Nyheder i Microsoft Office Generelle nyheder. Efter kurset har du bl.a. fået kendskab til:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyheder i Microsoft Office 2007. Generelle nyheder. Efter kurset har du bl.a. fået kendskab til:"

Transkript

1 Nyheder i Microsoft Office 2007 Formålet med dette introduktionskursus er at gøre dig i stand til at anvende de nye værktøjer og funktioner i Microsoft Office 2007-programmerne. Kursets første lektion fokuserer på de generelle nyheder i programmerne. De efterfølgende lektioner går et spadestik dybere og gennemgår de mest iøjnefaldende nyheder og funktioner i hhv. Word, Excel, PowerPoint, Access og Outlook Hvem er kurset for? Kurset er for dig, der er vant til at arbejde med en af de tidligere Office-versioner ('97, 2000, 2002/XP eller 2003), og som ønsker at komme i gang med at bruge programmerne. Måske er du allerede godt i gang med de nye programmer, men har stadig svært ved at finde de "gamle" menupunkter og funktioner i 2007-udgaven. Forudsætninger Det er en fordel, hvis du har kendskab til et eller flere af programmerne i de tidligere Office-versioner. Vil du vide mere om de nye 2007-programmer, anbefaler vi, at du tager et kursus heri. Hvad lærer du? Efter kurset har du bl.a. fået kendskab til: Programmerne i Microsoft Office 2007 er gode til at samarbejde og udveksle informationer. Desuden fungerer betjeningen og hjælpefunktionen på samme måde i mange af programmerne. Den nye brugergrænseflade i programmerne. Betjeningen af programmerne. De mest markante nyheder i Word, Excel, PowerPoint og Outlook Generelle nyheder Microsoft Office 2007 indeholder en lang række nye funktioner og nyheder i forhold til de tidligere Microsoft Office-udgaver. I dette tema gennemgås de generelle nyheder på tværs af Word, Excel, PowerPoint og Outlook, og du får et overblik over den nye brugergrænseflade og dens anvendelse. Når du har gennemført denne lektion, har du lært, hvordan du: Navigerer i programmerne. Bruger Office-knappen. Bruger Båndet og alle dets funktioner. Anvender miniværktøjslinjen. Får hjælp vha. genvejsmenuen. Kan bruge statuslinjen. Gemmer i et andet filformat. Bruger hjælpefunktionen. Arbejder med skabeloner. Microsoft Office Word 2007 bruges som eksempel, men det er den samme fremgangsmåde, du skal bruge, når du starter Excel, PowerPoint og Outlook.

2 Start program Når du skal starte et program i Microsoft Office 2007, kan du - som i de tidligere Office-udgaver - gøre det vha. knappen Start. Sådan starter du eksempelvis Word vha. knappen Start 1. Klik på knappen Start i nederste venstre hjørne. 2. Peg eller klik på menupunktet Alle programmer. Indholdet i venstre side af startmenuen ændres nu, så du kan se en liste over alle installerede programmer. 3. Klik på menupunktet Microsoft Office. 4. Klik på menupunktet Microsoft Office Word Word startes nu. Afslut program Hvor du i de tidligere Office-udgaver skulle afslutte et program vha. menuen Filer, skal du nu bruge Office-knappen, som du finder i øverste venstre hjørne af programvinduet. Sådan afslutter du Word I Microsoft Office 2007 er menuen Filer erstattet af Officeknappen. 1. Klik på Office-knappen i øverste venstre hjørne. 2. Klik på. Hvis Word indeholder dokumenter, hvis ændringer du ikke har gemt, ser du denne dialogboks: Microsoft Office Word 2007 bruges som eksempel, men det er den samme fremgangsmåde, du skal bruge, når du afslutter Excel og PowerPoint. Outlook afsluttes stadig vha. menuen Filer. 3. Klik på Ja, hvis dialogboksen vises, og angiv, hvor og under hvilket navn du vil gemme dokumentet. Word bliver nu lukket, og du kan se Windows' skrivebord. Se også minifilmen herunder.

3 Hvis du kun har ét dokument åbent, kan du afslutte Word ved at klikke på knappen Luk i programvinduets øverste højre hjørne: Du kan også afslutte et program ved at dobbeltklikke på Office-knappen. Brugergrænseflade Brugerfladen i 2007-programmerne er meget anderledes end de tidligere Office-programmer. Når du fx åbner Word 2007, ser brugergrænsefladen således ud: Det nye i 2007-udgavens brugergrænseflade ligger hovedsageligt i: Office-knappen Værktøjslinjen Hurtig adgang Båndet Genvejsmenu Miniværktøjslinjen Statuslinjen Du kan også tage et nærmere kig på båndet og de øvrige nye funktioner på fanebladet Illustration.

4 Office-knappen Hvor du før skulle bruge menuen Filer, skal du i 2007-udgaven bruge Office-knappen, når du vil oprette, åbne, gemme, udskrive og afslutte dine dokumenter, projektmapper, præsentationer osv. Du finder Office-knappen i øverste venstre hjørne af skærmbilledet. Når du klikker på knappen, åbnes Office-menuen, som du kan se herunder til venstre. I listen til højre vises de dokumenter, du senest har arbejdet med. Hvis du klikker på et af dokumenterne, åbnes de. Hvis du gerne vil have, at et af dokumenterne altid skal vises på listen - og altså ikke forsvinde, efterhånden som listen bliver fyldt op - kan du klikke på tegnestiften til højre for dokumentnavnet. Tegnestiftsikonet skifter nu udseende, og dokumentet forbliver på listen, til du igen klikker på tegnestiften.

5 Værktøjslinjen Hurtig adgang Til højre for Office-knappen vises værktøjslinjen Hurtig adgang. Via den kan du hurtigt gemme dokumentet og fortryde uønskede ændringer. Værktøjslinjen ser som standard således ud: Du kan nemt tilføje nye knapper til værktøjslinjen Hurtig adgang ved at højreklikke på en vilkårlig knap på båndet og vælge Føj til værktøjslinjen Hurtig adgang i den fremkomne genvejsmenu.

6 Sådan føjer du genveje til værktøjslinjen Hurtig adgang Du kan føje dine egne genveje til værktøjslinjen. Det er en god idé, hvis du gerne vil have let (hurtig) adgang til en bestemt funktion, fx Vis udskrift. Klik på knappen Tilpas værktøjslinjen Hurtig adgang, som vises til højre for værktøjslinjen Hurtig adgang. 1. Klik på den ønskede funktion. Den ønskede funktion er nu føjet til værktøjslinjen Hurtig adgang. Hvis du vil føje knapper til værktøjslinjen Hurtig adgang, som ikke vises i menuen, når du klikker på knappen Tilpas værktøjslinjen Hurtig adgang, kan du tilpasse værktøjslinjen vha. siden Tilpas i vinduet Word-indstillinger, som du kan se herunder. Sådan tilpasser du værktøjslinjen Hurtig adgang 1. Klik på knappen Tilpas værktøjslinjen Hurtig adgang. 2. Vælg Flere kommandoer Vinduet Word-indstillinger vises med siden Tilpas valgt. 3. Klik på listepilen under Tilpas værktøjslinjen Hurtig adgang og vælg, hvilke dokumenter den tilpassede værktøjslinje skal vises i. 4. Klik på listepilen under Vælg kommandoer fra og vælg Kommandoer, der ikke er på båndet. 5. Klik på den kommando, du vil føje til værktøjslinjen, i listen til venstre. 6. Klik på Tilføj>>. 7. Klik på knappen Flyt op eller knappen Flyt ned, til kommandoen har den placering, den skal have på værktøjslinjen. 8. Gentag trin 5-7, til alle de ønskede kommandoer er tilføjet. 9. Sæt evt. tjekmærke ud for Vis værktøjslinjen Hurtig adgang under båndet. 10. Klik på OK. De tilføjede kommandoer vises nu på værktøjslinjen Hurtig adgang. Hvis du vil fjerne en kommando fra værktøjslinjen Hurtig adgang skal du følge trin 1-3, klikke på den knap der skal fjernes i listen til højre, klikke på Fjern og klikke på OK. Du kan fjerne alle de knapper du har placeret på værktøjslinjen Hurtig adgang ved at følge trin 1-3, klikke på Nulstil og klikke på Ja i den fremkomne dialogboks. Slut af med at klikke på OK.

7 Båndet Den nye brugergrænseflade i 2007 har et meget iøjnefaldende nyt element, nemlig det såkaldte "Bånd". Båndet vises umiddelbart under titellinjen i programmet: Alle de tidligere menuer, værktøjslinjer og opgaveruder er samlet i båndet. Så selv om det til at starte med kan virke uoverskueligt, er fordelen, at alle kommandoer er samlet ét sted. Båndet indeholder forskellige faner. Antallet af faner varierer fra program til program, men fanerne Startside, Indsæt og Sidelayout går igen i de fleste af programmerne. Fanerne er hver især inddelt i grupper eller gallerier, hver gruppe indeholder en samling kommandoer, og under hver gruppe står gruppens navn. Hvis gruppen indeholder flere indstillingsmuligheder end dem, der vises direkte på fanen, vises knappen Dialogboksstarter til højre for gruppens navn. Et klik på knappen åbner enten en opgaverude, som her til højre, eller en dialogboks, som du kender fra de tidligere Office-versioner. Båndet indeholder også en række gallerier, fx galleriet Typografier, som du kan se nedenfor. Når du fører musen hen over en valgmulighed, vises resultatet direkte i dit dokument. På den måde kan du hurtigt se resultatet af dine valg. Klikker du på Mere-knappen, åbnes en menu med alle galleriets muligheder. Alle faner på båndet har den samme bredde. Hvorvidt fanernes indhold kan vises i deres fulde bredde afhænger af den valgte opløsning og af skærmens størrelse. Hvis der ikke er plads til at vise en fanes indhold i sin fulde bredde, vises en knap for hver af de grupper, der ikke er plads til. Når du klikker på knappen, vises hele indholdet i sin fulde bredde.

8 Word indeholder syv faner på båndet, og når det er relevant, suppleres de med indholdsafhængige faner. Hvis du fx arbejder med et diagram, føjer Word således tre faner med diagramværktøjer til båndet. Båndet tilpasser sig på den måde hele tiden den opgave, du er i gang med. Hvis du har glemt, hvor du finder en bestemt funktion på båndet, kan du hurtigt gennemgå indholdet af de forskellige faner ved at placere musemarkøren på et af fanebladene og bladre gennem fanerne ved at scrolle med musen. Sådan minimerer du båndet Som standard viser båndet hele tiden både faner og indhold. Hvis du mangler plads på din skærm, kan du vælge at minimere båndet, så faneindholdet kun vises, når du vælger en fane. 1. Klik på knappen Tilpas værktøjslinjen Hurtig adgang. Knappen er som standard placeret i titellinjen. 2. Klik på Minimer båndet i den fremkomne liste. Båndet bliver nu minimeret, så du kun kan se faneoverskrifterne. Når du klikker på en faneoverskrift, udvides båndet, så du kan vælge den ønskede kommando. Båndet minimeres igen, når du vælger en kommando, eller hvis du klikker på den aktive faneoverskrift. Hvis du senere vil have båndet vist på normal vis, skal du gentage trin 1-2. Du kan minimere - og maksimere båndet igen - ved at taste Ctrl+F1. Du kan også maksimere båndet igen ved at dobbeltklikke på en af fanerne i båndet.

9 Genvejsmenu Det kan være besværligt at finde og vælge den ønskede kommando på båndet. Programmerne har derfor en genvejsmenu, som kun indeholder de kommandoer, der er relevante i den aktuelle situation. Hvis du vil bruge en genvejsmenu, skal du pege på det objekt, du gerne vil se en genvejsmenu for, og derefter klikke på den højre museknap. Genvejsmenuen vises derefter på det sted, hvor musemarkøren er placeret. I illustrationen til højre kan du se den genvejsmenu, som vises, hvis du højreklikker i almindelig tekst i Word. Når du højreklikker i tekst, kan du også se miniværktøjslinjen, som dukker op under genvejsmenuen: Miniværktøjslinjen Flere af de nye Office-programmer indeholder en miniværktøjslinje, som kan hjælpe dig med at formatere tekst. Miniværktøjslinjen vises automatisk i en halv-gennemsigtig udgave, når du markerer tekst vha. musen. Miniværktøjslinjen vises tæt på den aktuelle markering. Hvis du fjerner musen fra markeringen, forsvinder miniværktøjslinjen, og hvis du peger på værktøjslinjen, bliver den solid (uigennemsigtig). Miniværktøjslinjen vises automatisk sammen med genvejsmenuen, hvis du højreklikker på tekst. Hvis du synes, den automatiske visning af miniværktøjslinjen er irriterende, kan du fravælge den. Klik på Officeknappen, klik på knappen Word-indstillinger, sørg for, at Populær er valgt i listen til venstre, og fjern tjekmærket ud for Vis miniværktøjslinjen ved markering. Klik til sidst på OK. Med miniværktøjslinjen slipper du for at bevæge musen op på båndet, hver gang du vil formatere tekst, ændre skrifttype osv.

10 Statuslinjen Statuslinjen i Office 2007-programmerne indeholder flere nyttige informationer end i de tidligere Office-udgaver. I Word indeholder statuslinjens venstre halvdel eksempelvis forskellige informationer om dokumentet. Oplysningerne fungerer samtidig som genveje til relevante dialogbokse. Fx vil et klik på oplysningen Side åbne en dialogboks, som gør det nemt at gå til en bestemt side. Den højre halvdel af statuslinjen kan du bruge til at vælge en anden dokumentvisning og til at zoome ind eller ud i dokumentet. På statuslinjen vises også, hvilket sprog stave- og grammatikkontrollen bruger til at kontrollere dokumentet. Hvis den løbende kontrol har markeret nogle ord, vises et rødt kryds på ordbogssymbolet. Ellers vises et tjekmærke (som her). Til højre kan du se de muligheder, du har, når du højreklikker på værktøjslinjen. Ved at markere eller fjerne markeringen ud for de forskellige elementer kan du vælge, hvilke funktioner du vil have vist på eller fjernet fra statuslinjen. Læg også mærke til, at du ikke behøver at klikke for at få uddybende oplysninger - de står til højre i menuen. Fx kan du her se, at Caps Lock er slået fra. Du kan tilpasse statuslinjens indstillinger ved at højreklikke på et tomt område i statuslinjen. I den fremkomne genvejsmenu kan du nu vælge, hvilke funktioner du vil have vist på statuslinjen. Se også herunder.

11 Ændr generelle indstillinger I de tidligere Office-versioner skulle du bruge menuen Funktioner og dernæst vælge Indstillinger for at ændre de generelle indstillinger i programmerne. Dette menupunkt er erstattet af en mere visuel oversigt over dine muligheder for at ændre indstillinger. Se herunder hvordan - igen med udgangspunkt i Word Sådan ændrer du de generelle indstillinger Dialogboksen Word-indstillinger indeholder ni sider, som hver især giver dig mulighed for at vælge en lang række forskellige indstillinger: 1. Klik på Office-knappen. 2. Klik på knappen Word-indstillinger. Dialogboksen Word-indstillinger vises. 3. Vælg den ønskede side i listen til venstre. 4. Vælg de ønskede indstillinger. 5. Gentag eventuelt trin Klik på OK. De valgte indstillinger gælder nu for alle Word-dokumenter. Indstillinger, som ændres vha. dialogboksen Wordindstillinger, kan ikke fortrydes vha. Fortrydkommandoen. Hvis du fortryder en ændring, skal du altså selv vælge de oprindelige indstillinger i dialogboksen Word-indstillinger. Det betyder, at du selv skal huske, hvad du har ændret. Hvis du i forbindelse med en stavekontrol er kommet til at godkende et forkert stavet ord, kan du slette ordet fra brugerordbogen via siden Korrektur. Skift til siden og klik på knappen Brugerordbøger... Word åbner nu en ny dialogboks, hvorfra du vha. knappen Rediger ordliste... kan åbne den aktuelle brugerordbog og derefter slette ordet fra den.

12 Brugerindstillinger Nederst på siden Populær kan du angive dit navn og dine initialer. Indholdet af tekstfeltet Brugernavn bruges af Word i breve og ved registrering af ændringer og tilføjelse af kommentarer. Du bør derfor kontrollere, at tekstfeltet indeholder det rigtige navn. Nederst på siden Avanceret kan du angive din afsenderadresse. Indholdet af tekstfeltet Afsenderadresse bruges som afsenderadresse i forbindelse med oprettelse af konvolutter og breve. Hvis de breve, du laver, generelt har den samme afsenderadresse, er det en fordel at skrive den i tekstfeltet Afsenderadresse Siden Gem På denne side kan du angive, hvor Word som standard skal gemme forskellige filtyper. Hvis du normalt gemmer dine dokumenter i en anden mappe end mappen Dokumenter, kan du angive mappen her. Herefter åbner Word automatisk den angivne mappe, hver gang du vil åbne eller gemme et dokument. Sådan ændrer du standardplaceringen for filtypen Word-dokument 1. Klik på Gem i listen til venstre i dialogboksen Word-indstillinger. 2. Klik på knappen Gennemse... for at ændre den angivne Standardfilplacering. Dialogboksen Rediger placering vises. 3. Åbn den mappe, du vil benytte som standardplacering for dokumenter. 4. Klik på OK. Den valgte mappe åbnes herefter automatisk, når du vil åbne eller gemme et dokument. 5. Luk evt. dialogboksen Word-indstillinger.

13 Vælg kommando Du kan selvfølgelig stadig vælge kommando med musen, og med bl.a. miniværktøjslinjen og gallerierne på båndet sparer du dig selv for en lang række museklik i forhold til tidligere. Du kan dog stadig bruge de gamle genvejstaster. Med den nye udgave introduceres tillige en helt ny serie genvejstaster med Alt-tasten, der er knyttet til båndet. Sådan vælger du en kommando vha. tastaturet 1. Tast Alt. Der vises nu et bogstav på Office-knappen, på værktøjslinjen Hurtig adgang og på alle faner. 2. Indtast det bogstav, der vises på den kommando, du vil aktivere. Hvis du fx vil aktivere fanen Startside, skal du taste E. Der vises nu bogstaver/tal på alle de tilgængelige kommandoer. 3. Indtast de bogstaver/tal, der vises ved den ønskede kommando. Hvis du fx vil vælge kommandoen Kopier, skal du taste C. 4. Gentag trin 3, til den endelige kommando er valgt. Du kan slå funktionen fra igen ved at taste Alt. Sidst i kurset finder du en oversigt over genvejstaster i Microsoft Office programmerne, som du med fordel kan printe ud. Hvis du vil kopiere på den måde, skal du altså taste Alt+E+C som illustreret her:

14 Det nye filformat Når du gemmer et dokument i Word 2007, bliver det som standard gemt som filtypen Word-dokument, hvilket er det samme som filformatet *.docx. Hvis dokumentet indeholder aktiverede makroer, bliver det gemt som filformatet *.docm. Hvis du ved, hvilket program og hvilken version af programmet modtageren af dine dokumenter bruger, kan du gemme dine dokumenter som denne filtype, hvis den vises på listen over tilgængelige filtyper. Ellers er det en god idé at gemme dine dokumenter som typen Word dokumenter (*.doc) - se beskrivelsen her til højre. Det nye X De velkendte filtypenavne har i 2007-udgaven fået tilføjet et x: De nye Word-dokumenter hedder docx, de nye Excelregneark hedder xlsx, og de nye PowerPoint præsentationer hedder pptx. Det har ikke den store betydning i dit daglige arbejde med programmerne, men det nye filformat fylder mindre på din harddisk end de ældre filformater. Ikonerne har også ændret udseende. Således ser det gamle og det nye Word ikon ud: Hvis du har brug for at dele dine dokumenter med andre, som ikke har installeret Microsoft Office 2007 på deres computer, skal du gemme dine dokumenter i en version, der kan læses af alt fra Office '97 til Sådan gemmer du dokumentet som en anden filtype 1. Åbn det dokument, du vil gemme som en anden filtype. 2. Klik på Office-knappen. 3. Klik på Gem som. Dialogboksen Gem som vises. 4. Klik på listepilen og vælg den filtype, dokumentet skal gemmes som - i dette tilfælde Word dokumenter. 5. Giv evt. dokumentet et andet navn og en anden placering. 6. Klik på Gem. Det er også muligt at hente en opdatering til de ældre Office-versioner, så andre, der ikke har 2007, alligevel kan læse docx-filtypen. Se mere på Microsofts hjemmeside. Dokumentet bliver nu gemt som den nye filtype og kan læses af alle Office-programmer fra '97 til Samtidig forsvinder x'et fra filnavnet, og dokumentet - hvis det er Word, du arbejder med - har blot filnavnet.doc (uden x'et) og det gamle dokumentikon.

15 Hjælpefunktion Den gamle Office-assistent er væk - til glæde for nogle og til andres store ærgrelse. Det er dog ikke blevet sværere at finde hjælp i Office Hvis der er noget i Word, du gerne vil have hjælp til, kan du slå op i Word-hjælpens bøger eller søge efter hjælp. Sådan slår du op i Word-hjælpens bøger 1. Klik på knappen Hjælp. eller Tast F1. Vinduet Word hjælp vises. 2. Klik på knappen Vis indholdsfortegnelse, hvis indholdsfortegnelsen er skjult. 3. Klik på den bog i indholdsfortegnelsen, som omhandler det ønskede emne. 4. Klik på det emne i indholdsfortegnelsen, som du gerne vil læse om. 5. Læs teksten og udfør evt. de beskrevne trin. 6. Luk hjælpevinduet, når du er færdig med at bruge hjælpen. På samme måde kan du bruge hjælpefunktionen i de andre Office-programmer. Du kan også vælge at søge efter hjælp. Sådan søger du efter hjælp i Word 1. Klik på knappen Hjælp. eller Du kan som tidligere få hjælp til indholdet i en dialogboks ved at klikke på spørgsmålstegnet i dialogboksens øverste højre hjørne. Words hjælpevindue vises nu med hjælp til den aktuelle dialogboks Tast F1. Vinduet Word Hjælp vises. 2. Klik i tekstfeltet og skriv det ønskede spørgsmål/søgeord. Du kan bladre tilbage i hjælpevinduet vha. knappen 3. Tast Enter. eller Tilbage. Klik på knappen. Word leder nu efter svar på dit spørgsmål og viser derefter resultatet (se illustrationen nederst til højre). 4. Klik på den blå tekst, som beskriver det, du gerne vil have hjælp til. Emnets indhold vises. 5. Læs teksten og udfør evt. de beskrevne trin. 6. Luk hjælpevinduet, når du er færdig med at bruge hjælpen.

16 Skabeloner Når du skal bruge en skabelon, skal du klikke på Office-knappen og vælge Ny. Så vises dialogboksen Nyt dokument. Under Skabeloner finder du de skabeloner, der er gemt lokalt på din computer eller på et tilknyttet netvæksdrev. Under Microsoft Office Online finder du en lang række online skabeloner, som du kan bruge til alle mulige formål. Skabelonerne er her grupperet i kategorier, og der kommer hele tiden nye til. Sådan opretter du et dokument ud fra skabelon Hvis du fx vil oprette et dokument i Word ud fra en eksisterende skabelon, skal du gøre følgende: 1. Klik på Office-knappen. 2. Klik på Ny. Dialogboksen Nyt dokument vises. 3. Vælg Installerede skabeloner i listen til venstre. 4. Klik på den ønskede skabelon i listen Installerede skabeloner. Et eksempel på skabelonens indhold vises til højre. 5. Klik på OK. Word opretter nu et nyt, unavngivent dokument baseret på den valgte skabelon. Words skabeloner indeholder typisk eksempeltekst og -billeder, som illustrerer, hvordan de forskellige typografier ser ud, og hvordan tekst og billeder kan placeres i dokumentet. Du kan nu erstatte eksempelindholdet med dit eget og gemme dokumentet på normal vis. Du kan oprette mapper i mappen Skabeloner. Undermapperne bliver herefter vist som faneblade i dialogboksen Ny og gør det således let at finde den ønskede skabelon. Hvis du skal bruge en skabelon på Microsoft Office Online, vil du sikkert støde på dialogboksen Microsoft Office Genuine Advantage (se herunder), når du henter skabelonen. Hvis det sker, skal du blot klikke på Fortsæt i dialogboksen.

17 Elementer, der er gemt i skabelonen Normal, er globale og kan bruges i alle dokumenter, uanset hvilken skabelon de er baseret på. Elementer, der er gemt i andre skabeloner, kan kun anvendes i dokumenter, der baseres på den pågældende skabelon. Hvis du vil ændre indstillingerne for en skabelon, skal du åbne den, lave de ønskede ændringer og derefter gemme og lukke skabelonen. De dokumenter, der tidligere er oprettet ud fra den pågældende skabelon, påvirkes ikke af ændringerne. Du skal gemme din skabelon i mappen Skabeloner eller en undermappe til den. Ellers kan du ikke vælge den i dialogboksen Nyt dokument.

18 Formater tekst vha. båndet Du finder værktøjerne til tekstformatering i Word 2007 på fanen Startside. Her kan du bl.a. ændre tekstens skrifttype, skriftstørrelse, format og skriftfarve. Sådan tilpasser du tekstens udseende vha. gruppen Skrifttype Hvis du vil ændre udseendet for et enkelt ord, kan du bare placere tekstmarkøren et sted i ordet. Du behøver ikke at markere hele ordet. 1. Marker den tekst, hvis udseende du ønsker at ændre. eller Placer tekstmarkøren der, hvor du vil indtaste en tekst med det tilpassede udseende. 2. Skift til fanen Startside. 3. Vælg de ønskede indstillinger i gruppen Skrifttype. Hvis du markerede en tekst, har den nu det valgte udseende. Hvis du ikke markerede en tekst, bliver den tekst, du skriver umiddelbart herefter, skrevet med det valgte udseende. Se resultatet, før du vælger En af de smarte detaljer i den nye Office 2007 er muligheden for at se resultatet af de forskellige indstillinger, inden du vælger dem. Hvis du fx vil bruge en anden skrifttype, skal du klikke på listepilen ud for Skrifttype i gruppen Skrifttype. Nu kan du blot føre musen hen over de forskellige skrifttyper og se, hvordan teksten i dit dokument ændres. Typografier Word 2007 indeholder som i de tidligere versioner forskellige typografisæt, dvs. samlinger af typografier. En stor fordel ved at bruge typografisæt er, at alle de forskellige teksttyper i et dokument (overskrift, normaltekst, citater osv.) kan ændres på én gang ved blot at vælge et andet typografisæt. De typografier, du kan se i typografigalleriet (vist herunder), når du starter Word, stammer fra typografisættet Word I illustrationen til højre kan du se, hvordan dokumentets udseende ændrer sig, hvis typografisættet Smart vælges. Læg mærke til, at ændringen påvirker alle de brugte typografier, og at både farver, skrifttyper og formatering ændres. Du kan fjerne al ekstra formatering fra en tekst (dvs. formatering, som ikke er del af den valgte typografi) ved at markere teksten og klikke på knappen Ryd formatering på fanen Startside. Ved at benytte Words foruddefinerede typografier kan du hurtigt give fx overskrifter og almindelig tekst et passende udseende.

19 Sådan vælger du en typografi 1. Marker den tekst, du vil formatere vha. en typografi. eller Placer tekstmarkøren der, hvor du efterfølgende vil skrive den tekst, der skal formateres vha. en typografi. 2. Skift til fanen Startside og klik på knappen Mere i gruppen Typografier. Sådan tilpasser du en typografi Hvis du vil ændre udseendet af en typografi, skal du gøre således: 1. Højreklik på den ønskede typografi. 2. Vælg Skift typografier. Dialogboksen Skift typografier åbnes. 3. Vælg de ønskede indstillinger. 4. Klik på OK. Den valgte typografi er nu ændret. Du kan også ændre typografierne vha. knappen Skift typografier, som du finder længst til højre i gruppen Typografier. Når du klikker på listepilen, kan du vælge at ændre typografisæt, farveskema eller skrifttypen i typografien. 3. Vælg den ønskede typografi i den fremkomne liste. Vær opmærksom på, at du blot behøver at pege på en typografi (og et typografisæt, et farvetema eller et skrifttypetema) for at se på teksten i dit dokument, hvordan den vil komme til at se ud. Du vælger først en typografi, når du klikker på den. Hvis du har oprettet en typografi, kan du føje den til Hurtige typografier ved at vælge Hurtige typografier og klikke på Gem markeringen som en ny hurtig typografi. Temaer Ud over typografier kan du også vælge at tilpasse udseendet i dine dokumenter vha. temaer. Du finder knappen Temaer i gruppen Temaer på fanen Sidelayout. Når du klikker på knappen Temaer, kan du vælge et nyt tema, du kan hente flere temaer på Microsoft Office Online, og du kan gemme det aktuelle tema. Det er en god idé at anvende temaer, når du skal oprette dokumenter med et professionelt udseende, der passer sammen - også på tværs af flere programmer. De samme temaer er nemlig tilgængelige i Excel, PowerPoint og Outlook Temaer kan anvendes til at give virksomhedens kommunikation et ensartet udseende.

20 Forsider

21 Når teksten skal illustreres, sker det på fanen Indsæt. Her finder du alle de elementer, du kan indsætte i din tekst, som fx: Forsider, nye sider og sideskift Tabeller Billeder, figurer (de tidligere Autofigurer som pile, stjerner osv.), multimedieklip, Smart Art og diagrammer Hyperlinks Sidehoved og -fod Tekstbokse, WordArt og dato og klokkeslæt Symboler Dokumentkomponenter (Hurtige dele) En af de nye funktioner er Forside, som du finder i gruppen Sider. Når du klikker på knappen Forside, kan du vælge en forside til dit dokument. Du kan også designe din egen forside og dernæst gemme siden i Forside-galleriet. Det gør du ved at klikke på knappen Forside og vælge Gem markering i forsidegalleriet. Tabeller, billeder m.m. Når du indsætter en tabel, et billede, et multimedieklip eller et diagram i Word 2007, foregår det på fanen Indsæt. Du skal blot klikke på de relevante knapper i gruppen Illustrationer. Når du fx klikker på knappen Billede, åbnes billedværktøjerne på fanen Formater længst til højre på båndet. På samme måde åbnes opgaveruden Multimedieklip, når du klikker på Multimedieklip. Indsætter du et diagram, vises de ekstra faner Design, Layout og Formater. Fordelen er, at du har alle værktøjer samlet på ét sted, og at det er blevet nemmere at formatere dine illustrationer, så de ser mere professionelle ud.

22 Dokumentkomponenter Dokumentkomponenter er indholdselementer eller andre former for dokumentdele, der kan bruges igen, og som er lagret i gallerier, du kan åbne og genbruge. Det kan fx være margentekst, forsider, en bestemt sidefod osv. Du kan føje dine egne dokumentkomponenter - fx et brugerdefineret sidehoved eller en brugerdefineret sidefod - til alle de gallerier, der er tilgængelige i Microsoft Office Word Sådan opretter du en dokumentkomponent 1. Marker den tekst eller grafik, du vil gemme som en dokumentkomponent. 2. Klik på Hurtige dele i gruppen Tekst på fanen Indsæt. 3. Klik på Gem markering i galleri over hurtige dele. Dialogboksen Opret ny dokumentkomponent vises. 4. Indtast oplysningerne i dialogboksen. Vælg skabelonen Normal, hvis du vil have adgang til dokumentkomponenten i alle de dokumenter, der oprettes på baggrund af skabelonen. 5. Klik på OK. Din dokumentkomponet er nu oprettet. Sådan indsætter du en dokumentkomponent 1. Klik på det sted i dokumentet, hvor du vil indsætte en dokumentkomponent. 2. Klik på Hurtige dele i gruppen Tekst på fanen Indsæt. 3. Klik på Liste over dokumentkomponenter. 4. Klik evt. på Navn for at sortere listen efter navn. 5. Klik på den ønskede dokumentkomponent. 6. Klik på Indsæt. Den valgte dokumentkomponent indsættes nu i dokumentet.

23 Brevfletning i Word Når du brevfletter i Word 2007, skal du bruge fanen Forsendelser. 1. Start med at skrive dit brev. 2. Klik på knappen Start brevfletning i gruppen Start brevfletning på fanen Forsendelser og vælg den form for brevfletning, du vil foretage. Du kan også vælge Guiden Trinvis brevfletning... under punkt 2. Så åbnes en opgaverude, der trin for trin tager dig gennem brevfletningsprocessen. Se også filmen om brevfletning på fanebladet Film. 3. Klik på Vælg modtagere og vælg, hvor Word skal finde adresserne og de data, der skal bruges til brevfletningen. 4. Klik evt. på Rediger modtagerliste. 5. Indsæt nu adressen i dokumentet ved at klikke på knappen Indsæt fletfelt. eller Indsæt en adresseblok ved at klikke på knappen Adresseblok og vælg formatet på adressen i dialogboksen Indsæt adresseblok. 6. Klik evt. på knappen Hilsen for at angive den måde, hvorpå du tiltaler dine modtagere. 7. Indsæt evt. flere fletfelter vha. knappen Indsæt fletfelt. 8. Klik nu på knappen Vis resultater i gruppen Vis resultater til højre for gruppen Forsendelser. 9. Klik til sidst på knappen Afslut og flet og vælg, om du vil redigere enkelte dokumenter, udskrive brevene eller sende dokumentet som s til modtagerne. I punkt 5 og 6 kan du klikke på knapperne under Eksempel for at se, hvordan det færdige resultat kommer til at se ud.

Excel 2010. Grundkursus. Kursushåndbog. Microsoft Office 2010 Dansk programversion

Excel 2010. Grundkursus. Kursushåndbog. Microsoft Office 2010 Dansk programversion Excel 2010 Grundkursus Kursushåndbog Microsoft Office 2010 Dansk programversion Kursushåndbog Microsoft Excel 2010 Grundkursus DK copyright 2010 innovate revision 1.0a Indhold INDHOLD Introduktion Læs

Læs mere

WORD 2010 LÆR DET SELV JES NYHUS WORD 2010 LÆR DET SELV. Nyt i Word 2010 Båndet, knappen Filer og værktøjslinjerne Formatering og tilpasning

WORD 2010 LÆR DET SELV JES NYHUS WORD 2010 LÆR DET SELV. Nyt i Word 2010 Båndet, knappen Filer og værktøjslinjerne Formatering og tilpasning WORD 2010 LÆR DET SELV JES NYHUS WORD 2010 LÆR DET SELV Nyt i Word 2010 Båndet, knappen Filer og værktøjslinjerne Formatering og tilpasning Word 2010 lær det selv 1. udgave, 1. oplag 2010 Copyright 2010

Læs mere

Nyere hæfter fra IDG. PowerPoint & Outlook 2000 for alle. Skriv til os. Kvalitet til lavpris. Fås overalt. Besøg os på Internettet

Nyere hæfter fra IDG. PowerPoint & Outlook 2000 for alle. Skriv til os. Kvalitet til lavpris. Fås overalt. Besøg os på Internettet PowerPoint & Outlook 2000 for alle 1. udgave, 1. oplag 2000 Copyright 2000 IDG Danmark A/S Copyright 1999 IDG Books Norge A/S Originaltitel: Boken om Office 2000 Forfatter: Per Arlov Forlagsredaktion:

Læs mere

Excel 2010 Grundlæggende

Excel 2010 Grundlæggende Excel 2010 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Det er vores håb, at du vil finde dig godt tilrette på kurset, samt du vil få mange gode og konkrete ting med herfra. Du kan være

Læs mere

K I M K R A R U P A N D E R S E N

K I M K R A R U P A N D E R S E N K I M K R A R U P A N D E R S E N PUBLISHER 2010 LÆR DET SELV PUBLISHER 2010 LÆR DET SELV Bliv fortrolig med den helt nye brugerflade Lær at bruge programmet og dets værktøjer Skab flotte publikationer

Læs mere

EXCEL 2010 LÆR DET SELV

EXCEL 2010 LÆR DET SELV JES NYHUS EXCEL 2010 LÆR DET SELV EXCEL 2010 LÆR DET SELV Nyt i Excel 2010 Båndet, knappen Filer og værktøjslinjerne Navigering og tilpasning Excel 2010 lær det selv 1. udgave, 2. oplag 2011 Copyright

Læs mere

Start med Excel 2000. www.knowware.dk www.knowwareglobal.com. KnowWare

Start med Excel 2000. www.knowware.dk www.knowwareglobal.com. KnowWare 2 KnowWare Start med Excel 2000 Palle Grønbæk, partner@email.dk 1. udgave, 1. oplag, nov. 1999 ISBN 87-90785-31-2 Copyright 1999 forfatter og KnowWare, mm@knowware.dk Printed by OTM in Denmark 1999 Published

Læs mere

Start med Excel 2000

Start med Excel 2000 Start med Excel 2000 Acrobat Reader: tips... F5/F6 åbner/lukker Bogmærker I Menuen Vis indstiller du, hvordan filen vises på skærmen CTRL+0 = Hele siden CTRL+1 = Originalstørrelse CTRL+2 = Vinduesbredde

Læs mere

Excel 2010 Videregående

Excel 2010 Videregående Excel 2010 Videregående Velkommen på vores Excel Videregående kursus Vi håber at du vil finde dig godt tilrette på kurset og at du vil få mange gode og konkrete ting med dig herfra. Du kan være sikker

Læs mere

Design og automatisering af regneark

Design og automatisering af regneark Microsoft Excel 2007 Indholdsfortegnelse 1 Målbeskrivelse... 7 2 Deltagerinformation... 8 3 Bestyrelsesmøde i Firmaet A/S... 10 3.1 Lidt om diagrammer... 11 3.2 Generelt om redigering af diagrammer...

Læs mere

OnLibri.dk. Access 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

OnLibri.dk. Access 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com Access 2007 Torben Lage Frandsen 2008 Torben Lage Frandsen & OnLibri Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne bog må gengives, lagres i et søgesystem eller transmitteres i nogen form eller med

Læs mere

Det kan du lære i skolen

Det kan du lære i skolen 0 PC-GRUNDSKOLEN Det kan du lære i skolen Vi forklarer tingene, så du forstår dem, og stiller selv alle de dumme spørgsmål. 0 Pc en: Hvad er op og ned på din computer? Filhåndtering: Opret, flyt og slet

Læs mere

OUTLOOK: Af Tine Nøhr Stenild

OUTLOOK: Af Tine Nøhr Stenild Du kan bruge opgaveblokken i Outlook som en liste over opgaver, du skal have lavet, men Outlook kan også hjælpe dig til at styre dine opgaver. Du kan fx angive forfaldsdato og det forventede tidsforbrug,

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Specialpædagogisk Aftale Kommuniker: Gennem Valg Mikro Værkstedet 2 Brugervejledning Kommuniker: Gennem Valg www.mikrov.dk Indholdsfortegnelse Copyright... 4 1. Oversigt... 5 2. Brugen af Gennem Valg afspilleren:...

Læs mere

T a r g e t G r u p p e n Microsoft SharePoint

T a r g e t G r u p p e n  Microsoft SharePoint T a r g e t G r u p p e n Microsoft SharePoint I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Microsoft SharePoint...1 Versioner...1 SharePoints opbygning... 3 Site...3 Indholdselementer...4 Sider...4 Biblioteker...4

Læs mere

BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL

BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL BRUG AF LISTEFUNKTIONER I EXCEL Lister kan i Excel anvendes til forskellige formål. Her skal vi se på et af disse, nemlig anvendelsen af lister til "databaselignende" funktioner. For at kunne anvende de

Læs mere

Manual. Tabulex Hjemmeside. Manual. Side 1 af 39

Manual. Tabulex Hjemmeside. Manual. Side 1 af 39 Tabulex Hjemmeside Manual Side 1 af 39 Indholdsfortegnelse 0. Begreber... 3 1. Sådan logger du ind... 5 2. Opret sider og kolonner... 6 2.1 Opsætning... 6 2.2 Opret side og rediger egenskaber... 8 2.3

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook

INDHOLDSFORTEGNELSE. En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden. KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook INDHOLDSFORTEGNELSE En ny og alligevel velkendt computeroplevelse... 5 Velkommen til Googles verden KAPITEL ET... Hurtigt i gang med din Chromebook Din Chromebooks tastatur og pegefelt... 8 De allerførste

Læs mere

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere

ET KURSUS FRA MAGENTA APS OPENOFFICE.ORG CALC REGNEARK Kursusmateriale

ET KURSUS FRA MAGENTA APS OPENOFFICE.ORG CALC REGNEARK Kursusmateriale ET KURSUS FRA MAGENTA APS OPENOFFICE.ORG CALC REGNEARK Kursusmateriale DEN STØRSTE FORSKEL MELLEM EXCEL OG CALC ER, AT HVIS DU BRUGER CALC PÅ DANSK, SÅ SKAL DU BENYTTE DE DANSKE FUNKTIONS NAVNE I STEDET

Læs mere

Huskeliste Vis Huskeliste 105 Pr uge, Pr dag eller Enkeltvis 105 Flyt ansvar for aktiviteter 106-107

Huskeliste Vis Huskeliste 105 Pr uge, Pr dag eller Enkeltvis 105 Flyt ansvar for aktiviteter 106-107 Indhold af guide Generelt Systemkrav 3 Internet Explorer 3 Java Virtual Machine Microsoft VM 3 JavaVM ikke installeret eller ikke aktiveret 4 (rødt kryds på skærmen) Installation af Java VM 5 Outlook integration

Læs mere

JES NYHUS EXCEL 2010 EXCEL 2010 LÆR DET SELV LÆR DET SELV. Nyt i Excel 2010 Båndet, knappen Filer og værktøjslinjerne Navigering og tilpasning

JES NYHUS EXCEL 2010 EXCEL 2010 LÆR DET SELV LÆR DET SELV. Nyt i Excel 2010 Båndet, knappen Filer og værktøjslinjerne Navigering og tilpasning JES NYHUS EXCEL 2010 LÆR DET SELV EXCEL 2010 LÆR DET SELV Nyt i Excel 2010 Båndet, knappen Filer og værktøjslinjerne Navigering og tilpasning Excel 2010 lær det selv 1. udgave, 1. oplag 2010 Copyright

Læs mere

ACCESS 2010 LÆR DET SELV

ACCESS 2010 LÆR DET SELV K I M K R A R U P A N D E R S E N ACCESS 2010 LÆR DET SELV ACCESS 2010 LÆR DET SELV Læs om nyhederne i Access 2010 Lær at oprette og anvende en database Tabeldesign, formularer, forespørgsler og rapporter

Læs mere

Calc. Michel Mandix. Et kompendium om anvendt regneark. af: MICHEL MANDIX Dæmningen 23 2500 Valby 3630 3404 / 4059 3512. OpenOffice Calc Side 1 af 85

Calc. Michel Mandix. Et kompendium om anvendt regneark. af: MICHEL MANDIX Dæmningen 23 2500 Valby 3630 3404 / 4059 3512. OpenOffice Calc Side 1 af 85 Calc Et kompendium om anvendt regneark af: Michel Mandix OpenOffice Calc Side 1 af 85 1) FORORD Det er altid en stor fornøjelse at undervise i regneark! Dette program åbner så mange muligheder, at det

Læs mere

OpenPublic Web. Brugermanual. OpenPublic Web - Brugermanual Version 2.0

OpenPublic Web. Brugermanual. OpenPublic Web - Brugermanual Version 2.0 OpenPublic Web Brugermanual OpenPublic Web - Brugermanual Version 2.0 Indhold Sådan kommer du i gang... 3 Log ind... 3 Redigeringsvinduet... 3 Opret, Gem og Udgiv indhold... 3 Forskellige muligheder for

Læs mere

How to do it in rows and columns 12

How to do it in rows and columns 12 UDSKRIFT Når du har lavet et regneark, kan du selvfølgelig nøjes med at have det liggende på din PC eller på en USB-nøgle eller lignende, men ofte skal du præsentere regnearket for andre, som ikke lige

Læs mere

Manual for redaktører

Manual for redaktører Manual for redaktører Leveret af DFF-EDB.dk 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Hjemmesider i Umbraco... 5 2. Kom i gang med Umbraco... 5 2.1 Login... 5 2.1.1. Ændring af login... 5 2.2. Når du arbejder på siden,

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole Det kan du lære i denne Internetskole Trygt i gang Hvad skal du bruge af udstyr og programmer for at komme på internettet? Hvilken udbyder og hvilken betalingsform skal du vælge? Hvordan ser Internet Explorer

Læs mere

Version 4.3 2013. Kopiering af denne manual er kun tilladt med skriftlig tilladelse fra nkt cables

Version 4.3 2013. Kopiering af denne manual er kun tilladt med skriftlig tilladelse fra nkt cables Version 4.3 2013 Kopiering af denne manual er kun tilladt med skriftlig tilladelse fra nkt cables Udviklet i samarbejde med Bygaden 7, DK-4040 Jyllinge, Danmark INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD...5 SKRIDT FOR

Læs mere