KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter"

Transkript

1 KAN 95 DRENGE RYKKE SIG 2-3 SKOLEÅR PÅ 20 DAGE? LøkkeFondens projekter

2 JA, DET KAN DE. OG DET GJORDE DE. LØKKEFONDENS PROJEKTER LøkkeFonden udvikler konkrete projekter, der kan virke til gavn for drenge på kanten og på sigt inspirere til generelle forandringer. De kommende år vil LøkkeFonden fokusere på tre projekter: Drenge Akademiet Khan Academy på dansk Drenge i Arbejde Den 1. juli 2013 troppede 95 drenge op på Løkke- Fondens Drenge Akademi. 95 drenge fra hver sin del af landet, men i samme situation. De klarede sig dårligt i skolen og havde gennem hele deres skoletid fået mærkatet dur-ikke. Efter blot 20 dages hårdt arbejde på Akademiet lykkedes det drengene at komme væk fra kanten og i gennemsnit løfte sig med 2 skoleår i stavning og 3 skoleår i læsning og matematik. I marts 2012 stiftede Lars Løkke Rasmussen Løkke- Fonden. Ideen var at få skabt synlighed om de alt for mange drenge, der falder ud af fællesskabet og ender med et liv på kanten. For Danmark har et drengeproblem. Dobbelt så mange drenge som piger har ikke tilstrækkelige læsefærdigheder, markant flere drenge modtager specialundervisning, og pigerne uddanner sig mere end drengene efter folkeskolen. Med støtte fra dansk erhvervsliv og i samarbejde med forskere og praktikere har LøkkeFonden på kort tid skabt synlige resultater for drengene. Helt afgørende for LøkkeFondens projekter er det, at drengene bliver mødt med en mentalitet og konkrete metoder, der lærer dem at lykkes på egen hånd. Først med det vi har valgt, at de skal lære i skolen, siden med det, de selv beslutter sig for i livet. Derfor må Fondens projekter ikke bare være endnu et tilbud, hvor drengene lærer, at de er særlige, fordi de har særlige behov. De skal i stedet lære at det, der gør dem særlige, er det de selv har behov for at gøre for at komme videre. Og det kræver både noget af deres faglighed og deres personlighed. Som noget nyt i Danmark arbejder Fonden derfor systematisk og integreret med både faglig og personlig udvikling. Udover at alle drenge skal øve sig, indtil de har lært de fundamentale færdigheder helt, træner drengene også syv konkrete karaktertræk, som vi ved har stor betydning for ens evne til at gennemføre en uddannelse og få et arbejde. Det drejer sig om vedholdenhed, nysgerrighed, optimisme, selvkontrol, engagement, taknemmelighed og social intelligens. Resultaterne af LøkkeFondens arbejde er så lovende, at Fonden de kommende år ønsker at udbrede tilgangen til folkeskolen, ligesom Fonden med projektet Drenge i Arbejde vil udvide målgruppen, så også de lidt ældre drenge på kanten af arbejdsmarkedet lærer at kunne selv.

