Etablering af en hurtigrute mellem Samsø og Århus (bilagsmateriale) 1. Hovedkonklusioner fra Den tekniske analyse og Passagerpotentiale analysen 2004

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Etablering af en hurtigrute mellem Samsø og Århus (bilagsmateriale) 1. Hovedkonklusioner fra Den tekniske analyse og Passagerpotentiale analysen 2004"

Transkript

1 Århus Kommune Økonomisk Afdeling Den 3. september 2004 Notat Emne Til: Til: Kopi til: Udarbejdet af Tlf. nr: Hurtigruteforbindelse mellem Århus og Samsø (bilagsmateriale) Magistraten mk Etablering af en hurtigrute mellem Samsø og Århus (bilagsmateriale) 1. Hovedkonklusioner fra Den tekniske analyse og Passagerpotentiale analysen 2004 Analyse af passagerpotentialet DMA/Research A/S gennemførte i 1999 for Århus Amt en analyse af passagerpotentialet for en hurtigrute mellem Samsø og Århus. DMA gennemførte i 2003/2004 en opfølgende undersøgelse, som skulle vise, om der er sket ændringer i passagerpotentialet i løbet af de fire år, således at der eventuelt kunne ske en revurdering af beslutningen efter undersøgelsen i Analysen havde således - ligesom den oprindelige analyse i til formål at afdække kundegrundlaget for en hurtigfærge. Ét af de centrale forhold i undersøgelsen er det samme som i 1999, nemlig hvorvidt indsættelsen af en hurtigfærge mellem Samsø og Århus vil kunne skabe forudsætninger for, at der kan foretages en erhvervsmæssig pendling mellem Samsø og Århus. Analysen er sammensat af fire forskellige delundersøgelser. Undersøgelsens datagrundlag kan sammenfattes i nedenstående tabel.

2 2 Telefoniske interview Personlige Personlige og interview telefoniske interview Fastboende Sommerhusejere Potentielle Passagerer på I alt samsinger tilflyttere Samsø Linien Der er udpeget en målgruppe af virksomheder, som kan forventes at tilbyde deres medarbejdere hjemmearbejdsplads, eller hvor arbejdets karakter giver mulighed for at passe sit arbejde hjemmefra nogle af ugens dage. Blandt disse virksomheder er blandt andet reklamebureauer, arkitektfirmaer, produktionsvirksomheder, service- og handelsvirksomheder advokatvirksomheder samt offentlige arbejdspladser. I virksomhederne er medarbejdere med mulighed for hjemmearbejde blevet interviewet (potentielle tilflyttere). Baggrunden for at medtage passagerer på den eksisterende Samsø Linie (Hou-Samsø) i målgruppen er som i undersøgelsen fra 1999 bl.a. at afdække anvendelsen af hurtigfærgen i forhold til den nuværende færge. Mellem 70 % og 82 % af respondenterne i undersøgelsen er positive eller meget positive overfor idéen om at indsætte en hurtigfærge på ruten mellem Århus og Samsø. Mest positive er de fastboende samsinger og sommerhusejerne, mens de potentielle tilflyttere er mindst positive. En positiv holdning er imidlertid ikke nok. Derfor er det ligeledes undersøgt, hvor mange der vil anvende hurtigfærgen. Mellem 68 % og 78 % angiver, at de vil anvende hurtigfærgen. Dette svarer i det store hele til andelen i 1999-undersøgelsen. Især de fastboende samsinger vil benytte hurtigfærgen. Gennemgående vil indsættelsen af hurtigfærgen stimulere en øget anvendelse, idet mellem 36% og 61% vil foretage flere overfarter end i dag - igen med de fastboende samsinger som de største "forbrugere". Noget tyder dog på, at en hurtigfærge vil kapre en del kunder fra den nuværende færge, idet mellem 42 % og 50 % vil erstatte mere end halvdelen af deres nuværende overfarter med overfarter med hurtigfærgen. De passagerer, som ikke vil anvende hurtigfærgen angiver ikke overraskende, at det skyldes den manglende mulighed for at tage sin personbil med over. Således mener halvdelen af færgepassagererne og sommerhusejerne, at denne mulighed er vigtig, mens det samme kun gælder for 28 % af de fastboende samsinger.

3 3 Samtidig kan det konstateres, at andelen af gående passagerer på den nuværende færge er en anelse faldende, ligesom andelen af overfarter med bil er større i 2003 end i 1999, og andelen af overfarter uden bil er faldet fra 1999 til Dette taler således ikke for indsættelsen af en hurtigfærge, som kun skal betjene de gående passagerer. Prisen på personbilletten afskrækker de færreste fra at anvende hurtigfærgen, idet mellem 61 % og 82 % mener, at prisniveauet på 105 kroner, jvf. den teknisk/økonomiske undersøgelse, for en enkeltbillet for personer er rimeligt. Mht. muligheden for at tage sin bil med over, er der stor forskel på målgrupperne, hvilket også afspejler sig i betalingsvilligheden. Mens færgepassagerne vil betale mellem 150 og 250 kr., vil de fastboende kun betale mellem 100 og 200 kr. og sommerhusejerne kun op til 150 kr. Til sammenligning er prisen for at få en bil (inkl. fører) med på den nuværende færge mellem Hou og Samsø i dag knap 225 kr. Det må imidlertid antages, at passagertallet er meget prisfølsomt, således at selv relativt små stigninger i billetprisen ud over de 105 kr. der er forudsat i beregningerne nedenfor, generelt vil medføre en stort fald i antallet af passager. Det gælder i særlig grad for de passagerer, der har en fast tilknytning til Samsø (fastboende eller sommerhusejere), hvis økonomi er særlig følsom overfor en stigende billetpris. Dobbeltturene (kl fra Samsø og kl fra Århus, jvf. den teknisk/økonomiske analyse) vurderes af mellem 47 % og 57 % til at dække behovet for transport mellem Århus og Samsø. De oftest nævnte alternativer hos de respondenter, som ikke mener, at de angivne afgange dækker behovet, er enten en time tidligere eller senere og så især en sen aftenafgang fra Århus. Når det gælder de potentielle tilflyttere, er der ikke meget, der peger på, at der med indsættelsen af en hurtigfærge vil ske en markant tilflytning til Samsø. Alligevel udelukker 17 % af de potentielle tilflyttere ikke, at de vil bosætte sig på øen. Dertil kommer at 31 % vurderer, at det kunne være en mulighed for én af deres kolleger. Mens der blandt færgepassagererne er sket et fald i overfarter uden bil siden 1999, er der blandt sommerhusejerne sket en væsentlig stigning. Der kan således ikke entydigt peges på en enten negativ eller positiv udvikling i antallet af gående passagerer, som udgør kundegrundlaget for en hurtigfærge.

4 4 I forbindelse med analysen af passagerpotentialet i 1999 foretog DMA nogle estimationer over passagertal på en kommende Århus-Samsø hurtigfærge i de forskellige respondentgrupper på baggrund af de indsamlede data, jvf. tabel 1 nedenfor. Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på den relativt store usikkerhed, der er forbundet med et sådant estimat, da opregningen er afhængig af en lang række forudsætninger og tolkninger, som det er nødvendigt at foretage i forbindelse med en sådan opregning. Der kan peges på følgende forhold, som har betydning for sikkerheden i de opregnede resultater: Respondenternes besvarelser bygger på uforpligtende erklæringer. Fra metodeundersøgelser vides det, at respondenter generelt hellere siger ja end nej. Dvs. positive resultater skal fortolkes varsomt. Stikprøvestørrelse og usikkerhed. Kundepotentialet består af en række målgrupper, hvoraf der kun er lavet stikprøver i udvalgte målgrupper. Stikprøven omfatter 443 interviews. Det er i almindelighed tilstrækkeligt til at give en meget lille statistisk usikkerhed. Til de mindre delstikprøver er der knyttet en betydelig større usikkerhed. Respondenterne bedes tages stilling til en forventet hypotetisk ændring af deres egen adfærd ved indsættelse af en hypotetisk færge. Det er vanskeligt at prognosticere denne adfærdsændring. Det må forventes, at en del af respondenterne har anlagt en langsigtet tidshorisont. Respondenterne har ofte haft svært ved at vurdere, hvor stor en andel af deres nuværende ture med Hou-Samsø linien, der vil blive erstattet af fremtidige ture med hurtigfærgen. Respondenterne har i forbindelse med forventet brug angivet hyppigheden i intervalform. Således har de f.eks. svaret, at de vil benytte færgen "1 eller flere overfarter om ugen". når dette tal skal opregnes, kan "en eller flere" fortolkes som op til 7 overfarter om ugen - valget af tolkningen har væsentlig konsekvenser form resultatet af opregningen.

5 5 Tabel 1: Estimat over antal passagerer på en kommende Århus-Samsø hurtigfærge* Procentandel Beregnet antal Ture pr. år Passagerer pr. Passagerer pr. beboere år i alt dag i alt Erhvervsmæs- 3 (fastboende) sig pendling** 4 (som.hus.ej.) Fastboende i 20 (1 tur /uge) den 36 (2 ture/md) erhvervsaktive 20 (6 ture/år) alder (2.200) 16 (1 tur/ år) Sommerhus- 15 (1 tur/uge) ejere (150)*** 28 (2 ture/md.) (6 ture/år) I alt *** 176*** * Der er ikke opregnet et passagertal fsa. potentielle tilflyttere, jvf. analysen af passagerpotentialet, idet det ikke er muligt at estimere kundepotentialet blandt denne respondentgruppe i forbindelse med hurtigfærgen. Det samme gælder for andre potentielle kundegrupper som f.eks. uddannelsessøgende, éndagsturister samt andre befolkningsgrupper som selvfølgeligt i et eller andet om end nok begrænset omfang vil benytte hurtigfærgen. ** Delmængde af fastboende og sommerhusejere. * **Passagertallene blandt sommerhusejerne er efterfølgende multipliceret med 1,5, da det anses for yderst sandsynligt, at en del af sommerhusejerne ofte rejser sammen med ægtefællen (sommerhusejere, der pendler erhvervsmæssigt ganges ikke med faktor 1,5). Den tekniske analyse I den tekniske analyse er der udarbejdet drifts- og anlægsbudget samt krav til passagerbelægning pr. enkelttur for 3 bådtyper. Det drejer sig om en hovercraft (4000 TDX MkII) med plads til 62 antal passagerer, et 20 meter enkeltskrogsfartøj (Westers Mekaniska AB) med plads til 65 passagerer og en Katamaran/Bilfærge (Flying Cat 40) med plads til 14 personbiler passagerer eller alternativt 300 passagerer og ingen personbiler. Analysen omfatter således væsentligt transport af passagerer uden medfølgende køretøjer, bortset fra Katamaranbilfærgen som er medtaget for sammenligningens skyld. Sælvig havn anvendes som udgangspunkt for ruten. Maarup som anløbshavn er ikke undersøgt. Ruten, der er regnet på, består af 175 dage med 2 dobbelte ture og 175 dage med 3 dobbelte ture eller i alt ture pr. år.

6 6 Alt afhængig af fartøjstype og ruteforløb regnes der med en overfartstid på mellem 43 minutter og 60 minutter. I nedenstående tabel er angivet de samlede drifts- og anlægsomkostninger pr. år samt krav til passagerbelægning. I forhold til 1999-analysen hviler de opjusterede 2004-tal væsentligst på skøn, og skal derfor tages med et vist forbehold. Tabel 2: samlede drifts- og anlægsomkostninger pr. år til hurtigfærge samt krav til passagerbelægning 4000 TDX MkII Westers Mekaniska AB Flying CAT 40 Drift og anlæg pr. år i alt 5,7 4,7 11,5 (mio. kr.)* Enhedspris pr enkelttur** Krævet passagertal (uden tilskud) Min. gennemsnitligt passagerantal pr. enkelt tur Belægningsgrad (62) 50% (65) 38% (300) 21% * Afskrivning/forrentning: Fartøjsprisen samt etableringsomkostninger afskrives lineært over hhv. 20 og 5 år. Der er anvendt et renteniveau på nominelt 5 % p.a. Sammenholdt med det gældende renteniveau og regler for afskrivning i kommunen vurderes disse forudsætninger at være rimelige. ** Prisen på 105 kr. for personbilletten svarer til en pris på 90 kr. i 1999-niveau. I 1999 undersøgelsen af pas - sagerpotentialet angav mellem 61 % og 82 % af de adspurgte, at prisniveauet på 90 kroner for en enkeltbillet for personer er rimeligt, hvorfor denne pris er valgt som grundlag for beregningen. Med en pris på 105 kr. pr. enkelttur skal der i gennemsnit sejle 31, 25 og 63 personer med de tre bådtyper svarende til en passagerbelægningsprocent på hhv. 50, 38 og 21 for at ruten er rentabel. 2. Igangværende initiativer Direktør Valter Merrild-Hansen har oplyst, at Samsø Linien i øjeblikket undersøger mulighederne for at etablere en rute mellem Sælvig havn på Samsø og Århus. Undersøgelserne foregår efter aftale med Samsø Kommune.

7 7 Samsø Kommune har efter forudgående EU udbud indgået aftale med rederiet om besejling af ruterne fra Samsø til Jylland for perioden december 2003 til oktober Kommunen har i den anledning tildelt rederiet en eneret (koncession) til besejling af ruterne, og aftalt at rederiet kan etablere en rute til Århus med et hurtigtsejlende skib i aftaleperioden. Efter koncessionsaftalen udløb i 2008 vil en evt. hurtigfærgelinie komme i udbud. Rederiet vurderer i øjeblikket om en bilførende katamaran kan indpasses i det eksisterende rutenet og beregner de økonomiske konsekvenser af dette tiltag. Hvis projektet realiseres med et skib af denne type vil overfartstiden mellem Samsø og Århus blive ca. 75 minutter og besejlingsfrekvensen på Aarhus vil blive 4 daglige dobbeltture om sommeren og 2 om vinteren. Samtidig med at skibet besejler Århus, er det ligeledes hensigten at indsætte skibet på den nuværende rute mellem Sælvig og Hou, som erstatning for rederiets ældste skib SAMSINE. Dette indebærer, at hovedparten af lastbiltrafikken kan bibeholdes på denne rute, således at Århus midtby ikke belastes med unødvendig tung trafik. Desuden sejler skibet på Sælvig-Hou ruten med en lavere fart, hvilket bl.a. er en økonomisk fordel for rederiet. Rederiet har haft en indledende drøftelse med Århus Havn om projektet. Århus Havn er positiv overfor tiltaget og har indikeret, at rederiet kan råde over et roro-leje beliggende umiddelbart ved siden af Molsliniens Århus-Kalundborg leje. Dette indebærer, at passagerskibstrafikken på Århus samles i samme område, hvilket rederiet ser som en gensidig fordel for byen og rederierne særligt med henblik på tilrettelæggelse af en smidig kollektiv trafik til og fra området. Rederiets bestyrelse vil tage stilling til projektets gennemførlighed på et bestyrelsesmøde medio september. Hvis bestyrelsen vurderer, at projektet er realiserbart, vil dette blive forelagt Samsø Kommune umiddelbart efter mødet med henblik på at opnå kommunens accept af projektets videreførelse.

8 8

Hurtigruteforbindelse mellem Samsø og Århus. Etablering af en hurtigrute mellem Samsø og Århus

Hurtigruteforbindelse mellem Samsø og Århus. Etablering af en hurtigrute mellem Samsø og Århus Århus Kommune Økonomisk Afdeling Den 3. september 2004 Notat Emne Til: Til: Kopi til: Udarbejdet af Tlf. nr: Hurtigruteforbindelse mellem Samsø og Århus Samsø Byråd mk 2.115 Etablering af en hurtigrute

Læs mere

Rapport. Grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus. September 2009 0Capacent. Capacent

Rapport. Grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus. September 2009 0Capacent. Capacent Rapport Grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus September 2009 0Capacent Kort om undersøgelserne Etablering af færgeforbindelse Benyttelse af færgeforbindelse Styrkelse af Mols? Prioritering

Læs mere

Turistmæssigt grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus

Turistmæssigt grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus Turistmæssigt grundlag for færgeforbindelse mellem Mols og Århus Syddjurs Kommune, Region Midtjylland, Århus Kommune, Visit Århus og Århus Cityforening Rapport Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Besvarelse af samrådsspørgsmål W, X, Y og Z vedr. færgebetjeningen af Bornholm. Samrådsspørgsmål W:

Besvarelse af samrådsspørgsmål W, X, Y og Z vedr. færgebetjeningen af Bornholm. Samrådsspørgsmål W: Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 418 Offentligt TALEMANUSKRIPT Besvarelse af samrådsspørgsmål W, X, Y og Z vedr. færgebetjeningen af Bornholm Side 1 af 16 Samrådsspørgsmål

Læs mere

Hele denne rokade af færger kræver en række godkendelser fra TRM. DFAS skal således anmode TRM om at godkende følgende forhold:

Hele denne rokade af færger kræver en række godkendelser fra TRM. DFAS skal således anmode TRM om at godkende følgende forhold: Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27F DK-1220 København K Att.: Kontorchef David Klæsøe-Lund 14. januar 2014 Pr. e-mail Vedr. Forespørgsel om indsættelse af på færgeruten Bøjden- Fynshav Kære David,

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Valg af indtægtsfordelingsmodel i Trafikselskabet

Bilag. Region Midtjylland. Valg af indtægtsfordelingsmodel i Trafikselskabet Region Midtjylland Valg af indtægtsfordelingsmodel i Trafikselskabet Bilag til Underudvalget vedr. generelle sagers møde den 13. september 2006 Punkt nr. 14 Bilag til valg af indtægtsfordelingsmodel. Indhold

Læs mere

Eksisterende busruter

Eksisterende busruter BILAG TIL DAGSORDEN TIL ØKONOMI, TEKNIK OG MILJØUDVALGET 19. APRIL 2010 SOLRØD KOMMUNE Teknisk Administration Ændringer af buskørslen fra 2011 Eksisterende busruter Buslinjer i 2010: 97N 121 126 210 212

Læs mere

Markedsanalyseinstitut. Lars Bagger Kjær

Markedsanalyseinstitut. Lars Bagger Kjær Markedsanalyseinstitut Lars Bagger Kjær Undersøgelse om ny passager-hurtigfærge Imellem Samsø og Århus Opgaven At estimere... Ø Passagergrundlaget, dvs. det årlige antal rejser for en ny passager hurtigfærge

Læs mere

Notat Rute 122 Odense Morud ++ Business case

Notat Rute 122 Odense Morud ++ Business case FynBus 24. november 2009 PLAN SAZ/EKL Notat Rute 122 Morud ++ Business case Region Syddanmark har den 28-09-09 vedtaget principperne for den fremtidige kollektive trafik på Fyn. De medfører, at strækningen

Læs mere

Undersøgelse vedrørende den fremtidige færgebetjening af Samsø Rapport

Undersøgelse vedrørende den fremtidige færgebetjening af Samsø Rapport Samsø Kommune/Trafikstyrelsen Undersøgelse vedrørende den fremtidige færgebetjening af Samsø Rapport Baggrund Brugsstruktur Evaluering Øst Sejltid Øst Evaluering Vest Samsø-Aarhus havn Samsøs position

Læs mere

Udbuddet er nu afsluttet, hvorfor der ikke længere er behov for at holde beregningen fortrolig.

Udbuddet er nu afsluttet, hvorfor der ikke længere er behov for at holde beregningen fortrolig. PRESSEMEDDELELSE Samsø Kommune offentliggør kontrolbud. Samsø Kommune havde ved udløb af budfristen på færgeruten Samsø Jylland kun modtaget et tilbud på besejling af ruten, der ville medføre en femdobling

Læs mere

Resultat af brugerundersøgelse færgen Aarø

Resultat af brugerundersøgelse færgen Aarø Resultat af brugerundersøgelse færgen Aarø Teknik og Miljø har hen over sommeren 2010 gennemført en undersøgelse blandt brugerne af færgen Aarø. Undersøgelsen fokuserede på brugernes tilfredshed med færgen

Læs mere

Kundeundersøgelse uge 40 2012

Kundeundersøgelse uge 40 2012 Kundeundersøgelse uge 40 5 Vejledende kvalitetsindeks - Lokalbanen 4 3,75 3,78 3,79 3,95 3,99 4,09 4,07 4,08 4,09 3 2 1 2003 2004 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Indholdsfortegnelse Baggrund for undersøgelse...

Læs mere

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Siden terrorangrebet den 11. september 2001 og Muhammed-krisen i 2005 er spørgsmålet om danskernes

Læs mere

FÆRGEBETJENING AF BORNHOLM INDHOLD BILAG. 1 Indledning 2. 2 Beregningsmetode 2

FÆRGEBETJENING AF BORNHOLM INDHOLD BILAG. 1 Indledning 2. 2 Beregningsmetode 2 TRANSPORT-, BYGNINGS- OG BOLIGMINISTERIET FÆRGEBETJENING AF BORNHOLM ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning 2

Læs mere

Vision grønne færger. Eldrevne færger til Ærø. www.greenferries.dk

Vision grønne færger. Eldrevne færger til Ærø. www.greenferries.dk Vision grønne færger Eldrevne færger til Ærø www.greenferries.dk Visionen I stedet for tre store dieselfærger satses på mindre eldrevne færger med batteridrift og ladning fra vindstrøm. Alle Ærøs færger

Læs mere

Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 95 Offentligt

Udvalget for Landdistrikter og Øer ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 95 Offentligt Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 95 Offentligt MINISTEREN Udvalget for Landdistrikter og Øer Folketinget Dato J. nr. 11. februar 2015 2015-423 Frederiksholms

Læs mere

Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område

Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område Baggrund Sydtrafik udarbejdede i 2009 sin første trafikplan (8-siders resumé vedlagt som bilag). Trafikplanen bygger i væsentlig grad

Læs mere

TRANSPORT TIL OG FRA RIGSHOSPITALET INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Områdeafgrænsning og datagrundlaget 2. 3 Transportmidler 4. 4 Ankomst og afgangstider 4

TRANSPORT TIL OG FRA RIGSHOSPITALET INDHOLD. 1 Indledning 2. 2 Områdeafgrænsning og datagrundlaget 2. 3 Transportmidler 4. 4 Ankomst og afgangstider 4 REGION HOVEDSTADEN TRANSPORT TIL OG FRA RIGSHOSPITALET ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk BASERET PÅ UDTRÆK FRA DEN NATIONALE TRANSPORTVANEUNDERSØGELSE

Læs mere

NOTAT. Mails af 26. oktober 2018 og af 29. november 2018 fra Rasmus Prehn (A) og Lea Wermelin (S) om færgebetjeningen af Bornholm

NOTAT. Mails af 26. oktober 2018 og af 29. november 2018 fra Rasmus Prehn (A) og Lea Wermelin (S) om færgebetjeningen af Bornholm NOTAT Dato J. nr. 11. december 2018 2018-6491 Mails af 26. oktober 2018 og af 29. november 2018 fra Rasmus Prehn (A) og Lea Wermelin (S) om færgebetjeningen af Bornholm Rasmus Prehn (A) og Lea Wermelin

Læs mere

Hjemmearbejde. Udarbejdet december 2011 BD272

Hjemmearbejde. Udarbejdet december 2011 BD272 Hjemmearbejde Udarbejdet december 2011 BD272 Indholdsfortegnelse Hovedkonklusioner... 2 Indledning... 2 Metode... 3 Udbredelse og type af hjemmearbejde... 3 Brug af hjemmearbejdspladser og arbejdsopgaver...

Læs mere

Gladsaxe Kommune - Vuggestueforældres Betalingsvillighed ift. mad i børnehaverne.

Gladsaxe Kommune - Vuggestueforældres Betalingsvillighed ift. mad i børnehaverne. Gladsaxe Kommune - Vuggestueforældres Betalingsvillighed ift. mad i børnehaverne. Epinion Capacent Indhold 1 Indledning...3 1.1 Baggrund og formål... 3 1.2 Karakteristik af respondenter... 3 1.3 Centrale

Læs mere

Notat Betjening af Åbyskov med bybussystemet i Svendborg

Notat Betjening af Åbyskov med bybussystemet i Svendborg FynBus 11. juli 2014 PLAN SAZ/SJ Notat Betjening af Åbyskov med bybussystemet i Svendborg Baggrund FynBus har den 1. juli modtaget Notat vedr. muligheder for justeringer i den kollektive (Åbyskov og Troense).

Læs mere

Undersøgelse vedrørende den fremtidige færgebetjening på Bøjden-Fynshav ruten Analyserapport

Undersøgelse vedrørende den fremtidige færgebetjening på Bøjden-Fynshav ruten Analyserapport Trafikstyrelsen Undersøgelse vedrørende den fremtidige færgebetjening på Bøjden-Fynshav ruten Analyserapport Baggrund Om undersøgelsen Brugsstruktur Evaluering Betydning af ny motorvejsstrækning Slide

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 232 af 10. januar. 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 232 af 10. januar. 2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 232 Offentligt J.nr. 2011-269-0039 Dato: 15. marts 2011 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 232 af 10. januar.

Læs mere

Den fremtidige færgebetjening af Bornholm (23. oktober 2002)

Den fremtidige færgebetjening af Bornholm (23. oktober 2002) Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristeligt Folkeparti om: Den fremtidige færgebetjening

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 588 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 588 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 588 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 2. september 2016 2016-3618 Landgangspassagerer på Rønne-Ystad På baggrund af henvendelser

Læs mere

Movia gennemfører medio 2019 en ny model for flextur og en ny mulighed for plustur.

Movia gennemfører medio 2019 en ny model for flextur og en ny mulighed for plustur. Notat Dokumentnummer 583323 Dato 08 02 2019 Sagsbehandler: JNK Direkte: +45 36 13 16 23 CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 Orientering om ny model for flextur og ny mulighed for plustur Movia gennemfører

Læs mere

SAMSØ KOMMUNE DEN FREMTIDIGE KOLLEKTIVE TRAFIK PÅ SAMSØ 1. DECEMBER 2016

SAMSØ KOMMUNE DEN FREMTIDIGE KOLLEKTIVE TRAFIK PÅ SAMSØ 1. DECEMBER 2016 KOMMUNE DEN FREMTIDIGE KOLLEKTIVE TRAFIK PÅ SAMSØ 1 AGENDA 1. NUVÆRENDE KØREPLAN FOR LINJE 131 VIGTIGE KARAKTERISTIKA 2. FORSLAG TIL NY KØREPLAN FOR LINJE 131 FORDELE/ULEMPER I FORHOLD TIL EKSISTERENDE

Læs mere

HOVEDRAPPORT. Undersøgelse af behov for ny færge til Læsø. August 2010

HOVEDRAPPORT. Undersøgelse af behov for ny færge til Læsø. August 2010 Undersøgelse af behov for ny færge til Læsø HOVEDRAPPORT August 2010 NIRAS A/S Sortemosevej 2 Telefon 4810 4200 DK-3450 Allerød Fax 4810 4300 Tilsluttet F.R.I E-mail niras@niras.dk 1. INDLEDNING OG BAGGRUND...

Læs mere

Profil af den økologiske forbruger

Profil af den økologiske forbruger . februar 1 Profil af den økologiske forbruger Af A. Solange Lohmann Rasmussen og Martin Lundø Økologiske varer fylder markant mere i danskernes indkøbskurve. Fra 3 pct. af forbruget af føde- og drikkevarer

Læs mere

Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05)

Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05) O:\Folketinget\Folketing jobs\aktstykker\533876\dokumenter\akt084.fm 01-02-05 10:57:13 k02 TN 1 Forelagt for og behandlet af Finansudvalget som fortroligt Akt. D. (2004-05) 84 Trafikministeriet. København,

Læs mere

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER

BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER Boligmarkedet DANSKERNES FORVENTNINGER MAJ 2014 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 1 2 Tabeloversigt... 1 3 Figuroversigt... 2 4 Sammenfatning... 3 5 Undersøgelsen

Læs mere

NOTAT OM SUPPLERENDE LUFTHAVNSANALYSE. Flytning af Aarhus Lufthavn til Thomasminde

NOTAT OM SUPPLERENDE LUFTHAVNSANALYSE. Flytning af Aarhus Lufthavn til Thomasminde NOTAT OM SUPPLERENDE LUFTHAVNSANALYSE Flytning af Aarhus Lufthavn til Thomasminde Dette notat omhandler den supplerende analyse af en evt. flytning af Aarhus Lufthavn til Thomasminde, som Aarhus Kommune

Læs mere

enige i, at de samarbejder godt med kollegerne, men samtidig

enige i, at de samarbejder godt med kollegerne, men samtidig 5. SAMARBEJDE, INDFLYDELSE OG ORGANISERING I dette afsnit beskrives, hvordan samarbejdet om arbejdsmiljøarbejdet mellem sikkerhedsrepræsentanten på den ene side og arbejdsleder, tillidsrepræsentant og

Læs mere

Anmærkninger om selskabernes ulovlige lån

Anmærkninger om selskabernes ulovlige lån FSR ANALYSE / FEBRUAR 2018 Anmærkninger om selskabernes ulovlige lån Analyse af selskabernes 2016-årsregnskaber Undersøgelse af ulovlige lån i regnskaberne Godt 252.000 selskaber har indleveret et regnskab

Læs mere

Evaluering Telerute

Evaluering Telerute Evaluering Telerute 161-162 Resume I ca. 2 år har der været forsøg med Telerute-ordning om aftenen og weekenden, når busrute 161-162 ikke kører. vurdering er, at forsøgsordningen med Telerute 161-162 har

Læs mere

Delårsrapport for 1. januar - 30. september 2007

Delårsrapport for 1. januar - 30. september 2007 Delårsrapport for 1. januar - 30. september 2007 Bestyrelsen for Mols-Linien A/S har på sit møde d.d. behandlet og godkendt selskabets delårsrapport for perioden 01.01.2007-30.09.2007. Bedre resultat end

Læs mere

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande

Kundeanalyse. blandt 1000 grønlandske husstande Kundeanalyse 2012 blandt 1000 grønlandske husstande Udarbejdet af Tele-Mark A/S Carl Blochs Gade 37 8000 Århus C Partner: Allan Falch November 2012 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formålet

Læs mere

Potentialer i Randers bybusser

Potentialer i Randers bybusser Randers kommune Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 8. januar 2016 1-30-75-1-205-1-12 Per Elbæk pel@midttrarfik.dk 2078 5588 Potentialer i Randers bybusser Midttrafik har i samarbejde med Randers

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål om passagergrundlag for ny station ved Holeby på Lolland

Besvarelse af spørgsmål om passagergrundlag for ny station ved Holeby på Lolland Notat 21.11.13 Besvarelse af spørgsmål om passagergrundlag for ny station ved Holeby på Lolland Bjarne Jensen har stillet en række spørgsmål til den metode, der er anvendt til fastsættelse af passagergrundlaget

Læs mere

Økonomisk kortlægning af koncerter i Aarhus

Økonomisk kortlægning af koncerter i Aarhus Økonomisk kortlægning af koncerter i Aarhus Tekst: Stefan Rasmussen Udgiver: Arrangørgruppen Aarhus / Promus Foto: Bertand Ønsker du yderligere oplysninger om undersøgelsen kontakt: info@promus.dk 1 0.

Læs mere

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Horsens Kommune! Endelave Overfarten! Tonnage optimering! 02 maj 2014!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Horsens Kommune! Endelave Overfarten! Tonnage optimering! 02 maj 2014! Horsens Kommune Endelave Overfarten Tonnage optimering 02 maj 2014 A/S JØRGEN PETERSEN - RÅDGIVENDE SKIBSINGENIØRER - 8700 HORSENS INDHOLDSFORTEGNELSE Baggrund... 1 Konklusion... 2 Beskrivelse af metode...

Læs mere

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Oktober 2013 Djøfs undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, stress og balance 2012 Faktaark nr. 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Dette faktaark

Læs mere

videregående uddannelse

videregående uddannelse Notat Sagsnr.: 2015/0010027 Dato: 7. september 2015 Titel: Analyse af til- og fraflyttede personer med mellemlang eller lang videregående uddannelse Sagsbehandler: Tenna Arevad Larsen Analysekonsulent

Læs mere

OMKOSTNINGER TIL ENERGISYN

OMKOSTNINGER TIL ENERGISYN JUNI 2018 ENERGISTYRELSEN OMKOSTNINGER TIL ENERGISYN - for virksomheder med et lille energiforbrug i Danmark ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99

Læs mere

Ministeriet kan efter hovedkontraktens pkt tilkøbe billetprisreduktioner for op til 50 mio. kr. årligt uafhængigt af Mols-Liniens tilbud.

Ministeriet kan efter hovedkontraktens pkt tilkøbe billetprisreduktioner for op til 50 mio. kr. årligt uafhængigt af Mols-Liniens tilbud. NOTAT Dato J. nr. 19. januar 2017 2016-3941 Opfølgning på spørgsmål Kontaktrådet for Trafikbetjeningen af Bornholm Ministeriet deltog i et møde med kontaktrådet den 15. december 2016 for at præsentere

Læs mere

Lektiebusser. Evaluering af gratis internet i busser. December 2013

Lektiebusser. Evaluering af gratis internet i busser. December 2013 Lektiebusser Evaluering af gratis internet i busser December 2013 1 Indhold 1 Baggrund og formål... 3 2 Facts og metode... 4 2.1 Repræsentativitet og validitet... 5 3 Respondenter... 6 4 Konklusioner...

Læs mere

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Hovedresultater: Mere end to ud af fem danskere benytter distancearbejde i deres nuværende job Blandt danskere der distancearbejder gælder det, at næsten hver

Læs mere

Notat. Til: Region Sjælland. Kopi til: 3. marts 2014. Notat - Busbetjening af Tølløsebanen

Notat. Til: Region Sjælland. Kopi til: 3. marts 2014. Notat - Busbetjening af Tølløsebanen Notat Til: Region Sjælland Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler LRI Direkte +45 36 13 16 51 Fax - LRI@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 3. marts 2014 Notat - Busbetjening af Tølløsebanen

Læs mere

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer. 22. december 2015 Fysisk arbejdsmiljø FOAs medlemmer vurderer, at deres arbejde er mere fysisk hårdt end danske lønmodtagere generelt. Den gennemsnitlige vurdering af, hvor hårdt det fysiske arbejdsmiljø

Læs mere

Referat Ø-udvalget's møde Mandag den Kl. 15:00 Gæstekantine, Rådhuset

Referat Ø-udvalget's møde Mandag den Kl. 15:00 Gæstekantine, Rådhuset Referat Ø-udvalget's møde Mandag den 13-03-2017 Kl. 15:00 Gæstekantine, Rådhuset Deltagere: Lars Erik Hornemann, Susanne Gustenhoff, Lars Milling, Birgitte Svendsen, Bjarne Madsen Ved punkt nr. 8 deltager:

Læs mere

Kundernes tilfredshed med skadesforsikringsselskaberne i Danmark

Kundernes tilfredshed med skadesforsikringsselskaberne i Danmark [0] Dansk KundeIndex 2003 skadesforsikring Kundernes tilfredshed med skadesforsikringsselskaberne i Danmark Hovedresultater Indledning og metode For tredje år i træk gennemføres en samlet kundetilfredshedsundersøgelse

Læs mere

ekspresbusser med incitament i Aalborgområdet

ekspresbusser med incitament i Aalborgområdet ekspresbusser med resumé incitament i Aalborgområdet ansøgning til passagerpuljen Projektet går ud på, at to entreprenører (City-Trafik og Arriva) af Aalborg Kommune og NT får stillet i opdrag - inden

Læs mere

Notat. Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid. Analysenotat

Notat. Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid. Analysenotat Notat Analysenotat Danskerne: Kollektiv trafik kræver god tid Det er afgørende både for samfundet som helhed og erhvervslivet specifikt at varer og personer relativt smidigt kan blive transporteret rundt.

Læs mere

Trafikken over Øresund

Trafikken over Øresund Jens Groth Lorentzen, COWI A/S Baggrund Øresundsforbindelsen åbnede for biler og tog den 1. juli 2000. DSB, Skånetrafiken, Scandlines og Øresundsbrokonsortiet har siden Øresundsbrons åbning gennemført

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

PENDLING I NORDJYLLAND I

PENDLING I NORDJYLLAND I PENDLING I NORDJYLLAND I 2 Indholdsfortegnelse Pendling i Nordjylland Resume... 3 1. Arbejdspladser og pendling... 4 Kort fortalt... 4 Tabel 1 Arbejdspladser og pendling i Nordjylland i 2007... 4 Tabel

Læs mere

Status på Flextur. Baggrund. Udvikling i borgernes brug af Flextur NOTAT

Status på Flextur. Baggrund. Udvikling i borgernes brug af Flextur NOTAT Status på Flextur Baggrund Flextur blev indført i Frederikssund Kommune i december 2014, som et supplement til de almindelige busruter i ydertimerne og i de tyndest befolkede dele af kommunen. Flextur

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Metode 2. 3 Spørgeskemaets indhold 2

BRUGERUNDERSØGELSE INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Metode 2. 3 Spørgeskemaets indhold 2 KOLDING KOMMUNE BRUGERUNDERSØGELSE TEKNISK NOTAT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Metode 2 3 Spørgeskemaets indhold

Læs mere

Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 2004-08

Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 2004-08 Oplysninger om psykiske problemer hos unge, indskrevet i U-turn 4- Studiestræde 47, 14 København K. Nedenstående gennemgås en række oplysninger om unge, der har været indskrevet i U-turn, Københavns Kommunes

Læs mere

Interviewundersøgelse i Faaborg

Interviewundersøgelse i Faaborg Interviewundersøgelse i Faaborg Analyse af borgernes brug af Faaborgs butikker og strøgområde November 2008 COWI A/S Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Interview

Læs mere

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1

SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED INDHOLD. 1 Indledning. 2 Datagrundlag og metode. 1 Indledning 1. 2 Datagrundlag og metode 1 FORBRUGERRÅDET TÆNK SAMFUNDSØKONOMISKE OMKOSTNINGER VED MANGLENDE RETTIDIGHED ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Regionsanalyse Sydjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse Sydjydernes trafikale trængsler January 20, 2010 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI lancerer i efteråret 2010 vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro Evaluering af Trafikpuljeprojektet Næstved Stibro Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...4 4. Beskrivelse af projektet...5 5. Evaluering...6

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om vold på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om vold på arbejdspladsen FOA Fag og Arbejde Sektion for Analyse og Kommunaløkonomi 24. april 2008 Det siger FOAs medlemmer om vold på arbejdspladsen Dette papir indeholder resultater af en spørgeskemaundersøgelse blandt FOAs medlemmer

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Notat 20. februar 2015. Til: Rudersdal. Kopi til: Movia. Sagsnummer Sag-398461 Movit-3039726

Notat 20. februar 2015. Til: Rudersdal. Kopi til: Movia. Sagsnummer Sag-398461 Movit-3039726 Notat 20. februar 2015 Til: Rudersdal Kopi til: Movia Sagsnummer Sagsbehandler JNK Direkte +45 36 13 16 23 Fax - jnk@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 Trafikselskabet Movia Flextrafik

Læs mere

Ældres anvendelse af internet

Ældres anvendelse af internet ÆLDRE I TAL 2014 Ældres anvendelse af internet Ældre Sagen Marts 2014 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besøg hos borgere i deres fritid

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besøg hos borgere i deres fritid FOA Kampagne og Analyse 19. oktober 2011 Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen om besøg hos borgere i deres fritid FOA har i perioden 22. august til 30. august 2011 gennemført en undersøgelse blandt FOA-medlemmer,

Læs mere

Medlemsundersøgelse om opskoling til social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper

Medlemsundersøgelse om opskoling til social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper Medlemsundersøgelse om opskoling til social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælper Forbundet af Offentligt Ansatte November 2004 INDHOLDSFORTEGNELSE RESUMÉ...1 BAGGRUND OG FORMÅL...2 FORMÅL...2

Læs mere

Undersøgelse af behov for ny færge til Læsø BILAGSRAPPORT

Undersøgelse af behov for ny færge til Læsø BILAGSRAPPORT Undersøgelse af behov for ny færge til Læsø BILAGSRAPPORT August 2010 NIRAS A/S Sortemosevej 2 Telefon 4810 4200 DK-3450 Allerød Fax 4810 4300 Tilsluttet F.R.I E-mail niras@niras.dk Undersøgelse af behovet

Læs mere

Hvor meget kan den daglige transport mellem bolig og arbejde påvirkes?

Hvor meget kan den daglige transport mellem bolig og arbejde påvirkes? Hvor meget kan den daglige transport mellem bolig og arbejde påvirkes? Af Per Thost RAMBØLL NYVIG a/s RAMBØLL er en rådgivende koncern med ca. 2.000 ansatte, hvoraf ca. 1.0 arbejder på 4 adresser i Hovedstadsområdet:

Læs mere

Passagerudvikling og forklarende faktorer. Baggrund. Hovedresultater - råderummet. Trafikdage på Aalborg Universitet 2005 1

Passagerudvikling og forklarende faktorer. Baggrund. Hovedresultater - råderummet. Trafikdage på Aalborg Universitet 2005 1 Passagerudvikling og forklarende faktorer Civ. ing. Jens Groth Lorentzen, COWI Chef konsulent Lone Keller Madsen, HUR Baggrund Med baggrund i de store takstændringer i januar 2004 har takstfællesskabet

Læs mere

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 RANDERS KOMMUNE UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT 1 Baggrund Hvert år foretager DTU en transportvaneundersøgelse.

Læs mere

Notat om kønsforskelle

Notat om kønsforskelle Notat om kønsforskelle Hvad tilbyder kommuner og arbejdsgiver mænd og kvinder, der har været udsat for en arbejdsulykke? Socialforskningsinstituttet har på foranledning af Arbejdsskadestyrelsen udarbejdet

Læs mere

ØKONOMISK EVALUERING AF ESBJERG DØGNREHABILITERING

ØKONOMISK EVALUERING AF ESBJERG DØGNREHABILITERING ØKONOMISK EVALUERING AF ESBJERG DØGNREHABILITERING ESBJERG KOMMUNE ÅRHUS MAJ 2011 EPINION KØBENHAVN RYESGADE 3F DK-2200 KØBENHAVN N TLF. +45 87 30 95 00 TYA@EPINION.DK EPINION AARHUS SØNDERGADE 1A DK-8000

Læs mere

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer 8. juli 2016 Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer Der er en sammenhæng mellem og medlemmernes trivsel samt fysiske og psykiske sundhed. Det viser en undersøgelse, som FOA har udført blandt sine medlemmer.

Læs mere

Sagsnr Referat af brugerundersøgelser 2015

Sagsnr Referat af brugerundersøgelser 2015 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Kvalitet og Sammenhæng NOTAT 04-01-2016 Referat af brugerundersøgelser 2015 I 2015 er der for sjette år i træk gennemført brugerundersøgelser

Læs mere

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid 28. juni 2004/PS Af Peter Spliid FORDELING AF ARV Arv kan udgøre et ikke ubetydeligt bidrag til forbrugsmulighederne. Det er formentlig ikke tilfældigt, hvem der arver meget, og hvem der arver lidt. For

Læs mere

Unges holdning til køb og salg af sex

Unges holdning til køb og salg af sex Feltperiode: Den december 2014 januar 2015. Målgruppe: Respondenter i alderen 1520 år Metode: CATI (telefoninterviews). Interviews er foretaget af udvalgte interviewere, som forud har modtaget en særlig

Læs mere

FRIVILLIGHED I DET GRØNNE Undersøgelse af rammerne for frivilligt arbejde i Københavns Kommunes grønne områder Marts 2011

FRIVILLIGHED I DET GRØNNE Undersøgelse af rammerne for frivilligt arbejde i Københavns Kommunes grønne områder Marts 2011 FRIVILLIGHED I DET GRØNNE Undersøgelse af rammerne for frivilligt arbejde i Københavns Kommunes grønne områder Marts 2011 ISBN 978-87-92689-33-7 Københavns Kommune Marts 2011 Center for Ressourcer Teknik-

Læs mere

Vandvejen til fremtiden et projekt der er landfast i begge ender Investorpræsentation af Carbon Cat Line A/S

Vandvejen til fremtiden et projekt der er landfast i begge ender Investorpræsentation af Carbon Cat Line A/S Vandvejen til fremtiden et projekt der er landfast i begge ender Investorpræsentation af Carbon Cat Line A/S 51018_Samsoe_faergen.indd 1 15/11/12 08.50 For at gøre en lang historie kort De følgende sider

Læs mere

Større øer: Færger og transport, Befolkning og arbejdspladser, Hvad kan der gøres?

Større øer: Færger og transport, Befolkning og arbejdspladser, Hvad kan der gøres? Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14 ULØ Alm.del Bilag 97 Offentligt (03) Større øer: Færger og transport, Befolkning og arbejdspladser, Hvad kan der gøres? Bjarne Madsen Disposition Hvordan går

Læs mere

Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri

Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri Rejsevaneændringer i Rambøll og Dansk Industri Undersøgelse af ændrede rejsevaner for medarbejdere i Rambøll og DI ved flytning til nye kontorer i Ørestad Metroselskabet, juli 2011 1 Baggrund I august

Læs mere

UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI

UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI Hill & Knowlton for Ekokem Rapport August 2016 SUMMARY Lavt kendskab, men stor interesse Det uhjulpede kendskab det vil sige andelen der kender til cirkulær økonomi uden

Læs mere

NOTAT. Fig. 1.1 Rutekort for 99N fra Movia SKREVET AF JACOB ASBJØRN JACOBSEN 3. OKTOBER 2018 JOURNALNUMMER G

NOTAT. Fig. 1.1 Rutekort for 99N fra Movia SKREVET AF JACOB ASBJØRN JACOBSEN 3. OKTOBER 2018 JOURNALNUMMER G NOTAT 3. OKTOBER 2018 JOURNALNUMMER 13.05.22-G01-2-18 SKREVET AF JACOB ASBJØRN JACOBSEN BUSRUTE 99N Busrute 99N foreslås af Movia som en mulig besparelse i det sparekatalog som de har fremsendt til Region

Læs mere

Den fremtidige færgebetjening af Bornholm

Den fremtidige færgebetjening af Bornholm Dato J. nr. 11. decemer 2014 2014-3228 Aftale mellem regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Agenda. Baggrund. Vision. Analyser: Markedsanalyse og trafikanalyse. Situation for medarbejdere. Krav til en ny Læsøfærge

Agenda. Baggrund. Vision. Analyser: Markedsanalyse og trafikanalyse. Situation for medarbejdere. Krav til en ny Læsøfærge Oktober 2017 1 Agenda Baggrund Vision Analyser: Markedsanalyse og trafikanalyse Situation for medarbejdere Krav til en ny Læsøfærge Tidsplan for byggeri af ny færge Konklusion 2 Baggrund Der er stort potentiale

Læs mere

Seksuel chikane inden for Privat Service, Hotel og Restauration

Seksuel chikane inden for Privat Service, Hotel og Restauration Seksuel chikane inden for Privat Service, Hotel og Restauration Rapporten er udarbejdet af Analyse Danmark A/S 2015 1. Indhold 1. Indhold... 2 2. Figurliste... 3 3. Indledning... 4 4. Dataindsamling og

Læs mere

Sejladssikkerhedsmæssig godkendelse af hurtigfærge EXPRESS 1, IMO nr , på ruten mellem Rønne og Ystad

Sejladssikkerhedsmæssig godkendelse af hurtigfærge EXPRESS 1, IMO nr , på ruten mellem Rønne og Ystad Sikre skibe cfs@dma.dk Michael Langkow mla@dma.dk 20. juli 2018 Vores reference: Sag nr. 2017003151 Sikre farvande /Jan Ole Anker Sejladssikkerhedsmæssig godkendelse af hurtigfærge EXPRESS 1, IMO nr. 9501590,

Læs mere

Fartplan og priser. Læsøfærgen. Vi byder velkommen ombord. Overfartstid 90 hyggelige minutter. Book på laesoe-line.dk

Fartplan og priser. Læsøfærgen. Vi byder velkommen ombord. Overfartstid 90 hyggelige minutter. Book på laesoe-line.dk færgen. Vi byder velkommen ombord Fartplan og priser Overfartstid 90 hyggelige minutter 2018 Book på laesoe-line.dk laesoe-line.dk Tlf. +45 98 49 90 22 Havnepladsen 1 9940 færgen. Kom godt til og fra året

Læs mere

KUNDETILFREDSHEDS- UNDERSØGELSE

KUNDETILFREDSHEDS- UNDERSØGELSE KUNDETILFREDSHEDS- UNDERSØGELSE MIDTTRAFIK OVERORDNEDE RESULTATER JULI 2016 BAGGRUND FOR UNDERSØGELSEN BAGGRUND Midttrafik administrerer den kollektive trafik i Region Midtjylland og ønsker at få et indblik

Læs mere

Evaluering af Videncenter for energibesparelser i bygninger - resultat af spørgeskemaundersøgelse

Evaluering af Videncenter for energibesparelser i bygninger - resultat af spørgeskemaundersøgelse Notat Kontor/afdeling SEG Dato 3. juli 2018 Evaluering af Videncenter for energibesparelser i bygninger - resultat af spørgeskemaundersøgelse J nr. 2018-14137 /mra, hlm Resumé Videncenter for energibesparelser

Læs mere

Fokuspanel Register over ejere af nedgravede ledninger. Oktober 2003

Fokuspanel Register over ejere af nedgravede ledninger. Oktober 2003 Fokuspanel Register over ejere af nedgravede ledninger Oktober 2003 Fokuspanel Register over ejere af nedgravede ledninger Oktober 2003 Indhold Side 1. Resumé... 1 2. Undersøgelsens resultater... 6 2.1

Læs mere

Boligøkonomisk Videncenter

Boligøkonomisk Videncenter Boligøkonomisk Videncenter Boligmarkedet danskernes forventninger November 2013 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse... 1 2 Tabeloversigt... 1 3 Figuroversigt... 2 4 Sammenfatning... 3 5 Undersøgelsen

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA Kampagne og Analyse 6. september 2012 Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA har i perioden 27. april - 8. maj 2012 gennemført en undersøgelse om medlemmernes brug af

Læs mere

Har tiltagene i Moving People projektet haft en effekt på pendlernes transportadfærd?

Har tiltagene i Moving People projektet haft en effekt på pendlernes transportadfærd? Har tiltagene i Moving People projektet haft en effekt på pendlernes transportadfærd? - Forskeranalysen Marie Karen Anderson Center for Transport Analytics Transport Division DTU Management marie@dtu.dk

Læs mere

Etablering af pendlerrute. Midttrafik/JA Rådgivning Jesper Andersen

Etablering af pendlerrute. Midttrafik/JA Rådgivning Jesper Andersen Etablering af pendlerrute Midttrafik/JA Rådgivning Jesper Andersen Hovedstruktur i Aarhus 18.000 25.000 arbejdspladser Skejby/ Aarhus N 30.000 Centrum arbejdspladser Erhverv Pendlerrute Silkeborg Galten

Læs mere

Arbejdspladsens generelle prioritering af arbejdsmiljø

Arbejdspladsens generelle prioritering af arbejdsmiljø Arbejdspladsens generelle prioritering af arbejdsmiljø Arbejdsgiver og/eller medarbejderrepræsentanter fra over 1000 primært mellemstore til store arbejdspladser har i en særlig undersøgelse udfyldt spørgeskemaet

Læs mere