Obstruktiv søvnapnø. Regionshospitalet Silkeborg. Friklinik Silkeborg Søvnklinikken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Obstruktiv søvnapnø. Regionshospitalet Silkeborg. Friklinik Silkeborg Søvnklinikken"

Transkript

1 Obstruktiv søvnapnø Regionshospitalet Silkeborg Friklinik Silkeborg Søvnklinikken

2 HVAD ER OBSTUKTIV SØVNAPNØ? Hvis der er vejrtrækningspauser i eller over 10 sekunders varighed under søvn efterfulgt af snorken, har du formentlig søvnapnø. APNØ betyder vejrtrækningspause. Vejrtrækningspauserne kan være af forskellig længde fra 10 sekunder helt op til 60 og i sværere grad helt op til 90 sekunder. De længste apnøperioder forekommer under REM-søvnen, det vil sige drømmesøvnen. Personer, der har søvnapnø, har en dårlig søvnkvalitet, idet målinger viser, at de hyppigt springer den dybe søvn over. De har ultrakorte opvågninger i tilslutning til apnøerne, og samtidig kommer en højlydt snorken. Personen registrerer ikke selv de mange opvågninger. Flere vågner dog op på grund af behov for toiletbesøg 3-4 gange hver nat. Årsagen til apnøerne skyldes tillukning af svælget, hvilket forårsager, at der ingen luft kommer ned i lungerne. Man kalder også lidelsen for obstruktiv søvnapnø. Når man sover, slapper musklerne i kroppen af. Det gælder også i de øvre luftveje (næsen, munden og svælget), hvorved luftvejene kan blive forsnævrede. Dette får mange til at begynde at snorke. Sommetider bliver det også svært at trække vejret. Totalt tillukket luftvej medfører en apnø.

3 Under vejrtrækningspausen falder blodets iltindhold. Hjernen reagerer med at vække personen, så vejrtrækningen starter igen. Denne reaktion sker helt automatisk. Personen kan normalt ikke huske de gentagne opvågninger, når han eller hun vågner om morgenen. Risici ved ubehandlet søvnapnø Ud over at søvnen forstyrres, er kampen for at få vejrtrækningen i gang efter hver apnø meget trættende for kroppen. Det nedsatte iltindhold i blodet medfører, at hjertet skal arbejde hårdere, og såvel blodtrykket som mængden af stresshormoner øges. Uden behandling vil de skadelige virkninger øges. Flere studier viser, at ubehandlet søvnapnø er en risikofaktor for en lang række alvorlige medicinske lidelser, blandt andet forhøjet blodtryk, hjerte- og karsygdomme, slagtilfælde, diabetes og depression. Personer, der ikke sover godt, har også sværere ved at tåle stress og løber en højere risiko for arbejdsulykker. Af samme grund er søvnapnø en stor risikofaktor, f.eks. når det drejer sig om bilulykker, især langvarig ensformig kørsel. Det antages, at ca. 4 % af alle danske mænd og 2 % af alle kvinder i alderen har sygdommen. Obstruktiv søvnapnø kan i dag behandles med meget gode resultater.

4 Hvorfor behandle? Dagtrætheden forsvinder Snorkelyden forsvinder Belastning af hjerte og kredsløb nedsættes Fald af blodtryk ved forhøjet blodtryk Større mulighed for vægtreduktion under behandling, end før behandling Behandlingen er oftest livslang Højt blodtryk Hjerteproblemer Risiko for sukkersyge Obstruktiv søvnapnø Hukommelsesproblemer/Irritabilitet Blodpropper/ hjerneblødninger Ulykker arbejde/trafik Hvad kan du selv gøre? Vægtreduktion, hvis du er overvægtig Undgå alkohol, da det forværrer din snorken og længden af dine vejrtrækningspauser Hold op med at ryge, da det giver dårligere luftpassage gennem næsen Bliv undersøgt af en Øre-, Næse-, Halslæge, hvis du har skæv næseskillevæg, eller hvis luftpassagen gennem næsen er et problem for dig Væn dig til at sove på siden

5 Behandling af søvnapnø med CPAP CPAP er en forkortelse af Continuous Possitive Airway Pressure (kontinuerlig overtryksbehandling). Behandlingen indebærer, at man sover med en maske eller næsepude, der er tilkoblet en slange og en kompressor (CPAP apparat), som skaber et lille overtryk, der holder de øvre luftveje åbne. CPAP apparatet giver ved hver indånding det lufttryk, som er nødvendigt for at holde dine luftveje åbne. Lufttrykket reguleres natten igennem efter dit behov. Behandlingen er meget effektiv. Der sker ofte en hurtig forbedring af både søvn - og livskvalitet. CPAP behandling kræver en korrekt tilpasning af maske og lufttryk. Apparatet stilles på natbord eller hylde. Luftindtaget må ikke være tæt på radiator eller køleapparat. Slangen placeres, så du frit kan vende dig i sengen. Slangen må ikke trække i masken. Apparatet kan stilles, så slangen kommer ind fra siden eller fra hovedgærdet. Søvnklinikkens sygeplejersker instruerer dig i at bruge og vedligeholde CPAP apparatet. Efterfølgende kontrol af behandlingen foregår ligeledes i Søvnklinikken. Du skal komme til kontrol 1-2 måneder efter opstart af behandlingen. Herefter tilbydes du en årlig opfølgning, hvor vi sammen gennemgår den data, som apparatet har lagret, vurderer valg af maske og taler om din hverdag med brug af CPAP. Skan QR-koden og se en film om, hvordan du bruger CPAP-udstyret Husk CPAP apparat og maske ved hvert besøg i Søvnklinikken.

6 Gener Besvær med at falde i søvn med udstyret Det kan godt tage måneder at vænne sig til at sove med CPAP udstyret. Giv ikke op, selvom det er besværligt den første tid. Mange fortæller, at det både kræver tålmodighed og vedholdenhed at komme godt i gang. Nogle kan føle det som et problem at trække vejret i systemet, når der er tryk på. Prøv eventuelt at tage udstyret på i minutter om dagen, når du er vågen, for derved at vænne dig til det. Forkølelse / allergi Det kan være besværligt eller umuligt at anvende udstyret, hvis man under en forkølelse eller på grund af allergi er stoppet i næsen. I en sådan situation bør du anvende næsespray eller næsedråber med binyrebarkhormon, der forbedrer luftpassagen i næsen. Næsespray eller næsedråber fås i håndkøb på apoteket. Din egen læge kan skrive en recept. Hvis luften lugter i maskinen Filteret trænger til at blive vasket eller måske skiftet. Næsen løber om dagen Nogle oplever, at næsen begynder at løbe om dagen, samtidig med at de starter på CPAP behandling. Det er ikke allergi men skyldes, at næsens slimhinder udtørrer om natten. Behandlingen kan være en fugter. Kontakt Friklinik Silkeborg. Tør i næsen Hvis du bliver tør i næsen af behandlingen, kan du smøre dig med vaseline eller olie. En egnet olie fås i håndkøb på apoteket.

7 Sår / irritation på næseryggen Nogle få personer kan udvikle tryksår på næseryggen, specielt i starten af behandlingen. Det kan være, at velcrobåndet er strammet for meget. Eller det kan være en slags allergi overfor plastmaterialet. Sæt ikke plaster på såret om dagen, idet det kan forhindre huden i at tørre. Hudproblemet plejer at forsvinde af sig selv i løbet af en uges tid. Nogle gange kan det være svært at bruge maskinen, før sårene er helet. Hvis hudproblemerne varer ved, eller hvis der kommer udslæt i ansigtet svarende til masken, kan det være udtryk for overfølsomhed overfor plastmaterialet, som masken er lavet af. Kontakt da Friklinik Silkeborg for at få en maske lavet af andet materiale. Myoser i nakke og skuldre Nogle er i starten af CPAP behandlingen generet af muskelspændinger i nakke og skuldre. Det skyldes, at man skal bruge energi på at udånde ved modtryk. Det opstår hyppigst hos de personer, der har brug for et højt tryk i CPAP maskinen. Der er ikke noget i vejen for at tage håndkøbsmedicin (f.eks. 1 g Paracetamol eller 1 g Kodimagnyl) for disse muskelspændinger, som kan være ret generende. Kontakt Friklinik Silkeborg, hvis problemet varer i mere end 2-3 uger. Utæthed Maskinens lyd ændres, hvis der er en utæthed. Utæthed omkring masken kan medføre luftsiven til øjnene. Øjnene kan blive røde og irriterede om morgenen af dette. Specielt i starten af behandlingen kan man være tilbøjelig til at stramme maskens velcrobånd for meget. Det kan medføre et helt aftryk af masken i ansigtet om morgenen. Det er ikke nødvendigt, at stramme masken hårdt til. Den skal kun strammes, så den lige nøjagtig slutter tæt. Svinder rødmen ikke efter 20 min., kan du prøve at løsne velcrobåndet.

8 Der er et sted på masken, hvor luften pustes ud igen. Lyden fra dette sted er ofte næsten kraftigere end selve maskinens støj. Dette sted må ikke lukkes til (på grund af risiko for genånding). I sjældne tilfælde kan slangen blive utæt. Den kan repareres her og nu med et stykke plaster på hullet, men en utæt slange skal udskiftes. Rengøring Dagligt Masken tørres af, hvor der er hudkontakt. 1 gang ugentligt Slange + maske + velcrobånd vaskes i lunkent vand tilsat opvaskemiddel uden parfume og uden farve. Lad det ligge i 20 minutter og skyl derefter grundigt, hvorefter det hænges til tørre. Velcrobåndet kan vaskes ved 40 grader i vaskemaskinen. Velcroen lukkes og velcrobåndet kommes i vaskepose. Filteret skiftes ca. hver 6. måned. Skan QR-koden og se en film om, hvordan du gør CPAP-udstyret rent. Medicin Når man har ubehandlet søvnapnø kan indtagelse af visse medikamenter medføre, at apnøerne forlænges. Dette gælder: sovemedicin, angstdæmpende og beroligende medicin, alle former for morfica (Ketogan, Ketodur, Pethidin, Nobligan, Morfin, Contalgin). Generelt må denne type læge-

9 midler derfor frarådes, medmindre det ordineres af en læge, og såfremt lægen er informeret om, at du har søvnapnø. Når man sover med CPAP udstyr (og derfor ikke har apnøer), er der sædvanligvis ingen større problemer med disse lægemidler. Medicin mod depression (Cipramil, Fontes) påvirker ikke søvnapnø. Der er heller ingen problemer med hjertemedicin og blodtryksmedicin. Spørg din egen læge, hvis du er i tvivl med hensyn til den medicin, du får. Indlæggelse på hospital (operation og narkose) Tag altid CPAP udstyret med ved indlæggelse, også ved en akut indlæggelse. Sov med det om natten på hospitalet præcis som derhjemme. Før en narkose bliver man interviewet af en narkoselæge eller sygeplejerske. Husk her at nævne, at du har søvnapnø og er i CPAP behandling. Ferier Udstyret kan tages med overalt. Hvis du skal passere en landegrænse eller medbringe udstyret i fly, har du fået et rejsebrev udleveret sammen med apparatet. Brevet forklarer på engelsk om udstyret (af hensyn til told og sikkerhedskontrol). Udstyret skal altid medbringes som håndbagage.

10 Strøm i udlandet Se vejledningen til apparatet, når systemet skal med på rejse. Med en adaptor kan apparatet tilsluttes batteriet i bil, båd eller campingvogn. En adaptor er ekstraudstyr og købes direkte hos den danske forhandler. Du kan orientere dig på forhandlerens hjemmeside. Tyveri og forsikring Din private indboforsikring dækker også CPAP udstyret. Hvis udstyret bliver stjålet, skal det anmeldes til politiet og forsikringsselskabet. Kontakt Friklinik Silkeborg for at få det nøjagtige nummer på apparatet, som politi og forsikringsselskab kan være interesseret i. Vi udleverer erstatningsudstyr, så du kan fortsætte din CPAP behandling. Hvem ejer CPAP-udstyret? Dit CPAP udstyr ejes af Regionen. Hos Friklinik Silkeborg kan du låne et udstyr, hvis dit eget skal til reparation. Det er ikke tilladt at skille udstyret ad eller åbne det, idet vores garanti så ikke længere gælder. Al reparation af CPAP udstyret skal gå gennem Friklinik Silkeborg. I modsat fald kommer du selv til at betale regningen. Hvis du selv henvender dig til firmaerne og beder om ekstra udstyr (maske, filtre mv.), skal du selv betale. Det er ikke tilladt at sælge, pantsætte eller udleje udstyret. Hvis udstyret ikke anvendes, skal du levere det tilbage til Friklinik Silkeborg.

11 Henvend dig i Søvnklinikken Problemer med CPAP-udstyret? Er der hul på slangen, er masken knækket eller filteret blevet væk? Ønsker du at aflevere noget udstyr retur til Søvnklinikken? Ønsker du at ændre tidspunkt for dine aftaler i Søvnklinikken? Husk at aftale tid, før du møder op i Søvnklinikken og medbring CPAP apparat og maske ved hvert besøg. Møder du op uden at have en aftale på forhånd, er vi optaget af dagens opgaver og planlagte ambulante besøg, og du er gået forgæves. Hvor skal du henvende dig for at aftale tid? Sekretariatets telefonnummer: Telefontid: kl kl Friklinik.kontakt@rm.dk Behov for vejledning, viden eller gode råd? Har du spørgsmål / problemer med din CPAP behandling, er du velkommen til at sende Søvnklinikkens sygeplejersker en friklinik.kontakt@rm.dk Du kan også henvende dig i tidsrummet for søvnsygeplejerskernes telefonkonsultation: Søvnklinikkens telefonnummer: Søvnsygeplejerskernes telefontid: Mandag og fredag kl kl Onsdag kl kl

12 Kontakt Regionshospitalet Silkeborg Friklinik Silkeborg Søvnklinikken Bygning 6, indgang D, niveau 3 Falkevej Silkeborg Tlf friklinik.kontakt@rm.dk Version: Marts 2015 Falkevej Silkeborg Tlf.:

De længste apnøperioder forekommer under REM-søvnen, det vil sige drømmesøvnen.

De længste apnøperioder forekommer under REM-søvnen, det vil sige drømmesøvnen. Obstruktiv søvnapnø Hvad er obstruktiv søvnapnø? Hvis der er vejrtrækningspauser i eller over 10 sekunders varighed under søvn efterfulgt af snorken, har du formentlig søvnapnø. APNØ betyder vejrtrækningspause.

Læs mere

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Patientinformation Søvnambulatoriet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken Velkommen i søvnambulatoriet Søvnambulatoriet modtager patienter der er henvist fra egen læge eller special læge

Læs mere

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Informationspjece

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Informationspjece Patientinformation Søvnambulatoriet Informationspjece Kvalitet Døgnet Rundt Øre- næse- halsafdeling - Sønderborg Kontaktpersonsordning i ØNH- afdeling Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg

Læs mere

Søvnapnø & CPAP behandling

Søvnapnø & CPAP behandling September 2012 Glostrup Hospital Klinisk Neurofysiologisk Afdeling Søvnapnø & CPAP behandling Ringvejsblokken indgang 8, 3 sal Ndr. Ringvej 57, 2600 Glostrup Tlf: 38634201 mandag, tirsdag, torsdag & fredag

Læs mere

Patientinformation. CPAP - behandling

Patientinformation. CPAP - behandling Patientinformation CPAP - behandling Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsklinikken Kontaktpersonsordning i ØNH-afdeling Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg i Øre -Næse -Halsambulatoriet,

Læs mere

Til patienter og pårørende. CPAP - behandling. Vælg farve. Vælg billede. Kvalitet Døgnet Rundt. Søvnambulatoriet, Sønderborg

Til patienter og pårørende. CPAP - behandling. Vælg farve. Vælg billede. Kvalitet Døgnet Rundt. Søvnambulatoriet, Sønderborg Til patienter og pårørende CPAP - behandling Vælg billede Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Søvnambulatoriet, Sønderborg 2 CPAP - behandling Hvad er Obstruktiv Søvnapnø? De fleste mennesker har problemer

Læs mere

Sådan bruger du CPAP-apparat, AirSense10

Sådan bruger du CPAP-apparat, AirSense10 Du skal i gang med at bruge CPAP-apparat på grund af søvnapnø. En sygeplejerske har allerede instrueret dig i, hvordan du bruger apparatet, og indstillet det, så det passer til dig. Sammen med apparatet

Læs mere

Velkommen til CPAP årskontrol

Velkommen til CPAP årskontrol Rigshospitalet Neurofysiologisk Klinik Dagens program: Velkommen til CPAP årskontrol Velkomst, evt. nyt fra Dansk Center for Søvnmedicin Husk: At blive tjekket ind At aflevere SD-kort og ESS-Skema At få

Læs mere

Patientvejledning. Søvnapnø. og undersøgelse af søvnapnø med T3-apparat

Patientvejledning. Søvnapnø. og undersøgelse af søvnapnø med T3-apparat Patientvejledning Søvnapnø og undersøgelse af søvnapnø med T3-apparat Hvad er søvnapnø? Søvnapnø betyder, at der er kortere eller længere pauser i vejrtrækningen, når du sover. Pauserne, som også kaldes

Læs mere

I M SLEEPING MY DAY AWAY

I M SLEEPING MY DAY AWAY Søvnapnø blandt borgere med type 2 diabetes Ditte Hjorth Laursen, Udviklingskonsulent, Ph.D. Center for Diabetes København I M SLEEPING MY DAY AWAY AGENDA Obstruktiv søvnapnø og diabetes Behandlingsmuligheder

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Indholdsfortegnelse Åreknuder... 3 Symptomer... 4 Behandling... 4 Dine forberedelser til skumbehandling...

Læs mere

Behandlingsvejledning

Behandlingsvejledning Behandlingsvejledning En enkel vejledning i omkring behandling af obstruktiv søvnapnø (OSA) OSAbehandlingsvejledning: effektiv behandling a Du har fået stillet diagnosen obstruktiv søvnapnø (OSA) b Hvad

Læs mere

Information om operation for grå stær.

Information om operation for grå stær. Dr. med Ken Ninn-Pedersen, Speciallægeklinikken CENTRALEN, Roskildevej 296, 2610 Rødovre. (Hjemmeside: www.ninn-pedersen.dk) Information om operation for grå stær. (informationsvejledningen er udviklet

Læs mere

Er du i risikogruppen? En enkel vejledning til at vurdere, om du er i risikogruppen for obstruktiv søvnapnø (OSA)

Er du i risikogruppen? En enkel vejledning til at vurdere, om du er i risikogruppen for obstruktiv søvnapnø (OSA) Er du i risikogruppen? En enkel vejledning til at vurdere, om du er i risikogruppen for obstruktiv søvnapnø (OSA) Vejledning til vurdering af obstruktiv søvnapnø (OSA): Se, om du er i risikozonen a Almindelige

Læs mere

Patientvejledning snorken/snorkeoperation

Patientvejledning snorken/snorkeoperation Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Sådan bruger du CPAP-apparatet DreamStation

Sådan bruger du CPAP-apparatet DreamStation Du har fået stillet diagnosen obstruktiv søvnapnø (OSA) og skal i gang med at bruge CPAP-apparat, når du sover. CPAP står for Continuous Positive Airway Pressure, der på dansk betyder kontinuerligt positivt

Læs mere

Spørgeskema. Opfølgning på behandling for søvnapnø. Vi vil bede dig udfylde dette skema og indsende det i vedlagte svarkuvert.

Spørgeskema. Opfølgning på behandling for søvnapnø. Vi vil bede dig udfylde dette skema og indsende det i vedlagte svarkuvert. SAU- Spørgeskema Opfølgning på behandling for apnø Vi vil bede dig udfylde dette skema og indsende det i vedlagte svarkuvert. Du kan læse mere i det vedlagte brev. På forhånd tak. OM BRUGEN AF DIT APPARAT

Læs mere

Hjertesvigtklinikken. Regionshospitalet Silkeborg. Medicinsk Afdeling M1

Hjertesvigtklinikken. Regionshospitalet Silkeborg. Medicinsk Afdeling M1 Hjertesvigtklinikken Regionshospitalet Silkeborg Medicinsk Afdeling M1 Velkommen til hjertesvigt-klinikken på M1 På hjerteafdelingen har vi specialuddannet en gruppe sygeplejersker, som i samarbejde med

Læs mere

Patientinformation. Brækket næse. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-Næse-Halsklinikken

Patientinformation. Brækket næse. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-Næse-Halsklinikken Patientinformation Brækket næse Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsklinikken Kontaktpersonsordning i ØNH - Klinik Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg i Øre -Næse -Halsambulatoriet,

Læs mere

Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og

Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og Sov godt Søvnproblemer er udbredt blandt voksne danskere, og omfanget af søvnproblemer er afhængigt af elementer som livsstil, adfærd, psykologisk tilstand og faktorer i det omgivende miljø. Undersøgelser

Læs mere

Generel information:

Generel information: Hæshed 2 Generel information: Hæshed betyder, at man har besvær ved at skabe lyd, når man forsøger at tale. Når man er hæs, vil stemmen ofte lyde svag, ru, belastet, kradsende eller støjende. Hæshed opstår

Læs mere

Velkommen i Dagkirurgisk Afsnit. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit

Velkommen i Dagkirurgisk Afsnit. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit Velkommen i Dagkirurgisk Afsnit Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit Du har fået tilbudt operation i Dagkirurgisk Afsnit Denne pjece skal bidrage til at: du møder

Læs mere

Information til forældre om astma

Information til forældre om astma Information til forældre om astma Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder

Skumbehandling af åreknuder Information til patienten Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Side 2 Indholdsfortegnelse Skumbehandling af åreknuder...4 Symptomer på

Læs mere

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma

Børnelægeklinikken v/elise Snitker Jensen Boulevarden 9 9000 Aalborg Tlf. 98130100. Information til forældre om astma Information til forældre om astma Hvad er astma? Astma er en tilstand med en kombination af irriterede og hævede slimhinder i luftrørene og kramper i musklerne omkring luftrørene. De hævede slimhinder

Læs mere

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn sov godt Inspiration til en bedre nats søvn hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

2 NÅR DU SKAL BEDØVES

2 NÅR DU SKAL BEDØVES Når du skal bedøves 2 NÅR DU SKAL BEDØVES Samtale med anæstesilægen Inden operationen vil en anæstesilæge spørge til dit generelle helbred. Herudover vil der være særligt fokus på allergi, om eventuelt

Læs mere

Pollenkalender. De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. Birk. El Elm. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September

Pollenkalender. De vigtigste allergifremkaldende pollen i Danmark. Birk. El Elm. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Høfeber HØFEBER Høfeber er en form for allergi, der opstår, hvis du er blevet overfølsom over for for eksempel pelsdyr, træpollen, græspollen, skimmelsvampesporer eller husstøvmider. Op mod en million

Læs mere

Patientvejledning. Snorken. Snorkeoperation

Patientvejledning. Snorken. Snorkeoperation Patientvejledning Snorken Snorkeoperation Snorken kan være meget generende både for dig selv og omgivelserne. Det kan være med til at give en dårlig søvnkvalitet og dermed træthed om dagen. Årsager til

Læs mere

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Hurtigt virkende anfaldsmedicin Medicinen hedder fortrinsvis: Airomir eller Ventoline, Anfaldsmedicin indeholder B-2 agonist. Musklerne slapper af, så luftvejene

Læs mere

Patientvejledning. Skæv næseskillevæg

Patientvejledning. Skæv næseskillevæg Patientvejledning Skæv næseskillevæg En skæv næseskillevæg kan give problemer med at trække vejret gennem næsen og tørhed af slimhinden evt. med skorper og gentagne næseblødninger. Næseskillevæggen deler

Læs mere

Lungefysioterapi. Problemer med vejrtrækningen. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT

Lungefysioterapi. Problemer med vejrtrækningen. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT Lungefysioterapi Problemer med vejrtrækningen Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Fysioterapien/MT/KT Indhold Er du forpustet? Hoster du meget? Bevæger du dig i hverdagen? Hvilestillinger Siddende

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave Halsbrand, sur mave og mavesår Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller fedtrige måltider. Andre kender til

Læs mere

Patientinformation. Iltbehandling. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Klinik for Lungesygdomme og kræftsygdomme

Patientinformation. Iltbehandling. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Center Klinik for Lungesygdomme og kræftsygdomme Patientinformation Iltbehandling Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Klinik for Lungesygdomme og kræftsygdomme 2 Hvorfor iltbehandling? Når lungefunktionen er så dårlig, at iltindholdet i

Læs mere

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn HVORFOR SOVER VI? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave HALSBRAND, SUR MAVE OG MAVESÅR Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller store måltider. Andre kender til mavesmerter,

Læs mere

Operation for lyskebrok. Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit/Klinik for Lyskebrok

Operation for lyskebrok. Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit/Klinik for Lyskebrok Operation for lyskebrok Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit/Klinik for Lyskebrok Operation for lyskebrok Brok er en udposning af bughinden og en del af tarmen -

Læs mere

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden

Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Ingen parfume, farvestoffer eller parabener! Pleje af hårbunden Får hårbunden nok opmærksomhed? Hårbunden er der ikke mange der tænker på i det daglige. Den lever sit skjulte liv dækket af hår, og først

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder

Skumbehandling af åreknuder Information til patienten Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Indholdsfortegnelse Åreknuder...3 Symptomer...4 Behandling...4 Efterforløb...5

Læs mere

Information om forstøverapparat til behandling af KOL

Information om forstøverapparat til behandling af KOL Gentofte Hospital Medicinsk afdeling C Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Information om forstøverapparat til behandling af KOL (Kronisk obstruktiv lungelidelse) Du har modtaget et

Læs mere

SØVN OG SØVNSYGDOMME. Tua Preuss, Kristina Bacher Svendsen og Marit Otto Neurologisk søvnklinik Aarhus Universitetshospital

SØVN OG SØVNSYGDOMME. Tua Preuss, Kristina Bacher Svendsen og Marit Otto Neurologisk søvnklinik Aarhus Universitetshospital SØVN OG SØVNSYGDOMME Tua Preuss, Kristina Bacher Svendsen og Marit Otto Neurologisk søvnklinik Aarhus Universitetshospital OPBYGNING: Den normale søvn Måling af søvn Lidt om drømme og søvnens funktion

Læs mere

Til patienter og pårørende. Fjernelse af mandler. - Ambulant. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Til patienter og pårørende. Fjernelse af mandler. - Ambulant. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Til patienter og pårørende Fjernelse af mandler - Ambulant Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken kontaktpersonsordning i ØNH - klinikken Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det

Læs mere

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center

Når døden nærmer sig. Information til pårørende. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Når døden nærmer sig Information til pårørende Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center De sidste levedøgn Når døden nærmer sig hos et alvorligt sygt menneske, opstår der ofte usikkerhed og spørgsmål

Læs mere

Patientvejledning. Nerveknude. I foden

Patientvejledning. Nerveknude. I foden Patientvejledning Nerveknude I foden En nerveknude på foden behandles i første omgang med aflastende indlæg i fodtøjet, hvorved forfoden løftes. Hvis dette ikke har effekt, kan indsprøjtninger med binyrebarkhormon

Læs mere

Lokalbedøvelse til brokoperation

Lokalbedøvelse til brokoperation Patientinformation Lokalbedøvelse til brokoperation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Ambulatoriet 1 2 Lokalbedøvelse ved brokoperation Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt

Læs mere

FJERNELSE AF MANDLER (TONSILLEKTOMI)

FJERNELSE AF MANDLER (TONSILLEKTOMI) Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Klinisk bevist effekt mod snorken. Brugsvejledning. S t o p s n o r k e n. B e d r e s ø v n. m e d a v e o T S D.

Klinisk bevist effekt mod snorken. Brugsvejledning. S t o p s n o r k e n. B e d r e s ø v n. m e d a v e o T S D. Klinisk bevist effekt mod snorken Brugsvejledning S t o p s n o r k e n. B e d r e s ø v n. m e d a v e o T S D. I n d h o l d s f o r t e g n e l s e Introduktion til aveotsd... 1 Hvordan virker aveotsd...

Læs mere

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem.

EKSEM EKSEM. og behandling er stort set de samme for alle typer eksem. Eksem EKSEM Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der små vandblærer.

Læs mere

Aarhus Universitetshospital. Information vedrørende rekonstruktion af indvendige sideledbånd. Forundersøgelse

Aarhus Universitetshospital. Information vedrørende rekonstruktion af indvendige sideledbånd. Forundersøgelse Ved forvridning af knæleddet ses hyppigst beskadigelse af indvendige sideledbånd. Beskadigelsen kan være ledsaget af meniskskade eller læsion af øvrige ledbånd eller korsbånd. Skaden vil dog ofte være

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi.

ASTMA ASTMA. ved man ikke med sikkerhed. Nogle astmatikere har også allergi. Astma ASTMA Astma er en sygdom i luftvejene, der kan starte når som helst i livet oftest som barn, men også som voksen eller ældre. Astma kan være arveligt, men hvad der udløser sygdommen hos nogle og

Læs mere

Brystformindskende operation

Brystformindskende operation Brystformindskende operation Forundersøgelsen: Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær

Læs mere

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf.

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf. Behandling med Rituximab (Mabthera ) Indledning Sidst revideret: 28.08.2019 Side 1 af 6 Palle Juul-Jensens Boulevard 99 8200 Aarhus N Tlf. 7845 5810 Blodsygdomme Denne vejledning skal give dig og dine

Læs mere

Methotrexat. Patientvejledning. Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Reumatologisk Ambulatorium

Methotrexat. Patientvejledning. Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Reumatologisk Ambulatorium Methotrexat Patientvejledning Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Reumatologisk Ambulatorium Methotrexat (MTX) VIRKNING Methotrexat (MTX) dæmper sygdomsaktiviteten ved leddegigt, psoriasisgigt

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION: EFTER OPERATIONEN

BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION: EFTER OPERATIONEN BRYSTFORSTØRRENDE OPERATION: EFTER OPERATIONEN Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 SMERTER Efter operationen har man ondt. Det er almindeligt, at brysterne de følgende dage bliver mere spændte,

Læs mere

Patientvejledning. Snorken. Snorkeoperation

Patientvejledning. Snorken. Snorkeoperation Patientvejledning Snorken Snorkeoperation Snorken kan være meget generende både for dig selv og omgivelserne. Det kan være med til at give en dårlig søvnkvalitet og dermed træthed om dagen. Årsager til

Læs mere

Patientvejledning. Børnepolypper

Patientvejledning. Børnepolypper Patientvejledning Børnepolypper Polypper er en forøgelse af det normale lymfevæv i næsesvælget. Polypper forekommer typisk fra 1-års alderen til omkring skolealderen og kaldes derfor også børnepolypper.

Læs mere

Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS)

Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS) Urologisk Afdeling - Fredericia Operation for nyresten ved kombinerfet kikkert-operation (ECIRS) Vejledning til patienter www.fredericiasygehus.dk Indlæggelse på Urologisk Afdeling Du skal have fjernet

Læs mere

Kikkertoperation i knæet Patientinformation

Kikkertoperation i knæet Patientinformation Kikkertoperation i knæet Patientinformation Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ortopædkirurgisk Ambulatorium/Idrætsklinikken Du har fået tilbudt eller har fået lavet en kikkertoperation

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Information om strålebehandling efter operation for brystkræft Denne information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. I pjecen har vi samlet de vigtigste informationer om strålebehandling

Læs mere

Patientinformation. Fjernelse af næsepolypper

Patientinformation. Fjernelse af næsepolypper Patientinformation Fjernelse af næsepolypper Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsafdelingen Kontaktpersonsordning i ØNH - afdeling Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg i Øre -Næse -Halsambulatoriet,

Læs mere

Astma Astmatisk bronkitis hos børn Patientvejledning, af Thomas Greibe.

Astma Astmatisk bronkitis hos børn Patientvejledning, af Thomas Greibe. Astma Astmatisk bronkitis hos børn Patientvejledning, af Thomas Greibe. Vejledning om Astma/Astmatisk bronkitis hos småbørn Astmatisk bronkitis hos småbørn er en meget almindelig sygdom. Ca. 20 % af alle

Læs mere

Patientinformation. Bedøvelse. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Anæstesiologisk Center

Patientinformation. Bedøvelse. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Anæstesiologisk Center Patientinformation Bedøvelse Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Anæstesiologisk Center Narkosetilsyn Samtale med narkoselæge Til nogle operationer taler du med en narkoselæge inden, det kalder vi narkosetilsyn.

Læs mere

Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken

Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken Sådan træner du i hverdagen, efter du er blevet opereret i mavesækken Du er blevet opereret i mavesækken gennem et snit i din mave og brystkasse. Operationen er foregået tæt på dit mellemgulv, og det betyder,

Læs mere

Patientinformation. Iltbehandling

Patientinformation. Iltbehandling Patientinformation Iltbehandling Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Iltkoncentrator Hvorfor iltbehandling Når lungefunktionen er så dårlig, at iltindholdet i blodet er vedvarende nedsat, kan det blive

Læs mere

Fedtsugning. Forundersøgelsen: Din tryghed er vores største prioritet:

Fedtsugning. Forundersøgelsen: Din tryghed er vores største prioritet: Fedtsugning Forundersøgelsen: Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det

Læs mere

Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR

Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR Levact bendamustin behandling SPØRGSMÅL OG SVAR 3 Information til dig, der skal behandes med Levact for kræft i blodet, lymfesystemet eller knoglemarven. Informationen fokuserer på lægemidlet Levact, hvordan

Læs mere

Velkommen i. Dagkirurgisk Afsnit

Velkommen i. Dagkirurgisk Afsnit Information til patienten Velkommen i Dagkirurgisk Afsnit Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Dagkirurgisk Afsnit Side 2 Velkommen til Dagkirurgisk Afsnit Denne pjece skal bidrage til

Læs mere

Information om behandling med ilt i hjemmet

Information om behandling med ilt i hjemmet Information om behandling med ilt i hjemmet Regionshospitalet Randers Medicinsk Afdeling Lungeklinikken 2 Hvorfor iltbehandling? Når lungefunktionen er så dårlig, at iltindholdet i blodet er vedvarende

Læs mere

Bedøvelse til skulderoperation

Bedøvelse til skulderoperation Patientinformation Bedøvelse til skulderoperation www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Bedøvelse til skulderoperation Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt information om

Læs mere

Patientinformation. Rygbedøvelse. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Rygbedøvelse. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Rygbedøvelse www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Rygbedøvelse Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt information om bedøvelse. Det er vigtigt, at du læser

Læs mere

Reduktion af mandlerne hos børn

Reduktion af mandlerne hos børn Til patienter og pårørende Reduktion af mandlerne hos børn Tonsillotomi Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken, Sønderborg Kontaktpersonsordning i ØNHklinikken I vil blive tildelt en kontaktperson

Læs mere

Patientinformation. Fjernelse af svælgpolypper

Patientinformation. Fjernelse af svælgpolypper Patientinformation Fjernelse af svælgpolypper Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsafdelingen Information om fjernelse af svælgpolypper Vi udleverer denne pjece i håbet om, at du må føle dig velorienteret

Læs mere

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen

Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information fra Ergoterapi- og Fysioterapiafdelingen Information og træning til patienter der er opereret i lungerne Ved den operation du har fået foretaget, har man skåret i brystkassen, og det betyder,

Læs mere

Urinsyregigt. Patientinformation. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Reumatologisk Center

Urinsyregigt. Patientinformation. Regionshospitalet Silkeborg. Diagnostisk Center Reumatologisk Center Urinsyregigt Patientinformation Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Reumatologisk Center Urinsyregigt Du har fået stillet diagnosen Arthritis Urica, som på dansk kaldes Urinsyregigt. Det er

Læs mere

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os.

Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. Yderligere information Ønsker du yderligere information er du altid meget velkommen til at kontakte os. CPH Privathospital Rådhustorvet 4 3520 Farum Tlf.: 7021 8000 www.cph-privathospital.dk E-mail: info@cph-privathospital.dk

Læs mere

Astmamedicin. lungesygdommen KOL.

Astmamedicin. lungesygdommen KOL. Astmamedicin Denne brochure handler om medicin til behandling af astma. En medicin, der også bliver brugt mod astmatisk bronkitis hos børn og til behandling af voksne med lungesygdommen KOL. Hvad er astma?

Læs mere

INFORMATION EFTER BRYSTREDUKTION OG BRYSTLØFT

INFORMATION EFTER BRYSTREDUKTION OG BRYSTLØFT INFORMATION EFTER BRYSTREDUKTION OG BRYSTLØFT Hellerup Lyngby Odense Aarhus Skørping Viborg 1 SMERTER Man plejer ikke at have særlig ondt efter operationen. Har man fået foretaget en fedtsugning i forbindelse

Læs mere

Information om operation for grå stær.

Information om operation for grå stær. KEN NINN-PEDERSEN DR.MED Speciallæge i øjensygdomme DR.MED Speciallægeklinikken Centralen Speciallæge Roskildevej i 296 øjensygdomme Speciallægeklinikken 2610 Rødovre 36491200 Centralen Roskildevej (Hjemmeside:

Læs mere

Sådan bruger du positionstræneren Nightbalance

Sådan bruger du positionstræneren Nightbalance Du skal i gang med at bruge en positionstræner til behandling af din søvnapnø. SÅDAN VIRKER BEHANDLINGEN Positionstræneren behandler positionsudløst søvnapnø og er et behandlingstilbud til dem, hvor rygleje

Læs mere

GENEREL VEJLEDNING OM PLASTIKKIRURGISK OPERATION PÅ TERAPEU- TISK / MEDICINSK ELLER KOSMETISK GRUNDLAG

GENEREL VEJLEDNING OM PLASTIKKIRURGISK OPERATION PÅ TERAPEU- TISK / MEDICINSK ELLER KOSMETISK GRUNDLAG GENEREL VEJLEDNING OM PLASTIKKIRURGISK OPERATION PÅ TERAPEU- TISK / MEDICINSK ELLER KOSMETISK GRUNDLAG Jægersborgs Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Læs mere

1. udgave. 1. oplag. 2008. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 539

1. udgave. 1. oplag. 2008. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 539 1. udgave. 1. oplag. 2008. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 539 FORKAMMERFLIMREN Når hjertet er ude af takt HVAD ER FORKAMMERFLIMREN? Forkammerflimren (atrieflimren) er en meget hurtig og uregelmæssig

Læs mere

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit

Overrivning af achillessenen. -operativ behandling. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Overrivning af achillessenen -operativ behandling Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Kirurgisk Terapiafsnit Generel vejledning Overrivning af achillessenen Lægmuskulaturen samles

Læs mere

POLIO OG POSTPOLIO. Overlæge Lise Kay

POLIO OG POSTPOLIO. Overlæge Lise Kay POLIO OG POSTPOLIO Overlæge Lise Kay Temaer Hvad skete der? Under den akutte polio? Under genoptræningen? Hvad sker der senere hen? Polio senfølger Postpolio Syndrom Leve med postpolio Polio og medicin

Læs mere

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft

Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft Patientinformation, strålebehandling Information om strålebehandling efter operation for brystkræft eller forstadier til brystkræft Indledning Denne information er et supplement til vores mundtlige information

Læs mere

Patientinformation. Fjernelse af svælgpolypper

Patientinformation. Fjernelse af svælgpolypper Patientinformation Fjernelse af svælgpolypper Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsafdelingen Kontaktpersonsordning i ØNH - afdeling Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det 1. besøg i Øre -Næse -Halsambulatoriet,

Læs mere

Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper

Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper HVIS DU VIL VIDE MERE OM INDLÆGGELSE AF DRÆN OG/ELLER FJERNELSE AF POLYPPER Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det

Læs mere

Skelen operation af børn

Skelen operation af børn Skelen operation af børn Information om skelen Ved skelen peger øjnene ikke i samme retning. At skele er ikke ualmindeligt, da ca. 5 % af danske børn skeler. Det kan være medfødt, eller opstå når som helst.

Læs mere

Bedøvelse til fod- og håndoperationer

Bedøvelse til fod- og håndoperationer Patientinformation Bedøvelse til fod- og håndoperationer www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Bedøvelse til fod- og håndoperationer Denne pjece indeholder information om faste- og medicinregler samt

Læs mere

Brystløft. Forundersøgelsen: Din tryghed er vores største prioritet:

Brystløft. Forundersøgelsen: Din tryghed er vores største prioritet: Brystløft Forundersøgelsen: Ved forundersøgelsen anbefaler vi, at du lader et familiemedlem eller en god veninde deltage, da der er meget information, som efterfølgende kan være svær at huske på. Det er

Læs mere

Velkommen til CPAP årskontrol

Velkommen til CPAP årskontrol Dagens program: Velkommen til CPAP årskontrol Velkomst, evt. nyt fra Dansk Center for Søvnmedicin Husk: At blive tjekket ind At aflevere SD-kort og ESS-Skema At få seddel til Hjælpemiddelcentralen, hvis

Læs mere

Patientinformation Pladsgørende kikkertoperation (artroskopisk dekompression) for indeklemningssygdom i skulderen (impingement syndrom)

Patientinformation Pladsgørende kikkertoperation (artroskopisk dekompression) for indeklemningssygdom i skulderen (impingement syndrom) Patientinformation Pladsgørende kikkertoperation (artroskopisk dekompression) for indeklemningssygdom i skulderen (impingement syndrom) Patientinformation, Artroskopisk dekompression Side 2 Du er blevet

Læs mere

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Tre simple blodprøver kan forudsige, hvem af de 430.000 danske KOL-patienter, der er i størst risiko for at udvikle de følgesygdomme, der oftest

Læs mere

Information til voksne patienter om operation af halsmandlerne

Information til voksne patienter om operation af halsmandlerne Information til voksne patienter om operation af halsmandlerne Tanken bag denne information er, at alle, som får opereret deres mandler, skal have det så godt som muligt efter det kirurgiske indgreb og

Læs mere

STRESS. En guide til stresshåndtering

STRESS. En guide til stresshåndtering STRESS En guide til stresshåndtering Kend dine signaler Vær opmærksom på følgende symptomer: Anspændthed Søvn Har du problemer med at slappe af? Er du irritabel? Er du anspændt? Er du mere træt end du

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Zymelin menthol ukonserveret 1 mg/ml næsespray, opløsning Xylometazolinhydrochlorid Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge dette lægemiddel,

Læs mere

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine.

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Hovedpine HOVEDPINE Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Blandt dem, der har hovedpine, er de fleste kvinder specielt

Læs mere

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling Til patienter og pårørende Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof Hæmatologisk Afdeling Indledning Denne vejledning skal give dig og dine pårørende viden om den medicinske kræftbehandling

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere