Blå. Her er medtaget R90B

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Blå. Her er medtaget R90B"

Transkript

1 Copyright: Lene Bjerregaard 63 Blå Her er medtaget R90B Blå nuancers benævnelser refererer ligeledes til naturen. Der er tre gamle navne for stærk blå: Azurblå, cyanblå og koboltblå. Azurblå kommer af den blå sten azurit. Det er en af de ældste kendte blå farver. På fransk hedder middelhavet ligefrem: Cotê d Azur. På italiensk hedder blå: Azzurro. Senere begyndte man at fremstille cyanblå, som er en cyanforbin delse af jern. Den blev fremstillet første gang i 1704 og farven kaldtes også for berlinerblå. Cyanblå er dog mere grønlig se under B10G. Da man fik kortlagt grundstofferne, fandt man cobalt, der i legeringer med andre me taller giver en blå farve. Den kendes i dag under navnet koboltblå. Blå er den koldeste kulør. Ved norske forsøg med ophold i henholdsvis røde og blå rum, hvor man gradvist skruede ned for varmen, viste det sig, at forsøgspersonerne begyndte at fryse i det blå rum ved 15, mens gruppen i det røde rum først syntes, det var koldt ved 11. Det har sammenhæng med de rent fysiologiske påvirkninger, som de to farver har på kroppens nervesystemer og de deraf biokemiske og fysiske reaktioner. For at sige det enkelt: blå dæm per flere automatiske kropsfunktioner bl.a. blodtryk og puls, samt kropstemperaturen og blå får os til at slappe af. Derved er blå meget konkret en kold farve for os. Det samme gør sig gældende rent kropsligt, når vi fryser og de øvre blodkar trækker sig sammen for at sende blodet til mere underliggende væv. Så ser vi blå ud i huden, fordi blodet trækkes væk fra hudens overflade. Desuden er skygger på is og sne blå. Vi anvender også begrebet kulde i overført forstand på menneskelige egenskaber, når vi siger, at en person er kold. Det vil sige en afvisende, reserveret person. På samme måde kan man sige, at blå s generelle egenskaber uanset nuance er: kulde og afvisning. (S 2060-R90B) Blå er en meget rolig farve. Lige som blå giver ro til kroppen, ved blandt andet at få muskulaturen til at slappe af, giver blå ligeledes ro i sindet. Da klar blå i sit grundvæsen er rolig, er den også stabil (modsat rød og oran-

2 64 ge, der er bevægelse og forandring). Det stabile er troværdigt, det kan vi regne med og have tillid til. Måske er det derfor blå også bliver brugt i forbindelse med trofasthed og loyalitet. Vi har et engelsk udtryk, der illustrerer dette: - true blue. For mig at se, er det både ovenstående S 2060-R90B og nuancerne hen til S 3065-R90B, der er true blue = sand og ægte blå, måske fordi sidstnævnte er som naturstenen azurit. I kinesisk farvesymbolik, beskrives blå ligeledes som en rolig farve, der giver indtryk af seriøsitet og beherskelse. Dette er bare andre ord for ro og stabilitet. Man kan sige, at ren klar blå er rolig på en velovervejet måde. Man kan sige, at ren blå er rolig på en afklaret måde. Den viste klare blå nuance S R90B udstråler primært netop disse signaler: kulde, klarhed, ro og stabilitet. De afledte egenskaber bliver således: afklaret, seriøs, troværdig, tillidsvækkende. Det er derfor de europæiske Konservative partier brugte blå, fordi de (oprindelig) ønskede ro og stabilitet, modsat de røde, der ønskede forandringer i samfundet. Derved står blå også for tradition og bestandighed. Det seriøse og troværdige aspekt ses genspejlet i flere udtryk, som nævnes under næste nuance. Her vil jeg blot nævne: at få det blå stempel. (S 3065-R90B) Tonen her er den samme, som på stenen azurit. Det er derfor en rigtig azurblå. Middelhavet er opkaldt efter farven: Cotê d Azur. Den dybblå nuance har havets dybde i sit grundsignal. Denne klare dybe blå kaldes af og til også for koboltblå efter grundstoffet cobalt, eller for kongeblå. Rigtig koboltblå er dog en anelse mere rødlig i NCS er det kulørtonen: R80B. Der er mange sproglige udtryk, der symbolsk anvender blå som metafor for: kvalitet, seriøsitet, troværdighed, pålidelighed og godkendelse: - at få det blå stempel - have blåt blod i årene - komme i den Blå Bog.

3 Copyright: Lene Bjerregaard 65 desuden findes nogle engelske og et amerikanske udtryk (nederst): - to have a blue chip = et sikkert (dvs. stabilt) børsnoteret værdipapir - this is a blue-chip chair = dette er en førsteklasses stol - blue-ribbon = af højeste kvalitet At få det blå stempel, stammer muligvis fra, at dyrlæger brugte et blåt stempel til at godkende kvaliteten af nyslagtet kød (det bruger de stadig). Dette er senere blevet overført til andre godkendelser, uanset hvad det drejede sig om. Et blåt stempel er tydeligt at se på et stykke kød med fedt på, så det er nok af praktiske årsager. At man bruger udtrykket i andre sammenhænge, tror jeg derimod skyldes det signal, som blå udsender om pålidelighed og troværdighed, som beskrevet ovenfor. De engelske og det amerikanske ordsprog afspejler ligeledes blå som metafor for kvalitet. At have blåt blod i årene har for mig at se ligeledes både et praktisk og et symbolsk ophav. Det blev anvendt i middelalderen af Sydspanske adelige, som havde meget fremstående og derfor tydelige blodårer. Vi ved, at blodårer ser blå ud. Derfor blev udtrykket med det blå blod i årene anvendt som beskrivelse af finere personer. I dag bruges udtrykket mest om kongelige. Som nævnt kaldes den også for kongeblå. Denne betydning er direkte overført til Den Blå Bog, hvor man kun kommer i, hvis man enten er meget velhavende eller en meget kendt person i offentligheden. På amerikansk betyder Blue Book også en bog med fremtrædende offentlige personer, mens det på engelsk betyder, det samme som Hvid bog på dansk, altså en officiel beretning fra regeringen (som gerne skal være tro værdig). Den dybde, der ligger i dybblå, maner os til at fordybe os i vigtige spørgsmål. Når dagen er ved at slutte, får himlen en dybblå farve og vi taler af samme grund om den blå time. Tidligere satte man sig ned og reflekterede over dagens hændelser. Den dybblå sender et signal om eftertanke og dermed også disse afledte signaler: velovervejet, diplomatisk, tålmodig og selvbeherskelse.

4 66 tilsvarende kulørindhold og samme grad af hvidhed eller sorthed. Derfor indeholder de mørke blå toner også noget af den sorte farves egenskaber og signaler. Det er først og fremmest mørke, tyngde og det dystre, som vi kender fra flere engelske udtryk, hvor blå står for det sørgmodige og triste: - To be in blue mood - He got the blues - Blues musik I forlængelse heraf synes jeg, at Goethe s beskrivelse af blå falder godt ind. Han skrev, at blå er længselsfuld og dragende. Den trænger sig ikke på, men drager os til sig. Både himlen og havet er blåt og de kan begge syne uendelige i horisonten. Blå syner rent faktisk længere væk end en rød flade, på grund af lysbølgernes forskellige brydning i øjets linse. Blå kan rent optisk syne fjern og den virker koldt afvisende. (S 6030-R90B) Blå er en kulør med meget mørke i sig og følgelig kun lidt lyshed sammenlignet med de andre kulører. Goethe skrev: Ligesom gult altid fører lys med sig, således kan man sige, at blåt altid fører noget mørke med sig. Hvis man måler lysreflektionen af blå flader, vil der være mindre tilbagekastet lys, end fra andre farver med Blues er meget melankolsk, tungsindig musik. At være i blåt humør betyder at være trist. The Blues betyder også dårligt humør. Jeg oplever, at det er den mørkeblå nuance, der menes. På tysk findes et andet udtryk, der også indikerer noget trist: - Ein blauer Brief = (et blåt brev) som betyder en ubehagelig og trist besked. Det kan f.eks. være et afskedsbrev eller en besked til en elev om, at denne ik ke kan rykke med op i næste klasse. Det høje indhold af sort/grå gør også mørkeblå meget anonym og langt mere tilbagetrukket, end de før viste blå nuancer. Sortindholdet tilfører desuden noget autoritet til mørkeblå. Jeg tror, det er derfor mange uniformer er mørkeblå. Et mørkeblåt sæt tøj vil ikke støde nogen. Den mørkeblå tone kaldes også marineblå eller navy, selvfølgelig fordi

5 Copyright: Lene Bjerregaard 67 havet ude på de store dybe oceaner har denne farve. Der er meget dybde i mørkeblå. (S 2030-R90B) Når blå blandes med grå, som begge er vigende og triste, får vi signaler, der faktisk er dobbelt stærkt vigende, tilbageholdende. Farven ses i naturen på fjerne bjerge, som syner gråblå, derfor er der også et stærkt signal om distance og afstand i denne nuance. Goethe skrev: Således som den høje himmel og de fjerne bjerge ser blå ud, således synes den blå flade at vige tilbage fra os. Denne tone kan også forekomme på en overskyet himmel, hvilket giver det tunge, triste signal. Farven kaldes også almueblå, fordi den grådæmpede blå maling tidligere var meget anvendt. Den dæmpede grå er ligeså anonym som den mørke grådæmpede navy, men lysheden gør den mere venlig end mørkeblå. Men det høje gråindhold gør denne blå u-klar. Derfor er der indbygget et signal om uklarhed i modsætning til den klare blå. Derfor er der også noget usikkerhed i overført betydning i nuancen. (S 1020-R90B) Nuancen her kaldes af og til for dueblå eller isblå. Det sidste antyder, at dette er kuløren på skygger, der falder på is eller sne. Den er derfor kold og afvisende. Desuden ser vi farven i diset vejr. Men det relative store lysindhold i denne lyseblå giver den et strejf af lethed og forsigtighed. Den er nærmest lidt afventende. Nuancen har en anelse grå i, som gør, at den ikke er babylyseblå (Det er derimod snarere en S 0530-R90B). Men generelt har lyseblå været anvendt som babytøj til drenge. (S 1050-R90B) Denne nuance vil jeg kalde klar lyseblå. På en klar solskinsdag kan himlen blandt andet have den farve. Vi taler om den rene klare blå luft. Dens signaler er primært: klarhed, men også en glad, let, frisk og behagelig kølighed, som når børn leger i sneen på en skyfri vinterdag. Det store hvidind-hold tilfører farvenuancen lethed og glæde. Når himlen er blå skyldes det, at sollyset brydes i støvpartikler og vanddråber i atmosfæren.

6 68 Så har vi udtrykket: - Blå mandag Desuden er der nogle udtryk, hvor betydningen af blå er mere diffus og derfor også vanskeligt at sætte en præcis kulør på: - Det er helt ud i det blå - Det er grebet ud af den blå luft - at være et blåøjet fjols De 2 første udtryk betyder: Det er helt tosset. Det er luftigt og uhåndgribeligt og ukonkret (ligesom luften, som vi ser som blå). Den kategori kommer udtrykket at være et blåøjet fjols nok også i. Sjovt nok siger man green-eyed på engelsk om en naiv og urealistisk småtosset person. Da himlen er blå, har blå også symboliseret helligånden i den kristne kirke. Jomfru Maria er f.eks. altid afbildet i en klar blå kappe. Hendes kappe er dog både malet i lyse toner som S R90B og mere mættede blå toner som S 2060-R90B. Derved har klare blå nuancer også et åndeligt aspekt. Blå mandag var oprindelig mandagen før påske, da Kirkens folk før reformationen udsmykkede kirkerne med blåt. Jeg er dog ikke helt klar over hvilken blå nuance. Dagen blev brugt til en folkefest. Senere gik udtrykket over til at betegne en dag med ringe arbejdsindsats, som f.eks. dagen efter en fest. Nu anvendes udtrykket mest om konfirmandernes fridag efter konfirmationen. Men det bruges også, når man har holdt fest hele weekenden, og derfor har brug for en fridag på grund af tømmermænd så kan det jo tænkes, at man er lidt trist til mode. - Udtrykket blå mandag findes på alle europæiske hovedsprog. På tysk hedder det at holde en fridag ligefrem: - blau machen = (gøre blå) holde fri - blau sein = (være blå) at have en fjer på, være fuld. Endelig er der udtrykket blå måne, som bruges, når der er fuldmåne 2 gange i en måned. Dette forekommer ret sjældent. I 2001 skete det d og I 1999 skete det i januar og det forekom i september På engelsk bruges udtrykket: - once in a blue moon = så godt som aldrig.

7 Copyright: Lene Bjerregaard 69 Jeg har undersøgt, om der fandtes en logisk forklaring. Men månen sender ikke blåt lys ud. Månen kan se blå ud, når vulkanudbrud sender store mængder aske ud i luften. Jeg har tænkt meget over dette udtryk. Jeg tror, det er fremkommet i forbindelse med betydningen: fjern. Når noget forekommer sjældent, ligger det fjernt fra det mulige. Der er en distance i realismen. Da de fleste blå toner er både kølige og fjerne, kan det være derfor blå er anvendt. Men udtrykket henviser efter min vurdering ikke til èn bestemt tone. Et andet udtryk, som jeg har søgt at finde en forklaring på er: - skæg og blå briller Udtrykket er ret nyt. Det er kun muligt at spore skriftligt tilbage til Det blev oprindelig anvendt i forbindelse med spioner og efterretningsvirksomhed under og efter anden verdenskrig. Man kaldte efterretningstjenestens folk for de blå brillers brigade. Det skyldes formentlig, at de brugte solbriller eller mørke glas til at gemme sig bag og måske også et falsk skæg. Jeg formoder, at med blå briller blot menes mørke briller. Oversigt over de vigtigste udtryk med blå Dansk: - få det blå stempel = kvalitet, troværdighed - have blåt blod i årene = fornem adelig - Den blå bog = kendte eller fornemme personer - den blå time = tid til eftertænksomhed - blå måne = 2 fuldmåner i samme måned. - blå mandag = fridag Tysk: - blau machen = holde fri - blau sein = være beruset (fuld) - ein blauer brief = et trist brev Engelsk/U.S.: - true blue = troværdig, trofast - Blue book = den blå bog - a blue chip = troværdigt værdipapir - blue ribbon = højeste kvalitet - blue mood = trist humør - once in a blue moon = sjældent

8 128 R90B 10 50

9 Copyright: Lene Bjerregaard 129 R90B S 2060-R90B Benævnelse: Klar blå Associationer: Lavvandet hav, swimmingpool, få det blå stempel, true blue Grundsignal: Rolig, stabil, dybde, klarhed, frisk kølighed Sekundær betydning: Seriøs, troværdig, loyal, tradition, kontrolleret indadrettet energi, rolig, behersket, velovervejet, tillidsvækkende, koncentration, afklaret, klar tænkning, køligt overblik S 1050-R90B Benævnelse: Lyseblå Associationer: Himlen Grundsignal: Kølig, klar, frisk, let Sekundær betydning: Lettere distance, forsigtighed, glad kølighed S 1020-R90B Benævnelse: Dueblå, isblå Associationer: Babytøj til drenge, skygger på is og sne Grundsignal: Let, kølig Sekundær betydning: Forsigtig, rolig, lethed, luftig, usikker, afventende

10 130 R90B 10 50

11 Copyright: Lene Bjerregaard 131 R90B S 2030-R90B Benævnelse: Almueblå, gråblå Associationer: Overskyet himmel, fjerne bjerge Grundsignal: Distance, tilbagetrukket, uklar Sekundær betydning: Vigende, afvisende, tilbageholdende, afstand, usikkerhed, lettere tristhed S 3065-R90B Benævnelse: Dyb blå, kongeblå, azurblå Associationer: Blåt blod, Den blå bog, få det blå stempel, blueribbon, true blue, den blå time, blue mood, azuritsten Grundsignal: Kulde, dybde, beherskelse, dyb stilhed, mørke der omfavner Sekundær betydning: Kølig distance, nøgtern, eftertanke, afstand, fjern, stabil, fred, stilstand, diplomatisk, tålmodig, troværdig, seriøs, kvalitet, pålidelig, omsorg, beskyttelse, trist S 6030-R90B Benævnelse; Mørkeblå, marineblå, navy, ultramarin Associationer: Nattehimlen, uniformer, moody blue, Bluesmusik, ein blauer brief Grundsignal: Tyngde, dyster, dybt opslugende mørke Sekundær betydning: Tungsindig, trist, sørgelig, tilbagetrukket, stor distance, afvisende, autoritet, anonymitet, opslugende, indelukket

Blå...7. Symbolsk betydning...7. Om farven blå...8. Kulturel betydning...10. Facts om farven blå...11

Blå...7. Symbolsk betydning...7. Om farven blå...8. Kulturel betydning...10. Facts om farven blå...11 Blå...7 Symbolsk betydning...7 Om farven blå...8 Kulturel betydning...10 Facts om farven blå...11 Blå er lille informationsfolder om den blå farve. Her fortælles kort om farvens symbolske betydning, om

Læs mere

Indledning. Farvelære

Indledning. Farvelære Kasper Angelo, Klasse 1.3, HTX Roskilde 13/12 2007 Indledning Jeg vil fortælle og vise lidt om de forskellige begreber der følger med Grafisk design. Som medieprodukt har jeg valgt min hjemmeside. Jeg

Læs mere

Dokumentation. Efter dokumentationsdelen findes der en stilguide, hvor der argumenteres for de endelige valg i forhold til udseendet.

Dokumentation. Efter dokumentationsdelen findes der en stilguide, hvor der argumenteres for de endelige valg i forhold til udseendet. Dokumentation På de følgende sider findes dokumentation for arbejdsforløbet under portefolioprojektet. Dette består primært af forskellige illustrationer af brainstorm, overvejelser vedrørende informationsarkitektur

Læs mere

Kristi Himmelfartsdag og konfirmation

Kristi Himmelfartsdag og konfirmation Kristi Himmelfartsdag og konfirmation Kære konfirmander, familier og venner For en måneds tid siden stod jeg med en håndfuld frø i min hånd og tænkte på jer konfirmander. Det var nogen meget små frø, men

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

Dagens program. Kl. 10.00 Velkomst og præsentation af jeres dekoratør. Kl. 10.05 Se biblioteket med nye øjne.. Rundtur.

Dagens program. Kl. 10.00 Velkomst og præsentation af jeres dekoratør. Kl. 10.05 Se biblioteket med nye øjne.. Rundtur. Dagens program Kl. 10.00 Velkomst og præsentation af jeres dekoratør. Kl. 10.05 Se biblioteket med nye øjne.. Rundtur. Kl. 10.30 Gode råd, tips og en lille smule regler. Kl. 10.55 Afslutning. Ét budskab

Læs mere

Velkommen. Til at rejse & male med Inge Hornung

Velkommen. Til at rejse & male med Inge Hornung Velkommen Til at rejse & male med Inge Hornung Start med at tænke over, hvad man vil lave: En stemning Landskab Mennesker Huse Portræt Dyr Vil vi male naturalistisk eller abstrakt. Tænk på at Weie sagde

Læs mere

Frihed. af Henriette Larsen

Frihed. af Henriette Larsen Frihed af Henriette Larsen Frihed af Henriette Larsen FRIHED Henriette Larsen, København 2016 Illustrationer og layout Maria Tønnessen www.byme&henry.com 1. udgave, 1. oplag ISBN 978-87-999041-0-5 FORORD

Læs mere

Byg et hus - 4. klasse Til lærerne med supplerende tekst

Byg et hus - 4. klasse Til lærerne med supplerende tekst Byg et hus - 4. klasse Til lærerne med supplerende tekst Power point for lærere er mulig at bruge som forberedelse inden power point for elever vises Farver er en subjektiv opfattelse. Der kan aldrig siges

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe!

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Her får du opskriften på, hvad du skal gøre for at købe det maleri, der er det helt rigtige for lige præcis dig. Rigtig god fornøjelse!

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne.

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 22. marts 2015 Kirkedag: Mariæ bebudelse/a Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: SK: 106 * 441 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 LL: 106 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 Der findes

Læs mere

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk

Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Der kan findes mere om disse salmer og andre af Karstens salmer på http://karstensalmer.blogspot.dk Mel.: Barn Jesus 1 Den første julenat på jord, da kongesønnen fødtes. En stjerne klar på himlen stor

Læs mere

Program for vintersolhverv d. 21.12.2012

Program for vintersolhverv d. 21.12.2012 Program for vintersolhverv d. 21.12.2012 1. Velkommen. Visuel forklaring af solhverv 2. Præludium 3. Indledende bøn / proklamation Leder: Kom skaber af lyset Gennemtræng mørket og oplys jorden; Oplys bjerge

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen:

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen: Skolereform Elevernes tanker om skolereformen 5. klasse har talt med deres klasselærer om Skolereformen. De skulle fortælle, hvad de vidste, hvad de havde hørt, hvad de troede, og hvad de havde af ønsker

Læs mere

16.s.e.trin. II 2016 Cykelgudstjeneste 11. september 2016

16.s.e.trin. II 2016 Cykelgudstjeneste 11. september 2016 Gyserforfatteren Stephen King fortæller, at han i sin skoletid blev tvunget til at lære et bibelvers uden ad. Han var måske en smule dovent anlagt og valgte et af dem, vi har hørt i dag: Jesus græd. Det

Læs mere

Midfaste søndag For nylig kunne man se en dokumentarserie på DR under overskriften Klædt af. Fire unge mennesker havde indvilliget i at blive brugt

Midfaste søndag For nylig kunne man se en dokumentarserie på DR under overskriften Klædt af. Fire unge mennesker havde indvilliget i at blive brugt Midfaste søndag For nylig kunne man se en dokumentarserie på DR under overskriften Klædt af. Fire unge mennesker havde indvilliget i at blive brugt som forsøgspersoner i eksperimentet hvem er du uden alle

Læs mere

Kommunikation/IT A 2014

Kommunikation/IT A 2014 Kommunikation/IT A 2014 Facebook side projekt Forside Indholdsfortegnelse Formål:... 3 KIE-modellen:... 3 Fase 1: Problemanalyse... 3 Fase 2: K-strategi... 4 Fase 3: Idéudvikling... 4 Fase 4: Medieproduktion...

Læs mere

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg

Stille bøn. I modet til at kunne sige fra. Stille bøn. I kærlighed og omsorg Tidebøn Du kan bede disse tidebønner alene eller sammen med andre. Er I flere sammen, anbefaler vi, at I beder bønnerne vekselvist. Hvor det ikke er direkte angivet, er princippet, at lederen læser de

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE FOR MELLEMTRINSELEVER. Undervisningsmateriale om Stig Weyes udsmykning i Grindsted Kirke

UNDERVISNINGSMATERIALE FOR MELLEMTRINSELEVER. Undervisningsmateriale om Stig Weyes udsmykning i Grindsted Kirke UNDERVISNINGSMATERIALE FOR MELLEMTRINSELEVER Undervisningsmateriale om Stig Weyes udsmykning i Grindsted Kirke UNDERVISNINGSMATERIALE FOR MELLEMTRINSELEVER INDHOLDSFORTEGNELSE Skattejagt Side 3 Grøn, rød,

Læs mere

LAMELGARDINER LAMELGARDINER dessin stila.dk VJ_omslag_Inspiratieboek_Stila.indd :02

LAMELGARDINER LAMELGARDINER dessin stila.dk VJ_omslag_Inspiratieboek_Stila.indd :02 LAMELGARDINER 2 BASIC WHITE Den klassiske hvide farve kan bruges i et væld af sammenhænge og er derfor ofte også en ideel farve til dine lamelgardiner. Med hvide lameller kan du skabe en rolig og stilren

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret 16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret barnedåb. Den festlige velkomst her i menigheden af lille

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN

Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN UFFE CHRISTOFFERSEN Portræt af VIBEKE STORM RASMUSSEN af UFFE CHRISTOFFERSEN 2014 PORTRÆTTET og FARVEN Maleriet byder konstant på nye udfordringer. Den seneste opgave har været et portræt af tidligere regionrådsformand Vibeke

Læs mere

Reveal the colours of nature. Akutex FT farveudvalg

Reveal the colours of nature. Akutex FT farveudvalg Reveal the colours of nature Akutex FT farveudvalg Reveal the colours of nature Akutex FT farveudvalg Da vi udviklede dette nye farveudvalg, henvendte vi os til en gruppe af Europæiske indretningsarkitekter,

Læs mere

Juleaften 2015 Salmer: 94, 120, 104, 119, 121

Juleaften 2015 Salmer: 94, 120, 104, 119, 121 Juleaften 2015 Salmer: 94, 120, 104, 119, 121 Når Gud viser os sit ansigt! Hvis billedet ikke er godt nok, er det fordi du ikke tæt nok på. Sådan har en pressefotograf engang udtalt. Jo tættere des bedre.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 03-05-2015 Prædiken til 4.s.e. påske 2015.docx. Prædiken til 4. søndag efter påske 2015. Tekst: Johs. 16,5-16.

Lindvig Osmundsen Side 1 03-05-2015 Prædiken til 4.s.e. påske 2015.docx. Prædiken til 4. søndag efter påske 2015. Tekst: Johs. 16,5-16. Lindvig Osmundsen Side 1 03-05-2015 Prædiken til 4. søndag efter påske 2015. Tekst: Johs. 16,5-16. Det er forår. Trods nattekulde og morgener med rim på græsset, varmer solen jorden, og det spirer og gror.

Læs mere

Fredagsbrev uge 24. Endnu en dejlig uge er gået, og vi nærmer os med hastige skridt den sidste uge før børnenes sommerferie.

Fredagsbrev uge 24. Endnu en dejlig uge er gået, og vi nærmer os med hastige skridt den sidste uge før børnenes sommerferie. Fredagsbrev uge 24 Kære forældre Endnu en dejlig uge er gået, og vi nærmer os med hastige skridt den sidste uge før børnenes sommerferie. Onsdag havde vi besøg af børn, som starter på Udefriskolen efter

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost 10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost # 1: Hvis andre giver dig kritik, bliver du virkelig ked af det, og tænker at du ikke kan finde ud af noget som helst! # 2: Hvis du er i et parforhold, er

Læs mere

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Kære skønne kvinde. Tillykke med du har valgt at investere tid i dig selv. For at du får mest mulig ud af materialet. Anbefaler jeg at du

Læs mere

20. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. oktober 2013 kl. 10.00. Salmer: 754/434/303/385//175/439/571/475 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

20. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. oktober 2013 kl. 10.00. Salmer: 754/434/303/385//175/439/571/475 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 20. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. oktober 2013 kl. 10.00. Salmer: 754/434/303/385//175/439/571/475 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen Også denne søndag følges højmessen og

Læs mere

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se.

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. januar 2015 Kirkedag: 2.s.e.H3K Tekst: Joh 2,1-11 Salmer: SK: 22 * 289 * 144 * 474 * 51,1-2 LL: 22 * 447 * 449 * 289 * 144 * 474 * 430 Moses vil gerne

Læs mere

Science Fiction. Fordybelsesområde: Science fiction

Science Fiction. Fordybelsesområde: Science fiction Science Fiction Fordybelsesområde: Science fiction Begrundelse for valg af prøveoplæg: Jeg valgte Kælderfødt, fordi den snakkede for en god sag. Familier der pga. fattigdom bliver tvunget til at arbejde

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723

Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 1 Anden pinsedag II. Sct. Pauls kirke 28. maj 2012 kl. 10.00. Salmer: 290/434/283/291//294/298 Uddelingssalme: 723 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Glædelig pinse. Den

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1 Side 1 På disse sider vil jeg vise redigering af et foto sådan som jeg selv arbejder på et foto. Her er et billede af en guldsmed åbnet i Photofiltre som det ser ud helt uredigeret Det første jeg gør er

Læs mere

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame. Generelt indtryk Carl Zeiss Biometar 80mm f/2,8 er et objektiv med pentacon 6 fatning (eller Kiev 60 fatning). Dvs det er bygget til det såkaldte mellemformat, der bygger på en større sensor end Full Frame

Læs mere

Landskaberne er konkrete i den forstand, at det er bestemte lokaliteter i ind- og udland, der har inspireret kunstneren. Men det er også abstrakte

Landskaberne er konkrete i den forstand, at det er bestemte lokaliteter i ind- og udland, der har inspireret kunstneren. Men det er også abstrakte e r i n d r i n g e n s l a n d s k a b e r Landskaberne er konkrete i den forstand, at det er bestemte lokaliteter i ind- og udland, der har inspireret kunstneren. Men det er også abstrakte landskaber.

Læs mere

Om brugen af farvebetegnelser i dansk på internettet

Om brugen af farvebetegnelser i dansk på internettet Om brugen af farvebetegnelser i dansk på internettet Esben Alfort Brugen af farvetermer i dansk, som det skrives på internettet, viser, at bestemte farver kan modificeres eller sammensættes for en mere

Læs mere

Min hjemmeside? Spørgsmål den 22 Oktober 2005 til I Ching. Svaret blev "Ungdommelig dårskab" med ni på anden- og seks på tredje plads.

Min hjemmeside? Spørgsmål den 22 Oktober 2005 til I Ching. Svaret blev Ungdommelig dårskab med ni på anden- og seks på tredje plads. Min hjemmeside? Spørgsmål den 22 Oktober 2005 til I Ching Svaret blev "Ungdommelig dårskab" med ni på anden- og seks på tredje plads. Alfred Huang: "Hvis der er to bevægelige linier - en yin og en yang

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Grafisk Design. Komposition. Skrifttyper og Typografier

Grafisk Design. Komposition. Skrifttyper og Typografier Komposition Komposition betyder: [Kom]=sammen og [ponere]=stille, sætte Det handler om at skabe orden og helhed i mediet. Det der skal formidles videre det skal fungere sådan at modtageren hurtig kan skabe

Læs mere

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3

11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 1 11. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 19. august 2012 kl. 10.00. Salmer: 122/434/436/151//582/681 Uddelingssalme: 3 Åbningshilsen Skoleferien er slut, de fleste er ved at være tilbage fra

Læs mere

Mon ikke, der er andre end mig, der kan huske det særlige slidstærke betræk, der var på sæderne i sådan en bus. Det var i

Mon ikke, der er andre end mig, der kan huske det særlige slidstærke betræk, der var på sæderne i sådan en bus. Det var i PRÆDIKEN SØNDAG DEN 28.APRIL 2013 4.SEP AASTRUP KL. 9 VESTER AABY KL. 10.15 Tekster: Es.36,26-28; Jak.1,17-21; Joh.16,5-15 Salmer: 408,305,600,294,725 Kærligheds og Sandheds Ånd Jord og Himmels hjertebånd

Læs mere

Glade jul dejlige jul

Glade jul dejlige jul Dejlig er den himmelblå både på den gammelkendte melodi, og så også den dejlige vi lige hørte.. Himmelblå- Så var der også Kære Susan med de himmelblå tillykke Englene og Fanden det kvaj, de står ved hver

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

VORES FORHOLD TIL DØDEN

VORES FORHOLD TIL DØDEN R.I.P. - om døden i Danmark Når mennesker i Danmark dør sker det for 49% på hospital 25% på plejehjem eller i en beskyttet bolig 22% i eget hjem 4% et andet sted De fleste dør altså ikke i eget hjem. I

Læs mere

LIVETS MENING. Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46

LIVETS MENING. Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46 Matt 22,34-46 s.1 Prædiken af Morten Munch 18. s. e. trin / 29. sep. 2013 Tekst: Matt 22,34-46 LIVETS MENING Hvad er meningen? Hvad i al verden er meningen? Hvad er livets mening? Mange vil sige, at der

Læs mere

Resultater. Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys?

Resultater. Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys? Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys? Energipære giver et frygteligt lys! Jeg slukker meget for at spare på energi. Jeg tænker meget over lys, fordi det bliver mere besværligt at se med

Læs mere

Analyse af Sloggi - reklame

Analyse af Sloggi - reklame Analyse af Sloggi - reklame Genre: Genren er sagprosa. Det er en masseproduceret reklame, som kommer ud til mange mennesker. Medium: Reklamen er trykt i ugebladet Femina nr. 40 fra 1999. Afsenderen: Afsenderen

Læs mere

HVILKEN FARVE SKAL DU VÆLGE?

HVILKEN FARVE SKAL DU VÆLGE? HVILKEN FARVE SKAL DU VÆLGE? FASHION & SIKKERHED FASHION FARVER TIL DIN HUND VÆLG DEN RIGTIGE FARVE Fashion farverne - pink, lilla og turkis - udtrykker følelser og attitude. Brug dem når du vil give din

Læs mere

FARVER PÅ SPROGET LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE

FARVER PÅ SPROGET LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE FARVER PÅ SPROGET LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF DELTAGERE Træning af farverne inkl. bøjningsformerne ift. køn, bestemthed, tal og grader. Mere varieret ordforråd og kulør på sproget + dannelse af korte

Læs mere

CHAMP. Emballage lavet til det fiktive undertøjsfirma Inderst Inde. Maria Jacobsen, 12gf32med8b, Aarhus TECH

CHAMP. Emballage lavet til det fiktive undertøjsfirma Inderst Inde. Maria Jacobsen, 12gf32med8b, Aarhus TECH CHAMP Emballage lavet til det fiktive undertøjsfirma Inderst Inde. Grafisk design Opgaven Opgaven lød på at designe undertøjsemballage til det fiktive undertøjsfirma Inderst Inde. På æsken skulle der være

Læs mere

mutilation avenue Van Gogh samfundets selvmyrdede 490VOL

mutilation avenue Van Gogh samfundets selvmyrdede 490VOL mutilation avenue Van Gogh samfundets selvmyrdede 490VOL Indledende geografi: Der sker så forbandet lidt; lidt blød seng. Forskellige forsøg på at percipere rummet som mere end rum, ikke et dumt øjebliks

Læs mere

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige

nu er kriser nok ikke noget man behøver at anstrenge sig for at opsøge, skabe eller ligefrem opfinde sådan i det daglige 1 Til sidst viste Jesus sig for de elleve selv, mens de sad til bords, og han bebrejdede dem deres vantro og hårdhjertethed, fordi de ikke havde troet dem, der havde set ham efter hans opstandelse. Så

Læs mere

1.søndag i advent I. Sct. Pauls kirke 30. november 2014 kl. 10.00. Salmer: 84/434/76,v.1-3/76,v.4-7//86/439/75/74

1.søndag i advent I. Sct. Pauls kirke 30. november 2014 kl. 10.00. Salmer: 84/434/76,v.1-3/76,v.4-7//86/439/75/74 1 1.søndag i advent I. Sct. Pauls kirke 30. november 2014 kl. 10.00. Salmer: 84/434/76,v.1-3/76,v.4-7//86/439/75/74 Åbningshilsen I dag skal vi tage afsked med vores kordegn som for sidste gang har ledt

Læs mere

Ny kramme-vest hjælper børn og unge med ADHD og Autisme

Ny kramme-vest hjælper børn og unge med ADHD og Autisme Pressemeddelelse Ny kramme-vest hjælper børn og unge med ADHD og Autisme - Et nyt hjælpemiddel kan forbedre tilværelsen for børn og voksne med sanseforstyrrelser og samtidig understøtte kommunernes og

Læs mere

2. søndag efter Hellig Tre Konger 2015, Hurup og Hvidbjerg v. Å Johannes 2, 1-11. Herre, når dit rige kommer, lad os da se herlighedens sommer.

2. søndag efter Hellig Tre Konger 2015, Hurup og Hvidbjerg v. Å Johannes 2, 1-11. Herre, når dit rige kommer, lad os da se herlighedens sommer. 2. søndag efter Hellig Tre Konger 2015, Hurup og Hvidbjerg v. Å Johannes 2, 1-11 Herre, når dit rige kommer, lad os da se herlighedens sommer. AMEN Det var en dag i januar. Ude i klitten. Det var overskyet.

Læs mere

Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22-

Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22- Prædiken 4. søndag efter Hellig Tre Konger 2014, 2. Tekstrække, Matth 14,22-33. Se om mennesker, der tilsyneladende kan overkomme alt og som ikke løber ind i modgang siger man undertiden, at de kan gå

Læs mere

SADOLIN PRÆSENTERER. Colour. News INSPIRATION SADOLIN.DK

SADOLIN PRÆSENTERER. Colour. News INSPIRATION SADOLIN.DK PRÆSENTERER Colour News INSPIRATION.DK » Det skal være sjovt at male!«efterårets farvenyheder For os hos Sadolin kommer maling altid i første række. Vi elsker, hvordan forskellige farver kan hæve humøret,

Læs mere

Hvordan ser en lyserød elefant ud?

Hvordan ser en lyserød elefant ud? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 15. maj 2016 Kirkedag: Pinsedag/B Tekst: Jer 31,31-34; ApG2,1-11; Joh 14,15-21 Salmer: SK: 290 * 289 * 291 * 298,3 * 287 LL: 290 * 297 * 289 * 291 * 298,3

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11.

Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5.s.e. påske 2016. Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Lindvig Osmundsen Side 1 01-05-2016 Prædiken til 5. søndag efter påske 2016. Tekst: Johs. 17,1-11. Et smukt billede. Et herligt billede. Ordet herlighed er et centralt ord i Jesu bøn. Jesu bad om at blive

Læs mere

Særligt Sensitive Børn. ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens

Særligt Sensitive Børn. ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens Særligt Sensitive Børn ved psykolog Lene S. Misfeldt, fysioterapeut Paul Misfeldt Sensitiv Eksistens For følsom Ængstelig Sart Sårbar Bekymre sig Genert Tilbageholdende Indadvendt Frygtsom Hæmmet Neurotisk

Læs mere

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik

Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Ødsted-Jerlev Børnehus Førskolepolitik Forord I Ødsted-Jerlev Børnehus sætter vi stor fokus på førskolearbejdet med de børn, som skal starte i skole det kommende skoleår. Formålet med førskolearbejdet

Læs mere

Håndbog: Lyrik-Poesi

Håndbog: Lyrik-Poesi Håndbog: Lyrik-Poesi Elevhåndbog til Poesi - lyrik Genren Genren er lyrik. Alle tekster tilhører en genre. Tekster med strofer, vers og rim er lyrik. Arten Arten er et digt Et digt kan være Salmer Folkeviser

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44.

Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Lindvig Osmundsen Side 1 13-09-2015 Prædiken til 15. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Matt. 6,34-44. Alting er skjult for dit øje, indtil du ser det. Jeg holdt engang i krydset ved Teglgårdsvej, og

Læs mere

Sådan finder du din Ayurvedatype

Sådan finder du din Ayurvedatype Sådan finder du din Ayurvedatype Tekst: Nikolai Zederlinn (Spis dig lykkelig) og Metthe Christensen (Feelgood.dk) Layout: Valentin Thomsen Hvad er godt for dig? Nogen mennesker kan bare spise uhæmmede

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn 2014-15 UPN Alm.del Bilag 27 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Sagsnr.: 2014-0035-0250 Dok.: 1339443 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål B

Læs mere

NATURLIGT. designed & photograph by Sophie Louise Piper

NATURLIGT. designed & photograph by Sophie Louise Piper En kreativ og anderledes måde, at beskrive det naturlige. Idéerne flyver rundt i hovedet på mig, ud i fingrene, ned på tastaturet & til sidst er der det fulde resultat. NATURLIGT designed & photograph

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Vinter på HUNDESTED HAVN

Vinter på HUNDESTED HAVN Vinter på HUNDESTED HAVN En billedkunstners dagbog Fredag d. 26. november 2010 kl. 13.25 Vinter Vinteren er kommet tidligt og uden varsel midt i november. Det er minusgrader og Hundested Havn har

Læs mere

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR

TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR TIPS & TRICKS TIL EN GOD TUR Sådan sikrer du dig, at eleverne både får en sjov dag og noget fagligt med hjem. FØR TUREN Fortæl klassen om den tematur, de skal på. Lad eleverne drøfte de spørgsmål, som

Læs mere

Bibelen er en gammel bog... 149 Blomstre som en rosengård... 74 Bogen om Jesus... 148

Bibelen er en gammel bog... 149 Blomstre som en rosengård... 74 Bogen om Jesus... 148 Alfabetisk register A Adventskransen nu vi tænder................................ 65 All night, all day.......................................... 226 Alle, både høj og lav......................................

Læs mere

Jeg kan mærke hvordan du har det

Jeg kan mærke hvordan du har det OM UNDERRETNING Jeg kan mærke hvordan du har det Børn, der er i klemme, bør i alle tilfælde være i den heldige situation, at du er lige i nærheden. Alle børn har ret til en god og tryg opvækst Desværre

Læs mere

Livmoder Velsignelse meditation af Miranda Gray

Livmoder Velsignelse meditation af Miranda Gray Jeg er begejstret for at du nu skal deltage i denne Womb Blessing/velsignelse af livmoderen. Denne velsignelse er lavet, ikke kun for at tilføre dig healing og en ægte forbindelse med din livmoder og femininitet,

Læs mere

primær er informativ og dermed appellerende til fornuften og rationaliteten.

primær er informativ og dermed appellerende til fornuften og rationaliteten. Opgaven Opgaven lød på at fremstille et nyt design til en hjemmeside for udlejning af lokaler, som Mil-tek tidligere har haft online, men som pt er lukket ned. Kunde og ansvar Kunden har været Mil-tek

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

GPS TIL FARVEVALG i læringsmiljøerne

GPS TIL FARVEVALG i læringsmiljøerne GPS TIL FARVEVALG i læringsmiljøerne Den røde farve lægger op til bevægelse Specialdesignet legehus på Ørestad Skole, København Udviklet i samarbejde med CORE Arkitekter OM HØJER MØBLER Højer Møbler er

Læs mere

Lær dig selv at kende gennem Colour Mirrors farverne.

Lær dig selv at kende gennem Colour Mirrors farverne. Lær dig selv at kende gennem Colour Mirrors farverne. Et eksempel Hvem er jeg? Navn.: Kvinde Fødselsdato: xx.xx.xxxx 2015 Healing og Balance Lina Starcke Larsen 1 Hvad er min sjælsfarve/grundfarve? På

Læs mere

Kom, du ærens konge, kom hjertet er din ejendom rens det, dan det som du vil jeg kun dig vil høre til

Kom, du ærens konge, kom hjertet er din ejendom rens det, dan det som du vil jeg kun dig vil høre til PRÆDIKEN SØNDAG DEN 3. DECEMBER 2017 1. SIA AASTRUP KL. 10.15 VESTER AABY KL. 14 (JULETRÆ) Tekster: Es. 42,1-9; Rom. 13,11-14; Luk.4,16-30 Salmer: 74,87,78,84,108 Kom, du ærens konge, kom hjertet er din

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Sigma 28mm mini-wide II f/2,8 er et mindre objektiv; vejer ikke alverden, bruger 52mm filtre og rager blot mellem 5,1 og 5,7 cm ud foran dit kamera (med OM->4/3 adapter). Objektivet er

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

Hvid står også for fred og ro. - den hvide fredsdue - vinke med det hvide flag. F.N. s biler er også hvide, som tegn på fred.

Hvid står også for fred og ro. - den hvide fredsdue - vinke med det hvide flag. F.N. s biler er også hvide, som tegn på fred. 84 www.lb-colourconsult.dk Hvid står også for fred og ro. - den hvide fredsdue - vinke med det hvide flag F.N. s biler er også hvide, som tegn på fred. Der har været et udtryk, som jeg ikke kunne regne

Læs mere

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14,

Bruger Side Prædiken til Pinsedag Prædiken til Pinsedag Tekst. Johs. 14, Bruger Side 1 04-06-2017. Tekst. Johs. 14, 22-31. Kærlighed til Kristi ord. Pinsedag har sin egen tone, glædens musik, som løfter og gør glad. Vore salmedigtere har fundet denne tone, givet den ord som

Læs mere