3 Synlige og individuelle mål og succeskriterier med navn på, der viser, hvor den enkelte er nået til. DRENGE AKADEMIET Hver dag udbydes der forskellige fagkurser. Drengene har frihed til at vælge det kursus, de har behov for at øve sig på. Fysiske udfordringer løses i teams. Drengene bestemmer selv, hvordan de vil komme i mål. Mere end 120 drenge har gennem de seneste to år deltaget i Drenge Akademiet, som består af en tre uger lang summer camp med intensiv faglig og personlig læring, og følges op af et etårigt mentorprogram, der støtter drengene med at fastholde udviklingen derhjemme. Som noget nyt blev undervisningen i 2013 varetaget af seks folkeskolelærere. Projektet bliver evalueret af forskere fra Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet, der udgiver en rapport primo Hovedformålet med Drenge Akademiet er, at alle drenge lærer at kunne selv. Det gøres ved at kombinere udvikling af både drengenes faglighed og personlighed. Men at kunne selv, er ikke at bestemme selv. Derfor mødes drengene med faste og ufravigelige rammer, så der skabes ro til læring. Samtidig følges den enkeltes indsats tæt, bl.a. gennem personlige mål, løbende evaluering og feedback, så den enkelte dreng altid ved, hvad der virker, og læreren ved, at det virker. RESULTATER På 20 dage lykkedes det i gennemsnit drengene at løfte sig med, hvad der svarer til 2 skoleårs læring i stavning og 3 skoleår i læsning og matematik. De foreløbige hovedkonklusioner i evalueringsrapporten peger på følgende årsager til resultaterne: Fokus på den enkelte drengs niveau, behov, mål og interesser. Udviklingen af drengenes personlighed og karaktertræk styrker den faglige indlæring. Akademiets faste og rolige rammer fremmer drengenes evne til at koncentrere sig om det faglige stof. NÆSTE SKRIDT Med afsæt i resultaterne fra 2013 vil Løkke- Fonden med start fra skoleåret 2014 udrulle Drenge Akademiets metoder på et antal konkrete folkeskoler. Indsatsen gennemføres i tre faser: Der foretages en analyse og afdækning af muligheder og begrænsninger i forbindelse med udbredelse af tilgangen til folkeskolen såvel nationalt som lokalt på de deltagende skoler. Det drejer sig bl.a. om at afdække forventninger og forbehold hos skolernes lærere og ledere for at sikre så solid en implementeringsstrategi som muligt. Drenge Akademiet 2014 gøres til et læringslaboratorium for både drenge og lærere. 100 drenge inviteres med, ligesom lærere fra udrulningsskolerne får mulighed for at deltage i workshops, hvor de kan opleve metoderne i praksis. Med start fra skoleåret 2014 implementeres tilgangen på et antal konkrete skoler. Udrulningen følges af forskere fra Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), der forsker i effekterne på elevernes læring.

4 KHAN ACADEMY PÅ DANSK Sammen med it-virksomheden KMD bringer Løkke- Fonden verdens største og helt gratis elektroniske undervisningsværktøj til Danmark. Den succesfulde amerikanske læringsplatform, Khan Academy, tilbyderverdensklasse undervisning for alle, som vil forbedre sig inden for matematik, geografi, biologi og andre fag. Det henvender sig derfor både til elever, forældre, lærere, lektiecaféer og alle andre, som ønsker at rykke sig fagligt. Kort fortalt er Khan Academy et videobaseret undervisningsværktøj, der ved hjælp af korte videoer på internettet og konkrete øvelser, gør det muligt at målrette undervisningen efter den enkelte elevs udvikling. Eleven ser en kort film, der forklarer et emne og øver sig derefter på nogle opgaver. Går eleven i stå med en øvelse, kan han eller hun se videoen igen i eget tempo og på en enkel måde blive guidet gennem øvelsen. Når eleverne mestrer stoffet, går de selv videre til det næste emne og nye opgaver. Samtidig kan både lærere og forældre få indsigt i elevens faglige udvikling via Khan Academys statistikker over hver enkelt elevs udvikling. Dermed bliver Khan Academy et værktøj for den enkelte elev, som selv kan tage ansvar for at lære, det han vil lære, når han vil lære det. RESULTATER Den danske Khan Academy platform er tilgængelig i alpha-udgave på da-da.khanacademy.org. Platformen er udviklet i samarbejde med matematiklærere og opdateres løbende med nyt og tilrettet indhold. 400 ud af videoer er allerede oversat og indtalt til dansk og tilgængelige på hjemmesiden. NÆSTE SKRIDT LøkkeFonden vil udvikle viden om, hvordan Khan Academy kan integreres i undervisningen i skolen. Derfor har Fonden indgået et samarbejde med en skole i Ballerup, hvor Khan Academy fra efteråret 2013 bliver brugt som platform for alternativ matematikundervisning for en gruppe fagligt svage elever i udskolingen. Resultaterne skal bruges som afsæt til at sprede Khan Academys platform til endnu flere skoler, som kan have glæde af værktøjet i undervisningen. LøkkeFonden vil derfor bl.a. afholde workshops for lærere rundt om i Danmark for at udbrede kendskabet til platformen. I 2014 vil LøkkeFonden og KMD desuden afholde en international konference med fokus på IT og læring. Den danske version af Khan Academy. Den personlige læringsoversigt viser, hvilke færdigheder den enkelte mestrer, og hvilke der kræver øvelse.

5 DRENGE I ARBEJDE I begyndelsen af 2014 lancerer LøkkeFonden det nye projekt Drenge i Arbejde. Projektet bygger på tilgangen og metoderne fra Drenge Akademiet, men henvender sig til ældre drenge i alderen år, der er faldet fra deres uddannelse og har svært ved at bide sig fast på arbejdsmarkedet. Projektet udvikles med støtte fra Industriens Fond og i samarbejde med ISS og en række andre danske virksomheder, som er åbne over for at give drenge på kanten en chance på arbejdsmarkedet. Gennem målrettet jobformidling skal drengene væk fra gadehjørnet og ind i virksomhederne. Indsatsen starter ikke som den traditionelt gør hos drengen, men i stedet hos virksomhederne, hvor det undersøges, hvilke konkrete kompetencer, de efterspørger hos drengene. På den baggrund skræddersys et uddannelses- og praktikforløb, hvor drengene bliver mødt med den samme tilgang som på Drenge Akademiet, for at tilegne sig de konkrete færdigheder, som virksomhederne har identificeret som centrale. Samtidig rustes virksomhederne med mentoruddannelse, hjælp med blanketter og andre administrative opgaver. FØRSTE SKRIDT I løbet af 2014 vil op til 60 drenge fra Københavns Vestegn deltage i et 10 ugers uddannelses- og praktikforløb i samarbejde med ISS og Jobcenter Høje Taastrup. Som en del af forløbet kommer drengene i snusepraktik i flere af projektets virksomheder. Målet er, at drengene efter forløbet kommer i arbejde i en af virksomhederne. Projektet bliver fulgt af forskere, og hvis det viser sig at skabe lovende resultater, er det LøkkeFondens intention, at konceptet skal spredes til andre dele af Danmark, så endnu flere unge drenge kan komme i arbejde.

6 DRENGENES OPLEVELSER OG SUCCESER På Drenge Akademiet udviklede drengene personlige og faglige færdigheder, som har haft stor betydning for deres faglige resultater, efter de er kommet tilbage i skolen. I en gruppe på facebook deler drengene stolt deres resultater og motiverer hinanden til at fortsætte det gode arbejde. SPONSORER OG FINANSIERING Fonden drives af et sekretariat, der finansieres af støtte fra faste virksomhedspartnere, som støtter fonden med et fast beløb årligt. Derudover modtager fonden sponsorater i form af administrativ støtte fra bl.a. PwC og Horten. LøkkeFondens projekter gennemføres med donationer fra konkrete projektpartnere, der er med i udviklingen af projekterne.

7 LØKKEFONDEN VESTERGADE 10B, 3. SAL 1456 KØBENHAVN K LÆS MERE PÅ LØKKEFONDEN.DK

Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen

Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen December 2012 Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen Gør en god skole bedre et fagligt løft af folkeskolen 5 Indhold En endnu bedre

Læs mere

DRENGE AKADEMIET FORSKNINGSRAPPORT. Trivsel, læring og personlig udvikling for drenge på kanten 2013-2014

DRENGE AKADEMIET FORSKNINGSRAPPORT. Trivsel, læring og personlig udvikling for drenge på kanten 2013-2014 FORSKNINGSRAPPORT DRENGE AKADEMIET Trivsel, læring og personlig udvikling for drenge på kanten 2013-2014 Lektor, ph.d, Frans Ørsted Andersen, Skoleforskning, IUP (DPU) 2014 LøkkeFonden og forfatteren RESUMÉ

Læs mere

(0) Udret mere bliv ikke kun flere. Header. Sideheader. En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv. Header. Rubrik. Rubrik.

(0) Udret mere bliv ikke kun flere. Header. Sideheader. En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv. Header. Rubrik. Rubrik. Header Udret mere bliv ikke kun flere En guide til et styrket og mere mangfoldigt foreningsliv Rubrik Header (0) Rubrik Citat Reference Sideheader Udret mere - bliv ikke kun flere En guide til et styrket

Læs mere

En styrket integrationspolitik

En styrket integrationspolitik En styrket integrationspolitik November 2012 2 3 En styrket integrationspolitik Regeringen ønsker en integrationspolitik, der afspejler, at Danmark er et samfund, hvor indvandring skal bidrage positivt,

Læs mere

Sammen gør vi en god skole bedre

Sammen gør vi en god skole bedre Sammen gør vi en god skole bedre 3 1 Danmark ligger i top i en international undersøgelse af, hvordan skolesystemer, skoler og lærere i hele verden forbereder eleverne på deres fremtidige liv som samfundsborgere.

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes EVALUERINGSRAPPORT Historien om en succes En indsats der rykker Denne rapport fortæller historien om en succes Vester Voldgade 17 1552 København V Tlf. 33 63 10 00 www.kab-bolig.dk Det er historien om

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

Sådan gør vi på Hillerødsholmskolen

Sådan gør vi på Hillerødsholmskolen Sådan gør vi på Hillerødsholmskolen - En vejledning i, hvordan læringsreformen kan blive til virkelighed på Hillerødsholmskolen 2. udgave oktober 2014 1 Indledning På de følgende sider kan du læse om,

Læs mere

HVORDAN UNDERSTØTTES UDDANNELSESPÅLÆG

HVORDAN UNDERSTØTTES UDDANNELSESPÅLÆG HVORDAN UNDERSTØTTES UDDANNELSESPÅLÆG Læring fra udviklingsprojekter om BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN & SJÆLLAND BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN & SJÆLLAND Design og layout: Wanek & Myrner December

Læs mere

Tidlig indsats gør en forskel. Erfaringer fra projekt Udsatte børn i dagtilbud

Tidlig indsats gør en forskel. Erfaringer fra projekt Udsatte børn i dagtilbud Tidlig indsats gør en forskel Erfaringer fra projekt Udsatte børn i dagtilbud Indhold Forord Forord 2 Ti tankevækkere fra projektet 3 Kort sagt 4 Nye holdninger 6 Nødvendige kompetencer 8 De rette rammer

Læs mere

BØRNEINDDRAGELSE ER MERE END AT TALE MED BØRN - inspiration til at inddrage børn og unge

BØRNEINDDRAGELSE ER MERE END AT TALE MED BØRN - inspiration til at inddrage børn og unge ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER BØRNEINDDRAGELSE ER MERE END AT TALE MED BØRN - inspiration til at inddrage børn og unge FN s Børnekonvention 1989-2014 ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER INDHOLD 2 FORORD Af Per Larsen,

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Nye kommunikationsformer og deres effekt

Nye kommunikationsformer og deres effekt TEMAHÆFTE 3 Nye kommunikationsformer og deres effekt VIDERE MED UDDANNELSE Projekt Videre med uddannelse udvikler nye veje til kommunikation til og blandt unge om uddannelse. VIDERE MED UDDANNELSE NYE

Læs mere

Drenge UD af gråzonen. Fokus på faglighed og læringsfællesskaber

Drenge UD af gråzonen. Fokus på faglighed og læringsfællesskaber Drenge UD af gråzonen Fokus på faglighed og læringsfællesskaber 1 Indhold Forord 3 Aktionslæring 5 Forandring af læringskulturer 5 Eksempel på et eksperiment 6 Kom godt i gang med aktionslæring 8 Faglighed

Læs mere

RAPPORT UNDERSTØTTENDE UNDERVISNING SAMT LEKTIEHJÆLP OG FAGLIG FORDYBELSE I FOLKESKOLEN

RAPPORT UNDERSTØTTENDE UNDERVISNING SAMT LEKTIEHJÆLP OG FAGLIG FORDYBELSE I FOLKESKOLEN Til Formandskabet for Rådet for Børns Læring Dokumenttype Rapport Dato Februar 2015 RAPPORT UNDERSTØTTENDE UNDERVISNING SAMT LEKTIEHJÆLP OG FAGLIG FORDYBELSE I FOLKESKOLEN RAPPORT UNDERSTØTTENDE UNDERVISNING

Læs mere

Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform?

Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform? Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform? Muligheder: Vi skal tænke anderledes Folkeskolen har med reformudspillet fået en markant udfordring, som giver muligheder

Læs mere

INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER?

INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER? INTERVIEW: HVAD ER TILLIDENS NUANCER? Tillid er som at tage hinanden i hånden og gå ud på isen sammen. Skridt for skridt ser man, om isen kan bære. Tina Øllgaard Bentzen skriver ph.d.-afhandling om tillid

Læs mere

Hvem er de unge ledige?

Hvem er de unge ledige? Hvem er de unge ledige? Unge uden uddannelse og arbejde i Faxe Kommune Anne Görlich, Mette Pless, Noemi Katznelson og Pia Olsen Hvem er de unge ledige? Unge uden uddannelse og arbejde i Faxe Kommune Hvem

Læs mere

Initiativ for førtidspensionister, der ønsker at arbejde

Initiativ for førtidspensionister, der ønsker at arbejde Januar 2012 EVALUERING Initiativ for førtidspensionister, der ønsker at arbejde Indhold Intro 3 Sammenfatning 4 Resultater 11 Resultater af informationsindsatsen...11 Førtidspensionisters interesse for

Læs mere

Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige. - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling

Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige. - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplanen er udarbejdet med udgangspunkt i Børnepolitikken og det fælles værdigrundlag for

Læs mere

Elevernes stemme i inklusion

Elevernes stemme i inklusion ELEVEVALUERING JUNI 2013 Elevernes stemme i inklusion Elevevaluering projekt Alle børn har lyst til at lære Udgiver: Udarbejdet af: Grafi sk kommunikation & design: Forlag: Tryk: Marselisborg Center for

Læs mere

Integration på Virksomhederne

Integration på Virksomhederne SÅDAN Integration på Virksomhederne DI service Redskaber og muligheder Integration på virksomhederne Redskaber og muligheder Februar 2007 Forord Fuld Styrke er betegnelsen for DI s samlede indsats, der

Læs mere

Den nye folkeskole. - en kort guide til reformen. Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1

Den nye folkeskole. - en kort guide til reformen. Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1 Den nye folkeskole - en kort guide til reformen Den nye folkeskole - en kort guide til reformen 1 Den nye folkeskole - en kort guide til reformen Et fagligt løft af folkeskolen Vi har en rigtig god folkeskole

Læs mere

Danmark har en god folkeskole, men den skal udvikles, så den bliver endnu bedre.

Danmark har en god folkeskole, men den skal udvikles, så den bliver endnu bedre. Aftale mellem regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti), Venstre og Dansk Folkeparti om et fagligt løft af folkeskolen 7. juni 2013 1. Indledning Danmark har en god folkeskole,

Læs mere

FORNYELSE I FÆLLESSKAB. -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET

FORNYELSE I FÆLLESSKAB. -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET FORNYELSE I FÆLLESSKAB -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET FORNYELSE I FÆLLESSKAB OVERBLIK OVER TRIN OG VÆRKTØJER TRIN FORMÅL VÆRKTØJER Kultur termometer 1 Skab rammer for nytænkning

Læs mere

Sammenhæng mellem skole og praktik

Sammenhæng mellem skole og praktik Sammenhæng mellem skole og praktik Evaluering af skolers og virksomheders arbejde med at understøtte sammenhæng i tekniske erhvervsuddannelsers hovedforløb Sammenhæng mellem skole og praktik Evaluering

Læs mere

kommuners erfaringer som frikommune

kommuners erfaringer som frikommune 9 kommuners erfaringer som frikommune 2 Redaktør: Johannes Engers Gregersen, Vejle Kommune Foto: Christian Klindt Sølbeck - Ole Olsen, Fredericia Kommune - Rasmus Jørgensen, Vejle Kommune m.fl. Design:

Læs mere

Idékatalog. Praksisorienteret

Idékatalog. Praksisorienteret Idékatalog Praksisorienteret kompetenceudvikling, hvordan? Praksisorienteret kompetenceudvikling, hvordan? 3 Indhold Forord...5 Praksisorienteret kompetenceudvikling... 6 Systematik til praksisorienteret

Læs mere

MERE END BARE ET FRITIDSJOB

MERE END BARE ET FRITIDSJOB MERE END BARE ET FRITIDSJOB Evaluering af Projekt Fritidsjob i Viby Syd 1 Det Boligsociale Fællessekretariat 2 Det Boligsociale Fællessekretariat blev etableret af de aarhusianske bolig organisationer

Læs mere

Fra gymnasiefremmed til student

Fra gymnasiefremmed til student Fra gymnasiefremmed til student større fagligt udbytte for elever fra gymnasiefremmede miljøer Af: Lars Ulriksen, Susanne Murning, Aase Bitsch Ebbensgaard og Birgitte Simonsen www.gl.org 2 Denne publikation

Læs mere