VORES NORSKE DRØMMETUR

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VORES NORSKE DRØMMETUR"

Transkript

1 VORES NORSKE DRØMMETUR En grupperejse sommeren 2013 FORSPILLET: Fredag, 14. juni 2013 oprinder afrejsedagen til den tur, vi med stor spænding har set frem til i meget lang tid: en grupperejse, arrangeret af Campisternes Rejseportal ved Hans Duggen, assisteret af norske Vidar Engh. Den skal føre os gennem Norges smukkeste egne for at ende på Lofoten, inden vi tager hjem igen gennem Sverige. Første station er Brevik campingplads i Hjo ved Vättern, hvor vi skal mødes med gruppen den 15. juni. Vi vil gerne være der en dag i forvejen. Det stormer ret så voldsomt, og der advares mod kraftig sidevind så Gert nærmest kravler over Øresundsbroen, hvor det da også rykker uregerligt i kortegen. Efter 6 ½ times køretid inkl. en frokost-, tank- og tissepause og 399 tilbagelagte km triller vi ind på campingpladsen i Brevik nord for Hjo. Det er en enkel naturplads, hvilket indebærer absurd simple sanitære forhold (fællesbruserum!), men der er til gengæld kig til Vättern. Vi er ikke de eneste, der allerede har indfundet sig. Vättern i baggrunden. Pladserne ved vandet er dyrere og i øvrigt optaget. Det er solskin med kraftig blæst. Markisen er lige ved at ryge sig en tur, da jeg sætter den op. Senere hiver jeg også læsejlet frem, så kan den ekstra kop morgenkaffe nydes i læ for vinden. Lørdag, 15. juni 2013 tager vi på udflugt til Karlsborg, hvor der findes en gammel militærfæstning fra 18-tallet. På vejen møder vi cykelløbet Vättern rundt med godt deltagere, ruten går lige forbi campingpladsen. Vi overhaler mange, mange cykelryttere, der kæmper sig frem på landevejen. Vejen er smal og mange steder er det svært at overhale, så man skal passe godt på. Karlsborg er en mindre flække, og fæstningen er flot. Der er et vrimmel af cykelryttere, men inden for fæstningen er der stille og fredfyldt. Der er gamle bygninger og lange alléer, og ved Soldathemmet er der indrettet en café, hvor vi får os lidt frokost. Kommet hjem kan vi se, at der er nu er flere deltagere til drømmeturen. Vi hilser på nogen af

2 dem, men det er jo svært at huske alle navne. Nu har vi også i lighed med alle vores medcampister - klistret plakaten fast i bagruden, så man kan genkendes. Vi går en 8 km afmærket tur, med udgangspunkt lige ved campingpladsen. Skoven er flot, vildere end vores hjemlige Boserup Skov, og lupiner i alle mulige farver blomstrer om kap med vild kørvel. Det er som om vi allerede er kommet langt væk hjemmefra. Turens første sociale grillaften med langbord. Man forsøger at komme hinanden nærmere, prøver at huske navne. Foreløbigt er det svært, men det kommer efterhånden. Stemningen er positiv. Mens vi spiser bliver vi tæt omsværmet at små fluer det er ikke knot, de legendariske svenske bæster, forsikres der. Fluerne bider heller ikke, i hvert fald kan man ikke mærke noget. Indtil næste dag. I lighed med andre fra gruppen har jeg fået sådan ca bid, især i ansigtet. Det ligner et kraterlandskab. Og de klør voldsomt, så Ruth forbarmer sig over mig og låner mig noget Dæmp. Det hjælper. Jeg, der plejer at have læderhud! I morgen sætter vi så i gang for alvor. Turen er planlagt i forvejen. Vi følger bare ruten, hvilket faktisk er meget behageligt. Campingpladserne (de er gode) er udvalgt og bestilt på forhånd, ligeledes sightseeing i både Oslo, Trondheim, sejlturen på Geiranger fjord, rundvisningen på Rosendal slot og togturen med Raumadal-banen. Dagene er således fyldt op til bristepunktet, og det levner ikke så megen tid til rejsedagbog-skrivning. Det har andre fra gruppen til gengæld ikke ladet sig hæmme af: vil man læse mere om turens detaljer, kan det anbefales at gå ind på Rita og Kurts hjemmeside riku.dk, hvor der også findes et hav at flotte billeder og detaljerede beskrivelser. Jeg nøjes i denne omgang med en mere kaleidoskopisk og kommenteret billedreportage. Det er ikke sikkert, at jeg husker alle enkeltheder på turen korrekt. Men det er vel også lidt lige meget. Hvad turens ruteforløb angår, så findes den i slutningen af denne beskrivelse. Skal jeg sammenfatte mine indtryk, så kan det siges med en enkel sætning:

3 NORGE ER SMUK SOM ET EVENTYR Fra Sverige fortsætter turen til Oslo, derefter går det videre i zig-zag nordvestover. Vejret skiftende fra sol og varme til regn og moderate temperaturer, dog aldrig decideret koldt. Gudesmukke vejstrækninger over fjelde og langs fjorde, helt billedbogsagtigt og næsten uvirkeligt. Magiske steder som Hardangervidda og Jotunheimen. Øde strækninger over højfjeldet. Frokoststeder med smuk udsigt. Snoede veje, hårnålesving, stigninger og fald. Aftensol foran campingvognen helt til kl neden for Valdresflya. Det er endda inden vi når til midnatssolen. Det hele er fortryllende smukt. Billederne og mine kommentarer til dem giver kun et overfladisk indtryk. Virkeligheden overgår dem alle. Sightseeing i Oslo. Vi bliver kørt rundt i bus. En professionel guide fortæller om byens seværdigheder. Her får man så god træning i at forstå det talte norsk. Det er ingen kunst i at læse sproget det ligner dansk med stavefejl. Vi får at vide, at byens navn kan udtales på to forskellige måder: den ældre generation siger: Oslo; dem under 34 siger: Osjlo. Jaja. Første station er Holmenkollen. Herfra er der et bjergtagende blik ned over byen og fjorden. Vejret er dejlig varmt. Oslo uden skihoppet på Holmenkollen ( gravid kone ) og Kontiki-museet går vel ikke. Så turen fører os også forbi her, og det er jo alt sammen rigtigt spændende. Heller ikke Vigellandparken og et glimt af den spektakulære opera må vi gå glip af. En lille kulturel udbrydergruppe har hjemmefra sikret sig billetter til aftenens ballettforestilling. Der skal fejres en fødselsdag. De fortæller næste dag, at det har været en forrygende oplevelse.

4 En lille figur gruppe fra Vigellandsparken. Parkens gennemgående tema er livets cyklus. Parken er meget spektakulær i sin udforming og tiltrækker mange turister. Operaen. Bussen stoppede kort for dem, der skulle til aftenens forestilling, så de kunne stå af her. Vi andre nåede imens et hurtigt foto-shot fra hoften. Turen fortsætter. Bomstille vande, der spejler fjeldene til mindste detalje og vender landskabet på hovedet. Nostalgisk gensyn af Lom stavkirke, denne gang også indefra her var vi på vores første tur med lejet campingvogn i 2008 og strålende sol. Nu er det desværre gråvejr. Kig op mod Jostedalsbreen og ud over en smuk sø på Odda Camping. Landskaber undervejs: Vierli, et skisportsted i juni. Et frokoststed. Haukeligrend, godt 1000 m over havet. Her må vi bare holde og se, se, se.

5 Odda Camping, beliggende ved en sø? En fjordarm til en fjordarm? Der er så meget vand overalt, som fjeldene falder stejlt ned til, at det ikke er til at holde styr på, om det nu er det ene eller det andet. Så kortene skal studeres nøje. En herregruppe Hans Duggen i midten holder rådslagning, eller også drikker de bare en af de kostbare, hjemmefra medbragte øller. Dem skal der rationeres med, fordi alt er HUNDEDYRT her i Norge. Udflugt i egen bil til Rosendal Slot med en meget smuk park efter engelsk landskabsstil. Klimaet er mildt her, fortæller den unge guide, derfor denne nærmest mellemeuropæiske frodighed, som i og for sig er et særsyn i Norges barske vejrlig. Op over Valdesflya. Her skulle vi overnatte i fri natur men måtte ændre planerne pga. for megen sne på parkeringspladserne.

6 Det bliver så i stedet for på denne campingplads i Maurvangen, for foden af Valdresflya,. Den ligger nærmest midt i noget, der kunne minde om ødemarken. Jeg får associationer om Himalaya og Mount Everest. De blafrende håndklæder minder mig om tibetanske bedeflag. En elv bruser tæt på. På fjeldenes top skimtes en gletsjertunge til Jostedalsbreen. Her virker meget arkaisk. Dette er også det eneste sted på hele turen, hvor der ikke er internet. Sammen med Rita og Kurt bestiger vi en lillebitte bakketop. Stien derop til tager sin begyndelse lige bag ved campingpladsen. Det ville have været fristende at nå længere op, dér hvor sneen begynder. Men klokken er mange, selv om solen stadig står højt på himlen. En pensionistbillet til kirken. En pensionist er en honnør på norsk. Den betegnelse synes vi godt om. Der er mange rabatter til os gamle alle vegne.

7 Olden camping; det er os i forgrunden, gruppen omkring os og en sidearm til Jostedalsbreen i baggrunden. Norsk vejr. Udflugt med bil og en vandretur til sidst for at komme til bræen, som vi kan se fra campingpladsen. På vejen dertil møder vi oplysningstavler, der fortæller, hvortil breen gik for bare fx en halv snes år siden. Medlemmer fra gruppen har været der tidligere og kan bekræfte, at gletsjeren er blevet en hel del mindre. Isen har flotte og klare blå nuancer. Mens vi står og kigger, lyder der pludseligt et tordenagtigt, øredøvnde brag, og en del af bræen styrter som i slowmotion ned i søen. Wow! Vi ser den med andre ord kælve lige foran vores øjne. Hvor heldig kan man være?! En pudsighed på vejen: Højhuset bag ved det lille (mindre) hus i forgrunden er et krydstogtskib! Et af dem, der sejler helt ind i bunden af de smalle fjorde, der til gengæld er meget dybe. NB: Man skal ikke lade sig narre af tankstationens prisskiltning. Tal nummer to virker ikke. Det skal hedde 14,84 hhv. 14,50. Billigt er det altså ikke at rejse i Norge heller ikke hvad brændstofpriser angår.

8 Stejle fjelde, der driver af vand. Det pibler, rinder, fosser ned alle vegne. Sneen smelter på bjergtoppene. Troldstigen i regnvejr, da vi kommer ned til Geiranger er der sol. Fjorden som et blåt bånd mellem de stejle fjelde. Polarcirklen byder på ugæstlig regn og blæst. Landkabet virker som verdens ende: barskt og gråt. Atlanterhavet møder vi i Bud; der er høj- og lavvande efter tidevandets egen rytme. Fra kyststiens bakketop med de fantastiske blomsterenge er der storslået panorama ud over skærgården. Vi er nået til Trollveggen Camping ved Åndalsnes. Navnet fortæller, hvor pladsen befinder sig: lige neden for den 1800 m høje, stejle fjeldvæg, der rejser sig bagved og oven over vores hoveder som en mur. Den hedder Trollveggen på norsk. Navnet er virkelig beskrivende. Utroligt imponerende og flot. Og også lidt dystert i gråvejr. Også til de andre sider er vi omgivet af flotte fjelde. Det har sine mikro-klimatiske omkostninger: skyerne samler sig på toppen af fjeldene og bliver hængende dér hele dagen. Da vi er i Norge synes jeg ikke det er passende med Dannebrog. Flaget, jeg har sat op, har jeg set mange andre steder i Norge så jeg kan vel ikke kaldes for dansk imperialist. Hans Duggen og Vidar har sat det norske flag op. Det er midsommeraften. Den skal fejres med fælles grill og efterfølgende bål. Vidar har sørget for teksten til den norske nationalsang, så den synger vi: Ja, vi elsker dette landet. Sådan. Bagefter bliver det naturligvis også til Vi elsker vort land. Det småregner. Trollveggen og Trollstigen og Geiranger hører nok uløseligt sammen. Så også det står selvfølgelig på programmet de næste 2 dage.

9 Da vi (på udflugt uden campingvogn) kravler op ad den berømt-berygtede Trollstigen er det bestemt ikke udendørsvejr. Jeg når nu alligevel lige et glimt af den. Der findes en udsigtsplatform, men den er indhyllet i tunge regnskyer. I Geiranger skinner solen. Der er mange store krydstogtskibe, lige som man kender det fra postkortene. Også den berømte Hurtigruten har ankret op her. Der er mange turister. Her hersker hyggelig feriestemning. Vi flotter os med en is, som sørme næsten ikke er dyrere end en tilsvarende is i Danmark. Vi skal have en sejltur på fjorden. Det er skibet til venstre, vi skal sejle med. Geiranger fjorden er vel nok den mest kendte og mest spektakulære fjord i hele Norge. Det er en smal tarm af vand, og fjeldene rejser sig stejlt til begge sider. Overalt fosser det ned med vandfald, der har kendte navne så som Brudesløret eller De 7 søstre. Jeg kan ikke rigtig holde styr på, hvem der hedder hvad. Men flotte er de.

10 Et sidste kig ned til Geiranger og fjordens afslutningen fra en udsigtsplatform på Ørnevejen, som minder i karakteren om Trollstigen med mange og stejle serpentiner. Nedenfor: en udflug med Raumadalbanen står på programmet. Turen byder på panorama for alle pengene, fra de høje fjelde til dybe dale. Den begynder i Åndsdalsnes og slutter i Dombås. Undervejs fortælles der i højttaler om det landskab, vi kører igennem på 4 sprog..

11 Igen et af de overdimensionerede krydstogtskibe, der anløber en lille miniby ved en fjord. Vi nærmer os Atlanterhavet. En af flere af de færger, vi skal med på turen, for at krydse en fjord (og derved spare en hel masse kilometre). Også her er der rabat for honnører. Nu er vi nået til den lille og spændende by Bud ved Atlanterhavet og skærgården. Campingpladsen ligger lige ved vandet og en lille havn. Nogle lystfiskere renser dagens fangst under spændt observation fra stedets måger.

