VORES NORSKE DRØMMETUR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VORES NORSKE DRØMMETUR"

Transkript

1 VORES NORSKE DRØMMETUR En grupperejse sommeren 2013 FORSPILLET: Fredag, 14. juni 2013 oprinder afrejsedagen til den tur, vi med stor spænding har set frem til i meget lang tid: en grupperejse, arrangeret af Campisternes Rejseportal ved Hans Duggen, assisteret af norske Vidar Engh. Den skal føre os gennem Norges smukkeste egne for at ende på Lofoten, inden vi tager hjem igen gennem Sverige. Første station er Brevik campingplads i Hjo ved Vättern, hvor vi skal mødes med gruppen den 15. juni. Vi vil gerne være der en dag i forvejen. Det stormer ret så voldsomt, og der advares mod kraftig sidevind så Gert nærmest kravler over Øresundsbroen, hvor det da også rykker uregerligt i kortegen. Efter 6 ½ times køretid inkl. en frokost-, tank- og tissepause og 399 tilbagelagte km triller vi ind på campingpladsen i Brevik nord for Hjo. Det er en enkel naturplads, hvilket indebærer absurd simple sanitære forhold (fællesbruserum!), men der er til gengæld kig til Vättern. Vi er ikke de eneste, der allerede har indfundet sig. Vättern i baggrunden. Pladserne ved vandet er dyrere og i øvrigt optaget. Det er solskin med kraftig blæst. Markisen er lige ved at ryge sig en tur, da jeg sætter den op. Senere hiver jeg også læsejlet frem, så kan den ekstra kop morgenkaffe nydes i læ for vinden. Lørdag, 15. juni 2013 tager vi på udflugt til Karlsborg, hvor der findes en gammel militærfæstning fra 18-tallet. På vejen møder vi cykelløbet Vättern rundt med godt deltagere, ruten går lige forbi campingpladsen. Vi overhaler mange, mange cykelryttere, der kæmper sig frem på landevejen. Vejen er smal og mange steder er det svært at overhale, så man skal passe godt på. Karlsborg er en mindre flække, og fæstningen er flot. Der er et vrimmel af cykelryttere, men inden for fæstningen er der stille og fredfyldt. Der er gamle bygninger og lange alléer, og ved Soldathemmet er der indrettet en café, hvor vi får os lidt frokost. Kommet hjem kan vi se, at der er nu er flere deltagere til drømmeturen. Vi hilser på nogen af

2 dem, men det er jo svært at huske alle navne. Nu har vi også i lighed med alle vores medcampister - klistret plakaten fast i bagruden, så man kan genkendes. Vi går en 8 km afmærket tur, med udgangspunkt lige ved campingpladsen. Skoven er flot, vildere end vores hjemlige Boserup Skov, og lupiner i alle mulige farver blomstrer om kap med vild kørvel. Det er som om vi allerede er kommet langt væk hjemmefra. Turens første sociale grillaften med langbord. Man forsøger at komme hinanden nærmere, prøver at huske navne. Foreløbigt er det svært, men det kommer efterhånden. Stemningen er positiv. Mens vi spiser bliver vi tæt omsværmet at små fluer det er ikke knot, de legendariske svenske bæster, forsikres der. Fluerne bider heller ikke, i hvert fald kan man ikke mærke noget. Indtil næste dag. I lighed med andre fra gruppen har jeg fået sådan ca bid, især i ansigtet. Det ligner et kraterlandskab. Og de klør voldsomt, så Ruth forbarmer sig over mig og låner mig noget Dæmp. Det hjælper. Jeg, der plejer at have læderhud! I morgen sætter vi så i gang for alvor. Turen er planlagt i forvejen. Vi følger bare ruten, hvilket faktisk er meget behageligt. Campingpladserne (de er gode) er udvalgt og bestilt på forhånd, ligeledes sightseeing i både Oslo, Trondheim, sejlturen på Geiranger fjord, rundvisningen på Rosendal slot og togturen med Raumadal-banen. Dagene er således fyldt op til bristepunktet, og det levner ikke så megen tid til rejsedagbog-skrivning. Det har andre fra gruppen til gengæld ikke ladet sig hæmme af: vil man læse mere om turens detaljer, kan det anbefales at gå ind på Rita og Kurts hjemmeside riku.dk, hvor der også findes et hav at flotte billeder og detaljerede beskrivelser. Jeg nøjes i denne omgang med en mere kaleidoskopisk og kommenteret billedreportage. Det er ikke sikkert, at jeg husker alle enkeltheder på turen korrekt. Men det er vel også lidt lige meget. Hvad turens ruteforløb angår, så findes den i slutningen af denne beskrivelse. Skal jeg sammenfatte mine indtryk, så kan det siges med en enkel sætning:

3 NORGE ER SMUK SOM ET EVENTYR Fra Sverige fortsætter turen til Oslo, derefter går det videre i zig-zag nordvestover. Vejret skiftende fra sol og varme til regn og moderate temperaturer, dog aldrig decideret koldt. Gudesmukke vejstrækninger over fjelde og langs fjorde, helt billedbogsagtigt og næsten uvirkeligt. Magiske steder som Hardangervidda og Jotunheimen. Øde strækninger over højfjeldet. Frokoststeder med smuk udsigt. Snoede veje, hårnålesving, stigninger og fald. Aftensol foran campingvognen helt til kl neden for Valdresflya. Det er endda inden vi når til midnatssolen. Det hele er fortryllende smukt. Billederne og mine kommentarer til dem giver kun et overfladisk indtryk. Virkeligheden overgår dem alle. Sightseeing i Oslo. Vi bliver kørt rundt i bus. En professionel guide fortæller om byens seværdigheder. Her får man så god træning i at forstå det talte norsk. Det er ingen kunst i at læse sproget det ligner dansk med stavefejl. Vi får at vide, at byens navn kan udtales på to forskellige måder: den ældre generation siger: Oslo; dem under 34 siger: Osjlo. Jaja. Første station er Holmenkollen. Herfra er der et bjergtagende blik ned over byen og fjorden. Vejret er dejlig varmt. Oslo uden skihoppet på Holmenkollen ( gravid kone ) og Kontiki-museet går vel ikke. Så turen fører os også forbi her, og det er jo alt sammen rigtigt spændende. Heller ikke Vigellandparken og et glimt af den spektakulære opera må vi gå glip af. En lille kulturel udbrydergruppe har hjemmefra sikret sig billetter til aftenens ballettforestilling. Der skal fejres en fødselsdag. De fortæller næste dag, at det har været en forrygende oplevelse.

4 En lille figur gruppe fra Vigellandsparken. Parkens gennemgående tema er livets cyklus. Parken er meget spektakulær i sin udforming og tiltrækker mange turister. Operaen. Bussen stoppede kort for dem, der skulle til aftenens forestilling, så de kunne stå af her. Vi andre nåede imens et hurtigt foto-shot fra hoften. Turen fortsætter. Bomstille vande, der spejler fjeldene til mindste detalje og vender landskabet på hovedet. Nostalgisk gensyn af Lom stavkirke, denne gang også indefra her var vi på vores første tur med lejet campingvogn i 2008 og strålende sol. Nu er det desværre gråvejr. Kig op mod Jostedalsbreen og ud over en smuk sø på Odda Camping. Landskaber undervejs: Vierli, et skisportsted i juni. Et frokoststed. Haukeligrend, godt 1000 m over havet. Her må vi bare holde og se, se, se.

5 Odda Camping, beliggende ved en sø? En fjordarm til en fjordarm? Der er så meget vand overalt, som fjeldene falder stejlt ned til, at det ikke er til at holde styr på, om det nu er det ene eller det andet. Så kortene skal studeres nøje. En herregruppe Hans Duggen i midten holder rådslagning, eller også drikker de bare en af de kostbare, hjemmefra medbragte øller. Dem skal der rationeres med, fordi alt er HUNDEDYRT her i Norge. Udflugt i egen bil til Rosendal Slot med en meget smuk park efter engelsk landskabsstil. Klimaet er mildt her, fortæller den unge guide, derfor denne nærmest mellemeuropæiske frodighed, som i og for sig er et særsyn i Norges barske vejrlig. Op over Valdesflya. Her skulle vi overnatte i fri natur men måtte ændre planerne pga. for megen sne på parkeringspladserne.

6 Det bliver så i stedet for på denne campingplads i Maurvangen, for foden af Valdresflya,. Den ligger nærmest midt i noget, der kunne minde om ødemarken. Jeg får associationer om Himalaya og Mount Everest. De blafrende håndklæder minder mig om tibetanske bedeflag. En elv bruser tæt på. På fjeldenes top skimtes en gletsjertunge til Jostedalsbreen. Her virker meget arkaisk. Dette er også det eneste sted på hele turen, hvor der ikke er internet. Sammen med Rita og Kurt bestiger vi en lillebitte bakketop. Stien derop til tager sin begyndelse lige bag ved campingpladsen. Det ville have været fristende at nå længere op, dér hvor sneen begynder. Men klokken er mange, selv om solen stadig står højt på himlen. En pensionistbillet til kirken. En pensionist er en honnør på norsk. Den betegnelse synes vi godt om. Der er mange rabatter til os gamle alle vegne.

7 Olden camping; det er os i forgrunden, gruppen omkring os og en sidearm til Jostedalsbreen i baggrunden. Norsk vejr. Udflugt med bil og en vandretur til sidst for at komme til bræen, som vi kan se fra campingpladsen. På vejen dertil møder vi oplysningstavler, der fortæller, hvortil breen gik for bare fx en halv snes år siden. Medlemmer fra gruppen har været der tidligere og kan bekræfte, at gletsjeren er blevet en hel del mindre. Isen har flotte og klare blå nuancer. Mens vi står og kigger, lyder der pludseligt et tordenagtigt, øredøvnde brag, og en del af bræen styrter som i slowmotion ned i søen. Wow! Vi ser den med andre ord kælve lige foran vores øjne. Hvor heldig kan man være?! En pudsighed på vejen: Højhuset bag ved det lille (mindre) hus i forgrunden er et krydstogtskib! Et af dem, der sejler helt ind i bunden af de smalle fjorde, der til gengæld er meget dybe. NB: Man skal ikke lade sig narre af tankstationens prisskiltning. Tal nummer to virker ikke. Det skal hedde 14,84 hhv. 14,50. Billigt er det altså ikke at rejse i Norge heller ikke hvad brændstofpriser angår.

8 Stejle fjelde, der driver af vand. Det pibler, rinder, fosser ned alle vegne. Sneen smelter på bjergtoppene. Troldstigen i regnvejr, da vi kommer ned til Geiranger er der sol. Fjorden som et blåt bånd mellem de stejle fjelde. Polarcirklen byder på ugæstlig regn og blæst. Landkabet virker som verdens ende: barskt og gråt. Atlanterhavet møder vi i Bud; der er høj- og lavvande efter tidevandets egen rytme. Fra kyststiens bakketop med de fantastiske blomsterenge er der storslået panorama ud over skærgården. Vi er nået til Trollveggen Camping ved Åndalsnes. Navnet fortæller, hvor pladsen befinder sig: lige neden for den 1800 m høje, stejle fjeldvæg, der rejser sig bagved og oven over vores hoveder som en mur. Den hedder Trollveggen på norsk. Navnet er virkelig beskrivende. Utroligt imponerende og flot. Og også lidt dystert i gråvejr. Også til de andre sider er vi omgivet af flotte fjelde. Det har sine mikro-klimatiske omkostninger: skyerne samler sig på toppen af fjeldene og bliver hængende dér hele dagen. Da vi er i Norge synes jeg ikke det er passende med Dannebrog. Flaget, jeg har sat op, har jeg set mange andre steder i Norge så jeg kan vel ikke kaldes for dansk imperialist. Hans Duggen og Vidar har sat det norske flag op. Det er midsommeraften. Den skal fejres med fælles grill og efterfølgende bål. Vidar har sørget for teksten til den norske nationalsang, så den synger vi: Ja, vi elsker dette landet. Sådan. Bagefter bliver det naturligvis også til Vi elsker vort land. Det småregner. Trollveggen og Trollstigen og Geiranger hører nok uløseligt sammen. Så også det står selvfølgelig på programmet de næste 2 dage.

9 Da vi (på udflugt uden campingvogn) kravler op ad den berømt-berygtede Trollstigen er det bestemt ikke udendørsvejr. Jeg når nu alligevel lige et glimt af den. Der findes en udsigtsplatform, men den er indhyllet i tunge regnskyer. I Geiranger skinner solen. Der er mange store krydstogtskibe, lige som man kender det fra postkortene. Også den berømte Hurtigruten har ankret op her. Der er mange turister. Her hersker hyggelig feriestemning. Vi flotter os med en is, som sørme næsten ikke er dyrere end en tilsvarende is i Danmark. Vi skal have en sejltur på fjorden. Det er skibet til venstre, vi skal sejle med. Geiranger fjorden er vel nok den mest kendte og mest spektakulære fjord i hele Norge. Det er en smal tarm af vand, og fjeldene rejser sig stejlt til begge sider. Overalt fosser det ned med vandfald, der har kendte navne så som Brudesløret eller De 7 søstre. Jeg kan ikke rigtig holde styr på, hvem der hedder hvad. Men flotte er de.

10 Et sidste kig ned til Geiranger og fjordens afslutningen fra en udsigtsplatform på Ørnevejen, som minder i karakteren om Trollstigen med mange og stejle serpentiner. Nedenfor: en udflug med Raumadalbanen står på programmet. Turen byder på panorama for alle pengene, fra de høje fjelde til dybe dale. Den begynder i Åndsdalsnes og slutter i Dombås. Undervejs fortælles der i højttaler om det landskab, vi kører igennem på 4 sprog..

11 Igen et af de overdimensionerede krydstogtskibe, der anløber en lille miniby ved en fjord. Vi nærmer os Atlanterhavet. En af flere af de færger, vi skal med på turen, for at krydse en fjord (og derved spare en hel masse kilometre). Også her er der rabat for honnører. Nu er vi nået til den lille og spændende by Bud ved Atlanterhavet og skærgården. Campingpladsen ligger lige ved vandet og en lille havn. Nogle lystfiskere renser dagens fangst under spændt observation fra stedets måger.

12 Fiskeren har lige hældt kassen med fiske-afpuds ud til de ventende og højlydt skrigende måger. Campingpladsen oppe fra kyststien. Gert på selve kyststien. Det er en meget smuk spadseretur på en halv times tid ind til den lille by. Øverst th: Vores plads. Det blæser, så vi har læsejlet oppe igen. I det følgende: Stemningsfotos fra Bud

13

14 Sent på aftenen.

15 Resterne af tyskernes Atlanterhavsfæstning fra 2. verdenskrig.. og som modvægt et uddrag af de mange, mange smukke blomsterenge vi ser på vores vej. Der er bl.a. blå storkenæb, vild kørvel, løvefod, gule smørblomster, bregner, dekorative græsser. Og man nænner absolut ikke at træde i det. Et stykke skærgård

16 Afslebne klipper og vild kørvel. Meget nordisk. Atlanterhavsbroen tegnet og tænkt som en rullende bølge På vej mod Trondheim. En afslappet frokostpause undervejs.

17 Trondheim og Nidaros-domkirken: Så nåede vi så langt:

18 Mo i Rana. Fra campingpladsen Bjerka vælger Gert og jeg at tage på vandretur oppe i fjeldet i stedet for en udflugt til Svartisen. Det bliver en stor og smuk oplevelse. Vi følger en rød afmærkning med "T". Vejret er fantastisk. Det er altid spændende at skulle forcere områder med sne. Efter godt 1 ½ times opstigning når vi frem til en sø, der får næring af gletsjerens smeltevand. Efter 10 m yderligere opstigning finder vi en hjemmelavet hytte fra Her kan man overnatte, hvis man vil. I hytten ligger der en gæstebog, man skriver sit navn og evt. en kommentar i. Det gør vi. Vi konstaterer, at vi er de eneste danskere, der nogensinde har været her i løbet af hyttens levetid. På et gammelt foto ser vi, at gletsjeren for bare 20 år siden dækkede en meget større flade end nu.

19 Vi fortsætter nordpå mod polarcirkelen. Vejret er gyseligt. Så det bliver kun til et par hurtige snapshots. Polarcirkelhuset. Her kan man købe souvenirs i alle kategorier. Fælles for dem er, at de er for dyre. Så det bliver ikke til noget. Ved Saltstraumen, en meget kraftig tidevandsstrøm. Man kan se malstrømmene, når tidevandet kommer eller går. Bedst er udsynet fra broen. Det afstår vi fra, vejret er for barskt. Campingpladsen ligger ned til klippekysten, så jeg kigger derfra.

20 Sidste station inden Lofoten: campingpladsen i ULVSVÅG. Midnatsolens land. Vi nyder udsigten fra yderste klipperække. Lofotens takkede fjeldtinder hilser i det fjerne. Her er bare så smukt.

21 Udflugt til Hammarøy. Havnen i den lille flække Buvåg ved ebbe-tid. Nobelpristageren Hamsuns barndomshjem th. I Oppeid, nogle få km fra Hamsuns barndomshjem, er der bygget et interessant, moderne museum til ham med flot udsigt ud over det landskab, der danner baggrund i mange af hans romaner. På grund af Hamsuns fraternisering med den tyske besættelsesmagt og en efterfølgende proces er han stadigvæk et kontroversielt emne i Norge. Men hans litteratur fejler ikke noget. Den ramte mig lige i hjertekulen i min ungdom, især hans roman "Pan". Den køber jeg så lige på norsk. Jeg er glad for, at jeg kan aflægge Hamsun et "besøg". Hamsun døde i For at undgå en lang køretur "udenom" tager vi den mere direkte færge fra fastlandet over til Lofoten. Nu er det lige ved! Også her får vi "honnør-rabat". Da vi til sidst når Lofoten, skinner solen. Campingpladsen ligger som en drøm nede ved en smal fjordarm med de savtakkede bjergtoppe bagved. Midnatssol. Et nærmest mytisk fænomen: Dagen bliver aldrig til nat. Det er helt lyst, som var det midt på dagen, døgnet rundt. Det falder svært at lægge sig til at sove: det er jo ikke nat endnu, siger hjernen. Dagen bliver ved med at kalde. Man må tvinge sig til at rulle gardinerne ned og lægge sig til at sove.

22 LOFOTEN. Sandsletta camping. Igen en flot beliggende plads lige ved en fjordarm. Man indretter sig. Vores genboer i deres lille autocamper er taget på tur. Gert læser en brochure om Lofoten. Kendingsplakaten sidder i bagruden. Også vi tager på udflugter i omegnen. Egentlig vil vi finde et sted at vandre men havner i Henningsvær - et både yndigt og yndet udflugtssted på sydsiden af øen vi bor på. Lofot-specialiteter

23 Mere Henningsvær. Motor- og fiskerbåde dominerer. Sejlbåde er mere sjældne. Måske er vejret for barskt? Og farvandet for klippefyldt? En overraskende, flot "Hawaii-strand" med havet så blåt som om vi var sydpå.

24 Impressioner Fra campingpladsen er der udsigt til en lille, grøn halvø. Den frister at blive opdaget. Eva og jeg tager på en spændende aftentur. Fra halvøen ser vi over mod campingpladsen.

25 Aftenstemning. Egentlig ikke noget særligt - men alligevel bare gribende smukt. Og her ender så Gerts og min Lofoten-tur. Vi er nødt til at forlade gruppen før turen er afsluttet helt, fordi vi har en vigtig aftale hjemme i Roskilde. Gert skal deltage i DM for begynder-bridge. Makkeren og han blev nr. 1 i Østsjællandsmesterskaberne, så det forpligter til at gå videre. De næste 6 dage bliver det så et slags maratonløb ned gennem Sverige for at være hjemme igen den 11. juli. THEMA: De norske veje er ikke altid lige medgørlige Vejene er til tider med stejle hårnålesving og smalle. Man må håbe ikke at møde hverken lastbil eller bus. Chaufførerne er nemlig ikke altid lige villige til at vige. Tunnellerne er der mange af, de er lange, mørke og føles smalle. Man kan nemt komme for langt ud til højre, ind mod klippevæggen, når der kommer en modkørende. Det sker for en i selskabet, som får ødelagt højre campingvognsside. Men heldigvis kan Gaffa jo klare alt. En anden har fået smadret sidespejlet i en tunnel. Uha. Også en hjulkapsel forsvinder, hvilket nok skyldes de mange bumpede fjeldveje. Værst går det dog for den turdeltager, hvis (gamle) teltvogn bryder sammen på vej ned fra fjeldet efter timevis at have kørt hen over højdernes meget ujævne og vinterskadede veje. Det er en kedelig oplevelse, men heldigvis sker der ikke andet, end at ligets sørgelige rester må efterlades på åstedet. Manden er lige ved at opgive turen men bliver overtalt til at købe et lille telt og fortsætte med resten af gruppen. I parentes bemærket: han er, som alle os andre i gruppen, aldersmæssigt ud over sin første ungdoms vår. Også en bruser ryger af under camping-vognens hoppende kørsel hen over højfjeldet. Den falder på vandhanen og åbner den; godt der er brusebund i toiletrummet, så den trækker en våd stribe efter sig i lang tid, indtil fadæsen bliver opdaget. For slet ikke at tale om, at et autocamperbatteri opgiver evret og må udskiftes, at der bliver fyldt benzin på en dieselmotor og at 3 movere går i udu. Et af de

26 imidlertid mindre problemer er en tilsyneladende tabt mobiltelefon og et glemt håndsving (vores) begge dele bliver dog genforenet med deres meget lettere ejermænd. Det lyder dramatisk altsammen. Men ikke al den slags genvordigheder har jo noget med Norge eller selve turen at gøre. Når man er mange afsted - 16 enheder ialt - forekommer der statistisk set næsten altid nogle tekniske forhindringer på vejen. Det er bare med til at give turen lidt kolorit og noget at grine af - bagefter. VEJE: TUNNELLER: Vejene byder på lidt af hvert. Et sted er hovedvejen spærret pga. vejarbejde, og vi skal følge en "follow-me" bil, der guider os ad en snæver sidevej. Det værste er dog de smalle, meget mørke tunneller (øverst tv.). De nyere af slagsen er den rene luksus, brede og lyse (nederst tv.). Nogle af vejene og tunnellerne koster noget. Vi har bropass i forruden og bliver således automatisk registreret. Det er vist også billigere.

27 THEMA: Lidt gruppesnak At være en gruppe er et interessant fænomen. Vi tager afsted om morgenen nogenlunde samtidig men fordeles hurtigt på landevejen. Kun en gang i mellem møder man nogen af de andre undervejs. Det bliver til vink og store smil, når man passerer hinanden. Der opstår snart en slags vi -følelse. Som tiden går finder nogen sammen og er glade for langbord-spisning andre deltager måske kun for ikke at være udenfor. Og så er der også dem, der hellere passer sig selv. Men det overordnede er, at vi er i samme båd, lever under de samme vilkår, har mere eller mindre de samme ritualer, følger den samme rejseplan. Det binder jo sammen, på godt og ondt. Man mødes fast hver dag til den daglige briefing kl. 20 med Hans som dirigent. Det er rart at vide. Så kan man blive hængende, hvis man vil. Et sammenklippet gruppebillede. Der mangler vist et par stykker. Vi fotograferes til et svensk campingblad. Læg i øvrigt mærke til vores ens bluser! Generelt om campingpladserne Arrangørerne har gjort grundigt og godt forarbejde. Campingpladserne ligger alle sammen naturskønt og med smuk udsigt. Der er forskel på den sanitære standard, dog aldrig noget at være utilfreds med. Jo - bortset fra pladsen i Trondheim, der var hjemsøgt at et helt arbejdslejr med larmende, fastboende arbejdsfolk fra andre europæiske lande (fx Irland). Men det kan man jo ikke vide på forhånd. Der er internet-adgang på alle campingpladser. HJEMVEJEN Lørdag, 6. juli er der opbrud. Selv om vi har set frem til at være afsted igen på egen hånd føles det alligevel lidt vemodigt. Faktisk kommer jeg til at savne de andre! Vi stiler mod Sverige via Narvik for at overnatte i Kiruna. Nu er vi i Lapland. Landskabet er barskt og noget goldt og mangler den farvestrålende norske frodighed og dramatik. Gråvejret understreger den noget afvisende stemning. Byen Kiruna virker som sat på stand bye. Jernmalmens udvinding bevirker, at undergrunden giver sig; der er storstilede planer om at flytte dele af byen. Fra et udsigtspunkt oppe over byen får vi et stort vue ud over landskabet med jernmalm-værket tæt på. Man kan tydeligt se, hvordan der graves i bjerget. Tipvognene er linet op i lange baner og venter på at transportere godset til Narvik. Landskabets farver er mere grå end grønne her.

28 På vej til Sverige. Vi har passeret Narvik, og nu går det ned ad bakken mod Kiruna. Kiruna. Selve byens centrum er mere i retning af interessant end hyggelig, campingpladsen ikke noget at skrive hjem om. Fra Kiruna går det videre til Storforsen. Her laver vi sightseeing-stop og fortsætter dernæst til Arvidsjaur. Vi befinder os på inlandsvägen, hvilket betyder: kilometer efter kilometer efter kilometer pjusket gran- og birkeskov, præget af det barske klima. En gang imellem får man glimt af bølgende horisonter og blå fjeldtoppe. Det er Laponia-land, et stort, UNESCO-klassificeret reservat af vild og uberørt nordisk natur med berømte naturparker og vandrestier, som fx Sarek og Kungsleden. Desuden er vi også i same-land; man kan aflæse det af de to-, til tider tresprogede eksotisk klingende by- og stednavne, der i øvrigt ikke er til at udtale. Vi krydser også lige polarcirklen igen, denne gang i Sverige. Trappen, skiltet nedenfor, stensætningen og en række hvide stenblokke danner en lige linie: polarcirklen. Her er langt fra så gennemført som i Norge. Næste stop bliver Storforsen, som betegnes som Europas største uregulerede vandfald. Det er nu en sandhed med modifikationer. En del af vandfaldet er tørlagt og består kun af klippeblokke.

29 Massive gangbroer, specielt beregnet til kørestolsbrugere, fører os hen til vandfaldet. Den bruser øredøvende. I Arvidsjaur tager vi fra campingpladsen en tiltrængt spadseretur ind til byens centrum. Dér besøger vi et interessant sted: Lappstaden, "Sveriges ældste (17oo-tallet) og største samiske kyrkstad med 29 kåter = sametelte i træ og 52 forrådshuse" (Politiken). De er smukke grå og vejrfrønnede og ser spændende ud og bruges stadigvæk til fx at afholde markeder.

30 Lappstaden i Arvidsjaur Yes, vi er stadig i Lapland og yes, her ER myg. Så ned med myggenettet, og det kan ikke gå hurtigt nok. Efterhånden som vi bevæger os sydpå ændrer landskabet karakter. Det bliver mere frodigt og med flotte panoramaer en gang imellem. Køreturen på inlandsvägen er dog gennemgående noget ensformigt. Dens vejbeskaffenhed er ind imellem horribel, så vi får to gange køkkenskabets indhold i favnen, da vi åbner lågen. Vores tredje overnatning bliver i Östersund ved Storsjön. Vi har forladt Lapland nu og dermed formodentlig også myggene. På kortet ligner Lapland et stort patchwork-tæppe af store og små mose- og sumpområder, det rene slaraffenland for myggene. Slut er det også med midnatssolen, men det bliver ikke mørk nat lige med det samme alligevel. At det er lyst døgnet rund er et sælsomt fænomen, der vender op og ned på dagsrytmen som om der ingen nattetid findes og livet er blevet dobbelt så langt. "Nordlandssommerens evige dag" (Hamsun). Men nu er det altså desværre forbi. Mere inlandsvägen, som vi æder os igennem km efter km i timevis. Undervejs ser vi et par rener i vejkanten. Mora ved Siljansøen i Dalarna er vores fjerde overnatningsstop. Det bliver campingpladsen på Sollerön, hvor også gruppen skal overnatte en lille uge senere. Vi får en af de sidste quickstop-pladser uden for receptionsbygningen, idet alt andet er optaget. Heldigvis når vi også ind til Mora by og Zorn-museet, inden det lukker. Anders Zorn er en af Sveriges berømte og internationalt anerkendte malere (+1920). En lille slentretur gennem Mora overbeviser os om, at her kunne vi godt tilbringe et par dage ekstra, en anden gang. Gert køber en lille rød Mora-træhest til mig. Søen

31 og de skovklædte bjerge bag ved er smukke. Det er lunt i vejret. I dag var vi strejfet hele 28 varmegrader! Og selv nu, hvor det er aften, er temperaturen stadig behagelig. Vores quick-stop plads til 130 skr. uden for bommen, men med el og fuld adgang til sanitæren. Vi har endda lidt udsigt til søen. Ikke dårlig. Priserne på de svenske campingpladser hører ikke ligefrem til i den billige ende, skal jeg hilse og sige. Vi nåede det lige... Fra aftenturen rundt på campingpladsen. Vi kommer også kom forbi en majstang. Her i Dalarna fejres midsommer mere festligt og spektakulært sammenlignet med resten af Sverige. Imens indløber gyselige SMS-meldinger fra Lofoten (citat): Vi har stort set siden I forlod os været ramt af det dårligste vejr Norge kan levere. Hvalsafarien måtte vi opgive efter 5 forsøg, og i går nat var vi bange for at vi var væltet omkuld alle sammen på grund af kraftig storm. Regnen har fosset ned i lårtykke stråler, så vi forlod Andenes en dag tidligere i håb om bedre vejr i Ballangen. Har dog nærmest skøjtet hertil ovenpå vandmasserne, så alle de

32 smukke udsigter forsvandt i en mur af regn. Temperatur mellem 8-10 grader, så der har ikke rigtigt været noget at råbe hurra for. JØSSES. Det er lige før vi føler at have begået faneflugt. Mere bilkørsel. Landskabets nordiske karakter er lige så stille gledet over i at ligne noget mere hjemligt. Vi er nu også nået til Västra Götaland, der er flere veje, mere bebyggelse, flere byer, flere biler. Det regner. Campingpladsen, vi har fundet, ligger mellem Vänern og Vättern i området Hökensås. Her er orden og regler, så det er lige før man bliver bange for at gøre noget forkert. Vi står på en gæsteplads med udsigt frasiddegruppen til en svenskrød bræddevæg. Internet findes ikke her, af principielle grunde. Ser man det. Til gengæld får vi DCU-rabat. Og campingmutter er meget venlig. I morgen når vi så hjem, og vores norske drømmetur er slut. Vi er kørt godt flere tusinde km og har brugt en halv formue i diesel men det var det hele værd, og i øvrigt kan oplevelseskvalitet jo som bekendt ikke gøres op i penge. Stor tak til Hans Duggen og hans norske kompagnon Vidar for initiativet og en uforglemmelig rejse gennem de smukke nordiske landskaber. Mange glade campinghilsener Renate Hovald Ulvsvåg camping. Hans Duggen i færd med at rense grillristen.

33 TURFORLØBET: UDVEJEN: A - Roskilde B - Hjo, Sverige C - Oslo, Norge D - Odda E - Maurvangen / Valdresflya F - Olden G - Åndsdalsnes / Trollveggen HJEMVEJEN: M - Kiruna N - Storforsen (mellemstop) O - Arvidsjaur P - Östersund Q - Mora R - Hökensås A - Roskilde H - Trondheim / Vikhammer I - Mo i Rana J - Saltstraumen K - Ulvsvåg L - Sandsletta, Lofoten

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Australien Rundt 11. september 27. november 2008 Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Hanne og Heinz Rettig drog midt i september til Australien. Foran venter tre måneder med først bilferie,

Læs mere

Dagbog USA 18/7 9/8 2006

Dagbog USA 18/7 9/8 2006 Dagbog USA 18/7 9/8 2006 Side 1 af 77 Tirsdag 18/7 Rejsen var lang, men gik ellers godt. Helle kom og hentede os kl 7:15. Hun måtte køre i vores egen bil for her kunne bagagen præcis være i bagagerummet.

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Dansk Bjergklub. Nr. 4, december 2006. Norge - på eventyr i den norske granit. På lavt vand - med kajak i Vadehavet

Dansk Bjergklub. Nr. 4, december 2006. Norge - på eventyr i den norske granit. På lavt vand - med kajak i Vadehavet Dansk Bjergklub Nr. 4, december 2006 Norge - på eventyr i den norske granit På lavt vand - med kajak i Vadehavet Bornholm - på efterårstur med en legende Fædre på tur - Luna Nascente Sommerklatring - klubtur

Læs mere

Ud at se - med mor og far

Ud at se - med mor og far Ud at se - med mor og far Brasilien & Argentina 1988 28.2. - 22.3.1988 Brasilien 1988. Udskrevet 23-07-08 1 (39) Indholdsfortegnelse Brasilien 1988. Udskrevet 23-07-08 2 (39) Denne rejse blev planlagt

Læs mere

Pilgrimmen. Kolofon. Foreningen. Foreningen af Danske Santiagopilgrimme

Pilgrimmen. Kolofon. Foreningen. Foreningen af Danske Santiagopilgrimme Kolofon Foreningen Pilgrimmen Vi går foråret i møde! Foto: Bärbel Storz Udgives af: Foreningen af Danske Santiagopilgrimme Redaktør (ansvh.) Henrik Friediger Agernvej 27 2830 Virum tlf.: 4585 0088 Mobil:

Læs mere

VIBORG SPORTSFISKERFORENING / NO.3 / 2012. Jule

VIBORG SPORTSFISKERFORENING / NO.3 / 2012. Jule Krogen VIBORG SPORTSFISKERFORENING / NO.3 / 2012 Jule Formanden funderer Krogen VIBORG SPORTSFISKERFORENING / NO. 3 / 2012 Jule Hårde tider Almindeligvis kan jeg bruge denne plads til at prale med, hvor

Læs mere

Pilgrimmen. Kolofon. Foreningen. Foreningen af Danske Santiagopilgrimme

Pilgrimmen. Kolofon. Foreningen. Foreningen af Danske Santiagopilgrimme Kolofon Pilgrimmen Forår i Galicien Foto: Peter Glunz Udgives af: Foreningen af Danske Santiagopilgrimme Redaktør (ansvh.) Henrik Friediger Agernvej 27 2830 Virum tlf.: 4585 0088 Mobil: 2892 1632 mail:

Læs mere

Til Normandiet fra 7. april til 21. april 2013.

Til Normandiet fra 7. april til 21. april 2013. Til Normandiet fra 7. april til 21. april 2013. Vi skulle lige til et storslået bryllup for sønnen 6. april 2013 på Røj Gammelgård, en herregård, der ligger lidt udenfor Kolding, inden vi efter morgenmaden

Læs mere

Fra København til Californien

Fra København til Californien Else Marie og Paul Kirk Nørgaard Reykjavík 2002 Disse dagbogsoptegnelser er skrevet af Paul Kirk Nørgård (født den 2. august 1860 og død den 9. september 1951) under hans rejse fra København til Californien

Læs mere

Følg Hele Verden i Skole på Facebook

Følg Hele Verden i Skole på Facebook LÆSERAKETTEN 2015 1 Følg Hele Verden i Skole på Facebook Kære elever og forældre Som familie kan I følge Hele Verden i Skole via Facebook. I år handler materialet om børn og unge i Guatemala. Læs med i

Læs mere

SKABT AF IS, VIND OG VAND

SKABT AF IS, VIND OG VAND ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå SKABT AF IS, VIND OG VAND Af Peter Bering Dette er en pdf-fil med Skabt af is, vind og vand. Filen er stillet til rådighed for

Læs mere

KLANG OG KVALITET Nr. 4. December 2009 =============================================================

KLANG OG KVALITET Nr. 4. December 2009 ============================================================= KLANG OG KVALITET Nr. 4. December 2009 ============================================================= Albions bestyrelse: Formand: Elmegårdsvej 57, Bellinge, 5250 Odense SV Tlf. 65 96 16 11 E-mail: formanden@mc-albion.dk

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Nedenfor følger fortællingen. Det indledende afsnit læses, eleverne vælger derefter på skift, når der er et valg at træffe efter et afsnit. Tallene ved valgmulighederne

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

- Svin... Det lyse gådyr (tjener) river det mørke (Fullerton) i siden med sin klo (fod) og et afbrudt skrig fylder baggårdskløften.

- Svin... Det lyse gådyr (tjener) river det mørke (Fullerton) i siden med sin klo (fod) og et afbrudt skrig fylder baggårdskløften. Takt 2 Mågerne Der sidder en måge højt højt over baggården. De runde øjne skiftes til at se ned i dybet. To gådyr (mennesker) står over for hinanden og basker med deres korte tynde vinger (arme). - Pikslikker.

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse & Unge Alkohol En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse GODA Foreningen God Alkoholkultur udskrev i november 2013 en novellekonkurrence, hvor elever fra 7. - 10. klasse kunne skrive deres

Læs mere

USA-tur 3. maj 10. juni 2005

USA-tur 3. maj 10. juni 2005 USA-tur 3. maj 10. juni 2005 Af Ivan Johnsen Los Angeles Så godt som alle danske countrysolister har en eller flere gange været en tur over dammen for at besøge Guds eget land, og jeg var ved at være sådan

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

News nr. 3. Virago MC Club Danmarks medlemsblad. 2011-18. årgang. Generalforsamling - referat. Internationalt træf i Jels - lidt synsindtryk

News nr. 3. Virago MC Club Danmarks medlemsblad. 2011-18. årgang. Generalforsamling - referat. Internationalt træf i Jels - lidt synsindtryk 2011-18. årgang News nr. 3 Generalforsamling - referat Internationalt træf i Jels - lidt synsindtryk Bakkelukning - allerede! GF, OK og BikeGear - gode aftaler Medlemsnyt - - Lidt af hvert Motorcykelmareridt

Læs mere

VEJR OG UVEJR. Af Peter Bering

VEJR OG UVEJR. Af Peter Bering ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå VEJR OG UVEJR Af Peter Bering Dette er en pdf-fil med Vejr og uvejr. Filen er stillet til rådighed for elever med læsevanskeligheder.

Læs mere

nyt INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Nr. 1 2013

nyt INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Nr. 1 2013 nyt INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Nr. 1 2013 Medlemsblad for Sektion Danmark Husk tilmelding til årets IPA-ungdomsture! Ekstremsport i slowmotion en fantastisk oplevelse Sund nysgerrighed åbner døre

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

FRILUFTSLIV. De Berejstes Klub TEMA: KONKURRENCE Dengang rejsen foregik i børnehøjde. BENIN Rejsen mod hjertet af voodoo

FRILUFTSLIV. De Berejstes Klub TEMA: KONKURRENCE Dengang rejsen foregik i børnehøjde. BENIN Rejsen mod hjertet af voodoo Gl ben Efterår 2013 53 Autentiske rejsehistorier fra De Berejstes Klub De Berejstes Klub TEMA: FRILUFTSLIV KONKURRENCE Dengang rejsen foregik i børnehøjde BENIN Rejsen mod hjertet af voodoo UKRAINE Landet

Læs mere

NYHEDSBLADET for Stærmosegården. Årgang 4. Nr. 1. Januar 2015.

NYHEDSBLADET for Stærmosegården. Årgang 4. Nr. 1. Januar 2015. NYHEDSBLADET - for Stærmosegården Årgang 4. Nr. 1. Januar 2015. 1 Hvorfor dette blad? Vi har lavet denne særudgave af nyhedsbladet for at give jer et indblik i, hvordan trivslen er i jeres boligområde

Læs mere

Pegasusdøren. Kapitel 1

Pegasusdøren. Kapitel 1 Pegasusdøren Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-21-5 Kapitel 1 Udenfor regnede

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere