Naturvejlederløntilskud

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Naturvejlederløntilskud"

Transkript

1 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2011 Referencenummer: Naturvejleder: Tanya Wünsche Arbejdssted: Skovbo Naturskole v/ Svenstrup Gods Adresse: Ryeskovvej 1B Postnummer/By: 4140 Borup Kort resumé af årets vigtigste begivenheder: 2011 har været det år hvor sundhedsnaturvejlederprojektet har kørt mest på skinner. Jeg har kunnet fortsætte en masse aktiviteter og projekter og på den måde været i stand til at skabe forankring og kontinuitet i hverdagen for en lang række af mine målgrupper. De største begivenheder i år 2011 har været de to nedenfor beskrevne: Kursusvirksomhed for dagplejere, pædagoger og lærere Kurser med titlerne Udeskole for alle, Leg i Natur, Natur og sundhed i børnehaven og Naturværktøjskassen er afholdt med mange engagerede kursister fra forskellige dele af skole- og institutionsverdenen. Alle kurserne har båret præg af inspirationskurser mht. ideer, konkrete aktiviteter og redskaber til naturformidling for alle aldersgrupper. Walk-A-Ton og Ride-A-Ton til fordel for Kræftens Bekæmpelse I 2011 blev mine to store velgørenhedsarrangementer lagt med en uges mellemrum. Det gav ro for de mange frivillige involverede og mulighed for en helhjertet opsamlende indsats imellem slagene. Jeg har egenhændigt stået for rekruttering af frivillige, indhentning af sponsormidler/gaver, praktisk planlægning, naturvejleningsopgaver undervejs, mediehåndtering, gennemførelse og evaluering samt oprydning/afrunding og afrapportering efter weekenden. Alt overskuddet gik til kræftforskning. Delmål: (Beskrivelse af hvad du har opnået inden for de forskellige delmål. Dvs. aktiviteter, resultater mv.) I dette projekt har mine overordnede delmål været de samme gennem mine 3 års ansættelse, da de er en del af min arbejdsbeskrivelse. Dog har jeg i 2011 tilføjet ekstra fokus områder og har i det forgangne år arbejdet udfra 5 forskellige delmål.

2 Delmål: (Planlagte aktiviteter inden for de forskellige delmål) Del mål 1: I samarbejde med kommunen arbejde for, samt afholde en række sundhedsfremmende tiltag i borgernes nærmiljø Vægtstop kursus opfølgning (netværksdannelse og motion i skoven) resultat: et godt eksempel på forankring er at en gruppe overvægtige borgere (BMI 30-40) nu er blevet så glade for og trygge ved - skoven, at de mødes i deres private netværk og går ture 3-5 gange om ugen. Store Cykeldag 2011 i samarbejse med Det Grønne Hus resultat: 19 cyklister i alle aldre fik sved på panden og testet grænser på mountainbiken på Køge Ås. Kulturnat i Borup 2011 resultat: Skovbo Naturskole og sundhedsnaturvejlederfunktionen bliver et kendt fænomen i lokalmiljøet. En hyggelig og spændende nat med GPS orientering og mad på bål. Walk-A-Ton 2011 resultat: godt 300 mennesker løb og gik ruter af 5, 10, 15kms længde, eller i år også halvmaraton til fordel for et godt formål. Ride-A-Ton 2011 resultat: lidt over 100 ryttere valfartede til Svenstrup Gods for at opleve efterårsskoven sammen med nye og gamle heste-interesserede venner på ruter af 5, 10 eller 15kms længde til fordel for et godt formål. Udeskole for alle kurser afholdt for kommunale lærere resultat: 2 fulde kurser er afholdt. Lærere deltog sammen med minimum én kollega, og har på den måde taget deres fælles nye viden med sig tilbage som en større ressource end hvis de havde været afsted alene. Kurserne Leg i Natur, Natur og sundhed i børnehaven og Naturværktøjskassen afholdt for pædagogisk personale resultat: 3 fulde kurser er afholdt, 58 pædagoger har leget, skreget, grinet, undret sig, opfundet og svedt sig til ny viden og nye erfaringer om muligheder for formidling af natur til deres institutionsbørn. Det glade budskab skaber altså fortsat ringe i vandet i Køge kommune. Kursus om natur og småbørn afholdt for dagplejemødre resultat: 1 kursus afholdt og også her spreder dagplejemødre med gode naturoplevelser i frisk erindring stadig flere ringe i vandet for hvert nyt barn de møder. Efterårsferiearrangement for projekt Sund Zone i Ellemarken beboerområde resultat: etniske borgere fra socialt boligbyggeri rystedes sammen gennem leg, historiefortælling og bålmad i skoven. Åben Ild - sociale bålmadsarrangementer for etniske dansk-studerende ved Køge Sprogskole resultat: flere etniske og nytilflyttede borgere har haft gode naturoplevelser sammen og har fået øjnene op for Køge Ås som reakreationssted.

3 Delmål 2: Etablere og udvikle lokale støttepunkter med henblik på at fremme læring, sundhed og trivsel Kulturnat i Borup i samarbejde med Køge kommunes biblioteker årligt tilbagevendende sundhedsarrangement for offentligheden i lokalområdet resultat: lokalområdets borgere får pludselig øjnene op for at der i Borup ligger en naturskole, som derfor benyttes hyppigere senere på året. Opsyn med/vedligehold af Spor i Landskabet stien ved Skovbo Naturskole resultat: mange motionister, hundeluftere og naturskole kendte skolebørn benytter stien dagligt. Deltagelse i brugerrådsmøder omkring udvikling af motions- og rekreations tilbud ved Kimmerslev sø, Borup resultat: der er oprettet bådebro, samt tale og tanker i gang til flydeponton med plexiglas bund til observation af søen, og hjertesti omkring søen. Del af tanker om og planlægning af etablering af stisystemer under projektet Find vej i Køge resultat: stierne muliggør offentlig grøn færdsel i Køge kommune, PR omkring Find vej projektet synliggør muligheden for færdsel. Walk-A-Ton 2011 små 300 løbere/gående motionerede og hyggede sig i Svenstrup skovene til fordel for Kræftens Bekæmpelse resultat: En tradition skabes om at den står på sjov motion i efterårsferien for hele familien. I 2011 udvidedes med mulighed for at løbe halvmaraton. En stor sum penge doneres til et sundhedsfremmende velgørende formål. God PR for sundhedsnaturvejleder rollen samt Svenstrup Gods. Ride-A-Ton 2011 lidt over 100 ryttere deltog på egen hest i et heldagsarrangement på Svenstrup Gods. Overskuddet fra de to arrangementer gik til Kræftens Bekæmpelse - resultat: En tilbagevendende succes af et anderledes, og ikke konkurrencepræget, rytterarrangement der tiltrækker ryttere fra nær og fjern som bestemt bør forblive en tradition en helt ny måde at være sammen med vennerne på i nye smukke omgivelser der normalt er lukket land for offentligheden. En stor sum penge doneres til et sundhedsfremmende velgørende formål. God PR for sundhedsnaturvejleder rollen samt Svenstrup Gods. Vandreture ved årets vandrefestival, efterår 2011 resultat: både vandrevante og inaktive borgere kommer i denne uge ud på gåture med forskelligt indhold og af varierende længde. Vigtigste pointe i denne uge er muligheden for forankring af det at vandre som en selvstændig fritidsaktivitet. Delmål 3: I samarbejde med sundhedspersonalet udvikle og afholde sunde naturaktiviteter for bl.a. overvægtige børn/unge og deres familier, inaktive midaldrende og ældre og inaktive familier med anden etnisk herkomst end dansk Oplevelsesdage med tidligere deltagende SoSu personale og deres ældre borgere fra kurset UD med de gamle!!! - resultat: plejepersonalet holdes til ilden og får nye tips og tricks til at have deres ældre borgere med ud i naturen.

4 Aktivitetseftermiddage for livsstilsgruppen på det psykiatriske hospital Fjorden resultat: 8 psykisk syge unge har fået et tryggere forhold til færdsel i natur via div. lege og friluftsaktiviteter (mindfulness, sove i træer, kajak og GPS vandring). Opfølgning, netværksdannelse og forankring af ugentlige natur ture for Køge borgere der har deltaget på kommunens Vægtstopkursus resultat: godt sammentømrede hold der elsker vores natur ture og som flere gange om uge er begyndt at gå ture sammen for hyggen og motionens skyld, samt at dyrke yoga hos deres vægtstoprådgiver på special-oprettet hold på deres opfordring. Legedage, orienteringsløb, GPS aktiviteter og bålmadsaftner med etniske unge og deres familier rekrutteret gennem Køge Sprogskole resultat: der er skabt et rum for samvær i naturen på neutral grund, hvor alle er lige, al mad er lige god uanset oprindelsesland og hvor de etniske unge (nytilflyttere) ofte er bedre til at begå sig udendørs end de danske. GPS og geocachingaktiviteter og gåture for kræftpatienter i samarbejde med fysioterapeuter resultat: patienter i kemoterapi, eller netop afsluttet behandlingsforløb har opnået følelse af samhørighed, god gruppedynamik, gode oplevelser og det at have fokus på et fælles tredje der for én gangs skyld ikke er sygdom. Delmål 4: Udvikling af friluftslivsrelaterede aktiviteter Træklatrings kursus udbudt i Naturvejlederregi pædagoger og lærere fra Køge kommune deltog ligeledes resultat: flere skoler har forespurgt på træklatreture/trækendskabsture med deres klasser, da de havde stiftet bekendtskab med klatringen. Havhajakformidlingsture for overvægtige unge, samt Vægtstopholdene med fokus på hhv. fugle og den gode oplevelse - resultat: 4 midaldrende Vægstopper mænd er startet i kajakklub i Roskilde, da de blev helt bidt af kajak. Kanoformidlings ture på Køge Å/Køge havn med utilpassede teenagepiger fra tilbuddet Jabes resultat: pigerne fik succesoplevelser og oplevede følelsen af fællesskab samt at det er nemmere at nå et mål i fællesskab. Jabes har ønsket tur i 2012 der jo desværre ikke kan gennemføres. Delmål 5: Udvikling af tiltag til større fokus på psykisk sundhed igennem sundhedsnaturvejledningen Gåture og mindfulness med stressramte sygedagpengemodtagere resultat: sygedagpengemodtagere der lider af stress/depression har gået sunde naturture med det formål at få ro i sindet for øje. Borgerne har tidligere deltaget i forløb i Det Grønne Hus, og har sammen med mig fået yderligere opfølgning efter endt forløb. Morgengymnasitk/skovyoga i skoven for alle mine hold resultat: tilbagevendende startskuds aktivitet, der samler tankerne og retter fokus mod den forestående tur. Mindfull walking ture for patienter fra det psykiatriske hospital Sankt Hans' afdeling

5 Fjorden resultat: patienter og personale så hinanden i nyt lys. Flere patienter har påbegyndt meditation som en del af deres daglige rutine. Ture for etniske borgere i Sund Zone projektet i boligområdet Ellemarken resultat: sociale antenner trænes, sprog øves når vi taler om natur, og de etniske familiers børn aktiveredes i en ellers lang ferieperiode uden planer. Særlige aktiviteter i forbindelse med NVL-ordningen: (F.eks. bidrag til netværksarbejde, oplægsholder på NVL-uddannelsen, artikler til NVL-bladet eller naturvejleder.net ol.) Kano og kajak formidlings udvalget: Deltagelse i temadage samt redigering af inspirationshæftet Kano i naturvejledningen Friluftsnetværket: Deltagelse i diskussionsgrupper om udviklingsmuligheder for friluftslivet i naturvejledningen. Københavnernetværket: Planlægning og afholdelse af Naturvejledernes Årskonference 2011, primært i velkomst og festudvalget. Sundhedsnetværket: Afholdelse af årsmøde, med oplæg, forplejning og aktiviteter. Mange møder og deltagelse i temadage. Kommunenetværket for sundhedsarbejde i naturen: Sammen med bl.a. sundhedskoordinator Eva Skytte, initiativtagter til et nyt netværk med fokus på sundhedsarbejde i naturen, hvor vi målrettet har gået efter at få kommuner til at deltage. Styregruppemedlem, og arrangør af flere netværksdage på tværs af geografi, jobfunktion og vision med at benytte naturen som arena for sundhedsfremmende/sygdomsforebyggende arbejde i naturen. Naturvejlederforeningens Internationale udvalg: Udvalgsarbejde og herunder planlægning af internationale konferencer og temature, og formidling af dette til den danske naturvejlederkreds. Et meget spændende og udviklende arbejde med at styrke naturvejledernes profil internationalt. Andet: (Arbejde der rækker ud over delmålene) I løbet af 2011 har jeg på eget initiativ og for egen regning desuden taget en uddannelse som mindfulnessinstruktør, hvilket jeg har gjort brug af i mange af mine forløb med sårbare målgrupper. Opsummering af sundhedsnaturvejlederstillingen: Efter 3 år som sundhedsnaturvejleder har 2011 uden tvivl været det år hvor projektet har kørt bedst. Og hvor jeg selv har hvilet mest i det. Jeg har ubesværet kunnet fortsætte de mange tiltag jeg havde igangsat i 2009 og 2010, og mange målgrupper har selv henvendt sig og bedt om oplæg og ture som de har hørt andre har deltaget i. Disse har jeg så skræddersyet både kortere og længere oplæg til. Jeg synes det er rigtig ærgerligt at sundhedsnaturvejlederstillingen nu nedlægges, grundet manglende bevilling af midler fra Køge kommune. Det er ofte på 3. året af et projekt at det for alvor begynder at køre, og jeg har været rigtig tilfreds med den støre efterspørgsel og de mange uopfordrede henvendelser jeg har modtaget i Grundet kortsigtet planlægning og

6 nye strukturer i kommunen, tabes alt dette nu på gulvet. Mest ærgerligt synes jeg det er for alle de borgergrupper der har haft gavn af sundhedsnaturvejlederen, der har oplevet at vove og kaste sig ud i noget nyt og kæmpet for at forankre en livsvigtig livsstilsændring. Der er mange af mine målgrupper der har givet udtryk for at de har følt sig trygge i sundhedsnaturvejledertilbuddet, og hvis dagsligliv det faktisk påvirker væsentligt at tilbuddet nu forsvinder for at Køge kommune kan spare sølle kr årligt. Det er bestemt mit indtryk, og min varmeste anbefaling, at der igen oprettes et lignende tilbud til svage, ikke motionsvante målgrupper der ellers ikke tilbydes (tvinges/opfordres til) naturvejledning. Naturen som ramme for en sådan tilbud virker bedre end mange andre arenaer, da den danske natur er tilgængelig for alle befolkningsgrupper og ikke stiller andre krav til individet, end dem individet stiller til sig selv. Flere af mine delmål fra årsplanen 2011 handler om at jeg håber at Køge kommune tager initiativ og gør brug af mig som ressource. Meget af det samarbejde jeg havde håbet at have, har ikke ladet sig gøre og jeg har stort set egenhændigt kontaktet mine målgrupper og planlægt, gennemført og evalueret aktiviteter med dem. Et sådant samarbejde kunne i mine øjne forbedres og samles bedre op end det har været tilfældet i konstellationen som den har været de sidste 3 år. Jeg mener, at en kommune har rigtig stor gavn af et projekt som ansættelsen af en sundhedsnaturvejleder, og har set et væld af positive effekter af mit arbejde. Et dagligt samarbejde mellem naturvejleder og kommune (sundhedsforvaltning) vil gavne mange borgere, og i sidste ende hjælpe kommunen med at reducere udgifter til behandlingstilbud af forskellig art. Liste over formidlingsarrangementer: (Type arrangementer, hvor mange arrangementer, antal deltagere) Engangs eventprægede arrangementer: 11, ca. 650 deltagere Forløb med ugentlige ture: 8, 82 deltagere (der alle mødt mig minimum 1 gang/uge i 3-6 måneder) Arrangementer for skoler og institutioner: 11, ca. 450 børn Kurser: 7, 163 kursister Offentlige arrangementer: 3, ca. 500 deltagere Eventuelle kommentarer til administrationen: (Kommentarer/idéer til samspillet med Friluftsrådets administration eller med Fællessekretariatet for Naturvejlederordningen) Årskonferencen der i 2011 blev arrangeret af Københavner netværket, er en evig kilde til nye vigtige personer i et netværk der er af utrolig stor vigtighed for naturvejledere rundt om i landet, der som oftest arbejder mere eller mindre alene. Jeg har igen i år gjort meget brug af sundhedskoordinator Eva Skytte! Det har været genialt at have en person at henvende sig til der har overblik over hvad naturvejledere landet over beskæftiger sig med. Og ligeledes spændende med en række givende og udviklende temadage om koblingen sundhed og natur! Bilagsfortegnelse: (F.eks. bilag med liste over udgivelser fra året der er gået, uddybende materiale vedr. aktiviteter ol.)

7 Ingen bilag Rapporten er udfærdiget af: Navn: Tanya Wünsche Dato: 12. februar 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Referencenummer: Naturvejleder: Tanya Wünsche Arbejdssted: Skovbo Naturskole v/ Svenstrup Gods Adresse: Ryeskovvej 1B Postnummer/By: 4140 Borup Kort resumé af årets

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 23701 Navn naturvejleder: Henrik Lerdorf Navn arbejdsgiver: Det Grønne Hus Arbejdssted: Det Grønne Hus Adresse: Vestergade 3c Postnummer/By: 4600

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Referencenummer: Naturvejleder: Peder Flansmose Arbejdssted: Kystcentret Thyborøn Adresse: Kystcentervej 3 Postnummer/By: 7680 Thyborøn (Se vejledningen bagerst

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 20660 Navn naturvejleder: Anders Tranberg Andreasen Navn arbejdsgiver: GeoCenter Møns Klint Arbejdssted: GeoCenter Møns Klint Adresse: Stengårdsvej

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Referencenummer: 23071 Navn naturvejleder: Henrik Lerdorf Navn nærmeste leder: Tommy B. Olsen Arbejdssted: Det Grønne Hus Adresse: Vestergade 3c Postnummer/By: 4600

Læs mere

Før under efter - kommunikation

Før under efter - kommunikation Før under efter - kommunikation 1 Få mere ud af arrangementet med kommunikation FØR UNDER - EFTER Vi afholder et arrangement for at gøre opmærksom på et emne eller et budskab Tænk arrangementet som én

Læs mere

Med dette lille nyhedsbrev ønskes I alle en glædelig jul vi ses i det nye år

Med dette lille nyhedsbrev ønskes I alle en glædelig jul vi ses i det nye år Småbørnsnetværkets Nyhedsbrev November 2013 Kære netværk Efteråret går på hæld og lige om hjørnet venter vinteren og et nyt år! Husk at sæt et stort X i kalenderen til det kommende årsmøde se mere om dato,

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 21954 Navn naturvejleder: Kasper Kollerup Nielsen / Carsten Enemark Navn arbejdsgiver: Fjordcentret Arbejdssted: Voer Færgested og hele Norddjurs

Læs mere

Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed

Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed Energi og glæde hele året sådan undgår du stress og vintertræthed Af Doreen Møller Holmquist, Natur- og stressvejleder og ejer af kursusvirksomheden Mind4nature Hvert år rammes mange danskere af vintertræthed

Læs mere

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed

Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Sådan kommer du godt i gang! - tværfaglige kurser om natur og sundhed Af Nina B. Schriver og Eva Skytte At naturen kan øge vores sundhed og livskvalitet er de fleste enige om. Men hvis man vil arbejde

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: Navn naturvejleder: Thor Hjarsen Navn arbejdsgiver: Red Barnet Arbejdssted: Red Barnet (landsdækkende) Adresse: Rosenørns Alle 12 Postnummer/By:

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2011

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2011 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2011 Referencenummer: Navn naturvejleder: Anders Tranberg Andreasen Navn arbejdsgiver: GeoCenter Møns Klint Arbejdssted: GeoCenter Møns Klint Adresse: Stengårdsvej 8

Læs mere

Årsrapport for Natur- og Sundhedsvejleder En motionsaktivist

Årsrapport for Natur- og Sundhedsvejleder En motionsaktivist 2011 Årsrapport for Natur- og Sundhedsvejleder En motionsaktivist Der tegnes blad struktur i Brejning. Dieter Toftkjær Sørensen Vejle Kommune 01-01-2011 Tekst: Naturvejleder Dieter Toftkjær Sørensen, Geolog

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2011

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2011 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2011 Referencenummer: 20792 Navn naturvejleder: Karsten Rybjerg Larsen Navn arbejdsgiver: Mariagerfjord Kommune Arbejdssted: Mariagerfjord Naturskole Adresse: Fjordgade

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Referencenummer: 23084 Navn naturvejleder: Rikke de Neergaard Navn nærmeste leder: Flemming Walsted Arbejdssted: Øhavets Smakkecenter Adresse: Strynø Brovej 12 Postnummer/By:

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsplan 2013

Naturvejlederløntilskud Årsplan 2013 Naturvejlederløntilskud Årsplan 2013 Referencenummer: 20667 Navn naturvejleder: Sara Gelskov Navn arbejdsgiver: Tove Damholt Arbejdssted: Østsjællands Museum Adresse: Højerup Bygade 38 Postnummer/By: 4660

Læs mere

Tidlig indsats og Åbent børnehus. et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent

Tidlig indsats og Åbent børnehus. et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent Tidlig indsats og Åbent børnehus et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent Hvad har været i fokus fra start Fokus på familier med særlige behov heraf isolerede familier Metodeudviklingsprojekt

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 23073/ Dok. nr. Guldborgsund 24027-13 Navn naturvejleder: Johnny Madsen Navn arbejdsgiver: Guldborgsund kommune Arbejdssted: Guldborgsund kommune

Læs mere

Et voksenliv i udvikling. Natur- og friluftscenter for udviklingshæmmede over 18 år

Et voksenliv i udvikling. Natur- og friluftscenter for udviklingshæmmede over 18 år Et voksenliv i udvikling Natur- og friluftscenter for udviklingshæmmede over 18 år VÆRDIFULD MOD MENNESKER I BEVÆGELSE NÆRVÆR ÅBENHED HELHED IDENTITET SELVVÆRD ANERKENDELSE BRUGERUDVIKLINGSSAMTALER Kort

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Referencenummer: 20652 Naturvejleder: Helen Blegebrønd Holm Arbejdssted: Næstved Kommune Adresse: Rådmandshaven 20 Postnummer/By: 4700 Næstved (Se vejledningen bagerst

Læs mere

Naturvejleder løntilskud

Naturvejleder løntilskud Naturvejleder løntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 20680 Navn naturvejleder: Doreen Møller Holmquist Navn arbejdsgiver: Den Selvejende Institution Kongskilde Friluftsgård Arbejdssted: Kongskilde

Læs mere

Hvorfor sundhed i naturen? E V A S K Y T T E, S U N D H E D S N E T V Æ R K E T T E M A D A G O M S U N D H E D I N A T U R E N, 1 2.

Hvorfor sundhed i naturen? E V A S K Y T T E, S U N D H E D S N E T V Æ R K E T T E M A D A G O M S U N D H E D I N A T U R E N, 1 2. Hvorfor sundhed i naturen? E V A S K Y T T E, S U N D H E D S N E T V Æ R K E T T E M A D A G O M S U N D H E D I N A T U R E N, 1 2. J U N I 2 0 1 2 Hvad er særligt ved naturen? Naturen Har ingen iboende

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: Ref. nr. 23006 Navn naturvejleder: Den koordinerende naturvejleder for Fredensborg Kommune og Haver til Maver Navn naturvejleder: Stillingen og

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsplan 2014

Naturvejlederløntilskud Årsplan 2014 Naturvejlederløntilskud Årsplan 2014 Referencenummer: 20667 Navn naturvejleder: Sara Gelskov Navn arbejdsgiver: Tove Damholt Arbejdssted: Østsjællands Museum Adresse: Højerup Bygade 38 Postnummer/By: 4660

Læs mere

RudersdalRutens Univers: oplevelser, bevægelse og motion i naturen i Rudersdal

RudersdalRutens Univers: oplevelser, bevægelse og motion i naturen i Rudersdal RudersdalRutens Univers: oplevelser, bevægelse og motion i naturen i Rudersdal Af Lars Wiskum, ekstern udviklingskonsulent, projektleder, Rudersdal Kommune. Over hele landet er interessen og søgningen

Læs mere

- Etablering og arbejdet med nyt naturcenter på Amager strandpark:

- Etablering og arbejdet med nyt naturcenter på Amager strandpark: Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2011 Referencenummer: 20669 Navn naturvejleder: Martin Machado Navn arbejdsgiver: DGI Storkøbenhavn Arbejdssted: DGI Storkøbenhavn Adresse: Tietgensgade 65 Postnummer/By:

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om, hvordan

Læs mere

Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien

Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien Tør du kysse skrubtudsen? : Naturvejledning for brugere af psykiatrien Af naturvejleder, socialpædagog og psykoterapeut Benny Jensen, Psykiatrisk Informationscenter. Psykisk syge får både selvværd og et

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om din trivsel.

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om din trivsel.

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Referencenummer: 23004 Navn naturvejleder: Michael Pedersen Navn nærmeste leder: John Munro Arbejdssted: Ledreborg Gods Adresse: Ledreborg Alle 2d Postnummer/By:

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om din trivsel.

Læs mere

Kommentar til klubstruktur i Hørning fra MED udvalget.

Kommentar til klubstruktur i Hørning fra MED udvalget. Kommentar til klubstruktur i Hørning fra MED udvalget. Kultur og arbejdsmiljø Da man i 1995 startede klubben op, var det fra starten af vigtigt at den kom til at ligge i forbindelse med Hørning hallen,

Læs mere

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet

Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet. Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Mer, fler och ännu bättre i Danmark Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Jan Eriksen, direktør i Friluftsrådet Friluftsrådet kort Oprettet af statsministeren i 1942 Paraply for 90 organisationer indenfor

Læs mere

Mindful. Børnehave. Vi lærer jer at gøre det selv

Mindful. Børnehave. Vi lærer jer at gøre det selv Mindful Børnehave Vi lærer jer at gøre det selv Hos Room for Reflection er vi af den overbevisning, at mindful pædagoger giver mindful børn. Holdet bag Room for Reflection har et brændende ønske om, at

Læs mere

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet

Om undersøgelsen. Sådan udfylder du skemaet Om undersøgelsen Det spørgeskema, du skal til at udfylde, indeholder spørgsmål om din brug af naturen og dine oplevelser med at være aktiv i naturen. Der er også nogle spørgsmål, som handler om din trivsel.

Læs mere

Projekt Sundheds- & friluftsvejleder

Projekt Sundheds- & friluftsvejleder Allerød 2010 Projekt Sundheds- & friluftsvejleder Et sundhedsfremmende Natur- & friluftsprojekt for børn og unge i Allerød Kommune Formålet med projektet At børn og unge i Allerød Kommune får et styrket

Læs mere

Mindfulness kursus en mere mindful hverdag. - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget.

Mindfulness kursus en mere mindful hverdag. - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget. Mindfulness kursus en mere mindful hverdag - Erfaringer med 3 dag og 1 døgninstitution i Gentofte kommune. 100 ansatte og 80 børn har deltaget. Kære læser I materialet kan du læse om kurset i Gentofte

Læs mere

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse Om dig 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse 1.2 Hvad er din alder? 1.3 Hvad er din højeste fuldførte uddannelse? a. Folkeskole 9. eller 10. klasse b. EFG/HG/Teknisk

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Referencenummer: 23015 Navn naturvejleder: Jakob Kofoed Navn nærmeste leder: Vendsyssel Historiske Museum Arbejdssted: Museets afdelinger i Mosbjerg, Rubjerg og

Læs mere

Lokal Motion. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle

Lokal Motion. Case rapport Evaluering af Idræt for Alle Lokal Motion Case rapport Evaluering af Idræt for Alle 67 Indhold 1. Introduktion....... 68 2. Projektets aktiviteter......... 68 3. Projektets resultater..... 69 4. Projektets virkning.......... 70 5.

Læs mere

I Friluftsrådets vurdering af projektet sammenholder vi om aktiviteterne hjælper med at opfylde projektets delmål og formål.

I Friluftsrådets vurdering af projektet sammenholder vi om aktiviteterne hjælper med at opfylde projektets delmål og formål. Vejledning Alle punkter i ansøgningsskemaet skal beskrives. I Friluftsrådets vurdering af projektet sammenholder vi om aktiviteterne hjælper med at opfylde projektets delmål og formål. Se endvidere nedenstående

Læs mere

NATUREN SOM ARENA I SUNDHEDSFREMME- OG FOREBYGGELSESARBEJDET

NATUREN SOM ARENA I SUNDHEDSFREMME- OG FOREBYGGELSESARBEJDET NATUREN SOM ARENA I SUNDHEDSFREMME- OG FOREBYGGELSESARBEJDET - erfaringsudvekslingsdag for kommunale medarbejdere fra hele Danmark og deres samarbejdspartnere Du inviteres hermed til en erfaringsudvekslingsdag

Læs mere

Handleplaner for 2. årgang.

Handleplaner for 2. årgang. Handleplaner for 2. årgang. På 2. årgang, er den anerkendende tilgang af stor værdi for os i det daglige arbejde med, og omkring børnene. Det er vores håb, at dette vil opleves, samt fungere, som en paraply

Læs mere

Natur, sundhed & livskvalitet

Natur, sundhed & livskvalitet Natur, sundhed & livskvalitet Hvordan naturvejledning og natur kan fremme sundhed og livskvalitet Samarbejdet mellem SNS og Vordingborg Kommunes Sundhedscenter i Stege Styrker og muligheder Skovrider,

Læs mere

Hvilken betydning har fællesskabsaktiviteter og naturoplevelser for børn, unge og familier? VIND konference d. 18. april 2018

Hvilken betydning har fællesskabsaktiviteter og naturoplevelser for børn, unge og familier? VIND konference d. 18. april 2018 Hvilken betydning har fællesskabsaktiviteter og naturoplevelser for børn, unge og familier? VIND konference d. 18. april 2018 Præsentation af LG Insight Analyser, evaluering, rådgivning m.m. Opgaver inden

Læs mere

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger?

Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Evaluering, forældre Hvilket hold har dit barn deltaget på? Vurdering af SommerUndervisning - I hvor høj grad har dit barns udbytte af SommerUndervisning levet op til dine forventninger? Har dit barn deltaget

Læs mere

Evaluering af netværksmodel i forbindelse med

Evaluering af netværksmodel i forbindelse med Evaluering af netværksmodel i forbindelse med LÆR AT TACKLE kurser Kursisterne oplever et behov for at indgå i et netværk efter kursusafslutning Netværksdannelse har en positiv indvirkning på deltagernes

Læs mere

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege

Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave. Bevægelse og lege Bevægelsespolitik i Måbjerghus Børnehave Bevægelse og lege Barnet er sin krop og har sin krop. Barnet er i verden gennem kroppen. Den udvikling og læring, som finder sted blandt børn i dagtilbud, er særlig

Læs mere

Programmet. Konferencier: Rasmus Visby, Specialkonsulent, Køge Kommune

Programmet. Konferencier: Rasmus Visby, Specialkonsulent, Køge Kommune Programmet Konferencier: Rasmus Visby, Specialkonsulent, Køge Kommune 9.30 Kaffe, the og frugt 10.00 Velkomst og introduktion til dagen v/ Jens Kristoffersen 10.05 Åbningstale v/ Lissie Kirk, 2. Viceborgmester,

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Referencenummer: 19176 Naturvejleder: Michael Schack Arbejdssted: Gram Slot Adresse: Slotsvej 54 Postnummer/By: 6510 Gram Kort resumé af årets vigtigste begivenheder:

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012. Referencenummer: 20652. Navn naturvejleder: Helen Holm. Navn arbejdsgiver: Center for Uddannelse

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012. Referencenummer: 20652. Navn naturvejleder: Helen Holm. Navn arbejdsgiver: Center for Uddannelse Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 20652 Navn naturvejleder: Helen Holm Navn arbejdsgiver: Center for Uddannelse Arbejdssted: Næstved Kommune Adresse: Rådmandshaven 20 Postnummer/By:

Læs mere

Fri til frivilligt arbejde. Evaluering af Skandias Idéer for Livet Ambassadører

Fri til frivilligt arbejde. Evaluering af Skandias Idéer for Livet Ambassadører Fri til frivilligt arbejde Evaluering af Skandias Idéer for Livet Ambassadører November 2007 Indhold 1. Introduktion... 3 1.1 Idéer for Livet Ambassadører... 3 1.2 Skandias motivation... 4 2. Evaluering

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2010 Referencenummer: 18186 Naturvejleder: Lars Borch Arbejdssted: Ungdomsringen/ Efterskolerne Adresse: Ryesgade 7 Postnummer/By: 8680 Ry Kort resumé af årets vigtigste

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 21952 Navn naturvejleder: Lars Borch Navn arbejdsgiver: Ungdomsringen/ Efterskolerne Arbejdssted: Hjemmefra, men tilknyttet Ungdomsringens sekretariat,

Læs mere

Statusnotat. Inddragelse af frivillige i Psykiatrien. PsykInfo

Statusnotat. Inddragelse af frivillige i Psykiatrien. PsykInfo Statusnotat Inddragelse af frivillige i Psykiatrien PsykInfo Louise Friis Kusk, konsulent Anne Mette Billekop, leder 1. februar 2017 Baggrund Siden december 2014 har der været ansat én frivillighedskoordinator

Læs mere

MOD PÅ LIVET 2013-16. Egmont Fondens strategi for støtte til børn og unge, der rammes af sygdom og død i den nærmeste familie

MOD PÅ LIVET 2013-16. Egmont Fondens strategi for støtte til børn og unge, der rammes af sygdom og død i den nærmeste familie MOD PÅ LIVET Egmont Fondens strategi for støtte til børn og unge, der rammes af sygdom og død i den nærmeste familie 2013-16 Tegning af 9-årig dreng i terapi hos Løvehjerte Egmont Fondens rådgivning til

Læs mere

Projekt Sund i Naturen lige nu

Projekt Sund i Naturen lige nu Projekt Sund i Naturen lige nu Aktiviteter Faser FASE 1 vidensindsamling og partnerskaber Kortlægning og analyse af eksisterende indsatser Indsamling af viden om brobygningsmodeller Indledende workshops

Læs mere

Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge

Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge rådgivning, hjælp og støtte for familier til børn og unge med psykiske vanskeligheder Et 4-årigt projekt i Landforeningen BEDRE PSYKIATRI i perioden

Læs mere

Projekt: Mænd med ADHD

Projekt: Mænd med ADHD Projekt: Mænd med ADHD Handicapidrættens Videnscenter www.handivid.dk Inge Sørensen Anne-Merete Kissow Projektets idé At udvikle et kursusforløb, hvor voksne mænd med ADHD (30+ år) får mulighed for at

Læs mere

Klædt på til. Hjertestier

Klædt på til. Hjertestier Klædt på til Hjertestier Kort om hjertestier En hjertesti er en afmærket motionsrute, hvor der langs ruten er opsat skilte med Hjerteforeningens logo. Stien kan anvendes hele døgnet og af alle. Mange lokalforeninger

Læs mere

Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion

Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion HJERTEMOTION Livsglæde kommer fra hjertet Når mennesker mødes, sker der noget. I projekt Hjertemotion samarbejder Hjerteforeningen med

Læs mere

Sundhed og friluftsliv i det lokale arbejde Oplæg til Kredsbestyrelsesseminaret, 30. Marts 2019

Sundhed og friluftsliv i det lokale arbejde Oplæg til Kredsbestyrelsesseminaret, 30. Marts 2019 Sundhed og friluftsliv i det lokale arbejde Oplæg til Kredsbestyrelsesseminaret, 30. Marts 2019 Friluftsliv og Folkesundhed Friluftspolitiske overvejelser Hvorfor vil vi ind på sundhedsdagsordenen? Hvordan

Læs mere

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Når børnene går i 2. og 3. klasse, skal der ske noget mere i SFO en, der kan give dem ekstra udfordringer. Dette gør en eftermiddag i SFO mere spændene, attraktiv

Læs mere

Ny Naturvejlederordning fra 2016

Ny Naturvejlederordning fra 2016 Ny Naturvejlederordning fra 2016 Samarbejdspartnere Center for Børn og Undervisning Center for Kultur, Frivillighed og Borgerservice Center for Teknik og Miljø Østsjællands Museum Stillingen er normeret

Læs mere

SKOLEN FOR RECOVERY. Årsrapport for Marts 2019

SKOLEN FOR RECOVERY. Årsrapport for Marts 2019 SKOLEN FOR RECOVERY Årsrapport for 2018 Marts 2019 Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery Psykiatrisk Center Ballerup Region Hovedstadens Psykiatri http://www.skolen-for-recovery.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Slå et slag for hjertet!

Slå et slag for hjertet! Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion HJERTEMOTION Livsglæde kommer fra hjertet Når mennesker mødes, sker der noget. I projekt Hjertemotion samarbejder Hjerteforeningen med

Læs mere

Evaluering af Naturvejlderordningen Høring af Friluftsrådets medlemsorganisationer i forbindelse med evaluering af Naturvejlederordning

Evaluering af Naturvejlderordningen Høring af Friluftsrådets medlemsorganisationer i forbindelse med evaluering af Naturvejlederordning Evaluering af Naturvejlderordningen Høring af Friluftsrådets medlemsorganisationer i forbindelse med evaluering af Naturvejlederordning Kære medlem af Friluftsrådet Ineva og Alexandra Instituttet varetager

Læs mere

Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe

Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe Kristian Buhr Velkommen til Bedre Psykiatri Aarhus tilbud på Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe Med denne pjece vil vi oplyse om, hvilke tilbud vi har til pårørende til personer med en psykisk

Læs mere

NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK. Årsrapport og strategi, 2009-2010

NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK. Årsrapport og strategi, 2009-2010 NATUR & FÆLLESSKAB RED BARNETS NATURVEJLEDER- OG FRILUFTSLIVSPROJEKT FOR UDSATTE BØRN I DANMARK www.redbarnet.dk/natur Årsrapport og strategi, 2009-2010 INDHOLD Forord ved Mimi Jakobsen 3 Indledning 4

Læs mere

Frisk luft, friluftsliv og folkesundhed

Frisk luft, friluftsliv og folkesundhed Frisk luft, friluftsliv og folkesundhed KPN vintermøde 8. marts 2012 For alle midt imellem barndom og alderdom gælder, at naturkontakt har positiv betydning for humøret, for følelsen af overskud, velvære

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning

OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning OutdoorMums: Efterfødselstræning og naturvejledning Af Nanna Winbladh, naturvejleder i Kolding Kommune OutdoorMums er efterfødselstræning i naturen kombineret med naturvejledning. Hver torsdag formiddag

Læs mere

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune 2019-2022 Politisk forord Alle borgere i Furesø kommune skal have adgang til at leve et sundt og aktivt liv, hele livet. Langt de fleste

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Referencenummer: 23079 Navn naturvejleder: Majken Fosgerau Salomonsen Navn arbejdsgiver: Økomuseum Samsø Arbejdssted: Økomuseum Samsø/Naturskolen Samsø/Energiakademiet

Læs mere

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk

Faglig vision. På skole- og dagtilbudsområdet. Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision På skole- og dagtilbudsområdet Skole- og dagtilbudsafdelingen September 2013 Billeder:Colourbox.dk Faglig vision I Norddjurs Kommune ønsker vi, at alle børn i skoler og dagtilbud skal være

Læs mere

Marken er mejet, og høet er høstet, kornet er i laderne, og høet står i hæs.

Marken er mejet, og høet er høstet, kornet er i laderne, og høet står i hæs. Marken er mejet, og høet er høstet, kornet er i laderne, og høet står i hæs. Frugten er plukket, og træet er rystet, og nu går det hjemad med det allersidste læs. Rev vi marken let, det er gammel ret,

Læs mere

Årsskrift Stafet For Livet sæson Sammen var vi stærkere

Årsskrift Stafet For Livet sæson Sammen var vi stærkere Årsskrift Stafet For Livet sæson 2017 Sammen var vi stærkere Indhold Generelle fakta 3 Fightere 6 Lysceremoni 7 24 timer 8 Frivilliges trivsel 9 Håb 10 Sammen var vi stærkere! I år var overskriften for

Læs mere

Mænds Mødesteder i naturen. Projektbeskrivelse

Mænds Mødesteder i naturen. Projektbeskrivelse Mænds Mødesteder i naturen Projektbeskrivelse Forum for Mænds Sundhed, September 2017 Indholdsfortegnelse BAGGRUND... 3 FORMÅL... 4 MÅLGRUPPE... 4 NATUROPLEVELSESPAKKERNE... 4 PROJEKTETS MÅL... 5 FORMIDLING

Læs mere

Sundhedsprofil for Mariagerfjord Kommune handleplan

Sundhedsprofil for Mariagerfjord Kommune handleplan Sundhedsprofil for Mariagerfjord Kommune handleplan J.nr. 16.20.02-G01-1-09 Om sundhedsprofilen I foråret 2011 kunne alle landets kommuner og regioner præsentere resultater og analyser fra en befolkningsundersøgelse

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsplan 2011

Naturvejlederløntilskud Årsplan 2011 Naturvejlederløntilskud Årsplan 2011 Naturvejleder: Marie Roland (barselsvikar for Sara Gelskov maj-december 2010) Arbejdssted: Geomuseum Faxe Adresse: Østervej 2 Postnummer/By: 4640 Faxe Delmål: (Planlagte

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Kejserdal. Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse

Kejserdal. Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse Kejserdal Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse CareGroup 20-01-2011 1. Indledning... 3 1.1 Læsevejledning... 3 2. Indhold og metoder... 3 3. Samlet vurdering og anbefaling... 3 3.1. vurdering... 3 4. De unges

Læs mere

MinVej.dk OM PROJEKTET

MinVej.dk OM PROJEKTET MinVej.dk OM PROJEKTET Scenen sættes... Projektets formål MinVej.dk er en brugerstyret platform med det primære formål at engagere psykisk sårbare og syge i egen sundhed. Kommunikationen er tilpasset brugerens

Læs mere

Tak for sidst! Det var en rigtig god dag lad os får nogle flere af den slags. Dialogen er drøn vigtig, ikke kun mellem bibliotekarerne og BS, men også kollegaer imellem. Vi har alt for sjældent mulighed

Læs mere

Kommuner. Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion

Kommuner. Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion Kommuner Slå et slag for hjertet! I Hjerteforeningens projekt Hjertemotion Livsglæde kommer fra hjertet Når mennesker mødes, sker der noget. I projekt Hjertemotion samarbejder Hjerteforeningen med kommuner

Læs mere

Bevægelsespolitik i Kastaniehuset, Pusterummet og Hylke SFO.

Bevægelsespolitik i Kastaniehuset, Pusterummet og Hylke SFO. 1 Gadebakken 5e, 8660 Skanderborg Virring, 29. juni 2011 Tlf. 87 94 26 60 Fax. 87 94 26 80 E-mail: vs@virring-skole.dk Hjemmeside: http://si.virring-skole.dk Kastaniehuset tlf. 87 94 26 58 Hjemmeside:

Læs mere

Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante

Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante Et partnerskabsprojekt mellem Frederiksberg kommune og DGI Storkøbenhavn om motionsuvante borgere Baggrund: I dag oplever vi i kommunen, at borgere enten på Sundhedscentret eller i psykiatrien har ringe

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Evaluering af Styr Livet Kursus

Evaluering af Styr Livet Kursus Evaluering af Styr Livet Kursus 1. Skriv på et blad, hvad du har fået ud af kurset sæt det på plakaten! Jeg synes kurset indeholder mange gode redskaber til at lære sig selv at kende Jeg er blevet mere

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2013 Referencenummer: 21952 Navn naturvejleder: Lars Borch Navn nærmeste leder: Jane Dupont, Ungdomsringen, Nørregade 77 6.sal, 5100 Odense C Arbejdssted: Ungdomsringen

Læs mere

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune

Demensvenlig Vejen. Demensstrategi Vejen Kommune Demensvenlig Vejen Demensstrategi Vejen Kommune Indledning Demens er betegnelsen for en gruppe sygdomme, der udvikler sig i en række faser med forskellige symptomer og forskellige behov. Demens er en sygdom,

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: 20645 Navn naturvejleder: Tue Skovgård Larsen Navn arbejdsgiver: Fjord&Bælt Arbejdssted: Fjord&Bælt Adresse: Margrethes Plads 1 Postnummer/By: 5300

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

HVORDAN STARTER MAN ET UNGEPANEL? - EN GUIDE -

HVORDAN STARTER MAN ET UNGEPANEL? - EN GUIDE - HVORDAN STARTER MAN ET UNGEPANEL? - EN GUIDE - INDHOLD Hvorfor have et ungepanel? 3 3 Kom godt i gang o Hvem skal ville det? 5 o Hvad kræver det? 6 o Hvem kan være med? 7 o Hvor tit mødes man? 7 o Hvad

Læs mere

Årsplan for aktiviteter i Småbørnsnetværket 2014/2015

Årsplan for aktiviteter i Småbørnsnetværket 2014/2015 Årsplan for aktiviteter i Småbørnsnetværket 2014/2015 Naturvejledning & ipad d. 6. marts 2014 kl. 9.30 16.00 o Sted: Københavns Naturskole Kalvebod Fælled Helene Flügge & Rikke Laustsen, i samarbejde med

Læs mere

Ældre Sagens frivillige indsats. til gensidig glæde

Ældre Sagens frivillige indsats. til gensidig glæde Ældre Sagens frivillige indsats til gensidig glæde Nærvær, tryghed og netværk Ældre Sagens mere end 10.500 frivillige gør dagligt en kæmpe indsats for at skabe indhold og livskvalitet i andre menneskers

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere