Reforma(onsjubilæet på na(onalt plan Provs&udvalg og s&-sråd i Haderslev s&- torsdag, den 10. november 2016 Hammelev sognehus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Reforma(onsjubilæet på na(onalt plan Provs&udvalg og s&-sråd i Haderslev s&- torsdag, den 10. november 2016 Hammelev sognehus"

Transkript

1 Reforma(onsjubilæet på na(onalt plan Provs&udvalg og s&-sråd i Haderslev s&- torsdag, den 10. november 2016 Hammelev sognehus

2 Mar(n Luthers 95 teser imod afladen 31. oktober 1517

3 Hvad er aflad? På Luthers &d følte mennesker angst for døden og fortabelsen. Præsten kunne give syndsforladelse eller absolu&on, men straffen for de begåede synder stod &lbage. For dem skulle der bødes i den skærsild, som ventede e-er døden. Men der var en udvej, nemlig afladen. Aflad betyder egentlig afløb eller udtømning, og ved at købe et afladsbrev kunne man helt eller delvist blive fri for straffen. Det harmede Luther at religiøse charlataner med pavens accept solgte afladsbreve. Han følte, at afladskræmmerne udnymede folks frygt for Guds straf for ussel mammons skyld. Derfor indbød Luther i slutningen af oktober 1517 &l en akademisk diskussion om afladen, og udformede som et oplæg her&l sine 95 teser på la&n.

4 To af teserne 36. Enhver kristen, der i sandhed er sønderknust, har fuld syndsforladelse fra straffen og skylden. Og den bør gives ham også uden afladsbreve. 82. For eksempel: Hvorfor tømmer paven ikke Skærsilden på grund af sin allerhelligste kærlighed og sjælenes store nød. Det er den mest rexærdige grund af alle. Han udfrier jo talløse sjæle på grund af beskidte penge, &l bygning af Peters-kirken, hvilket er en meget ringe begrundelse?

5 Hvorfor fejre et reforma(onsjubilæum? Har Mar&n Luther og hans reforma&on overhovedet relevans for os i dag? Hvorfor markere hvad der skete for 500 år siden? Tre forsøg på et svar

6 1. Fordi Luther Har noget at sige os Folkekirken er en evangelisk-luthersk kirke. Det betyder, at den kristendomsforståelse, som Mar&n Luther kæmpede sig frem &l, præger folkekirkens forkyndelse. Luther søgte en nådig Gud, og fandt ham i opdagelsen af, at frelsen ikke a\ænger af menneskets fortjeneste, men af troen på Guds barmhjer&ghed. Den enkelte kan forholde sig direkte &l Gud, uden at gå igennem præsten eller helgener, og hvert døbt menneske har friheden og myndigheden &l selv at tolke Bibelens ord. Derfor giver Luthers tanker os anledning &l at gennemtænke hvem vi er, og hvad det vil sige for os hver især at leve som et frit og åndeligt myndigt menneske i dag.

7 There is a crack, a crack in everything, that s how the light gets in. Leonard Cohen I Anthem Men der var ikke meget lys i Mar&n Luthers sind da han var munk. I klostret stræbte Luther e-er kristelig og åndelig perfek&on. Han opfyldte alle de krav, klosterlivet s&llede, men følte alligevel, at han var forkastet af Gud. Jo stærkere han prøvede på at behage Gud, des mere fortvivlet blev han. Han søgte den nådige Gud, men fandt ham ikke i præsta&onsfromheden. Først da han opdagede, at det ikke er menneskets egen gerning, men Guds barmhjer&ghed, der skænkes i tro, som bringer frihed og frelse, fandt han fred. Lyset fandt den sprække, som &llod det at komme ind. Denne Luthers reformatoriske opdagelse blev det brændstof, der igangsame reforma&onen.

8 Den ulykkelige jagt eser perfek(on Den frihed, man finder ved at erkende sin egen sårbarhed og mangel på perfek&on, og den tryghed det giver at føle sig accepteret, elsket og værdsat på trods heraf, tørster vi e-er i dag. I den henseende ligner vores samfund på mange måder Luthers senmiddelalderlige samfund. Også vi søger den nådige Gud, fordi vi s&ller så store krav &l hinanden, at der i alt for ringe grad levnes plads &l nåde, barmhjer&ghed og &lgivelse. Vi frygter måske ikke Guds dom e-er døden, men angsten for menneskers dom og forkastelse, den kender vi kun alt for godt.

9 2. Fordi vores samfund er præget af reforma(onen Luther opfamede sig selv som teolog, sjælesørger og forkynder. Men hans reforma&on fik også en stor kulturel og samfundsmæssig betydning for det danske samfund, som blev evangelisk-luthersk i Det enkelte menneskes forpligtelse &l gøre sit arbejde &l gavn for samfundet, og samfundets ansvar for at yde omsorg og hjælp &l mennesker, som har behov herfor, præger de lande, hvor evangeliskluthersk kristendom fik fodfæste.

10 Det åndelige og det verdslige regimente Luther mener, at kirken ikke bør have poli&sk magt. Gud har indsat et åndeligt regimente &l at forkynde evangeliet og forvalte sakramenterne, og et verdsligt regimente &l at give love og udøve magten i samfundet. Det åndelige regimentes eneste virkemiddel er Ordet, medens det verdslige regimente kan bruge sværdet og magten som instrument. Men ved hjælp af ord er det også det åndelige regimentes opgave at fastholde den, der udøver magten i samfundet, på sin opgave.

11 Luther (l fyrsterne i Til den verdslige øvrighed fra 1523 Men nu når det gælder om at klæde småfolk af &l skindet og lade deres ondsindethed gå ud over Guds ord, så hedder det sig, at det er lydighed imod det kejserlige bud. Sådan nogle kaldte man i gamle dage slyngler, nu skal man kalde dem kristelige, lydige fyrster. Men de vil ikke &llade nogen at fremkomme med en redegørelse eller et forsvar, hvor meget man end &lbyder det. Hvis kejseren eller en anden bar sig således ad over for dem, skulle de nok betragte det som en aldeles utålelig &ng!

