BORGERKRIG Varighed: 6 lektioner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BORGERKRIG Varighed: 6 lektioner"

Transkript

1 BORGERKRIG Varighed: 6 lektioner Klassetrin: 8. klasse gymnasiale uddannelser. (Kan med fordel spilles som fællesprojekt på tværs af klasser og klassetrin. SYNOPSIS er et spil, der giver de unge indsigt i hvordan etniske konflikter kan løbe løbsk. Her oplever deltageren på egen krop, hvad der sker, når demokratiet kommer under pres, og hvordan ekstremister tvinger den brede befolkning ud på fløjene, selvom de ikke ønsker det. BAGGRUND FOR SPILLET Der er udbrudt konflikt mellem landets to etniske grupper Majoriteten og Minoriteten. Landet over meldes der om voldelige sammenstød. De seneste dage har der været voldelige demonstrationer og overfald i mange af landets byer. Både i storbyerne, men også i de små landsbyer. Situationen er foruroligende. En borgerkrig truer. Deltagerne i rollespillet udgør landets parlament. Præsidenten er leder af parlamentet, der er delt i tre partier Majoritetspartiet, Minoritetspartiet og Moderaterne. I parlamentet opererer også sikkerhedspolitiet. De diskuterer i parlamentet på lige fod med politikerne, men er underlagt Præsidentens ordrer. I dag er Parlamentet samlet for at stemme om et lovforslag. Majorietetspartiet mener nemlig, at problemerne først og fremmest skydes unge fra Minoriteten. Mange af dem er nemlig kriminelle, og Majoritetspartiet ønsker at forebygge volden i fremtiden. Det skal gøres ved gennem en ny lov, der vil betyde, at folk fra Minoriteten altid skal bære deres identitetspapirer på sig. For at få loven vedtaget skal den behandles tre gange i Parlamentet. GAMEMASTER Første opgave er at lave en liste over samtlige deltagerne. Fordel dem så deres temperament og evner passer ind i rollerne. Det kan med fordel gøres dagen før. (Se rollekort)

2 På spilledagen udleveres rollekortene til deltagerne. Alle, der bliver udpeget som etnisk Minoritet, får et kendetegn på hånden. F.eks. en elastik, et stempel, eller blot et kryds, der ikke kan vaskes af. Herefter får hver guppe tildelt en base: Majoritetspartiet, Minoritetspartiet og Moderaterne. Desuden udpeges et sted, hvor hele parlamentet kan samles. Her holder medlemmerne taler, stemmer om forslag og ser nyhedsindslagene. Som en del af spillet får parlamentarikerne løn for deres arbejde. Her oplever de på egen krop forskellen på at tilhøre forskellige etniske grupper. Dem fra minoriteten får langt mindre i løn end de andre. Lønnen bruges til at købe kiks og saftevand med, men bliver også brugt aktivt i spillet til bestikkelse. Gamemasteren styrer spillet med konfliktkort. Her står udførligt forklaret, hvad der skal ske. I optrappes konflikten kronologisk, så konfliktkort-temaerne skal bruges i en bestemt rækkefølge. Nogle af konfliktkortene indeholder nyhedsindslag på TV. FORDELING AF ROLLEKORT Hver deltager får et, hvor deres personlighed står beskrevet. ene skal uddeles efter følgende fordeling: Majoritetspartiet ca. 50% af deltagerne Præsidenten kommer fra Majoritetspartiet Minoritetspartiet ca. 30 % af deltagerne Moderaterne ca. 20% af deltagerne Moderaterne består af medlemmer fra begge etniske grupper: 2/3 er fra Majoriteten 1/3 er fra Minoriteten OPTRAPNING AF KONFLIKTER Gamemasteren styrer spillet ved hjælp af konfliktkort. Det er et sæt af kort med hvert sit tema, der er med til at intensiverer historien og gøre rollerne mere interessante. følger en kronologisk udvikling. Derfor er det vigtigt at konfliktkortene bliver brugt i den rigtige rækkefølge. Forløbet er: 1. Lovforslaget (45 minutter) 2. Brand på Grønnegården (KLIK HER FOR AT SE NYHEDSINDSLAG) (30 minutter) 3. Første afstemning om lovforslag (30 minutter)

3 4. Bestikkelse (30 minutter) 5. Hævnattentat på Kløvermarken (KLIK HER FOR AT SE NYHEDSINDSLAG) (30) 6. Anden afstemning om lovforslag (20 minutter) 7. Opklaring af branden (KLIK HER FOR AT SE NYHEDSINDSLAG) (15 minutter) 8. Tredje afstemning og evaluering (20 minutter) BILAG Der er følgende bilag i : Bilag 1 Lovforslaget (pdf) Bilag 2 Brand på Grønnegården (video) Bilag 3 Stemmesedler (pdf) Bilag 4 Pengesedler (pdf) Bilag 5 Hævnattentat på Kløvermarken (video) Bilag 6 Opklaring af branden (video)

4 ROLLEKORT MINORITETSPARTIET Du er aktivt medlem af Minoritetspartiet. Du synes, det er urimeligt, at partiet bliver diskrimineret. Du er ikke bange for at bruge vold for at udtrykke din harme. Du er et nyt medlem af Minoritetspartiet. Du har indset, at partimedlemmerne bliver behandlet dårligt. Du vil gerne arbejde demokratisk for sagen. Du er medlem af Minoritetspartiet, men du sympatiserer ikke meget med dem. Du vil gerne gå over til Majoritetspartiet med din viden om Minoritetspartiet og deres planer. Du er en utilfreds person, der er blevet medlem af Minoritetspartiet for at lave ballade i gaden. Du er blevet medlem af Minoritetspartiet efter din kæreste blev overfaldet af medlemmer af Majoritetspartiet. Du vil helst arbejde demokratisk, men føler, at man af og til skal reagere fysisk. Du og din familie har altid været medlemmer af Minoritetspartiet. Du er ret opgivende overfor jeres situation, men er bange for at blive synlig med risiko for overfald Du er aktivt medlem af Minoritetspartiet, fordi du tror, du engang får magten. Du vil gerne have en styrende rolle, og du laver gerne underhåndsaftaler med hvem som helst. Du er blevet medlem af Minoritetspartiet på opfordring af Sikkerhedspolitiet. Du skal rapportere til dem, men har fået kolde fødder. Du er ved at forlade Minoritetspartiet. Du sympatiserer med dem endnu, men ser ingen fremtid for dig selv i partiet. Du kan sagtens fristes af et af de andre partier.

5 ROLLEKORT MAJORITETSPARTIET Du sluttede dig til Majoritetspartiet for nyligt. En i din familie blev chikaneret af et par stykker fra Minoritetspartiet, og det vil du gerne hævne. Du blev medlem af Majoritetspartiet sidste år. Din gode venner opfordrede dig, og du vil gerne vise, at du støtter dem i et og alt. Du er gammelt medlem af Majoritetspartiet. Du er ligeglad med politik, men du vil gerne have de fordel, partimedlemskab kan give dig. Du er lige blevet medlem af Majoritetspartiet. Du ser det som en mulighed for at få magt og indflydelse. Du er villig til hvadsomhelst for at fremme partiet og dine muligheder. Du er passivt medlem af Majoritetspartiet. Du er begyndt at sympatisere med Minoritetspartiet, men er for doven til at gøre ret meget for at tingene går ordentligt til. Du og din familie har altid været medlemmer af Majoritetspartiet. Du mener, at Minoritetspartiet er en trussel, og bør forbydes og gerne stoppes med magt om nødvendigt. Du er nyt medlem af Majoritetspartiet. Du er egentlig Moderattilhænger, men mener at den demokratiske vej bedste tilgodeses hvis Majoriteten bliver styrket. Du er nyt medlem af Majoritetspartiet. Du synes ikke, det er rimeligt, at problemer skal løses med vold. Men du mener, at Minoritetspartiet er gået over gevind og bør bekæmpes - demokratisk. Du er aktivt Majoritetsmedlem. Du ser det som din opgave at bringe partiet på ret køl, ved at modarbejde de voldelige tendenser der er.

6 ROLLEKORT MODERATERNE Du er medlem af Moderaterne, men du er ikke interesseret i partipolitik. Du vil ikke være uvenner med nogen, og taler andre folk efter munden. Du er medlem af Moderaterne. Du er bange for den tiltagende vold. Du kan ikke støtte de to andre partier, fordi du mener, at de er blevet for yderligtgående. Men du vil gerne forhandle. Du er medlem af Moderaterne. Du kan ikke lide de to andre partier. Du vil gerne bekæmpe dem. Du tror også, at man er nødt til at bruge magt og endda vold for at få folk til at opføre sig ordentligt. Du støtter Sikkerhedspolitiet. Du er medlem af Moderaterne uden at have nogen egentlige holdning. Du støtter de stærkeste, uden at ville være medlem af deres parti. Men hvis de tyer til vold, vil du måske gå over til det andet parti. Du er medlem af Moderaterne, men din sympati ligger egentlig hos Majoritetspartiet. Din datter er blevet voldtaget af unge fra Minoriteten, og du er parat til at stoppe den slags med alle midler. Du er nyt medlem af Moderaterne. Tidligere har du tilhørt Majoritetspartiet, men gik din vej, da du syntes de blev for diskriminerende over for Minoritets folk. Du er gammelt medlem af Moderaterne. Men du er også hemmelig beundrer af Minoritetspartiet. Du tør ikke være medlem hos dem af frygt for overfald, men du vil støtte dem underhånden hvis du kan. Du mener ikke, at de to andre partier skal have magten alene. Derfor er det vigtigt, at der er et tredie parti, der arbejder demokratisk for at fastholde, at man ikke får et voldsdiktatur ind ad bagdøren. Du er medlem af Moderaterne. Du er forfærdet over samfundsudviklingen, og mener ikke, Parlamentet skal samle og ikke forsøge at splitte nationen.

7 Gamemasteren samler alle deltagere i Parlamentet: 1. Lovforslaget Konfliktkort 1) Gamemasteren fortæller om den alvorlige situation landet befinder sig i, ved at læse Baggrund for Spillet op for alle deltagerne. 2) Nu uddeles Bilag 1: Lovforslaget til alle deltagere og Gamemaster forklarer igen, at opgaven er at stemme om hvorvidt lovforslaget skal vedtages eller ej. en 3) Partierne bliver nu sendt ud i grupper, for at diskutere lovforslaget ud fra den rolle de har fået. Hvert parti skal nu diskutere sig frem til 10 konkrete argumenter, der kan støtte deres partis holdning. Deltagerne får at vide de har 45 minutter til at diskutere. Her skal de 10 argumenter fremlægges i parlamentet før selve afstemningen. Følgende konfliktkort uddeles før mødet begynder: Konfliktkort Konfliktkort Konfliktkort TALSMAND MAJORITETSPARTET TALSMAND MINORITETSPARTIET TALSMAND FOR MODERATERNE Du er blevet udpeget til at være talsmand for dit parti. Fremover er det dig, der skal fremlægge jeres argumenter, når parlamentet mødes. Du er blevet udpeget til at være talsmand for dit parti. Fremover er det dig, der skal fremlægge jeres argumenter, når parlamentet mødes. Du er blevet udpeget til at være talsmand for dit parti. Fremover er det dig, der skal fremlægge jeres argumenter, når parlamentet mødes.

8 Gamemaster indkalder alle deltagere til møde i Parlamentet: 2. Brand på Grønnegården Konfliktkort 1) Selvom deltagerne fik at vide de havde 45 minutter til finde de 10 argumenter, så afbryder Gamemaster mødet allerede efter 30 minutter. Der indkaldes til ekstraordinært møde i Parlamentet. Der er sket noget ude i landet, som alle skal se. 2) Nu vises Bilag 2: Brand på Grønnegården for alle deltagerne. 3) Gamemaster åbner for en umiddelbar diskussion af situationen. 4) Hold 15 minutters pause 5) Herefter bliver partierne sendt tilbage i grupperne for at afslutte diskussionen om lovforslaget, og for at finde nye argumenter for, hvorfor loven skal vedtages eller ej. Denne gang får de 20 minutter. Følgende konfliktkort før Nyhedsindslaget vises: Konfliktkort Konfliktkort Konfliktkort MAJORITETS POLITIKER Når ordet bliver frit efter nyhedsindslaget rejser du dig op, og fortæller, at din nevø og niece bor på Grønnegården. Du er ikke i tvivl om at det er Minoritetsunge der står bag br,anden. Du mener loven bør indføres omgående. Hvis den allerede var trådt i kraft, så ville dette attentat aldrig være sket. Fremover argumenterer du kraftigt for dit synspunkt. MODERAT POLITIKER (fra Majoriteten) Når ordet bliver frit efter nyhedsindslaget rejser du dig op, og fortæller, at du er rystet over situationen. Som Moderat politiker har du altid arbejdet for forsoning. Men tiden er ikke længere til at være naiv. Der er kriminelle elementer mellem Minoritetens unge. Og dette lovforslag kan stoppe dem. Fremover argumenterer du kraftigt for dit synspunkt. MODERAT POLITIKER (fra Majoriteten) På gruppemødet efter Nyhedsindslaget bakker du din partifælle op. Du mener også tiden er inde til at smide fløjlhandskerne. Partiet Moderaterne har alt for længe været naive. Du er fremover en klar fortaler for, at loven bliver gennemført.

9 3. Første afstemning om lovforslaget Konfliktkort Gamemaster indkalder alle deltagere til møde i Parlamentet. 1) Gamemaster giver nu talsmændene for partierne ordet. De fremlægger på skift deres 10 argumenter for eller imod loven. 2) Nu går selve afstemningen igang. Gamemaster udpeger en person fra hvert parti til at stå for afstemningen, der foregår skriftligt. Bilag 3 - Stemmesedler 3) Resultatet offentliggøres på en tavle på en sådan måde, at man kan se hvor mange der har stemt for og imod i hvert af partierne. ex: Majoriteten: for 15 - imod 0, Minoriten: for 1 - imod 6, Moderaterne: for 8 imod 4, Total: for 24 - imod 10. Følgende konfliktkort uddeles inden talsmændende får ordet: Konfliktkort Konfliktkort Konfliktkort MINORITETS POLITIKER MODERAT POLITIKER MAJORITETS POLITIKER Du skal hjælpe med til at lave afstemningerne fremover. Det er din opgave at uddele stemmesedler, indsamle dem igen, og skrive, hvor mange der var for forslaget i dit parti og hvor mange der var imod. Du skal hjælpe med til at lave afstemningerne fremover. Det er din opgave at uddele stemmesedler, indsamle dem igen, og skrive, hvor mange der var for forslaget i dit parti og hvor mange der var imod. Du skal hjælpe med til at lave afstemningerne fremover. Det er din opgave at uddele stemmesedler, indsamle dem igen, og skrive, hvor mange der var for forslaget i dit parti og hvor mange der var imod.

10 4. Bestikkelse Konfliktkort 4. Runde -Bestikkelse foregår i pausen. 1) Gamemaster fortæller nu deltagerne, at der er 30 minutters pause i spillet. Men inden er der uddeling af løn, som man kan købe kiks og saftevand for. Lønnen er 100 Stakater for folk der tilhører Majoriteten og 10 for dem der tilhører Minoriteten. En kiks koster 10 stakater. Et glas saftevand ligeledes 10 stakater. Det kan være en fordel, at det er voksne der uddeler lønnen, og står i boden. Alternativt udpeger Gamemasteren et par deltagere til opgaven. Bilag 4 - Pengesedler 2) I pausen fortsætter spillet i det hemmelige, da flere politikere tilbyder at stemme anderledes mod betaling. Følgende konfliktkort uddeles inden pausen: Konfliktkort Konfliktkort Konfliktkort MINORITETS POLITIKER MODERAT POLITIKER MAJORIETPOLITIKER I pausen skal du tilbyde at stemme for lovforslaget ved næste afstemning, mod at du får 50 stakater. Du skal overholde dine aftaler. I pausen skal du tilbyde at stemme for lovforslaget ved næste afstemning, mod at du får 50 stakater. Du skal overholde dine aftaler. Du skal sammen med en partifælle forsøge at bestikke nogle af Minoritetspolitikerne til at stemme for lovforslaget ved at give dem Stakater til kiks og saftevand. Forsøg at få deres tilsagn skriftligt.

11 Gamemaster indkalder deltagerne til møde i Parlamentet 1) Gamemaster forklarer, at der igen er sket noget voldsomt ude i samfundet. 2) Nu vises Bilag 5: Hævnattentat på Kløvermarken for alle deltagerne. 3) Gamemaster åbner for en umiddelbar diskussion af situationen. 5. Hævnattentat på Kløvermarken Konfliktkort 4) Herefter bliver partierne sendt tilbage i grupperne for at afslutte diskussionen om lovforslaget, og for at finde 5 nye argumenter for hvorfor loven skal vedtages eller ej. Der er 20 minutter til rådighed. Følgende konfliktkort før Nyhedsindslaget vises: MINORITETS POLITIKER Konfliktkort Når ordet bliver frit efter nyhedsindslaget rejser du dig op. Du forklarer at du slet ikke er i tvivl om, at der er politikere fra Majoritetspartiet som har bestilt den afskyelige vold, der lige er set i fjernsynet. Det er velkendt at partiet benytter sig af bestikkelsesmetoder. Det kender du adskillige eksempler på. Argumenter for dit synspunkt. MAJORITETS POLITIKER Konfliktkort Nå en person fra Minorietens har beskyldt dit parti for at stå bag volden, beder du om ordet. Du vil ikke finde dig i den slags beskyldninger. Du kan iøvrigt godt forstå, at de unge fra Majorieteten har lavet attentatet på Kløvermarken. Argumenter for dit synspunkt. MODERAT POLITIKER (fra Minorieteten) Konfliktkort Når ordet er frit efter nyhedsindslaget, fortæller du højlydt, at du ikke længere kan være en del af Moderaterne. Du vil ikke være med til at støtte et hadsk parti, der fremavler vold i samfundet. Derfor vil du fremover tilhøre Minoritetspartiet. Forsøg at få flere Moderater med over på din side.

12 6. Anden afstemning om lovforslaget Konfliktkort Gamemaster indkalder alle deltagere til møde i Parlamentet. 1) Gamemaster giver nu talsmændene for partierne ordet. De fremlægger på skift deres 5 argumenter for eller imod loven. 2) Nu går selve afstemningen i gang. Men denne gang er optælleren fra Minorietespartiet blevet truet til at manipulerer med tallet, så der også er flertal for loven hos Minoritetspartiet. Gamemaster sørger for at indsamle stemmesedlerne, så de ikke kan bruges som bevis senere hen. 3) Resultatet offentliggøres på tavlen på samme måde som sidst. 4) Resultatet diskuteres. 5) Hold en 15 minutters pause evt. med lønuddeling og salg af kiks og saftevand. Følgende konfliktkort uddeles inden talsmændende får ordet: MINORITETS POLITIKER Konfliktkort Du er blevet truet af politikere fra Majoritetspartiet. Uanset resultatet af valget, skal du sørge for, der er flertal for forslaget i dit parti. Hvis ikke, vil det gå ud over din familie. Du gør, hvad du får besked på, og tør ikke fortælle andre sandheden.

13 Gamemaster indkalder deltagerne til møde i Parlamentet 1) Gamemaster forklarer, at sagen fra tidligere har taget en drejning, som alle bør kende. 2) Nu vises Bilag 6: Opklaring af branden for alle deltagerne. 3) Gamemaster åbner for en umiddelbar diskussion af situationen. 4) Igen bliver alle sendt ud i grupperne, for at diskutere lovforslaget. 7. Opklaring af branden Konfliktkort Følgende konfliktkort uddeles inden mødet i grupperne: MAJORITETS POLITIKER Konfliktkort Konfliktkort Konfliktkort MODERATERNE POLITIKER MINORITETS POLITIKER På dit partis gruppemøde er du talsmand for at lovforslaget stadig skal gennemføres. På trods af uheld, er du overbevist om at loven i fremtiden vil forhindre kriminalitet og ulovligheder. På dit partis gruppemøde er du talsmand for at give Minoritetspartiet en undskyldning. Du mener alle bør stemme nej. Alt andet vil være pinligt set i lyset af at branden på Grønnegården var et hændeligt uheld. På dit partis gruppemøde er du talsmand for at få ryddet op i egne rækker. Du ved nogle har ladet sig bestikke. Nu vil du vide hvem.

14 Gamemaster indkalder for sidste gang til afstemning 8. Tredje afstemning om lovforslaget Konfliktkort 1) Talsmændene for partierne får ordet for sidste gang. Denne gang med vægt på hvad diskussionen drejede sig om i gruppen efter det kom frem, at der var tale om en ulykke., 2) For sidste gang stemmes der om lovforslaget. Denne gang pointerer Gamemaster at alle rolle- og konfliktkort nu er annuleret. Alle skal stemme som de ville gøre i virkeligheden., 3) Gamemaster evaluer nu på hele forløbet. Spørg f.eks. ind til de roller de enkelte har fået udleveret. Hør nærmere om konflikterne, og hvordan det var at påtage sig synspunkter, man måske ikke selv deler. Diskuter evt. forskellen i lønnen, og om rollespillet er realistisk. Træk gerne paraleller til den virkelige verdens etniske konflikter. Store som små. Der uddeles ingen konfliktkort

15 BORGERKRIG Bilag 1 Lovforslag Majoritetspartiet foreslår følgende vedtaget i Parlamentet: a) Enhver tilhørende den etniske gruppe Minoritet, skal til enhver tid, og på forespørgsel af enhver myndighedsperson og voksne personer tilhørende den etniske gruppe Majoritet, kunne forevise gyldigt identitetspapirer. b) Hvis en person tilhørende den etniske gruppe Minoriet ikke kan fremvise gyldige identitetspapirer, kan vedkommende anholdes af politiet. I særlige tilfælde hvor man vurderer det nødvendigt, kan der endvidere foretages en civil anholdelse. c) Hvis en person tilhørende den etniske gruppe Minoriet to gange er blevet pågrebet uden gyldige idenitetspapirer, straffes vedkommende med ubetinget fængsel i minimum 14 dage.

16 Stemmeseddel STEMMESEDLER -BORGERKRIG Stemmeseddel Stemmeseddel Til lovforsaget fremstillet af Minoritetspartiet stemmer jeg: Til lovforsaget fremstillet af Minoritetspartiet stemmer jeg: Til lovforsaget fremstillet af Minoritetspartiet stemmer jeg: JA NEJ JA NEJ JA NEJ Stemmeseddel Stemmeseddel Stemmeseddel Til lovforsaget fremstillet af Minoritetspartiet stemmer jeg: Til lovforsaget fremstillet af Minoritetspartiet stemmer jeg: Til lovforsaget fremstillet af Minoritetspartiet stemmer jeg: JA NEJ JA NEJ JA NEJ Stemmeseddel Stemmeseddel Stemmeseddel Til lovforsaget fremstillet af Minoritetspartiet stemmer jeg: Til lovforsaget fremstillet af Minoritetspartiet stemmer jeg: Til lovforsaget fremstillet af Minoritetspartiet stemmer jeg: JA NEJ JA NEJ JA NEJ

17 PENGESEDLER -BORGERKRIG

18 PENGESEDLER -BORGERKRIG

19 PENGESEDLER -BORGERKRIG

Borgerkrig Borgerkrig Borgerkrig

Borgerkrig Borgerkrig Borgerkrig Gamemasteren samler alle deltagere i Parlamentet: 1. Lovforslaget Konfliktkort 1) Gamemasteren fortæller om den alvorlige situation landet befinder sig i, ved at læse Baggrund for Spillet op for alle deltagerne.

Læs mere

GAMEMASTER Gamemasterens første opgave er at inddele deltagerne i forskellige partier. Det kan med fordel gøres dagen før der spillet.

GAMEMASTER Gamemasterens første opgave er at inddele deltagerne i forskellige partier. Det kan med fordel gøres dagen før der spillet. NEDSKÆRING Varighed: 6 lektioner Klassetrin: 8.- gymnasiale uddannelser Kan med fordel spilles på tværs af klasser SYNOPSIS er et rollespil, hvor spillerne udgør et byråd. Kommunens budget er overskredet,

Læs mere

HUSET Varighed ½ -1 dag Klassetrin: 7. gymnasiale uddannelser (Kan med fordel spilles som fællesprojekt på tværs af klasser og klassetrin)

HUSET Varighed ½ -1 dag Klassetrin: 7. gymnasiale uddannelser (Kan med fordel spilles som fællesprojekt på tværs af klasser og klassetrin) HUSET Varighed ½ -1 dag Klassetrin: 7. gymnasiale uddannelser (Kan med fordel spilles som fællesprojekt på tværs af klasser og klassetrin) SYNOPSIS er et rollespil, der er inspireret af konflikten omkring

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Spillet om lovforslag. til rollespil. METH LOGH scal land byggies

Spillet om lovforslag. til rollespil. METH LOGH scal land byggies Spillet om lovforslag introduk t ion til rollespil ETH LOGH nd byggies METH LOGH scal land byggies 2 Spillet om lovforslag Tag eleverne med ind i den politiske verden, hvor meninger mødes, hvor forhandlingsevner

Læs mere

Gamemasteren er typisk en lærer, der påtager sig opgaven at lede rollespillet. For at spille Klasseturen, skal Gamemasteren følge nedenstående plan:

Gamemasteren er typisk en lærer, der påtager sig opgaven at lede rollespillet. For at spille Klasseturen, skal Gamemasteren følge nedenstående plan: KLASSETUREN Varighed: 2 lektioner Klassetrin: Fra 7. klasse til 9. klasse Synopsis "Klasseturen" er et rollespil, der fokuserer på de positive sider i samarbejde. Målet er at give deltagerne øvelse i at

