VI HAR netværket der hjælper dig på vej

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VI HAR netværket der hjælper dig på vej"

Transkript

1 etableringsordningen for vækst- og videniværksættere VI HAR netværket der hjælper dig på vej

2 etableringsordningen et tilbageblik Etableringsordningen for Vækst- og Videniværksættere (EVV) blev sat i verden for at give nordjyder med en bæredygtig idé muligheden for at udvikle den alt imens de modtog vejledning fra kyndige interne og eksterne konsulenter i alle iværksætteriets aspekter. Dette skulle skabe flere vækstiværksættere i Nordjylland i fremtiden. Ud fra midtvejsanalyser står det nu klart, at tiltag som EVV er fordrende for vækst- og videniværksættere i fremtiden. Derfor er det også Væksthus Nordjyllands ambition at kunne tilbyde lignende ordninger fremadrettet for at støtte op om de mange gode idéer, der gemmer sig rundt omkring i Nordjylland. om EVV: For at lære mere om disse resultater og nogen af dem, der indtil nu er hjulpet på vej igennem EVV, kan du læse de følgende sider. Og for mere generel information om de muligheder Væksthus Nordjylland giver iværksættere nu og fremover, klik ind på vhnordjylland.dk eller ring til dit lokale erhvervskontor på EVV støttes af EU s Socialfond og har et samlet budget på 12 millioner kroner fra maj 2013 til udgangen af februar Bag EVV står Væksthus Nordjylland, Aalborg Universitet og University College Nordjylland. tekst: Anna klitgaard, Lange PR art direction: jesper højland foto: Tomé Jorge, nils Krogh og PR tryk: rosendahls Det viser de foreløbige resultater: Deltagerne: 74 deltagere fra hele Nordjylland har været igennem EVV. Af dem er 20 kvinder og 54 mænd. 95 % af disse mener, at deres deltagelse i EVV har øget deres mulighed for at overleve som selvstændig. Videre forløb: 10 deltagere har efter endt EVV benyttet sig af udviklingsforløb under Væksthus Nordjylland som fx Vækst Iværksætter Programmet. Jobskabelse: 28 deltagere har oprettet et CVRnummer, og 11 deltagere er kommet i fast arbejde. Ifølge en midtvejsanalyse vurderer 80 % af deltagerne på EVV, at de med stor sandsynlighed vil have mindst én ansat i virksomheden efter det første år. Ekstern finansiering: De første deltagere har allerede fundet investorer, der har skudt op til to millioner kroner i de enkelte projekter.

3 side 4-5 Sadlede om med succes Egentlig så firmaet ENVEO og drømmen helt anderledes ud, da Morten Bengtsen (26) og Anders Skjoldemose (28) i august 2013 startede på Etableringsordningen. De drastiske forandringer i, hvad de to unge iværksættere oprindeligt ville sælge, har dog ikke gjort iveren efter at starte op for sig selv mindre. For med solid støtte i ryggen har Anders og Morten nu fået deres produkt tilpasset markedet og kan i dag notere sig de første ordrer på bæredygtige, dansk designede dockingstationer til mobiltelefoner. Vi ville i første omgang have oprettet en kompetencebank for seniorer. Men med hjælp fra Etableringsordningens konsulenter fandt vi ud af, at markedet var ikkeeksisterende. Så vi stoppede forløbet, sadlede fuldstændig om, kom ind på ordningen igen med en ny idé og kan i dag godt et år efter se et for os og ENVEO helt rigtigt resultat, forklarer Morten. Anders og Morten har sidenhen oplevet en voksende interesse for deres stilrene design fra udlandet, og den første ordre kom faktisk i hus fra det norske træfirma Kebony, som dockingstationerne er udviklet sammen med. Den første ordre var speciel. Morten plejer ikke just at rutte med følelserne, men da opkaldet kom, kunne han slet ikke holde op med at smile - det var fantastisk, griner Anders, der som Morten ikke på noget tidspunkt har fortrudt, at de måtte sadle helt om og starte forfra. Det var den eneste rigtige beslutning, for det førte os til succes, slutter han. ENVEO designer bæredygtige, funktionelle og æstetiske dockingstationer til mobiltelefoner og tablets og satser på de asiatiske og amerikanske markeder. Anders Skjoldemose på 28 år og Morten Bengtsen på 26 år har begge en cand. merc. i innovation og entreprenørskab fra AAU. De mødtes på kandidatuddannelsen og fulgte begge Etableringsordningen fra august 2013 til april 2014.