12 Kirke og poli(k i dag En journalist spurgte den 18/ om pave Frans holdning &l at Donald Trump vil opføre en mur mellem USA og Mexico. Frans svarede: Hvis han virkelig har sagt det, er han ikke kristen! Det kunne ikke tænkes i Danmark eller i andre protestan&ske lande. Vi kan ikke kalde én poli&k mere kristen end en anden. Luther har lært os at skelne imellem det åndelige og verdslige regimente. Poli&sk kan vi ikke sige, at vi har Gud på vores side så vi kan bruge deme &l fromt at fremme egne poli&ske formål. Men sam&dig mente Luther, at kirken (det åndelige regimente) skal tale &l staten (det verdslige regimente). Har kirken lov &l at udtrykke poli&ske holdninger?

13 Velfærdssamfundet Med reforma&onen forsvinder klostrene, og dermed folks eneste hjælpemulighed. I stedet indfører Mar&n Luther sociale ordninger, hvor kirken og bystyret i fællesskab bærer ansvaret for fajgforsorgen. Det sker også i Danmark med Kirkeordinansen i Danske Lov fra 1683 understreger i sin anden bog, at skolen og fajgforsorgen er en del af kirkens ansvarsområde. Op igennem og 1700-årene påtager det offentlige sig et større ansvar for det sociale område og 1803 indføres fajgskat og fajgkommissioner. Grundloven af 1849 indfører forsørgelsesret og pligt. Siden har velfærdssamfundet gradvist udviklet sig igennem socialreformer og sociallove helt ind&l den servicelov, som vi kender i dag. Er det stadig en kirkelig opgave at kæmpe for velfærdssamfundet?

14 3. Fordi Uddannelse er vig(g Luther lagde vægt på uddannelse. Hans store og lille katekismus er religionspædagogiske mesterværker, og Luther har også ha- en meget stor betydning for udviklingen af det danske skolevæsen. I skri-et Til rådsherrerne fra 1524 appellerede han &l byernes styre om at opreme og opretholde kristelige skoler i alle tyske byer. angreb han folks materielle inds&lling og ligegyldighed over for dannelse og uddannelse. ops&llede han et nyt evangelisk dannelsesideal for undervisningen i skolerne og på universiteterne. Han ville skabe et undervisningssystem, der tjente evangeliet.

15 10 kernepunkter i Luthers teologi 1. Den skjulte Gud den åbenbarede Gud 2. Nåden (sola gra&a). ReXærdiggørelse af troen 3. Korsteologi (theologia crucis) 4. Bibelens betydning (Sola scriptura) 5. Lov/Evangelium 6. Frihed/bundethed/mod (Sola fide) 7. Den direkte adgang &l Gud / det almindelige præstedømme 8. Sakramenterne 9. Menigheden 10. Kald og stand

16 Modersmålet, Musikken og salmerne

17 Luther-rosen

18

19

20 Den danske fejring Der er lagt op &l at Reforma&onsjubilæet fejres i mange forskellige sammenhænge og på mange forskellige måder i Danmark. Regeringen har nedsat et præsidium for Reforma&onsjubilæet med &dligere rektor for Syddansk Universitet, professor Jens Oddershede som formand, og herfra er der ydet støme &l projekter, teaterfores&llinger, koncerter, bogudgivelser, kunstuds&llinger og arrangementer. Desuden har hvert af de 10 s&-er nedsat udvalg, som er i fuld gang med at planlægge og gennemføres projekter af forskellig karakter. For nærværende er vi vidende om i alt næsten 600 forskellige &ltag i forbindelse med Reforma&onsjubilæet rundt omkring i landet.

21 Præsidiet På den ene side udgør præsidiet jubilæets officielle forankring. Det indebærer ansvaret for at fastsæme de overordnede indholdsmæssige rammer, herunder fremskaffe viden om, hvad der sker i andre lande. På den anden side beror en succesrig fejring af jubilæet på evnen &l at få skabt interesse for Reforma&onens enorme betydning hos forskere, undervisere, mediefolk, kunstnere, museumsfolk, præster m.v., således at de på hvert deres felt kan være med &l at vække danskernes nysgerrighed. Det betyder, at præsidiet i første række skal søge at inspirere &l nysgerrighed og engagement hos denne gruppe af idebærere/katalysatorer.

22 Præsidiets opgaver Det er præsidiets opgave at: understøme forskningstemaer, der kan &lvejebringe ny viden om 1500-tallets reforma&on og ny viden om reforma&onens betydning for samfund, kirke og kultur op &l i dag. sikre og videreformidle et na&onalt overblik over relevant forskning og limeratur. sikre markedsføring af jubilæet, bl.a. via en interak&v hjemmeside med egen redaktør. skabe netværk og koordinering blandt de mange aktører, der involverer sig i jubilæet. sikre igangsæmelse af en lang række folkelige og folkekirkelige ak&viteter &l fejring af reforma&onsjubilæet med bred involvering af det danske samfund &lvejebringe finansieringskilder &l udvalgte ak&viteter dels via fondsmidler dels via de årlige finanslove.

23 Præsidiets medlemmer Præsidiets formand Professor, dr. scient. Jens Oddershede, forhenværende rektor for Syddansk Universitet Præsidiets øvrige medlemmer Lektor, dr. phil. CharloMe Appel, Roskilde Universitet Generalkonsul, dr. phil. Henrik Becker-Christensen, Flensborg Billedkunstner Maja Lisa Engelhardt Lektor, ph.d., Bo Kris&an Holm, Aarhus Universitet Repertoire- og planlægningschef, DR Ensembler, Tatjana Kandel Professor, dr. theol. Steffen Kjeldgaard-Pedersen, Det Teologiske Fakultet, Københavns Universitet Museumsdirektør, cand. mag. Per Kris&an Madsen, Na&onalmuseet Professor, dr. phil. BirgiMe Possing, Rigsarkivet Direktør, mag.art. Johannes Riis, Gyldendal Biskop, cand. theol. Peter Skov-Jakobsen, Københavns S&- Professor, fil. dr. Hanne Sanders, Lunds Universitet

24 Sekretariatet Departementschef, Kirkeministeriet (pt. fungerende departementschef Steffen Brunés) Biskop emeritus Karsten Nissen, folkekirkens teologiske rådgiver vedrørende Reforma&onsjubilæet Cheronsulent Anne Kamper, Styrelsen for Videregåede Uddannelser Museumsinspektør Poul Grinder-Hansen, Na&onalmuseet Sekretariatschef Mads Schear Mikkelsen, Na&onalmuseet Kommunika&onsmedarbejder Ane Signe Green, Na&onalmuseet Cheronsulent Chris&an Lamhauge Rasmussen, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Rektor Sten Tiedemann, Folkeuniversitetet Fes&valchef Hanne Lundgreen Nielsen, Folkeuniversitetet Projektleder Anne Engedal, Folkeuniversitetet Akademisk medarbejder Anne Vad, Kirkeministeriet Afdelingsleder Lone Klixbüll, Kirkeministeriet

25 Store na(onale arrangementer /2 2/3 Sta&onenwege (Reforma&onsstafeMen) i Viborg 10/3 Fernisering af Kunstuds&lling Døren under medvirken af 27 danske kunstnere. Vises fire steder i Danmark samt i WiMenberg /5 Åbningskonference Aarhus Universitet: Reforma&onen og det danske samfund 4/6 (Pinsedag 14.00) Den folkekirkelige fejring af Reforma&onsjubilæet i Haderslev Domkirke 15/6 18/6 Folkemøde på Bornholm

26 Store na(onale arrangementer /10 Folke&nget - konference i Lands&ngssalen. Hvad er værd at vide om Reforma&onen?" 31/10 Folke&nget - ceremoniel begivenhed i Lands&ngssalen 31/10 DR koncertsalen - Gallafores&llling 2 3/12 Et fælles seminar og økumenisk gudstjeneste e-er indbydelse fra den katolske kirke, Danske kirkers Råd, og folkekirkens biskopper over emnet: Reforma&on som bevægelse - Hvilke veje skal vi gå?

27 Dronningens antependium &l slotskirken i WiMenberg indvies 2. oktober 2016 Udgivelse af bog om evangelisk kirkekunst i Danmark. Forskningsbaseret bogprojekt Reforma&onen som kirkeligt og kulturelt program som fælles ini&a&v fra det teologiske fakultet ved Københavns Universitet samt det teologiske fagområde ved Aarhus Universitet. Reforma&onsrelaterede udgivelser under udgivelsesrækken Tænkepauser Undervisningsmateriale, ungdomsuddannelserne Na(onale projekter

28 Vandreuds&lling i samarbejde med Historisches Museum i Berlin og Luther-S&-ung i Erfurt om Livet omkring præstegården. Bogudgivelsen Fra konflikt &l fællesskab, den lutherske/ romersk katolske kommission for kirkens enhed. Vi lymer &l Luther. Luthers liv, tanker og betydning fortalt for børnefamilier med historier, små videofilm og nye sange af Sigurd BarreM. Oratorium skabt i et samarbejde mellem Nord- og Sydslesvig med danske og tyske medvirkende Et landsdækkende rollespil for voksne. Projekt Luther-Rosen. En reforma&onsfejring med salmesang og korsang forestået af Folkekirkens Ungdomskor. Na(onale projekter

29 Alle s&-er har jubilæumsudvalg, og der er planlagt et væld af arrangementer. Det er imponerende, at så godt som alle disse arrangementer er nu&dige og fremadskuende Arrangementer i s(serne

30 Hvordan undgår vi, at fejringen af reforma(onsjubilæet bliver (lbageskuende og selvfejrende? Folkekirken skal gøre Luthers reformatoriske opdagelse eksisten&el for nu&dsmennesker: Skyld, skam, nåde, &lgivelse Pege på sammenhængen mellem det kirkelige og det samfundsmæssige: Kirke og poli&k; Velfærdsstat Tage et nødvendigt opgør med en række forhold fra reforma&ons&den Bondekrigen De andre reformatoriske bevægelser Jøderne Undgå at tegne et yendebillede af Den Katolske Kirke, og reflektere over de økumeniske konsekvenser i dag, ikke mindst i forholdet &l den katolske kirke

Martin Luther og hans betydning for os i dag Skal reformationen virkelig fortsættes? Teologi for Lægfolk Fællesforedrag lørdag, den 27.

Martin Luther og hans betydning for os i dag Skal reformationen virkelig fortsættes? Teologi for Lægfolk Fællesforedrag lørdag, den 27. Martin Luther og hans betydning for os i dag Skal reformationen virkelig fortsættes? Teologi for Lægfolk Fællesforedrag lørdag, den 27. august 2016 Hvorfor? Hvordan kan det, der skete i og ud fra den midttyske

Læs mere

Jørn Henrik Petersen Professor dr.phil. & ph.d. Danish Centre for Welfare Studies, Syddansk Universitet, Om troen

Jørn Henrik Petersen Professor dr.phil. & ph.d. Danish Centre for Welfare Studies, Syddansk Universitet, Om troen Jørn Henrik Petersen Professor dr.phil. & ph.d. Danish Centre for Welfare Studies, Syddansk Universitet, jhp@sam.sdu.dk Om troen I Skønt jeg uden at klage levede som munk, følte jeg mig som en synder for

Læs mere

Martin Luther. Et kursus om Martin Luther marts Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse

Martin Luther. Et kursus om Martin Luther marts Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse Folkeuniversitetet Slagelse Martin Luther Et kursus om Martin Luther 24. 26. marts 2017 Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse Liselund Møde-og Kursussted, Slotsalléen

Læs mere

ØLSMAGNING, FOREDRAG, FILM, KONCERT, GUDSTJENESTE FEJRING AF REFORMATIONSJUBILÆET VED GJELLERUP KIRKE

ØLSMAGNING, FOREDRAG, FILM, KONCERT, GUDSTJENESTE FEJRING AF REFORMATIONSJUBILÆET VED GJELLERUP KIRKE ØLSMAGNING, FOREDRAG, FILM, KONCERT, GUDSTJENESTE FEJRING AF REFORMATIONSJUBILÆET VED GJELLERUP KIRKE Tirsdag d. 29. august kl. 19.30 i Kirkeladen Ølsmagning og bordtaler ved bryggeren og præsten! Brygger

Læs mere

De syv dødssynder - Elevmateriale

De syv dødssynder - Elevmateriale De syv dødssynder - Elevmateriale Juli-August 2017 Undervisningsmateriale udarbejdet til Viborg Bibliotekerne i anledning af Reformationsåret 2017 af Kristian Dysted og Bo Jensen 1 Hvad er Synd? I middelalderen

Læs mere

STIFTSPRÆSTEMØDE 2019

STIFTSPRÆSTEMØDE 2019 Præst i det 2100 århundrede Embedets autoritet i en forhandlet virkelighed Sted: Hotel Fjordgården Vester Kær 28 6950 Ringkøbing Deltagere: Præster, emeriti og ægtefæller Salmebogen bedes medbragt STIFTSPRÆSTEMØDE

Læs mere

Præsidiet for Reformationsjubilæet Effektmåling før og efter

Præsidiet for Reformationsjubilæet Effektmåling før og efter Præsidiet for Reformationsjubilæet 2017 Effektmåling før og efter Om analysen Metode Undersøgelsen er foretaget som to målinger i et såkaldt Danmarkspanel. Panelet består af mere end 80.000 tilfældigt

Læs mere

LUTHERSTAFET 2017 SEKS SPÆNDENDE AFTENER I ÅRHUS NORDRE PROVSTI ELEV EGÅ HJORTSHØJ ELSTED LYSTRUP SKÆRING

LUTHERSTAFET 2017 SEKS SPÆNDENDE AFTENER I ÅRHUS NORDRE PROVSTI ELEV EGÅ HJORTSHØJ ELSTED LYSTRUP SKÆRING LUTHERSTAFET 2017 SEKS SPÆNDENDE AFTENER I ÅRHUS NORDRE PROVSTI ELEV EGÅ HJORTSHØJ ELSTED LYSTRUP SKÆRING Den 31. oktober 1517 slog Martin Luther sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Hans kritik

Læs mere

Protestantisme og katolicisme

Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme er begge en del af kristendommen. Men hvad er egentlig forskellen på de to kirkeretninger? Bliv klogere på det i denne guide, som giver dig et

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 04-06-2017. Tekst. Johs. 14, 22-31. Kærlighed til Kristi ord. Pinsedag har sin egen tone, glædens musik, som løfter og gør glad. Vore salmedigtere har fundet denne tone, givet den ord som

Læs mere

Drøftelse til klarlægning af afladenes kraft og virkning ************* fyldestgørelsens sakramente, som forvaltes ved præsternes embede.

Drøftelse til klarlægning af afladenes kraft og virkning ************* fyldestgørelsens sakramente, som forvaltes ved præsternes embede. Drøftelse til klarlægning af afladenes kraft og virkning 1517 Af kærlighed til og iver efter sandheden vil følgende teser blive drøftet i Wittenberg. Det vil ske under forsæde af den ærværdige fader Martin

Læs mere

Fra Jerusalem til Folkekirken

Fra Jerusalem til Folkekirken Fra Jerusalem til Folkekirken Indledning. Oversigt over program. Formål Hvad er kirke? 0 400 Fra huskirke til statskirke. 3. Bibelen Kirkemøder og bekendelser. Kanon 451 og 1054 Bibeloversættelser Øst

Læs mere

HAR LUTHER HAFT BETYDNING FOR VELFÆRDSSTATEN?

HAR LUTHER HAFT BETYDNING FOR VELFÆRDSSTATEN? SIDE 1 AF SISSEL WORM GLASS LEKTOR I DANSK OG DRAMATIK, FAVRSKOV GYMNASIUM HAR LUTHER HAFT BETYDNING FOR VELFÆRDSSTATEN? Reformationen er et eksempel på et religiøst brud, der også har haft politiske konsekvenser,

Læs mere

Martin Luthers 95 teser mod afladen 31. oktober 1517. En afhandling til fastlæggelse af afladens videsbyrd

Martin Luthers 95 teser mod afladen 31. oktober 1517. En afhandling til fastlæggelse af afladens videsbyrd Martin Luthers 95 teser mod afladen 31. oktober 1517 En afhandling til fastlæggelse af afladens videsbyrd Af kærlighed til sandheden og af interesse for dens opklaring indbydes der til en drøftelse af

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Temaet for Vestjysk Kirkehøjskole i 2012 Kristendommens billedsprog Formiddagene er åbne for alle og kræver ingen andre forudsætninger end nysgerrighed på livet.

Læs mere

Udklit Katekismus. Udarbejdet af konfirmanderne i Rødding, Løvel og Pederstrup

Udklit Katekismus. Udarbejdet af konfirmanderne i Rødding, Løvel og Pederstrup Udklit Katekismus Udklit Katekismus Udarbejdet af konfirmanderne i Rødding, Løvel og Pederstrup 2016 KONFIRMANDERNES TI BUD 1. Du skal elske dine medmennesker. 2. Du skal passe på dyrene og alt det andet,

Læs mere

Reformationen og folkekirken

Reformationen og folkekirken Lektion 16 Reformationen og folkekirken År 1500: Reformationen luthersk, reformert, anglikansk Den næste store splittelse kom i 1500-tallet. Og det var der, den lille gren, som folkekirken (Den lutherske

Læs mere

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken.

død på korset for som en skrotsamler at samle alt og alle op, så intet og ingen bliver ladt tilbage eller i stikken. Gud, overbevis os om, at du er den, du er og lad din sandhed frigøre os, så vi bliver virkelig frie ved din elskede Søn, Jesus Kristus. Amen. Tekst: Joh 8.31-36 1 Reformatoren Martin Luther spurgte aldrig

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Det er sidste søndag i kirkeåret og teksten om verdensdommen kan næsten lyde som en dør der bliver smækket hårdt i. Vi farer sammen, vender

Læs mere

ASGER CHR. HØJLUND URIMELIGT GODT NYT LUTHERS REFORMATORISKE OPDAGELSE OG DENS KONSEKVENSER

ASGER CHR. HØJLUND URIMELIGT GODT NYT LUTHERS REFORMATORISKE OPDAGELSE OG DENS KONSEKVENSER ASGER CHR. HØJLUND URIMELIGT GODT NYT LUTHERS REFORMATORISKE OPDAGELSE OG DENS KONSEKVENSER URIMELIGT GODT NYT Luthers reformatoriske opdagelse og dens konsekvenser ASGER CHR. HØJLUND KOLON Indhold Indledning:

Læs mere

Den lille katekismus - kirkens og skolens grundskrift

Den lille katekismus - kirkens og skolens grundskrift Den lille katekismus - kirkens og skolens grundskrift På reformationens tid var skolens undervisning udelukkende et kirkeligt ansvar. Man blev undervist i klosterskoler og lignende, og skolen havde intet

Læs mere

Jeres hjerte må ikke forfærdes og ikke være modløst.

Jeres hjerte må ikke forfærdes og ikke være modløst. Epistel: 1. Korintherbrev 13 Evangelielæsning: Johannes 14, 1-7 Frygt ikke, kære folkevalgte. Jeres hjerte må ikke forfærdes og ikke være modløst. Derfor Danmark, frygt kun ikke, frygt er ej af kærlighed

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag Johs. 3,16-21; Sl. 104,24-30; Apg. 10,42-48a Salmer: 290, 42, , 292 (alterg.) 725

Prædiken til 2. pinsedag Johs. 3,16-21; Sl. 104,24-30; Apg. 10,42-48a Salmer: 290, 42, , 292 (alterg.) 725 Prædiken til 2. pinsedag Johs. 3,16-21; Sl. 104,24-30; Apg. 10,42-48a Salmer: 290, 42, 298--283, 292 (alterg.) 725 Lad os bede! Kærligheds og sandheds ånd! Vi beder dig: Kom over os, nu mens vi hører ordet,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag Tekst. Luk. 24,46-53.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag Tekst. Luk. 24,46-53. 05-05-2016 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2016. Tekst. Luk. 24,46-53. Joakim Skovgaards maleri i Viborg Domkirke samler betydningen af Kristi Himmelfartsdag og teksten som vi læste. Den opstandne

Læs mere

De personer eller kræfter, som kan få en gruppe mennesker til at holde sammen, kan være af vældig forskellig

De personer eller kræfter, som kan få en gruppe mennesker til at holde sammen, kan være af vældig forskellig Guds Ånd til at holde sammen på os prædiken til Pinsedag II: Joh 14,15-21 den 15/5 2016 i Ølgod Kirke. Ved Jens Thue Harild Buelund. Vi kan næsten se det for os, som apostlene sidder dér i deres indelukke.

Læs mere

De 95 Teser. Martin Luther (1483-1546). Udgivet 1517

De 95 Teser. Martin Luther (1483-1546). Udgivet 1517 De 95 Teser Martin Luther (1483-1546). Udgivet 1517 "Disputatio pro Declaratione Virtutis Indulgentiarum." Af kærlighed til sandheden og af lyst til at oplyse den vil der i Wittenberg bliver disputeret

Læs mere

os ind til sig også selvom vi hele tiden vender ham ryggen.

os ind til sig også selvom vi hele tiden vender ham ryggen. Prædiken ved Reformationsfejring 29-10-2017 Stenderup Kirke 10:30 Tekster: Jer. 18,1-6; Rom 1,16-17; Matt 22,1-14 Salmer: 343, 337, 305, 487, 321, Når du vil Her for et halvt år siden fik jeg en invitation

Læs mere

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET ELSK DIN NÆSTE! KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS NÆSTEKÆRLIGHED I PRAKSIS Du skal elske din næste som dig selv! Det er kristendommens rettesnor for, hvordan vi skal opføre os over for vores medmennesker.

Læs mere

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv,

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv, 2.s.e.Helligtrekonger, den 14. januar 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10.- Tekster: 2.Mosebog 33,18-23; Johs. 2,1-11: Salmer: 403-434-22-447-315/319-475 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så?

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 9. oktober 2016 Kirkedag: 20.s.e.Trin/B Tekst: Es 5,1-7; Rom 11,25-32; Matt 21,28-44 Salmer: SK: 9 * 347 * 352 * 369 * 477 * 361 LL: 192 * 447 * 449 * 369

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16.

Lindvig Osmundsen Side Prædiken til 4.s.e. påske Prædiken til 4. søndag efter påske Tekst: Johs. 16,5-16. Lindvig Osmundsen Side 1 14-05-2017 Prædiken til 4. søndag efter påske 2017. Tekst: Johs. 16,5-16. En tro, der er frembragt under tvang, giver ikke noget godt resultat. Sådan siger professor Erik A. Nielsen

Læs mere

Optakten til reformationen. Renæssancen Verden bliver større Afladshandel

Optakten til reformationen. Renæssancen Verden bliver større Afladshandel Reformation Optakten til reformationen Den lutherske reformation Luthers biografi og den lutherske reformations forløb Teologiske hovedtemaer i den lutherske reformation Den schweiziske og sydtyske reformation:

Læs mere

Martin Luthers 95 teser mod afladen 31. oktober 1517

Martin Luthers 95 teser mod afladen 31. oktober 1517 . Martin Luthers 95 teser mod afladen 31. oktober 1517 Af kærlighed og af hengivelse til sandheden, indskrives der herved til en disputation i Wittenberg. Foresat af den ærværdige fader Martin Luther,

Læs mere

TGF Luther (2) Guds arvinger og Kristi medarvinger!

TGF Luther (2) Guds arvinger og Kristi medarvinger! TGF Luther (2) Guds arvinger og Kristi medarvinger! Vi er gået i gang med en ny prædikenserie, som vil hente noget af sin inspiration fra de store temaer, som var på spil for 500 år siden, da verden vendte

Læs mere

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg

Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg 2018-2019 Velkommen til et nyt initiativ! Kirkelig Aftenundervisning i Esbjerg er et tilbud til dem, der gerne vil gå i dybden med den kristne tro. Det er teologi for

Læs mere

DE TRE HOVEDRETNINGER I KRISTENDOM

DE TRE HOVEDRETNINGER I KRISTENDOM SIDE 1 AF SOFIE HYLDIG REIMICK LEKTOR I HISTORIE OG RELIGION, AARHUS KATEDRALSKOLE DE TRE HOVEDRETNINGER I KRISTENDOM ÉN KRISTENDOM ELLER FLERE KRISTENDOMME? Kristendom opstod og udviklede sig til en selvstændig

Læs mere

14.- 16. september 2015 på Emmaus Galleri og Kursuscenter i Haslev

14.- 16. september 2015 på Emmaus Galleri og Kursuscenter i Haslev Tidssvarende gudstjeneste på et luthersk grundlag? - kirkemusikalske udfordringer i 2015 14.- 16. september 2015 på Emmaus Galleri og Kursuscenter i Haslev Hermed indbyder vi til den årlige tværfaglige

Læs mere

Jeg tror, vi er rigtig mange, der har prøvet sådanne reaktionsmønstre på egen krop, enten som offer eller som

Jeg tror, vi er rigtig mange, der har prøvet sådanne reaktionsmønstre på egen krop, enten som offer eller som Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 14. april 2017 Kirkedag: Langfredag/A Tekst: 1 Mos 22,1-18; Es 52,13-53,12; Mk 15,20-39 Salmer: SK: 195 * 189 * 191 * 188,1-2 * 192 LL: samme Nogle gange,

Læs mere

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser.

Juledag Intentionen i Lukasevangeliets fødselsberetning og i Johannesevangeliet er den samme: at pege på Kristus som verdens lys og frelser. Juledag 2013 Vi har hørt Johannes fødselsberetning. En helt anden historie end i går, hvor det var Lukas juleevangelium, der blev prædiket over i landets kirker. Er det overhovedet en fødselsberetning,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

18. søndag efter trinitatis 15. oktober 2017

18. søndag efter trinitatis 15. oktober 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Det største bud Salmer: 731, 16, 374; 54, 668 Evangelium: Matt. 22,34-46 I den sidste tid inden Jesu lidelse og død, hører vi i evangelierne hvordan de jødiske ledere hele

Læs mere

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat.

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Menighedsrådsløftet. Undertegnede erklærer herved påære og samvittighed at ville udføre det mig betroede hverv i troskab mod den danske evangelisk-lutherske

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Efterår 2017 Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet

Læs mere

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14.

Bruger Side Prædiken til 11.s.e.trinitatis Prædiken til 11. søndag efter trinitatis Tekst. Lukas 18,9-14. Bruger Side 1 27-08-2017 Prædiken til 11. søndag efter trinitatis 2017. Tekst. Lukas 18,9-14. Vi sammenligner os med hinanden. Måske går vi ikke ligefrem i Kirken og gør det, vi gå på de sociale medier.

Læs mere

ÅR A, B og C LANGFREDAG

ÅR A, B og C LANGFREDAG ÅR A, B og C LANGFREDAG 1. For Kirken: Kære kristne, lad os bede for Guds hellige Kirke, at vor Gud og Herre vil skænke den fred, enhed og beskyttelse over hele jorden, så vi i vort liv kan herliggøre

Læs mere

Vi markerer 500 års jubilæet for reformationen, derfor vil temaet i år således handle om Martin Luther og reformationen.

Vi markerer 500 års jubilæet for reformationen, derfor vil temaet i år således handle om Martin Luther og reformationen. I Køge Kirke er kulturdagene blevet en god tradition. Vi byder indenfor fra tirsdag den 3. oktober til fredag den 6. oktober. Arrangementerne er tilrettelagt så der er noget for enhver. Vi markerer 500

Læs mere

Side Prædiken til Langfredag Prædiken til Langfredag Tekst: Matt. 27,

Side Prædiken til Langfredag Prædiken til Langfredag Tekst: Matt. 27, Side 1 15-04-2017. Tekst: Matt. 27, 31-56. Når vi samles til langfredags gudstjeneste, gør vi det i lyset af påskemorgen. Og med korset som symbol der fortæller os om Kristi forsoning. Korset der pryder

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Tirsdag d. 1. marts 2016 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus

Læs mere

ET TORDENSKRALD OG ET HAMMERSLAG

ET TORDENSKRALD OG ET HAMMERSLAG ET TORDENSKRALD OG ET HAMMERSLAG ET SKRIDT TILBAGE OG TO FREM Et tordenskrald og et hammerslag. Der er godt med lyd og dramatik i den traditionelle historie om, hvordan reformationen begyndte. I 1505 havde

Læs mere

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017 Arbejdspapir til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om er 2017 Udarbejdet af visionsgruppen under Viborg Stiftsråd med udgangspunkt i oplæg fra Stiftsudvalgene side 1 Løbenr.

Læs mere

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Omvendelse Salmer: 496, 598, 313; 508, 512 Evangelium: Matt. 3,1-10 Store Bededag blev indført i 1686 for at slå mange forskellige bods- og bededage sammen til én dag. Meningen

Læs mere

LUTHER. og kirkekampen i Danmark VEJLEDNING OG OPGAVER

LUTHER. og kirkekampen i Danmark VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen LUTHER og kirkekampen i Danmark VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen: Luther og kirkekampen i Danmark. Vejledning og opgaver Serie: Tro møder tro Haase & Søns Forlag 2013 Forlagsredaktion:

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Forår 2018 Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/ b / Kib

Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/ b / Kib Religion og historie Slaveri og undertrykkelse, befrielse og frelse Fagdag 8/2 2018 7.b / Kib 1 Hvad udtrykker plakaten? Kender du nogle af logoerne? Har det noget med dig og dit liv at gøre? 2 Prøv at

Læs mere

Af Jesper Bacher, Tidehverv 2016, nr. 10, s

Af Jesper Bacher, Tidehverv 2016, nr. 10, s Af Jesper Bacher, Tidehverv 2016, nr. 10, s. 193-194 Vi må vedgå, at der under pavedømmet er meget kristen-gods, ja, alt vort kristen-gods er dér, og derfra er det kommet til os. Vi vedgår nemlig, at der

Læs mere

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21 Prædiken til Pinsedag 15. maj 2016 Vestervang Kirke kl. 10.00 to dåb. V. Else Kruse Schleef Salmer: 290Ialsinglans 448v.1 3Fyldtafglæde 448v.4 6 331Uberørtafbyenstravlhed 291Dusomgårud 725Detdufterlysegrønt

Læs mere

AFRAPPORTERING VEDRØRENDE REFORMATIONSMARKERINGEN I 2017 Side 1

AFRAPPORTERING VEDRØRENDE REFORMATIONSMARKERINGEN I 2017 Side 1 AFRAPPORTERING VEDRØRENDE REFORMATIONSMARKERINGEN I 2017 Side 1 PRÆSIDIET FOR REFORMATIONSJUBILÆET I DANMARK Side 2 April 2018 Indholdfortegnelse 1 Sammenfatning 5 2 Baggrunden for Reformationsjubilæet

Læs mere

Allehelgens dag, søndag den 2. november 2014 Vor Frue kirke kl. 17. Tekst: (Apok 21,1-7) Mt 5,13-16 Salmer: 571, 434, 332, 561, 52, 732 v.7-8, 560.

Allehelgens dag, søndag den 2. november 2014 Vor Frue kirke kl. 17. Tekst: (Apok 21,1-7) Mt 5,13-16 Salmer: 571, 434, 332, 561, 52, 732 v.7-8, 560. 1 Allehelgens dag, søndag den 2. november 2014 Vor Frue kirke kl. 17 Jesper Stange Tekst: (Apok 21,1-7) Mt 5,13-16 Salmer: 571, 434, 332, 561, 52, 732 v.7-8, 560. Gud, lær mig før din vinters gru som æblerne,

Læs mere

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28).

Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Mandag d. 2. marts 2015 Salme DDS nr. 373: Herre, jeg vil gerne tjene Jesus siger: Kom til mig, alle I, som slider jer trætte og bærer tunge byrder, og jeg vil give jer hvile (Matt 11,28). Kære Jesus Kristus,

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Arbejdsopgaver til reformationen, STX.

Arbejdsopgaver til reformationen, STX. Arbejdsopgaver til reformationen, Til underviseren: I det nedenstående findes opgaver om Reformationen til brug i gymnasiets historie og religionsundervisning. Opgaverne er udarbejdet af Det Nationalhistoriske

Læs mere

Vielse udenfor kirkerummet

Vielse udenfor kirkerummet Vielse udenfor kirkerummet Baggrund På bispemødet i Haderslev den 24. oktober 2012 tog biskopperne følgende beslutning: Biskopperne er enige om, at der skal ske lettelser i den nugældende praksis omkring

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. 02-01-2016 side 1 Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. På Helligtrekongers søndag kender vi alle historien om De tre vise mænd. Vi har set dem i julens krybbespil, og det at se

Læs mere

Missionsfesten i Brødremenighedens Danske Mission søndag den

Missionsfesten i Brødremenighedens Danske Mission søndag den Missionsfesten i Brødremenighedens Danske Mission søndag den 21.5. 2017 Beder I faderen om noget i mit navn, skal han give jer det. At bede i Jesu navn er ikke bare et tomt mantra, det er at bede i troen

Læs mere

4. søndag i advent, den 20. december 2015 Vor Frue kirke kl. 17. Gud, lad os leve af dit ord som dagligt brød på denne jord

4. søndag i advent, den 20. december 2015 Vor Frue kirke kl. 17. Gud, lad os leve af dit ord som dagligt brød på denne jord 1 4. søndag i advent, den 20. december 2015 Vor Frue kirke kl. 17 Jesper Stange Tekst: (Es 12) Johs 3,25-36 Salmer: 268, 441, 82, 86, 123 v.7, 90. Gud, lad os leve af dit ord som dagligt brød på denne

Læs mere

1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen?

1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen? 1. samling Hvorfor luthersk? Er det ikke nok at være kristen?»først og fremmest beder jeg om, at man vil tie med mit navn og ikke kalde sig lutherske, men kristne. Hvad er Luther? Læren er dog ikke min

Læs mere

De 95 Teser. Martin Luther ( ). Udgivet "Disputatio pro Declaratione Virtutis Indulgentiarum."

De 95 Teser. Martin Luther ( ). Udgivet Disputatio pro Declaratione Virtutis Indulgentiarum. De 95 Teser Martin Luther (1483-1546). Udgivet 1517 "Disputatio pro Declaratione Virtutis Indulgentiarum." Af kærlighed til sandheden og af lyst til at oplyse den vil der i Wittenberg bliver disputeret

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

2. søndag efter påske

2. søndag efter påske 2. søndag efter påske Salmevalg 408: Nu ringer alle klokker mod sky 664: Frelseren er mig en hyrde god 217: Min Jesus, lad mit hjerte få 227: Som den gyldne sol frembryder 42: I underværkers land jeg bor

Læs mere

Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn

Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn August 2015 Juni 2016 August Program for Nicolaifællesskabet 26.08 Bibelundervisning ApG. 1,1-14 Optakt til den åndelige krig! Gudsriget

Læs mere

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi Gudstjeneste i Gørløse & Lille Lyngby Kirke den 5. juni 2016 Kirkedag: 2.s.e.Trin/B Tekst: Jer 15,10+15-21; Åb 3,14-22; Luk 14,25-35 Salmer: Gørløse: 736 * 618 * 305 * 272 * 474 * 613 LL: 736 * 618 * 272

Læs mere

KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE.

KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE. KSBBS JUBILÆUMS- GUDSTJENESTE. Viborg Domkirke. 27.9.2014 v/hartvig Wagner Tekst: 2 Kor 1,18-20. Salmer: 334 / 308 // 341 / 469 / 526,7 / 353 Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

KORTFATTET ORTODOKS TROSLÆRE. Ortodokse kristne hører til i Den Ortodokse Kirke. Ortodoks har to betydninger: den rette tro og den rette lovprisning.

KORTFATTET ORTODOKS TROSLÆRE. Ortodokse kristne hører til i Den Ortodokse Kirke. Ortodoks har to betydninger: den rette tro og den rette lovprisning. KORTFATTET ORTODOKS TROSLÆRE 1. Ortodokse kristne hører til i Den Ortodokse Kirke. Ortodoks har to betydninger: den rette tro og den rette lovprisning. Den Ortodokse Kirke er den oprindelige Kirke, som

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet forløb: Foråret

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 5.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 5. s. e. trinitatis Tekst. Matt. 16,13-26. 26-06-2016 side 1 Prædiken til 5. s. e. trinitatis 2016. Tekst. Matt. 16,13-26. Den tyske forfatter og præst Wilhelm Busch skriver fra nazitidens Tyskland. Det var i 1934, da nazisterne slog til lyd for,

Læs mere

KORT OM PROJEKTET. kirke. Og vi vil skabe anerkendelse af det kirkelige arbejde i forhold til børn og deres

KORT OM PROJEKTET. kirke. Og vi vil skabe anerkendelse af det kirkelige arbejde i forhold til børn og deres STØTTEFORENINGEN FOR DANMARKS KIRKELIGE MEDIECENTER INVITERER JER TIL AT VÆRE EN DEL AF VORES ÅRSPROJEKT OG FEJRINGEN AF DKM S 25 ÅRS JUBILÆUM I 2013 Sigurd Barrett og Danmarks Kirkelige Mediecenter fortsætter

Læs mere

22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han

22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han 22.s.e.trin.A 2017 Matt 18,23-35 Salmer: 753-523-522 885-845-598 Det er sagt så klogt: Den som ikke kan tilgive andre, brænder den bro ned, som han selv skal gå over. Det er rigtigt. Vi er klart afhængige

Læs mere

EN UDSTILLING OM VREDE Undervisningsmateriale klasse

EN UDSTILLING OM VREDE Undervisningsmateriale klasse EN UDSTILLING OM VREDE Undervisningsmateriale 4.-6. klasse Baggrund Udstillingen Anger er lavet af kunstnerne Martin Erik Andersen, René Schmidt og Vinyl Terror & Horror(kunstnerduoen Camilla Sørensen

Læs mere

Prædiken til store bededag, Matt. 3,1-10. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste.

Prædiken til store bededag, Matt. 3,1-10. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste. 1 Grindsted Kirke. Lørdag d. 2. maj 2015 kl. 10.00. Egil Hvid-Olsen. Prædiken til store bededag, Matt. 3,1-10. 1. tekstrække. Konfirmationsgudstjeneste. Salmer. DDS 331 Uberørt af byens travlhed. DDS 2

Læs mere

I Aastrup: 747: Lysets engel 291: Du, som går ud fra den levende Gud 331: Uberørt at byen travlhed 321: O kristelighed 29: Spænd over os

I Aastrup: 747: Lysets engel 291: Du, som går ud fra den levende Gud 331: Uberørt at byen travlhed 321: O kristelighed 29: Spænd over os 5. søndag efter trinitatis Læsninger: Jer 1, 4-9 1. Pet 2, 4-10 Matt 16, 13-26 Salmer: Kære jer Salmerne til søndag bliver: I Vonsbæk: 747: Lysets engel 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7: Sov sødt barnlille

Læs mere

Af børns og spædes mund har du grundlagt et værn mod dine modstandere for at standse fjender og hævngerrige.

Af børns og spædes mund har du grundlagt et værn mod dine modstandere for at standse fjender og hævngerrige. Tekster: Salme 8 i Det Gamle Testamente Galaterbrevets kapitel 4, vers 1-7 Salmisten skriver: Herre, vor Herre! Hvor herligt er dit navn over hele jorden, du som har bredt din pragt ud på himlen! Af børns

Læs mere

LÆNGSEL KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

LÆNGSEL KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET LÆNGSEL KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Poul Erik, 55 år, der beskriver sig selv som åndeligt søgende. HVAD LÆNGES DU EFTER HOS GUD? Tryghed og omsorgsfuldhed. At Gud

Læs mere

Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00

Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00 Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00 Semesterstart pastoralseminariet 313 Kom regn af det høje Hilsen kollekt-læsning 684 o Jesus du al nådes væld Læsning trosbekendelse 396 Min mund

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. NOVEMBER SETRIN LUTHERMESSE VESTER AABY KL. 16 Tekster: Fil. 1,6-11; Matth. 18,21-25

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. NOVEMBER SETRIN LUTHERMESSE VESTER AABY KL. 16 Tekster: Fil. 1,6-11; Matth. 18,21-25 PRÆDIKEN SØNDAG DEN 12. NOVEMBER 2017 22.SETRIN LUTHERMESSE VESTER AABY KL. 16 Tekster: Fil. 1,6-11; Matth. 18,21-25 Kære Herre og Gud, det, som du vil give mig, vil jeg varm om hjertet tage imod og sige

Læs mere

Fyens Stifts Præstekonvent 2019

Fyens Stifts Præstekonvent 2019 Skelsættende sakramenter Badet Gud skabte mennesket i sit billede. Derfor ved vi, at ethvert menneske er værdifuldt både i sig selv og for Gud. Når vi døbes, takker vi for, at Gud i dåben gør os til sine

Læs mere

Når Jesus sådan overfor disciplene foregriber et godt stykke af fremtidens begivenheder, fortæller han dem egentlig, at hvad

Når Jesus sådan overfor disciplene foregriber et godt stykke af fremtidens begivenheder, fortæller han dem egentlig, at hvad Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 28. april 2013 Kirkedag: 4.s.e.påske/A Tekst: Joh 16,5-15 Salmer: SK: 583 * 393 * 600 * 520 * 588 LL: 583 * 585 * 393 * 600 * 520 * 588 Her mellem påske

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER

ANSGAR. på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen ANSGAR på mission blandt vikinger VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen: Ansgar på mission blandt vikinger. Vejledning og opgaver Serie: Tro møder tro Haase & Søns Forlag 2012 Forlagsredaktion:

Læs mere

Prædiken til sidste søndag i kirkeåret 2015 Mt. 25, 31-46. Salmer: 733, 260, 274, 319, 732

Prædiken til sidste søndag i kirkeåret 2015 Mt. 25, 31-46. Salmer: 733, 260, 274, 319, 732 Prædiken til sidste søndag i kirkeåret 2015 Mt. 25, 31-46 Salmer: 733, 260, 274, 319, 732 Han hed, nej, det er lige meget hvad han hed. Lad os derfor kalde ham, Thomas. En dag ringede Thomas og bad om

Læs mere

"I begyndelsen var ordet," begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os:

I begyndelsen var ordet, begynder Johannesevangeliet. Det er vigtigt for Johannes at gribe tilbage til begyndelsen og på den måde sige til os: Prædiken til 18. søndag efter trinitatis, 25/9 2016 Vor Frue Kirke Københavns Domkirke Stine Munch Da evangelisten Johannes vil fortælle evangeliet om Jesus Kristus begynder han historien på samme måde

Læs mere

1 Afskedsgudstjeneste Haderslev Domkirke 24. april 2016 kl søndag efter påske - Joh 8, / Dette hellige

1 Afskedsgudstjeneste Haderslev Domkirke 24. april 2016 kl søndag efter påske - Joh 8, / Dette hellige 1 Afskedsgudstjeneste Haderslev Domkirke 24. april 2016 kl. 10 4. søndag efter påske - Joh 8,28-36 15-338 - 679 / 492-476 - 426 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Jesus sagde da til

Læs mere

Kundskab vs. Kendskab

Kundskab vs. Kendskab Kundskab vs. Kendskab JESUS ACADEMY TEMA: KUNDSKAB VS. KENDSKAB For os kristne er det at kende Gud selve grundlaget for vores tro, men vi tænker måske ikke altid over hvilken enorm påstand dette er.! At

Læs mere

FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET

FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET FRIHED KRISTEN SPIRITUALITET TRO I MØDET OPLÆG TIL SAMTALE Interview med Peter, 46 år, der beskriver sig selv som mystiker og tidligere buddhist. HVAD BETYDER FRIHED FOR DIG? I forhold til det åndelige

Læs mere