Forslag til Miljøhandlingsplan Med rettelser som følge af den offentlige høring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til Miljøhandlingsplan 2008-2011. Med rettelser som følge af den offentlige høring"

Transkript

1 Forslag til Miljøhandlingsplan Med rettelser som følge af den offentlige høring Teknik og Miljø Århus Kommune

2 2 Miljøhandlingsplanen er udarbejdet af Teknik og Miljø under ledelse af Natur og Miljø i samarbejde med en tværmagistratlig styregruppe bestående af følgende personer: Lone Dannerby Paulsen, Chef for tværgående udvikling, Borgmesterens afdeling Troels Bak, Konsulent, Sport og Fritid, Kultur og Borgerservice Hans Christiansen, Leder af bygningskontoret, Social- og beskæftigelsesforvaltningen, Sociale forhold og beskæftigelse Britta Pilegaard, Arkitekt, Social- og beskæftigelsesforvaltningen, Sociale forhold og beskæftigelse Claus Nickelsen, Forvaltningschef, Natur og Miljø, Teknik og Miljø Claus W. Nielsen, Konsulent, Natur og Miljø, Teknik og Miljø Henning Madsen, Afdelingschef, Bygningsafdelingen, Sundhed og Omsorg Finn Nathan, Bygningschef, Børn og Unge Indhold Det strategiske afsæt side 3 Tema 1 En forstærket klimaindsats side 10 Tema 2 Fokus på trafikmiljø side 16 Tema 3 Nye planer for natur side 22 Tema 4 Intens indsats for bedre vandmiljø side 28 Tema 5 Fremtidssikring af rent drikkevand side 36 Tema 6 Helhedstænkning med miljøvurderinger side 40 Tema 7 Miljøledelse sikrer kommunens grønne fokus side 42 Økonomi side 50

3 Det strategiske afsæt 3 Helhedstænkning sikrer en effektiv miljø- og klimaindsats Alle større byer står i disse år med store miljøudfordringer som forringet luftkvalitet, stigende biltrafik, høje støjniveauer, drivhusgasser, håndtering af store mængder spildevand og affald samt begrænsede arealer til sport og rekreation. Alle disse miljøudfordringer er alvorlige og har en betydelig effekt på helbred, miljø og økonomisk vækst. Med en langsigtet strategi tager Århus Kommune i Miljøhandlingsplanen fat på problemerne, og fortsætter sporet fra den gamle Miljøhandlingsplan Målet er at integrere kommunens indsatser, så de væsentligste miljøproblemer håndteres ved en samtidig indsats på alle de områder, som kommunen kan gøre noget ved. I praksis hviler den integrerede indsats på et planhierarki, hvor Århus Kommunes Planstrategi 2008 samt Kommuneplanen danner de overordnede rammer, som derefter udfyldes af kommunens sektorplaner. Figur 1 Planhieraki med eksempler på sektorplaner, der hører under planstrategi, kommuneplan og miljøhandlingsplanen Planstrategi 2008 Kommuneplan 2009 Miljøhandlingsplan Klimaplan Trafikplaner Klimavarmeplan Spildevandsplan Skovplan Integreret miljøledelse giver større udbytte For at understøtte den integrerede indsats anvender Århus Kommune desuden et miljøledelsessystem, der kan skabe en bedre sammenhæng mellem kommunens forskellige miljømæssige politikker. På vej mod en ny og videreudviklet Miljøhandlingsplan for Århus Kommune udarbejdede sin første Miljøhandlingsplan efter dette koncept i 2005, og netop Miljøhandlingsplanen for har hjulpet os til at fokusere og effektivisere indsatsen for miljøet i Århus Kommune. I den gamle plan blev der især gjort en stor indsats for at forbedre vandmiljøet, og resultaterne i form af mindre udledning af kvælstof og fosfor, bedre vandløbskvalitet og mere badevand i byen, er begyndt at vise sig. Den gamle plan videreudvikles i denne næste Miljøhandlingsplan for , hvor Byrådet har valgt at supplere med fokus på klima, trafik og natur. Planen bygger desuden på Byrådets beslutning om, at Århus skal være CO2-neutral i Selve planens form er inspireret af EU s nye strategi og vejledninger for bymiljø.

4 4 Det strategiske afsæt Bedre livskvalitet til borgerne og CO 2 neutralitet i 2030 Miljøhandlingsplanen beskriver de overordnede mål og de konkrete indsatser, der sættes i værk. Samtidig gives en tidsplan for de enkelte projekter. Alt sammen med henblik på at få sat gang i gradvise, målbare forbedringer af kommunens miljøtilstand. Målet med Miljøhandlingsplanen er, at målene nås for perioden Byrådet ser gerne, at Århus Kommune arbejder hen imod, at vi kan måle os med de bedste i Danmark, hvad angår kvaliteter og effektivitet. Miljøhandlingsplanen har mange tværfaglige vinkler, hvor synergi er i fokus. Et eksempel er skovrejsning: Skovene giver en mulighed for at styrke rekreation, folkesundhed og drikkevandsbeskyttelse. En sidegevinst er, at træerne optager og binder CO 2 og næringsstoffer.

5 5 Løbende måling af effekt Miljøhandlingsplanen består af en række konkrete projekter, der også kan ses på Århus Kommunes hjemmeside under Miljøhandlingsplan Projekterne viser, hvordan målene for perioden kan nås på en omkostningseffektiv måde. Planlægningsprocessen har en cyklisk opbygning, som blandt andet kommer til udtryk i miljøledelsesstandarderne ISO og EMAS. Det betyder, at Århus Kommune vil følge op på Miljøhandlingsplanen og måle og offentliggøre fremskridtene. Århus Kommune forpligter sig til at samle op løbende, så alle borgere kan følge med i, hvor langt vi er nået. Miljøhandlingsplanen bliver revideret hvert fjerde år, hvor Byrådet definerer nye mål og handlinger. Den endelige beslutning om at gennemføre projekterne træffes i Byrådet. Formålet med Miljøhandlingsplanen er: o at implementere Århus Kommunes lokale Agenda 21-strategi på de områder, hvor det ikke kan ske via Kommuneplanen eller i sektorplaner. o at den skal fungere som en kommunikationsplan, der sikrer overblik og forståelse for miljøarbejdet i kommunen. o at kommunens overordnede målsætninger på alle væsentlige miljøområder er kendte og kommunikeret ud til alle, så de kan bruges som en reference for miljøvurderinger i sektorplanlægningen. o at sikre en tværgående prioritering mellem de forskellige sektorer med henblik på at få mest miljø for pengene ved de forskellige investeringer. o at have mulighed for at opnå en miljøcertificering, hvilket kræver udarbejdelse af en Miljøhandlingsplan. Lokal Agenda 21 leder vejen Miljøhandlingsplanen for Århus Kommune er formuleret med udgangspunkt i de målsætninger, der blev fastlagt i Århus Kommunes Plan- og Lokal Agenda 21-strategi i Kommunen har pligt til at udarbejde en Agenda 21 strategi. Miljøhandlingsplanen er ikke krævet af lovgivningen, men Byrådet ønsker at gøre en ekstra indsats for et godt miljø og klima i kommunen. Miljøhandlingsplanen omfatter derfor også en langsigtet strategi for klimaindsatsen, som ønsket af Byrådet ved budgetforhandlingen i Citat fra Århus Kommunes Lokal Agenda 21-strategi Miljøhandlingsplanen skal udvikles, så Byrådets målsætninger på miljøområdet så effektivt som muligt omsættes til handlinger. Vejen til dette går via afklaring og udvikling inden for tre indsatsområder: o Klarere prioritering af indsatsen. Om muligt udpegning af områder, hvor det er specielt vigtigt, at Århus Kommune gør en indsats. o Revurdering og videreudvikling af operationelle delmål for Århus Kommunes miljøpolitik med henblik på forankring af disse i Århus Kommunes organisation og procedurer. o Udvikling af indikatorer, der er sammenlignelige med indikatorer anvendt i andre danske og europæiske storbyer.

6 6 Det strategiske afsæt Prioritering giver effekt Århus Kommune fokuserer i Miljøhandlingsplanen på relativt få emner ad gangen. På den måde kan vi koncentrere kræfterne, så planerne hurtigt omsættes til konkret handling. Prioritering ledte til velgennemførte projekter fra Der er i perioden lagt mange kræfter i at få virkelige forbedringer gennemført, og denne tænkning videreføres også i Miljøhandlingsplanen for den kommende periode. Et eksempel på forbedringer er vandmiljøområdet, der i de sidste fire-fem år har været i fokus i Århus. Af projekter kan nævnes: o Egå Engsø o Fjernelse af urenset spildevand fra overløb til Århus Å og bugten o Nyt fosforfilter på Marselisborg renseanlæg o Rensningen af spildevand i det åbne land o En mere skånsom vandløbsvedligeholdelse o Vandbesparelser i forsyningen Tiltagene koster cirka 0,5 milliard kroner og vil i løbet af få år betyde markante forbedringer af vandkvaliteten i Brabrand Sø, Århus Å og Århus Bugten. Samtidig vil de give mange nye, rekreative muligheder for kommunens borgere. Klimaet bliver nyt fokusområde i I den nye Miljøhandlingsplan fra fortsætter vi arbejdet, men klimaet vil være nyt fokusområde. I Klimaplanen lægges bl.a. op til en markant indsats på disse områder: o Fysisk planlægning o Væsentlige energibesparelser i både nyt og eksisterende byggeri o CO 2 -neutral energiforsyning o Reduktion af trafikkens ressourceforbrug og luftforurening o Optagelse og binding af CO 2 i det åbne land o Borgerinddragelse På klimaområdet er der et stort behov for et bredt samarbejde med kommunens indbyggere frem mod kommunens ambitiøse mål om at blive CO 2 -neutral i Særligt fokus på en række temaer Byrådet har valgt syv temaer i den nye Miljøhandlingsplan for Temaerne er stort set de samme som i den gældende Miljøhandlingsplan , men der suppleres med Klima, Natur og Trafik. Temaerne skal understøtte hinanden, så der opnås miljøforbedringer på flere områder samtidig. Et eksempel herpå er, at mere skov giver større naturområder i kommunen. Samtidig skabes nye rekreative muligheder og et bedre klima gennem CO 2 -absorption, og grundvandet og Århus Bugten beskyttes mod pesticider og næringsstoffer.

7 7 De fire gamle temaer o Vandmiljøområdet er et område, der er valgt, da dette tema er aktuelt i nationale handlingsplaner og indsatser på miljøområdet. Vi kan forudse, at EUs Vandrammedirektiv og Vandmiljøplan III vil stille krav om øget fokus på dette område. En indsats på vandmiljøområdet har også gavnlige effekter på naturområdet, så der skabes en synergieffekt mellem de to områder. o Vandforbrug er fortsat med som tema set ud fra en betragtning om at bevare ressourcerne, og da der er identificeret rentable vandspareprojekter. Århus Kommune har desuden behov for at sikre vandressourcen til de kommende byudvidelser. o Miljøvurderinger er valgt, fordi Byrådet har besluttet, at miljømæssige konsekvenser skal beskrives i byrådsindstillinger, hvor det skønnes relevant. Samtidig kan det være et hjælpeværktøj til prioritering af miljøindsatsen. Der er både behov for en udvikling og konkret afprøvning af miljøvurderingsværktøjer til brug på forskellige niveauer i Århus Kommune. o Miljøledelse er valgt for at styrke ledelsesgrundlaget og fremme miljøforståelse og -indsigt i Århus Kommune. Miljøledelse indgår i Århus Kommunes Agenda 21-strategi. De tre nye temaer o Klimaområdet er et nyt tema, der er yderst aktuelt i kommunale og nationale handlingsplaner, blandt andet i forbindelse med klimatopmødet i København i Århus Byråd har derfor besluttet, at der i kombination med Miljøhandlingsplanen skal udarbejdes en ambitiøs Klimaplan. o Trafikområdet er et nyt område, der er valgt ud fra sammenhængen med klimaområdet. Det er samtidig aktuelt i kommunale og nationale handlingsplaner for at begrænse trafikkens luftforurening og støjpåvirkninger. o Naturområdet er et nyt område, som kommunen efter kommunalreformen har fået ansvaret for. Hovedparten af naturområderne ligger i tilknytning til søer og vandløb, det betyder at naturen i Århus Kommune er tæt forbundet til vandmiljøet. Mange initiativer til forbedring af vandmiljø vil derfor samtidig være til gavn for naturen og omvendt. Affaldssortering og byøkologi behandles ikke i denne Miljøhandlingsplan. Men der gøres også her en miljøindsats. Indsatsen fortsætter i vid udstræknig efter de hidtidige principper. På affaldsområdet er Århus Kommune nået meget langt i forhold til de nationale målsætninger. Kun 3 % af de samlede affaldsmængder på ton i 2007 blev deponeret, mens 66 % blev genanvendt og 31 % forbrændt med energiudnyttelse på kraftvarmeanlægget i Lisbjerg. Kommunens nuværende affaldsplan skal revideres senest i 2009.

8 8 Det strategiske afsæt Miljøindsatsen evalueres løbende Under hvert af de faglige temaer har vi opstillet tre indikatorer, som Teknik og Miljø løbende vil holde øje med for at vurdere effekten af de enkelte indsatser. De i alt 15 indikatorer udgør således et miljøbarometer for Århus Kommune og vil løbende blive opdateret og visualiseret på Århus Kommunes hjemmeside under Natur og Miljø. De valgte indikatorer er Århus Kommunes første bud på et samlet indikatorsæt til miljøbarometeret. For at kunne følge med i udviklingen følger indikatorerne, så vidt muligt, de såkaldte SMART-principper: S Simple (enkle) M Measurable (målbare) A Achievable (opnåelige) R Relevant (relevante) T Timed (tidsbestemte) Århus Kommunes Miljøbarometer: Indikatorer for Miljøhandlingsplanens faglige temaer Klima o El- og varmeforbrug i kommunale bygninger o CO 2 -udledning fra kommunale bygninger og anlæg o Udledning af drivhusgasser fra Århus Kommune Trafik o Luftforurening fra trafik (nitrogenoxider (NO 2 ) og partikler) o Støj fra trafik o Antal dræbte og alvorligt tilskadekomne på vejnettet i Århus Kommune Natur o Areal af naturtyper o Grønne og blå områder i byen o Tilgængelighed til bynær natur Vandmiljø o Kvælstof- og fosforudledning til Århus Bugten o Udledte mængder af urenset og delvist renset spildevand o Vandløbskvalitet Vandforbrug o Vandforbrug i Århus Kommune o Vandforbrug i kommunale ejendomme o Beskyttede, tilgængelige grundvandsressourcer i kommunen

9 9 Vi tør måle os med andre storbyer Århus Kommunes arbejde med miljøet kan ikke ses isoleret fra andre lande og byers indsatser på området. Derfor vurderer vi løbende, om kommunen følger med andre store byer, eller om der er behov for at styrke indsatsen. Århus Kommune deltager derfor i et europæisk benchmarkingprojekt kaldet Urban Audit, hvor 258 byer leverer data til en europæisk statistik-database. Seneste dataindsamling var i 2006, mens det seneste bearbejdede datasæt er fra Benchmarking er ikke gennemført for alle 15 indikatorer i Århus Kommunes miljøbarometer, men det er alligevel muligt at sammenligne Århus Kommune med et udvalg af andre byer på visse af indikatorerne. Deltagelsen i projektet giver samtidig mulighed for, at Århus Kommune kan lære af de andres erfaringer og dermed blive klogere på, hvor der skal sættes ind. Tabel 1 Benchmarking med andre europæiske byer på udvalgte indikatorer, Urban Audit 2001 By CO 2 - CO 2 - Elforbrug Vandforbrug Antal dage Antal dage Andel af Areal af udledning udledning pr. indbygger pr. indbygger hvor koncen- pr. år, hvor indbyggere, offentligt totalt, ton pr. indbygger 1000 kwh m3 pr. år trationen af koncentrati- der er udsat tilgængeligt ton nitrogen- onen af støv for et støj- grønne dioxid (NO2) (PM10) niveau over områder, m2 overstiger overstiger 55 db om pr. indbygger 200 eg pr. m3 50 eg pr. m3 dagen Århus ,7 4, Aalborg ,1 5, København ,3 5, Stockholm ,3 10,4 27 Göteborg ,5 10,1 Helsinki ,3 7, Tallinn , Amsterdam ,6 4,

10 10 tema 1 en forstærket klimaindsats Et politisk afsæt Byrådet satte sig ved budgetforliget for 2008 et ambitiøst mål for Århus Kommune: At blive CO 2 -neutral i Byrådet ønsker med målet om CO 2 -neutralitet at være aktivt medvirkende til at imødegå klimaforandringer, og Klimaplanen er et middel hertil. Klimaplanens sammenhæng med andre planer Klimaplanen har en speciel karakter, idet den favner og prioriterer på tværs af sektorer, og samtidig har Klimaplanen et meget langt sigte. Klimaplanen vil fremover få sammenhæng til alle overordnede eller fysisk relaterede strategier og planer i Århus Kommune: Planstrategi, Kommuneplan, Varmeplan, Cykelhandlingsplan, Skovrejsningsplan, Kollektiv trafikplan mv. Klimaplanen er en del af Miljøhandlingsplanen. Klimaplanen fremover I 2010 tiltræder Byrådet for en ny periode, og samtidig vil der være indhøstet ny viden og erfaring bl.a. som følge af de analyser, som igangsættes med første generation af Klimaplanen. Klimatopmødet i 2009 vil også kunne give nye vinkler. Derfor vil anden generation af Klimaplanen se dagens lys i Klimaplanen vil få stor indvirkning på mange fremtidige valg, som Århus Kommune samt kommunens virksomheder og borgere foretager med sigte på at nedbringe CO 2 -udledningen. Skærpelse i forhold til Kyoto og EU-aftaler Målet om CO 2 -neutralitet er en skærpelse i forhold til Kyoto-aftalen. Byrådets beslutning om CO 2 -neutralitet er endvidere en betydelig skærpelse i forhold til den klimaaftale, Danmark indgik med EU i marts Første generation af Klimaplanen Et væsentligt sigte med denne første generation af Klimaplanen er at belyse de handlemuligheder, som Byrådet har i forhold til at nå målet om CO 2 -neutralitet i Fokus rettes bl.a. på at skabe en styrket platform for Århus Kommunes klimaindsats i årene frem. Denne platform skal være med til at skabe helhedstænkning og synergi i klimaindsatsen på både kort og langt sigt. Hvad betyder Århus Kommunes mål om CO2-neutralitet? CO 2 -neutralitet betyder, at netto-udledningen af CO 2 fra Århus Kommune er 0 i Der må godt være en CO 2 -udledning, men den skal modsvares af en reduktion eller binding af CO 2.

11 11 I er der gennemført en CO 2 -kortlægning for Århus Kommune. Kortlægningen giver et godt udgangspunkt for Klimaplanen, idet kortlægningen giver viden om, hvor og hvor meget CO 2, der i 2006 blev udledt i Århus Kommune. Den samlede CO 2 -udledning i Århus Kommune CO 2 -kortlægningen viser, at den samlede udledning var 1,97 mio. ton i Århus Kommune i Den gennemsnitlige CO 2 -udledning pr. borger i Århus Kommune (6,6 ton i 2006) er dermed mindre end landsgennemsnittet (9,6 ton i 2005). CO 2 -kortlægningen viser endvidere, at der er sket et fald i CO 2 -udledningen i Århus Kommune i perioden Århus Kommunes CO2-udledning fordelt på områder Affald 1% Trafik 23% Varme-forsyning 21% Landbrug 4% Industri 9% El-forsyning 42% Århus Kommunes CO 2 -udledning i 2006 fordelt på varmeforsyning, elforsyning, trafik, industri, landbrug og affald ses af figur 2. Figur 2: CO2-udledning i Århus Kommune i 2006 fordelt på kilder CO 2 -kortlægningen for Århus Kommune viser, at: o ca. 2/3 af den samlede CO 2 -udledning stammer fra forbrug af el og varme o ca. 1/4 af den samlede CO 2 -udledning stammer fra transporten Figur 2 CO 2 -udledninger fordelt på sektorer, 2006

12 12 tema 1 en forstærket klimaindsats Klimavisionen for Århus Kommune er formuleret med afsæt i det politiske mål om CO 2 -neutralitet i 2030 og lyder således: Århus går forrest i klimaindsatsen for at udvikle en bæredygtig kommune med initiativer, som påvirker bygninger og fysiske strukturer samt borgernes adfærd. Århus Kommune vil feje for egen dør, gennemføre demonstrationsprojekter og påvirke den nationale lovgivning. Klimastrategiens hovedprincipper Byrådets klimastrategi bygger på tre hovedprincipper: Helhedstænkning i klimaindsatsen, synergi mellem aktører og deres klimaindsats samt et langt tidsperspektiv i klimaindsatsen. Klimavisionen er konkretiseret i en klimastrategi for Århus Kommune frem mod Klimastrategi for Århus Kommune frem mod 2030 Hovedprincipper i klimastrategien 1. Århus Kommune er en bæredygtig kommune, hvor klimahensyn er prioritet højt 2. Århus Kommunes nye bydannelser skabes ud fra bæredygtige principper 3. Århus Kommunes varmeproduktion er CO 2 -neutral 4. Århus Kommunes elproduktion er CO 2 -neutral 5. Århus Kommunes infrastruktur giver optimale forhold for cyklister og den kollektive transport, og ÅrhusKommune er kendt som en international cykelby 6. Århus Kommunes erhvervsliv er i front på klimaområdet 7. Århus Kommunes landbrug og det åbne land er bæredygtigt 8. Århus Kommunes indkøbspolitik understøtter CO 2 -neutralitet 9. Århus Kommune påvirker den nationale lovgivning i retning af CO 2 -neutralitet 10. Århus Kommunes information, vejledning og kampagner motiverer til at gøre en klimaindsats 11. Århus Kommunes klimaindsats evalueres løbende 1. Helhedstænkning i klimaindsatsen: Klima er en tværfaglig disciplin, som kræver, at forskellige mål og handlinger ses i sammenhæng. Derfor er helhedstænkning i klimaindsatsen essentiel, når der skal spilles på mange strenge, og melodien skal være CO 2 -neutral. 2. Synergi mellem aktører og deres klimaindsats: En helhedsorienteret tilgang til handlinger hos stat, kommune, erhvervsliv og borgere er udgangspunktet for at skabe synergi i retning af at nedbringe CO 2 -udledningen. Når Århus Kommune skal være CO 2 -neutral i 2030, vil det kræve handlinger fra rigtig mange aktører - på både kort og langt sigt. 3. Langt tidsperspektiv i klimaindsatsen: Handling i dag og i årene frem gør en forskel. For at gøre en forskel, er det er vigtigt at tænke i både korte og lange tidsperspektiver i den handlingsorienterede indsats for at nedbringe CO 2 -udledningen.

13 13 Sådan kommer synergi, helhedstænkning og det lange tidsperspektiv til udtryk Klimastrategiens hovedprincipper kommer til udtryk i fire forskellige niveauer af indsats: o Påvirkning af national lovgivning, skatte- og afgiftsstruktur mv. o Klimahensyn i Århus Kommunes strategier og planer o Klimahensyn i bygninger og fysiske strukturer o Adfærd, holdning og handling Aktørers handlemuligheder bl.a. lovgivning Århus Kommune som myndighed kan i henhold til lovgivningen stille en række krav med henblik på at nedbringe CO 2 -udledningen. Men det er ikke altid, at denne mulighed er tilstrækkelig. I nogle tilfælde vil det eksempelvis kræve, at lovgivningen ændres, før kommunen kan stille de nødvendige krav.

14 14 tema 1 en forstærket klimaindsats Reduktionspotentiale og prioritering Nedenfor er det illustreret, hvilke reduktionspotentialer, der forventes at være for de forskellige områder/sektorer. Det fremgår bl.a. hvilke gennemsnitsomkostninger, der er knyttet til de forskellige reduktioner. Der er taget afsæt i en samlet CO 2 -udledning på 2.46 mio. ton svarende til den samlede CO 2 -udledning i Århus Kommune i 2030, hvor 2006-udledningen er fremskrevet svarende til, at der bor 25 % flere borgere i Århus Kommune i Det antydes, hvor det umiddelbart kan være billigst at sætte ind dette kan give en pejling af, hvor det kan være hensigtsmæssigt at sætte ind først, hvis der skal opnås den største CO 2 -reduktion for pengene. El- og varmeforsyning (Træ, kulstoflagring CCS for centrale kraftværker) Trafik (hybrid, el og DME) * Vådområder og skovrejsning Trafik (H2, RME, biogas og ethanol) * Industri Landbrug ** El- og varmeforsyning ENHEDSOMKOSTNINGER I KR. PR. TON CO 2 FJERNET Cirkel markerer den gennemsnitlige omkostning. Figur 3: Enhedsomkostninger i intervallet fra laveste til højeste omkostning. * ) Initiativer relateret til cykelisme har en væsentlig lavere enhedspris end trafik generelt. ** ) Staldteknik, som har en enhedsomkostning på 3342 kr., er ikke medtaget i oversigten.

15 15 Emner for klimaindsatsen Med afsæt i bl.a. kortlægningen af CO 2 -udledningen i Århus Kommune og figur 3 er der valgt følgende temaer for klimaindsatsen i årene frem: Fysisk planlægning, bygninger, varmeproduktion, elproduktion, transport, industri og gartneri, landbrug og det åbne land, kommunal indkøbspolitik samt borgerinddragelse, information, vejledning og kampagner. AffaldVarme Århus Indsatsen vil udover det ovenfor anførte også indeholde tiltag, som AffaldVarme Århus arbejder på med hensyn til varmeplanlægning og planlægning af fornyet affaldsforbrænding. Etablering af ny produktionskapacitet forventes besluttet i på grundlag af følgende elementer: Affald, biomasse, vind og sol. Mål for Århus Kommunes egne bygninger og anlæg Det overordnede mål om CO 2 -neutralitet i 2030 konkretiseres i mere detaljerede mål for el- og varmeforbrug samt CO 2 -udledninger i Århus Kommunes egne bygninger og anlæg. De sidstnævnte mål er skærpet fra Miljøhandlingsplan , da den årlige reduktion af energiforbrug og CO 2 -udledning skal være 2 % i stedet for 1 % i 2009 for at nå målet om CO 2 -neutralitet i I 2009 vil målet for den årlige CO 2 -reduktion i 2010 og fremover i kommunale bygninger blive indstillet til Byrådet af den tværmagistratslige bygningsgruppe. Indikatorer til evaluering CO 2 -kortlægningen skal forfines yderligere i de kommende år, så CO 2 -kortlægningen bliver et redskab til at evaluere effekten af indsatsen mod målet om CO 2 -neutralitet i Det er vigtigt at vide, om kursen er rigtig - eller om der er brug for justeringer. Indikatorer Målsætninger Handlemuligheder Udledning af CO 2 fra Århus Kommune CO 2 -udledning fra kommunale bygninger og anlæg El- og varmeforbrug i kommunale bygninger Århus Kommune skal være CO 2 -neutral i Den årlige CO 2 -udledning fra energiforbrug i kommunens bygninger og anlæg skal reduceres med 2 % pr. år pr. ansat i 2009, målt i forhold til det foregående år. * Det graddage korrigerede energiforbrug i kommunens bygninger skal i 2009 reduceres med 2 % pr. år, målt i forhold til det foregående år. * 1. Fysisk planlægning 2. Byggeri 3. Varmeproduktion 4. Elproduktion 5. Transport 6. Industri og gartneri 7. Landbrug og det åbne land 8. Kommunal indkøbspolitik 9. Borgerinddragelse,information, vejledning og kampagner Skærpede retningslinier for energibesparende byggeri ved nybyggeri af kommunale bygninger, inkl. miljørigtig projektering i hh.t. Århus Kommunes publikation fra januar 2002 Miljøorienteret byggeri. 2 Gennemførelse af energibesparende projekter i eksisterende bygninger, jævnfør ELO 3. Indførelse af miljøledelse i kommunale institutioner Tabel 2: Indikatorer, målsætninger og handlemuligheder. * Nye mål formuleres i 2009.

16 16 tema 2 fokus på trafikmiljø Århus Kommunes mål for trafikmiljø Århus Kommune har sat sig en række mål, der vedrører trafikmiljø: o Luftkvaliteten søges forbedret m.h.p. at overholde EU-kommisionens grænseværdier o Antallet af boliger, der er generet af støj fra trafikken, skal nedbringes o Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne skal reduceres med 40 procent frem mod 2012 Baggrund for mål for trafikmiljø Målene for Århus Kommunes trafikmiljø tager afsæt i Miljøministeriets Støjbekendtgørelse og Luftkvalitetsbekendtgørelse, som er baserede på henholdsvis EUs støjdirektiv og EUs luftrammedirektiv. Grundlaget er desuden de kommunale handlingsplaner for trafikmiljø og trafiksikkerhed. Støjbekendtgørelsen trådte i kraft den 13. juni Bekendtgørelsen fastsætter regler om udarbejdelse af støjkortlægning og handlingsplaner for reduktion af vejstøj. I Luftkvalitetsbekendtgørelsen fra 10. februar 2007 fastsættes grænseværdier for luftkvalitet, herunder grænser for luftens indhold af nitrogenoxider (NO2) og partikler. Disse grænseværdier søger Århus Kommune at leve op til. Midlerne til at opnå målet for trafikmiljø er blandt andet en miljøzoneordning for tunge køretøjer, overvågning af luftforurening og luftkvalitet, forsøg med miljøvenlig transportteknologi og øget brug af støjdæmpende asfalt. I forhold til at forbedre uheldsstatistikken vil der være øget fokus på inddragelse af sikkerhedshensyn i både planlægning, anlæg og drift af veje. Visse af initiativerne til nedbringelse af de trafikskabte miljøproblemer indgår allerede i forskellige planer, som er vedtaget af Byrådet: Eksempelvis Trafikplan for Århus Midtby, en cykelhandlingsplan og en vision om busbaner. De konkrete opfølgninger på disse planer vil fremgå af de årlige investeringsplaner, som fremsendes til Byrådet. Initiativer, der ligger udover disse, vil forudsætte tilførsel af ressourcer til sektoren. Århus Kommunes mål for trafikmiljø tager udgangspunkt i: o EUs støjdirektiv o EUs luftrammedirektiv o Kommunale handlingsplaner for trafikmiljø og trafiksikkerhed

17 17 Tabel 3 Indikatorer, målsætninger og handlemuligheder for trafikmiljø Indikatorer Målsætninger Handlemuligheder Luftforurening Luftkvaliteten søges forbedret, og gældende EU- 1. Planlægning af Miljøzoneordning for tunge (Nitrogenoxider (NO 2 ) kommissionens vedtagne grænseværdier for køretøjer med henblik på at reducere og partikler) luftkvalitet søges overholdt partikelforureningen fra dieselkøretøjer 2. Løbende overvågning af luftforurening og luftkvalitet 3. Forsøg med miljøvenlig transportteknologi Støj Antallet af boliger med et højt støjniveau fra 1. Støjkortlægning og udarbejdelse af støjvejtrafikstøj skal reduceres handlingsplan dels for støj langs større veje og dels totalt for kommunen 2. Afrapportering af resultater af støjpuljeordning og forbedring af eksisterende boligers støjforhold 3. Planlægning af øget brug af støjdæmpende asfaltbelægninger ved udskiftning af slidlag på veje Antal dræbte og alvorligt Antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne 1. Systematisk uheldsbekæmpelse tilskadekomne på vejnettet reduceres med mindst 40 procent inden Inddragelse af sikkerhedshensyn i både i Århus Kommune i forhold til I planperioden svarer det til planlægning, anlæg og drift af veje reduktion fra 215 til 129 Støj- og luftforurening i Århus Kommune o Luftkvaliteten i Århus overvåges af to lokale målestationer, heraf en gadestation i Banegårdsgade. For 2006 er status, at gældende EU-grænseværdier for koncentrationen af NO 2 og partikler er overholdt, og der kan ikke konstateres nogen betydende ændring i forhold til o Den nuværende koncentration af NO 2 i Banegårdsgade overskrider den kommende skærpede EU-grænseværdi for o Målinger af benzen, toluen og xylen i perioden på tre til fem målesteder udviser ikke nogen problemer vedrørende luftforureningen, hvad angår grænseværdier og udviklingstendens. o En støjkortlægning af vejtrafikstøjen i 2001 viser, at 26 procent af boligerne i kommunen er belastet med mere end 55 db(a) på facaden. Otte procent af boligerne er belastet med mere end 65 db(a). o Trafikuheld i Århus Kommune medførte i 2006 knap 150 dræbte og alvorligt tilskadekomne. Der er sket et betydeligt fald i de senere år. I 1990 var der cirka 280 dræbte og alvorligt tilskadekomne. o En støjkortlægning af vejtrafikstøjen i 2001 viser, at 26 procent af boligerne i kommunen er belastet med mere end 55 db(a) på facaden. Otte procent af boligerne er belastet med mere end 65 db(a). o Trafikuheld i Århus Kommune medførte i 2006 knap 150 dræbte og alvorligt tilskadekomne. Der er sket et betydeligt fald i de senere år. I 1990 var der cirka 280 dræbte og alvorligt tilskadekomne.

18 18 tema 2 fokus på trafikmiljø Handlingsplan for trafikmiljø Ni indsatser for et bedre trafikmiljø De trafikskabte miljøkonsekvenser skal generelt reduceres gennem en hensigtsmæssig by- og trafikplanlægning. Det betyder, at: o transportarbejdet søges minimeret o transportmiddelvalget skal påvirkes i retning af øget brug af kollektiv trafik og cykeltrafik o der tilstræbes en bedre og mere glidende trafikafvikling Når transportarbejdet minimeres, reduceres transportens energiforbrug og dermed forureningen. Det samme gælder ved en satsning på kollektiv trafik og let trafik, som er mere energirigtige transportformer end individuel biltrafik. En glidende trafikafvikling er også energibesparende. Århus Kommunes Planstrategi 2008 rummer ambitioner om et mere kompakt bymønster og byfortætning, som medvirker til et mindre transportarbejde på lang sigt. Strategien indeholder endvidere principper om, at nye byområder skal kunne trafikbetjenes med højklasset kollektiv trafik, herunder letbane. I kombination med Århus Kommunes Planstrategi for 2008 skal der i realiseringen af den vedtagne trafikplan for Midtbyen løbende arbejdes med bedre forhold for den kollektive trafik og cykeltrafikken, og biltrafikken skal begrænses i de centrale bydele. På den måde skaber planstrategien og trafikplanen samt handlingsplanen for trafikmiljø og sikkerhed i fællesskab et bedre trafikmiljø. Blandt tiltagene er: 1 Letbanevisionens første etape Planlægningen af første etape af letbanevisionen er påbegyndt, og med baggrund i budgetforliget for 2008 skal der udarbejdes en udviklingsplan for den samlede kollektive trafik. Endvidere arbejdes der aktuelt med planlægning og projektering af busbaner på Randersvej og Nørrebrogade med henblik på realisering i Et nemmere cyklistliv Realisering af den vedtagne cykelhandlingsplan sker løbende, og der er over fem år afsat ti millioner kroner årligt til forskellige indsatser, der fremmer cykeltrafikken: o Udbygning af cykelrutenettet o Bedre cykelparkering o Forbedret fremkommelighed for cyklister o Bedre sikkerhed o Bedre vedligehold af cykelstier o Øget information for cyklister 3 Miljøzoneordning stiller krav til store køretøjer En miljøzoneordning i det centrale byområde i Århus er under planlægning. Ordningen vil indeholde krav til brugen af tunge, dieseldrevne køretøjer i zonen, hvor der for ældre køretøjer vil være krav om påmonteret partikelfilter. Formålet med ordningen er en reduktion i udledningen af sundhedsskadelige partikler. Miljøzoneordningen forventes at kunne træde i kraft omkring årsskiftet 2009/2010 under forudsætning af Byrådets endelige godkendelse. I følge opgørelser foretaget af Miljøstyrelsen vil en miljøzoneordning medføre en reduktion på cirka en tredjedel af vejtrafikkens samlede udledning af dieselpartikler samt betydelige og gunstige sundhedseffekter. 4 Overvågning af luftkvalitet Luftkvaliteten overvåges løbende ved deltagelse i et landsdækkende luftkvalitetsmåleprogram. Der foretages målinger af forskellige former for luftkvalitet på en gadestation i Banegårdsgade og en baggrundsstation i Valdemarsgade. Målingerne bruges som indikator for luftkvalitetsniveauet, herunder i forhold til gældende grænseværdier. Samtidig danner de baggrund for overvejelser om udarbejdelse af eventuelle handlingsplaner. Grænseværdierne for NO2 og partikler er overholdt.

19 19 Luftforureningen har endvidere været overvåget gen nem en række indikative målinger siden Der er på tre til fem forskellige målesteder foretaget løbende målinger af benzen, toluen, xylen og NO 2 ved hjælp af såkaldt passive opsamlere. Resultatet af måleprogrammet udviser ikke nogen entydig udviklingstendens, men målingerne ligger betydeligt under EUs grænseværdier. NO 2 -målingerne har været behæftet med store usikkerheder, og måleprogrammet er indtil videre indstillet på grund af tekniske problemer. 5 Forsøg med miljøvenlig transportteknologi Budgetforliget for 2008 nævner, at der for at fremme bæredygtighed inden for transportsektoren skal afsættes midler fra bæredygtighedspujen i 2008 til forsøg med miljømæssig transportteknologi. Det drejer sig om: o Forsøg med moderne partikelfiltre på enkelte by busser i Århus Kommune o Forsøg med biobrændstof i den kollektive trafik o Forsøg med enkelte brintdrevne køretøjer i Århus Kommune På nuværende tidspunkt vurderes brintteknologien endnu ikke så fremskreden, at det er hensigtsmæssigt at iværksætte forsøg. Trafikselskabet anmodes generelt om at følge udviklingen i relation til partikelreduktion og bio-brændsler. I stedet foreslås, at der i forbindelse med revision af Miljøhandlingsplanen i 2011 vil blive vurderet, om der til den tid er basis for at igangsætte forsøg inden for transportsektoren. 6 Støjkortlægning og -planlægning Periodisk gennemfører Århus Kommune kortlægning af vejtrafikstøjen. Kortlægningen danner baggrund for mulige indsatser, der kan sættes i gang for at mindske antallet af støjbelastede boliger og for at prioritere indsatsen. I 2007/08 gennemføres en lovbestemt kortlægning af alle større veje i Århus Kommune. Resultatet af kortlægningen skal i 2008 udmøntes i en handlingsplan, der beskriver mulige tiltag til nedbringelse af antallet af stærkt støjbelastede boliger. På længere sigt skal hele Århus i 2012 kortlægges, og denne kortlægning skal ligeledes udmøntes i en handlingsplan. Kortlægningen i 2012 vil være en opfølgning på den seneste samlede kortlægning af støjbelastede boliger i kommunen i Støjpulje I 2008 afsluttes en kommunal støjpuljeordning, hvor Århus Kommune har givet tilskud til støjdæmpende tiltag i en række stærkt støjbelastede boliger. Den økonomiske ramme har været på fire millioner kroner, og udpegningen af tilskudsberettigede boliger er sket med baggrund i en støjkortlægning fra Omkring 375 boliger har gennem projektet fået forbedret de støjmæssige forhold, således at der er sikret et indendørs støjniveau på under 30 db(a). Der er ikke på nuværende tidspunkt planlagt yderligere støjpuljeordninger.

20 20 tema 2 fokus på trafikmiljø 8 Støjdæmpende asfalt I fremtiden vil anvendelsen af støjdæmpende asfalt blive mere systematisk og omfattende i både den løbende vedligeholdelse af vejnettet og i tilknytning til nyanlæg. Udbuddet af støjdæmpende asfaltmaterialer er væsentligt forbedret både med hensyn til pris og dokumenterede egenskaber. En øget anvendelse medfører på sigt mærkbart gunstige effekter med hensyn til støjreduktion langs vejnettet. 9 Uheldsbekæmpelse Der gennemføres hvert år en systematisk analyse af og indsats over for særligt uheldsbelastede lokaliteter. Desuden indgår trafiksikkerhedshensyn i både planlægnings-, anlægs- og driftsmæssige aktiviteter. Jævnfør målsætningen skal det aktuelle antal dræbte og alvorligt tilskadekomne på knap 150 reduceres til cirka 130 inden Der gennemføres hvert år forskellige trafiksikkerhedskampagner, lokalt eller koordineret med regionale og landsdækkende aktiviteter.

21 TEMA 3 nye planer for natur 21 EU-direktiver og planstrategi sætter scenen for naturindsats Århus Kommunes mål og visioner for naturindsatser bygger på kommunens indspil til Statens nye planproces på naturområdet. Århus Kommune gav sit indspil til naturindsatsen den 21. december 2007, og kommunen har endvidere taget udgangspunkt i Århus Kommunes Planstrategi 2008, EUs Habitatdirektiv og biodiversitetskonventionen i udarbejdelsen af sine mål og visioner for naturindsatser. Staten har nemlig på natur- og miljøområdet begyndt en helt ny planproces, hvor der i 2009 udarbejdes en vandplan, der fastlægger mål og indsatser for alle vandområder. Samtidig udarbejdes en Natura 2000-plan, der sikrer en gunstig udvikling i de internationale naturområder. Staten har i den forbindelse bedt kommuner, interesseorganisationer og andre om at komme med forslag til den statslige planlægning. Århus Kommune følger op på Statens planer gennem den naturindsats, som er planlagt, og som hænger sammen med de øvrige indsatser, der er beskrevet i Miljøhandlingsplanen for Biodiversitetskonventionen Tilbagegangen i den biologiske mangfoldighed skal ifølge Biodiversitetskonventionen, som Danmark har tilsluttet sig, skal være stoppet senest år Ifølge EU s handlingsplan for biodiversitet og naturressourcer har alle medlemsstaterne forpligtet sig til at prioritere implementeringen af NATURA 2000-netværket af fuglebeskyttelses- og habitatområder. Medlemslandene skal også beskytte arter og levesteder uden for NATURA 2000 områderne. Natura 2000 gunstig bevaringsstatus Natura 2000 er en samlebetegnelse for internationale habitatområder, internationale fuglebeskyttelsesområder og Ramsar-områder. Målet med Natura 2000-planerne er at opfylde EUs Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektivers krav om gunstig bevaringsstatus for de udpegede områders naturtyper og arter. På naturområdet skal Staten udarbejde en plan for Danmarks i alt 246 Natura 2000-områder.

22 22 tema 3 nye planer for natur I Århus Kommune er der følgende fire Natura 2000-områder: o Nr. 59: Kysing Fjord, hvor der er fuglebeskyttelsesområde i fællesskab med Odder Kommune o Nr. 232: Lillering og Stjær Skove, Tåstrup Sø og Mose, som er habitatområder fælles med Skanderborg Kommune o Nr. 233: Brabrand Sø med omgivelser, der er habitatområde o Nr. 234: Giber Å, Enemærket og Skåde Havbakker, der er habitatområde Århus Kommunes mål og visioner for natur Århus Kommunes indspil til de statslige vand- og naturplaner rummer en fordobling af natur- og skovområderne i kommunen. Hensigten er at sikre både et bedre vandmiljø og naturindhold. Endvidere vil det gavne bestræbelserne på at nedbringe kommunens CO2 udledning og endelig vil det forbedre borgernes muligheder for rekreative naturoplevelser. Kommuneplanforslaget rummer udpegning af et naturnetværk, som skal bidrage til at skabe ubrudte natursammenhænge. Naturindholdet i kommunen skal styrkes ved at beskytte og genoprette den bestående natur samt øge arealerne med permanent natur. Der udpeges mulige naturområder og lavbundsarealer, som gennem opkøb, naturrestaurering, ekstensivering af landbrugsdrift eller på andre måder gradvist kan udvikle permanent natur. Naturindsatsen konkretiseres og prioriteres i en Naturkvalitetsplan, som vil blive forelagt inden.2013 Fire afsæt for naturindsats Århus Kommune har valgt at fokusere på naturen som et vigtigt område, og i Miljøhandlingsplanen tages udgangspunkt i følgende: o EUs Habitatdirektiv o Vandrammedirektivet og Natura 2000-direktivet (miljømålsloven) o Århus Kommunes Planstrategi 2008: Forøge andel af naturområder betragteligt inden 2030 o Biodiversitetskonventionen I perioden afsættes sammenlagt 6 mio. kr i de bestående budgetter til forbedringer af naturindholdet i kommunen. Naturkvalitetsplanen koordineres med NATURA 2000 handleplanen, som Kommunen skal udarbejde i For eksempel vil naturkvalitetsplanen rumme forslag til hvordan Natura 2000 områderne Lillering Skov og Tåstrup Sø kan bindes sammen naturmæssigt. Skovrejsningsindsatsen vil blive konkretiseret gennem en skovhandleplan, der prioriterer kommuneplanens skovrejsningsområder. Skovhandleplanen forelægges Byrådet primo Etablering og bevarelse af grønne og blå områder I forslaget til Århus Kommunes Plansstrategi 2008 er der lagt op til etablering af grønne kiler, der sikrer en bevaring af grønne områder tæt på nye, planlagte boligområder. I forbindelse med byomdannelsesprojekter bliver der også lagt vægt på at øge antallet af boliger, der ligger indenfor 500 meter fra offentligt tilgængelige grøn-

23 23 Tabel 4 Indikatorer, målsætninger og handlemuligheder for natur Indikatorer Målsætninger Handlemuligheder Areal af naturtyper Areal af naturområder øges fra 21 km 2 Naturkvalitetsplan-inden 2013 til 22 km 2 inden 2012 og til 40 km 2 i Ådalsprojekter 2 Nedsivningsområder for regnvand 3. Ekstensivering af landbrugsjord 4. Naturgenopretning Areal af skove øges fra 42 til 44,2 km 2 Skovhandleplan (2009) inden 2012 og til 74 km 2 inden Statsskov 2 Kommuneskov 3. Privat skov Målopfyldelse for Natura 2000 aktiviteter Naturhandleplaner (2010) Grønne og blå områder Antallet af boligområder, der ligger inden for 1. Vand og grønne områder i nye lokalplaner i byen 500 meter fra offentligt tilgængelige grønne og 2. Vand og grønne områder i byomdannelsesblå områder, øges fra 70 procent i 2007 til 90 områder procent i 2030 Tilgængelighed til Fra alle byområder, der grænser op til det åbne 1. Realisering af cykelhandlingsplanens rekreative bynær natur land, skal der sikres adgang til de bynære land- rutenet skaber via et sammenhængende cykelsti-rutenet 2. Anlæg af naturstier, spor i landskabet ne og blå områder. De blå områder er for eksempel søer, åer, og Århus Bugten. Målsætningen er en øgning fra de nuværende 70 procent til 90 procent i Tilgængeligheden til bynær natur skal sikres gennem anlæggelse af cykelstier og naturstier, så borgerne får nemmere adgang.

24 24 tema 3 nye planer for natur Øgning af natur- og skovarealer Handlingsplan for Natur Århus Kommune regner med, at cirka ti procent af de tiltag, der er beskrevet i Århus Kommunes indspil til Statens vandplaner, skal gennemføres allerede i perioden Det giver en samlet effekt og omkostninger som vist i tabel 5. I 2009 forlægges Byrådet en naturkvalitetsplan der beskriver kommunale initiativer til forbedring og øgning af kommunens naturindhold. Skovrejsning på sammenlagt 32 km 2 indgår i kommunens indspil til Statens vandplaner. Tabel 6 viser en øgning på 10 % svarende til 3.2 km 2 Skovhandleplanen, som skal forelægges Byrådet i 2009, vil rumme forslag til realisering af 3,2 km2 ny skov, herunder en finansieringsplan. Tabel 5 Øgning af naturarealer Tiltag Øgning Forventet af naturareal omkostning km 2 mio. kr. Permanente vådområder 0,19 1,24 Vandløbsnære arealer 0,40 1,6 der oversvømmes ved ophør med vandløbsvedligeholdelse Dyrkningsfrie bræm- 0,16 0,25 mer langs vandløb Ekstensivering 2,5 32,5 af landbrugsjord Samlet effekt 3,25 35,59 Naturkvalitetsplan 6 Tabel 6 Øgning af skovarealer Tiltag Øgning Forventet af skovareal omkostning km 2 mio. kr. Skovrejsning 3,20 96 Arealanvendelsen i Århus Kommune Arealanvendelsen i Århus Kommune er opgjort i Århus Kommunes Planstrategi 2008: o Bymæssig bebyggelse: 128 km 2 o Landbrug: 278 km 2 o Skove: 42 km 2 o Naturområder: 20 km 2

25 25

26 26 tema 3 nye planer for natur Grønne og blå områder i byen Århus Kommunes Planstrategi 2008 lægger op til, at der skal kunne etableres op mod nye boliger inden Byudviklingen skal dels ske som byomdannelse af boliger, dels som byvækst på bar mark. I tilknytning til både de eksisterende og kommende byområder er det intensionen at etablere større sammenhængende naturområder. Det sker blandt andet for at sikre drikkevandskvaliteten, styrke de rekreative muligheder og for at udvikle visionen for Århus som en grøn og attraktiv by. Samtidig vil etableringen og bevarelsen af blå 5 og grønne områder i Århus Kommune være til umiddelbar gavn for borgerne. Byvækstområder med rekreativt bælte Nye byvækstområder, der bliver etableret i årene , for eksempel ved Lisbjerg By, planlægges med et rekreativt bælte, hvor såvel skov som vand indgår. Formålet er, at alle nye boligområder skal ligge indenfor 500 meter fra offentligt tilgængelige grønne og blå områder. Dette er en helt ny måde at tænke vand ind i de planer, som kommunen lægger for byplanlægning. Byomdannelse med mere naturindhold I forbindelse med byomdannelse i de eksisterende byområder vil en øgning af naturindholdet i de kommende lokalplaner have høj prioritet. Eksisterende boligområder, der ligger indenfor 500 meter fra offentligt tilgængelige grønne og blå områder, vil herved blive øget fra 70 procent til 75 procent i perioden Det svarer til en procent pr. år. 5. Blå områder er søer, havne, åer, vandløb mv.

27 27 Nye genveje ud i bynær natur på cykel Århus Kommunes cykelhandlingsplan blev vedtaget af Århus Byråd i september I den forbindelse er der udarbejdet en plan for udvikling af et sammenhængende cykelrutenet. Målet med cykelrutenettet er bl.a. at det skal give adgang til særlige natur- og rekreative områder ved for eksempel Brabrand Sø og Århus Bugten. Der er derfor planlagt rekreative cykelruter, der især løber gennem grønne områder til skovene, kysten, store naturområder og særlige kulturlandskaber. De rekreative ruter knytter sig til det øvrige rutenet, og Århus Kommune vægter, at strækningerne er farbare, trafiksikre og byder på rekreative oplevelser. Et vigtigt parameter for de rekreative ruter er, at de har et sammenhængende og overskueligt forløb. Adgang til natur og motion At skabe en god adgang til bynære landskaber uden mere biltrafik vil på en enkel måde forbedre bybefolkningens rekreative muligheder og give bedre adgangsvilkår for de lette trafikanter herunder også gående. Især overgangszonen mellem by og land rummer mulighed for nye oplevelser, motion og frisk luft i hverdagen tæt på boligen. Det sker for eksempel via udbygning af bestående stier og markveje. Endvidere skal et sammenhængende rekreativt stinet i det åbne land gøre det muligt at nå større naturområder, skove, strande med videre. Et stort, sammenhængende stinet En del af det sammenhængende rekreative stinet vil bestå af nye naturstier og spor for fodgængere. Det er i perioden planlagt at lave otte kilometer nye naturstier, der er knyttet til det udvidede net af rekreative cykelruter. Omkostningerne er skønnet til 350 kroner pr. meter natursti, svarende til i alt cirka 2,8 millioner kroner i perioden Fakta om cykelsti og natursti Der er planlagt otte kilometer natursti. Det koster 350 kroner pr. meter at anlægge naturstierne. Det svarer til cirka 2.8 millioner kroner. Målet med naturstierne er, at borgerne skal have lettere adgang til natur og rekreative områder. Strækningerne skal være farbare og trafiksikre og have et overskueligt forløb.

28 28 tema 4 Intens indsats for bedre vandmiljø Århus Kommune gav sit indspil til statens vandplaner den 21. december 2007, og kommunens mål og visioner på vandmiljøområdet bygger på dette indspil. Århus Kommunes indsats er bredt forankret i såvel internationale direktiver som dansk miljølovgivning samt kommunens egne planer og viser, at kommunen arbejder proaktivt med miljøområdet på lokalplan. Udgangspunktet for planlægningen af de forskellige indsatser er Statens oplysninger om, at målsætningerne for en del af Århus Kommunes projekter ikke kan nås uden en yderligere indsats, udover den, der er besluttet blandt andet i Spildevandsplanen for Århus Kommune intensiverer derfor indsatsen på disse områder, der tæller: o En tredjedel af vandløbene o Seks større søer o Halvdelen af grundvandet o Århus Bugten o Norsminde Fjord o Randers Fjord Afsæt for et bedre vandmiljø På vandområdet er der, ligesom på naturområdet, startet en helt ny planproces, hvor Staten i 2009 udarbejder en vandplan, der fastlægger mål og indsats for alle vandområder. På baggrund af målene i statslige vandplaner skal kommunen i 2010 vedtage handleplaner. Disse handleplaner skal konkret angive hvordan målene for vandmiljøet nås senest Indsatserne for vandmiljø og natur spiller sammen i Miljøhandlingsplanen, så vi får en bedre og mere integreret indsats på alle områder. Århus Kommunes vandmiljøindsats er forankret i: o EUs vandrammedirektiv (Miljømålsloven) o EUs badevandsdirektiv o Statens kommende vandplaner, hvilket afløser nugældende Regionplan 2005 o Miljøhandlingsplanen o Spildevandsplanen o Vandløbsregulativer o Århus Å-projektet

29 29 Hvordan har vandmiljøet det i Århus? Der er for 2006 lavet en ny beregning af kvælstofudledningen fra det åbne land. Den samlede udledning fra arealer i Århus Kommune er opgjort til 331 ton N 6 pr. år i Da 2006 var et relativt tørt år, bør udledningen omregnes til et normalår, hvilket betyder, at udledningen i et normalår vil være øget med cirka 18 procent til 391 ton N pr. år. Herfra er trukket den forventede reduktion af kvælstofudledningen på cirka 32 ton N, som Egå Engsø forventes at give, således at det samlede arealbidrag er 359 ton pr. år. Den samlede udledning inklusive renseanlæg, regnudløb, spredt bebyggelse og arealbidrag er opgjort til 523,8 ton pr. år. Tabel 7 Fordelingen af udledningen af næringssalte på kilder i Århus Kommune 2006 Kilde Kvælstof- Fosforudledning udledning ton pr. år ton pr. år Renseanlæg 127,0 10,4 Regnudløb 27,5 8,1 Spredt bebyggelse 10,3 2,3 Arealbidrag inklusive landbrug 359,0 4,8 I alt 523,8 26,7 Århus Kommunes mål og visioner på vandmiljøområdet Det tidligere Århus Amt formulerede følgende mål for bæredygtighed på vandmiljøområdet: Vandkvaliteten i vandløb, søer og kystvande skal være så tæt på den naturgivne, uforurenede tilstand, som det er praktisk muligt. De fysiske forhold i vandløb, søer og kystvande skal være så tæt på de naturgivne som praktisk muligt under hensyntagen til de erhvervsmæssige interesser, herunder jordbrugets interesser. Den hygiejniske vandkvalitet skal være så god, at anvendelsen af vandløb, søer og kystvande ikke indebærer sundhedsrisici. Århus Amt påpegede altså, at vandkvaliteten i de blå områder skal være så vidt muligt naturlig. Samtidig skal der tages hensyn til erhvervs- og landbrugsmæssige interesser, men fokus er på, at vandkvaliteten skal derhen, hvor der ikke er sundhedsrisici forbundet med brug af søer, vandløb og kystvande. For at sikre en tilfredsstillende vandkvalitet i Århus Bugten vurderer Århus Kommune, at der er behov for at reducere udledningen af næringsstoffer til bugten væsentligt - cirka 150 ton kvælstof årligt. Fosforudledningen til Århus Bugten er på nuværende tidspunkt nedbragt meget, og målet er en yderligere reduktion på cirka seks ton per år. Herefter forventes det ikke at kunne opnås meget mere ved udbygningen af rense- og kloakanlæggene i Århus Kommune. Status for udledning af skadelige stoffer o Fosforudledning: Cirka 27 ton pr. år (2006-tal) o Kvælstofudledning: Cirka 524 ton pr. år (2006-tal) o 112 kilometer vandløb overholder ikke den målsatte vandløbskvalitet (2006-tal) o 1,5 millioner m3 kun delvist renset spildevand udledes via overløb (2006-tal) 6. N er kvælstof

Klimaplanen er udarbejdet af

Klimaplanen er udarbejdet af Forslag til Klimaplan 2008-2009 Teknik og Miljø Århus Kommune 2 Klimaplanen er udarbejdet af Teknik og Miljø under ledelse af Natur og Miljø. Som en del af arbejdet har den tværmagistratslige arbejdsgruppe

Læs mere

Klimatilpasning. Natur og Miljø. Mere vand i byen. Teknik og. Miljø. Århus Kommune. Forvaltningschef for Natur og Miljø Claus Nickelsen

Klimatilpasning. Natur og Miljø. Mere vand i byen. Teknik og. Miljø. Århus Kommune. Forvaltningschef for Natur og Miljø Claus Nickelsen Klimatilpasning Mere vand i byen Forvaltningschef for Claus Nickelsen Århus Kommune ÅRHUS CO 2 NEUTRAL I 2030 Vision Vision: i Århus går forrest i klimaindsatsen for at udvikle en bæredygtig g kommune

Læs mere

Miljøkontoret. Miljøhandlingsplan et skridt. Århus Kommune. Claus Nickelsen. Miljøchef. ad gangen

Miljøkontoret. Miljøhandlingsplan et skridt. Århus Kommune. Claus Nickelsen. Miljøchef. ad gangen Miljøhandlingsplan et skridt ad gangen Miljøchef Claus Nickelsen Århus Kommune Indhold 1. Miljøhandlingsplan 2000 2003 2. Århus Kommunes Lokale Agenda 21 strategi 3. Små skridt til miljøledelse 4. Nyt

Læs mere

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan.

Vandplanerne inddeler Danmark efter naturlige vandskel, der hver har fået sin vandplan. Hvad er en vandplan? En vandplan beskriver, hvor meget et vandområde skal forbedres - og den fortæller også, hvordan forbedringen kan ske. Det er kommunerne, der bestemmer, hvordan det skal ske. Vandplanerne

Læs mere

Miljøvurdering af kommunale handleplaner

Miljøvurdering af kommunale handleplaner Miljøvurdering af kommunale handleplaner -hvad kan vi lære af vandplanerne? Henrik Skovgaard, COWI A/S 1 Vandplanlægning efter Miljømålsloven (nr. 932 af 24/09 2009) Der fastlægges ensartede operationelle

Læs mere

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014

HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 HOVEDSTRUKTUR BILAG 1 KLIMATILPASNINGSPLAN FOR VARDE KOMMUNE VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013-2014 13. AGENDA 21 OG KLIMA RETNINGSLINJER FOR PLANLÆGNINGEN BYRÅDETS MÅL Byrådet ønsker at tage lokalt ansvar

Læs mere

Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016

Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016 Introduktion til Bæredygtighedsstrategi 2013-2016 2 Forord Aalborg Kommune vil være en bæredygtig kommune. Med underskrivelsen af Aalborg Charteret i 1994 og Aalborg Commitments i 2004, har Byrådet fastlagt

Læs mere

Bæredygtige byer -Hvordan?

Bæredygtige byer -Hvordan? Stockholm 9 april 2008 Bæredygtige byer -Hvordan? Steen Christiansen Formand for Miljø- og Planudvalget Albertslund Kommune, Danmark Stockholm 9 april 2008 Bæredygtige byer -Hvordan? Byen Baggrund Miljøet

Læs mere

Øget afstrømning og afledte konsekvenser for recipient og naturforhold

Øget afstrømning og afledte konsekvenser for recipient og naturforhold Øget afstrømning og afledte konsekvenser for recipient og naturforhold Nikolaj Kruse Christensen Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 29-05-2018 ATV Jord og Grundvand Dagsorden 1. Lidt om Aarhus og vandet 2.

Læs mere

Indstilling. Forslag til Vand Vision 2100 for Århus Kommune. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 19.

Indstilling. Forslag til Vand Vision 2100 for Århus Kommune. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 19. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 19. november 2009 1. Resume Med denne indstilling præsenteres et forslag til Århus Kommunes vision om at kunne sikre rent og nok vand til

Læs mere

Indstilling. Offentlig fremlæggelse af støjhandlingsplan. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 15. marts 2013.

Indstilling. Offentlig fremlæggelse af støjhandlingsplan. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 15. marts 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 15. marts 2013 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Offentlig fremlæggelse af støjhandlingsplan 1. Resume Støjhandlingsplanen er en opfølgning på Bekendtgørelse

Læs mere

Klimatilpasning i Aarhus Kommune

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Klimatilpasning i Mogens Bjørn Nielsen, Afdelingschef, geolog Natur og Miljø Det hører I mere om: Hvad satte os i gang med klimatilpasning? høje vandstande i Aarhus Å og Aarhus Bugt i 2006 og 2007: Vi

Læs mere

Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Agenda 21 strategi Forslag. Tjørnevej Uldum T:

Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede. Agenda 21 strategi Forslag. Tjørnevej Uldum T: Bæredygtig udvikling i det 21. århundrede Agenda 21 strategi 2020-24 Forslag Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Forord Hedensted Kommune ønsker en bæredygtig vækst og velfærd. Det gør vi blandt andet ved

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt 2011/0002725 Kommunal Vandhandleplan Dato 23. februar 2012 Deltagere ved screeningsmøde Stine Holm, Kenneth Berger, Pernille

Læs mere

Vedtaget af Byrådet den 22. december Klimastrategi

Vedtaget af Byrådet den 22. december Klimastrategi Vedtaget af Byrådet den 22. december 2009 Klimastrategi 2 Indledning Viborg Kommune ønsker at forstærke sin indsats for forbedring af klimaudviklingen. Klimaet er under forandring, blandt andet kendetegnet

Læs mere

Aahus Kommune, 2015 LOKAL AGENDA 21 REDEGØRELSE

Aahus Kommune, 2015 LOKAL AGENDA 21 REDEGØRELSE Aahus Kommune, 2015 LOKAL AGENDA 21 REDEGØRELSE 1 INDHOLD FORORD... 3 FREMME AF EN BÆREDYGTIG BYUDVIKLING OG BYOMDANNELSE... 4 MINDSKELSE AF MILJØBELASTNINGEN... 6 FREMME AF BIOLOGISK MANGFOLDIGHED...

Læs mere

Kommunale naturhandleplaner

Kommunale naturhandleplaner Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø, Aarhus Kommune Dato 13. marts 2017 Kommunale naturhandleplaner 2016-2021 Forslag om kommunale naturhandleplaner for 2016-2021. Planerne

Læs mere

Hvad motiverer kommunen og forsyningen i arbejdet med spildevandsplanen? Erfaringer fra Aarhus Kommune v/paul Chr. Erichsen

Hvad motiverer kommunen og forsyningen i arbejdet med spildevandsplanen? Erfaringer fra Aarhus Kommune v/paul Chr. Erichsen Hvad motiverer kommunen og forsyningen i arbejdet med spildevandsplanen? Erfaringer fra Aarhus Kommune v/paul Chr. Erichsen Hvad motiverer kommunen og forsyningen på det overordnede niveau Forhindrer forskellige

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder i 2014 På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2014: Vand- og Natura 2000 planer Gennemførelsen af den kommunale del af de statslige Vand- og Natura 2000

Læs mere

Hørsholm Kommune Klimapolitik November 2009

Hørsholm Kommune Klimapolitik November 2009 Hørsholm Kommune Klimapolitik November 2009 Indholdsfortegnelse De vigtigste mål for Hørsholm Kommune... 3 Hørsholm Kommune som geografisk enhed... 3 Hørsholm Kommune som virksomhed... 3 Detaljerede mål

Læs mere

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016 Notat Side 1 af 6 Til Teknisk Udvalg Til Orientering Kopi til CO2 kortlægning 2015 for Aarhus som samfund TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Sammenfatning Der er foretaget en CO2

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Luft(-forurening) Færre partikler fra trafikken Kvælstofdioxid Baggrund for data om luftforurening November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen www.kk.dk/miljoeregnskab

Læs mere

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI 2016-2019 BÆREDYGTIGHEDSSTRATEGI i Fredericia Kommune Fredericia vil være en bæredygtig by og kommune. Derfor har Fredericia Byråd vedtaget en strategi med rammer og mål for, hvordan

Læs mere

Planer for vand og natur. Hans Chr. Karsten, Skov- og Naturstyrelsen

Planer for vand og natur. Hans Chr. Karsten, Skov- og Naturstyrelsen Planer for vand og natur Hans Chr. Karsten, Skov- og Naturstyrelsen Planlovens 14 stk. 4 Kommuneplanen må ikke stride mod En vandplan, en Natura 2000-plan, handleplaner for realiseringen af disse planer,

Læs mere

Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme

Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme Klimatilpasning Frederiksværk og Kregme Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Klimatilpasningsplan 2013 Dato 24/10 2013 Deltagere ved screeningsmøde: Kenneth

Læs mere

Opfølgningg på Klimaplanen

Opfølgningg på Klimaplanen 2013 Opfølgningg på Klimaplanen Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Marts 2013 Introduktion Næstved Kommune har i 2013 udarbejdet en ny CO 2 kortlægning over den geografiske kommune. Samtidig er

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO

KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO KOMMUNEPLANTILLÆG 3 TIL KOMMUNEPLAN 2013-25 FOR HOLBÆK KOMMUNE RAMMEBESTEMMELSER FOR ET AFFALDSHÅNDTERINGS- ANLÆG VED AUDEBO VÆKST OG BÆREDYGTIGHED PLAN OG STRATEGISK FORSYNING Grundkortet findes her:

Læs mere

Indstilling. Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden Resume. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 16. juni 2010 Grønne/rekreative områder i byen Tre pilotprojekter for perioden 2011-2012 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune 1.

Læs mere

Århus CO2 neutral i 2030. Århus. CO2 neutral 2030. Jan Nielsen, Klimachef. Aftenmøde 1. december 2010. Århus Kommune

Århus CO2 neutral i 2030. Århus. CO2 neutral 2030. Jan Nielsen, Klimachef. Aftenmøde 1. december 2010. Århus Kommune Visionen CO2030 - Århus uafhængig af fossile brændsler Århus CO2 neutral 2030 Aftenmøde 1. december 2010 Jan Nielsen, Klimachef Århus Kommune Indhold 1. Visionen for Århus CO2030 2. Hvad er status for

Læs mere

Vand- og Naturplaner / Vådområder

Vand- og Naturplaner / Vådområder Vand- og Naturplaner / Vådområder ATV Vintermøde 2010 Afdelingschef Lars Kaalund Orbicon Leif Hansen ATV Vintermøde 2010 Lars Kaalund Orbicon Leif Hansen 23. marts 2010 1 Workshop Kort status Oplæg til

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 14. oktober 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med Lokal Agenda 21-strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 FORSLAG Offentlig høring 21. juni 2011 9. september 2011 Indledning Regionsrådet ønsker med LA21 strategien for 2012 2015 at fokusere og skabe yderligere sammenhæng i

Læs mere

Byens Grønne Regnskab 2012

Byens Grønne Regnskab 2012 Byens Grønne Regnskab 2012 Byens grønne regnskab 2012 Frederiksberg Kommune offentliggjorde i november 2004 for første gang et grønt regnskab for kommunen som geografisk område, kaldet Byens grønne regnskab.

Læs mere

Mere natur og nye investeringer i klima og energi. 1 mia. kr. frem mod 2020.

Mere natur og nye investeringer i klima og energi. 1 mia. kr. frem mod 2020. Mere natur og nye investeringer i klima og energi. 1 mia. kr. frem mod 2020. mere natur, nye investeringer i klima og energi 1 mia. kr. frem mod 2020 Det Danmark, vi leverer videre til vores børn, skal

Læs mere

Miljøstyrelsens Bytrafikprojekt

Miljøstyrelsens Bytrafikprojekt MILJØstyrelsen 15. september 1997 Klima- og Transportkontoret Brk/Soo/17 Miljøstyrelsens Bytrafikprojekt Med det formål at styrke sammenhængen i miljøindsatsen på statsligt og kommunalt niveau har Miljøstyrelsen

Læs mere

Indstilling. Ny høring af statens vandplaner. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 29. oktober Aarhus Kommune

Indstilling. Ny høring af statens vandplaner. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 29. oktober Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 29. oktober 2013 Ny høring af statens vandplaner Aarhus Kommune Natur og Miljø Teknik og Miljø Forslag til Aarhus Kommunes høringssvar til statens vandplaner,

Læs mere

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan

Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016. Proces- og tidsplan Bornholms Udviklingsstrategi (BUS) 2016 Proces- og tidsplan September 2014 Baggrund Bornholms udviklingsplan(bup) bliver omdøbt til Bornholms udviklingsstrategi (BUS), Bornholms udviklingsstrategi skal

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk

SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner. greencities.dk SAMARBEJDSAFTALE - et forpligtende miljøsamarbejde for kommuner greencities.dk Forord Kommunerne i Green Cities har høje miljøambitioner og vilje til at indgå i et forpligtende samarbejde. Resultaterne

Læs mere

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job

- Lokal Agenda 21-strategi. Dit liv, din fremtid, dit job - Lokal Agenda 21-strategi Dit liv, din fremtid, dit job Den kommunale Agenda 21 opgave Ifølge planlovens kapitel 6a, 33 a skal byrådet forklare og udgive deres strategi for kommunens bidrag til en bæredygtig

Læs mere

Få styr på områdernes natur- og miljøudfordringer før du køber!

Få styr på områdernes natur- og miljøudfordringer før du køber! Få styr på områdernes natur- og miljøudfordringer før du køber! Specialkonsulent Heidi Buur Holbeck, Hvorfor skal I være vågne nu? Fordi forholdene for landbruget er ændret meget: Største natur- og miljøudfordringer:

Læs mere

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at:

Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet fremgår det, at: NOTAT Dato J. nr. 15. august 2012 2012-2131 Beskrivelse af fælles projektbeskrivelser og vurderinger af løsningsforslag Af kommissorium for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af

Læs mere

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen

Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Bilag 4. Miljørapport for Natura 2000-planen Miljørapport for Natura 2000-område nr. 180 Stege Nor. Habitatområde H179. Den enkelte naturplan skal ifølge lovbekendtgørelse nr. 1398 af 22. oktober 2007

Læs mere

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi

Kommissorium. Bæredygtighedsstrategi Kommissorium Bæredygtighedsstrategi 2020-24 November 2018 Formål: Bæredygtighedsstrategi 2020-24 afløser Bæredygtighedsstrategi 2016-20, som byrådet vedtog i foråret 2016 og som har haft stor betydning

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Horsens Fjord, havet øst for og Endelave, Natura 2000-område nr. 56, habitatområde H52 og Fuglebeskyttelsesområde F36 Screening i henhold

Læs mere

Miljø og sundhed NOTAT

Miljø og sundhed NOTAT NOTAT By- og Kulturforvaltningen Plan og Byg Byplan Odense Slot Nørregade 36-38 Postboks 730 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. 66131372 Fax 66133222 E-mail pb.bkf@odense.dk Miljø og sundhed Nærværende notat

Læs mere

Kommuneplanlægningen Status og centrale emner

Kommuneplanlægningen Status og centrale emner Kommuneplanlægningen Status og centrale emner 1. Status på Kommuneplanen opbygning og indhold 2. Befolkningsprognose og demografisk udvikling 3. Boliger og erhverv status på areal og salg af bygge grunde

Læs mere

Naturbeskyttelse Vintervedligeholdelse Trafiksikkerhed Bygningsvedligeholdelse Klima og energirigtige løsninger Planlægning

Naturbeskyttelse Vintervedligeholdelse Trafiksikkerhed Bygningsvedligeholdelse Klima og energirigtige løsninger Planlægning MILJØ OG TEKNIKUDVALGET OVERSIGT OVER SERVICEMÅL 2013 Miljøpolitik Veje, grønne områder og kollektiv trafik Vedligeholdelse kommunale bygninger Adgang til natur Naturbeskyttelse Vintervedligeholdelse Trafiksikkerhed

Læs mere

Miljøpolitik. Odense Kommune

Miljøpolitik. Odense Kommune Miljøpolitik Odense Kommune Forord................................................................ 3 Visionen for en bæredygtig udvikling i Odense................ 4 Miljøpolitikken.....................................................

Læs mere

Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse

Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse Indstilling Til Byrådet via Magistraten Fra Afdelingen for Teknik og Miljø Dato 25. april 2017 Mobilitetsplan for Aarhus Midtby - offentlig fremlæggelse En ny Mobilitetsplan for Aarhus Midtby skal understøtte

Læs mere

NEVF. Udvalg: TPU MAHA PIOD. Udvalg: ØU PIOD NEVF. Udvalg: KMU. FLKL, Park&Vej HARE MAHA NEVF. Udvalg: KMU

NEVF. Udvalg: TPU MAHA PIOD. Udvalg: ØU PIOD NEVF. Udvalg: KMU. FLKL, Park&Vej HARE MAHA NEVF. Udvalg: KMU 21.5.2010/ Green Cities status 2. kvartal 2010 Green Cities mål nr. 1 Vandforbrug i husholdninger Vi vil inden 2012 reducere vores vandforbrug i husholdninger til maksimalt 100 liter pr. døgn pr. indbygger

Læs mere

Danske planchefers årsmøde. Holger Bisgaard, Kontorchef, Naturstyrelsen

Danske planchefers årsmøde. Holger Bisgaard, Kontorchef, Naturstyrelsen Danske planchefers årsmøde Holger Bisgaard, Kontorchef, Naturstyrelsen Regeringsgrundlaget Naturen Sikring og udvikling af en varieret og mangfoldig natur, der er tilgængelig og til glæde for alle i både

Læs mere

Klima- og energipolitik

Klima- og energipolitik Klima- og energipolitik Godkendt i Byrådet den 26. september 2011 1 Forord Klima- og Energi i nyt perspektiv Politik og Strategi 2020 blev udarbejdet af Plan- og Klimaudvalget og godkendt den 1. juni 2011

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gyldenså Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Titel: Natura 2000-handleplan for Gyldenså Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort: Miljøstyrelsen og Bornholms

Læs mere

Det Grønne Råd. Onsdag den 30. november Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Det Grønne Råd. Onsdag den 30. november Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Det Grønne Råd Onsdag den 30. november 2016 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden for aktuelt møde 2. Opfølgning på referat fra sidste møde 3. Meddelelser og orientering A. Forslag til Kommuneplan 2017

Læs mere

Bilag 10. Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering

Bilag 10. Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering Bilag 10 Sammenfattende redegørelse til miljøvurdering Dato 15. december 2014 Dok.nr. 168946-14 Sagsnr. 13-13395 Ref. Slyn Sammenfattende redegørelse inklusivt overvågningsprogram supplement til miljøvurderingen

Læs mere

Høringssvar til statens vandområdeplaner

Høringssvar til statens vandområdeplaner Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra MTM Dato 30. april 2015 2015-2021 Aarhus Byråd skal fremsende høringssvar til statens forslag til for perioden 2015-2021. Planerne blev sendt i 6 måneders

Læs mere

Teknik og Miljø Natur. Miljøstyrelsen Dato: 5. juni 2014

Teknik og Miljø Natur. Miljøstyrelsen Dato: 5. juni 2014 Miljøstyrelsen mst@mst.dk Teknik og Miljø Natur Rådhustorvet 4 8700 Horsens Telefon: 76292929 Telefax: 76292010 horsens.kommune@horsens.dk www.horsenskommune.dk Sagsnr.: 09.02.15-K02-1-14 MST-1270-00615

Læs mere

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer.

Screening i henhold til 3, stk. 1, pkt.3 i bekendtgørelse nr af 10. december 2015, om miljøvurdering af planer og programmer. 1/9 Screening for miljøvurdering af Natura 2000-handleplan 2016-2021 Salten Å, Salten Langsø, Mossø og søer syd for Salten Langsø og dele af Gudenå nr. 52, habitatområde H48 og Fuglebeskyttelsesområde

Læs mere

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde

Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Miljøscreening af forslag til lokalplan nr. 3.39 for en bolig på Gl. Strandvej 197 i Espergærde Lokalplanens indvirkning på miljøområdet er vurderet i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer,

Læs mere

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget

En ny Cykelpolitik. Thomas Lykke Pedersen Borgmester i Fredensborg Kommune. Lars Simonsen Formand for Plan-, Miljø og Klimaudvalget Cykelpolitik En ny Cykelpolitik Det er med glæde at vi på Byrådets vegne kan præsentere Fredensborg Kommunes nye Cykelpolitik. En Cykelpolitik som fortæller, hvad vi mener om cykling i Fredensborg Kommune,

Læs mere

Ren luft til danskerne

Ren luft til danskerne Ren luft til danskerne Hvert år dør 3.400 danskere for tidligt på grund af luftforurening. Selvom luftforureningen er faldende, har luftforurening fortsat alvorlige konsekvenser for danskernes sundhed,

Læs mere

Miljøscreening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Miljøscreening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) screening - i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) Herlev Kommune, Stab for By og Udvikling Dato Den 28. august 2018. Projektbeskrivelse Skybrudsplan

Læs mere

Ansvarlig sagsbehandler

Ansvarlig sagsbehandler Beskrivelse af planforslag Klimatilpasningsplanen består af en baggrundsrapport og en decideret tillæg til Kommuneplan 2013. Begge dele skal miljøvurderes i forhold til lovgivningen omkring miljøvurdering

Læs mere

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 2 til Helsingør Kommunes spildevandsplan

Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 2 til Helsingør Kommunes spildevandsplan Forhold relevant (væsentligt) Forhold relevant (uvæsentligt) Forhold ikke relevant Miljøscreening af forslag til tillæg nr. 2 til Helsingør Kommunes spildevandsplan 2012-2026. Tillægget til spildevandsplanens

Læs mere

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring

Forslag til Vandforsyningsplan 2016-2023 - til offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 29. juni 2015 Forslag til - til offentlig høring Forslag til rent drikkevand til en kommune i vækst beskriver, hvor drikkevandet indvindes,

Læs mere

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach KLIMATILPASNING I de kommende år skal Københavns klimatilpasningsplan omsættes til konkrete anlægsprojekter. Klimatilpasning handler om at ruste København til at modstå de vejrmæssige udfordringer som

Læs mere

HUT-Skånes ekskursion til Danmark 29. og 30. Maj 2006

HUT-Skånes ekskursion til Danmark 29. og 30. Maj 2006 HUT-Skånes ekskursion til Danmark 29. og 30. Maj 2006 Ca. 10.00 Ankomst Esrum Kloster Ca. 10.15 Organisering af vandplanlægningen i Danmark Peter B. Jørgensen, Landskabsafdelingen, Frederiksborg Amt Ca.

Læs mere

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015

Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Plads til alle NATUR- OG MILJØPOLITIK 2015 Natur- og miljøpolitik 2015 // Plads til alle Side 3 Indhold Visionen.......................................................... 7 Strategisporene....................................................

Læs mere

MODERNISERING AF RESENDALVEJ

MODERNISERING AF RESENDALVEJ MODERNISERING AF RESENDALVEJ Forudgående høring April 2012 Debatoplæg Baggrund Silkeborg Kommune planlægger en modernisering af Resendalvej for at forbedre trafiksikkerheden. Den berørte strækning er ca.

Læs mere

NOTAT. December 2018

NOTAT. December 2018 NOTAT December 2018 Sammenfattende redegørelse af strategisk miljøvurdering for dele af bekendtgørelse om godkendelse og tilladelse m.v. af husdyrbrug inklusive forslag til ændringer Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Godkendelse af projekter og anmodninger om bevilling til: Cykelparkering langs supercykelsti til Lisbjerg og supercykelsti til Tilst.

Godkendelse af projekter og anmodninger om bevilling til: Cykelparkering langs supercykelsti til Lisbjerg og supercykelsti til Tilst. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 25. oktober 2016 Cykelparkering ved cykelrute og Godkendelse af projekter og anmodninger om bevilling til: Cykelparkering langs supercykelsti

Læs mere

Odenses gode historie

Odenses gode historie Odenses gode historie Kursus Byens vand Odense 14-01-2010 v/susanne Gerdes Byplan, Odense Kommune Lidt forhistorie før 2 BG Nøden tvang os politisk workshop 2006 - Odense Kommune og Vandselskabet havde

Læs mere

Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard

Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard Vandplaner for 23 hovedoplande Omfang: målsatte områder - 17 kyststrækninger - 74 fjorde

Læs mere

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet

Mål og Midler Plan-, natur- og miljøområdet Fokusområder På politikområdet Plan, natur og miljø er der følgende fokus i budgetåret 2013: Naturpolitik Byrådets konstitueringsaftale har fastlagt, at der skal udarbejdes en naturpolitik. Politikken

Læs mere

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019

Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort. Kredsbestyrelsesseminar Fåborg marts 2019 Kommuneplaner og Grønt Danmarkskort Kredsbestyrelsesseminar Fåborg 29.-30. marts 2019 Hvad er en kommuneplan? Beskriver den overordnede plan for og tankerne bag alle arealer i en kommune Sikrer koordinering

Læs mere

7. Miljøvurdering 171

7. Miljøvurdering 171 7. Miljøvurdering 171 Sammenfattende miljøvurdering Miljøvurderingen belyser miljøpåvirkningerne af de ændringer, der er indarbejdet i Kommuneplan 2013-2025 set i forhold til Kommuneplan 2009-2021. Miljøvurderingen

Læs mere

SMV Screening Forslag til Klimatilpasningsplan for Tønder Kommune. Kommuneplantillæg nr til Kommuneplan

SMV Screening Forslag til Klimatilpasningsplan for Tønder Kommune. Kommuneplantillæg nr til Kommuneplan SMV Screening Forslag til TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø December 2013 INDHOLD FORMALIA 3 INDLEDNING 4 OBLIGATORISK MILJØVURRING? 6 SCREENINGSSKEMA 6 KONKLUSION 9 2 FORMALIA HVAD ER EN SMV SCREENING? En

Læs mere

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 1 Hvilken plads får naturen? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening 2 Hvordan får naturen plads? Thyge Nygaard Landbrugspolitisk medarbejder Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178

Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udkast. Natura 2000-område nr. 71. Habitatområde H178 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kimmelkær Landkanal Udkast Natura 2000-område nr. 71 Habitatområde H178 Titel: Natura 2000-handleplan Kimmelkær Landkanal Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2016 -

Læs mere

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017

NOTAT. Svana Sjælland J.nr. SVANA Ref. mamor/niple Januar 2017 NOTAT Svana Sjælland J.nr. SVANA-5660-00001 Ref. mamor/niple Januar 2017 Sammenfattende redegørelse Natura 2000-område N142, Saltholm og omliggende hav Denne sammenfattende redegørelse er udarbejdet i

Læs mere

Kommuneplan Naturtema Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard

Kommuneplan Naturtema Grønt Danmarkskort. Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard Kommuneplan 2017-2029 Naturtema Grønt Danmarkskort Møde i Det Grønne Råd den 27. februar 2017 v/ Dorit Fruergaard Naturtema KP13 Retningslinjer og udpegninger: Beskyttede naturtyper og diger (og ammoniakfølsom

Læs mere

Tiltag Start Opfølgnings- Slut Økonomi. Etablering af lokalt grønt virksomhedsnetværk og eksponering af virksomheder i netværket

Tiltag Start Opfølgnings- Slut Økonomi. Etablering af lokalt grønt virksomhedsnetværk og eksponering af virksomheder i netværket Bilag 2. Forslag til Klimaplan 2030 Implementering af handlinger Flere af handlingsplanens indsatsområder er allerede igangsat. Det gælder bl.a. den løbende indsats for el- og varmebesparelser i kommunale

Læs mere

Sagsnr P Plan og Byg Rådhuspladsen 1, 3300 Frederiksværk

Sagsnr P Plan og Byg Rådhuspladsen 1, 3300 Frederiksværk 19-09-2017 Sagsnr. 01.02.05-P16-116-17 Plan og Byg Rådhuspladsen 1, 3300 Frederiksværk.. Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 08.14

Læs mere

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Kommuneplantillæg nr. 1 for Hundested bymidte Dato 6. august 2015 Deltagere ved screeningsmøde: Inha og pvme Læservejledning:

Læs mere

Miljøvurdering af Mobilitet 2040

Miljøvurdering af Mobilitet 2040 Miljøvurdering af Mobilitet 2040 Ikke Teknisk Resume Mobilitet 2040 er en opfølgning på Mobilitetsstrategien og en erstatning af tidligere vejudbygningsplaner. Denne miljøvurdering tager udgangspunkt i

Læs mere

Blå Plan Kolding Kolding Kommunes Spildevandsplan. Kolding Kommune

Blå Plan Kolding Kolding Kommunes Spildevandsplan. Kolding Kommune Blå Plan Kolding s Spildevandsplan Hvad er spildevandsplanen for en størrelse? Formalia: (Miljøbeskyttelseslovens 32) Kommunen skal udarbejde en plan for bortskaffelse af spildevand! Konkrete krav til

Læs mere

Klimatjek kommuneplanen

Klimatjek kommuneplanen 2009 Klimatjek kommuneplanen Et værktøj til brug for arbejdet med Planstrategi 2010 for at styrke den fysiske planlægning inden for klima og energi UDARBEJDET AF FREDERIKSHAVN, ALBERTSLUND OG SØNDERBORG

Læs mere

Spildevandsindsatsen i vandplanerne. Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen. Disposition

Spildevandsindsatsen i vandplanerne. Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen. Disposition Spildevandsindsatsen i vandplanerne Mogens Kaasgaard, Naturstyrelsen Disposition 1. Grundlag for fastlæggelse af spildevandsindsatsen 2. Vandplanernes krav til spildevandsrensning 3. Nye udpegninger 4.

Læs mere

Bæredygtighed i Billund Kommune

Bæredygtighed i Billund Kommune Bæredygtighed i Billund Kommune Indsatsprogram for 2013 2020 Bæredygtighed for fremtiden Vækst og udvikling er nøgleord i Billund Kommune - og kommunens udviklingsstrategi "5 veje til vækst sætter kursen

Læs mere

Kommissorium for Kommuneplan Projektgruppen: Natur

Kommissorium for Kommuneplan Projektgruppen: Natur Kommissorium for Kommuneplan 2009-2020 Projektgruppen: Natur 1. Baggrund Med kommunalreformen er ansvaret for forvaltningen af det åbne land herunder naturen - flyttet fra amterne til kommunerne. Kommunerne

Læs mere

Klimastrategi Politiske målsætninger

Klimastrategi Politiske målsætninger Klimastrategi 2019 Politiske målsætninger Indledning Klimaændringer har altid været en del af jordens naturlige udvikling, men nu er klimaændringer ikke længere udelukkende naturlige, men derimod i høj

Læs mere

Miljøscreening, jf. reglerne i lov om miljøvurdering af planer og programmer

Miljøscreening, jf. reglerne i lov om miljøvurdering af planer og programmer Notat Vandforsyningsplan 2013 Dato: 13. marts 2013 Udarbejdet af: Ulrik Mathiasen Miljøscreening, jf. reglerne i lov om miljøvurdering af planer og programmer Indledning Notatet omfatter en vurdering af

Læs mere

Screening for miljøvurdering af lokalplan 08.15

Screening for miljøvurdering af lokalplan 08.15 06-11-2017 Screening for af lokalplan 08.15 Sagsnr. 01.02.05-P16-119-17 Miljøscreening i henhold til Lov om af planer og programmer Halsnæs Kommune Projekt Lokalplan 08.15 for Aldi i Hundested Dato november

Læs mere

Statusredegørelse for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land

Statusredegørelse for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 64 Offentligt Notat Vand J.nr. 439-00006 Ref. KDL Den 3. november 2006 Statusredegørelse for en forbedret spildevandsrensning i det åbne land Baggrund

Læs mere

Redegørelse for planens Forudsætninger. Kommuneplan Forslag

Redegørelse for planens Forudsætninger. Kommuneplan Forslag Redegørelse for planens Forudsætninger Kommuneplan 2017-29 Forslag August 2017 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Om forudsætninger for Kommuneplan 17...2 Redegørelse for forudsætninger...4 Rækkefølge

Læs mere

Miljø- og Teknikudvalget. Evaluering af udviklingsmål 2017

Miljø- og Teknikudvalget. Evaluering af udviklingsmål 2017 Evaluering af udviklingsmål 2017 Februar 2018 Indhold...3 MTU 1 Mangfoldig natur...3 MTU 2 Færre uheld i trafikken...4 MTU 3 Flere buspassagerer på det samlede busnet...5 MTU 4 Klimaforebyggelse CO2...6

Læs mere

Vandplanerne den videre proces

Vandplanerne den videre proces Plantekongres 2012 10.-12. januar i Herning Kongrescenter Vandplanerne den videre proces Thomas Bruun Jessen, Kontorchef, Naturstyrelsen 1. Vandplaner i den endelige version 2. Vandplanernes miljømål og

Læs mere

Strategi for bæredygtig udvikling

Strategi for bæredygtig udvikling Strategi for bæredygtig udvikling Strategi for Lokal Agenda 21 arbejde Forord Agenda 21-strategien er en væsentlig del af Middelfartplanen. Middelfartplanen er kommuneplanen, der integrerer og samler politikker

Læs mere