Kendelse af 25. marts 2015 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kendelse af 25. marts 2015 i faglig voldgift FV2014.0086: Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen)"

Transkript

1 Kendelse af 25. marts 2015 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I/ATL (advokat Henrik Uldal)

2 2 1. Uoverensstemmelsen og parternes påstande Sagen angår anvendelsesområdet for Dagrenovationsoverenskomsten i Transport- og Logistikoverenskomsten mellem DI Overenskomst I (ATL) og Fagligt Fælles Forbund (3F Transportgruppen). Spørgsmålet er, om Dagrenovationsoverenskomstens anvendelsesområde er fastlagt ud fra arten af det, der bortskaffes (DI s standpunkt), eller uden hensyn til, hvad der bortskaffes, ud fra måden, hvorpå bortskaffelse sker (3F s standpunkt). 3F har nedlagt påstand om, at DI/ATL skal anerkende, at indsamling af sække, spande på hjul og minicontainere er omfattet af dagrenovationsoverenskomsten, når afhentningen sker efter dør til dør princippet i private husstande, boligforeninger mv., selv om indholdet ikke består af restaffald spørgsmålet om efterbetaling afgøres på sædvanlig vis ved fagretlig behandling. DI/ATL har påstået frifindelse. 2. Sagens behandling ved faglig voldgift Sagen er forhandlet for en faglig voldgiftsret den 23. marts 2015 med undertegnede, fhv. højesteretspræsident Børge Dahl, som formand og opmand og følgende sidedommere: Kim René Busch og Flemming Overgaard, udpeget af 3F, Anne Windfeldt Trolle og Rune Wiborg, udpeget af DI. Under forhandlingen blev der afgivet forklaring af Leif Rasmussen, Frank Boye, Henrik Christensen og André Rouvillain. Leif Rasmussen var i perioden først forretningsfører, senere forhandlingssekretær i (nu) 3F s Transportgruppe med ansvar for landevejstransport, herunder dagrenovation. Frank Boye er siden 2013 konsulent i 3F, Transportgruppen. Han var tidligere fra 2007 faglig sekretær i 3F Kastrup, hvor han forhandlede R98-overenskomsten.

3 3 Henrik Christensen blev efter at have arbejdet i vognmandsvirksomhed i 1996 ansat i brancheorganisationen Danske Vognmænd og er siden 2007 ansat i ATL. André Rouvillain var fra 1996 ansat i Danske Vognmænd, senere sekretariatschef i ATL, fra 2008 selvstændig advokat. Da der efter procedure og votering ikke blandt de partsudpegede medlemmer af voldgiftsretten var flertal for en afgørelse, træffes denne af opmanden. 3. Overenskomstgrundlaget Det hedder i forordet til Transport- og Logistikoverenskomsten , at den indeholder generelle bestemmelser gældende for samtlige medarbejdere, medens specielle bestemmelser for chauffører, lager- og terminalarbejdere, flyttearbejdere, eksportchauffører, renovationsarbejdere, holddrift og lærlinge findes i særlige overenskomster for hvert af de nævnte områder. Der er således bl.a. en særlig Chaufføroverenskomst og en særlig Dagrenovationsoverenskomst. I Dagrenovationsoverenskomstens 1 om Gyldighedsområde hedder det i stk. 3, at bestemmelserne i det følgende er gældende for nærværende overenskomstforhold vedrørende dagrenovation. Det hedder i øvrigt i Overenskomsten: 2. Aflønning Stk. 1. Udover grundlønnen i Transport- og Logistikoverenskomstens generelle bestemmelser, 9, stk. 2, betales et renovationstillæg pr. time For nyansatte på kr. 30,85 Og efter 9 måneder på kr. 39,00 Stk. 2. Såfremt der er mulighed for at udføre arbejdet i akkord, udlægges distrikterne efter følgende hovedregler: Sække Spande på hjul Nye Indsamlingsordninger

4 4 Hvor der indføres nye indsamlingsordninger eller genbrugsordninger, foretages der opmåling af tidsforbruget, og de pågældende opmålinger lægges til grund for udbæringsnormen. 3. Lokale aftaler Stk. 1. Der kan på virksomheden indgås lokale aftaler vedrørende nye eller supplerende indsamlingsordninger og andre ydelser. Stk. 2. Ved bestemmelse af, hvorledes nye eller supplerende indsamlingsordninger og andre ydelser skal aflønnes, skal der hurtigst muligt optages og afsluttes lokale forhandlinger. Stk. 3. For så vidt der ikke opnås enighed mellem arbejdsgiveren og de berørte medarbejdere, udføres og afregnes al arbejdet på grundlag af den i 2, stk. 1, anførte løn. Nye indsamlingsordninger Hvor der indføres nye indsamlingsordninger eller genbrugsordninger, foretages der opmåling af tidsforbruget, og de pågældende opmålinger lægges til grund for udbæringsnormen. 4. Akkordtakster 5. Slamsugning Stk. 1. Ved arbejde med slamsugning, højtryksspuling og indsamling af kemikalieaffald betales samme tillæg som i Arbejdstid Stk. 1. Arbejdet kan påbegyndes i distrikterne kl , og arbejderne møder på plads eller i garage i så god tid, at arbejdet i distrikterne kan påbegyndes rettidigt. Stk. 2. Arbejdet udføres på den måde og fra det tidspunkt, som er fastsat i de til enhver tid gældende kommunale regulativer, politivedtægter og sundhedsvedtægter. Arbejdet skal, medmindre uforudsete hindringer indtræffer, være tilendebragt hurtigst muligt. Stk. 3. Såfremt der i overenskomstperioden sker ændringer i de nugældende regulativer, politivedtægter eller sundhedsvedtægter, skal der optages forhandling mellem overenskomstparterne om ændring af overenskomstforholdet på baggrund af de skete ændringer i arbejdets udførelse.

5 5 Stk. 5. Arbejdet i distrikterne består i udbæring og bortkørsel af det affald som i henhold til kommunens bestemmelser skal fjernes. Renovationstillægget på henholdsvis 30,85 kr. og 39,00 kr. er et tillæg til grundløn for nyansatte pr. 1. marts 2013 på 114,35 kr. pr. time. Den gældende overenskomst er en videreførelse af den tidligere Dagrenovationsoverenskomst mellem Vognmandsfagets Arbejdsgiverforening og Specialarbejderforbundet i Danmark. Det hedder i denne overenskomst fra 1993: 1. Gyldighedsområde Nedennævnte bestemmelser, der enten fraviger eller supplerer den i stk. 2 nævnte overenskomst, er gældende for nærværende overenskomstforhold vedrørende dagrenovation. 2. Aflønning For renovationsarbejde betales, ud over den i Standardoverenskomsten nævnte løn, et renovationstillæg på 17 % af den overenskomstmæssige grundløn. Såfremt der er mulighed for at udføre arbejdet i akkord, udlægges distrikterne efter følgende hovedregler: A. Sække B. Spande på hjul C. Nye indsamlingsordninger Hvor der indføres nye indsamlingsordninger, eller genbrugsordninger, foretages der opmåling af tidsforbruget, og de pågældende opmålinger lægges til grund for udbæringsnormen. 3. Akkordtakster Betaling for tømning af minicontainere 4. Slamsugning

6 6 Ved arbejde med slamsugning og højtryksspuling udbetales et tillæg pr. time på 17 % af grundlønnen. Samme tillæg udbetales ved indsamling af kemikalieaffald. 5. Arbejdstid Arbejdet kan påbegyndes i distrikterne kl. 4.30, og arbejderne møder på plads eller i garage i så god tid, at arbejdet i distrikterne kan påbegyndes rettidigt. Arbejdet udføres på den måde og fra det tidspunkt, som er fastsat i de til enhver tid gældende kommunale regulativer, politivedtægter og sundhedsvedtægter. Arbejdet skal, medmindre uforudsete hindringer indtræffer, være tilendebragt hurtigst muligt. Såfremt der i overenskomstperioden sker ændringer i de nugældende regulativer, politivedtægter eller sundhedsvedtægter, skal der optages forhandling mellem overenskomstparterne om ændring af overenskomstforholdet på baggrund af de skete ændringer i arbejdets udførelse. Arbejdet i distrikterne består i udbæring og bortkørsel af det affald, som i henhold til kommunens bestemmelser skal fjernes. Indtil 1999 havde 3F (SiD) to dagrenovationsoverenskomster, den ene med Vognmandsfagets Arbejdsgiverforening, den anden med Danske Vognmænd. DV-overenskomsten går tilbage til 1961, VA-overenskomsten til 1962/63. Der var visse forskelle mellem dem, men grundlæggende angik de begge dagrenovation. Leif Rasmussen har forklaret, at der tilbage i 1960 erne ikke var flere afhentningsordninger fra private husholdninger, det begyndte først i 1980 erne. Tilbage i 1960 erne var anvendelse af zinkaffaldsspande almindeligt, senere blev papirsække almindelige, i dag er plastikspande det almindelige. I en af SiD udarbejdet lønoversigt pr. marts 1998 vedrørende overenskomsten mellem Danske Vognmænd og SiD hedder det bl.a.: LØNOVERSIGT for DAGRENOVATIONSARBEJDE under DV SiD overenskomsten med papirsække for medlemmer af Danske Vognmænd gældende fra den 1. marts 1998.

7 7 Udbæringspris pr. pose: 110 L 125 L 150 L 175 L Grundløn øre ,4 235,6 261,3 Smudstillæg øre 127,9 127,9 127,9 127,9 Pr. udbæring i alt øre 355,2 358,3 363,5 389,2 Ved renovation i plastsække ydes et tillæg på 10 øre til de anførte udbæringspriser. 300 L 400 L 600 L 800 L Ved bortkørsel af dagrenovation i container er lønnen pr. tømning i alt kr. 5,40 5,70 6,10 6,85 For det arbejde, der er forbundet med foring af containeren med plastsække, betales øre 40,0 pr. stk. Vedrørende tømning af beholdere på hjul på op til max. 240 liter med lukkede komprimatorvogne gælder følgende: Ugeløn Grundløn (incl. specielt tillæg).. kr ,25 Renovationstillæg. kr. 510,12 I alt kr ,37 Akkord: Grundløn. kr. 4,22 Renovationstillæg.., kr. 0,64 Beholderpris i alt kr. 4,86... Haveaffald betales pr. bundt (100 L) eller kasse (100 L) eller pose (125 L) med 303,1 øre.

8 8 For det arbejde, der er forbundet med læsning, udkørsel og aflæsning af stort affald betales timeløn i henhold til Hovedoverenskomsten for chauffører med et tillæg på kr. 5,75 pr. time. Til medarbejdere der udelukkende er beskæftiget med kørsel af minicontainere eller haveaffald og stort affald, skal der som hidtil ydes et tillæg til ugelønnen på kr. 351,00 pr. uge. Leif Rasmussen har forklaret, at dagrenovation efter hans opfattelse altid har været samstemmende forstået af overenskomstparterne som det husholdningsaffald, der var omfattet af vedkommende kommunes regulativ for husholdningsaffald. Gennem alle årene har langt de fleste kommuner valgt at lade private vognmænd stå for bortskaffelsen af husholdningsaffald som fastlagt i renovationsregulativet, og han har ikke oplevet nogen uenighed om, at dagrenovationen er afgrænset af renovationsregulativet. Der var tilbage i 1990 erne i de gamle overenskomster bestemmelser om storskrald og haveaffald typisk grene bundet sammen og lagt ud på fortovet som blev skrevet ud derved, at det ikke kom ind i AV-overenskomsten, men i øvrigt er det hans opfattelse, at det afgørende var og er, om haveaffald og andet affald er omfattet af renovationsregulativet er det tilfældet, er det omfattet af Dagrenovationsoverenskomsten, er det ikke tilfældet, er det omfattet af Chauffør-overenskomsten. André Rouvillain har forklaret, at AV-overenskomsten i modsætning til DV-overenskomsten alene omfattede dagrenovation ikke haveaffald eller andet. Overenskomstens anvendelsesområde har efter hans opfattelse altid været begrænset til dagrenovations renovationstillægget har ikke været anvendt til andre typer af affald, uanset hvad der står i affaldsregulativet. Fra overenskomstforhandlingerne i 2007 er der fremlagt et internt DI-notat fra et møde i det snævre udvalg udarbejdet af André Rouvillain til brug for ATL s bestyrelse. Ifølge dette notat fremkom 3F på mødet, der blev holdt den 30. januar 2007, med deres ønsker til ændringer i overenskomsten, herunder vedrørende 2: Renovationstillæg skal også udbetales ved afhentning af genbrug, haveaffald m.v. Leif Rasmussen påpegede, at kommunens affaldsregulativ er udgangspunktet. (Dette er en principiel drøftelse, som tidligere har været vendt mellem ATL og 3F, bemærkning fra André Rouvillain).

9 9 Leif Rasmussen har forklaret, at han ikke husker, at der var nogen principiel uenighed på mødet de ønskede blot teksten præciseret, så det, de anså for den fælles forståelse, nemlig at renovationsregulativet var styrende for anvendelsesområdet, kom til udtrykkeligt at fremgå. Han nævnte flere ting, der var omfattet, ikke kun genbrug og haveaffald. I 2007 var haveaffald i spande, derfor burde det udtrykkeligt nævnes. André Rouvillain har forklaret, at notatet beskriver det, der skete på mødet, nemlig at Leif Rasmussen kom med en lang liste over, hvad 3F gerne ville have overenskomsten til at omfatte. Hans bemærkning har sin baggrund i, at ATL s standpunkt i alle årene har været, at de kommunale regulativer da er relevante som baggrund for forståelsen af Dagrenovationsoverenskomsten, men ikke afgørende for gyldighedsområdet, som fastlægges af overenskomstparterne, og at det, som er adskilt fra dagrenovation, ikke aflønnes med renovationstillæg, men med chaufførtillæg. Der skete ikke i det videre overenskomstforhandlingsforløb i 2007 yderligere overenskomsten blev alene ændret som konsekvens af de generelle forhandlinger på de punkter, hvor de var af betydning. Der er fremlagt et protokollat af 1. marts 2014 om fornyelse af dagrenovationsoverenskomsten. Henrik Christensen har forklaret, at i 2012-overenskomsten kom der en bestemmelse ind om, at der kunne laves lokale aftaler om særlige indsamlingsordninger, f.eks. skrot og batterier, som tages med under indsamling af dagrenovation. I 2014 blev det aftalt, at alt skal akkorderes lokalt. Lykkes det ikke at lave en akkord, skal der betales timeløn med renovationstillæg. En dagrenovationsarbejder er efter overenskomsten garanteret 37 timer med renovationstillæg. Den chauffør, som kun henter f.eks. papir, aflønnes efter Chaufføroverenskomsten. Den chauffør, som henter dagrenovation og andet samtidig eller dagrenovation 3 dage om ugen, andet affald 2 dage om ugen får renovationstillæg for det hele. Det afgørende kriterium er, at den pågældende helt eller delvist arbejder med dagrenovation. I den forbindelse har DI henvist til Overenskomst 2008 mellem Fagligt Fælles Forbund, Kastrup Afdeling, og Renholdningsselskabet af 1898, som indeholder en bestemmelse om løntillæg til de forskellige arbejdsopgaver, hvori det bl.a. hedder:

10 10 Tillæg Kr. A 960,37 B 3.041,17 C 3.681,41 D 3.841,47 E 4.815,16 Tillæg C ydes til medarbejdere, der indsamler papir, pap, haveaffald, glas/drikkevareemballager, affald fra gadegruber, storskrald, elektronikskrot, PVC, imprægneret træ mv. Tillæg D ydes til medarbejdere, der indsamler farligt affald og affald i forbindelse med diverse Agenda 21-projekter. Tillæg E ydes til medarbejdere, der indsamler dagrenovation (alle biltyper). Frank Boye har herom forklaret, at de, da man startede med kildesortering i København, var enige om, at der skulle være tillæg for kildesorteret affald. Da arbejdet overgik til andre virksomheder, var der tilpasningsforhandlinger og enighed om, at der skal være samme tillæg til dagrenovation, storskrald, haveaffald og papir/glas, da arbejdsprocessen er den samme. 4. Den offentlige affaldsregulering I bekendtgørelse nr af 18. december 2012 om affald som ændret senest ved bekendtgørelse nr af 4. december 2014 hedder det bl.a.: Kapitel 2 Definitioner 2. Ved affald forstås i denne bekendtgørelse ethvert stof eller enhver genstand, jf. bilag 2, som indehaveren skiller sig af med eller agter eller er forpligtet til at skille sig af med. 3. I denne bekendtgørelse forstås endvidere ved.

11 11 15) Dagrenovation: Affald, som hovedsageligt består af køkkenaffald, hygiejneaffald og mindre emner af kasserede materialer, der typisk frembringes af private husholdninger, herunder madaffald og restaffald i form af kartoner til mælk, juice og lignende, snavset papir, pap og plast m.v., og som ikke er omfattet af andre ordninger. 31) Husholdningsaffald: Affald, som er frembragt af husholdninger, herunder dagrenovation, haveaffald, storskrald, kildesorterede affaldsfraktioner og jord fra husholdninger. Husholdningsaffald kan enten være farligt eller ikke-farligt. Kapitel 4 Kommunal affaldshåndtering - affaldshierarki 12. Den kommunale affaldshåndtering skal, jf. dog stk. 2, ske i overensstemmelse med følgende affaldshierarki: 1) Forberedelse med henblik på genbrug. 2) Genanvendelse. 3) Anden nyttiggørelse. 4) Bortskaffelse. Kapitel 6 Kommunale affaldsregulativer 19. Kommunalbestyrelsen skal udarbejde og vedtage regulativer om ordninger for affald produceret af husholdninger og virksomheder i kommunen, jf. 24, stk. 1-3, jf. dog stk. 2 og 40. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal udarbejde og vedtage et selvstændigt regulativ for jord, som er affald. Stk. 3. Kommunalbestyrelsen skal, når de udarbejder regulativerne efter stk. 1, anvende de paradigmer, som fremgår af bilag 6 og 7. Regulativerne består af en obligatorisk tekst og en tekst, der udfyldes af de enkelte kommunalbestyrelser. Paradigmerne er tilgængelige på Stk. 4. Kommunalbestyrelsen skal offentliggøre de efter stk. 1 vedtagne regulativer ved indrapportering til den nationale regulativdatabase, der er tilgængelig på

12 Kommunalbestyrelsen skal i regulativerne fastsætte de indsamlings- og anvisningsordninger, der skal anvendes i kommunen, jf. kapitel 7. Kommunalbestyrelsen vælger selv, om felter, der i paradigmerne, jf. 19, stk. 3, er angivet med frivillig at udfylde, skal udfyldes. 21. Kommunalbestyrelsen skal i regulativerne fastsætte forskrifter om indsamlingsordningernes omfang og tilrettelæggelse m.v., herunder krav om sortering. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan herudover for indsamlingsordninger fastsætte forskrifter om: 1) Emballering af affald. 2) Beholdertype. 3) Opbevaring af affald. 4) Kapacitet for beholdere. 5) Anbringelse af beholdere, herunder adgangsveje. 6) Anvendelse af beholdere. 7) Fyldning af beholdere. 8) Renholdelse af beholdere. 9) Afhentning af beholdere. Kapitel 7 Kommunale affaldsordninger 24. Kommunalbestyrelsen skal etablere ordninger for affald, herunder jord, som er affald, produceret af husholdninger og virksomheder i kommunen, jf. dog stk. 2 og 3 og 40. Ordningerne skal fremgå af henholdsvis regulativet for husholdningsaffald, regulativet for erhvervsaffald og regulativet for jord, som er affald, jf. 19. Etablering af og krav til visse ordninger for husholdninger 25. Kommunalbestyrelsen skal etablere en indsamlingsordning i form af en henteordning for dagrenovation fra alle husholdninger. 26. Kommunalbestyrelsen skal etablere en indsamlingsordning for papiraffald fra husholdninger i bebyggelser, hvor der til stadighed er mere end 1000 indbyggere.

13 Kommunalbestyrelsen skal etablere en indsamlingsordning for papaffald, herunder papemballager, fra husholdninger i bebyggelser, hvor der til stadighed er mere end 1000 indbyggere. 29. Kommunalbestyrelsen skal etablere en indsamlingsordning for glasemballageaffald fra husholdninger i bebyggelser, hvor der til stadighed er mere end 2000 husstande. 30. Kommunalbestyrelsen skal etablere en indsamlingsordning for genanvendeligt metalemballageaffald. 31. Kommunalbestyrelsen skal etablere en indsamlingsordning for genanvendeligt plastemballageaffald, herunder for affald i form af plastflasker og -dunke. 32. Kommunalbestyrelsen skal etablere en indsamlingsordning i form af en bringeordning, der giver husholdninger i kommunen adgang til mindst én genbrugsplads. 33. Kommunalbestyrelsen skal etablere en indsamlingsordning for PVC-affald. 34. Kommunalbestyrelsen skal etablere en indsamlingsordning for affald af imprægneret træ. 35. Kommunalbestyrelsen skal etablere en ordning for bygge- og anlægsaffald, som giver husholdningerne mulighed for at sortere i overensstemmelse med kravene til sortering i 65, stk. 1 og 2.

14 Kommunalbestyrelsen kan i regulativet for husholdningsaffald fastsætte bestemmelser om, at affald af neddelt kreosotbehandlet træ skal forbrændes med energiudnyttelse. 37. Kommunalbestyrelsen skal etablere en indsamlingsordning for farligt affald, der ikke er omfattet af og I overensstemmelse med affaldsbekendtgørelsen hedder det om Dagrenovation på Københavns Kommunes hjemmeside: Dagrenovation er fx madaffald, mælkekartoner, pizzabakker, almindelige elpærer, bleer, hygiejneaffald, flamingo og snasket papir eller pap. Det affald, der er tilbage, når du har sorteret det genanvendelige og det farlige affald fra. Hvor skal du aflevere det? I en af kommunens dagrenovationsbeholdere, der findes ved alle beboelser. Hvad sker der med det? Dagrenovationen bliver kørt på forbrændingen og brugt til at producere fjernvarme og elektricitet. NB. Papir, pap, glas, metal, elektronik, hård plast, kemikalier, haveaffald og storskrald er ikke dagrenovation. Under sagen er fremlagt Esbjerg Kommunes regulativ for husholdningsaffald, hvori der i overensstemmelse med affaldsbekendtgørelsen er bestemmelser om bl.a. følgende separate ordninger: 12 Ordning for dagrenovation 13 Ordning for papiraffald 14 Ordning for papaffald 15 Ordning for glasemballageaffald 16 Ordning for genanvendeligt metalemballageaffald 17 Ordning for genanvendeligt plastemballageaffald

15 15 5. Parternes argumentation 3F har anført, at dagrenovation omfatter indsamling af sække, spande på hjul og minicontainere fra private husholdninger efter "dør til dør" princippet, hvad enten det indsamlede er restaffald, haveaffald, papir, glas, pap eller andet. At overenskomsten ikke kun omfatter restaffald fremgår udtrykkeligt af 2, sidste afsnit, hvorefter der ved indførelse af "nye indsamlingsordninger eller genbrugsordninger" skal foretages en opmåling af tidsforbruget. Det fremgår endvidere af overenskomstens 6, stk. 5, at arbejdet omfatter "det affald som i henhold til kommunens bestemmelser skal fjernes". Regulativet gælder for al husholdningsaffald. At regulativet er styrende for arbejdet fremgår desuden af 6, stk. 2. Forskelle i indhold er uden betydning for arbejdet arbejdet er fuldstændig det samme, hvad enten der er tale om restaffald eller genbrug. DI/ATL har anført, at Dagrenovationsoverenskomsten kun omfatter dagrenovation (og slamsugning mv. som udtrykkeligt angivet i 5). Renovationstillægget er et ulempetillæg, som er nøje forbundet med karakteren af affaldet. Det er almindeligt chaufførarbejde at hente andet affald afhentningen heraf kan ikke udløse renovationstillægget, da det ikke er forbundet med samme gene. 6. Opmandens bedømmelse Dagrenovationsoverenskomsten gælder efter sin ordlyd for dagrenovation. De kommunale ordninger for dagrenovation fra husholdninger har historisk haft et hygiejnisk formål og har først og fremmest omfattet køkkenaffald og andet skrald, som giver anledning til sundhedsfare, jf. herved Overenskomstens 6, stk. 1, om, at arbejdet kan påbegyndes kl , og 6, stk. 2, hvor det i 1. pkt. er anført, at arbejdet udføres på den måde og fra det tidspunkt, som fastsat i de til enhver tid gældende kommunale regulativer, politivedtægter og sundhedsvedtægter, og i 2. pkt. er anført, at arbejdet skal være tilendebragt hurtigst muligt. Skrald i form af køkkenaffald mv. kan både lugte og være sundhedsfarligt, hvorfor det er ønskeligt, at det fjernes så hurtigt og effektivt som muligt på tidspunkter, der er til gene for så få som muligt. Det kan på den baggrund være nærliggende at forstå renovationstillægget som et genetillæg, som gives på grund af arbejdets særlige karakter.

16 16 I mangel af en nærmere beskrivelse i Overenskomsten af, hvad dagrenovation omfatter, er det henset til Overenskomstens åbenbare tilknytning til den offentlige affaldsregulering vedrørende husholdningsaffald nærliggende at forstå dagrenovation i Overenskomsten i overensstemmelse med definition af dagrenovation i affaldsbekendtgørelsens 3, nr. 15, som en delmængde af husholdningsaffald defineret i 3, nr. 31. En sådan forståelse giver også god mening på baggrund af den udvikling, der er sket i affaldshåndtering over de seneste 50 år, hvorefter den oprindelige, typisk ugentlige dagrenovationsordning for køkkenaffald mv. er blevet suppleret med afhentning af storskrald, haveaffald, papir og flasker mv. typisk med længere mellemrum, bl.a. fordi der er tale om affald uden de lugt- og sundhedsproblemer, køkkenaffald mv. kan give anledning til. De nye ordninger angår således affald, hvis håndtering ikke kan give anledning til de samme lugtgener og sundhedsrisici som køkkenaffald mv. arbejdet er derved af en anden karakter, selv om overgangen til anvendelse af lukkede containere på hjul og lukkede skraldebiler med særlige tømningsanordninger har indebåret en begrænsning af de traditionelle gener og risici. Det må endvidere efter bevisførelsen lægges til grund, at nok var storskrald og haveaffald omfattet af DV-overenskomsten om end med et andet tillæg end tillægget for papirsække, der i 3F s 1998-lønoversigt omtales som genetillæg, og et andet tillæg end det, der er benævnt renovationstillæg for tømning af beholdere på hjul storskrald og haveaffald var imidlertid ikke omfattet af VA-overenskomsten og blev ikke i 1999 omfattet af VA-overenskomsten, som den nuværende overenskomst er en videreførelse af. Det må efter bevisførelsen også lægges til grund, at der ikke senere i forholdet mellem overenskomstparterne er opstået en fælles forståelse, hvorefter afhentningsmåden og ikke karakteren af det afhentede er afgørende for, om der skal betales renovationstillæg. Til indholdet i Dagrenovationsoverenskomstens vedrørende nye indsamlingsordninger eller genbrugsordninger bemærkes, at der er tale om et vilkår i en bestemmelse, som angår aflønning, og som fremstår som alternativ til henholdsvis sække og spande på hjul. Vilkåret er ikke en del af bestemmelsen om gyldighedsområdet i 1. I kendelse af 24. februar 2013 i FV (fhv. højesteretsdommer Per Sørensen) er ligelydende vilkår i Dagrenovationsoverenskomsten mellem 3F og Dansk Erhverv/DTL forstået således, at der efter vilkåret skal ske

17 17 akkordering efter Overenskomsten, når der indføres nye ordninger som f.eks. uddeling af tryksager og indsamling af batterier, så arbejdet omfatter andet end egentlig renovation. På denne baggrund fører en samlet bedømmelse til, at dagrenovation i Overenskomsten skal forstås ud fra, hvad der bortskaffes, ikke ud fra bortskaffelsesmåden. Dagrenovationsoverenskomsten og dens renovationstillæg skal anvendes på afhentning af affald af den geneforvoldende karakter, som må anses at være begrundelsen for den overenskomstmæssige udskillelse, dvs. på køkkenaffald mv., jf. herved affaldsbekendtgørelsens 3, nr. 15. Der er endvidere enighed om, at Dagrenovationsoverenskomsten finder anvendelse på afhentning af andet affald, når det sker samtidig med indsamling af dagrenovation, og på en dagrenovationsmedarbejders fulde ugentlige arbejdstid, selv om kun nogle af dagene anvendes til afhentning af dagrenovation, andre til afhentning af andet. DI/ATL skal herefter frifindes. Thi bestemmes: DI Overenskomst I/ATL frifindes. Hver part bærer egne omkostninger ved sagens behandling og halvdelen af udgiften til opmand. Børge Dahl

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i faglig voldgiftssag FV 2011.0090: Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver/ DTLs arbejdsgiverforening for Nykøbing Dag- & Industrirenovation

Læs mere

Kendelse af 6. november faglig voldgift FV Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI Overenskomst I v/di.

Kendelse af 6. november faglig voldgift FV Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod. DI Overenskomst I v/di. Kendelse af 6. november 2017 i faglig voldgift FV2016.0037 Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I v/di for Meldgaard Miljø A/S (advokatfuldmægtig Alexander Stangerup) 2

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 28. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 28. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 28. marts 2017 i faglig voldgiftssag (FV2016-0032): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I/ATL (advokat Anders Fugmann) 2 Der er under

Læs mere

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ

Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Sammenfatning af ændringer i det nye husholdningsaffaldsregulativ Den generelle del af regulativet er affaldsbekendtgørelsens tekst og erstatter de nugældede regulativers generelle indledninger med angivelse

Læs mere

Formålet med regulativet

Formålet med regulativet Formålet med regulativet Formålet med regulativet er at fastsætte regler for håndtering af husholdningsaffald fra alle borgere og grundejere i Fanø Kommune med henblik på at forebygge forurening, uhygiejniske

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere

Kommunens nuværende affaldsordninger

Kommunens nuværende affaldsordninger 7 Kommunens nuværende affaldsordninger Ordninger for private husstande Lejre Kommune er forpligtet til, at etablere indsamlingsordninger for affald fra private husstande. De private husstande er samtidig

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Kendelse af 8. december 2014 i faglig voldgift FV2014.0077: 3F Privat Service, Hotel og Restauration (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Nordisk Film Biografer A/S (advokat Mette Klingsten) 2 1.

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

T I L K E N D E L S E G I VE L S E

T I L K E N D E L S E G I VE L S E T I L K E N D E L S E G I VE L S E af 16. oktober 2009 i faglig voldgiftssag: FV 2009.67 CO-industri for 3F Fagligt Fælles Forbund for Kaj Rasmussen (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq.

OPMANDSKENDELSE. af 4. februar 2013. i faglig voldgiftssag 2012.0184. Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark. (advokat Kim Brandt) mod. Tekniq. OPMANDSKENDELSE af 4. februar 2013 i faglig voldgiftssag 2012.0184 Blik- & Rørarbejderforbundet i Danmark (advokat Kim Brandt) mod Tekniq for L&H Rørbyg A/S (underdirektør Thorkild Bang) Sagen og dens

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

Konference for skuemestre, LUU-medlemmer og skolerepræsentanter ejendomsserviceteknikeruddannelsen. Onsdag d. 29. august 2012 i Middelfart Lovgivningen på miljøområdet (samt et bud på udviklingen de kommende

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018

Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune 2018 Data om affaldsindsamling i Aarhus Kommune i store tal Affaldsindsamling i Aarhus Kommune AffaldVarme Aarhus står for den samlede håndtering af affald fra private husstande i Aarhus Kommune. Affaldsløsningerne

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

1) at indklagede skal anerkende, at det i sagen omtvistede arbejde er omfattet af dækningsområdet for Ejendomsfunktionæroverenskomsten,

1) at indklagede skal anerkende, at det i sagen omtvistede arbejde er omfattet af dækningsområdet for Ejendomsfunktionæroverenskomsten, Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2018.0104 Serviceforbundet (advokat Martin Juul Christensen) mod DI Overenskomst II for ISS Facility Services A/S (advokat Kristian Steen Lauridsen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer

Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Notat Sagsnr.: 2013/0009370 Dato: 20. august 2014 Titel: Redegørelse for ændringer i affaldsregulativerne i forhold til eksisterende regulativer Sagsbehandler: Per Hauge Miljøsagsbehandler Generelt for

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

lønoversigt for transport- og logistikoverenskomst

lønoversigt for transport- og logistikoverenskomst lønoversigt for transport- og logistikoverenskomst marts 2013 For chauffører, lager- og terminalarbejdere, flytte arbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovationsarbejde DI Overenskomst I (ATL)

Læs mere

OP M A N D S K E N D E L S E

OP M A N D S K E N D E L S E OP M A N D S K E N D E L S E af 16. juni 2008 i faglig voldgiftssag: 3F Transportgruppen (konsulent Evelyn Jørgensen) mod DI/Turistvognmændenes Arbejdsgiverforening (TA) for Todbjerg City A/S (advokat

Læs mere

Kendelse i faglig voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund. mod. DI Overenskomst I/ATL

Kendelse i faglig voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund. mod. DI Overenskomst I/ATL Kendelse i faglig voldgift (FV 2016.0131) Fagligt Fælles Forbund mod DI Overenskomst I/ATL Sagen drejer sig om, hvorvidt den anciennitet, der er afgørende for retten til og størrelsen af fratrædelsesgodtgørelse

Læs mere

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIK- OVERENSKOMST MARTS 2014

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIK- OVERENSKOMST MARTS 2014 LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIK- OVERENSKOMST MARTS 2014 For chauffører, lager- og terminalarbejdere, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovationsarbejde DI Overenskomst I (ATL)

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIK- OVERENSKOMST MARTS 2015

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIK- OVERENSKOMST MARTS 2015 LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIK- OVERENSKOMST MARTS 2015 For chauffører, lager- og terminalarbejdere, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovationsarbejde DI Overenskomst I (ATL)

Læs mere

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIK- OVERENSKOMST MARTS 2016

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIK- OVERENSKOMST MARTS 2016 LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIK- OVERENSKOMST MARTS 2016 For chauffører, lager- og terminalarbejdere, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovationsarbejde DI Overenskomst I (ATL)

Læs mere

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIKOVERENSKOMST

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIKOVERENSKOMST LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIKOVERENSKOMST MARTS 2019 For chauffører, lager- og terminalarbejdere, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovationsarbejde DI Overenskomst I (ATL) og

Læs mere

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIKOVERENSKOMST

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIKOVERENSKOMST LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIKOVERENSKOMST MARTS 2018 For chauffører, lager- og terminalarbejdere, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovationsarbejde DI Overenskomst I (ATL) og

Læs mere

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIKOVERENSKOMST

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIKOVERENSKOMST LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIKOVERENSKOMST MARTS 2017 For chauffører, lager- og terminalarbejdere, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovationsarbejde DI Overenskomst I (ATL) og

Læs mere

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIK- OVERENSKOMST MARTS 2014

LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIK- OVERENSKOMST MARTS 2014 LØNOVERSIGT FOR TRANSPORT- OG LOGISTIK- OVERENSKOMST MARTS 2014 For chauffører, lager- og terminalarbejdere, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovationsarbejde DI Overenskomst I (ATL)

Læs mere

TransporTgruppen. Lønoversigt marts 2012 for Transport- og Logistikoverenskomsten mellem DI Overenskomst I (ATL) og 3F Fagligt Fælles Forbund

TransporTgruppen. Lønoversigt marts 2012 for Transport- og Logistikoverenskomsten mellem DI Overenskomst I (ATL) og 3F Fagligt Fælles Forbund TransporTgruppen Lønoversigt marts 2012 for Transport- og Logistikoverenskomsten mellem DI Overenskomst I (ATL) og 3F Fagligt Fælles Forbund Lønoversigt for Transport- og Logistikoverenskomst mellem DI

Læs mere

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0045: Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod TEKNIQ for Wicotec Kirkebjerg A/S (underdirektør Thorkild Bang) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen

Læs mere

Bekendtgørelse om affald 1)

Bekendtgørelse om affald 1) Bekendtgørelse om affald 1) I medfør af 7 b, 44, stk. 1, og 4-6, 45, stk. 2, 5 og 7, 45 a, 45 d, stk. 1 og 2, 46 a, stk. 1-3, 46 b, stk. 1 og 2, 47, stk. 2 og 3, 48, stk. 4, 8 og 9, 50 d, stk. 2-4, 51,

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Den retlige ramme B&A fra husholdninger. DAKOFA, den 30. april 2018 Partner, advokat (L) Jacob Brandt

Den retlige ramme B&A fra husholdninger. DAKOFA, den 30. april 2018 Partner, advokat (L) Jacob Brandt Den retlige ramme B&A fra husholdninger DAKOFA, den 30. april 2018 Partner, advokat (L) Jacob Brandt 2 Disposition Definitionen på husholdningsaffald Klassificering Hjemmelsgrundlaget for regulativer,

Læs mere

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151

Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2009.0151 3F, Fagligt Fælles Forbund (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod KL for Hillerød Kommune (advokat Christian K. Clasen) Uoverensstemmelsen angår fortolkning

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV ) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV2018.0134) Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for O.J. Vedsteds Gulvservice ApS (juridisk konsulent

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftsag (FV 2007.208): HK Danmark (advokat Peter Nisbeth) mod DI (advokat Henrik Uldal) G:\Faglig Voldgift Kendelser\PROTOKOLLAT FV 2007 208 HK mod HTS.doc 2 INDLEDNING

Læs mere

Ren besked om affald. Pak pappet rigtigt - Se bagsiden

Ren besked om affald. Pak pappet rigtigt - Se bagsiden Ren besked om affald Pak pappet rigtigt - Se bagsiden Kan HÆNGes PÅ KØLESKABET Dagrenovation Ja, tak til ting fra den daglige husholdning uden farligt affald Det siger vi ja tak til: * Emballage fra mad

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

Generelle satser: 2. Specialarbejdere, uden andre tillæg 2. Chauffører under oplæring 2 Chauffører 3 Chauffører med kvalifikationstillæg 3

Generelle satser: 2. Specialarbejdere, uden andre tillæg 2. Chauffører under oplæring 2 Chauffører 3 Chauffører med kvalifikationstillæg 3 Lønoversigt for Transport- og Logistikoverenskomst mellem DI Overenskomst I (ATL) og 3F Gældende fra begyndelsen af den lønningsuge hvori 1. marts 2015 indgår Indhold: Side Generelle satser: 2 Specialarbejdere,

Læs mere

Ren besked om affald. Vi går online. Tjek præcis hvornår der bliver hentet affald på din adresse på www.taarnby.dk/affald

Ren besked om affald. Vi går online. Tjek præcis hvornår der bliver hentet affald på din adresse på www.taarnby.dk/affald Ren besked om affald LÆS OM DE NYE ORDNINGER Vi går online. Tjek præcis hvornår der bliver hentet affald på din adresse på www.taarnby.dk/affald Dagrenovation Ja, tak til ting fra den daglige husholdning

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. november 2014 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Kendelse i faglig voldgiftssag FV2014.0141, afsagt den 3. december 2014 Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Jacob Scavenius) mod Dansk Byggeri for Marbud, Polen (Cvr. 33018010) (afdelingschef,

Læs mere

Generelle satser: 2. Specialarbejdere, uden andre tillæg 2. Chauffører under oplæring 2 Chauffører 3 Chauffører med kvalifikationstillæg 3

Generelle satser: 2. Specialarbejdere, uden andre tillæg 2. Chauffører under oplæring 2 Chauffører 3 Chauffører med kvalifikationstillæg 3 Lønoversigt for Transport- og Logistikoverenskomst mellem DI Overenskomst I (ATL) og 3F Gældende fra begyndelsen af den lønningsuge hvori 1. marts 2017 indgår Indhold: Side Generelle satser: 2 Specialarbejdere,

Læs mere

BILAG TEKNIK- OG MILJØUDVALGET TAKSTER I 2016

BILAG TEKNIK- OG MILJØUDVALGET TAKSTER I 2016 TAKSTER I Administration, bolig 1309 af 18/12/2012, Kapitel 8. Sammen med indtægterne fra gebyret Administration, erhverv skal disse gebyrindtægter dække udgifterne på funktion 1.38.60 Generel administration

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. marts 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0124): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

Kendelse af 8. februar 2016 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund for Brolæggersjak (forhandlingssekretær Tonny Holm) mod

Kendelse af 8. februar 2016 i faglig voldgift FV : Fagligt Fælles Forbund for Brolæggersjak (forhandlingssekretær Tonny Holm) mod Kendelse af 8. februar 2016 i faglig voldgift FV2015.0183: Fagligt Fælles Forbund for Brolæggersjak (forhandlingssekretær Tonny Holm) mod Dansk Byggeri for Frederiksværk Brolægning A/S (overenskomstchef

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0184): Fødevareforbundet NNF (Advokat Martin Juul Christensen) mod Dansk Industri for Danish Crown A/S, Herning (Chefkonsulent Jane Hedegaard) Voldgiftsretten

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod

OPMANDSKENDELSE. Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod OPMANDSKENDELSE I Voldgiftssagen: Dansk Funktionærforbund (procedør: advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Industri for Vagt- og Alarmbranchens Arbejdsgiverforening (VABA) for G4S Vagt A/S (procedør: advokat

Læs mere

Vejledning Denne lønoversigt er lavet med det formål at regulere de nye lønninger pr. 1. marts 2017

Vejledning Denne lønoversigt er lavet med det formål at regulere de nye lønninger pr. 1. marts 2017 Lønoversigt for Transport- og Logistikoverenskomst mellem Dl Overenskomst I (ATL) og 3F Gældende fra begyndelsen af den lønningsuge hvori 1. marts 2017 indgår Indhold: Side Generelle satser: 2 Specialarbejdere,

Læs mere

1. Præsentation af Hillerød Forsyning

1. Præsentation af Hillerød Forsyning Agenda 1. Præsentation af Hillerød Forsyning 2. Affaldshåndtering i Hillerød Kommune Ved affaldsplanlægger og projektleder Kasper Damsgaard Thomsen Præsentation af Hillerød Forsyning Hillerød Forsyning

Læs mere

BEK nr 1309 af 18/12/2012 Gældende (Affaldsbekendtgørelsen) Offentliggørelsesdato: 20-12-2012 Miljøministeriet

BEK nr 1309 af 18/12/2012 Gældende (Affaldsbekendtgørelsen) Offentliggørelsesdato: 20-12-2012 Miljøministeriet BEK nr 1309 af 18/12/2012 Gældende (Affaldsbekendtgørelsen) Offentliggørelsesdato: 20-12-2012 Miljøministeriet Ændrer i følgende forskrifter BEK nr 1415 af 12/12/2011 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 27. september 2016 i faglig voldgiftssag FV :

Tilkendegivelse og forlig af 27. september 2016 i faglig voldgiftssag FV : Tilkendegivelse og forlig af 27. september 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0100: Fagligt Fælles Forbund (3F) (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri (BYG) for Adserballe & Knudsen

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010

TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 TILKENDEGIVELSE meddelt mandag den 27. december 2010 i faglig voldgiftssag 2010.0236 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Zoologisk Have (advokat Marie Louise

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod Protokollat med tilkendegivelse af 1. juli 2009 i faglig voldgift FV2009.0051: CO-industri for 3F (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI for P. Taabbel & Co. Hanstholm A/S (advokat Lars Bruhn)

Læs mere

1. MARTS 2014 LØNOVERSIGT. Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation

1. MARTS 2014 LØNOVERSIGT. Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation 1. MARTS 2014 LØNOVERSIGT Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation Lønoversigt for Transportoverenskomst mellem DTLs arbejdsgiverforening og 3F

Læs mere

1. MARTS 2015 LØNOVERSIGT. Transportoverenskomst for chauffører, yttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation

1. MARTS 2015 LØNOVERSIGT. Transportoverenskomst for chauffører, yttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation 1. MARTS 2015 LØNOVERSIGT Transportoverenskomst for chauffører, yttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation Lønoversigt for Transportoverenskomst mellem DTLs arbejdsgiverforening og 3F Gældende

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

Kendelse af 17. juli 2015 i faglig voldgift FV2015.0045: HK Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod

Kendelse af 17. juli 2015 i faglig voldgift FV2015.0045: HK Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Kendelse af 17. juli 2015 i faglig voldgift FV2015.0045: HK Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for Tivoli A/S (advokat Tove Schultz-Lorentzen) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen angår arbejde juleaftensdag,

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Bekendtgørelse om affald

Bekendtgørelse om affald Fornyet høring over tilmeldeordning for virksomhedernes adgang til genbrugspladser samt nye gebyrbestemmelser Bekendtgørelse om affald. Etablering af og krav til visse ordninger for virksomheder 39. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI

Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Johansson & Kalstrup P/S rådgivende ingeniører FRI Sag nr.: 155280 Dato: 17.11.2015 E-mail: hbd@j-k-as.dk Ordninger for husholdningsaffald i andre kommuner Data over 4 kommuner og Fanø er opstillet i nedenstående

Læs mere

Kapitel 2 Definitioner

Kapitel 2 Definitioner Miljøudvalget 2012-13 MIU alm. del Bilag 54 Offentligt Bekendtgørelse om affald 1)2) I medfør af 7 b, 44, stk. 1 og 4-6, 45, stk. 2, 5 og 7, 45 a, 45 d, stk. 1 og 2, 46 a, stk. 1-3, 46 b, stk. 1 og 2,

Læs mere

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune

Affald som Ressource 14.09.2015. Fanø Kommune Affald som Ressource 14.09.2015 Fanø Kommune Dit og Danmarks affald Her ender affaldet Ud af de samlede danske affaldsmængder bliver: 61 % genanvendt 29 % forbrændt 6 % deponeret 4 % til midlertidig oplagring

Læs mere

2017/ MARTS 2017 BUTIKSOVERENSKOMSTEN. Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation

2017/ MARTS 2017 BUTIKSOVERENSKOMSTEN. Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation 2017/2020 1. MARTS 2017 LANDSOVERENSKOMST LØNOVERSIGT BUTIKSOVERENSKOMSTEN Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation Lønoversigt for Transportoverenskomst

Læs mere

2017/ MARTS 2019 BUTIKSOVERENSKOMSTEN. Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation

2017/ MARTS 2019 BUTIKSOVERENSKOMSTEN. Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation LANDSOVERENSKOMST 2017/2020 LØNOVERSIGT 1. MARTS 2019 BUTIKSOVERENSKOMSTEN Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation Lønoversigt for Transportoverenskomst

Læs mere

Benævnelse: Administration, bolig Miljøbeskyttelsesloven, nr. 879 af 26/06/2010, 48 og Affaldsbekendtgørelsen, nr af 18/12/2012, Kapitel 8

Benævnelse: Administration, bolig Miljøbeskyttelsesloven, nr. 879 af 26/06/2010, 48 og Affaldsbekendtgørelsen, nr af 18/12/2012, Kapitel 8 BILAG 1b Takster på affaldsområdet og etablering af lille innovativt affaldsanlæg Benævnelse: Administration, bolig Sammen med indtægterne fra gebyret Administration, erhverv skal disse gebyrindtægter

Læs mere

2017/ MARTS 2018 BUTIKSOVERENSKOMSTEN. Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation

2017/ MARTS 2018 BUTIKSOVERENSKOMSTEN. Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation LANDSOVERENSKOMST 2017/2020 LØNOVERSIGT 1. MARTS 2018 BUTIKSOVERENSKOMSTEN Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation Lønoversigt for Transportoverenskomst

Læs mere

AFFALDSSORTERING GENBRUG DIN HVERDAG Sådan sorterer du etage- og flerfamiliehuse

AFFALDSSORTERING GENBRUG DIN HVERDAG Sådan sorterer du etage- og flerfamiliehuse 1 AFFALDSSORTERING GENBRUG DIN HVERDAG Sådan sorterer du etage- og flerfamiliehuse Bestyrelsen har ved henvendelse hos Aalborg Renovation fået udleveret den nye brochure Genbrug din hverdag til alle beboerne.

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod

Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008. CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod 1 Opmandskendelse i faglig voldgiftssag, afsagt den 28. maj 2008 CO-industri (juridisk konsulent Jesper Krah-Stetting) mod DI for Dantherm Air Handling A/S, Skive (advokat Lars Bruhn) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162)

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0162) 3F Aalborg for murer- og murerarbejdsmænd (faglig sekretær Egon Pedersen) mod Dansk Byggeri for HP Byg A/S (konsulent Ole Thaarup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre

restaffald til forbrænding Madaffald metal plast glas papir karton Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast glas Vi tager skraldet du skal bare sortere det Affaldssortering i fire kamre restaffald til forbrænding Madaffald papir karton metal plast

Læs mere

Lønoversigt for Transportoverenskomst mellem DTLs arbejdsgiverforening og 3F Gældende fra begyndelsen af den lønningsuge hvori 1.

Lønoversigt for Transportoverenskomst mellem DTLs arbejdsgiverforening og 3F Gældende fra begyndelsen af den lønningsuge hvori 1. Lønoversigt for Transportoverenskomst mellem DTLs arbejdsgiverforening og 3F Gældende fra begyndelsen af den lønningsuge hvori 1. marts 2014 indgår Indhold: Side Generelle satser: 2 Chauffører under oplæring

Læs mere

1. MARTS 2016 LØNOVERSIGT. Transportoverenskomst for chauffører, yttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation

1. MARTS 2016 LØNOVERSIGT. Transportoverenskomst for chauffører, yttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation 1. MARTS 2016 LØNOVERSIGT Transportoverenskomst for chauffører, yttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation Lønoversigt for Transportoverenskomst mellem DTLs arbejdsgiverforening og 3F

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Hvorfor

Læs mere

PROTOKOLLAT. med. tilkendegivelse. af 28. januar faglig voldgiftssag FV : CO10. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen.

PROTOKOLLAT. med. tilkendegivelse. af 28. januar faglig voldgiftssag FV : CO10. (advokat Peter Breum) mod. Moderniseringsstyrelsen. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 28. januar 2017 i faglig voldgiftssag FV 2016.0083: CO10 (advokat Peter Breum) mod Moderniseringsstyrelsen for Kriminalforsorgen på Færøerne (Kammeradvokaten v/ advokat

Læs mere

Miljøbeskyttelsesloven, nr. 879 af 26/06/2010, 48 og Affaldsbekendtgørelsen, nr af 18/12/2012, Kapitel 8

Miljøbeskyttelsesloven, nr. 879 af 26/06/2010, 48 og Affaldsbekendtgørelsen, nr af 18/12/2012, Kapitel 8 Bilag 1: Forslag til takster på affaldsområdet i Administration, bolig fastsættelsen følger Miljøstyrelsens bekendtgørelser, hvorfor taksten Sammen med indtægterne fra gebyret Administration, erhverv skal

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. september 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0042): Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod DI Overenskomst I for Magnus Olesen A/S (advokat

Læs mere

LØNOVERSIGT PR. 1. MARTS 2013 vedrørende Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation

LØNOVERSIGT PR. 1. MARTS 2013 vedrørende Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation LØNOVERSIGT PR. 1. MARTS 2013 vedrørende Transportoverenskomst for chauffører, flyttearbejdere, grænseoverskridende kørsel og dagrenovation Lønoversigt for Transportoverenskomst mellem DTLs arbejdsgiverforening

Læs mere

Fødevareforbundet NNF mod DI

Fødevareforbundet NNF mod DI OPMANDSKENDELSE i FAGLIG VOLDGIFT Fødevareforbundet NNF mod DI Mellem klageren, Fødevareforbundet NNF, og indklagede, DI, er der opstået uoverensstemmelse om, hvorvidt betaling for delvis fravær, egen

Læs mere

Mad- og restaffald Ugentlig tømning 240 liter 2-kammerbeholder 1.510

Mad- og restaffald Ugentlig tømning 240 liter 2-kammerbeholder 1.510 Hvidovre Kommunes gebyrer på renovationsområdet 2019 (kr. inkl. moms) HUSHOLDNINGSAFFALD FRA HAVEBOLIGER Dagrenovation 110 liter sæk 1.110 140 liter beholder 1.180 190 liter beholder 1.320 240 liter beholder

Læs mere

Sønderborg Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD

Sønderborg Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Sønderborg Kommune REGULATIV FOR HUSHOLDNINGSAFFALD Gældende fra d. 05-06-2014 1 Formål 1 2 Lovgrundlag 1 3 Definitioner 1 4 Gebyrer 2 5 Klage m.v. 3 6 Overtrædelse og straf 3 7 Bemyndigelse 3 8 Ikrafttrædelse

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV2010.0192) Fødevareforbundet NNF (advokatfuldmægtig Kim Brandt Jensen) mod Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation (advokat Christian K. Clasen) afsagt

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4

Indholdsfortegnelse. 1. Forord... 3. 2. Læsevejledning... 4. 3. Opsamling... 4. 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Læsevejledning... 4 3. Opsamling... 4 3.1 Affaldskortlægning 2009... 4 3.2 Supplerende data-2013 vedrørende kommunale indsamlingsordninger... 5 3.2.1 Genanvendelsesprocent

Læs mere

Kendelse i faglig voldgiftssag FV CO-industri for Dansk Metal for A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse i faglig voldgiftssag FV CO-industri for Dansk Metal for A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse i faglig voldgiftssag FV 2017.0066 CO-industri Dansk Metal A (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Dansk Bilbrancheråd Cecils Auto ApS (advokat Johanne Berner Hansen) Uoverensstemmelsen Sagen angår

Læs mere

KORTLÆGNING & PROGNOSE

KORTLÆGNING & PROGNOSE 2014 2024 KORTLÆGNING & PROGNOSE 2 FORORD I forbindelse med udarbejdelsen af den kommunale affaldshåndteringsplan 2014-2024 er denne kortlægnings- og prognoserapport udarbejdet. Affaldsbekendtgørelsens

Læs mere

Kendelse af 6. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0146: Fagligt Fælles Forbund, 3F for A og B (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod

Kendelse af 6. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0146: Fagligt Fælles Forbund, 3F for A og B (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Kendelse af 6. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0146: Fagligt Fælles Forbund, 3F for A og B (forhandlingssekretær Svend-Aage Poulsen) mod Dansk Byggeri for Aalsrode Tømrerfirma A/S, CVR.nr. 13014078

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. juni 2019 FV : Fagligt Fælles Forbund. for. (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. juni 2019 FV : Fagligt Fælles Forbund. for. (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. juni 2019 i FV 2019.0004: Fagligt Fælles Forbund for A (forhandlingssekretær Johnny Frimann Storm) mod Dansk Byggeri for Fleks Modul A/S (chefkonsulent Hans Henrik

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse

Protokollat med tilkendegivelse Protokollat med tilkendegivelse meddelt tirsdag den 29. april 2014 i faglig voldgiftssag 2014.0022 Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod Tekniq for VVS og Varmeteknik A/S (konsulent

Læs mere

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand.

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2014.0062 Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen angår, om

Læs mere

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand.

Sagen blev mundtligt forhandlet den 27. september 2017 med undertegnede fhv. højesteretsdommer Poul Sørensen som opmand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0176 Dansk El-Forbund og Dansk Metal (advokat Berit Lassen) mod Coop Danmark A/S (advokat Pernille Grenaae) Uoverensstemmelsen angår, dels hvornår optjente

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

Bilag 3 Væsentlige ændringer i Allerøds regulativ for husholdning- og erhvervsaffald

Bilag 3 Væsentlige ændringer i Allerøds regulativ for husholdning- og erhvervsaffald Bilag 3 Væsentlige ændringer i Allerøds regulativ for husholdning- og erhvervsaffald Regulativ for husholdningsaffald Allerød Kommune Natur og Miljø Affaldsgruppen Bjarkesvej 2 3450 Allerød http://www.alleroed.dk

Læs mere