Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug"

Transkript

1 Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug Version december december 2017 Nordisk Miljømærkning

2 Indhold Hvad er Svanemærkede engangsprodukter til medicinsk brug? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes? 4 Hvordan ansøger man? 4 1 Generelle krav 6 2 Miljø- og sundhedskrav 6 3 Kvalitets- og sikkerhedskrav 9 4 Øvrige krav 9 Svanemærkets udformning 11 Efterkontrol 12 Hvor længe gælder licensen? 12 Fremtidige kriterier 13 Ordforklaring og definitioner 13 Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag 5 Bilag 6 Ansøgers erklæring Producentens erklæring Erklæring fra producenten af plastmaterialerne Krav til blødgørere og andre tilsætningsstoffer i plastmaterialet og til lim Rutiner og instruktioner (M1-M5) Markedsføring af produkter til PD og IV-infusion (M7) 098 Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug, version 1.5, 22. oktober 2014 Adresser I november 1989 besluttede det Nordiske Ministerråd at indføre en frivillig officiel miljømærkningsordning: Svanemærket. Nedenstående organisationer/virksomheder har fået til opgave at administrere Svanemærkningen af deres respektive regeringer. For yderligere oplysninger, se hjemmesiderne:. Danmark Miljømærkning Danmark Fonden Dansk Standard Portland Towers Göteborg Plads 1 DK-2150 Nordhavn Telefon Fax E-post: info@ecolabel.dk Sverige Miljömärkning Sverige AB Box SE Stockholm Telefon Fax E-post: svanen@svanen.se Norge Miljømerking Henrik Ibsens gate 20 NO-0255 Oslo Telefon Fax E-post: info@svanemerket.no Finland Miljömärkning Finland Box 489 FI Helsingfors Telefon Fax E-post: joutsen@ecolabel.fi Island Norræn Umhverfismerking á Íslandi Umhverfisstofnun Suðurlandsbraut 24 IS-108 Reykjavik Telefon Fax E-post: svanurinn@ust.is Dette dokument må alene kopieres i sin helhed og uden nogen former for ændringer. Citater fra dokumentet kan benyttes under forudsætning af, at Nordisk Miljømærkning angives som kilde..

3 Hvad er Svanemærkede engangsprodukter til medicinsk brug? Den nordiske sundhedssektor bruger PVC blødgjort med ftalater, såsom DEHP, i mange engangsprodukter. Forbrændingen af PVC i affaldsforbrændingsanlæg frembringer store mængder giftige affaldsstoffer. Disse affaldsstoffer skal skaffes af vejen i kontrollerede depoter. Mange ftalater er sundhedsskadelige. DEHP reducerer størrelsen af testikler på forsøgsdyr og klassificeres som reproduktions- og fosterskadende. Det er også kendt for at fremkalde allergi. For mange engangsprodukter til medicinsk brug findes der sikre og økonomisk rentable alternativer til PVC og ftalater. EU-lovgivningen på området er omfattende og pålægger strenge krav til produkternes sikkerhed. Svanemærkede engangsprodukter til medicinsk brug indeholder ikke PVC eller skadelige blødgørere. Det alternative plastic frembringer mindre mængde farlige restprodukter efter affaldsforbrænding og kræver ikke den samme mængde blødgørere. Nordisk Miljømærkning anslår, at der alene for engangsprodukter til peritoneal dialyse kan spares ca. 100 tons ftalater årligt i de nordiske lande, hvis de overholder Svanens krav. Desuden vil mængderne problematisk affald fra disse typer produkter reduceres betydeligt. Hvorfor vælge Svanemærkning? l Producenter og distributører kan bruge Svanemærket til markedsføring. Svanemærket er et velkendt og særdeles anerkendt varemærke i Norden. l Svanemærket er en omkostningseffektiv og enkel måde at formidle miljøarbejde og -engagement til kunder og leverandører. l Miljømæssigt hensigtsmæssig drift forbereder produkterne på fremtidig miljølovgivning. l Miljøspørgsmål er komplekse. Det kan tage lang tid og kræve mange ressourcer at opnå en forståelse for et bestemt område. Svanemærkning kan ses som et redskab i dette arbejde. l Svanemærket dækker ikke alene miljøforhold, men også kvalitetskrav, idet miljø og kvalitet ofte går hånd i hånd. For så vidt angår engangsprodukter til PD- og IV-infusionsbehandling, er kvalitetskravene udelukkende baseret på europæisk lovgivning. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug (14)

4 Hvad kan Svanemærkes? Engangsprodukter, der er beregnet og markedsføres udelukkende til brug ved: l intravenøs infusionsbehandling, l peritoneal dialysebehandling, l behandling af urinretention og urininkontinens samt l stomibandager til behandling af kolo-, ileo- og urostomiopererede i henhold til EU-direktivet om lægemidler, 2001/83/EF, og/eller direktivet om medicinsk udstyr, 93/42/EØF, med senere ændringer og tilpasninger berettiger til et Svanemærke, hvis de ikke er omfattet af andre af Nordisk Miljømærknings kriterier på ansøgningstidspunktet. Andre engangsmedicinalprodukter kan være inkluderet i produktgruppen, hvis disse er omfattet af ovennævnte direktiver. Kontakt Nordisk Miljømærkning, hvis dette har interesse. Der henvises til side 2 for kontaktoplysninger. I Nordisk Miljømærknings kriterier for hygiejneprodukter kan man desuden få miljømærket bl.a. inkontinensprodukter, sengeunderlag, stiklagener, sengetøj, vaskeklude og operationsfrakker til engangsbrug. Hvordan ansøger man? Hvert krav er markeret med bogstavet K og et tal. K står for krav. Alle krav skal opfyldes for at få tildelt en licens. Andre krav, der er beregnet til at sikre, at miljømærkningskravene overholdes, efter licensen er tildelt, er angivet med M plus et tal og skal også opfyldes. Symboler i teksten For hvert krav er det beskrevet, hvordan kravet skal dokumenteres. Der er også indsat symboler i teksten for at understrege betydningen. Disse symboler er: ( Dokumentation vedlægges Kravet checkes på stedet Ansøgning Ansøgning om nordisk lisens sendes til Nordisk Miljømærkning i eget land og er gyldig for behandling i 12 måneder. Ansøgningen kan eventuelt behandles af et andet land indenfor Nordisk Miljømærkning efter aftale mellem disse. Besked om dette gives til ansøgeren. Virksomheder udenfor Norden ansøger hos Nordisk Miljømærkning i det nordiske land, hvor produkterne hovedsagelig skal markedsføres. Ansøgningen skal bestå af et ansøgningsskema (ansøgningsformular) og dokumentation, som viser at kravene opfyldes (hvilken dokumentation som kræves er specificeret i kravene). I ansøgningsskemaet skal det oplyses i hvilke nordiske land de aktuelle produkterne sælges/markedsføres og forventet omsætning i hvert land skal oplyses. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug (14)

5 Mere information og hjælp ved ansøgning kan findes ved at gå ind på det respektive lands hjemmeside. Salg i Norden En bevilget licens er gældende i hele Norden. I licensbeviset bliver produkterne opført per land, hvor de sælges i henhold til oplysninger givet i ansøgningsskemaet (ansøgningsformularen). Produkterne vil fremgå af Nordisk Miljømærknings hjemmeside(r). Licensindehaveren er forpligtiget til at informere Nordisk Miljømærkning, såfremt der bliver ændringer mht. hvor produkterne sælges. Hvis produkterne skal sælges i andre nordiske lande end det/dem som først er angivet i licensbeviset, skal licensindehaveren skriftlig informere og eventuelt indsende den nødvendig dokumentation til Nordisk Miljømærkning i det land, hvor den nordiske licens er udstedt. Kontrol på stedet I forbindelse med behandling af ansøgningen foretager Nordisk Miljømærkning normalt kontrol på stedet for at sikre overholdelse af kravene. Ved kontrollen skal indkøbsstatistikker og lignende dokumenter, der støtter ansøgningen, være tilgængelige. Et kontrolbesøg kan typisk indebære kontrol af følgende: l producentens rutiner og instruktioner med henblik på at sikre overholdelse af miljømærkningskravene (M2) Omkostninger Der opkræves et ansøgningsgebyr fra virksomheder, der ansøger om en licens, og et yderligere årligt gebyr baseret på omsætningen af det Svanemærkede produkt. Forespørgsler Hvis de har spørgsmål eller har brug for yderligere oplysninger, kontakt Nordisk Miljømærkning. Se adresser på side 2. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug (14)

6 1 Generelle krav K1 Beskrivelse af produktet Beskriv produktet. ( Bilag 1 udfyldes og underskrives af ansøgeren. Kravet opfyldes? Bilag nr 2 Miljø- og sundhedskrav Kravet opfyldes? Plastmateriale K2 Halogeneret plastic i produktet Halogeneret plastic, f.eks. PVC, er ikke tilladt i produktet (herunder emballagen). ( Bilag 2 udfyldes og underskrives af produktets producent. Bilag nr Blødgørere, andre tilsætningsstoffer og lim De blødgørere og andre tilsætningsstoffer, der tilsættes plasticen, samt den lim, der bruges i eller på de forskellige dele af produktet, herunder emballagen, skal opfylde kravene K3 - K5. K3 Fare for sundhede og miljø Ingen af blødgørerne, andre tilsætningsstoffer eller lim må være klassificeret eller opfylde kriterierne for klassificering i nogen af følgende fareklasser og -kategorier med tilhørende risiko- og faresætninger med undtagelse af at der samlet må være op til 0,1 vægt-% miljøfareklassificerede additiver (produktets indhold af lægemiddel samt æske som sekundæremballage og transportemballagen regnes ikke med i vægten af produktet). EU s stof- og præparatdirektiver 67/548/EØF og 99/45/EF med senere ændringer og revideringer Fareklasse Miljøfare Farebetegnelser og riskiosætninger Miljøfarlig Med N: R50, R50/53, R51/53, R59 Uden N: R53, R52/53 Kræftfremkaldende/mutagen/reproduktionstoksisk (CMR) Kræftfremkaldende Car1 og Car2 T med R45, R49 CLP-förordningen 1272/2008 Fareklasse og kategori Farlig for vandmiljøet akut 1 Farlig for vandmiljøet - kronisk 1/2/3/4 Farlig for ozonlaget Carcinogenicitet Carc 1A/1B Faresætning H400 H410, H411, H412, H413 H420 (tidl. EUH 059) H350* Kræftfremkaldende Car3 Xn med R40 Carcinogenicitet Carc 2 H351 Mutagen Mut1 og Mut2 T med R46 Kimcellemutagenicitet Muta 1A/1B Mutagen Mut3 Xn med R68 Kimcellemutagenicitet Muta 2 Reproduktionstoksisk Rep1 og Rep2 Reproduktionstoksisk Rep 3 T med R60, R61 Xn med R62, R63 Reproduktionstoksicitet Repr 1A/1B Reproduktionstoksicitet Repr 2 H340 H341 H360* H361* Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug (14)

7 Andre toksikologiske egenskaber Akutte dødlige virkninger R64 (Kan skade børn i ammeperioden) i kombination med andre R-sætninger R33 (Kan ophobes i kroppen efter gentagen brug) i kombination med andre R-sætninger Reproduktionstoksicitet virkninger på eller via amning Specifik mål-organtoksicitet- gentagen eksponering 2 H362 H373* Meget giftig Tx med R26, R27, R28 Akut toksicitet 1/2 H330, H310, H300 Giftig T med R23, R24, R25 Akut toksicitet 2/3 H330, H331, H311, H301 Ikke-dødelige varige skadevirkninger efter en enkelt påvirkning Meget giftig eller Giftig Sundhedsskadelig Tx med R39 i kombination med R26, R27, R28 T med R39 i kombination med R23, R24, R25 Xn med R68 i kombination med R20, R21, R22 Specifik mål-organtoksicitet- enkelt eksponering 1 Specifik mål-organtoksicitet- enkelt eksponering 2 Alvorlige skadevirkninger ved gentagen eller langvarig påvirkning Giftig eller sundhedsskadelig T med R48 i kombination med R23/ R24,R25 Xn med R48 i kombination med R20, R21, R22 Specifik mål-organtoksicitet- gentagen eksponering 1/2 H370* H371* Sundhedsskadelig Xn med R65 Aspirationsfare 1 H304 Sensibiliserende virkninger Lokalirriterende Xn med R42 Luftvejssensibilisering 1, 1A og 1B Lokalirriterende Xi med R43 Hudsensibilisering 1, 1A og 1B Øvrige farer Giftig ved kontakt med øjnene Udvikler giftig gas ved kontakt med vand Udvikler giftig gas ved kontakt med syre Udvikler meget giftig gas ved kontakt med syre T med R39-41 R29 i kombination med andre R-sætninger R31 i kombination med andre R-sætninger R32 i kombination med andre R-sætninger Akut toksicitet 1/2/3 Akut toksicitet 3 Akut toksicitet 1/2 *) Hvis det er definitivt bevist at faren ikke kan årsages af andre eksponeringsveje kan eksponeringsvejen angives som en del af fareangivelsen. For reproduktionstoksicitet skal denne angives, hvis den er kendt (effekt på fertilitet eller fosterudvikling). En eller to bogstaver indikerer eksponeringsvej (f.eks. H350i Kan årsage kræft ved indåndning) og/eller type af effekt. Alle tillægskoder er omfattet af kravet. H372*, H373* H334 H317 EUH070 EUH029 EUH031 EUH032 Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug (14)

8 Juridisk bindende klassificeringer af stoffer i EU findes på Kommissionens ESIS hjemmeside (European Chemical Substances Information System): Forslag til selvklassificering vedrørende miljøfarer for et antal stoffer findes på en hjemmeside udarbejdet af Nordisk Ministerråd i samarbejde med det Europæiske Kemikalieagentur: Typiske eksempler på CMR-stoffer er halogenerede organiske stoffer og visse ftalater (f.eks. DEHP, DBP og BBP). Mange af disse stoffer er desuden miljøfarlige. Andre miljøfarlige stoffer er bly og blyforbindelser. ( Bilag 2 udfyldes og underskrives af produktets producent. Bilag 3 og 4 kan bruges som en hjælp til at indhente informationer fra underleverandører. Bilag nr K4 ( Se K3. Særlig problematiske stoffer Ingen blødgørere eller andre tilsætningsstoffer eller stoffer, der anvendes i lim, må anses for at have egenskaber som i REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) kategoriseres som Substances of Very High Concern (SVHC) og lignende stof-fer, dvs: 1. Kræftfremkaldende/mutagen/reproduktionstoksisk (CMR)-stoffer i kategori 1 eller 2 (1A og 1B i CLP). Desuden er CMR-stoffer i kategori 3 (kategori 2 i CLP) også omfattet selv om de ikke regnes SVHC-stoffer i REACH. 2. PBT-stoffer (persistente, bioakkumulerende og toksiske) og eller vpvb-stoffer (meget persistente og meget bioakkumulerende) i henhold til kri-terierne i Bilag XIII i REACH (forordning 1907/2006/EF). 3. Stoffer som anses for at være hormonforstyrrende eller potentielt hormonforstyrrende i henhold til EU s rapporter og lister om hormonforstyrrende stoffer. 4. Stoffer som er opført på EU s kandidatliste og som ikke opfylder kriterierne herover i punkt 1-3. Vedr. CMR-klassificering se under krav til klassificering ovenfor. Vedr. PBT- eller vpvb se en liste over stoffer som opfylder eller stoffer som danner stoffer som opfylder PBT- eller vpvb-kriterierne på Kommissionens ESIS hjemmeside (European Chemical Substances Information System). Stoffer som er udskudte eller stoffer under evaluering anses ikke for at have PBT eller vpvb-egenskaber. Hvis der sker ændringer er det den seneste opdaterede udgave som gælder. Typiske eksempler på PBT- eller vpvb-stoffer er bromerede flammehæmmere. Vedr. hormonforstyrrende effekter se f.eks. EU s prioriteringsliste over stoffer med hormonforstyrrende effekter i Annex L i The Final Report of the DHI-Study på: Stofferne i kategorierne 1 og 2 anses for at være hormonforstyrrende. Bemærk at listen har en kategori 3, som indikerer at data er mangelfulde eller at der findes data som viser, at der ikke er nogen videnskabelig grund for inkludering på listen. Stoffer i kategori 3 anses ikke være hormonforstyrrende. Hvis der sker ændringer er det den seneste opdaterede udgave som gælder. Typiske eksempler på stoffer, der er hormonforstyrrende, er forskellige ftalater (f.eks. DEHP, BBP, DBP, DINP og DNOP). Vedr. Kandidatlisten se det Europæiske Kemikalieagentur hjemmeside: For at overvåge udviklingen af SVHC henvises til Intentionslisten. Denne liste er ikke bindende for svanemærkning med mindre stoffet er opført på nogle af de andre nævnte lister herover, men kan være en hjælp til at være på forkant med udviklingen: Bilag nr Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug (14)

9 K5 ( Se K3. Ftalater Ftalaterne DEHP, BBP, DBP, DINP, DNOP og DIDP må ikke bruges som blødgørere eller andre tilsætningsstoffer, og de må heller ikke anvendes i lim. Kravet er baseret på EU s legetøjsdirektiv. Imidlertid udelukker kravene K3 og K4 allerede DEHP, BBP, DBP, DINP og DNOP. Bilag nr Produktet K6 Retursystem Relevante nationale regler, love og/eller brancheaftaler om retursystemer for emballage skal opfyldes i de nordiske lande, hvor der markedsføres Svanemærkede produkter. Ikke alle lande har etableret retursystemer. Eksempler på retursystemer er REPA i Sverige ( PYR i Finland ( og Grønt Punkt i Norge ( ( Bilag 1 udfyldes og underskrives af ansøger. Bilag nr 3 Kvalitets- og sikkerhedskrav K7 Sikkerhed Produktet og delene skal være sikre at bruge og fungere ordentligt i overensstemmelse med EU s direktiv om lægemidler, 2001/83/EF, og direktivet om medicinsk udstyr, 93/42/EØF med senere ændringer og tilpasninger. ( For medicinsk udstyr: En kopi af godkendelsen/attesten fra et bemyndiget organ. ( For lægemiddel: En kopi af markedsføringstilladelsen fra referencemedlemslandet eller den relevante nationale myndighed. Kravet opfyldes? Bilag nr Bilag nr 4 Øvrige krav Kravet opfyldes? For at sikre, at Svanemærkningskravene opfyldes, skal følgende rutiner være implementeret. Kravene til miljøledelse skal opfyldes ved at udfylde og følge anvisningerne i bilag 5 eller have tilføjet tilsvarende til virksomhedens interne rutiner. Hvis ansøger ønsker at justere rutinerne (uden at ændre indhold eller mening) i bilag 5 for at de passer bedre til ledelses-systemerne i virksomheden, kan de rekvireres elektronisk i redigérbart format fra Nordisk Miljømærkning. M1 Lovgivning og myndighedskrav Ansøger skal sikre, at gældende lovgivning, herunder bestemmelser vedrørende sikkerhed, arbejdsmiljø, ydre miljø og eventuelle myndighedstilladelser for produktion og håndtering af det miljømærkede produkt, overholdes. ( Underskrevet ansøgningsskema. Bilag nr Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug (14)

10 M2 Organisation og ansvar Ansøger skal følge rutiner og have en organisationsstruktur, der sikrer, at kravene i miljømærkekriterierne overholdes til enhver tid. Der skal udpeges en kontrol- eller kvalitetsansvarlig og en kontakt for miljømærkningen. ( Bilag 5 udfyldes og underskrives. Hvis miljø- og kvalitetsledelsen er certificeret (ISO 9001/14001 eller EMAS), og hvis rutiner svarende til dem i bilag 5 er en del af certificeringssystemet, er kopier af de relevante rutiner tilstrækkelige. Bilag nr M3 ( Se M2. Dokumentation af ansøgningen Ansøgeren skal sikre, at al dokumentation vedrørende ansøgningen og den løbende kontrol af kravene er samlet på ét sted. Bilag nr M4 ( Se M2. Journalføring Producenten skal have et system til journalføring af dokumentation, der viser, at miljømærkningskravene overholdes. Hvis producenten har et certificeret miljøledelsessystem (ISO eller EMAS), der omfatter produktion af det miljømærkede produkt, kan oplysninger fra en miljøgennemgang eller en miljørapport herfra bruges som journal. Dette gælder, hvis oplysningerne svarer til kravene i dette dokument. Det samme gælder, hvis virksomheden udarbejder grønne regnskaber, miljørapporter eller lignende. Bilag nr M5 ( Se M2. Sporbarhed Svanemærkede produkter skal kunne spores i fremstillingsprocessen, således at de skelnes fra andre ikke-mærkede produkter. Bilag nr M6 Information Hvis ikke produktet/emballagen er forsynet med tillægstekst og forklarende tekst fra afsnittet om Svanemærkets udformning skal ansøger beskrive hvordan brugere af det svanemærkede produkt får tilsvarende information og hvilke kanaler som bliver brugt. ( Beskrivelse af hvordan ansøger informerer og hvilke kanaler som bruges. Bilag nr M7 Markedsføring Svanemærket skal markedsføres og anvendes i overensstemmelse med afsnittet om miljømærkets udformning og Regler för nordisk miljömärkning av produkter, 22. juni 2011 eller senere versioner. Svanemærket ikke må nedsætte synligheden eller læsbarheden af et eventuelt CE-mærke. ( Skitse for hvordan og hvor Svanemærket, licensnummeret, tillægstekst og forklarende tekst kommer til at fremstå på produktet og et udfyldt og underskrevet bilag 6. Bilag nr Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug (14)

11 Svanemærkets udformning Miljømærket og det tildelte licensnummer samt tillægstekst (i figuren angivet som Plastic materials) skal have følgende udformning: NORDISK MILJØMÆRKNING Plastic materials Licensnummer Teksten Plastic materials er obligatorisk og skal findes i tilslutning til mærket. Desuden kan en tillægstekst og en forklarende tekst findes i tilslutning til logoet. Licensnummeret og Plastic materials kan også skrives et andet sted i tilknytning til logoet. Overteksten kan også udelades eller skrives et andet sted i tilknytning til logoet. Overteksten er forskellig fra land til land. Se Regler för nordisk miljömärkning av produkter, 22. juni 2011 eller senere versioner for korrekte overtekster på forskellige sprog og for farvevalg. Miljømærket, den obligatoriske tekst og licensnummeret skal være af en sådan størrelse, at de fremstår tydelige og læsbare. Svanemærkede engangsprodukter til medicinsk brug Produkter, der har fået tildelt licens, kan bruge Svanemærket med den obligatoriske tekst og licensnummer på produktet eller på produktets emballage eller i markedsføringen. Produkterne kan også forsynes med følgende tillægs- og den forklarende tekster ( peritoneal dialyse udskiftes med tilsvarende betegnelse for andre produkttyper): Dansk: Svensk: Finsk: Norsk: Islandsk: Engelsk: Engangsprodukt til peritoneal dialyse - indeholder ikke PVC Engångsprodukt till peritoneal dialys - innehåller ej PVC Kertakäyttötuotteet peritoneaalidialyysissä - ei sisällä PVC:a Engangsprodukt til peritoneal dialyse - inneholder ikke PVC Einnota vara til notkunar við kviðskilun - inniheldur ekki PVC Disposable peritoneal dialysis products do not contain PVC Hvis produktet indeholder lægemidler kan en eller flere af følgende forklarende tekster benyttes: Dansk: Svensk: Finnish: Norwegian: Icelandic: Engelsk: Svanens krav dækker emballagen, posen og tilbehøren Svanens krav omfattar förpackningen, påsen och tillbehör Joutsenmerkin vaatimukset kattavat pakkauksen, pussin ja tarvikkeet Krav omfatter emballasjen, posen og tilbehør Kröfur Svansins ná yfir umbúðir, poka og fylgihluti The Nordic Ecolabel requirements cover the packaging, bag and accessories Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug (14)

12 Hvis licenshaver ønsker at bruge andre betegnelser og eller andre sprog skal vedkommende indhente forhåndsgodkendelse fra Nordisk Miljømærkning. Hvis det alene er tilbehør der miljømærkes, kan der i tillægsteksten herover anvendes en betegnelse som tydeligt angiver hvilket tilbehør det er tale om (f.eks. slange til IV-infusionsbehandling). Betegnelsen skal forhåndsgodkendes af Nordisk Miljømærkning. Efterkontrol Nordisk Miljømærkning kan beslutte at kontrollere, om det miljømærkede produkt opfylder Svanemærkningskravene i løbet af licensperioden. Dette kan indebære et kontrolbesøg eller en stikprøvekontrol. Ifølge Regler för nordisk miljömärkning av produkter, 22. juni 2011, skal omkostningerne til dette ikke afholdes af licenshaver, med mindre det viser sig, at kravene ikke overholdes. Licensen kan tilbagekaldes, hvis det er åbenlyst, at det miljømærkede produkt ikke opfylder kravene. Hvor længe gælder licensen? Nordisk Miljømærkning fastsatte kriterierne for engangsprodukter til peritoneal dialyse og intravenøs infusion 13. december 2007, med gyldighetstid til 31. december På sekretariatsledermødet den 25. juni 2008 blev det vedtaget at indføre en bagatelgrænse for miljøfareklassificerede additiver og lave nogle få sproglige justeringer. Ændringen påvirker krav K4 og medførte kriterieversion 1.1, med gyldighetstid til 31. december På det nordiske nævnsmøde den 8. juni 2009 blev det vedtaget at ændre, justere og forlænge kriterierne 2 år. Desuden fik produktgruppen et nyt mere dækkende navn. Ændringen bestod i en udvidelse af produktgruppen. Ændringen, justeringerne og forlængelsen medførte kriterieversion 1.2 med gyldighetstid til 31. december På Sekretariatsledermøde den 15. november 2011 besluttede Nordisk Miljømærkning at forlænge kriterierne til 31. december 2013 som version 1.3. På det nordiske nævnsmøde den 9. oktober 2012 blev det vedtaget at ændre, justere og forlænge kriterierne 2 år. Ændringen vedrørte krav til obligatorisk tekst ved Svanemærket og justeringen i en opdatering af kemikaliekravene i henhold til REACH og CLP. Ændringen, justeringerne og forlængelsen medførte kriterieversion 1.4 med gyldighedstid til og med den 31. december Foreningens bestyrelse besluttede den 22. oktober 2014 at forlænge kriterierne til 31. december 2017 som kriterieversion 1.5. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug (14)

13 Miljømærkningslicensen gælder, så længe kriterierne opfyldes, og indtil kriterierne holder op med at gælde. Gyldighedsperioden for kriterierne kan forlænges eller justeres, og i så fald forlænges licensen automatisk, og licenshaver får meddelelse herom. Reviderede kriterier skal offentliggøres senest et år, før de nuværende kriterier holder op med at gælde. Licenshaver tilbydes herefter muligheden for at forny licensen. Fremtidige kriterier I fremtidige kriterier vil Nordisk Miljømærkning blandt andet overveje, hvorvidt der skal indgå krav vedrørende: l energi l om materialer kan genbruges, mærkning og design l urenheder fra produktionsprocessen og restmonomerer l arbejdsmiljø, såsom tvungen ventilation og personligt udstyr Ordforklaring og definitioner Ord Forklaring eller definition BBP Benzylbutylftalat (CAS nr: ) Blødgører Tilsætningsstof, der når det tilsættes plastic, giver et produkt, der er bøjeligt, spændstigt og nemmere at håndtere. DBP Dibutylftalat (CAS nr.: ) DEHP Diethylhexylftalat (CAS nr.: ) DIDP Diisodekylftalat (CAS nr.: og ) DINP Diisononylftalat (CAS nr.: og ) DNOP Di-n-oktylftalat (CAS nr.: ) Intravenøs (IV) infusionsbehandling Kemikalier Leverandør Intravenøs infusion er en metode til at føre medicinske væsker og andre væsker, såsom glukose eller elektrolytopløsninger ind i blodbanen på patienten. Blod er ikke en infusionsvæske. En IV-opsætning omfatter en pose, der indeholder en opløsning og slanger, der fører opløsningen fra posen til kateteret, der er indsat i blodåren. Kemiske præparater eller kemiske stoffer. Myndighederne har regler for klassificering af kemiske præparater og stoffer. Virksomhed, der leverer varer eller ydelser til producenten. Definitionen er baseret på definitionen i ISO 9000:2000. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug (14)

14 Lim PD (peritoneal dialyse) Plastic Producent Producent af plastråmateriale Produkt Tilbehør Tilsætningsstof Lim i sin rene form brugt i eller på produktet, men også lim på præfabrikerede etiketter osv. En behandling, der gives til patienter med en nyresygdom. De primære komponenter i peritoneal dialyse er dialysevæsken (dialysat) og dens beholder, påfyldnings- og drænslanger, kateter og drænpose. I peritoneal dialyse indfører patienten dialysaten i kroppen gennem en påfyldningsslange og et kirurgisk indsat kateter. Peritoneumet fjerner affaldsprodukter fra blodet og udleder dem i en drænslange, der er forbundet til en drænpose. Organisk materiale bestående af polymerer, der er lavet ved modifikation af naturlige materialer eller polymerisering af råstoffer fra olie, naturgas eller kul. Plasticen kan indeholde tilsætningsstoffer for at forbedre resultatet. Baseret på egenskaber og struktur kan plast inddeles i tre hovedkategorier: termoplast, hærdeplast og elastomerer. Virksomhed, der fremstiller det produkt, der skal mærkes med Svanemærket. Fremstillingen omfatter forarbejdning af plasticen, såsom sprøjtestøbning, ekstrudering, termoformning, blæsestøbning, osv. af delene i produktet og samling af delene samt emballering. Virksomhed, der fremstiller plastråmateriale. Produktionsprocessen omfatter polymerisering og compoundering. Compoundering er den proces, hvorved den basale polymer blandes med tilsætningsstoffer. Lægemidlet, dennes beholder og andre forbundne dele samt enhver indre eller ydre emballage, æske og transportemballage. Der er forskellige opfattelser af, hvad der er primær og sekundær emballage, men begge typer er altid en del af produktet i denne sammenhæng samt enhver æske og transportemballage. Sidstnævnte er ofte lavet af pap. Tilbehør og forbundne dele, der anvendes ved PD- og IV-infusionsbehandling og disses emballage anses ligeledes for at være produkter. Medicinsk engangsudstyr til PD- og IV-infusionsbehandling. Et kemisk stof eller præparat, der med forsæt tilsættes plastic. Tilsætningsstoffer kan være varmestabilisatorer, antioxidanter, UV-stabilisatorer, flammehæmmere, farvestoffer, pigmenter, blødgørere, osv. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug (14)

15 Bilag 1 Ansøgers erklæring Til brug ved ansøgning om licens på et Svanemærke for engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug. Ved underskrift af denne erklæring påtager ansøgeren sig at holde den indsendte information opdateret, så længe kriterierne gælder. Skemaet kan rekvireres elektronisk i redigérbart format fra Nordisk Miljømærkning. Produktets/ernes navn: 1 Beskrivelse af produktet Dele og emballage Funktion Delens vægt (g)* *) Omtrentlig vægt i gram. **) Producent behøver kun udfyldes hvis bilag 1 ikke underskrives af producent. ***) Medlemsstaternes implementeringer af EU-direktiverne om lægemidler 2001/83/EF og medicinsk udstyr 93/42/EØF med senere ændringer og tilpasninger. Producent ** Materiale Lovgivning*** Lægemiddel Medicinsk udstyr Lægemiddel Medicinsk udstyr Lægemiddel Medicinsk udstyr Lægemiddel Medicinsk udstyr Lægemiddel Medicinsk udstyr Lægemiddel Medicinsk udstyr Lægemiddel Medicinsk udstyr Lægemiddel Medicinsk udstyr Lægemiddel Medicinsk udstyr 2 Retursystem Relevante nationale regler, love og/eller brancheaftaler om retursystemer for emballage opfyldes i de nordiske lande, hvor der markedsføres Svanemærkede produkter. Ikke alle lande har etableret retursystemer. Eksempler på retursystemer er REPA i Sverige ( PYR i Finland ( og Grønt Punkt i Norge ( Navn på retursystem(er): Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

16 3 Sikkerhed Produktet og delene skal være sikre at bruge og fungere ordentligt i overensstemmelse med EU s direktiv om lægemidler, 2001/83/EF, og direktivet om medicinsk udstyr, 93/42/EØF med senere ændringer og tilpasninger. ( For medicinsk udstyr: En kopi af godkendelsen/attesten fra et bemyndiget organ. ( For lægemiddel: En kopi af markedsføringstilladelsen fra det relevante medlemsland eller den relevante nationale myndighed. Bilag nr Bilag nr Underskrift Vi erklærer, at kravene er blevet opfyldt, og de angivne oplysninger er i overensstemmelse med virkeligheden. Dato og sted Virksomhed Underskrift, kontaktperson Navn med blokbogstaver Tlf. I tilfælde af ændring af kontaktperson skal en ny erklæring indsendes til Nordisk Miljømærkning. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

17 Bilag 2 Producentens erklæring Til brug ved ansøgning om licens på et Svanemærke for engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug. Ved underskrift af dette skema påtager producenten sig at holde den indleverede information opdateret, så længe kriterierne gælder. Skemaet kan rekvireres elektronisk i redigérbart format fra Nordisk Miljømærkning. Producenten kan bruge bilag 3 og 4 til at indhente information fra leverandører. Produktets/ernes navn: 1 Plast til produktet, herunder emballagen Delene i produktet samt emballagen består ikke af halogeneret plastic såsom PVC? Del i produktet og emballagen Navn på plastråmaterialet* *) Angivet som for eksempel PP, PE osv. Er der tilsat nogen tilsætningsstoffer til plastråmaterialet under fremstillingen? Hvis ja, tilføj delen/emballagen og tilsætningsstofferne i tabellen i afsnit 2 herunder. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

18 2 Tilsætningsstoffer i plastmaterialet Del/emballage Navn på plastråmaterialet Tilsætningsstoffer (kemisk navn og eller CAS-nr.) Funktion Opfylder kravene i bilag 4 ( Vedlæg sikkerhedsdatablade eller andet teknisk datablad for hvert tilsætningsstof. Hvis der er flere forskellige leverandører til et tilsætningsstof er det tilstrækkeligt at vedlægge et datablad fra en af leverandørerne. Bilag nr 3 Lim Anvendes der lim i produktet? Hvis ja, udfyldes tabellen. Limens navn Limen opfylder kravene i bilag 4 ( Vedlæg sikkerhedsdatablade eller andet teknisk datablad for hver lim. Hvis der er flere forskellige leverandører til en lim er det tilstrækkeligt at vedlægge et datablad fra en af leverandørerne. Bilag nr Underskrift Vi erklærer, at kravene er blevet opfyldt, og at alle de angivne oplysninger er nøjagtige og korrekte. Dato og sted Virksomhed Underskrift, kontaktperson Navn med blokbogstaver Tlf. I tilfælde af ændring af kontaktperson skal en ny erklæring indsendes til Nordisk Miljømærkning. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

19 Bilag 3 Erklæring fra producenten af plastmaterialerne Dette skema kan producenten bruge som hjælp at indsamle information i forbindelse med ansøgning om licens til Svanemærket for engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug. Ved underskrift af dette skema påtager producenten af plastmaterialerne sig at holde den indleverede information opdateret, så længe kriterierne gælder. Skemaet kan rekvireres elektronisk i redigérbart format fra Nordisk Miljømærkning. Plastmaterialets navn/polymerens navn: Tilsætningsstoffer i plastmaterialet Tilsætningsstoffer (kemisk navn og eller CAS-nr.) Funktion Leverandør og dennes beliggenhed Underskrift Vi erklærer, at de angivne oplysninger er nøjagtige og korrekte. Dato og sted Virksomhed Underskrift, kontaktperson Navn med blokbogstaver Tlf. I tilfælde af ændring af kontaktperson skal en ny erklæring fremsendes. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

20

21 Bilag 4 Krav til blødgørere og andre tilsætningsstoffer i plastmaterialet og til lim Dette skema kan producenten bruge som hjælp at indsamle information i forbindelse med ansøgning om licens til Svanemærket for engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug. Ved underskrift af dette skema påtager leverandøren sig at holde den indleverede information opdateret, så længe kriterierne gælder. Nordisk Miljømærkning er dog berettiget til at søge oplysninger om den fulde sammensætning af kemikaliet fra kemikalieproducenten/-leverandøren for at kontrollere kemikaliets indhold om nødvendigt. Det sidste afsnit i kriteriedokumentet indeholder forklaringer og definitioner på ord og udtryk, der kan være svære at fortolke. Hvis De er i tvivl, kan De altid checke Svanedefinitionen. Skemaet kan rekvireres elektronisk i redigérbart format fra Nordisk Miljømærkning. Udfyld venligst tabellen herunder for at identificere kemikaliet: Land Internationalt Handelsnavn og eventuelt CAS-nr. Eller eventuel gruppebetegnelse* Eventuelt produkt nr. Sverige Norge Island Finland Danmark *) En gruppebetegnelse er et handelsnavn som dækker flere lignende kemikalier. ( Sikkerhedsdatablad eller andet teknisk datablad vedlægges. Bilag nr Kemikaliets funktion: Blødgører Lim Andet tilsætningsstof, angiv: Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

22 1 Fare for sundhed og miljø Tilsætningsstoffet eller limen hverken klassificeres eller opfylder ikke kriterierne for klassificering i nogen af følgende fareklasser og -kategorier med tilhørende risikoog faresætninger: EU s stof- og præparatdirektiver 67/548/EØF og 99/45/EF med senere ændringer og revideringer Fareklasse Miljøfare Miljøfarlig Farebetegnelser og riskiosætninger Med N: R50, R50/53, R51/53, R59 Uden N: R53, R52/53 Kræftfremkaldende/mutagen/reproduktionstoksisk (CMR) Kræftfremkaldende Car1 og Car2 CLP-förordningen 1272/2008 Fareklasse og kategori Farlig for vandmiljøet akut 1 Farlig for vandmiljøet - kronisk 1/2/3/4 Farlig for ozonlaget Faresætning T med R45, R49 Carcinogenicitet Carc 1A/1B H350* Kræftfremkaldende Car3 Xn med R40 Carcinogenicitet Carc 2 H351 Mutagen Mut1 og Mut2 T med R46 Kimcellemutagenicitet Muta 1A/1B H400 H410, H411, H412, H413 H420 (tidl. EUH 059) H340 Mutagen Mut3 Xn med R68 Kimcellemutagenicitet Muta 2 H341 Reproduktionstoksisk Rep1 og Rep2 T med R60, R61 Reproduktionstoksicitet Repr 1A/1B H360* Reproduktionstoksisk Rep 3 Xn med R62, R63 Reproduktionstoksicitet Repr 2 H361* Andre toksikologiske egenskaber Akutte dødlige virkninger R64 (Kan skade børn i ammeperioden) i kombination med andre R-sætninger R33 (Kan ophobes i kroppen efter gentagen brug) i kombination med andre R-sætninger Reproduktionstoksicitet virkninger på eller via amning Specifik mål-organtoksicitetgentagen eksponering 2 H362 H373* Meget giftig Tx med R26, R27, R28 Akut toksicitet 1/2 H330, H310, H300 Giftig T med R23, R24, R25 Akut toksicitet 2/3 H330, H331, H311, H301 Ikke-dødelige varige skadevirkninger efter en enkelt påvirkning Meget giftig eller Giftig Sundhedsskadelig Tx med R39 i kombination med R26, R27, R28 T med R39 i kombination med R23, R24, R25 Xn med R68 i kombination med R20, R21, R22 Alvorlige skadevirkninger ved gentagen eller langvarig påvirkning Giftig eller sundhedsskadelig T med R48 i kombination med R23/R24,R25 Xn med R48 i kombination med R20, R21, R22 Specifik mål-organtoksicitetenkelt eksponering 1 Specifik mål-organtoksicitetenkelt eksponering 2 Specifik mål-organtoksicitetgentagen eksponering 1/2 H370* H371* Sundhedsskadelig Xn med R65 Aspirationsfare 1 H304 H372*, H373* Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

23 Sensibiliserende virkninger Lokalirriterende Xn med R42 Luftvejssensibilisering 1, 1A og 1B H334 Lokalirriterende Xi med R43 Hudsensibilisering 1, 1A og 1B H317 Øvrige farer Giftig ved kontakt med øjnene Udvikler giftig gas ved kontakt med vand Udvikler giftig gas ved kontakt med syre Udvikler meget giftig gas ved kontakt med syre T med R39-41 R29 i kombination med andre R-sætninger R31 i kombination med andre R-sætninger R32 i kombination med andre R-sætninger Akut toksicitet 1/2/3 Akut toksicitet 3 Akut toksicitet 1/2 *) Hvis det er definitivt bevist at faren ikke kan årsages af andre eksponeringsveje kan eksponeringsvejen angives som en del af fareangivelsen. For reproduktionstoksicitet skal denne angives, hvis den er kendt (effekt på fertilitet eller fosterudvikling). En eller to bogstaver indikerer eksponeringsvej (f.eks. H350i Kan årsage kræft ved indåndning) og/eller type af effekt. Alle tillægskoder er omfattet af kravet. Juridisk bindende klassificeringer af stoffer i EU findes på Kommissionens ESIS hjemmeside (European Chemical Substances Information System): Forslag til selvklassificering vedrørende miljøfarer for et antal stoffer findes på en hjemmeside udarbejdet af Nordisk Ministerråd i samarbejde med det Europæiske Kemikalieagentur: Typiske eksempler på CMR-stoffer er halogenerede organiske stoffer og visse ftalater (f.eks. DEHP, DBP og BBP). Mange af disse stoffer er desuden miljøfarlige. Andre miljøfarlige stoffer er bly og blyforbindelser. EUH070 EUH029 EUH031 EUH032 2 Særlig problematiske stoffer Tilsætningsstoffet eller andet stof, der tilsættes limen, anses ikke for at have egenskaber som i REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) kategoriseres som Substances of Very High Concern (SVHC) og lignende stoffer, dvs: 1. Kræftfremkaldende/mutagen/reproduktionstoksisk (CMR)-stoffer i kategori 1 eller 2 (1A og 1B i CLP). Desuden er CMR-stoffer i kategori 3 (kategorie 2 i CLP) også omfattet selv om de ikke regnes SVHC-stoffer i REACH. 2. PBT-stoffer (persistente, bioakkumulerende og toksiske) og eller vpvb-stoffer (meget persistente og meget bioakkumulerende) i henhold til kri-terierne i Bilag XIII i REACH (forordning 1907/2006/EF). 3. Stoffer som anses for at være hormonforstyrrende eller potentielt hormonforstyrrende i henhold til EU s rapporter og lister om hormonforstyrrende stoffer. 4. Stoffer som er opført på EU s kandidatliste og som ikke opfylder kriterierne herover i punkt 1-3. Vedr. CMR-klassificering se under krav til klassificering ovenfor. Vedr. PBT- eller vpvb se en liste over stoffer som opfylder eller stoffer som danner stoffer som opfylder PBT- eller vpvb-kriterierne på Kommissionens ESIS hjemmeside (European Chemical Substances Information System). Stoffer som er udskudte eller stoffer under evaluering anses ikke for at have PBT eller vpvb-egenskaber. Hvis der sker ændringer er det den seneste opdaterede udgave som gælder. Typiske eksempler på PBT- eller vpvb-stoffer er bromerede flammehæmmere. Vedr. hormonforstyrrende effekter se f.eks. EU s prioriteringsliste over stoffer med hormonforstyrrende effekter i Annex L i The Final Report of the DHI-Study på: Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

24 Stofferne i kategorierne 1 og 2 anses for at være hormonforstyrrende. Bemærk at listen har en kategori 3, som indikerer at data er mangelfulde eller at der findes data som viser, at der ikke er nogen videnskabelig grund for inkludering på listen. Stoffer i kategori 3 anses ikke være hormonforstyrrende. Hvis der sker ændringer er det den seneste opdaterede udgave som gælder. Typiske eksempler på stoffer, der er hormonforstyrrende, er forskellige ftalater (f.eks. DEHP, BBP, DBP, DINP og DNOP). Vedr. Kandidatlisten se det Europæiske Kemikaliekontors hjemmeside: For at overvåge udviklingen af SVHC henvises til Intentionslisten. Denne liste er ikke bindende for svanemærkning med mindre stoffet er opført på nogle af de andre nævnte lister herover, men kan være en hjælp til at være på forkant med udviklingen: 3 Ftalater Tilsætningsstoffet er ikke DEHP, BBP, DBP, DINP, DNOP eller DIDP, og ingen af disse ftalater tilsættes limen. Kravet er baseret på EU s legetøjsdirektiv. Imidlertid udelukker kravene i afsnit 1 og 2 allerede DEHP, BBP, DBP, DINP og DNOP. Underskrift Vi erklærer, at kravene er blevet opfyldt, og at de angivne oplysninger er nøjagtige og korrekte: Leverandør Producent Virksomhedsnavn Dato Adresse Tlf./Fax Underskrift, kontaktperson Navn med blokbogstaver I tilfælde af ændring af kontaktperson skal en ny erklæring fremsendes. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

25 Bilag 5 Rutiner og instruktioner (M1-M5) Dette skema skal bruges til at dokumentere, at producenten kan overholde Nordisk Miljømærknings krav, så længe licensen er gyldig. Hvis ansøger ønsker at justere rutinerne (uden at ændre indhold), så de passer bedre til de ledelsessystemer, der allerede er etableret i virksomheden, kan vedkommende rekvirere dette bilag elektronisk i redigérbart format fra Nordisk Miljømærkning. Fysisk placering af kopi af ansøgning og anden information, der bruges til ansøgningen: Fysisk placering af journalmateriale til årsopgørelser (se M4): 1 Lovgivning og myndigheder (M1) Navn på tilsynsførende miljømyndighed: Adresse: Eventuel kontaktperson: Navn på tilsynsførende arbejdsmiljømyndighed: Adresse: Eventuel kontaktperson: 2 Organisation og ansvar (M2) Kontaktperson for Nordisk Miljømærkning: Miljøansvarlig: Kvalitetsansvarlig: Markedsføringsansvarlig: Ansvarlig for daglig drift: Hvis der sker ændringer i ansvarsfordelingen, skal kontaktpersonen orientere Nordisk Miljømærkning om dette, straks efter at ændringen er sket. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

26 3 Rutine for dokumentering, behandling og rapportering af afvigelser, reklamationer/klager og ændringer (M4) Formålet med denne procedure er at sikre, at Svanemærkningskravene er opfyldt ved afvigelser, reklamationer og ændringer. Rutinen dækker al produktion af miljømærkede produkter hos producenten. l Kontaktpersonen har ansvar for dokumentering og behandling af afvigelser og ændringer (f.eks. vedrørende plastmaterialer, tilsætningsstoffer og lime) samt al rapportering til Nordisk Miljømærkning. Ansvaret kan uddelegeres til andre. l (navn) har ansvaret for at dokumentere og behandle reklamationer/klager. Ansvaret kan uddelegeres til andre. Ændringer l Ved ændringer i de oplysninger, som den oprindelige ansøgning om et Svanemærke var baseret på, skal kontaktpersonen underrette Nordisk Miljømærkning skriftligt, inden ændringen foretages. Det kan eksempelvis være ændringer i det miljømærkede produkt eller relevante ændringer i lovgivningen, dvs. direktiverne om lægemidler eller medicinsk udstyr. l Kontaktpersonen afgør, hvorvidt en ændring har indflydelse på overholdelse af kriterierne. l I brevet til Nordisk Miljømærkning skal kontaktpersonen oplyse, hvad ændringen består i, og hvordan den påvirker miljømærkekriterierne. Derudover skal kontaktpersonen vedlægge et udfyldt og underskrevet ansøgningsskema om ændring /udvidelse af licensen. l Ændringen gennemføres først efter tilbagemelding fra Nordisk Miljømærkning. Kontaktpersonen skal sikre, at al korrespondance med Nordisk Miljømærkning bliver dokumenteret og opbevaret sammen med den oprindelige ansøgning. Afvigelser l Ved afvigelser, der har indflydelse på, hvorvidt miljømærkekriterierne overholdes, skal kontaktpersonen underrette Nordisk Miljømærkning skriftligt, straks efter at afvigelsen er sket. l Kontaktpersonen afgør i første omgang, hvorvidt en afvigelse har indflydelse på overholdelse af kriterierne eller ej. Dog skal kontaktpersonen altid indsende en afvigelsesrapport, hvis vedkommende anmodes herom af Nordisk Miljømærkning. l Afvigelsesrapporten indeholder en beskrivelse af hvad afvigelsen består i, en redegørelse for hvilket omfang den har, en redegørelse for hvordan afvigelsen er sket, en beskrivelse af hvad der er gjort for at afhjælpe afvigelsen og en plan for at undgå lignende afvigelser i fremtiden. l Hvis planen omfatter ændringer i forhold til den oprindelige ansøgning, behandler kontaktpersonen disse på samme måde som en ændring. l Kontaktpersonen skal sikre, at al korrespondance med Nordisk Miljømærkning bliver dokumenteret og opbevaret sammen med den oprindelige ansøgning. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

27 Reklamationer l Ved skriftlige reklamationer/klager vil den ansvarlige person fremkomme med et svar til klageren. Svaret skal indeholde en klar stillingtagen til reklamationen/klagen, eventuel oplysning om erstatning og en saglig motivering for afgørelsen. l Den ansvarlige person skal sikre, at alle skriftlige reklamationer/klager bliver dokumenteret og opbevaret sammen med den oprindelige ansøgning. l Hvis reklamationen foranlediger ændringer i den interne arbejdsmetode, skal kontaktpersonen for Nordisk Miljømærkning underrettes. 4 Rutine for sporbarhed (M5) Formålet med denne rutine er at sikre, at miljømærkede produkter holdes adskilt fra produkter, der ikke er mærket. Rutinen dækker al produktion hos producenten. l Kontaktpersonen for Nordisk Miljømærkning har ansvar for at sikre, at produkter, der skal miljømærkes, bliver mærket tydeligt, således at de kan holdes adskilt fra andre produkter. Ansvaret kan uddelegeres til andre. Til dette formål skal følgende oplysninger følge produktet gennem hele fremstillingen: l Det anvendte plastmateriale og leverandørens navn l Information om, at PVC ikke må indgå l Produktionsblad eller lignende. 5 Rutine for journalføring (M4) Formålet med denne rutine er at sikre, at der føres journaler. Rutinen dækker al produktion af miljømærkede produkter hos producenten. Kontaktpersonen for Nordisk Miljømærkning har ansvar for journalføringen. Ansvaret kan uddelegeres til andre. l Kontaktpersonen undersøger, hvorvidt der er sket ændringer i forhold til ansøgningen, og hvorvidt miljømærkekriterierne stadig er opfyldt. l Hvis der er sket større ændringer, så kriterierne ikke længere er opfyldt, er der tale om en afvigelse (se punkt 2). l Kontaktpersonen sikrer, at journalmaterialet, f.eks. fakturaer, rapporter, målinger eller udtog fra regnskabssystemet og driftsjournalerne opbevares sammen med den oprindelige ansøgning, så de kan kontrolleres af Nordisk Miljømærkning, så længe licensen er i kraft. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

28

29 Bilag 6 Markedsføring af engangsprodukter til medicinsk brug i form af slanger og poser med tilbehør (M7) Vi bekræfter herved, at vi er bekendt med reglerne for anvendelse af det nordiske Svanemærke som beskrevet i Regler för nordisk miljömärkning av produkter, 22. juni 2011 eller senere versioner. Vi accepterer at følge disse regler ved markedsføring af det Svanemærkede medicinalprodukt og at sørge for, at Svanemærket ikke nedsætter synligheden og læsbarheden af noget CE-mærke. Endvidere bekræfter vi, at vi er bekendt med kriteriedokumentet vedrørende Svanemærkning af engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug. Vi påtager os at rådgive de personer i virksomheden, der er involveret i markeds føringen af det Svanemærkede medicinalprodukt, om kriterierne for Svanemærkningen af engangsprodukter til medicinsk brug i form af slanger og poser med tilbehør og Regler för nordisk miljömärkningav produkter, 22. juni 2011 eller senere versioner. Dato og sted Virksomhed Underskrift, kontaktperson Navn med blokbogstaver Tlf. Underskrift, markedsføringsansvarlig Navn med blokbogstaver Tlf. I tilfælde af ændring af kontaktpersoner skal en ny erklæring indsendes til Nordisk Miljømærkning. Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug 1.5

Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug Version december juni 2020

Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug Version december juni 2020 Svanemærkning af Engangsposer, -slanger og -tilbehør til medicinsk brug Version 1.7 13. december 2007 30. juni 2020 Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning,

Læs mere

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016

Gebyrregler for Svanemærkning. Nordisk Miljømærkning 18. maj 2016 Gebyrregler for Svanemærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket på vegne

Læs mere

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016

Retningslinier for brug af Svanemærket. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Retningslinier for brug af Svanemærket Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder har ansvaret for Svanemærket

Læs mere

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning

Vejledning til ansøgning om Svanemærkning Vejledning til ansøgning om Svanemærkning For at få tildelt en Svanelicens er der en række krav i et kriteriedokument, der skal opfyldes. Miljømærkning Danmark kontrollerer, at den indsendte dokumentation

Læs mere

Vejledning til elektronisk ansøgning

Vejledning til elektronisk ansøgning Vejledning til elektronisk ansøgning Miljømærkning Danmark er gået over til elektronisk arkivering, og derfor ønsker vi fremover at modtage materiale elektronisk både når det gælder, nye ansøgninger, fornyelser,

Læs mere

Sådan bruges vejledningen

Sådan bruges vejledningen Sådan bruges vejledningen Denne vejledning forklarer, hvordan du ansøger om en EU-miljømærkelicens i overensstemmelse med de gældende krav i kriterierne. Følgende symboler bruges i vejledningen: = Bemærk

Læs mere

Regler for Svanemærkning af produkter. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016

Regler for Svanemærkning af produkter. Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Regler for Svanemærkning af produkter Nordisk Miljømærkning 9. marts 2016 Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig officiel miljømærkning, Svanen. Nedenstående organisationer/virksomheder

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Svanen og Blomsten Etableret i 1989.

Læs mere

REACH og CLP. ved import fra ikke-eu-lande. Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012. Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff

REACH og CLP. ved import fra ikke-eu-lande. Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012. Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff REACH og CLP ved import fra ikke-eu-lande Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012 Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff Importørens ansvar i forhold til Sikkerhedsdatablade og Eksponeringsscenarier

Læs mere

FFFH s krav til formningsog hobbymaterialer Modellervoks, støbemasse, ler, gips og gipsgaze. Kriteriedokument 1. maj 2010

FFFH s krav til formningsog hobbymaterialer Modellervoks, støbemasse, ler, gips og gipsgaze. Kriteriedokument 1. maj 2010 FFFH s krav til formningsog hobbymaterialer Modellervoks, støbemasse, Kriteriedokument 1. maj 2010 Version 9 - maj 2013 Indhold 1 Introduktion 3 2 Definition af produktgruppe 3 3 Produktoversigt 4 3.1

Læs mere

Svanemærkning af Levende lys

Svanemærkning af Levende lys Svanemærkning af Levende lys Version 1.4 13. december 2007 31. oktober 2016 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket levende lys? 3 Hvorfor vælge Svanemærket? 3 Hvilke levende lys kan Svanemærkes?

Læs mere

***I UDKAST TIL BETÆNKNING

***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 30.5.2013 2013/0062(COD) ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets

Læs mere

Svanemærkning af Genopladelige batterier

Svanemærkning af Genopladelige batterier Svanemærkning af Genopladelige batterier Version 4.3 7. december 2010 30. juni 2016 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket genopladeligt batteri? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan

Læs mere

Svanemærkning af Tømiddel

Svanemærkning af Tømiddel Svanemærkning af Tømiddel Version 2.1 18. Marts 2004 31. December 2011 Nordisk Miljømærkning Nordisk Ministerråd besluttede i 1989 at indføre en frivillig og positiv miljømærkning i Norden. Virksomheden

Læs mere

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 Arbejdstilsynet, j.nr. 20140065277 Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1 I medfør af 35, stk. 1, 49, stk.

Læs mere

FFFH s krav til formningsog hobbymaterialer Sminkefarver. Kriteriedokument 1. maj 2010

FFFH s krav til formningsog hobbymaterialer Sminkefarver. Kriteriedokument 1. maj 2010 FFFH s krav til formningsog hobbymaterialer Sminkefarver Kriteriedokument 1. maj 2010 Version 9.1 - maj 2013 Indhold 1 Introduktion 3 2 Definition af produktgruppe 3 3 Produktoversigt 4 3.1 Sminkefarver

Læs mere

Kontrolrapporten for 2016

Kontrolrapporten for 2016 Kontrolrapporten for 2016 Kontrolrapporten for 2016 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Miljømærkning skaber tillid. Med vores kontrol sikrer vi, at miljømærkede produkter lever op til kriterierne for

Læs mere

REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar

REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar MEMO/08/240 Bruxelles, den 11. april 2008 REACH: Forhåndsregistrering og registrering spørgsmål og svar EU's nye kemikalielovgivning REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals

Læs mere

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 393 Offentligt

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 393 Offentligt Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 393 Offentligt 1 MILJØstyrelsen 28. maj 2010 Miljøteknologi J. nr. MST-147-00095 MST/san GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til beslutning

Læs mere

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark.

Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. 2008-06-11 Krav vedrørende Miljøprøvning og DS-mærkning gældende for INSTA-CERT certificerede PE- og PVC-rør til anvendelse for drikkevandsforsyning i Danmark. Dette bilag beskriver de miljøkrav, der skal

Læs mere

FFFH s krav til formningsog hobbymaterialer Fingerfarver. Kriteriedokument 1. maj 2010

FFFH s krav til formningsog hobbymaterialer Fingerfarver. Kriteriedokument 1. maj 2010 FFFH s krav til formningsog hobbymaterialer Fingerfarver Kriteriedokument 1. maj 2010 Version 9.1 - maj 2013 Indhold 1 Introduktion 3 2 Definition af produktgruppe 3 3 Produktoversigt 4 3.1 Fingerfarve

Læs mere

Grundprincipper i REACH

Grundprincipper i REACH HVAD ER ET STOF? Et grundstof og forbindelser heraf, naturligt eller industrielt fremstillet, defineret ved CAS-, EINECS- eller ELINCS nummer. EKSISTERENDE STOFFER/ INDFASNINGSSTOFFER er stoffer, som allerede

Læs mere

REACH i kommunen styr på kemikalierne

REACH i kommunen styr på kemikalierne REACH i kommunen styr på kemikalierne REACH står for: Registration (registrering); af de enkelte kemiske stoffer Evaluation (vurdering); af de kemiske stoffers egenskaber og effekter Authorisation (godkendelse);

Læs mere

Grundprincipper i REACH

Grundprincipper i REACH Få mere information om REACH: Industriens help-desk www.reach-klarbesked.dk Miljøstyrelsens help-desk www.mst.dk/kemikalier/reach+ Helpdesk E-learning www.ereach.dhigroup.com Få mere information om Foreningens

Læs mere

Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten. Ingrid Elmedal, 24. april 2019

Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten. Ingrid Elmedal, 24. april 2019 Miljømærkning Danmark, Svanemærket & EU-Blomsten Ingrid Elmedal, 24. april 2019 Hvem er Miljømærkning Danmark? Svanemærket og EU-Blomsten Danmarks officielle miljømærker 1) YouGov kendskabsmåling, jan.

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 21.3.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 79/7 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 254/2013 af 20. marts 2013 om ændring af forordning (EF) nr. 340/2008 om gebyrer og afgifter til Det Europæiske

Læs mere

Kontrolrapporten for 2018

Kontrolrapporten for 2018 Kontrolrapporten for 2018 Kontrolrapporten for 2018 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Kontrol er en af Miljømærkning Danmarks vigtigste opgaver. Certificerede produkter og serviceydelser skal leve

Læs mere

Status på CLP. Dialogmøde d. 30/4-2012. Trine Thorup Andersen

Status på CLP. Dialogmøde d. 30/4-2012. Trine Thorup Andersen Status på CLP Dialogmøde d. 30/4-2012 Trine Thorup Andersen Overblik overgangsperioden 2010-2015 Notificering til industrilisten 3. Januar 2011 + fortløbende for nye stoffer CLP i kraft Januar 2009 CLP

Læs mere

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande ved import til Danmark fra ikke-eu lande Seminar Eigtveds Pakhus 3. oktober 2012 Anne Rathmann Pedersen arp@dhigroup.com Senior konsulent, Miljø og Toksikologi Agenda Import? REACH Importør? Kemikalielovgivningen

Læs mere

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på?

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk Miljøforum Fyn 23. september 2013 Indholdsfortegnelse 1.Hvad er kemikalier? 2.Lidt historie 3.Hvilken

Læs mere

(Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER

(Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER 5.3.2014 Den Europæiske Unions Tidende L 65/1 I (Lovgivningsmæssige retsakter) DIREKTIVER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2014/27/EU af 26. februar 2014 om ændring af Rådets direktiv 92/58/EØF,

Læs mere

Kontrolrapporten for 2017

Kontrolrapporten for 2017 Kontrolrapporten for 2017 Kontrolrapporten for 2017 Kontrol af Svanemærket og EU-Blomsten Svanemærket og EU-Blomsten er i sig selv bevis for, at et produkt eller en service er blandt de mest miljøvenlige

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (1) Bilag III til direktiv 2008/98/EF indeholder en liste over egenskaber, der gør affald farligt.

(EØS-relevant tekst) (1) Bilag III til direktiv 2008/98/EF indeholder en liste over egenskaber, der gør affald farligt. 19.12.2014 L 365/89 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1357/2014 af 18. december 2014 om afløsning af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF om affald og om ophævelse af visse direktiver

Læs mere

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade KORTFATTET VEJLEDNING Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade Dette dokument gennemgår kort hovedprincipperne og -forpligtelserne for udarbejdelse og levering af sikkerhedsdatablade i henhold til REACHforordningen

Læs mere

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald. Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018

Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald. Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018 Reglerne for anvendelse af HP 14 ved klassificering af farligt affald Jette Bjerre Hansen DAKOFA seminar D. 17. december 2018 Fareegenskaber - HP HP Siden 1. juni 2015 nye kriterier for HP 1 HP 13 samt

Læs mere

Papirkvaliteter der kan kontrolleres er defineret i Tillægsmodulen for kopi- og trykpapir version 4:

Papirkvaliteter der kan kontrolleres er defineret i Tillægsmodulen for kopi- og trykpapir version 4: Bilag 5 Kontrolleret papir (P1) Bilag 5 skal bruges af papirproducenter for at ansøge Nordisk Miljømærkning om at få kontrolleret papiret, til brug som trykmateriale i Svanemærkede trykkerier. Bilag 5A

Læs mere

Aftale om tilslutning til ordningen

Aftale om tilslutning til ordningen MELLEM ANSØGER/FORHANDLER (i det følgende kaldet virksomheden) Navn på virksomhed (står på certifikatet) CVR nr. for virksomhed Adresse på virksomhed Postnr. By, land Kontaktperson Tlf./ mobil nr. Mail

Læs mere

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri

Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Miljømærker begrænser uønskede stoffer i byggeri Agenda: Miljømærkerne Svanen og Blomsten Krav til Svanemærkning af hus Krav til Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter / Lene Møldrup Svanen og Blomsten

Læs mere

Vejledning i mærkning med P-sætninger (sundhed) for plantebeskyttelsesmidler

Vejledning i mærkning med P-sætninger (sundhed) for plantebeskyttelsesmidler NOTAT (Ved opdatering husk opdatering i D4: http://mstquality/#dokid=6088&sedit=1) Pesticider og Genteknologi J.nr. Ref. Den 29. oktober 2014 Rev. 3. 28. november 2016 Vejledning i mærkning med P-sætninger

Læs mere

Svanemærkning af Primærbatterier. Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018. Nordisk Miljømærkning

Svanemærkning af Primærbatterier. Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018. Nordisk Miljømærkning Svanemærkning af Primærbatterier Version 4.5 22. juni 2011-30. juni 2018 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er et Svanemærket Primærbatteri? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad kan Svanemærkes? 3 Hvordan

Læs mere

Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter

Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Svanemærkning af Kemiske byggeprodukter Version 1.8 29. maj 2008 30. juni 2015 Nordisk Miljømærkning Inhold Hvad er et Svanemærket kemisk byggeprodukt? 3 Hvorfor vælge Svanemærket? 3 Hvad kan Svanemærkes?

Læs mere

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Blomsten og Svanen?

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Blomsten og Svanen? Kontrolrapporten for 2012 Kontrol af den europæiske Blomst og den nordiske Svane Der er ingen tvivl om at vores licenshavere overordnet set er glade for at der gennemføres kontrol. De synes, at det er

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 14. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Plum Øjenskyller

SIKKERHEDSDATABLAD Plum Øjenskyller Plum Øjenskyller Side 1 af 3 SIKKERHEDSDATABLAD Plum Øjenskyller 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Udgivet dato 15.01.2009 Kemikaliets navn Plum Øjenskyller

Læs mere

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION Bemærk: Til nogle af spørgsmålene er der mere end et rigtigt svar. 1. Hvad betyder forkortelsen REACH? Fyld bogstaverne ud.! Registration (registrering)! Evaluation (vurdering)!

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/98/EF for så vidt

Læs mere

Det pyrotekniske direktiv og dansk lovgivning

Det pyrotekniske direktiv og dansk lovgivning Det pyrotekniske direktiv og dansk lovgivning The Danish Safety Technology Authority Fyrværkeri (Nørregade 63, Esbjerg) Forbrugerprodukter, legetøj Gas, VVS, kloak Elsikkerhed Akkreditering, legal metrologi

Læs mere

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH EU s kemikaliereform og den grafiske branche ansvar, kommunikation og dokumentation REACH

Læs mere

Classification Labelling Packaging. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Temamøde, Greenet. 30. oktober 2013

Classification Labelling Packaging. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Temamøde, Greenet. 30. oktober 2013 Classification Labelling Packaging Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Temamøde, Greenet. 30. oktober 2013 CLP Forordningen: EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1272/2008 af 16. december

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om unges arbejde 1)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om unges arbejde 1) BEK nr 625 af 04/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 26. december 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsemin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20140113719 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

CLP Forordningen. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014

CLP Forordningen. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014 CLP Forordningen Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014 Disposition Implementering af CLP forordningen og 2015 deadline Ændrede regler for klassificering

Læs mere

REACH guide for plastvirksomheder

REACH guide for plastvirksomheder REACH guide for plastvirksomheder Hvordan kommer din virksomhed i gang med REACH? REACH berører producenter, importører og brugere af kemiske stoffer enten i ren form eller i kemiske produkter eller artikler.

Læs mere

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning Information til foreningens medlemmer Ny Kosmetikforordning Kgs. Lyngby den 4. januar 2010 Den nye Kosmetikforordning blev offentliggjort i EU s Lovtidende den 22. december 2009. Forordningen (der er dateret

Læs mere

Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark Astma-Allergi Danmark 6. oktober 2017, version 1.0 Baggrund for krav til mærkning af hygiejne og tissue produkter med Den Blå Krans Dette dokument redegør for baggrunden til de krav der stilles til produktkategorierne

Læs mere

Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu

Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu EU-lovgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen Vigtig europæisk lovgivning vedrørende beskyttelse

Læs mere

Nye muligheder i den nye Kemikaliedatabase, den nye portal (på hjemmesiden) - og det opdaterede program Sikkerhed og Sundhed til Søs.

Nye muligheder i den nye Kemikaliedatabase, den nye portal (på hjemmesiden) - og det opdaterede program Sikkerhed og Sundhed til Søs. Nye muligheder i den nye Kemikaliedatabase, den nye portal (på hjemmesiden) - og det opdaterede program Sikkerhed og Sundhed til Søs. Anne Ries, Arbejdsmiljøkonsulent, M. Sc. Seahealth Denmark Hovedpunkter

Læs mere

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade K O R T F A T T E T V E J L E D N I N G Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade Dette dokument gennemgår kort hovedprincipperne og -forpligtelserne for udarbejdelse og levering af sikkerhedsdatablade i henhold

Læs mere

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Version 3.0 31. januar 2014-31. marts 2014 Høringsforslag Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en Svanemærket Kedel? 3 Hvorfor vælge Svanemærkning? 3 Hvad

Læs mere

Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp.

Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp. Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp. Den 28. november 2008 vedtog Europaparlamentet, efter mere end 15 års indledende arbejde i FN, direktiv nr. EU 1272/2008 omhandlende

Læs mere

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Svanen og EU Blomsten?

Hvordan foregår kontrol og overvågning af Svanen og EU Blomsten? Kontrolrapporten for 2011 Kontrol af den nordiske Svane og EU Blomsten Der er ingen tvivl om at vores licenshavere overordnet set er glade for at der gennemføres kontrol. De synes at det er vigtigt for

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0143 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0143 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0143 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.4.2005 KOM(2005) 143 endelig 1999/0238 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter DANAK),

Læs mere

GHS og andre vigtige informationssystemer. Helle M. Andersen DHI

GHS og andre vigtige informationssystemer. Helle M. Andersen DHI GHS og andre vigtige informationssystemer Helle M. Andersen DHI GHS og andre vigtige informationssystemer Helle M. Andersen, hma@dhigroup.com Kemikaliedag 2008 12. November 2008 Industriens hus GHS i verden

Læs mere

Hvad vil der ske på kemikalieområdet

Hvad vil der ske på kemikalieområdet Hvad vil der ske på kemikalieområdet Henrik Søren Larsen Kontorchef, Miljøstyrelsen Kemikalier På den globale scene På den europæiske scene På den nationale scene Kemikalieregulering 2015 - Hvad skal vi

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning I henhold til 91/155 EC, 93/112 EC, 2001/58 EC

Leverandørbrugsanvisning I henhold til 91/155 EC, 93/112 EC, 2001/58 EC Side 1/5 1 Produktidentifikation og leverandør Anvendelsesområde: Desinfektionsmiddel til professionelt brug. Producent/Leverandør: JohnsonDiversey Information: JohnsonDiversey, tlf. 70 10 41 14 Ved ulykke:

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR DET INDRE MARKED, ERHVERVSPOLITIK, IVÆRKSÆTTERI OG SMV'ER

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR DET INDRE MARKED, ERHVERVSPOLITIK, IVÆRKSÆTTERI OG SMV'ER EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR DET INDRE MARKED, ERHVERVSPOLITIK, IVÆRKSÆTTERI OG SMV'ER Bruxelles, den 1. februar 2019 SPØRGSMÅL OG SVAR I FORBINDELSE MED DET FORENEDE KONGERIGES UDTRÆDEN

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 627 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 627 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 627 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 16. september 2016 Sagsnummer: 2016-9183./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 1/7 Revision: PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN. Cat. No. 40700023, 40700024, 40700055

SIKKERHEDSDATABLAD. 1/7 Revision: PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN. Cat. No. 40700023, 40700024, 40700055 1/7 PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1. Produktidentifikator Emballage: Cat. No. 40700023, 40700024, 40700055 1 l; 5 l; 10 l 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 190 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 190 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 190 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 6. januar 2016 Sagsnummer: 2016-221./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat til

Læs mere

AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET / VIRKSOMHEDEN

AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET / VIRKSOMHEDEN Sikkerhedsdatablad AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF DET KEMISKE PRODUKT OG AF SELSKABET / VIRKSOMHEDEN 1.1 Produktidentifikator TourTurf TAG - Green and Fairway er et 100 % organisk jordforbedringsmiddel og

Læs mere

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018 1 Trine Ringkjær Agenda Informationspligten hvad siger reglerne? Udfordringer og manglende efterlevelse Hvad kan virksomheder gøre? Hvorfor nu? 2 Informationspligten EU s kemikalieregulering,, artikel

Læs mere

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel

Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Svanemærkning af Kedler til fast biobrændsel Version 3.0 11. juni 2014-30. juni 2019 Nordisk Miljømærkning Indhold Hvad er en Svanemærket Kedel? 4 Hvorfor vælge Svanemærkning? 4 Hvad kan Svanemærkes? 5

Læs mere

(Meddelelser) EUROPA-KOMMISSIONEN

(Meddelelser) EUROPA-KOMMISSIONEN 2.8.2013 Den Europæiske Unions Tidende C 223/1 (Meddelelser) MEDDELELSER FRA DEN EUROPÆISKE UNIONS INSTITUTIONER, ORGANER, KONTORER OG AGENTURER EUROPA-KOMMISSIONEN Retningslinjer for de forskellige kategorier

Læs mere

Vejledning i mærkning med P-sætninger (sundhed) for plantebeskyttelsesmidler

Vejledning i mærkning med P-sætninger (sundhed) for plantebeskyttelsesmidler NOTAT Pesticider og Genteknologi J.nr. Ref. Den 29. oktober 2014 Vejledning i mærkning med P-sætninger (sundhed) for plantebeskyttelsesmidler Denne vejledning anvendes til udformning af etiketvilkår til

Læs mere

Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 236 Offentligt (03)

Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 236 Offentligt (03) Miljøudvalget 2013-14 MIU Alm.del Bilag 236 Offentligt (03) MILJØstyrelsen 5. marts 2014 Miljøteknologi san MST-133-00002 1 Grund- og nærhedsnotat Kommissionens forslag til beslutning om opstilling af

Læs mere

Demineraliseret vand

Demineraliseret vand Demineraliseret vand - Version 1 Side 1 af 5 SIKKERHEDSDATABLAD Demineraliseret vand Sikkerhedsdatabladet er i overensstemmelse med Kommissionens forordning (EU) 2015/830 af 28. maj 2015 om ændring af

Læs mere

Mendo G SIKKERHEDSDATABLAD

Mendo G SIKKERHEDSDATABLAD SIKKERHEDSDATABLAD 1. Identifikation af stoffet/præparatet og af virksomheden 1.1. Produktidentifikator 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. : 12 våde og tørre renseservietter til skærme

Sikkerhedsdatablad. : 12 våde og tørre renseservietter til skærme Afsnit 1: Identifikation 1,1 Produktidentifikator Produktnavn Fellowes varenummer : 12 våde og tørre renseservietter til skærme : 99702 1,2 Relevante identificerede anvendelser af stoffet eller blandingen

Læs mere

DAKOFA Kursus: Klassificering af farligt affald. Overblik over de lovgivningsmæssige rammer september Agenda.

DAKOFA Kursus: Klassificering af farligt affald. Overblik over de lovgivningsmæssige rammer september Agenda. DAKOFA Kursus: Klassificering af farligt affald Overblik over de lovgivningsmæssige rammer 15-16 september 2016 Thilde Fruergaard Astrup Jord og Affald Agenda Status Baggrund for de nye klassificeringsregler

Læs mere

Regler for registrering af Domænenavne

Regler for registrering af Domænenavne Regler for registrering af Domænenavne DEFINITIONER Disse regler for registrering af domænenavne anvender de begreber, der er defineret i vilkårene og betingelserne og/eller ADR. FORMÅL OG ANVENDELSESOMRÅDE

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Hensyn til sundhed Blomsten og Svanen er din garanti, når det gælder kemikalier og sundhed. Med miljømærker er der tjek på det, der

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 12.10.2018 L 256/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2018/1513 af 10. oktober 2018 om ændring af bilag XVII til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol (2,5-di-tertbutylhydroquinone)

Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol (2,5-di-tertbutylhydroquinone) NOTAT UDKAST Kemikalier J.nr. MST-620-00155 Ref. lesto Den 12. marts 2013 Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol (2,5-di-tertbutylhydroquinone) 1. Resume Stoffet 1,4-benzenediol, 2,5-bis(1,1-dimethylethyl)-

Læs mere

Vejledning til forhandlere af medicinsk udstyr

Vejledning til forhandlere af medicinsk udstyr VEJ nr 9869 af 02/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 6. august 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Lægemiddelstyrelsen, j.nr. 2016 081 665 Senere ændringer

Læs mere

Farlige Kemiske Stoffer kan Erstattes

Farlige Kemiske Stoffer kan Erstattes Farlige Kemiske Stoffer kan Erstattes Seminar om substitution DI, København 22. april 2014 Christian Ege, sekretariatsleder Hvad er Substitution? Når man erstatter farlige kemikalier i processer eller

Læs mere

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1)

Bekendtgørelse om særlige pligter for fremstillere, leverandører og importører m.v. af stoffer og materialer efter lov om arbejdsmiljø 1) BEK nr 1794 af 18/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20155000200 Senere ændringer til

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 5.2.2015 L 29/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/171 af 4. februar 2015 om visse aspekter af proceduren for udstedelse af licenser til jernbanevirksomheder (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.3.2017 C(2017) 1518 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE DIREKTIV (EU) / af 13.3.2017 om ændring med henblik på tilpasning til den tekniske udvikling af bilag III til Europa-

Læs mere

Kan REACH håndtere de problematiske stoffer og hvad kan Danmark gøre?

Kan REACH håndtere de problematiske stoffer og hvad kan Danmark gøre? Kan REACH håndtere de problematiske stoffer og hvad kan Danmark gøre? Lone Mikkelsen Kemikaliefaglig medarbejder Det Økologiske Råd Odense, 12. juni, 2014 Oversigt REACH EU s kemikalieregulering Hvad har

Læs mere

Udarbejdet på baggrund af EU forordning 1907/2006 (REACH) Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.1

Udarbejdet på baggrund af EU forordning 1907/2006 (REACH) Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.1 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 19122017 SDS version: 1.1 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Demineraliseret vand Produktnr.:

Læs mere

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet

Blomsten og Svanen. Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Blomsten og Svanen Skrappe miljøkrav Hensyn til sundhed God kvalitet Vil du gerne bidrage til et bedre miljø? Er du træt af at bekymre dig om kemikalier? Og går du efter kvalitet? Så se efter Blomsten

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) DA 11.7.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 179/3 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 618/2012 af 10. juli 2012 om ændring med henblik på tilpasning til den tekniske og videnskabelige udvikling af Europa-

Læs mere

Bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer 1)

Bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer 1) BEK nr 1075 af 10/11/2008 Udskriftsdato: 8. juli 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Byggestyrelsen, j.nr. 08/02645 Senere

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 28-04-2014 SDS version: 1.1

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 28-04-2014 SDS version: 1.1 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 28042014 SDS version: 1.1 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: Handelsnavn: Dem. Vand Produkt nr.:

Læs mere

ANSØGNING TIL EF-SORTSMYNDIGHEDEN OM EF-SORTSBESKYTTELSE

ANSØGNING TIL EF-SORTSMYNDIGHEDEN OM EF-SORTSBESKYTTELSE Den Europæiske Union EF Sortskontor ANSØGNING TIL EF-SORTSMYNDIGHEDEN OM EF-SORTSBESKYTTELSE Via nationalt organ: Sag nr: Forbeholdt det nationale organ Udfyldes af Sortsmyndigheden Ansøgningsdato: Prioritetsdato:

Læs mere

Nyhedsbrev fra dyreforsøgstilsynet Marts 2013

Nyhedsbrev fra dyreforsøgstilsynet Marts 2013 Dyrefors øgstilsynet Nyhedsbrev fra dyreforsøgstilsynet Marts 2013 Denne udgave af nyhedsbrevet sætter fokus på den nye bekendtgørelse om dyreforsøg, der fuldt implementerer det nye EU-direktiv Den 1.

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.2

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.2 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 02112016 SDS version: 1.2 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Dem. Vand Produkt nr.: 1010.001/005/030

Læs mere

Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol, 2,5-bis(1,1- dimethylethyl)

Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol, 2,5-bis(1,1- dimethylethyl) NOTAT Kemikalier J.nr. MST-620-00155 Ref. lesto Den 31.maj 2013 Strategi for risikohåndtering af 1,4-benzenediol, 2,5-bis(1,1- dimethylethyl) 1. Resume Stoffet 2,5-di-tert-butylhydroquinon (på Listen over

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-543-5

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-543-5 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1065464 Udarbejdelsesdato: 31-10-2005 Udarbejdet den: 15-07-2010 / LBN Anvendelse: Renser sølv

Læs mere

Forbrugerprojekter 2013

Forbrugerprojekter 2013 Forbrugerprojekter 2013 April 2013 1. Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af UV-filtre Baggrund UV-filtre anvendes blandt andet i solcremer, hvor de har til formål at beskytte huden imod solens skadelige

Læs mere