VORES NORSKE DRØMMETUR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VORES NORSKE DRØMMETUR"

Transkript

1 VORES NORSKE DRØMMETUR En grupperejse sommeren 2013 FORSPILLET: Fredag, 14. juni 2013 oprinder afrejsedagen til den tur, vi med stor spænding har set frem til i meget lang tid: en grupperejse, arrangeret af Campisternes Rejseportal ved Hans Duggen, assisteret af norske Vidar Engh. Den skal føre os gennem Norges smukkeste egne for at ende på Lofoten, inden vi tager hjem igen gennem Sverige. Første station er Brevik campingplads i Hjo ved Vättern, hvor vi skal mødes med gruppen den 15. juni. Vi vil gerne være der en dag i forvejen. Det stormer ret så voldsomt, og der advares mod kraftig sidevind så Gert nærmest kravler over Øresundsbroen, hvor det da også rykker uregerligt i kortegen. Efter 6 ½ times køretid inkl. en frokost-, tank- og tissepause og 399 tilbagelagte km triller vi ind på campingpladsen i Brevik nord for Hjo. Det er en enkel naturplads, hvilket indebærer absurd simple sanitære forhold (fællesbruserum!), men der er til gengæld kig til Vättern. Vi er ikke de eneste, der allerede har indfundet sig. Vättern i baggrunden. Pladserne ved vandet er dyrere og i øvrigt optaget. Det er solskin med kraftig blæst. Markisen er lige ved at ryge sig en tur, da jeg sætter den op. Senere hiver jeg også læsejlet frem, så kan den ekstra kop morgenkaffe nydes i læ for vinden. Lørdag, 15. juni 2013 tager vi på udflugt til Karlsborg, hvor der findes en gammel militærfæstning fra 18-tallet. På vejen møder vi cykelløbet Vättern rundt med godt deltagere, ruten går lige forbi campingpladsen. Vi overhaler mange, mange cykelryttere, der kæmper sig frem på landevejen. Vejen er smal og mange steder er det svært at overhale, så man skal passe godt på. Karlsborg er en mindre flække, og fæstningen er flot. Der er et vrimmel af cykelryttere, men inden for fæstningen er der stille og fredfyldt. Der er gamle bygninger og lange alléer, og ved Soldathemmet er der indrettet en café, hvor vi får os lidt frokost. Kommet hjem kan vi se, at der er nu er flere deltagere til drømmeturen. Vi hilser på nogen af

2 dem, men det er jo svært at huske alle navne. Nu har vi også i lighed med alle vores medcampister - klistret plakaten fast i bagruden, så man kan genkendes. Vi går en 8 km afmærket tur, med udgangspunkt lige ved campingpladsen. Skoven er flot, vildere end vores hjemlige Boserup Skov, og lupiner i alle mulige farver blomstrer om kap med vild kørvel. Det er som om vi allerede er kommet langt væk hjemmefra. Turens første sociale grillaften med langbord. Man forsøger at komme hinanden nærmere, prøver at huske navne. Foreløbigt er det svært, men det kommer efterhånden. Stemningen er positiv. Mens vi spiser bliver vi tæt omsværmet at små fluer det er ikke knot, de legendariske svenske bæster, forsikres der. Fluerne bider heller ikke, i hvert fald kan man ikke mærke noget. Indtil næste dag. I lighed med andre fra gruppen har jeg fået sådan ca bid, især i ansigtet. Det ligner et kraterlandskab. Og de klør voldsomt, så Ruth forbarmer sig over mig og låner mig noget Dæmp. Det hjælper. Jeg, der plejer at have læderhud! I morgen sætter vi så i gang for alvor. Turen er planlagt i forvejen. Vi følger bare ruten, hvilket faktisk er meget behageligt. Campingpladserne (de er gode) er udvalgt og bestilt på forhånd, ligeledes sightseeing i både Oslo, Trondheim, sejlturen på Geiranger fjord, rundvisningen på Rosendal slot og togturen med Raumadal-banen. Dagene er således fyldt op til bristepunktet, og det levner ikke så megen tid til rejsedagbog-skrivning. Det har andre fra gruppen til gengæld ikke ladet sig hæmme af: vil man læse mere om turens detaljer, kan det anbefales at gå ind på Rita og Kurts hjemmeside riku.dk, hvor der også findes et hav at flotte billeder og detaljerede beskrivelser. Jeg nøjes i denne omgang med en mere kaleidoskopisk og kommenteret billedreportage. Det er ikke sikkert, at jeg husker alle enkeltheder på turen korrekt. Men det er vel også lidt lige meget. Hvad turens ruteforløb angår, så findes den i slutningen af denne beskrivelse. Skal jeg sammenfatte mine indtryk, så kan det siges med en enkel sætning:

3 NORGE ER SMUK SOM ET EVENTYR Fra Sverige fortsætter turen til Oslo, derefter går det videre i zig-zag nordvestover. Vejret skiftende fra sol og varme til regn og moderate temperaturer, dog aldrig decideret koldt. Gudesmukke vejstrækninger over fjelde og langs fjorde, helt billedbogsagtigt og næsten uvirkeligt. Magiske steder som Hardangervidda og Jotunheimen. Øde strækninger over højfjeldet. Frokoststeder med smuk udsigt. Snoede veje, hårnålesving, stigninger og fald. Aftensol foran campingvognen helt til kl neden for Valdresflya. Det er endda inden vi når til midnatssolen. Det hele er fortryllende smukt. Billederne og mine kommentarer til dem giver kun et overfladisk indtryk. Virkeligheden overgår dem alle. Sightseeing i Oslo. Vi bliver kørt rundt i bus. En professionel guide fortæller om byens seværdigheder. Her får man så god træning i at forstå det talte norsk. Det er ingen kunst i at læse sproget det ligner dansk med stavefejl. Vi får at vide, at byens navn kan udtales på to forskellige måder: den ældre generation siger: Oslo; dem under 34 siger: Osjlo. Jaja. Første station er Holmenkollen. Herfra er der et bjergtagende blik ned over byen og fjorden. Vejret er dejlig varmt. Oslo uden skihoppet på Holmenkollen ( gravid kone ) og Kontiki-museet går vel ikke. Så turen fører os også forbi her, og det er jo alt sammen rigtigt spændende. Heller ikke Vigellandparken og et glimt af den spektakulære opera må vi gå glip af. En lille kulturel udbrydergruppe har hjemmefra sikret sig billetter til aftenens ballettforestilling. Der skal fejres en fødselsdag. De fortæller næste dag, at det har været en forrygende oplevelse.

4 En lille figur gruppe fra Vigellandsparken. Parkens gennemgående tema er livets cyklus. Parken er meget spektakulær i sin udforming og tiltrækker mange turister. Operaen. Bussen stoppede kort for dem, der skulle til aftenens forestilling, så de kunne stå af her. Vi andre nåede imens et hurtigt foto-shot fra hoften. Turen fortsætter. Bomstille vande, der spejler fjeldene til mindste detalje og vender landskabet på hovedet. Nostalgisk gensyn af Lom stavkirke, denne gang også indefra her var vi på vores første tur med lejet campingvogn i 2008 og strålende sol. Nu er det desværre gråvejr. Kig op mod Jostedalsbreen og ud over en smuk sø på Odda Camping. Landskaber undervejs: Vierli, et skisportsted i juni. Et frokoststed. Haukeligrend, godt 1000 m over havet. Her må vi bare holde og se, se, se.

5 Odda Camping, beliggende ved en sø? En fjordarm til en fjordarm? Der er så meget vand overalt, som fjeldene falder stejlt ned til, at det ikke er til at holde styr på, om det nu er det ene eller det andet. Så kortene skal studeres nøje. En herregruppe Hans Duggen i midten holder rådslagning, eller også drikker de bare en af de kostbare, hjemmefra medbragte øller. Dem skal der rationeres med, fordi alt er HUNDEDYRT her i Norge. Udflugt i egen bil til Rosendal Slot med en meget smuk park efter engelsk landskabsstil. Klimaet er mildt her, fortæller den unge guide, derfor denne nærmest mellemeuropæiske frodighed, som i og for sig er et særsyn i Norges barske vejrlig. Op over Valdesflya. Her skulle vi overnatte i fri natur men måtte ændre planerne pga. for megen sne på parkeringspladserne.

6 Det bliver så i stedet for på denne campingplads i Maurvangen, for foden af Valdresflya,. Den ligger nærmest midt i noget, der kunne minde om ødemarken. Jeg får associationer om Himalaya og Mount Everest. De blafrende håndklæder minder mig om tibetanske bedeflag. En elv bruser tæt på. På fjeldenes top skimtes en gletsjertunge til Jostedalsbreen. Her virker meget arkaisk. Dette er også det eneste sted på hele turen, hvor der ikke er internet. Sammen med Rita og Kurt bestiger vi en lillebitte bakketop. Stien derop til tager sin begyndelse lige bag ved campingpladsen. Det ville have været fristende at nå længere op, dér hvor sneen begynder. Men klokken er mange, selv om solen stadig står højt på himlen. En pensionistbillet til kirken. En pensionist er en honnør på norsk. Den betegnelse synes vi godt om. Der er mange rabatter til os gamle alle vegne.

7 Olden camping; det er os i forgrunden, gruppen omkring os og en sidearm til Jostedalsbreen i baggrunden. Norsk vejr. Udflugt med bil og en vandretur til sidst for at komme til bræen, som vi kan se fra campingpladsen. På vejen dertil møder vi oplysningstavler, der fortæller, hvortil breen gik for bare fx en halv snes år siden. Medlemmer fra gruppen har været der tidligere og kan bekræfte, at gletsjeren er blevet en hel del mindre. Isen har flotte og klare blå nuancer. Mens vi står og kigger, lyder der pludseligt et tordenagtigt, øredøvnde brag, og en del af bræen styrter som i slowmotion ned i søen. Wow! Vi ser den med andre ord kælve lige foran vores øjne. Hvor heldig kan man være?! En pudsighed på vejen: Højhuset bag ved det lille (mindre) hus i forgrunden er et krydstogtskib! Et af dem, der sejler helt ind i bunden af de smalle fjorde, der til gengæld er meget dybe. NB: Man skal ikke lade sig narre af tankstationens prisskiltning. Tal nummer to virker ikke. Det skal hedde 14,84 hhv. 14,50. Billigt er det altså ikke at rejse i Norge heller ikke hvad brændstofpriser angår.

8 Stejle fjelde, der driver af vand. Det pibler, rinder, fosser ned alle vegne. Sneen smelter på bjergtoppene. Troldstigen i regnvejr, da vi kommer ned til Geiranger er der sol. Fjorden som et blåt bånd mellem de stejle fjelde. Polarcirklen byder på ugæstlig regn og blæst. Landkabet virker som verdens ende: barskt og gråt. Atlanterhavet møder vi i Bud; der er høj- og lavvande efter tidevandets egen rytme. Fra kyststiens bakketop med de fantastiske blomsterenge er der storslået panorama ud over skærgården. Vi er nået til Trollveggen Camping ved Åndalsnes. Navnet fortæller, hvor pladsen befinder sig: lige neden for den 1800 m høje, stejle fjeldvæg, der rejser sig bagved og oven over vores hoveder som en mur. Den hedder Trollveggen på norsk. Navnet er virkelig beskrivende. Utroligt imponerende og flot. Og også lidt dystert i gråvejr. Også til de andre sider er vi omgivet af flotte fjelde. Det har sine mikro-klimatiske omkostninger: skyerne samler sig på toppen af fjeldene og bliver hængende dér hele dagen. Da vi er i Norge synes jeg ikke det er passende med Dannebrog. Flaget, jeg har sat op, har jeg set mange andre steder i Norge så jeg kan vel ikke kaldes for dansk imperialist. Hans Duggen og Vidar har sat det norske flag op. Det er midsommeraften. Den skal fejres med fælles grill og efterfølgende bål. Vidar har sørget for teksten til den norske nationalsang, så den synger vi: Ja, vi elsker dette landet. Sådan. Bagefter bliver det naturligvis også til Vi elsker vort land. Det småregner. Trollveggen og Trollstigen og Geiranger hører nok uløseligt sammen. Så også det står selvfølgelig på programmet de næste 2 dage.

9 Da vi (på udflugt uden campingvogn) kravler op ad den berømt-berygtede Trollstigen er det bestemt ikke udendørsvejr. Jeg når nu alligevel lige et glimt af den. Der findes en udsigtsplatform, men den er indhyllet i tunge regnskyer. I Geiranger skinner solen. Der er mange store krydstogtskibe, lige som man kender det fra postkortene. Også den berømte Hurtigruten har ankret op her. Der er mange turister. Her hersker hyggelig feriestemning. Vi flotter os med en is, som sørme næsten ikke er dyrere end en tilsvarende is i Danmark. Vi skal have en sejltur på fjorden. Det er skibet til venstre, vi skal sejle med. Geiranger fjorden er vel nok den mest kendte og mest spektakulære fjord i hele Norge. Det er en smal tarm af vand, og fjeldene rejser sig stejlt til begge sider. Overalt fosser det ned med vandfald, der har kendte navne så som Brudesløret eller De 7 søstre. Jeg kan ikke rigtig holde styr på, hvem der hedder hvad. Men flotte er de.

10 Et sidste kig ned til Geiranger og fjordens afslutningen fra en udsigtsplatform på Ørnevejen, som minder i karakteren om Trollstigen med mange og stejle serpentiner. Nedenfor: en udflug med Raumadalbanen står på programmet. Turen byder på panorama for alle pengene, fra de høje fjelde til dybe dale. Den begynder i Åndsdalsnes og slutter i Dombås. Undervejs fortælles der i højttaler om det landskab, vi kører igennem på 4 sprog..

11 Igen et af de overdimensionerede krydstogtskibe, der anløber en lille miniby ved en fjord. Vi nærmer os Atlanterhavet. En af flere af de færger, vi skal med på turen, for at krydse en fjord (og derved spare en hel masse kilometre). Også her er der rabat for honnører. Nu er vi nået til den lille og spændende by Bud ved Atlanterhavet og skærgården. Campingpladsen ligger lige ved vandet og en lille havn. Nogle lystfiskere renser dagens fangst under spændt observation fra stedets måger.

12 Fiskeren har lige hældt kassen med fiske-afpuds ud til de ventende og højlydt skrigende måger. Campingpladsen oppe fra kyststien. Gert på selve kyststien. Det er en meget smuk spadseretur på en halv times tid ind til den lille by. Øverst th: Vores plads. Det blæser, så vi har læsejlet oppe igen. I det følgende: Stemningsfotos fra Bud

13

14 Sent på aftenen.

15 Resterne af tyskernes Atlanterhavsfæstning fra 2. verdenskrig.. og som modvægt et uddrag af de mange, mange smukke blomsterenge vi ser på vores vej. Der er bl.a. blå storkenæb, vild kørvel, løvefod, gule smørblomster, bregner, dekorative græsser. Og man nænner absolut ikke at træde i det. Et stykke skærgård

16 Afslebne klipper og vild kørvel. Meget nordisk. Atlanterhavsbroen tegnet og tænkt som en rullende bølge På vej mod Trondheim. En afslappet frokostpause undervejs.

17 Trondheim og Nidaros-domkirken: Så nåede vi så langt:

18 Mo i Rana. Fra campingpladsen Bjerka vælger Gert og jeg at tage på vandretur oppe i fjeldet i stedet for en udflugt til Svartisen. Det bliver en stor og smuk oplevelse. Vi følger en rød afmærkning med "T". Vejret er fantastisk. Det er altid spændende at skulle forcere områder med sne. Efter godt 1 ½ times opstigning når vi frem til en sø, der får næring af gletsjerens smeltevand. Efter 10 m yderligere opstigning finder vi en hjemmelavet hytte fra Her kan man overnatte, hvis man vil. I hytten ligger der en gæstebog, man skriver sit navn og evt. en kommentar i. Det gør vi. Vi konstaterer, at vi er de eneste danskere, der nogensinde har været her i løbet af hyttens levetid. På et gammelt foto ser vi, at gletsjeren for bare 20 år siden dækkede en meget større flade end nu.

19 Vi fortsætter nordpå mod polarcirkelen. Vejret er gyseligt. Så det bliver kun til et par hurtige snapshots. Polarcirkelhuset. Her kan man købe souvenirs i alle kategorier. Fælles for dem er, at de er for dyre. Så det bliver ikke til noget. Ved Saltstraumen, en meget kraftig tidevandsstrøm. Man kan se malstrømmene, når tidevandet kommer eller går. Bedst er udsynet fra broen. Det afstår vi fra, vejret er for barskt. Campingpladsen ligger ned til klippekysten, så jeg kigger derfra.

20 Sidste station inden Lofoten: campingpladsen i ULVSVÅG. Midnatsolens land. Vi nyder udsigten fra yderste klipperække. Lofotens takkede fjeldtinder hilser i det fjerne. Her er bare så smukt.

21 Udflugt til Hammarøy. Havnen i den lille flække Buvåg ved ebbe-tid. Nobelpristageren Hamsuns barndomshjem th. I Oppeid, nogle få km fra Hamsuns barndomshjem, er der bygget et interessant, moderne museum til ham med flot udsigt ud over det landskab, der danner baggrund i mange af hans romaner. På grund af Hamsuns fraternisering med den tyske besættelsesmagt og en efterfølgende proces er han stadigvæk et kontroversielt emne i Norge. Men hans litteratur fejler ikke noget. Den ramte mig lige i hjertekulen i min ungdom, især hans roman "Pan". Den køber jeg så lige på norsk. Jeg er glad for, at jeg kan aflægge Hamsun et "besøg". Hamsun døde i For at undgå en lang køretur "udenom" tager vi den mere direkte færge fra fastlandet over til Lofoten. Nu er det lige ved! Også her får vi "honnør-rabat". Da vi til sidst når Lofoten, skinner solen. Campingpladsen ligger som en drøm nede ved en smal fjordarm med de savtakkede bjergtoppe bagved. Midnatssol. Et nærmest mytisk fænomen: Dagen bliver aldrig til nat. Det er helt lyst, som var det midt på dagen, døgnet rundt. Det falder svært at lægge sig til at sove: det er jo ikke nat endnu, siger hjernen. Dagen bliver ved med at kalde. Man må tvinge sig til at rulle gardinerne ned og lægge sig til at sove.

22 LOFOTEN. Sandsletta camping. Igen en flot beliggende plads lige ved en fjordarm. Man indretter sig. Vores genboer i deres lille autocamper er taget på tur. Gert læser en brochure om Lofoten. Kendingsplakaten sidder i bagruden. Også vi tager på udflugter i omegnen. Egentlig vil vi finde et sted at vandre men havner i Henningsvær - et både yndigt og yndet udflugtssted på sydsiden af øen vi bor på. Lofot-specialiteter

23 Mere Henningsvær. Motor- og fiskerbåde dominerer. Sejlbåde er mere sjældne. Måske er vejret for barskt? Og farvandet for klippefyldt? En overraskende, flot "Hawaii-strand" med havet så blåt som om vi var sydpå.

24 Impressioner Fra campingpladsen er der udsigt til en lille, grøn halvø. Den frister at blive opdaget. Eva og jeg tager på en spændende aftentur. Fra halvøen ser vi over mod campingpladsen.

25 Aftenstemning. Egentlig ikke noget særligt - men alligevel bare gribende smukt. Og her ender så Gerts og min Lofoten-tur. Vi er nødt til at forlade gruppen før turen er afsluttet helt, fordi vi har en vigtig aftale hjemme i Roskilde. Gert skal deltage i DM for begynder-bridge. Makkeren og han blev nr. 1 i Østsjællandsmesterskaberne, så det forpligter til at gå videre. De næste 6 dage bliver det så et slags maratonløb ned gennem Sverige for at være hjemme igen den 11. juli. THEMA: De norske veje er ikke altid lige medgørlige Vejene er til tider med stejle hårnålesving og smalle. Man må håbe ikke at møde hverken lastbil eller bus. Chaufførerne er nemlig ikke altid lige villige til at vige. Tunnellerne er der mange af, de er lange, mørke og føles smalle. Man kan nemt komme for langt ud til højre, ind mod klippevæggen, når der kommer en modkørende. Det sker for en i selskabet, som får ødelagt højre campingvognsside. Men heldigvis kan Gaffa jo klare alt. En anden har fået smadret sidespejlet i en tunnel. Uha. Også en hjulkapsel forsvinder, hvilket nok skyldes de mange bumpede fjeldveje. Værst går det dog for den turdeltager, hvis (gamle) teltvogn bryder sammen på vej ned fra fjeldet efter timevis at have kørt hen over højdernes meget ujævne og vinterskadede veje. Det er en kedelig oplevelse, men heldigvis sker der ikke andet, end at ligets sørgelige rester må efterlades på åstedet. Manden er lige ved at opgive turen men bliver overtalt til at købe et lille telt og fortsætte med resten af gruppen. I parentes bemærket: han er, som alle os andre i gruppen, aldersmæssigt ud over sin første ungdoms vår. Også en bruser ryger af under camping-vognens hoppende kørsel hen over højfjeldet. Den falder på vandhanen og åbner den; godt der er brusebund i toiletrummet, så den trækker en våd stribe efter sig i lang tid, indtil fadæsen bliver opdaget. For slet ikke at tale om, at et autocamperbatteri opgiver evret og må udskiftes, at der bliver fyldt benzin på en dieselmotor og at 3 movere går i udu. Et af de

26 imidlertid mindre problemer er en tilsyneladende tabt mobiltelefon og et glemt håndsving (vores) begge dele bliver dog genforenet med deres meget lettere ejermænd. Det lyder dramatisk altsammen. Men ikke al den slags genvordigheder har jo noget med Norge eller selve turen at gøre. Når man er mange afsted - 16 enheder ialt - forekommer der statistisk set næsten altid nogle tekniske forhindringer på vejen. Det er bare med til at give turen lidt kolorit og noget at grine af - bagefter. VEJE: TUNNELLER: Vejene byder på lidt af hvert. Et sted er hovedvejen spærret pga. vejarbejde, og vi skal følge en "follow-me" bil, der guider os ad en snæver sidevej. Det værste er dog de smalle, meget mørke tunneller (øverst tv.). De nyere af slagsen er den rene luksus, brede og lyse (nederst tv.). Nogle af vejene og tunnellerne koster noget. Vi har bropass i forruden og bliver således automatisk registreret. Det er vist også billigere.

