GSAK (Geocaching Swiss Army Knife)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GSAK (Geocaching Swiss Army Knife)"

Transkript

1 GSAK (Geocaching Swiss Army Knife) v En guide udarbejdet af Alex Petersen julle.p Sidst opdateret d. 5. august 2009 v. 1.05

2 Side 2 af 45 Indholdsfortegnelse Hvad er GSAK? Pocket query Installation af GSAK Ny installation Opdatering af eksisterende installation Backup Installation GSAK startes for første gang Registrering De nødvendige opsætninger Locations Display Pocket Queries (PQ) Oprette ny mail De danske PQ Opsætning En database kun med fundne caches GetMail Load-indstillinger GetMail-indstillinger Filter Sortere fårene fra bukkene Geografisk område Postnumre Macro Set Danish Areas Filtre efter landsdel Google Maps Export Google Earth Export Refresh All GPX v Garmin Colorado / Oregon export Field Notes Import for Garmin Ordbog til Notes og Logs Find Statistics Generator Flere kort Vis omverdenen din statistik Dansk statistik Tilføje genvejsikoner til SpeedBar Til GetMail Til macro'er Anvende genvejstaster Afslutning Bilag Regioner og Kommuner...45

3 Side 3 af 45 1 Denne guide er et forsøg på at vejlede dig igennem mange af GSAK's funktioner. Sektion 1.1 og 1.2 er en kort introduktion og indeholder nogle værdifulde links. Links som senere benyttes i guiden vil blive angivet igen. 1.1 Hvad er GSAK? GSAK er et stykke software som administrerer caches. I guiden viser jeg hvordan du lægger alle de danske caches ind i programmet og hvordan du herefter håndterer dem, herunder lægger dem ind i din GPS. GSAK er som udgangspunkt ganske gratis at benytte, men efter 21 dage vil du blive mødt af en irriterende skræm ind i mellem. Hvis du vil slippe for denne skærm må du betale $25. Programmet kan downloades her: Der kommer løbende opdateringer som kan hentes her: showforum=6. På nuværende tidspunkt hedder opdateringstråden Pinned: (updates). Der findes allerede meget dokumentation omkring GSAK. Geowikien har en hel sektion: Desuden har GSAK's hjemmeside en glimrende hjælpeside: René, også kendt som ProsperoDK, har lavet en god PowerPoint præsentation. Den kan findes her: 1.2 Pocket query Disse indeholder cacher. Hvilke bestemmer du sådan set selv. For at lave disse PQ kræver det, at du er betalende medlem hos Et medlemskab koster i skrivende stund $30. Disse penge er godt givet ud, og hvis du vil benytte GSAK kan du ikke komme uden om dette medlemskab. Alt det hårde arbejde er allerede gjort for dig. René opdatere løbene en liste med PQ over Danmark. Listen findes her: Mere herom i kapitel 4.

4 Side 4 af 45 2 Installation af GSAK 2.1 Ny installation Start med at downloade den nyeste version af GSAK. Installer GSAK ved at følge vejledningen på skærmen. Herefter skal den nyeste opdatering hentes. Den nyeste opdatering til GSAK version ligger her: Download og installer den seneste opdatering. Denne opdatering indeholder også de ældre, hvorfor det ikke er nødvendigt at installere dem. Efter fuldendt installation kan filen blot slettes.

5 2.2 Side 5 af 45 Opdatering af eksisterende installation Hvis du allerede har installeret en version af GSAK og der er kommet en nyere version er fremgangsmåden sådan set stadig den samme dog med en vigtig ændring Backup START MED AT TAGE BACKUP! Gå ind i File Backup... Indstil nu det du vil have med i din backup. Som udgangspunkt skal du sætte flueben i alt. Vælg en placering hvor backup-filen skal gemmes. I eksemplet har jeg bare gemt den på skrivebordet. Tryk på Backup. GSAK vil nu arbejde lidt og til sidst komme med meddelelsen Finished OK. Vi er nu klar til at opdatere en eksisterende version af GSAK.

6 Side 6 af Installation Hent den nyeste version fra som beskrevet i kapitel 2.1. Hvis GSAK stadig er åbent på din computer kommer denne meddelelse. Luk GSAK og tryk OK. Det eneste du skal være opmærksom på er, at din nuværende installation er på den placering GSAK foreslår her. Med mindre du selv har ændret dette da du installerede GSAK i tidernes morgen, skal du bare gå videre. Installer opdateringen som beskrevet i kapitel 2.1. Når du er færdig og hvis noget er gået galt, så husk at du stadig har din backup-fil. Spørg evt. i forummet hvis du er i tvivl om noget.

7 Side 7 af 45 3 GSAK startes for første gang Første gang du åbner GSAK bliver du mødt af følgende besked Der er naturligvis ingen caches i din basebase endnu, og GSAK spørger om den selv skal komme et par caches i. Det er der ingen grund til. Klik No. 3.1 Registrering Det anbefales at du gør brug af de 21 dage før du lader dig registrere. Men er du overbevist om at du vil være Geocacher er her vedledningen: Køb licens her: Frem kommer følgende: Indtast navn og serie nummer som du har modtaget i din mailboks. Wupti.

8 3.2 Side 8 af 45 De nødvendige opsætninger Klik på Tools Options. Vi skal have fundet dit Owner ID#. Gå ind på I mit tilfælde skal jeg altså taste ind som Owner ID#. Ændre desuden også Calender Start Day til Mon. Ikke alle indstillingsmulighed er blevet nævnt her. Du kan læse mere om mulighederne her:

9 Side 9 af Locations Vi befinder os stadig inde i samme options menu. Klik på fanen Locations Vi skal nu have bestemt den position. Der er flere måder du kan gøre det på. Hvis du er der hjemme kan du blot tænde din GPS og aflæse din position. Du kan også benytte hjemmesiden Den er super nem, men er desværre nede for tiden. Alternativt kan du benytte Google Eart, hent her: Efter fuldendt installation: 1: Klik på dette ikon 2: Flyt rundt på denne knappenål indtil du er tilfreds. 3: Aflæs position her Dette skal vi nu have indtastet i GSAK. Indtast som vist på billedet her. Du kan sagtens tilføje flere Locations. GSAK ser bort fra linjer der starter med #.

10 Side 10 af Display Gå nu ind i fanen Display. Find felterne State og County og sæt et flueben i disse. Dette gør, at når vi får fyldt din database op med caches kan du i disse felter se kommunens og regions navn for hver enkelt cache. Bemærk at de er sorteret alfabetisk. Du kan f.eks. sortere alle caches efter afstand fra din bopæl, alt efter kommune eller efter region. Ved at vælge en Location og trykke på Kms sorteres cachene nu efter afstand fra din bopæl. Ligeledes kan der blot trykkes på State eller County. Note: Se bilag for liste med alle regioner og kommuner. Du har dog ikke på nuværende tidspunkt nogle caches i din database lad os se at få den fyldt...

11 Side 11 af 45 4 Pocket Queries (PQ) Lad os få nogle caches ind i databasen i GSAK. 4.1 Oprette ny mail Du vil hver dag modtage 4-5 mails alt efter hvordan du laver din opsætning. Et råd er, at du opretter en ny mail evt. en Gmail. Denne er nemlig super nem at sætte op i GSAK. Opret en ny mailkonto her: https://www.google.com/accounts/newaccount?service=mail&continue=http%3a%2f %2Fmail.google.com%2Fmail%2Fe f9e2d1c64331d8a49946f754e7cb e538679f0d406cb4287c33&type=2 Denne mail bruger vi fremover til PQ (og altså IKKE som standardmail på geocaching.com). 4.2 De danske PQ Lad dig først registrere som betalende medlem af Gå herefter ind på denne side:

12 Side 12 af 45 Klik på dem en af gangen i rækkefølge så du kan huske hvor du er nået til. Når du klikker på en af dem kommer du ind på geocaching.com. De skrå sorte streger angiver blot, at jeg har klippet en masse fyld væk. Dette kan du altid rode med når du bliver mere fortrolig med det hele. Husk at klikke i feltet alternate og indtaste den mail du lige har oprettet. Klik herefter på submit information Dette gør du med alle de PQ'er der er.

13 4.3 Side 13 af 45 Opsætning Nu skal vi så indstille hvor tit hver PQ skal køre. Det er helt op til den enkelte. Jeg vil her kommer med mit bud på hvordan det kan gøres. Man kan max. køre 5 PQ om dagen. Jeg ønsker at de danske PQ kun må optage 4 af disse pladser. På den måde kan jeg altid have en ekstra kørende hvis jeg f.eks. skal på ferie i et andet land. De 2 nyeste DK PQ kører tre gange om ugen. Herudover køre den næst nyeste to gange om ugen. De resterende kører én gang om ugen. 4.4 En database kun med fundne caches Du kan også vælge at sortere, så alle dine fundne caches er i én database og resten i en anden. Dette kræver at du markere følgende indstilling i hver af de danske PQ. På den måde sorteres alle de fundne caches fra.

14 Side 14 af 45 Herefter skal du blot downloade den PQ der hedder My Finds og indlæse den i anden database, ex kaldet Fundne. Jeg viser hvordan du opretter en database lige om lidt. Du finder My Finds sammen med alle de andre PQ'er: Klik på knappen Add to queue. Efter kort tid modtager du en mail i din primærer mailboks med denne PQ. Bemærk, at du kun kan gøre dette én gang om ugen. I mellemtiden opretter vi lige en ny database. Det gør du ved at klikke på Database og trykke New. Kald evt. den nye database for Fundne. Når dette er klaret skulle der gerne være tikket en mail ind. Det letteste er, at gemme filen på skrivebordet og trække filen over i GSAK genvejsikonet.

15 Side 15 af 45 Nu åbner GSAK og kommer med følgende skærm Vælg den database vi lige har lavet. Fjern flueben fra Use default. Da der ikke er nogen grund til fortsat at gemme filen på skrivebordet sætter vi et flueben i Yes til at slette filen. Skriv YB i County update og SB i State update. Du kan evt. gemme denne indstilling ved at klikke Save. Mere om dette i kapitel 5.1. Efter du har klikket OK arbejder GSAK med at importere alle cachene. Det skal gerne ende ud med, at du ser en meddelelse der ligner denne. Bingo alle dine fundne caches er nu i GSAK. Note: Der er både for og imod at have alle sine fundne caches i en særskilt database. Det kan dog gå hen og blive rart hvis du finder caches i andre lande osv. Men leg lidt med det selv. Metoden til at importere My Finds PQ'en er den samme uanset om man ønsker en separat database eller ej. Husk blot at ændre Database til Danmark i Load-indstillingerne.

16 Side 16 af 45 5 GetMail Nu er alle de danske PQ sat til at køre. Nu vil vi gerne kunne hente det hele ned i GSAK. GSAK har en indbygget funktion til dette så det hele gøres med et enkelt klik! 5.1 Load-indstillinger Dette gør, at GSAK kan håndtere forskellige PQ. Det er en rigtig smart funktion, og det vil du indse når du har læst dette kapitel. Gå ind i Load GPX/LOC/ZIP... Gør så følgende 1: Vælg placering, du bestemmer. 2: Vælg database, du bestemmer. Jeg har her valgt databasen Danmark. Note: Databasen Danmark eksisterer ikke endnu den skal du selv oprette. Se kapitel 4.4 for hjælp. 3: Sæt flueben 4: Det anbefales at du skriver YB i County update og SB i State update. Der er desuden følgende andre muligheder: County update: State update: U = update user data 2 = update user data 2 Y = update county B = only update if blank F = set user flag, but only if updated U = update user data 2 = update user data 2 B = only update if blank or = "nil" or = "none" F = set user flag, but only if updated R = set user flag regardless

17 R = set user flag regardless Side 17 af 45 S - Update the state field in the database A - (abbreviate) update with the 2 or 3 letter (country specific) abbreviated state code rather than the full name. 5: Gem din indstilling 6: Giv din indstilling et navn og sæt et flueben i begge bokse. 7: Klik OK Nu har du oprettet en load-indstilling og kan altid finde den frem igen fordi du også har gemt ( Save ) den. I drop-down listen ved siden af Save -knappen bør der nu stå Danmark. 8: Klik på det lille kryds i hjørnet. Du skal altså ikke klikke på OK. Ikke alle indstillingsmulighed er blevet nævnt her. Du kan læse mere om mulighederne her: 5.2 GetMail-indstillinger Nu skal vi så have indstillet GSAK til rent faktisk at kunne modtage PQ ud fra dine loadindstillinger. Gå ind i Get data via Gør så følgende:

18 Side 18 af 45 1: Indstillinger for den pågældende POP3 konto. Hvis du har benyttet en Gmail skal dine indstillinger se ud som på plottet. 2: Sørg for, at denne placeres det samme sted som i dine Load-indstillinger. 3: Jeg kan personligt godt lide, at filerne fortsat ligger på Gmail-serveren. Dette er dog helt op til den enkelte. 4: Skriv det samme. GetMail søger efter meddelelser med dette emne. 5: Vælg den Load-indstilling vi lige lavede i kapitel : Gem dine indstillinger. Du bør nu kunne se din indstilling i drop-down listen. Det smarte ved at benytte Load-indstillinger er, at selvom du benytter mange databaser kan GetMail nu finde ud af hvilke PQ'er der skal i hvilken database. 7: Tryk Get Mail Herefter søger programmet efter meddelelser der passer til kriterierne. De downloadede filer loades automatisk ind i den korrekte database Til sidst kommer en log over det udførte arbejde: Tilbage er der nu bare at klikke OK. Din database indeholder nu en masse caches.

19 Side 19 af 45 6 Filter GSAK har allerede nogle filtre. Bl.a. kan du få vist alle dine fundne caches hvis du vælger My Found Caches. Din Danmark-database bør gerne indeholde de pågældende caches på nuværende tidspunkt, medmindre du har sat kryds i I haven't foundt i PQ'erne. I så tilfælde kommer GSAK blot med en fejlmeddelelse der fortæller at der ikke er nogle fundne cascher i denne database. 6.1 Sortere fårene fra bukkene Vi skal have oprettet et filter som sørger for, at arkiverede cacher får denne status i GSAK. Arkiverede caches kommer nemlig ikke med i PQ og derfor bliver deres status ikke ændret i GSAK uden videre. Dette vil betyde at du i værste fald leder efter en cache som ikke er der! Opret et filter ved at klikke på Search Filter Fjern flueben i Archived. Under fanen Dates ændres Last update GPX til Not During. Da alle de danske PQ køres mindst én gang om ugen vil alle de caches som ikke er opdateret i den forgange uge være være arkiveret. Skriv derfor et 7-tal i feltet. Gem nu indstillingen ved at trykke på Save Giv filtret et navn og tryk OK. Luk herefter vinduet ved at klikke på det lille røde kryds. Nu kan du tage filtret i brug. Hvis der ikke er nogle forældedere caches vil GSAK komme med en fejlmeddelelse. Hvis der kommer nolge caches frem, tryk da F3 to gange. Dette vil få cachen til at ændre status. F3 ændre status for cachen i følgende rækkefølge: Aktiv Disabled Arkiveret Aktiv osv... Derfor skal vi trykke to gange på F3 for at få den pågældende cache markerer som arkiveret.

20 Side 20 af 45 En anden mulighed er at trykke på Waypoint Status check. Den kobler op til geocaching.com's server og kontrollere om deres database er enig med vores i GSAK for den markerede cache. Er det ikke tilfældet opdateres caches automatisk til den korrekte status. Se også kapitel 9 for at opsætte en genvejstast til denne funktion. 6.2 Geografisk område Der findes en hjemmeside som gør det meget nemt: 1: Start med at finde det område du vil have caches fra. Herefter kan du nemmere spore dig ind på det område du vil have. 2: Tryk på Start Polygon 3: Marker det område du ønsker start og slut i det samme punkt for at lukke polygonen. 4: Klik i det lyseblå område for at markere koordinaterne. Højreklik og tryk Kopier Vi skal nu oprette et filter på samme måde som i kapitel : Vælg fanen Arc/Poly 2: Indsæt koordinaterne fra før ved at trykke Ctrl+v 3: Klik på Polygon 4: Hvis dette er en indstilling du har tænkt dig at bruge flere gang kan du lige så godt trykke Save. Hvis det er en engangsforestilling trykker du bare Go.

21 6.3 Side 21 af 45 Postnumre Du kan søge efter postnumre, og på den måde sortere dine caches. Du skal først downloade poatnumrene: Vælg dem du ønsker at benytte og installer dem. Filen kan herefter slettes. Insallationsfilen kommer med et forslag til hvor din GSAK-installation er henne. Hvis du er tilfreds med dette skal du blot klikke OK. Herefter skal du vælge Centre Point Post Code... Første gang du åbner denne funktion vil du højst sandsynligt møde denne meddelelse.

22 Klik No. Nu er vi inde i søgefunktionen for postnumre. 1: Vælg land og indtast ønsket postnummer 2: Det er muligt at der kommer flere resultater frem. Marker et af dem. 3: Klik Set Centre Nu er dine caches sorteret ud fra dette postnummer. Side 22 af 45

23 Side 23 af 45 7 Macro Macro'er er små tilføjelse som brugerne af GSAK har kodet. Disse er frit tilgængelige og kan være ganske nyttige. Jeg vil her gennemgå et par stykker. En samlet liste kan findes her: 7.1 Set Danish Areas 2 Navn: SetDanishAreas2 Download her: Denne marcro gør, at du kan sortere alle caches efter landsdel. Den er måske lidt overflødig nu hvor GSAK kan sortere på kommune og region det er op til dig at vælge. Den benytter samme Polygon-teknik som beskrevet i kapitel 6.2. For at administrere de installerede macro'er skal du gå ind i Macro Run/Manage... Klik på den macro du vil køre i dette tilfælde er det SetDanishAreas2.gsk. Tryk Run. GSAK vil nu stå og arbejde lidt tid. For at se resultatet går vi nu ind i Tools Options.... Klik på fanen Display. Find feltet User Data og sæt et flueben. Klik OK Her kan du desuden også finde andre sjove indstillinger du vil have vist.

24 Side 24 af 45 Du kan nu se hvor i Danmark cachen befinder sig. Du har nu det totale overblik :-) Den pågældende cache befinder sig på Sjælland i Region Hovedstaden i kommunen Lyngby-Taarbæk. Hver gang der importeres nye caches i GSAK skal denne macro køres det er altså ikke nødvendigt at køre den hver gang GSAK starter. Der skelnes mellem følgende landsdele: Anholt, Bornholm, Falster, Fyn, Jylland, Lolland, Læsø, Møn, Samsø, Sjælland, Tunø, Færøerne, Als og Amager Filtre efter landsdel Men du kan selvfølgelig bruge dette smartere. Opret et filter ved at klikke på Search Filter 1: Fjern flueben i Found 2: Fjern flueben i Archived og Temporarily Unavailable 3: Her er der mange muligheder. Jeg vil komme med et par eksempler. Hele Sjælland: Contains Sjælland Alt undtagen Sjælland: Does not contain Sjælland Alt undtagen Sjælland og Amager: Not(RegEx) Sjælland Amager Bemærk den lodrette streg i sidste eksempel. 4: Du kan vælge at gemme dette filter eller blot trykke Go. Note: Se også kapitel 6.2. Denne metode kan være tilstrækkelig.

25 7.2 Side 25 af 45 Google Maps Export Navn: mygmev3 Download her: Eksporterer dine valgte caches til Google Maps. 7.3 Google Earth Export Navn: mygoogleearth Download her: Eksporterer dine valgte caches til Google Earth. Kan bedre håndtere flere caches end Google Maps Exports - ulempen er at det kræver, at du har installeret det på din computer. Kan hentes her: 7.4 Refresh All GPX v. 2 Navn: RefreshAllGPX2_0 Download her: Henter en ny GPX-fil fra geocaching.com for alle GPX-filer i dit filter. Herved opdateres din database med de 20 nyeste logs. Når du installerer denne macro vil følgende skærm komme frem: Indtast dit geocaching.com brugernavn samt kodeord. Det er ikke nemt at rette igen, så tast rigtigt første gang! Vælg Macro Default i det nederste felt. Macro'en kommer med et estimeret gæt på hvor lang tid processen vil tage. Vær opmærksom på, at

26 Side 26 af 45 hvis du opdaterer mange caches vil det tage lang tid at køre macro'en! Tryk Continue hvis du er tilfreds, ellers tryk Stop macro now. 7.5 Garmin Colorado / Oregon export Navn: ColoradoExport Download her: Bemærk: Denne macro fungerer kun sammen med Garmin Colorado og Garmin Oregon. Super smart macro der eksporterer caches til din GPS. Child waypoints som f.eks. alternativ parkering kan eksporteres som en POI-fil og derved haves alle disse i din Find -menu på GPS'en. Inden du kører macro'en skal du have opsat et filter. Se evt. kap. 6 samt hvis du er i tvivl om hvordan. Jeg har et filter der sorterer alle de caches inden for 10 km af min bopæl og som samtidigt ikke er arkiverede. Tænd din GPS og kør macro'en når du har opsat dit filter. Hvis følgende meddelelse kommer har du enten ikke opsat din GPS rigtigt eller også er den ikke forbundet til computeren. Tjek for dette og prøv igen. Følgende meddelelse skulle gerne komme: Bemærk at meddelelsen er forskellig alt efter hvilken GPS du bruger og hvilket drev din computer tildeler den. Tryk OK. Nu skal vi have indstillet hvordan cachene skal overføres.

27 Side 27 af 45 1: Giv din overførsel et navn frit valg på hylde ét. Du kan også sætte et flueben i Use database name as file name. Herved kommer din overførsel til at hedde det samme som din database. 2: Her sker der noget smart. Først lidt forklaring omkring Mystery-caches. Denne form for cache er angivet med forkerte koordinater. De indeholder en opgave som skal løses før du får de rigtige koordinater eller såkaldte Corrected coordinates. Disse koordinater kan så indtastes i GSAK. Når du så er ude i marken kan du måske ikke lige huske hvilke Mystery-caches du har løst. Ved at skrive %correct=*%blank %name sættes en stjerne foran cache-navnet hvis dens koordinater er blevet corrected. Hvis ikke er det kun cachens navn der er vist. 3: Ved at sætte flueben her overføres child waypoints som en POI-fil. Dette er rigtig smart. Alle waypoints som f.eks. hvor der kan parkeres tæt ved en cache ligger som en waypoint i din GPS. 4: Overfører dine fundne caches. Det er ikke nødvendigt at overføre dem. Hvis du gør vil ikonet vises på dit kort på GPS'en. 5: Husk at vælge den database hvor dine funde caches ligger i. Hvis de ligger i Danmark-database skal du desuden sætte et Export filter så kun de fundne caches kommer med. Dette behøves du ikke hvis du har en særskilt database med fundne caches. 6: Gem dine indstillinger. Jeg har blot kaldt mine indstillinger for Export. 7: Tryk OK. Nu går maco'en i gang med at arbejde...

28 Side 28 af 45 Efter et lille stykke tid skulle denne meddelelse gerne vise sig Resultat: På GPS'en kan du nu se fundne caches, de caches du endnu ikke har fundet samt deres tilhørende child waypoints. Du kan ændre hvor tidligt child waypoints skal vises på kortet i GPS-menuen: Opsætning Kort Avanceret kortopsætn. Zoom niveauer Bruger waypoint XXm Jeg har sat den til 500m. Denne menu findes under: Find Extras.

29 7.6 Side 29 af 45 Field Notes Import for Garmin Navn: FieldNotesImportandLog Download her: Bemærk: Denne macro fungerer kun sammen med Garmin Coloradom, Garmin Oregon og DeLorme PN-40. Når du har fundet en masse caches vil du gerne kunne opdatere GSAK samt geocaching.com med denne information. Denne macro gør det hele super nemt for dig. Bemærk: Denne macro kræver at macro'en Refresh All GPX v. 2 er installeret på den måde der er angivet i kapitel 7.4. Du skal have logget en cache som fundet i din GPS før denne macro virker. Når du er klar, sættes GPS'en til computeren og macro'en køres. Ligesom forrige macro skal denne meddelelse komme frem. Tryk OK. Indstillinger:

30 Side 30 af 45 1: Vælg den database hvor de caches der ligger i din GPS er placeret. De næste to felter udfylder macro'en selv og burde være korrekt. Macro'en kan flytte cachene til den database hvor dine fundne caches er. Vælg denne database. 2: Indtast her hvor mange fund du har ifølge geocaching.com. Du kan vælge at tilføje dette tal til et user-felt i GSAK. 3: Fluebenet gør, at du ikke kommer til at logge den samme cache to gange. Du kan evt. sætte et flueben i Delete Field Notes file after import. Dette gør at filen i din GPS der holder styr på hvilke caches du har fundet slettets. 4: Indstil den korrekte tidszone. Husk at tidszonen er forskellig alt efter om det er vinter- eller sommertid. Du kan tjekke på denne side hvis du er tvivl: Jeg har sat et hak i Set user flag if updated. Du kan altid fjerne det manuelt senere. Det kan være rart, at man kan se hvad man har opdateret... 5: Her laver vi en standard-log som nemt kan udvides så den er specifik for hver cache. Når dette benyttes, tages der ikke længere hensyn til de indstillinger der er lige oven over denne boks derfor gennemgås de ikke. Når du klikker på Edit text komme denne skærm: Følgende kommandoer kan benyttes: Der er også angivet nogle eksempler som kan være behjælpelige med at få ideer til at sammensætte din egen personlige log. Kommandoen %fieldnotes gør, at den tekst du har skrevet på din GPS da du fandt cachen bliver overført. Dette kan være små noter om ting du gerne vil skrive i din endelige log som uploades på geocaching.com. Leg lidt med at sammensætte dig egen log. Det gemmes automatisk når du trykker OK og det kan altid laves om senere hvis du ønsker det.

31 Side 31 af 45 6: Tryk på 1. Import from GPSr. Denne boks kommer frem. Den indeholder de caches som du har logget i din GPS både fundne, ikke funde... Fortsæt ved at trykke OK. Den samme boks fra før kommer nu igen. Denne gang kan du dog ikke trykke på 1. Import from GPSr. 7: Tryk på 2. Create File for GC Herefter komme dette billede. Det er den cache jeg har været ude og finde. Denne tekst har macro'en selv indsat i henhold til de kommandoer jeg skrev under punkt 5. a: Eks. på dato og tid kommanda, samt hvilket nummer i rækken denne cache blev. b: Importeret fieldnotes fra GPS'en. c: Ren tekst skrevet under punkt 5.

32 Side 32 af 45 Ændre i dette så loggen bliver personlig fra cache til cache det gør det sjovere at være cache-ejer. Her kan du bruge Spell Check funktionen. Denne bliver beskrevet i kapitel : Når du er klar trykker du på OK / Next log. Hvis du har fundet flere caches komme en lignende boks frem. Når du har logget alle dine caches kommer denne meddelelse Du skal ikke trykke OK endnu... Macro'en har på nuværende tidspunkt åbnet din browser (den du går på nettet med) og gået ind på geocaching.com. Hvis du er et sted uden internetforbindelse, f.eks. hvis du er en uge på ferie, trykker du bare OK og lukker macro'en! Du kan senere køre macro'en igen og tilføje flere fundne caches som gennemgået hidtil. Under punkt 7 vil alle de caches du har logget ind til videre poppe op igen stadig hvor din tekst er gemt. Her trykker du bare OK /Next log. Når du senere kommer til et sted med internetforbindelse kører du macro'en og trykker på 2. Create File for GC. Hvis du ikke er logget ind, skal du lige gøre det. Herefter kommer du til: Du skal ikke følge de instruktioner der står på siden vi bruger jo en macro som ændre lidt på tingene. 9: Ligesom under punkt 3 gør denne at du ikke logger den samme cache to gange. Jeg har dog haft lidt problemer med den, så hvis du får en meddelelse om, at ingen noter blev uploadet kan du prøve at slå dette flueben fra hold det dog på som udgangspunkt...

33 Side 33 af 45 10: Tryk på Gennemse. I feltet hvor der står Filnavn højreklikker du og og vælger Sæt ind. Klik nu på Åben. I tilfælde af, at dette ikke virker skal du vælge den placering som er angivet på billedet i punkt 8. 11: Tryk på Upload Filed Note Du kan nu se, at 1 note blev uploadet. 12: Tryk på Return to Field Notes 13: Tryk på Post Log Her får du mulighed for at lave de sidste ændringer hvis du ikke er helt tilfreds. 14: Tryk Submit log entry.

34 Side 34 af 45 Din funde cache er nu logget på geocaching.com!! Hvis du vil uploade et billede sammen med din log klikker du bare på [upload image]. Det vil jeg ikke gennemgå her, men er altid sjovt for andre at se. 15: Vi skal nu tilbage til meddelelsen fra punkt 8. Det er blevet tid til at trykke OK. 16: Boksen som vi allerede er stødt på et par gange kommer nu igen. Tryk på knakken 3. GPX + Move to Found. Macro'en henter nu GPX filer fra geocaching.com via macro'en Refresh All GPX v. 2 hvorfor det naturligt nok kræver at denne er indstalleret. Herefter flytter macro'en cachen over i din fundet-database. BINGO! Du er nu færdi! Ordbog til Notes og Logs Du kan installere ordbøger til kontrol af dine Noter og Logs. Hent ordbøger her: Installer dem du kan slette de hentede filer nu. Når du er inde og skrive Notes og Logs kan ordbogen benyttes. Bemærk at du desuden også kan ændre typografien. Klik på Font -knappen, hvis du ønsker at ændre dette. Skriv lidt tekst i et eller begge af felterne. Det er blot for at indstille ordbogen du kan rette det senere. Klik på en af de to knapper alt afhængigt af hvilken af de to vinduer der skal tjekkes for stavefejl.

35 Side 35 af 45 Første gang du trykker vil denne meddelelse komme Sæt et flueben i Dont show this message again og klik herefter OK. Herefter kommer følgende vindue Prøv nu at klikke på Options Du kan her vælge hvilken ordbog du vil bruge. Bemærk, at begge ordbøger godt kan vælges samtidigt. Nu er du i stand til at benytte ordbøger.

36 7.7 Side 36 af 45 Find Statistics Generator Navn: FindStatGen3 Download her: Nu har du masser af caches i din GSAK database, du kan overføre dem til din GPS samt logge alle dine fund nemt på geocaching.com. Hvorfor så ikke også kunne lave flotte statistiker over dine fund? Du kan se et eksempel på hvordan det ser ud her: Julle.p's profil på gc.com Når du starter macro'en kommer følgende skærmbillede: Tryk Options. X: Indstillinger du kan rode rundt med senere...

37 Side 37 af 45 1: Vælg din(e) database(r). 2: Dine fund vil blive listet. Hvis du har mange fund kan du evt. skrive 100 her. Så vil hvert 100 funde blive vist. Omvendt, hvis du ikke har så mange fund kan du evt. skrive 10 som vist. Angiv et passende tal som passer dig du kan altid ændre det! 3: Macro'en beregner hvor langt væk hjemmefra du har fundet caches. Derfor skal den selvfølgelig kende dine hjemmekoordinater som vi angav i kapitel : Skriv dit geocacher-brugernavn 5: Tryk på Section Order Her ændre du udseendet. I først omgang er det måske nemmest blot at trykke OK og se hvordan det hele ser ud inden du ændre det. Du kan tilpasse dine statistiker som du vil. Ved at trykke på enten Enabled eller Disabled kan du slå den pågældende funktion fra eller til. Du kan også trykke på de små plus og minus tegn. Dette vil få funktionen til at skifte plads. 6: Du kan have 4 forskellige opsætninger. Normalt er det nok med 1. Tryk Save. 7: Tryk OK. Efter macro'en har indsamlet alle oplysninger vil din standardbrowser (Internet Explore, FireFox ) automatisk åbne og du kan nu se en masse statistiker over dine fund :o) Flere kort Du kan f.eks. få vist et Danmarkskort på samme måde som du får vist Verdenskortet og Europakortet. Download kortfiler her: Du kan downloade dem alle eller dem du ønsker. Jeg tager udgangspunkt i Danmarkskortet. Klik på FindStatGenMapDenmarkCounties. Du kommer herefter ind på en anden side.

38 Side 38 af 45 Højreklik på filen og vælg Gem Link Som... (kan også hedde Gem Destination Som... alt afhængigt af hvilken browser du benytter). Nu kommer den svære del... Vi skal have placeret denne fil det rigtige sted. Filen skal gemmes på denne destination: Windows XP: C:\Documents and Settings\DIT PC_NAVN\Application Data\gsak\Macros Windows Vista: En der vil være behjælpelig med et link...? Når du har fundet frem til destinationen trykke du Gem. (Husk du altid kan spørge om hjælp på forum.) Så langt så godt. Kør nu macro'en igen og gå ind under Options som vi gjorde aller først. Klik på Maps.

39 Side 39 af 45 Vælg nu de kort du vil have med og tryk OK. Som udgangspunkt burde du nu have disse kort med i dine statistiker, men det kræver at Other Maps er slået til under Section Order (punkt 5). Dette er slået til, med mindre du selv har slået det fra Vis omverdenen din statistik Du kan evt. lægge alt dette op på din geocaching.com profil. 1) Gå ind på 2) Macro'en placerer alt hvad du skal bruge i udklipsholderen. Med andre ord skal du bare trykke Ctrl + V i feltet! Når du senere skal opdatere dette skal alt teksten i feltet markeres (tryk Ctrl + A) og slettes. 3) Tryk på Save Changes. 4) Se resultatet her: Dette kan også gøres automatisk med macro'en Generate and Upload stats to GC.com Dansk statistik Få oversat statistikken til dansk. Der er en fin tråd på forummet omkring dette:

SÅDAN STIGER SKATTEN I DIN KOMMUNE

SÅDAN STIGER SKATTEN I DIN KOMMUNE SÅDAN STIGER SKATTEN I DIN KOMMUNE Vi har regnet på den nye af en for et gennemsnitligt parcel- eller rækkehus i de forskellige kommuner. Allerede i dag er der stor forskel på erne og dermed også stor

Læs mere

Region Kommune Tilskud 0l at Tilskud 0l Tilskud 0l Bliv kommunal dagplejerbemærkninger passe egne privat privat børn pasning 0-2 pasning 3-6

Region Kommune Tilskud 0l at Tilskud 0l Tilskud 0l Bliv kommunal dagplejerbemærkninger passe egne privat privat børn pasning 0-2 pasning 3-6 Hovedstaden Albertslund Kommune x x Hovedstaden Allerød Kommune x x Hovedstaden Ballerup Kommune x x Hovedstaden Bornholms Regions kommune x x Hovedstaden Brøndby Kommune x x Hovedstaden Dragør Kommune

Læs mere

Sygeplejersker i lederstillinger 1 i KL og DR, i perioden 2007 til 2013

Sygeplejersker i lederstillinger 1 i KL og DR, i perioden 2007 til 2013 Bettina Carlsen Juni 2013 Sygeplejersker i lederstillinger 1 i KL og DR, i perioden 2007 til 2013 - I såvel kommunerne (KL) som regionerne (DR) er andelen og antallet af fuldtidsbeskæftigede sygeplejersker

Læs mere

Nulvækst koster job i samtlige kommuner i Danmark

Nulvækst koster job i samtlige kommuner i Danmark Nulvækst koster job i samtlige kommuner i Danmark I Konvergensprogram 2014 er der forudsat en realvækst i det offentlige forbrug fra 2015-2020. Med nulvækst fra 2015 vil det offentlige forbrug være 20

Læs mere

Kommunale erhvervsaffaldsgebyrer 2012. Udarbejdet af Håndværksrådet Marts 2012 Senest opdateret d. 13. juli 2012

Kommunale erhvervsaffaldsgebyrer 2012. Udarbejdet af Håndværksrådet Marts 2012 Senest opdateret d. 13. juli 2012 Kommunale erhvervsaffaldsgebyrer 2012 Udarbejdet af Håndværksrådet Marts 2012 Senest opdateret d. 13. juli 2012 Region Hovedstaden Alle beløb ekskl. moms Kommune - Gruppe 1 Adm. Gebyr Ordning - Gruppe

Læs mere

Vejledning for kommunerne om adgang til Affaldsdatasystemet

Vejledning for kommunerne om adgang til Affaldsdatasystemet Vejledning for kommunerne om adgang til Affaldsdatasystemet Adgang til Miljøstyrelsens Affaldsdatasystem via www.virk.dk kræver følgende: Digital medarbejdersignatur, som fås fra kommunens lokale virk-administrator

Læs mere

Se hvad nulvækst koster i besparelse i din kommune og region

Se hvad nulvækst koster i besparelse i din kommune og region Se hvad nulvækst koster i besparelse i din kommune og region Nulvækst fra og med 2014 svarer til en nedskæring på 22 mia. kr. og 33.000 job i forhold til regeringens Konvergensprogram 2013. I dette papir,

Læs mere

Personer registreret med betalingsanmærkninger i RKI register

Personer registreret med betalingsanmærkninger i RKI register Personer med betalingsanmærkninger i RKI register Betalingsanmærkninger Sag-snit pr. Snit beløb Snit beløb Analyse Personer Vækst Beløb totalt pr. sag Januar 2008* 462.565 185.084 4,37% 2,50 kr 7.301.684.757

Læs mere

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé kraghinvest.dk Kommunale pasningsudgifter pr. barn (0-10 årig) Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat se nærmere på pasningsudgifterne pr. barn i landets kommuner og regioner. Vi fandt

Læs mere

Oline-Lokalebørs Statistikken

Oline-Lokalebørs Statistikken Oline-Lokalebørs Statistikken Nr. Juli. Kvartal 9 SÅ SKAL DU KUN SØGE ET STED Fortsat stigende ledighed Ledigheden for kontorlokaler stiger fortsat. Således er ledigheden på landsplan steget med, procentpoint

Læs mere

Befolkningens alderssammensætning hvor mange ældre er der?

Befolkningens alderssammensætning hvor mange ældre er der? Befolkningens alderssammensætning hvor mange ældre er der? Folkepensionsalderen er i dag 65 år. Derfor er det her valgt at tage udgangspunkt i de 65+årige som ældre, selvom folkepensionsalderen tidligere

Læs mere

Implementering af Fælles Medicinkort i kommunerne

Implementering af Fælles Medicinkort i kommunerne Implementering af Fælles Medicinkort i kommunerne E-Sundhedsobservatoriet - Årskonference 2013 Poul Erik Kristensen, KL Overordnet plan for FMK implementering i kommuner Mobilisering Integrationsprojekt

Læs mere

Færre udnytter muligheden for at gå på efterløn Målt i forhold til alle, der har mulighed for at gå på efterløn, er udnyttelsesgraden faldet.

Færre udnytter muligheden for at gå på efterløn Målt i forhold til alle, der har mulighed for at gå på efterløn, er udnyttelsesgraden faldet. Ældre Sagen september 213 Efterlønsmodtagere Antallet af efterlønsmodtagere falder Fra 27 til 212 er antallet af fuldtids-efterlønsmodtagere 1 faldet fra 138.11 til 13.272 personer svarende til et fald

Læs mere

Elever i segregerede og inkluderede tilbud fordelt på elevernes bopælskommune, 2014/15

Elever i segregerede og inkluderede tilbud fordelt på elevernes bopælskommune, 2014/15 Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 (2. samling) BUU Alm.del Bilag 6 Offentligt Elever i segregerede og inkluderede tilbud fordelt på elevernes bopælskommune, 2014/15 Inklusionsgraden for hele landet

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre 2012

Hjemmehjælp til ældre 2012 Ældre Sagen august 2013 Hjemmehjælp til ældre 2012 Færre hjemmehjælpsmodtagere og færre minutter pr. modtager I 2012 var der godt 130.000 over 65 år, der var visiteret til at modtage hjemmehjælp, mens

Læs mere

Status for særlig uddannelsesydelse februar 2013

Status for særlig uddannelsesydelse februar 2013 21. februar 2013 Michel Klos Status for særlig uddannelsesydelse februar 2013 Regeringen og Enhedslisten indgik i forbindelse med finansloven for 2013 en aftale om at etablere en ny særlig uddannelsesordning

Læs mere

Den danske fattigdom er mest udbredt på Sjælland

Den danske fattigdom er mest udbredt på Sjælland Den danske fattigdom er mest udbredt på Sjælland Regeringens ekspertudvalg for fattigdom har udarbejdet en dansk fattigdomsgrænse. På baggrund af den nye fattigdomsgrænse viser tal fra AE, at antallet

Læs mere

Danskernes formuer udvikler sig utroligt skævt

Danskernes formuer udvikler sig utroligt skævt Danskernes formuer udvikler sig utroligt skævt Danmarks Statistik har offentliggjort en ny opgørelse af formuerne blandt danske familier. Det er første gang, at Danmarks Statistik offentliggør formuestatistik,

Læs mere

DAMUSA Sammenfatningsrapport 1. Vælg en af nedenstående muligheder: "Jeg er..." Svarprocent: 100% (N=1448)

DAMUSA Sammenfatningsrapport 1. Vælg en af nedenstående muligheder: Jeg er... Svarprocent: 100% (N=1448) 1. Vælg en af nedenstående muligheder: "Jeg er..." Svarprocent: 100% (N=1448) Spørgsmålstype: Vælg en Nuværende elev 244 17% Tidligere elev 69 5% Kommende elev (står på venteliste) 43 3% Underviser 67

Læs mere

Der kan frit citeres fra rapporten med angivelse af kilde.

Der kan frit citeres fra rapporten med angivelse af kilde. Publikationen er udgivet af Servicestyrelsen Skibhusvej 52B, 3. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: servicestyrelsen@servicestyrelsen.dk www.servicestyrelsen.dk Der kan frit citeres fra rapporten med

Læs mere

Stor forskel på jobmulighederne i landets kommuner

Stor forskel på jobmulighederne i landets kommuner Stor forskel på jobmulighederne i landets kommuner Situationen på det danske arbejdsmarked er generelt begyndt at lysne. Der er dog stor forskel på, hvor godt det går i de enkelte kommuner. Bedst går det

Læs mere

Stadig flere elever går på privatskole

Stadig flere elever går på privatskole Procent Stadig flere elever går på privatskole Et ud af seks børn eller 16,5 pct., der netop har startet det nye skoleår, går på privatskole. Det er en stigning på 36,4 pct. siden 2. Tendensen er landsdækkende.

Læs mere

Tilsyn med fortidsminder

Tilsyn med fortidsminder Tilsyn med fortidsminder Kulturarvsstyrelsen overtager tilsynet med fortidsminder Kulturarvsstyrelsen har det nationale ansvar for vores ca. 30.000 fortidsminder. nordjyllands historiske museet for thy

Læs mere

Profilmodel 2010 på kommuner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau

Profilmodel 2010 på kommuner fremskrivning af en ungdomsårgangs uddannelsesniveau Profilmodel 2010 på kommuner fremskrivning af en ungdomsårgangs sniveau Af Tine Høtbjerg Henriksen Profilmodellen 2010 er en fremskrivning af, hvordan en ungdomsårgang 1 forventes at uddanne sig i løbet

Læs mere

Bilag til rapport: Doktorleg i børnehaven

Bilag til rapport: Doktorleg i børnehaven Bilag til rapport: Doktorleg i børnehaven www.børnogseksualitet.dk Bilag 1. Antal børnehaver i kommunerne I kolonne 1 er angivet alle de 98 kommuner i Danmark. I kolonne 2 er opgjort antal børnehaver i

Læs mere

Folk i job flytter til storbyområderne

Folk i job flytter til storbyområderne Folk i job flytter til storbyområderne I perioden 009 til 011 er 36.000 personer flyttet fra en kommune til en anden i Danmark. Der er dog stor forskel på arbejdsmarkedstilknytningen blandt folk, som flytter

Læs mere

Q1 Dit barns alder. Besvaret: 216 Sprunget over: 0 0% 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 1,39% 3 2,31% 5 5,09% 11 12,96% 28 11,11% 24 13,43% 29

Q1 Dit barns alder. Besvaret: 216 Sprunget over: 0 0% 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 1,39% 3 2,31% 5 5,09% 11 12,96% 28 11,11% 24 13,43% 29 Q1 Dit barns alder Besvaret: 216 Sprunget over: 0 10 8 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 1,39% 3 2,31% 5 5,09% 11 12,96% 28 11,11% 24 13,43% 29 11,11% 24 12,04%

Læs mere

De store kommuner taber på jobcentrene

De store kommuner taber på jobcentrene - mela - 08.12.2008 Kontakt: Mette Langager - mela@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 De store kommuner taber på jobcentrene Allerede til sommer overtager kommunerne ansvaret for de statslige dele af jobcentrene.

Læs mere

Kvalitetssikringsrapport Kvalitetssikring af produktionsnummer og antal tilbud

Kvalitetssikringsrapport Kvalitetssikring af produktionsnummer og antal tilbud November 2013 Kvalitetssikringsrapport Kvalitetssikring af produktionsnummer og antal tilbud November 2011 februar 2012 INDHOLD Indhold... 2 1. Indledning... 3 2. Metode og målgruppe til kvalitetssikringen...

Læs mere

Folkeskolelærernes undervisningstid

Folkeskolelærernes undervisningstid Folkeskolelærernes undervisningstid, 2013/14 - Folkelærernes gennemsnitlige undervisningsandel er i skoleåret 2013/14 36,2 procent (brutto) og 41,9 procent netto for kommuner på 2005-arbejdstidsaftalen.

Læs mere

PRISLISTE ONLINE PRODUKTER

PRISLISTE ONLINE PRODUKTER LISTE ONLINE PRODUKTER ONLINE start ONLINE basis ONLINE PROFIL 1 ONLINE PROFIL 2 ONLINE PROFIL 3 ONLINE PROFIL 5 Kort tekst på resultatside (uden billede, tekst og link) (uden billede, tekst og link) 2

Læs mere

Store forskelle på, hvor i landet tandlægebesøget bliver fravalgt

Store forskelle på, hvor i landet tandlægebesøget bliver fravalgt Store forskelle på, hvor i landet besøget bliver fravalgt Antallet af danskere, der ikke har været til 3 år i træk, er vokset med 10 pct. fra 2003 til 2008. Og der er store forskelle på hvor i landet,

Læs mere

Tabel 1.a: Oversigt over ledighedsforløb Vælg A-kasse:

Tabel 1.a: Oversigt over ledighedsforløb Vælg A-kasse: Tabel 1.a: Oversigt over ledighedsforløb Vælg A-kasse: Hovedstaden-Sjælland Albertslund Allerød Ballerup Bornholm Brøndby Egedal Faxe Fredensborg Frederiksberg Frederikssund Furesø Gentofte Gladsaxe Glostrup

Læs mere

Har du en gravhøj i baghaven? Kulturarvsstyrelsen har overtaget tilsynet med de danske fortidsminder

Har du en gravhøj i baghaven? Kulturarvsstyrelsen har overtaget tilsynet med de danske fortidsminder Har du en gravhøj i baghaven? Kulturarvsstyrelsen har overtaget tilsynet med de danske fortidsminder Har du en gravhøj i baghaven? Kulturarvsstyrelsen har overtaget tilsynet med de danske fortidsminder.

Læs mere

Notat. Muligheder og konsekvenser ved ændring af skat, grundskyld og dækningsafgift

Notat. Muligheder og konsekvenser ved ændring af skat, grundskyld og dækningsafgift Notat Center for Økonomi og Ejendomme Økonomi og Planlægning Stengade 59 3000 Helsingør Tlf. 49282318 Mob. 25312318 tlj11@helsingor.dk Dato 11.08.2015 Sagsbeh. Thomas Ljungberg Jørgensen Muligheder og

Læs mere

Kommunale byggesagsgebyrer for erhvervsbyggeri

Kommunale byggesagsgebyrer for erhvervsbyggeri DI Den 8. juni 2009 jual Kommunale byggesagsgebyrer for erhvervsbyggeri i 2009 1. Sammenfatning Følgende analyse belyser forskellene i byggesagsgebyrerne kommunerne imellem. Dette gøres ved, at opstille

Læs mere

Efteruddannelse i arbejdet med udsatte børn og unge

Efteruddannelse i arbejdet med udsatte børn og unge Efteruddannelse i arbejdet med udsatte børn og unge For at styrke en forebyggende indsats i forhold til udsatte børn og unge, er der i perioden 2010-12 afsat 33 mio. kr. (11 mio. kr. pr. år) hertil jf.

Læs mere

Hvem går på efterløn som 60 eller 61-årige?

Hvem går på efterløn som 60 eller 61-årige? Efterløn Hvem går på efterløn som 60 eller 61-årige? Analysen viser, at det især er blandt ufaglærte og kvinder at en stor andel går på efterløn som 60 eller 61-årig. Derudover viser analysen, at der er

Læs mere

Ulighedens Danmarkskort 2013 Store variationer i danske børns trivsel

Ulighedens Danmarkskort 2013 Store variationer i danske børns trivsel Ulighedens Danmarkskort 2013 Store variationer i danske børns trivsel Børn, der lever med store sociale og økonomiske udfordringer i deres tidlige år, oplever ofte, at problemerne følger dem ind i ungdoms-

Læs mere

Hovedbestyrelsens forslag til strukturændringer til behandling på landsforeningens generalforsamling 4. november 2006

Hovedbestyrelsens forslag til strukturændringer til behandling på landsforeningens generalforsamling 4. november 2006 Hovedbestyrelsens forslag til strukturændringer til behandling på landsforeningens generalforsamling 4. november 2006 Denne side indeholder koncentrater af de forslagstekster, der jf. vedtægterne skal

Læs mere

Der er for PensionDanmarks medlemmer som for befolkningen i øvrigt store forskelle mellem kommunerne i antallet af tilkendte førtidspensioner.

Der er for PensionDanmarks medlemmer som for befolkningen i øvrigt store forskelle mellem kommunerne i antallet af tilkendte førtidspensioner. Nr. 4 / Februar 2012 Der er væsentlige forskelle på kommunernes rammebetingelser og befolkningssammensætning. Men ingen af disse faktorer kan forklare de store kommunale forskelle i antallet af førtidspensioner.

Læs mere

Data og kommentarer vedrørende kvantitativ beskrivelse af pædagogers ansættelse i deltids- eller heltidsstillinger

Data og kommentarer vedrørende kvantitativ beskrivelse af pædagogers ansættelse i deltids- eller heltidsstillinger Data og kommentarer vedrørende kvantitativ beskrivelse af pædagogers ansættelse i deltids- eller heltidsstillinger I forbindelse med fase 1 i projektet Deltidsstillinger til fuldtidsstillinger for pædagoger

Læs mere

Det tager ca. 5 minutter at udfylde spørgeskemaet, som er ganske kort.

Det tager ca. 5 minutter at udfylde spørgeskemaet, som er ganske kort. Om undersøgelsen BDO Kommunernes Revision og Dansk Facilities Management netværk gennemfører i samarbejde en kortlægning af organiseringen af ejendomsdriften i landets kommuner. Kortlægningen gennemføres

Læs mere

Notat. Behov for oprydning i affaldsgebyr-junglen

Notat. Behov for oprydning i affaldsgebyr-junglen Notat Behov for oprydning i affaldsgebyr-junglen Virksomheder skal betale et affaldsgebyr til dækning af de kommunale administrative udgifter i forbindelse med håndtering af erhvervsaffald. De beløb, virksomheder

Læs mere

Ressourceforbruget på 19 udgiftsområder 1.31

Ressourceforbruget på 19 udgiftsområder 1.31 Ressourceforbruget på 19 udgiftsområder 1.31 FaaborgMidtfyn Kommune Smnl. gruppen Region Syddanmark Hele landet Regnskab 2014 Børnepasning, kr. pr. 0-5 årig 60.272 63.748 64.407 69.833 Folkeskolen, kr.

Læs mere

Kommunale investeringer i Dansk Turisme 2011

Kommunale investeringer i Dansk Turisme 2011 Kommunale investeringer i Dansk Turisme 2011 Formålet med dette katalog er at samle de offentlige investeringer i turismen og dermed skabe en oversigt over, hvad der investeres i turismen fra offentlig

Læs mere

Ulighedens Danmarkskort 2013 Danske børns opvækstvilkår

Ulighedens Danmarkskort 2013 Danske børns opvækstvilkår Ulighedens Danmarkskort 2013 Danske børns opvækstvilkår Rundt omkring i de danske kommuner vokser børn op under ganske forskellige vilkår. Vi tegner i denne analyse et Danmarkskort over børnenes opvækstvilkår

Læs mere

AMU-udbydere og VUC ere fordelt på dækningsområder for de nye VEU-centre

AMU-udbydere og VUC ere fordelt på dækningsområder for de nye VEU-centre AMU-udbydere og VUC ere fordelt på dækningsområder for de nye VEU-centre Regioner Geografiske dækningsområder for VEU-centre Kommuner AMU-udbydere fra januar 2010 og VUC ere Region Nordjylland Dækningsområde

Læs mere

Social slagside i brug af dagtilbud 1-5-årige uden dagtilbud

Social slagside i brug af dagtilbud 1-5-årige uden dagtilbud 1-5-årige uden dagtilbud I gennemsnit er 9 ud af 10 børn i alderen 1-5 år indskrevet i enten dagpleje eller institution. Blandt de 1-2-årige er dækningsgraden på 84 procent, mens dækningsgraden for de

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER ISHØJ

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER ISHØJ BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER ISHØJ 7 spørgsmål og svar til kommunalvalg 2013 26 pct. uden for arbejdsmarkedet BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER Dansk Arbejdsgiverforening 2013 Layout: DA Forlag

Læs mere

Boligsalget er højere i København end før krisen

Boligsalget er højere i København end før krisen NR. 7 OKTOBER 2013 Boligsalget er højere i København end før krisen Huspriserne toppede i 2007, og det samlede handelstal har sidenhen været markant lavere end før krisen. Beregninger fra Realkreditforeningen

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER HØRSHOLM

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER HØRSHOLM BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER HØRSHOLM 7 spørgsmål og svar til kommunalvalg 2013 12 pct. uden for arbejdsmarkedet BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER Dansk Arbejdsgiverforening 2013 Layout: DA Forlag

Læs mere

Ulige levevilkår i de danske kommuner

Ulige levevilkår i de danske kommuner Ulige levevilkår i de danske kommuner Sammenvejer man en bred vifte af indikatorer for, hvor det er bedst at bo i Danmark, ligger Allerød kommune som den kommune, der samlet set er mest attraktiv at bo

Læs mere

Forord. Michael Engell Hansted Projekt Børnepasning

Forord. Michael Engell Hansted Projekt Børnepasning Projekt Børnepasning Åbningstidsundersøgelse 2009 Forord Når Projekt børnepasning med denne rapport offentliggør oversigten over åbningstider og lukkedage i landets mange daginstitutioner, må vi konstatere

Læs mere

Middellevetid i kommuner og bydele

Middellevetid i kommuner og bydele i kommuner og bydele Betydningen af rygning og alkohol Mette Bjerrum Koch Michael Davidsen Knud Juel Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, Januar 2014 UDARBEJDET FOR SUNDHEDSSTYRELSEN

Læs mere

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER RANDERS

BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER RANDERS BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER RANDERS 26 pct. uden for arbejdsmarkedet 7 spørgsmål og svar til kommunalvalg 2013 BESKÆFTIGELSESPOLITISKE RESULTATER Dansk Arbejdsgiverforening 2013 Layout: DA Forlag

Læs mere

BibZoom.dk. Support Supporthenvendelser Supporthenvendelser, emne Facebook-fans Sidevisninger på supportwebsite

BibZoom.dk. Support Supporthenvendelser Supporthenvendelser, emne Facebook-fans Sidevisninger på supportwebsite BibZoom.dk BIBZOOM.DK MÅNEDSSTATISTIK TIL BIBLIOTEKER - AUGUST 211 BIBZOOM.DK STATSBIBLIOTEKET VICTOR ALBECKS VEJ 1 8 AARHUS C Brug af websitet BibZoom.dk Besøg på BibZoom.dk Brugere Tidsforbrug pr. besøg

Læs mere

Ny kredsstruktur. Arbejdsopgaver

Ny kredsstruktur. Arbejdsopgaver - dele - hjælp - møder - medlemshvervning - arrangere - deltage - oprette F JAfd. J.nr. KOP til Aarhus den 23. september 2013 Forslag til Repræsentantskabsmødet &-9. november 2013 Fremsat af Hovedbestyrelsen

Læs mere

PROTOKOLLAT OM UDMØNTNING AF TREPARTSMIDLERNE TIL SENIORPOLITISKE INITIATIVER

PROTOKOLLAT OM UDMØNTNING AF TREPARTSMIDLERNE TIL SENIORPOLITISKE INITIATIVER Bilag 3 KL Side 1 Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte PROTOKOLLAT OM UDMØNTNING AF TREPARTSMIDLERNE TIL SENIORPOLITISKE INITIATIVER Parterne er enige om, at med protokollatet styrkes de kommunale

Læs mere

Dagtilbud, folkeskole og ungdomsuddannelse

Dagtilbud, folkeskole og ungdomsuddannelse 162 5 Dagtilbud, folkeskole og ungdomsuddannelse 163 164 Sammenfatning Befolkningsforskydningerne og den demografiske udvikling slår også igennem på dagtilbuds- og folkeskoleområdet, og den viser sig i

Læs mere

LØNTABEL Gældende fra 1. august 2013 til 31. marts 2014

LØNTABEL Gældende fra 1. august 2013 til 31. marts 2014 opdateret d. 9. august 0 LØNTABEL Gældende fra. august 0 til. marts 04 Denne løntabel indeholder alene de overenskomstbestemte løndele samt pension. Lokalt aftalte løndele aftales på den enkelte skole

Læs mere

HVER TREDJE TAXI PÅ LANDET LUKKET PÅ FEM ÅR

HVER TREDJE TAXI PÅ LANDET LUKKET PÅ FEM ÅR Transportudvalget 2011-12 L 78 Bilag 5 Offentligt Bevarlandtaxaernes landsdækkende undersøgelse af land- og bytaxier i Danmark NY UNDERSØGELSE OM UDKANTSDANMARK: HVER TREDJE TAXI PÅ LANDET LUKKET PÅ FEM

Læs mere

Adgangskrav til gymnasier kan fastholde social arv

Adgangskrav til gymnasier kan fastholde social arv Adgangskrav til gymnasier kan fastholde social arv Blå bloks forslag om adgangskrav til gymnasierne kan let få den konsekvens, at gymnasier på Vestegnen, Sydsjælland, Lolland-Falster og i Nordjylland må

Læs mere

Store forskelle i kommunernes ejendomsbeskatning af virksomheder fra 6.000 kr. til 1,2 mio. kr. for samme areal

Store forskelle i kommunernes ejendomsbeskatning af virksomheder fra 6.000 kr. til 1,2 mio. kr. for samme areal Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 45 60 32 13. november 2013 Store forskelle i kommunernes ejendomsbeskatning af virksomheder fra 6.000 kr. til 1,2 mio. kr. for samme areal Ejendomsbeskatningen

Læs mere

Vejledning i omklassificering af landområder

Vejledning i omklassificering af landområder Vejledning i omklassificering af landområder Juni 2013 Kapitel 1 Indledning Hver drikkevands- og spildevandsforsyning har til brug for udarbejdelsen af den reguleringsmæssige åbningsbalance inddelt forsyningens

Læs mere

For dårlig adgang til kommunal erhvervsservice

For dårlig adgang til kommunal erhvervsservice For dårlig adgang til kommunal erhvervsservice En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at 68 kommuner ikke har oprettet én central indgang for erhvervslivet. På tide at kommunerne tager deres ansvar

Læs mere

Stor variation i de kommunale affaldsordninger

Stor variation i de kommunale affaldsordninger En ny organisering af affaldssektoren betyder, at der etableres en tilmeldeordning i kommunerne, hvor virksomhederne kan tilmelde sig, hvis de ønsker at bruge den kommunale genbrugsplads. Selvom kommunerne

Læs mere

Statistik på Geocaching.com

Statistik på Geocaching.com Statistik på Geocaching.com Hvis vi gerne vil have statistik på vores profil på Geocaching.com, vel at mærke en statistik der er lidt mere spændende end den der findes der i forvejen, kan vi genere en

Læs mere

Direktører løber med lønposen

Direktører løber med lønposen Direktører løber med lønposen Løngabet mellem lønmodtagere og direktører er øget radikalt siden 2003. 3F ernes gennemsnitlige timeløn er steget med 0,5 pct. i perioden 2003 til 2012, hvorimod højtlønnede

Læs mere

Kommunalt milliardefterslæb kunne være undgået

Kommunalt milliardefterslæb kunne være undgået Notat 12. marts 2010 Kommunalt milliardefterslæb kunne være undgået Dansk Byggeri har sammenlignet kommunernes budgetter og regnskaber på de områder, der handler om vedligeholdelse, renovering og byggeri

Læs mere

SYGEFRAVÆRET BLANDT PÆDAGOGISK PERSONALE

SYGEFRAVÆRET BLANDT PÆDAGOGISK PERSONALE Af Chefkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89 18. maj 2014 Formålet med dette notat er at belyse sygefraværet blandt det kommunalansatte pædagogiske personale på daginstitutionsområdet.

Læs mere

Integrationsrådet. Referat

Integrationsrådet. Referat Integrationsrådet Referat Dato: 26. august 2009 Lokale: AOF Tidspunkt: Kl. 19:00-22:00 Bodil Thomsen Carsten Jespersgaard Diana Kringelbach Henning Jørgensen Margit Jensen Sonja Kristensen Svend Erik Trudslev

Læs mere

Lærere, ledere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler

Lærere, ledere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler Lærere, ledere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler Der tages forbehold for evt. fejl. LØNTABEL Gældende. august 0 -. marts 04 Version.0 - udarbejdet den 4. juni 0 Udgivet af Lilleskolerne i samarbejde

Læs mere

Kommunen er medejer af

Kommunen er medejer af Kommune Albertslund Kommune Allerød Kommune Assens Kommune Ballerup Kommune Billund Kommune Bornholm Regionskommune Brøndby Kommune Brønderslev Kommune Kommunen er medejer af Albertslund Varmeforsyning

Læs mere

Vores alder har betydning for vores realkreditlån

Vores alder har betydning for vores realkreditlån 28. april 2014 Vores alder har betydning for vores realkreditlån Vi har dykket ned i vores låneportefølje til boligejerne, og har via en gennemgang af mere end 425.000 lån sat fokus på den typiske danske

Læs mere

Ulighedens Danmarkskort 2013 Socioøkonomisk ulighed

Ulighedens Danmarkskort 2013 Socioøkonomisk ulighed Ulighedens Danmarkskort 2013 Socioøkonomisk ulighed Ulighed er mange ting, men ofte når emnet diskuteres er fokus på den socioøkonomiske ulighed. Mest grundlæggende er den økonomiske ulighed. Den måles

Læs mere

Lukkedage... 19. Afrunding... 21 Bilag 1:... 22 Bilag 2:... 25

Lukkedage... 19. Afrunding... 21 Bilag 1:... 22 Bilag 2:... 25 Projekt Børnepasning Åbningstidsundersøgelse 2012 3 Forord... 5 Undersøgelsen... 6 Projekt Børnepasning... 6 Hovedresultater fra årets undersøgelse... 7 Generelle åbningstider... 7 Udvidede åbningstider

Læs mere

Høringsliste for bekendtgørelse om betaling for afledning af særligt forurenet spildevand. abf@abf-rep.dk

Høringsliste for bekendtgørelse om betaling for afledning af særligt forurenet spildevand. abf@abf-rep.dk NOTAT Høringsliste for bekendtgørelse om betaling for afledning af særligt forurenet spildevand Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-4400-00032 Ref. masor Den 27. juni 2014 Høringsliste Høringspart

Læs mere

Der er derfor behov for viden på nogle centrale områder om, hvordan status er i kommunerne, hvad I har fokus på, og hvilke udfordringer I oplever.

Der er derfor behov for viden på nogle centrale områder om, hvordan status er i kommunerne, hvad I har fokus på, og hvilke udfordringer I oplever. Side 1 af 13 U11R-KN3M-LFVK U11R-KN3M-LFVK Kære Kommune Der er fortsat stor interesse om folkeskolereformens implementering. I KL er vi meget optagede af at følge reformimplementeringen, og ikke mindst

Læs mere

Benchmarkundersøgelse af kommunernes tobaksforebyggelse 2007

Benchmarkundersøgelse af kommunernes tobaksforebyggelse 2007 Benchmarkundersøgelse af kommunernes tobaksforebyggelse 2007 Sund By Netværket 2008 1 Benchmarkundersøgelse af kommunernes tobaksforebyggelse 2007 Sund By Netværket 2008 Udarbejdet af Kristine Böhm Nielsen

Læs mere

Redningsberedskabets Statistik 2013

Redningsberedskabets Statistik 2013 Redningsberedskabets Statistik 2013 Udgivet af: Beredskabsstyrelsen Datavej 16 3460 Birkerød Telefon: 45 90 60 00 Fax: 45 90 60 60 E-mail: brs@brs.dk www.brs.dk Sagsnr.: 2013/029057 Udgivet: Juni 2013

Læs mere

Lettere adgang til boligmarkedet på tværs af landet

Lettere adgang til boligmarkedet på tværs af landet 22. juli 2013 Lettere adgang til boligmarkedet på tværs af landet Gennem de senere år har der til tider kørt en ophedet debat omkring, at kravene til danskernes økonomi ved boligkøb har været for strikse,

Læs mere

Friværdierne stiger men store forskelle på tværs af landet

Friværdierne stiger men store forskelle på tværs af landet 5. maj 2015 Friværdierne stiger men store forskelle på tværs af landet Den gradvise bedring på boligmarkedet sætter sine tydelige aftryk på boligejernes friværdier. Siden stabiliseringen på boligmarkedet

Læs mere

- Sundhedsvæsenets rolle og betydningen for tilknytning til arbejdsmarkedet

- Sundhedsvæsenets rolle og betydningen for tilknytning til arbejdsmarkedet Er sygdomsbehandlingen tilstrækkelig målrettet? Sundhedssystemets rolle - Sundhedsvæsenets rolle og betydningen for tilknytning til arbejdsmarkedet Oplæg for Arbejdsmarkedskommissionen den 10. juni 2008

Læs mere

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet.

Opsætning af Backup. Hvis programmet registreres korrekt vises nedenstående skærmbillede. Genstart herefter programmet. Opsætning af Backup Dette er en guide til opsætning af backup med Octopus File Synchronizer. Det første der skal ske er, at programmet skal registreres (programmet kan dog bruges i 30 dage, hvis det ikke

Læs mere

Implementering af familierådgivningsordningen 109 stk. 4 i kommunerne

Implementering af familierådgivningsordningen 109 stk. 4 i kommunerne Socialudvalget 2013-14 SOU Alm.del Bilag 80 Offentligt Implementering af familierådgivningsordningen 109 stk. 4 i kommunerne Opfølgning på 24 kommuner Status november 2013 Socialstyrelsen Edisonsvej 18,

Læs mere

Fokus på forsyning Produktionsomkostninger og -struktur

Fokus på forsyning Produktionsomkostninger og -struktur Produktionsomkostninger og -struktur Metodenotat: I notatet beskrives data og beregningsmetoder brugt i analysen. Det beskrives, hvilke selskaber, der indgår i analysen og hvilke omkostningsfaktorer, der

Læs mere

Faktaark om de kommunale HK-afdelingssektorer

Faktaark om de kommunale HK-afdelingssektorer Faktaark om de kommunale HK-afdelingssektorer HK/Kommunal (Pr. 1/9 2011) Antal bestyrelsesmedlemmer Erhvervsaktive medlemmer i alt Antal faglige medarbejdere Antal kommuner Antal regioner FTR TR SiR Hovedstaden

Læs mere

MÅNEDSSTATISTIK TIL BIBLIOTEKER OKTOBER 2014

MÅNEDSSTATISTIK TIL BIBLIOTEKER OKTOBER 2014 MÅNEDSSTATISTIK TIL BIBLIOTEKER OKTOBER 2014 NATIONALE TAL MÅNED BESØG PÅ WEB APP DOWNLOADS DOWNLOADS WEB + PC / MAC WEB + PC / MAC BIBZOOM RADIO LYTNINGER * BIBZOOM RADIO BRUGERE * PODCASTS WEB + PC /

Læs mere

Vedtægt for Købstædernes Forsikring, gensidig. Udgave 2013. cvr.nr. 51 14 88 19

Vedtægt for Købstædernes Forsikring, gensidig. Udgave 2013. cvr.nr. 51 14 88 19 Vedtægt for Købstædernes Forsikring, gensidig Udgave 2013 cvr.nr. 51 14 88 19 KAPITEL I. Almindelige bestemmelser 1 Selskabets navn er Købstædernes Forsikring, gensidig. Selskabet driver tillige virksomhed

Læs mere

Installation af Bilinfo på Windows

Installation af Bilinfo på Windows Installation af Bilinfo på Windows Eksempler i denne vejledning er taget fra Windows 7 og Internet Explorer 8 Download det nødvendige program. Gå ind på www.bilinfo.dk/download Klik på download ud for:

Læs mere

RefWorks en vejledning fra UCL Biblioteket. Indholdsfortegnelse

RefWorks en vejledning fra UCL Biblioteket. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Hvad er RefWorks?... 2 Opret dig som bruger... 2 Inden du går i gang... 3 Klargøring af computer til download af Write-N-Cite v. 4.2... 3 Installation af Write-N-Cite... 4 Installation

Læs mere

Produktivitet, arbejdspladser og mobilitet

Produktivitet, arbejdspladser og mobilitet 92 3 Produktivitet, arbejdspladser og mobilitet 93 94 Sammenfatning Danmark er en lille åben økonomi uden store naturressourcer og med høje mindstelønninger. Det er forhold, der stiller store krav til

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

SYGEFRAVÆRET BLANDT PÆDAGOGISK PERSONALE

SYGEFRAVÆRET BLANDT PÆDAGOGISK PERSONALE Af Chefkonsulent Mia Amalie Holstein Direkte telefon 27 28 50 89 26. juli 2012 Formålet med dette notat er at belyse sygefraværet blandt det kommunalansatte pædagogiske personale på daginstitutionsområdet.

Læs mere

REHABILITERING OG FOREBYGGELSE AF HJERTEKARSYGDOM

REHABILITERING OG FOREBYGGELSE AF HJERTEKARSYGDOM REHABILITERING OG FOREBYGGELSE AF HJERTEKARSYGDOM SAMARBEJDE MED HJERTEFORENINGEN HJERTEFORENINGENS KONTAKTPERSONER I SAMARBEJDET MED KOMMUNERNE Hjerteforeningen Ingrid Willaing, udviklingsleder Hjerteforeningen

Læs mere

VEU-centre er nu på plads

VEU-centre er nu på plads Nr. 7 - december 2009 VEU-centre er nu på plads Efter indstillinger fra skolerne og behandling i VEU-rådet (Rådet for Voksen- og Efteruddannelse) afventer udpegningen af de 13 VEU-centre nu kun Undervisningsministeren.

Læs mere

Prognose: 2.400 danskere risikerer hver måned at miste deres dagpenge

Prognose: 2.400 danskere risikerer hver måned at miste deres dagpenge 30. april 2012 Prognose: 2.400 danskere risikerer hver måned at miste deres dagpenge Analyseoverblik Regeringen har indgået en aftale med Enhedslisten om at forlænge dagpengeretten med op til et halvt

Læs mere

FOKUSPUNKTER. DA-bidrag til de lokale beskæftigelsesplaner 2014

FOKUSPUNKTER. DA-bidrag til de lokale beskæftigelsesplaner 2014 FOKUSPUNKTER DA-bidrag til de lokale beskæftigelsesplaner 2014 Fokuspunkter DA-bidrag til de lokale beskæftigelsesplaner 2014 Dansk Arbejdsgiverforening Redaktionen er afsluttet marts 2013 Grafisk tilrettelæggelse:

Læs mere

Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes

Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes Dansk vejledning til installation og opsætning af Safe Eyes Her kan du få vejledning til, hvordan du skaffer Safe Eyes og bruger det. Det mest nødvendige er her beskrevet på dansk men dog ikke det hele.

Læs mere