4 side 6-7 Nu er jeg klar til at tage springet Susanne Genet (59) har altid arbejdet med sundhed og kosttilskud. I 2007 sad hun i stolen som administrerende direktør for Biosym A/S og var tilmed aktiv i brancheorganisationen Dansk Nutraceutisk Industri. Alligevel vendte hun i 2013 stolen, lønnen og pensionen ryggen for i stedet at hoppe ud i den langt mere usikre tilværelse som ejer af FOODJOY og begynde at så hvedegræs. Jeg har altid haft en stor interesse for biokemi og sund livsstil. Da jeg fra en engelsk forsker hørte, hvor mange vitaminer og mineraler, der er i hvedegræs, gav det mening at producere et produkt med det i. Jeg fandt derefter en økologisk landmand, som ville stille testmarker til rådighed og gik langsomt i gang godt hjulpet af Agri Nord, Agroteknisk Service og mange andre. Blandt dem var også Væksthus Nordjyllands Etableringsordning. For her fik Susanne svar på mange af de spørgsmål, der altid presser sig på, når man omlægger karrieren fra sikker ansættelse til usikker selvstændighed. Der var så mange eksperter inde over Etableringsordningen, at vi kunne få svar på stort set alt fra patenter til fundraising og lovgivningsmæssige spørgsmål. Det er derfor et rigtigt godt tilbud til dem, der overvejer at starte op som selvstændig. Med den nye viden føler Susanne sig i dag klar til at introducere et nyt kosttilskud til de danske forbrugere. Men frem for at se det som et tilskud er hendes håb, at hvedegræssaft med tiden vil blive anset som en fast ingrediens i køkkenet for det indeholder så mange livgivende ingredienser, siger iværksætteren, der fra december 2014 er klar til at tage det endelige spring fra ledig til fuldtidsselvstændig. FOODJOY sælger i begyndelsen hvedegræssaft i frossen form i udvalgte helsekostbutikker. Med tiden er det dog planen at fermentere det og sælge det i supermarkeder som en naturlig og sund energidrik. Susanne Genet er 59 år og tidligere administrerende direktør for BioSym A/S. Hun ejer virksomheden FOODJOY og arbejder sammen med datteren Louise Genet om markedsføringen.

5 side 8-9 Fred i sindet giver fokus Med flere danske såvel som internationale priser for computerspillet Back to Bed har Jonas Byrresen (26) været vant til at have mange jern i ilden. Alligevel blev tiden på Etableringsordningen særligt givende for ham, da den gav ham ro til at udvikle sig som iværksætter og fokusere på at få succes. Allerede inden jeg startede på ordningen i efteråret 2013, havde jeg og mine fire samarbejdspartnere bag BEDTIME DIGI- TAL GAMES fået international anerkendelse for vores prototype. Dog var drømmen ikke kortvarig succes, men en langsigtet forretningsstrategi, så derfor ville jeg med i Etableringsordningen. På ordningen fik Jonas mulighed for at sikre en indtægt med dagpenge uden at skulle skrive ugentlige ansøgninger, og det gav ham fred i sindet. Desuden mødte han andre iværksættere. For selv om han på mange måder var forud for de andre deltagere, var de input, han fik fra revisorer, advokater og andre med til at forme ham som selvstændig og menneske. Jeg indså pludselig, at jeg godt kunne forstå advokaternes sprog og faktisk syntes, at revisorernes tal var spændende. Jeg fik også adgang til feedback fra de andre på holdet, og med det åbne miljø, der er på ordningen, blev det nemt at snakke om at være iværksætter, forklarer Jonas, der sammen med sine samarbejdspartnere i BEDTIME DIGITAL GAMES barsler med et nyt spil. De håber, det rammer markedet næste år, og dermed er ambitionen om succes gennem en langsigtet forretningsstrategi nået, siger Jonas med tilfredshed i stemmen. BEDTIME DIGITAL GAMES udvikler computerspil som Back to Bed og satser på de europæiske markeder. I dag er der fem personer bag firmaet, der holder til i Slotsgade i centrum af Aalborg. Jonas Byrresen er 26 år og har en cand. it. fra AAU. Det var under et projekt på universitetet, at han og flere studiekammerater fik idéen til computerspillet Back to Bed.

6 side Tilliden til visionen voksede under forløbet Karen Krogh Christensen (60) stødte først på betydningen af navnet Esther under en kristen lederkonference i Chicago i Fortællingen om den bibelske kvinde inspirerede hende til at gå ind i skønhedsbranchen med et nyt formål, og det er ESTHER MORE THAN BEAUTIFUL i dag resultatet af. Jeg havde tidligere arbejdet i branchen, men jeg var træt af tilsætningsstoffer og botox - og hvad det gjorde ved kvinders identitet og selvværd. Skønhed kommer både inde- og udefra, så efter at have diskuteret min idé med en kirkelig fordybelsesgruppe, troede jeg nok på forretningsidéen til at gå videre med den, forklarer Karen fra Orangeriet på Dronninglund Slot. Samtalen i fordybelsesgruppen førte i første omgang Karen til et samarbejde med Johannes Ernstsen, som er kemilærer på Dronninglund Gymnasium. Sidenhen hørte hun om Etableringsordningen, og det forløb, der dernæst fulgte, gav hende mod på at gå hele vejen, fortæller Johannes. Jeg oplevede, at tiden på Etableringsordningen gav Karen mere tillid til visionen, fordi hun skulle pitche idéen igen og igen. Netværket og diskussionerne derfra gav også meget ballast, for det er jo gennem samtalerne, at konceptet bliver udviklet. Resultatet af de 40 uger på Etableringsordningen står i dag på bordet på Dronninglund Slot, for emballagen er stort set på plads, og det naturlige indhold, der skal deri, færdigudviklet. Derfor glæder Karen sig også til arbejdet fremadrettet, hvor hun igennem workshops skal ud og mødes med de kvinder, der ligesom Esther ønsker at opleve både indre og ydre skønhed. ESTHER MORE THAN BEAUTIFUL sælger egenproducerede skønhedsplejeprodukter og tilbyder workshops i identitet, værdighed og skønhed. Karen Krogh Christensen er 60 år og har tidligere arbejdet 15 år i skønhedsbranchen. På et iværksætterkursus hørte hun om Etableringsordningen og efter et pitch af idéen bag ESTHER MORE THAN BEAUTIFUL, kom hun ind.

7 side syn på iværksættere blev forandret Egentlig havde Brian Gordon (44) ikke forestillet sig, at han en dag skulle være selvstændig. Han havde et godt arbejde som økonomidirektør, men opsagde af flere grunde stillingen. Efter en jobsamtale, der endte i et overraskende nej, besluttede han sig i stedet for at realisere sin vision om at øge effektiviteten og det økonomiske overblik i mange små og mange mellemstore virksomheder. Og det er den beslutning, som ECODEL i dag er resultatet af. Jeg havde før optagelsen på Etableringsordningen en klar idé om, hvad jeg ville arbejde med. Jeg havde undersøgt markedet og snakket med virksomheder, og det slog mig tit, hvor få værktøjer der blev brugt til effektivisering, og hvor svag en sammenhæng, der ofte var mellem økonomistyring og strategi. Men jeg havde også en idé om, at iværksættere var en bestemt slags kreative mennesker, som jeg ikke identificerede mig med mangfoldigheden på forløbet lærte mig dog noget andet. En anden gevinst ved Etableringsordningen var, at Brian fik et netværk, som han kunne mødes med også når der var flere udfordringer end glæder ved det nyfundne liv som selvstændig. Vi havde forskellige baggrunde og idéer, men på holdet var vi alle i opstartsfasen. Vi mødes stadig, selv om forløbet nu er slut, og det giver en tryghed og noget sparring, som jeg ikke har kunnet finde andre steder, forklarer Brian og gør sig klar til at mødes med et af landets store revisionsfirmaer for at snakke forretning. ECODEL tilbyder små og mellemstore virksomheder et cloudbaseret ERP-hotel. Ved hjælp af digitale værktøjer og programmer kan ledere udtrække analyser, der hurtigt og klart giver overblik over nøgletal. Brian Gordon er cand. merc. aud., 44 år og bor i Aalborg. Han har 25 års erhvervserfaring med økonomistyring. I oktober 2013 begyndte han på Etableringsordningen, og efterfølgende har han etableret virksomheden ECODEL.

8 side Fra lokale drømme til globale muligheder Hjemme i Mogens Nielsens (62) stue står en nyudviklet gulvstander til et smart-tv. Den er speciel, og derfor har opfinderen taget patent på den i samtlige 27 EU-lande. Der skal ellers noget til at konkurrere med udsigten ud over Kattegat fra Mogens hjem i Frederikshavn, men når snakken falder på hans nyeste forretningsidé, er fokus solidt koncentreret om den nye opfindelse. Idéen til gulvstanderen kom, da jeg købte en ny fladskærm. Her fylder vinduerne meget på grund af udsigten, så jeg havde ikke én væg, hvor jeg kunne hænge skærmen op og de standere, jeg fandt på markedet, passede ikke til mine behov. Udfordringerne med den nye tvskærm i hjemmet fik Mogens til at gå i tænkeboks. For der måtte findes en ny indgangsvinkel, mente han. Jeg har en meget praktisk tilgang til design og udvikling, idet min baggrund som faglært maskinarbejder og ingeniør gør, at prototyper, produktudvikling i 3D og 2D er noget, jeg selv kan udføre. Men selv om jeg har haft andre virksomheder før, manglede jeg nogle kompetencer inden for salg, markedsføring, strategi og planlægning, og det fik mig til at søge ind på Etableringsordningen. Efter forløbets afslutning er Mogens især glad for det netværk, han er blevet en del af. For som på ordningen får han herfra god sparring fra meget forskellige mennesker, og det har givet ham et godt grundlag for at starte en ny virksomhed - og en han ser som egnet til både lokale og globale markeder. MNI DESIGN INNOVATION designer gulvstandere til fritstående fladskærme og satser på hele Europa som et potentielt marked. Mogens Nielsen er 62 år og har designet tv-gulvstanderen, der sælges fra Lyd og Billede Specialisten i Frederikshavn. Han har tidligere stiftet virksomheden Bodybike, hvor han udviklede, designede og patenterede et nyt spinningkoncept til fitnesscentre verden over. Bodybike blev i 2011 solgt til et hollandsk firma.

9 side Økonomien skal være i orden Det kan være svært at starte op som selvstændig uden mange tusinde kroner på bankkontoen. Det ved Lise Klitsgaard (47). Alligevel er hun efter et forløb under Etableringsordningen klar med et kvalificeret bud på, hvordan det kan lade sig gøre. Og det vil hun bruge til at hjælpe unge med at få styr på privatøkonomien. Min baggrund er funderet i bankverdenen og som underviser på ungdomsuddannelser. Derfor vil jeg i fremtiden tilbyde unge et forretningskoncept, som jeg kalder ØKONOMISK KØREKORT. Det skal hjælpe dem med at strukturere deres privatøkonomi og samtidig undgå gæld. Mere præcist er det undervisningsmateriale, coaching og foredrag målrettet unge og deres forældre, som Lise vil arbejde med. Og her har Etableringsordningen hjulpet hende med at organisere de mange tanker omkring målgrupper, muligheder og metoder, der altid går forud for en virksomhedsetablering. Ordningen åbnede døren til et godt fællesskab, hvor vi alle var iværksættere og derfor var på lige fod på mange områder. Det hjalp mig med at komme igennem den første tid som nyetableret. For mens nogen havde penge i banken fra tidligere, var der andre af os, der måtte have en plan B, da det ofte er svært at gå ud og tjene en månedsløn, bare fordi man opretter et CVR-nummer, lyder det med et glimt i øjet fra Lise. Folkeskole- og ungdomsuddannelsesreformer har ikke gjort udfordringen mindre, men alligevel er der interesse for Lises tilbud. For mange uddannelsessteder mærker tydeligt, hvor meget dårlig økonomi påvirker de unges koncentrationen og selvværd. Derfor håber Lise også, at investorer vil tage dette samfundsproblem alvorligt, så hun kan igangsætte nogle pilotprojekter - for at få kortlagt omfanget af de unges økonomiske udfordringer. ØKONOMISK KØREKORT tilbyder undervisning i privatøkonomiske forhold til unge helt ned til 7. klasse, foredrag for forældre samt coaching til ældre elever på ungdomsuddannelserne. Lise Klitsgaard er 47 år og har tidligere arbejdet som bankrådgiver i Danske Bank og som underviser på forskellige ungdomsuddannelser. Hun er desuden frivillig gældsrådgiver og mentor for udsatte unge uden uddannelse.

10 side Erfaringen førte til løsningen Egentlig var det drømmen om egen virksomhed, der fik Jesper Vestergaard (35) til at søge om optagelse på Etableringsordningen. Men i stedet for en chefstol fik han skabt sig en ansættelse på Mellervangskolen i Aalborg Øst, hvor han i dag trives med at inkludere mere kreativitet og innovation i undervisningen. Min oprindelige ambition var at tilbyde kurser i kreativitet og innovativ læring til folkeskoler sammen med en kollega uden for ordningen. Vi kunne dog ikke rigtig afsætte vores produkt, og under forløbet fik jeg afklaret, at salg ikke var min spidskompetence. Så frem for at søge eksterne konsulentstillinger skabte jeg en intern. At det blev sådan, er Jesper i dag ovenud lykkelig for, da han stortrives blandt Mellervangskolens godt 400 børn og 70 pædagoger, lærere og ledere. Her har han fået mulighed for at bruge den viden og de redskaber, som han fik med sig fra Etableringsordningen omend ikke som selvstændig, men i en fast stilling med gode kolleger. Etableringsordningen gjorde mig parat til et job og gjorde det klart for mig, hvad jeg var god til - og knap så god til. Lige nu har jeg brug for sparringspartnere, men i fremtiden vil jeg bestemt ikke afvise, at jeg en dag tager springet fra ansat til selvstændig. For det jeg har taget med mig fra Etableringsordningen, kan jeg altid bruge, slutter Jesper og vender tilbage til Mellervangskolens lange gange og mange klasseværelser, hvor kreativitet for alvor er ved at blive en integreret del af dagligdagen. JESPER VESTERGAARD arbejder med kreativitet og innovation på Mellervangskolen i Aalborg Øst. Jesper Vestergaard (i midten) er 35 år og har en kandidat i lærings- og forandringsprocesser. Gennem Etableringsordningen søgte han sammen med Aalborg Kommune projektmidler hjem, og dette muliggjorde hans ansættelse på skolen som konsulent inden for innovation og kreativitet.

11 HAR DU... Idéen? Drømmen? Viljen? Modet? SÅ kontakt dit lokale erhverskontor på

Iværksætterhistorier fra IDEA House

Iværksætterhistorier fra IDEA House Iværksætterhistorier fra IDEA House DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Socialfond Vi investerer i din fremtid Er IDEA House kommet for at blive? Studentervæksthuset IDEA House blev startet i februar 2006

Læs mere

LEDELSE SOM VÆKSTGENERATOR

LEDELSE SOM VÆKSTGENERATOR LEDELSE SOM VÆKSTGENERATOR Erfaringerne fra Vækst via Ledelse viser, at lederudvikling er et helt afgørende sted at sætte ind for at sikre øget vækst i Danmarks små og mellemstore virksomheder. Anders

Læs mere

Førtids pensionister. job

Førtids pensionister. job Førtids pensionister i job DISCUS 2011 2 Indhold Ressourcerne skal findes frem 4 Hvordan kan restarbejdsevnen bruges i et job? Henrik Trine Ramin Gunnar Vejen til job 14 Hvordan søger førtidspensionister

Læs mere

Norge here we come! Gandrup Element har taget et modigt spring ind på det norske marked. nordjysk erhvervsmagasin fra væksthus nordjylland

Norge here we come! Gandrup Element har taget et modigt spring ind på det norske marked. nordjysk erhvervsmagasin fra væksthus nordjylland Nr. 11 april 2014 nordjysk erhvervsmagasin fra væksthus nordjylland Norge here we come! Gandrup Element har taget et modigt spring ind på det norske marked. Yderlig Vækst: Strategiarbejde i øjenhøjde GLOBALT

Læs mere

Kathrine er en skudsikker investering!

Kathrine er en skudsikker investering! MAGASIN TIL VIRKSOMHEDER I REGION SJÆLLAND OM ANSÆTTELSE AF VIDENMEDARBEJDERE Kathrine er en skudsikker investering! SIDE 4 SIDE 4 NORDIC SERVICE GROUP Peter var med til at få den største kunde i hus"

Læs mere

Magasinet om virksomheder, dynamik og udvikling i Horsens. Ihærdig, ung virksomhed mærker ikke krisen - Dansk Gasteknik har fundet sin niche

Magasinet om virksomheder, dynamik og udvikling i Horsens. Ihærdig, ung virksomhed mærker ikke krisen - Dansk Gasteknik har fundet sin niche 1. årgang. nr. 1. Lørdag 26. februar 2011 www.horsens-erhverv.dk ErhvervH rsens Magasinet om virksomheder, dynamik og udvikling i Horsens Northern Greens indtager Europa - I starten handlede det om mange

Læs mere

Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf

Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf Jeg er iværksætter til jeg falder om - Et interview med Peer Kølendorf Interviewet har formet sig som en dialog mellem Peer Kølendorf og Susanne Teglkamp både over mail og ved et møde. Vi vil gerne have

Læs mere

K O MmagasinET. magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 61 / februar / 2012

K O MmagasinET. magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 61 / februar / 2012 K O MmagasinET magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 61 / februar / 2012 IVÆRKSÆTtER SUCCES KOMMER AF GOD FORBEREDELSE VÆR ÅBEN OVER FOR KOMMUNIKATION MED ANDRE SÅDAN SMADRER DU HELT

Læs mere

Ny Mesterlære - stærkt gået

Ny Mesterlære - stærkt gået Ny Mesterlære - stærkt gået 13 stærke fortællinger fra ny mesterlære 2008 FoU-projekt 121492 Forfatter: Jane Jakobsen, DEL www.delud.dk Ny Mesterlære - stærkt gået FoU-projekt 121492 Forfattere: Jane Jakobsen,

Læs mere

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark

De, der drog ud AVALANNERIT. - om grønlandske studerende i Danmark De, der drog ud AVALANNERIT - om grønlandske studerende i Danmark Jeg trives, hvor jeg bor, men jeg savner mit hjem i det kolde nord (frit efter Natasja) De, der drog ud - AVALANNERIT 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

forskel - ide - projekt Ventilen Danmark 10 år

forskel - ide - projekt Ventilen Danmark 10 år forskel - ide - projekt Ventilen Danmark 10 år Ambitionen om at gøre en forskel Ventilen 10 år Oktober 2009 Udgivet af: Ventilen Danmark Ny Kongensgade 9,3. 1472 København K 70 208 308 info@ventilen.dk

Læs mere

JEG SKABER EN VERDEN, HVOR JEG KAN LEGE

JEG SKABER EN VERDEN, HVOR JEG KAN LEGE 02 2015 f-f.dk FRIE DET ER DIG, DER BESTEMMER 3 TIPS TIL AT OPNÅ FLOW ÅRETS FUNKTIONÆR: Indstil din ekstraordinære kollega til prisen og præmien på 10.000 kr. TEMA: ARBEJDSLIV I FLOW SIDE 16-29 EN CIGARET

Læs mere

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD

SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER OM SAMARBEJDET MED JOB- OG UDVIKLINGSCENTER CASTBERGGÅRD KOLOFON SPARKER DØRE IND FORTÆLLINGER

Læs mere

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UNG PÅ VEJ I FÅG Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Når man fokuserer på mål og kompetencer, er det ligesom første stolpe i at finde ud af, hvad man er god til. Det kan man ikke lære af sig

Læs mere

KVINDER KAN FÅ SUCCES MED EGEN VIRKSOMHED FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE

KVINDER KAN FÅ SUCCES MED EGEN VIRKSOMHED FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE KVINDER KAN FÅ SUCCES MED EGEN VIRKSOMHED FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE forord Flere kvinder skal med på væksttoget Iværksætterkulturen i Danmark blomstrer med mange nye og innovative virksomheder. Iværksættere

Læs mere

Læs om... Et fælles løft Journalistiske arbejdspladskurser med afsæt i den enkelte medievirksomhed er en kursusform, der vinder indpas.

Læs om... Et fælles løft Journalistiske arbejdspladskurser med afsæt i den enkelte medievirksomhed er en kursusform, der vinder indpas. #3 2014 Læs om... 4 6 12 14 16 18 19 20 22 2 Redaktion: Marlene Jørgensen (ansv.), Klaus Hollmann, Christina Jo Larsen, Lars Bo D. Hansen, Stine Charlotte Hansen og Ralf Andersson Design: Sanne Timmermann

Læs mere

femte drømmer om en dag at blive ledere.

femte drømmer om en dag at blive ledere. Hver femte drømmer om at blive leder Teknikeren #06 2011 En ud af fem TL ere kunne tænke sig at blive leder med personaleansvar. Dobbelt så mange mænd som kvinder har lederambitioner. Tekst: Morten Terp

Læs mere

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet

DJØF. Karriereguide 2010/11. Vejen til drømmejobbet DJØF Karriereguide 2010/11 Vejen til drømmejobbet DJØF KARRIEREGUIDE 2010/11 Vejen til drømmejobbet er blevet længere Op ad bakke. Det er vilkårene, når du søger job som nyuddannet i krisetider, hvor

Læs mere

Videnpiloter. - eksempler på vækst og innovation i små og mellemstore virksomheder

Videnpiloter. - eksempler på vækst og innovation i små og mellemstore virksomheder Videnpiloter - eksempler på vækst og innovation i små og mellemstore virksomheder Kolofon Indholdsfortegnelse > Videnpiloter eksempler på vækst og innovation i små og mellemstore virksomheder Udgivet af:

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

Evaluering af projekt Unge i Vækst. Karen E. Andreasen Palle Rasmussen Christian Ydesen

Evaluering af projekt Unge i Vækst. Karen E. Andreasen Palle Rasmussen Christian Ydesen Evaluering af projekt Unge i Vækst Karen E. Andreasen Palle Rasmussen Christian Ydesen Aalborg Universitet Institut for Læring og Filosofi Center for Uddannelses- og Evalueringsforskning December 2012

Læs mere

NÅR JEG BLIVER STOR. Nordisk magasin om entreprenørskab i grundskolen

NÅR JEG BLIVER STOR. Nordisk magasin om entreprenørskab i grundskolen NÅR JEG BLIVER STOR Nordisk magasin om entreprenørskab i grundskolen GIV ELEVERNE MAGTEN OVER DERES EGEN LÆRING 16 INSPIRERENDE EKSEMPLER FRA HELE NORDEN GENERAL- SEKRETÆREN TAGER ORDET: Vi skal leve af

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

Bliv en bedre. leder med CBL. Den eneste MBA med tre akkrediteringer. Helle Holsøe tog den et-årig CBL-uddannelse for at udvikle sig som leder

Bliv en bedre. leder med CBL. Den eneste MBA med tre akkrediteringer. Helle Holsøe tog den et-årig CBL-uddannelse for at udvikle sig som leder Henley H e n l e y b u s i n e s s M a g a z i n e Speci a l edi t ion Bliv en bedre leder med CBL Helle Holsøe tog den et-årig CBL-uddannelse for at udvikle sig som leder Den eneste MBA med tre akkrediteringer

Læs mere

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21

ADHD MAGASINET. TEMA: Teenagere. Danni Elmo, ny ambassadør Side 4. Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 TEMA: Teenagere Danni Elmo, ny ambassadør Side 4 ADHD MAGASINET NUMMER 1 FEBRUAR 2015 Hvordan kan du forstå dine forældre? En guide til teenagere med ADHD Side 21 Tips og ideer til teenage-årene Side 26

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

håndbog_durbing 23/01/04 12:41 Side 1 Sådan tackler du massefyringer

håndbog_durbing 23/01/04 12:41 Side 1 Sådan tackler du massefyringer håndbog_durbing 23/01/04 12:41 Side 1 Sådan tackler du massefyringer håndbog_durbing 23/01/04 12:44 Side 2 Indhold: Håndbog i massefyringer................ 3 Når rygterne svirrer.................... 4

Læs mere

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes

EVALUERINGSRAPPORT. Historien om en succes EVALUERINGSRAPPORT Historien om en succes En indsats der rykker Denne rapport fortæller historien om en succes Vester Voldgade 17 1552 København V Tlf. 33 63 10 00 www.kab-bolig.dk Det er historien om

Læs mere

BilagARU_130813_pkt_04.03 EVALUERINGSRAPPORT: PROJEKT MIKROLÅN 2.0

BilagARU_130813_pkt_04.03 EVALUERINGSRAPPORT: PROJEKT MIKROLÅN 2.0 EVALUERINGSRAPPORT: PROJEKT MIKROLÅN 2.0 Socialt Udviklingscenter SUS, oktober 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 Formålet med Mikrolån 2.0... 3 Evaluering af projektets resultater... 4 2. Baggrund

Læs mere

Alpe d Huez klarede tankerne Side 4

Alpe d Huez klarede tankerne Side 4 UDGIVES AF PENSION FOR SELVSTÆNDIGE September 2013 SELVSTÆNDIG Side 10 Sejt! Men jeg turde ikke Alpe d Huez klarede tankerne Side 4 Pensionen fik en ekstra tand Side 21 d enkelt September 2013 Side 1 Alpe

Læs mere