27 THEMA: Lidt gruppesnak At være en gruppe er et interessant fænomen. Vi tager afsted om morgenen nogenlunde samtidig men fordeles hurtigt på landevejen. Kun en gang i mellem møder man nogen af de andre undervejs. Det bliver til vink og store smil, når man passerer hinanden. Der opstår snart en slags vi -følelse. Som tiden går finder nogen sammen og er glade for langbord-spisning andre deltager måske kun for ikke at være udenfor. Og så er der også dem, der hellere passer sig selv. Men det overordnede er, at vi er i samme båd, lever under de samme vilkår, har mere eller mindre de samme ritualer, følger den samme rejseplan. Det binder jo sammen, på godt og ondt. Man mødes fast hver dag til den daglige briefing kl. 20 med Hans som dirigent. Det er rart at vide. Så kan man blive hængende, hvis man vil. Et sammenklippet gruppebillede. Der mangler vist et par stykker. Vi fotograferes til et svensk campingblad. Læg i øvrigt mærke til vores ens bluser! Generelt om campingpladserne Arrangørerne har gjort grundigt og godt forarbejde. Campingpladserne ligger alle sammen naturskønt og med smuk udsigt. Der er forskel på den sanitære standard, dog aldrig noget at være utilfreds med. Jo - bortset fra pladsen i Trondheim, der var hjemsøgt at et helt arbejdslejr med larmende, fastboende arbejdsfolk fra andre europæiske lande (fx Irland). Men det kan man jo ikke vide på forhånd. Der er internet-adgang på alle campingpladser. HJEMVEJEN Lørdag, 6. juli er der opbrud. Selv om vi har set frem til at være afsted igen på egen hånd føles det alligevel lidt vemodigt. Faktisk kommer jeg til at savne de andre! Vi stiler mod Sverige via Narvik for at overnatte i Kiruna. Nu er vi i Lapland. Landskabet er barskt og noget goldt og mangler den farvestrålende norske frodighed og dramatik. Gråvejret understreger den noget afvisende stemning. Byen Kiruna virker som sat på stand bye. Jernmalmens udvinding bevirker, at undergrunden giver sig; der er storstilede planer om at flytte dele af byen. Fra et udsigtspunkt oppe over byen får vi et stort vue ud over landskabet med jernmalm-værket tæt på. Man kan tydeligt se, hvordan der graves i bjerget. Tipvognene er linet op i lange baner og venter på at transportere godset til Narvik. Landskabets farver er mere grå end grønne her.

28 På vej til Sverige. Vi har passeret Narvik, og nu går det ned ad bakken mod Kiruna. Kiruna. Selve byens centrum er mere i retning af interessant end hyggelig, campingpladsen ikke noget at skrive hjem om. Fra Kiruna går det videre til Storforsen. Her laver vi sightseeing-stop og fortsætter dernæst til Arvidsjaur. Vi befinder os på inlandsvägen, hvilket betyder: kilometer efter kilometer efter kilometer pjusket gran- og birkeskov, præget af det barske klima. En gang imellem får man glimt af bølgende horisonter og blå fjeldtoppe. Det er Laponia-land, et stort, UNESCO-klassificeret reservat af vild og uberørt nordisk natur med berømte naturparker og vandrestier, som fx Sarek og Kungsleden. Desuden er vi også i same-land; man kan aflæse det af de to-, til tider tresprogede eksotisk klingende by- og stednavne, der i øvrigt ikke er til at udtale. Vi krydser også lige polarcirklen igen, denne gang i Sverige. Trappen, skiltet nedenfor, stensætningen og en række hvide stenblokke danner en lige linie: polarcirklen. Her er langt fra så gennemført som i Norge. Næste stop bliver Storforsen, som betegnes som Europas største uregulerede vandfald. Det er nu en sandhed med modifikationer. En del af vandfaldet er tørlagt og består kun af klippeblokke.

29 Massive gangbroer, specielt beregnet til kørestolsbrugere, fører os hen til vandfaldet. Den bruser øredøvende. I Arvidsjaur tager vi fra campingpladsen en tiltrængt spadseretur ind til byens centrum. Dér besøger vi et interessant sted: Lappstaden, "Sveriges ældste (17oo-tallet) og største samiske kyrkstad med 29 kåter = sametelte i træ og 52 forrådshuse" (Politiken). De er smukke grå og vejrfrønnede og ser spændende ud og bruges stadigvæk til fx at afholde markeder.

30 Lappstaden i Arvidsjaur Yes, vi er stadig i Lapland og yes, her ER myg. Så ned med myggenettet, og det kan ikke gå hurtigt nok. Efterhånden som vi bevæger os sydpå ændrer landskabet karakter. Det bliver mere frodigt og med flotte panoramaer en gang imellem. Køreturen på inlandsvägen er dog gennemgående noget ensformigt. Dens vejbeskaffenhed er ind imellem horribel, så vi får to gange køkkenskabets indhold i favnen, da vi åbner lågen. Vores tredje overnatning bliver i Östersund ved Storsjön. Vi har forladt Lapland nu og dermed formodentlig også myggene. På kortet ligner Lapland et stort patchwork-tæppe af store og små mose- og sumpområder, det rene slaraffenland for myggene. Slut er det også med midnatssolen, men det bliver ikke mørk nat lige med det samme alligevel. At det er lyst døgnet rund er et sælsomt fænomen, der vender op og ned på dagsrytmen som om der ingen nattetid findes og livet er blevet dobbelt så langt. "Nordlandssommerens evige dag" (Hamsun). Men nu er det altså desværre forbi. Mere inlandsvägen, som vi æder os igennem km efter km i timevis. Undervejs ser vi et par rener i vejkanten. Mora ved Siljansøen i Dalarna er vores fjerde overnatningsstop. Det bliver campingpladsen på Sollerön, hvor også gruppen skal overnatte en lille uge senere. Vi får en af de sidste quickstop-pladser uden for receptionsbygningen, idet alt andet er optaget. Heldigvis når vi også ind til Mora by og Zorn-museet, inden det lukker. Anders Zorn er en af Sveriges berømte og internationalt anerkendte malere (+1920). En lille slentretur gennem Mora overbeviser os om, at her kunne vi godt tilbringe et par dage ekstra, en anden gang. Gert køber en lille rød Mora-træhest til mig. Søen

31 og de skovklædte bjerge bag ved er smukke. Det er lunt i vejret. I dag var vi strejfet hele 28 varmegrader! Og selv nu, hvor det er aften, er temperaturen stadig behagelig. Vores quick-stop plads til 130 skr. uden for bommen, men med el og fuld adgang til sanitæren. Vi har endda lidt udsigt til søen. Ikke dårlig. Priserne på de svenske campingpladser hører ikke ligefrem til i den billige ende, skal jeg hilse og sige. Vi nåede det lige... Fra aftenturen rundt på campingpladsen. Vi kommer også kom forbi en majstang. Her i Dalarna fejres midsommer mere festligt og spektakulært sammenlignet med resten af Sverige. Imens indløber gyselige SMS-meldinger fra Lofoten (citat): Vi har stort set siden I forlod os været ramt af det dårligste vejr Norge kan levere. Hvalsafarien måtte vi opgive efter 5 forsøg, og i går nat var vi bange for at vi var væltet omkuld alle sammen på grund af kraftig storm. Regnen har fosset ned i lårtykke stråler, så vi forlod Andenes en dag tidligere i håb om bedre vejr i Ballangen. Har dog nærmest skøjtet hertil ovenpå vandmasserne, så alle de

32 smukke udsigter forsvandt i en mur af regn. Temperatur mellem 8-10 grader, så der har ikke rigtigt været noget at råbe hurra for. JØSSES. Det er lige før vi føler at have begået faneflugt. Mere bilkørsel. Landskabets nordiske karakter er lige så stille gledet over i at ligne noget mere hjemligt. Vi er nu også nået til Västra Götaland, der er flere veje, mere bebyggelse, flere byer, flere biler. Det regner. Campingpladsen, vi har fundet, ligger mellem Vänern og Vättern i området Hökensås. Her er orden og regler, så det er lige før man bliver bange for at gøre noget forkert. Vi står på en gæsteplads med udsigt frasiddegruppen til en svenskrød bræddevæg. Internet findes ikke her, af principielle grunde. Ser man det. Til gengæld får vi DCU-rabat. Og campingmutter er meget venlig. I morgen når vi så hjem, og vores norske drømmetur er slut. Vi er kørt godt flere tusinde km og har brugt en halv formue i diesel men det var det hele værd, og i øvrigt kan oplevelseskvalitet jo som bekendt ikke gøres op i penge. Stor tak til Hans Duggen og hans norske kompagnon Vidar for initiativet og en uforglemmelig rejse gennem de smukke nordiske landskaber. Mange glade campinghilsener Renate Hovald Ulvsvåg camping. Hans Duggen i færd med at rense grillristen.

33 TURFORLØBET: UDVEJEN: A - Roskilde B - Hjo, Sverige C - Oslo, Norge D - Odda E - Maurvangen / Valdresflya F - Olden G - Åndsdalsnes / Trollveggen HJEMVEJEN: M - Kiruna N - Storforsen (mellemstop) O - Arvidsjaur P - Östersund Q - Mora R - Hökensås A - Roskilde H - Trondheim / Vikhammer I - Mo i Rana J - Saltstraumen K - Ulvsvåg L - Sandsletta, Lofoten

Turen til Kroatien 2014.

Turen til Kroatien 2014. Torsdag 21/8: Turen til Kroatien 2014. Kl 16:45 holder vi ved Færgen i Rødby,i god tid.det viser sig at vi for første gang må vente, vi kan ikke komme med før kl 17:45. Vel ankommet til Femeren,går turen

Læs mere

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel.

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel. Dagsprogrammet Dag 1 København Amman og bustransport til Ajloun, hvor vi skal have 2 overnatninger i den private Mount Birgish Camp. Vi ankommer sidst på eftermiddagen og får tid til at stifte bekendtskab

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Sommerferie 2007. Sarau

Sommerferie 2007. Sarau Sommerferie 2007 22.7.2007 kørte vi fra Harlev i regnvejr, ned over Rødby med færgen til Puttgarten, for senere at ende i Østrig som var vores mål. Vores første overnatning var Naturcampingplatz Sarau

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland 2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland Indhold i Sydgrønland... 3 Turens højdepunkter:... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og byen Narsaq... 5 Dag

Læs mere

Sommerens tur til Finland

Sommerens tur til Finland Sommerens tur til Finland Det blev ikke nogen tur sydpå denne sommer. Til gengæld blev det en tur nordpå til Jakobstad, Finland og tilbage igen. I alt blev det lidt mere en 3000 km. Planen var at min bror

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Helgelandskysten sommer 2011

Helgelandskysten sommer 2011 Nr. 92 August 2011 Helgelandskysten sommer 2011 Min første tanke om en større tur i sommeren 2011 var, at det skulle være en anderledes tur, i omgivelser vi ikke havde prøvet før, og hvor tiden blev brugt

Læs mere

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Indhold i den vilde natur... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Med fly til Narsarsuaq og bådtransfer

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Island i efterårsfarver - læserrejse med Ældre Sagen

Island i efterårsfarver - læserrejse med Ældre Sagen Island i efterårsfarver - læserrejse med Ældre Sagen 5 skønne dage med Den Blå Lagune, spruttende gejsere, svulmende vandfald, hvalsafari og islandske vikinger Naturen i Island er storslået. Øen strækker

Læs mere

VER-DI kursus i naturvejledning og naturformidling i Danmark.

VER-DI kursus i naturvejledning og naturformidling i Danmark. Nyhedsbrev VER-DI kursus i naturformidling fortsat side 2 Nye cykelruter og kort i Norge og Sverige side 3 Landsbymøde om Skjern Å side 5 Deltagerne fra Norge og Danmark havde et tætpakke skema i Nationalpark

Læs mere

Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder.

Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder. Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder. Vi er lige ankommet til camping William i byen Markelfingen helt nede i bunden af Tyskland, vi kigger lige over på Schweiz på den anden side af søen som campingpladsen

Læs mere

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009

Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Rasmus dagbog om Sydafrika fra d. 4/4-19/4 2009 Min tur til Sydafrika startede allerede fredag d. 3/4. Jeg holdt fri fra skole fredag for at køre til København. Der boede vi på Hotel Admiral til lørdag.

Læs mere

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014 Polen rundt med Grænseegnens Touring Club 14 24. juni 2014 1 Referat fra turen til Polen i tidsrummet 14. til 24. juni, 2014 Jeg har brugt lidt tid på at finde en form for hvordan jeg kan beskrive den

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere

I Kajak fra Sverige til Finland via Märket og Ålandsøerne 2013

I Kajak fra Sverige til Finland via Märket og Ålandsøerne 2013 I Kajak fra Sverige til Finland via Märket og Ålandsøerne 2013 Bodil, Peter, Jørgen og Jan Märket Sidste overnatning Turku-Åbo Ryssö ön Inderskär Stora Furuholm slut Understen Märket Ängeskär r Singö start

Læs mere

28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. mandag den 1. april 13

28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. mandag den 1. april 13 Temarejse 28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. Natur & kultur Oplev et lille samfund i det skotske højland tæt på stor natur. Fly til Edinburgh,

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 2002. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

D e l 7. Eva Denning på Norsk Drømmetur

D e l 7. Eva Denning på Norsk Drømmetur D e l 7 I Norges barske fjelde høres sjældent fuglesang; men vindens, regnens egen melodii dale, som højt i sky. Da bliver vi mennesker små, ja, da viser livet sin styrke, da finder sjælen fred, i ly af

Læs mere

Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015

Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015 Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015 Mandag den 9. november 2015 Dag 1: Ombordstigning i Bergen Vores rejse starter i Bergen. Når vi bevæger os mod nord, har

Læs mere

Kajaktur i Bohuslan skærgården på Sveriges vestkyst.

Kajaktur i Bohuslan skærgården på Sveriges vestkyst. Kajaktur i Bohuslan skærgården på Sveriges vestkyst. Under optimale vejrforhold gik vi efter Fjällbacka skærgården, Väderöarna uden for, og Kosterøerne i nord ud for Strømstad. Start og slut: Heestrand,

Læs mere

4. april Starter fra Nørresundby kl. 8.00 efter en travl morgen med at få det sidste der skal i vognen, mad, drikkevarer og elektronik.

4. april Starter fra Nørresundby kl. 8.00 efter en travl morgen med at få det sidste der skal i vognen, mad, drikkevarer og elektronik. 4. april Starter fra Nørresundby kl. 8.00 efter en travl morgen med at få det sidste der skal i vognen, mad, drikkevarer og elektronik. Ved Hobro begynder det med småregn som hurtigt tager til og der bliver

Læs mere

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas Med til Tenerife lørdag den 24. februar 2007 til lørdag den 3. marts 2007. Rejsen: Fra Tirstrup lufthavn til Sydtenerife er der 3782 km. Flyvetid: 5 timer. SAS fløj turen for Aarhus Charter Vi boede i

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

OPLEVELSER PÅ FJELDET

OPLEVELSER PÅ FJELDET OPLEVELSER PÅ FJELDET SOMMER VINTER 2007 Nordisk Friluftsliv JOTUNHEIMEN Jotunheimen er med sine 1140 km2 en af Norges største nationalparker med et af de mest alpine områder med store højdeforskelle,

Læs mere

San Francisco og Hawaii

San Francisco og Hawaii San Francisco og Hawaii Denne rejse kombinerer storbyliv i San Francisco med natur og badeferie på den billeskønne Hawaii-ø Maui. Med tre dage i San Francisco har du god tid til at nyde byens mange seværdigheder.

Læs mere

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 1 Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 2 Forord Fra oktober 2007 til januar 2008 foretog jeg sammen med min daværende kone, Susanne Høegh, en

Læs mere

AaCRM på hjul af Contador & Co.

AaCRM på hjul af Contador & Co. AaCRM på hjul af Contador & Co. Figur 1 AaCRM foran hotellet er klar til første tur Costa Blanca, Alicante og den spanske østkyst det må være grisefester, betonhoteller og badedyr! Sådan var min klare

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013.

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. TURBESKRIVELSE 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. Individuelle rejser til Island. Vi mødes i Akurery lufthavn søndag eftermiddag d. 15 september. Som regel passer det med

Læs mere

Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009.

Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009. Dagbog Tanzania 2009 Middagspausen Mikumi Nationalpark den 18-sep-2009. Så sidder vi igen i Afrika og skriver dagbog, denne gang sidder vi på terrassen foran vores telt på Vuma Hill Tented Camp i Mikumi

Læs mere

På safari. længste fjord PÅ NORGES. rejse

På safari. længste fjord PÅ NORGES. rejse rejse På safari PÅ NORGES længste fjord Udsigterne langs den norske Sognefjord er af den slags, der får underkæben til at hænge. Brusende vandfald og høje bjerge omkranser idylliske landsbyer med ganske

Læs mere

UdflugteriCape Town Side 1 af 4 Nyhedsbrev Kontakt Om Albatros SØG tlf. +45 36 98 98 98 Rejs med hjerte, hjerne & holdning Forside Rejser Destinationer Rejsetyper Gå på opdagelse Praktisk information Etik

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September

Sjælsro. Den 29/8-5/9 2015. Den 29. August 5. September Sjælsro på Samos Den 29/8-5/9 2015 Den 29. August 5. September Oplev 8 dage Med Sjælsro til Samos med direkte fly til det dejlige familiedrevne Anema Hotel I Karlowasi. September en den perfekte måned

Læs mere

- tid til natur og fællesskab

- tid til natur og fællesskab - tid til natur og fællesskab Indhold Danmarks smukkeste kanotur... 03 Stolte traditioner... 04 Det praktiske... 05 Planlæg din kanotur... 06 Lejrliv ved Gudenåen... 08 Udstyr til din kano... 09 Sådan

Læs mere

H E L E E Nr. 6 juli 2015

H E L E E Nr. 6 juli 2015 HELE E Nr. 6 juli 2015 HELENENYT Nr. 6 (juli årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout &

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne Hej alle sammen Min rejsekammerat og jeg ankom til Perus hovedstad, Lima, den 18. oktober klokken meget sent om aftenen. Planen var, at vi bare skulle have vires bagage, finde vores taxachauffør og så

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

Beijing, den transsibiriske jernbane og rideekspedition i det østlige Mongoliet

Beijing, den transsibiriske jernbane og rideekspedition i det østlige Mongoliet Beijing, den transsibiriske jernbane og rideekspedition i det østlige Mongoliet 14 dages kontrast- og actionfyldt program 14 28. Juni 2009 Følg med på en unik og meget varieret rejse, der byder på forskelligartede

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Forårsferie på Mallorca fra den 22. april til 29. april 2010

Forårsferie på Mallorca fra den 22. april til 29. april 2010 Forårsferie på Mallorca fra den 22. april til 29. april 2010 I egen bil fra Engvej 2 til Hamburg lufthavn. Herefter med Air Berlin til Palma de Mallorca. Til slut i lejet bil fra lufthavnen til Club Martha

Læs mere

Desuden kan Tjørnuvik og Saksun anbefales med flot natur,vandfald og fugle.

Desuden kan Tjørnuvik og Saksun anbefales med flot natur,vandfald og fugle. Færøerne: 13-20 juli 2001 Turen til Færøerne var ikke en fugletur, men der blev alligevel tid til mange gode natur og fugleobs. Vi var en gruppe, og klassiske smukke natursteder skulle beses. Vi boede

Læs mere

Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996

Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996 Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996 Rester Min gamle klassekammerat Thomas ringer og fortæller mig, at hans kone er død. Det er sket pludseligt og uden sygdom; han vågnede en morgen for ni uger

Læs mere

Helgoland i den Tyske Bugt

Helgoland i den Tyske Bugt Helgoland i den Tyske Bugt Tekst og fotos af Dieter Maaszen Helgoland med Lange Anne yderst mod vest Besøg øen om foråret - ved påsketiden - herefter er der frit slag for fuglefolk og fotografer og andet

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

BRIDGEFERIE TIL MEXICO C&C Travel: Teknisk arrangør Bridgeansvarlig: Marianne & Rolf

BRIDGEFERIE TIL MEXICO C&C Travel: Teknisk arrangør Bridgeansvarlig: Marianne & Rolf BRIDGEFERIE TIL MEXICO C&C Travel: Teknisk arrangør Bridgeansvarlig: Marianne & Rolf Den 11. okt., 1. dg: Afrejse fra Kastrup den 11. oktober kl. 10.40 med Lufthansa LH 3071- LH 498 til Mexico City via

Læs mere

NNF s Forbunds Seniorer:

NNF s Forbunds Seniorer: NNF s Forbunds Seniorer: Gode venner! Til orientering for deltagerne i den forestående tur til Rügen, bringes hermed lidt praktisk information. For god ordens skyld skal indledningsvis nævnes, at turen

Læs mere

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008

Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Skiathos 19. Maj 2. Juni 2008 Megali Ammos Stranden Vores tur til Skiathos startede den 19. Maj fra Billund, og vi boede på Hotel Mario ved Megali Ammos stranden lidt uden for Skiathos by. Vi rejste med

Læs mere

MANDEREJSE PYRENÆERNE

MANDEREJSE PYRENÆERNE 7 E. 23. - 29. MAJ 2015 MANDEREJSE PYRENÆERNE VANDRETUR FOR MÆND MED EVENTYRER OG PSYKOTERAPEUT HANS ERIK RASMUSSEN AFSKED UDFORDRING UDSYN MÅLRETTETHED OVERSKRIDE GRÆNSER INDLEVELSE HJEMKOMST Indhold

Læs mere

VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE

VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE VADEHAVSCENTRET ERHVERVSTURE Vi tilbyder store naturoplevelser. Besøg Nationalpark Vadehavet og kom hjem med oplevelser i verdensklasse. Det lyder utroligt, men Vadehavet rummer en grad af liv, der ikke

Læs mere

Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage

Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage Rejse til det vilde natur i det østligste Rusland Kamchatka, Sakhalin og Kurilerne 23 dage 1 dag. Afrejse Kastrup onsdag den 8. juli kl. 0.40. Alle tider er lokale tider. Tidsforskel +9 timer. 2 dag torsdag

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Vinter på HUNDESTED HAVN

Vinter på HUNDESTED HAVN Vinter på HUNDESTED HAVN En billedkunstners dagbog Fredag d. 26. november 2010 kl. 13.25 Vinter Vinteren er kommet tidligt og uden varsel midt i november. Det er minusgrader og Hundested Havn har

Læs mere

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012

Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Aktiv Familie Ferie - Uge 31, 2012 Tlf.: 7649 6000 Tlf.: 7586 5533 Aktiv Familie Ferie... med sjove udfordringer & skønne natur- og friluftsoplevelser Drømmer I om at slippe hverdagens daglige gøremål,

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Castello delle Forme

Castello delle Forme Castello delle Forme Firenze MARCHE TOSCANA Assisi Perugia UMBRIEN Castello delle Forme Umbrien, Italiens grønne hjerte - centralt beliggende øst for Toscana, nord for Rom og med en masse spændende byer

Læs mere

SCHWARZWALD august-september 2016 7 dages busrejse til bl.a. Triberg, Freiburg og Blomsterøen Mainau.

SCHWARZWALD august-september 2016 7 dages busrejse til bl.a. Triberg, Freiburg og Blomsterøen Mainau. SCHWARZWALD august-september 2016 7 dages busrejse til bl.a. Triberg, Freiburg og Blomsterøen Mainau. 7 DAGES busrejse til Schwarzwald med ophold på Hotel Grünwinkel i Oberharmersbach. PRIS kr. 3995,-

Læs mere

Cykle mellem tvende have

Cykle mellem tvende have Rønshoved Højskole Højskolen ved Flensborg Fjord Cykle mellem tvende have Naturskønne cykelture mellem Nord- og Sydslesvig 21. juni 27. juni 2015 Efter 150-året for 1864 vil vi cykle rundt i grænselandet:

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Er du klar, det ser sådan ud på det praktiske Hvad koster det at komme i himlen? Bormio?

Er du klar, det ser sådan ud på det praktiske Hvad koster det at komme i himlen? Bormio? Her er dit års absolut hårdeste, sjoveste, bedste og helt igennem fantastiske cykel weekend! Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater sammen med andre gode cykelmennesker, der virkelig elsker

Læs mere

Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.)

Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.) Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.) 307 Gud Helligånd, vor igenføder 696 Kærlighed er lysets kilde 321 O kristelighed 438 Hellig, hellig,

Læs mere

FRA D. 30 SEPTEMBER TIL D. 11 OKTOBER EN HVER GOD FERIE STARTER MED EN PRØVETUR

FRA D. 30 SEPTEMBER TIL D. 11 OKTOBER EN HVER GOD FERIE STARTER MED EN PRØVETUR FRA D. 30 SEPTEMBER TIL D. 11 OKTOBER EN HVER GOD FERIE STARTER MED EN PRØVETUR Prøveturen går blot til Husum, med en overnatning og hjem over Møgeltønder, Højer sluse og Rømø for derefter at køre retur

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

En rejse tilbage til ilden og isens land

En rejse tilbage til ilden og isens land En rejse tilbage til ilden og isens land Rejse til Island 3.- 8. juni 2015 Guide og rejseleder: Henning Andersen, Vulkanolog Henning fortæller om Island Dyb finanskrise eller et vulkanudbrud slår ikke

Læs mere

Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere

Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere Velkommen til årets studenter, forældre, familie og skolens medarbejdere Kære studenter årgang 2015 I dag er en festdag! I den sidste uges tid har skolen summet af liv: spænding, nervøsitet inden sidste

Læs mere

Niels Rasmussen d. 11.11.11

Niels Rasmussen d. 11.11.11 I mange år har jeg leget med ord, første gang jeg husker var i forbindelse med en lejr for ca. 25 år siden. Jeg husker det handlede om alle vores men er, men der kom en mand Senere har jeg gjort det i

Læs mere

2015 Ekspedition Vestnorge til Nordkapp.

2015 Ekspedition Vestnorge til Nordkapp. 2015 Ekspedition Vestnorge til Nordkapp. Sig nærmer tiden, hvor vi stopper på arbejdsmarkedet. Jeg for at gå på pension, og Karin for at gå på efterløn med udgangen af august 2015. Med ferie og seniordage

Læs mere

Bølgerne brydes i Klitmøller

Bølgerne brydes i Klitmøller 6 Bølgerne brydes i Klitmøller Parforhold I Når to meget forskellige foreninger skal flytte sammen, skaber det somme tider udfordringer, der er svære at løse og kræver, at begge parter lytter nøje til

Læs mere

Nå, hjem kom vi, på 3 forsøg, og vi gik aftentur og så byen fra den ene ende til den anden, lidt spil, tegning og hygge derefter i seng. Hvem er jeg?

Nå, hjem kom vi, på 3 forsøg, og vi gik aftentur og så byen fra den ene ende til den anden, lidt spil, tegning og hygge derefter i seng. Hvem er jeg? Søndag d.28.06.09 Endelig er det søndag og sommerferien begyndt, og vi skal på lejr. Vi er særligt heldige, for vi skal til POLEN. I løbet af formiddagen bliver vi samlet, nogle kommer til Løgstør og resten

Læs mere

i de nordiske lande Frihed, naturoplevelser og spænding! Berndt Sundsten & Jan Jäger FØRSTE BOG OM Friluftsliv

i de nordiske lande Frihed, naturoplevelser og spænding! Berndt Sundsten & Jan Jäger FØRSTE BOG OM Friluftsliv Friluftsliv har altid fristet os mennesker. Vi kan tage på spændende ture overalt langt væk eller lige rundt om hjørnet. Vi kan tage på tur i flere uger, eller vi kan tage på tur en dag eller nogle timer.

Læs mere

Midtsommertur til Sverige 20. til 25. juni 2011

Midtsommertur til Sverige 20. til 25. juni 2011 Midtsommertur til Sverige 20. til 25. juni 2011 Vi kom hjem fra vores store forårstur i slutningen af maj uden at være mætte af camping endnu. Så efter at haven osv. havde fået sig den nødvendige opdatering

Læs mere

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14 Folkemødet 2014 Folkemødet er en årlig politik festival, som finder sted på solrige Bornholm. Folkemødet er fyldt med spændende, indholdsrige debatter og events. Ved Folkemødet 2014 var vi 5 elever så

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015

Thailand & Laos Program 2015. Thailand & Laos 2015 Thailand & Laos 2015 Fra Bogense til Thailand og videre til Laos er en rejse på 24.000 km. Laos er det eneste land i Sydøstasien omgivet af lande til alle sider og et af de sidste kommunistiske lande tilbage.

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

mc camping - fritid på hjul Tema om Gratis magasin med alt indenfor camping

mc camping - fritid på hjul Tema om Gratis magasin med alt indenfor camping campisten MARTS 2009 Nr. 0209 gratis magasin Gratis magasin med alt indenfor camping - fritid på hjul Tema om mc camping Fly, Ferrarier og flotte haver. Vi har besøgt Egeskov Slot Guidebog til gode oplevelser

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

LANGRENDS-SKITUR GÅLÅ

LANGRENDS-SKITUR GÅLÅ LANGRENDS-SKITUR GÅLÅ GUDBRANDSDALEN Nytår 2011-12 Gålå i Gudbrandsdalen Holte Skiklub s langrendsudvalg arrangerer igen skitur til vort favoritsted GÅLÅ i Norge og dette har været vort rejsemål siden

Læs mere

Julefrokost I BØGESKOVEN

Julefrokost I BØGESKOVEN Julefrokost I BØGESKOVEN invitation julefrokost Det vil glæde os at se dig til Illux s julefrokost. I år holder vi festen i den gamle pavillon Capri i Bøgeskoven med SMUK stemning. SMUK event står for

Læs mere

Finlands vildmark 5 dage 2016

Finlands vildmark 5 dage 2016 Scanbird 2016 Side 1 Finlands vildmark 5 dage 2016 Det er med stor fornøjelse, at Scanbird kan tilbyde denne spændende tur til de nordiske rovdyr. Turen går dybt ind i de finske skove tæt ved den russiske

Læs mere

Island 2009. Danske Kulturveteraner til sagaøen ISLAND 27. juli 10. august 2009. 15 oplevelsesrige dage med bus rundt i Island.

Island 2009. Danske Kulturveteraner til sagaøen ISLAND 27. juli 10. august 2009. 15 oplevelsesrige dage med bus rundt i Island. Island 2009 Danske Kulturveteraner til sagaøen ISLAND 27. juli 10. august 2009 15 oplevelsesrige dage med bus rundt i Island. Pris 16.000 kroner pr. person i dobbeltværelse. incl. halvpension, flyrejser,

Læs mere

K E N D E L S E. i sag nr. 210/04. afsagt den ******************************

K E N D E L S E. i sag nr. 210/04. afsagt den ****************************** 1 REJSE-ANKENÆVNET K E N D E L S E i sag nr. 210/04 afsagt den ****************************** REJSEMÅL: Berlin, 21.5. 23.5.2004 PRIS: KLAGEN ANGÅR: I alt kr. 2.374,- inkl. internetrabat Utilfredsstillende

Læs mere

Lysets land Strandvandring Rubjerg Knude - Hirtshals - Skagen

Lysets land Strandvandring Rubjerg Knude - Hirtshals - Skagen Lysets land Strandvandring Rubjerg Knude - Hirtshals - Skagen Mandag den 17. til fredag den 21. august 2015 Bliv blæst igennem fra de høje skrænter ved Hirtshals fyr Tag dig en dukkert i det friske Vesterhav

Læs mere

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen

Spritteren. Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen Spritteren Om eftermiddagen ligger mejeriet øde og stille hen. Far og mejeristerne er som regel færdig først på eftermiddagen med at gøre rent efter formiddagens arbejde. Det bliver gjort grundigt og der

Læs mere

AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE JANUAR 2015. Piffissami nal. Ak/Tidspunkt.: 13.00 14.00. Ulloq misilitsiffik/dato: 13.

AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE JANUAR 2015. Piffissami nal. Ak/Tidspunkt.: 13.00 14.00. Ulloq misilitsiffik/dato: 13. AEU-2 QALLUNAATUT / DANSK FÆRDIGHEDSPRØVE JANUAR 2015 Piffissami nal. Ak/Tidspunkt.: 13.00 14.00 Ulloq misilitsiffik/dato: 13. januar 2015 Ikiuutitut atorneqarsinnaasut / Hjælpemidler: Oqaatsit / Ordbøger:

Læs mere

Goddag sang (Dalia Faitelson)

Goddag sang (Dalia Faitelson) Goddag sang Goddag goddag til alle sammen Idag idag vi mødes her Og ved I hvad, det ku være så dejligt Hvis I ta r med på eventyr Det handler om en lille tapper mus Der forlod sit hus Og solen den stakkel

Læs mere

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1

Onsdag viste sig også at være meget blæsende, men denne gang var vinden lige på banen, så ikke de store problemer. Side 1 Mandag som var første dag, var meget blæsende med over 40 50 kt i 1.500 m, så dagen flyvninger blev aflyst. I stedet for at flyve fik vi noget teori omkring bølgeflyvning. Dette var helt relevant, da der

Læs mere

LØRDAG 2. APRIL. Os og vores værter, Rachel og Mattias. Down-town Canberra, en mennesketom by!

LØRDAG 2. APRIL. Os og vores værter, Rachel og Mattias. Down-town Canberra, en mennesketom by! LØRDAG 2. APRIL I den her weekend skal vi til Canberra og besøge Rachel og Mattias, som jeg boede sammen med i Århus (se desuden 26. februar). De arbejder begge på Canberra Universitet Rachel som phd-studerende

Læs mere

Å STRAND SOMMERHØJSKOLE 2013 OPLEVELSER SAMVÆR KREATIVITET HUMOR FÆLLESSKAB NORDFYNS HØJSKOLE

Å STRAND SOMMERHØJSKOLE 2013 OPLEVELSER SAMVÆR KREATIVITET HUMOR FÆLLESSKAB NORDFYNS HØJSKOLE Å STRAND SOMMERHØJSKOLE 2013 OPLEVELSER SAMVÆR KREATIVITET HUMOR FÆLLESSKAB NORDFYNS HØJSKOLE Nordfyns Højskole Fælledvej 11 5400 Bogense Telefon 648 132 80 KONTOR@NFHS.DK INDHOLDSFORTEGNELSE SOMMERHØJSKOLE

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække.

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 1. april 2013 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. Salmer. DDS 234 Som forårssolen morgenrød. DDS 241 Tag det sorte kors fra graven!.

Læs mere