12 Fiskeren har lige hældt kassen med fiske-afpuds ud til de ventende og højlydt skrigende måger. Campingpladsen oppe fra kyststien. Gert på selve kyststien. Det er en meget smuk spadseretur på en halv times tid ind til den lille by. Øverst th: Vores plads. Det blæser, så vi har læsejlet oppe igen. I det følgende: Stemningsfotos fra Bud

13

14 Sent på aftenen.

15 Resterne af tyskernes Atlanterhavsfæstning fra 2. verdenskrig.. og som modvægt et uddrag af de mange, mange smukke blomsterenge vi ser på vores vej. Der er bl.a. blå storkenæb, vild kørvel, løvefod, gule smørblomster, bregner, dekorative græsser. Og man nænner absolut ikke at træde i det. Et stykke skærgård

16 Afslebne klipper og vild kørvel. Meget nordisk. Atlanterhavsbroen tegnet og tænkt som en rullende bølge På vej mod Trondheim. En afslappet frokostpause undervejs.

17 Trondheim og Nidaros-domkirken: Så nåede vi så langt:

18 Mo i Rana. Fra campingpladsen Bjerka vælger Gert og jeg at tage på vandretur oppe i fjeldet i stedet for en udflugt til Svartisen. Det bliver en stor og smuk oplevelse. Vi følger en rød afmærkning med "T". Vejret er fantastisk. Det er altid spændende at skulle forcere områder med sne. Efter godt 1 ½ times opstigning når vi frem til en sø, der får næring af gletsjerens smeltevand. Efter 10 m yderligere opstigning finder vi en hjemmelavet hytte fra Her kan man overnatte, hvis man vil. I hytten ligger der en gæstebog, man skriver sit navn og evt. en kommentar i. Det gør vi. Vi konstaterer, at vi er de eneste danskere, der nogensinde har været her i løbet af hyttens levetid. På et gammelt foto ser vi, at gletsjeren for bare 20 år siden dækkede en meget større flade end nu.

19 Vi fortsætter nordpå mod polarcirkelen. Vejret er gyseligt. Så det bliver kun til et par hurtige snapshots. Polarcirkelhuset. Her kan man købe souvenirs i alle kategorier. Fælles for dem er, at de er for dyre. Så det bliver ikke til noget. Ved Saltstraumen, en meget kraftig tidevandsstrøm. Man kan se malstrømmene, når tidevandet kommer eller går. Bedst er udsynet fra broen. Det afstår vi fra, vejret er for barskt. Campingpladsen ligger ned til klippekysten, så jeg kigger derfra.

20 Sidste station inden Lofoten: campingpladsen i ULVSVÅG. Midnatsolens land. Vi nyder udsigten fra yderste klipperække. Lofotens takkede fjeldtinder hilser i det fjerne. Her er bare så smukt.

21 Udflugt til Hammarøy. Havnen i den lille flække Buvåg ved ebbe-tid. Nobelpristageren Hamsuns barndomshjem th. I Oppeid, nogle få km fra Hamsuns barndomshjem, er der bygget et interessant, moderne museum til ham med flot udsigt ud over det landskab, der danner baggrund i mange af hans romaner. På grund af Hamsuns fraternisering med den tyske besættelsesmagt og en efterfølgende proces er han stadigvæk et kontroversielt emne i Norge. Men hans litteratur fejler ikke noget. Den ramte mig lige i hjertekulen i min ungdom, især hans roman "Pan". Den køber jeg så lige på norsk. Jeg er glad for, at jeg kan aflægge Hamsun et "besøg". Hamsun døde i For at undgå en lang køretur "udenom" tager vi den mere direkte færge fra fastlandet over til Lofoten. Nu er det lige ved! Også her får vi "honnør-rabat". Da vi til sidst når Lofoten, skinner solen. Campingpladsen ligger som en drøm nede ved en smal fjordarm med de savtakkede bjergtoppe bagved. Midnatssol. Et nærmest mytisk fænomen: Dagen bliver aldrig til nat. Det er helt lyst, som var det midt på dagen, døgnet rundt. Det falder svært at lægge sig til at sove: det er jo ikke nat endnu, siger hjernen. Dagen bliver ved med at kalde. Man må tvinge sig til at rulle gardinerne ned og lægge sig til at sove.

22 LOFOTEN. Sandsletta camping. Igen en flot beliggende plads lige ved en fjordarm. Man indretter sig. Vores genboer i deres lille autocamper er taget på tur. Gert læser en brochure om Lofoten. Kendingsplakaten sidder i bagruden. Også vi tager på udflugter i omegnen. Egentlig vil vi finde et sted at vandre men havner i Henningsvær - et både yndigt og yndet udflugtssted på sydsiden af øen vi bor på. Lofot-specialiteter

23 Mere Henningsvær. Motor- og fiskerbåde dominerer. Sejlbåde er mere sjældne. Måske er vejret for barskt? Og farvandet for klippefyldt? En overraskende, flot "Hawaii-strand" med havet så blåt som om vi var sydpå.

24 Impressioner Fra campingpladsen er der udsigt til en lille, grøn halvø. Den frister at blive opdaget. Eva og jeg tager på en spændende aftentur. Fra halvøen ser vi over mod campingpladsen.

25 Aftenstemning. Egentlig ikke noget særligt - men alligevel bare gribende smukt. Og her ender så Gerts og min Lofoten-tur. Vi er nødt til at forlade gruppen før turen er afsluttet helt, fordi vi har en vigtig aftale hjemme i Roskilde. Gert skal deltage i DM for begynder-bridge. Makkeren og han blev nr. 1 i Østsjællandsmesterskaberne, så det forpligter til at gå videre. De næste 6 dage bliver det så et slags maratonløb ned gennem Sverige for at være hjemme igen den 11. juli. THEMA: De norske veje er ikke altid lige medgørlige Vejene er til tider med stejle hårnålesving og smalle. Man må håbe ikke at møde hverken lastbil eller bus. Chaufførerne er nemlig ikke altid lige villige til at vige. Tunnellerne er der mange af, de er lange, mørke og føles smalle. Man kan nemt komme for langt ud til højre, ind mod klippevæggen, når der kommer en modkørende. Det sker for en i selskabet, som får ødelagt højre campingvognsside. Men heldigvis kan Gaffa jo klare alt. En anden har fået smadret sidespejlet i en tunnel. Uha. Også en hjulkapsel forsvinder, hvilket nok skyldes de mange bumpede fjeldveje. Værst går det dog for den turdeltager, hvis (gamle) teltvogn bryder sammen på vej ned fra fjeldet efter timevis at have kørt hen over højdernes meget ujævne og vinterskadede veje. Det er en kedelig oplevelse, men heldigvis sker der ikke andet, end at ligets sørgelige rester må efterlades på åstedet. Manden er lige ved at opgive turen men bliver overtalt til at købe et lille telt og fortsætte med resten af gruppen. I parentes bemærket: han er, som alle os andre i gruppen, aldersmæssigt ud over sin første ungdoms vår. Også en bruser ryger af under camping-vognens hoppende kørsel hen over højfjeldet. Den falder på vandhanen og åbner den; godt der er brusebund i toiletrummet, så den trækker en våd stribe efter sig i lang tid, indtil fadæsen bliver opdaget. For slet ikke at tale om, at et autocamperbatteri opgiver evret og må udskiftes, at der bliver fyldt benzin på en dieselmotor og at 3 movere går i udu. Et af de

26 imidlertid mindre problemer er en tilsyneladende tabt mobiltelefon og et glemt håndsving (vores) begge dele bliver dog genforenet med deres meget lettere ejermænd. Det lyder dramatisk altsammen. Men ikke al den slags genvordigheder har jo noget med Norge eller selve turen at gøre. Når man er mange afsted - 16 enheder ialt - forekommer der statistisk set næsten altid nogle tekniske forhindringer på vejen. Det er bare med til at give turen lidt kolorit og noget at grine af - bagefter. VEJE: TUNNELLER: Vejene byder på lidt af hvert. Et sted er hovedvejen spærret pga. vejarbejde, og vi skal følge en "follow-me" bil, der guider os ad en snæver sidevej. Det værste er dog de smalle, meget mørke tunneller (øverst tv.). De nyere af slagsen er den rene luksus, brede og lyse (nederst tv.). Nogle af vejene og tunnellerne koster noget. Vi har bropass i forruden og bliver således automatisk registreret. Det er vist også billigere.

27 THEMA: Lidt gruppesnak At være en gruppe er et interessant fænomen. Vi tager afsted om morgenen nogenlunde samtidig men fordeles hurtigt på landevejen. Kun en gang i mellem møder man nogen af de andre undervejs. Det bliver til vink og store smil, når man passerer hinanden. Der opstår snart en slags vi -følelse. Som tiden går finder nogen sammen og er glade for langbord-spisning andre deltager måske kun for ikke at være udenfor. Og så er der også dem, der hellere passer sig selv. Men det overordnede er, at vi er i samme båd, lever under de samme vilkår, har mere eller mindre de samme ritualer, følger den samme rejseplan. Det binder jo sammen, på godt og ondt. Man mødes fast hver dag til den daglige briefing kl. 20 med Hans som dirigent. Det er rart at vide. Så kan man blive hængende, hvis man vil. Et sammenklippet gruppebillede. Der mangler vist et par stykker. Vi fotograferes til et svensk campingblad. Læg i øvrigt mærke til vores ens bluser! Generelt om campingpladserne Arrangørerne har gjort grundigt og godt forarbejde. Campingpladserne ligger alle sammen naturskønt og med smuk udsigt. Der er forskel på den sanitære standard, dog aldrig noget at være utilfreds med. Jo - bortset fra pladsen i Trondheim, der var hjemsøgt at et helt arbejdslejr med larmende, fastboende arbejdsfolk fra andre europæiske lande (fx Irland). Men det kan man jo ikke vide på forhånd. Der er internet-adgang på alle campingpladser. HJEMVEJEN Lørdag, 6. juli er der opbrud. Selv om vi har set frem til at være afsted igen på egen hånd føles det alligevel lidt vemodigt. Faktisk kommer jeg til at savne de andre! Vi stiler mod Sverige via Narvik for at overnatte i Kiruna. Nu er vi i Lapland. Landskabet er barskt og noget goldt og mangler den farvestrålende norske frodighed og dramatik. Gråvejret understreger den noget afvisende stemning. Byen Kiruna virker som sat på stand bye. Jernmalmens udvinding bevirker, at undergrunden giver sig; der er storstilede planer om at flytte dele af byen. Fra et udsigtspunkt oppe over byen får vi et stort vue ud over landskabet med jernmalm-værket tæt på. Man kan tydeligt se, hvordan der graves i bjerget. Tipvognene er linet op i lange baner og venter på at transportere godset til Narvik. Landskabets farver er mere grå end grønne her.

28 På vej til Sverige. Vi har passeret Narvik, og nu går det ned ad bakken mod Kiruna. Kiruna. Selve byens centrum er mere i retning af interessant end hyggelig, campingpladsen ikke noget at skrive hjem om. Fra Kiruna går det videre til Storforsen. Her laver vi sightseeing-stop og fortsætter dernæst til Arvidsjaur. Vi befinder os på inlandsvägen, hvilket betyder: kilometer efter kilometer efter kilometer pjusket gran- og birkeskov, præget af det barske klima. En gang imellem får man glimt af bølgende horisonter og blå fjeldtoppe. Det er Laponia-land, et stort, UNESCO-klassificeret reservat af vild og uberørt nordisk natur med berømte naturparker og vandrestier, som fx Sarek og Kungsleden. Desuden er vi også i same-land; man kan aflæse det af de to-, til tider tresprogede eksotisk klingende by- og stednavne, der i øvrigt ikke er til at udtale. Vi krydser også lige polarcirklen igen, denne gang i Sverige. Trappen, skiltet nedenfor, stensætningen og en række hvide stenblokke danner en lige linie: polarcirklen. Her er langt fra så gennemført som i Norge. Næste stop bliver Storforsen, som betegnes som Europas største uregulerede vandfald. Det er nu en sandhed med modifikationer. En del af vandfaldet er tørlagt og består kun af klippeblokke.

29 Massive gangbroer, specielt beregnet til kørestolsbrugere, fører os hen til vandfaldet. Den bruser øredøvende. I Arvidsjaur tager vi fra campingpladsen en tiltrængt spadseretur ind til byens centrum. Dér besøger vi et interessant sted: Lappstaden, "Sveriges ældste (17oo-tallet) og største samiske kyrkstad med 29 kåter = sametelte i træ og 52 forrådshuse" (Politiken). De er smukke grå og vejrfrønnede og ser spændende ud og bruges stadigvæk til fx at afholde markeder.

30 Lappstaden i Arvidsjaur Yes, vi er stadig i Lapland og yes, her ER myg. Så ned med myggenettet, og det kan ikke gå hurtigt nok. Efterhånden som vi bevæger os sydpå ændrer landskabet karakter. Det bliver mere frodigt og med flotte panoramaer en gang imellem. Køreturen på inlandsvägen er dog gennemgående noget ensformigt. Dens vejbeskaffenhed er ind imellem horribel, så vi får to gange køkkenskabets indhold i favnen, da vi åbner lågen. Vores tredje overnatning bliver i Östersund ved Storsjön. Vi har forladt Lapland nu og dermed formodentlig også myggene. På kortet ligner Lapland et stort patchwork-tæppe af store og små mose- og sumpområder, det rene slaraffenland for myggene. Slut er det også med midnatssolen, men det bliver ikke mørk nat lige med det samme alligevel. At det er lyst døgnet rund er et sælsomt fænomen, der vender op og ned på dagsrytmen som om der ingen nattetid findes og livet er blevet dobbelt så langt. "Nordlandssommerens evige dag" (Hamsun). Men nu er det altså desværre forbi. Mere inlandsvägen, som vi æder os igennem km efter km i timevis. Undervejs ser vi et par rener i vejkanten. Mora ved Siljansøen i Dalarna er vores fjerde overnatningsstop. Det bliver campingpladsen på Sollerön, hvor også gruppen skal overnatte en lille uge senere. Vi får en af de sidste quickstop-pladser uden for receptionsbygningen, idet alt andet er optaget. Heldigvis når vi også ind til Mora by og Zorn-museet, inden det lukker. Anders Zorn er en af Sveriges berømte og internationalt anerkendte malere (+1920). En lille slentretur gennem Mora overbeviser os om, at her kunne vi godt tilbringe et par dage ekstra, en anden gang. Gert køber en lille rød Mora-træhest til mig. Søen

31 og de skovklædte bjerge bag ved er smukke. Det er lunt i vejret. I dag var vi strejfet hele 28 varmegrader! Og selv nu, hvor det er aften, er temperaturen stadig behagelig. Vores quick-stop plads til 130 skr. uden for bommen, men med el og fuld adgang til sanitæren. Vi har endda lidt udsigt til søen. Ikke dårlig. Priserne på de svenske campingpladser hører ikke ligefrem til i den billige ende, skal jeg hilse og sige. Vi nåede det lige... Fra aftenturen rundt på campingpladsen. Vi kommer også kom forbi en majstang. Her i Dalarna fejres midsommer mere festligt og spektakulært sammenlignet med resten af Sverige. Imens indløber gyselige SMS-meldinger fra Lofoten (citat): Vi har stort set siden I forlod os været ramt af det dårligste vejr Norge kan levere. Hvalsafarien måtte vi opgive efter 5 forsøg, og i går nat var vi bange for at vi var væltet omkuld alle sammen på grund af kraftig storm. Regnen har fosset ned i lårtykke stråler, så vi forlod Andenes en dag tidligere i håb om bedre vejr i Ballangen. Har dog nærmest skøjtet hertil ovenpå vandmasserne, så alle de

32 smukke udsigter forsvandt i en mur af regn. Temperatur mellem 8-10 grader, så der har ikke rigtigt været noget at råbe hurra for. JØSSES. Det er lige før vi føler at have begået faneflugt. Mere bilkørsel. Landskabets nordiske karakter er lige så stille gledet over i at ligne noget mere hjemligt. Vi er nu også nået til Västra Götaland, der er flere veje, mere bebyggelse, flere byer, flere biler. Det regner. Campingpladsen, vi har fundet, ligger mellem Vänern og Vättern i området Hökensås. Her er orden og regler, så det er lige før man bliver bange for at gøre noget forkert. Vi står på en gæsteplads med udsigt frasiddegruppen til en svenskrød bræddevæg. Internet findes ikke her, af principielle grunde. Ser man det. Til gengæld får vi DCU-rabat. Og campingmutter er meget venlig. I morgen når vi så hjem, og vores norske drømmetur er slut. Vi er kørt godt flere tusinde km og har brugt en halv formue i diesel men det var det hele værd, og i øvrigt kan oplevelseskvalitet jo som bekendt ikke gøres op i penge. Stor tak til Hans Duggen og hans norske kompagnon Vidar for initiativet og en uforglemmelig rejse gennem de smukke nordiske landskaber. Mange glade campinghilsener Renate Hovald Ulvsvåg camping. Hans Duggen i færd med at rense grillristen.

33 TURFORLØBET: UDVEJEN: A - Roskilde B - Hjo, Sverige C - Oslo, Norge D - Odda E - Maurvangen / Valdresflya F - Olden G - Åndsdalsnes / Trollveggen HJEMVEJEN: M - Kiruna N - Storforsen (mellemstop) O - Arvidsjaur P - Östersund Q - Mora R - Hökensås A - Roskilde H - Trondheim / Vikhammer I - Mo i Rana J - Saltstraumen K - Ulvsvåg L - Sandsletta, Lofoten

De 5 GTC er på togt i Norge.

De 5 GTC er på togt i Norge. De 5 GTC er på togt i Norge. Sidste år var vi på tur i Sverige/ Norge, og her blev jeg bedt om og køre den samme tur i år, bare modsat vej rundt. Det var jeg med på, men havde et par ændringer. Vi skulle

Læs mere

Del 8. Kan man ikke forestille sig hvor frustrerende det er, at regnen også skal forfølge os denne dag?

Del 8. Kan man ikke forestille sig hvor frustrerende det er, at regnen også skal forfølge os denne dag? Del 8 DAG 17. Bjerka Camping - Elvegård Camping (Saltstraumen). Kan man ikke forestille sig hvor frustrerende det er, at regnen også skal forfølge os denne dag? Jeg kan huske, at bare nogle få år tilbage,

Læs mere

En lille hurtig tur til Sverige/Norge.

En lille hurtig tur til Sverige/Norge. En lille hurtig tur til Sverige/Norge. Midt på sommeren var vi nogle stykke GTC er som havde et lille kaffemøde (har vi engang i måneden). Og samtalen er meget righoldig og et af emnerne landede pludselig

Læs mere

Del 10. DAG 20. Fridag med køretur på Lofotenøerne, Midtvejs Dinner og midnatssol.

Del 10. DAG 20. Fridag med køretur på Lofotenøerne, Midtvejs Dinner og midnatssol. Del 10 DAG 20. Fridag med køretur på Lofotenøerne, Midtvejs Dinner og midnatssol. Oprindelig havde jeg planlagt et længere ophold på Sandsletta, hvilket ville give flere muligheder til at komme rundt på

Læs mere

Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle

Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle Dagens kørsel 744 km fra Erholungspark Camping til Chiemsee Camping nær den Østriske grænse Dagens kørsel:

Læs mere

Cykeltour 2014 Tour de Suisse II

Cykeltour 2014 Tour de Suisse II Cykeltour 2014 Tour de Suisse II DAG 3 LØRDAG DEN 23. AUGUST 2014 BRIG TIL ANDERMATT Det anbefales at følge ruten som lagt i MapMyRide igennem Brig mod Naters. Hvis man følger hovedvejen videre ud af brig

Læs mere

Sverige - Vandring ad Kungsleden

Sverige - Vandring ad Kungsleden Sverige - Vandring ad Kungsleden Den nordlige del af Kungsleden er nok den mest berømte del af Kongestien, som den hedder på dansk. Landskabet skifter konstant efterhånden som I bevæger jer igennem dalen

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Når I skal vurdere hvilke ture I skal vælge, så tænk over at lejren ligger i 1200 meter over havet.

Når I skal vurdere hvilke ture I skal vælge, så tænk over at lejren ligger i 1200 meter over havet. Hermed har I turkataloget. Når I skal vurdere hvilke ture I skal vælge, så tænk over at lejren ligger i 1200 meter over havet. Den enkelte kreds kan opdele sig i flere turhold - blot at der er en ansvarlig

Læs mere

Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999

Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999 Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999 Hovedmålet med vores tur i Dovrefjell var at komme op på toppen af Snøhetta. Snøhetta er et af Norges højeste bjerge 2286 m.o.h. kun ca. 200 meter lavere end det højeste

Læs mere

Livø tur Video. Grafisk & Foto

Livø tur Video. Grafisk & Foto Livø tur 2017 Video Grafisk & Foto Smukt syn og et glimt af Livøs havn. Den store flotte sol, stråler ned på den smukke sø. Den søde grå kat står og kigger på den smukke danske natur. En flot konstruktion

Læs mere

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE.

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. Vi startede fra Skive den 26/7 2007 KL.6.30 og kørte til Frederikshavn for vi skulle sejle KL10.00 til Gøteborg. Der efter kørte vi til Håverud hvor vi ville se når

Læs mere

Galsklint Camping 2010

Galsklint Camping 2010 Galsklint Camping 2010 Galsklint Camping ved Middelfart på Fyn Vi tog hjemmefra onsdag middag og slog lige vejen indenfor Skanderborg på vejen for til campingpladsen. Vi havde fundet et fotostativ i den

Læs mere

Østlige Canada i autocamper

Østlige Canada i autocamper Canadas Rocky Mountains i autocamper 16 dage fra 8.348 kr. pr. person når 2 voksne og 2 børn rejser sammen Tag med på et betagende eventyr i autocamper gennem Canada og Rocky Mountains imponerende natur

Læs mere

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig.

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen ligger lige uden for Middelfart. Det er et dejligt sted med mange muligheder.

Læs mere

D e l 4. gæster fra krydstogtskibene. - og endda længere væk fra. Eva Denning 2013. I Norges barske fjelde høres sjældent fuglesang;

D e l 4. gæster fra krydstogtskibene. - og endda længere væk fra. Eva Denning 2013. I Norges barske fjelde høres sjældent fuglesang; D e l 4 I Norges barske fjelde høres sjældent fuglesang; men vindens, regnens egen melodi - i dale, som højt i sky. Da bliver vi mennesker små, ja, da viser livet sin styrke, da finder sjælen fred, i ly

Læs mere

D e l 5. DAG 9 & 10. Udflugter til Geiranger og med Raumabanen.

D e l 5. DAG 9 & 10. Udflugter til Geiranger og med Raumabanen. D e l 5 DAG 9 & 10. Udflugter til Geiranger og med Raumabanen. Det faldt i min lod at køre op over Trollstigen. Selv om vi startede fra Trollveggen Camping hen på formiddagen, så regnede det stadig. Normalt

Læs mere

DEL 3. Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux

DEL 3. Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux DEL 3 Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux I dag skulle Qashqai en vise, hvad den duede til. Der havde ikke været megen bjergkørsel indtil nu, så i dag skulle vi besejre Mont Ventoux. Toppen

Læs mere

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund.

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge var tidligere en betydningsfuld

Læs mere

LOFOTEN 2010 ET ARKTISK KAJAKPARADIS

LOFOTEN 2010 ET ARKTISK KAJAKPARADIS LOFOTEN 2010 ET ARKTISK KAJAKPARADIS Tur beretning af Leif Halling, Mariager Kajakklub Lofoten? Er det ikke lidt langt at køre i en sommerferie bare for at ro havkajak? Jo der ER langt ikke mindst når

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Dag 6 Island d. 7/8-2016

Dag 6 Island d. 7/8-2016 Dag 6 Island d. 7/8-2016 Vi vågnede op til en tør og flot morgen, dvs. nogle gange sover børnene længe, men de kommer også sent i seng. I stedet for at tage Ringvejen rundt, ville vi krydse via F-vejene,

Læs mere

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel.

Dagsprogrammet. Dag 3 Efter morgenmaden forlader vi Ajloun for at køre videre til Madaba, hvor vi skal bo en nat på Mosaic City Hotel. Dagsprogrammet Dag 1 København Amman og bustransport til Ajloun, hvor vi skal have 2 overnatninger i den private Mount Birgish Camp. Vi ankommer sidst på eftermiddagen og får tid til at stifte bekendtskab

Læs mere

Turen til Kroatien 2014.

Turen til Kroatien 2014. Torsdag 21/8: Turen til Kroatien 2014. Kl 16:45 holder vi ved Færgen i Rødby,i god tid.det viser sig at vi for første gang må vente, vi kan ikke komme med før kl 17:45. Vel ankommet til Femeren,går turen

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse Når man står oppe i Egebjerg Mølle mere end 100m over havet og kigger mod syd og syd-vest kan man se hvordan landskabet bølger og bugter sig. Det falder og stiger, men mest går det nedad og til sidst forsvinder

Læs mere

Rejsebrev 8, efterår 2014.

Rejsebrev 8, efterår 2014. Rejsebrev 8, efterår 2014. Mandag den 6. oktober. Det trænger sig mere og mere på, at finde en vaskemaskine, så vi kan få bund i vasketøjskurven. Vi har været på landevejen i over tre uger, og kan ikke

Læs mere

Jagttur den 16. maj 2012

Jagttur den 16. maj 2012 Jagttur den 16. maj 2012 Som så mange andre jægere var jeg også ude den 16. om morgenen. Det var godt nok tidligt. Uret ringede kl. 04.00 men op kom jeg og ud på reviret og så også tre små bukke, som ikke

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

GRØNNEDAL. - forslag til 13 vandreture i Grønnedal og omegn

GRØNNEDAL. - forslag til 13 vandreture i Grønnedal og omegn GRØNNEDAL - forslag til 13 vandreture i Grønnedal og omegn 1 Forord Denne folder er udarbejdet, for at informere om nogle af de mange muligheder for vandreture, som området omkring Grønnedal indbyder til.

Læs mere

Dag 54 Motorhome d. 24/9-2016, Icefields Parksway - Jasper

Dag 54 Motorhome d. 24/9-2016, Icefields Parksway - Jasper Dag 54 Motorhome d. 24/9-2016, Icefields Parksway - Jasper Lige et par billeder fra gåturen i går rundt om Emerald Lake, af denne lille fætter. Der er en del egern af forskellige slags, røde, sorte, grå,

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Lokalt nyt fra Roskildeafdelingen, redigeret af: John Ø. Jensen

Lokalt nyt fra Roskildeafdelingen, redigeret af: John Ø. Jensen Lokalt nyt fra Roskildeafdelingen, redigeret af: John Ø. Jensen Læs i dette lokalnyt bl.a. om: Cykelture 2013, 2. halvår Cykeltursberetninger Landsmøde i Roskilde Generalforsamlingen 2013, formandsberetning

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

Så går turen til prinsessens landsdel. Jeg medbringer dog min egen, men jeg er jo heller ikke en prins...

Så går turen til prinsessens landsdel. Jeg medbringer dog min egen, men jeg er jo heller ikke en prins... LØRDAG 9.JULI skrevet af Allan Rasmussen Så går turen til prinsessens landsdel. Jeg medbringer dog min egen, men jeg er jo heller ikke en prins... Tidligt op og med flyveren til Hobart på Tasmanien. Vi

Læs mere

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj

Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Pinsetræf 2016 på Bornholm 13. 16. maj Kom til Hullehavn Camping (5806) og nyd pinsen. Traditionen tro afholdes der Pinsetræf på Hullehavn Camping ved Svaneke. Turen går til Bornholm en ø, der har alt.

Læs mere

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com 1 Copyright: Eventyrligvis Spillepladen ligger her: www.eventyrligvis.dk Man kan gå ind på min facebook side og der printe eller downloade spillepladen via

Læs mere

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

Sommerens tur til Finland

Sommerens tur til Finland Sommerens tur til Finland Det blev ikke nogen tur sydpå denne sommer. Til gengæld blev det en tur nordpå til Jakobstad, Finland og tilbage igen. I alt blev det lidt mere en 3000 km. Planen var at min bror

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer Bårehold i felten Uddrag af noter fra observationer 1: Vi får et kald til Holst Camping-området, og springer i bilen. Det er en ung pige, de har svært ved at komme i kontakt med. Vi får et fix-punkt at

Læs mere

Med Campisternes Rejseportal på togt. Roskilde Camping. e n p e r l e i b a k k e r n e. fortsætte næste side

Med Campisternes Rejseportal på togt. Roskilde Camping. e n p e r l e i b a k k e r n e. fortsætte næste side Med Campisternes Rejseportal på togt Roskilde Camping e n p e r l e i b a k k e r n e fortsætte næste side Roskilde Camping en perle i bakkerne Denne artikel blev oprin delig produceret i 2008 til et camping

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Juletur til Goslar. 1 4. december 2009

Juletur til Goslar. 1 4. december 2009 Juletur til Goslar. 1 4. december 2009 1 Så er vi klar til afgang fra Hundested. Klokken er 8.00. Turen går mod Rødbyhavn med opsamling i Frederiksværk og Roskilde. Vejret er fint (som sædvanligt), og

Læs mere

Skiekspedition på indlandsisen

Skiekspedition på indlandsisen Skiekspedition på indlandsisen Indhold... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og bygden Qassiarsuk... 5 Dag 2. Qaleralik-fjorden...

Læs mere

MCC-Nordsjælland Bikernyt...

MCC-Nordsjælland Bikernyt... Årgang 8, Nummer 47 Grå i toppen kør med MCC-Nordsjælland MCC-Nordsjælland Bikernyt... Juli 2008 I dette nummer: Redaktøren 1 Sølager - Kulhuse 1 Præstø Havn 2 Sofiero 2-3 Samsø 4 Fotodag 4 Højeruplund

Læs mere

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig Norge juni 2017 Så er vores tur til Norge klaret, og hvad der så ud til og skulle blive lidt af en våd omgang holdt næsten ikke stik, kun om natten var der meget hul igennem skyerne og der blev vasket

Læs mere

Sommerferie 2007. Sarau

Sommerferie 2007. Sarau Sommerferie 2007 22.7.2007 kørte vi fra Harlev i regnvejr, ned over Rødby med færgen til Puttgarten, for senere at ende i Østrig som var vores mål. Vores første overnatning var Naturcampingplatz Sarau

Læs mere

Senior + til Immeln den 3. 5. august 2009-08-06

Senior + til Immeln den 3. 5. august 2009-08-06 Senior + til Immeln den 3. 5. august 2009-08-06 Søen Immeln ligger ca. 20 km nordøst for Kristianstad. Oversigtskort over søen til slut. 2009-08-03, mandag. Der kommer en byge, medens vi læsser kajakkerne

Læs mere

PROVENCE, Fréjus - 2001.

PROVENCE, Fréjus - 2001. Rejsenotater fra PROVENCE, Fréjus - 2001. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater.

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er

Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er Selvom sommeren er slut, og turisterne for længst har rykket teltpløkkerne op, er der stadig folk på campingpladserne. For nogle mennesker er campingpladsen et hjem og naturen en livsstil. Campist på fuld

Læs mere

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016

Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer tur til Budapest 09.07. - 20.07. 2016 Sommer turen går til Budapest i Ungarn, nærmer i Szentendre hvor vi skal bo på campingpladsen Pap-Sziget. Den ligger på en lille ø i Donau floden. Informationer

Læs mere

Cykeltour 2014 Tour de Suisse II

Cykeltour 2014 Tour de Suisse II Cykeltour 2014 Tour de Suisse II DAG 4 SØNDAG DEN 24. AUGUST 2014 ANDERMATT TIL BELLINZONA Fra Hotellet køres til venstre mod bymidten. I Andermatt. Ved rundkørslen skal i straks til venstre mod Oberalppass

Læs mere

Alaska Railroad med tog gennem Alaska

Alaska Railroad med tog gennem Alaska Alaska Railroad med tog gennem Alaska Oplev Alaska med tog via Anchorage, Seward, Talkeetna Mountains, Denali National Park og Fairbanks Hvis du gerne vil opleve Alaska s skønne natur og dyreliv, men ikke

Læs mere

Her er dit livs eventyr med din landevejsracer. Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater, altså om de tør!

Her er dit livs eventyr med din landevejsracer. Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater, altså om de tør! Her er dit livs eventyr med din landevejsracer. Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater, altså om de tør! For her cykler du hver dag i 7 dage Du cykler 15.000 højdemeter, og hver meter bringer

Læs mere

ERASMUS hos KA Bygg. Første dag med arbejde på fjeldet. Jeg var heldig nok til at få lov til at gøre projektet færdig sammen med en af svendene.

ERASMUS hos KA Bygg. Første dag med arbejde på fjeldet. Jeg var heldig nok til at få lov til at gøre projektet færdig sammen med en af svendene. ERASMUS hos KA Bygg Vi skal lige køre det næste stykke vej op ad fjeldet på den der, siger Kristian til mig. Han peger på den 4-hjulstrukne ATV, som står ved foden af fjeldet. Den røde lak på maskinen

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Tag med til Belgien til løb. 2. Klubmesterskab 2014. 1. Absolut sidste chance!!! 2. Klubmesterskab 2014

INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Tag med til Belgien til løb. 2. Klubmesterskab 2014. 1. Absolut sidste chance!!! 2. Klubmesterskab 2014 NYHEDSBREV 20-2014 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Absolut sidste chance!!! 2. Klubmesterskab 2014 3. Tilmelding til Vättern Rundt 2015. NU! 4. HJÆLP til Herlevugen! 5. Tønder/Bov turen 2014 6. Efterårets motionsløbstilbud

Læs mere

Dag 4 Island d. 5/8-16

Dag 4 Island d. 5/8-16 Dag 4 Island d. 5/8-16 Efter morgenmaden skulle teltet pakkes sammen. Mens nogle arbejdede på teltet, tappede andre strøm og fik fyldt depoterne med elektronik, så køreturen kan klares. Der var ikke meget

Læs mere

Ruby Rejser kan i samarbejde med Travelnorth, tilbyde en enestående mulighed for at opleve Norges smukke kystlinje med Hurtigruten.

Ruby Rejser kan i samarbejde med Travelnorth, tilbyde en enestående mulighed for at opleve Norges smukke kystlinje med Hurtigruten. DEN SMUKKESTE SØREJSE LANGS NORGES KYST PÅ JAGT EFTER NORDLYSET MED REJSELEDER En 8-dages rejse langs Norges kyst med Hurtigruten, hvor du har enestående muligheder for at opleve nordlyset. Rejsen slutter

Læs mere

PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE

PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE Fra 2. 5. juni 2017 afholdes der Autocamper træf på Bornholm Så grib chancen for at tilbringe en pinse i dejligt selskab og skøn natur med udsigt til vandet.

Læs mere

Eguisheim, Alsace, Frankrig

Eguisheim, Alsace, Frankrig Sommerferie 2015: Frankrig, Belgien, Tyskland - 2. del Eguisheim, Alsace, Frankrig (fortsat fra 1. del) Typisk landskab i Alsace: Vinmarker så langt øjet rækker. Billedet her er taget ved Hunawihr mellem

Læs mere

Rejsebrev 9, forår 2015.

Rejsebrev 9, forår 2015. Rejsebrev 9, forår 2015. Torsdag den 23. april. DMI har ikke helt holdt det de lovede heldigvis! Vi vågner op til højt klart solskinvejr, og glæder os allerede til turen over Pyrenæerne ad den smukke vej

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online.

Mennesker på flugt. Ask Holmsgaard, Mennesker på flugt, 2002. Ask Holmsgaard og Clio Online. Mennesker på flugt Skrevet af Ask Holmsgaard Så er vi fremme. Det er en iskold fredag efterårsaften. Vi stiger ud på den lille station og går ned på pladsen, hvor vi skal mødes. Det er ikke helt mørkt.

Læs mere

GYNGESTATIVET. Mette Vogt Thuesen

GYNGESTATIVET. Mette Vogt Thuesen GYNGESTATIVET Mette Vogt Thuesen Billedet er taget lige nedenfor vores lejlighed, på legepladsen. Min lillesøster havde lavet en indhegning rundt om gyngestativet, for at vise at det var hendes område.

Læs mere

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans Interview med chefgreenkeeper Adam Evans v/mogens Damm Dette interview blev lavet d. 21.januar, 2016, nogle dage før Adam tiltræder sit nye arbejde som chefgreenkeeper i Frederikshavn Golf Klub. Adam Evans

Læs mere

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland

2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland 2 uger med hiking på is og kajak i Sydgrønland Indhold i Sydgrønland... 3 Turens højdepunkter:... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Narsarsuaq og byen Narsaq... 5 Dag

Læs mere

Polen 2009. En tur til Gdansk Del 3

Polen 2009. En tur til Gdansk Del 3 Polen 2009 En tur til Gdansk Del 3 Portene fra havnefronten ind til byen Sanne på vej ind i byen Gdansk er en helt utrolig flot og velplejet by. Overalt er der rent og pænt, og alle slags butikker forefindes

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Sensom m er/e fterår i Prag,

Sensom m er/e fterår i Prag, Sensom m er/e fterår i Prag, Vi tager fra Nykøbing F banegård i september 2009 1 . MÅ IKKE FJERNES, MEN KAN KOPIERES Efterårs tur Pagh Europas store kulturby holder skansen som en af de af billigste hovedstæder

Læs mere

FREDAG 3.JUNI LØRDAG 4.JUNI. skrevet af Allan

FREDAG 3.JUNI LØRDAG 4.JUNI. skrevet af Allan FREDAG 3.JUNI skrevet af Allan Efter arbejde mødes Anne Marie og jeg ved togstationen, og starter turen til Brisbane, hvor vi skal besøge Niels, som vi har studeret med på Aalborg Universitet. Aftensmaden

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

FREDAG 4.MARTS LØRDAG 5.MARTS

FREDAG 4.MARTS LØRDAG 5.MARTS FREDAG 4.MARTS Vi besøger Rolf og Lone der har inviteret på aftensmad så vi kan se deres lejlighed og sammenligne den med vores. De har beklaget sig en smule over at de kom senere end os, så udbudet af

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37]

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Salmer: 736 Den mørke nat 637 Du som mætted tusind munde 319 Vidunderligst (Barnekow) 31 Til himlene rækker 736 Den mørke nat 298 Helligånden trindt

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder.

Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder. Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder. Vi er lige ankommet til camping William i byen Markelfingen helt nede i bunden af Tyskland, vi kigger lige over på Schweiz på den anden side af søen som campingpladsen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

4. april Starter fra Nørresundby kl. 8.00 efter en travl morgen med at få det sidste der skal i vognen, mad, drikkevarer og elektronik.

4. april Starter fra Nørresundby kl. 8.00 efter en travl morgen med at få det sidste der skal i vognen, mad, drikkevarer og elektronik. 4. april Starter fra Nørresundby kl. 8.00 efter en travl morgen med at få det sidste der skal i vognen, mad, drikkevarer og elektronik. Ved Hobro begynder det med småregn som hurtigt tager til og der bliver

Læs mere

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas

Vi boede i en 2-værelses lejlighed på hotel Jardin Caleta i byen La Caleta, nordøst for Palya de las Americas Med til Tenerife lørdag den 24. februar 2007 til lørdag den 3. marts 2007. Rejsen: Fra Tirstrup lufthavn til Sydtenerife er der 3782 km. Flyvetid: 5 timer. SAS fløj turen for Aarhus Charter Vi boede i

Læs mere

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne. Færøerne på kryds og tværs Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island

Andre rejser til Færøerne. Den klassiske rundrejse på Færøerne. Færøerne på kryds og tværs Det Færøske Køkken Klassiske Færøerne og Island Den klassiske rundrejse på Færøerne 8 dage fra kr. 11.398 pr. person Inkl. fly, hotel & billeje En fantastisk kør- selv- ferie med skønne naturoplevelser På denne kør-selv-ferie får I friheden til at opleve

Læs mere

Arrangør: PI Aarhus. Grundlovstriatlon. den 5. juni 2014. Dansk Politiidrætsforbund

Arrangør: PI Aarhus. Grundlovstriatlon. den 5. juni 2014. Dansk Politiidrætsforbund Arrangør: PI Aarhus Grundlovstriatlon den 5. juni 2014 Dansk Politiidrætsforbund Kære Triatleter Det er en stor fornøjelse for mig, at byde jer velkommen til det første triatlon-stævne i PI Aarhus regi.

Læs mere

Dag 7 Island d. 8/8-2016

Dag 7 Island d. 8/8-2016 Dag 7 Island d. 8/8-2016 Efter en dejlig nattesøvn, to og to ved siden af hinanden, Jesper fik en seng for sig selv, så alle var friske. Indgangen til vandrehjemmet, bad, toiletter, restaurant. For os

Læs mere

Naturen som social løftestang Logbog

Naturen som social løftestang Logbog Naturen som social løftestang Logbog Så har vi været i gang i to uger, fået skurvognen sat og fundet stedet der skal være vores base igennem projektets løbetid. Stedet er som et rigtigt godt udgangspunkt

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming.

TILMELDING. På turen skal vi være sammen med Bitten Høgh, som bor og arbejder i Kunming. KINA REJSE 2013 Tag med på en spændende og uforglemmelig rejse til YUNNAN PROVINSEN i det sydvestlige Kina fra den 20. juli til den 3. august 2013 Ved tilmelding senest den, 1. januar 2013 gives der kr.

Læs mere

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte:

Emne: Byggekursus 5 Dato: Tilmeldte: Byg Åer og søer Tilmelding: Side 1 af 22 Et vinduesmodul bliver til I vinduet (se forneden) bliver der plads til et lille trinbræt, lidt mark (eller skov) og den øverste del af åen. Og en lille og gammel

Læs mere

Tur til Hallandsåsen 31. maj

Tur til Hallandsåsen 31. maj Tur til Hallandsåsen 31. maj Maj måned 2015 har ikke været en af de lune og tørre, og forventningerne til vejrliget den 31. maj var derfor ikke de mest positive, men DMI lovede tørvejr det meste af dagen,

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Indhold i den vilde natur... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Med fly til Narsarsuaq og bådtransfer

Læs mere

28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. mandag den 1. april 13

28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. mandag den 1. april 13 Temarejse 28/08-06/09-2013 Ophold i et lille lokalsamfund i højlandet. Vandreture, besøg og kontakt til lokale. Natur & kultur Oplev et lille samfund i det skotske højland tæt på stor natur. Fly til Edinburgh,

Læs mere

Del 6. Man fristes til sige, at dette blev så smuk en transportetape, som det overhovedet kunne lade sig gøre.

Del 6. Man fristes til sige, at dette blev så smuk en transportetape, som det overhovedet kunne lade sig gøre. Del 6 Man fristes til sige, at dette blev så smuk en transportetape, som det overhovedet kunne lade sig gøre. DAG 11. Trollveggen Camping - Bud Camping. Vejret har ikke bedret sig synderligt, da vi forlader

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole

NUMMER 111. Et manuskript af. 8.c, Maribo Borgerskole NUMMER 111 Et manuskript af 8.c, Maribo Borgerskole 5. Gennemskrivning maj 2009 1 SC 1. EXT. VED HUS OG PARKERINGSPLADS (BOLGIBLOK OG P-PLADS) SOMMER DAG Man ser Victor (SUNE) sidde og sove op af en stor,

Læs mere

Med Golfhäftet gennem Sverige

Med Golfhäftet gennem Sverige Med Golfhäftet gennem Sverige Tekst og foto: Jesper Vinzents Der er rigtigt mange golfbaner i Sverige og med Golfhäftet i baggen er der gode muligheder for at spille med rabat (halvt greenfee). Desuden

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere