Udvikling i antal modtagere af servicelovsydelser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udvikling i antal modtagere af servicelovsydelser"

Transkript

1 Udvikling i antal modtagere af servicelovsydelser Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at kortlægge udviklingen i antallet af modtagere af udvalgte ydelser under Serviceloven de seneste år. Side 1 af 25 Analysens hovedkonklusioner Socialpædagogisk støtte Modtagere af socialpædagogisk støtte ( 85) er den langt største gruppe af ydelsesmodtagere i hele perioden Ifølge nye tal er der i 2015 i alt modtagere af ydelsen (inkl. personer der også bor i botilbud). Antallet af personer, som modtager socialpædagogisk støtte i eget hjem, er steget med 72 pct. fra 2009 til Stigningen i antallet af personer med socialpædagogisk støtte var størst blandt unge under 30 år. Botilbud I 2010 var der i alt knap beboere på botilbud efter enten 107 eller 108 i serviceloven eller i almene ældreboliger/plejeboliger fortrinsvist til psykisk/fysisk handicappede efter 105 i Almenboligloven. Ifølge de nye tal er antallet samlet set personer i Det svarer til en stigning på 29 pct. Fra 2009 til 2012 skete der et fald i antallet af beboere på permanente botilbud efter 108 og en stigning i antallet af beboere i midlertidige botilbud efter 107 og i almene ældreboliger/plejeboliger efter 105 i Almenboligloven. Faldet i 108 er mindre end stigningen i 107 og 105 sammenlagt. Blandt beboere på botilbud er der blevet flere under 30 år fra 2009 til 2012 og denne udvikling har taget fart i de seneste år. Unge under 30 år udgør en tredjedel af alle beboere i botilbud i 2015 mod hver fjerde i 2009.

2 Aktivitets- og beskæftigelsestilbud ( 103 og 104) Antallet af personer i aktivitets og samværstilbud ( 104) var omkring i perioden , men ifølge nye tal er antallet faldet til godt i Et fald på ca. 27 pct. Faldet har kun været blandt personer over 30 år. Antallet af personer i beskyttet beskæftigelse ( 103) lå nogenlunde konstant på ca personer fra , men ifølge nye tal er antallet faldet til knap i 2014 og Et fald på ca. 25 pct. Faldet er især sket blandt personer over 40 år. Side 2 af 25 Støttepersonordninger ( 96-99) Antallet af voksne med ledsageordninger ( 97) er steget fra personer i 2009 til i 2012 en stigning på ca. 14 pct. Det ser dog ikke ud til, at stigningen er fortsat efter 2012, da der ifølge nye tal er i 2015 Antallet af personer med borgerstyret personlig assistance (BPA)( 96) var stigende i perioden Fra ca til knap personer. Ifølge de nye tal er antallet ikke steget i de seneste år. Der er fortsat knap personer med BPA ordning i Der er sket fald i antallet af sindslidende med støtte- og kontaktpersonordninger ( 99) fra 2010 til 2012 (fra ca til svarende til et fald på 33 pct.), mens antallet af misbrugere og hjemløse med ordningen har været mere stabil i hele perioden (ca personer). Det er ikke muligt at følge udviklingen i antallet af modtagere af denne type ydelse efter Antallet af døvblinde med kontaktpersonordning ( 98) steg fra 2009 til 2011, men har siden været nogenlunde konstant. I 2009 var der 255 døvblinde med ordningen og i 2014 og 2015 var der 364 døvblinde med ordningen. Behandlingsmæssige tilbud ( 102) Behandlingsmæssige tilbud efter 102 har traditionelt været meget lidt udbredt med en svagt faldende tendens (knap 200 personer i 2012), men ifølge de nye tal er antallet steget markant de seneste år. I 2015 er der over 700 personer, som får behandlingsmæssige tilbud efter 102.

3 1 Indhold 1 Indhold Baggrund og indledning Resultater Udvikling i antal ydelsesmodtagere fra Udvikling i antal ydelsesmodtagere fra Antal beboere på botilbud Antal modtagere af socialpædagogisk støtte, beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbud Antal modtagere af mindre udbredte ydelser efter serviceloven Udvikling i antal modtagere af udvalgte ydelser fra Bilag 1 Udvikling i antal ydelsesmodtagere Bilag 2 Udvikling i antal ydelsesmodtagere Bilag 3 Udvikling i antal ydelsesmodtagere efter alder og målgruppe Bilag 4 Udvikling i antal ydelsesmodtagere efter aldersgruppe Side 3 af 25

4 2 Baggrund og indledning Kommunerne oplever stigende udgiftspres på det specialiserede socialområde (voksen/handikap-området) og beretter om stigning i antallet af borgere med behov for ydelser. Der findes imidlertid ikke en samlet opgørelse over den faktiske udvikling i antallet af modtagere af diverse ydelser over de seneste år. I dette notat kortlægges udviklingen i antallet af voksne personer, som modtager udvalgte ydelser under Serviceloven. Udfordringen i denne øvelse er, at der ikke findes én datakilde med en sammenhængende tidsserie af sammenlignelige data. Kortlægningen foretages derfor med brug af to forskellige datakilder: dels Den sociale ressourceopgørelse fra og de nye data fra Handicapdokumentationen i Danmarks Statistik fra 2013 og frem. Side 4 af 25 Da de to datakilder ikke indeholder opgørelser over samme ydelser og ikke altid definerer ydelserne ens, kan udviklingen i alle de forskellige ydelser ikke alle undersøges i den samlede periode fra 2009 til Af den grund opdeles nærværende notat i tre dele: 1) Udvikling i antal modtagere af udvalgte ydelser Baseret på Handikapdokumentationen. 6 typer af ydelser. 2) Udvikling i antal modtagere af udvalgte ydelser Baseret på den Sociale Ressourceopgørelse. 13 typer af ydelser. 3) Udvikling i antal modtagere af udvalgte ydelser Baseret på den Sociale Ressourceopgørelse og Handicapdokumentationen. 5 typer af ydelser.

5 3 Resultater 3.1 Udvikling i antal ydelsesmodtagere fra I dette afsnit undersøges den nyeste udvikling i antallet af ydelsesmodtagere. Til opgørelsen benyttes data fra Handicapdokumentationen i Danmarks Statistik, som findes fyldestgørende for 34 kommuner fra 3. kvartal 2013 til og med 1. kvartal Fordelen ved denne opgørelse er, at der er tale om brug af én og samme datakilde med ens definition af ydelser over tid. Ulempen er, at tidsserien er relativt kort (1½ år), og at den kun dækker et mindretal af kommuner, hvis udvikling ikke med sikkerhed repræsenterer resten af landets. Udviklingen i de 34 kommuner antages dog stadig at kunne give et vigtigt pejlemærke. Side 5 af 25 Selvom alle 34 kommuner har godkendt deres data for den undersøgte perioden, er det Danmarks Statistiks vurdering, at det alligevel ikke kan udelukkes, at registreringen er blevet bedre i løbet af perioden. Dette kan påvirke udviklingen i antallet af ydelsesmodtagere, som derfor bør tolkes med forsigtighed. Figur 3.1 viser det samlede antal personer, som på udvalgte datoer i perioden modtager udvalgte servicelovsydelser (i 34 kommuner). Modtagere af socialpædagogisk støtte ( 85) er den langt største gruppe af ydelsesmodtagere. For alle ydelser ses det, at der er sket en stigning i antallet af modtagere i løbet af perioden. Stigningen i antallet af personer er størst hvad angår modtagere af socialpædagogisk støtte. Figur 3.1: Udvikling i antal modtagere af udvalgte servicelovsydelser (personer) Socialpædagogisk støtte ( 85) Midlertidig og længerevarende ophold ( samt 105 i Almenboligloven) Aktivitets- og samværsydelse ( 104) Ledsageordninger efter 97 (18 år og derover) Beskyttet beskæftigelsesydelse ( 103) Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) ( 96) Kontaktpersonordning for døvblinde efter 98 Psykologisk og speciallægelig behandling ( 102) Note: Opgørelsen viser antallet af personer med igangværende ydelser på de pågældende datoer. Tallene er baseret på data fra 34 kommuner. Antallet af beboere på botilbud (midlertidige og længerevarende ophold) omfatter både personer visiteret til botilbud og personer, som er visiteret til socialpædagogisk støtte på botilbud. Vær opmærksom på, at en del af stigningen muligvis kan forklares af bedre indberetninger i løbet af perioden. Indskrevne i botilbud efter 5/ 105 i Almenboligloven (almene ældreboliger og plejeboliger) omfatter kun indskrevne i boliger fortrinsvist til fysisk/psykisk handicappede. Bemærk at socialpædagogisk støtte både omfatter personer, som bor i eget hjem og personer, som også er visiteret til opholdstilbud. For tal bag figuren se bilag 1. Kilde: Egne beregner baseret på Danmarks Statistiks register (HANDIC).

6 Hvis man betragter udviklingen relativt set (figur 3.2) ses det, at der er sket en stigning på 20 pct. i antallet af modtagere af socialpædagogisk støtte, alene på 1½ år, mens stigningen for de øvrige typer af ydelser typisk ligger på knap 10 pct. Det kan ikke udelukkes, at en del af stigningen i antallet af ydelsesmodtagere skyldes gradvis bedre registrering i løbet af perioden jf. beskrivelsen ovenfor. Derfor skal stigningen i antallet af ydelsesmodtagere tolkes med forsigtighed. Den ekstraordinært store stigning i antallet af modtagere af socialpædagogisk støtte kan dog næppe bortforklares med registreringsforbedringer, da denne må forventes at påvirke alle typer af ydelser ens. Side 6 af 25 For yderligere tal over antallet af modtagere, se bilag 1. Figur 3.2: Relativ stigning i antal modtagere af udvalgte servicelovsydelser (procent) Socialpædagogisk støtte ( 85) Midlertidig og længerevarende ophold ( samt 105 i Almenboligloven) Aktivitets- og samværsydelse ( 104) Beskyttet beskæftigelsesydelse ( 103) Borgerstyret Personlig Assistance (BPA) ( 96) Ledsageordninger efter 97 (18 år og derover) Note: Opgørelsen viser antallet af personer med igangværende ydelser på de pågældende datoer i forhold til antallet pr. 1/ Tallene er baseret på data fra 34 kommuner. Vær opmærksom på, at en del af stigningen muligvis kan forklares af bedre indberetninger i løbet af perioden. Psykologisk og speciallægelig behandling og kontaktperson til døvblinde er udeladt pga. et lille antal modtagere og dermed store udsving relativt år til år. Kilde: Egne beregner baseret på Danmarks Statistiks register (HANDIC).

7 3.2 Udvikling i antal ydelsesmodtagere fra I dette afsnit undersøges udviklingen i antallet af ydelsesmodtagere fra 2009 til 2012 baseret på tal fra Den Sociale Ressourceopgørelse for voksne og ældre 1. Denne er baseret på årlige optællinger af antallet af aktuelle ydelsesmodtagere i kommunerne på en bestemt tidspunkt (uge 15 eller 16). Opgørelser fra den sociale ressourceopgørelse skal tolkes med en vis forsigtighed pga. usikkerhed i indberetningerne. Tallene anses desuden for alle årene at være lidt undervurderede pga. manglende oplysninger fra enkelte tilbud. Fordelen ved denne opgørelse er, at den dækker alle landets kommuner og har samme indsamlingsmetode og definition af ydelser i perioden. Ulempen er, at tidsserien er noget forældet. Ikke desto mindre vil opgørelsen vise den historiske udvikling, som med området bygger videre på. Side 7 af Antal beboere på botilbud Figur 3.3 viser udviklingen i antallet af beboere på forskellige typer af botilbud fra 2009 til Mens der er sket et fald i antallet af beboere på permanente botilbud efter 108 i perioden, er der sket en stigning i antallet af beboere i midlertidige botilbud efter 107 og i antallet af beboere i almene ældreboliger (fortrinsvist til fysisk/psykisk handicappede) efter 105 i Almenboligloven. Stigningen i 105 fortsætter i øvrigt helt frem til Figur 3.3: Udvikling i antal beboere på botilbud (personer) Indskrevne i midlertidige botilbud efter 107 Indskrevne i permanente botilbud efter 108 Indskrevne i almene ældreboliger/plejeboliger fortrinsvist til fysisk og psykisk handicappede (Almenboliglovens 5/ 105) Note: Opgørelsen viser antallet af aktuelt indskrevne i april (uge 15/16) i året. For yderligere tal bag figuren se bilag 2. Kilde: Statistiske Efterretninger. Den sociale ressourceopgørelse For 5/ 105 i Almenboligloven anvendes tabel RESI01 i statistikbanken.dk. 1 Offentliggjort i Statistiske Efterretninger: Sociale forhold, sundhed og retsvæsen. 2010:4, 2011:5, 2012:4, 2013:4.

8 Relativt set er faldet i 108 på 17 pct., mens stigningen i 107 er på 11 pct. og stigningen i 105 er op 117 pct. siden Faldet i 108 siden 2010 er mindre antalsmæssigt end stigningen i 107 og 105 sammenlagt. Midlertidige botilbud Unge under 30 år udgør over halvdelen af alle indskrevne i botilbud efter 107 i Ca. halvdelen af de indskrevne har psykisk funktionsnedsættelse og en tredjedel er sindslidende. Blandt indskrevne i botilbud efter 107 er der blevet flere under 30 år og flere sindslidende fra 2009 til 2012 (se bilag 3). Side 8 af 25 Permanente botilbud Personer over 40 år udgør omtrent 70 pct. af alle indskrevne i botilbud efter 108 i hele perioden Over halvdelen af de indskrevne har psykisk funktionsnedsættelse, og en fjerdedel er sindslidende. Blandt indskrevne i botilbud efter 108 er der blevet færre i alle aldersgrupper og i alle målgrupper fra , dog især blandt dem med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse (se bilag 3). Boliger efter almenboligloven Unge under 30 år udgør under hver femte af alle indskrevne i botilbud efter 105 i almenboligloven i 2012, men andelen af unge er svagt stigende Antal modtagere af socialpædagogisk støtte, beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbud Figur 3.4 viser udviklingen i antallet af modtagere af tre udbredte typer af ydelser efter serviceloven fra 2009 til 2012 nemlig socialpædagogisk støtte, ( 85), aktivitets- og samværstilbud ( 104) og beskyttet beskæftigelse ( 103). Socialpædagogisk støtte er den absolut mest udbredte type af støtte efterfulgt af aktivitets- og samværstilbud. Figur 3.4: Udvikling i antal modtagere af udbredte ydelser: 85, 103 og (personer) Aktivitets- og samværstildbud ( 104) Socialpædagogisk støtte ( 85) Beskyttet beskæftigelse ( 103) Note: Opgørelsen viser antallet af aktuelle modtagere af ydelser i april (uge 15/16) i året. Bemærk at socialpædagogisk støtte her ikke omfatter personer, som også er visiteret til opholdstilbud efter For yderligere tal bag figuren se bilag 2. Kilde: Statistiske Efterretninger. Den sociale ressourceopgørelse

9 Mens der er sket en stigning i antallet af modtagere af socialpædagogisk støtte fra , har udviklingen i antallet af personer i aktivitets og samværstilbud og i beskyttet beskæftigelse været mere konstant. Antallet af modtagere af socialpædagogisk støtte er steget med 28 pct. i løbet af de tre år svarende til knap personer mere i 2012 sammenlignet med Socialpædagogisk støtte Personer over 40 år udgør over halvdelen af alle modtagere af socialpædagogisk støtte. Sindslidende er den største gruppe af modtagere og udgør i alt halvdelen af alle modtagere af socialpædagogisk støtte. Der er sket en stigning i antallet af personer med socialpædagogisk støtte i alle aldersgrupper og i alle målgrupper fra Stigningen har dog været størst blandt dem under 30 år, som i 2012 udgør en fjerdedel af alle modtagere af socialpædagogisk støtte (se bilag 3). Side 9 af 25 Beskyttet beskæftigelse Personer over 30 år udgør ca. 80 pct. af alle personer i beskyttet beskæftigelse. Ca. 70 pct. udviklingshæmmede, og ca. 20 pct. er sindslidende. Blandt personer i beskyttet beskæftigelse efter 103 er der ikke sket de store forskydninger i aldersfordelingen eller fordelingen mellem målgrupper fra (se bilag 3). Aktivitets- og samværstilbud Personer over 40 år udgør ca. 45 pct. af alle personer i aktivitets og samværstilbud. Der er sket en stigning i antallet af personer over 40 år, der var i aktivitets- og samværstilbud efter 104 fra , men fra har antallet over 40 år været mere stabilt. Siden 2010 er der sket et lille fald i antallet af misbrugere og fysisk handikappede, og en stigning i antallet af udviklingshæmmede blandt personer i aktivitets- og samværstilbud (se bilag 3).

10 3.2.3 Antal modtagere af mindre udbredte ydelser efter serviceloven Figur 3.5 viser udviklingen i antallet af modtagere af mindre udbredte ydelser efter serviceloven fra 2009 til Den mest udbredte ydelse her er ledsageordninger for voksne efter 97 efterfulgt at støtte- og kontaktpersonordninger for sindslidende og misbrugere. Figur 3.5: Udvikling i antal modtagere af mindre udbredte ydelser (personer) Side 10 af Ledsageordninger efter 97 (18 år og derover) Støtte og kontaktpersonordninger ( 99) - sindslidende Støtte og kontaktpersonordninger ( 99) - Stof- og alkoholmisbrugere og hjemløse Tilskud til ansættelse af hjælpere til personer med nedsat funktionsevne ( 96) Kontaktpersonordning for døvblinde efter 98 Behandlingsmæssige tilbud efter 102 Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom efter 118 Note: Opgørelsen viser antallet af aktuelle modtagere af ydelser i april (uge 15/16) i året. For yderligere tal bag figuren se bilag 2. Kilde: Statistiske Efterretninger. Den sociale ressourceopgørelse Der er sket en markant stigning i antallet af voksne med ledsageordninger ( 97) i perioden. Antallet af voksne med ledsageordninger er steget med 14 pct. i løbet af de tre år svarende til personer mere i 2012 sammenlignet med Hvad angår støtte- og kontaktpersonordninger er der sket et fald i antallet af sindslidende med disse ordninger fra 2011 til 2012 (på ca. 30 pct.), mens antallet af misbrugere og hjemløse med ordningen har været mere stabil i hele perioden. Antallet af personer, som får tilskud til ansættelse af hjælpere, er steget med 18 pct. svarende til 230 personer mere i 2012 sammenlignet med Der er også sket en stor relativ stigning (på 28 pct.) i både antallet af modtagere af kontaktpersonordninger for døvblinde og antallet af personer, som modtager behandlingsmæssige tilbud efter 102, men da begge ordninger antalsmæssigt er relativt sjældne er der kun tale om en stigning på hhv. 70

11 og 60 personer i perioden. Siden 2010 sket en stigning i antallet af modtagere af behandlingsmæssige tilbud under 30 år og et fald i antallet over 30 år. Samtidig er der sket en stigning i antallet af sindslidende og et fald i især antallet af udviklingshæmmede, fysisk handicappede og socialt udsatte, som modtager behandlingsmæssige tilbud. Side 11 af 25

12 3.3 Udvikling i antal modtagere af udvalgte ydelser fra Hvis man ønsker at undersøge udviklingen i antallet af ydelsesmodtagere i en længere sammenhængende periode end i de to foregående afsnit, er man nødt til at anvende forskellige datakilder og opgørelser. Kunsten er da at finde sammenlignelige opgørelsesmetoder og definitioner af ydelsesmodtagere, så antallet kan sammenlignes over tid på trods af de forskellige datakilder. I dette afsnit sammenlignes antallet af ydelsesmodtagere i perioden jf. den social ressourceopgørelse med antallet af ydelsesmodtagere i 2014 og 2015 jf. Handikapdokumentationen i Danmarks Statistik baseret på data fra 34 kommuner, men opregnet til landsplanstal baseret på befolkningens størrelse (befolkningsvægte for 18+ årige). Side 12 af 25 Den sociale ressourceopgørelse var en bestandsopgørelse, hvor en række nøgletal, herunder antallet af ydelsesmodtagere, blev opgjort én gang om året (uge 15 eller 16 afhængigt af påsken). I denne sammenligning afgrænses ydelsesmodtagere i 2014 derfor efter samme princip: alle personer, som havde en igangværende ydelse under serviceloven i uge 15 (onsdag den 9. april 2014 og onsdag den 8. april 2015). Da kategorierne af ydelser i ressourceopgørelsen ikke i alle tilfælde svarer til kategorierne af ydelser, som kommunerne i dag indberetter, er det ikke muligt at følge udviklingen i alle typer af ydelser. Desuden er der usikkerheder og sandsynligvis tale om underestimering af det reelle antal modtagere i forskellig grad i begge opgørelser, hvorfor udviklingen fra antallet af modtagere i ressourceopgørelsen til antallet af modtagere i Handicapdokumentationen skal tolkes varsomt. Socialpædagogisk støtte ( 85) I 2015 var der i alt personer, som modtager socialpædagogisk støtte efter 85 enten i eget hjem eller på botilbud. Antallet af personer, som modtager socialpædagogisk støtte er steget markant i hele perioden I 2009 var der ca modtagere af socialpædagogisk støtte (som ikke også boede i botilbud efter 107 og 108), mens der i 2012 var personer. Ifølge de nye tal er det personer i 2015 (opregnet til landsplan fra 34 kommuners indberetninger). Samlet set giver det en stigning på 72 pct. i løbet af den 6-årige periode. Stigningen fra 2012 til 2014 er dog sandsynligvis lidt overvurderet, da det ikke datamæssigt er muligt at frasortere alle modtagere af 85, som bor på botilbud efter Alene i den nyeste periode fra 3. kvartal 2013 til 1. kvartal 2015 er antallet i socialpædagogisk støtte steget dramatisk jf. afsnit 3.1. Det kan ikke afvises, at en del af stigningen de seneste år skyldes en øget brug af boliger efter 105 i Almenboligloven, hvor det i højere grad er kutymen at indberette socialpædagogisk støtte separat fra botilbuddet end tilfældet er med i Serviceloven. Stigningen i antallet af personer med socialpædagogisk støtte er størst blandt unge under 30 år jf. bilag 4.

13 Beboere på botilbud ( og 105 i Almenboligloven) I 2010 var der knap beboere på botilbud efter enten 107 eller 108 i Serviceloven eller i almene ældreboliger/plejeboliger fortrinsvist til psykisk/fysisk handicappede efter 105 i Almenboligloven (for udviklingen i de enkelte typer af botilbud se afsnit 3.2). Ifølge de nye tal er antallet samlet set i personer. Det svarer til en stigning på 29 pct. siden Blandt beboere på botilbud er der blevet flere under 30 år fra 2009 til 2012 (især 105 og 107 jf. afsnit 3.2.1), og denne udvikling har taget fart i de seneste år. Unge under 30 år udgør en tredjedel af alle beboere i botilbud ( og 105) i 2015 mod hver fjerde i 2009 (jf. bilag 4). Side 13 af 25 Figur 3.6: Udvikling i antal modtagere af udvalgte udbredte servicelovsydelser April 2013 April 2014 April 2015 Socialpædagogisk støtte ( 85) - som ikke også er på botilbud efter 107 og 108 Aktivitets- og samværstildbud ( 104) Indskrevne i botilbud efter (Serviceloven) eller 105 (Almenboligloven) Beskyttet beskæftigelse ( 103) Ledsageordninger efter 97 (18 år og derover) Borgerstyret personlig assistance (BPA) efter 96 Note: Tallene for er baseret på den sociale ressourceopgørelse. Tallene for 2014 og 2015 er baseret på indberetninger til Handikapdokumentationen fra 34 kommuner, som er opregnet til landsplan på baggrund af befolkningstal. Tallene anses for alle årene at være lidt undervurderede pga. manglende oplysninger fra enkelte tilbud. Stigningen i alle ydelser fra 2014 til 2015 er sandsynligvis overvurderet pga. forbedret indberetning i perioden. Indskrevne i botilbud efter 5/ 105 i Almenboligloven (almene ældreboliger og plejeboliger) omfatter kun indskrevne i boliger fortrinsvist til fysisk/psykisk handicappede. Antallet af indskrevne i botilbud i 2014 og 2015 dækker både personer visiterede til botilbud samt personer visiteret til socialpædagogisk støtte, som er registreret på et botilbud (med tilbudskode). Antallet med socialpædagogisk støtte omfatter her ikke personer, som også er visiteret til opholdstilbud efter Dog indgår der i 2014 og 2015 nogle personer, som også bor på botilbud efter 107 og 108, da det ikke datamæssigt er muligt at frasortere alle. Kilde: Egne beregner baseret på Danmarks Statistiks register (HANDIC) og Den sociale ressourceopgørelse (Statistiske efterretninger og Statistikbanken.dk (RESI01)). Aktivitets- og samværstilbud ( 104) Antallet af personer i aktivitets og samværstilbud svingede omkring i perioden , men ifølge de nye tal er antallet faldet til godt i 2015 (opregnet til landsplan fra 34 kommuners indberetninger). Et

14 fald på ca. 27 pct. Faldet de seneste år har kun været blandt personer over 30 år jf. bilag 4. Beskyttet beskæftigelse ( 103) Antallet af personer i beskyttet beskæftigelse lå nogenlunde konstant på ca personer fra , men ifølge de nye tal er antallet faldet til knap i 2014 og 2015 (opregnet til landsplan fra 34 kommuners indberetninger). Et fald på ca. 25 pct. Faldet er især sket blandt personer over 40 år jf. bilag 4. Ledsageordninger for 18+ årige ( 97) Antallet af voksne med ledsageordninger er steget fra i 2009 til i 2012 en stigning på ca. 14 pct. Det ser dog ikke ud til, at stigningen er fortsat efter 2012, da der ifølge de nye tal er i 2015 (opregnet til landsplan fra 34 kommuners indberetninger). Side 14 af 25 Borgerstyret personlig assistance (BPA)( 96) Antallet af personer med borgerstyret personlig assistance var stigende i perioden jf. afsnit og bilag 2. Fra ca til knap personer. Stigningen fandt især sted fra Ifølge de nye tal er antallet ikke steget i de seneste år. Der er fortsat knap personer med BPA ordning i Behandlingsmæssige tilbud ( 102) Behandlingsmæssige tilbud efter 102 har traditionelt været meget lidt udbredt med en svagt faldende tendens (knap 200 personer i 2012), men ifølge de nye tal er antallet steget markant de seneste år. I 2015 er der over 700 personer, som får behandlingsmæssige tilbud efter 102. Kontaktpersonordning for døvblinde ( 98) Antallet af døvblinde med kontaktpersonordning steg fra 2009 til 2011, men har siden været nogenlunde konstant. I 2009 var der 255 døvblinde med ordningen og i 2014 og 2015 var der 364 døvblinde med ordningen.

15 Figur 3.7: Udvikling i antal modtagere af udvalgte mindre udbredte servicelovsydelser Side 15 af April 2013 April 2014 April 2015 Behandlingsmæssige tilbud efter 102 Kontaktpersonordning for døvblinde efter 98 Note: Tallene for er baseret på den sociale ressourceopgørelse. Tallene for 2014 og 2015 er baseret på indberetninger til Handikapdokumentationen fra 34 kommuner, som er opregnet til landsplan på baggrund af befolkningstal. Tallene anses for alle årene at være lidt undervurderede pga. manglende oplysninger fra enkelte tilbud. Kilde: Egne beregner baseret på Danmarks Statistiks register (HANDIC) og Den sociale ressourceopgørelse (Statistiske efterretninger).

16 Bilag 1 Udvikling i antal ydelsesmodtagere Antal personer med pågældende ydelse (34 kommuner) 1. oktober januar april juli oktober januar 2015 Socialpædagogisk støtte ( 85) Midlertidig og længerevarende ophold ( 107 og 108 samt 105 i Almenboligloven) - inkl. personer med socialpædagogisk støtte på opholdstilbud Aktivitets- og samværsydelse ( 104) Støttepersonordning ( 95-97) Tilskud til ansættelse af hjælpere til personer med nedsat funktionsevne BPA ( 96) Ledsageordninger efter 97 ( år og derover) Kontaktpersonordning for døvblinde efter 98 Beskyttet beskæftigelsesydelse ( 103) Psykologisk og speciallægelig behandling ( 102) Note: Opgørelsen viser antallet af personer med igangværende ydelser på de pågældende datoer. Tallene er baseret på data fra 34 kommuner. Vær opmærksom på, at en del af stigningen muligvis kan forklares af bedre indberetninger i løbet af perioden. Kilde: Egne beregninger på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik 1. april 2015 Side 16 af 25

17 Bilag 2 Udvikling i antal ydelsesmodtagere Den sociale ressourceopgørelse uge 15/16 Side 17 af 25 Botilbud Indskrevne i almene ældreboliger/plejeboliger fortrinsvist til fysisk og psykisk handicappede (Almenboliglovens 105) Indskrevne i midlertidige botilbud efter 107 (beboere) Indskrevne i permanente botilbud efter 108 (beboere) Øvrige tilbud Aktivitets- og samværstilbud ( 104) Socialpædagogisk støtte ( 85) Beskyttet beskæftigelse ( 103) Ledsageordninger efter 97 (18 år og derover) Støtte og kontaktpersonordninger ( 99) - sindslidende Støtte og kontaktpersonordninger ( 99) - Stof- og alkoholmisbrugere og hjemløse Tilskud til ansættelse af hjælpere til personer med nedsat funktionsevne ( 96) Kontaktpersonordning for døvblinde efter Behandlingsmæssige tilbud efter Pasning af nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom efter Note: Den sociale ressourceopgørelse er en summarisk opgørelse over antallet af ydelsesmodtagere, som foretages én gang om året, dvs. en status på et bestemt tidspunkt (uge 15 eller 16). Tal for 2009 kan ikke sammenlignes med tidligere år pga. ændret indberetning. Tallene anses for alle årene at være lidt undervurderede pga. manglende oplysninger fra enkelte tilbud. Kilde: Den sociale ressourceopgørelse for voksne og ældre Statistiske Efterretninger. Samt statistikbanken.dk tabel RESI01.

18 Bilag 3 Udvikling i antal ydelsesmodtagere efter alder og målgruppe Udvikling i aldersfordeling blandt indskrevne i botilbud efter Side 18 af Under 20 år år år år 60+ år Udvikling i antal indskrevne i botilbud efter 107 efter målgruppe Fysisk funktionsnedsættelse Psykisk funktionsnedsættelse Sindslidelse Socialt problem

19 Udvikling i aldersfordeling blandt indskrevne i botilbud efter Under 20 år år år år 60+ år Side 19 af 25 Udvikling i antal indskrevne i botilbud efter 108 efter målgruppe Fysisk funktionsnedsættelse Sindslidelse Psykisk funktionsnedsættelse Socialt problem

20 Udvikling i aldersfordeling blandt personer i beskyttet beskæftigelse ( 103) Under 20 år år år år 60+ år Side 20 af 25 Udvikling i antal personer i beskyttet beskæftigelse ( 103) fordelt efter målgruppe Øvrige personer med nedsat erhvervsevne, herunder socialt udsatte Misbrugere og tidligere brugere af botilbud Fysiske handicappede mv. herunder døve og blinde Udviklingshæmning, herunder autister Sindslidelse

21 Udvikling i aldersfordeling blandt personer i aktivitets- og samværstilbud ( 104) Side 21 af Under 30 år år år 60+ år OBS: personer uden oplyst alder i hvert år er udeladt. Udvikling i antal personer i aktivitets- og samværstilbud ( 104) fordelt efter målgruppe Øvrige personer med nedsat erhvervsevne, herunder socialt udsatte Misbrugere og tidligere brugere af botilbud Fysiske handicappede mv. herunder døve og blinde Udviklingshæmning, herunder autister Sindslidelse

22 Udvikling i aldersfordeling blandt personer med socialpædagogisk støtte ( 85) Side 22 af Under 30 år år år 60+ årige OBS: Op til 900 personer uden oplyst alder i hvert år er udeladt. Udvikling i antal personer med socialpædagogisk støtte ( 85) i forskellige målgrupper Øvrige personer med nedsat erhvervsevne, herunder socialt udsatte Misbrugere og tidligere brugere af botilbud Fysiske handicappede mv. herunder døve og blinde Udviklingshæmning, herunder autister Sindslidelse

23 Udvikling i antal modtagere af behandlingsmæssige tilbud i forskellige målgrupper ( 102) Side 23 af 25 Øvrige personer med nedsat erhvervsevne, herunder socialt udsatte Misbrugere og tidligere brugere af botilbud Fysiske handicappede mv. herunder døve og blinde Udviklingshæmning, herunder autister Sindslidelse

24 Bilag 4 Udvikling i antal ydelsesmodtagere efter aldersgruppe Udvikling i aldersfordeling blandt indskrevne i botilbud efter 107, 108 og 105 i almenboligloven April 2010 April 2011 April 2012 April 2013 April 2014 April 2015 Side 24 af 25 Under 30 år år år 60+ år Udvikling i aldersfordeling blandt personer med socialpædagogisk støtte ( 85) som ikke er i botilbud efter 107 og April 2013 April 2014 April 2015 Under 30 år år år 60+ år Note: Op til 900 personer uden oplyst alder i årene er udeladt.

25 Udvikling i aldersfordeling blandt personer i aktivitets- og samværstilbud ( 104) April 2013 April 2014 April 2015 Side 25 af 25 Under 30 år år år 60+ år Note: personer uden oplyst alder i årene er udeladt. Udvikling i aldersfordeling blandt personer i beskyttet beskæftigelse ( 103) April 2013 April 2014 April 2015 Under 30 år år år 60+ år

Udvikling i antal modtagere af servicelovsydelser

Udvikling i antal modtagere af servicelovsydelser Udvikling i antal modtagere af servicelovsydelser 2009-2015 Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at kortlægge udviklingen i antallet af modtagere af udvalgte ydelser under

Læs mere

UDVIKLING, YDELSER OG OPFØLGNING FOR BORGERE MED HANDICAP

UDVIKLING, YDELSER OG OPFØLGNING FOR BORGERE MED HANDICAP DEBATMØDE 12 KOMMUNALØKONOMISK FORUM 2017 UDVIKLING, YDELSER OG OPFØLGNING FOR BORGERE MED HANDICAP Debatmøde 12 DEBATMØDE 12 KOMMUNALØKONOMISK FORUM 2017 Flere modtagere af kommunale ydelser Udvikling

Læs mere

Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv

Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv Hvert år anvendes omkring 15 mia. kr. på anbringelser og forebyggende foranstaltninger til udsatte børn og unge. Nogle af indsatserne skal forebygge,

Læs mere

Udgiftspres på voksenhandicapområdet

Udgiftspres på voksenhandicapområdet Udgiftspres på voksenhandicapområdet Hovedpointer: Kommunerne melder om stigende udgiftspres på området for voksne handicappede. 56 pct. forventer, at den demografiske udvikling på området vil give øgede

Læs mere

Kommunale driftsudgifter til sociale indsatser målrettet socialt udsatte

Kommunale driftsudgifter til sociale indsatser målrettet socialt udsatte Kommunale driftsudgifter til sociale indsatser målrettet socialt udsatte Udgifterne til kommunernes sociale indsatser til socialt udsatte efter serviceloven har de seneste år ligget på omkring ca. 6,8

Læs mere

Borgere i beskyttet beskæftigelse

Borgere i beskyttet beskæftigelse Borgere i beskyttet beskæftigelse Velfærdspolitisk Analyse Mennesker med handicap og socialt udsatte har i Danmark adgang til en række indsatser på det specialiserede socialområde. Formålet med indsatserne

Læs mere

Velfærdspolitisk Analyse

Velfærdspolitisk Analyse Velfærdspolitisk Analyse Opholdstiden på forsorgshjem og herberger stiger Borgere i hjemløshed er en meget udsat gruppe af mennesker, som ofte har komplekse problemstillinger. Mange har samtidige problemer

Læs mere

INDSATSER EFTER SERVICELOVEN TIL VOKSNE MED PYSKISKE LIDELSER

INDSATSER EFTER SERVICELOVEN TIL VOKSNE MED PYSKISKE LIDELSER LIDELSER APRIL 2018 ANALYSE INDSATSER EFTER SERVICELOVEN TIL VOKSNE MED PYSKISKE LIDELSER ANALYSE LIDELSER Side 2 af 33 Indholdsfortegnelse Indledning...3 1.1 Læsevejledning...3 Resumé...4 Modtagere af

Læs mere

FAKTA OM KOMMUNERNES INDSATSER PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE

FAKTA OM KOMMUNERNES INDSATSER PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE KL MARTS 2019 FAKTAARK FAKTA OM KOMMUNERNES INDSATSER PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE 2 01/ KOMMUNERNE LEVERER SPECIALISERET HJÆLP TIL FLERE Over 67.000 voksne med fysisk eller psykisk nedsat funktionsevne

Læs mere

Det specialiserede anbringelsesområde. Udgiftsudvikling for Rebild Kommune

Det specialiserede anbringelsesområde. Udgiftsudvikling for Rebild Kommune Det specialiserede anbringelsesområde for voksne Udgiftsudvikling for Rebild Kommune 28-2 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Datagrundlag... 5 4. Analyserede tilbud... 5 5. Hovedtal,

Læs mere

Afdækning af anvendelse af tillægsydelser i hovedstadsregionen

Afdækning af anvendelse af tillægsydelser i hovedstadsregionen Afdækning af anvendelse af tillægsydelser i hovedstadsregionen KKR Hovedstaden Januar 18 1 Indhold 1. Indledning... 3 1.1 Formål... 3 2. Opsamling... 3 3. Metode... 4 4. Data... 5 5. Resultater... 5 5.1

Læs mere

Budget- og regnskabssystem for kommuner side 1. Dato: December 2017 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2018

Budget- og regnskabssystem for kommuner side 1. Dato: December 2017 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2018 Budget- og regnskabssystem for kommuner 3.4 - side 1 4 Sundhedsområdet SUNDHEDSUDGIFTER M.V. (62) 4.62.81 Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet 002 Stationær somatik 003 Ambulant somatik

Læs mere

Dato: Maj 2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016

Dato: Maj 2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.4 - side 1 Dato: Maj 2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 RÅDGIVNING (35) 5.35.40 Rådgivning og rådgivningsinstitutioner På denne funktion registreres udgifter

Læs mere

Skema over sammenhæng mellem ydelser, tilbud, paragraffer og kontoplansnumre

Skema over sammenhæng mellem ydelser, tilbud, paragraffer og kontoplansnumre Skema over sammenhæng mellem ydelser, tilbud, paragraffer og kontoplansnumre Ydelse Ydelse underbegreber Tilbud Paragraf Kontoplansnummer Kommentar Notation aktivitets- og samværsydelse 104 (aktivitets-

Læs mere

Det specialiserede voksenområde

Det specialiserede voksenområde Det specialiserede voksenområde Velfærds- og Sundhedsstaben 13.5.20145 1 00.30.10-S00-1-15 De store linjer Hovedoversigt Udvalg: Velfærds- og Sundhedsudvalget Hele kroner: budgetårets priser Politikområder

Læs mere

KAPACITETSANALYSE PÅ HANDICAP OG PSYKIATRIOMRÅDET

KAPACITETSANALYSE PÅ HANDICAP OG PSYKIATRIOMRÅDET KAPACITETSANALYSE PÅ HANDICAP OG PSYKIATRIOMRÅDET Lemvig Kommune Social- og Sundhedsudvalg 15. august 2017 Agenda Baggrund og formål Benchmarking Udvikling i diagnoser og målgrupper Scenarier for den fremtidige

Læs mere

Borgere i aktivitets- og samværstilbud

Borgere i aktivitets- og samværstilbud Borgere i aktivitets- og samværstilbud Denne analyse ser nærmere på aktivitets- og samværstilbud efter serviceloven og belyser blandt andet potentialet for, at borgere, der gør brug af tilbuddet, kan komme

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre

Hjemmehjælp til ældre ÆLDRE I TAL 2015 Hjemmehjælp til ældre - 2014 Ældre Sagen Juli 2015 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

Børn og unge med handicap

Børn og unge med handicap Kort fortalt 26-04-2019 Børn og unge med handicap Børn og unge med handicap og deres forældre kan modtage hjælp efter serviceloven, fx til dækning af nødvendige merudgifter ved forsørgelse af barnet i

Læs mere

De ældres boligforhold 2015

De ældres boligforhold 2015 ÆLDRE I TAL 2015 De ældres boligforhold 2015 Ældre Sagen Januar 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

De ældres boligforhold 2018

De ældres boligforhold 2018 ÆLDRE I TAL 2018 De ældres boligforhold 2018 Ældre Sagen November 2018 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik,

Læs mere

Camilla T. Dalsgaard. Det specialiserede voksenområde i Odsherred Kommune Udgifter, brugere, enhedsudgifter, køb og salg

Camilla T. Dalsgaard. Det specialiserede voksenområde i Odsherred Kommune Udgifter, brugere, enhedsudgifter, køb og salg Camilla T. Dalsgaard Det specialiserede voksenområde i Odsherred Kommune 2010-2014 Udgifter, brugere, enhedsudgifter, køb og salg Det specialiserede voksenområde i Odsherred Kommune 2010-2014 Udgifter,

Læs mere

tilbud, der både er dagtilbud og tilbud til voksne

tilbud, der både er dagtilbud og tilbud til voksne Mar 18 2011 12:34:53 - Helle Wittrup-Jensen 23 artikler. tilbud leverandør organisation, der leverer ydelser ambulant tilbud tilbud, der en enkelt gang, eller regelmæssigt i en periode, leverer en eller

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre

Hjemmehjælp til ældre ÆLDRE I TAL 2016 Hjemmehjælp til ældre Ældre Sagen Juli 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Hjemløse på forsorgshjem og herberger

Hjemløse på forsorgshjem og herberger Velfærdspolitisk Analyse Hjemløse på forsorgshjem og herberger Hjemløshed er et socialt problem, som kan komme til udtryk i forskellige hjemløshedssituationer. Nogle bor midlertidigt hos fx familie og

Læs mere

De ældres boligforhold 2016

De ældres boligforhold 2016 ÆLDRE I TAL 2016 De ældres boligforhold 2016 Ældre Sagen Februar 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre - 2013

Hjemmehjælp til ældre - 2013 ÆLDRE I TAL 2014 Hjemmehjælp til ældre - 2013 Ældre Sagen Oktober 2014 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik,

Læs mere

Der er kun to hvor ydelsen skal stoppe når borgerne fylder 65 år, og det er 100 merudgifter, og 103 beskyttet beskæftigelse.

Der er kun to hvor ydelsen skal stoppe når borgerne fylder 65 år, og det er 100 merudgifter, og 103 beskyttet beskæftigelse. GLADSAXE KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Psykiatri- og Handicapafdelingen Handicapydelser efter borgeren fylder 65 år NOTAT Dato: 02.10.2007 Af: Birgitte Hebo Schmidt Bilag a Dette notat beskriver

Læs mere

Analyse 27. marts 2014

Analyse 27. marts 2014 27. marts 214 Antallet af fattige i Danmark steg svagt i 212 Af Kristian Thor Jakobsen I 213 fremlagde et ekspertudvalg deres bud på en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Dette notat anvender denne fattigdomsgrænse

Læs mere

Budget- og regnskabssystem for kommuner side 1. Dato: Februar 2017 Ikrafttrædelsesår: Budget 2018

Budget- og regnskabssystem for kommuner side 1. Dato: Februar 2017 Ikrafttrædelsesår: Budget 2018 Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.4 side 1 TILBUD TIL VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV (38) Under denne hovedfunktion registreres udgifter og indtægter vedrørende tilbud til voksne. Det gælder botilbud,

Læs mere

Udvikling i aktivitet i hospitalspsykiatrien og i antallet af psykiatriske patienter

Udvikling i aktivitet i hospitalspsykiatrien og i antallet af psykiatriske patienter Udvikling i aktivitet i hospitalspsykiatrien og i antallet af psykiatriske patienter Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at belyse udviklingen i aktivitet i hospitalspsykiatrien

Læs mere

Udvikling i beskæftigelse blandt psykiatriske patienter

Udvikling i beskæftigelse blandt psykiatriske patienter Udvikling i beskæftigelse blandt psykiatriske patienter Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at undersøge udviklingen i psykiatriske patienters tilknytning til arbejdsmarkedet

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 50.54

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET BEVILLINGSRAMME 50.54 Bevillingsramme 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Sammendrag Til bevillingsramme 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov er der i afsat 258,9 mio.

Læs mere

Bilag 4. Analysen ses nedenfor.

Bilag 4. Analysen ses nedenfor. Bilag 4 Resume af analyse af midlertidige botilbud på det specialiserede voksenområde (servicelovens 7) (Denne forside er tilføjet til brug for sagsfremstillingen til Social- og Arbejdsmarkedsudvalget

Læs mere

Modtagere af kontanthjælp med handicap

Modtagere af kontanthjælp med handicap Modtagere af kontanthjælp med handicap Analyser i blandt andet Socialpolitisk Redegørelse viser, at der er potentiale for, at flere mennesker med handicap kan blive en del af fællesskabet på en arbejdsplads

Læs mere

BEFOLKNINGSUDVIKLINGENS TRÆK PÅ OFFENTLIG SERVICE

BEFOLKNINGSUDVIKLINGENS TRÆK PÅ OFFENTLIG SERVICE i:\marts-2001\vel-b-03-01.doc Af Thomas V. Pedersen Marts 2001 RESUMÈ BEFOLKNINGSUDVIKLINGENS TRÆK PÅ OFFENTLIG SERVICE Forskydninger i befolkningens alderssammensætning medfører i sig selv ændringer i

Læs mere

Beskæftigelse og handicap

Beskæftigelse og handicap Notat v. Max Miiller SFI - Det Nationale Forskningscenter for velfærd Beskæftigelse og handicap Beskæftigelse blandt personer med og uden et handicap SFI udgav i efteråret 2006 rapporten Handicap og beskæftigelse

Læs mere

Budget- og regnskabssystem for kommuner side 1. Dato: December 2017 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2018

Budget- og regnskabssystem for kommuner side 1. Dato: December 2017 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2018 Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.4 side 1 TILBUD TIL VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV (38) Under denne hovedfunktion registreres udgifter og indtægter vedrørende tilbud til voksne. Det gælder botilbud,

Læs mere

FORANSTALTNINGER FOR VOKSNE HANDICAPPEDE

FORANSTALTNINGER FOR VOKSNE HANDICAPPEDE Budget- og regnskabssystem 4.5.7 - side 1 Dato: 1. december 2004 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2004 FORANSTALTNINGER FOR VOKSNE HANDICAPPEDE 5.50 Botilbud til længerevarende ophold for udviklingshæmmede,

Læs mere

Nøgletal. Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune. August 2016

Nøgletal. Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune. August 2016 Nøgletal Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune August 2016 Kilde: Alle data på beskæftigelsesområdet er hentet på Styrelsen for arbejdsmarked og rekrutterings Jobindsats.dk. Data for det specialiserede

Læs mere

tilbud, der både er ambulant tilbud og tilbud til voksne

tilbud, der både er ambulant tilbud og tilbud til voksne Nov 10 2010 09:18:45 - Helle Wittrup-Jensen 37 artikler. tilbud leverandør organisation, der leverer ydelser ambulant tilbud tilbud, der en enkelt gang, eller regelmæssigt i en periode, leverer en eller

Læs mere

Introduktion til det socialpolitiske område

Introduktion til det socialpolitiske område Social- og Indenrigsudvalget 2014-15 (2. samling) SOU Alm.del Bilag 34 Offentligt Introduktion til det socialpolitiske område Serviceloven og Familieretten 19. august 2015 Minikonference for Social- og

Læs mere

Kilde: Budget- og regnskabstal for Københavns Kommune, 2017 korrigeret for fejlkonteringer, jf. socialforvaltningens regnskabsbemærkninger 2017

Kilde: Budget- og regnskabstal for Københavns Kommune, 2017 korrigeret for fejlkonteringer, jf. socialforvaltningens regnskabsbemærkninger 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 9. april 2018 Bilag 5: Borgere med handicap I indeværende notat gennemgås udviklingen i budget- og regnskab, såvel som aktivitet og enhedspriser

Læs mere

De ældres boligforhold 2017

De ældres boligforhold 2017 ÆLDRE I TAL 2017 De ældres boligforhold 2017 Ældre Sagen December 2017/April 2018 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks

Læs mere

Indledning Dette notat præsenterer en kortlægning af Københavns Kommunes tildeling af 18-midler til frivilligt socialt arbejde i

Indledning Dette notat præsenterer en kortlægning af Københavns Kommunes tildeling af 18-midler til frivilligt socialt arbejde i KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT 22-07-2016 Til Underudvalget Kortlægning af 18-midler til frivilligt socialt arbejde i 2014-2017 Indledning Dette notat præsenterer en kortlægning

Læs mere

Udvikling i indlæggelsesvarighed for somatiske sygehusindlæggelser

Udvikling i indlæggelsesvarighed for somatiske sygehusindlæggelser Udvikling i indlæggelsesvarighed for somatiske sygehusindlæggelser Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at undersøge udviklingen i varigheden af indlæggelser i det somatiske

Læs mere

FAKTA OM: 8. Voksenpsykiatri og handicap - det specialiserede socialområde

FAKTA OM: 8. Voksenpsykiatri og handicap - det specialiserede socialområde FAKTA OM: 8. Voksenpsykiatri og handicap - det specialiserede socialområde Beskrivelse af brugere Beskrivelse af opgaver Hovedparten af opgaverne på det specialiserede voksen socialområde varetages i Ikast-Brande

Læs mere

Analyse af prisudviklingen for tilbud og ydelser i rammeaftalen for 2014

Analyse af prisudviklingen for tilbud og ydelser i rammeaftalen for 2014 Analyse af prisudviklingen for tilbud og ydelser i rammeaftalen for 1. Baggrund De nordjyske kommuner og Region Nordjylland indgår hvert år en økonomisk styringsaftale som del af rammeaftalen for det specialiserede

Læs mere

Sagsbehandlingstider: Socialområdet

Sagsbehandlingstider: Socialområdet Sagsbehandlingstider: Socialområdet Når din sag skal afgøres, skal den være afgjort inden for en bestemt tid. Du kan se, hvor længe du skal vente på en afgørelse i din sag i denne oversigt. Du finder sagsbehandlingstiderne

Læs mere

Borger- og Socialservice

Borger- og Socialservice 5. januar 2012 Notat: Benchmarking på udgifterne til udsatte og handicappede voksne I en årrække er udgifterne på det specialiserede område steget eksponentielt mere end væksten i bruttonationalproduktet,

Læs mere

Analyse af det specialiserede voksenområde

Analyse af det specialiserede voksenområde MAJ 2017 Analyse af det specialiserede voksenområde Esbjerg Kommune Analyse af det specialiserede voksenområde 2 Analyse af det specialiserede voksenområde 3 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 5 1.1 Baggrund

Læs mere

STYRING PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE

STYRING PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE STYRING PÅ DET SPECIALISEREDE SOCIALOMRÅDE Morten Mandøe, cheføkonom, KL Agenda 1. Økonomisk udvikling på socialområdet på landsplan og i Nordjylland 2. Centrale konklusioner i KL s partnerskabsprojekt

Læs mere

Helsingør Kommune har derudover en række botilbud både med og uden døgnbemanding.

Helsingør Kommune har derudover en række botilbud både med og uden døgnbemanding. Budgetområ debeskrivelse, Budgetområ de 618 Særlig Sociål Indsåts 1. Indledning Hovedydelserne på budgetområde 618 Særlig Social Indsats omfatter: Botilbud (midlertidigt og længevarende ophold) Socialpædagogisk

Læs mere

Nøgletal. Handicap og Psykiatri

Nøgletal. Handicap og Psykiatri Nøgletal Handicap og Psykiatri Juni 217 Udvikling i udgifter vedr. køb af pladser, Handicap og Psykiatri Nøgletal (KPI) fra 28-217 Formål Formål med notatet er at give et indblik i Handicap og Psykiatris

Læs mere

Beskrivelse af opgaver

Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov Ansvarligt udvalg Social- og Sundhedsudvalget Beskrivelse af opgaver Området omfatter social service samt råd og vejledning til målgruppen voksne

Læs mere

Nøgletal. Handicap og Psykiatri

Nøgletal. Handicap og Psykiatri Nøgletal Handicap og Psykiatri Juni 2018 Udvikling i udgifter vedr. køb af pladser, Handicap og Psykiatri Nøgletal (KPI) fra 2008-2018 Formål Formål med notatet er at give et indblik i Handicap og Psykiatris

Læs mere

Tidsfrister for visitation og levering af hjælp og støtte

Tidsfrister for visitation og levering af hjælp og støtte Tidsfrister for visitation og levering af hjælp og støtte Norddjurs Kommune har vedtaget tidsfrister for visitation og levering af hjælp indenfor forskellige områder. Hvis tidsfristerne ikke overholdes,

Læs mere

Hvornår får jeg svar?

Hvornår får jeg svar? Københavns Kommune Socialforvaltningen Hvornår får jeg svar? Denne pjece informerer om Socialforvaltningens sagsbehandlingsfrister. Det vil sige frister for, hvor lang tid der normalt må gå, inden der

Læs mere

sikret længerevarende botilbud til voksne

sikret længerevarende botilbud til voksne 1 af 7 09/06/2017 13.16 Artikler 23 artikler. tilbud Foretrukken term leverandør organisation, der leverer ydelser organisation Et tilbud er en organisation, der leverer ydelser. forsorgshjem/herberg Vejledende

Læs mere

Velfærdens Danmarkskort - Ældrepleje

Velfærdens Danmarkskort - Ældrepleje 1 Velfærdens Danmarkskort - Ældrepleje Det er efterhånden et velkendt faktum, at der over tid kommer flere ældre i Danmark. I den seneste befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik anslås det, at

Læs mere

Page 1 of 9 50 artikler. Artikler Tilbage til liste Ny søgning Flere data Layout Gem som fil Udskriv tilbud Foretrukken term leverandør Generel definition: organisation, der leverer ydelser ambulant tilbud

Læs mere

Artikler

Artikler 1 af 8 09/06/2017 13.07 Artikler 27 artikler. tilbud med myndighedsbeføjelse tilbud, der også er en forvaltningsmyndighed Tilbud med myndighedsbeføjelse benævner den offentlige forvaltning, når den optræder

Læs mere

Analyse 3. februar 2014

Analyse 3. februar 2014 3. februar 2014 Hvor bor de økonomisk fattige? Af Kristian Thor Jakobsen I 2013 fremlagde et ekspertudvalg deres bud på en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. I dette notat ses på, hvordan fattige personer

Læs mere

Hvornår får jeg svar?

Hvornår får jeg svar? KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik 01-07-2015 Hvornår får jeg svar? Dette dokument informerer om Socialforvaltningens sagsbehandlingsfrister. Det vil sige frister for, hvor lang

Læs mere

Serviceloven - sagsbehandlingstider

Serviceloven - sagsbehandlingstider Serviceloven - sagsbehandlingstider Område/paragraf Beskrivelse af lovkrav Sagsbehandlingstid (tidsfrist for afgørelse) Udrednings- og rehabiliteringsforløb 83 a Personlig pleje og praktisk bistand 83,

Læs mere

Demografiske udfordringer frem til 2040

Demografiske udfordringer frem til 2040 Demografiske udfordringer frem til 2040 Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Danmarks befolkning vokser i disse år som følge af længere levetid, store årgange og indvandring. Det har især betydningen for

Læs mere

Udgiftsudviklingen på det specialiserede socialområde

Udgiftsudviklingen på det specialiserede socialområde Udgiftsudviklingen på det specialiserede socialområde KKR Hovedstaden Februar 2019 INDHOLD 1. Indlending... 3 1.1 Udviklingen i de kommunale udgifter på det specialiserede socialområde... 3 1.2 Udvikling

Læs mere

Voksne med Særlige Behov - myndighedsområd et

Voksne med Særlige Behov - myndighedsområd et Voksne med Særlige Behov - myndighedsområd et Borgerens første henvendelse Borgeren retter selv henvendelse Henvendelser fra interne samarbejdspartnere f.eks. Jobcenteret, Sundhed, Pleje & Omsorg, Den

Læs mere

Notat. Modtager(e): Børne- & Skoleudvalget, Social- & Sundhedsudvalget.

Notat. Modtager(e): Børne- & Skoleudvalget, Social- & Sundhedsudvalget. Notat Modtager(e): Børne- & Skoleudvalget, Social- & Sundhedsudvalget. Ankestyrelsens statistik for 2018 Omgørelsesprocenterne opgøres for henholdsvis det samlede socialområde, børnehandicapområdet og

Læs mere

Nøgletal. Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune. November 2016

Nøgletal. Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune. November 2016 Nøgletal Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune November 2016 Kilde: Alle data på beskæftigelsesområdet er hentet på Styrelsen for arbejdsmarked og rekrutterings Jobindsats.dk. Data for det

Læs mere

Camilla T. Dalsgaard. Botilbud stadig en handelsvare?

Camilla T. Dalsgaard. Botilbud stadig en handelsvare? Camilla T. Dalsgaard Botilbud stadig en handelsvare? Kommunernes køb og salg af botilbudspladser 2010-2012 Botilbud stadig en handelsvare? Kommunernes køb og salg af botilbudspladser 2010-2012 kan hentes

Læs mere

Side 1 af 7 24 artikler. Artikler Tilbage til liste Ny søgning Flere data Layout Gem som fil Udskriv tilbud Foretrukken term leverandør organisation, der leverer ydelser organisation Et tilbud er en organisation,

Læs mere

Udvikling i lægers brug af besøg i hjemmet blandt ældre

Udvikling i lægers brug af besøg i hjemmet blandt ældre A N A LYSE Udvikling i lægers brug af besøg i hjemmet blandt ældre Af Bodil Helbech Hansen Formålet med denne analyse er at belyse almen praktiserende lægers brug af besøg i hjemmet blandt ældre patienter,

Læs mere

De 10 sociale mål Holstebro Kommune (voksenområdet)

De 10 sociale mål Holstebro Kommune (voksenområdet) De 1 sociale mål Holstebro Kommune (voksenområdet) Regeringens 1 sociale mål skal sætte retning for og skabe større fremdrift i socialpolitikken: Flere skal være en del af arbejdsfællesskabet, og færre

Læs mere

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 1 of 8 Notat til opfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 21. maj 2015 Budgetopfølgning pr. 30. april 2015 for voksen- og handicapområdet I det følgende fremlægges opfølgning pr. 30. april 2015

Læs mere

Nøgletal. Beskæftigelses- og Socialområdet Roskilde Kommune. November 2017

Nøgletal. Beskæftigelses- og Socialområdet Roskilde Kommune. November 2017 Nøgletal Beskæftigelses- og Socialområdet Roskilde Kommune November 217 Kilde: Alle data på beskæftigelsesområdet er hentet på Styrelsen for arbejdsmarked og rekrutterings Jobindsats.dk. Data for det specialiserede

Læs mere

tilbud Foretrukken term leverandør tilbud til voksne ambulant tilbud til voksne ambulant behandlingstilbud til voksne ambulant behandlingstilbud

tilbud Foretrukken term leverandør tilbud til voksne ambulant tilbud til voksne ambulant behandlingstilbud til voksne ambulant behandlingstilbud 1 af 7 15-01-2015 13:29 Artikler 24 artikler. tilbud Foretrukken term leverandør organisation, der leverer ydelser organisation Et tilbud er en organisation, der leverer ydelser. tilbud til voksne tilbud,

Læs mere

6-by nøgletal for voksenområdet. Regnskab 2017

6-by nøgletal for voksenområdet. Regnskab 2017 6-by nøgletal for voksenområdet Regnskab 217 Botilbud til borgere med handicap ( 85, samt 17 og 18). R217 7 Tabel 8: Antal helårspersoner pr. 1 borgere ml. 18 og 66 år 3.5 Tabel 9: Udgift pr. borger ml.

Læs mere

Nøgletal. Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune. Februar 2016

Nøgletal. Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune. Februar 2016 Nøgletal Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune Februar 216 Kilde: Alle data på beskæftigelsesområdet er hentet på Styrelsen for arbejdsmarked og rekrutterings Jobindsats.dk. Data for det specialiserede

Læs mere

Vurdering af behov for etablering af botilbud målrettet unge med handicap

Vurdering af behov for etablering af botilbud målrettet unge med handicap Vurdering af behov for etablering af botilbud målrettet unge med handicap Indhold 1. Indledning 2. Sammenfatning 3. Definition af målgruppe 4. Målgruppens behov 5. Assens Kommunes tilbud 6. Målgruppens

Læs mere

A N A LYSE. Analyse af storforbrug af sundhedsydelser i primærsektoren blandt borgere på og uden for arbejdsmarkedet

A N A LYSE. Analyse af storforbrug af sundhedsydelser i primærsektoren blandt borgere på og uden for arbejdsmarkedet A N A LYSE Analyse af storforbrug af sundhedsydelser i primærsektoren blandt borgere på og uden for arbejdsmarkedet Af Bodil Helbech Hansen Formålet med denne analyse er at belyse storforbrug af sundhedsydelser

Læs mere

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget

Mål- og rammebeskrivelser for 2019 på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget - 1 - Mål- og rammebeskrivelser for på bevillingsrammerne under Social- og Sundhedsudvalget 50.52 Tilbud til ældre pensionister 50.54 Tilbud til voksne med særlige behov 50.56 Sundhed og forebyggelse 50.58

Læs mere

Ventetid i psykiatrien 2009-2014. Afdeling for Sundhedsanalyser 2. september 2015

Ventetid i psykiatrien 2009-2014. Afdeling for Sundhedsanalyser 2. september 2015 Ventetid i psykiatrien 9-14 Afdeling for Sundhedsanalyser 2. september 15 Denne opgørelse er baseret på sygehusenes indberetninger til Landspatientregisteret og omhandler patienters erfarede ventetid til

Læs mere

Model til fremskrivning af plejeboligbehov

Model til fremskrivning af plejeboligbehov Model til fremskrivning af plejeboligbehov Indledning... 2 Grundprincipper i modellen... 3 Den 18. april 2016 Sådan bruger du modellen... 3 Aktiver makroerne... 4 Indtast behov og kapacitet... 4 Vælg mellem

Læs mere

Vedtaget Korrigeret Forbrug

Vedtaget Korrigeret Forbrug KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 9. april 2018 Bilag 7: Udsatte voksne I indeværende notat gennemgås udviklingen i budget- og regnskab, såvel som aktivitet og enhedspriser

Læs mere

Tandstatus hos søskende

Tandstatus hos søskende Tandstatus hos søskende Af Bodil Helbech Kleist, BOHH@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at undersøge forskelle i tandsundheden mellem søskende, herunder betydningen af hvilket nummer i børneflokken,

Læs mere

Bilag 2. Følsomhedsanalyse

Bilag 2. Følsomhedsanalyse Bilag 2 Følsomhedsanalyse FØLSOMHEDSANALYSE. En befolkningsprognose er et bedste bud her og nu på den kommende befolkningsudvikling. Det er derfor vigtigt at holde sig for øje, hvilke forudsætninger der

Læs mere

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet.

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. Dato 24.4.2013 Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. 1. Indledning Kvalitetsstandarder på området for voksenhandicap og socialpsykiatri i Tårnby Kommune

Læs mere

Botilbudsområdet kort fortalt

Botilbudsområdet kort fortalt Botilbudsområdet kort fortalt Hovedresultater i de tre første analyserapporter i KREVIs undersøgelsesrække om botilbud og støtte til voksne handicappede og sindslidende Juni 2012 Flere end 70 pct. af alle

Læs mere

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

Udsatte børn og unges videre vej i uddannelse

Udsatte børn og unges videre vej i uddannelse Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del Bilag 198 Offentligt Velfærdspolitisk Analyse Udsatte børn og unges videre vej i uddannelse El Mange udsatte børn og unge får en god skolegang og kommer

Læs mere

Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2011 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele kr.)

Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2011 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele kr.) Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2011 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele 1.000 kr.) Budget 2011 Korrigeret Korrigeret Korrigeret Korrigeret Forventet Eventuelle generelle

Læs mere

Notat. Til: Økonomiudvalget og Byrådet. Oversigt over det specialiserede socialområde - 4. kvartal 2012

Notat. Til: Økonomiudvalget og Byrådet. Oversigt over det specialiserede socialområde - 4. kvartal 2012 Notat Til: Økonomiudvalget og Byrådet Oversigt over det specialiserede socialområde - 4. kvartal Ifølge Budget- og regnskabssystem for kommuner skal der hvert kvartal - henholdsvis ultimo marts, ultimo

Læs mere

Stadig flere danskere befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet

Stadig flere danskere befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet Arbejdsmarked: let af marginaliserede er steget markant siden 29 Stadig flere danskere befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet let af marginaliserede steg med 5.3 fra 4. kvartal 211 til 1. kvartal 212.

Læs mere

Rådet for Socialt Udsatte Nøgletalsanalyse 2013 Fredericia Kommune

Rådet for Socialt Udsatte Nøgletalsanalyse 2013 Fredericia Kommune Rådet for Socialt Udsatte Nøgletalsanalyse 2013 Fredericia Kommune Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 3 2 LOKALRAPPORT: FREDERICIA KOMMUNE... 4 2.1 Nettodriftsudgifter pr. indbygger... 4

Læs mere

Page 1 of 9 51 artikler. Artikler Tilbage til liste Ny søgning Flere data Layout Gem som fil Udskriv tilbud Foretrukken term leverandør Generel definition: organisation, der leverer ydelser ambulant tilbud

Læs mere

N o t a t årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise

N o t a t årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise N o t a t 13-17-årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise April 19 Resume Denne deskriptive analyse ser på udviklingen i antallet af 13-17-årige i beskæftigelse. Hovedkonklusionerne

Læs mere

Udviklingen i tilgangen til førtidspensiom som andel af befolkningen. Seneste 13 måneder 0,32% 0,30% 0,30% 0,20%

Udviklingen i tilgangen til førtidspensiom som andel af befolkningen. Seneste 13 måneder 0,32% 0,30% 0,30% 0,20% Ministermål 2. Jobcentrene skal forebygge, at så mange personer førtidspensioneres Tilgangen af personer til førtidspension skal pr. december 213 ligge bedre end gennemsnittet for 6-byerne målt som andelen

Læs mere

Vejledning i datavalidering i FLIS - Voksen Handicap. Vejledning i datavalidering i FLIS. Område: Voksen/Handicap

Vejledning i datavalidering i FLIS - Voksen Handicap. Vejledning i datavalidering i FLIS. Område: Voksen/Handicap Vejledning i datavalidering i FLIS - Voksen Handicap Vejledning i datavalidering i FLIS Område: Voksen/Handicap Sidst opdateret 28. november 2014 Indhold Området Voksen Handicappede i FLIS 3 DAK 2030 -

Læs mere

Befolkningsprognose 2014

Befolkningsprognose 2014 Befolkningsprognose Tune Det åbne land Greve Hundige Karlslunde Center for Byråd & Økonomi Befolkningsprognosen offentliggøres på Greve Kommunes hjemmeside www.greve.dk. Greve Kommune Befolkningsprognose

Læs mere