Det du fokuserer på får du mere af valget er dit. Årsmøde i Vet -Team

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det du fokuserer på får du mere af valget er dit. Årsmøde i Vet -Team"

Transkript

1 Det du fokuserer på får du mere af valget er dit Årsmøde i Vet -Team Lektor, ph.d. Michael Nørager Aarhus Universitet Business and Social Sciences AU Herning

2 Oplægget i hovedpunkter 3 fix-points 1.Hvad er vi udfordret af og hvorfor er forandring og udvikling så svært? 2.Stemning og at forstå at vi har hinandens bukser på 3.Vi skal være bedre til at fokusere på den forandring og udvikling vil gerne vil have til at ske. Implementering og Neuro-leadership. Opmærksomhed på opmærksomhed? Og meget mere.

3 Forandringer er der nok af Mennesker Økonomi Produkter Optimering Osv. Osv. Det skal kunne ses i a tank

4 Velfærdssamfundets næste fase mandag morgen februar 2013 Velfærdsdanmark vil de næste 10 år komme til at opleve forandringer, der tåler sammenligning med de historiske sociale reformer fra 1930 erne. En ny velfærdsmodel kommer til at bygge på langt større inddragelse af borgerne, private virksomheder og civilsamfundet. Men også på en stram økonomisk styring og svære prioriteringer.

5 Velfærdssamfundets næste fase mandag morgen februar 2013 Som velfærdssamfundet er skruet sammen i dag, vil en nyfødt dansk pige i snit modtage 1,6 million kr. mere fra det offentlige i form af overførsler og offentlige velfærdsydelser,end hun kommer til at bidrage med via skatter og afgifter gennem sit liv. En nyfødt dreng vil omvendt bidrage med 0,6 millioner kr. mere, end han vil modtage. Bundlinjen er et underskud på en halv million kr. pr. dansker regnet over et helt livsforløb.

6 Et utal af reformer og der er flere på vej Kommunalreformen var bare en ud af mange der er grund til at tro at det vil fortsætte med forstærket kraft Struktur, budget, globalisering, kvalitets, skatte, arbejdsmarkeds, kontanthjælp. I kan selv fortsætte rækken Hjælper det løser det vores udfordringer?

7 Forandringshastighed Der er forskere der mener at mængden af ændringer vi har været underlagt de sidste 50 år er STØRRE en den mængde af ændringer vi har gennemgået i resten af menneskets historie Chris MacDonald

8 Det er svært at lave forandringer der holder.. Personlig udvikling, ledelse og organisationsudvikling er vanskelig og ofte mislykkes projekterne Kotter 70 % (20 % og 10 %) Drejer 90 % af alle strategiprojekter MEN HVORFOR ER FEJLPROCENTEN SÅ HØJ?

9 Vi oplever en meget lille del af virkeligheden - men vi tror vi oplever tæt på 100 %! Fakta (Tor Nørretranders, Mærk Verden 2000) siger: Hvert sekund modtager hjerne 11 millioner impulser via cellerne i alle sanserne Via koncentreret opmærksomhed kan mennesket opfange 40 impulser pr/sek Almindelig koncentration 16 impulser pr/sek Det svarer til 1/ del!!!! Men vi tror vi opfanger tæt på 100 %!!!! Og det samme som de andre i forandringsprocessen..

10 Det automatiserede system vore vaner Biologisk princip om at bruge mindst mulig energi derfor kører vi på vanerne OG VANERNE KØRER OS! 95 % af vores tænkning er ubevidst Det kræver virkelig meget energi at ændre tingene og det kræver at vi fokuserer på det nye det er vanskeligt derfor skynder vi os tilbage til vanerne Fredens K. & Prehn A. Coach dig selv og få hjernen med til en forandring Gyldendal Business 2009

11 Den ældre dame fra Ikast og hjernens ide om at spare på energien (I dette tilfælde suspenderes den ide overlevelsesstrategi nr. 1 træder i stedet i kraft)

12 Hest og rytter! Hvem er stærkest og hvem er klogest? Det limbiske system (vanen - vi gør som vi plejer) og neocortex (viljen/ideen vi ønsker noget andet)

13 How are habits formed: Modeling habit formation in the real world To investigate the process of habit formation in everyday life, 96 volunteers chose an eating, drinking or activity behaviour to carry out daily in the same context (for example after breakfast ) The time it took participants to reach 95% of their asymptote of automaticity ranged from18 to 254 days; indicating considerable variation in how long it takes people to reach their limit of automaticity and highlighting that it can take a very long time /2 = 136 dage = 4,5 måned PHILLIPPA LALLY*, CORNELIA H. M. VAN JAARSVELD, HENRY W. W. POTTS AND JANE WARDLE European Journal of Social Psychology Eur. J. Soc. Psychol. 40, (2010) Published online 16 July 2009 in Wiley Online Library

14 FIXPOINT NR. 1 - OPSAMLING Hvad er udfordringerne udtryk for? Hvad betyder hesten og rytteren og de 4,5 måned for vores udvikling?

15 Stemning styrer energi, lyst og motivation og det smitter meget mere end influenza!

16 Hafdan Rasmussen ABC børnerim

17 Vi mennesker er forbundne vi kan kun vinde sammen Vi mennesker har empati dvs. vi kan mærke andres smerte, glæde, fryd og sorg. (+ stemninger) Derfor nytter det ikke noget kun at tænke på sig selv fordi sådan som de andre har det - påvirker mig. Hvis man kun tænker på de andre svigter man sig selv - og så svigter man også de andre fordi de kan mærke ens smerte Alle får det bedre når du har det godt du får det bedre når andre har det godt kilde: Tor Nørretranders Vær Nær.

18 Spejlneuronerne Efteråret 2013 Rizzolatti og hans forskerteam i Parma 1996 med aber i laboratorium Egen cellegruppe reagerer når vi ser andre bruge den tilsvarende cellegruppe Vi spejler os i det de andre gør Vi får signaler fra de nervebaner der efterligner den pågældende følelse i vores egen krop dermed sker smitten På MIT (Massachusetts Institute of Technology) argumenteres for at vi sender mellem 2000 og 4000 mikrobeskeder om dagen via kropssprog, mimik og intonation mv. Social Intelligens Daniel Goleman Borgens Forlag 2006

19 Vi er som stemmegafler der udsender energi og påvirker omgivelserne/hinanden! (Bruce Lipton)

20 Gode vibrationer Bruce Lipton foredrag oktober 2012

21 Dårlige vibrationer Bruce Lipton foredrag oktober 2012

22 FIXPOINT NR. 2 - OPSAMLING Hvad betyder Benny og Børge for vores udvikling? Er der opmærksomhed på mikro beskeder og energibølger - og udnytter vi den energi der er?

23 Det du fokuserer på. Men først et lille klip fra Assens!!!!!

24 Hvor sætter du dit fokus? Positiv (vind) Hippocampus Glæde, tilfredshed. Styr på tingene. Tilføjende læring. Passiv Aktive Frygt, vrede, bedrøvelse, afsky. Amygdala Negativ (tab) Fredens K. & Prehn A. Coach dig selv og få hjernen med til en forandring Gyldendal Business 2009

25 Det du fokuserer på får du mere af valget er dit Hjernens formbarhed gør at det er vigtigt at lægge mærke til hvad vi fokuserer på fordi former vore framing/opfattelse Det du giver opmærksomhed, giver du også energi og det du giver energi vokser! (lytte til en dryppende vandhane pludselig lyder det højere men det er blot perceptionen der snyder) Hjerneforsker J.M. Schwartz siger det meget tydeligt: Hvor end vi retter vores hjernes opmærksomhed hen, så er det der, vi skaber og styrker hjerneforbindelser. Hvis vi retter opmærksomheden hen på positive/negative ting, er det de forbindelser, der skabes og styrkes. Vi ved at ca. 125 milliarder hjerneceller forbinder sig til hinanden via synapser og at der skabes ca. 1 million nye forbindelser hvert sekund.

26 Hvor sætter du dit fokus? Positiv (vind) Hippocampus Glæde, tilfredshed. Styr på tingene. Tilføjende læring. Passiv Aktive Frygt, vrede, bedrøvelse, afsky. Amygdala Negativ (tab) Fredens K. & Prehn A. Coach dig selv og få hjernen med til en forandring Gyldendal Business 2009

27 Fokus aktiverer amygdala og/eller hippocampus! Hjernen producerer nye nerveceller hver dag hele livet. I hippocampus produceres der hver dag 1000 nye celler men det kan forhøjes helt op til 2000 nye nerveceller hver dag Hvis vi overholder nogle få spilleregler (5) 1. Bevæge os fordi når vi bevæger os (motion) dannes en vækstfaktor der fremmer celledelingen i hippocampus 2. Spise rigtigt kost (hjernerigtig kost) 3. Beskæftige os med det der gør os glade fordi glæde er en stærk befordre for at lære noget 4. Sove i den dybe fase i søvnen opbygger vi hukommelsen vi konsoliderer hukommelsen 5. Meditation fremmer udviklingen i hippocampus Fredens K. & Prehn A. Coach dig selv og få hjernen med til en forandring Gyldendal Business 2009

28 Homo Sapiens og vores tendens til bekymring..

29 Homo sapiens det tænkende menneske Se wikipedia Senere omkring 200,000 år siden udvikledes anatomisk moderne Homo sapiens i Afrika Det antages at menneskearten er et resultat af en udvikling i hvilken tobenethed og øget intelligens og dermed størrelsen af hjernen, især frontallappen Vor store hjerne har sat os i stand til at forudsige vores handlingers konsekvenser og planlægge vores handlinger. Bekymring bekymring vi overlevede på det men er det lige så nødvendig i dag?

30 Sprogets betydning for hvor vi har vort fokus I en UDVIKLENDE virksomhed skal sproget pege opad i stedet for nedad, det skal skabe muligheder frem for begrænsninger. Det er sproglige spilleregler eller normer, som er rettesnor for et bestemt fokus og deraf afledt adfærd Fredens K. & Prehn A. Coach dig selv og få hjernen med til en forandring Gyldendal Business 2009

31 Fokus påvirker vort set point Sonja Lyubomirsky argumenterer for at 50 % af vores lykkeregnskab er fastlagt via vores genetiske arvemasse Dertil kommer 10 % fra hvad man kunne kalde objektive livsbetingelser 40 % kan henføres til vores egen opfattelse/perception af virkeligheden Samlet set kalder hun det vores set point Der er noget at arbejde med!!!!!!

32 Lov mig bare 1 ting til i morgen og den kommende tid! At I via jeres mikrobeskeder viser, at I støtter op om optimeringen/udviklingen af: Det I gerne vil have der skal ske på jeres bedrift Der er brug for det!

33 Increase Awareness OG TAK FOR JERES OPMÆRKSOMHED

34 Neuroleadership tilgangen Neuroleadership er studiet af ledelse gennem linsen af neurovidenskab og udforsker centrale elementer i ledelse, herunder: (a) selvbevidsthed (at forhøje selvbevidstheden) (b) bevidsthed om andre, (forhøje bevidstheden om andre) (c) indsigt (nye indsigter og ideer) (d) beslutningsprocessen, og (e) at have en positiv indflydelse på forandring og udvikling Neuroleadership Institute. [Internet] New South Wales (Australia): NeuroLeadership Institute Pty Ltd; [cited ]. Available from:

35 2 forskellige kredsløb I hjernen dominerer når vi står overfor nye ting Helt generelt prøver vi (hjernen) at minimere frygt og maksimere beløning (Gordon 2009) 1. Aktivering af frygt systemet (kredsløbet) resulterer i tilbagetrækning, de-engagering og selv-beskyttende 2. Aktivering af belønningssytemet nye indsigter, engagerende og udviklende processer startes

36 Vi forandrer os ikke, hvis: Så hvis en forandringsproces aktiverer nogen form for følelse af trussel eller fare (frygt for det ukendte, risikoen for at miste sit job etc.), der er en øget risiko for, at deltagerne vil (som regel ubevidst) skifte til autopilot og fortsætte med at gøre, hvad de gjorde før nogen foreslog en forandringsproces. "Trussels reaktionen forbruger store mængder mental energi og er ødelæggende for produktiviteten i en person - eller en organisation" (Rock 2009);

37 På den anden side En forandringsproces der støttes af deltagere, der aktiverer deres belønningssystem/kredsløb i hjernen, vil skabe en langt mere engageret, indsigtsfuld og kreativ problemløsnings adfærd, der støtter ændringsaktiviteterne (Gordon 2009 Rock 2009). Aktivering af belønningssystemet hos deltagerne vil skabe en indre motivation, og yderligere bidrage til at holde trusselssystemet inaktivt (Gordon 2009 Rock 2009).

38 Rock & Schwartz 2007 For at facilitere forandring må ledere skabe muligheden for at medarbejderne kan få aha oplevelser, der tillader medarbejderne at ændre deres attitude og forventning Gennem aha oplevelser udvikler hjernen nye komplekse neurale forbindelser, der hjælper hjernen til at skabe den mentale energi der skal til for at overvinde modstanden mod forandringer. Forhøjet opmærksomhed (konstant fokus) lærer den enkelte at tænke, handle og tale anderledes.

39 Vi er nød til at forhøje opmærksomheden ellers forandrer vi ikke noget Increase Awareness

40 Case eksempel på neuroleadership på en døgninstitution og resultaterne.

41 4 uger med intensiveret fokus og opmærksomhed på: Forløbet sætter fokus på opmærksomhed på sig selv og hinanden med henblik på at skabe en anerkende og positiv udvikling af xx

42 Vi aftalte 4 uger med forhøjet opmærksomhed på vores egen og hinandens opmærksomhed I lovede IKKE at tale projektet ned på nogen måde eller i øvrigt ringeagte det på forhånd eller undervejs Efter de 4 uger interviewede gennemførte jeg et interview med jer alle sammen, med henblik på at finde ud af hvordan I oplevede projektet udvikle sig gennem de 4 uger. Her kommer resultaterne

43 Normalt fordelt spredning Se tegning Alle uden undtagelse oplevede/mærkede en forandring noget var anderledes i en positiv retning

44 I oplevede blandt andet: Blev endnu bedre til at forstå hvad metaopmærksomhed er og kan bruges til (meta-opmærksomhed = opmærksomhed på opmærksomhed) Mange eksempler på de 2 forskellige kredsløb i vores tanke og følelsessystemer

45 I oplevede blandt andet: Højere grad af professionalisme Det blev nemmere at gå på arbejde Bedre mavefornemmelse Mange og forskellige former for AHA oplevelser Blev bedre til at lægge mærke til de gode ting Nye erkendelser

46 I oplevede blandt andet: Det var stress reducerede og stress forebyggende (Lazarus s bog) Mere energi og mindre hovedpine Det gav mening og det frigøre energi Større og mere autentisk nærvær på situationen, øjeblikket NUET

47 I oplevede blandt andet: Måde I taler sammen blev styrket I hjalp hinanden mere og bedre Vi er anderledes og beboerne mærker det Beboer fungerede bedre i perioden beboerne have det bedre, hvilket også blev bemærket af de pårørende og jer selv

48 I oplevede blandt andet: Forskellige former for FLOW og mere ro over tingene = bedre overblik og mere overskud Mindre frustration Mere glæde en rar fornemmelse Mere tillid til hinanden og sig selv

49 I oplevede blandt andet: Troen på at vi kan og vil Afstemme og afklare forventninger Energien smitter Man går glip af intense stunder hvis man ikke er opmærksom Den anden skal opleve at vedkommende virkelig bliver set

50 I oplevede blandt andet: At det er vigtigt at spørge hinanden hvad der er på spil i forskellige situationer hvad handlede dette eller hint om? Undersøge det? Samarbejdet er blevet bedre Kvaliteten er blevet bedre Større respekt for hinanden

51 I oplevede også: Belastning kontra trivsel og giver dette projekt nu en falsk tryghed? Misforstået opmærksomhed Mængden af nye ting er stor der sættes hele tiden nye skibe i søen kan vi blive ved med at håndtere det?

52 I oplevede også: Opmærksomhed på mangler og det negative Det er ikke meningen at I skal være hinandens terapeuter

53 Men grundlæggende fik menneskene det bedre.

54 How are habits formed: Modeling habit formation in the real world To investigate the process of habit formation in everyday life, 96 volunteers chose an eating, drinking or activity behaviour to carry out daily in the same context (for example after breakfast ) The time it took participants to reach 95% of their asymptote of automaticity ranged from18 to 254 days; indicating considerable variation in how long it takes people to reach their limit of automaticity and highlighting that it can take a very long time /2 = 136 dage = 4,5 måned PHILLIPPA LALLY*, CORNELIA H. M. VAN JAARSVELD, HENRY W. W. POTTS AND JANE WARDLE European Journal of Social Psychology Eur. J. Soc. Psychol. 40, (2010) Published online 16 July 2009 in Wiley Online Library Husk 4,5 MÅNED..

55 Litteraturliste foredrag 2013 Kjeld Fredens innovation og ledelse Academica Kjeld Fredens og Anette Prehn Coach dig selv Gyldendal Business Play Your Brain : Adopt a Musical Mindset and Change your Life and Career [Paperback] Mindset/dp/ Steven Covey 7 gode vaner Gyldendal Business

56 Flemming Poulfelt og Mikkelsen Strategi med mening Børsens forlag Otto Scharmer Teori U Ankerhus forlaget Den kreative kraft i innovationsledelse» af Mette Møller, Thea MikkelsenTeori U omsat i liv, læring og lederskab. Psykologisk forlag 2011 Fortællinger fra U'et» af Ann Charlotte Thorsted, Anne Mølholm, Birgit Toft, Finn Kollerup, Finn Thorbjørn Hansen, Hans Henning Nielsen, Karen Boel Tidemand, Kirsten Mellor, Lone Belling (red.), Michael Stubberup, Morten Ziethen, Ragnhild Christensen, Steen Hildebrandt, Thomas Gerstrøm (red.), Thorkil Molly-Søholm, Tina Bue Frandsen. Psykologisk forlag

57 Eckhart Tolle Nuets kraft nøgle til personlig frigørelse Borgen Dainel Goleman Social Intelligens Borgen Tim Jackson: Prosperity without Growth- Economics for a Finite Planet Nørager, Michael: How to manage SMEs through the transformation from non innovative to innovative CBS Bruce Lipton: INTELLIGENTE CELLER Borgen 2009.

58 Flemming Andersen Selvledelse selvet på arbejde Dansk Psykologisk forlag Mihaly Csikszentmihalyi Flow Optimaloplevelsens psykologi Dansk Psykologisk forlag Karl E. Weick Sensemaking in organizations Sage Sonja Lyubomirsky Sådan bliver du lykkelig Lindhart og Ringhof

Hvordan skabes positiv opmærksomhed på arbejdsmiljøet?

Hvordan skabes positiv opmærksomhed på arbejdsmiljøet? DANMARK SOM INDVANDRINGSLAND Hvordan skabes positiv opmærksomhed på arbejdsmiljøet? Lektor, ph.d. Michael Nørager Aarhus Universitet Business and Social Sciences AU Herning The neuroleader Laurie Ellington

Læs mere

Innovationsdagen 2012 Hjernens kreativitetscenter skab innovation med et anderledes mindset

Innovationsdagen 2012 Hjernens kreativitetscenter skab innovation med et anderledes mindset Innovationsdagen 2012 Hjernens kreativitetscenter skab innovation med et anderledes mindset Lektor, ph.d. Michael Nørager Aarhus Universitet Business and Social Sciences AU Herning Oplægget i hovedpunkter

Læs mere

Hvor er bibliotekerne og du om 5 10 år? Den succesfulde forandring i biblioteket starter med os selv

Hvor er bibliotekerne og du om 5 10 år? Den succesfulde forandring i biblioteket starter med os selv Hvor er bibliotekerne og du om 5 10 år? Den succesfulde forandring i biblioteket starter med os selv Lektor, ph.d. Michael Nørager Aarhus Universitet Business and Social Sciences AU Herning Progress is

Læs mere

Empati forbinder os mennesker

Empati forbinder os mennesker Empati forbinder os mennesker opmærksomt må vi sammen løse udfordringerne Lektor, ph.d. Michael Nørager Aarhus Universitet Business and Social Sciences AU Herning AARHUS KONFERENCEN 2013 Oplægget i hovedpunkter

Læs mere

Hvordan skaber vi mere positiv opmærksomhed på vore kunder, forretningen, os selv og hinanden?

Hvordan skaber vi mere positiv opmærksomhed på vore kunder, forretningen, os selv og hinanden? Hvordan skaber vi mere positiv opmærksomhed på vore kunder, forretningen, os selv og hinanden? Lektor, ph.d. Michael Nørager Aarhus Universitet Business and Social Sciences AU Herning Oplægget i hovedpunkter

Læs mere

Fortsat udvikling af Uhre Friskole midt i en brydningstid. Lektor, ph.d. Michael Nørager Aarhus Universitet Business and Social Sciences AU Herning

Fortsat udvikling af Uhre Friskole midt i en brydningstid. Lektor, ph.d. Michael Nørager Aarhus Universitet Business and Social Sciences AU Herning Fortsat udvikling af Uhre Friskole midt i en brydningstid Lektor, ph.d. Michael Nørager Aarhus Universitet Business and Social Sciences AU Herning Processen i aften og fremadrettet Kulturens betydning

Læs mere

Hvordan skaber vi en konstruktiv forandring med neuroleadership? Lektor, ph.d. Michael Nørager

Hvordan skaber vi en konstruktiv forandring med neuroleadership? Lektor, ph.d. Michael Nørager Hvordan skaber vi en konstruktiv forandring med neuroleadership? Lektor, ph.d. Michael Nørager Oplægget i 3 fix-points 1. Forandringsledelse hvor langt er vi kommet? 2. Neuro-leadership basic 3. Implementering

Læs mere

Hvordan skaber vi et godt arbejdsmiljø og en god bundlinje? Lektor, ph.d. Michael Nørager

Hvordan skaber vi et godt arbejdsmiljø og en god bundlinje? Lektor, ph.d. Michael Nørager Hvordan skaber vi et godt arbejdsmiljø og en god bundlinje? Lektor, ph.d. Michael Nørager Oplægget i 3 fix-points 1. Forandringsledelse hvor langt er vi kommet? 2. Det er svært at gøre arbejdsmiljø og

Læs mere

Den videre rejse på Uhre Friskole Friskolekulturen og samarbejdet er nøglen til en fælles fremtid! Lektor, ph.d. Michael Nørager

Den videre rejse på Uhre Friskole Friskolekulturen og samarbejdet er nøglen til en fælles fremtid! Lektor, ph.d. Michael Nørager Den videre rejse på Uhre Friskole Friskolekulturen og samarbejdet er nøglen til en fælles fremtid! Lektor, ph.d. Michael Nørager En tur down memory lane via mindmap: Hvad har gjort Uhre Friskole til det,

Læs mere

Det klassiske - og så dialogen, der er stedet for den videre fortælling om Uhre Friskole. Lektor, ph.d. Michael Nørager

Det klassiske - og så dialogen, der er stedet for den videre fortælling om Uhre Friskole. Lektor, ph.d. Michael Nørager Det klassiske - og så dialogen, der er stedet for den videre fortælling om Uhre Friskole Lektor, ph.d. Michael Nørager Oplægget i 3 fix-points 1. Det klassiske 2. Dialogen som middel til udvikling 3. Fortællingen

Læs mere

Neuroledelse og robusthed

Neuroledelse og robusthed Lederforum onsdag den 6. april 2016 Neuroledelse og robusthed Eftermiddagens program Velkomst ved Jørgen Beck og Jan Rohwedder, Ledelsesakademiet Oplæg ved Michael Nørager, Aarhus Universitet Pause, snak

Læs mere

Løsningerne findes i mellemrummet Enhver udvikling, forandring eller innovation kræver nye erkendelser! Lektor, ph.d.

Løsningerne findes i mellemrummet Enhver udvikling, forandring eller innovation kræver nye erkendelser! Lektor, ph.d. Løsningerne findes i mellemrummet Enhver udvikling, forandring eller innovation kræver nye erkendelser! Lektor, ph.d. Michael Nørager Løsninger i mellemrummet Mellem ledere og medarbejdere Mellem vane

Læs mere

Det du fokuserer på får du mere af valget er dit!

Det du fokuserer på får du mere af valget er dit! Det du fokuserer på får du mere af valget er dit! Det gælder også ifht. arbejdsmiljøet Lektor, ph.d. Michael Nørager Aarhus Universitet Business and Social Sciences AU Herning Oplægget i hovedpunkter Det

Læs mere

Frisættende Ledelse I en pædagogisk kontekst

Frisættende Ledelse I en pædagogisk kontekst Frisættende Ledelse I en pædagogisk kontekst Hvorfor lethed? Min lederhistorie og udgangspunktet for arbejdet med frisættende ledelse Situationen på Heimdal i 2009: Stor udvikling og vækst MEN også voldsomt

Læs mere

Neuroleadership og arbejdsmiljøet

Neuroleadership og arbejdsmiljøet Neuroleadership og arbejdsmiljøet Lektor, ph.d. Michael Nørager Aarhus Universitet Business and Social Sciences Institut for forretningsudvikling og teknologi Oplægget i 4 fix-points 1. 2. 3. 4. Det afhænger

Læs mere

Få en god snak med dig selv Det dialogiske menneske

Få en god snak med dig selv Det dialogiske menneske Få en god snak med dig selv Det dialogiske menneske er læge og hjerneforsker. Han har været lektor (hjerneforsker) ved Århus Universitet, seminarierektor ved Skive Seminarium, udviklings-og forskningschef

Læs mere

Nye opgaver, organisationsændringer

Nye opgaver, organisationsændringer Få mere ud af HJERNEFORSKNING. Nye opgaver, organisationsændringer eller et godt råd, man ikke har bedt om, kan få os til at gå i forsvarsposition, og det dræner os for energi til at udføre vores arbejde.

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Moderne organisationsformer 5 skarpe bud

Moderne organisationsformer 5 skarpe bud Moderne organisationsformer 5 skarpe bud Lektor, ph.d. Michael Nørager Aarhus Universitet Business and Social Sciences AU Herning Mandag 27.04.15 Aalborg bibliotekerne 5 ting der kendetegner den velfungerende

Læs mere

Sundhedsfremme Forebyggelse Behandling. Motion Kost Hvile Glæde

Sundhedsfremme Forebyggelse Behandling. Motion Kost Hvile Glæde Sundhedsfremme i det p pædagogiske g g arbejde j Kjeld Kj ld FFredens d fforsker k i lledelse d l og kognition. Han er læge og hjerneforsker. Han har været lektor (hjerneforsker) ved Århus Universitet,

Læs mere

Kommunikation og implementering 31. marts. Trine Østergaard Line Sakstrup Frandsen. Koncern HR Organisation, Ledelse og Procesoptimering www.olp.rm.

Kommunikation og implementering 31. marts. Trine Østergaard Line Sakstrup Frandsen. Koncern HR Organisation, Ledelse og Procesoptimering www.olp.rm. Kommunikation og implementering 31. marts Trine Østergaard Line Sakstrup Frandsen Koncern HR Organisation, Ledelse og Procesoptimering www.olp.rm.dk Program Kommunikation Golden circle Tilstandspyramiden

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

På vej mod nye og bedre tider! Michael Nørager michael@hih.au.dk

På vej mod nye og bedre tider! Michael Nørager michael@hih.au.dk Det du fokuserer på får du mere af valget er dit! På vej mod nye og bedre tider! Landkortet er SANDHEDEN for den enkelte! Dit landkort er skabt på baggrund af: Generisk arvemateriale Erfaringer og tolkninger

Læs mere

Fup eller fakta Kjeld Fredens

Fup eller fakta Kjeld Fredens Fup eller fakta Kjeld Fredens Strategisk ledelse bygger på evnen til eksplicit at formulere strategier. Her værdsættes man for sin analytiske evner og strategiske intelligens. Implicit ledelse bygger på

Læs mere

Mindful Company Compact

Mindful Company Compact Mindful Company Compact Mindfulness på bundlinjen Hvad vi kan Hvad siger deltagerne? Praktik Resultater fra gennemførte forløb Side 2 Hvorfor vi er gode til det vi gør Side 3 Hvad siger deltagere og indkøbere?

Læs mere

Hvordan lever vi som mennesker i dette arbejdsliv med højt arbejdstempo?

Hvordan lever vi som mennesker i dette arbejdsliv med højt arbejdstempo? Hvordan lever vi som mennesker i dette arbejdsliv med højt arbejdstempo? Work life balance er et af de ord, som vi ofte bruger til at beskrive den rette fordeling mellem vores arbejde og privatliv. Vi

Læs mere

Teori U workshop for kvinder om personligt lederskab Marokko den 22.-29. marts 2015

Teori U workshop for kvinder om personligt lederskab Marokko den 22.-29. marts 2015 Teori U workshop for kvinder om personligt lederskab Marokko den 22.-29. marts 2015 Sahara ørkenen - lederudviklingsrejsen 2014 MÅLGRUPPE Kvinder, der arbejder som ledere på alle niveauer eller er selvstændige.

Læs mere

Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen Stress og sclerose. hvordan håndteres det af den enkelte og i familien?

Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen Stress og sclerose. hvordan håndteres det af den enkelte og i familien? Center for Beredskabspsykologi i samarbejde med Scleroseforeningen I SAMARBEJDE MED SCLEROSEFORENINGEN hvordan håndteres det af den enkelte og i familien? Henrik Lyng Cand.psych., autoriseret krise- og

Læs mere

Hvad bruger den excellente leder sin tid på?

Hvad bruger den excellente leder sin tid på? Hvad bruger den excellente leder sin tid på? De fleste ledere, jeg taler med, bruger en stor del af ugen på deres arbejde. Mange af dem forklarer det med, at det er en del af jobbet og, at det jo er det,

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

U teori Af Pia Torreck, UPTION

U teori Af Pia Torreck, UPTION U teori Af Pia Torreck, UPTION Et filosofisk bud på ny lederadfærd Det indre øjeblik, hvor store ledelsesbedrifter bliver født Find din mission dit større formål En mental erkendelsesrejse at se med friske

Læs mere

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde Netværket Interne Auditorer i Danmark Frederiksminde 16. april 2013 Coach og Organisationskonsulent Karsten Schiøtz Auditorers udfordringer? Hvad oplever du som dine største udfordringer ved at være intern

Læs mere

Kort om mig. Hvad er det der gør, at nogen og noget lykkes i fællesskab? Faglige baggrund Psykolog fra Københavns Universitet

Kort om mig. Hvad er det der gør, at nogen og noget lykkes i fællesskab? Faglige baggrund Psykolog fra Københavns Universitet Kort om mig Faglige baggrund Psykolog fra Københavns Universitet Arbejder med Strategisk og brugercentreret innovation Teori U Psykisk arbejdsmiljø, konflikter og trivsel Hvad er det der gør, at nogen

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Motivation, værdier og optimisme

Motivation, værdier og optimisme Motivation, værdier og optimisme AS3 2 Man kan definere ordet motivation som den mentale proces, der aktiverer vores handlinger, og som derfor har direkte indflydelse på vores resultater. Med andre ord

Læs mere

Velkommen til Forandringer hvad gør de ved mig, og hvad gør jeg ved dem? Connie Relsted, Business Centret, Århus Købmandsskole

Velkommen til Forandringer hvad gør de ved mig, og hvad gør jeg ved dem? Connie Relsted, Business Centret, Århus Købmandsskole Velkommen til Forandringer hvad gør de ved mig, og hvad gør jeg ved dem? Connie Relsted, Business Centret, Århus Købmandsskole Hvornår er følgende udsagn fra? Hvilken type person udtaler sig sådan? Vi

Læs mere

Simon Bendfeldt sb@brainaware.dk www.brainaware.dk

Simon Bendfeldt sb@brainaware.dk www.brainaware.dk Simon Bendfeldt sb@brainaware.dk www.brainaware.dk Er din kaffe varm? Om automatreaktioner og følelsesmæssig regulering Det er de færreste af os, som tager en stor slurk af den kaffe, vi lige har hældt

Læs mere

Hvad er neuropædagogik? Hvad kræver det at arbejde neuropædagogisk?

Hvad er neuropædagogik? Hvad kræver det at arbejde neuropædagogisk? Hvad er neuropædagogik? Hvad kræver det at arbejde neuropædagogisk? Viden om hjernens funktioner Mod og villighed til at se på sig selv som en vigtig aktør i omgivelserne og samspillet med børnene Lyst

Læs mere

Coachingbaseret patientfokus og kommunikation. Der styrker patient relation og partnerskab

Coachingbaseret patientfokus og kommunikation. Der styrker patient relation og partnerskab Coachingbaseret patientfokus og kommunikation Der styrker patient relation og partnerskab Coachingbaseret patientfokus og kommunikation Dagens agenda: - Velkommen og introduktion til coaching - Patient

Læs mere

Livsmestring v/ trivselsspecialist, coach og underviser Betina Inauen. Vedbygaard, fredag d. 4. marts 2011

Livsmestring v/ trivselsspecialist, coach og underviser Betina Inauen. Vedbygaard, fredag d. 4. marts 2011 Livsmestring v/ trivselsspecialist, coach og underviser Betina Inauen Vedbygaard, fredag d. 4. marts 2011 Mindtools Coaching Livsmestring Forventningsafstemning Tankens kraft Det personlige ansvar Transitioner

Læs mere

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE?

HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? HVAD & HVOR HOLDER DU DIG TILBAGE? En øvelse i at blive bevidst omkring de områder af dit liv hvor du holder dig selv tilbage Basisbehov Jeg udsætter ofte at spise selvom jeg er sulten eller skipper/glemmer

Læs mere

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner ADHD og piger Lena Svendsen og Josefine Heidner Hvad betyder ADHD ADHD er en international diagnosebetegnelse A står for Attention / opmærksomhed D står for Deficit / underskud H står for Hyperactive /

Læs mere

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Psykolog Casper Aaen Lev med dine følelser Svært ved at håndtere følelser Man viser glæde, selvom man er trist Man overbevise sig selv om at man ikke

Læs mere

Forandringer og psykologi

Forandringer og psykologi DSR Kreds Midtjylland Temadag for arbejdsmiljørepræsentanter 18. juni 2014 Erhvervspsykolog Ejnar Bryld www.ejnar-bryld.dk Forandringer og psykologi Hvilken psykologi er på spil i forandringsprocesser

Læs mere

Guide. mental u-vending. Sådan laver du en. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald Guide: Sådan skal du tænke for at ændre livsstil

Guide. mental u-vending. Sådan laver du en. sider. Styrk dit liv med Chris MacDonald Guide: Sådan skal du tænke for at ændre livsstil Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan laver du en mental u-vending 12 sider Styrk dit liv med Chris MacDonald Guide: Sådan skal du tænke for at ændre livsstil Mental u-vending

Læs mere

Innovation afhænger af vaner

Innovation afhænger af vaner Innovation afhænger af vaner - Bryd vanen og nå dine mål! 21. 22. september 2005 Det er ikke den stærkeste eller mest intelligente der overlever, men den der er mest forandringsvillig Charles Darwin Program

Læs mere

Syv tegn på at du får for lidt søvn

Syv tegn på at du får for lidt søvn Syv tegn på at du får for lidt søvn 1. Du er afhængig af et vækkeur. 2. Du bliver døsig og træt når du kører bil. 3. Du er afhængig af kaffe. 4. Du laver fejl. 5. Du er glemsom. 6. Du er i dårligt humør

Læs mere

Beyond Project Leadership. - Create succes and pride in your team. Achieve your most ambitious goals!

Beyond Project Leadership. - Create succes and pride in your team. Achieve your most ambitious goals! Beyond Project Leadership - Create succes and pride in your team. Achieve your most ambitious goals! Tag skridtet videre fra traditionel projekt ledelse. Vær proaktiv, skab resonans og proces dit team

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Det brændende spørgsmål

Det brændende spørgsmål Det brændende spørgsmål Hvordan har vi trænet personalet på Kolding Sygehus, P3 i en dyb, rummelig og nærværende kommunikation med patienter, pårørende og kollegaer? Med det formål, at patienten, de pårørende

Læs mere

Noter fra FORUM debatmødet 18/09/12

Noter fra FORUM debatmødet 18/09/12 Noter fra FORUM debatmødet 18/09/12 Ole Ingstrup (Slide kan downloades separat som pdf fil) Det er en umådelig vanskeligt at forbedre tilliden generelt det kan ikke være et projekt. Det er svært at forholde

Læs mere

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst og Autisme Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst i barndommen Er den mest udbredte lidelse i barndommen Lidt mere udbredt blandt piger end drenge 2 4% af børn mellem 5 16 år

Læs mere

Teori U workshop for kvinder om personligt lederskab

Teori U workshop for kvinder om personligt lederskab Teori U workshop for kvinder om personligt lederskab Marokkos bjerge og ørken Sahara ørkenen - lederudviklingsrejsen 2014 MÅLGRUPPE Kvinder, der arbejder som ledere på alle niveauer eller er selvstændige.

Læs mere

At passe på sig selv i forandringer.. StressRederiet Brink & Buhelt - DSR nov. 2013

At passe på sig selv i forandringer.. StressRederiet Brink & Buhelt - DSR nov. 2013 + At passe på sig selv i forandringer.. StressRederiet Brink & Buhelt - DSR nov. 2013 + Kan I se lyset som TR i forandringer for bare træer? + Program Forandringer i arbejdslivet Hvad berører os? Hvordan

Læs mere

Bliv klogere på stress

Bliv klogere på stress Bliv klogere på stress Eksamensangst Eksamensangst Lars Worning Master i filosofi og psykologi Speciale i angst Kropsterapeut Manu Vision Coach CCC larsworning@hotmail.com Telefon 60820089 Angst, stress,

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

DEN MOTIVERENDE SAMTALE

DEN MOTIVERENDE SAMTALE DEN MOTIVERENDE SAMTALE - PÅ VELFÆRDSOMRÅDET LINE STAMPE OG LARS NELLEMANN DET VI GERNE VIL Vores afsæt hvorfor står vi her? Hvad er den motiverende samtale? Hvordan arbejder man med den motiverende samtale?

Læs mere

Hospitalsenheden Vest Serviceområdet Holstebro Personalemøde, 6. oktober 2014 Forandringer og psykologi

Hospitalsenheden Vest Serviceområdet Holstebro Personalemøde, 6. oktober 2014 Forandringer og psykologi Hospitalsenheden Vest Serviceområdet Holstebro Personalemøde, 6. oktober 2014 Forandringer og psykologi Hvilken psykologi kommer i spil, når der skal laves om på noget på en arbejdsplads og hvordan kan

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

FORSTÅ HJERNEN FOKUS PÅ TEENAGEHJERNEN, KØNSFORSKELLE, PSYKISK SÅRBARHED OG HJERNEVENLIG UNDERVISNING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 19.05.

FORSTÅ HJERNEN FOKUS PÅ TEENAGEHJERNEN, KØNSFORSKELLE, PSYKISK SÅRBARHED OG HJERNEVENLIG UNDERVISNING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 19.05. FORSTÅ HJERNEN FOKUS PÅ TEENAGEHJERNEN, KØNSFORSKELLE, PSYKISK SÅRBARHED OG HJERNEVENLIG UNDERVISNING KONFERENCE ODENSE CONGRESS CENTER 19.05.2014 GENERATOR KURSER OG KONFERENCER WWW.KURSEROGKONFERENCER.DK

Læs mere

Positiv psykologi og lederskab

Positiv psykologi og lederskab Positiv psykologi og lederskab Trivsel, arbejdsglæde og bedre præstationer Positiv psykologi skyller i disse år ind over landet. Den lærende organisation, systemisk tænkning, Neuro Linqvistisk Programmering,

Læs mere

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Anna Spaanheden Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel vil beskæftige

Læs mere

Svært ved at holde fokus?

Svært ved at holde fokus? Svært ved at holde fokus? - om stress og kognitive vanskeligheder Arbejdsmedicin Herning Hospitalsenheden Vest Introduktion Ved længerevarende stress oplever mange koncentrationsbesvær, svigtende hukommelse

Læs mere

Skab flow og forebyg stress.

Skab flow og forebyg stress. Skab flow og forebyg stress. I arbejdskulturen, og samfundet i det hele taget, har vi gennem længere tid accepteret, at stressniveauet er steget samtidig med, at vi har gjort det normalt at have for travlt.

Læs mere

Nærvær og relationer med børn og unge

Nærvær og relationer med børn og unge Nærvær og relationer med børn og unge Pædagogisk forum inviterede til foredrag med Louise Klinge Nielsen tirsdag den 17. februar 2015, hvor vi fik et meget afvekslende oplæg, hvor vi både lyttede og deltog

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken - og nå dine mål

Bryd vanen, bøj fisken - og nå dine mål Bryd vanen, bøj fisken - og nå dine mål Velfærdssamfundet i permanent undtagelsestilstand Det er ikke den stærkeste eller mest intelligente der overlever, men den der er mest forandringsvillig Charles

Læs mere

Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015.

Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015. Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015. for at styrke mennesker i svære livssituationer for at tage ansvar for egen værdi og ressoucer for at udtrykke

Læs mere

Mindfulness & singleture

Mindfulness & singleture 016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Eve Nyd en uge i balance sammen med andre der rejser alene Mindfulness & singleture Mindfulness

Læs mere

Forstå hjernen. Fokus på teenagehjernen, kønsforskelle, psykisk sårbarhed og hjernevenlig undervisning. Konference Hotel Scandic Odense 23.09.

Forstå hjernen. Fokus på teenagehjernen, kønsforskelle, psykisk sårbarhed og hjernevenlig undervisning. Konference Hotel Scandic Odense 23.09. Forstå hjernen Fokus på teenagehjernen, kønsforskelle, psykisk sårbarhed og hjernevenlig undervisning Konference Hotel Scandic Odense 23.09.2013 Generator foredrag, kurser og konferencer www.foredragogkonferencer.dk

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Mindful Self-Compassion

Mindful Self-Compassion Mindful Self-Compassion Trænes over 8 uger eller 5 intense dage Give yourself the attention you need, so you don t need so much attention - Chris Germer MINDFUL SELF-COMPASSION Det originale Mindful Self-Compassion

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål

Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Bryd vanen, bøj fisken og nå jeres mål Kursus for kursusledere den 25. september 2013 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Få inspirationsmail på www.habitmanager.com 1 Værktøj:

Læs mere

Den Kreative Platform i DGI Uhæmmet anvendelse af viden fra forening til forening

Den Kreative Platform i DGI Uhæmmet anvendelse af viden fra forening til forening Den Kreative Platform i DGI Uhæmmet anvendelse af viden fra forening til forening I må gerne sætte jer ned Det vi ser og forstår er styret af mønstre I hjerne og krop Vi ser det vi plejer at se Vi forstår

Læs mere

Workshop. Ledelse på afstand. Landsforeningens årsmøde 2014

Workshop. Ledelse på afstand. Landsforeningens årsmøde 2014 Workshop Ledelse på afstand Landsforeningens årsmøde 2014 Program den 25. maj 2014 Formål med workshop Vilkår for ledelse på afstand Udfordringer ved ledelse på afstand: Forventningsafstemning Formål og

Læs mere

Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen

Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen Bethesda, Aalborg D. 21. november 2014 Depression o Hyppighed o Hvad er en depression, og hvordan kan det opleves? o Hvorfor får man en depression? o Hvad

Læs mere

Få ro på - guiden til dit nervesystem

Få ro på - guiden til dit nervesystem Få ro på - guiden til dit nervesystem Lavet af Ida Hjorth Karmakøkkenet Indledning - Dit nervesystems fornemmeste opgave Har du oplevet følelsen af at dit hjerte sidder helt oppe i halsen? At du mærker

Læs mere

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE

FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE FORDELE FÆLLESSKAB MED FORSTÅELSE Inklusion er ikke noget, nogen kan gøre alene. Det er en egenskab ved fællesskabet at være inkluderende, og der er store krav til inkluderende fællesskaber. Først og fremmest

Læs mere

iværksætteri og hvordan tackler Udfordringerne omkring vi dem? iværksætterpolitikken Udfordringer i Aarhus Universitet Handels- og Ingeniørhøjskolen

iværksætteri og hvordan tackler Udfordringerne omkring vi dem? iværksætterpolitikken Udfordringer i Aarhus Universitet Handels- og Ingeniørhøjskolen Udfordringerne omkring iværksætteri og hvordan tackler vi dem? Michael Nørager Aarhus Universitet Handels- og Ingeniørhøjskolen Definition på innovation Det er et produkt, en service, en proces eller et

Læs mere

Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke

Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke Hvad er coaching? - og hvad er coaching ikke Giv en mand en fisk, og han bliver mæt én dag. Lær ham at fiske, og han kan klare sig selv hele livet Kun Fu Tze Coaching - definitionen Coaching er at hjælpe

Læs mere

EFFEKT AF MINDFULNESS TRÆNING

EFFEKT AF MINDFULNESS TRÆNING EFFEKT AF MINDFULNESS TRÆNING En samling af resultater og udsagn fra Mindful Leadership MANDRUP og Mindful & Company CO 2010-2013 BAG OM TALLENE Siden 2006 har Mandrup & Co gennemført mindfulnesstræning

Læs mere

neurosalg Hvordan tager du beslutninger når du skal sælge? Eller købe? Commercial Development ApS www.b-n-r.dk - www.jobvejen.dk Neurosalg - NJAM

neurosalg Hvordan tager du beslutninger når du skal sælge? Eller købe? Commercial Development ApS www.b-n-r.dk - www.jobvejen.dk Neurosalg - NJAM neurosalg Hvordan tager du beslutninger når du skal sælge? Eller købe? 1 Hvordan kan man få kunden til at købe noget? Når kunden ikke selv er herre over sine egne beslutninger? Når vi træffer beslutninger

Læs mere

DOWNLOAD PRÆSENTATION MM. PÅ: WWW.GNIST.COM/BREAKPOINT. Styrker i arbejdslivet

DOWNLOAD PRÆSENTATION MM. PÅ: WWW.GNIST.COM/BREAKPOINT. Styrker i arbejdslivet DOWNLOAD PRÆSENTATION MM. PÅ: WWW.GNIST.COM/BREAKPOINT Styrker i arbejdslivet Styrker & innovation Når ens karakterstyrker er i spil svarer 59% at de får de bedste ideer på jobbet. Modsat er svaret blandt

Læs mere

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde Netværket Interne Auditorer i Danmark Frederiksminde 21. marts 2012 Coach og Organisationskonsulent Karsten Schiøtz Der sker forandringer i virksomheder Eksempler: re-organisering fyringer der bliver skrevet

Læs mere

Menneskets innovative potentiale Muligheder for fornyelse og vækst

Menneskets innovative potentiale Muligheder for fornyelse og vækst Menneskets innovative potentiale Muligheder for fornyelse og vækst er læge og hjerneforsker. Han har været lektor (hjerneforsker) ved Århus Universitet, seminarierektor ved Skive Seminarium, udviklings-

Læs mere

Personligt lederskab Workshop for kvinder i Marokkos bjerge og ørken 30. september 7. oktober 2017

Personligt lederskab Workshop for kvinder i Marokkos bjerge og ørken 30. september 7. oktober 2017 Personligt lederskab Workshop for kvinder i Marokkos bjerge og ørken 30. september 7. oktober 2017 Sahara ørkenen - lederudviklingsrejsen 2014 MÅLGRUPPE Kvinder, der arbejder som ledere på alle niveauer

Læs mere

Rejseholdet. Teori U og selvledelse Fredag d. 21 september Hanne Møller

Rejseholdet. Teori U og selvledelse Fredag d. 21 september Hanne Møller Rejseholdet Teori U og selvledelse Fredag d. 21 september Hanne Møller Den blinde plet Hvad der tæller, er ikke kun hvad ledere gør eller hvordan de gør det, men den indre tilstand, det indre sted, hvorfra

Læs mere

Fagkongres for ledende sygeplejersker Torsdag den 19. april 2012. Copyright Tina Hein

Fagkongres for ledende sygeplejersker Torsdag den 19. april 2012. Copyright Tina Hein Fagkongres for ledende sygeplejersker Torsdag den 19. april 2012 Copyright Tina Hein Velkommen til Leder med hjerne og hjerte en workshop om personligt lederskab og energiforvaltning Præsentation at workshop

Læs mere

Mindfulness gennem mental træning

Mindfulness gennem mental træning Mindfulness gennem mental træning Mindfulness gennem mental træning Mere fokus, mindre stress og endnu bedre resultater Giv din hjerne ro til at arbejde I en verden, hvor næsten alt drejer sig om ydeevne

Læs mere

for mennesker med Resultater efterår 2014 Vejen ind i Slagelse Kommune Vibeke Møller Lund vicecenterleder

for mennesker med Resultater efterår 2014 Vejen ind i Slagelse Kommune Vibeke Møller Lund vicecenterleder Erfaringer fra Indsats for mennesker med Medicinsk Uforklarede Symptomer Resultater efterår 2014 Vibeke Møller Lund vicecenterleder Helle Hardis mindfulness-instruktør kognitiv terapeut Rune S. Rasmussen

Læs mere

Derfor taler vi om robusthed

Derfor taler vi om robusthed Side 1 I dette hæfte fortæller vi, hvad vi i Gentofte kommune mener med robusthed. Både når det gælder kommunen som organisation, og når det gælder arbejdspladsen og den enkelte medarbejder. Hæftet udtrykker

Læs mere

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig Når du ønsker forandring i dit liv, må du nødvendigvis gøre noget andet end du plejer. Måske du ønsker mere ro, måske du ønsker

Læs mere

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital Jeg håndterer min sorg i små bidder. I denne folder vil vi i Det Palliative Team i Aarhus gerne informere dig, om de reaktioner du kan opleve i forbindelse med at have mistet din pårørende. Her beskriver

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere