Outsource din hovedpine

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Outsource din hovedpine"

Transkript

1 Tema CLOUD Cloud Computing har i et par år efterhånden været på alles læber i it-verdenen. Og det er der god grund til. Kraftigt forbedret ydeevne kombineret med drastiske fald i priserne har for alvor skabt grobund for helt nye teknologiske muligheder. I dette tema ser vi lidt nærmere på nogle af mulighederne indenfor cloud-teknologi: Hvad er det egentligt, hvorfor er det så revolutionerende, og ikke mindst er det noget, du bør overveje at investere i?

2 IaaS, SaaS og PaaS De forskellige cloud-services beskrives gerne med endelsen as-a-service (aas). Præcis som navnet antyder, betyder det, at vi har at gøre med forskellige ydelser og evner, som nu kan købes som en service frem for fx et fysisk produkt. Her kan man sætte tre overskrifter på hovedkategorier: PaaS, SaaS og IaaS. Dette er tre forskellige cloud computing servicemodeller, som kan erstatte/supplere tilsvarende funktionalitet/hardware, som tidligere lå lokalt, og samtidig give helt nye muligheder. IaaS IaaS står for Infrastructure-as-a-Service. Det betyder for eksempel, at man lejer sig til en ekstra computer, som ligger i skyen. Ved Microsoft Azure kan man simpelthen købe adgang til en klargjort virtuel maskine, som kører Windows Server, SQL server eller andet software. Den kan være klar på få minutter, og du styrer selv, hvor mange kræfter den skal have. Hvis du ønsker flere eller færre kræfter, kan du efterfølgende meget hurtigt ned- eller op-skalere. Dette giver fordele for økonomien, da du kun betaler for det, du skal bruge, men i tilkøb også får stor fleksibilitet. Hvor du før muligvis skulle vente timer eller dage på at få en maskine klar, kan du nu på få minutter starte 1, 2, eller 100 maskiner alle med klargjort software, som du vælger, eller som Microsoft har gjort klar efter gældende best practices.

3 SaaS SaaS står for Software-as-a-Service. Det er fx Dropbox eller Gmail, som tilbyder en komplet tjeneste klar til brug. Idet softwaren ikke skal installeres på computeren lokalt, men kan tilgås som en service, er den tilgængelige allevegne hele tiden. Samtidig har SaaS den fordel, at alle opdateringer automatisk foretages af udbyderen. Det vil sige at den enkelte bruger ikke skal bekymre sig om versioneringer, men blot kan anvende softwaren og altid bruger den nyeste udgave. PaaS PaaS står for Platform-as-a-Service og dækker over mange forskellige muligheder. Med PaaS får man adgang til en række værktøjer og biblioteker til brug i udvikling af applikationer, samt netværk, servere og lagerplads, så hele applikationen kan hostes i skyen. Når man udvikler en applikation, behøver man således kun have fokus på applikationen, der er udviklet, og skal ikke tænke på netværk, lagerplads, serverrettigheder eller hardware failures. PaaS hos Microsoft Azure understøtter og anbefaler brug af Load-balancing. Ved at starte 2 eller flere instanser op af din løsning er du garanteret en oppetid på 99,95%. Da Microsoft håndterer hardwaren og operativsystemet, slipper du for at bekymre dig om servicevinduer og opdateringer. En Cloud-løsning kan dermed skifte hardware ud, uden at det har en indflydelse på driften, og uden at dine brugere bliver forstyrret. Du kan også lave Load-balancing eller switching imellem flere datacentre, og dermed sikre din data mod lokale nedbrug, naturkatastrofer mv. Det vil sige at din forretning kan køre videre fra et andet datacenter igen uden at brugerne oplever lange nedbrud. Der vil i givet fald være en lille forsinkelse på data, men det er væsentlig bedre end en løsning, der ikke svarer overhovedet. Der er således nogle meget store fordele at høste ved at lægge sine løsninger i skyen. Samtidig åbner skyen for helt nye muligheder, som slet ikke er mulige med traditionelle løsninger - og i et meget højere tempo. Dem kan du læse meget mere om i resten af dette tema.

4 Outsource din hovedpine Skyen giver mulighed for fleksibilitet i både udvikling og anvendelse. Det vil sige, at det er nemt og hurtigt at udføre nye ideer og at man samtidig slipper for at bekymre sig om, hvad der sker med belastning, når man har succes. Skalering og forsikring Skalering er meget vigtigt for nogle typer applikationer og virksomheder. Hvis du arbejder med store datamængder eller udvikler en webplatform rettet imod store grupper af forbrugere, har det særlig stor værdi at kunne skalere servere efter behov og kun betale for det, du bruger. Det er vigtigt at være klar til den dejlige dag, hvor antallet af besøgende på din hjemmeside pludselig eksploderer. Forestil dig for eksempel, at du ejer en webportal, hvor du sætter billetter til salg til en stor koncert eller sælger et produkt, som bliver nævnt i en stor avis. Tidligere måtte du sandsynligvis leve med frygten for, at mængden af interesserede kunder trampede systemet ned, som en flok elefanter der løber over savannen, med den konsekvens at kunderne får en dårlig oplevelse, imens du selv ser grædende til over det spildte potentiale.

5 Helt præcist kan du sige, at disse udfordringer tidligere godt kunne løses men det var vanskeligt og ikke mindst dyrt at have eget hardware, som du kun udnyttede fuldt ud få dage om året. På den måde har det været en kløft imellem teknisk og praktisk mulighed. Med andre ord har det været ligesom at købe en forsikring, der dækker helt, når ulykken sker men med det tvist, at når dækningsgrænsen overskrides, vælter hele huset. Fleksibel udvikling og drift Den anden side af drift er risikoen ved at binde sig hårdt til en mindre leverandør med et hjemmestrikket setup. Heldigvis sker det ikke så tit, at udbydere går ned, men noget så almindeligt som uenighed omkring aftaler kan blive rigtigt dyrt, hvis man ikke har reel mulighed for at flytte sin forretning. Igen er alt muligt, men det er dyrt og tidskrævende at flytte en større distribueret custom løsning. En platform som Azure giver en betalingsmodel, der vokser og skrumper med forretningen, samtidig med et standardiseret setup og mulighed for at trække data ud. Nøgleordet er stabilitet, og selvom man ikke kan specialforhandle en aftale, får man en fornuftig pris og løber ikke risikoen for, at ens systemer og data bliver holdt som gidsel senere. Selv når man har mere specielle behov, installerer man sin standard virtualiserede maskine, og så kan man lave lige så mange kopier, som man har behov for. Distribuerede systemer Azure platformen indeholder i øvrigt en service bus, som med fordel kan anvendes til at bygge en distribueret løsning med mindre delsystemer, der taler sammen, og hvor hver enkelt del nemt kan skiftes ud. Det er nemmere at udvide og skalere sin løsning, når den består af en række mindre dele. Nogle af delsystemerne kunne også være on-premise, hvis man ønsker det, og så have de dele, der kræver den fleksible infrastruktur, i skyen. Og lade disse systemer snakke sammen vha. Azure Servicebus (i d60 bruger vi Rebus som også snakker sammen med Azure Servicebus). Det er vigtigt at have den slags fleksibilitet både for at kunne lave den bedste løsning og for at kunne sove trygt og godt om natten. Det har aldrig været så nemt at udvide med flere servere, som det er i dag, hvor man logger ind, trykker et par gange, og få minutter senere sidder klar med nye servere.

6 Polyglot as a Service Virksomheder kan høste nogle meget konkrete og hurtige fordele både på bundlinjen og i arbejdsprocesserne ved at flytte hele eller dele af forretningen til skyen. En af de mindre åbenlyse fordele ligger i it-afdelingen. Azure og et nyt Microsoft Med Azure har Microsoft taget et stort skridt mod at slippe den platforms- og teknologiafhængighed, som længe har præget it-giganternes verden. Denne åbenhed giver bedre mulighed for udviklere, som kan vælge de bedste teknologier til formålet, frem for de teknologier virksomheden plejer at vælge. Da man først begyndte at snakke om Cloud, handlede det meget om skalérbarhed og drift. Skyen har imidlertid vist sig at have langt større indflydelse og potentiale. Det kan vi blandt andet takke Microsoft for, da de besluttede sig for at åbne deres Cloud-platform Azure op, både i forhold til andre teknologier og open source. Suppleret med bedre muligheder for at andre kan komme ind og blive del af teknologi-stacken hos udviklere - uanset baggrund tegner der sig et billede af en rigtig spændende fremtid.

7 En innovativ platform Azure er blevet til en platform, der omfavner alle uanset præferencer i forhold til operativsystem, runtime og programmeringssprog. Ikke alene er det muligt at hoste det, man vil, hvis man vil svede og græde for det, men Azure kommer med mulighed for at spinne virtuelle maskiner op, som ud over Windows også kan køre SUSE, Ubuntu eller OpenLogic CentOS. Ligeledes er der udstillet Azure API er og lavet omfattende dokumentation til C#, VB, F#, Python, Ruby, Java, PHP, NodeJS og Powershell. Ikke dokumentation hvor man føler sig som andenrangs borger i Azureland, men god gennemarbejdet dokumentation med eksempler, der gør det let at komme i gang. Til tider modtager Microsoft meget kritik for at være lukkede, og nogen beskylder dem endda for ikke at være innovative nok, men med Azure har de virkelig rykket både i forhold til åbenhed og innovation. I forlængelse af dette har Microsoft i øvrigt udgivet open source versioner af deres Reactive Extensions library til Ruby og Python, som giver mulighed for at lave functional reactive programming. Det er dejligt som udvikler at se dem fortsætte i det spor, og at man ser åbenheden og interessen i open source brede sig igennem de forskellige teams. Det omvendte skydække Som udvikler, for hvem programmering er lige så meget er en hobby som et job, kan det nogle gange være en stopklods, at ny teknologi er uden for rækkevidde i det daglige arbejde. Det skyldes ofte, at selvom man lærer at bruge en ny teknologi, så har det konsekvenser for drift og infrastruktur. Så selvom man måske kan være mere produktiv eller lave en bedre teknisk løsning, er fordelene opvejet af den øgede kompleksitet. Skyen giver mulighed for, at dem, der udvikler en teknologi, også kan tage ansvar for at udbyde den som en service. Det ser man især inden for NoSQL, hvor det pludselig er et non-issue at håndtere drift, fordi RavenHQ, MongoLab m.fl. lever af at sørge for, at vi har en let tilgængelig og stabil platform. For at holde lidt fast i sky-metaforen kan man derfor sige, at den har den modsatte effekt af skyer, som vi ellers kender dem da den netop er med til at få os til at se længere og åbner op til resten af universet.

8 Azure NodeJS Java Python Ruby PHP Powershell C# F# VB Ruby Polyglot-udvikleren Det at være polyglot programmør har typisk betydet, at man var del af en minoritet, som havde flere general purpose programmeringssprog i rygsækken og reelt valgte frit, hvilket der passede bedst til den enkelte løsning. I lidt nyere tid er der ligeledes blevet tale om polyglot persistence, som udtryk for, at man laver løsninger, hvor man anvender forskellige databaser i samspil for at udnytte de styrker, de hver især har. Samlet set betyder alt det her as-a-service, at programmeringssprog, platforme, frameworks osv. alt sammen i højere grad bare er værktøjer. Det har man ganske vist altid sagt, at det er, men det er alligevel relativt få, der har være modige/dumdristige/heldige nok til for alvor at kunne kalde sig polyglot med erhvervserfaring. I fremtiden tror jeg, at vi i langt højere grad vil se, at udviklere får friheden til at lave bedre løsninger, anvende det værktøj, der giver den bedste tekniske løsning, og at de dermed bliver rigtige polyglots. Et andet perspektiv på det er, at det også vil være muligt i højere grad at anvende udviklere med forskellig baggrund til at lave en samlet løsning. Da nogle sprog historisk har tiltrukket udviklere, der arbejdede med bestemte typer løsninger, vil det give mulighed for at trække de folk ind, som har de stærkeste kompetencer. Så næsten uanset udgangspunkt er verden blevet mere åben med den teknologiske udvikling, der følger af, at vi flytter til skyen.

9 Mobile Services Driftsomkostninger, stabilitet, hastighed og skalérbarhed er nogle af de åbenlyse årsager til at flytte forretningen til skyen. Teknologien flytter sig dog hurtigt, og hver gang åbner der sig nye spændende muligheder. De mest spændende forandringer, teknologien kan afstedkomme, er ofte dem, som forandrer arbejdsprocesser, og den måde vi hidtil har set på mulighederne. Verden flytter til skyen, men hvorfor egentlig? Er det udelukkende for at kunne skalere itsystemer og for at lade skyen håndtere drift? Ud fra meget af det, der skrives, kan man godt få det indtryk - især med virksomheder som eksempelvis Microsofts fokus på begreber som skalering og elasticitet. I vores optik er skyen dog meget mere end det. Det er for eksempel platformsuafhængige tjenester og realtidsopdateringer.

10 Nye muligheder Der er mange nye og spændende muligheder, som tilbyder sig med de tjenester, der skyder op i skyen. Muligheder som kan være vigtige for din forretning, også selvom du ikke arbejder med store datamængder eller millioner af samtidige brugere. Udover at understøtte de værktøjer, vi tidligere hostede i lokale hosting centre, er der nemlig kommet en lang række nye services til. Det skyldes selvfølgelig nyudvikling, men også at det bliver lettere at bruge services, uanset om de kører på Windows, Linux eller andet. For dig betyder det nye spændende muligheder, hvor udbyderen selv garanterer for stabiliteten, og hvor vi som udviklere hurtigt kan komme i gang med at levere forretningsværdi. Mobile Services Et stærkt eksempel på dette er Mobile Services, som er en del af Microsofts Azure platform, der tilbyder de værktøjer, der skal til for at lave moderne applikationer, som er målrettet tablets og mobiltelefoner. Med Mobile Services får vi værktøjer til at gemme data, sende notifikationer og lade brugere logge ind med deres eksisterende profiler hos Google, Facebook eller lignende tjenester. Det betyder eksempelvis, at det vil være let at udvikle en applikation, hvor en bruger kan logge ind med hendes eksisterende Facebook profil, redigere opskrifter og modtage notifikationer på telefonen, hvis andre deler en opskrift. Alt sammen uden at der skal udvikles en bagvedliggende platform først. Realtidssamarbejde Firebase er et andet eksempel og egentlig det, der oprindeligt fik mine tanker i gang til at skrive denne artikel. Firebase er en real-time backend, som gør det nemt at udvikle webbaserede kollaborationsværktøjer, uden at vi selv skal opfinde den dybe tallerken hver gang. For dig betyder det, at vi kan udvikle en løsning, hvor ændringer sker umiddelbart og er synlige for alle brugere, uden at du skal trykke opdater i browseren. Det betyder helt nye muligheder for fleksible arbejdsformer, hvor I kan arbejde sammen i realtid, selvom i sidder hver for sig. Det passer naturligt sammen med en webløsning, der kan designes, så den virker optimalt, uanset om du er en PC eller Mac, og uanset om du benytter desktop, laptop, tablet eller telefon. På den måde er det et eksempel på, hvordan vi sammen kan udnytte web og cloud til at give total frihed til dig som bruger, i forhold til hvordan du vil arbejde.

11 Trading som eksempel Et af vores stærke fagområder er trading, som et eksempel hvor arbejdet tidligere har foregået ved en Windows computer. Ved at lave et webbaseret system og udnytte nye teknologier kan vi imidlertid skabe langt mere fleksible værktøjer. Helt oplagt er det, at du kan se positionsoversigter og følge med i, hvordan de udvikler sig, efterhånden som der handles. Forestil dig derudover, at det er muligt for jer at nappe en tablet med i mødelokalet og arbejde sammen i realtid med en afdeling i en anden ende af verden, samtidig med at en tredje person følger med på sin telefon, selvom han sidder i toget på vej til et møde. I kan på hver jeres platform deltage i udarbejdelsen af tilbud, foretage køb og salg, eller diskutere mulige scenarier ud fra en visuel repræsentation af data, som I hver især kan manipulere løbende, imens I sammenligner forslag og ideer. I nutidens videnssamfund er fleksibilitet, samarbejde og tilgængelighed mere vigtigt end nogensinde. Det er både vigtigt, for at vi har de bedst mulige forudsætninger for at skabe værdi, og fordi det bidrager til arbejdsglæden at have et stærkere samarbejde og at lære af hinanden, så I styrker jeres faglige kompetencer. Klar til at gå fremtiden i møde? Der er opstået rigtigt mange nye muligheder på grund af cloud-teknologi bare det seneste år, og udviklingen går stadig stærkt. Så det er et oplagt tidspunkt at komme om bord, så du får flyttet din forretning fremad, inden konkurrenterne gør det. Fordi cloud teknologi bliver testet hårdt fra dag ét, modnes teknologien hurtigt, så I kan roligt gå i gang og være klar til at tage endnu et skridt, når næste generation af teknologier kommer frem.

