Centralvenøst kateter på hund og kat

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Centralvenøst kateter på hund og kat"

Transkript

1 INSTITUT FOR MINDRE HUSDYRS SYGDOMME, DET BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET, KØBENHAVNS UNIVERSITET Centralvenøst kateter på hund og kat Adjunkt Bo Wiinberg, Dyrlæge, PhD & Gitte Wagner Hansen, Veterinærsygeplejerske Sponseret af:

2 Introduktion: Når man har med kritiske patienter at gøre, er det af stor betydning, at man har intravenøs adgang. Man kan bruge både perifere og centrale vener når man ønsker IV adgang, men har man brug for store mængder væske/blod, hyppige blodprøveudtagninger eller intravenøs indgift af medicin, er det en fordel at patienten får lagt et centralvenøst kateter (CVK). Man bør ligeledes bruge et centralvenøst kateter hvis man skal give hypertonisk væske så som 5 % dextrose eller total parenteral ernæring (TPN). Der findes 3 vener som man kan bruge til CVK; vena jugularis, vena femoralis eller vena saphena, hvoraf den hyppigst brugte er vena jugularis. Det er vigtigt at kateteret er langt nok, således at det lige akkurat når overgangen mellem vena cava og højre atrium. Man kan måle udvendigt fra indstiksstedet til det 4. intercostalrum. Når kateteret er lagt kan man tage et røntgen billede for at verificere at kateteret ligger hvor det skal. Placeringen er specielt vigtig hos dyr hvor man skal måle deres centralvenøse blodtryk (CVP). Man skal være opmærksom på at patienter med koagulopathi eller trombocytopeni ikke er egnede patienter til at få lagt et CVK. Et CVK kan ligge i 3-4 uger afhængig af fabrikant og materiale. Når det er muligt at bruge begge jugular vener anbefaler man altid at bruge den højre vena jugularis, da det giver nemmere adgang til vena cava. Utensilier: Klippemaskine 16-19G peel- away centralvenøs kateter single-, dobbelt eller tripellumen 2 skåle Sterile operationshandsker Usterile tamponer til desinfektion Hibicet Sprit Sterile tamponer Suturmatriale Nåleholder Saks Kirurgisk pincet Melolin Soft ban Co Plus Hepariniseret saltvand 5 ml. sprøjte Trevejshane med slange Noter til SvHKS workshop November

3 Adjunkt Bo Wiinberg, Dyrlæge, PhD & Gitte Wagner Hansen, Veterinærsygeplejerske IMHS, LIFE, Københavns Universitet Mila Peel Away Central Venøst Kateter Figur 1 Figur 2 Figur 3 Figur 4 Figur 5

4 Ilæggelsesprocedure: 1. Tilslut en trevejshane med slange til kateteret og skyl kateteret med hepariniseret saltvand (10ie/mL). Vær sikker på ikke at efterlade luftbobler. 2. Patienten skal lægges i sideleje og en hjælper holder patienten stille med hovedet udstrakt og forbenene let bagudvendt. Man kan med fordel rulle et håndklæde og lægge under patientens hals for bedre at blotte venen. 3. Barber et område på 5x5 cm over jugular venen. 4. Smør EMLA creme på og lad det virke 15 min. 5. Lav en kirurgisk desinfektion af området. 6. Hjælperen staser venen op med fingrene samtidig med at vedkommende trækker let tilbage i huden. Dette fikserer venen bedre. 7. Lav en kirurgisk håndvask og tag sterile operationshandsker på. 8. Mål afstanden mellem indstiksstedet og intercostalrum og noter stedet på kateteret. 9. Læg en steril afdækning over området. 10. Hold kanyle med peel away introduceren samlet med en vinkel til huden på 45 med kanylespidsen pegende mod hjertet. Man bør kunne palpere venen. (fig. 1) 11. Stik kanylen subkutant til at starte med. 12. Når kanylen er subkutant kan man nu stikke gennem venen. Når der ses et flashback med blod i toppen af kanylen skal man trække kanyleenden lidt tilbage og føre peel- away introduceren i bund. (fig. 2) 13. Træk kanylen helt ud af introduceren. (fig. 3) 14. Før kateteret ind i introduceren til stedet man noterede sig inden man gik i gang. Der bør ikke være modstand. (fig. 4) 15. Træk ud i introducerens blå kanter og riv forsigtigt introduceren fra hinanden. En lettere blødning omkring indstiksstedet kan forekomme. (fig. 5) 16. Sy kateteret fast med en ikke resorberbar sutur. 17. Rengør området for blod. 18. Tilslut en trevejshane til kateteret og skyl kateteret med hepariniseret NaCl (10ie/mL). Tjek at der ikke kommer en hævelse omkring venen. 19. Læg en melolin tampon omkring kateteret. 20. Pak kateteret ind med soft- ban rundt om halsen. Vær forsigtig med at stramme. 21. Læg en Co- plus yderst hvori trevejshanen fastgøres forsigtigt. 22. Skyl en gang med hepariniseret NaCl (10ie/mL) for at sikre at der er gennemløb. 23. Skyl kateteret med hepariniseret NaCl (10ie/mL) hver time. 24. Tjek området hyppigt for tegn på infektion, blødning, gennemsivning, phlebitis ol. 25. Vær opmærksom på ødemer omkring halsen eller tegn på vejrtrækningsproblemer. I så fald skal forbindingen løsnes.

5

6

7 Vedligehold af centralvenøse katetre Vask altid hænder både før og efter håndtering af et CVK Sørg for at kateteret altid er et lukket system ved at bruge injektions hætter eller trevejshaner. Trevejshaner kan dog være svære at holde rene og skal skiftes hyppigere. Rens injektionshætterne med 70 % isopropyl alkohol før brug Skyl kateteret med hepariniseret NaCl hver 6. time hvis kateteret ikke er i brug. Sørg for at forbindingen er tør og ren. Tjek kateterets indstikssted én gang dagligt for evt. periphlebitis, hæmatomer, infektioner mm. Skift væske og dropslanger mindst hver 24. time eller ved mistanke om kontamination. Blodprøvetagning fra et centralvenøst kateter Hvis patienten modtager væsketerapi i det centralvenøse kateter skal man slukke for væske, koble væsken af og skylle kateteret med 0,9 % NaCl. Udtag 2 ml blod fra kateteret og gem til senere. (Dette fjerner residual heparin, væske og medicin der ligger i kateteret). Udtag den mængde blod der skal analyseres. Indgiv de 2 ml blod der blev udtaget i starten. Skyl kateteret med hepariniseret NaCl (10IE/ml NaCl) Tilslut evt. infussions slange til væskebehandling igen eller sæt prop på. Tilstoppede katetre Fjern alle forlængerslanger og evt. trevejshaner fra kateteret Forsøg at skylle kateteret med 0,9 % NaCl med en 10 ml sprøjte. Hvis der stadigvæk er en del modstand i kateteret kan man forsøge at skifte mellem at skylle og suge. Hvis dette heller ikke virker kan man tilslutte en trevejshane og sætte både en tom 10 ml sprøjte og en 10 ml sprøjte med 5 ml hepariniseret NaCl. o Drej trevejshanen til lukket position over sprøjten med hepariniseret NaCl. Sug med den tomme sprøjte for at skabe et negativt tryk inde i kateteret. Vedligehold det negative tryk og drej trevejshanen hen til lukket over den tomme sprøjte og åben over den hepariniseret sprøjte. Heparin saltvandet vil nu blive suget ind i kateteret. o Når der er frit løb i kateteret, skyl med en passende volumen af 0,9 % NaCl. Brug gerne en pulserende skylleteknik for at skabe turbulens og skyl tilslut af med hepariniseret NaCl. Fjernelse af centralvenøse katetre Brug almindelige aseptiske forbehold. Luk for indgangsporten på kateteret. Fjern forbindingen omkring kateteret. Vær forsigtig med at klippe forbindingen op således at man ikke kommer til at klippe kateteret over. Læg en steril tampon over injektionsstedet og fjern kateteret. Hold et direkte pres på stedet i 1-2 min. Og læg en lille halsforbinding. Sker det at man får klippet kateteret over ved et uheld og man ikke kan trække det ud af venen kan man sætte en torniquet proksimalt på forbenet og derefter få forbenet røntgenfotograferet for at identificere hvor kateteret ligger.

8 Adjunkt Bo Wiinberg, Dyrlæge, PhD & Gitte Wagner Hansen, Veterinærsygeplejerske IMHS, LIFE, Københavns Universitet Måling af Centralvenøst tryk (CVP) via centralvenøse katetre Utensilier: Engangs- manometer 20 ml sprøjte 0,9% NaCl Fremgangsmåde: 1. Patienten lejres i sideleje med kateteret opad. 2. Skyl CVK med NaCl for at sikre, at der er gennemløb. 3. Luk patientens trevejshane og tilslut manometeret denne. 4. Drej trevejshanen, så der er lukket til patienten og fyld manometeret med NaCl. 5. Placér manometeret lodret, så 0- punktet er ud for patientens hjertebasis. 6. Drej trevejshanen, så der er fri passage mellem manometer og patient. 7. Efter ca. 20 sekunder er vandsøjlen i manometeret faldet og værdien aflæses. 8. Luk trevejshanen og kobl manometeret fra. 9. Hvis kateteret ikke skal bruges i de næste timer, skylles det igennem med 1,5 ml heparinopløsning 10 IE/ml. Tolkning af CVP Der er ingen absolut værdi for normalt CVP, men for mindre husdyr anses normalområdet for at ligge mellem 0 og 5cm H2O. Værdier under 0 er forenelige med hypovolæmi. Værdier mellem 5 og 10 cm H2O er borderline hypervolæmiske. Værdier >10 cm H2O indikerer vaskulært overload. Værdier >15cm H2O er forenelige med kongestivt hjertesvigt og udviklingn af pulmonært ødem. Det skal understreges at, hos den individuelle patient er trend i CVP en vigtigere indikator end den absolutte værdi. Som tommelfinger regel bør CVP his patienter på væsketerapi, ikke stige med mere end 5 cm H2O i løbet af 24 timer. Hvis der konstateres en akut stigning i CVP >5cm H2O i forbindelse med væsketerapi, så bør målingen gentages for at sikre at der ikke var tale om en fejl. Hvis stigningen i CVP verificeres ved 2. måling, skal væsketerapi seponeres og det bør overvejes at administrere et diuretikum.

CVK central vene kateter

CVK central vene kateter CVK central vene kateter Gældende for: Sygeplejersker i Pleje og Omsorg Formål: Forebygge infektion ifm. pleje og håndtering af centralt vene kateter Definition: Anvendes til parenteral ernæring og infusion.

Læs mere

PICC-LINE. Patientinformation. Vejledning til skift af forbinding. Onkologisk Ambulatorium

PICC-LINE. Patientinformation. Vejledning til skift af forbinding. Onkologisk Ambulatorium Patientinformation PICC-LINE Vejledning til skift af forbinding Onkologisk Ambulatorium En PICC-line (perifert indsat central kateter) er et tyndt polyuretan-kateter der sidder i en vene i overarmen. Kateteret

Læs mere

Billedmateriale af sygeplejehandlinger til håndtering af PAC

Billedmateriale af sygeplejehandlinger til håndtering af PAC Billedmateriale af sygeplejehandlinger til håndtering af PAC Udarbejdet af Specialeansvarlig Anette N Jessen og udviklingssygeplejerske Jannie C Frølund; 2009 Indholdsfortegnelse Anlæggelse af gripper

Læs mere

Anlæggelse af perifer venekanyle

Anlæggelse af perifer venekanyle Vejledning Anlæggelse af perifer venekanyle LAKK - August 2012 Afdeling for Operation og Anæstesiologi Primær anvendelse af perifer venekanyle 1 Indikation og forberedelse Indikation Når patienten har

Læs mere

Brug og pleje af Port a Cath

Brug og pleje af Port a Cath Patientinformation Brug og pleje af Port a Cath Kvalitet døgnet rundt Onkologisk Ambulatorium Noter 2 Port a Cath En port a cath (port) er en lille beholder med gummimenbran, der opereres ind under huden

Læs mere

Brug og pleje af PICC-line

Brug og pleje af PICC-line Patientinformation Brug og pleje af PICC-line En PICC-line (perifert indsat centralt kateter) er et tyndt polyurethan kateter der sidder i en vene i overarmen. Katetret lægges vha. ultralyd og bruges til

Læs mere

Formål: At lette veneadgangen ved langtidsbehandling med medicin og væske og mindske risikoen for infektioner i forhold til centralt venekateter.

Formål: At lette veneadgangen ved langtidsbehandling med medicin og væske og mindske risikoen for infektioner i forhold til centralt venekateter. Hospice Sønderjylland Oprettet d. 01.02.2012 af: MS Sidst revideret d. 21.11.2013 af: MH PICC-line Godkendt d. 24.02.2014 af:iab/hle Skal revideres d.24.02.2016 af: KIG 6 Formål: At lette veneadgangen

Læs mere

Patient vejledning. Hickmann-kateter central venekateter

Patient vejledning. Hickmann-kateter central venekateter Patient vejledning Hickmann-kateter central venekateter 2 Vejledning til patienter med hickmann-kateter Hygiejne og opbevaring... side 4 Forbindskift... side 7 Indledning Mennesker, som af en eller anden

Læs mere

Retningslinjer for CVK i Odsherred kommune

Retningslinjer for CVK i Odsherred kommune Retningslinjer for CVK i Odsherred kommune Udarbejdet af: Kommunal risikomanager Christine Vammen Godkendt af: Afdelingsleder Hjemmesygeplejen Anette Rise Afdelingslederleder Lynghuset Marie Linjordet

Læs mere

Nyrekateter (Nefrostomikateter)

Nyrekateter (Nefrostomikateter) Til patienter og pårørende Vælg farve Forbindingsskift, fiksering og skylning Der er den: - Anlagt et nyrekateter (nefrostomikateter) for at sikre, at der er frit afløb for urinen. Forskellige sygdomme

Læs mere

Vejledning til patienter med Hickmann kateter

Vejledning til patienter med Hickmann kateter Da du ikke kan optage tilstrækkelig ernæring, vitaminer og mineraler gennem tarmen, skal du have ernæringsvæske direkte ind i en blodåre. Du får ernæringsvæsken gennem et Hickmann kateter. Kateteret er

Læs mere

PROCEDURE Nefrostomikateter

PROCEDURE Nefrostomikateter Hospice Sønderjylland Oprettet d. 01-08-2010 af: HLE Sidst revideret d. 23.04.2014 af: TS Nefrostomikateter Godkendt d. 23.04.2014 af: HLE/IAB Skal revideres d. 23.04.2016 af KIG Formål: At sikre korrekt

Læs mere

RETNINGSLINJERNE Regionale Infektionshygiejnisk retningslinje Intravaskulære katetre (5.1)

RETNINGSLINJERNE Regionale Infektionshygiejnisk retningslinje Intravaskulære katetre (5.1) PLEJE AF IV ADGANGE RETNINGSLINJERNE Regionale Infektionshygiejnisk retningslinje Intravaskulære katetre (5.1) https://pri.rn.dk/sider/16238.aspx Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for brug

Læs mere

170005-08 Region Hovedstadens Elektive Laboratorium

170005-08 Region Hovedstadens Elektive Laboratorium 2.1 Prøvetagning Prøvetagning fra vene Blodprøvetagning, hvor kanyle og sikkerhedsholder samles umiddelbart inden prøvetagning Varenr. L33001 Varenavn: Kanyle uden holder, GRØN, lang nål Varenr. L33002

Læs mere

Patientvejledning. Hickmann-kateter central venekateter. Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling

Patientvejledning. Hickmann-kateter central venekateter. Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling Patientvejledning Hickmann-kateter central venekateter Medicinsk Gastroenterologisk Afdeling 1 VEJLEDNING TIL PATIENTER MED HICKMANN KATETER Hygiejne og opbevaring... 4 Forbindskift... 7 Dropstart... 12

Læs mere

iv-adgang NAS-princip Brug NAS - og få PVK på plads N - Ned A - Afsøg S - Stas

iv-adgang NAS-princip Brug NAS - og få PVK på plads N - Ned A - Afsøg S - Stas iv-adgang Brug NAS - og få PVK på plads NAS-princip N - Ned A - Afsøg S - Stas Brug NAS og få PVK på plads - Punkt for punkt Identificér patienten med navn og CPR-nummer. Sprit hænder og stil frem. Valg

Læs mere

Patientinformation. Hickmannkateter. En vejledning til patient og hjemmesygeplejerske. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Enheden for brystkirurgi

Patientinformation. Hickmannkateter. En vejledning til patient og hjemmesygeplejerske. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Enheden for brystkirurgi Patientinformation Hickmannkateter En vejledning til patient og hjemmesygeplejerske Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Enheden for brystkirurgi Denne vejledning er lavet med henblik på at give en forståelse

Læs mere

Brug og pleje af PICC-line

Brug og pleje af PICC-line Patientinformation Brug og pleje af PICC-line En PICC-line (perifert indsat centralt kateter) er et tyndt silicone-kateter der sidder i en vene i overarmen. Katetret lægges vha. ultralyd og bruges til

Læs mere

Anlæggelse af Hickman-kateter

Anlæggelse af Hickman-kateter Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Anlæggelse af Hickman-kateter Side 1 af 6 Udarbejdet af:nøgleperson R7, klinisk sygeplejespecialist, CVK-gruppen

Læs mere

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure

Anlæggelse af centralt venekateter. HydroCath Assure Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk HydroCath Assure På afdelingen omtales et centralt venekateter ofte med forkortelsen CVK Side 1 af 5 Sidst

Læs mere

Vejledning i anlæggelse af insuflon

Vejledning i anlæggelse af insuflon Vejledning i anlæggelse af insuflon Regionshospitalet Viborg Børneafdeling Børneambulatorium Insuflon indstikkes i underhuden i en vinkel på 45. Det anbefales at bruge mave eller baller, hvor insuflon

Læs mere

CMV- Infektion. Cymevene behandling. Patientinformation og til hjemmesygeplejersken

CMV- Infektion. Cymevene behandling. Patientinformation og til hjemmesygeplejersken Aarhus Universitetshospital Hæmatologisk afdeling R Tage-Hansens Gade DK-8000 Aarhus C www.auh.dk CMV- Infektion Cymevene behandling Side 1 af 6 CMV-infektion CMV er en forkortelse af Cyto-Megalo-Virus,

Læs mere

Pleje & Omsorg Skive Kommune Retningslinjer IV medicinering IV administration IV Administrative retningslinjer

Pleje & Omsorg Skive Kommune Retningslinjer IV medicinering IV administration IV Administrative retningslinjer Pleje & Omsorg Skive Kommune Retningslinjer IV medicinering IV administration IV Administrative retningslinjer Formål: At optimere patientforløb og forebygge indlæggelser og genindlæggelser. At ensrette

Læs mere

Anlæggelse af Perifert Venekateter

Anlæggelse af Perifert Venekateter Anlæggelse af Perifert Venekateter Indhold Håndhygiejne Indikationer / kontraindikationer PVK kanylens anatomi Venflonstørrelse, punktursted Anlæggelse og aseptisk teknik Observation, forbindingsskift

Læs mere

Medicina knapsonde, lav profil gastrostomissonde Brugervejledning

Medicina knapsonde, lav profil gastrostomissonde Brugervejledning 1 Medicina knapsonde, lav profil gastrostomissonde Brugervejledning Læs alle instruktioner grundigt inden brug og check alle labels for udløbsdato ADVARSEL Til engangsbrug. Må ikke genbruges, genindsættes

Læs mere

PRØVETAGNING. Kontrol af patientforberedelse Nogle analyser kræver, at patienten er fastende inden prøvetagningen.

PRØVETAGNING. Kontrol af patientforberedelse Nogle analyser kræver, at patienten er fastende inden prøvetagningen. PRØVETAGNING Identifikation af patienten Identifikation følger Region Hovedstadens vejledning: Identifikation af patienter [1] Bed patienten om at oplyse fulde navn og CPR-nr. Det er ikke tilladt at bede

Læs mere

Isotopkardiografi med volumenbestemmelse - Mediso

Isotopkardiografi med volumenbestemmelse - Mediso Instruks Side 1 af 6 Formål At beskrive den korrekte procedure for vurdering af hjertets pumpefunktion og volumen-forhold for højre og venstre ventrikel, samt bestemmelse af minutvolumen. Målgruppe og

Læs mere

2006, Vidacare Corporation, all rights reserved. Vidacare, EZ-IO Product System and EZ-Connect are trademarks of the Vidacare Corporation.

2006, Vidacare Corporation, all rights reserved. Vidacare, EZ-IO Product System and EZ-Connect are trademarks of the Vidacare Corporation. Intraossøst infusionssystem Brugsvejledning 2006, Vidacare Corporation, all rights reserved. Vidacare, EZ-IO Product System and EZ-Connect are trademarks of the Vidacare Corporation. EC REP Emerge Europe

Læs mere

Diakonissestiftelsens Hospice Udarbejdet af:

Diakonissestiftelsens Hospice Udarbejdet af: 1 af 5 Anvendelse: FUNKTION AF PUMPEN Graseby-pumpen anvendes til kontinuerlig indgift af medicin og kan bruges til et eller flere præparater. Pumpen kan anvendes til subcutan eller intravenøs medicinindgift.

Læs mere

...individuelt... ...Nogle gange...giver det bare...ikke mening at...købe produkterne...

...individuelt... ...Nogle gange...giver det bare...ikke mening at...købe produkterne... Skiftesæt - Sutureringssæt - Katetersæt - Præpsæt Gallipots med & uden indhold - Instrumenter...Nogle gange......giver det bare......ikke mening at......købe produkterne......individuelt... 9. udgave www.kendan.dk

Læs mere

Akut dialysekateter. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Dialyseadgangsvej. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen

Akut dialysekateter. Til patienter og pårørende. Vælg farve. Dialyseadgangsvej. Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen Til patienter og pårørende Akut dialysekateter Dialyseadgangsvej Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Nyremedicinsk Klinik Hæmodialysen Anlagt kateter 2 Indledning ette lille hæfte indeholder

Læs mere

Rettelsesblad Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for brug af Intravaskulære Katetre

Rettelsesblad Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for brug af Intravaskulære Katetre Rettelsesblad Nationale Infektionshygiejniske Retningslinjer for brug af Intravaskulære Katetre Dato 2. udgave 2015 2.1 udgave april 2016 Perifere venekatetre Uddybning om risikoen for at forurene adgangsporten

Læs mere

Faktaark til pressen HSMR og Operation Life

Faktaark til pressen HSMR og Operation Life N O T A T 21-09-2007 Faktaark - presse 24. september 2007 Faktaark til pressen HSMR og Operation Life HSMR viser antallet af dødsfald på et sygehus eller i en region som procent af det gennemsnitlige antal

Læs mere

BD PosiFlush (NaCl 0,9%)

BD PosiFlush (NaCl 0,9%) BD PosiFlush (NaCl 0,9%) Den forbedrede forfyldte sprøjte med unikt design for optimal og sikker gennemskylning af IV katetre. Designet til at eliminere sprøjte-induceret tilbageløb* Hvad er sprøjte-induceret

Læs mere

Målgruppe: Dokumentet henvender sig til sygeplejersker der administrerer IV medicin i Pleje&Omsorg.

Målgruppe: Dokumentet henvender sig til sygeplejersker der administrerer IV medicin i Pleje&Omsorg. Pleje & Omsorg Skive Kommune Retningslinjer IV medicinering IV administration IV Administrative retningslinjer Formål: At ensrette fremgangsmåderne ved IV administration og herved forebygge at patienter/borgere

Læs mere

...individuelt... ...Nogle gange...giver det bare...ikke mening at...købe produkterne...

...individuelt... ...Nogle gange...giver det bare...ikke mening at...købe produkterne... Skiftesæt - Sutureringssæt - Katetersæt - Præpsæt Gallipots med & uden indhold - Instrumenter...Nogle gange......giver det bare......ikke mening at......købe produkterne......individuelt... 8. udgave www.kendan.dk

Læs mere

Jakob Willesen, Dyrlæge, PhD Hospital for Mindre Husdyrs Sygdomme

Jakob Willesen, Dyrlæge, PhD Hospital for Mindre Husdyrs Sygdomme Akut diagnostik og terapi & Monitorering af den kritiske patient Del I MK 30006 18. januar 2011 Jakob Willesen, Dyrlæge, PhD Hospital for Mindre Husdyrs Sygdomme Indledende diagnostik og terapi IV adgang(minimumdatabase

Læs mere

Den praktiske side af sondemad i hjemmet. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012.

Den praktiske side af sondemad i hjemmet. Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012. Den praktiske side af sondemad i hjemmet Fødevarer til særlige medicinske formål bør anvendes under lægeligt tilsyn. December 2012. Bliv tryg ved sondemad Denne brochure indeholder information om de mere

Læs mere

Forord. Medicinsk Mave-tarm-afdeling S, tlf. 6541 2753. 2

Forord. Medicinsk Mave-tarm-afdeling S, tlf. 6541 2753. 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Forord... 2 Parenteral ernæring... 3 At leve med parenteral ernæring... 4 Hvad bør du drikke?... 6 Overflader, hvor væsker og remedier skal klargøres... 8 Ernæringskateteret...

Læs mere

SÅDAN GØR DU, NÅR DU KOMMER HJEM

SÅDAN GØR DU, NÅR DU KOMMER HJEM Du skal i gang med at måle CRP på apparatet Quik Read Go. Det er fødeafdelingen, der fortæller dig, hvor ofte du skal foretage CRP-måling og lave de øvrige undersøgelser, som du skal gennemføre på dig

Læs mere

Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner

Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Sydvestjysk Sygehus Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner SVS Handleplan til nedbringelse af sygehuserhvervede infektioner Bidrage til det at nå det regionale mål om nedbringelse

Læs mere

Velkommen til Lægedage

Velkommen til Lægedage Velkommen til Blodprøvetagning og kvalitetskontrol i praksis for begyndere. 2 Dagens Program 9.00 9.20 Præsentation af kursus, undervisere og deltagere samt deltagernes forventninger. 9.20-9.30 Demonstration

Læs mere

PROCEDURE. Hospice Sønderjylland. Procedure Klinisk vejledning i sårbehandling.

PROCEDURE. Hospice Sønderjylland. Procedure Klinisk vejledning i sårbehandling. Hospice Sønderjylland Oprettet d. 18-1-2012 af: KIG 5 Sidst revideret d. 28-01-2013 af: KIG 5 Procedure Klinisk vejledning i sårbehandling. Godkendt d. 14.06.2013 af: HLE/IAB Skal revideres d. 14.06.2015

Læs mere

Kimberly-Clark Mic-Key udskiftningssonde

Kimberly-Clark Mic-Key udskiftningssonde Kimberly-Clark Mic-Key udskiftningssonde Trouble shooter Indholdsfortegnelse Spørgsmål vedr. brug og pleje Side Mic-Key sonden 1. Det er svært at få Mic-Key knappen sat i igen, hvorfor?... 2 2. Skal Mic-Key

Læs mere

SONDER OG SONDE- ERNÆRING

SONDER OG SONDE- ERNÆRING SONDER OG SONDE- ERNÆRING AALBORG 25.09.18 Materialenr. Hvilken sonde skal anvendes? - Sonden kan overordnet set anlægges på 2 måder: Via næsen (nasal) eller direkte i maven (perkutant). Valget af sonde

Læs mere

V 50/60Hz 220W

V 50/60Hz 220W STØVSUGER MODEL: P5 Best.nr. 1315 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 220W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG OG

Læs mere

KURSUS. Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren

KURSUS. Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren KURSUS Behandling med børstave og behandling med kalk i blodåren 2 BESLUTNINGSTRÆ EFTERBYRD, INFEKTION Afstand fra kælvning Almenbefindende Fra 12 til + 72 timer Koen har ikke kælvet eller er mere end

Læs mere

Cimzia. Gentofte Hospital Medicinsk Afdeling C. Patientinformation

Cimzia. Gentofte Hospital Medicinsk Afdeling C. Patientinformation Gentofte Hospital Medicinsk Afdeling C Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Cimzia Hvad er Cimzia? Cimzia indeholder stoffet Certolizumab og er et af de såkaldte biologiske lægemidler.

Læs mere

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Pleura Kateter

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Pleura Kateter Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Pleura Kateter Vejledning til pleje- og tømning af Tunneleret Pleura Kateter (TPK) Vigtigt! Inden I starter at udtømme væske og skifte forbinding skal I læse instruktionen.

Læs mere

Procedure. Emne: Sonde PEG pleje og ernæringsindgift i Percutan endoskopisk gastronomi sonde.

Procedure. Emne: Sonde PEG pleje og ernæringsindgift i Percutan endoskopisk gastronomi sonde. Procedure Emne: Sonde PEG pleje og ernæringsindgift i Percutan endoskopisk gastronomi sonde. Formål: At der arbejdes ud fra samme principper ved pleje, og ved indgift i PEG sonde til gavn for beboernes

Læs mere

Organkirurgisk Afdeling. PEG-sonde. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Organkirurgisk Afdeling. PEG-sonde. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Organkirurgisk Afdeling PEG-sonde Patientinformation www.koldingsygehus.dk Hvad er en PEG-sonde? En PEG-sonde er en tynd slange, som er placeret gennem huden på maven direkte ind i mavesækken. Sonden

Læs mere

REKONSTITUTION, DOSERING OG ADMINISTRATION

REKONSTITUTION, DOSERING OG ADMINISTRATION Vigtig information angående REKONSTITUTION, DOSERING OG ADMINISTRATION for bortezomib 3,5 mg hætteglas til subkutan (s.c.) og intravenøs (i.v.) anvendelse VERSION 1 National godkendelsesdato: 08/2018 2

Læs mere

Anvendelsesområde: Personalet på Hospice Sønderjylland skal anvende retningslinjerne.

Anvendelsesområde: Personalet på Hospice Sønderjylland skal anvende retningslinjerne. Hospice Oprettet d. 26.04.2010 af: SMM Sidst revideret d.05.11.2013 af: KHU og SMM Procedure Medicinhåndtering Kanyler, sprøjter, hætteglas, ampuller, novoletpenne, forfyldte sprøjter, skyllevæsker Godkendt

Læs mere

Region Midt Hovedstaden Sjælland Syd Nord. Sidst revideret (dato) Er der referencer? (der skrives kun ja eller nej)

Region Midt Hovedstaden Sjælland Syd Nord. Sidst revideret (dato) Er der referencer? (der skrives kun ja eller nej) Bilag 1: Oversigt over instrukser og vejledninger fra danske Øre-næse-halskirurgiske afdelinger (2013), omhandlende pleje af patienter med tracheostomi. Region Midt Hovedstaden Sjælland Syd Nord Sidst

Læs mere

Forebyggelse af urinvejsinfektioner

Forebyggelse af urinvejsinfektioner Forebyggelse af urinvejsinfektioner Mie Andersen Hygiejnesygeplejerske, MPH annemand@rm.dk 06-11-2013 Mie Andersen 1 Definition på urinvejsinfektion Positiv urindyrkning med >10 4 kolonier/ml urin med

Læs mere

En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale.

En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale. En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale. A: Fjerner fremmedlegemet med to fingre, ringer 112 og starter Hjerte-Lunge-Redning. B: Giver 5 hårde slag mod ryggen og giver

Læs mere

Faglig vejledning Pleje og observation af voksne patienter med trakealkanyle.

Faglig vejledning Pleje og observation af voksne patienter med trakealkanyle. Faglig vejledning Pleje og observation af voksne patienter med trakealkanyle. Ved Klinisk sygeplejespecialist Marianne Spile og ledende oversygeplejerske Linda Hørmann. Palliativ Medicinsk Afdeling, Bispebjerg

Læs mere

Blid og sikker injektion. Tips og tricks til insulininjektion.

Blid og sikker injektion. Tips og tricks til insulininjektion. Blid og sikker injektion. Tips og tricks til insulininjektion. Mere frihed. Mere livsglæde. Med mylife. Blid og sikker injektion Korrekt injektionsteknik Insulinen injiceres i det subkutane fedtvæv. 1

Læs mere

Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Pleura Kateter med adapter

Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Pleura Kateter med adapter Pleje- & Tømningsvejledning Tunneleret Pleura Kateter med adapter Hvis drænage kateteret har en ventil, magen til den der vises på billedet nedenfor (A), kan du bruge Rocket IPC drænposer og vakuumflasker.

Læs mere

Temadag for praksis personale, Frederik VI s Hotel - d. 6. Februar 2018

Temadag for praksis personale, Frederik VI s Hotel - d. 6. Februar 2018 Temadag for praksis personale, Frederik VI s Hotel - d. 6. Februar 2018 Program Vejledning til blodprøvetagning Kapillærprøvetagning Mulige årsager til skæve parallelanalyse HemoCue QuikRead go CRP and

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med Humira.(Adalimumab)

Behandling af Crohn s sygdom med Humira.(Adalimumab) Hillerød Hospital Kirurgisk afdeling Behandling af Crohn s sygdom med Humira.(Adalimumab) Patientinformation 2011 Forfattere: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Helsevej

Læs mere

Jakob Willesen, Dyrlæge, PhD Hospital for Mindre Husdyrs Sygdomme

Jakob Willesen, Dyrlæge, PhD Hospital for Mindre Husdyrs Sygdomme Akut diagnostik og terapi & Monitorering af den kritiske patient Del II MK 30006 18. januar 2011 Jakob Willesen, Dyrlæge, PhD Hospital for Mindre Husdyrs Sygdomme Intensiv Care Unit (ICU) Courtesy of Bo

Læs mere

Vejledning om Trachealkanyle

Vejledning om Trachealkanyle Patientinformation Vejledning om Trachealkanyle - skift, rengøring mv. Velkommen til Vejle Sygehus Øre - næse - halsafdelingen Rev. apr. 2009 Vejledning til patienter med trachealkanyle Skift af inder-

Læs mere

Sådan skifter du forbinding på et Hickmannkateter

Sådan skifter du forbinding på et Hickmannkateter Sådan skifter du forbinding på et Hickmannkateter Du har fået anlagt et centralt venekateter, nærmere bestemt et Hickmann-kateter. Et Hickmann-kateter bruges til at give medicin, væske eller blodprodukter

Læs mere

administration af medicin subkutant, som bolusadministration og subkutan væsketilførsel

administration af medicin subkutant, som bolusadministration og subkutan væsketilførsel Subkutan administration af medicin og væsker i fast liggende kanyle Palliation Udarbejdet af: Kvalitets og udviklingskonsulent Christine Vammen (Instruksen er efter instruks fra region Sjælland 2019) Revideret:

Læs mere

Brugervejledning. Bærbar Helios system. www.medical.dk

Brugervejledning. Bærbar Helios system. www.medical.dk Brugervejledning Bærbar Helios system www.medical.dk Flydende ilt til stationær og bærbar Helios-systemet består af en stationær beholder, der kan benyttes i hjemmet, og en tilhørende bærbar beholder,

Læs mere

Blodprøvetagning - Venepunktur

Blodprøvetagning - Venepunktur Blodprøvetagning - Venepunktur Klargøring til venepunktur Følgende genstande skal være tilgængelige inden prøvetagning: Prøvetagningsblanket (PTB) (Manuel rekvisitionsblanket benyttes kun ved nedbrud af

Læs mere

Et godt liv- med diabetes

Et godt liv- med diabetes Et godt livmed diabetes Sukkersyge hos kat Diabetes mellitus eller sukkersyge er en almindelig stofskiftelidelse hos katte, som skyldes en relativ eller fuldstændig mangel på insulin. Kroppen har brug

Læs mere

FØRSTEHJÆLP. Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Rødding Dyrehospital, Fagdyrlæge Gunnar Gram

FØRSTEHJÆLP. Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Rødding Dyrehospital, Fagdyrlæge Gunnar Gram Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Shock Kredsløbssvigt, dvs. ikke nok blod og dermed ilt ud i kroppens væv herunder hjernen. Hvis reaktionen ikke stoppes, skades nyrer, lever, hjerte og lunger,

Læs mere

Vedligeholdelse af din saks

Vedligeholdelse af din saks Vedligeholdelse af din saks Der er 4 punkter som er meget vigtige mht. vedligeholdelse af en saks. Disse 4 punkter vil forlænge din saks levetid med flere år. Indstilling af sakse. Oliering af sakse. Brug

Læs mere

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Peritoneal Kateter

Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Peritoneal Kateter Skifte- & Tømning procedure Tunneleret Peritoneal Kateter Vejledning til pleje- og tømning af Tunneleret Peritoneal Kateter (TPK) Vigtigt! Inden I starter at udtømme væske og skifte forbinding skal I læse

Læs mere

Sådan skyller du et Hickmann-kateter og tager blodprøver fra det

Sådan skyller du et Hickmann-kateter og tager blodprøver fra det Sådan skyller du et Hickmann-kateter og tager blodprøver fra det Du har fået anlagt et centralt venekateter, nærmere bestemt et Hickmann-kateter. Et Hickmann-kateter bruges til at give medicin, væske eller

Læs mere

Uracyst. Chondroitinsulfat 2,0% Selvkateterisering

Uracyst. Chondroitinsulfat 2,0% Selvkateterisering Uracyst Chondroitinsulfat 2,0% Selvkateterisering Selvkateterisering af Uracyst Selvkateterisering af Uracyst Selvkateterisering af Uracyst Du modtager denne folder, fordi du skal i behandling med Uracyst,

Læs mere

Spørgsmål / svar 1 27 pr. 06. marts 2012 vedr. EU-udbud nr. 2012/S Kanyler/sprøjter, infusion/transfusion samt epidural/spinalsæt

Spørgsmål / svar 1 27 pr. 06. marts 2012 vedr. EU-udbud nr. 2012/S Kanyler/sprøjter, infusion/transfusion samt epidural/spinalsæt Spørgsmål / svar 1 27 pr. 06. marts 2012 vedr. EU-udbud nr. 2012/S 33-053292 Kanyler/sprøjter, infusion/transfusion samt epidural/spinalsæt Spørgsmål 1 Svar 1 Spørgsmål 2 Er det muligt at byde på del aftalerne

Læs mere

...individuelt Nogle gange...giver det bare...ikke mening at...købe produkterne...

...individuelt Nogle gange...giver det bare...ikke mening at...købe produkterne... - - Katetersæt - Præpsæt Gallipots med & uden indhold - Instrumenter...Nogle gange......giver det bare......ikke mening at......købe produkterne......individuelt... www.kendan.dk Side 2 KENDAN & ROCIALLE

Læs mere

Den bedst mulige adfærd vil altid være afhængig af sund fornuft og godt sømandsskab.

Den bedst mulige adfærd vil altid være afhængig af sund fornuft og godt sømandsskab. 1 Førstehjælp til søs er på mange måder anderledes end på land: Vigtigt at sikre båden inden der gives førstehjælp Pladsforholdende er trange Ofte afhængigt af vejret Førstehjælp er grundlæggende den samme

Læs mere

Sutur af hudsår med instrumenter

Sutur af hudsår med instrumenter Sutur af hudsår med instrumenter INDIKATION Når såret ikke er potentielt kontamineret (ikke svært forurenede sår, bidsår o.lign), skal det sutureres inden 6 timer fra skadestidspunktet. Dette kaldes primær

Læs mere

Behandling med Enbrel

Behandling med Enbrel Gentofte Hospital Medicinsk Afdeling C Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Behandling med Enbrel Hvad er Enbrel? Enbrel indeholder stoffet Etanercept og er et af de såkaldte biologiske

Læs mere

Unomedical Securement Devices. UnoGuard security that gently touches people's lives

Unomedical Securement Devices. UnoGuard security that gently touches people's lives Unomedical Securement Devices UnoGuard security that gently touches people's lives Indholdsfortegnelse 2 Drain-Fix 3 Fiksation til perkutane katetre, dræn, slanger og sonder 6 Central-Gard Fiksation til

Læs mere

Medicin til Dyr. Dette er de mediciner der sælges fra Dyrlægeembedet i Ilulissat.

Medicin til Dyr. Dette er de mediciner der sælges fra Dyrlægeembedet i Ilulissat. Medicin til Dyr Medicin til Dyr Dette er de mediciner der sælges fra Dyrlægeembedet i Ilulissat. Almindelig medicin til hunde som sælge fra kommunen (ikke alle kommuner): Medicin som er receptpligtig Sovepiller

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Brystrekonstruktion med expanderprotese

Brystrekonstruktion med expanderprotese Patientinformation Brystrekonstruktion med expanderprotese www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystrekonstruktion

Læs mere

Førstehjælp. Ved at opsætte en tilpasset øjenskylleløsning på arbejdspladsen kan du gøre en afgørende indsats for at forebygge alvorlige øjenskader.

Førstehjælp. Ved at opsætte en tilpasset øjenskylleløsning på arbejdspladsen kan du gøre en afgørende indsats for at forebygge alvorlige øjenskader. Førstehjælp 215 Førstehjælp Du har kun to øjne - pas på dem! Synet er en af vores vigtigste sanser. Hvert år sker der tusindvis af øjenulykker på arbejdspladser, uddannelsesinstitutioner, i trafikken,

Læs mere

V 50/60Hz 120W

V 50/60Hz 120W STØVSUGER MODEL: 17Z0C Best.nr. 1025 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 120W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG

Læs mere

Gør livet lettere Easypump II

Gør livet lettere Easypump II Gør livet lettere Easypump II Elastomerisk pumpe til kort og langtidsinfusionsterapi Juli 2017 Information Easypump II Fleksibel løsning til infusionsbehandling Easypump II - Fleksibel behandling Easypump

Læs mere

Uniforms- og håndhygiejne

Uniforms- og håndhygiejne Til medarbejdere Uniforms- og håndhygiejne Vælg billede Vælg farve Medicinsk Afdeling Uniforms- og håndhygiejne Uniformshygiejne Uniformshygiejnen skal forhindre smittespredning fra patient til personale

Læs mere

Freka PEG. Råd og vejledning til brugere og plejepersonale

Freka PEG. Råd og vejledning til brugere og plejepersonale ENTERALT TILBEHØR Freka PEG Råd og vejledning til brugere og plejepersonale 1 FAKTA OM FREKA PEG En PEG-sonde (perkutan endoskopisk gastrostomisonde) er en sikker og diskret sonde til voksne og børn. Den

Læs mere

4.Tag pumpen og batterierne ud af pakken. Sæt batterierne i, hvorefter alle tre lamper skal blinke én gang.

4.Tag pumpen og batterierne ud af pakken. Sæt batterierne i, hvorefter alle tre lamper skal blinke én gang. Kvikguide Applicering. Fjern kraftig hårvækst for at sikre en tæt forsegling mellem bandagen og huden. Ved behov skyl såret med sterilt saltvand, og dup såret omkring tørt. Applicer SECURA Hudbeskyttelsesfilm

Læs mere

Curi-Med. Kompressionsbandager. Kompressionsbehandling. Produktbeskrivelse. Anlæggelsesteknik

Curi-Med. Kompressionsbandager. Kompressionsbehandling. Produktbeskrivelse. Anlæggelsesteknik Curi-Med Kompressionsbandager Kompressionsbehandling. Produktbeskrivelse. Anlæggelsesteknik Når venesystemet ikke virker Når blodet i benene skal tilbage til hjertet, sker det ved brug af vene-muskel pumpen

Læs mere

LOP-A Boligspray mod lopper

LOP-A  Boligspray mod lopper LOP-A Boligspray mod lopper Sådan bruges LOP-A Boligspray Hvor: Spray, hvor lopperne befinder sig, dvs. i tæpper, hundekurven, møbler, revner og sprækker. LOP-A er en effektiv loppespray, som bekæmper

Læs mere

Hygiejneaudit på Sydvestjysk Sygehus

Hygiejneaudit på Sydvestjysk Sygehus på Sydvestjysk Sygehus Afdeling/Afsnit: Radiologisk afdeling Dato: 21-5-14 Starttidspunkt: Kl. 9.05 Sluttidspunkt: Kl. 10.30 Auditor(er): Hygiejnesygeplejerske Maria Skovbjerg og hygiejnesygeplejerske

Læs mere

Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af PFO)

Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af PFO) Lukning af hul mellem hjertets forkamre (lukning af Med denne patientinformation vil vi byde dig velkommen til Privathospitalet Mølholm, HjerteCenter og informere dig om forholdene i forbindelse med behandlingen.

Læs mere

Hygiejne ABC. Kæbekirurgisk Afdeling

Hygiejne ABC. Kæbekirurgisk Afdeling Hygiejne ABC Kæbekirurgisk Afdeling Indledning En sygehusafdeling skal være så ren som overhovedet muligt for at minimere risikoen for sårinfektioner. Derfor er der visse forholdsregler, som skal overholdes.

Læs mere

Efter fjernelse af en tand

Efter fjernelse af en tand NR. 32 Efter fjernelse af en tand Hvad kan man spise? Får man eftersmerter? Hvad gør man, hvis kinden hæver? Læs mere om, hvad du kan forvente, når du har fået fjernet en tand Efter fjernelse af en tand

Læs mere

Efter fjernelse af en tand

Efter fjernelse af en tand N r. 3 2 Efter fjernelse af en tand Hvad kan man spise? Får man eftersmerter? Hvad gør man, hvis kinden hæver? Læs mere om, hvad du kan forvente, når du har fået en tand trukket ud Efter fjernelse af en

Læs mere

Tjekliste for installering af SpaceFloor 2. Udskæring til hjulkasse/huller 4. Kontrol af rørene før installering af gulvet i køretøjet 6

Tjekliste for installering af SpaceFloor 2. Udskæring til hjulkasse/huller 4. Kontrol af rørene før installering af gulvet i køretøjet 6 Installation manual Martech SpaceFloor Tjekliste for installering af SpaceFloor 2 Udskæring til hjulkasse/huller 4 Installering af varmesystem 5 Kontrol af rørene før installering af gulvet i køretøjet

Læs mere

Patientinformation. Akut dialysekateter. Dialyseadgangsvej

Patientinformation. Akut dialysekateter. Dialyseadgangsvej Patientinformation Akut dialysekateter Dialyseadgangsvej Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Anlagt kateter Indledning Dette lille hæfte indeholder en kort information om akut hæmodialysekateter (kaldet

Læs mere

GANGLION SENEKNUDE - HÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.

GANGLION SENEKNUDE - HÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING. PATIENTINFORMATION GANGLION SENEKNUDE - HÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - KONTAKT@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

Quahwa.dk. Dansk brugervejledning til Vibiemme Domobar Super

Quahwa.dk. Dansk brugervejledning til Vibiemme Domobar Super Dansk brugervejledning til Vibiemme Domobar Super 1 2 3 4 11 I II 5 6 7 8 9 10 1. Lampe 2. Manometer til tryk i kedel 3. Damp, hane til damp 4. Filterholder/portafilter 5. Termostat lampe 6. Manometer

Læs mere

...individuelt... ...Nogle gange...giver det bare...ikke mening at...købe produkterne...

...individuelt... ...Nogle gange...giver det bare...ikke mening at...købe produkterne... Skiftesæt - Sutureringssæt - Katetersæt - Præpsæt Gallipots med & uden indhold - Instrumenter...Nogle gange......giver det bare......ikke mening at......købe produkterne......individuelt... 8. udgave www.kendan.dk

Læs mere