Fødevaresikkerhed. Fra jord til bord: sikre og sunde fødevarer til alle INDBLIK I EU POLITIK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fødevaresikkerhed. Fra jord til bord: sikre og sunde fødevarer til alle INDBLIK I EU POLITIK"

Transkript

1 INDBLIK I EU POLITIK Fødevaresikkerhed Fra jord til bord: sikre og sunde fødevarer til alle Sikring af et højt niveau af beskyttelse af menneskers sundhed og forbrugernes interesser

2 INDHOLD Hvorfor vi har brug for en europæisk fødevaresikkerhedspolitik.. 3 Hvordan EU griber sagen an... 5 INDBLIK I EU POLITIK Denne publikation indgår i en serie, der forklarer, hvad EU laver på forskellige politikområder, hvorfor EU er med, og hvad resultaterne er. Hvordan den europæiske fødevarepolitik er skruet sammen. 6 Udsigter Læs mere...16 Her finder du alle publikationerne: Sådan fungerer EU Europa i 12 lektioner Europa 2020: Europas vækststrategi EU s grundlæggere Bankvæsen og finans Bekæmpelse af svig Beskatning Beskæftigelse og sociale anliggender Budget Den digitale dagsorden Den Økonomiske og Monetære Union og euroen Energi Erhvervspolitik Folkesundhed Forbrugere Forskning og innovation Fødevaresikkerhed Grænser og sikkerhed Handel Humanitær bistand og civilbeskyttelse Indre marked Internationalt samarbejde og udvikling Klima Konkurrence Kultur og audiovisuelle medier Landbrug Maritime anliggender og fiskeri Migration og asyl Miljø Regionalpolitik Retlige anliggender, grundlæggende rettigheder og ligestilling Told Transport Uddannelse, erhvervsuddannelse, ungdom og sport Udenrigs- og sikkerhedspolitik Udvidelse Indblik i EU politik: Fødevaresikkerhed Europa Kommissionen Generaldirektoratet for Kommunikation Oplysning til borgerne 1049 Bruxelles BELGIEN Manuskript ajourført i november 2014 Forsidefoto og foto på side 2: istockphoto.com/oliver Hoffmann 16 s ,7 cm ISBN doi: /77445 Luxembourg: Den Europæiske Unions Publikationskontor, 2014 Den Europæiske Union, 2014 Eftertryk tilladt. Anvendelse eller gengivelse af individuelle fotos er betinget af, at der indhentes forudgående tilladelse direkte hos indehaverne af ophavsretten.

3 F Ø D E V A R E S I K K E R H E D 3 Hvorfor vi har brug for en europæisk fødevaresikkerhedspolitik Beskyttelse af mennesker, dyr og planter på alle trin i fødevareproduktionen er en central prioritet inden for offentlig sundhed og økonomi. EU s fødevaresikkerhedspolitik har til formål at sikre, at EU s borgere får sikre og nærende fødevarer, der produceres af sunde planter og dyr, og at Europas føde vareindustri som er Europas største produk tions- og beskæftigelsesområde har de bedst mulige betingelser. EU s politik sikrer sundheden i hele»landbrugsfødevarekæden«alle dele af fødevareproduktionen fra landbrug til forbrug ved at forhindre forurening af fødevarer og fremme fødevarehygiejne, fødevareoplysning, plantesundhed og dyresundhed og -velfærd. Politikken har tre mål: at sikre, at fødevarer og foderstoffer er sikre og nærende at sikre et højt niveau for dyresundhed, velfærd og plantebeskyttelse at sikre hensigtsmæssige og gennemsigtige informationer om fødevarers oprindelse, indhold/ mærkning og anvendelse. Sikringen af sunde fødevarer er et grænseoverskridende spørgsmål, fordi mange af de fødevarer, vi indtager, krydser landegrænser. EU er et indre marked, hvor varer kan sælges frit alle steder. Det gælder også fødevarer. Den større konkurrence giver forbrugerne et langt større udvalg og lavere priser sammenlignet med en situation, hvor fødevarer kun må sælges inden for et lands egne grænser. Men det betyder også, at de vigtigste regler for kvalitet og sikkerhed skal fastlægges på EU plan. Der ville ikke være nogen frihandel, hvis hvert enkelt produkt skulle kontrolleres efter forskellige regler i hvert land. Forskellige regler ville også betyde, at producenter i visse lande ville få urimelige konkurrencefordele. Landbrugspolitikken falder desuden som helhed ind under EU s kompetence, hvilket giver EU mulighed for at påvirke vores fødevarers kvalitet og sikkerhed ved hjælp af de regler og den økonomiske støtte, der er vedtaget på landbrugsområdet. EU reglerne giver europæerne nogle af de højeste standarder for fødevaresikkerhed i verden. Obligatoriske kontroller finder sted i hele landbrugsfødevarekæden for at sikre, at planter og dyr er sunde, og at fødevarer og foderstoffer er sikre, af høj kvalitet og tilstrækkeligt mærket, og at de overholder strenge EU standarder. På det moderne globale marked står opretholdelsen af disse standarder over for mange udfordringer, bl.a.: At forhindre, at dyre- og plantesygdomme kommer ind og spredes i EU. istockphoto/morganl EU-regler sørger for sikre fødevarer.

4 4 I N D B L I K I E U P O L I T I K At forhindre, at sygdomme spreder sig fra dyr til mennesker. Der er i øjeblikket over 200 sygdomme, som kan overføres fra dyr til mennesker gennem fødevarer, f.eks. salmonella. At sikre, at der er fælles regler i hele EU for at beskytte forbrugerne og forhindre unfair konkurrence. At beskytte dyrenes velfærd. At sikre, at forbrugerne får klare og utvetydige informationer om fødevarers indhold og oprindelse. At bidrage til den globale fødevaresikkerhed og give befolkningerne adgang til sikre kvalitetsfødevarer: I 2030 vil der ifølge prognoserne være behov for at brødføde 8 mia. mennesker og samtidig en øget efterspørgsel efter kost med højt kødindhold. Verdens fødevareproduktion skal øges med mindst 40 % for at opfylde dette behov, og 80 % heraf bliver nødt til at komme fra mere intensiv dyrkning af jorden. Fem hurtige facts om EU s fødevarepolitik Fødevareindustrien er den næststørste økonomiske sektor i EU med over 48 mio. beskæftigede og en værdi af ca. 750 mia. euro om året for den europæiske økonomi. Fødevarer må ikke bære sundhedsanprisninger, medmindre disse anprisninger er videnskabeligt bevist og godkendt af EU Kommissionen. EU s politik for udryddelse af dyresygdomme har været med til at reducere antallet af tilfælde af kogalskab (BSE) fra til 18 de seneste ti år. EU s indførelse af salmonellabekæmpelsesprogrammer for fjerkræbesætninger har betydet, at antallet af tilfælde af S. enteritidis hos mennesker er faldet med 60 % mellem 2007 og EU er verdensførende inden for frøproduktion: 60 % af verdenseksporten af frø og planteformeringsmateriale stammer fra EU.

5 F Ø D E V A R E S I K K E R H E D 5 Hvordan EU griber sagen an De grundlæggende principper for EU s fødevaresikkerhedspolitik er fastsat i EU s generelle fødevarelovgivning, som blev vedtaget i Dens overordnede formål er at fremme frihandel med fødevarer mellem alle EU landene ved at sikre samme høje niveau af forbrugerbeskyttelse i alle medlemslande. EU s fødevarelovgivning omfatter en lang række spørgsmål vedrørende fødevarer generelt og især fødevaresikkerhed, herunder oplysninger om fødevarer og dyrevelfærd. Den omfatter alle dele af fødevarekæden fra produktion af foder og fødevarer til forarbejdning, opbevaring, transport, import/eksport og detailsalg. Denne integrerede strategi betyder, at alle fødevarer og alt foder, der produceres i EU, kan spores fra»jord til bord«, og at forbrugerne er velinformerede om indholdet af deres fødevarer. EU s fødevarelovgivning fastlægger også principperne for risikoanalyse. De fastsætter, hvordan og af hvem videnskabelige og tekniske vurderinger skal foretages, så mennesker, dyr og miljø beskyttes bedst muligt. Denne fælles strategi sikrer, at der bliver anvendt minimumsstandarder i hele EU. Derved kan EU landene forhindre og kontrollere sygdomme og håndtere sikkerhedsrisici i forbindelse med foder og fødevarer på en omkostningseffektiv måde. Grundprincipper EU s fødevarelovgivning bygger på følgende fælles principper, som alle EU landene har pligt til at håndhæve: Beskyttelse af folkesundhed, plantesundhed og dyrs sundhed og velfærd. Risikoanalyse og uafhængig videnskabelig rådgivning. Forsigtighed. Mulighed for at spore alle produkters oprindelse. Gennemsigtighed og klare, utvetydige oplysninger om fødevarer og foder. Klart defineret ansvar for alle aktører i fødevarekæden. Sikre fødevarer på markedet er det primære ansvar for alle aktører i fødevarekæden. Strenge og regelmæssige kontroller. Uddannelse og vejledning.

6 6 I N D B L I K I E U P O L I T I K Hvordan den europæiske fødevarepolitik er skruet sammen Forbrugerne skal kunne have tillid til, at de kan købe sikre fødevarer i Europa. De første EU regler for fødevarehygiejne blev indført i Siden da har de udviklet sig til et proaktivt, sammenhængende og omfattende redskab, der bruges til at beskytte menneskers, dyrs og planters sundhed og miljøet. Reglerne er også med til at sikre, at handel med foder og fødevarer kan finde sted uden problemer. bl.a. for, om de indeholder rester fra dyremedicin, pesticider og forurenende stoffer som dioxin. EU s inspektører aflægger også besøg på gårde og virksomheder, der arbejder med fødevareproduktion. De nationale myndigheder gennemfører kontrol ved EU s grænser for at sikre, at fødevarer og dyr med oprindelse uden for EU overholder de europæiske standarder. Forsigtighed og videnskabelig rådgivning EU s fødevarepolitik bygger på solid forskning og grundig risikoanalyse. EU institutionernes politik bygger på arbejde i videnskabelige udvalg og uafhængig videnskabelig rådgivning fra organer som f.eks. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). EFSA blev oprettet i 2002 og har hjemsted i Parma, Italien. Den gennemfører risikovurderinger, inden bestemte fødevarer tillades med henblik på salg i EU. EFSA giver desuden videnskabelig rådgivning til EU Kommissionen og EU lande for at hjælpe dem med at træffe effektive beslutninger, der beskytter forbrugerne. Organet spiller også en central rolle i forbindelse med at sikre hurtig EU respons på fødevaresikkerhedskriser. Kontrol På grundlag af EU reglerne gennemføres der omhyggelig kontrol af, at alle produkter på vej ind i fødevarekæden overholder de relevante standarder. Produkterne testes Tilsætningsstoffer og aromastoffer Fødevaretilsætningsstoffer og -smagsstoffer er kemiske stoffer, der bevidst tilsættes fødevarer for at forbedre smag, tekstur og udseende eller forlænge holdbarheden. Disse produkter reguleres for at sikre, at de ikke udgør nogen risiko for menneskers sundhed. Inden fødevaretilsætningsstoffer som f.eks. konserveringsmidler, farve- og sødestoffer tillades i EU, er de genstand for videnskabelig kontrol for at sikre, at de ikke er til fare for menneskers sundhed. Kontrollen udføres på grundlag af en individuel vurdering. Når stofferne tillades, er det ofte med en begrænsning til specifikke mængder i visse fødevarer. EU reglerne betyder også, at alle fødevaretilsætningsstoffer skal være angivet i mærkningen på produktets emballage. Smagsstoffer må kun bruges i fødevarer, hvis det er videnskabeligt bevist, at de ikke udgør en risiko for forbrugernes sundhed. Over smagsstoffer er godkendt i EU, og yderligere 400 bliver for øjeblikket analyseret af EFSA. istockphoto/pushlama EU s regler for beskyttelse af mennesker, dyr og miljø bygger på videnskabelige vurderinger. Sikre grænser for materialer i kontakt med fødevarer Med begrebet»materialer i kontakt med fødevarer«menes materialer som f.eks. emballage, fødevareforarbejdningsmaskiner, bestik og service. EU reglerne fastlægger de grundlæggende krav for at sikre, at disse materialer er sikre. Alle stoffer, der anvendes til fremstilling af plastemballage til fødevarer, skal igennem en sikkerhedsvurdering foretaget af EFSA, inden de kan tillades i EU. Ifølge den nuværende EU lovgivning må materialer i kontakt med fødevarer ikke udløse kemiske reaktioner, som kan ændre fødevarernes udseende, tekstur eller lugt eller ændre deres kemiske sammensætning.

7 F Ø D E V A R E S I K K E R H E D 7 Begrænsning af fodertilsætningsstoffer og restkoncentrationer af plante- og veterinærprodukter EU reglerne kræver, at fodertilsætningsstoffer, veterinærlægemidler og plantebeskyttelsesmidler skal igennem en fuld videnskabelig evaluering, inden de kan blive godkendt, for at bevise, at de er sikre for mennesker, dyr og miljø. Hvis de ikke er sikre, bliver de forbudt. I visse tilfælde er der fastlagt grænseværdier for, hvor store restkoncentrationer der må være i foderet. Forbedring af fødevarehygiejnen Hvis strenge procedurer for fødevarehygiejne ikke følges, kan bakterier, vira og parasitter udgøre en alvorlig sundshedsrisiko. Blandt de velkendte eksempler er sygdomme som følge af salmonella i fjerkræ, listeria i mejeri-, kød- og fiskevarer og kogalskab hos kvæg. For at beskytte EU s borgere mod disse risici kræver EU reglerne en omfattende og koordineret strategi for fødevarehygiejne i hele fødevarekæden i alle EU lande. Det primære ansvar ligger selvfølgelig hos de virksomheder og personer, der producerer og sælger fødevarer. De har pligt til at følge programmer for egenkontrol. I 2003 indførte EU programmer til bekæmpelse af salmonella for fjerkræbesætninger i alle medlemsstater. Disse programmer sikrer, at der træffes hensigtsmæssige og effektive foranstaltninger til at opdage og bekæmpe salmonella og andre zoonotiske bakterier på alle relevante trin i produktionskæden. Forebyggelsen finder hovedsageligt sted i den primære produktionsfase med henblik på at mindske forekomsten af bakterierne og de risici, de indebærer for folkesundheden. Ud over disse bekæmpelsesprogrammer bliver andre kontrolforanstaltninger også anvendt i fødevarekæden i forbindelse med slagtning, forarbejdning, distribution, istockphoto/simplycreativephotography detailsalg og fødevaretilberedning. Antallet af alvorlige tilfælde af salmonellainfektioner hos mennesker er som følge heraf faldet med 60,5 % i perioden Antallet af tilfælde, som kunne spores til æg og æggeprodukter, faldt med 42,3 % i samme periode (et fald fra 248 til 143 udbrud). DET REGISTREREDE ANTAL TILFÆLDE OG UDBRUD AF SALMONELLA I EU I Tilfælde af S. enteritidis pr indbyggere Tilfælde af S. enteritidis/ indb. Udbrud af S. spp. forårsaget af æg og æggeprodukter Reduktion af fødevareforurening EU reglerne for forurenende stoffer bygger på princippet om, at mængden skal holdes på et så lavt niveau, som det med rimelighed kan opnås gennem gode arbejdsmetoder. For at beskytte folkesundheden er det maksimale niveau for visse forurenende stoffer (f.eks. dioxin, tungmetaller og nitrater) blevet fastlagt på grundlag af videnskabelig rådgivning. Fremme af bedre ernæring I EU er de syv største risikofaktorer, som kan føre til en tidlig død, forbundet med, hvad vi spiser og drikker: højt blodtryk, kolesterol, BMI, utilstrækkelig indtagelse af frugt og grøntsager og alkoholmisbrug. Det er ikke EU, men derimod de enkelte EU lande, der har kompetencen til at iværksætte sundhedsmæssige tiltag, der kan løse disse problemer. Visse initiativer bliver dog koordineret på EU niveau, f.eks. inden for rammerne af EU platformen for ernæring, fysisk aktivitet og sundhed og Gruppen på Højt Plan om Ernæring og Fysisk Aktivitet. Begge samler repræsentanter fra hele Europa med henblik på at finde løsninger på sundhedsproblemer som fedme og diabetes Antal udbrud EU reglerne fremmer en sammenhængende og koordineret strategi for fødevarehygiejne.

8 8 I N D B L I K I E U P O L I T I K Fødevarer til specifikke grupper istockphoto/brosa Med bedre ernæring undgås sundhedsrisici. Støtte til fødevareinnovation»nye«fødevarer er fødevarer eller fødevareingredienser, som ikke tidligere er blevet anvendt til konsum i nogen betydelig grad. EU s juridiske definition er, at de ikke er blevet brugt inden Blandt dem kan nævnes sucromalt, en blanding af saccharider (sødestoffer), som er rig på maltose, og guargummi, en hvid, mellignende substans, der fremstilles af guarbønner. Begge blev tilladt til markedsføring i EU i Alle nye fødevarer eller ingredienser, der godkendes til salg i EU, har været igennem en videnskabelig sikkerhedsvurdering. Når myndighederne tillader nye fødevarer, indebærer det specifikke betingelser for deres anvendelse og mærkning. Klar mærkning EU s regler for fødevaremærkning betyder, at forbrugerne modtager omfattende og præcise oplysninger om indholdet og sammensætningen af fødevarer, så de kan træffe velinformerede valg om deres kost. Fødevarer skal have klar mærkning med vigtige oplysninger om allergener og næringsværdi, herunder indholdet af energi, fedt, mættede fedtsyrer, kulhydrater, sukker, protein og salt. Fødevaremærkningen indeholder også oplysninger om producent, sælger, importør, lagringsforhold og, for visse fødevarer, om tilberedning. Det må ikke være muligt at fjerne mærkningen, og den skal være let at se, læse og forstå. Visse fødevarer, der er beregnet til bestemte dele af befolkningen, som f.eks. spædbørn og småbørn, er underlagt mere omfattende regler for at sikre hensigtsmæssig næringssammensætning og forbrugeroplysning. Nøjagtige sundhedsanprisninger EU reglerne om ernærings- og sundhedsanprisninger vedrører sager, hvor producenterne ønsker at præsentere fødevarer som sundhedsfremmende, f.eks. i mærkningen eller i reklamer. Udsagn som»bidrager til normal hjertefunktion«eller»sænker kolesterol«er eksempler på sådanne anprisninger, som kun er tilladt, hvis der er videnskabeligt belæg for anprisningen, og dette er blevet bekræftet af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet. Der er 31 tilladte ernæringsanprisninger, og i maj 2012 valgte EU at tillade 222 sundhedsanprisninger efter at have modtaget mere end ansøgninger. Fremme af kvalitetsfødevarer og traditionelle fødevarer Mærkningsreglerne gør det også let for forbrugerne at identificere økologiske fødevarer, kvalitetsprodukter eller fødevarer, der er fremstillet på en særlig måde. Der bruges særlige EU logoer til produkter, der er forbundet med en særlig geografisk oprindelse: beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB) og beskyttet geografisk betegnelse (BGB). Det samme gælder for produkter, der er forarbejdet eller fremstillet ved hjælp af traditionelle råvarer og/eller forarbejdningsmetoder: garanteret traditionel specialitet (GTS). EU s logo for økologisk landbrug kan sættes på alle emballerede økologiske fødevarer, der er produceret i EU, og garanterer, at EU s standarder for økologisk produktion er overholdt. istockphoto/dlewis33 I EU skal fødevarer have klar mærkning med oplysninger om næringsindhold, indhold og produktion.

9 F Ø D E V A R E S I K K E R H E D 9 Ved udgangen af 2012 var produkter registreret som BOB, BGB eller GTS, f.eks. champagne (BOB), parmaskinke (BGB) og Gueuze øl (TGS). ANTAL TILFÆLDE AF SALMONELLA I EU Fremme af dyresundhed og bekæmpelse af dyresygdomme EU s lovgivning om dyresundhed bygger på princippet om, at det er bedre at forebygge end at helbrede. Skulle dyresygdomme bryde ud, findes der beredskabsplaner for at begrænse deres spredning, beskytte udsatte dyr og begrænse kriser, påvirkning af landbrugerne, økonomien og samfundet EU giver hvert år finansiel støtte for at forhindre, kontrollere og overvåge forskellige dyresygdomme. Det gælder bl.a. vaccinationsprogrammer, dyreforsøg, behandling og kompensation for aflivning. Disse programmer har samlet bidraget til at reducere forekomsten af adskillige sygdomme i EU, herunder rabies, kogalskab og salmonellose. EU har desuden iværksat studier af tab af bikolonier og undersøgelser af Schmallenbergvirus, en infektion, som i stigende grad rammer kvæg, får og geder, og som første gang blev opdaget i Hvis der er mistanke om, at en dyresygdom er brudt ud, skal der anvendes obligatoriske EU kontrolforanstaltninger. Dette indebærer flytningsrestriktioner, vaccination og pligt til aflivning af dyr for at forhindre, at sygdommen spreder sig. EU har også opbygget lagre af vacciner for visse dyresygdomme, som kan have alvorlige konsekvenser. ANTAL TILFÆLDE AF KOGALSKAB I EU Hindring af sygdomsspredning fra dyr til mennesker Zoonoser er sygdomme som salmonellose og tuberkulose, der kan overføres mellem dyr og mennesker. De udgør et væsentligt folkesundhedsmæssigt problem. EU reglerne sikrer, at dyresygdomme kontrolleres, og at det kun er sunde dyr og deraf fremstillede produkter, der bliver en del af fødevarekæden. EU støtter også forskning i zoonoser. EU s udgifter til sikre fødevarer I de seneste ti år har EU brugt 3,3 mia. euro på sin fødevaresikkerhedspolitik, herunder 2,2 mia. euro på programmer for udryddelse af dyresygdomme. Det planlagte EU budget til fødevaresikkerhedspolitikken for er 2,2 mia., som fordeles mellem følgende prioriterede områder: udryddelse af dyresygdomme EU s Veterinærberedskabsfond, herunder EU referencelaboratorier, uddannelsesprogrammer og vaccinebanker

10 10 I N D B L I K I E U P O L I T I K istockphoto/lillisphotography Dyrevelfærd er en vigtig del af»godt landmandskab«. Det betyder, at landbrugerne skal overholde minimumsstandarder for at kunne få støtte under EU s fælles landbrugspolitik. Visse husdyr er omfattet af yderligere velfærdskrav, EU har f.eks. forbudt æglægningsbure uden stimulering, hvor der ikke er plads nok til, at hønsene kan ligge på rede eller sidde på pind. Et effektivt system til at spore levende dyr og fødevarer og foder af animalsk oprindelse Levevilkårene for æglæggende høns er underlagt EU s dyrevelfærdslovgivning. Sikring af en høj dyrevelfærd EU s dyrevelfærdspolitik bygger på det princip i EU traktaten, der anerkender dyr som»følende væsener«dvs. væsener med bevidsthed. Deri står:»når Unionens politikker inden for landbrug, fiskeri, transport, det indre marked, forskning og teknologisk udvikling samt rummet fastlægges og gennemføres, tager Unionen og medlemsstaterne fuldt hensyn til velfærden hos dyr som følende væsener, samtidig med at de respekterer medlemsstaternes love og administrative bestemmelser samt deres skikke, navnlig med hensyn til religiøse ritualer, kulturelle traditioner og regionale skikke.«(artikel 13 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde). EU s standarder for dyrevelfærd er blandt de højeste i verden. De bygger på principper om følgende grundlæggende friheder: frihed for ubehag, sult og tørst, frygt og lidelse, smerte, skade og sygdom og frihed til at udtrykke naturlig adfærd. Siden de første dyrevelfærdsregler blev indført i 1974, har EU s politik udviklet sig med henblik på at løse en lang række problemstillinger. Reglerne omfatter et forbud mod at afprøve kosmetik og kosmetiske ingredienser på dyr og særlige regler for behandling af dyr i forbindelse med slagtning. Der er også strenge regler for dyretransport, f.eks. for rejser over otte timer, som kun må foregå i officielt godkendte køretøjer med temperaturovervågning og drikkesystemer. Hver dag importeres og handles levende dyr og animalske produkter i EU. For at de kan blive transporteret på en sikker måde, skal strenge procedurer overholdes. EU s Traces system er et system til at spore levende dyr og fødevarer og foder af animalsk oprindelse ved deres indførsel, og når de handles i EU. Det forbinder veterinære myndigheder på tværs af og uden for EU og gør det muligt for de veterinære tjenester og virksomheder at reagere hurtigt, når en sundhedsfare opdages. Produkter trækkes tilbage fra supermarkedernes hylder, hvis det er nødvendigt. Som en del af EU s krav om sporbarhed skal kvæg, grise, får og geder mærkes med et livsvarigt identifikationsnummer. Dette hjælper myndighederne og de veterinære tjenester med at spore deres bevægelser i tilfælde af et sygdomsudbrud. Alle levende dyr og store mængder animalske produkter skal ved indførsel i EU desuden være ledsaget af et sundhedscertifikat, som er valideret af en officiel dyrlæge, hvoraf det fremgår, at de opfylder EU s grundlæggende krav til dyresundhed. istockphoto/brianajackson Husdyr i EU skal mærkes, så man kan spore deres oprindelse.

11 F Ø D E V A R E S I K K E R H E D 11 Enklere rejser med kæledyr EU reglerne er med til at sikre, at kæledyr som katte, hunde og fritter kan rejse sikkert mellem EU lande. EU indførte et kæledyrspas i Det er et dokument, som indeholder alle de nødvendige oplysninger om et dyrs identitet og helbredsstatus, bl.a. oplysninger om vaccinationer, test og/eller parasitbehandlinger. Det er med til at forhindre, at sygdomme som hundegalskab spreder sig. Systemet omfatter også Andorra, Monaco, Norge og Schweiz. istockphoto/andreasreh Fremme af internationale velfærdsstandarder EU arbejder tæt sammen med verdensomspændende organisationer som f.eks. FN s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) og Verdensorganisationen for Dyresundhed (OIE) om at oplyse om og fremme internationalt anerkendte standarder for dyrevelfærd. EU fremmer også dyrevelfærd ved indgåelse af handelsaftaler med andre lande i verden, og dyrevelfærd sættes altid på dagsordenen, når der forhandles nye aftaler. Plantesundheden er afgørende for fødevaresikkerheden i EU. Stop for spredning af planteskadegørere Den vegetabilske produktion i EU har en værdi af 205 mia. euro om året, og derfor er det meget vigtigt at sikre bære- og konkurrencedygtige landbrug, havebrug og skovbrug. Uden beskyttelsen fra EU s plantesundhedsregler ville EU s landbrug, havebrug og skovbrug være udsat for en lang række trusler mod plantesundheden med betydelige økonomiske konsekvenser til følge. Det ville f.eks. være til stor skade for EU s produktion af citrusfrugter (værdi: 4 mia. euro), hvis citruskræft nåede til EU. Sygdommen blev for nylig konstateret i USA, hvor den førte til omkostninger på over 800 mio. euro til kompensation og bekæmpelsesforanstaltninger. EU reglerne giver beskyttelse mod skadegørere gennem strenge importregler og betingelser for bevægelighed inden for EU. Der finder også regelmæssige inspektioner sted i vækstsæsonen og umiddelbart efter høsten. EU reglerne sikrer desuden, at plantebeskyttelsesmidler mod skadegørere ikke udgør en risiko for menneskers sundhed eller miljøet. Beskyttelse af planteformeringsmateriale første led i fødevare- og foderkæden har det en meget stor betydning for diversitet, kvalitet og sundhed i den vegetabilske produktion. I 2012 var sorter af landbrugsafgrøder og sorter af grøntsagskulturer registreret til markedsføring i EU. Samme år blev EU s marked for handelsfrø vurderet til ca. 6,8 mia. euro det er over 20 % af verdens samlede marked for handelsfrø. 60 % af verdenseksporten af frø stammer fra EU. Derudover er planteformeringssektoren en meget innovativ sektor, som investerer meget i forskning. EU har etableret et system, der giver intellektuel ejendomsret til nye plantesorter, den såkaldte EF sortsbeskyttelse. Den internationale traktat om plantegenetiske ressourcer for fødevarer og jordbrug er den globale ramme for adgang til plantegenetiske ressourcer. EU og alle EU landene har ratificeret den. Et af traktatens centrale elementer er den standardiserede materialeoverførselsaftale (MTA). Den er en skabelon for en kontrakt mellem to private parter, hvor den første part giver den anden retten til at anvende bestemte genetiske ressourcer, og de aftaler at dele overskuddet, hvis materialet bliver anvendt i kommercielle produkter. Traktaten omfatter mere end 1,5 millioner prøver, og der aftales hvert år overførsler via MTA. Planteformeringsmateriale (frø og plantemateriale) er grundlaget for landbrug, havebrug og skovbrug. Som det

12 12 I N D B L I K I E U P O L I T I K En streng ordning til beskyttelse af genmodificerede organismer Genetisk modificerede organismer (GMO er) er organismer, hvis genetiske karakteristika ændres kunstigt for at give dem en ny egenskab. Det kan f.eks. være planter eller afgrøder, der tåler tørke, er tolerante over for ukrudtsmidler eller bestemte insekter eller har en højere næringsværdi. Markedsføringen af GMO er kontrolleres nøje i EU. GMO erne må kun bruges i EU, hvis de er blevet godkendt, og de godkendes kun, når de vurderes som sikre for mennesker, dyr og miljø. Når de er blevet godkendt, skal de overvåges i det omfang, det er nødvendigt for at se, om der opstår uforudsete virkninger. GMO er kan godkendes til fødevarer og foder og/ eller dyrkning. Ansøgningerne behandles på EUniveau i overensstemmelse med den procedure, der er fastlagt i den relevante EU lovgivning. Dette indebærer en vurdering fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) samt de nationale myndigheder i EU medlemsstaterne. Kommissionen kan kun foreslå, at en GMO tillades, hvis EFSA s risikovurdering er positiv. Den afgørelse om godkendelse, som Kommissionen foreslår, skal til afstemning blandt medlemsstaterne i et forskriftsudvalg. Når en GMO godkendes på EU niveau, kan med lemsstaterne imidlertid indføre beskyttelsesklausuler på nationalt niveau, hvis der identificeres en alvorlig risiko for sundhed eller miljø. Alle produkter, der består eller er fremstillet af tilladte GMO er, skal mærkes, undtagen når der er en uundgåelig og utilsigtet forekomst af GMO på under 0,9 %. Mærkningsreglen gælder ikke for produkter fra dyr, som har fået GMO foder. Kommissionen er i gang med en undersøgelse af mærkningsordninger for GMO frie varer for at vurdere potentialet og behovet for harmonisering på dette område. EU s liste over tilladte GMO er findes på vores website: Sikring af sikker brug af kemikalier Plantebeskyttelsesmidler, også kaldet pesticider, bruges primært til at beskytte afgrøder mod skadegørere og sygdomme. Brugen af dem er underlagt strenge EU krav for at sikre, at indholdet af kemikalier ikke giver uønskede bivirkninger for mennesker eller miljø. Ingen plantebeskyttelsesmidler kan sælges eller EU fastsætter grænser for den mængde pesticidrester, der er tilladt i fødevarer og foder. bruges i et EU land, før de har været gennem en grundig sikkerhedsvurdering under de foreskrevne anvendelsesbetingelser. De aktivstoffer, der anvendes i plantebeskyttelsesmidler, skal igennem en streng godkendelsesprocedure, som kræver grundig EFSA evaluering af deres påvirkning af menneskers og dyrs sundhed og af miljøet. På grundlag af EFSA s evaluering beslutter EU Kommissionen, hvorvidt et stof kan godkendes til brug i EU. På grund af de meget forskellige landbrugsmæssige behov og klimatiske og miljømæssige betingelser i EU er det i sidste ende medlemsstaternes ansvar at godkende og kontrollere markedsføringen af plantebeskyttelsesmidler, der indeholder aktivstoffer. I særlige tilfælde kan EU Kommissionen i væsentlig grad begrænse mulighederne for at anvende et aktivstof, hvis der er behov for harmoniserede tiltag vedrørende bestemte risici, der vil kunne underminere det høje beskyttelsesniveau for mennesker, dyr og miljø. I EU reglerne om pesticider er der også fastsat maksimale grænseværdier for mængden af pesticidrester i fødevarer og foderstoffer. Effektive varslingssystemer EU s hurtige varslingssystem for fødevarer og foder (RASFF) blev lanceret i 1979 og gør det muligt at dele informationer om fødevarer og foder hurtigt og effektivt mellem alle de relevante organer på nationalt niveau og EU niveau. Systemet hjælper landenes myndigheder med at reagere på en hurtig og koordineret måde, så de kan afværge fødevaresikkerhedsrisici, f.eks. ved at kalde produkter tilbage, inden forbrugerne lider skade. I 2012 fandt indberetninger sted via RASSF. Over halvdelen af dem var indberetninger om, at myndigheder havde stoppet potentielle importer ved den ydre grænse, fordi de ikke overholdt EU s fødevaresikkerhedsstandarder. istockphoto/stoykosabotanov

13 F Ø D E V A R E S I K K E R H E D 13 RASSF gjorde det bl.a. muligt for EU at reagere hurtigt og beskytte forbrugerne mod E.coli i 2011 og i 2013, da en række EU lande fandt spor af hestekød i produkter, der uretmæssigt var mærket som oksekød. Sporbarhedskontrollen begyndte samme dag, og EU har siden foreslået en ny handlingsplan til bekæmpelse af svig med fødevarer, herunder en evaluering af kontrollen og strengere økonomiske straffe. Europhyt er et tilsvarende EU indberetnings- og varslingssystem for de planteprodukter, der importeres eller handles inden for EU. Det har til opgave at forhindre, at der indføres plantesygdomme og planteskadegørere. Overholdelse af standarder: regelmæssig kontrol i EU De erhvervsdrivende har det primære ansvar for at sikre, at de sender sikre fødevarer ud på markedet. Strenge og regelmæssige officielle kontroller, der udføres af EU landenes myndigheder, sikrer, at EU s høje standarder for fødevarer og foder overholdes og opretholdes. Formålet med de officielle kontroller er at håndhæve reglerne. Kontrollerne foretages regelmæssigt af uafhængige, upartiske og veluddannede myndigheder hos alle operatører i fødevarekæden. De anvender avancerede teknikker og metoder og har et stort netværk af officielle laboratorier til rådighed til de test og analyser, der måtte være nødvendige for at fastslå, om reglerne overholdes. EU s inspektører fra Kommissionens Levnedsmiddelog Veterinærkontor (FVO) kontrollerer nationale myndigheder og overholdelsen af EU reglerne i hele EU. De er også aktive i lande, der på vej til at blive medlemmer af EU, og lande, der eksporterer dyr, planter, fødevarer og foder til EU. Officiel kontrol ved EU s grænser EU s grænsekontrol af import af planter, dyr, fødevarer og foder spiller en central rolle i sikringen af dyre- og plantesundhed og folkesundhed. Den sikrer, at alle importerede varer overholder EU s standarder og er sikre at sælge på EU s marked. Grænsekontrollen er skræddersyet til forskellige produkter og varer og den fare, de eventuelt måtte udgøre for sundheden. For eksempel kan leverancer af dyr og planter kun få adgang til EU gennem de dertil udpegede indgangssteder, og hvis de har klaret bestemte kontroller. Strenge krav til kanalisering og kontrol gælder også for visse typer fødevarer og foder og for animalske produkter (som f.eks. uld, pels, kim, animalske biprodukter). De fleste af disse varer skal ledsages af særlige garantier vedrørende sundhedsstatus (f.eks. veterinær certificering eller certificering i forhold til plantesundhed). I EU gennemføres der regelmæssigt kontrol for at sikre, at fødevarer er sikre. Bedre uddannelse større fødevaresikkerhed EU har en uddannelsesstrategi, som har til formål at øge viden og bevidsthed om EU s lovgivning på områderne fødevarer, plante- og dyresundhed og dyrevelfærd. Den er rettet mod personer, der er ansvarlige for officielle kontroller i fødevarekæden i lande i og uden for EU. Siden opstarten i 2006 har mere end officielle kontrollanter fra 180 forskellige lande modtaget uddannelse inden for mere end 30 forskellige emner. istockphoto/marcopasqualini Forskning Siden 2002 er der gjort en stor indsats inden for EUforskning vedrørende fødevaresikkerhed og dyre- og plantesundhed. Forskningen dækker en række emner fra sygdomme, som forbindes med fødevareallergier, til dyrefoders indvirkning på menneskers sundhed og bestemte produktionsmetoders påvirkning af miljøet.

14 14 I N D B L I K I E U P O L I T I K Verdensomspændende samarbejde EU arbejder sammen med sine vigtigste handelspartnere og internationale organisationer om at fremme EU s fødevaresikkerhedspolitik og sikre, at al import fra lande uden for EU overholder de samme standarder. En af disse organisationer er Verdenssundhedsorganisationen (WHO), som EU arbejder sammen med i et alarmsystem kaldet Det Internationale Netværk af Fødevaresikkerhedsmyndigheder (Infosan). Dette netværk består af nationale kontaktpunkter i over 160 lande, som fra sag til sag modtager oplysninger fra WHO om fødevaresikkerhedsproblemer, som de enkelte lande så sørger for at videresende internt. Global fødevaresikkerhed, udvikling og humanitær bistand EU yder også et væsentligt bidrag til den globale fødevaresikkerhed, især for at sikre, at ernæringsspørgsmål bliver en del af udviklings-, uddannelses- og sundhedspolitikken. Sammen med udviklingslande arbejder EU på at opbygge systemer til styring af fødevaresikkerheden, så den kan forbedres for verdens fattigste og mest sårbare mennesker. Ekspertrådgivning på veterinærområdet, uddannelsesprogrammer og finansiering af sygdomsbekæmpelsesprogrammer er blandt de øvrige eksempler på EU tiltag inden for udvikling og humanitær bistand. Kommissionen står også bag uddannelsesinitiativet»bedre uddannelse større fødevaresikkerhed«, hvoraf en del er rettet mod ikke EU lande. For øjeblikket er der et projekt til en værdi af 8 mio. euro i gang, som har til formål at hjælpe udviklingslande med at opnå en bedre forståelse af sundheds- og plantesundhedsforanstaltninger, der vil gøre dem bedre i stand til at udnytte fordelene ved regional og international handel. De fødevarer, vi køber fra lande uden for Europa, er også underlagt streng sikkerhedskontrol. Hvad sker der i en fødevaresikkerhedskrise i EU? E.coli sagen Mellem maj og juli 2011 udbrød der sygdom forårsaget af en virulent E.coli stamme, som førte til 55 dødsfald, 850 tilfælde af alvorlig sygdom og yderligere mindre alvorlige tilfælde. E.coli er en almindelig bakterie, der findes i fordøjelsessystemet hos mennesker og dyr. EU reagerede på følgende måde: Udbruddet startede i Tyskland, så de tyske myndigheder indberettede omgående udbruddet til EU Kommissionen via det hurtige varslingssystem RASFF. EU dækkende alarmsystemer og reaktionsnetværk blev aktiveret. Forskere udpegede hurtigt den E.coli stamme, som var årsag til udbruddet. Efter at have identificeret kilden til udbruddet bukkehornsfrø til spiring, som var importeret fra Egypten beordrede EU alle bukkehornsfrø importeret fra én eksportør destrueret og indførte et midlertidigt forbud mod import af andre risikable produkter. EU Kommissionen holdt daglige møder med de nationale offentlige sundheds- og fødevaresikkerhedsmyndigheder for at overvåge udbruddet og lagde dagligt opdateringer på sin hjemmeside for at holde borgerne informerede. Kommissionen startede et samarbejde med de nationale myndigheder, Levnedsmiddel- og Veterinærkontoret, Den Europæiske Fødevaresikkerheds autoritet, Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme og EU reference laboratoriet for at udpege områder med behov for yderligere samar bejde og lære af dette store fødevarebårne sygdomsudbrud ( index_en.htm). istockphoto/kulicki

15 F Ø D E V A R E S I K K E R H E D 15 Udsigter Vores fødevarers sikkerhed vil fortsætte med at være et fokusområde for de europæiske myndigheder. Udover kontrollen af kvaliteten har Kommissionen udarbejdet en række konkrete forslag, der skal styrke, modernisere og forenkle de nuværende regler for dyre- og plantesundhed og for planteformeringsmateriale. Disse forslag, som blev fremsat af EU Kommissionen i maj 2013, omhandler også reglerne for officielle kontroller med henblik på at sikre en effektiv håndhævelse. De har til formål at forbedre forebyggelsen og nedbringe antallet af tilfælde af dyre- og plantesygdomme, forbedre EU s evne til at reagere på sundhedstrusler, indføre ny teknologi og sikre bedre anvendelse af reglerne. Reduktion af fødevarespild EU ønsker at halvere fødevarespildet senest i 2020 som en del af sin ressourceeffektivitetsstrategi. Et af initiativerne på kort sigt går ud på at øge forbrugernes bevidsthed om fødevarespild. Derfor lancerede EU en informationskampagne i 2012 ( en.htm). Den omfatter tips til at reducere fødevarespild samt afklaring af betydningen af»mindst holdbar til«og»sidste anvendelsesdato«. De forskellige parter på området arbejder sideløbende på at identificere tiltag, der på EU niveau kan bidrage til at minimere fødevarespildet uden at forringe fødevaresikkerheden. Dette skal være et supplement til de mange forskellige initiativer, der gennemføres på nationalt og lokalt niveau. Hvert år spildes der over 100 ton fødevarer i Europa fødevaretab inden for landbruget og udsmidning af fisk indgår ikke i disse estimater. Spildet finder sted på alle niveauer i fødevarekæden: i den primære produktion, ved forarbejdningen, detail- og engrossalg, catering og hos forbrugerne. Det har miljømæssige, økonomiske og sociale virkninger. istockphoto/asiseeit EU s fødevaresikkerhedspolitik vil fortsætte med at udvikle sig og sikre et højt beskyttelsesniveau for menneskers sundhed og forbrugernes interesser.

16 16 I N D B L I K I E U P O L I T I K NA DA-C Læs mere XX Europa Kommissionens website for fødevaresikkerhed: XX Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA): XX Har du spørgsmål om EU? Europe Direct kan hjælpe: ISBN doi: /77445

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter.

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FØDEVARESIKKERHED GENERALDIREKTORATET FOR LANDBRUG OG UDVIKLING AF LANDDISTRIKTER Bruxelles, den 1. februar 2018 Rev1 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FØDEVARESIKKERHED

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FØDEVARESIKKERHED EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FØDEVARESIKKERHED Bruxelles, den 27. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES UDTRÆDEN OG EU-REGLERNE OM DYRESUNDHED, DYREVELFÆRD

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2013-29-25-07116/Dep sagsnr: 25723 Den 16. april 2014 FVM 268 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

RETSGRUNDLAG GENEREL BAGGRUND RESULTATER

RETSGRUNDLAG GENEREL BAGGRUND RESULTATER FØDEVARESIKKERHED Den europæiske fødevaresikkerhedspolitik har to formål: at beskytte menneskers sundhed og forbrugernes interesser og at sikre, at EU's indre marked fungerer efter hensigten. EU sikrer

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kt./3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-01109/Dep. sagsnr. 12932 Den 8. december 2011 FVM 974 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.4.2010 KOM(2010)176 endelig 2010/0097 (CNS) C7-0136/10 Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastsættelse af bestemmelser vedrørende import til Den Europæiske Union fra

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-22-00221/ dep sagsnr:28109 Den 20. oktober 2014 FVM 329 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Generelle oplysninger om respondenten

Generelle oplysninger om respondenten Offentlig høring om Refit-evalueringen af EU's lovgivning om plantebeskyttelsesmidler og pesticidrester Felter med en * skal udfyldes. Generelle oplysninger om respondenten Bemærk: Denne spørgeundersøgelse

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2013-29-25-07117/Dep sagsnr: 25735 Den 16. april 2014 FVM 269 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 18 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 18 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 18 Offentligt Miljø- og Fødevareministeriet Fødevarestyrelsen/ Departementet Sagsnr.: 2015-29-22-01052 / 2015-8907 Den 9. oktober 2015 MFVM 437 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Dep sagsnr.: 26518 Den 16. juni 2014 FVM 293 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens

Læs mere

GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER. GMO Genmodificerede fødevarer

GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER. GMO Genmodificerede fødevarer GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER 1 GMO Genmodificerede fødevarer 2 GMO GENMODIFICEREDE FØDEVARER Hvad er GMO og genmodificering? Når man genmodificerer, arbejder man med de små dele af organismernes celler

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 26157 Den 15. maj 2014 FVM 273 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens beslutning

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2013R0211 DA 16.07.2014 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 211/2013 af 11. marts 2013 om certifikatkrav

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 16.11.2016 L 308/29 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2016/2002 af 8. november 2016 om ændring af bilag E til Rådets direktiv 91/68/EØF, bilag III til Kommissionens afgørelse 2010/470/EU og bilag

Læs mere

BILAG. til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE

BILAG. til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.7.2015 COM(2015) 368 final ANNEX 2 BILAG til FORSLAG TIL RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på vegne af Den Europæiske Union i det stabiliserings-

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på kosttilskud

Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på kosttilskud EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Anvendelse af forordningen om gensidig anerkendelse på kosttilskud 1. INDLEDNING Dette dokument

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) 11.2.2009 Den Europæiske Unions Tidende L 40/7 KOMMISSIONENS FORORDNING (EF) Nr. 124/2009 af 10. februar 2009 om fastsættelse af maksimalgrænseværdier for tilstedeværelsen af coccidiostatika eller histomonostatika

Læs mere

Nye Fødevarer. Sundhed og fødevaresikkerhed

Nye Fødevarer. Sundhed og fødevaresikkerhed Nye Fødevarer Sundhed og fødevaresikkerhed Indledning Definition En ny fødevare eller novel food er en fødevare eller fødevareingrediens, som ikke eller stort set ikke blev anvendt som fødevarer i EU før

Læs mere

Pesticidforbruget i EU kan halveres uden væsentlige omkostninger

Pesticidforbruget i EU kan halveres uden væsentlige omkostninger Vidste du, at EU har verdens mest intensive pesticidanvendelse? Pesticidforbruget i EU kan halveres uden væsentlige omkostninger Men det kræver en ændring af EU s pesticidpolitik - og at Danmark udnytter

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 26159 Den 15. maj 2014 FVM 275 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens beslutning

Læs mere

Mærkning af oprindelsesland for kød i forarbejdede fødevarer

Mærkning af oprindelsesland for kød i forarbejdede fødevarer EUROPA-PARLAMENTET 04-09 VEDTAGNE TEKSTER P8_TA(05)0034 Mærkning af oprindelsesland for kød i forarbejdede fødevarer Europa-Parlamentets beslutning af. februar 05 om mærkning af oprindelsesland for kød

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kt./ 3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-24-03184/Dep. sagsnr. 12817 Den 5. december 2011 FVM 967 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 21197 Den 1. juli 2013 FVM 169 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens beslutning

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 100/60 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/604 af 16. april 2015 om ændring af bilag I og II til forordning (EU) nr. 206/2010 for så vidt angår dyresundhedsmæssige krav vedrørende kvægtuberkulose

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/International Handel Sagsnr.: 2013-30-221-01603/Dep. sagsnr. 18663 Den 10. januar 2013 FVM 106 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2010 KOM(2010)298 endelig 2010/0156 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om forlængelse af tilladelsen til fortsat markedsføring af produkter, der indeholder,

Læs mere

Teknisk gennemgang 18. maj 2010

Teknisk gennemgang 18. maj 2010 Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0368 Bilag 3 Offentligt Teknisk gennemgang 18. maj 2010 (Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1924/2006 af 20. december 2006 om ernærings- og sundhedsanprisninger

Læs mere

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 22. maj 2007 Folketingets repræsentant ved EU

Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 22. maj 2007 Folketingets repræsentant ved EU Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 22. maj 2007 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Aftale muligvis på vej mellem Europa-Parlamentet og Rådet om 4- pakken:

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 4. kt./dep 3.1/2.1 Sagsnr. 2010-20-221-00773 /Dep sagsnr.: 8990 Den 9. marts 2011 FVM 875 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens

Læs mere

Landbrug & Fødevarers politik for ansvarlig brug af antibiotika

Landbrug & Fødevarers politik for ansvarlig brug af antibiotika Side 1 af 5 Landbrug & Fødevarers politik for ansvarlig brug af antibiotika Vi skal fortsat være helt i front, når det handler om en ansvarlig brug af antibiotika. Derfor arbejder vi løbende på at reducere

Læs mere

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2004 2633 - landbrug og fiskeri Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 9. december 2004 Med henblik

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 29/24 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/186 af 2. februar 2017 om særlige betingelser for indførsel til Unionen af sendinger fra visse tredjelande på grund af mikrobiologisk kontaminering

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 74/24 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/448 af 17. marts 2015 om fastsættelse af særlige dyresundhedsbestemmelser for indførsel til Unionen af visse animalske produkter fra Japan bestemt

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/Fødevareenheden/EU-enheden Sagsnr.: 2012-20-24-03834/Dep. sagsnr. 15353 Den 25. april 2012 FVM 027 GRUNDNOTAT TIL

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2010 KOM(2010)299 endelig 2010/0158 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om tilladelse til markedsføring af produkter, der indeholder, består af eller er fremstillet

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 23.10.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 279/3 FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 955/2010 af 22. oktober 2010 om ændring af forordning (EF) nr. 798/2008 for så vidt angår brugen af vacciner

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2012-29-221-01494 og 2010-20-24-01248/ Dep sagsnr. 20496 Den 23. april 2013 FVM 142 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 113 Offentligt

Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 113 Offentligt Europaudvalget 2014-15 (2. samling) EUU Alm.del Bilag 113 Offentligt Miljø- og Fødevareministeriet Fødevarestyrelsen/ Departementet Sagsnr.: 31455 Sagsnr.: 2015-29-22-01056 Den 1. september 2015 MFVM 416

Læs mere

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Felter med en skal udfyldes. Navn E-mailadresse Indledning 1 Hvis en virksomhed lovligt sælger et produkt

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.10.2002 KOM(2002) 561 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 2092/91 om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-22-00152 / : Dep sagsnr: 28103 Den 20. oktober 2014 FVM 328 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET UDKAST TIL UDTALELSE. til Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter. Rådgivende ordfører: Francesco Fiori

EUROPA-PARLAMENTET UDKAST TIL UDTALELSE. til Udvalget om Landbrug og Udvikling af Landdistrikter. Rådgivende ordfører: Francesco Fiori EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Industripolitik, Eksterne Økonomiske Forbindelser, Forskning og Energi FORELØBIG 2003/0009(CNS) 31. marts 2003 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Industripolitik,

Læs mere

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 9. marts 2010.

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 9. marts 2010. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 184 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 9. marts 2010 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 14.1.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 12/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 28/2012 af 11. januar 2012 om fastsættelse af krav vedrørende udstedelse

Læs mere

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 2001/95/EF og forordningen om gensidig

Læs mere

Insekter Regler for opdræt og brug som foder og fødevarer i Danmark og EU. Temadag Dansk Insektnetværk 8. februar 2017 Hanne Boskov Hansen

Insekter Regler for opdræt og brug som foder og fødevarer i Danmark og EU. Temadag Dansk Insektnetværk 8. februar 2017 Hanne Boskov Hansen Insekter Regler for opdræt og brug som foder og fødevarer i Danmark og EU Temadag Dansk Insektnetværk 8. februar 2017 Hanne Boskov Hansen Henvendelser til Fødevarestyrelsen om insekter Opdræt/primærproduktion

Læs mere

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter.

Det er ikke alene EU-myndighederne og de nationale myndigheder, der skal træffe forberedelser til udtrædelsen, men også private parter. EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR SUNDHED OG FØDEVARESIKKERHED GENERALDIREKTORATET FOR LANDBRUG OG UDVIKLING AF LANDDISTRIKTER Bruxelles, den 20. marts 2019 REV2 Erstatter meddelelse REV1, der

Læs mere

5394/1/13 REV 1 ADD 1 la/cos/kb/alp/bb/pj/hsm 1 DQPG

5394/1/13 REV 1 ADD 1 la/cos/kb/alp/bb/pj/hsm 1 DQPG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 23. april 2013 (29.04) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0156(COD) 5394/1/13 REV 1 ADD 1 DENLEG 4 AGRI 20 SAN 17 CODEC 94 PARLNAT 98 RÅDETS BEGRUNDELSE

Læs mere

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den februar 2010.

Forslaget er sat til afstemning på mødet i den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den februar 2010. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 142 Offentligt Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Den 1. februar 2010 Sagsnr.: 99./. Vedlagt fremsendes til udvalgets

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 13.5.2015 B8-0457/2015 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B8-0117/2015 jf. forretningsordenens artikel 128, stk. 5 om udbrud

Læs mere

Den Europæiske Union, 2010 Eftertryk tilladt med kildeangivelse

Den Europæiske Union, 2010 Eftertryk tilladt med kildeangivelse Europa-Kommissionen ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE om forståelsen af visse bestemmelser om fleksibilitet i hygiejnepakken Ofte stillede spørgsmål Retningslinjer for fødevarevirksomhedsledere

Læs mere

Certificering af frø under den kommende EU-frølov. Merete Buus

Certificering af frø under den kommende EU-frølov. Merete Buus Certificering af frø under den kommende EU-frølov Merete Buus Certificering af frø hvorfor det? Certificering af frø under den kommende EU-frølov / Merete Buus 2 Certificering af frø hvorfor det? Garanti

Læs mere

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/40/EF

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/40/EF L 126/34 22.5.2003 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2003/40/EF af 16. maj 2003 om listen over, grænserne for koncentrationer af og angivelse i mærkningen af bestanddele i naturligt mineralvand samt om betingelserne

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 126 Offentligt 23.11.2005 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om tilladelse til markedsføring af vegetabilsk diacylglycerololie som et nyt

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 20 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 20 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 20 Offentligt Europaudvalget og Fødevareudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Kommissionen foreslår nye regler for økologisk

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 24.11.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 326/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 1097/2012 af 23. november 2012 om ændring af forordning (EU) nr. 142/2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (8) Ubehandlet uld og hår fra drøvtyggere bestemt til tekstilindustrien

(EØS-relevant tekst) (8) Ubehandlet uld og hår fra drøvtyggere bestemt til tekstilindustrien 14.11.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 314/5 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1063/2012 af 13. november 2012 om ændring af forordning (EU) nr. 142/2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2014/0255(COD) 4.3.2015 UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed til Udvalget om Landbrug

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2010-20-229-00025/Dep. sagsnr. 10486 Den 24. juni 2011 FVM 900 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring

Læs mere

Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) SAMLENOTAT

Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) SAMLENOTAT Dette er et uddrag (side 66-69) af FVST i EU's samlenotat vedr. rådsmøde i oktober 2012. (redak. LNS) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Enheden for EU og internationale forhold Den 8. oktober

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 69 Offentligt 08.11.2006 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens forordning for principper for god fremstillingspraksis for materialer og genstande bestemt

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0097/1. Ændringsforslag. Renate Sommer for PPE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0097/1. Ændringsforslag. Renate Sommer for PPE-Gruppen 9.2.2015 B8-0097/1 1 Punkt D D. der henviser til, at 30-50 % (afhængigt at den enkelte medlemsstat) af den samlede mængde kød fra slagtedyr vurderes at blive forarbejdet til kød, der indgår som ingrediens

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2010-11 (1. samling) EUU Alm.del Bilag 66 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Plantedirektoratet/Foder/JLP/Fødevarestyrelsen/HBO Sagsnr.: PD 09-2221-000010/FVST 2009-20-24-00780/Dep.

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/BRL Dep sagsnr.: 27612 Den 12. september 2014 FVM 311 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af bilag

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Foder- og Fødevaresikkerhed J.nr. 2012-20-2301-00909 Den 8. juni 2012 FVM 039 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til: Kommissionens

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet/EU-enheden Sagsnr.: 2012-29-221-01374/dep. sagsnr. 14699 Den 20. juli 2012 FVM 058 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af XXX

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af XXX EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX SANTE/10461/2015 (POOL/E4/2015/10461/10461-EN.doc) [ ](2015) XXX draft KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af XXX om afvisning af visse andre sundhedsanprisninger af

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kt./departementet 3.1/2.1 Sagsnr.: 8674 Den 28. januar 2011 FVM 857 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens

Læs mere

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET

BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Europa-Parlamentet 2014-2019 Retsudvalget 29.6.2015 BEGRUNDET UDTALELSE FRA ET NATIONALT PARLAMENT OM NÆRHEDSPRINCIPPET Om: Begrundet udtalelse fra Spaniens Deputeretkammer og Senat om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

12950/17 ht/cos/hsm 1 DG B 2B

12950/17 ht/cos/hsm 1 DG B 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 9. oktober 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: Generalsekretariatet for Rådet dato: 9. oktober 2017 til: delegationerne Tidl.

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om anvendelse af mælkesyre til at reducere mikrobiologisk overfladeforurening på slagtekroppe af kvæg

Forslag til RÅDETS FORORDNING. om anvendelse af mælkesyre til at reducere mikrobiologisk overfladeforurening på slagtekroppe af kvæg EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.10.2012 COM(2012) 578 final 2012/0280 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om anvendelse af mælkesyre til at reducere mikrobiologisk overfladeforurening på slagtekroppe

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.2.2019 C(2019) 595 final KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af 6.2.2019 om ændring af bilag IX til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 999/2001 og bilag

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D043211/04.

Hermed følger til delegationerne dokument - D043211/04. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. maj 2017 (OR. en) 8950/17 AGRILEG 92 DENLEG 41 VETER 36 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 4. maj 2017 til: Komm. dok. nr.: D043211/04 Vedr.:

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kt./3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-24-02581/Dep. sagsnr. 12523 Den 10. november 2011 FVM 954 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 13.6.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 152/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 497/2012 af 7. juni 2012 om ændring af forordning (EU)

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Kemi og Fødevarekvalitet Dep sagsnr.: 28467 Den 17. november 2014 FVM 340 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om ændring af bilag IV

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 27.12.2018 L 329/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/2057 af 20. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem, for så vidt angår en midlertidig anvendelse af

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2011R0284 DA 12.04.2011 000.002 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 284/2011 af 22. marts 2011 om fastsættelse

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kontor/3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-221-01049/Dep. sagsnr. 12073 14. oktober 2011 FVM 942 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 4. kt./dep 3.1/2.1 Sagsnr. 2010-20-221-00773 /Dep sagsnr.: 8990 Den 18. marts 2011 FVM 878 REVIDERET GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D048947/06.

Hermed følger til delegationerne dokument - D048947/06. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. juli 2017 (OR. en) 11470/17 AGRILEG 145 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 20. juli 2017 til: Komm. dok. nr.: D048947/06 Vedr.: Generalsekretariatet

Læs mere

Økologi og insekter? v/ Sybille Kyed, Landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening 8. Februar 2017 Dansk Insektnetværk, temadag

Økologi og insekter? v/ Sybille Kyed, Landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening 8. Februar 2017 Dansk Insektnetværk, temadag Økologi og insekter? v/ Sybille Kyed, Landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening 8. Februar 2017 Dansk Insektnetværk, temadag EU s økologiforordning 834/2007 2. Denne forordning gælder for følgende

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt Europaudvalget og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Kommissionen

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2014-29-22-00151:/dep sagsnr:28111 Den 17. oktober 2014 FVM 326 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 24.9.2013 2013/2116(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om anvendelsen af direktivet om urimelig handelspraksis 2005/29/EF (2013/2116(INI))

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen 6. kt./3.1/2.1 Sagsnr.: 2011-20-24-02970/Dep. sagsnr. 12522 Den 10. november 2011 FVM 955 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag

Læs mere

Fødevarestyrelsen. Nye regler for spirevirksomheder. 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM

Fødevarestyrelsen. Nye regler for spirevirksomheder. 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM Fødevarestyrelsen FØDEVARESTYRELSEN 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM Nye regler for spirevirksomheder 1 Indledning Europa Kommissionen har i marts 2013 vedtaget fire nye forordninger, som skal

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.3.2019 C(2019) 1847 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 12.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/625

Læs mere

Pesticidrester i fødevarer

Pesticidrester i fødevarer Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2010-11 FLF alm. del Bilag 140 Offentligt Pesticidrester i fødevarer Mette Holm Fødevarestyrelsen Import og kemiske forureninger Stor bevågenhed på pesticidrester

Læs mere

Europaudvalget og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 7.

Europaudvalget og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EU-konsulenten. Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 7. Europaudvalget og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 7. november 2008 Grønbog om landbrugsprodukters kvalitet: produktstandarder,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.6.2019 C(2019) 4500 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 24.6.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/625

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 26158 Den 15. maj 2014 FVM 274 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til Kommissionens beslutning

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 29.11.2007 KOM(2007) 761 endelig 2007/0266 (ACC) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om Fællesskabets holdning i Den Blandede Komité EF-Færøerne til

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Kemi og Fødevarekvalitet/Dep. EUINT Sagsnr.: 2013-29-221-01962/Dep sagsnr: 23231 Den 8. november 2013 FVM 205 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0294 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0294 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0294 Offentligt DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2010 KOM(2010)294 endelig 2010/0157 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om tilladelse til markedsføring af

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af XXX

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af XXX EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX SANTE/12273/2015 Rev. 1 (POOL/E4/2015/12273/12273R1- EN.doc) D043783/01 [ ](2016) XXX draft KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af XXX om ændring af forordning (EU)

Læs mere

Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence

Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence DET EUROPÆISKE KONVENT SEKRETARIATET Bruxelles, den 31. maj 2002 (03.06) (OR. en) CONV 75/02 NOTE fra: til: Vedr.: Henning Christophersen konventet Mandat for Arbejdsgruppen vedrørende Komplementær Kompetence

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2011-12 EUU alm. del Bilag 474 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen/Dyresundhed Sagsnr.: 2011-20-762-000059 Den 8. juni 2012 FVM 038 GRUNDNOTAT TIL

Læs mere