Bladet. Nr. 11 April FAGLIGT FÆLLESSKAB -

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bladet. Nr. 11 April 2007 - FAGLIGT FÆLLESSKAB -"

Transkript

1 Bladet Nr. 11 April FAGLIGT FÆLLESSKAB -

2 Fagligt Fælles Forbund Bjerringbro & Omegn Tlf Fax Mail: OBS: Har du problemer med at komme i kontorets åbningstid kan du aftale et andet tidspunkt, der passer dig. BJERRINGBRO Kildesvinget Bjerringbro Åbningstider: Mandag Tirsdag Onsdag Lukket Torsdag Fredag KARUP Engholmvej Karup Åbningstider: Mandag Tirsdag Lukket Onsdag Lukket Torsdag Fredag Lukket KJELLERUP Agertoften Kjellerup Åbningstider: Mandag Tirsdag Onsdag Lukket Torsdag Fredag Lukket BEMÆRK Kontorerne er lukket tirsdag d. 1. maj, fredag d. 18. maj (dagen efter kr. himmelfartsdag) og tirsdag d. 5. juni (Grundlovsdag) Bestyrelsen i 3F Bjerringbro & Omegn Formand: Tage V. Nielsen Næstformand: Lotte Ruppert A-kasseleder: Tommy Christensen Jonna Klint Lise Lotte Malm Lene kemper Lone Rasmussen Kitty Jensen Annie B Christensen Hans Nielsen Ulla Boeskov Torben Rose Gert Steen Nielsen Christina Stripp Lotte Holm Anni Haun Per L. Lauesen Bilagskontrollanter: Karen Agerskov Marit Jensen Grundfos Bodycote Metech Flyvestationen Unika Værktøj Grundfos Faglig sekretær NCC Grundfos Ormstrup Gods Grundfos Vestas Grundfos Berendsen Efterlønner Redaktion: Karsten Petersen, redaktør. Tage Nielsen, ansvarshavende redaktør. Foto: Hvor intet andet er nævnt Karsten Petersen. Sats & Layout: TotalGrafik - Gudenådalens Reklamebureau Næste blad udkommer d. 27. juni 2007 Sidste frist for indlevering af materiale til næste blad: Tirsdag d. 29. maj til Karsten Petersen Mail: karsten.petersen@3f.dk

3 Leder Tank op - tænk positivt Vi er i afdelingen meget opmærksom på, at der sikkert er en del medlemmer, der har tænkt sit, når de har været på besøg i afdelingen den seneste tid. Der har været blomster på bordene, oppustede balloner, morgensang, hjemmebagt kage til kaffen og ikke mindst en meget iøjnefaldende banner med teksten Jubiii på vej på Derfor har vi iværksat et projekt som hedder tank op - tænk positivt, et projekt som konsulent Carsten Sommerskov holder foredrag om og kommer med ideer til hvordan man får en god og lidt sjovere arbejdsplads. Carsten Sommerskov var på besøg i afdelingen den 8. februar, her kom han med mange sjove og spændende forslag til Vi håber og tror på, at medlemmer altid får og har fået en god og venlig betjening i afdelingen. Vi ved også, har medarbejderne det godt med sig selv og kollegaer, så er det lettere at give en endnu bedre og positiv hjælp til medlemmerne. Med venlig hilsen Tage V. Nielsen Begejstring - positivitet - sammenhold arbejde ophængt ved indgangsdøren. Medlemmer kan også midt under en samtale blive tilbudt deltagelse i pausegymnastik hvis de har lyst. Her er det klart, har medlemmet ikke tid, ikke lyst siger man bare til, det er selvfølgelig den opgave man er i gang med der skal løses. Årsagen til de mange, måske vil nogen mene lidt fjollede tiltag er ikke den, at der er for lidt arbejde til vores medarbejdere tværtimod. Vi tror på, at arbejdet går lidt lettere når man har det godt med sig selv og kollegaer. hvad der kan gøres for at det er lidt sjovere at gå på arbejde. Medarbejderne blev delt op i tre grupper en begejstring, en positiv og en sammenholdsgruppe, de enkelte grupper skal over en tre gange tre ugers periode, en uge af gangen komme med ideer og tiltag som gør hverdagens mange opgaver lidt sjovere med fokus på de ovennævnte tiltag. Det har været en god oplevelse, medarbejdere har været meget kreative, kommet med mange gode tiltag, har brugt fritid på, at kunne give kollegaer en god oplevelse.

4 Fint besøg fra København På tillidsmandsmødet den 27. marts havde afdelingens tillidsrepræsentanter mulighed for at gå forbundets næstformand Steen Andersen på klingen, hvilket ca. 25 benyttede sig af. Og for dem som kender Steen Andersen, ja så trives han godt med lidt modstand, og tillidsrepræsentanterne benyttede sig af chancen til både at spørge ind til forbundets virke og ikke mindst give Steen nogle kommentarer med hjem om forbundets indsats i det daglige. Næstformanden gav friskt igen og var glad for at få muligheden for på denne måde at få en uformel snak med 3F Bjerringbro og Omegns tillidsvalgte. Besøg af forbundets næstformand Steen Andersen Steen fortalte blandt andet om den kommende urafstemning hvor det var vigtigt at så mange medlemmer som mulig deltog i afstemningen. Det at afstemningen er underlagt forligsmandsloven betyder at hvis ikke 40 % af de stemmeberettige deltager i afstemningen, ja så skal der 25% af de stemmeberettige til at kunne stemme et mæglingsforslag ned. Lidt om Steen Andersen Arbejdsområde Daglig ledelse af forbund og a-kasse Ansvarlig for det juridiske, for ydre miljø og arbejdsmiljøområdet Faglig karriere Tillidsmand for skovarbejderne på Kronborg skovdistrikt og valgt til bestyrelsen i SiD Helsingør afdeling Ansat som faglig sekretær i Helsingør afdeling Næstformand i afdelingen Valgt til forretningsfører i GLS-gruppen Tiltrådt som gruppeformand Tiltrådt som næstformand i SiD.

5 I tilfælde af konflik Skulle der mod forventning udbryde konflikt skal du gøre følgende. Sikre dig at din arbejdsplads er omfattet af konflikten. Fremmøde på fagforeningen den første konfliktdag (enten i Bjerringbro, Karup, Kjellerup eller nærmest 3F afdeling efter aftale). Medbring kontonummer til din lønkonto, samt skatteoplysninger.du skal fremmøde på 3F hver uge. Vi vil løbede oplyse på afdelingens hjemmeside I tilfælde af storkonflikt vil vi have udvidet åbningstid, så du kan få svar på dine spørgsmål.

6 Tjek løn på nettet Turistchauffører kan tjekke løn på nettet - Af Per Odgaard, fagligsekretær Nu kan alle turistchauffører tjekke om de får den rigtige løn på 3F s hjemme. Det hjælper den enkelte chauffør og gør liver sværere for useriøse turistvognmænd. Det er godt nyt på Internettet for turistchauffører, som ikke ønsker at få mindre i løn, end der er aftalt i overenskomsten. Turistchauffører kan nemlig nu taste deres løn ind i et skema på ved at klikke på Transportgruppen og dernæst på løn og lønberegning for turistchauffører. Ud fra skemaet kan chaufføren se om indholdet i lønningspo- sen svarer til overenskomsten mellem 3F og Turistvognmændenes Arbejdsgiverforening. - Hvis den enkelte turistchauffør ikke har mulighed for at bruge Internettet eller er i tvivl om, hvordan skemaet skal bruges, så vil jeg stærkt opfordre dig om at rette henvendelse til Per Odgaard og få hjælp. Det bør man selvfølgelig også gøre, hvis det viser, sig at tallet på lønseddelen er for lavt. Fair konkurrence Skemaet til lønberegning for turistchauffører er udarbejdet i et samarbejde mellem vognmændene og 3F. Til at begynde med tog vognmændene fat på at udarbejde et redskab, der kunne sikre en fair konkurrence mellem de forskellige turistvognmænd. Med penge fra Persontransportens Udviklingsfond er systemet videreudviklet til 3F s hjemmeside. - De seriøse turistvognmænd er jo interesseret i, at undgå ublu konkurrence ved at opfordrer kunder til at tjekke, at de kører med en organiseret vognmand. Det kan man blandt andet gøre ved at kontakte den lokale 3F afdeling.

7 G-dage Arbejdsgivergodtgørelse ved arbejdsophør En arbejdsgiver skal betale en hel G-dag, hvis du er ledig i over 4 timer på G-dagen. Hvis du er hjemsendt i mere end 11,4 timer, skal en arbejdsgiver betale for 2 hele G-dage. Af Tommy Christensen, a-kasseleder Hvis du er ledig i 4 timer eller derunder på G-dagen, betales halv G-dag. Ved hjemsendelse: Hvis du er hjemsendt i 4 timer eller derunder betales halv G-dag. Hvis du er hjemsendt i mere end 4 timer, men ikke over 7,4 timer, skal arbejdsgiveren betale for en hel G-dag. Hvis du er hjemsendt i mere end 7,4 timer, men ikke over 11,4 timer, skal en arbejdsgiver betale for en hel og en halv G- dag. Når et medlem er hjemsendt, skal en arbejdsgiver dog ikke betale for mere end én G- dag pr. arbejdsdag for samme hjemsendelse. En arbejdsgiver skal ikke betale for G-dage, når et medlem er hjemsendt, hvis medlemmet 1) er fuldtidsforsikret og i kalenderugen har haft fuld overenskomstmæssig arbejdstid hos arbejdsgiveren, eller 2) er deltidsforsikret og i kalenderugen har haft beskæftigelse i 30 timer hos arbejdsgiveren. Nye regler Ny regler for Grænseoverskridende kørsel - Af Per Odgård Faglig sekretær Dette medfører, at døgnbetalingen, jf. 4 stk.i, pr. i. januar 2007 ser således ud: Døgnbetaling 24 timer kr. 687,16 Rejsegodtgørelse kr. 429,00 Overskydende timer pr. time kr. 28,63 Rejsegodtgørelse kr. 17,88 I alt kr. 46,51 Efter 9 måneders uafbrudt beskæftigelse i virksomheden udgør døgnbetalingen: pr. 1. januar 2005 kr. 738,71 Rejsegodtgørelse kr. 429,00 I alt kr ,71 Overskydende timer pr. time kr. 30,77 Rejsegodtgørelse kr. 17,88 I alt kr. 48,65 Det blev endvidere aftalt, at ii, stk.2 ændres fra 417,00 kr. til 429,00 kr., således at der anvendes samme sats ved beregning af ferieberettigende løn, som ved udbetaling af Lønnen.

8 Ændrede regler Ændrede og nye regler for dagpenge fra 1. januar 2007: af Tommy Christensen, a-kasseledere Afholdelse af CV-samtaler Alle CV-samtaler skal fremover afholdes i a-kassen senest1 måned efter tilmelding det gælder såvel ved nytilmelding som ved gentilmelding. Når a-kassen har afholdt CVsamtalen og godkendt CV et,overgår ansvaret for vedligeholdelsen af CV et til jobcenteret. CV-samtalen skal være en personlig samtale. Samtalen for nytilmeldte skal afholdes ved personligt fremmøde. Samtalen for gentilmeldte kan afholdes telefonisk. Når CV et er godkendt af akassen overtager jobcenteret ansvaret for, at CV et indeholder formidlingsrelevante oplysninger og vedligeholdes af den ledige. Bortfald af fritagelse for aktivering for årige De åriges mulighed for at blive fritaget for aktivering bortfalder 1. januar Hvis du er fritaget for aktivering inden 1. januar 2007, beholder du dog denne ret. Dagpengeperioden for over 60-årige Den særlige begrænsning i dagpengeperioden for dem over 60-årige ophæves med virkning fra den 1. januar 2007, så de over 60-årige bliver omfattet af samme regler som alle andre (ret til dagpenge i 4 år = 208 uger inden for 6 år). Afskaffelse af forlænget dagpengeret for årige Den forlængede dagpengeret for de årige ophæves pr. 1. januar 2007 for medlemmer, der ikke er fyldt 54 år sendes 31. december Hvis du senest den 31. december 2006 er fyldt 54 år, og du ved udløbet af dagpengeperioden er fyldt 55 år, kan du bevare retten til dagpenge til det fyldte 60. år, ved fortsat medlemskab og indbetaling af efterlønsbidrag og du samtidig opfylder anciennitetskravet for at gå på efterløn ved det fyldte 60. år.

9 Seniorjob i stedet for forlængede dagpenge I forbindelse med ophævelsen af den forlængede dagpengeret for de årige indføres en ny ordning. Der bliver mulighed for at blive ansat i et seniorjob med overenskomstmæssig løn, hvis du opfylder betingelsen for at gå på efterløn som 60- årig. Ordningen får virkning fra den 1. januar Seniorjobbet betragtes som støttet arbejde og kan ikke benyttes til at optjene ret til dagpenge. Du skal ind på dit CV en gang om ugen Du skal en gang om ugen åbne dit CV og bekræfte din tilmelding til Jobcentret. Hvis du ikke gør det, skal a-kassen første og anden gang skriftligt anmode dig om at gentilmelde sig inden en uge. Tredje gang bortfalder retten til ydelser uden et nyt varsel. Dagpengeretten generhverves, når medlemmet på ny har bekræftet tilmelding. Husk at tjekke dit CV og bekræfte din tilmelding til Jobcentret en gang om ugen. Systematiske rådighedsvurderinger Der ligger lovforslag fra beskæftigelsesministeren om, at der indføres systematiske rådighedsvurderinger af ledige hver 3. måned med henblik på at sikre, at de ledige reelt står til rådighed (citat: Claus Hjort Frederiksen). Jobsamtaler på Jobcentret Samtidig foreslår beskæftigelsesministeren, at Jobcentret indkalder de ledige til en jobsamtale hver 3. måned. Jobsamtalerne skal fokusere på konkrete job. Der indføres sanktioner ved udeblivelse fra jobsamtalen. BEMÆRK: Kontorerne er lukket tirsdag d. 1. maj, fredag d. 18. maj (dagen efter kr. himmelfartsdag) og tirsdag d. 5. juni (Grundlovsdag) 1. gang: så længe (ingen dagpenge fra udeblivelsen til kontakten igen er etableret) 2. gang: 2 ugers karantæne 3. gang: arbejdskrav (mere end 300 timers ustøttet arbejde inden for 10 uger).

10 Ændrede regler Ændrede og nye regler for efterløn - John Cramer, a-kasse sagsbehandler ligere regler, nu kan indbetale efterlønsbidrag og opnå ret til efterløn efter de ordinære regler på et eller andet tidspunkt mellem efterlønsalderen og folkepensionsalderen. Bidragsperioden er 25 år. Eksempelvis vil en person, der er født den 1. februar 1969, og som ikke tidligere har betalt efterlønsbidrag, kunne opnå ret til efterløn som 63-årig, hvis han begynder at betale bidrag den 1. februar Der skal tages udgangspunkt i den efterlønsalder, der er kendt på tilmeldingstidspunktet, det vil sige 62 år. Medlemskab og indbetaling af efterlønsbidrag skal være uafbrudt fra den 1. januar 2008 og frem til efterlønsalderen og mindst 25 år. Ændrede anciennitetsregler for ret til efterløn Med virkning fra den 1. januar 2007 træder de nye regler om anciennitet for ret til efterløn i kraft. Hovedreglen om 25 års bidragsbetaling inden for de sidste 30 år er ændret til 30 år uden en referenceperiode. Medlemmer, der er født før den 1. januar 1959, bliver ikke berørt af ændringerne. Overgangsregel Der er indført overgangsregler for personer, der er født frem til den 31. december Dette betyder, at overgangsreglen, der gælder for personer, der er født den 1. januar 1959 til 31. december 1975, åbner mulighed for, at nogle af de medlemmer, der tidligere har fravalgt efterlønsordningen eller har mistet muligheden for at gå på efterløn efter de tid- Fortrydelsesordningen Hvis du er født den 1. juli 1960 eller senere, har du fra 1. januar 2007 mulighed for at fortryde et tidligere fravalg af efterlønsordningen. For at kunne opnå ret til efterløn efter denne bestemmelse er det en betingelse at du: 1) har været medlem af en a-kasse uafbrudt fra 1. januar 1997, hvis du er født mellem 1. juli december 1972, eller 2) har været medlem af en a-kasse uafbrudt fra det 24. år (tidligst 1. januar 1997), hvis du er født 1. januar 1973 eller senere. - og senest 15 år før efterlønsalderen skriftligt tilmelder sig efterlønsordningen og har betalt efterlønsbidrag i mindst 15 år. Medlemmer, der er født i perioden fra den 1. juli 1960 til den 30. juni 1964, kan opnå ret til efterløn, hvis de tilmelder sig efterlønsordningen senest 15 år før de fylder 62 år. Fortrydelsesordningen giver ret til efterløn efter de almindelige regler, bortset fra at efterlønssatsen nedsættes med 2 pct. af den højeste dagpengesats for henholdsvis fuldtids- og deltidsforsikrede for hvert hele års manglende bidragsbetaling. Størrelsen af den enkelte præmieportion nedsættes med 4 pct. for henholdsvis fuldtids- og deltidsforsikrede for hvert manglende hele år. Udstedelse af efterlønsbevis Fra 1. januar 2007 skal a-kassen udstede efterlønsbeviset til dig, når du bliver 60 år uden at du skal ansøge om det. Hvis du i stedet overgår direkte til efterløn på 60-års-dagen, skal du ansøge om dette inden overgangsdatoen. I det tilfælde skal du ikke have et efterlønsbevis. 10

11 A-kassen skal dog have de nødvendige oplysninger fra dig for at kunne udstede efterlønsbeviset. Det drejer sig bl.a. om: oplysning om rådighed, timer til beskæftigelseskravet og pensionsoplysninger. A-kassen sender dig en opgørelse over de indberettede pensionsordninger. Du skal inden 3 måneder oplyse, hvis der er fejl eller mangler i pensionsopgørelsen samt aflevere de oplysninger a-kassen skal bruge. Hvis de ønskede oplysninger ikke er modtaget i a-kassen inden fristens udløb, rykkes datoen for efterlønsbeviset. Efterlønsbeviset sikrer dig ikke længere automatisk en beregnetsats. Du har dog mulighed for at få beregnet en sats på bevistidspunktet ved inden 3 måneder efter bevisdatoen at rette henvendelse til a-kassen. Der skal foretages en endelig opgørelse af pensionsordninger ved overgang til efterløn før 2-års-reglen er opfyldt. hele kalenderåret, reduceres beløbsgrænsen på de kr. forholdsmæssigt. Du skal både oplyse antallet af løntimer og indtægten på efterlønskortet, idet indtægten skal bruges til at beregne fradraget, mens løntimerne skal bruges til eventuel optjening af en skattefri præmie. Selv om du får et lempeligere fradrag i efterlønnen efter den særlige kroners regel, Nye regler for efterlønsalder og pensionsalder Efterlønsalder og pensionsalder ændres Fødselsdato Efterlønsalder Pensionsalder år 65 år eller tidligere ,5 år 65,5 år år 66 år ,5 år 66,5 år år *67 år* eller senere* Fradrag for lønarbejde kr.-reglen og skattefri præmie Fra 1. januar 2007 er der mulighed for lempeligere fradrag for arbejde med en timeløn inkl. tillæg under omregningssatsen (178,96 kr. i 2007). Hvis timelønnen ligger under den højeste dagpengesats (92,30 kr. for fuldtidsforsikrede), vil fradraget blive beregnet ud fra antallet af arbejdstimer ganget med den højeste dagpengesats og divideret med omregningssatsen. Denne omregning sker op til en øvre grænse på kr. pr. år. Herefter er der ingen omregning, og modregningen vil være time for time. Modtager du ikke efterløn *Er du født efter 31. december 1962, er din efterlønsalder foreløbig fastsat til 62 år, men fortsætter levealderen med at stige, kan politikerne dog med 10 års varsel fra 2015, justere efterlønsalderen med op til 1 år ad gangen. er det løntimerne, der tæller med til optjening af den skattefri præmie. : Har du mere end 29,6 løntimer i en uge, kan du ikke få udbetalt efterløn i den uge pga. mindsteudbetalingsreglen. Se eksempel næste side 11

12 Ændrede og nye regler for efterløn - forsat Eksempel 1: Et medlem har 20 timers lønarbejde i en uge: 20 timer á 150 kr. = kr. Omregnes til: kr. : 178,96 kr. = 16,76 timer Efterlønnen modregnes 16,76 timer i denne uge. Har du opnået retten til skattefri præmie, er det de faktiske løntimer (20), der tæller med. Er timelønnen mindre end højeste dagpengesats, kan omregningen kun ske med en timeløn, som er lig med højeste dagpengesats: Max. dagpengesats 1. januar 2007: 683 kr. : 37 = timeløn 92,30 kr. Eksempel 2: Et medlem har 20 timers lønarbejde i en uge, men kun til 85 kr. i timen: Modregning: 20 timer á 92,30 kr. = kr. Omregnes til: kr. : 178,96 kr. = 10,32 timer Altså modregnes efterlønnen i denne uge 10,32 timer. Har du opnået retten til skattefri præmie, er det de faktiske løntimer (20), der tæller med. Er timelønnen 178,96 kr. eller højere, sker fradraget time for time, og det er de faktiske løntimer, der tæller med til skattefri præmie. Altså er det kun medlemmer med en timeløn på mindre end omregningssatsen, der kan bruge det nye fradrag for de første kr. Husk du er altid velkommen til at kontakte mig i afdelingen John Cramer, a-kasse sagsbehandler AT MEDDELE AFDELIN- GEN NÅR DER SKER RE- GULERING / OPSTART AF LØBENDE UDBETA- LING FRA DIN ARBEJDS- MARKEDSPENSION 12

13 Aktivitets-oversigt 3 F. Pensionist og Efterlønsklub Bjerringbro Løvspringstur Den 15. maj afg. Sønderbro 12,20 Posthus 12,30 Håndværker Museum Kejsergården L. Rosengård Randers. max. 50 delt. pris 100 kr. med kaffe. Tilmelding fra 7-9 maj mellem til Rosa Evald Heldagstur Den 19. juni afg. Sønderbro kl. 8,00 Posthus kl 8,10 Middag på Valdemar Slot og Kaffe på Tranekær Slot. max. 50 delt. pris 200 kr Tilmelding fra juni mellem til Robert Rosa Pakkemadstur Den 7. august afg. Sønderbro kl. 9,00 Posthus kl. 9,10 omkring Silkeborg max. 50 delt. pris 75 kr med kaffe (Sdr. Ege). Tilmelding fra 30 juli til 1 aug. Robert Rosa mellem Løvfaldspringstur Løvfaldstur: 11 september (Vesterhavstur) afg. Sønderbro 8,00 og Posthus 8,10 max 50 delt. pris 200 kr. middag på Hvide sande Sømandshjem, og kaffe Thorsminde (Strandings Museum) Tilmelding fra 3-5 sep. mellem til Evald og Herman Alle ovennævnte ture er med ledsager. Alle heldags ture formiddags kaffe for egen regning. Pakkefest Pakkefest i Sønderbro Forsamlingshus den 4 dec kl. 11,30 pris 75 kr. Husk pakke til 25 kr. med middag og kaffe Tilmelding fra nov. mellem til Rosa Herman Hyggeeftermiddag Hyggeeftermiddag første tirsdag i hver måned med kaffe fra kl. 13,30 i 3 F lokale (med forbehold i bygge periode). Kortspil Kortspil hver torsdag fra 12,30 til ca. 16,15 Lotteri Lotteri spil med 3 F og N N F jan. 20 feb. 20 marts 24 april. (forhør når byggeri starter). Der udleveres kun et program pr. medlem. 13

14 Pensionsindbetaling Manglende pensionsindbetaling Tage V. Nielsen Det kan gå rigtig galt hvis en arbejdsgiver glemmer når en medarbejder har ret til en arbejdsmarkedspension. Vi har haft en sag i afdelingen, hvor en arbejdsgiver ikke oprettede arbejdsmarkedspension på et af vores medlemmer. Arbejdsforholdet ligger helt tilbage i Her blev medlemmet afskediget kort efter, at der skulle være oprettet og sket indbetaling til en arbejdsmarkedspension. Efterfølgende er medlemmet tilkendt førtidspension og derved retten til udbetaling af en forsikringssum i pågældende pensionsordning på ,00 kr. Først i 2003 blev medlemmet opmærksom på retten til denne udbetaling og henvendte sig i afdelingen. Vi kontaktede den pågældende arbejdsgiver og krævede, at arbejdsgiveren udbetalte beløbet, hvilket han nægtede. Sagen er nu langt om længe afsluttet efter en tur i Byretten og senere i Landsretten hvor man fra arbejdsgivers side mente at sagen var forældet. Afgørelsen blev: Arbejdsgiveren skal selv af egen lomme betale beløbet. Derfor vær opmærksom på, at der sker indbetaling til din arbejdsmarkedspension. Vi kan risikere at sagen bliver forældet og du derved taber retten til en eventuel erstatning, der vil også mangle penge den dag du går på pension. 14

15 Husk 3F Ved de store begivenheder Når du får nyt job eller flytter, bør 3F være én af de første, du fortæller det til. Så vi kan yde dig den optimale service og du ikke mister indflydelse. Giv besked ved jobskifte eller ny adresse ved brug af denne blanket. Portoen er betalt, så den er lige til postkassen. Eller ring på tlf Den rigtige adresse Det gælder også indflydelsen i din fagforening, man har valgt at være medlem af og betaler kontingent til. Op til en overenskomstforhandling indhenter afdelingen idéer og ønsker, så man kan satse på det, medlemmerne rent faktisk ønsker. Stemmesedlen kommer for sent frem ved urafstemning. Man kan også risikere at få en forkert stemmeseddel hvis man har skiftet branche, og det ikke er afdelingen bekendt. Klip kuponen ud og send den til din afdeling Blanketten findet også på 3F Bjerringbro & Omegn s hjemmeside Meddelelse til afdelingen: Jeg er flyttet Jeg har fået nyt arbejde Jeg vil gerne være medlem af 3F Navn: Adresse: Post nr : By: Cpr. Nr.: Tlf: Mobil: Stilling: Ny Arbejdsgiver: Virksomhedstype: 3F Bjerringbro og omegn Postboks Bjerringbro 15

16 Afsender: 3F Bjerringbro & Omegn Kildesvinget Bjerringbro B Mulighed for at fortryde - nej til efterlønnen - en god forretning for de fleste. Reglerne om efterløn blev ændret fra 1. januar Efterlønsalderen bliver gradvist hævet til 62 år. Det betyder bl.a. at de medlemmer som i første omgang har takket nej til at betale til ordningen nu får chancen for at fortryde. Man skal nå at indbetale efterlønsbidrag i 15 år før overgang til efterløn dvs. senest fra sin 47 års fødselsdag. For hvert år der ikke er betalt efterlønsbidrag, bliver efterlønssatsen nedsat med 2% - derfor jo hurtigere du tilmelder dig jo bedre. Hvis du er blandt den gruppe medlemmer som har mulighed for at fortryde, har du modtaget et brev. Er du i tvivl om din mulighed for at opnå ret til efterløn kan du ringe til afdelingen. Kontoret i Ulstrup er solgt pr. 1. april. Efter generalforsamlingen i efteråret vedtog at lukke kontoret i Ulstrup, er det nu lykkes at sælge kontoret. at stemme ved urstemningen! Sats & Layout: TotalGrafik Gudenådalens Reklamebureau - TLF / tryk 4 - Blad nr arb. 16

Rundskrivelse nr. 77/06

Rundskrivelse nr. 77/06 Rundskrivelse nr. 77/06 15. december 2006 Ny bekendtgørelse og vejledning om fleksibel efterløn Hermed udsendes i endelig korrektur ny bekendtgørelse og vejledning om fleksibel efterløn. Ændringerne er

Læs mere

Bladet. Nr. 10 December 2006

Bladet. Nr. 10 December 2006 Bladet Nr. 10 December 2006 TILBYGNING I BJERRINGBRO Byggeriet er nu vedtaget, og det forventes at stå færdig ved udgangen af næste år. Se dagsorden side 3-4 budget Karina fremlagde budgettet for 2007

Læs mere

Om at få efterløn... for dig, der er født før 1. januar 1956

Om at få efterløn... for dig, der er født før 1. januar 1956 Om at få efterløn... for dig, der er født før 1. januar 1956 2 - Faglig Fælles Akasse Indhold Efterlønsbevis... Udskydelsesreglen... Overgang til efterløn... Seniorjob... Satser for efterløn... Fuldtid

Læs mere

Lederne Bornholm. Fyraftensmøde om efterløn. 2. november 2010. Ved Brian Kjøller & Ulrik Frese

Lederne Bornholm. Fyraftensmøde om efterløn. 2. november 2010. Ved Brian Kjøller & Ulrik Frese Lederne Bornholm Fyraftensmøde om efterløn 2. november 2010 Ved Brian Kjøller & Ulrik Frese DEN FLEKSIBLE EFTERLØN 1. Hvad er efterløn 2. Ret til den fleksible efterløn 3. Efterlønsbevis 4. 2 års regel

Læs mere

Om at få efterløn... for dig, der er født fra 1. juli 1959

Om at få efterløn... for dig, der er født fra 1. juli 1959 Om at få efterløn... for dig, der er født fra 1. juli 1959 2 - Faglig Fælles Akasse Indhold Din efterlønsperiode... Efterlønsbevis... Betingelser for ret til efterlønsbevis/efterløn... Overgang til efterløn...

Læs mere

Kort om. Efterlønsbeviset, udsættelse af ATP og folkepension

Kort om. Efterlønsbeviset, udsættelse af ATP og folkepension Kort om Efterlønsbeviset, udsættelse af ATP og folkepension Ledernes arbejdsløshedskasse 5. udgave, juli 2013 Indhold Side 1. Forord 3 2. Efterlønsbeviset, det guldrandede papir 4 2.1 Hvorfor er det så

Læs mere

Indhold. Udbetaling af din efterløn... side 8

Indhold. Udbetaling af din efterløn... side 8 Efterlønskompas Din guide til efterlønssystemet Vi tager forbehold for at dagpengereformen 1/7 2017 kan påvirke efterlønsreglerne side 1 - Efterlønskompasset I denne pjece kan du læse de vigtigste ting

Læs mere

Bliv klog på den nye efterløn

Bliv klog på den nye efterløn Ledernes Tour de Efterløn 2012 Bliv klog på den nye efterløn Efterlønsreform 2011 i hovedtræk Den gamle fleksible efterløn Hvad havde jeg ret til Den nye fleksible efterløn Hvad kan jeg nu få Udbetaling

Læs mere

2 års reglen og den skattefri præmie

2 års reglen og den skattefri præmie Om 2 års reglen og den skattefri præmie Ledernes arbejdsløshedskasse 12. udgave, juni 2011 2 Indhold 1. Indledning 4 2. Kort om fleksibel efterløn 5 3. Kort om dit efterlønsbevis 5 4. 2 års reglen 7 5.

Læs mere

Kort om. Efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP

Kort om. Efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP Kort om Efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP Ledernes arbejdsløshedskasse 6. udgave, februar 2014 Indhold Side 1. Forord 3 2. Efterlønsbeviset, det guldrandede papir 4 2.1 Hvorfor er det

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? 2 Efterløn er det noget for dig 5 Efterløn o Forsvinder efterlønsordningen eller bliver den ændret 5 Hvem, hvad, hvornår om efterløn o Efterløn hvad er det egentlig o Hvornår

Læs mere

DEN NYE EFTERLØNSORDNING

DEN NYE EFTERLØNSORDNING HVIS DU VIL BLIVE I EFTERLØNSORDNINGEN HVIS DU OVERVEJER AT FÅ UDBETALT DIT EFTERLØNSBIDRAG UDBETALING AF EFTERLØNSBIDRAG I december 2011 blev efterlønsreformen vedtaget i Folketinget, og det kan have

Læs mere

EFTERLØNS KOMPAS DIN GUIDE TIL EFTERLØNSSYSTEMET. side 1 - Efterlønskompasset

EFTERLØNS KOMPAS DIN GUIDE TIL EFTERLØNSSYSTEMET. side 1 - Efterlønskompasset EFTERLØNS KOMPAS DIN GUIDE TIL EFTERLØNSSYSTEMET side 1 - Efterlønskompasset I denne pjece kan du læse de vigtigste ting om efterløn. Pjecen er ikke udtømmende, for det er et komplekst regel-område. Du

Læs mere

Efterlønskompas. Din guide til efterlønssystemet. side 1 - Efterlønskompasset

Efterlønskompas. Din guide til efterlønssystemet. side 1 - Efterlønskompasset Efterlønskompas Din guide til efterlønssystemet side 1 - Efterlønskompasset I denne pjece kan du læse de vigtigste ting om efterløn. Pjecen er ikke udtømmende, for det er et komplekst regel-område. Du

Læs mere

Efterlønsordningens Faldgruber

Efterlønsordningens Faldgruber Efterlønsordningens Faldgruber Velkommen til arrangement med Lederne København Nord Tirsdag den 6. oktober 2009 Oplægsholdere Ulrik Frese & Brian Kjøller fra Team Efterløn 1 EFTERLØN 1. Hvad er efterløn

Læs mere

Vejledning om aktivering

Vejledning om aktivering Vejledning om aktivering April 2008 Indhold Forord 3 Ydelsesperiode side 4 Jobplan side 4 - Tilbud i jobplan side 6 - Vejledening og opkvalificering side 6 - SU - berettiget uddannelse side 6 - Kursus

Læs mere

Bekendtgørelse om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v.

Bekendtgørelse om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v. Bekendtgørelse om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v. I medfør af 74 b, stk. 4, 74 l, stk. 19, 74 m, stk. 19, 74 p og 75, stk. 8, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Skrivelse om ændring af vejledning om fleksibel efterløn

Skrivelse om ændring af vejledning om fleksibel efterløn SKR nr 9124 af 02/05/2011 Udskriftsdato: 26. juni 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Pensionsstyrelsen, j.nr. 2011-0003032 Senere ændringer til forskriften VEJ

Læs mere

BG Indsigt. Familieanalyse. Hvem kan alligevel nå at få efterløn med de nye regler? Pension. 24. januar 2007

BG Indsigt. Familieanalyse. Hvem kan alligevel nå at få efterløn med de nye regler? Pension. 24. januar 2007 24. januar 2007 Familieanalyse BG Indsigt Pension Hvis du har spørgsmål til analysen, er du velkommen til at kontakte: Anne Buchardt 39 14 43 03 abuc@bgbank.dk Hvem kan alligevel nå at få efterløn med

Læs mere

Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015

Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015 Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015 Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser. Vælger du at gå på nedsat tid, påvirker det naturligvis din økonomi. Din løn bliver mindre,

Læs mere

VELKOMMEN TIL ORIENTERINGSMØDE DEN FLEKSIBLE EFTERLØN

VELKOMMEN TIL ORIENTERINGSMØDE DEN FLEKSIBLE EFTERLØN SIDE: 1 VELKOMMEN TIL ORIENTERINGSMØDE OM DEN FLEKSIBLE EFTERLØN 25-04-2018 SIDE: 2 EFTERLØNSALDER EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONER ARBEJDE SAMTIDIG MED EFTERLØN FERIE OG ANDRE FRADRAG I EFTERLØN SKATTEFRI

Læs mere

Denne vejledning giver dig et overblik over hvilke betingelser, du skal opfylde, for at du kan gå på efterløn.

Denne vejledning giver dig et overblik over hvilke betingelser, du skal opfylde, for at du kan gå på efterløn. Om at få efterløn Denne vejledning giver dig et overblik over hvilke betingelser, du skal opfylde, for at du kan gå på efterløn. Vejledningen beskriver også, hvordan reglerne er, mens du er på efterløn

Læs mere

DEN NYE EFTERLØN. - tilbagetrækningsreformen

DEN NYE EFTERLØN. - tilbagetrækningsreformen DEN NYE EFTERLØN - tilbagetrækningsreformen Den nye efterløn Brochuren er til dig, der er født i 1954 eller senere. Den tilbagetrækningsreform, som Folketinget vedtog i slutningen af 2011, får i et eller

Læs mere

Efterløn - er det noget for dig?

Efterløn - er det noget for dig? Efterløn - er det noget for dig? Med denne pjece vil vi forsøge at klarlægge en række forhold, som du skal være opmærksom på omkring tilmelding til efterlønsordningen. Pjecen er ment som en hjælp til dig

Læs mere

Om at få... fleksibel efterløn FAGLIG FÆLLES AKASSE

Om at få... fleksibel efterløn FAGLIG FÆLLES AKASSE Om at få... fleksibel efterløn FAGLIG FÆLLES AKASSE Indhold Efterlønsordningen er fleksibel... Efterlønsbevis... Ret til efterløn... Fuldtid eller deltid... Efterlønssatser... 2-års-reglen - skattefri

Læs mere

Skattefri udbetaling af efterlønsbidrag 2018

Skattefri udbetaling af efterlønsbidrag 2018 Skattefri udbetaling af efterlønsbidrag 2018 Baggrund Fra 1. januar og frem til den 30. juni 2018 er det muligt at få udbetalt ens efterlønsopsparing skattefrit. Det vedtog Folketinget den 20. december

Læs mere

DEN FLEKSIBLE EFTERLØN FOR DIG, DER ER FØDT DEN 1. JULI 1959 ELLER SENERE

DEN FLEKSIBLE EFTERLØN FOR DIG, DER ER FØDT DEN 1. JULI 1959 ELLER SENERE DEN FLEKSIBLE EFTERLØN FOR DIG, DER ER FØDT DEN 1. JULI 1959 ELLER SENERE INDHOLD 1. Indledning 4 2. Den fleksible efterløn 4 3. Hvad er et efterlønsbevis? 4 4. Hvornår har du ret til et efterlønsbevis?

Læs mere

Om at få... efterløn FAGLIG FÆLLES AKASSE

Om at få... efterløn FAGLIG FÆLLES AKASSE Om at få... efterløn FAGLIG FÆLLES AKASSE Indhold Du kan trække dig tilbage lidt efter lidt... Efterlønsbevis... Når du har fået dit efterlønsbevis... Søg om din efterløn... Fuldtid eller deltid... Satser

Læs mere

Efterlønsbeviset - for dig, der er født i perioden fra 1. januar 1956 til 30. juni 1959

Efterlønsbeviset - for dig, der er født i perioden fra 1. januar 1956 til 30. juni 1959 Efterlønsbeviset - for dig, der er født i perioden fra 1. januar 1956 til 30. juni 1959 A-kassen LH 10. udgave, april 2018 Indhold Side 1. FORORD 3 1.1 Din efterløns- og folkepensionsalder 3 1.2 Er du

Læs mere

EFTERLØN. For dig som er født 1. jan. 30. juni Fleksibel efterløn skal få os til at arbejde længere BUPL A-KASSEN

EFTERLØN. For dig som er født 1. jan. 30. juni Fleksibel efterløn skal få os til at arbejde længere BUPL A-KASSEN EFTERLØN For dig som er født 1. jan. 30. juni 1956 Fleksibel efterløn skal få os til at arbejde længere BUPL A-KASSEN Reglerne om efterløn er et kompliceret kludetæppe af lovændringer. Men a-kassens dagpenge-

Læs mere

Vi tager forbehold for, at dagpengereformen 1/ kan påvirke efterlønsreglerne. Efterlønskompas. Din guide til efterlønssystemet

Vi tager forbehold for, at dagpengereformen 1/ kan påvirke efterlønsreglerne. Efterlønskompas. Din guide til efterlønssystemet Vi tager forbehold for, at dagpengereformen 1/7 2017 kan påvirke efterlønsreglerne. Efterlønskompas Din guide til efterlønssystemet 2 Min A-Kasse Efterlønskompas Efterlønskompas Min A-Kasse 3 INDHOLD EFTERLØNSBEVIS

Læs mere

EFTERLØN. For dig som er født 1. juli dec Fleksibel efterløn skal få os til at arbejde længere BUPL A-KASSEN

EFTERLØN. For dig som er født 1. juli dec Fleksibel efterløn skal få os til at arbejde længere BUPL A-KASSEN EFTERLØN For dig som er født 1. juli 1956 31. dec. 1958 Fleksibel efterløn skal få os til at arbejde længere BUPL A-KASSEN Reglerne om efterløn er et kompliceret kludetæppe af lovændringer. Men a-kassens

Læs mere

DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE

DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE DEN NYE EFTERLØN FOR DIG SOM ER FØDT EFTER 1955 EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONSMODREGNING SKATTEFRI PRÆMIE EFTERLØN, REGLER OG FOLKEPENSIONSALDER Årgang 1956, 1. halvår Efterlønsalder, folkepensionsalder

Læs mere

EFTERLØN. For dig som er født 1. jan. 30. juni Fleksibel efterløn skal få os til at arbejde længere BUPL A-KASSEN

EFTERLØN. For dig som er født 1. jan. 30. juni Fleksibel efterløn skal få os til at arbejde længere BUPL A-KASSEN EFTERLØN For dig som er født 1. jan. 30. juni 1956 Fleksibel efterløn skal få os til at arbejde længere BUPL A-KASSEN Reglerne om efterløn er et kompliceret kludetæppe af lovændringer. Men a-kassens dagpenge-

Læs mere

Janne Nielsen. Specialkonsulent 3318 4957

Janne Nielsen. Specialkonsulent 3318 4957 Janne Nielsen Specialkonsulent 3318 4957 DAGPENGE eller EFTERLØN Dagpenge fra IAK Tilmeld dig som ledig dagpengemodtager den 1. ledige dag! Enten på adressen www.jobnet.dk eller på det lokale jobcenter

Læs mere

Efterlønsbeviset - for dig, der er født i perioden fra 1. januar 1956 til 30. juni 1959

Efterlønsbeviset - for dig, der er født i perioden fra 1. januar 1956 til 30. juni 1959 Efterlønsbeviset - for dig, der er født i perioden fra 1. januar 1956 til 30. juni 1959 A-kassen LH 4. udgave, april 2019 Indhold Side 1. FORORD 3 1.1 Din efterløns- og folkepensionsalder 3 1.2 Er du deltidsforsikret?

Læs mere

Oversigt over områder, hvor fleksydelsesmodtagere er stillet anderledes end efterlønsmodtagere

Oversigt over områder, hvor fleksydelsesmodtagere er stillet anderledes end efterlønsmodtagere Notat Stormgade 10 Postboks 1103 1009 København K Tlf. 38 10 60 11 Fax 38 19 38 90 adir@adir.dk www.adir.dk Oversigt over områder, hvor fleksydelsesmodtagere er stillet anderledes end efterlønsmodtagere

Læs mere

Afsnit Dagpengeregler. a. Arbejdsløs - Vejrlig - Afskedigelse. b. Arbejdsløs / hjemsendelse. c. Frihed ved opsigelse/hjemsendelse. d.

Afsnit Dagpengeregler. a. Arbejdsløs - Vejrlig - Afskedigelse. b. Arbejdsløs / hjemsendelse. c. Frihed ved opsigelse/hjemsendelse. d. Afsnit 14 1. Dagpengeregler a. Arbejdsløs - Vejrlig - Afskedigelse b. Arbejdsløs / hjemsendelse c. Frihed ved opsigelse/hjemsendelse d. Eksempler Arbejdsløs - Vejrlig - Afskedigelse Hvad gør du: For at

Læs mere

Fleksibel Efterløn. Lærernes a-kasse Janne Sandberg Tlf

Fleksibel Efterløn. Lærernes a-kasse Janne Sandberg Tlf Fleksibel Efterløn Lærernes a-kasse Janne Sandberg Tlf. 7010 0018 EFTERLØN Hvornår Hvordan Hvor meget Præmie Ferie og efterløn Arbejde og efterløn Gode valg træffes på et oplyst grundlag Hvornår er det

Læs mere

Om at få fleksibel efterløn

Om at få fleksibel efterløn Arbejdsdirektoratet Marts 2007 Om at få fleksibel efterløn INDHOLD 1. INDLEDNING...3 2. DEN FLEKSIBLE EFTERLØN...3 3. HVAD ER ET EFTERLØNSBEVIS?...3 4. HVORNÅR HAR DU RET TIL ET EFTERLØNSBEVIS?...3 4.1.

Læs mere

Det er aldrig for tidligt at tænke på efterløn. Er du mellem 30 og 40 år?

Det er aldrig for tidligt at tænke på efterløn. Er du mellem 30 og 40 år? F O A F A G O G A R B E J D E A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E N Det er aldrig for tidligt at tænke på efterløn Er du mellem 30 og 40 år? Valget er dit! Pjecen henvender sig til medlemmer, som skal

Læs mere

Efterlønsbeviset - for dig, der er født før 1. januar 1956

Efterlønsbeviset - for dig, der er født før 1. januar 1956 Efterlønsbeviset - for dig, der er født før 1. januar 1956 A-kassen LH 3. udgave, januar 2019 Indhold Side 1. FORORD 3 1.1 Din efterlønsalder 3 1.2 Er du deltidsforsikret? 3 2. OM EFTERLØNSBEVISET 4 2.1

Læs mere

Vejledning om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v.

Vejledning om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v. Vejledning om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v. I bekendtgørelse nr. xx af xx. december 2018 er der fastsat regler om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v.

Læs mere

Kort om efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP

Kort om efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP Kort om efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP A-kassen LH 9. udgave, april 2017 Indhold Side 1. Forord 3 2. Efterlønsbeviset 4 2.1 Hvorfor er det så vigtigt at få et efterlønsbevis? 4 2.2

Læs mere

Rundskrivelse nr. 21/08

Rundskrivelse nr. 21/08 Rundskrivelse nr. 21/08 20. maj 2008 Stormgade 10 Postboks 1103 1009 København K Tlf. 38 10 60 11 Fax 38 19 38 90 adir@adir.dk www.adir.dk Ændring af bekendtgørelse og vejledning om fleksibel efterløn

Læs mere

Rundskrivelse nr. 81/03

Rundskrivelse nr. 81/03 Rundskrivelse nr. 81/03 27. november 2003 Satser mv. på arbejdsløshedsforsikringens område 2004 Stormgade 10 Postboks 1103 1009 København K Tlf. 38 10 60 11 Fax 38 19 38 90 adir@adir.dk www.adir.dk Satsreguleringsprocenten

Læs mere

SIDE: 1 23. NOVEMBER 2015 HK PRÆSENTATION VELKOMMEN TIL ORIENTERINGSMØDE DEN FLEKSIBLE EFTERLØN

SIDE: 1 23. NOVEMBER 2015 HK PRÆSENTATION VELKOMMEN TIL ORIENTERINGSMØDE DEN FLEKSIBLE EFTERLØN SIDE: 1 VELKOMMEN TIL ORIENTERINGSMØDE OM DEN FLEKSIBLE EFTERLØN SIDE: 2 SIDE: 3 EFTERLØNSALDER EFTERLØNSBEVIS EFTERLØN PENSIONER ARBEJDE SAMTIDIG MED EFTERLØN FERIE OG ANDRE FRADRAG I EFTERLØN SKATTEFRI

Læs mere

Efterløn og tilbagetrækningsreform marts 2012

Efterløn og tilbagetrækningsreform marts 2012 Efterløn og tilbagetrækningsreform marts 2012 Efterlønsbevis For at få et efterlønsbevis, skal du have ret til efterløn have ret til dagpenge (1924 timer inden for de sidste 3 år) være til rådighed for

Læs mere

Satser mv. på arbejdsløshedsforsikringens område 2011

Satser mv. på arbejdsløshedsforsikringens område 2011 er mv. på arbejdsløshedsforsikringens område 2011 Der henvises til Finansministeriets bekendtgørelse nr. 1013 af 22. august 2010, hvoraf det fremgår, at satsreguleringsprocenten for 2011 udgør 1,9 pct.

Læs mere

(Ny) EFTERLØN. Samira Ottosen Specialkonsulent

(Ny) EFTERLØN. Samira Ottosen Specialkonsulent (Ny) EFTERLØN Samira Ottosen Specialkonsulent Formålet med i dag. Overblik over de generelle efterlønsregler, herunder Ændringerne i hovedtræk Din efterlønsalder Pensionsmodregning Skattefri præmie Fravalg

Læs mere

DEN FLEKSIBLE EFTERLØN FOR DIG, DER ER FØDT SENEST DEN 31. DECEMBER 1953

DEN FLEKSIBLE EFTERLØN FOR DIG, DER ER FØDT SENEST DEN 31. DECEMBER 1953 DEN FLEKSIBLE EFTERLØN FOR DIG, DER ER FØDT SENEST DEN 31. DECEMBER 1953 INDHOLD 1. Indledning 4 2. Den fleksible efterløn 4 3. Hvad er et efterlønsbevis? 4 4. Hvornår har du ret til et efterlønsbevis?

Læs mere

1. Indledning. 2. Den fleksible efterløn. Information fra Byggefagenes A-kasse om Fleksibel efterløn

1. Indledning. 2. Den fleksible efterløn. Information fra Byggefagenes A-kasse om Fleksibel efterløn Information fra Byggefagenes A-kasse om Fleksibel efterløn 1. Indledning Denne pjece beskriver efterlønsordningen i hovedpunkter. Pjecen tager udgangspunkt i de nugældende regler. Efterlønsalderen hæves

Læs mere

Ny efterløn regler og eksempler

Ny efterløn regler og eksempler Ny efterløn regler og eksempler I nærværende oversigt er følgende forudsat: Du opfylder de almindelige betingelser for ret til efterløn den dag, du når efterlønsalderen. Du skal bl.a. have været medlem

Læs mere

Efterlønsreformen - for dig, der er født i 1956. eller senere

Efterlønsreformen - for dig, der er født i 1956. eller senere Efterlønsreformen - for dig, der er født i 1956 eller senere Nye regler om efterløn - for dig, der er født i 1956 eller senere Folketinget har ændret reglerne om efterløn. Det betyder, at efterlønsalderen

Læs mere

Rundskrivelse nr. 15/07

Rundskrivelse nr. 15/07 Rundskrivelse nr. 15/07 23. marts 2007 Spørgsmål om fortrydelsesordningen I forbindelse med ændringen af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (loven) pr. 1. januar 2007 har direktoratet modtaget nogle

Læs mere

Dagpengeregler Fra 1. juli 2017

Dagpengeregler Fra 1. juli 2017 Dagpengeregler Fra 1. juli 2017 2 DAGPENGEREGLER Udgivet af Socialpædagogerne, juni 2017 Foto: Colourbox FRA 1. JULI 2017 3 Nye regler om dagpenge og efterløn I denne pjece kan du læse om de vigtigste

Læs mere

Lederne Sønderjylland

Lederne Sønderjylland Lederne Sønderjylland Fyraftensmøde om efterløn 10. marts 2011 Ved Brian Kjøller DEN FLEKSIBLE EFTERLØN 1. Hvad er efterløn 2. Ret til den fleksible efterløn 3. Efterlønsbevis 4. 2 års regel Udskydelse

Læs mere

EFTERLØN. For dig som er født 1. juli dec Fleksibel efterløn skal få os til at arbejde længere BUPL A-KASSEN

EFTERLØN. For dig som er født 1. juli dec Fleksibel efterløn skal få os til at arbejde længere BUPL A-KASSEN EFTERLØN For dig som er født 1. juli - 31. dec. 1954 Fleksibel efterløn skal få os til at arbejde længere BUPL A-KASSEN Reglerne om efterløn er et kompliceret kludetæppe af lovændringer. Men a-kassens

Læs mere

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og a-kassernes pligt til at vejlede I 6 i lov nr. xx af xx om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og flere andre

Læs mere

Efterløn en god investering

Efterløn en god investering Efterløn en god investering DEN FLEKSIBLE EFTERLØN 1. Ret til den fleksible efterløn 2. Medlemskab & efterlønsbidrag 3. Efterlønsbevis 4. Satser 5. Fradrag for arbejde 6. Efterløn og selvstændig virksomhed

Læs mere

Seniormøde 2015 Uddannelsesforbundet

Seniormøde 2015 Uddannelsesforbundet Seniormøde 2015 Uddannelsesforbundet Program Efterlønnen FTF-A Hvem er vi? Efterlønsreformen Efterlønskrav Efterlønsbevis Almindelig/LAV efterløn Udskudt/HØJ efterløn Skattefripræmie Fravalg af efterløn

Læs mere

Fortsætte på arbejdsmarked Tilbud fra FTF-A Retten til dagpenge Økonomi Efterlønnens finurligheder

Fortsætte på arbejdsmarked Tilbud fra FTF-A Retten til dagpenge Økonomi Efterlønnens finurligheder Fortsætte på arbejdsmarked Tilbud fra FTF-A Retten til dagpenge Økonomi Efterlønnens finurligheder Centralforeningen for Stampersonale CS s a-kasse Fagligt fokus tæt samarbejde med de faglige organisationer

Læs mere

Hvad kan jeg få, hvis jeg mister mine dagpenge?

Hvad kan jeg få, hvis jeg mister mine dagpenge? Hvad kan jeg få, hvis jeg mister mine dagpenge? Dagpengeretten udløber efter 2 år. Herefter kan nogle opnå ret til forlænget dagpenge. Denne pjece giver et overblik over dine muligheder, hvis du ikke du

Læs mere

Kort om efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP

Kort om efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP Kort om efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP A-kassen LH 8. udgave, december 2015 A-kassen LH 8. udgave, december 2015 Indhold Side 1. Forord 3 2. Efterlønsbeviset, det guldrandede papir

Læs mere

Udkast. Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri præmie til fuldtidsbeskæftigede)

Udkast. Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri præmie til fuldtidsbeskæftigede) Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri præmie til fuldtidsbeskæftigede) 1 I lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 642

Læs mere

Bekendtgørelse om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v.

Bekendtgørelse om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v. BEK nr 4 af 02/01/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 28. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 16/17803 Senere

Læs mere

DEN FLEKSIBLE EFTERLØN FOR DIG, DER ER FØDT FRA 1. JANUAR JUNI 1959

DEN FLEKSIBLE EFTERLØN FOR DIG, DER ER FØDT FRA 1. JANUAR JUNI 1959 DEN FLEKSIBLE EFTERLØN FOR DIG, DER ER FØDT FRA 1. JANUAR 1954-30. JUNI 1959 INDHOLD 1. Indledning 4 2. Den fleksible efterløn 4 3. Hvad er et efterlønsbevis? 4 4. Hvornår har du ret til et efterlønsbevis?

Læs mere

HER OG NU s første udgave i 2007 er på gaden med højaktuel information om:

HER OG NU s første udgave i 2007 er på gaden med højaktuel information om: LTD - HER OG NU Februar 2007 HER OG NU s første udgave i 2007 er på gaden med højaktuel information om: Lederen: Organisationsændringer Overenskomst 2007 for TDC og De Gule Sider Nye LTD talsmænd LTD generalforsamling

Læs mere

Hvad kan jeg få, hvis jeg mister mine dagpenge? Dagpengeretten udløber efter 2 år. Herefter kan nogle opnå ret til forlængede dagpenge.

Hvad kan jeg få, hvis jeg mister mine dagpenge? Dagpengeretten udløber efter 2 år. Herefter kan nogle opnå ret til forlængede dagpenge. Dagpengeretten udløber efter 2 år. Herefter kan nogle opnå ret til forlængede dagpenge. Hvad kan jeg få, hvis jeg mister mine dagpenge? Denne pjece giver et overblik over dine muligheder, hvis du ikke

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. Lovforslag nr. L 2 Folketinget 2013-14 Fremsat den 2. oktober 2013 af beskæftigelsesministeren (Mette Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (Beregning af skattefri

Læs mere

FLEKSIBEL EFTERLØN. For personer, der er født i 1952 og 1953

FLEKSIBEL EFTERLØN. For personer, der er født i 1952 og 1953 FLEKSIBEL EFTERLØN For personer, der er født i 1952 og 1953 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 2. Den fleksible efterløn 1 3. Hvad er et efterlønsbevis? 2 4. Hvornår har du ret til et efterlønsbevis?

Læs mere

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og arbejdsløshedskassernes pligt til at vejlede

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og arbejdsløshedskassernes pligt til at vejlede Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og arbejdsløshedskassernes pligt til at vejlede I 1 i lov nr. XXX om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og

Læs mere

FLO Nyhedsbrev nr. 1 2012

FLO Nyhedsbrev nr. 1 2012 FLO Nyhedsbrev nr. 1 2012 Hej alle, hermed udsendes første nyhedsbrev i 2012. Brevet fortæller kort omkring den nye tilbagetrækningsreform, samt ikke mindst påvirkningerne af din pension. Den nye efterlønsreform

Læs mere

Udbetaling af efterlønsbidrag Skal - skal ikke?

Udbetaling af efterlønsbidrag Skal - skal ikke? Udbetaling af efterlønsbidrag Skal - skal ikke? Dagens program 1. Den politiske baggrund 2. Hvad går jeg glip af, hvis jeg forlader efterlønsordningen? 3. Hvem kan få efterlønsbidraget udbetalt? 4. Hvordan

Læs mere

2011 Udgivet den 29. december 2011. 28. december 2011. Nr. 1365.

2011 Udgivet den 29. december 2011. 28. december 2011. Nr. 1365. Lovtidende A 2011 Udgivet den 29. december 2011 28. december 2011. Nr. 1365. Lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og flere andre love (Forhøjelse af efterlønsalder, forkortelse af efterlønsperiode

Læs mere

Vi tager forbehold for, at dagpengereformen 1/ kan påvirke efterlønsreglerne. Efterlønskompas. Din guide til efterlønssystemet

Vi tager forbehold for, at dagpengereformen 1/ kan påvirke efterlønsreglerne. Efterlønskompas. Din guide til efterlønssystemet Vi tager forbehold for, at dagpengereformen 1/7 2017 kan påvirke efterlønsreglerne. Efterlønskompas Din guide til efterlønssystemet 2 Efterlønskompas Efterlønskompas 3 INDHOLD EFTERLØNSBEVIS 5 De fire

Læs mere

Orientering om supplerende dagpenge

Orientering om supplerende dagpenge Orientering om supplerende dagpenge Forord Nedsat tid hvad så? Som lønmodtager kan du komme ud for, at din arbejdsgiver nedsætter din arbejdstid. Eller at du som jobsøgende kun kan få tilbudt job med et

Læs mere

TRAFIK OG JERNBANE RÅDIGHEDSLØN OG SERVICEMEDLEMMER DEN 25. APRIL 2018

TRAFIK OG JERNBANE RÅDIGHEDSLØN OG SERVICEMEDLEMMER DEN 25. APRIL 2018 TRAFIK OG JERNBANE RÅDIGHEDSLØN OG SERVICEMEDLEMMER DEN 25. APRIL 2018 HVAD VIL VI FORTÆLLE JER SIDE: 2 / Hvilke betingelser skal der til for at få dagpenge og hvor længe. / Hvad må jeg mens jeg får dagpenge.

Læs mere

Værd at vide om seniorjob Side 0 VÆRD AT VIDE OM SENIORJOB

Værd at vide om seniorjob Side 0 VÆRD AT VIDE OM SENIORJOB Værd at vide om seniorjob Side 0 VÆRD AT VIDE OM SENIORJOB Værd at vide om seniorjob Side 1 Indhold 1. Værd at vide om SENIORJOB... 2 1.1 Du har ret til et seniorjob hvis:... 2 1.2 Betingelser... 2 1.3

Læs mere

Agenda. Status på afkast i Nordea Pension

Agenda. Status på afkast i Nordea Pension Informationsmøde DMF DR Tilbagetrækningsreformen Marts 2012 Kai Jensen 1 Agenda Status på afkast i Nordea Pension Nyt rateloft på 50.000 kr. årligt Hvad sker der i praksis? Hvad hvis jeg indbetaler til

Læs mere

Supplerende dagpenge. Dagpenge. når du arbejder på nedsat tid

Supplerende dagpenge. Dagpenge. når du arbejder på nedsat tid Supplerende dagpenge F O A s A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Dagpenge når du arbejder på nedsat tid Dagpenge når du arbejder på nedsat tid er udgivet af Forbundet af Offentligt Ansatte og Offentligt

Læs mere

Efterløn og skattefri præmie

Efterløn og skattefri præmie A-KASSE Efterløn og skattefri præmie For dig, der er født i perioden fra 1. januar 1956 til 30. juni 1959 FEBRUAR 2018 Indhold Forord 4 Hvad er betingelserne? 6 Efterlønsalderen 6 Medlemskab og efterlønsbidrag

Læs mere

Nye regler om dagpenge og efterløn

Nye regler om dagpenge og efterløn A-KASSE Nye regler om dagpenge og efterløn Læs i denne pjece om de vigtigste nye regler, og hvad de betyder for dig MARTS 2017 RIV UD OG GEM 2 FOA NYE REGLER OM DAGPENGE OG EFTERLØN Sådan optjener du ret

Læs mere

DET SKAL DU VIDE OM DE NYE DAGPENGEREGLER

DET SKAL DU VIDE OM DE NYE DAGPENGEREGLER DET SKAL DU VIDE OM DE NYE DAGPENGEREGLER Dagpenge for en hel måned ad gangen Mulighed for dagpenge i længere tid Optjening af dagpengeret ud fra din indkomst Det er nogle af de nye regler, som du kan

Læs mere

Efterløn og skattefri præmie

Efterløn og skattefri præmie A-KASSE Efterløn og skattefri præmie For dig, der er født 1. juli 1959 eller senere FEBRUAR 2018 Indhold Forord 4 Hvad er betingelserne? 6 Efterlønsalderen 6 Medlemskab og efterlønsbidrag 6 Du skal have

Læs mere

VIL DU BLIVE I EFTERLØNSORDNINGEN? ELLER VIL DU HAVE DINE BIDRAG UDBETALT SKATTEFRIT? LÆS HVAD DU BØR OVERVEJE, INDEN DU TRÆFFER DIT VALG

VIL DU BLIVE I EFTERLØNSORDNINGEN? ELLER VIL DU HAVE DINE BIDRAG UDBETALT SKATTEFRIT? LÆS HVAD DU BØR OVERVEJE, INDEN DU TRÆFFER DIT VALG VIL DU BLIVE I EFTERLØNSORDNINGEN? ELLER VIL DU HAVE DINE BIDRAG UDBETALT SKATTEFRIT? LÆS HVAD DU BØR OVERVEJE, INDEN DU TRÆFFER DIT VALG KÆRE MEDLEM AF EFTERLØNSORDNINGEN Hvis du er født efter den 2.

Læs mere

Bladet. - for 3F Bjerringbro & Omegn. Nr. 7 Juni 2006. LØNMODTAGERE SÆTTER DAGSORDNEN - tillidsvalgte bliver centrum for folkelig EU-debat Se side 7

Bladet. - for 3F Bjerringbro & Omegn. Nr. 7 Juni 2006. LØNMODTAGERE SÆTTER DAGSORDNEN - tillidsvalgte bliver centrum for folkelig EU-debat Se side 7 Bladet Nr. 7 Juni 2006 - for 3F Bjerringbro & Omegn BladetJuni 2006 DEMONSTRATION MOD REGERINGENS VELFÆRDSFORRINGELSER Forbundsformand Poul Erik Skov Christensen i front for demonstrationen mod regeringens

Læs mere

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af fleksydelsesbidrag og Udbetaling Danmarks vejledning

Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af fleksydelsesbidrag og Udbetaling Danmarks vejledning Vejledning om ansøgning om kontant og skattefri udbetaling af fleksydelsesbidrag og Udbetaling Danmarks vejledning I 1 i lov nr. XXX om kontant og skattefri udbetaling af efterlønsbidrag og fleksydelsesbidrag

Læs mere

ARBEJDS- FORDELING HVA SÅ?

ARBEJDS- FORDELING HVA SÅ? ARBEJDS- FORDELING HVA SÅ? Denne pjece er forbeholdt dig, som snart skal på arbejdsfordeling på din virksomhed. I pjecen står der nogle af de informationer, du allerede har fået på virksomheden eller i

Læs mere

Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012

Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012 Efterløn eller ej? Vælg inden 1. oktober 2012 Efterløn eller ej Folketinget har vedtaget en ny treårig efterlønsordning. De vigtigste ændringer er, at efterlønsperioden gradvist bliver forkortet fra fem

Læs mere

Seniormøde 2016. Uddannelsesforbundet. Oplæg af Lærernes a-kasse og FTF-A

Seniormøde 2016. Uddannelsesforbundet. Oplæg af Lærernes a-kasse og FTF-A Seniormøde 2016 Uddannelsesforbundet Oplæg af Lærernes a-kasse og FTF-A Dagpenge Kravene for at få udbetalt dagpenge: A-kasse medlem i mindst 1 år 1 års arbejde (1.924 timer) på fuldtid inden for de seneste

Læs mere

Supplerende dagpenge...

Supplerende dagpenge... Supplerende dagpenge... FAGLIG FÆLLES AKASSE Indhold Generelt... Ret til supplerende dagpenge Frigørelsesattest... 3 3 Du kan få supplerende dagpenge i 30 uger... A-kassen tæller ugerne Sådan opgør vi

Læs mere

Orientering om supplerende dagpenge

Orientering om supplerende dagpenge Orientering om supplerende dagpenge Forord Nedsat tid hvad så? Som lønmodtager kan du komme ud for, at din arbejdsgiver nedsætter din arbejdstid. Eller at du som jobsøgende kun kan få tilbudt job med et

Læs mere

Dagpengereformen 2017 og efterløn

Dagpengereformen 2017 og efterløn Dagpengereformen 2017 og efterløn Dette skriv er lavet af en underarbejdsgruppe til Kogebogs-arbejdsgruppen og beskriver nogle af de elementer, hvor dagpengereformen får særlig betydning for efterløn fra

Læs mere

Bekendtgørelse om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v.

Bekendtgørelse om efterlønsbevis, udskydelsesreglen og skattefri præmie m.v. BEK nr 1586 af 18/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 15. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 18/14019

Læs mere

Efterløn eller ej? Magistrenes Arbejdsløshedskasse

Efterløn eller ej? Magistrenes Arbejdsløshedskasse MA - Aalborg Østerågade 19, 3. sal 9000 Aalborg C Telefon 70 20 39 74 6 Efterløn eller ej? A-kassen for højtuddannede NOR DI MA - Århus Vesterbro Torv 1-3, 7. sal 8000 Århus C Telefon 70 20 39 73 Tr y

Læs mere

Den nye dagpengereform

Den nye dagpengereform Den nye dagpengereform A-kassen Fødevareforbundet NNFs a-kasse Den nye dagpengereform - et tryggere dagpengesystem Maj 2017 2 Indholdsfortegnelse Indledning...4 Forlæng din periode med dagpenge...5 Dagpenge

Læs mere

OVERSIGT OVER OVERGANGE - 1. JULI 2017

OVERSIGT OVER OVERGANGE - 1. JULI 2017 OVERSIGT OVER OVERGANGE - 1. JULI 2017 Version 1 af den 20-04-17 Indhold Forord... 3 Ændrede dagpengeperioder i maj og juni 2017.... 3 Overgangen den 1. juli 2017: Omregning af dagpengeret fra uger til

Læs mere

Information fra Byggefagenes A-kasse om Fleksibel efterløn

Information fra Byggefagenes A-kasse om Fleksibel efterløn Information fra Byggefagenes A-kasse om Fleksibel efterløn 1. Indledning Denne pjece beskriver efterlønsordningen i hovedpunkter. Pjecen tager udgangspunkt i de nugældende regler. Efterlønsalderen hæves

Læs mere

Fleksibel efterløn For personer, der er født og senere

Fleksibel efterløn For personer, der er født og senere Fleksibel efterløn For personer, der er født 01 01 1956 og senere Indledning Denne pjece beskriver efterlønsordningen i hovedpunkter og gælder for personer født 01 01 1956 og senere Pjecen er ikke udtømmende.

Læs mere