskatning (Exitskat) af erhvervsdrivende Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget vedtog i februar 2015 nye regler om exitbeskatning, dvs. beskatning af erhvervsdrivende,

Læs mere

Skatteplanlægning. Trafiklyset. Industrivej Lemvig Tlf Mail:

Skatteplanlægning. Trafiklyset. Industrivej Lemvig Tlf Mail: Skatteplanlægning Trafiklyset Skattens trafiklys Grøn: Lovlig skatteplanlægning Gult: Vi bevæger os i en gråzone Rødt: Klart ulovligt. Grønt lys Her handler vi inden for lovens regler. Vi ved vi er inden

Læs mere

Skatteministeriet J.nr Den

Skatteministeriet J.nr Den Skatteudvalget L 121 - O Skatteministeriet J.nr. 2005-411-0042 Den Til Folketingets Skatteudvalg L 121- Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven og andre skattelove. (Nedsættelse af selskabsskatten

Læs mere

Dækningsafgiften et omvendt ACE-fradrag

Dækningsafgiften et omvendt ACE-fradrag Kathrine Lange, Seniorchefkonsulent kala@di.dk, 6136 5157 JULI 2018 Dækningsafgiften et omvendt ACE-fradrag Et flertal i Folketinget har igangsat et arbejde om at indføre et såkaldt ACE-fradrag, der skal

Læs mere