12 Sikkerheden i Skyen Der er nogle problemer, en Cloud-løsning er ideel til at løse, mens andre kan have nogle utilsigtede konsekvenser. Her er et oprids af problemstillinger, samt hvilke overvejelser man bør gøre sig, før man placerer data i en Cloud-løsning. Problemstillinger Cloud i sig selv er et komplekst begreb, og de konkrete problemstillinger kan være forskellige afhængigt af hvilket lag (SaaS, PaaS og IaaS), man arbejder med. Der er dog nogle generelle problemstillinger på tværs af lag, der gør sig gældende, når man placerer data i hænderne på en udbyder og dermed afgiver noget af kontrollen. Data går tabt En af de største reelle risici for data er, at data går tabt. Det kan være rent virtuelt, hvor data mistes f.eks. ved at brugere, administratorer el.lign. kommer til at ændre eller helt slette data ved et uheld. Det kan også være fysisk, hvor en harddisk bryder sammen eller ødelægges i forbindelse med oversvømmelse, brand osv. Fælles for disse scenarier er, at den eneste sikre løsning er backup for at kunne genskabe tabte/slettede data og redundans for at kunne opretholde en høj oppetid. Backup og redundant data skal være placeret på et andet fysisk sted end det oprindelige data. Det hjælper ikke, at backupdisken ligger lige ved siden af og går til i samme brand. Backup og redundans er en af Skyens helt store styrker, da disse ydelser ofte er en del af standardproduktet eller en meget nemt tilgængelig og billig ekstraydelse. Plads er billigt, og derfor er backup af data i Skyen også relativt billigt. Plads er også blevet billigere for almindelige hosting-udbydere. Her ligger prisen ofte markant over plads i Skyen. Gennemsigtig redundans (dvs. at brugeren ikke opdager nedbruddet) over geografisk adskilte lokationer kræver flere datacentre og et avanceret set-up til synkronisering af data mellem dem. Denne service er typisk også indbygget i produktet,og i f.eks. Microsoft Azure kan det konfigureres ved at sætte et flueben.

13 Der er desværre eksempler på, at nedbrud/udfald hos udbydere, som har betydet tab af data hos kunderne. Ofte har disse udfald været i forbindelse med opgraderinger eller andre vedligeholdelsesopgaver. En del af problemstillingen har været relativt få datacentre og umodne processer. Udbyderne bliver dog stadigt bedre til at håndtere fysisk redundans og ikke mindst procedurerne ved udskiftning/udvidelse af den underliggende hardware. Det siger de selv - og efterhånden som konkurrencen spidser til, må det forventes, at de har et tårnhøjt fokus på denne problemstilling. Data hackes Når data eller tjenester placeres i skyen er det uden for egne firewalls, og største del af sikkerheden overdrages dermed til udgiveren. Dette kan være en ulempe, hvis løsningen stiller meget specielle krav til sikkerheden, men det kan også være en fordel. Mindre virksomheder og organisationer, der ikke selv har ressourcer til at opretholde en høj IT sikkerhed (software og hardware i denne sammenhæng), kan opnå en øget sikkerhed ved at migrere til en platform, hvor udbyderen har ressourcerne og det nødvendige fokus til at sikre kundernes data bedst muligt. Verizons RISK-team udgav en sikkerhedsrapport i foråret 2013 og konkluderede, at der ikke er basis for at sige, at skyen er mere udsat for angreb. Tværtimod kunne de ikke finde eksempler på angreb, hvor det at tjenesten lå i skyen havde været en afgørende faktor. Et eksempel er, da LinkedIn blev hacket, og passwords på mange tusinde brugere blev lækket. Her tyder meget på, at det bl.a. var manglende kryptering (anvendte ikke https, og krypteringen i databasen var svag), der var årsagen. Generelt vil der altid være en risiko for at adgangen til data kan hackes, hver gang der er tale om data på servere, der har forbindelse til internettet. Dette er ikke anderledes i Skyen end i almindelige hosting-centre eller egne serverum i kælderen. Det drejer sig i høj grad om, hvor god sikkerheden omkring data er. Det være sig både firewalls, VPN osv., men også adgangsforholdende hvor nemt er det at snige sig ind fra gaden med en USB pen. Sikkerhed er en stor konkurrenceparameter i Sky-verdenen, og udbyderne bruger mange ressourcer på at sikre både data og datacentrene. Samme sikkerhedsniveau vil være uforholdsmæssigt dyrt at opnå for mange virksomheder/institutioner og også for mange mindre hosting-udbydere. Data videregives Det kræver tillid at lægge sine data og tjenester i hænderne på eksterne udbydere. Denne tillid fik et knæk, da hele NSA/PRISM/Snowden-historien kom frem, og både medier og udbydere fik travlt med at forholde sig til denne side af sikkerheden: har internationale organisationer adgang til andres data i skyen via hemmelige bagdøre og aftaler?

14 Det er svært at opklare, hvem der kan hvad, og i hvilke situationer de kan det. Vi kan dog nok være sikre på, at det endnu ikke er muligt at lytte med på, hvad alle laver ift. trafik og storage. Det er nok også sikkert, at der foregår aflytning i et vist omfang, og at tjenester i skyen også er omfattet af denne overvågning, ligesom trafik til og fra enhver anden tjeneste på nettet kan være det. Et centralt punkt er dog den fysiske placering af data, og det spørgsmål bliver ikke mindre kompliceret af kravet om fysisk adskilt redundans for at sikre imod fysiske nedbrud. Data placeret i Danmark skal håndteres efter dansk lovgivning, men hvad med data fra en dansk kunde placeret i en datacenter i USA? Computerworld har spurgt nogle af de største udbydere i Danmark om, hvad de gør for at sikre danske kunders data, og om de har aftaler om videregivelse af data til andre kunder eller f.eks. NSA. En kort sammenfatning siger, at udbyderne henviser til deres generelle retningslinjer, men at de ikke videregiver data til andre kunder/virksomheder. Når det kommer til offentlige instanser, er situationen lidt anderledes, da der er lovmæssige krav, der skal overholdes. Microsoft og Google svarer, at de overholder den nationale lovgivning og behandler forespørgsler om udlevering af data til offentlige myndigheder ved, at en særlig afdeling vurderer, om der er juridisk grundlag for at udlevere data i den konkrete sag. Hvis der ikke er det, afvises forespørgslen. Det vil sige, at der er risiko for, at data i skyen udleveres til offentlige instanser, men kun i de tilfælde, hvor loven kræver det, og der findes ingen (officielle) bagdøre, som giver fri adgang til kundernes data. Microsoft bruger for eksempel mange ressourcer på at kunne efterleve krav om, at data ikke forlader EU, men redundans opnås via adskilte datacentre inden for EU. Det betyder, at som minimum er data således sikret af EU-lovgivningen. Sammenlignet med almindelige hosting-udbydere er man ikke anderledes stillet (jf. de officielle udmeldinger). De er også forpligtet til at udlevere data, hvis politiet, PET el.lign. kommer med en dommerkendelse. Både Google og Microsoft har lavet rapporter over, hvor mange gange der er blevet forespurgt på data, og hvor mange af disse forespørgsler der har resulteret i, at data er blevet udleveret. Fælles er, at de ikke automatisk udleverer data, bare fordi en myndighed laver en forespørgsel. Udbyderne bruger mange ressourcer på at vurdere disse efterspørgsler og validere det juriske grundlag før en evt. udlevering af data. Persondata Der gælder helt særlige regler for håndtering og opbevaring af persondata (den danske persondatalov). En af problemstillingerne er, at man skal kunne

15 redegøre for præcist, hvor data befinder sig, og det skal overholde Datatilsynets krav. Dette er specielt relevant for offentlige institutioner, og et eksempel er Odense kommunes kamp med Datatilsynet for at kunne anvende Google Apps til f.eks. elevplaner. Der er også mange virksomheder, der opbevarer persondata (f.eks. oplysninger om privatkunder i forbindelse med en webbutik). Normalt er navn og alder ikke så følsomme oplysninger, men kombineret med f.eks. købsadfærd og søgninger kan det blive følsomt. Generelt kommer man langt ved standard sikkerhed som kryptering, men man skal være meget opmærksom på de lovmæssige krav også ved opbevaring i skyen. Aarhus Universitet har lavet en hybridløsning, der løser persondataproblemet ved opbevaring af elevdata i skyen. De har pseudonymiseret data. Det vil sige, at alt data ligger i skyen, men med en intetsigende nøgle (modsat f.eks. CPR-nummer). Data, der binder denne nøgle sammen med en person, opbevares ikke i skyen, men lokalt på universitet. Samme metode bliver anvendt i det private, f.eks. hos Raptor smart advisor, der laver rekommanderingsløsninger baseret på logning af adfærd på f.eks. webshops. Her anvendes skyen til de tunge beregningsopgaver, men profilering og data pseudonymiseres inden det uploades til skyen. Brug fornuften Cloud-teknologien er stadig under udvikling og indimellem under heftig beskydning i medierne, hvor flere peger på risikoen for, at data videregives til 3. part. Her må man nok spørge sig selv, hvad scenariet er, hvis en 3. part skulle få adgang og hvorvidt ens data faktisk er sikret bedre ved at ligge lokalt. En måde at begrænse risikoen på er ved at være kritisk med, hvilke data der placeres i skyen. Måledata og specifikationer på Siemens nye vindmøllevinge, der fejer alle konkurrenterne af banen, skal måske ikke placeres i skyen, hvis det vurderes, at risikoen for spionage er reel. Derimod kan logning af brugeradfærd på et stor website måske med fordel placeres i skyen, da værdien af data for 3. part er begrænset, og fordelene ved skyen er store. I mange af de scenarier, d60 beskæftiger sig med, er fordelene ved Cloud - også sikkerhedsmæssigt - så store, og risikoen for at 3. part får fat i data og kan anvende det til noget er så lille, at en Cloud-baseret løsning vil være den bedste. En hybridløsning kan også være en måde at opnå nogle af de store fordele ved skyen på og samtidig beholde ekstra følsomme data inden for egen kontrol. Ofte er det håndteringen af data og de processer, man benytter, der reelt er den største risiko - uanset som data ligger i kælderen, standard hosting eller i skyen.

16 Aarhus Søren Frichs Vej 34 A 8230 Åbyhøj København Frode Jakobsens Plads 4, Vanløse Tlf

CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN

CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN CLOUD COMPUTING VEJLEDNING I STORT OG SMÅT NÅR DU OVERVEJER AT GÅ I SKYEN WWW.JCD.DK HVAD ER CLOUD COMPUTING? Cloud er en fælles betegnelse for en række netbaserede løsninger løsninger du tidligere har

Læs mere

Cloud Failover Appliance

Cloud Failover Appliance Cloud Failover Appliance Cloud Failover Appliance (CFA) er en enterprise-grads Disaster Recovery løsning, der genopretter systemer og applikationer på minutter - uden al hardwaren og kompleksiten. Med

Læs mere

SAXOTECH Cloud Publishing

SAXOTECH Cloud Publishing SAXOTECH Cloud Publishing Fuld hosted infrastruktur til mediebranchen Stol på flere års erfaringer med hosting til mediehuse Fuld tillid til et dedikeret team af hostingeksperter Opnå omkostningsbesparelser

Læs mere

Hosting. Managed Hosting - Læg jeres IT ud af huset - og spar tid og besvær.

Hosting. Managed Hosting - Læg jeres IT ud af huset - og spar tid og besvær. Hosting Managed Hosting - Læg jeres IT ud af huset - og spar tid og besvær. Mange virksomheder bruger i dag alt for mange ressourcer på at vedligeholde egne servere og IT-løsninger. Men faktisk er hosting

Læs mere

Hvad er cloud computing?

Hvad er cloud computing? Hvad er cloud computing? Carsten Jørgensen cjo@devoteam.dk Devoteam Consulting COPYRIGHT 11/05/2010 Architecture & Information Simplificering af it og effektiv it til forretningen Business Intelligence

Læs mere

Cloud Computing De juridiske aspekter

Cloud Computing De juridiske aspekter Cloud Computing De juridiske aspekter Forskningsnet Konference 2010 Middelfart Advokat Nis Peter Dall Hvad er Cloud? IaaS (Infrastructure as a Service) - Computerkraft, lagerplads mv. stilles til rådighed

Læs mere

10 gode grunde. - derfor skal du vælge Office365

10 gode grunde. - derfor skal du vælge Office365 10 gode grunde - derfor skal du vælge Office365 1. Bedre samarbejde på tværs af lokationer En stor del af arbejdsstyrken tilbringer i dag langt mere tid væk fra deres kontor end hidtil. Dine ansatte kan

Læs mere

Benchmarkanalyse Danske virksomheders syn på it og telekommunikation i de kommende år

Benchmarkanalyse Danske virksomheders syn på it og telekommunikation i de kommende år Benchmarkanalyse Danske virksomheders syn på it og telekommunikation i de kommende år 73 % af alle danske virksomheder er kunder hos TDC Erhverv fordi de har en forretning, der skal køre Gennemført af

Læs mere

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.7

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.7 Side 1 af 6 1. INTRODUKTION TIL PRIVATE CLOUD... 3 2. TEKNISK OPBYGNING... 3 2.1. LØSNINGEN... 3 2.2. SPECIFIKATIONER... 4 2.3. NETVÆRK... 4 2.4. STORAGE-INFRASTRUKTUR... 4 3. TILLÆGSYDELSER... 5 4. FORUDSÆTNINGER...

Læs mere

as a Service Dynamisk infrastruktur

as a Service Dynamisk infrastruktur Dynamisk infrastruktur Vi bygger dynamisk infrastruktur...... og holder den kørende Om jeres it-infrastruktur fungerer optimalt, er i bund og grund et spørgsmål om kapacitet. Og så er det et spørgsmål

Læs mere

GENERELLE VILKÅR COOKIEINFORMATIONSLØSNING

GENERELLE VILKÅR COOKIEINFORMATIONSLØSNING GENERELLE VILKÅR COOKIEINFORMATIONSLØSNING Cookieinformationsløsningen opsættes af Sitemorse Danmark til kunden. Service og sikkerhed Oppetid Sitemorse hoster løsningen samt relaterede komponenter og indhold

Læs mere

Hvad er Cisco Meraki?

Hvad er Cisco Meraki? http://meraki.com Hvad er Cisco Meraki? Cisco Meraki er fremtidens netværksinfrastruktur, der gør op med netværksdrift som en kompleks størrelse, og administreres direkte fra din browser. Du har kontrollen

Læs mere

Skyen der er skræddersyet til din forretning.

Skyen der er skræddersyet til din forretning. Skyen der er skræddersyet til din forretning. Dette er Microsoft Cloud. Alle virksomheder er unikke. Fra sundhedsvæsen til detail, produktion eller finans der er ikke to virksomheder, der opererer på samme

Læs mere

Online Backup. ndgå hovedbrud hvis uheldet er ude! fra kr. 125 pr. md

Online Backup. ndgå hovedbrud hvis uheldet er ude! fra kr. 125 pr. md Online Backup U ndgå hovedbrud hvis uheldet er ude! Med en hosted online backup løsning hos, er dine data i sikkerhed. Du kan derfor glemme alt om båndskifte og opbevaring af backup-bånd. Med online backup

Læs mere

Sikker forretning i en digitaliseret tid!

Sikker forretning i en digitaliseret tid! Sikker forretning i en digitaliseret tid! St ar t Justin Det kan være svært at følge med udviklingen, der sker inden for sikkerhedsområdet, hvis man er en mindre virksomhed. Ikke mindst nu, hvor digitaliseringens

Læs mere

EasyIQ ConnectAnywhere Release note

EasyIQ ConnectAnywhere Release note EasyIQ ConnectAnywhere Release note Version 2.4 Der er over det sidste år lavet en lang række forbedringer, tiltag og fejlrettelser. Ændringer til forudsætningerne: o Klienten skal ved førstegangs login

Læs mere

RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED GUIDE TIL SIKRING AF FORBRUGER- ELEKTRONIK PÅ INTERNETTET

RÅDET FOR DIGITAL SIKKERHED GUIDE TIL SIKRING AF FORBRUGER- ELEKTRONIK PÅ INTERNETTET GUIDE TIL SIKRING AF FORBRUGER- ELEKTRONIK PÅ INTERNETTET TING PÅ INTERNETTET Internet of things er et moderne begreb, som dækker over, at det ikke længere kun er computere, der er på internettet. Rigtig

Læs mere

O Guide til it-sikkerhed

O Guide til it-sikkerhed It-kriminalitet O Guide til it-sikkerhed Hvad din virksomhed bør vide om it-kriminalitet, og hvordan du kan forebygge det codan.dk 2 Forord 3 o Er I ordentligt sikret mod it-kriminalitet? Mange virksomheder

Læs mere

Kom godt i gang med Digital Transformation via din Microsoft ERP-platform

Kom godt i gang med Digital Transformation via din Microsoft ERP-platform INDLÆG 16 DIGITAL TRANSFORMATION Kom godt i gang med Digital Transformation via din Microsoft ERP-platform Shila Henriksen 03.11.2015 CGI Group Inc. 2015 Shila Henriksen Uddannelse Civiling, Software Eng.

Læs mere

Succes med intranet til Office 365. Den 13. august 2014 Webtop A/S s. 1

Succes med intranet til Office 365. Den 13. august 2014 Webtop A/S s. 1 Succes med intranet til Office 365 Webtop A/S s. 1 Hvem er jeg https://twitter.com/jeslas http://www.linkedin.com/in/jesslassen Webtop A/S s. 2 Hvad er Office 365 Office pakken (Word, Excel..) Skyudgaver

Læs mere

BESKYT DIN VIRKSOMHED UANSET HVOR DEN FØRER DIG HEN. Protection Service for Business

BESKYT DIN VIRKSOMHED UANSET HVOR DEN FØRER DIG HEN. Protection Service for Business BESKYT DIN VIRKSOMHED UANSET HVOR DEN FØRER DIG HEN Protection Service for Business VI LEVER I EN MOBIL VERDEN Wi-fi I dag bruger vi flere forskellige enheder via flere forbindelser end nogensinde før.

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO...

INDHOLDSFORTEGNELSE. INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen. KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor. KAPITEL TO... INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 7 Kristian Langborg-Hansen KAPITEL ET... 9 I gang med App Inventor Installation af App Inventor... 10 Trådløs installation... 11 Installation af emulator (Windows)...

Læs mere

FÅ EN HOSTED TELELØSNING Skift jeres fysiske anlæg ud

FÅ EN HOSTED TELELØSNING Skift jeres fysiske anlæg ud FÅ EN HOSTED TELELØSNING Skift jeres fysiske anlæg ud Fysiske anlæg 2012 Gamle fysiske telefonanlæg har været en fast bestandel hos mange virksomheder i mange år. Et fysisk telefonanlæg stiller store krav

Læs mere

Er du på udkig efter en effektiv, sikker og overkommelig server til en mindre virksomhed?

Er du på udkig efter en effektiv, sikker og overkommelig server til en mindre virksomhed? Er du på udkig efter en effektiv, sikker og overkommelig server til en mindre virksomhed? En virksomhed skal ikke have ret mange ansatte, før det er værd at investere i en server, der kan gøre det meget

Læs mere

guide til it-sikkerhed

guide til it-sikkerhed Codans guide til it-sikkerhed Hvad du som virksomhed bør vide om it-kriminalitet og hvordan du kan forebygge det Indhold Side 3...Forord Side 4...Virksomhedernes tanker om it-kriminalitet Side 5...Sådan

Læs mere

Mariendal IT - Hostingcenter

Mariendal IT - Hostingcenter ariendal IT - Hostingcenter ariendal IT - Hostingcenter ed vores topsikrede og professionelle hostingcenter tilbyder vi flere forskellige hostede løsninger I denne brochure kan du danne dig et overblik

Læs mere

SLA Service Level Agreement

SLA Service Level Agreement SLA Service Level Agreement Indholdsfortegnelse 1 Service Level Agreement... 1 2 Driftsvindue og oppetid... 1 2.1 Servicevindue... 1 2.1.1 Ekstraordinær service... 1 2.1.2 Patch Management... 1 2.1.3 Åbningstid...

Læs mere

NemHandel i cloud - sikkerhedsmæssige overvejelser. Helle Schade-Sørensen IT og Telestyrelsen

NemHandel i cloud - sikkerhedsmæssige overvejelser. Helle Schade-Sørensen IT og Telestyrelsen NemHandel i cloud - sikkerhedsmæssige overvejelser Helle Schade-Sørensen IT og Telestyrelsen Agenda Lidt om NemHandel Rationalet for valg af cloud Overvejelser vedr. sikkerhed Løsning og erfaringer indtil

Læs mere

SKI årsmøde 2017 Outsourcing i praksis Cloud cases. Gorm Priem, 2. marts 2017

SKI årsmøde 2017 Outsourcing i praksis Cloud cases. Gorm Priem, 2. marts 2017 SKI årsmøde 2017 Outsourcing i praksis Cloud cases Gorm Priem, 2. marts 2017 Agenda Kort om ProActive Intro til cases it outsourcing med fokus på skyen Greve Kommune Hjemmeværnet Erfaringer Gartner 2016

Læs mere

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner

Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Virtuel PC Fordele/ulemper Fordele: Lærer nye styresystemer Installerer programmer som kun kan bruges i ældre versioner Ulemper: Reserverer RAM (Windows 7) Problemer med at ureglementeret lukke ned Mister

Læs mere

Dansk CMS sendt op i skyen med Windows Azure på kun en uge Vidste ikke om C1 ville virke på Azure

Dansk CMS sendt op i skyen med Windows Azure på kun en uge Vidste ikke om C1 ville virke på Azure Dansk CMS sendt op i skyen med Windows Azure på kun en uge Med hjælp fra.net udviklercommunitiet forvandlede Danske Composite sit CMS-produkt, C1, til en cloud-applikation på blot en uge. Næste skridt

Læs mere

Sikker Drift. Sikker Drift Light inkluderer. Sikker Drift Standard inkluderer

Sikker Drift. Sikker Drift Light inkluderer. Sikker Drift Standard inkluderer Inventio.IT s Sikker Drift sikrer proaktivt driften af dine medarbejders arbejdsstationer (PC og Mac) samt virksomhedens servere og IT-infrastruktur. Sikker Drift Med Sikker Drift Standard varetager Inventio.IT

Læs mere

Underbilag 2.24 Kommunernes it-miljø

Underbilag 2.24 Kommunernes it-miljø Underbilag 2.24 Kommunernes it-miljø Indholdsfortegnelse Vejledning... 3 1 Indledning... 3 2 Sagsbehandling Klientmiljø... 3 2.1 Operativsystem... 3 2.2 Browser... 5 2.3 Runtime Miljøer... 6 2.4 Fysiske

Læs mere

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D

Informationsteknologi D Gruppe 16 Opgaver. Gruppe 16. Informationsteknologi D Opgaver Gruppe 16 Informationsteknologi D IT Opgaver Her kan du se alle de IT opgaver som vi har lavet i løbet at vores informationsteknologi D periode. Media College Aalborg Side 0 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Persondata og IT-sikkerhed. Vejledning i sikker anvendelse og opbevaring af persondata

Persondata og IT-sikkerhed. Vejledning i sikker anvendelse og opbevaring af persondata Persondata og IT-sikkerhed Vejledning i sikker anvendelse og opbevaring af persondata December 2015 Indledning Denne vejledning har til formål, at hjælpe ansatte på IT-Center Fyns partnerskoler med at

Læs mere

Velkommen til den nye og forbedrede Dynamicweb 9

Velkommen til den nye og forbedrede Dynamicweb 9 Velkommen til den nye og forbedrede Dynamicweb 9 Effektive kundeoplevelser på tværs af alle kanaler med én integreret platform. Én platform dækker (alle) dine digitale behov Med Dynamicweb 9 får du adgang

Læs mere

Succes med intranet til Office 365

Succes med intranet til Office 365 Succes med intranet til Office 365 Agenda 8.30 9.00 Morgenmad og registrering 9.00 9.10 Præsentation af Webtop 9.10 9.45 Hvad er Office 365? 9.45 10.15 Hvad skal et moderne intranet kunne? 10.15 10.30

Læs mere

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.5

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.5 Side 1 af 11 1. INTRODUKTION TIL PRIVATE CLOUD... 3 2. TEKNISK OPBYGNING... 4 2.1. LØSNINGEN... 4 2.2. SPECIFIKATIONER... 4 2.3. BLADE-SERVERNE... 5 2.4. NETVÆRK... 5 2.5. SAN-INFRASTRUKTUR... 5 2.6. VCENTER...

Læs mere

Almindelig sund fornuft med IT Gode råd og regler om IT sikkerhed

Almindelig sund fornuft med IT Gode råd og regler om IT sikkerhed Almindelig sund fornuft med IT Gode råd og regler om IT sikkerhed Langeland Kommune Sikkerhed i Langeland Kommune Sikkerhed er noget vi alle skal tænke over. Vi behandler følsomme informationer om vores

Læs mere

Cloud og it-sikkerhedsudfordringerne: Dansk Automationsselskab

Cloud og it-sikkerhedsudfordringerne: Dansk Automationsselskab Cloud og it-sikkerhedsudfordringerne: Dansk Automationsselskab Carsten Jørgensen 7 marts 2012 Carsten Jørgensen 1999 2001 2006 2009 2011 CloudSecurity.dk Falck 2012 Falck 2011 Emergency Assistance Healthcare

Læs mere

Lumia med Windows Phone

Lumia med Windows Phone Lumia med Windows Phone Født til jobbet microsoft.com/da-dk/mobile/business/lumia-til-erhverv/ 103328+103329_Lumia-Brochure+10reasons_danish.indd 1 19.11.2014 14.43 Office 365 på arbejde Giv dine medarbejdere

Læs mere

Outsource bekymringerne: - men hvordan gør du det? København, den 4. november 2014

Outsource bekymringerne: - men hvordan gør du det? København, den 4. november 2014 Outsource bekymringerne: - men hvordan gør du det? København, den 4. november 2014 Cloud bliver stort Men hvad er det? IT chefen kigger mod skyen, men holder benene på jorden - GlobalConnects cloud survey

Læs mere

Underbilag 2.24 Kommunernes it-miljø Kommunernes Ydelsessystem

Underbilag 2.24 Kommunernes it-miljø Kommunernes Ydelsessystem Underbilag 2.24 Kommunernes it-miljø Kommunernes Ydelsessystem Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Sagsbehandling Klientmiljø... 3 2.1 Operativsystem... 3 2.2 Browser... 5 2.3 Runtime Miljøer... 6

Læs mere

Microsoft Online Services

Microsoft Online Services udgivet: april 2011 Microsoft Online Services Microsoft Office 365 til mindre virksomheder og selvstændige (plan P1) De oplysninger, der er indeholdt i dette dokument, repræsenterer Microsoft Corporations

Læs mere

Acronis Backup 12 Fleksibel backup til erhvervslivet

Acronis Backup 12 Fleksibel backup til erhvervslivet Acronis Backup 12 Fleksibel backup til erhvervslivet TEL SALES WWW TWITTER CVR +45 35 36 95 05 orders@liga.com liga.com @ligainsights DK31938260 Side 2 af 6 Acronis Backup 12 en teknisk gennemgang Acronis

Læs mere

Salg af servere. Torben Vig Nelausen Produktchef Windows Server Familien

Salg af servere. Torben Vig Nelausen Produktchef Windows Server Familien Salg af servere. Torben Vig Nelausen Produktchef Windows Server Familien Trin 1: Hvem skal købe en Server? Trin 1: Hvem skal købe en Server? Lyt efter nøgle-ord der kan identificiere en kunde der endnu

Læs mere

OPDATERET DEC 2011 Microsoft Office 365. De 10 største fordele til mindre virksomheder og selvstændige (plan P1)

OPDATERET DEC 2011 Microsoft Office 365. De 10 største fordele til mindre virksomheder og selvstændige (plan P1) OPDATERET DEC 2011 Microsoft Office 365 til mindre virksomheder og selvstændige (plan P1) Indhold ved...3 1 Adgang stort set når som helst og hvor som helst...4 2 Ddin virksomhed får et professionelt look

Læs mere

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?

Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser? OODBMS Vs. RDBMS 1 Indholdsfortegnelse Hvorfor skal vi bruge objekt orienteret databaser?... 3 OODBMS i erhvervslivet... 4 Bagsiden af medaljen... 5 OODBMS i praksis... 6 Konklusion... 8 2 Hvorfor skal

Læs mere

BESLUTNINGSBARRIEREN ER HØJERE

BESLUTNINGSBARRIEREN ER HØJERE At lave innovation og tænke nye forretningsområder kræver et velfunderet grundlag, der sikre kendskab til målgruppens behov og forretningens strategiske mål. Det er vigtigt at være sin position bevidst

Læs mere

Skyen som platform. En guide til små og mellemstore virksomheder

Skyen som platform. En guide til små og mellemstore virksomheder Skyen som platform En guide til små og mellemstore virksomheder Efterhånden som skyen udvikler sig fra grundlæggende onlinesoftware til en fuld platform til virksomheder, kan den give din virksomhed mulighed

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Side 3. Tag backup med UpDraft Side 4. Tag manuelt backup Side 8 - 2 -

Indholdsfortegnelse. Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Side 3. Tag backup med UpDraft Side 4. Tag manuelt backup Side 8 - 2 - - 1 - Indholdsfortegnelse Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Side 3 Tag backup med UpDraft Side 4 Tag manuelt backup Side 8-2 - Hvorfor skal jeg tage backup af min blog? Lige meget om du har opbygget

Læs mere

EFFEKTIV OG SKALERBAR HÅNDTERING AF SÅRBARHEDER. F-Secure Radar

EFFEKTIV OG SKALERBAR HÅNDTERING AF SÅRBARHEDER. F-Secure Radar EFFEKTIV OG SKALERBAR HÅNDTERING AF SÅRBARHEDER F-Secure Radar 48% flere sikkerhedshændelser 1 22,000,000 42,000,000 TRUSLEN ER VIRKELIG Hackerne giver ikke op. Truslen mod jeres virksomheds it-sikkerhed

Læs mere

Sikker Drift. Sikker Drift Light. Sikker Drift Standard. Sikker Drift Light inkluderer. Sikker Drift Standard inkluderer

Sikker Drift. Sikker Drift Light. Sikker Drift Standard. Sikker Drift Light inkluderer. Sikker Drift Standard inkluderer Inventio.IT s Sikker Drift sikrer proaktivt driften af dine medarbejders arbejdsstationer (PC og Mac) samt virksomhedens servere og IT-infrastruktur. Sikker Drift Sikker Drift Standard Sikker Drift Light

Læs mere

19. Bilag. 19.1 Bilag 1: Referenceliste med kontaktoplysninger til virksomheder. Rapportens fire undersøgelsesenheder:

19. Bilag. 19.1 Bilag 1: Referenceliste med kontaktoplysninger til virksomheder. Rapportens fire undersøgelsesenheder: 19. Bilag 19.1 Bilag 1: Referenceliste med kontaktoplysninger til virksomheder Rapportens fire undersøgelsesenheder: 1. SøgeMedier Kontakt: Tobias Thaastrup-Leth, Projektchef Klamsagervej 21B, 8230 Åbyhøj

Læs mere

Hvordan griber du moderniseringsprocessen an? Peter Janum Sode Senior Security Consultant pso@dubex.dk

Hvordan griber du moderniseringsprocessen an? Peter Janum Sode Senior Security Consultant pso@dubex.dk Hvordan griber du moderniseringsprocessen an? Peter Janum Sode Senior Security Consultant pso@dubex.dk Overordnet fremgangsmåde Identificér områder der hører under fundamental sikkerhed i risikovurderingen.

Læs mere

Cloud i brug. Migrering af Digitalisér.dk til cloud computing infrastruktur

Cloud i brug. Migrering af Digitalisér.dk til cloud computing infrastruktur Cloud i brug Migrering af Digitalisér.dk til cloud computing infrastruktur 02 Indhold > Executive Summary............................................................... 03 Digitaliser.dk.....................................................................

Læs mere

Business Continuity og Cloud

Business Continuity og Cloud Business Continuity og Cloud af: Michael Christensen, Certified Business Continuity and IT-security Consultant, CISSP, CSSLP, CISM, CRISC, CCM, CPSA, ISTQB, PRINCE2, COBIT5 For rigtig mange danske virksomheder

Læs mere

APPLIKATIONSARKITEKTUR ERP INFRASTRUKTUR. EG Copyright

APPLIKATIONSARKITEKTUR ERP INFRASTRUKTUR. EG Copyright APPLIKATIONSARKITEKTUR ERP INFRASTRUKTUR EG Copyright Infrastruktur er mere end nogle servere... Den Mentale Infrastruktur Den Fysiske Infrastruktur Den Mentale Infrastruktur Vi vil jo gerne have vores

Læs mere

SSSystems.local. Netværk. Sikkerhed. Webserver

SSSystems.local. Netværk. Sikkerhed. Webserver SSSystems.local Netværk Vi har valgt at bygge vores netværk på en måde der sikre at trafik fra DMZ en ikke kan komme ned til vores LAN. Både ved hjælp af firewall regler og NAT. Men for at sikre at vi

Læs mere

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.6

Produktspecifikationer Private Cloud Version 2.6 Side 1 af 8 1. INTRODUKTION TIL PRIVATE CLOUD... 3 2. TEKNISK OPBYGNING... 3 2.1. LØSNINGEN... 3 2.2. SPECIFIKATIONER... 4 2.3. NETVÆRK... 4 2.4. SAN-INFRASTRUKTUR... 5 2.5. VSPHERE... 5 3. TILLÆGSYDELSER...

Læs mere

A/S SCANNET Service Level Agreement

A/S SCANNET Service Level Agreement A/S SCANNET Service Level Agreement Outsourcing, server og webhosting INDHOLD 1. GENERELT...1 1.1 STANDARDER & DEFINITIONER...1 2. DRIFTSVINDUE & OPPETID...2 2.1 SERVICEVINDUE...2 2.2 EKSTRAORDINÆR SERVICE...2

Læs mere

CLIQ Triton 501. Kombination af mekanisk aflåsning og elektronisk adgangskontrol. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions

CLIQ Triton 501. Kombination af mekanisk aflåsning og elektronisk adgangskontrol. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions CLIQ Triton 501 Kombination af mekanisk aflåsning og elektronisk adgangskontrol ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions 2 Det bedste fra to verdener CLIQ er et låsesystem baseret på en

Læs mere

NEMT OG EFFEKTIVT - Ejendomsadministration

NEMT OG EFFEKTIVT - Ejendomsadministration Ny Unik Bolig 4 version på trapperne Det er nu ca. 2 år siden, at første version af Unik Bolig 4 blev lanceret. Siden da er der blevet arbejdet hårdt på at forbedre versionen og finde på nye smarte ting

Læs mere

DI og DI ITEKs vejledning om beskyttelse mod elektronisk industrispionage fra udlandet

DI og DI ITEKs vejledning om beskyttelse mod elektronisk industrispionage fra udlandet DI og DI ITEKs vejledning om beskyttelse mod elektronisk industrispionage fra udlandet Sammenfatning Denne vejledning adresserer risikoen for industrispionage fra statssponserede aktører i udlandet mod

Læs mere

Understøttelse af LSS til NemID i organisationen

Understøttelse af LSS til NemID i organisationen Understøttelse af LSS til NemID i organisationen Table of contents 1 Dette dokuments formål og målgruppe... 3 2 Introduktion til LSS til NemID... 4 2.1 Forudsætninger hos organisationen... 5 2.1.1 SSL

Læs mere

SystemGruppen KOMPETENCE OG SERVICE

SystemGruppen KOMPETENCE OG SERVICE SystemGruppen KOMPETENCE OG SERVICE Velkommen til System Gruppen Hos SystemGruppen sætter vi meget stor pris på vores kunder. Vi vil gerne sørge for, at du føler dig kompetent serviceret og godt hjulpet.

Læs mere

Ikke bare endnu en e-bog... CoMPreNDo. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til?

Ikke bare endnu en e-bog... CoMPreNDo. Sådan kommer du i gang med din egen app. Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? Ikke bare endnu en e-bog... CoMPreNDo. Sådan kommer du i gang med din egen app Og hvad skal virksomheden overhovedet bruge en app til? Titel: Sådan kommer du i gang med din egen applikation 1. udgave -

Læs mere

Mindstekrav til udstyr (fase 1) Løsningsbeskrivelse

Mindstekrav til udstyr (fase 1) Løsningsbeskrivelse Mindstekrav til udstyr (fase 1) Løsningsbeskrivelse Indholdsfortegnelse 3.1 INDLEDNING 2 3.2 MINDSTEKRAV TIL SLUTBRUGERNES KLIENTER MV 2 3.2.1 Mindstekrav til hardware for PC-klienter 2 3.2.2 Mindstekrav

Læs mere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere

En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere En open source løsning til bibliotekernes publikumspc ere Dokument: bibos installationsvejledning bibos version: 2.1.0.1 released 25. oktober 2013 Senest redigeret: 5. februar 2014 af Niels Schmidt Petersen,

Læs mere

Sikker Drift. Inventio.IT s Sikker Drift sikrer proaktivt driften af dine medarbejders arbejdsstationer og virksomhedens IT.

Sikker Drift. Inventio.IT s Sikker Drift sikrer proaktivt driften af dine medarbejders arbejdsstationer og virksomhedens IT. Inventio.IT s Sikker Drift sikrer proaktivt driften af dine medarbejders arbejdsstationer og virksomhedens IT. Sikker Drift Tryghed for optimal drift af virksomhedens servere og medarbejderes arbejdsstationer

Læs mere

Sikker Drift. Inventio.IT s Sikker Drift sikrer proaktivt driften af dine medarbejders arbejdsstationer og virksomhedens IT.

Sikker Drift. Inventio.IT s Sikker Drift sikrer proaktivt driften af dine medarbejders arbejdsstationer og virksomhedens IT. 21. september 2016 Inventio.IT s Sikker Drift sikrer proaktivt driften af dine medarbejders arbejdsstationer og virksomhedens IT. Sikker Drift Tryghed for optimal drift af virksomhedens servere og medarbejderes

Læs mere

FOKUS PRODUKTER 50% 8.495. 499 Fjernbackup 4.870 OKTOBER. Spar op til. Infoskærm inkl. software, beslag, 42 eller 50 skærm, skabeloner.

FOKUS PRODUKTER 50% 8.495. 499 Fjernbackup 4.870 OKTOBER. Spar op til. Infoskærm inkl. software, beslag, 42 eller 50 skærm, skabeloner. 8.495 Infoskærm inkl. software, beslag, 42 eller 50 skærm, skabeloner Pris 50 løsning. 11.495,- Spar op til 50% 499 Fjernbackup Normalpris. 796,- FOKUS PRODUKTER OKTOBER 990 4.870 Xdont GO Normalpris.

Læs mere

IT Quality A/S. Virtualisering I Faaborg-Midtfyn kommune. Jesper Rønnov / FMK & Mads N. Madsen / ITQ. - skræddersyede IT løsninger

IT Quality A/S. Virtualisering I Faaborg-Midtfyn kommune. Jesper Rønnov / FMK & Mads N. Madsen / ITQ. - skræddersyede IT løsninger IT Quality A/S - skræddersyede IT løsninger Virtualisering I Faaborg-Midtfyn kommune Jesper Rønnov / FMK & Mads N. Madsen / ITQ Om IT Quality A/S Grundlagt i 1998 Skræddersyede IT løsninger Mixed-source

Læs mere

Hosted løsning... 3. Hosted produkter... 4. Dedikeret server hosting... 5. Virtuel server hosting... 6. Shared Office hosting... 7

Hosted løsning... 3. Hosted produkter... 4. Dedikeret server hosting... 5. Virtuel server hosting... 6. Shared Office hosting... 7 2011 Indhold Hosted løsning... 3 Hosted produkter... 4 Dedikeret server hosting... 5 Virtuel server hosting... 6 Shared Office hosting... 7 Exchange hosting... 8 Remote Backup... 9 Hosted løsning Hosting

Læs mere

Gode råd til netbankbrugere - sikring af en typisk hjemme-pc med adgang til netbank

Gode råd til netbankbrugere - sikring af en typisk hjemme-pc med adgang til netbank Gode råd til netbankbrugere - sikring af en typisk hjemme-pc med adgang til netbank Af BEC og FortConsult, januar 2005. Hvad kan du konkret gøre for at beskytte din pc? Målgruppe Denne vejledning er skrevet

Læs mere

Bilag 2A: IT-status i Ikast-Brande Kommune. Januar 2014

Bilag 2A: IT-status i Ikast-Brande Kommune. Januar 2014 Bilag 2A: Januar 2014 Side 1 af 5 1. Indledning... 3 2. Statusbeskrivelse... 3 3. IT infrastruktur og arkitektur... 4 3.1. Netværk - infrastruktur... 4 3.2. Servere og storage... 4 3.3. Sikkerhed... 4

Læs mere

Ingen kompromier - Bedste beskyttelse til alle computerere CLIENT SECURITY

Ingen kompromier - Bedste beskyttelse til alle computerere CLIENT SECURITY Ingen kompromier - Bedste beskyttelse til alle computerere CLIENT SECURITY Opdateret software er nøglen til sikkerhed 83 % [1] af top ti-malware kunne være undgået med opdateret software. Kriminelle udnytter

Læs mere

Foranalyse / potentialevurdering Odense Kommune

Foranalyse / potentialevurdering Odense Kommune Foranalyse / potentialevurdering Odense Kommune 8. juli 2015 Michael Redlich Baggrund for analysen Foranalyse / potentialevurdering Odense Kommune ønsker at undersøge, hvilke potentialer der er i forbindelse

Læs mere

STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION

STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION STOFA VEJLEDNING ONLINEDISK INSTALLATION I denne vejledning gennemgås installation af Stofa OnlineDisk samt opsætning, brugerflade og OnlineDisk Webportalen. Trin 1 Information om Stofa OnlineDisk Stofa

Læs mere

Tænk ud af boksen med Microsoft Dynamics NAV og kig på Microsoft Dynamics NAV 2016

Tænk ud af boksen med Microsoft Dynamics NAV og kig på Microsoft Dynamics NAV 2016 INDLÆG 02 DYNAMICS NAV Tænk ud af boksen med Microsoft Dynamics NAV og kig på Microsoft Dynamics NAV 2016 Peter G. Tranders 04.11.2015 CGI Group Inc. 2015 Peter G. Tranders Uddannelse Rolle Certificeringer

Læs mere

8 Tips & Tricks: Overvejer du også at skifte fra C5 til NAV?

8 Tips & Tricks: Overvejer du også at skifte fra C5 til NAV? 8 Tips & Tricks: Overvejer du også at skifte fra C5 til NAV? + Introduktion Stifter og Direktør af IT-Effect Kim Friis fortæller igennem 8 korte afsnit, hvad man skal overveje, når man skifter fra C5 til

Læs mere

Micusto Cloud v2. Micusto Cloud er et fleksibelt, brugervenligt cloudsystem til CMS er, webshop- og intranetsystemer.

Micusto Cloud v2. Micusto Cloud er et fleksibelt, brugervenligt cloudsystem til CMS er, webshop- og intranetsystemer. Micusto Cloud er et fleksibelt, brugervenligt cloudsystem til CMS er, webshop- og intranetsystemer. Indhold Hvad er Målgruppe Fordele Teknisk setup Features Hvad er Micusto Cloud er udviklet af DCmedia

Læs mere

Det Nye Testamente lyd-app. v. Stefan Lykkehøj Lund

Det Nye Testamente lyd-app. v. Stefan Lykkehøj Lund Det Nye Testamente lyd-app v. Stefan Lykkehøj Lund Indledning For nogle år siden, fik jeg Det Nye Testamente som lydbog på USB. I starten lyttede jeg en del med tiden blev det dog til mindre og mindre.

Læs mere

1. Introduktion 2. Om os

1. Introduktion 2. Om os Fortrolighedspolitik 1. Introduktion Atchik udvikler fantastiske spil med sjov og underholdning for alle. Hos Atchik respekterer vi personlige oplysninger for enhver, der bruger vores spil, website(s)

Læs mere

Agenda. Introduktion: Rasmus & CyberPilot. Eksempler fra det virkelig verden. Persondataforordningen & IT-sikkerhed (hint: ISO27001)

Agenda. Introduktion: Rasmus & CyberPilot. Eksempler fra det virkelig verden. Persondataforordningen & IT-sikkerhed (hint: ISO27001) IT-sikkerhed med Agenda Introduktion: Rasmus & CyberPilot Eksempler fra det virkelig verden Persondataforordningen & IT-sikkerhed (hint: ISO27001) Risikovurdering som værktøj til at vælge tiltag Tiltag

Læs mere

Lundberg Nyt august 2015

Lundberg Nyt august 2015 Indhold: Lundberg Cloud Drive... side 1 Skibinge Skadedyrservice... side 2 WPA Mobile/Smartday... side 3 Status C5 Håndværk... side 4 Fjernbackup... side 5 Windows 10... side 6 Personale Nyt... side 7

Læs mere

Du kan trygt bruge it i din hverdag

Du kan trygt bruge it i din hverdag Du kan trygt bruge it i din hverdag 6 gode råd til en it-sikker hverdag 1 Brug et langt kodeord, og log ind i to trin Dit brugernavn eller din e-mailadresse og dit kodeord fungerer tilsammen som nøglen

Læs mere

Hvordan kryptering af chat, mail og i cloud services og social networks virker

Hvordan kryptering af chat, mail og i cloud services og social networks virker Hvordan kryptering af chat, mail og i cloud services og social networks virker Alexandra Instituttet Morten V. Christiansen Kryptering Skjuler data for alle, som ikke kender en bestemt hemmelighed (en

Læs mere

Færre omkostninger. flere muligheder. Tirsdag den 12. maj 2009, kl. 12.00 18.00 med efterfølgende middag Radisson SAS Scandinavia Hotel, København

Færre omkostninger. flere muligheder. Tirsdag den 12. maj 2009, kl. 12.00 18.00 med efterfølgende middag Radisson SAS Scandinavia Hotel, København Færre omkostninger. flere muligheder Invitation til Enterprise Briefing & Vision 2009 Tirsdag den 12. maj 2009, kl. 12.00 18.00 med efterfølgende middag Radisson SAS Scandinavia Hotel, København Hvilken

Læs mere

To Cloud or not. Myndigheder og virksomheders valg af cloud computing. To Cloud or Not

To Cloud or not. Myndigheder og virksomheders valg af cloud computing. To Cloud or Not To Cloud or Not To Cloud or not Myndigheder og virksomheders valg af cloud computing Bjørn Borre, Chefkonsulent IT-Branchen, bjb@itb.dk Mobil 27522524 1 Om IT-Branchen Om Bjørn Borre 300 it-virksomheder.

Læs mere

Intelligent Print Management Identifikation Omkostningskontrol Sikkerhed

Intelligent Print Management Identifikation Omkostningskontrol Sikkerhed Intelligent Print Management Identifikation Omkostningskontrol Sikkerhed SafeCom er repræsenteret af certificerede partnere i: Australien Danmark England Finland Frankrig Holland Hong Kong Indonesien Irland

Læs mere

\ \ Computerens Anatomi / /

\ \ Computerens Anatomi / / HTX Roskilde - mat-it-prog, 1.4 \ \ Computerens Anatomi / / Introduktion En PC ( personlige computer ) eller computer er bygget op af forskellige komponenter. Vi vil hermed gennemgå størstedelen af computerens

Læs mere

Cloud jura hvilke regler gælder I skyen? IT Driftskonferencen, 29. januar 2014

Cloud jura hvilke regler gælder I skyen? IT Driftskonferencen, 29. januar 2014 Cloud jura hvilke regler gælder I skyen? IT Driftskonferencen, 29. januar 2014 Hvorfor vælger vi Cloud? No cloud (On-Premise) Infrastructure (as a Service) Platform (as a Service) Software (as a Service)

Læs mere

Everything-as-a-Service. Afdelingsdirektør, Poul Bærentsen

Everything-as-a-Service. Afdelingsdirektør, Poul Bærentsen Everything-as-a-Service Afdelingsdirektør, Poul Bærentsen Agenda Atea s rejse Hvorfor ændrer IT sig til services? as-a-service tilgangen Den fremtidige it-leverance Markedstrends Atea EaaS vi skaber overblikket

Læs mere

DAU REMOTE ACCESS LØSNINGSMULIGHEDER OG TEKNOLOGIER MED REMOTE ACCESS JOHN AMMENTORP

DAU REMOTE ACCESS LØSNINGSMULIGHEDER OG TEKNOLOGIER MED REMOTE ACCESS JOHN AMMENTORP DAU REMOTE ACCESS LØSNINGSMULIGHEDER OG TEKNOLOGIER MED REMOTE ACCESS JOHN AMMENTORP AGENDA 01 Kort præsentation 02 Behov i forbindelse med de 4 dimensioner 03 Koncept for sikker forbindelser 04 Netværkssikkerhed

Læs mere

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15.12

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15.12 Installation og Drift Aplanner for Windows Systemer Version 8.15.12 Aplanner for Windows løsninger Anbefalet driftsopsætning Cloud løsning med database hos PlanAHead Alle brugere, der administrer vagtplaner

Læs mere

Instrukser for brug af it

Instrukser for brug af it it sikkerhed Instrukser for brug af it Må Skal ikke Kan Januar 2010 Version 1.0 Indhold Forord................................................... 3 Resumé.................................................

Læs mere

DELER og GEMMER. guide. Sådan. du dine feriebilleder. Få styr på billederne Gode råd. sider. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

DELER og GEMMER. guide. Sådan. du dine feriebilleder. Få styr på billederne Gode råd. sider. Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juli 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan DELER og GEMMER du dine feriebilleder Få styr på billederne Gode råd 14 sider Gem dine feriebilleder INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Softwareserviceudbyder leverer rentabel løsning til digital forvaltning

Softwareserviceudbyder leverer rentabel løsning til digital forvaltning Windows Azure Kundeløsning Softwareserviceudbyder leverer rentabel løsning til digital forvaltning Oversigt Land: Indien Branche: It Kundeprofil leverer softwareproduktudviklingstjenester til virksomheder

Læs mere

EasyIQ ConnectAnywhere Release note

EasyIQ ConnectAnywhere Release note EasyIQ ConnectAnywhere Release note PC Klient 2.4.0.17 o Support for at Domain maskiner kan logge på ConnectAnywhere automatisk med Windows credentials Løsningen forudsætter/kræver at man logger på Windows

Læs mere