En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv."

Transkript

1 1 At være sig selv Materielle Tid Alder A8 45 min Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer, skolemiljø Indhold En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv. Formål At eleverne reflekterer over, hvordan samfundsnormer påvirker vores adfærd, udseende, seksualitet og kønsidentitet, herunder vores selvopfattelse og vores opfattelse af andre mennesker. At styrke elevernes egen evne til at analysere, reflektere over og handle i forhold til disse, herunder at respektere andre menneskers valg og gøre sig de positive aspekter ved at bryde med de fremherskende normer bevidst. Fag Dansk, sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab, klassens time Trinmål efter 6. klasse Dansk: udvikle og udvide ordforråd og begrebsverden. Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab: diskutere kønsrollers betydning for egen udvikling og klassens sociale miljø. have kendskab til, hvordan miljøet på skolen, i klassen og i fritiden kan påvirke sundhed. Tidsforbrug 45 minutter

2 2 Materialer Bilag 1 til læreren: Storyboard til tegnefilmen It takes all kinds! Internetforbindelse for at kunne se tegnefilmen It takes all kinds! på: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bmdisipkdxc En projektor Vejledning 1. Diskussion om normer Læg ud med at spørge eleverne, om de kender begrebet norm. Hvad er det, og hvem definerer normer? Forklar, at normer kan defineres som forventninger til og idealer for, hvad der betragtes som acceptable/uacceptable og positive/negative egenskaber i vores samfund. Nogle normer hjælper mennesker til at omgås hinanden med respekt. At lytte til hinanden i klassen uden at afbryde er et eksempel på en vigtig og positiv norm. Der er også sociale normer, der er omsat i love. For eksempel er det ikke bare socialt uaccepteret at stjæle, men også forbudt. Præsenter et par normer for eleverne, herunder eksempler på normer, der kan have en positiv effekt på nogle mennesker og en negativ effekt på andre menneskers tilværelse. Der kan for eksempel være tale om normer for udseende og tøj i klassen, normer for høflighed, det at være en god ven eller en god elev eller den måde, vi hilser på hinanden ved at kysse, give hånd eller knus osv. Gå videre med at stille spørgsmål som f.eks.: Hvor lærer vi om normer, f.eks. at tale ordentligt i skolen eller at være en god ven? Kan du komme i tanker om eksempler på kønsbestemte normer eller forventninger til hhv. drenge og piger? Hvad sker der, hvis man som dreng eller pige ikke følger normerne? Er der også normer for, hvem man kan forelske sig i eller være kærester med? Forklar eleverne, at der findes en norm vedrørende seksuel orientering, den såkaldte heteronorm, som må betragtes som en af de mest grundlæggende og indflydelsesrige normer i samfundet. Normen dikterer, at der er fundamentale forskelle på mænd og kvinder, og at en person må være enten det ene eller det andet. Heteronormen dikterer også, at det er mere naturligt at være tiltrukket af det modsatte køn. Derfor forventes det, at alle kun bliver tiltrukket af mennesker af det modsatte køn, selvom det for nogle menneskers vedkommende ikke er tilfældet. Hvad sker der, hvis man ikke lever op til samfundets normer for seksuel orientering? Kan du komme i tanker om nogle eksempler?

3 3 Slut af med at forklare eleverne, at negative normer ofte begrænser menneskers liv og kan føre til mobning eller diskrimination. Uddyb evt. med spørgsmål som: Tror du, at nogle mennesker ændrer eller justerer deres adfærd, når de er sammen med deres familie eller klassen? Hvorfor? 2. Diskuter tegnefilm Vis tegnefilmen It takes all kinds! i klassen en eller to gange. Den varer ca. 2 minutter. Få en elev til at genfortælle plottet. Sørg for at supplere med alle detaljer fra storyboardet, så eleverne forstår, hvad tegnefilmen handler om. Du kan bruge Bilag 1 til læreren: Storyboard til tegnefilmen It takes all kinds!, som fremhæver hovedpunkterne i filmen. Diskuter reaktionerne på tegnefilmen ved at stille spørgsmål som: Hvad mener I, at filmen handler om? I tegnefilmen underviser læreren de små figurer i, hvordan de skal være enten lyseblå trekanter eller lyserøde cirkler. Den lyseblå trekant skal agere ridder i et eventyr og være stærk og hård. Hvordan hænger det sammen med den diskussion om normer, vi lige har haft? Hvorfor tror du, at figurerne i tegnefilmen begynder at skifte form og farve og blive til lyseblå trekanter og lyserøde cirkler? På et tidspunkt forsøger en af stjernens lyserøde cirkelvenner at hjælpe den ved at presse stjernens vinkler indad. Stjernen kan nu komme ind til festen gennem den trekantede dør. Mens den gule stjerne (som nu er en gul trekant) danser og har det sjovt, bliver den igen stjerneformet. Lige pludselig stopper musikken. Alle de andre figurer kigger på stjernen med åben mund. Nu har de fået øje på dens usædvanlige form. Stjernen er pinligt berørt. Hvorfor er den det? 4. Rund øvelsen af med at stille spørgsmål som f.eks.: Hvad syntes du om øvelsen? Lærte du noget nyt? Fortæl i så fald klassen, hvad det var. Anbefalinger Det anbefales, at I arbejder med Grundregler, før I går i gang med denne øvelse. Identitet og fællesskab er en supplerende øvelse, der styrker elevernes forståelse for begreber som grupper, identitet og inklusion. I denne øvelse reflekterer klassen over sig selv som et fællesskab og over det faktum, at der kan være mange forskellige grupper og fællesskaber, som den enkelte elev føler sig som en del af og kan identificere sig med. Supplerende oplysninger om kønsnormer og kønsidentitet i Et eventyr, hvor eleverne analyserer kønsnormer i eventyr. Eleverne bliver bedre i stand til at sætte spørgsmålstegn

4 4 ved normer og analysere, hvordan og hvorfor visse mennesker oplever diskrimination, når de først er blevet opmærksomme på de normer og uskrevne regler, der vedrører kønsidentitet og seksualitet. I kan arbejde mere med familier og familiestrukturer i forhold til normer og ligebehandling i øvelsen Hvad er en familie?. Her får eleverne lejlighed til at udforske forskellige familiestrukturer og skærpe deres analytiske evner i forhold til begrebet familie samt forskellige måder at vokse op på. Endelig kan øvelsen suppleres med Den hemmelige identitet, hvor eleverne skal forestille sig, hvordan det ville være for dem ikke at kunne udtrykke en del af deres egen identitet, f.eks. i forhold til seksuel orientering, kønsidentitet og det at springe ud. I løbet af øvelsen reflekterer eleverne over deres holdninger og værdier, samt hvad man kan gøre, hvis man ikke blot vil være passiv tilskuer til fordomme og mobning. Kilder Tegnefilmen It takes all kinds! er produceret til nærværende undervisningsmateriale (2012).

5 5 Bilag 1 til læreren: Storyboard til tegnefilmen It takes all kinds! Filmen fokuserer på det faktum, at samfundet er en fastlåst struktur, som vi forventer, at alle passer ind, og understreger, at udfordringen er denne struktur snarere end dem, der synes at afvige fra flertallet af f.eks. elever. Scener 1. En lyserød cirkel og en lyseblå trekant sidder derhjemme og ser fodbold i fjernsynet. Den lyserøde cirkel begynder at føde, og de bliver kørt på hospitalet i en ambulance. 2. Efter fødslen kigger cirklen og trekanten på alle de nyfødte babyer på hospitalet. De har mange forskellige sjove former og farver. Deres nyfødte barn er en lille gul stjerne. 3. Stjernen er nu blevet ældre og bliver fulgt i skole af sine forældre. Den sidder midt i klasselokalet som den eneste gule stjerne. Læreren underviser de små figurer i, hvordan de skal være enten lyseblå trekanter eller lyserøde cirkler. Den lyseblå trekant skal agere ridder i et eventyr og være stærk og hård. 4. Pludselig begynder figurerne at skifte form og farve, så de passer til idealerne/normerne. De bliver alle sammen til lyseblå trekanter og lyserøde cirkler. 5. Stjernens forældre venter uden for skolebygningen for at hente deres lille barn. Alle de små figurer løber hjem fra skole alle undtagen stjernen er blevet forvandlet til enten en lyserød cirkel eller en lyseblå trekant. De er alle sammen meget glade. 6. Nu er stjernen kommet i puberteten. Klassen skal til fest. Musikken strømmer ud på gaden inde fra en bar/et diskotek. Der er to indgange: en trekant og en cirkel. Alle går ind. Stjernen kan ikke komme ind sammen med de andre, fordi den ikke passer ind i formen på indgangen. 7. En af stjernens lyserøde cirkelvenner forsøger at hjælpe den ved at presse stjernens vinkler indad. Stjernen kan nu komme ind til festen gennem den trekantede dør. 8. Indenfor er der dj, og alle figurerne er ude på dansegulvet. Mens den gule stjerne (som nu er en gul trekant) danser og har det sjovt, bliver den igen stjerneformet. 9. Lige pludselig stopper musikken! Alle de andre figurer kigger på stjernen med åben mund. Nu har de fået øje på dens usædvanlige form. Stjernen er pinligt berørt.

6 6 10. Men så inspireret af den lille gule stjerne begynder alle de andre figurer i lokalet at skifte form og farve. De bliver grønne, orange, lyseblå og lyserøde og danser hele natten. 11. Om morgenen begiver den glade gule stjerne sig hjem fra festen, og indgangen er nu et stort hul i væggen, som alle kan komme igennem.

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse.

Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Dreng og pige, hvad vil det sige? -undervisning om kroppens udvikling, målrettet børn i 2 3 klasse. Manual udarbejdet i 2010 af Hanne Ryberg og Hanne Andreassen Sundhedsplejersker i Randers Kommune Folder/plakat

Læs mere

FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! O M

FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! O M FA Ellesskab - hvad er det? -Definitioner på fa Ellesskab! T D A O M K E R I Indhold En formidlingsøvelse, hvor eleverne, ud fra to definitioner af begrebet fællesskab, skal udarbejde en collage. Collagerne

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Rodt, / gult, gront / sprog O M

Rodt, / gult, gront / sprog O M Rodt, / gult, gront / sprog T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse, hvor eleverne skal gå rundt mellem hinanden og sige ord på forskellig måde. Formål At eleverne bliver bevidste om, hvordan de

Læs mere

Mellem hjem og børnehave

Mellem hjem og børnehave Mellem hjem og børnehave En undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel BØRNERÅDETS Minibørnepanel Mellem hjem og børnehave 1 2 Børnerådets Minibørnepanel Indhold Indledning / 3 Resultater af undersøgelsen

Læs mere

Elevernes stemme i inklusion

Elevernes stemme i inklusion ELEVEVALUERING JUNI 2013 Elevernes stemme i inklusion Elevevaluering projekt Alle børn har lyst til at lære Udgiver: Udarbejdet af: Grafi sk kommunikation & design: Forlag: Tryk: Marselisborg Center for

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

En guide for transkønnede

En guide for transkønnede En guide for transkønnede Indholdsfortegnelse OM EN GUIDE FOR TRANSKØNNEDE... 3 FORORD... 4 AFSNIT 1. TRANSKØNNET HVAD BETYDER DET?... 7 AFSNIT 2. SPRING UD FOR FAMILIE & VENNER?... 13 AFSNIT 3. HORMONBEHANDLING

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG. til lærere og pædagoger. Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer

INSPIRATIONSKATALOG. til lærere og pædagoger. Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer INSPIRATIONSKATALOG til lærere og pædagoger Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer Indhold Tema Aktivitet Type Tid Side Forberedelse Forberedelseark

Læs mere

4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke?

4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? 4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? 5 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? Rapporten er udarbejdet af: Katja Krabbe, cand.scient.soc Louise Dam, stud.comm Nikolaj Stagis, mdd, stud.md AnneMarie Herold

Læs mere

Sprogtilegnelse i teori og praksis

Sprogtilegnelse i teori og praksis Sprogtilegnelse i teori og praksis Hvordan lærer børn sprog? Sprog er et komplekst fænomen, og det kan virke som et mysterium, hvordan små børn lærer sprog. De skal inden for meget kort tid af sig selv

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

De tre domæner på Skovgården

De tre domæner på Skovgården De tre domæner på Skovgården Udarbejdet af pædagogisk leder Hanne Dalsgaard, Skole- og behandlingshjemmet Skovgården. Februar 2010. Som vi ser det, er domænerne et rigtigt anvendeligt redskab, som på mange

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE

PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE PERSONLIG OG FAGLIG UDVIKLING FOR BØRN OG UNGE HVIS MAN GØR DET, MAN ALTID HAR GJORT, FÅR MAN DE RESULTATER, MAN ALTID HAR FÅET. Hvad er Backspin? I Backspin tilbyder vi børn og unge personlige og faglige

Læs mere

Samfundsfag 8 GYLDENDAL. Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg

Samfundsfag 8 GYLDENDAL. Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg Samfundsfag 8 GYLDENDAL Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg Anders Stig Christensen og Julie Blicher Trojaborg Samfundsfag 8 GYLDENDAL INDHOLD Individ og fællesskab At blive den, man er

Læs mere

lærersıder ı ı 59 Hvad vil du være, om Uddannelse og arbejde

lærersıder ı ı 59 Hvad vil du være, om Uddannelse og arbejde lærersider 59 hvad vil du være, OM UDDANNELSE OG ARBEJDE 60 lærersider Fokus Filmen om Bülent har fokus på, hvad man drømmer om. Om forældres forestillinger og forventninger til deres børn, og om deres

Læs mere

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN

BØRNS EGEN STEMME. hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN BØRNS EGEN STEMME hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit CENTER FOR FAMILIEUDVIKLING EGMONT FONDEN Børns egen stemme hvordan det opleves, når mor og far går hver til sit Center for familieudvikling

Læs mere

ET SPØRGSMÅL OM ÆRE IDÉKATALOG

ET SPØRGSMÅL OM ÆRE IDÉKATALOG ET SPØRGSMÅL OM ÆRE IDÉKATALOG UNGES BUD PÅ AT MODVIRKE OG FOREBYGGE SOCIAL KONTROL OG ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER 1 INDLEDNING 1. HVAD ER SOCIAL KONTROL OG ÆRESRELATEREDE KONFLIKTER? Dette idékatalog har

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

Gode råd til dig, der har en teenager

Gode råd til dig, der har en teenager Gode råd til dig, der har en teenager Indhold Vær enige... 3 Brug hinanden... 3 Alle de andre må!... 4 Sladder... 5 Rygter... 5 Nu vi taler om aftaler... 6 Aftaler mellem forældre i klassen... 6 Klasseaftaler

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud Den lille Prins og Ræven I Antoine de Saint-Exupérys eventyr om Den lille Prins, der forlader sin asteroide for at finde nogle venner på de andre planeter, møder

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere