GSAK (Geocaching Swiss Army Knife)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GSAK (Geocaching Swiss Army Knife)"

Transkript

1 GSAK (Geocaching Swiss Army Knife) v En guide udarbejdet af Alex Petersen julle.p Sidst opdateret d. 5. august 2009 v. 1.05

2 Side 2 af 45 Indholdsfortegnelse Hvad er GSAK? Pocket query Installation af GSAK Ny installation Opdatering af eksisterende installation Backup Installation GSAK startes for første gang Registrering De nødvendige opsætninger Locations Display Pocket Queries (PQ) Oprette ny mail De danske PQ Opsætning En database kun med fundne caches GetMail Load-indstillinger GetMail-indstillinger Filter Sortere fårene fra bukkene Geografisk område Postnumre Macro Set Danish Areas Filtre efter landsdel Google Maps Export Google Earth Export Refresh All GPX v Garmin Colorado / Oregon export Field Notes Import for Garmin Ordbog til Notes og Logs Find Statistics Generator Flere kort Vis omverdenen din statistik Dansk statistik Tilføje genvejsikoner til SpeedBar Til GetMail Til macro'er Anvende genvejstaster Afslutning Bilag Regioner og Kommuner...45

3 Side 3 af 45 1 Denne guide er et forsøg på at vejlede dig igennem mange af GSAK's funktioner. Sektion 1.1 og 1.2 er en kort introduktion og indeholder nogle værdifulde links. Links som senere benyttes i guiden vil blive angivet igen. 1.1 Hvad er GSAK? GSAK er et stykke software som administrerer caches. I guiden viser jeg hvordan du lægger alle de danske caches ind i programmet og hvordan du herefter håndterer dem, herunder lægger dem ind i din GPS. GSAK er som udgangspunkt ganske gratis at benytte, men efter 21 dage vil du blive mødt af en irriterende skræm ind i mellem. Hvis du vil slippe for denne skærm må du betale $25. Programmet kan downloades her: Der kommer løbende opdateringer som kan hentes her: showforum=6. På nuværende tidspunkt hedder opdateringstråden Pinned: (updates). Der findes allerede meget dokumentation omkring GSAK. Geowikien har en hel sektion: Desuden har GSAK's hjemmeside en glimrende hjælpeside: René, også kendt som ProsperoDK, har lavet en god PowerPoint præsentation. Den kan findes her: 1.2 Pocket query Disse indeholder cacher. Hvilke bestemmer du sådan set selv. For at lave disse PQ kræver det, at du er betalende medlem hos Et medlemskab koster i skrivende stund $30. Disse penge er godt givet ud, og hvis du vil benytte GSAK kan du ikke komme uden om dette medlemskab. Alt det hårde arbejde er allerede gjort for dig. René opdatere løbene en liste med PQ over Danmark. Listen findes her: Mere herom i kapitel 4.

4 Side 4 af 45 2 Installation af GSAK 2.1 Ny installation Start med at downloade den nyeste version af GSAK. Installer GSAK ved at følge vejledningen på skærmen. Herefter skal den nyeste opdatering hentes. Den nyeste opdatering til GSAK version ligger her: Download og installer den seneste opdatering. Denne opdatering indeholder også de ældre, hvorfor det ikke er nødvendigt at installere dem. Efter fuldendt installation kan filen blot slettes.

5 2.2 Side 5 af 45 Opdatering af eksisterende installation Hvis du allerede har installeret en version af GSAK og der er kommet en nyere version er fremgangsmåden sådan set stadig den samme dog med en vigtig ændring Backup START MED AT TAGE BACKUP! Gå ind i File Backup... Indstil nu det du vil have med i din backup. Som udgangspunkt skal du sætte flueben i alt. Vælg en placering hvor backup-filen skal gemmes. I eksemplet har jeg bare gemt den på skrivebordet. Tryk på Backup. GSAK vil nu arbejde lidt og til sidst komme med meddelelsen Finished OK. Vi er nu klar til at opdatere en eksisterende version af GSAK.

6 Side 6 af Installation Hent den nyeste version fra som beskrevet i kapitel 2.1. Hvis GSAK stadig er åbent på din computer kommer denne meddelelse. Luk GSAK og tryk OK. Det eneste du skal være opmærksom på er, at din nuværende installation er på den placering GSAK foreslår her. Med mindre du selv har ændret dette da du installerede GSAK i tidernes morgen, skal du bare gå videre. Installer opdateringen som beskrevet i kapitel 2.1. Når du er færdig og hvis noget er gået galt, så husk at du stadig har din backup-fil. Spørg evt. i forummet hvis du er i tvivl om noget.

7 Side 7 af 45 3 GSAK startes for første gang Første gang du åbner GSAK bliver du mødt af følgende besked Der er naturligvis ingen caches i din basebase endnu, og GSAK spørger om den selv skal komme et par caches i. Det er der ingen grund til. Klik No. 3.1 Registrering Det anbefales at du gør brug af de 21 dage før du lader dig registrere. Men er du overbevist om at du vil være Geocacher er her vedledningen: Køb licens her: Frem kommer følgende: Indtast navn og serie nummer som du har modtaget i din mailboks. Wupti.

8 3.2 Side 8 af 45 De nødvendige opsætninger Klik på Tools Options. Vi skal have fundet dit Owner ID#. Gå ind på I mit tilfælde skal jeg altså taste ind som Owner ID#. Ændre desuden også Calender Start Day til Mon. Ikke alle indstillingsmulighed er blevet nævnt her. Du kan læse mere om mulighederne her:

9 Side 9 af Locations Vi befinder os stadig inde i samme options menu. Klik på fanen Locations Vi skal nu have bestemt den position. Der er flere måder du kan gøre det på. Hvis du er der hjemme kan du blot tænde din GPS og aflæse din position. Du kan også benytte hjemmesiden Den er super nem, men er desværre nede for tiden. Alternativt kan du benytte Google Eart, hent her: Efter fuldendt installation: 1: Klik på dette ikon 2: Flyt rundt på denne knappenål indtil du er tilfreds. 3: Aflæs position her Dette skal vi nu have indtastet i GSAK. Indtast som vist på billedet her. Du kan sagtens tilføje flere Locations. GSAK ser bort fra linjer der starter med #.

10 Side 10 af Display Gå nu ind i fanen Display. Find felterne State og County og sæt et flueben i disse. Dette gør, at når vi får fyldt din database op med caches kan du i disse felter se kommunens og regions navn for hver enkelt cache. Bemærk at de er sorteret alfabetisk. Du kan f.eks. sortere alle caches efter afstand fra din bopæl, alt efter kommune eller efter region. Ved at vælge en Location og trykke på Kms sorteres cachene nu efter afstand fra din bopæl. Ligeledes kan der blot trykkes på State eller County. Note: Se bilag for liste med alle regioner og kommuner. Du har dog ikke på nuværende tidspunkt nogle caches i din database lad os se at få den fyldt...

11 Side 11 af 45 4 Pocket Queries (PQ) Lad os få nogle caches ind i databasen i GSAK. 4.1 Oprette ny mail Du vil hver dag modtage 4-5 mails alt efter hvordan du laver din opsætning. Et råd er, at du opretter en ny mail evt. en Gmail. Denne er nemlig super nem at sætte op i GSAK. Opret en ny mailkonto her: https://www.google.com/accounts/newaccount?service=mail&continue=http%3a%2f %2Fmail.google.com%2Fmail%2Fe f9e2d1c64331d8a49946f754e7cb e538679f0d406cb4287c33&type=2 Denne mail bruger vi fremover til PQ (og altså IKKE som standardmail på geocaching.com). 4.2 De danske PQ Lad dig først registrere som betalende medlem af Gå herefter ind på denne side:

12 Side 12 af 45 Klik på dem en af gangen i rækkefølge så du kan huske hvor du er nået til. Når du klikker på en af dem kommer du ind på geocaching.com. De skrå sorte streger angiver blot, at jeg har klippet en masse fyld væk. Dette kan du altid rode med når du bliver mere fortrolig med det hele. Husk at klikke i feltet alternate og indtaste den mail du lige har oprettet. Klik herefter på submit information Dette gør du med alle de PQ'er der er.

13 4.3 Side 13 af 45 Opsætning Nu skal vi så indstille hvor tit hver PQ skal køre. Det er helt op til den enkelte. Jeg vil her kommer med mit bud på hvordan det kan gøres. Man kan max. køre 5 PQ om dagen. Jeg ønsker at de danske PQ kun må optage 4 af disse pladser. På den måde kan jeg altid have en ekstra kørende hvis jeg f.eks. skal på ferie i et andet land. De 2 nyeste DK PQ kører tre gange om ugen. Herudover køre den næst nyeste to gange om ugen. De resterende kører én gang om ugen. 4.4 En database kun med fundne caches Du kan også vælge at sortere, så alle dine fundne caches er i én database og resten i en anden. Dette kræver at du markere følgende indstilling i hver af de danske PQ. På den måde sorteres alle de fundne caches fra.

14 Side 14 af 45 Herefter skal du blot downloade den PQ der hedder My Finds og indlæse den i anden database, ex kaldet Fundne. Jeg viser hvordan du opretter en database lige om lidt. Du finder My Finds sammen med alle de andre PQ'er: Klik på knappen Add to queue. Efter kort tid modtager du en mail i din primærer mailboks med denne PQ. Bemærk, at du kun kan gøre dette én gang om ugen. I mellemtiden opretter vi lige en ny database. Det gør du ved at klikke på Database og trykke New. Kald evt. den nye database for Fundne. Når dette er klaret skulle der gerne være tikket en mail ind. Det letteste er, at gemme filen på skrivebordet og trække filen over i GSAK genvejsikonet.

15 Side 15 af 45 Nu åbner GSAK og kommer med følgende skærm Vælg den database vi lige har lavet. Fjern flueben fra Use default. Da der ikke er nogen grund til fortsat at gemme filen på skrivebordet sætter vi et flueben i Yes til at slette filen. Skriv YB i County update og SB i State update. Du kan evt. gemme denne indstilling ved at klikke Save. Mere om dette i kapitel 5.1. Efter du har klikket OK arbejder GSAK med at importere alle cachene. Det skal gerne ende ud med, at du ser en meddelelse der ligner denne. Bingo alle dine fundne caches er nu i GSAK. Note: Der er både for og imod at have alle sine fundne caches i en særskilt database. Det kan dog gå hen og blive rart hvis du finder caches i andre lande osv. Men leg lidt med det selv. Metoden til at importere My Finds PQ'en er den samme uanset om man ønsker en separat database eller ej. Husk blot at ændre Database til Danmark i Load-indstillingerne.

16 Side 16 af 45 5 GetMail Nu er alle de danske PQ sat til at køre. Nu vil vi gerne kunne hente det hele ned i GSAK. GSAK har en indbygget funktion til dette så det hele gøres med et enkelt klik! 5.1 Load-indstillinger Dette gør, at GSAK kan håndtere forskellige PQ. Det er en rigtig smart funktion, og det vil du indse når du har læst dette kapitel. Gå ind i Load GPX/LOC/ZIP... Gør så følgende 1: Vælg placering, du bestemmer. 2: Vælg database, du bestemmer. Jeg har her valgt databasen Danmark. Note: Databasen Danmark eksisterer ikke endnu den skal du selv oprette. Se kapitel 4.4 for hjælp. 3: Sæt flueben 4: Det anbefales at du skriver YB i County update og SB i State update. Der er desuden følgende andre muligheder: County update: State update: U = update user data 2 = update user data 2 Y = update county B = only update if blank F = set user flag, but only if updated U = update user data 2 = update user data 2 B = only update if blank or = "nil" or = "none" F = set user flag, but only if updated R = set user flag regardless

17 R = set user flag regardless Side 17 af 45 S - Update the state field in the database A - (abbreviate) update with the 2 or 3 letter (country specific) abbreviated state code rather than the full name. 5: Gem din indstilling 6: Giv din indstilling et navn og sæt et flueben i begge bokse. 7: Klik OK Nu har du oprettet en load-indstilling og kan altid finde den frem igen fordi du også har gemt ( Save ) den. I drop-down listen ved siden af Save -knappen bør der nu stå Danmark. 8: Klik på det lille kryds i hjørnet. Du skal altså ikke klikke på OK. Ikke alle indstillingsmulighed er blevet nævnt her. Du kan læse mere om mulighederne her: 5.2 GetMail-indstillinger Nu skal vi så have indstillet GSAK til rent faktisk at kunne modtage PQ ud fra dine loadindstillinger. Gå ind i Get data via Gør så følgende:

18 Side 18 af 45 1: Indstillinger for den pågældende POP3 konto. Hvis du har benyttet en Gmail skal dine indstillinger se ud som på plottet. 2: Sørg for, at denne placeres det samme sted som i dine Load-indstillinger. 3: Jeg kan personligt godt lide, at filerne fortsat ligger på Gmail-serveren. Dette er dog helt op til den enkelte. 4: Skriv det samme. GetMail søger efter meddelelser med dette emne. 5: Vælg den Load-indstilling vi lige lavede i kapitel : Gem dine indstillinger. Du bør nu kunne se din indstilling i drop-down listen. Det smarte ved at benytte Load-indstillinger er, at selvom du benytter mange databaser kan GetMail nu finde ud af hvilke PQ'er der skal i hvilken database. 7: Tryk Get Mail Herefter søger programmet efter meddelelser der passer til kriterierne. De downloadede filer loades automatisk ind i den korrekte database Til sidst kommer en log over det udførte arbejde: Tilbage er der nu bare at klikke OK. Din database indeholder nu en masse caches.

19 Side 19 af 45 6 Filter GSAK har allerede nogle filtre. Bl.a. kan du få vist alle dine fundne caches hvis du vælger My Found Caches. Din Danmark-database bør gerne indeholde de pågældende caches på nuværende tidspunkt, medmindre du har sat kryds i I haven't foundt i PQ'erne. I så tilfælde kommer GSAK blot med en fejlmeddelelse der fortæller at der ikke er nogle fundne cascher i denne database. 6.1 Sortere fårene fra bukkene Vi skal have oprettet et filter som sørger for, at arkiverede cacher får denne status i GSAK. Arkiverede caches kommer nemlig ikke med i PQ og derfor bliver deres status ikke ændret i GSAK uden videre. Dette vil betyde at du i værste fald leder efter en cache som ikke er der! Opret et filter ved at klikke på Search Filter Fjern flueben i Archived. Under fanen Dates ændres Last update GPX til Not During. Da alle de danske PQ køres mindst én gang om ugen vil alle de caches som ikke er opdateret i den forgange uge være være arkiveret. Skriv derfor et 7-tal i feltet. Gem nu indstillingen ved at trykke på Save Giv filtret et navn og tryk OK. Luk herefter vinduet ved at klikke på det lille røde kryds. Nu kan du tage filtret i brug. Hvis der ikke er nogle forældedere caches vil GSAK komme med en fejlmeddelelse. Hvis der kommer nolge caches frem, tryk da F3 to gange. Dette vil få cachen til at ændre status. F3 ændre status for cachen i følgende rækkefølge: Aktiv Disabled Arkiveret Aktiv osv... Derfor skal vi trykke to gange på F3 for at få den pågældende cache markerer som arkiveret.

20 Side 20 af 45 En anden mulighed er at trykke på Waypoint Status check. Den kobler op til geocaching.com's server og kontrollere om deres database er enig med vores i GSAK for den markerede cache. Er det ikke tilfældet opdateres caches automatisk til den korrekte status. Se også kapitel 9 for at opsætte en genvejstast til denne funktion. 6.2 Geografisk område Der findes en hjemmeside som gør det meget nemt: 1: Start med at finde det område du vil have caches fra. Herefter kan du nemmere spore dig ind på det område du vil have. 2: Tryk på Start Polygon 3: Marker det område du ønsker start og slut i det samme punkt for at lukke polygonen. 4: Klik i det lyseblå område for at markere koordinaterne. Højreklik og tryk Kopier Vi skal nu oprette et filter på samme måde som i kapitel : Vælg fanen Arc/Poly 2: Indsæt koordinaterne fra før ved at trykke Ctrl+v 3: Klik på Polygon 4: Hvis dette er en indstilling du har tænkt dig at bruge flere gang kan du lige så godt trykke Save. Hvis det er en engangsforestilling trykker du bare Go.

21 6.3 Side 21 af 45 Postnumre Du kan søge efter postnumre, og på den måde sortere dine caches. Du skal først downloade poatnumrene: Vælg dem du ønsker at benytte og installer dem. Filen kan herefter slettes. Insallationsfilen kommer med et forslag til hvor din GSAK-installation er henne. Hvis du er tilfreds med dette skal du blot klikke OK. Herefter skal du vælge Centre Point Post Code... Første gang du åbner denne funktion vil du højst sandsynligt møde denne meddelelse.

22 Klik No. Nu er vi inde i søgefunktionen for postnumre. 1: Vælg land og indtast ønsket postnummer 2: Det er muligt at der kommer flere resultater frem. Marker et af dem. 3: Klik Set Centre Nu er dine caches sorteret ud fra dette postnummer. Side 22 af 45

23 Side 23 af 45 7 Macro Macro'er er små tilføjelse som brugerne af GSAK har kodet. Disse er frit tilgængelige og kan være ganske nyttige. Jeg vil her gennemgå et par stykker. En samlet liste kan findes her: 7.1 Set Danish Areas 2 Navn: SetDanishAreas2 Download her: Denne marcro gør, at du kan sortere alle caches efter landsdel. Den er måske lidt overflødig nu hvor GSAK kan sortere på kommune og region det er op til dig at vælge. Den benytter samme Polygon-teknik som beskrevet i kapitel 6.2. For at administrere de installerede macro'er skal du gå ind i Macro Run/Manage... Klik på den macro du vil køre i dette tilfælde er det SetDanishAreas2.gsk. Tryk Run. GSAK vil nu stå og arbejde lidt tid. For at se resultatet går vi nu ind i Tools Options.... Klik på fanen Display. Find feltet User Data og sæt et flueben. Klik OK Her kan du desuden også finde andre sjove indstillinger du vil have vist.

24 Side 24 af 45 Du kan nu se hvor i Danmark cachen befinder sig. Du har nu det totale overblik :-) Den pågældende cache befinder sig på Sjælland i Region Hovedstaden i kommunen Lyngby-Taarbæk. Hver gang der importeres nye caches i GSAK skal denne macro køres det er altså ikke nødvendigt at køre den hver gang GSAK starter. Der skelnes mellem følgende landsdele: Anholt, Bornholm, Falster, Fyn, Jylland, Lolland, Læsø, Møn, Samsø, Sjælland, Tunø, Færøerne, Als og Amager Filtre efter landsdel Men du kan selvfølgelig bruge dette smartere. Opret et filter ved at klikke på Search Filter 1: Fjern flueben i Found 2: Fjern flueben i Archived og Temporarily Unavailable 3: Her er der mange muligheder. Jeg vil komme med et par eksempler. Hele Sjælland: Contains Sjælland Alt undtagen Sjælland: Does not contain Sjælland Alt undtagen Sjælland og Amager: Not(RegEx) Sjælland Amager Bemærk den lodrette streg i sidste eksempel. 4: Du kan vælge at gemme dette filter eller blot trykke Go. Note: Se også kapitel 6.2. Denne metode kan være tilstrækkelig.

25 7.2 Side 25 af 45 Google Maps Export Navn: mygmev3 Download her: Eksporterer dine valgte caches til Google Maps. 7.3 Google Earth Export Navn: mygoogleearth Download her: Eksporterer dine valgte caches til Google Earth. Kan bedre håndtere flere caches end Google Maps Exports - ulempen er at det kræver, at du har installeret det på din computer. Kan hentes her: 7.4 Refresh All GPX v. 2 Navn: RefreshAllGPX2_0 Download her: Henter en ny GPX-fil fra geocaching.com for alle GPX-filer i dit filter. Herved opdateres din database med de 20 nyeste logs. Når du installerer denne macro vil følgende skærm komme frem: Indtast dit geocaching.com brugernavn samt kodeord. Det er ikke nemt at rette igen, så tast rigtigt første gang! Vælg Macro Default i det nederste felt. Macro'en kommer med et estimeret gæt på hvor lang tid processen vil tage. Vær opmærksom på, at

26 Side 26 af 45 hvis du opdaterer mange caches vil det tage lang tid at køre macro'en! Tryk Continue hvis du er tilfreds, ellers tryk Stop macro now. 7.5 Garmin Colorado / Oregon export Navn: ColoradoExport Download her: Bemærk: Denne macro fungerer kun sammen med Garmin Colorado og Garmin Oregon. Super smart macro der eksporterer caches til din GPS. Child waypoints som f.eks. alternativ parkering kan eksporteres som en POI-fil og derved haves alle disse i din Find -menu på GPS'en. Inden du kører macro'en skal du have opsat et filter. Se evt. kap. 6 samt hvis du er i tvivl om hvordan. Jeg har et filter der sorterer alle de caches inden for 10 km af min bopæl og som samtidigt ikke er arkiverede. Tænd din GPS og kør macro'en når du har opsat dit filter. Hvis følgende meddelelse kommer har du enten ikke opsat din GPS rigtigt eller også er den ikke forbundet til computeren. Tjek for dette og prøv igen. Følgende meddelelse skulle gerne komme: Bemærk at meddelelsen er forskellig alt efter hvilken GPS du bruger og hvilket drev din computer tildeler den. Tryk OK. Nu skal vi have indstillet hvordan cachene skal overføres.

27 Side 27 af 45 1: Giv din overførsel et navn frit valg på hylde ét. Du kan også sætte et flueben i Use database name as file name. Herved kommer din overførsel til at hedde det samme som din database. 2: Her sker der noget smart. Først lidt forklaring omkring Mystery-caches. Denne form for cache er angivet med forkerte koordinater. De indeholder en opgave som skal løses før du får de rigtige koordinater eller såkaldte Corrected coordinates. Disse koordinater kan så indtastes i GSAK. Når du så er ude i marken kan du måske ikke lige huske hvilke Mystery-caches du har løst. Ved at skrive %correct=*%blank %name sættes en stjerne foran cache-navnet hvis dens koordinater er blevet corrected. Hvis ikke er det kun cachens navn der er vist. 3: Ved at sætte flueben her overføres child waypoints som en POI-fil. Dette er rigtig smart. Alle waypoints som f.eks. hvor der kan parkeres tæt ved en cache ligger som en waypoint i din GPS. 4: Overfører dine fundne caches. Det er ikke nødvendigt at overføre dem. Hvis du gør vil ikonet vises på dit kort på GPS'en. 5: Husk at vælge den database hvor dine funde caches ligger i. Hvis de ligger i Danmark-database skal du desuden sætte et Export filter så kun de fundne caches kommer med. Dette behøves du ikke hvis du har en særskilt database med fundne caches. 6: Gem dine indstillinger. Jeg har blot kaldt mine indstillinger for Export. 7: Tryk OK. Nu går maco'en i gang med at arbejde...

28 Side 28 af 45 Efter et lille stykke tid skulle denne meddelelse gerne vise sig Resultat: På GPS'en kan du nu se fundne caches, de caches du endnu ikke har fundet samt deres tilhørende child waypoints. Du kan ændre hvor tidligt child waypoints skal vises på kortet i GPS-menuen: Opsætning Kort Avanceret kortopsætn. Zoom niveauer Bruger waypoint XXm Jeg har sat den til 500m. Denne menu findes under: Find Extras.

29 7.6 Side 29 af 45 Field Notes Import for Garmin Navn: FieldNotesImportandLog Download her: Bemærk: Denne macro fungerer kun sammen med Garmin Coloradom, Garmin Oregon og DeLorme PN-40. Når du har fundet en masse caches vil du gerne kunne opdatere GSAK samt geocaching.com med denne information. Denne macro gør det hele super nemt for dig. Bemærk: Denne macro kræver at macro'en Refresh All GPX v. 2 er installeret på den måde der er angivet i kapitel 7.4. Du skal have logget en cache som fundet i din GPS før denne macro virker. Når du er klar, sættes GPS'en til computeren og macro'en køres. Ligesom forrige macro skal denne meddelelse komme frem. Tryk OK. Indstillinger:

30 Side 30 af 45 1: Vælg den database hvor de caches der ligger i din GPS er placeret. De næste to felter udfylder macro'en selv og burde være korrekt. Macro'en kan flytte cachene til den database hvor dine fundne caches er. Vælg denne database. 2: Indtast her hvor mange fund du har ifølge geocaching.com. Du kan vælge at tilføje dette tal til et user-felt i GSAK. 3: Fluebenet gør, at du ikke kommer til at logge den samme cache to gange. Du kan evt. sætte et flueben i Delete Field Notes file after import. Dette gør at filen i din GPS der holder styr på hvilke caches du har fundet slettets. 4: Indstil den korrekte tidszone. Husk at tidszonen er forskellig alt efter om det er vinter- eller sommertid. Du kan tjekke på denne side hvis du er tvivl: Jeg har sat et hak i Set user flag if updated. Du kan altid fjerne det manuelt senere. Det kan være rart, at man kan se hvad man har opdateret... 5: Her laver vi en standard-log som nemt kan udvides så den er specifik for hver cache. Når dette benyttes, tages der ikke længere hensyn til de indstillinger der er lige oven over denne boks derfor gennemgås de ikke. Når du klikker på Edit text komme denne skærm: Følgende kommandoer kan benyttes: Der er også angivet nogle eksempler som kan være behjælpelige med at få ideer til at sammensætte din egen personlige log. Kommandoen %fieldnotes gør, at den tekst du har skrevet på din GPS da du fandt cachen bliver overført. Dette kan være små noter om ting du gerne vil skrive i din endelige log som uploades på geocaching.com. Leg lidt med at sammensætte dig egen log. Det gemmes automatisk når du trykker OK og det kan altid laves om senere hvis du ønsker det.

31 Side 31 af 45 6: Tryk på 1. Import from GPSr. Denne boks kommer frem. Den indeholder de caches som du har logget i din GPS både fundne, ikke funde... Fortsæt ved at trykke OK. Den samme boks fra før kommer nu igen. Denne gang kan du dog ikke trykke på 1. Import from GPSr. 7: Tryk på 2. Create File for GC Herefter komme dette billede. Det er den cache jeg har været ude og finde. Denne tekst har macro'en selv indsat i henhold til de kommandoer jeg skrev under punkt 5. a: Eks. på dato og tid kommanda, samt hvilket nummer i rækken denne cache blev. b: Importeret fieldnotes fra GPS'en. c: Ren tekst skrevet under punkt 5.

32 Side 32 af 45 Ændre i dette så loggen bliver personlig fra cache til cache det gør det sjovere at være cache-ejer. Her kan du bruge Spell Check funktionen. Denne bliver beskrevet i kapitel : Når du er klar trykker du på OK / Next log. Hvis du har fundet flere caches komme en lignende boks frem. Når du har logget alle dine caches kommer denne meddelelse Du skal ikke trykke OK endnu... Macro'en har på nuværende tidspunkt åbnet din browser (den du går på nettet med) og gået ind på geocaching.com. Hvis du er et sted uden internetforbindelse, f.eks. hvis du er en uge på ferie, trykker du bare OK og lukker macro'en! Du kan senere køre macro'en igen og tilføje flere fundne caches som gennemgået hidtil. Under punkt 7 vil alle de caches du har logget ind til videre poppe op igen stadig hvor din tekst er gemt. Her trykker du bare OK /Next log. Når du senere kommer til et sted med internetforbindelse kører du macro'en og trykker på 2. Create File for GC. Hvis du ikke er logget ind, skal du lige gøre det. Herefter kommer du til: Du skal ikke følge de instruktioner der står på siden vi bruger jo en macro som ændre lidt på tingene. 9: Ligesom under punkt 3 gør denne at du ikke logger den samme cache to gange. Jeg har dog haft lidt problemer med den, så hvis du får en meddelelse om, at ingen noter blev uploadet kan du prøve at slå dette flueben fra hold det dog på som udgangspunkt...

33 Side 33 af 45 10: Tryk på Gennemse. I feltet hvor der står Filnavn højreklikker du og og vælger Sæt ind. Klik nu på Åben. I tilfælde af, at dette ikke virker skal du vælge den placering som er angivet på billedet i punkt 8. 11: Tryk på Upload Filed Note Du kan nu se, at 1 note blev uploadet. 12: Tryk på Return to Field Notes 13: Tryk på Post Log Her får du mulighed for at lave de sidste ændringer hvis du ikke er helt tilfreds. 14: Tryk Submit log entry.

34 Side 34 af 45 Din funde cache er nu logget på geocaching.com!! Hvis du vil uploade et billede sammen med din log klikker du bare på [upload image]. Det vil jeg ikke gennemgå her, men er altid sjovt for andre at se. 15: Vi skal nu tilbage til meddelelsen fra punkt 8. Det er blevet tid til at trykke OK. 16: Boksen som vi allerede er stødt på et par gange kommer nu igen. Tryk på knakken 3. GPX + Move to Found. Macro'en henter nu GPX filer fra geocaching.com via macro'en Refresh All GPX v. 2 hvorfor det naturligt nok kræver at denne er indstalleret. Herefter flytter macro'en cachen over i din fundet-database. BINGO! Du er nu færdi! Ordbog til Notes og Logs Du kan installere ordbøger til kontrol af dine Noter og Logs. Hent ordbøger her: Installer dem du kan slette de hentede filer nu. Når du er inde og skrive Notes og Logs kan ordbogen benyttes. Bemærk at du desuden også kan ændre typografien. Klik på Font -knappen, hvis du ønsker at ændre dette. Skriv lidt tekst i et eller begge af felterne. Det er blot for at indstille ordbogen du kan rette det senere. Klik på en af de to knapper alt afhængigt af hvilken af de to vinduer der skal tjekkes for stavefejl.

35 Side 35 af 45 Første gang du trykker vil denne meddelelse komme Sæt et flueben i Dont show this message again og klik herefter OK. Herefter kommer følgende vindue Prøv nu at klikke på Options Du kan her vælge hvilken ordbog du vil bruge. Bemærk, at begge ordbøger godt kan vælges samtidigt. Nu er du i stand til at benytte ordbøger.

36 7.7 Side 36 af 45 Find Statistics Generator Navn: FindStatGen3 Download her: Nu har du masser af caches i din GSAK database, du kan overføre dem til din GPS samt logge alle dine fund nemt på geocaching.com. Hvorfor så ikke også kunne lave flotte statistiker over dine fund? Du kan se et eksempel på hvordan det ser ud her: Julle.p's profil på gc.com Når du starter macro'en kommer følgende skærmbillede: Tryk Options. X: Indstillinger du kan rode rundt med senere...

37 Side 37 af 45 1: Vælg din(e) database(r). 2: Dine fund vil blive listet. Hvis du har mange fund kan du evt. skrive 100 her. Så vil hvert 100 funde blive vist. Omvendt, hvis du ikke har så mange fund kan du evt. skrive 10 som vist. Angiv et passende tal som passer dig du kan altid ændre det! 3: Macro'en beregner hvor langt væk hjemmefra du har fundet caches. Derfor skal den selvfølgelig kende dine hjemmekoordinater som vi angav i kapitel : Skriv dit geocacher-brugernavn 5: Tryk på Section Order Her ændre du udseendet. I først omgang er det måske nemmest blot at trykke OK og se hvordan det hele ser ud inden du ændre det. Du kan tilpasse dine statistiker som du vil. Ved at trykke på enten Enabled eller Disabled kan du slå den pågældende funktion fra eller til. Du kan også trykke på de små plus og minus tegn. Dette vil få funktionen til at skifte plads. 6: Du kan have 4 forskellige opsætninger. Normalt er det nok med 1. Tryk Save. 7: Tryk OK. Efter macro'en har indsamlet alle oplysninger vil din standardbrowser (Internet Explore, FireFox ) automatisk åbne og du kan nu se en masse statistiker over dine fund :o) Flere kort Du kan f.eks. få vist et Danmarkskort på samme måde som du får vist Verdenskortet og Europakortet. Download kortfiler her: Du kan downloade dem alle eller dem du ønsker. Jeg tager udgangspunkt i Danmarkskortet. Klik på FindStatGenMapDenmarkCounties. Du kommer herefter ind på en anden side.

38 Side 38 af 45 Højreklik på filen og vælg Gem Link Som... (kan også hedde Gem Destination Som... alt afhængigt af hvilken browser du benytter). Nu kommer den svære del... Vi skal have placeret denne fil det rigtige sted. Filen skal gemmes på denne destination: Windows XP: C:\Documents and Settings\DIT PC_NAVN\Application Data\gsak\Macros Windows Vista: En der vil være behjælpelig med et link...? Når du har fundet frem til destinationen trykke du Gem. (Husk du altid kan spørge om hjælp på forum.) Så langt så godt. Kør nu macro'en igen og gå ind under Options som vi gjorde aller først. Klik på Maps.

39 Side 39 af 45 Vælg nu de kort du vil have med og tryk OK. Som udgangspunkt burde du nu have disse kort med i dine statistiker, men det kræver at Other Maps er slået til under Section Order (punkt 5). Dette er slået til, med mindre du selv har slået det fra Vis omverdenen din statistik Du kan evt. lægge alt dette op på din geocaching.com profil. 1) Gå ind på 2) Macro'en placerer alt hvad du skal bruge i udklipsholderen. Med andre ord skal du bare trykke Ctrl + V i feltet! Når du senere skal opdatere dette skal alt teksten i feltet markeres (tryk Ctrl + A) og slettes. 3) Tryk på Save Changes. 4) Se resultatet her: Dette kan også gøres automatisk med macro'en Generate and Upload stats to GC.com Dansk statistik Få oversat statistikken til dansk. Der er en fin tråd på forummet omkring dette:

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen

Lær din mac at kende. Poul Erik Larsen. 2014 Poul Erik Larsen Lær din mac at kende Poul Erik Larsen Indholdsfortegnelse 03 Mac en udvendigt 04 Skrivebordet 05 Æble-menuen 06 Finder-menuen 07 Arkiv-menuen 08 Dock 10 Hvilket styresystem? 11Systemindstillinger 11 Generelt

Læs mere

Velkommen til AgeForce

Velkommen til AgeForce Velkommen til AgeForce Kapitel 1... 2 Opret din egen profil... 2 Log ind - og log ud - på AgeForce.... 4 Kapitel 2... 5 Fanebladet Hjem din profil... 5 Kapitel 3... 6 Rediger din profil... 6 Rediger dine

Læs mere

Excel 2010 Grundlæggende

Excel 2010 Grundlæggende Excel 2010 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Det er vores håb, at du vil finde dig godt tilrette på kurset, samt du vil få mange gode og konkrete ting med herfra. Du kan være

Læs mere

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole

Trygt i gang. Det første kig på Internet Explorer Når du surfer på nettet, Tidligere bragte skoler. Det kan du lære i denne Internetskole Det kan du lære i denne Internetskole Trygt i gang Hvad skal du bruge af udstyr og programmer for at komme på internettet? Hvilken udbyder og hvilken betalingsform skal du vælge? Hvordan ser Internet Explorer

Læs mere

Installation og ibrugtagning af M-files / Alibre Vault i mindre virksomheder.

Installation og ibrugtagning af M-files / Alibre Vault i mindre virksomheder. Karl Lausten Tlf.:+45 98 62 28 37 Email: klausten@bright-ideas.dk www.bright-ideas.dk Bright Ideas Mejsevej 8 DK-9600 Aars CVR 26 85 59 69 12.02.2014 Installation og ibrugtagning af M-files / Alibre Vault

Læs mere

Manual. Tabulex Hjemmeside. Manual. Side 1 af 39

Manual. Tabulex Hjemmeside. Manual. Side 1 af 39 Tabulex Hjemmeside Manual Side 1 af 39 Indholdsfortegnelse 0. Begreber... 3 1. Sådan logger du ind... 5 2. Opret sider og kolonner... 6 2.1 Opsætning... 6 2.2 Opret side og rediger egenskaber... 8 2.3

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE RÅD ANGÅENDE BRUGEN AF GPS'ER.

GRUNDLÆGGENDE RÅD ANGÅENDE BRUGEN AF GPS'ER. Søgespor Hvordan? (udgave 1.0) side 1 af 20 SØGESPOR HVORDAN? Af Glenn Abramsson Som de fleste ved, så består en stor del af det arkæologiske arbejde i at indsamle data, også data om hvordan data er blevet

Læs mere

TRAKA32 OPSTARTS GUIDE

TRAKA32 OPSTARTS GUIDE TRAKA32 OPSTARTS GUIDE 14/03/2014 VERSION 5.1 [14/03/2014] Page 1 of 81 VERSIONS HISTORIK Version Date Who Description of Changes 3.0 16/11/12 AK Changed from old style document to official UD format and

Læs mere

JENS KOLDBÆK Borger på nettet for seniorer

JENS KOLDBÆK Borger på nettet for seniorer JENS KOLDBÆK Borger på nettet for seniorer INDHOLDSFORTEGNELSE Bliv en del af det digitale Danmark.......................... 7 Jesper Bove-Nielsen, forlagsdirektør Beregn din aktuelle skat...95 Beregn

Læs mere

Huskeliste Vis Huskeliste 105 Pr uge, Pr dag eller Enkeltvis 105 Flyt ansvar for aktiviteter 106-107

Huskeliste Vis Huskeliste 105 Pr uge, Pr dag eller Enkeltvis 105 Flyt ansvar for aktiviteter 106-107 Indhold af guide Generelt Systemkrav 3 Internet Explorer 3 Java Virtual Machine Microsoft VM 3 JavaVM ikke installeret eller ikke aktiveret 4 (rødt kryds på skærmen) Installation af Java VM 5 Outlook integration

Læs mere

Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu

Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu OKTOBER 2013 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu BRUGERVEJLEDNING TIL VEDLIGEHOLDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99

Læs mere

48,- Kan også bruges til Excel 2000. Avanceret Excel. Videre med. Excel 97. Er summerne ens? www.knowware.dk. Palle Grønbæk

48,- Kan også bruges til Excel 2000. Avanceret Excel. Videre med. Excel 97. Er summerne ens? www.knowware.dk. Palle Grønbæk 48,- Kan også bruges til Excel 2000 Avanceret Excel Videre med Start med Windows95 Excel 97 Er summerne ens? www.knowware.dk Palle Grønbæk Videre med Excel 97 Kig lige her F5/F6 åbner/lukker Bogmærker

Læs mere

Excel 2010 Videregående

Excel 2010 Videregående Excel 2010 Videregående Velkommen på vores Excel Videregående kursus Vi håber at du vil finde dig godt tilrette på kurset og at du vil få mange gode og konkrete ting med dig herfra. Du kan være sikker

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Specialpædagogisk Aftale Kommuniker: Gennem Valg Mikro Værkstedet 2 Brugervejledning Kommuniker: Gennem Valg www.mikrov.dk Indholdsfortegnelse Copyright... 4 1. Oversigt... 5 2. Brugen af Gennem Valg afspilleren:...

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Mindmapping med FreeMind. En Introduktion til programmet FreeMind

Mindmapping med FreeMind. En Introduktion til programmet FreeMind En Introduktion til programmet FreeMind Jan Leffers 2006 Indholdsfortegnelse Indledning...2 Hvad er et mindmap...2 Mindmap guidelines...3 Download og installation...3 Kom hurtigt i gang...4 Det første

Læs mere

Bliv effektiv med TODOIST

Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten anbefaler: Bliv effektiv med TODOIST og få tingene ud af hovedet! Mie Münster-Swendsen 0Strukturkonsulent Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten 2015 1. udgave 2015 ISBN: 978-87-998188-0-8

Læs mere

OpenPublic Web. Brugermanual. OpenPublic Web - Brugermanual Version 2.0

OpenPublic Web. Brugermanual. OpenPublic Web - Brugermanual Version 2.0 OpenPublic Web Brugermanual OpenPublic Web - Brugermanual Version 2.0 Indhold Sådan kommer du i gang... 3 Log ind... 3 Redigeringsvinduet... 3 Opret, Gem og Udgiv indhold... 3 Forskellige muligheder for

Læs mere

1 MAGNUS-KONCEPTET... 1 1.1 Oversigt over konceptet... 1 1.2 Hvad kan Magnus:Revision?... 1

1 MAGNUS-KONCEPTET... 1 1.1 Oversigt over konceptet... 1 1.2 Hvad kan Magnus:Revision?... 1 MAGNUS-konceptet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 MAGNUS-KONCEPTET... 1 1.1 Oversigt over konceptet... 1 1.2 Hvad kan Magnus:Revision?... 1 2 INSTALLATION... 4 2.1 Installation af Magnus:Revision... 4 2.2 Start af

Læs mere

MailChimp Brugermanual

MailChimp Brugermanual MailChimp Brugermanual Af TrendyWeb.dk Dette er en Need to know manual til MailChimp. Der findes et utal af funktioner, men den guide dækker det som er mest nødvendigt for dig at vide. Du er mere end velkommen

Læs mere

e-mailmarketing Komplet Dansk Vejledning til Campaign Monitor .com

e-mailmarketing Komplet Dansk Vejledning til Campaign Monitor .com 1 Denne guide er udviklet og designet af Jesper Synnestved. Der ydes ingen support, og al brug af informationer er på eget ansvar. e-mailmarketing Komplet Dansk Vejledning til Campaign Monitor.com 2 Velkommen

Læs mere

Calc. Michel Mandix. Et kompendium om anvendt regneark. af: MICHEL MANDIX Dæmningen 23 2500 Valby 3630 3404 / 4059 3512. OpenOffice Calc Side 1 af 85

Calc. Michel Mandix. Et kompendium om anvendt regneark. af: MICHEL MANDIX Dæmningen 23 2500 Valby 3630 3404 / 4059 3512. OpenOffice Calc Side 1 af 85 Calc Et kompendium om anvendt regneark af: Michel Mandix OpenOffice Calc Side 1 af 85 1) FORORD Det er altid en stor fornøjelse at undervise i regneark! Dette program åbner så mange muligheder, at det

Læs mere

Hjælp DANLET for Windows, (C) OSSoft 2001-2007

Hjælp DANLET for Windows, (C) OSSoft 2001-2007 Hjælp DANLET for Windows, (C) OSSoft 2001-2007 INTRODUKTION Tilpas DANLET til din virksomhed Genvejstaster i DANLET Værktøjspanel Password Nye opdateringer af DANLET programmet Kom i gang med DANLET HOVEDMENU

Læs mere

Spar mange penge på din husleje måned efter måned

Spar mange penge på din husleje måned efter måned Spar mange penge på din husleje måned efter måned I Danmark er der bestemmelser om hvor høj en husleje må være. Dette gør, at du i rigtig mange tilfælde kan få en langt lavere husleje, end den du betaler

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

www.prestashop-guide.dk

www.prestashop-guide.dk Udarbejdet af VSI Group Asia Co., Ltd. Udgivet d. 05/06-2012 til Prestashop v. 1.4.x Seneste revision: 11/06-2012 Forord Denne guide er udarbejdet af VSI Group Asia Co., Ltd. for at hjælpe brugere af Prestashop

Læs mere

Start med Excel 2000

Start med Excel 2000 Start med Excel 2000 Acrobat Reader: tips... F5/F6 åbner/lukker Bogmærker I Menuen Vis indstiller du, hvordan filen vises på skærmen CTRL+0 = Hele siden CTRL+1 = Originalstørrelse CTRL+2 = Vinduesbredde

Læs mere

Start med Excel 2000. www.knowware.dk www.knowwareglobal.com. KnowWare

Start med Excel 2000. www.knowware.dk www.knowwareglobal.com. KnowWare 2 KnowWare Start med Excel 2000 Palle Grønbæk, partner@email.dk 1. udgave, 1. oplag, nov. 1999 ISBN 87-90785-31-2 Copyright 1999 forfatter og KnowWare, mm@knowware.dk Printed by OTM in Denmark 1999 Published

Læs mere

OnLibri.dk. Access 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

OnLibri.dk. Access 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com Access 2007 Torben Lage Frandsen 2008 Torben Lage Frandsen & OnLibri Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne bog må gengives, lagres i et søgesystem eller transmitteres i nogen form eller med

Læs mere

SOFTSUITCASE 2010 DANSK - VER. 7

SOFTSUITCASE 2010 DANSK - VER. 7 SOFTSUITCASE 2010 DANSK - VER. 7 INSTALLATION Installation og database 6 Installation og Login 7 Ny opsætning af SoftSuitCase 8 Finans opsætning 8 Installer Databasen 9 Opload Logo 9 Opsætning af Kredit

Læs mere