Læs mere

1: Rollefordeling 2. Fordel rollekortene 3. Baserne 4. Spillet begynder 5. Optrapning og udvikling 6. Afslutning

1: Rollefordeling 2. Fordel rollekortene 3. Baserne 4. Spillet begynder 5. Optrapning og udvikling 6. Afslutning ... Varighed - 1 skoledag - 3x2 timer. Klassetrin: 5. gymnasiale uddannelser (Kan med fordel spilles som en fællesprojekt på tværs af klasser og klassetrin) SYNOPSIS er et demokratispil, hvor deltagerne

Læs mere

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL DISKUSSIONSSPØRGSMÅL ALBERT WOODFOX, USA 1) Hvorfor sidder Albert Woodfox i fængsel? 2) Hvorfor sidder Albert Woodfox i isolationsfængsel? 3) Mener du, at det er retfærdigt at sætte Albert Woodfox i isolationsfængsel

Læs mere

INATSISARTUT OG DEMOKRATI

INATSISARTUT OG DEMOKRATI INATSISARTUT OG DEMOKRATI Om parlamentarisk demokrati i Grønland for børn Se denne historie som film: www.ina.gl/boern Udgivet af Bureau for Inatsisartut Januar 2015 Tegninger: Christian Rex, Deluxus

Læs mere

DET ØDE LAND Varighed ca. ½ time Kan spilles på alle klassetrin

DET ØDE LAND Varighed ca. ½ time Kan spilles på alle klassetrin DET ØDE LAND Varighed ca. ½ time Kan spilles på alle klassetrin SYNOPSIS er en gruppedynamisk øvelse med fokus på samarbejde. Spillet tager afsæt i et skibbrud, hvor spillerne er de overlevende. De skal

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion Konflikter med kunder Dias 1/16? Konflikter med kunder Formålet med denne lektion er at lære hvad vi kan gøre i en konfliktsituation med en kunde at øve håndtering af konflikter med kunder KonfliktHåndtering

Læs mere

DECEMBER SPØRGSMÅL OG SVAR

DECEMBER SPØRGSMÅL OG SVAR DECEMBER SPØRGSMÅL OG SVAR Folkeafstemning om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning 3. december 2015 3. FOLKE AFSTEMNING HVAD SKAL VI STEMME OM? HVORFOR SKAL VI STEMME? Den 3. december 2015

Læs mere

18. s. e. trin. I 2015 Ølgod

18. s. e. trin. I 2015 Ølgod For nogle år siden læste jeg i en avis om en ung kvinde, der var det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Hun blev det tilfældige offer for en overfaldsmand, og blev nedværdiget og ydmyget i al offentlighed.

Læs mere

SUPPLERENDE SPØRGESKEMA B

SUPPLERENDE SPØRGESKEMA B ESS DOKUMENTDATO: 09/09/10 Den europæiske samfundsundersøgelse (ESS) Us.Nr.: 4252 Periode: 2010-2011 SUPPLERENDE SPØRGESKEMA B ESS 5. RUNDE 2010 VERSION: B: H + I TIL INTERVIEWEREN: HVIS IP ER AF EN MAND,

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN DEN DEMOKRATISKE SAMTALE

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN DEN DEMOKRATISKE SAMTALE Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN DEN DEMOKRATISKE SAMTALE DEN DEMOKRATISKE SAMTALE INDHOLD INTRO (ARK1) 1. Før du ser filmen 2. Mens du ser filmen 3. Efter du har set filmen TJEK DIN FORSTÅELSE (ARK2)

Læs mere

Samarbejde og inklusion

Samarbejde og inklusion 1 Samarbejde og inklusion Materielle Tid Alder B4 30-60 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer/stereotyper, skolemiljø Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne bliver udfordret på deres interkulturelle

Læs mere

INATSISARTUT OG DEMOKRATI

INATSISARTUT OG DEMOKRATI INATSISARTUT OG DEMOKRATI Om parlamentarisk demokrati i Grønland for unge FORORD Nu skal du læse en historie om et muligt forbud mod energi drikke. Nogle mener, at energidrikke er sundhedsfarlige og derfor

Læs mere

Bestyrelsen foreslår følgende ændringer til vedtægterne:

Bestyrelsen foreslår følgende ændringer til vedtægterne: Forslag til vedtægtsændringer Bestyrelsen foreslår følgende ændringer til vedtægterne: Kontingent 6, stk 2. Der kan tegnes såvel aktivt som passivt medlemskab. Desuden kan der tegnes et familie medlemskab,

Læs mere

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie

Samfund og Demokrati. Opgaver til historie Opgaver til historie Under indgangen til Samfund og Demokrati kan dine elever lære om samfundsdynamikken i Nicaragua og få et indblik i et system og civilsamfund, der fungerer markant anderledes end det

Læs mere

DIALOG # 2 ELEVERNE HØRER IKKE EFTER HVAD SKAL LÆREREN GØRE?

DIALOG # 2 ELEVERNE HØRER IKKE EFTER HVAD SKAL LÆREREN GØRE? DIALOG # 2 ELEVERNE HØRER IKKE EFTER HVAD SKAL LÆREREN GØRE? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Det er MIT bibliotek!

Det er MIT bibliotek! Det er MIT bibliotek! Denne guide er skrevet til dig, som skal køre rollespillet Det er MIT bibliotek! Det er et rollespil, som giver unge i udskolingsklasserne en bedre forståelse for, hvorfor biblioteket

Læs mere

Der skal være sæt et kryds pr. spørgsmål i feltet ved det rigtige

Der skal være sæt et kryds pr. spørgsmål i feltet ved det rigtige KAPITEL 3: QUIZ Der skal være sæt et kryds pr. spørgsmål i feltet ved det rigtige svar. PROBLEMET MED ENERGIDRIKKENE Hvorfor sender befolkningen repræsentanter til Nuuk? Det kun er de klogeste, der må

Læs mere

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL DISKUSSIONSSPØRGSMÅL FOMUSOH IVO FEH, CAMEROUN 1) Hvorfor sidder Ivo i fængsel? 2) Hvad stod der i sms en? 3) Hvem er Boko Haram? 4) Hvorfor mener myndighederne, at Ivo og hans venner er en trussel mod

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN STYRE FORMER

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN STYRE FORMER Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN STYRE FORMER STYREFORMER INDHOLD INTRO (ARK1) 1. Før du ser filmen 2. Mens du ser filmen 3. Efter du har set filmen TJEK DIN FORSTÅELSE (ARK2) 1. Hvad er enevælde? 2.

Læs mere

I morgen stemmer Danmark

I morgen stemmer Danmark I morgen stemmer Danmark Hvem må stemme? og hvordan stemmer man? Side 1 af 9 Lektion 1: Hvem kan stemme? Opgave 1 Instruktion: Match synonymerne Ord og udtryk fra teksten 1. valgkort 2. afstemningsdagen

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

DIALOG # 13. Hvordan skal man takle klikedannelse blandt elever?

DIALOG # 13. Hvordan skal man takle klikedannelse blandt elever? DIALOG # 13 Hvordan skal man takle klikedannelse blandt elever? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Tekniske specifikationer: De oprindelige spørgsmålsnumre skal med i rapporteringen (SPSS inkl. Vægte)

Tekniske specifikationer: De oprindelige spørgsmålsnumre skal med i rapporteringen (SPSS inkl. Vægte) Danskernes tryghed Endeligt skema DK2004-283 X:\Kunder og Job\Kunder\Advice Analyse\Ordrer\DK2004-283\Dk2004-283\Endeligt skema.doc Last printed: 06-12-2004 10:44 Tekniske specifikationer: De oprindelige

Læs mere

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: Lihme 9.00 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Rødding 10.30 615.1-9 (dansk visemel.)

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

TEMA: FESTEN. Elevmateriale TEMA: FESTEN ELEVMATERIALE

TEMA: FESTEN. Elevmateriale TEMA: FESTEN ELEVMATERIALE TEMA: FESTEN Elevmateriale HALLO - JEG ER IKKE FULD! I skal nu klippe udsagnene på næste side ud. Hvert udsagn er sat sammen i par og passer til et af trinene på konflikttrappen. I skal forestille jer,

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

KAN TRO FLYTTE BJERGE?

KAN TRO FLYTTE BJERGE? KAN TRO FLYTTE BJERGE? - OM FORVENTNINGER OG FORDOMME SIDE 1/8 HURTIGSKRIV OVER TEMAETS OVERSKRIFT: KAN TRO FLYTTE BJERGE? -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Forebyggelse af VOLD OG OVERFALD

Forebyggelse af VOLD OG OVERFALD Forebyggelse af VOLD OG OVERFALD Det Kriminalpræventive Råd Denne folder er til dig...... som måske er usikker på, hvordan du vil reagere på en mulig voldelig situation. Faren for at blive udsat for vold

Læs mere

Spørgeskema om børneopdragelse

Spørgeskema om børneopdragelse Spørgeskema om børneopdragelse I dette skema spørges til forskellige måder at opdrage og bruge konsekvenser på. 1. Nedenfor er beskrevet opdragelsesmetoder og konsekvenser, som forældre har fortalt os,

Læs mere

Transskribering fra TV2-dokumentaren Moskeerne bag sløret, afsnit 2.

Transskribering fra TV2-dokumentaren Moskeerne bag sløret, afsnit 2. Transskribering fra TV2-dokumentaren Moskeerne bag sløret, afsnit 2. Fatma: Min mand og jeg er inde i en periode, hvor vi har en del diskussioner. Vi er uenige om nogle ting, og han hidser sig op. Vi er

Læs mere

Demokrati. [Foto udeladt]

Demokrati. [Foto udeladt] Demokrati [Foto udeladt] Måske synes du, at der er for få ungdomsboliger, eller at der skal gøres mere for udsatte børn og unge. Måske har du haft en diskussion om et eller flere af sådanne samfundsmæssige

Læs mere

GRUPPE 1: INDGRUPPER OG UDGRUPPER

GRUPPE 1: INDGRUPPER OG UDGRUPPER GRUPPE 1: INDGRUPPER OG UDGRUPPER PROBLEMSTILLING: Hvordan kan forholdet mellem Grønland og Danmark forklares med begreberne indgrupper og udgrupper? DEFINITIONER Hvad kendetegner en indgruppe? Hvad kendetegner

Læs mere

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten udarbejdet af Ingrid Obdrup Bogen kan bl.a. købes på forlagetepsilon.dk Opgaverne med kommentarer til læreren kan downloades fra forlagetepsilon.dk

Læs mere

Log skema for Stalkingbegivenheder. Dansk Stalking Center 1

Log skema for Stalkingbegivenheder. Dansk Stalking Center 1 Log skema for Stalkingbegivenheder Dato Klokkeslæt Beskrivelse af begivenhed Sted for begivenhed Vidner - Navn adresse og telefon Dokumentation / Beviser Politikontakt Navn på betjent / aftaler Oktober

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser AT FORTÆLLE OM DET OG BEDE OM HJÆLP LEKTION #4 Et undervisningsmateriale udviklet af Digitale Sexkrænkelser At fortælle om det og bede om hjælp INTRODUKTION 3 FORMÅL 3 LÆRINGSMÅL

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

Sådan håndterer du et forumspil!

Sådan håndterer du et forumspil! Sådan håndterer du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til: Studerende Undervisere HR-ansvarlige Proceskonsulenter Peter Frandsen, Forumkonsulent

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM

LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM LÆRERVEJLEDNING TIL KLASSESÆTTET MOBBESTOP - BLAND DIG IKKE UDENOM Klassesættet Mobbestop - Bland dig ikke udenom indeholder materiale til, at klassen kan udarbejde sine egne samværsregler og øve sig på

Læs mere

UGEOPGAVE 6.A UGE 50 2010

UGEOPGAVE 6.A UGE 50 2010 Hvorfor ser de ikke bare normale ud? Hvorfor skal de absolut ha sådan et specielt udseende? Hvorfor kan de ikke bare se ud som os andre? Hvorfor har de trang til at være anderledes? Hvad får de ud af at

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN RETTIG HEDER

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN RETTIG HEDER Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN RETTIG HEDER RETTIGHEDER INDHOLD INTRO (ARK1) 1. Før du ser filmen 2. Mens du ser filmen 3. Efter du har set filmen TJEK DIN FORSTÅELSE (ARK2) 1. Hvor står det skrevet?

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Naboens søn arver dig

Naboens søn arver dig Socialudvalget 2013-14 B 90 Bilag 1 Offentligt Til Socialudvalget I frustration over min magtesløse situation, og aktualiseret af den diskussion der i i foråret blev ført i pressen, tillader jeg mig hermed

Læs mere

SUPPLERENDE SPØRGESKEMA A

SUPPLERENDE SPØRGESKEMA A ESS DOKUMENTDATO: 09/09/10 Den europæiske samfundsundersøgelse (ESS) Us.Nr.: 4252 Periode: 2010-2011 SUPPLERENDE SPØRGESKEMA A ESS 5. RUNDE 2010 VERSION: A: H + I TIL INTERVIEWEREN: HVIS IP ER AF EN MAND,

Læs mere

Arbejdsark i Du bestemmer

Arbejdsark i Du bestemmer Arbejdsark i Du bestemmer Arbejdsark 1 Inspiration til gruppens møderegler Arbejdsark 2 Jeg er en, der... Arbejdsark 3 Protokol for gruppesamtale Arbejdsark 4 Det rosa ark: Godt og dårligt Arbejdsark 5

Læs mere

DEMOKRATI I FAMILIEN af Claus Flygare

DEMOKRATI I FAMILIEN af Claus Flygare af Claus Flygare DATS Landsforeningen for Dramatisk Virksomhed Nygade 15 6300 Gråsten Telefon: 7465 1103 Telefax: 7465 2093 www.dats.dk dats@dats.dk Udgivet af DATS Landsforeningen for Dramatisk Virksomhed

Læs mere

De røde apparater - eller De røde lejesvende

De røde apparater - eller De røde lejesvende De røde apparater - eller De røde lejesvende Grundloven af 1849 på Christiansborg. Vestres frontløbere. Husmændenes vilkår. Kvindernes stemmeret i 1915. 88 Torben Olsen Kapitel 27 De røde apparater Typografer

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Psyk Info Personlighedsforstyrrelser/Borderline

Psyk Info Personlighedsforstyrrelser/Borderline Regionspsykiatrien Silkeborg Team for personlighedsforstyrrelser Falkevej 5 8600 Silkeborg Tlf. +45 7847 5750 www.regionmidtjylland.dk Psyk Info Personlighedsforstyrrelser/Borderline Else Iversen, Psykiater

Læs mere

DIALOG # 2 ElEvErnE hører ikke EftEr hvad skal læreren gøre?

DIALOG # 2 ElEvErnE hører ikke EftEr hvad skal læreren gøre? DIALOG # 2 Eleverne hører ikke efter Hvad skal læreren gøre? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg Jeg ved, hvordan demokrati fungerer i praksis Jeg er samfundsengageret og følger med i det politiske liv Jeg diskuterer samfundets indretning med andre Jeg stemmer, når der er valg Jeg udvikler ideer til

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

DIALOG # 4 FORÆLDRENE TALER NEGATIVT OM EN ELEV SKAL MAN GRIBE IND?

DIALOG # 4 FORÆLDRENE TALER NEGATIVT OM EN ELEV SKAL MAN GRIBE IND? DIALOG # 4 FORÆLDRENE TALER NEGATIVT OM EN ELEV SKAL MAN GRIBE IND? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Manden med stenhjertet

Manden med stenhjertet LEKTIE Manden med stenhjertet Sabbat Lav denne uges aktivitet på side 0. Disciplene spurgte Jesus om tilgivelse. Han reagerede ved at fortælle dem følgende lignelse. Mens du læser, så tænk over, hvilken

Læs mere

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN NEJ TIL MAASTRICHT- TRAKTATEN

Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN NEJ TIL MAASTRICHT- TRAKTATEN Dit Demokrati: OPGAVER TIL FILMEN NEJ TIL MAASTRICHT- TRAKTATEN NEJ TIL MAASTRICHTTRAKTATEN INDHOLD INTRO (ARK 1) 1. Før du ser filmen 2. Mens du ser filmen 3. Efter du har set filmen TJEK DIN FORSTÅELSE

Læs mere

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år.

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tør påstå, at medlemmernes udvikling i endnu højere grad end nu vil være omdrejningspunkt

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Cases og handlemuligheder

Cases og handlemuligheder Den svære samtale Cases og handlemuligheder Der er 9 cases og du skal vælge dem, der er mest relevante for den pågældende klasse. Cases: 1. Ligestilling 2. Beskyttelse af privatlivet 3. Religionsfrihed

Læs mere

Jeres hjerte må ikke forfærdes og ikke være modløst.

Jeres hjerte må ikke forfærdes og ikke være modløst. Epistel: 1. Korintherbrev 13 Evangelielæsning: Johannes 14, 1-7 Frygt ikke, kære folkevalgte. Jeres hjerte må ikke forfærdes og ikke være modløst. Derfor Danmark, frygt kun ikke, frygt er ej af kærlighed

Læs mere

Svanemærket Printet i Danmark 2011. ISBN: 1. udgave, 1. oplag 978-87-993288-1-9 (paperback) 978-87-993288-2-6 (PDF e-bog)

Svanemærket Printet i Danmark 2011. ISBN: 1. udgave, 1. oplag 978-87-993288-1-9 (paperback) 978-87-993288-2-6 (PDF e-bog) Copyright 2011 Dortea Berg-Jensen Forsidefoto: Mette Berg-Jensen Omslag: Sitara Bruns Tilrettelægning og fotos: Dortea Berg-Jensen Coverillustrationer: Sven Aage Berg Bogen er sat med New Baskerville Tryk:

Læs mere

Angst. Er en følelse

Angst. Er en følelse Angst Er en følelse 350.000 danskere lider af angst Indenfor 12 mdr. Livstid Panikangst 2,6% 4,5% Agorafobi 3,1% 6,1% Enkelfobi 11,1% 14,4% Socialfobi 7,9% 13,7% Generaliseret angst 1,9% 4,5% OCD 0,7%

Læs mere

TIMOTHY KELLER. Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE

TIMOTHY KELLER. Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE TIMOTHY KELLER Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE Indhold Friheden ved selvforglemmelse... 7 1. Det menneskelige egos naturlige tilstand... 15 2. En forvandlet selvopfattelse... 25 3. Sådan kan din

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

Referat fra NT s ordinære generalforsamling, del 2, Fredag 12.4.2013, i Falken

Referat fra NT s ordinære generalforsamling, del 2, Fredag 12.4.2013, i Falken Referat fra NT s ordinære generalforsamling, del 2, Fredag 12.4.2013, i Falken Ivan L. Larsen bød velkommen på bestyrelsens vegne. Dagsorden 1. Valg af dirigent Ole Hansen valgt 2. Valg af referent Rainer

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan Lang DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Konflikthåndtering. freddy.sahl@webspeed.dk

Konflikthåndtering. freddy.sahl@webspeed.dk Konflikthåndtering 1 !" # # 2 Hvorfor arbejde med konflikter? De er uundgåelige frugtbare og smertelige Man kan lære at håndtere dem bedre og dermed minimere vold og lidelser, spare tid, penge og energi.

Læs mere

PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET

PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET PARLØR TIL FOLKETINGS- VALGET 2015 Parlør til Folketingsvalget 2015 Forskellen på det, man siger, og det, man mener Vi oplever, at politikerne i dag befinder sig i en virkelighed langt fra vores. At de

Læs mere

DIALOG # 12 SKAL ALLE ELEVER BEHANDLES ENS?

DIALOG # 12 SKAL ALLE ELEVER BEHANDLES ENS? DIALOG # 12 SKAL ALLE ELEVER BEHANDLES ENS? OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig situation,

Læs mere

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig!

Skærtorsdag. Sig det ikke er mig! Skærtorsdag Sig det ikke er mig! Matthæus 26, 17-30 fra DNA Disciplene har lige sat sig til bords med Jesus, for at spise et festmåltid sammen. Det er højtid. Alle er fyldt med festglæde. Jesus rejser

Læs mere

D E T L Y D E R E N K E L T, M E N H V O R L E T E R D E T? C F U H J Ø R R I N G 1 9. 9. 1 3 K L. 1 2-16

D E T L Y D E R E N K E L T, M E N H V O R L E T E R D E T? C F U H J Ø R R I N G 1 9. 9. 1 3 K L. 1 2-16 RELATIONSKOMPETENCE D E T L Y D E R E N K E L T, M E N H V O R L E T E R D E T? C F U H J Ø R R I N G 1 9. 9. 1 3 K L. 1 2-16 1 RELATIONSKOMPETENCE? Vores evne til at indgå i relation med eleverne (og

Læs mere

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du? 10 dilemmaer om hash og unge Hvad mener du? Problemet nærmer sig "Min datter, som går i 8. klasse, fortæller, at nogle af eleverne i parallelklassen er begyndt at ryge hash. Mon de også er i hendes klasse?"

Læs mere

Program dag Forebyggelsesprogrammet X:IT og Cool Uden Røg Rammer, regler og rollemodeller inkl. øvelse

Program dag Forebyggelsesprogrammet X:IT og Cool Uden Røg Rammer, regler og rollemodeller inkl. øvelse Forebyggerkursus Kræftens Bekæmpelse 3.-4. februar 2016, KB, København Undervisere: Louise Wohllebe Program dag 2 08.30 09.00 Kaffe og morgenbrød 09.00 10.30 Forebyggelsesprogrammet X:IT og Cool Uden Røg

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undersøgelse af undervisningsmiljø FLE 08/09 Hold: 8. kl, 9.a, 9.b, 10.a, 10.b Køn: M, K Resultater i antal og procent Rammer 2 Synes du, at følgende forhold i klassen er i orden eller ikke

Læs mere

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Det du gir` får du selv! 1 Definition på service Service er det vi "pakker"

Læs mere

Facilitering af grupper

Facilitering af grupper Facilitering af grupper Schoug Psykologi & Pædagogik D. 11. marts 2015 UDVIKLING OG FORANDRING Gå efter guldet (30 min) 1. Beskriv en dag eller en situation, hvor du virkelig følte du gjorde en god indsats;

Læs mere

Afskrift af Facebook-korrespondancen mellem Jørgen Grandt og Rene Petersen

Afskrift af Facebook-korrespondancen mellem Jørgen Grandt og Rene Petersen Side 1 af 5 Afskrift af Facebook-korrespondancen mellem Jørgen Grandt og Rene Petersen JG skrev 7.3.2009 kl. 23:55 Hej Jeg må virkelig sige, at du har haft den store saks langt fremme og i brug på mine

Læs mere

Op- og nedtrappende adfærd

Op- og nedtrappende adfærd Op- og nedtrappende adfærd Konflikthåndteringsstile Høj Grad af egen interesse/ Interesse for sig selv Lav 1. Konkurrerende Konfronterende 2. Undvigende (Undertrykker modsætninger) 5. Kompromis (Begge

Læs mere

Fag: Dansk Niveau: 6. 10. klasse Emne: Filmens temaer og filmfaglige vinkler

Fag: Dansk Niveau: 6. 10. klasse Emne: Filmens temaer og filmfaglige vinkler Foto: Scanbox Fag: Dansk Niveau: 6. 10. klasse Emne: Filmens temaer og filmfaglige vinkler Formål: Udvikle et nuanceret ord- og begrebsforråd Fremlægge og formidle stof Analysere og forstå brugen og betydningen

Læs mere

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1

- elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA. SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 - elevmanual ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA SOLENS FOLK et undervisningsmateriale fra C:NTACT 1 Elevmanual Indledning Nu er det jeres tur til at afvikle Solens Folk! I dette materiale får I alt det at vide,

Læs mere

Interview med LCK s videpræsident

Interview med LCK s videpræsident Interview med LCK s videpræsident 0.09-0.12 Interviewer 1: Kan du starte med at fortælle om hvad din rolle i LEO er? 0.15-0.44 Brødreskift: Altså jeg har jo været med at starte det op med Zenia. Og jeg

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12

Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Undersøgelse af undervisningsmiljø og generel trivsel. - Foretaget juni 2012, skoleåret 2011/12 Denne undersøgelse er lavet med alle skolens elever. Eleverne har siddet i deres kontaktgrupper og diskuteret

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Kommunikation og adfærd

Kommunikation og adfærd Kommunikation og adfærd Indledning I dit arbejde som servicegartner kommer du i kontakt med to grupper: Planter og mennesker. Delkurserne har indtil nu handlet om at hjælpe dig med at blive bedre til at

Læs mere

Dirigenten må betragtes som forsamlingens tillidsmand og skal lede mødet i overensstemmelse med medlemmernes tarv. Dirigenten skal

Dirigenten må betragtes som forsamlingens tillidsmand og skal lede mødet i overensstemmelse med medlemmernes tarv. Dirigenten skal Dirigenten Inden vi går over til at se på dirigentens virke, skal det påpeges, at det er store krav, man stiller til en dirigent. Hvis et møde skal afvikles under ordnede forhold, må der være en dirigent.

Læs mere

Fred opnås ikke ved krig men ved forhandling.

Fred opnås ikke ved krig men ved forhandling. Fred og Forsoning Center 2Mandela Fred opnås ikke ved krig men ved forhandling. Forord af Helle Degn Lad os alle give håbet videre - og arbejde for, at det 21. århundrede bliver præget af mere visdom og

Læs mere