CITYLAB NYHEDSBREV #1 KÆRE CITYLAB-DELTAGERKOMMUNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CITYLAB NYHEDSBREV #1 KÆRE CITYLAB-DELTAGERKOMMUNE"

Transkript

1 CITYLAB NYHEDSBREV #1 KÆRE CITYLAB-DELTAGERKOMMUNE De 14 deltagende kommuner er nu udvalgt og sikret en plads på CityLAB Dette nyhedsbrev er det første i en række, som udsendes op til konferencen i marts. Formålet med nyhedsbrevet er at følge op på og besvare de spørgsmål, vi har fået fra jer. Derudover indeholder nyhedsbrevet en oversigt over det materiale, som I skal aflevere forud for konferencen samt en oversigt over tidsfrister og forløb frem mod konferencen. Vi er desuden glade for at kunne informere jer om, at værtsbyen nu er blevet udpeget: CityLAB 2014 skal afholdes i Spinderihallerne i Vejle, der ser frem til at byde deltagerne velkommen til marts. I Foreningen for Demokratiske Ungdomskonferencer og 12byer glæder vi os til at følge det arbejde, I nu skal i gang med, inden CityLAB konferencen løber af stablen d. 13. og 14. marts God læselyst! Foreningen for Demokratiske Ungdomskonferencer & sekretariat for CityLAB 12byer

2 CASES Der er en række overordnede temaer, som går igen i mange af de udvalgte cases. En del har sigte mod den fysiske udformning af byrum, mens andre er mere strategisk orienterede og vil undersøge forskellige former for socialt samvær og organisering. Her er et par linjer om de enkelte deltagerkommuner og de cases, de tager med til CityLAB. HOLSTEBRO KOMMUNE BILLUND KOMMUNE Kommunen arbejder med Campus Torvet, som skal forbinde Campus Grindsted med kommunens Idrætsog kulturcenter. Kommunen ønsker at have særligt fokus på de unge studerende, som skal være brugere af stedet og som et led i strategien om at være Børnenes Hovedstad. SØNDERBORG KOMMUNE Kommunen vil styrke sit internationale studiemiljø på tværs af ungdomsuddannelser, videregående uddannelser og nationaliteter. Der er særligt fokus på rammerne for et nyt studenterhus. Kommunen vil arbejde med byens studiebysprofil. Der skal spredes viden om uddannelse, netværk, tilbud og muligheder for de studerende. Der er særligt fokus på fysiske og mentale forbindelser mellem uddannelsesinstitutioner og deres sammenhæng til resten af byen. VEJLE KOMMUNE Kommunen ønsker, at de unge skal være drivere i byudviklingsprocesser, og ønsker at udvikle nye måder til at inddrage unge i byudviklingsprocesser. ASSENS KOMMUNE Kommunen vil udvikle Assens havn, så den tilgodeser marinaens krav til bådoplag, samtidig med at den i fremtiden skal give bedre mulighed for rekreativ benyttelse og aktiviteter på området for forskellige grupper af borgere. SVENDBORG KOMMUNE Kommunen ønsker, at udvikle havnen fra udelukkende at være erhvervshavn til at blive en maritim byhavn med flere butikker og boliger og med bedre sammenhæng med resten af Svendborg. Svendborg International Maritime Academy arbejder på at etablere sig i området.

3 HJØRRING KOMMUNE Kommunen ønsker en konkret handlingsplan for ungeinddragelsen i kommunen herunder styrkelse af studiemiljøet på tværs af uddannelser, et ungdomshus samt et ønske om udvikling af en ny ungestrategi, der samler alle indsatser, initiativer og ideer. HOLBÆK KOMMUNE Kommunen medbringer casen Holbæk UddannelsesLAB. Formålet er at skabe et fagligt stærkt udskolingsmiljø i Holbæk by, der åbner sig mod ungdomsuddannelserne og kultur- og fritidslivet. Kommunen vil skabe et byrum, der kan øge tilgængeligheden til kommunens skoler og åbne dem mere op mod resten af byen og dens borgere. GRIBSKOV KOMMUNE Kommunen medbringer casen KRYDSET. Det er et område, som strækker sig fra pladsen foran Helsinge Hallerne og ind på Kulturaksen. Området skal udvikles til leg og bevægelse med de unge i fokus. FURESØ KOMMUNE Kommunen ønsker et studenterhus for de unge. Der er i øjeblikket sat et midlertidigt studenterhus til rådighed. De unge har udviklet en vision for et permanent ungdomskulturhus, som nu skal udmøntes. LOLLAND KOMMUNE Kommunen er interesseret i at finde inspiration til nye måder, hvorpå unge og andre borgergrupper og aktører kan involveres aktivt i udviklingen af Lolland Kommune, som lige nu står over for en stor udfordring i forbindelse med et dalende befolkningstal. En konkret case kan evt. være koblet op på de muligheder, der er forbundet med den nye Femern-forbindelse og potentialerne for at sætte initiativer i gang i forbindelse hermed. EGEDAL KOMMUNE Kommunen vil i forbindelse med kommunens strategimål Ung i Egedal sætte fokus på, hvordan den får fat i unge og skaber relevant, inspirerende og vedholdende involvering. Kommunens case har fokus på, hvilke metoder der kan bruges til at inddrage, og hvordan kommunikationen kan målrettes. GENTOFTE KOMMUNE Kommunen ønsker at udvikle Campus Gentofte. De primære unge, der vil blive en del af dette campus, er gymnasieelever fra Gentofte Studenterkursus, elever fra Gentofte 10. klassecenter og elever fra folkeskolen Maglegårdsskolen. ROSKILDE KOMMUNE Kommunen sætter fokus på udviklingen af Byens Hus i centrum af Roskilde. Udviklingen af identiteten og organiseringen omkring huset skal bæres frem af borgerne. Fokus er desuden på, hvordan huset kobles til resten af Roskilde midtby.

4 PROCESPLAN OG AFLEVERINGSLISTE For at få størst udbytte af CityLAB er der en række ting, som I skal gøre klar, inden konferencen skydes i gang. Vi har derfor lavet en huskeliste, hvor I kan se, hvornår alt skal ligge klar. Alt materiale sendes til lise@12byer.dk. DEADLINE FOR UDVÆLGELSE AF UNGE TIL ADVISORY BOARD & BETALING FOR KONFERENCEDELTAGELSE 15. JANUAR 2014 UNGE ADVISORY BOARD NEDSÆTTES Udpeg en til to unge pr kommune til advisory boardet og send venligst navn og kontaktinformation på jeres kommunes deltager i advisory boardet. De unge skal ikke bare deltage på konferencen de skal også være med til at forme indholdet. Derfor nedsættes et advisory board, som består af en gruppe udvalgte unge fra deltagerkommunerne. Advisory boardet mødes lørdag d. 1. februar 2014 kl på Københavns Projekthus, Enghavevej 80-82, 3. sal, 2450 København. BETALING FOR KONFERENCEDELTAGELSE Betalingsfristen for CityLAB er d. 15. februar. Send EAN-nummer, så sørger vi for at sende en faktura. DEADLINE FOR CASEBESKRIVELSE OG HOLDTILMELDING 31. JANUAR 2014 CASEBESKRIVELSE Send case- samt scenariebeskrivelser. Inden konferencen skal I aflevere en case-beskrivelse med tre til fem forskellige scenarier eller løsningsmodeller. Jeres case skal have en overskrift. I har tidligere fået tilsendt retningslinjer og eksempler på, hvordan case- og scenariebeskrivelser kan udarbejdes, som I kan bruge som inspiration. Beskrivelsen skal fylde min. 2 sider og uddybe case samt løsningsmuligheder. HOLDTILMELDING Indsend liste med alle deltagernes navn, adresse, , beskæftigelse og alder. Både politikere, planlæggere og unge skal være repræsenteret på hvert kommunehold. Orientér os gerne, hvis der er særlige ønsker fra deltagerne i forhold til indkvartering, eller hvis nogle deltagere har særlige ønsker i forbindelse med forplejning (evt. allergi eller vegetar). I skal desuden oplyse, hvor mange af deltagerne der ønsker at benytte sig af CityLAB s tilbud om fælles transport til konferencen.

5 DEADLINE FOR INDSELDELSE AF PLAN - OG BILLEDMATERIALE 14. FEBRUAR 2014 CITYLAB AFHOLDES MARTS 2014 Send plan- og billedmateriale. Send et 300x130 cm fotografi eller grafisk optegning af det konkrete byområde, I arbejder med. Opløsningen skal være på minimum 300dpi. Send 5-10 billeder af inspirationsprojekter, steder, ting, stemninger eller materialer. Send 3-5 fotos fra stedet, I arbejder med (fysisk case), der indfanger dets stemning eller karakter. Send minimum 3 billeder fra hver ung-deltager. Opfordr de unge til enten at tage billeder af byen, af stemninger de kan lide - eller finde billeder på Flickr, Pinterest eller lignende tjenester, som indfanger deres vision om det gode sted eller den gode by. Alt materiale sendes til lise@12byer.dk, evt. via dropbox eller via der giver mulighed for at sende større filer. OPFØLGENDE MØDER AFHOLDES APRIL-MAJ 2014 Send datoforslag til opfølgende møde. Overvej allerede nu, hvordan I vil fortsætte udviklingsarbejdet fra CityLAB: Skal byrådet præsenteres for idéerne og hvordan? Skal der nedsættes en styregruppe eller lignende? Og hvordan sikres en hurtig opfølgning på konferencens output. Send gerne allerede nu datoforslag til et opfølgende møde, hvor vi fra CityLAB meget gerne kommer ud og taler med jer om processen og de næste skridt.

6 CITYLAB: ET TILBLIVENDE BYLABORATORIUM På CityLAB træder deltagerne ind i et laboratorium, hvor nye idéer og værktøjer testes. Disse værktøjer kan forhåbentlig tjene til inspiration for andre inddragelses og byudviklingsprocesser. CityLAB er organiseret omkring tre spor: Case-udvikling, 3D-modellering og co-creation. I forbindelse med caseudviklingen og 3D-modelleringen vil den enkelte kommune arbejde med at kvalificere og udvikle egen case, mens det tredje spor co-creation - er orienteret mod den fælles erfaringsudveksling og inspiration, som I kan hente fra de andre deltagere. 1. SPOR: CASE-UDVIKLING OG IDÉAFPRØVNING Den enkelte kommunes case kommer igennem en skræddersyet idéudviklingsproces, som vi i samarbejde med GameTools og Dansk ByplanLaboratorium er i gang med at udvikle specifikt til konferencen. Idéudviklingen tager afsæt i den nyeste forskning inden for bæredygtig byudvikling og samarbejdsdrevet innovation. Hver kommune udarbejder op til konferencen tre til fem forskellige scenarier, som på CityLAB bliver konkretiseret, udviklet og forhandlet på de enkelte hold. Der vil i denne proces ske en raffinering og synergiskabelse imellem de forskellige scenarier, og det vil give jer en række konklusioner på konsekvenserne af de enkelte valg og prioriteringer. 2. SPOR: 3D-MODELLERING CityLAB er desuden stedet, hvor I skal formgive jeres idéer i den spritnye Urban Prototype Workshop. Orange Innovation står for at facilitere denne proces, som vil have individuelle output, alt efter hvilken type case, I arbejder med. På konferencen er der både mulighed for at udvikle ideen i 3D-print, plastik og andre materialer såsom silk clay (en smidig letvægts modelleringsmasse, som tørrer op med en skumagtig overflade), som man kan bruge til hurtigt at forme og lege med løsninger, eller Kapla byggeklodser, som benyttes til at bygge den omkringliggende, fysiske infrastruktur. De kommuner, som kommer med en strategisk case, vil i modelform skulle gennemspille mulige scenarier for, hvordan idéer og tanker kan manifesteres. Dette sker med udgangspunkt i pretotyping, hvor mange idéer testes i hurtigt tempo. Modelværkstedets tegninger og voksmodeller bliver enten bygget i pap, skumplader eller printet i 3D. Afslutningsvist affotograferes modellen i et green room og sendes til tryk med det samme. Derved får hver kommune en videorepræsentation af modellen med hjem, der viser, hvordan projektet kan forstås og indgå i sammenhæng med resten af byen.

7 MAKE SURE YOU FIND THE RIGHT IT, BEFORE YOU BUILD IT RIGHT (ALBERTO SAVOIA, GRUNDLÆGGER AF PRETOTYPING). 3. SPOR: CO-CREATION - ERFARINGSUDVEKSLING OG CHARTER CityLAB er mere end et laboratorium til idéudvikling af 14 individuelle cases: Konferencen er også et sted for idé- og erfaringsudveksling. Derfor vil vi også ryste posen og sammensætte nye hold på tværs, som vil blive ført sikkert igennem en konstruktiv diskussion om idéudvikling i samarbejde med mange forskellige aktører. Desuden vil alle kommuner blive matchet og skal undervejs på konferencens to dage indgå som aktiv sparringspartner for andre udvalgte kommuner. Vi kan desuden løfte sløret for, at I på tværs af kommuneholdene skal gennemspille en fiktiv case om bæredygtig byudvikling, der er designet specifikt til CityLAB. NETVÆRK: PRINCIPPERNE UDBREDES De principper, som CityLAB er bygget op omkring, vil som afslutning på konferencen udmønte sig i et Charter for unge, samskabelse og byplanlægning. Charteret er samtidig startskuddet til en ny og spændende proces, hvor principperne for CityLAB skal implementeres og udbredes. Forhåbentlig kan CityLAB være starten på en fortsat inspirations- og vidensudveksling mellem kommuner fra hele landet. CityLAB konferencen har afsæt i en innovativ tankegang, men det er først, når man tager skridtet fra tale til handling, at innovationspotentialet kan realiseres. På CityLAB vil vi sammen sætte nye rammer for inddragelsesprocesser og zoome ind på, hvordan unge kan indgå i udviklingen af de danske byer.

8 GODE RÅD TIL NEDSÆTTELSE AF KOMMUNEHOLDET Samarbejdsdrevet innovation og co-creation er hovedprincipperne i CityLAB. Derfor er sammensætningen af den enkelte kommunes hold også afgørende for, i hvor høj grad nye måder at løse kendte udfordringer på kan afprøves og testes. Vi anbefaler, at holdet sammensættes af en bred vifte aktører. Som minimum skal tre forskellige deltager- typer være repræsenteret i hver kommune: Unge, politikere og administrative medarbejdere. Derudover kan I med udgangspunkt i jeres konkrete case overveje, hvilke andre aktører der med fordel kunne deltage. Vi anbefaler, at hvert hold stiller med minimum to politikere og to fra kommunens forvaltning meget gerne fra forskellige afdelinger - samt fire-seks udvalgte unge, alt efter hvilke andre aktører I vælger at inddrage. I forhold til udvælgelsen af de unge er det vores anbefaling, at I udvælger de unge, som er interesserede i at deltage og som har en konkret interesse i den udvalgte case. Det kan sagtens være unge fra den samme gruppe såvel som meget forskellige unge, men det vigtigste er, at de har et engagement for at deltage, der kan være med til at udbrede budskabet efterfølgende. Da konferencen ligger på to hverdage er det desuden en god idé at koordinere det med uddannelsesinstitutioner eller lign., som kan se fordelen ved at lade deres elever deltage. GUIDELINES FOR CASE- OG SCENARIEUDVIKLING Inden konferencen afholdes, er det en fordel, hvis I - i så vid udstrækning som muligt - har taget stilling til en række forhold, som relaterer sig til casen: Hvilke rammer for handling er der - både muligheder og begrænsninger? Hvilket mandat har I med på konferencen i forhold til at træffe beslutninger? Er der politisk opbakning til jeres løsningsforslag eller kan I allerede nu se, at der er noget, som er svært at få vedtaget? Vi anbefaler, at I inden indsendelsen af jeres endelige casebeskriver i januar har inddraget de relevante parter i udviklingen af case- og scenariebeskrivelserne. VÆRTSBYEN: VEJLE Værtsbyen Vejle har stillet Spinderihallerne til rådighed for CityLAB 2014 og glæder sig til at byde de andre partnerskabskommuner velkommen. De tidligere industribygninger rummer i dag et unikt udviklings- og innovationsmiljø, der passer perfekt CityLABs formål. Rammerne er rå og inviterer til, at de forskellige sessioner og eksperimenter på CityLAB kan udfolde sig bedst muligt - bl.a. i Spinderihallernes prototypeværksted.

Ung i Egedal Vi involverer unge

Ung i Egedal Vi involverer unge Ung i Egedal Vi involverer unge Ung i Egedal Egedal Kommune sætter i 2014-2017 fokus på unge i Egedal. Som en del deraf ønsker politikerne at høre unges bud på, hvad det gode ungdomsliv i Egedal er. I

Læs mere

Realiseringsplan. Vores vision for hele Allerød Tæt på hinanden - tæt på naturen sætter retningen for fremtidens Allerød.

Realiseringsplan. Vores vision for hele Allerød Tæt på hinanden - tæt på naturen sætter retningen for fremtidens Allerød. Realiseringsplan 1 I 2019 får Allerød Kommune en ny vision. Visionen er blevet til gennem en bred involveringsproces. Det er sket i løbet af 2018, hvor byrådet har involveret borgere, børn og unge, foreningslivet,

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE VISION på hinanden. Høringsoplæg. Tæt Tæt på hinanden

ALLERØD KOMMUNE VISION på hinanden. Høringsoplæg. Tæt Tæt på hinanden ALLERØD KOMMUNE VISION 2031 Tæt Tæt på hinanden på hinanden Tæt Tæt på naturen på naturen 1 Høringsoplæg VISIONEN 2031 Fordi vi kan mere i fællesskaber Tæt på hinanden Tæt på naturen Fordi vi ønsker en

Læs mere

LIVEABLE CITY LAB KONCEPTUDVIKLING

LIVEABLE CITY LAB KONCEPTUDVIKLING LIVEABLE CITY LAB KONCEPTUDVIKLING HVORFOR ETABLERE ET LIVEABLE CITY LAB (LCL)? Det går godt for Aarhus. Byen oplever betydelig vækst og udvikling som det erhvervsmæssige, uddannelsesmæssige og kulturelle

Læs mere

Introduktion. Fælles Rum. Foto: Emilie Koefoed for Realdania. Maj 2018 Udarbejdet af Realdania og Lokale og Anlægsfonden

Introduktion. Fælles Rum. Foto: Emilie Koefoed for Realdania. Maj 2018 Udarbejdet af Realdania og Lokale og Anlægsfonden Introduktion Fælles Rum Foto: Emilie Koefoed for Realdania Foto: Bjarke Ørsted for Realdania Foto: Leif Tuxen for Lokale og Anlægsfonden Maj 2018 Udarbejdet af Realdania og Lokale og Anlægsfonden Introduktion

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

Orientering om ansøgning til Nordeafonden

Orientering om ansøgning til Nordeafonden Orientering om ansøgning til Nordeafonden Ansøgningen til Nordea fonden - Det gode liv i byen - er på 6,8 mio.kr. og vedrører aptering og udvikling af aktiviteter og indhold i en maritim-street-familie-havnepark.

Læs mere

Læring og trivsel hos børn og unge

Læring og trivsel hos børn og unge Læring og trivsel hos børn og unge Omstillingsgruppens anbefalinger Materiale til byrådet - juni 2014 På baggrund af de første to møder i omstillingsgruppen er der formuleret tre temaer: Større sammenhæng

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

EUROPAN 13 EUROPAN ER EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BYUDVIKLING I ET BÆREDYGTIGHEDSPERSPEKTIV

EUROPAN 13 EUROPAN ER EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BYUDVIKLING I ET BÆREDYGTIGHEDSPERSPEKTIV EUROPAN DENMARK SØGER VISIONÆRE KOMMUNER EUROPAN 13 EUROPAN ER EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BYUDVIKLING I ET BÆREDYGTIGHEDSPERSPEKTIV EUROPAN 13 VIL BELYSE HVORDAN EUROPAS BYER KAN TILPASSES

Læs mere

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 30. april Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel?

Indsatsbeskrivelse. Projekt Social balance i Værebro Park 30. april Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? Projekt Social balance i Værebro Park 30. april 2014 Indsatsbeskrivelse 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden for at indsatsen iværksættes nu? eventuelle udfordringer

Læs mere

Kultur og Fritidsudvalget. Referat. Mødedato: 20. februar Mødetidspunkt: 21:40. Mødested: Udvalgsværelse 2. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger:

Kultur og Fritidsudvalget. Referat. Mødedato: 20. februar Mødetidspunkt: 21:40. Mødested: Udvalgsværelse 2. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Referat Mødetidspunkt: 21:40 Mødested: Udvalgsværelse 2 Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Sidetal: 3 Indholdsfortegnelse Sidetal: 4 30. Fortsat udvikling under Bispeengbuen Åbent - 01.11.20-P20-6-17

Læs mere

Partnerskab om folkeskolen

Partnerskab om folkeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om folkeskolen Aftale mellem 35 kommuner og KL 2007-2009 Baggrund Der er i disse år stort fokus i kommunerne på at styrke fagligheden i folkeskolen. Der er også vedtaget

Læs mere

EBELTOFT I UDVIKLING fælles om fremtiden

EBELTOFT I UDVIKLING fælles om fremtiden EBELTOFT I UDVIKLING fælles om fremtiden Vi udvikler Ebeltoft sammen Sammen med borgere og andre aktører i Ebeltoft, udarbejdede Realdania i 2016 en analyse af byen. Analysen pegede på, at der med fordel

Læs mere

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979

LOGO1TH_LS_POSr d. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 LOGO1TH_LS_POSr d By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Tlf. 7979 7979 KULTURUDVALGETS Politiske fokusområder 2014-2015 Mødesteder og midlertidighed Kultur er fyrtårne og fysiske rammer.

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Gennemførelse BorgerBudget proces Hedensted Kommune

Gennemførelse BorgerBudget proces Hedensted Kommune Gennemførelse BorgerBudget proces Hedensted Kommune Før start Styregruppen fastlægger de enkelte deltageres roller og fordeler opgaver. Forslag til opgaver som bør fordeles: Tovholder Fundraising Sekretær

Læs mere

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium

Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Bæredygtighedsudvalgets kommissorium Side 1 af 6 Indledning Bæredygtighedsudvalget er nedsat af Aarhus Byråd den 24. januar 2018. Byrådet har fastlagt følgende overordnede rammer for udvalgets arbejde:

Læs mere

CISUs STRATEGI 2014 2017

CISUs STRATEGI 2014 2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26. april 2014. Vores strategi for 2014-17 beskriver, hvordan CISU sammen med medlemsorganisationerne

Læs mere

EUROPAN 12 EUROPAN DENMARK SØGER VISIONÆRE KOMMUNER TIL AT DELTAGE I EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BÆREDYGTIG BYUDVIKLING

EUROPAN 12 EUROPAN DENMARK SØGER VISIONÆRE KOMMUNER TIL AT DELTAGE I EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BÆREDYGTIG BYUDVIKLING EUROPAN DENMARK SØGER VISIONÆRE KOMMUNER TIL AT DELTAGE I EUROPAN 12 EN INTERNATIONAL ARKITEKTKONKURRENCE OM BÆREDYGTIG BYUDVIKLING Strandgade 27B 1401 København K www.dac.dk SEKRETARIATETET FOR EUROPAN

Læs mere

hvordan effekt måles og baseline

hvordan effekt måles og baseline Handleplan og initiativer 2018-2019 Mål 1. Et bæredygtigt lokalsamfund, hvor alle har mulighed for at være med Initiativ Hvornår Samarbejdspartne re Ansvarlig Succeskriterie, hvordan effekt måles og baseline

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur og Fritid Dato: 31-10-2016 Sagsnr.: 15/25492 Sagsbehandler: Lise Lotte Urfe Direkte tlf.: 7376 8234 E-mail: llu@aabenraa.dk Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med

Læs mere

Det aktive byrum Status 2014

Det aktive byrum Status 2014 Det aktive byrum Status 2014 KMØ Det aktive byrum er et ud af 9 projekter under kulturaftalen KulturmetropolØresund, der er indgået mellem 26 kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet. Aftalen

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET Udvalgspolitik for plan og boligudvalget 2014 Baggrund Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af politikere, samarbejdspartnere

Læs mere

Borgerbudgettering - i landsbyerne i Randers Kommune

Borgerbudgettering - i landsbyerne i Randers Kommune Borgerbudgettering - i landsbyerne i Randers Kommune Indledning Landdistriktsudvalget i Randers Kommune har besluttet at gennemføre et forsøgsprojekt med borgerbudgettering. Kort fortalt vælges et antal

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Fælles om Ebeltoft - også om vinteren Skitse til helhedsorienteret samarbejdsmodel Bilag til ansøgning til Realdania

Fælles om Ebeltoft - også om vinteren Skitse til helhedsorienteret samarbejdsmodel Bilag til ansøgning til Realdania Fælles om Ebeltoft - også om vinteren Skitse til helhedsorienteret samarbejdsmodel Bilag til ansøgning til Realdania Med afsæt i Byrådets beslutning om at arbejde målrettet på en samlet udvikling af Ebeltoft

Læs mere

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem. I Aabenraa Kommune er kultur- og fritidslivet

Læs mere

HØRINGSUDKAST HØRINGSUDKAST

HØRINGSUDKAST HØRINGSUDKAST Sammen er vi bedst - Politik for aktivt medborgerskab Forord Mange borgere bidrager personligt til fællesskabet i Assens Kommune. Det er en indsats, vi værdsætter højt, og som vi gerne vil værne om. Vi

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige kræfter

Læs mere

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI VIDEN PEJLEMÆRKER POLITISK MODEL Indholdsfortegnelse 1. Hvorfor opgaveudvalg for digitalisering og teknologi side 3 2. Digitalisering i DIS-modellen (digitalisering,

Læs mere

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn

Ramme for partnerskabet. Investering i efterværn. Viden til gavn Ramme for partnerskabet Investering i efterværn Viden til gavn Publikationen er udgivet af: Socialstyrelsen Edisonsvej 1 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk www.socialstyrelsen.dk

Læs mere

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer

Det gode lokale samarbejde. - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Det gode lokale samarbejde - anbefalinger til et godt samarbejde mellem kommuner og frivillige sociale organisationer Rådet for Frivilligt Socialt Arbejde Februar 2007 Øvrige publikationer/foldere i samme

Læs mere

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed

CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CIVILSAMFUND I UDVIKLING - fælles om global retfærdighed CISUs STRATEGI 2014-2017 CISUs STRATEGI 2014 2017 Civilsamfund i udvikling fælles om global retfærdighed Vedtaget af CISUs generalforsamling 26.

Læs mere

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund Kom godt i gang - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk Denne manual er udformet til jer, som nu står foran at skulle bruge TAGDEL.dk som et værktøj til at inddrage jeres medlemmer, frivillige og andre

Læs mere

SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG. Norske gæster den 22. juni 2017

SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG. Norske gæster den 22. juni 2017 SAMMEN OM ET BÆREDYGTIGT GENTOFTE ERFARINGER MED ET OPGAVEUDVALG Norske gæster den 22. juni 2017 Temadrøftelse i Kommunalbestyrelsen 28. september 2015 Indledende temadrøftelse om strategi for kommuneplanlægningen

Læs mere

Billede indsættes i størrelsen 14,86 x 25,41 cm

Billede indsættes i størrelsen 14,86 x 25,41 cm Billede indsættes i størrelsen 14,86 x 25,41 cm OMRÅDET I NUVÆRENDE STRUKTUR Anlægget Harboe Arena Slagelse Sports College Stadionområdet Tenniscenter UV hallen Frederikshøj Slagelse Svømmehal Spar Nord

Læs mere

VESTKYSTEN VISER VEJEN

VESTKYSTEN VISER VEJEN VESTKYSTEN VISER VEJEN INVITATION TIL PRÆKVALIFIKATION AF RÅDGIVERNE TIL UDARBEJDELSE AF: STRATEGISK-FYSISKE UDVIKLINGSPLANER Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme Introduktion

Læs mere

Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø

Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø Andet oplæg til en model for Politisk lederskab af innovation i Furesø Indhold: Hvorfor en innovationsmodel?...3 Hvordan definerer vi innovation i Furesø?...3 Principper for innovation...3 Innovationsmodellen

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET 2014-2018 Fokusområder 2016-2017 UDVALGSPOLITIK FOR PLAN OG BOLIGUDVALGET 2014 BAGGRUND Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER . TEMADAG TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER Karen K. Eriksen og Eva M. Burchard Konsulenter i Center for Forebyggelse i praksis, KL Center for Forebyggelse i praksis Formål 2016-2018 Center for

Læs mere

UDVIKLING AF LOKALE FÆLLESSKABER

UDVIKLING AF LOKALE FÆLLESSKABER UDVIKLING AF LOKALE FÆLLESSKABER I Holbæk Kommune er der mange stærke lokale fællesskaber, som er med til at skabe udvikling, og gøre Holbæk Kommune til en attraktiv og velfungerende kommune at være borger

Læs mere

Ungepolitik. Vision. Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx

Ungepolitik. Vision. Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx 7. oktober 2011 Sagsnr. 194816 Brevid. 1340268 Ref. TIGC Dir. tlf. 46 31 40 95 tinagc@roskilde.dk Ungepolitik Vision Roskilde Kommune ønsker en stærk, engageret ungdomskultur

Læs mere

Bilag 2: Handlingsplan for Uddannelsesstrategien

Bilag 2: Handlingsplan for Uddannelsesstrategien Bilag 2: Handlingsplan for Uddannelsesstrategien 2019-22 1. Samarbejde og gode uddannelser fører til job Etablering af digital platform for kommunikation mellem studerende og virksomheder. Gensidig mentorordning

Læs mere

HVORDAN SKAL VI BO I FREMTIDEN?

HVORDAN SKAL VI BO I FREMTIDEN? 5. og 6. september 2014 i Bella Center HVORDAN SKAL VI BO I FREMTIDEN? Mød 1.500 beslutningstagere fra alle landets almene boligorganisationer på Danmarks største messe for almene boliger. Over 50 udstillere

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger designpartnere til at facilitere designsprints. digitale løsninger

Open Call. Sprint:Digital søger designpartnere til at facilitere designsprints. digitale løsninger Open Call søger designpartnere til at facilitere designsprints med fokus på digitale løsninger Open call Vil I hjælpe med at ruste danske virksomheder til en digital fremtid? Og har I erfaring med at facilitere

Læs mere

Den legende kommune. Udviklingsstrategi for Billund Kommune

Den legende kommune. Udviklingsstrategi for Billund Kommune ... 2 Den legende kommune Udviklingsstrategi for Billund Kommune I Billund gør vi os umage for at få det lokale til at spille sammen med det regionale, det nationale, og det globale. Vi vil inddrage relevante

Læs mere

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune

Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Aalborg den 20. december 2016 Strateginotat Lege- og aktivitetsområder i Aalborg Kommune Indledning Aalborg Kommune er inde i en rivende udvikling og i kraftig vækst med en befolkningstilgang på ca. 2500

Læs mere

Bilag 1: Bæredygtighedsplan status på Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens indsatser 2018

Bilag 1: Bæredygtighedsplan status på Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens indsatser 2018 Bilag 1: Bæredygtighedsplan 2017-20 - status på Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens indsatser 2018 Strategisk fokus nr. Handling nr. Interessenter Økonomi Effektønske Status-indikator Handling - status

Læs mere

Borgere på Vesterbro og andre aktører med interesse i og for Otto Busses arealet. Hvilke aktivitet(er) består projektet af?:

Borgere på Vesterbro og andre aktører med interesse i og for Otto Busses arealet. Hvilke aktivitet(er) består projektet af?: Projektnavn: Otto Busses forbindelser Projektansvarlig: Bettina Porsild / KFBU Hvad vil vi opnå med projektet?: At involvere borgere og andre aktører med interesse i og for Otto Busses arealet i en proces

Læs mere

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE

INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE INDSATS FOR BÆREDYGTIG UDVIKLING I GENTOFTE KOMMUNE 2015 20 1 2014 Indledning Indsats for bæredygtig udvikling 2015 giver et overblik over de indsatser, der skal sikre, at Gentofte Kommune lever op til

Læs mere

Vi har brug for at høre din mening! Til 3.000 tilfældigt udvalgte borgere i den nye Silkeborg Kommune 10. august 2006

Vi har brug for at høre din mening! Til 3.000 tilfældigt udvalgte borgere i den nye Silkeborg Kommune 10. august 2006 Til 3.000 tilfældigt udvalgte borgere i den nye Silkeborg Kommune 10. august 2006 Vi har brug for at høre din mening! Vi tillader os at skrive til dig i et vigtigt ærinde. Din nye kommune arbejder aktivt

Læs mere

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON

Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON Teknisk Forvaltning 2007 MUSICON - strategi og spilleregler Dette er en strategi for udvikling af Musicon on. Strategien kan ses som et spil med spillere, spilleregler og en spilleplade. Spillerne er aktørerne

Læs mere

Realiseringsplan Marts 2019

Realiseringsplan Marts 2019 Realiseringsplan Marts 2019 1 Visionen Tæt på hinanden - tæt på naturen skal sætte retningen for fremtidens Allerød I 2019 har Allerød Kommune fået en ny vision. Visionen er blevet til gennem en bred involveringsproces,

Læs mere

De tre eksempler på inddragelse rummer: den helt brede den brede på udvalgte områder den begrænsede

De tre eksempler på inddragelse rummer: den helt brede den brede på udvalgte områder den begrænsede Udkast til tre eksempler pa scenarier for pa overordnet niveau Forudsætning De tre eksempler på mulige scenarier for tager afsæt i udkastet til rammesætning. Det betyder, at er udkastet til rammesætning

Læs mere

Værdi for mennesker, virksomheder og samfund

Værdi for mennesker, virksomheder og samfund Socialøkonomi er totaløkonomi Værdi for mennesker, virksomheder og samfund Januar 2019 Socialøkonomi er totaløkonomi Vision Vi frisætter skjulte talenter hos mennesker og hjælper virksomheder med at skabe

Læs mere

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt.

Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. 1 ÅRSPLAN 2017 første udkast Opdateres forud for bestyrelsesmødet og Generalforsamling den 18. maj med konkrete mål for klynger mm. samt årsplan/oversigt. Foreningen IQ s a rsplan sætter mål og prioriteter

Læs mere

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow

Byens Rum. The Meaningful City of Tomorrow Byens Rum The Meaningful City of Tomorrow The vision of the future is always changing, dependent of the technology and knowledge on all fields: If you design the best building you know to design, that's

Læs mere

Gruppeledelses konference

Gruppeledelses konference Gruppeledelses konference 14.-15. november GOD GRUPPELEDELSE WORKSHOPS TILMELDING If you make listening and observation your occupation you will gain much more than you can by talk Robert Baden-Powell

Læs mere

Politisk model - DIS modellen Digitalisering, innovation og samskabelse

Politisk model - DIS modellen Digitalisering, innovation og samskabelse Politisk model - DIS modellen Digitalisering, innovation og samskabelse DIGITALISERING INNOVATION SAMSKABELSE Vi skaber sammen! Leverance 1 og 2 fra Opgaveudvalget om Innovation, januar 2018 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vejledning Fælles Rum

Vejledning Fælles Rum Vejledning Fælles Rum Foto: Emilie Koefoed for Realdania Foto: Bjarke Ørsted for Realdania Foto: Leif Tuxen Maj 2018 Udarbejdet af Realdania og Lokale og Anlægsfonden Vejledning Fælles Rum side 2 Introduktion

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

Fremtidens Legeplads

Fremtidens Legeplads Fremtidens Legeplads Godkendt af Billund Byråd den 21. maj 2019 Den legende kommune Billund Kommune er Fremtidens Legeplads fordi... Vi er hjemsted for Børnenes Hovedstad. Hos os er leg, læring og kreativitet

Læs mere

Udvikling af Politikerrollen og det Politiske Lederskab

Udvikling af Politikerrollen og det Politiske Lederskab Udvikling af Politikerrollen og det Politiske Lederskab Jacob Torfing Aarhus Byråd Silkeborg, 23. Januar, 2014 Store udfordringer Allerførst: tillykke med valget Dernæst: store udfordringer venter Udfordringskatalog:

Læs mere

10 timer 70 unge 10 politikere 30 ansatte 7 temaer 1 formål:

10 timer 70 unge 10 politikere 30 ansatte 7 temaer 1 formål: 10 timer 70 unge 10 politikere 30 ansatte 7 temaer 1 formål: Hvordan skaber vi et endnu bedre ungeliv i Egedal? Inddragelse af unge Strategimålet Ung i Egedal har fokus på de 13-25 årige i 2014-2017. Som

Læs mere

VEJLEDNING til ansøgning om deltagelse i EN GOD OMVEJ

VEJLEDNING til ansøgning om deltagelse i EN GOD OMVEJ VEJLEDNING til ansøgning om deltagelse i EN GOD OMVEJ EN GOD OMVEJ er en invitation til landets kommuner om at deltage i et udviklingsforløb der med støtte fra Realdania og Lokale- og Anlægsfonden har

Læs mere

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune

Holbæk i Fællesskab. Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Byrådets vision for Holbæk Kommune Holbæk i Fællesskab Politik handler om at ville noget, og som byråd er det vores ansvar at formulere, hvad vi vil. Med denne vision giver vi borgere,

Læs mere

Opstart

Opstart 1 2 3 11 12 13 21 22 23 Denne fase fører jer først gennem en række redskaber, som bidrager til at kvalificere, om co-creation metoden er relevant for jeres udfordring. Derefter hjælper fasens øvrige redskaber

Læs mere

Magasinudvikling MEDIEGRUPPEN BEVÆGER MENNESKER

Magasinudvikling MEDIEGRUPPEN BEVÆGER MENNESKER Magasinudvikling Trykt og d igital kommun ikation MEDIEGRUPPEN BEVÆGER MENNESKER 3052_Brochure_magasin.indd 3 13/05/14 08.13 01 Workshop Hele grundlaget for at kunne kommunikere målrettet med succes er,

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer Open Call søger sprint-facilitatorer Open call Kan I hjælpe små og mellemstore virksomheder med deres digitale udfordringer og facilitere design-sprint? Så er det jer, vi søger til at være sprint-facilitator

Læs mere

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik

Ungdomspolitik. Baggrund. En levende politik Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole. I udarbejdelsen

Læs mere

NY POLITISK ARBEJDSFORM

NY POLITISK ARBEJDSFORM NY POLITISK ARBEJDSFORM POLITIKERNE SKAL TÆTTERE PÅ BORGERNE I DET POLITISKE ARBEJDE Kommunaldirektør Frank E. Andersen Konference om borgerinddragelse, FondenTeknologi Rådet 16. september 2016 BEDRE VELFÆRD

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

KOGEBOG TIL VÆRDIBASERET PLANLÆGNING

KOGEBOG TIL VÆRDIBASERET PLANLÆGNING KOGEBOG TIL VÆRDIBASERET PLANLÆGNING Nyp workshop, byplanmødet 2012 Red. af Ane Rottbøll Jørgensen, Lise Juul Madsen & Louise von Müllen Netværk af Yngre Planlæggere & Redaktørerne, 2013 Udgivet af Netværk

Læs mere

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet.

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet. Indhold 1. Aftalens parter...2 2. Præambel...2 3. Aftalens indhold...2 3.1 Forskningssamarbejde...3 3.2 Studentersamarbejde...3 3.3 Iværksætteri...3 3.4 Sundhed...4 4. Organisering og opfølgning...4 5.

Læs mere

STRATEGISK MIDTBYPLAN

STRATEGISK MIDTBYPLAN STRATEGISK MIDTBYPLAN RANDERS MIDTBY INDSATSER RANDERS MIDTBY FORANDRER SIG DETAILHANDEL Detailhandel er med til at skabe byliv og grundlag for andre funktioner fx restauranter og service. Hvor vil vi

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag 5/12/2015 Til kommunal forvaltning April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til kommunal forvaltning Redaktion:

Læs mere

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen

International strategi for Hotel- og Restaurantskolen International strategi for Hotel- og Restaurantskolen November 2017 Hvorfor internationalisering på Hotel- og Restaurantskolen? Hotel- og Restaurantskolen skal være en erhvervsskole med et internationalt

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR BYUDVIKLINGSINITIATIVER I HOLBÆK HAVN

KOMMISSORIUM FOR BYUDVIKLINGSINITIATIVER I HOLBÆK HAVN KOMMISSORIUM FOR BYUDVIKLINGSINITIATIVER I HOLBÆK HAVN Baggrund Byrådet blev ved temamøde i juni måned 2014 præsenteret for en gennemgang af alle gældende planer for havneområdet. På temamødet blev drøftet,

Læs mere

Folkeoplysningspolitik for Lolland Kommune

Folkeoplysningspolitik for Lolland Kommune Folkeoplysningspolitik for Lolland Kommune 2015-2025 2 Folkeoplysningspolitik - Lolland Kommune Indholdsfortegnelse Forord Heino Knudsen, formand for Fritids- og Kulturudvalget 4 Forord Finn Andersen,

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE.

Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. UDVALGET FOR KULTUR OG FRITID - i Lejre Kommune Kære Borger, Kære Gæst - i Lejre Velkommen til vort bud på en Kultur-, Fritids- og Turismepolitik for Lejre. Velkommen til OPLEV LEJRE. Meningen med vore

Læs mere

Udvalgsplan Kulturudvalget

Udvalgsplan Kulturudvalget Udvalgsplan 2014-2017 Kulturudvalget KULTURAFDELINGEN Forord I de sidste 20 år har Horsens Kommune forandret sig. Kulturlivet har spillet en central rolle i forandringen. Horsens brand er ændret fra fængselsby

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

LIVETS BY PROCESPRÆSENTATION

LIVETS BY PROCESPRÆSENTATION Team Livets By: LIVETS BY PROCESPRÆSENTATION -PROJEKT FOR FASE 2 AF KØGE KYST KONKURRENCEN PROCESBESKRIVELSE Vores overordnede fokus for arbejdet i projektkonkurrencens fase 2 er at styrke, kvalificere

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

Socialt Udviklingscenter SUS

Socialt Udviklingscenter SUS Socialt Udviklingscenter SUS er et socialt konsulenthus på 22. år! Organiseret som almennyttig forening. Vi udvikler sociale initiativer og løser opgaver sammen med kommuner og foreninger. Co-Creation

Læs mere

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave)

Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Politik for medborgerskab og samspil med frivillige (kort udgave) Høringsudgave Medborgerskab og samspil med frivillige Hvordan bringer vi det aktive medborgerskab i spil og styrker samspillet med de frivillige

Læs mere

Det aktive byrum Status 2013

Det aktive byrum Status 2013 Det aktive byrum Status 2013 KulturMetropolØresund Det aktive byrum er et ud af ni projekter under kulturaftalen KulturmetropolØresund, der er indgået mellem 26 kommuner, Region Hovedstaden og Kulturministeriet.

Læs mere

Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen

Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen En uddannelse, der frisætter mennesker. Skaber energi og giver dig et grundlæggende kendskab til teorien. Uddannelsen er rettet mod praksis - hverdagen er

Læs mere

HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE

HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE 1 INDLEDNING Dette er en håndbog for lokalgrupper i Erhvervsguiderne. Du kan læse mere om initiativet på www.erhvervsguiderne.dk. Håndbogen indeholder råd og

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Vi skaber sammen

Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Vi skaber sammen GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalget Vi skaber sammen Mødetidspunkt 21-01-2019 18:30 Mødeafholdelse Mødelokale A+B Indholdsfortegnelse Opgaveudvalget Vi skaber sammen 21-01-2019 18:30 1

Læs mere

FORNY DIN FORSTAD ROLLEBESKRIVELSER HØJE-TAASTRUP

FORNY DIN FORSTAD ROLLEBESKRIVELSER HØJE-TAASTRUP 1947 2007 2017 FORNY DIN FORSTAD R HØJE-TAASTRUP ADVISORY BOARD Er et uvildigt ekspertpanel bestående af forskere, der forsker og formidler byplanlægning og dens historie. Forskerne er interesseret i,

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Masterclass i 2013. Tænk ud af boksen Idégenerering. Oplevelsesøkonomi. Design din egen forretningsmodel Brugerdreven Innovation

Masterclass i 2013. Tænk ud af boksen Idégenerering. Oplevelsesøkonomi. Design din egen forretningsmodel Brugerdreven Innovation Masterclass i 2013 Tænk ud af boksen Idégenerering Oplevelsesøkonomi Design din egen forretningsmodel Brugerdreven Innovation Kort Om RUC MasterClass Kontakt Berit Nørgaard Olesen beritn@ruc.dk - Tilmelding

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

Udkast til Ungdomspolitik

Udkast til Ungdomspolitik Udkast til Ungdomspolitik Baggrund Ungdomspolitikken er en del af Den Sammenhængende Børnepolitik i Skanderborg Kommune og skal derfor ses i sammenhæng med Den bedste start på livet og Fremtidens Skole.

Læs mere